Anda di halaman 1dari 20

Job Oriented Instructor Led Face2Face True Live Online I.T.

Training for Everyone Worldwide


www.H2kinfosys.com|| Training@H2KInfosys.com

H2kInfosys
H2K Infosys provides online IT training and placement services worldwide.
www.H2KINFOSYS.com
USA- +1-(770)-777-1269, UK (020) 3371 7615
Training@H2KINFOSYS.com / H2KInfosys@gmail.com

DISCLAIMER
H2K Infosys, LLC (hereinafter H2K) acknowledges the proprietary rights of the trademarks and
products names of other companies mentioned in any of the training material including but not
limited to the handouts, written material, videos, power point presentations, etc. All such training
materials are provided to H2K students for learning purposes only. H2K students shall not use such
materials for their private gain nor can they sell any such materials to a third party. Some of the
examples provided in any such training materials may not be owned by H2K and as such H2K does
not claim any proprietary rights for the same. H2K does not guarantee nor is it responsible for such
products and projects. H2K acknowledges that any such information or product that has been
lawfully received from third party source is free from restriction and without any breach or
violation of law whatsoever.

.Net Interview Questions and Answers

Job Oriented Instructor Led Face2Face True Live Online I.T. Training for Everyone Worldwide
www.H2kinfosys.com|| Training@H2KInfosys.com

1.What is MS-IL (Microsoft Intermediate Language) ?


Ans: When a program is complied in .Net , the source code will be converted into an
intermediate language called Microsoft Intermediate Language (MS-IL) . This is
done by Just-In time Complier (JIT). .Net framework is built in such a way that , Code
is Just-In time complied, that is it get complied when it is called rather compiling
entire code at the start up. A portion of the code will get complied only once and it
will exists till the application exit. This will have a significant improvement in
performance since entire section of the code wont get executed in most cases.
2.What is Common Language Runtime (CLR) ?
Ans: Common Language Runtime or CLR is the run-time execution environment of
.Net Framework. Converting MS-IL into platform or OS specific code is done by
CLR. Currently .Net programs will run only in windows.
3.What is Common Type System (CTS)?
Ans: .Net uses Common Type System (CTS) for Language Interoperability. CTS
defines the predefined data types that are available in IL, so that all languages that
target the .NET framework will produce compiled code that is ultimately based on
these types. So that a data type defined in a VB.net will be understood by C#. For
example, VB.Net uses Integer to define data type Integer. C# uses int to define
data type Integer. When VB.Net code is complied , it will convert Integer to Int32 and
since C# refers Int to Int32 VB.Net code will be understood by C#.
4.What is Common Language Specification (CLS)?
Ans: Common Language Specification (CLS) is also used for Language
Interoperability in tandem with CTS to ensure Language Interoperability. CLS defines
a set of minimum standards that all compilers targeting .NET must support. For
example VB.Net is not case sensitive. So attribute EmployeeName and
employeename is considered same. But C# is case sensitive. So for language
interoperability , C# doesn't allow two variable which differs only in Case.

Job Oriented Instructor Led Face2Face True Live Online I.T. Training for Everyone Worldwide
www.H2kinfosys.com|| Training@H2KInfosys.com

5.What is Garbage Collector ?


Ans: Garbage Collector is used in .Net Framework for memory management. While
running an application, application request for memory for its internal use.
Framework allocates memory from the heap. Once the process is completed ,
allocated need to be reclaimed for future use. The process of reclaiming unused
memory is taken care by Garbage Collector.
6.How to invoke garbage collector programmatically?
Ans: To call garbage collector programmatically, use code GC.Collect();
7.What is a Managed Code?
Ans: Managed code is code that cane be executed and managed by .NET Framework
Common Language Runtime. All code based on Intermediate language executes as
managed code.
8.What are the new features in .Net Framework 4.0 & 4.5 ?
Ans: .NET for Windows Store Apps
Portable Class Libraries for Cross-Platform Development with the .NET Framework.
Core New Features and Improvements (Reduce system restarts, Support for large
arrays whose sizeis greater than 2 GB, Optional JIT compilation for multicore
processors etc)
Tools (Resource File Generator for Windows Store Apps)
Parallel Computing
Web (Supports HTML5, Web Sockets protocol etc)
Networking
Windows Presentation Foundation (WPF)
Windows Communication Foundation (WCF)
Windows Workflow Foundation (WF)
9.What is an Assembly ?
Ans: Assemblies are self-describing logical unit, consisting of one or more files
targeted at .Net. An assembly can be stored across single file such as a single DLL or
EXE that includes meta data, or it can be stored in multiple files, for example,
resource files, meta data, DLL's, and an EXE. Assemblies support versioning.
10.What is Assembly Manifest?

Job Oriented Instructor Led Face2Face True Live Online I.T. Training for Everyone Worldwide
www.H2kinfosys.com|| Training@H2KInfosys.com

Ans: Part of assembly which contains assembly meta data that describes the assembly
itself is known as manifest. Assembly manifest contain Assembly Name ,Version
Number,Culture, Strong name, List of files inside the assembly and Reference
information
11.What are different types of Assembly?
The two types of Assemblies are Shared and Private.
12.What is Private Assembly ?
Ans: Private Assemblies are intended to be used by the program for which its made
for. This is because application will only load private assemblies that are located in
the same folder or in a sub folder that the main executable is loaded.
13.What is Shared Assembly ?
Ans: Shared Assemblies contain Common Libraries which are intended to be used by
multiple applications. While making shared assemblies, Name Collisions and
Overwriting existing Assemblies need to be taken care. Name Collisions can be taken
care by strong name. And global assembly cache can be used to avoid assembly
overwriting.
14.How to view a Assembly information ?
Ans: By using Ildasm.exe which is an MSIL Disassembler one can view
attributes, references to other modules and assemblies
15.Where is the assembly version information stored ?
Ans: In the Manifest.
16.What is NameSpace?
Ans: Namespace is a logical grouping of related classes and types. Every class should
have a NameSpace.

17.What is the Difference between NameSpace and Assembly?

Job Oriented Instructor Led Face2Face True Live Online I.T. Training for Everyone Worldwide
www.H2kinfosys.com|| Training@H2KInfosys.com

Ans: Namespace:
1) Form the logical boundary for a Group of classes.
2) It is a Collection of names wherein each name is Unique.
3) Namespace must be specified in Project-Properties.
Assembly:
1) Assemblies are Self-Describing
2) It is an Output Unit. It is a unit of Deployment & a unit of versioning. Assemblies
contain MSIL code.
18.What is Global Assembly Cache (GAC) ?
Ans: While using shared assemblies, to avoid Assembly being overwritten by a
different version of the same assembly , shared assemblies are placed in a special
directory subtree in the file system, known as the global assembly cache (GAC).
Placing shared assemblies can be done by special .Net Utilities Only.
19.What is concept of strong names ?
Ans: While using shared assemblies, in order to avoid name collisions strong names
are used. Strong Names are based on private key cryptography , ie private assemblies
are simply given the same name as their main file name.
20.How to add and remove a assembly from GAC?
Ans: To install assembly in Cache use Gacutil. Goto "Visual Studio Command
Prompt" and type "gacutil -i
<assembly_name>", where (assembly_name) is the DLL name of the project. To
uninstall assembly, type gacutil u <assembly name> in Visual Studio Command
Prompt.
21.What is Reflection?
Ans: Reflection is used to dynamically load a class , create object and invoke methods
at runtime. It can also be used read its own meta data to find assemblies, modules and
type information at runtime.

22.What is Delay signing ?

Job Oriented Instructor Led Face2Face True Live Online I.T. Training for Everyone Worldwide
www.H2kinfosys.com|| Training@H2KInfosys.com

Ans: To create a strong named assembly and want this assembly to be used by
someone else, we partially build this assembly by provide a Public Key. We write this
Public Key in the AssemblyInfo.vb OR .cs file. We also add an attribute by the named
<Assembly:AssemblyDelaySignAttribute(true)> to the assembly info file. This makes
it sure that when we build the assembly, It would be containing the information only
about the public key before we deliver it to our client. This is a partial strong named
assembly that we have created, and hence it is called Delayed Assembly.
23.What are different type of JIT ?
Ans: Different Types of JIT are
1) Pre-JIT - Complies complete source code into native code at the time of
deployment
2) Econo-JIT - Complies methods that are called at runtime.
3) Normal-JIT - Complies methods that are called at runtime and get stored in cache.
Next time when the same method is called, it will be taken from cache.
24.What are Value types and Reference types ?
Ans: There are two types of data types in .Net, Value types and Reference
types.Value types are stored in stack part of the memory. Reference type are stored in
managed heap. Let have a look at the example for better understanding.
Int iCount = 0; \\ Value Type
int NewiCount = iCount; \\ Reference Type
24.What is concept of Boxing and Unboxing ?
Ans: Converting a value type to reference type is called Boxing. Converting a
reference type to value type is called Unboxing.
25.Whats difference between System exceptions and Application exceptions?
Ans: System exceptions are common exceptions thrown by the CLR of .Net
Framework. Application exceptions can be user defined exceptions thrown by the
application.

26.What is CODE Access security?

Job Oriented Instructor Led Face2Face True Live Online I.T. Training for Everyone Worldwide
www.H2kinfosys.com|| Training@H2KInfosys.com

Ans: CODE Access security is a security model that lets us grant or deny execution
permissions to an assembly according to its "properties," called evidence, such as its
strong name or publisher

27.What is a satellite assembly?


Ans: A satellite assembly are used when multilingual (UI) application are created.
Satellite assembly is a compiled library that contains localize resources which
provides us with the capability of designing and deploying solutions to multiple
cultures, rather than hard coding texts, bitmaps etc
Dot Net Interview Questions and Answers on Framework Tools
28.How to prevent my .NET DLL to be decompiled ?
Ans: We can prevent .NET DLL to be decompiled up to an extent by Obfuscate
Source code, asymmetric encryption and encrypted w32 wrapper application.
29.What is Native Image Generator (Ngen.exe) ?
Ans: Ngen.exe creates compiled processor-specific machine code called native images, which
are files and installs them into the native image cache on the local computer. The run-time will
use native images from the cache rather than using the JIT compiler to compile the original
assembly.

30.What is Code Document Object Model (CodeDom) ?


Ans: Code Document Object Model are code generators which are used to minimize repetitive
coding tasks, and to minimize the number of human-generated source code lines.

31.Whats the difference between Response.Write() and


Response.Output.Write()?
Ans: Response.Output.Write() allows you to write formatted output.

32.What methods are fired during the page load?

Job Oriented Instructor Led Face2Face True Live Online I.T. Training for Everyone Worldwide
www.H2kinfosys.com|| Training@H2KInfosys.com

Ans:
Init() when the page is instantiated
Load() when the page is loaded into server memory
PreRender() the brief moment before the page is displayed to the user as HTML
Unload() when page finishes loading.
33.When during the page processing cycle is ViewState available?
Ans: After the Init() and before the Page_Load(), or OnLoad() for a control.
34.What namespace does the Web page belong in the .NET Framework class
hierarchy?
Ans: System.Web.UI.Page
35.Where do you store the information about the users locale?
Ans: System.Web.UI.Page.Culture
36.Whats the difference between Codebehind=MyCode.aspx.cs
andSrc=MyCode.aspx.cs?
Ans: CodeBehind is relevant to Visual Studio.NET only.
37.Whats a bubbled event?
Ans: When you have a complex control, like DataGrid, writing an event processing
routine for each object (cell, button, row, etc.) is quite tedious. The controls can
bubble up their eventhandlers, allowing the main DataGrid event handler to take care
of its constituents.
38.Suppose you want a certain ASP.NET function executed on MouseOver for a
certain button. Where do you add an event handler?
Ans: Add an OnMouseOver attribute to the button. Example:
btnSubmit.Attributes.Add(onmouseover,someClientCodeHere(););
39.What data types do the RangeValidator control support?
Ans: Integer, String, and Date.

Job Oriented Instructor Led Face2Face True Live Online I.T. Training for Everyone Worldwide
www.H2kinfosys.com|| Training@H2KInfosys.com

40.Explain the differences between Server-side and Client-side code?


Ans: Server-side code executes on the server. Client-side code executes in the clients
browser.
41.What type of code (server or client) is found in a Code-Behind class?
Ans: The answer is server-side code since code-behind is executed on the
server. However, during the code-behinds execution on the server, it can render
client-side code such as JavaScript to be processed in the clients browser. But just to
be clear, code-behind executes on the server, thus making it server-side code.
42.Should user input data validation occur server-side or client-side? Why?
Ans: All user input data validation should occur on the server at a
minimum. Additionally, client-side validation can be performed where deemed
appropriate and feasable to provide a richer, more responsive experience for the user.
43.What is the difference between Server.Transfer and Response.Redirect? Why
would I choose one over the other?
Ans: Server.Transfer transfers page processing from one page directly to the next
page without making a round-trip back to the clients browser. This provides a faster
response with a little less overhead on the server. Server.Transfer does not update the
clients url history list or current url. Response.Redirect is used to redirect the users
browser to another page or site. This performas a trip back to the client where the
clients browser is redirected to the new page. The users browser history list is
updated to reflect the new address.
44.Can you explain the difference between an ADO.NET Dataset and an ADO
Recordset?
Ans: Valid answers are:
A DataSet can represent an entire relational database in memory, complete with
tables, relations, and views.
A DataSet is designed to work without any continuing connection to the original
data source.
Data in a DataSet is bulk-loaded, rather than being loaded on demand.
Theres no concept of cursor types in a DataSet.
DataSets have no current record pointer You can use For Each loops to move
through the data.

Job Oriented Instructor Led Face2Face True Live Online I.T. Training for Everyone Worldwide
www.H2kinfosys.com|| Training@H2KInfosys.com

You can store many edits in a DataSet, and write them to the original data source in
a single operation.
Though the DataSet is universal, other objects in ADO.NET come in different
versions for different data sources.
45.What is the Global.asax used for?
Ans: The Global.asax (including the Global.asax.cs file) is used to implement
application and session level events.
46.What are the Application_Start and Session_Start subroutines used for?
Ans: This is where you can set the specific variables for the Application and Session
objects.
47.Can you explain what inheritance is and an example of when you might use
it?
Ans: When you want to inherit (use the functionality of) another class. Example:
With a base class named Employee, a Manager class could be derived from the
Employee base class.
48.Describe the difference between inline and code behind.
Ans: Inline code written along side the html in a page. Code-behind is code written in
a separate file and referenced by the .aspx page.
49.Explain what a diffgram is, and a good use for one?
Ans: The DiffGram is one of the two XML formats that you can use to render DataSet
object contents to XML. A good use is reading database data to an XML file to be
sent to a Web Service.
50.Whats MSIL, and why should my developers need an appreciation of it if at
all?
Ans: MSIL is the Microsoft Intermediate Language. All .NET compatible languages
will get converted to MSIL. MSIL also allows the .NET Framework to JIT compile
the assembly on the installed computer.

Job Oriented Instructor Led Face2Face True Live Online I.T. Training for Everyone Worldwide
www.H2kinfosys.com|| Training@H2KInfosys.com

51.Which method do you invoke on the DataAdapter control to load your


generated dataset with data?
Ans: The Fill() method.
52.Can you edit data in the Repeater control?
Ans: No, it just reads the information from its data source.
53.Which template must you provide, in order to display data in a Repeater
control?
Ans: ItemTemplate.
54.How can you provide an alternating color scheme in a Repeater control?
Ans: Use the AlternatingItemTemplate.
55.What property must you set, and what method must you call in your code, in
order to bind the data from a data source to the Repeater control?
Ans: You must set the DataSource property and call the DataBind method.
56.What base class do all Web Forms inherit from?
Ans: The Page class.
57.Name two properties common in every validation control?
Ans: ControlToValidate property and Text property.
58.Which property on a Combo Box do you set with a column name, prior to
setting the DataSource, to display data in the combo box?
Ans: DataTextField property.
59.Which control would you use if you needed to make sure the values in two
different controls matched?
Ans: CompareValidator control.
60.How many classes can a single .NET DLL contain?

Job Oriented Instructor Led Face2Face True Live Online I.T. Training for Everyone Worldwide
www.H2kinfosys.com|| Training@H2KInfosys.com

Ans: It can contain many classes.


61.Whats an assembly?
Ans: Assemblies are the building blocks of .NET Framework applications; they form
the fundamental unit of deployment, version control, reuse, activation scoping, and
security permissions. An assembly is a collection of types and resources that are built
to work together and form a logical unit of functionality. An assembly provides the
common language runtime with the information it needs to be aware of type
implementations. To the runtime, a type does not exist outside the context of an
assembly.
Describe the difference between inline and code behind which is best in a loosely
coupled solution? ASP.NET supports two modes of page development: Page logic
code that is written inside <script runat=server> blocks within an .aspx file and
dynamically compiled the first time the page is requested on the server. Page logic
code that is written within an external class that is compiled prior to deployment on a
server and linked behind the .aspx file at run time.
62.Explain what a diffgram is, and a good use for one?
Ans: A DiffGram is an XML format that is used to identify current and original
versions of data elements. The DataSet uses the DiffGram format to load and persist
its contents, and to serialize its contents for transport across a network connection.
When a DataSet is written as a DiffGram, it populates the DiffGram with all the
necessary information to accurately recreate the contents, though not the schema, of
the DataSet, including column values from both the Original and Current row
versions, row error information, and row order.
63.Where would you use an iHTTPModule, and what are the limitations of
anyapproach you might take in implementing one?
Ans: One of ASP.NETs most useful features is the extensibility of the HTTP
pipeline, the path that data takes between client and server. You can use them to
extend your ASP.NET applications by adding pre- and post-processing to each HTTP
request coming into your application. For example, if you wanted custom
authentication facilities for your application, the best technique would be to intercept
the request when it comes in and process the request in a custom HTTP module.
64.In what order do the events of an ASPX page execute. As a developer is it
important to undertsand these events?

Job Oriented Instructor Led Face2Face True Live Online I.T. Training for Everyone Worldwide
www.H2kinfosys.com|| Training@H2KInfosys.com

Ans: Every Page object (which your .aspx page is) has nine events, most of which you
will not have to worry about in your day to day dealings with ASP.NET. The three
that you will deal with the most are: Page_Init, Page_Load, Page_PreRender.
65.Which method do you invoke on the DataAdapter control to load your
generated dataset with data?
Ans: System.Data.Common.DataAdapter.Fill(System.Data.DataSet);
If my DataAdapter is sqlDataAdapter and my DataSet is dsUsers then it is called this
way:
sqlDataAdapter.Fill(dsUsers);
66.Which template must you provide, in order to display data in a Repeater
control?
Ans: ItemTemplate
67.What is .Net Framework ?
Ans: The .NET framework is a programming framework from Microsoft. Developers
can use .Net Framework to develop applications, install and run the application on
Windows operating systems. Applications that can run on .Net Framework are
Console applications
Windows Forms applications
ASP.NET applications for web based applications
Windows services
Web services (XML, SOAP and WSDL)
Windows Presentation Foundation (WPF) applications
Windows Communication Foundation (WCF) applications
Windows Workflow Foundation (WF) for Workflow-enabled applications
68.What are the advantages of Dot Net?
Ans: Good Design
Object-Oriented Programming Using C# and .NET which are based on objectoriented Concepts.
Language Independence All the languages which are supported by .Net ( VB.NET,
C#, J#, and managed C++ ) are compiled in to common Intermediate Language (IL) .
So IL make sure that languages are interoperable.

Job Oriented Instructor Led Face2Face True Live Online I.T. Training for Everyone Worldwide
www.H2kinfosys.com|| Training@H2KInfosys.com

Efficient Data Access ADO.NET provide fast and efficient way to access RDBMS,
file system etc
Code Sharing .To share code between applications, a new concept called assembly
is introduced. Assemblies supports versioning.
Improved Security
Support Dynamic Web Pages Using ASP.NET.
Support for Web Services
69.How can you provide an alternating color scheme in a Repeater control?
Ans: AlternatingItemTemplate Like the ItemTemplate element, but rendered for every
other
row (alternating items) in the Repeater control. You can specify a different
appearance
for the AlternatingItemTemplate element by setting its style properties.
70.What property must you set, and what method must you call in your code, in
order to bind the data from some data source to the Repeater control?
Ans: You must set the DataMember property which Gets or sets the specific table in
the DataSource to bind to the control and the DataBind method to bind data from a
source to a server control. This method is commonly used after retrieving a data set
through a database query.
71.What base class do all Web Forms inherit from?
Ans: System.Web.UI.Page
72. What method do you use to explicitly kill a users session?
Ans: The Abandon method destroys all the objects stored in a Session object and
releases their resources.
If you do not call the Abandon method explicitly, the server destroys these objects
when the session times out.
Syntax: Session.Abandon

73. How do you turn off cookies for one page in your site?

Job Oriented Instructor Led Face2Face True Live Online I.T. Training for Everyone Worldwide
www.H2kinfosys.com|| Training@H2KInfosys.com

Ans: Use the Cookie.Discard Property which Gets or sets the discard flag set by the
server. When true, this
property instructs the client application not to save the Cookie on the users hard disk
when a session ends.
74. Which two properties are on every validation control?
Ans: ControlToValidate & ErrorMessage properties
75. How do you create a permanent cookie?
Ans: Setting the Expires property to MinValue means that the Cookie never expires.
76. Which method do you use to redirect the user to another page without
performing a round trip to the client?
Ans: Server.transfer()
77. What is the transport protocol you use to call a Web service?
Ans: SOAP. Transport Protocols: It is essential for the acceptance of Web Services
that they are based on established Internet infrastructure. This in fact imposes the
usage of of the HTTP, SMTP and FTP protocols based on the TCP/IP family of
transports. Messaging Protocol: The format of messages exchanged between Web
Services clients and Web Services should be vendor neutral and should not carry
details about the technology used to implement the service. Also, the message format
should allow for extensions and different bindings to specific transport protocols.
SOAP and ebXML Transport are specifications which fulfill these requirements. We
expect that the W3C XML Protocol Working Group defines a successor standard.
78. Define namespace?
Ans: The namespace are known as containers which will be used to organize the
hierarchical set of .Net classes.
79. What is a code group?
Ans: A code group is a set of assemblies that share a security context.
80. What are sealed classes in C#?

Job Oriented Instructor Led Face2Face True Live Online I.T. Training for Everyone Worldwide
www.H2kinfosys.com|| Training@H2KInfosys.com

Ans: The sealed modifier is used to prevent derivation from a class. A compile-time
error occurs if a sealed class is specified as the base class of another class.
81. What is the difference between static and instance methods?
Ans: A method declared with a static modifier is a static method. A static method does
not operate on a specific instance and can only access static members.A method
declared without a static modifier is an instance method. An instance method operates
on a specific instance and can access both static and instance members. The instance
on which an instance method was invoked can be explicitly accessed as this. It is an
error to refer to this in a static method.
82. How many languages .NET is supporting now?
Ans: When .NET was introduced it came with several languages. VB.NET, C#,
COBOL and Perl, etc. 44 languages are supported.
83. How many .NET languages can a single .NET DLL contain?
Ans: Many.
84. What is metadata?
Ans: Metadata means data about the data i.e., machine-readable information about a
resource, . Such information might include details on content, format, size, or other
characteristics of a data source. In .NET, metadata includes type definitions, version
information, external assembly references, and other standardized information.
85. What is the difference between Custom Control and User Control?
Ans: Custom Controls are compiled code (Dlls), easier to use, difficult to create, and
can be placed in toolbox. Drag and Drop controls. Attributes can be set visually at
design time.
AUser Control is shared among the single application files.
86. What keyword is used to accept a variable number of parameter in a
method?
Ans: params keyword is used as to accept variable number of parameters.
87. What is boxing and unboxing?

Job Oriented Instructor Led Face2Face True Live Online I.T. Training for Everyone Worldwide
www.H2kinfosys.com|| Training@H2KInfosys.com

Ans: Implicit conversion of value type to reference type of a variable is known as


BOXING, for example integer to object type conversion.
Conversion of reference type variable back to value type is called as UnBoxing.
88. What is object?
Ans: An object is an instance of a class. An object is created by using operator new. A
class that creates an object in memory will contain the information about the values
and behaviours (or methods) of that specific object.
89. What is the difference between the Response.Write() and
Response.Output.Write() methods?
Ans: The Response.Write() method allows you to write the normal output; whereas,
theResponse.Output.Write() method allows you to write the formatted output.
90. What does the Orientation property do in a Menu control?
Ans: Orientation property of the Menu control sets the horizontal or vertical display of
a menu on a Web page. By default, the orientation is vertical.
91. Which method is used to force all the validation controls to run?
Ans: The Page.Validate() method is used to force all the validation controls to run and
to perform validation.
92. Which method has been introduced in ASP.NET 4.0 to redirect a page
permanently?
Ans: The RedirectPermanent() method added in ASP.NET 4.0 to redirect a page
permanently. The following code snippet is an example of the RedirectPermanent()
method:
RedirectPermanent("/path/Aboutus.aspx");
93. Differentiate between client-side and server-side validations in Web pages.
Ans: Client-side validations take place at the client end with the help of JavaScript
and VBScript before the Web page is sent to the server. On the other hand, server-side
validations take place at the server end.
94. What is the default timeout for a Cookie?

Job Oriented Instructor Led Face2Face True Live Online I.T. Training for Everyone Worldwide
www.H2kinfosys.com|| Training@H2KInfosys.com

Ans: The default time duration for a Cookie is 30 minutes.


95. How can you register a custom server control to a Web page?
Ans: You can register a custom server control to a Web page using the @Register
directive.
96. Which ASP.NET objects encapsulate the state of the client and the browser?
Ans: The Session object encapsulates the state of the client and browser.
97.How can I see what assemblies are installed in the global assembly cache?
Ans: The .NET Framework ships with a Windows shell extension for viewing the
assembly cache. Navigating to % windir%\assembly with the Windows Explorer
activates the viewer.
98.What is garbage collection?
Ans: Garbage collection is a mechanism that allows the computer to detect when an
object can no longer be accessed. It then automatically releases the memory used by
that object (as well as calling a clean-up routine, called a "finalizer," which is written
by the user). Some garbage collectors, like the one used by .NET, compact memory
and therefore decrease your program's working set.
99.How does non-deterministic garbage collection affect my code?
Ans: For most programmers, having a garbage collector (and using garbage collected
objects) means that you never have to worry about deallocating memory, or reference
counting objects, even if you use sophisticated data structures. It does require some
changes in coding style, however, if you typically deallocate system resources (file
handles, locks, and so forth) in the same block of code that releases the memory for an
object. With a garbage collected object you should provide a method that releases the
system resources deterministically (that is, under your program control) and let the
garbage collector release the memory when it compacts the working set.

100.What is the Common Language Specification (CLS)?

Job Oriented Instructor Led Face2Face True Live Online I.T. Training for Everyone Worldwide
www.H2kinfosys.com|| Training@H2KInfosys.com

Ans: The Common Language Specification is a set of constructs and constraints that
serves as a guide for library writers and compiler writers. It allows libraries to be fully
usable from any language supporting the CLS, and for those languages to integrate
with each other. The Common Language Specification is a subset of the common type
system. The Common Language Specification is also important to application
developers who are writing code that will be used by other developers. When
developers design publicly accessible APIs following the rules of the CLS, those APIs
are easily used from all other programming languages that target the common
language runtime.
101.What is the Microsoft Intermediate Language (MSIL)?
Ans: MSIL is the CPU-independent instruction set into which .NET Framework
programs are compiled. It contains instructions for loading, storing, initializing, and
calling methods on objects.
Combined with metadata and the common type system, MSIL allows for true crosslanguage integration.
Prior to execution, MSIL is converted to machine code. It is not interpreted.
102.What is the use of GLOBAL.ASAX file?
Ans: It allows to execute ASP.NET application level events and setting applicationlevel variables.
103.Which class does the remote object has to inherit?
Ans: All remote objects should inherit from System.MarshalbyRefObject.
104.What is compile time and runtime polymorphism?
Ans: Method overloading is the example for compile time and method overriding is
the example for runtime polymorphism.
105.What is the default access modifier of a class and its members?
Ans: Default Access modifier of a class is internal and default access modifier of the
class members is private.

Job Oriented Instructor Led Face2Face True Live Online I.T. Training for Everyone Worldwide
www.H2kinfosys.com|| Training@H2KInfosys.com