Anda di halaman 1dari 6

FORENSIC BALLISTICS

Prepared by: Ronan R. Masacupan NBI Ballistician


1. What type of weapon normally designed to be fired from the shoulder and the
barrel is more than 22 inches long?
a. pistol
b. revolver
c. carbine
d. rifle
2. It is the muscular tension or reaction in the anticipation of the recoil of the
firearm.
a. jerking
b. follow through
c. flinching
d. sight picture
3. It is the skillful art of shooting and hitting the target at a given range or known
distance.
a. ballistics
b. marksmanship
c. grip
d. stance
4. It is an instrument used for the propulsion of projectiles by means of expansive
force of gases coming from burning gunpowder.
a. pistol
b. firearms
c. cartridge
d. rifle
5. The part of the firearm that pulls out cartridge and shell out the chamber.
a. ejector
b. extractor
c. firing pin
d. magazine
6. It is part of the barrel from where the bullet exit and leave the barrel.
a. muzzle end
b. breech end
c. bore
d. riflings
7. A hand firearm in which a rotating cylinder places cartridges in to position for
firing.
a. shotgun
b. pistol
c. revolver
d. carbine
8. It is the relationship between the rear sight and the front sight aligning together.
a. sight picture
b. sight alignment
c. trigger control
. stance
9. The prediction of the shots on where the hits are on the target.
a. trigger control
b. breath control
c. calling the shots
d. jerking
10. What type of carbine which has a folding stock made of metal and usually used
by paratroopers.
a. M1A1
b. M-2
c. M-3
d. M-4
11. Mechanism of a firearm that is so arranged that it will fire continuously while the
trigger are depressed.
a. single shot
b. semi-automatic
c. pistol
d. automatic
12. A short barreled rifle having a barrel length of not more than 22 inches designed
to fire a single projectile through a rifled barrel either semi-automatic or full
automatic.
a. carbine
b. shotgun
c. rifle
d. revolver
13. A smooth bore weapon designed to shoot a number of lead pellets in one charge.
a. rifle
b. pistol
c. shotgun
d. carbine
14. Type of pistol designed to shoot only one shot for every loading.
a. automatic
b. single shot
c. single action
d. semi-automatic
15. A hand firearm usually applied to a single shot and automatic loading.
a. revolver
b. pistol
c. single action
d. rifle
- over -

- page 2 16. It is the science of the motion of projectiles.


a. criminalistics
b. ballistics c. marksmanship

d. firearm

17. It is the rate of the speed of the bullet measured feet per second.
a. range
b. velocity
c. accuracy
d. penetration
18. Weapon in which pressure upon the trigger both cocks and release the hammer.
a. double action
b. automatic
c. single action
d. rifle
19. It is the cylindrical passage of the barrel through which the bullet travels.
a. riflings
b. chamber
c. bore
d. caliber
20. It is the actual pattern or curved path of the bullet in flight.
a. velocity
b. range
c. trajectory
d. penetration
21. That part of the firearm controlled by the trigger which causes the firing pin to
strike the primer.
a. firing pin
b. hammer
c. trigger
d. sight
22. It is the technical name of the cylindrical head or tip of the bullet.
a. ogive
b. rim
c. base
d. head stamp
23. The rear end of the bore of an arm where the cartridge is inserted.
a. muzzle end
b. breech face
c. breech end
d. barrel
24. It is the mechanical wear and tear of the bore of an arm due to sliding friction
when the bullet passes through it.
a. erosion
b. corrosion
c. pressure
d. penetration
25. A small sensitive explosive contained in a cap and explosion of this mixture
detonate the powder charge.
a. hammer
b. primer
c. trigger
d. cartridge
26. It is the depressed channels cut in the interior of a rifled gun barrel.
a. riflings
b. lands
c. grooves
d. groove marks
27. That mechanism in a firearm which causes the empty shell or ammunition to be
thrown out from the firearm.
a. extractor
b. hammer
c. barrel
d. ejector
28. It is the elevated portion between the grooves inside the rifled gun barrel.
a. lands
b. land marks
c. grooves
d. riflings
29. It is the straight distance between the muzzle of the gun and the target.
a. penetration
b. range
c. velocity
d. trajectory
30. Instrument used which measure the velocity of projectile.
a. camera
b. microscope
c. chronograph
d. trajectory
31. That part of the weapon in which the cartridge is placed into position for firing.
a. chamber
b. ejector
c. magazine
d. extractor
32. Term used to indicate the bore diameter which is measured between two opposite
lands.
a. bore
b. caliber
c. barrel
d. firearm
- over -

- page 3 33. The backward thrust of a gun caused by the reaction of the powder gases pushing
the bullet forward.
a. recoil
b. pressure
c. muzzle blast
d. ejector
34. Breech mechanism of a gun by which it is loaded and unloaded..
a. pistol
b. action
c. armor
d. revolver
35. The true caliber of the firearm is the _____.
a. bore diameter
b. nominal caliber
c. groove diameter
d. caliber
36. Circumferential grooves around a bullet or cartridge case.
a. lands
b. grooves
c. cannelure
d. caliber
37. A measuring device used in the calibration of bullets and gun bores.
a. chronograph
b. caliper
c. caliber
d.
microscope
38. An optical instrument designed to make simultaneous comparison of two
specimens.
a. comparison microscope
b. projector c. chronograph
d.
camera
39. A complete unfired unit consisting of a bullet, shell, gunpowder and primer.
a. cartridge case
b. cartridge
c. firearm
d. propellant
40. Branch of ballistics that treats of the motion of projectiles while still in the
firearm.
a. forensic ballistics b. exterior ballistics c. interior ballistics d. ballistics
41. The noise created at the muzzle point of the gun by reason of the sudden escape
of the expanding gas when it comes to instant contact with the air in the
surrounding atmosphere.
a. muzzle energy
b. muzzle blast
c. trajectory
d. range
42. As used in court includes all witnesses whose opinions are admitted on grounds
of specialized knowledge, training and experience.
a. expert witness
b. complainant
c. ballistics
d. suspect
43. A shell with two flash hole or vents.
a. empty shell
b. berdan shell
c. cartridge
d. ammunition
44. Type of cartridge that the rim of the cartridge is greater than the diameter of the
body of the cartridge case.
a. rebated rim b. semi-rimmed type c. rimmed type
d. rim less
45. It is the science of firearms identification by means of the ammunition fired
through them.
a. forensic ballistics b. terminal ballistics c. exterior ballistics d. ballistics
46. Resistance encountered by the bullet while in flight.
a. velocity
b. range
c. trajectory
d. air resistance
47. Type of riflings with six lands, six grooves twisting to the left, narrow lands and
broader grooves.
a. colt type
b. smith & Wesson type
c. steyr type d. browning type

- over - page 4 48. Weapon in which pressure upon the trigger releases the hammer that must be
manually cocked.
a. double action
b. single action
c. automatic
d. semi-automatic
49. The depth to which a projectile sinks in the target.
a. trajectory
b. range
c. penetration
d. velocity
50. The chemical eating away of the bore of an arm due to rusting or action of salts
deposited from the powder.
a. erosion
b. corrosion
c. drilling
d. crimping
51. Space of a cartridge not occupied by powder and bullet.
a. bore space
b. ball
c. air space
d. barrel
52. The bending inward of the case mouth perimeter in order to grip and hold the
bullet.
a. crimp
b. wad
c. bullet seater
d. resizer
53. In a primer or cartridge cases, a fixed point against which the priming mixture is
compressed and there by detonated by action of the firing pin.
a. battery cup
b. anvil
c. vents
d. ball
54. A metal or plastic platform in a clip or magazine that pushes the cartridge upward
to the proper angle for feeding in the chamber.
a. magazine lip
b. spring
c. follower
d. base pad
55. Firearm designed for extra power.
a. pistol
b. machine gun
c. rifle
d. magnum
56. Cartridges which do not fire when firing pin strikes the primer.
a. misfire
b. blank
c. hang fire d. dummy
57. A part of a bullet comparison microscope where the examiner views the
specimens.
a. eye glass
b. eye piece
c. eye wear
d. stereoscope
58. A part of a action actuated by the trigger that hits the primer fires the cartridge.
a. hammer
b. trigger guard
c. firing pin
d. trigger
59. Optical instrument magnified used for laboratory examination of microscopical
specimens.
a. lens
b. eye piece
c. eye wear
d. eye glass
60. A portion at the base of center of a cartridge case designed to hold the primer.
a. priming mixture
b. mouth
c. cannelure
d. primer pocket
61. A cartridge containing the priming mixture in the rim, which struck by the firing
pin.
a. rim fire
b. rimless
c. semi-rimmed type d. centerfire
62. Type of cartridge case rim smaller than the diameter of the case at point just
forward of the extractor groove.
a. semi-rimmed type b. rebated rim
c. rimmed type
d. centerfire
63. Lead, lead alloy or steel spheres used as projectiles in smooth bore guns or shot
guns.

a. bullet

b. cartridge

c. shot

d. shell

-over-page 564. A cartridge without a bullet.


a. blank cartridge
b. dummy bullet
c. shell
d. wad cutter
65. In a revolver type of firearm cartridge container that rotates around an axis
parallel to and below the barrel.
a. magazine
b. cylinder
c. pistol
d. extractor
66. The projecting edge of a cartridge case.
a. Rim
b. body
c. base
d. mouth
67. A military type bullet that contains chemical elements that burns while the bullet
is in flight.
a. hollow point
b. wad cutter
c. tracer bullet
d. armor piercing
68. Smooth bore gun in which the final few inches of the barrel are rifled to increase
the efficiency of round ball or slug.
a. shot gun
b. musket
c. paradox
d. rifle
69. A full patched bullet with a steel core used against light mechanized armored
vehicle.
a. tracer bullet
b. armor piercing
c. incendiary
d. hollow point
70. Earlier term for bullet and still being used in some military terminology.
a. slug
b. head
c. ammo
d. ball
71. Rod or wood used to force the bullet out of the bore of the gun barrel.
a. steel rod
b. ramrod
c. stick
d. stabilizer
72. Term used for bullets with partial jacketing having some portions of the lead
bullet exposed at the ogive of the bullet.
a. hollow point
b. soft point
c. jacketed
d. lead
73. Type of firearm from which it is loaded through the muzzle end of the bore using
loose powder and ball or pellets.
a. shotgun
b. rifle
c. musket
d. pistol
74. The backward thrust of a gun caused by the reaction of the powder gases pushing
the bullet forward.
a. recoil
b. muzzle blast
c. powder charge
c. firing
75. A type of cartridge case designed to accommodate more powder usually for high
powered firearms.
a. shotshells
b. magnum
c. bottle neck cartridge case d. none

ANSWERS:
1. D
2. C
3. B
4. B
5. B
6. A
7. C
8. B
9. C
10. A
11. D
12. A
13. C
14. B
15. B
16. B
17. B
18. A
19. C
20. C
21. B
22. A
23. C
24. A
25. B
26. C
27. D
28. A
29. B
30. C
31. A
32. B
33. A
34. B
35. B

36. C
37. B
38. A
39. B
40. C
41. B
42. A
43. B
44. C
45. A
46. D
47. A
48. B
49. C
50. B
51. C
52. A
53. B
54. C
55. D
56. A
57. B.
58. A
59. A
60. D
61. A
62. B
63. C
64. A
65. B
66. A
67. C
68. C
69. B
70. D
71. B
72. B
73. C
74. A
75. C