Anda di halaman 1dari 8

Gjeografi

DOKUMENTACIONI SHKOLLOR
1. N arsimin e mesm t ult, n gjimnaz dhe n lndt e
kulturs s prgjithshme n shkollat profesional edhe ato t
orientuara, nota vjetore lndore e nxnsit pr llogaritet nga
msuesi i lnds me formuln: 1 pik
Prgjigje: C) Nota vjetore lndore = 0,4 x M1 + 0,5 x M2 + 0,1
x M3
2. Sipas legjislacionit aktual n fuqi, puna e ansuesit kujdestar
n shkollat e arsimit parauniversitar barasvlersohet me:1pik
Prgjigje C) dy or msimore n jav;
3. Listoni dy nga format e zhvillimit profesional t punonjsve
arsimor: 2 pik
Prgjigje: a)zhvillimi i brendshm profesional, b) trajnimet, c)
rrjetet profesionale, d) kshillimet, e) kurset afatshkurtra dhe f)
kurset afatgjata
PROGRAMI LNDOR
4. Shprndarja e orve n planin vjetor t lnds Gjeografi sht
kompetenc e: 1 pik Prgjigje: A) Msuesit t lnds
5. Linja me pesh m t madhe n lndn Gjeografia 12 sht:
1 pik Prgjigje. B) Rajonet gjeografike
6. Shkruani dy objektiva t nivelit t lart t linjs Ndrveprimi
njeri/mjedis n programin e klass s 12-t:2 pik
Prgjigje
- t vlersoj rndsin e pasuris natyrore dhe kulturore t
trevave shqiptare pr zhvillimin turistik t tyre, gjendjen
aktuale dhe mundsit pr zhvillimin e ardhshm t turizmit
- t parashikoj rrug t menaxhimit efektiv t ktyre
problemeve mjedisore; t hartoj nj plan veprimi pr
1

zgjidhjen e problemeve mjedisore t nj zone informale n


qytetin ku banon ose pr qytete t tjera t vendit me
problematika t spikatura mjedisore; t evidentoj
potencialet turistike dhe zonat m t rndsishme pr
zhvillimin e turizmit; t vlersoj raportin
shfrytzim/mbrojtje/mir-menaxhim i potencialeve turistike
7. Prse shrben portofoli i nxnsit? Rendit dy prej elementeve
q e prbjn at:
2 pik Prgjigje:
Portofoli i nxnsit, sht nj koleksion i punimeve t tij
prgjat vitit shkollor pr nj lnd t caktuar, i cili shrben si
nj mundsi vlersimi e vetvlersimi.
1 pik Ai mund t prmbaj: provime me shkrim, detyra
tematike, projekte kurrikulare, fotografi,produkte t
veprimtarive kurrikulare
ASPEKTE T PEDAGOGJIS DHE METODOLOGJIS
8. Eset argumentuese prqendrohen n nivelin e: 1 pik
Prgjigje: D) Vlersimit
9. Puna me projekte bn pjes n teknikat dhe metodat e: 1 pik
Prgjigje: D) Hulumtimit
10. Minitesti i zhvilluar nga msuesi n nj or msimore
prdoret pr t kontrolluar:
1 pik
Prgjigje: C) Objektivat e nj ore msimi
11. Ndrtoni nga nj pyetje pr seciln nga kategorit e
mposhtme: 3 pik
Prgjigje:
Cilt jan prbrsit e...?; Tregoni tre nga faktort ....?; etj
- Analizoni arsyet, faktort e ...?; Krahasoni .....;
Interpretoni ... etj.
Cili sht argumenti juaj n lidhje me...?; etj
2

12. Vendosni S nse pohimi sht i sakt ose G nse sht i


gabuar: 4 pik Prgjigje: S, G, S, S
13. Msimdhnia e gjeografis sot nnkupton edhe prdorimin
e TIK-ut. Si mund ta prdorni TIK-un n realizimin e
objektivit nxnsi t identifikoj disa ndr problemet e sotme
rajonale t Europs dhe perspektivn e zgjidhjes s tyre n
programin e gjeografis pr klasn e 11-t. Jepni t paktn dy
shembuj.3 pik, Prgjigje:
- Mund t prdoret programe t ndryshme kompjuterike (si
powerpoint) pr t prezantuar tipare t rajonizimit t
Europs etj... Mund t shkarkohen nga kompjuteri t dhna
statistikore, informacioni q lidhen me kt shtje , Mund
t prdorin grafik q jan ndrtuar n kompjuter pr t
treguar shifra q i takojn problemet e rajonizimit,
mjedisore, t ndotjes, etj , Mund t prezantohet me
ndihmn e projektorit nj galeri fotosh nga ... Etj.
ASPEKTE T KOMUNIKIMIT DHE T ETIKS
14. Nj msuese, ka vn re se nxnsit e nj klase jan m t
vshtir se t tjert dhe krijojn zhurm n klas. Cila nga
strategjit e mposhtme sht m efektive dhe ndihmon
msuesen t menazhoj disiplinn dhe rregullin n klas?
Prgjigje: D - Msuesja bashkbisedon me nxnsit pr t rn
dakord mbi mnyrat dhe kodet q do t prdor msuesi n
rastin e rritjes s nivelit t zhurms n klas 1 pik
15. Shnoni V nse sht e vrtet dhe G nse esht e gabuar:
2 pik Prgjigje: a G; b - V
ASPEKTE T DREJTIMIT T GJUHS SHQIPE

16. Rrethoni alternativn e sakt.


1 pik Prgjigje: B - jan t rrall n histori Gjergj
Kastriott
17. Shkruani sakt fjalt ose shprehjet q jan shkruar gabim
m posht. 3 pik Prgjigje: i kndshm, zhvleftsim,
materie
PRMBAJTJA SHKENCORE
18. Hna dallohet pr luhatje t mdha termike pr shkak t: 1
pik Prgjigje: B) Rrotullimit t ngadalt rreth boshtit t vet.
19. Errat e qarkullimit t prgjithshm t atmosfers, q
zhvendosen nga maksimumet subtropikale drejt gjersive
mesatare me trysni t ult, quhen : Prgjigje: C) Erra
perndimore. 1 pik
20. Bazuar n hartn topografike t dhn, lumi X rrjedh n
drejtim t: 1 pik
Prgjigje: C) Verilindjes
21. Ekzistenca e morenave akullnajore n ekuator sht
argument i: 1 pik
Prgjigje: D) Hipotezs s tektoniks s pllakave
22. Midis maleve Pontike dhe Taurus shtrihet: 1 pik
Prgjigje: A) rrafshnalta e Anadollit
23. Cili nga faktort gjeografik ka ndikuar fuqishm n
politikn e jashtme dhe n zhvillimin ekonomik t Rusis
Prgjigje: A) Aksesi i kufizuar n portet me uj t ngroht.
24. Cili konkluzion nxirret nga informacioni q jep grafiku i
mposhtm? Prgjigje: B) Pjesa m e madhe e rezervave
botrore gjenden n Lindjen e Mesme 1 pik
25. Cili nga pohimet e mposhtme sht i sakt lidhur me
informacionin q jep grafiku i mposhtm? 1 pik
4

26. Prgjigje: B) Popullsia botrore u trefishua n periudhn


midis viteve 1930 2000
27. Kosova dallohet pr pasuri t mdha (10 12 miliard ton)
t mineralit: 1 pik Prgjigje: A) qymyrit linjit
28. Sektori baz i ekonomis s Republiks s Shqipris n
vitet 1945 1990 ka qen: 1 pik Prgjigje: B) industria
29. Prgjithsisht Alpet Shqiptare prbhen nga shkmbinj
glqeror, por brenda saj ka zona t cilat prbhen nga
magmatik. Nj nga kto zona sht: 1 pik Prgjigje: C)
Malsia e Gashit
30. Nj nga ngjarjet q kan ndodhur gjat ers s Mesozoit
ishte:1 pik Prgjigje: B) doln mbi uj vargmalet e para
alpine n trevat lindore
31. Gjeni gjatsin gjeografike t Stambollit kur dim se koha
lokale atje sht 12h36, dhe n Tiran (Tirana gjatsi
gjeografi lindore 200) koha lokale sht 12h (mesdit). 3 pik
Prgjigje: Diferenca midis kohs lokale t Stambollit dhe kohs
lokale t Tirans sht: 12 h36- 12h = 36 Pr 24 or .Toka bn
nj rrotullim 3600: pr nj or, .Toka bn nj rrotullim 360 0 : 24 h
= 150 .Toka prshkon 10 pr: 60: 15 0 = 4.Toka rrotullohet pr
36: 36 x 10 : 4 = 90. Gjatsia gjeografike e Stambollit sht:
200 + 90 = 290 gjatsi gjeografike lindore (Stambolli sht n
lindje dhe koha lokale e tij sht m prpara se ajo e Tirans).
32. Kndi i rnies s rrezeve t Diellit n orn 12.00 sht m i
madh, ndrsa n orn 14.00 sht m i vogl. Argumentoni
pse temperatura e ajrit n Tok sht m e lart n orn 14.00
dhe jo n orn 12.00 kur kndi i rnies s rrezeve t Diellit
sht m i madh.1 pikPrgjigje: Kjo ndodh pasi
temperaturat e ajrit n Tok ngrohen m tepr nga rrezatimi
5

toksor, sesa nga rrezatimi diellor. Deri n orn 12 toka merr


vazhdimisht nxehtsi nga dielli, dhe m pas e lshon
nxehtsin n ajr. Pr kt arsye, temperatura e ajrit sht m
e lart n orn 14.00 sesa n orn 12.00.
33. Shkruani tre nga kushtet n t cilat mund t zhvillohet
veprimtaria e karstit: 3 pik Prgjigje: Prania e shkmbinjve
karbonatik, prania e ujit, dendsia dhe drejtimi i t arave,
pastrtia e shkmbit glqeror, mungesa e bimsis
34. Jepni kuptimin e termave perihel dhe afel: 2 pik
Prgjigje: 1. Pika e orbits e nj planeti n largsi minimale nga
Dielli, pra pika m e afrt e pozits s planetit rreth Diellit. 2.
Pika e orbits e nj planeti n largsi maksimale nga Dielli, pra
pika m e largt e pozits s planetit rreth Diellit.
35. Duke krahasuar shkmbinjt sedimentar me ato
metamorfik shkruani dy ndryshime midis tyre:2 pik
Prgjigje: Shkmbinjt sedimentar formohen nga grumbullimi
(sedimentimi) i produkteve t prftuara nga shkatrrimi i
shkmbinjve t ndryshm n mjediset ujore dhe toksore.
Materialet e grumbulluara psojn nj sr ndryshimesh fiziko
kimike (procesi i diagjenezs) dhe shndrrohen n shkmbinj
sedimentar. Shkmbinjt sedimentar n varsi t origjins
klasifikohen n copzor, kimik dhe organogjeni. Shkmbinjt
metamorfik formohen nga ndryshimi i shkmbinjve magmatik
e sedimentar, nn ndikimin e trysnis dhe temperaturave t
larta n brendsi t kores toksore. N ta bjn pjes mermeri,
gnejset etj.
36. Prmendni dy nga treguesit kryesor q tregojn dallimet
mes vendeve n zhvillim dhe atyre t zhvilluara: 2 pik
Prgjigje Punsimi sipas sektorve ne vendet e zhvilluar numri
me i madh i te punsuarve sht ne sektort dytsore dhe
shrbimet. Konsumi i energjis pr frym t popullsis. Niveli
6

kulturor dhe arsimor i popullsis. Pajisja me mjete elektroshtpiake dhe makina. Jetgjatsia dhe ritmi i shtimit t
popullsis
37. Renditni dy nga rajonet fiziko gjeografik t Lindjes s
Mesme: 2 pik Prgjigje: Zgjatimi Verior, Gadishulli
Arabik, Gjysmhna Pjellore, Lugina e Nilit, Magrebi
38. Prmendni tre nga faktort prcaktues n suksesin e
modelit japonez t zhvillimit ekonomik:3 pik
Prgjigje: Aplikimi i teknologjis s prparuar. Mbshtetja
shtetrore pr bizneset industrial. Kshillat, asistenca financiare
dhe mbrojtja e qeveris ndaj konkurencs. Q n 1950 Japonia
bllokon hyrjen e shum mallrave t huaja tregtare. Konkurenca e
prodhimeve japoneze n tregjet botrore.
39. Shkruani tre nga veorit e liqenit t Shkodrs:3 pik
Prgjigje: sht liqeni m i madh n Ballkan. Ka origjin
tektonike. sht liqen i cekt (7- 44m). Prej tij buron lumi i
Buns. N t derdhet lumi i Moras. Dallohet pr pasuri t
madhe t bots s gjall
40. Renditni tre nga karakteristikat e ekonomis s Republiks
s Shqipris gjat viteve 1945 1990:3 pik Prgjigje:
Ekonomi e centralizuar, Mohimi i prons private, Zvendsimi i
saj me pronn shtetrore, Izolimi total i vendit nga e gjith bota
41. Prmendni dy faktor q kan ndikuar n shtimin e pakt t
popullsis n Rajonin Jugor gjat shekullit t fundit: 2 pik
Prgjigje:Emigracioni i jashtm, Migracioni i brendshm,
Numri i pakt i lindjeve
42. Dy faktort kryesor q kan krijuar kushte pr ruajtjen e
endemike dhe subendemike n trevat shqiptare jan:
Prgjigje:Relievi shum i coptuar, Ndryshimet e mdha n
drejtim vertikal, Pozicioni gjeografik, Larmia e klims, Larmia e
hidrografis.
7