Anda di halaman 1dari 16

ELWSI I ZGJIDHJEVE MATEMATIK

DOKUMENTACIONI SHKOLLOR
1. N komisionin e vlersimit t kandidatve pr pozicionin e msuesit n institucionin
publik t arsimit parauniversitar nuk ka:
1pik
Prgjigje A)

2. N arsimin e mesm t ult, n gjimnaz dhe n lndt e kulturs s prgjithshme n


shkollat profesionale dhe ato t orientuara, nota vjetore lndore e nxnsit prllogaritet
nga msuesi i lnds me formuln:
1

pik

Prgjigje A)
3. Listoni dy nga parimet e prgjithshme t zhvillimit t kurrikuls!
2 pik
Prgjigjet e mundshme jan nga: a) konceptim i gjer, b) gjithprfshirja, c) zhdrvjellsia
n hapsir dhe koh, d) koherenca, e) balanca dhe integrimi, f) t nxnit gjat gjith jets, g)
aftsimi pr jetn dhe botn e puns, h) prfshirja e TIK.

PROGRAMI LNDOR
4. Cila prej emrtimeve m posht nuk sht nnlinj e Proceseve Matematike;
1 pik
Prgjigje D)
5. Listoni tri aftsi q duhet t demostroj nxnsi n nnlinjn Arsyetimi dhe vrtetimi
matematik.
3 pik
Prgjigjet e mundshme jan nga: t prdor drejt disa rregulla elementare t logjiks e t
arsyetimit; t prdor argumentin; t prligj nj prfundim; t vrtetoj teorema t thjeshta
n t gjitha linjat; t prdor metodn e kundrshembullit; t prdor arsyetimin, veprimet
me mend ose parashikimin pr t gjetur dhe gjykuar zgjidhjen e nj probleme matematike; t
1

gjykoj n vrtetsin e nj rezultati t dhn, i cili mund t jet gjetur me llogaritje, me


zbatimin e formulave t njohura ose me prdorimin e teknologjis
6. Listoni dy nga shtjet n t cilat fokusohet rubrika Prpunimi i njohurive n
programet e lnds s matematiks:
2 pik
Prgjigjet e mundshme jan nga: prsritja brenda nj kapitulli t njohurive baz
(konceptet themelore); testim t njohurive baz; integrim t njohurive t reja t nj
kapitulli me njohurit e kapitujve paraardhs; integrim t njohurive t reja me
njohurit e lndve t tjera; prsritja vjetore; testimi vjetor (nuk sht i detyruar);
projektet kurrikulare.

ASPEKTE T PEDAGOGJIS DHE METODOLOGJIS


7. Cili nga veprimet e mposhtme t msuesit sht m efektiv pr t nxitur t nxnit e
nxnsit?
1 pik
Prgjigje C)

8. Modelimi matematik sht:


1 pik
Prgjigje C)
9. Zgjidhja problemore sht n qendr t msimdhnie - nxnies s lnds s
matematiks, sepse:
3 pik
Prgjigjet e mundshme jan nga: lidh konceptet e matematiks me jetn reale; motivon
nxnsit dhe i ndihmon t ken besim n aftsit e tyre matematikore; jep mundsi nxnsve
t perfeksionojn argumentimin, t bjn lidhjet konceptuale dhe t zbatojn njohurit e
shprehit; krijon hapsira pr situata zbavitse dhe pr nj qndrim pozitiv ndaj
lnds s Matematiks etj.

10. Jepet objektivi i programit t klass 11 Nxnsi t jet n gjendje t shkruaj ekuacionin
e drejtzs q kalon nga nj pik dhe sht paralel me drejtzn ax+by+c=0. N lidhje
me kt objektiv formuloni:
Prgjigje
a) Pyetje t karakterit zbatues - Zbatim n raste situatash konkrete

1 pik

b) Pyetje t karakterit krahasues - Nj mundsi sht krahasimi me ekuacionin e


drejtezs q kalon nga nj pik dhe sht pingul me drejtzn dhn. 1 pik

11. Vlersimi n lndn e matematiks paraqitet n disa forma. iftoni llojin e vlersimit me
prkufizimin.
3 pik

Lloji i vlersimit
I) Vlersimi diagnostikues

Prkufizimi
a) Vlersimi q prcakton arritjet n prfundim t kreut, t
vitit apo t ciklit pr t vendosur notat dhe pr t br
certifikimin. III)

II) Vlersimi formues

b) Vlersimi q synon t zbuloj shkaqet njohse, fizike,


emocionale, shoqrore t problemeve q kan nxnsit,
n mnyr q t prcaktohen teknikat korrigjuese. I)

III) Vlersimi prmbledhs

c) Vlersimi i cili mbikqyr prparimin gjat procesit t t


nxnit, siguron nj feedback pr t lehtsuar nxnsit dhe pr
t korrigjuar gabimet. II)

12. Prshkruani nj metod msimore t msimdhnies me n qendr nxnsin q do ta


prdornit pr realizmin e objektivit Nxnsi t krahasoj me mnyra algjebrike dhe
grafike dy funksione t thjeshta t njohura!
3 pik

KOMUNIKIMI DHE ETIKA E MSUESIT


13. Nj msues ka n kujdestari nj klas me nxns t cilt vijn nga rajone me kultura t
ndryshme. Ai krkon t prfshij prindrit e ktyre nxnsve, n mnyr q edhe ata t
kontribuojn n prmirsimin e t nxnit t fmijve t tyre. Cila nga pohimet m posht
tregon mnyrn m efektive pr ti prfshir ata?
1 pik
Prgjigje C)

14. Shnoni V nse sht e vrtet dhe G nse sht e gabuar:


2 pik

a) Kodi i etiks s msuesit lidhet m shum me parimet morale vetjake t msuesit. G


b) Sipas Kodit t Etiks, msuesi

respekton

kolegt

e tij t rinj dhe ata me m

pak prvoj, por mendon se ata nuk kan t drejt t japin msim.

G.

DREJTSHKRIMI
15. Rrethoni alternativn e sakt.

1 pik

Prgjigje B)
16. Shkruani sakt fjalt ose shprehjet q jan shkruar gabim m posht.

3 pik

Prgjigje: zvendsoj, numroj, pedagogji.

ASPEKTE SHKENCORE T LNDS

17. sht dhn funksioni f(x) = 3x3 + 7x2 + 11x + 5. Cila nga vlerat e mposhtme mund t
jet rrnj?

1 pik

Prgjigje A)
18. Jan dhn dy vektor dhe t till q = = 1. Cila nga pohimet m posht
sht e vrtet pr ?

1 pik

Prgjigje B)

19. Cili nga ekuacionet e mposhtme sht asimptod e funksionit f ( x )

x3 1
x2

?
1 pik

Prgjigje D)

20. Pr t identifikuar t gjith numrat e thjesht m t vegjl se 200, nj person shkruajti t


gjith numrat nga 1 deri n 200 dhe eliminoi t gjith shumfishat e 2 dhe 3. Pr t
arritur n konkluzionin prfundimtar, ky person duhet t eliminoj edhe t gjith
shumfishat pr secilin nga numrat:
`1 pik
Prgjigje C)

21. Nse drejtza (s) sht pingule me drejtzat (r) dhe (t) dhe dy drejtzat (r) dhe (t)
shtrihen n planin , cili prej pohimeve t mposhtme sht e vrtet?.

1 pik

Prgjigje A)

22. N figurn m posht, sht dhn nj rrot me reze 1 njsi q rrotullohet kundr
akrepave t ors. Rrota rrotullohet me 15 rrotullime n sekond. Pr t = 0, pika P ka
koordinatat (-1, 0). Cili prej funksioneve t mposhtme, mund t prshkruaj x (
koordinat t piks P) n funksion t koht t, t matur n sekonda?
1 pik
y

(0, 0)

x
5

Prgjigje D)

23. sht dhn grafiku i funksionit f(x). Cila prej pohimeve t mposhtme prshkruan m
mir pse f(x) nuk sht i vazhduar n pikn x = c?

1 pik

Prgjigje D)

24. Nj ekonomist krkon q t prafroj funksionin f(x) =

1
me nj drejtz tangent me f(x)
x

n pikn x = -1. Cila prej drejtzave t mposhtme mund t prdoret?


x

1 pik

Prgjigje B)

25. Nse f(x) sht i vazhduar n intervalin [a, b], dhe N sht nj numr ekzaktsisht
ndrmjet f(a) dhe f(b), cila prej pohimeve t mposhtme sht e vrtet?

1 pik

Prgjigje D)

26. Vlera e

x( x 1) dx sht:
4

1 pik

Prgjigje D)

27. Nj koleksion me 22 laptop prmban 6 laptop me defekt. Nse zgjidhen 3 laptop nga
koleksioni n mnyr t rastsishme, cili sht probabiliteti q t paktn nj laptop t jet
me defekt?
1

pik

Prgjigje D)
28. sht dhn z = a + bi, z = a bi (a b 0 ), dhe z 2 = a2 + b2. Provoni q z z = z 2
2 pik
Zgjidhje:
z z = (a + bi) (a bi)
(a + bi) (a bi) = a2 abi+bai+ b2
a2abi+bai+b2=a2+b2
z z = z2

29. Vrtetoni barazimin:

1
1
1
n

.......... ..

1 3 3 5
(2n 1)( 2n 1) 2n 1

3 pik

Zgjidhje:
n = 1,

1
1
1

1 3 2 11 3

Supozojm t vrtet n= k,

1
1
1
1
k

.......

13 35 5 7
(2k 1)(2k 1) 2k 1

Vrtetojm n=k+1,

1
1
1
1
k 1
1 3 3 5 5 7 ....... (2k 1)(2k 1) [2(k 1) 1][2(k 1) 1] 2( k 1) 1

k
1
k (2k 3) 1
2k 2 3k 1
(k 1)(2k 1)
k 1

2k 1 (2k 1)(2k 3) (2k 1)(2k 3) (2k 1)(2k 3) (2k 1)(2k 3) 2k 3

30. Llogarisni limitin e funksionit eksponencial:

2 pik

x2 2 x
lim 2

x
x 5
Zgjidhje:
Kemi t bjm me limitin e funksionit eksponencial. Gjejm limitin e funksioneve ve e ve
x2 2 x
x2
lim 2

lim
1

2
x
x 5 x x

lim x
x

Jemi n rastin e tret

lim f ( x) 1
xa

dhe

lim ( x)
xa

kemi form t pacaktuar dhe zgjidhet me formuln

lim ( x ) f ( x ) 1

lim f ( x ) ( x ) e x a
x a

Ather do t kemi
x

x2 2 x

x 2 2 x x 2 5

lim x 2
1
lim x
x2 2 x
x
x
x 5

lim 2

x
x 5

x 2 5

2 x 2 5 x
lim
1
2
x 5

e 2

1
e2

31. Gjeni t gjith numrat katrshifror t forms xyyx , duke ditur q ata jan t
plotpjestueshm me 45.

2 pik

Zgjidhje
Q nj numr t plotpjestohet me 45, duhet q njkohsisht t plotpjestohet me 5 dhe me 9.
Numri xyyx plotpjestohet me 5 nse x = 5 ose x = 0. Por meq x nuk mund t jet 0, rrjedh
se x = 5.
Q numri 5yy5 t plotpjestohet me 9 duhet q shuma e shifrave t tij 5 + y + y + 5 = 2y +
10 t plotpjestohet me 9. Ky kusht plotsohet pr y = 4. Pra numri i vetm q plotson
kushtin e detyrs sht 5445.

32. Gjeni ekuacionin e vijs pikat e s cils, shumn e distancave t tyre nga pikat (0, 0) dhe
(0, 4) e kan 12.

3 pik
8

Zgjidhje:
sht dhn pika (x ,y). Distanca e saj nga pika (0 , 0) gjendet me formuln:

d1 ( x 0)2 ( y 0)2 x 2 y 2
Distanca e saj nga pika (0 , 4) gjendet me formuln:

d1 ( x 0)2 ( y 4)2 x 2 ( y 4)2


Dim q shuma d1 + d2=12. Kryejm veprimet

x 2 y 2 x 2 ( y 4) 2 12
x 2 ( y 4) 2 12 x 2 y 2

x 2 ( y 4) 2

12 x 2 y 2

x 2 ( y 4) 2 144 24 x 2 y 2 x 2 y 2
x 2 ( y 4) 2 144 x 2 y 2 24 x 2 y 2
y 2 8 y 16 144 y 2 24 x 2 y 2
8 y 128 24 x 2 y 2
y 16 3 x 2 y 2
Ngrem prsri n katror

y 16 3 x 2 y 2
y 2 32 y 256 9( x 2 y 2 )
y 2 32 y 256 9 x 2 9 y 2
8 y 2 32 y 32 9 x 2 256 32
8( y 2 4 y 4) 9 x 2 256 32
8( y 2) 2 9 x 2 288
( y 2) 2 x 2

1
36
32
sht ekuacioni i elipsit (0,2)

33. Trego me an t prkufizimit q funksioni f ( x) 3 x 1 nuk sht i derivueshm n


pikn x=0.

2 pik

Zgjidhje

3 x x 1 3 x 1 3 0 x 1 3 0 1 3 x
lim

y
3x
lim
3
x x0 x

lim

y
3x
lim
3
x x0 x

x 0

x 0

Limitet e njanshme nuk jan t barabarta kshtu nuk ekziston limiti.

34. Shkruani 4 kufiza midis

9
dhe 36 n mnyr q vargu t jet progresion gjeometrik.
8

2 pik
Zgjidhje

9
dhe y6 36. Kemi:
8
y
36
y6 y1 q 5 nga ku q 5 6
32 q 5.
y1 9
Kemi
8
9
9
9
9
y 2 y1 q= 2 ; y3 y1 q 2 = 4
8
4
8
2
9
9
y 4 y1 q 3 = 8 9; y5 y1 q 4 = 16 18
8
8
y1

Kufizat e krkuara jan

9 9
; ; 9 dhe 18.
4 2

35. N figurn m posht, B dhe D jan dy pika n segmentet AC dhe AE n mnyr


respektive. sht dhn AB = AD dhe BC = DE. Provoni q BF = DF

2 pik

10

Zgjidhje
Shqyrtojm CAD dhe EAB. Meqnse AB=AD dhe BC=DE kemi AB+BC = AD
+ DE. Pra AC = AE
A sht knd i prbashkt. Pra kemi: CAD EAB (B.K.B)
Vrtetojm edhe q CBF EDF (K.B.K.)
Pra BF = DF

36. sht dhn f ( x )

2x 1
Studioni variacionin dhe ndrtoni grafikun.
x2

5 pik

Zgjidhje:
Funksioni ka pik kputje x =0. Bashksia e prcaktimit R*

f ( x)
iftsia

2( x ) 1 2 x 1
2( x ) 1

2
2
( x)
x
x2
as ift as tek

'
2
2 '
2
2 x 1 (2 x 1) x (2 x 1) ( x ) 2 x 2 x(2 x 1)
f ' ( x) 2

x4
x4
x
2 x 2 4 x 2 2 x 2 x 2 2 x x (2 2 x ) 2 2 x 2(1 x )

x4
x4
x4
x3
x3
Monotonia
'

2(1-x) =0 x1=1
x3=0 x2=0
-

0
+

1
+

2(1-x)

11

x3
Y

y
Nga tabela kemi max n pikn x=1, pra ymax

2 11
1
12

Pikat e infleksionit

x 3 (1 x ) 3x 2 )
2(1 x )
( x 1) ' x 3 (1 x ) ( x 3 ) '
x 3 3x 2 3x 3 )

x3
x6
x6
x6
2 x 3 3x 2
x 2 (2 x 3)
(2 x 3)
2

2
2
6
6
x
x
x4
3
2x - 3 =0 x1=
2
f ''( x )

x4=0 x2=0
-

3
2

2x - 3
x4
Y
y

Nga tabela kemi x1=

3
sht pika e infleksionit
2

Asimptodat

2x 1
x=0 asimptod vertikale
x 0
x2

lim

12

f ( x)
2x 1
lim
0
x

x
x3
y=0 asimptod horizontale
2x 1
lim f ( x ) kx lim 2 0
x
x
x
lim

-
y
Y

3
2

37. Ndrtoni grafikt ekuacioneve m posht n t njjtin rrjet koordinativ dhe gjeni
koordinatat e pikave t prerjes s grafikve pr 2x 2.

4 pik

y = sin2x
y = cosx + 1
Zgjidhje

y = cos( x) +1

y sin2 x
-1

13

Pr t gjetur pikat e prerjes barazojm dy ekuacionet (1) dhe (2)


y = sin2x

(1)

y = cosx+1

(2)

sin2x = cos(x)+1

(3)

Dim q sin x + cos x = 1 sin2x = 1 - cos2x (4)


2

Zvendsojm ekuacionin (4) te ekuacioni (3)


1 cos2x = cos(x) + 1
cos2x = cos x
0 = cos x + cos2x
Faktorizojm
0 = cos x (1 + cos x) => cos x = 0 ose 1 + cos x = 0, p r -2 x 2
cos x = 1

x =

3 3
; ; ; ; ose x = ;
2
2 2 2

Zvendsojm x pr t gjetur vlerat e y .


3
y cos 1 1
2
3
y cos 1 1
2

y cos 1 1
2

dhe

y cos 1 0
y cos( ) 1 0


y cos 1 1
2

Pra koordinatat e pikave t prerjes jan:

3 3
;1 ; ;1 ; ;1 , ;1 ;( ;0);( ;0).
2 2 2 2

14

38. N plan jepen 12 pika t tilla q do treshe prej tyre nuk ndodhen n nj drejtz, me
prjashtim t 5 prej tyre q ndodhen n nj drejtz. Sa trekndsha mund t formohen me
kto pika?

2 pik

Zgjidhje:
E zem se asnj treshe prej 12 pikave nuk ndodhet n vij t drejt. N kt rast do t
formoheshin gjithsej C12,3 trekndsha. Pes pikat n vij t drejt mohojn C5,3
trekndsha. Pra gjithsej C12,3 C5,3 trekndsha.

15

16