Anda di halaman 1dari 9

KIMI

DOKUMENTACIONI SHKOLLOR
N komisionin e vlersimit t kandidatve pr pozicionin e msuest n
institucionin publik t arsimit parauniversitar nuk ka:1 pik
A) prfaqsues t Ministris s Arsimit dhe Sportit;
1.

2.

N arsimin e mesm t ult, n gjimnaz dhe n lndt e kulturs s


prgjithshme n shkollat
profesionale dhe ato t orientuara, nota vjetore lndore e nxnsit prllogaritet
nga msuesi i lnds me formuln: 1 pik

A) Nota vjetore lndore = 0,4 x M1 + 0,5 x M2 + 0,1 x M3 ku M1, M2, M3 jan


prkatsisht mesataret aritmetike t vlersimeve a) nj ose disa tema
msimore t sapo zhvilluara; b) nj ose disa kapituj t tekstit t nxnsit; c)
projekte ndrlndore/lndore
3. Listoni dy nga parimet e prgjithshme t zhvillimit t kurrikuls!
2 pik
a) konceptim i gjer, b) gjithprfshirja, c) zhdrvjellsia n hapsir dhe koh,
d) koherenca, e) balanca dhe integrimi, f) t nxnit gjat gjith jets, g) aftsimi
pr jetn dhe botn e puns, h) prfshirja e TIK.
PROGRAMI LNDOR
4. Tregoni n ciln nnlinj t programit zhvillohet objektivi:T identifikojn
agjentt oksidues dhe reduktues n nj reaksion redoks: 1 pik
B)Reaksionet redoks
5.

Rendit tri nga linjat e prmbajtjes n programin e kimis 7- 9: 3 pik

a)
b)
c)
d)

Grupet e lndve n lidhje me ndrtimin e tyre


Reaksionet kimike
Sjelljet e lndve
Kimia sasiore
Secila linj vlersohet me 1 pik
Hartoni dy objektiva t nivelit baz pr temnElementi galvanik:
2 pik
a) Pyetje e nivelit t njohjes: T prshkruaj ndrtimin e elementit galvanik.

6.

b) Pyetje e nivelit t t kuptuarit : T prcaktoj anodn dhe katodn n nj


element galvanik. 1 pik

ASPEKTE T PEDAGOGJIS DHE METODOLOGJIS


N msimdhnien ndrvepruese roli i nxnsit sht: 1 pik
C) veprues
8. Plotsoni tre llojet e vlersimit t prdorur n kimi n baz t prshkrimit t
dhn m posht: 3 pik
a) Vlersimi motivues ka pr qllim t nxis interesin dhe dshirn e nxnsve
pr t msuarit.b)
synon marrjen e informacionit mbi at
q ka arritur t prvetsoj nxnsi krahasuar me objektivat e arritjes
c) Vlersimi diagnostikues prdoret pr aspekte t prvetsimit t njohurive nga
nxnsit, pr t gjykuar pr at q kan msuar dhe nuk kan msuar ata
9. Teknikat e vlersimit me shkrim jan t ndryshme. Ato lidhen me llojet e
pyetjeve, t cilat klasifikohen n disa tipe kryesore. Listoni dy nga tipet e
pyetjeve. 2 pik a) pyetje t nivelit t njohjes b) pyetje t nivelit t t
kuptuarit, c) pyetje t nivelit t zbatimit, ) pyetjet e analizs, d) pyetjet e
sintezs. dh) pyetjet e vlersimit,
10. Shkruani nj objektiv pr linjn: Reaksioni kimik. Zbrthejeni n objektiva
specifik sipas tre niveleve t arritjes nga nxnsi.4 pik
p.sh. objektivi pr linjn
T bjn interpretimin e nxehtsis q thithet ose lirohet n nj reaksion, si
ndryshim t rezervs s energjis t produkteve me t reaktantve.
Niveli baz: T prkufizoj termat reaksion ekzotermik, reaksion endotermik,
efekt termik. Niveli mesm: T shpjegoj nj reaksion ekzotermik dhe
endotermik Niveli lart: T bj interpretimin molar t barazimeve termokimike
7.

Plotsoni vendet bosh n kutit e mposhtme ku duhet t sqaroni se far


prfaqson n vetvete secila prej 3 etapave kryesore t planifikimit? 3 pik
a) far dua t arrij me nxnsit e mi?
Objektivin msimor
11.

b) Cila do t jet procedura e msimdhnies?

Metodat, mjetet/ procesi


Vlersimi

c) Si dhe sa i kam arritur objektivat msimore?


KOMUNIKIMI DHE ETIKA E MSUESIT
12. Nj msues ka n kujdestari nj klas me nxns t cilt vijn nga rajone me
kultura t ndryshme. Ai krkon t prfshij prindrit e ktyre nxnsve, n
mnyr q edhe ata t kontribuojn n prmirsimin e t nxnit t fmijve t
tyre. Cila nga pohimet m posht tregon mnyrn m efektive pr ti prfshir
ata? 1 pik
C)Msuesi drgon nj letr n t ciln fton prindrit n nj takim pr t
diskutuar rreth mnyrs se si ata do t donin t prfshiheshin dhe
kontribuonin n prmirsimin e t nxnit t fmijve t tyre.

Shnoni V nse sht e vrtet dhe G nse sht e gabuar: 2 pik


a) Kodi i etiks s msuesit lidhet m shum me parimet morale vetjake t
msuesit. G
b) Sipas Kodit t Etiks, msuesi respekton kolegt e tij t rinj dhe ata me m
pak prvoj,
por mendon se ata nuk kan t drejt t japin msim. G
DREJTSHKRIMI
14. Rrethoni alternativn e sakt. 1 pik
B)jan t rrall n histori Gjergj Kastriott
15. Shkruani sakt fjalt ose shprehjet q jan shkruar gabim m posht. 3 pik
gshtenj, i kndshm, numror, lyps, pr tua br t qart nxnsve,
shvleftsim, dashuria, materje, smundjet e stins s dimrit, prderisa, shkel e
shko, Qafa e Thans, FIFA, mikroorganizm.
Prgjigje: i kndshm, zhvleftsim, materie
13.

ASPEKTE SHKENCORE T LNDS


Numri i atomeve t oksigjenit n 2 mol Al 2O3 sht: 1 pik
D)6 x 6,0210 23
17. N prbrjet e mposhtme lidhje kovalente ka prbrja: 1 pik
A) HCl
18. Atomi i nj elementi n nnnivelin 4p ka 5 elektrone. Numri i tij atomik
sht: 1 pik
A) 35
19. Metalet karakterizohen nga:1 pik
D)rreze t madhe
20. Sasia e tretsit q ndodhet n 50 gr tretsire 3 % sht:1 pik
C)48,5 g
21. Gjat procesit t elektrolizs s tretsirs ujore FeCl 2 n katod prodhohet:
A) Fe
22. N ciln nga prbrjet e mposhtme mangani ka n.o + 7:
C)KMnO4
23. Cila prej substancave sht aldehid:
B)CH3 CHO
24. N nj element galvanik anoda sht elektroda n t ciln ndodh:1 pik
D)oksidimi dhe ka shenj negative
16.

Nga adicioni i HCl tek penten -1 formohet:1 pik


A) klor-2pentani
25.

26.

N nj reaksion redoks, si agjent redu ktues sillet atomi i nj elementi q:

A) rrit numrin e oksidimit


Brthama e atomit t hekurit e ka ngarkesn e brthams (+26) dhe masn
atomike 56. Gjithsej 2 pik Gjeni
a) sa elektrone ka ky atom, 1 pik
Mbajtsit e ngarkesave pozitive n brtham jan protonet, numri i protoneve
sht 26 pra Z= 26. Numri i elektroneve sht i barabart me numrin e
protoneve, pra Z = e- = 26. Atomi i hekurit ka 26 elektrone.
b) sa neutrone ka n brthamn e tij. 1 pik
T dhnat:
A= 56 , Z= 26, N= ?
Masa e brthams sht e barabart me shumn e protoneve dhe neutroneve.
Zbatojm formuln A = Z + N sjell qw N = A- Z = 56- 26 = 30
Atomi i hekurit ka n brtham 30 neutroneve
27.

28.

N elementin galvanik: Zn / Zn 2+ // Ag+ / Ag


Gjithsej 3 pik
(E0 Zn2+/ Zn = -0,76 V dhe E0 Ag+/ Ag = + 0,80 V)
a) Tregoni anodn dhe katodn.
Zinku ka potencial elektrodik m t vogl se argjendi , pra zinku ka veti
reduktuese m t theksuara se argjendi. Elektroda e zinkut do jet anoda,
ndrsa elektroda e argjendit do jet katoda
b) Shkruani gjysmreaksionet q zhvillohen n seciln elektrod. 1pik
(-) A : Zn 2e- Zn2+ (oksidim)
(+) K : 2Ag+ + 2e- 2Ag (reduktim)

c) Shkruani reaksionin e prgjithshm. 1 pik


Zn + 2Ag+ Zn2+ + 2Ag
29. Sa gram acid klorhidrik nevojiten pr t asnjansuar 200 ml tretsir
hidroksid natriumi NaOH 0,5M ?
(MNaOH = 40g/mol, MHCl =36,5g/mol)
Gjithsej 3 pik
Shkruajm barazimin e reaksionit: NaOH + HCl = NaOH + H2O
Gjejm numrin e moleve t NaOH:

CM

n
V

sjell q nNaOH= CMV = 0,5mol/l

0,2l = 0,1 mol 1 pik


Nga barazimi ndrtojm raportin n mole midis NaOHdhe HCl:
1mol NaOH 0,1 mol NaOH

1 mol HCl
x mol HCl

x = 0,1 mol HCl

Kthej molet n gram : m = nM = 0,1 mol36,5g/mol = 3,65g HCl

Duke br skemn e kmbimit elektronik, vendosni koeficientt n reaksionin


redoks:
H2 S + O2 SO2 + H2 O
Gjithsej 2 pik
Prcaktimi i numrave t oksidimit:
1 pik
+1-2
0
+4-2
+1-2
H2S + O2 SO2 + H2 O
Ndrtohet skema e kmbimit elektronik pr atomet q kan ndryshuar n.o
1 pik
2 S-2 - 6e- S+4
(proces oksidimi) agjent reduktues
0
-2
3 O 2 + 22e 2O (proces reduktimi) agjent oksidues
30.

Vendosim koeficientt n reaksionin redoks dhe barazojm reaksionin:


2H2S + 3O2 = 2SO2 + 2H2O
Shkruani barazimet kimike pr bashkveprimet e mposhtme:

31.

a) kloretan me NaOH 1 pik


C2H5Cl + NaOH C2H5 OH + NaCl
b) propanon me KMnO4(me vlim)
1 pik
CH3

KM nO4
vlim

CH3

CH3

COOH +

acid etanoik

O
propanon

HCOOH
acid metanoik

Nga veprimi i 10g CaC2 me ujin lirohet 1,12 litra etin. Cila sht sasia n
prqindje n mas
e CaC2 q ka hyr n reaksion.
Gjithsej 3 pik
(ArCa= 40 ,ArC = 12)
T dhnat: VC H = 1,12l
m CaC2 = 10 g
% CaC2 =?
32.

Shkruajm barazimin e reaksionit:


1 pik CaC2 + 2H2O C2H2 + Ca(OH)2 Nga barazimi ndrtojm raportin
midis karburit t kalciumit dhe etinit:1 pik
1mol CaC 2
64 gCaC 2
x g CaC 2

1 mol C 2 H 2 22,4lC 2 H 2 1,12 l C 2 H 2

x = 3,2g CaC2

Sasia n prqindje e CaC2 q ka hyr n reaksion :


1 pik
% CaC 2

33.

3,2 g
.100 32%
10

Njehsoni prqndrimin molar t tretsirs s prftuar nga shtimi i 50 ml uj


n 200 ml tretsir
Na2 SO4 0,5M .
Gjithsej 2 pik
(ArNa = 23, ArS = 32 , Ar O = 16)

T dhnat: V = 200ml = 0,2 l , CM = 0,5M ,


prftuar =?

VH 2O =

50 ml = 0,05 l ,

CM e

Gjejm numrin e moleve t substancs s tretur n 200ml tretsir Na 2 SO4


0,5M
1 pik
CM = n
V

nga ku

n = C M V = 0,5 mol/l 0,2 l = 0,1 mole Na2 SO4

Gjejm vllimin e tretsirs kur sht shtuar 50 ml uj


1 pik
Vt = 0,2 l + 0,05 l = 0,25 l
Numri i moleve t substancs s tretur nuk varet nga vllimi pra mbahet
kostant, ather prqndrimi molar i tretsirs s prftuar sht:
CM =
34.

n 0,1 mol

0,4M
Vt
0,25l

Shkruani kostantet e shprbashkimit t substancave t mposhtme:


Gjithsej 2 pik
+

a) CH3COOH + H2 O H3O + CH3COO

H O CH COO
CH COOH

Ka

1 pik
+

b) NH4OH NH4 + OH

NH OH
Kb

NH OH
4

1 pik
35.

T emrtohen sipas IUPAC kto prbrje:


Gjithsej 2 pik

CH3

CH3
a) CH3

CH2

CH

CH2

CH

CH3

a) dimetil- 2,5- hepten -2


1 pik
b) CH3

CH

CH

CH3

C2H5 C2H5

b) dimetil - 3,4- hekzani


1 pik
36.

Shkruani barazimet jonike t shkurtuara pr reaksionet e mposhtme:


Gjithsej 2 pik

a) NaOH + HCl = NaCl + H2O


1 pik
Na + + OH- + H+ + Cl- = Na+ + Cl- + H2O
H+ + OH- = H2 O
b)

K2SO4 + Ba(NO3)2 =BaSO4 + 2KNO3


1 pik
2K+ + SO42- + Ba2+ + 2NO3- = BaSO4 + 2K+ + 2NO3Ba2+ + SO42- =BaSO4

37.

Gjat elektrolizs s tretsirs ujore t sulfatit t bakrit CuSO4 n anod


lirohet 11,2 litra oksigjen. Cila substanc shkarkohet n katod dhe n
sasi?
Gjithsej 3 pik
(ArCu = 64, ArO= 16)

Reaksionet e shprbashkimit t CuSO4 dhe HO


1 pik
CuSO4 Cu2+ + SO42
H2O H+ + OHGjysmreaksionet n elektroda:
pik
Katod (-) : 2Cu2+ + 4e 2Cu

1
(reduktim)

Anod (+) : 4OH 2H2O + O2 + 4e

(oksidim

Reaksioni i prgjithshm: 2CuSO4 + 2H2O = 2Cu + O2 + 2H2 SO4


Produktet e elektrolizs jan Cu, O kurse tretsira ka karakter acid sepse
formohet H2 SO4

Gjejm sasin e bakrit t depozituar n katod.


1 pik
Vo2 11,2l ,

T dhnat:

m Cu= ?

Nga barazimi ndrtojm raportin midis Cu dhe O2 :


2mol Cu 128 g Cu
xg Cu

1mol O2
22,4l O2 11,2l O2

x = 64g Cu

Nj przierje etanal e propanon me mas 20 g vepron me AgOH dhe


formohet 54 g Ag metalik.
Cila sht prqindja n mas e propanonit n przierje?
(Ar Ag = 108, Ar H = 1, ArC =12, ArO= 16)
Gjithsej 3 pik
T dhnat:
mprzjerjes = 20g , m Ag = 54g ,
% propanonit = ?

38.

Propanoni sht keton nuk jep reaksionin e pasqyrs. Etanali sht aldehid
vepron me AgOH,
1 pik
jep reaksionin e pasqyrs.
Barazimi i reaksionit:
CH3CHO + 2AgOH CH3COOH + 2Ag + H2 O
Ndrtojm raportin midis etanalit dhe argjendit:
1 pik
1 mol e tan al 44 g e tan al x g e tan al

2 mol Ag
216 g Ag
54 gAg
x

54 x 44
11g etanal
216

Masa e propanonit sht


1 pik
% propanonit

9g
.100 45%
20 g

20-11= 9g