Anda di halaman 1dari 9

KUJDES!

MOS DMTO BARKODIN


BARKODI

INSTITUTI I ZHVILLIMIT T ARSIMIT

Testimi i kandidatve pr ushtrimin e profesionit t msuesit


n arsimin parauniversitar
E shtun, 6 dhjetor 2014

Ora 11.00

Lnda: Kimi

I. Udhzim e pr kandidatin

N kr kesa t me zg jed hje do t rretho het vetm s hkronja prbri a lterna tivs q ju d uket e sakt.
Pr kr kesa t me zhvillim, s hkrua ni prgjigjen n hap sirn e ln enkas pr kt qllim.
Veprime t tjera mund t bhen vetm n faq et e lira t vendos ura n fund t tes tit.
Kutia bos he n fund t do p yetjeje s ht pr vlers ues in e tes tit.

Shnim. N se vini re parreg ullsi n proced urn d he zhvillimin e tes timit, lutemi t bni s hnime n
hapsirn e mposhtme.

II. pr tu plotsuar nga kom isioni i Vlersimit


Krkesa

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

Pik
Krkesa
Pik
Krkesa
Pik
Krkesa
Pik
Rubrika

PJ I

PJ II

Nr. i pikve sipas rubrikave

Dokumentacioni shkollor

Programi lndor

Aspekte t pedagogjis dhe metodologjis

13

Aspekte t komunikimit dhe etiks

Aspekte t drejtshkrimit t gjuhs shqipe

Totali PJ I

30

Prmbajtja shkencore

40

Pik t fituara

Totali i pikve
Komisioni i vlersimit (Emri, Mbiemri, Firma)
_____________________________
IZHA

____________________________
1

06 dhjetor 2014

Lnda: Kimi

DOKUMENTACIONI SHKOLLOR
1.

N komisionin e vlersimit t kandidatve pr pozicionin e msuest n institucionin publik t arsimit


parauniversitar nuk ka:
1 pik

A)
B)
C)
D)

prfaqsues t Ministris s Arsimit dhe Sportit;


prfaqsues t kshillit t msuesve;
prfaqsues t bordit t institucionit;
prfaqsues t kshillit t prindrve.

2.

N arsimin e mesm t ult, n gjimnaz dhe n lndt e kulturs s prgjithshme n shkollat


profesionale dhe ato t orientuara, nota vjetore lndore e nxnsit prllogaritet nga msuesi i
lnds me formuln:
1 pik

A)
B)
C)
D)

Nota vjetore lndore = 0,4 x M 1 + 0,5 x M2 + 0,1 x M 3


Nota vjetore lndore = 0,1 x M1 + 0,4 x M2 + 0,5 x M3
Nota vjetore lndore = 0,5 x M1 + 0,4 x M2 + 0,1 x M3
Nota vjetore lndore = 0,4 x M1 + 0,1 x M2 + 0,5 x M3
ku M1, M2, M3 jan prkatsisht mesataret aritmetike t vlersimeve a) nj ose disa tema msimore t
sapo zhvilluara; b) nj ose disa kapituj t tekstit t nxnsit; c) projekte ndrlndore/lndore

3.

Listoni dy nga parimet e prgjithshme t zhvillimit t kurrikuls!

2 pik

a) konceptim i gjer, b) gjithprfshirja, c) zhdrvjellsia n hapsir dhe koh, d) koherenca,


e) balanca dhe integrimi, f) t nxnit gjat gjith jets, g) aftsimi pr jetn dhe botn e puns,
h) prfshirja e TIK.
PROGRAMI LNDOR
4.

Tregoni n ciln nnlinj t programit zhvillohet objektivi:T identifikojn agjentt oksidues


dhe reduktues n nj reaksion redoks:
1 pik

A)
B)
C)
D)

Energjia dhe shndrrimi kimik


Reaksionet redoks
Dukurit elektrokimike
Reaksione n prbrjet organike

5.

Rendit tri nga linjat e prmbajtjes n programin e kimis 7- 9:

a)
b)
c)
d)

Grupet e lndve n lidhje me ndrtimin e tyre


Reaksionet kimike
Sjelljet e lndve
Kimia sasiore
Secila linj vlersohet me 1 pik

6.

Hartoni dy objektiva t nivelit baz pr temnElementi galvanik:


a) Pyetje e nivelit t njohjes: T prshkruaj ndrtimin e elementit galvanik.

3 pik

Gjithsej 2 pik
1 pik

b) Pyetje e nivelit t t kuptuarit : T prcaktoj anodn dhe katodn n nj element galvanik. 1 pik

IZHA

06 dhjetor 2014

Lnda: Kimi

ASPEKTE T PEDAGOGJIS DHE METODOLOGJIS


7.

N msimdhnien ndrvepruese roli i nxnsit sht:

A)
B)
C)
D)

vlersues
dgjues
veprues
riprodhues

1 pik

8.

Plotsoni tre llojet e vlersimit t prdorur n kimi n baz t prshkrimit t dhn m posht:
3 pik
a) Vlersimi motivues ka pr qllim t nxis interesin dhe dshirn e nxnsve pr t msuarit.
b) Vlersimi formues synon marrjen e informacionit mbi at q ka arritur t prvetsoj nxnsi krahasuar
me objektivat e arritjes
c) Vlersimi diagnostikues prdoret pr aspekte t prvetsimit t njohurive nga nxnsit, pr t gjykuar
pr at q kan msuar dhe nuk kan msuar ata
9.

Teknikat e vlersimit me shkrim jan t ndryshme. Ato lidhen me llojet e p yetjeve, t cilat
klasifikohen n disa tipe kryesore. Listoni dy nga tipet e pyetjeve.
a) pyetje t nivelit t njohjes

2 pik

b) pyetje t nivelit t t kuptuarit,


c) pyetje t nivelit t zbatimit,
) pyetjet e analizs,
d) pyetjet e sintezs.
dh) pyetjet e vlersimit,
10. Shkruani nj objektiv pr linjn: Reaksioni kimik. Zbrthejeni n objektiva specifik sipas tre
niveleve t arritjes nga nxnsi.
4 pik
p.sh. objektivi pr linjn
T bjn interpretimin e nxehtsis q thithet ose lirohet n nj reaksion, si ndryshim t rezervs s
energjis t produkteve me t reaktantve.
Niveli bazw: T prkufizoj termat reaksion ekzotermik, reaksion endotermik, efekt termik.
Niveli meswm: T shpjegoj nj reaksion ekzotermik dhe endotermik
Niveli lartw: T bj interpretimin molar t barazimeve termokimike
11. Plotsoni vendet bosh n kutit e mposhtme ku duhet t sqaroni se far prfaqson n vetvete secila
prej 3 etapave kryesore t planifikimit?
3 pik
a) far dua t arrij me nxnsit e mi?

Objektivin msimor

b) Cila do t jet procedura e msimdhnies?

Metodat, mjetet/ procesi

c) Si dhe sa i kam arritur objektivat msimore?

Vlersimi

IZHA

06 dhjetor 2014

Lnda: Kimi

KOMUNIKIMI DHE ETIKA E MSUESIT


12. Nj msues ka n kujdestari nj klas me nxns t cilt vijn nga rajone me kultura t ndryshme.
Ai krkon t prfshij prindrit e ktyre nxnsve, n mnyr q edhe ata t kontribuojn
n prmirsimin e t nxnit t fmijve t tyre. Cila nga pohimet m posht tregon mnyrn
m efektive pr ti prfshir ata?
1 pik
A) Msuesi i telefon ata direkt dhe i pyet nse ata jan t interesuar t bjn nj prezantim
kulturor t rajonit t tyre.
B) Msuesi prgatit pr t gjith prindrit nj kopje t materialit msimor q nxnsit duhet t
msojn dhe i krkon atyre t sugjerojn me shkrim materiale shtes pr t nxnt e fmijve t tyre.
C) Msuesi drgon nj letr n t ciln fton prindrit n nj takim pr t diskutuar rreth m nyrs se
si ata do t donin t prfs hiheshin dhe kontribuonin n prmirsimin e t nxnit t fmijve t
tyre.
D) Msuesi i telefonon prindrve me prejardhje t ndryshme kulturore dhe i sugjeron atyre t marrin pjes
n aktivitete t rekomanduara pr fmijt e tyre.
13. Shnoni V nse sht e vrtet dhe G nse sht e gabuar:

2 pik

a) Kodi i etiks s msuesit lidhet m shum me parimet morale vetjake t msuesit. G


b) Sipas Kodit t Etiks, msuesi respekton kolegt e tij t rinj dhe ata me m pak prvoj,
por mendon se ata nuk kan t drejt t japin msim. G
DREJTSHKRIMI
14. Rrethoni alternativn e sakt.
A)
B)
C)
D)

1 pik

jan t rrall n histori Gjergj Kastriott


jan t rrall n histori Gjergj Kastriott
jan t rrall n histori gjergj kastriott
jan t rrall n histori Gjergj Kastriott

15. Shkruani sakt fjalt ose shprehjet q jan shkruar gabim m posht.

3 pik

gshtenj, i kndshm, numror, lyps, pr tua br t qart nxnsve, shvleftsim, dashuria,


materje, smundjet e stins s dimrit, prderisa, shkel e shko, Qafa e Thans, FIFA, mikroorganizm.
Prgjigje: i kndshm, zhvleftsim, materie

ASPEKTE SHKENCORE T LNDS


16. Numri i atomeve t oksigjenit n 2 mol Al2 O3 sht:
A)
B)
C)
D)

3
6
3 x 6,021023
6 x 6,021023

17. N prbrjet e mposhtme lidhje kovalente ka prbrja:


A)
B)
C)
D)

1 pik

1 pik

HCl
K2S
CaBr2
NaCl

IZHA

06 dhjetor 2014

Lnda: Kimi

18. Atomi i nj elementi n nnnivelin 4p ka 5 elektrone. Numri i tij atomik sht:


A)
B)
C)
D)

35
12
30
36

19. Metalet karakterizohen nga:


A)
B)
C)
D)

1 pik

veti reduktuse t dobta


potencial jonizimi i lart
veti oksiduese t forta
rreze t madhe

20. Sasia e tretsit q ndodhet n 50 gr tretsire 3 % sht:


A)
B)
C)
D)

1 pik

K2 MnO4
MnO2
KMnO4
MnCl2

23. Cila prej substancave sht aldehid:


A)
B)
C)
D)

1 pik

Fe
H2
Cl2
O2

22. N ciln nga prbrjet e mposhtme mangani ka n.o + 7:


A)
B)
C)
D)

1 pik

1,5 g
30 g
48,5 g
24,5 g

21. Gjat procesit t elektrolizs s tretsirs ujore FeCl2 n katod prodhohet:


A)
B)
C)
D)

1 pik

1 pik

C2 H5OH
CH3 CHO
CH3 CO CH3
CH3 COOH

24. N nj element galvanik anoda sht elektroda n t ciln ndodh:


A)
B)
C)
D)

reduktimi dhe ka shenj negative


oksidimi dhe ka shenj pozitive
reduktimi dhe ka shenj pozitive
oksidimi dhe ka shenj negative

25.
A)
B)
C)
D)

Nga adicioni i HCl tek penten -1 formohet:


klor-2pentani
klor-2-penten-1
klor-1- pentani
klor- 3- pentani

1 pik

1 pik

26. N nj reaksion redoks, si agjent reduktues sillet atomi i nj elementi q:

1 pik

A) rrit numrin e oksidimit


B) reduktohet
C) merr elektrone
D) ul numrin e oksidimit
IZHA

06 dhjetor 2014

Lnda: Kimi

27. Brthama e atomit t hekurit e ka ngarkesn e brthams (+26) dhe masn atomike 56. Gjithsej 2 pik
Gjeni:
a) sa elektrone ka ky atom,
1 pik
Mbajtsit e ngarkesave pozitive n brtham jan protonet, numri i protoneve sht 26 pra Z= 26.
Numri i elektroneve sht i barabart me numrin e protoneve, pra Z = e- = 26.
Atomi i hekurit ka 26 elektrone.
b) sa neutrone ka n brthamn e tij.
1 pik
T dhnat:
A= 56 , Z= 26, N= ?
Masa e brthams sht e barabart me shumn e protoneve dhe neutroneve.
Zbatojm formuln A = Z + N sjell qw N = A- Z = 56- 26 = 30
Atomi i hekurit ka n brtham 30 neutroneve
28. N elementin galvanik: Zn / Zn 2+ // Ag+ / Ag
Gjithsej 3 pik
0
0
(E Zn2+/ Zn = -0,76 V dhe E Ag+/ Ag = + 0,80 V)
a) Tregoni anodn dhe katodn.
1 pik
Zinku ka potencial elektrodik m t vogl se argjendi, pra zinku ka veti reduktuese m t theksuara
se argjendi. Elektroda e zinkut do jet anoda, ndrsa elektroda e argjendit do jet katoda
b) Shkruani gjysmreaksionet q zhvillohen n seciln elektrod.
(-) A : Zn 2e- Zn2+ (oksidim)

1 pik

(+) K : 2Ag+ + 2e- 2Ag (reduktim)


c) Shkruani reaksionin e prgjithshm.
Zn + 2Ag+ Zn2+ + 2Ag

1 pik

29. Sa gram acid klorhidrik nevojiten pr t asnjansuar 200 ml tretsir hidroksid natriumi NaOH 0,5M ?
(MNaOH = 40g/mol, MHCl =36,5g/mol)
Gjithsej 3 pik
Shkruajm barazimin e reaksionit:

NaOH + HCl = NaOH + H2 O


n
Gjejm numrin e moleve t NaOH:
sjell q nNaOH= CMV = 0,5mol/l 0,2l = 0,1 mol
CM
V
Nga barazimi ndrtojm raportin n mole midis NaOHdhe HCl:
1mol NaOH 0,1 mol NaOH

1 mol HCl
x mol HCl

1 pik
1 pik
1 pik

x = 0,1 mol HCl

Kthej molet n gram : m = nM = 0,1 mol36,5g/mol = 3,65g HCl


30. Duke br skemn e kmbimit elektronik, vendosni koeficientt n reaksionin redoks:
H2 S + O2 SO 2 + H2 O
Gjithsej 2 pik
Prcaktimi i numrave t oksidimit:
+1-2

+4-2

1 pik

+1-2

H2 S + O2 SO2 + H2 O
Ndrtohet skema e kmbimit elektronik pr atomet q kan ndryshuar n.o
2 S-2 - 6e- S+4
(proces oksidimi) agjent reduktues
0
-2
3 O 2 + 22e 2O (proces reduktimi) agjent oksidues

1 pik

Vendosim koeficientt n reaksionin redoks dhe barazojm reaksionin:


2H2 S + 3O 2 = 2SO 2 + 2H2O
IZHA

06 dhjetor 2014

Lnda: Kimi

31. Shkruani barazimet kimike pr bashkveprimet e mposhtme:


a) kloretan me NaOH

1 pik

C2 H5 Cl + NaOH C 2 H5OH + NaCl


b) propanon me KMnO 4 (me vlim)
CH3

CH3

KM nO4
vlim

CH3

1 pik
COOH +

acid etanoik

O
propanon

HCOOH
acid metanoik

32. Nga veprimi i 10g CaC 2 me ujin lirohet 1,12 litra etin. Cila sht sasia n prqindje n mas
e CaC2 q ka hyr n reaksion.
Gjithsej 3 pik
(ArCa= 40 ,ArC = 12)
T dhnat:

VC2 H 2 = 1,12l

mCaC2 = 10 g

% CaC 2 =?

Shkruajm barazimin e reaksionit:

1 pik

CaC2 + 2H2O C2 H2 + Ca(OH)2


Nga barazimi ndrtojm raportin midis karburit t kalciumit dhe etinit:

1mol CaC 2
64 gCaC 2
x g CaC 2

1 mol C 2 H 2 22,4lC 2 H 2 1,12 l C 2 H 2

1 pik

x = 3,2g CaC2

Sasia n prqindje e CaC 2 q ka hyr n reaksion :


% CaC 2

1 pik

3,2 g
.100 32%
10

33. Njehsoni prqndrimin molar t tretsirs s prftuar nga shtimi i 50 ml uj n 200 ml tretsir
Na2 SO 4 0,5M .
Gjithsej 2 pik
(ArNa = 23, Ar S = 32 , Ar O = 16)
T dhnat: V = 200ml = 0,2 l , CM = 0,5M ,

VH 2O = 50 ml = 0,05 l ,

CM e prftuar =?

Gjejm numrin e moleve t substancs s tretur n 200ml tretsir Na 2 SO4 0,5M


CM =

n
V

nga ku

1 pik

n = C M V = 0,5 mol/l 0,2 l = 0,1 mole Na2 SO 4

Gjejm vllimin e tretsirs kur sht shtuar 50 ml uj

1 pik

Vt = 0,2 l + 0,05 l = 0,25 l


Numri i moleve t substancs s tretur nuk varet nga vllimi pra mbahet kostant, ather prq ndrimi
molar i tretsirs s prftuar sht:
CM =
IZHA

n 0,1 mol

0,4M
Vt
0,25l
7

06 dhjetor 2014

Lnda: Kimi

34. Shkruani kostantet e shprbashkimit t substancave t mposhtme:

Gjithsej 2 pik

H O CH COO
CH COOH

Ka

a) CH3 COOH + H2 O H3 O+ + CH3 COO -

1 pik

NH OH
Kb

b) NH4 OH NH4 + OH

1 pik

NH OH
4

35. T emrtohen sipas IUPAC kto prbrje:


CH3

CH3
a) CH3 CH2 CH CH2
a) dimetil- 2,5- hepten -2

b) CH3

CH

CH

Gjithsej 2 pik

CH

CH3

1 pik

CH3

C2H5 C2H5
b) dimetil - 3,4- hekzani

1 pik

36. Shkruani barazimet jonike t shkurtuara pr reaksionet e mposhtme:

Gjithsej 2 pik

a) NaOH + HCl = NaCl + H2 O

1 pik

Na + + OH- + H+ + Cl- = Na+ + Cl- + H2 O


H+ + OH- = H2 O
b) K2 SO4 + Ba(NO 3 )2 =BaSO 4 + 2KNO3

1 pik

2K+ + SO42- + Ba2+ + 2NO3 - = BaSO 4 + 2K+ + 2NO 3Ba2+ + SO 42- =BaSO 4
37. Gjat elektrolizs s tretsirs ujore t sulfatit t bakrit CuSO 4 n anod lirohet 11,2 litra oksigjen.
Cila substanc shkarkohet n katod dhe n sasi?
Gjithsej 3 pik
(ArCu = 64, ArO= 16)
Reaksionet e shprbashkimit t CuSO 4 dhe HO

1 pik

CuSO 4 Cu2+ + SO4 2


H2 O H+ + OHGjysmreaksionet n elektroda:

1 pik

Katod (-) : 2Cu2+ + 4e 2Cu

(reduktim)

Anod (+) : 4OH 2H2 O + O2 + 4e

(oksidim

Reaksioni i prgjithshm: 2CuSO 4 + 2H2 O = 2Cu + O 2 + 2H2 SO4


Produktet e elektrolizs jan Cu, O kurse tretsira ka karakter acid sepse formohet H2 SO4
IZHA

06 dhjetor 2014

Lnda: Kimi

Gjejm sasin e bakrit t depozituar n katod.


T dhnat:

Vo2 11,2l ,

1 pik

mCu= ?

Nga barazimi ndrtojm raportin midis Cu dhe O2 :


2mol Cu 128 g Cu
xg Cu

1mol O2
22,4l O2 11,2l O2

x = 64g Cu

38. Nj przierje etanal e propanon me mas 20 g vepron me AgOH d he formohet 54 g Ag metalik.


Cila sht prqindja n mas e propanonit n przierje?
(ArAg = 108, ArH = 1, ArC =12, ArO= 16)
Gjithsej 3 pik
T dhnat:
mprzjerjes = 20g , mAg = 54g

% propanonit = ?

Propanoni sht keton nuk jep reaksionin e pasqyrs. Etanali sht aldehid vepron me AgOH,
jep reaksionin e pasqyrs.
Barazimi i reaksionit:

1 pik

CH3 CHO + 2AgOH CH3 COOH + 2Ag + H2 O


Ndrtojm raportin midis etanalit dhe argjendit:

1 pik

1 mol e tan al 44 g e tan al x g e tan al

2 mol Ag
216 g Ag
54 gAg
x

54 x 44
11g etanal
216

Masa e propanonit sht 20-11= 9g


9g
% propanonit
.100 45%
20 g

IZHA

1 pik

06 dhjetor 2014