Anda di halaman 1dari 12

KUJDES!

MOS DMTO
BARKODIN
BARKODI

INSTITUTI I ZHVILLIMIT T ARSIMIT


Testimi i kandidatve pr ushtrimin e profesionit t msuesit
n arsimin parauniversitar
E shtun, 6 dhjetor 2014

Ora 11.00

Lnda: Fizik
I. Udhzime pr kandidatin

N krkesat me zgjedhje do t rrethohet vetm shkronja prbri alternativs q ju duket e sakt.


Pr krkesat me zhvillim, shkruani prgjigjen n hapsirn e ln enkas pr kt qllim.
Veprime t tjera mund t bhen vetm n faqet e lira t vendosura n fund t testit.
Kutia boshe n fund t do pyetjeje sht pr vlersuesin e testit.

Shnim. Nse vini re parregullsi n procedurn dhe zhvillimin e testimit, lutemi t bni shnime n
hapsirn e mposhtme.
II. pr tu plotsuar nga komisioni i Vlersimit
Krkesa

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

Pik
Krkesa
Pik
Krkesa
Pik
Krkesa
Pik
Rubrikata

Nr.
i
pikve
rubrikave4

Dokumentacioni shkollor
PJ I

PJ II

Programi lndor

Aspekte t pedagogjis dhe metodologjis

13

Aspekte t komunikimit dhe etiks

Aspekte t drejtshkrimit t gjuhs shqipe

Totali PJ I

30

Prmbajtja shkencore

40

sipas Pik t fituara

Totali i pikve
Komisioni i vlersimit (Emri, Mbiemri, Firma)

_____________________________

IZHA

____________________________

06 dhjetor 2014

Lnda: Fizik

DOKUMENTACIONI SHKOLLOR
1. N komisionin e vlersimit t kandidatve pr pozicionin e msuesit n institucionin publik t arsimit
parauniversitar nuk ka:
1 pik
A)
B)
C)
D)

prfaqsues t Ministris s Arsimit dhe Sportit;


prfaqsues t kshillit t msuesve;
prfaqsues t bordit t institucionit;
prfaqsues t kshillit t prindrve.

2.

N arsimin e mesm t ult, n gjimnaz dhe n lndt e kulturs s prgjithshme n shkollat


profesionale dhe ato t orientuara, nota vjetore lndore e nxnsit prllogaritet nga msuesi i
lnds me formuln:
1 pik

A)
B)
C)
D)

Nota vjetore lndore = 0,4 x M1 + 0,5 x M2 + 0,1 x M3


Nota vjetore lndore = 0,1 x M1 + 0,4 x M2 + 0,5 x M3
Nota vjetore lndore = 0,5 x M1 + 0,4 x M2 + 0,1 x M3
Nota vjetore lndore = 0,4 x M1 + 0,1 x M2 + 0,5 x M3
ku M1, M2, M3 jan prkatsisht mesataret aritmetike t vlersimeve a) nj ose disa tema msimore t
sapozhvilluara; b) nj ose disa kapituj t tekstit t nxnsit; c) projekte ndrlndore/lndore

3.

Listoni dy nga parimet e prgjithshme t zhvillimit t kurrikuls. (dy prej tyre)


2 pik

a) T nxnit gjat gjith jets


b) Prfshirja e Tik-ut
c) Balancimi dhe integrimi
d) Zhdrvjelltsia n hapsir
e) Gjithprfshirja
f)

Aftsimi pr vendin e puns

g) Konceptimi i gjr

PROGRAMI LNDOR
4. Shkruani tri tematika q prmban rubrika prpunimi i njohurive? (tri prej tyre)
3 pik

a) Prsritje kapitulli
b) Testim njohurish
c) Projekte kurrikulare
d) Detyra tematike
e) Prsritje vjetore
f) Integrim njohurish

IZHA

06 dhjetor 2014

Lnda: Fizik

5. Shkruani dy koncepte fizike q prmban tema: Lvizja drejtvizore njtrajtsisht e ndryshueshme.

2 pik
a) Nxitimi pozitiv
b) Nxitimi negativ
c) Shpejtsi fillestare
d) Lvizje drejtvizore njtrajtsisht e prshpejtuar
e ) Lvizje drejtvizore njtrajtsisht e prshpejtuar etj
6. Cili nga kapitujt e programit t fiziks s AMU-s nuk rimerren n programin e fiziks s AML-s:
1 pik
A) Rryma elektrike
B) Optika gjeometrike
C) Dukuri elektromagnetike
D) Puna, nxehtsia, energjia
ASPEKTE T PEDAGOGJIS DHE METODOLOGJIS
7. Si do t vepronit nga ana metodike pr organizimin e nj ore prsritjeje?

2 pik

Prgjigja jepet sipas metodiks q ka prdorur msuesi pr orn msimore.


8. Shkruani katr hapat kryesor mbi t ciln ndrtoni strategjin e zgjidhjes s nj probleme n
lndn e fiziks.
4 pik
a) Shtrimi i t dhnave dhe kthimi i njsive n SI
b) Ndrtimi i figurs /Grafikut
c) Analizimi fizik duke interpretuar ligjet dhe teorit fizike
d) Zbatimi numerik dhe diskutimi i rezultateve t zgjidhjeve
9. Shkruani peshat pr tri llojet e vlersimeve q merr nxnsi gjat gjith vitit shkollor:
Vlersimi ditor
Vlersimi prmbledhs (kapitulli, grup kapitujsh)
Vlersimi i projekteve kurrikular

3 pik

40%
50%
10%

10. Renditni dy metodat m kryesore q prdor msuesi i fiziks gjat zhvillimit t orve msimore.
2 pik
a)Metoda me n qendr nxnsin
b) Metoda interaktive duke prdorur Tik-un
c) Metoda eksperimentale
d) Hetimi etj.
11. Prcaktoni cilit nivel (baz, mesatar, i lart) i prkasin objektivat e mposhtme:

2 pik

a) Prkufizoni energjin kinetike. ( niveli baz)


b) Shpjegoni lidhjen midis frkimit, puns dhe nxehtsis ( niveli i lart)

IZHA

06 dhjetor 2014

Lnda: Fizik

ASPEKTE T KOMUNIKIMIT DHE ETIKS


12. Nj msues ka n kujdestari nj klas me nxns t cilt vijn nga rajone me kultura t ndryshme.
Ai krkon t prfshij prindrit e ktyre nxnsve, n mnyr q edhe ata t kontribuojn
n prmirsimin e t nxnit t fmijve t tyre. Cila nga pohimet m posht tregon mnyrn m
efektive pr ti prfshir ata?
1 pik
A) Msuesi i telefonon ata direkt dhe i pyet nse ata jan t interesuar t bjn nj prezantim
kulturor t rajonit t tyre.
B) Msuesi prgatit pr t gjith prindrit nj kopje t materialit msimor q nxnsit duhet t
msojn dhe i krkon atyre t sugjerojn me shkrim materiale shtes pr t nxnt e fmijve t tyre.
C) Msuesi drgon nj letr n t ciln fton prindrit n nj takim pr t diskutuar rreth mnyrs
se si ata do t donin t prfshiheshin dhe kontribuonin n prmirsimin e t nxnit t fmijve t
tyre.
D) Msuesi i telefonon prindrve me prejardhje t ndryshme kulturore dhe i sugjeron atyre t marrin
pjes n aktivitete t rekomanduara pr fmijt e tyre.
13. Shnoni V nse sht e vrtet dhe G nse sht e gabuar:

2 pik

a) Kodi i Etiks s msuesit lidhet m shum me parimet morale vetjake t msuesit (G)
b) Sipas Kodit t Etiks, msuesi respekton kolegt e tij t rinj dhe ata me m pak prvoj, por mendon se
ata nuk kan t drejt t japin msim. (G)
ASPEKTE T DREJTSHKRIMIT T GJUHS SHQIPE
14. Rrethoni alternativn e sakt.
A)
B)
C)
D)

1 pik

Kongresi i Drejtshkrimit t gjuhs ghqipe


Kongresi i Drejtshkrimit t Gjuhs Shqipe
Kongresi i Drejtshkrimit t Gjuhs shqipe
Kongresi i drejtshkrimit t gjuhs shqipe

15. Shkruani sakt fjalt ose shprehjet q jan shkruar gabim m posht.

3 pik

zvndsoj, ndrr, numuroj, qymyr, pr ti pasur parasysh, zhgnjim, dituria, karrier,


petagogji, lulet e stins s pranvers, meqense, qesh e ngjesh, Drini i Bardh, UEFA, i paanshm,
zvendsoj, numroj, pedagogji
PRMBAJTJA SHKENCORE
16. Nj trup me mas 2kg ngrihet vertikalisht lart n lartsin 5 m dhe kthehet prsri n pozicionin fillestar.
Sa sht puna q kryhet gjat gjith kohs s lvizjes s trupit?
1 pik
A) 100J
B) 150J
C) 50J
D) 0J
17. Dy trupa me ngarkesa elektrike, trheqin njri-tjetrin me nj forc F. Nse ngarkesa e secilit trup
prgjysmohet, ather forca trheqse ndrmjet tyre do t bhet:
1 pik

A) 2F
IZHA

06 dhjetor 2014

Lnda: Fizik

B) 4F
C) F/2
D) F/4
18. Gjat ngjeshjes izotermike t nj mase gazi ideal, puna e kryer nga gazi sht:
A)
B)
C)
D)

1 pik

Pozitive
Negative
Zero
Asnj nga relacionet e mposhtme

19. Gjat nj cikli motori kryen nj pun katr her m t vogl se sasia q merr nga ngrohsi.Sa sht
rendimenti i motorit?
1 pik
A)
B)
C)
D)

25%
30%
40%
50%

20. Forca q ushtron fusha magnetike mbi prcjellsin me rrym t vendosur brenda saj, shte maksimale
kur kndi ndrmjet prcjellsit dhe vijave t fushs sht:
1 pik
A)
B)
C)
D)

0
/2
/4

rad
rad
rad
rad

21. N nj lkundje zhvendosja shprehet me ekuacionin: y = 4 cos 40t n centimetra.


Sa Hz sht frekuenca e lkundjeve?
A)
B)
C)
D)

1 pik

20 Hz
10 Hz
40 Hz
30 Hz

22. Cila nga madhsit e mposhtme sht vektoriale?

1 pik

A) energjia elektrike
B) ngarkesa elektrike
C) fuqia elektrike
D) intensiteti i fushs elektrike
23. Kur n qarkun me rezistenca t lidhura n paralel, shtojm edhe nj rezistenc tjetr prsri t lidhur n
paralel me t parat rezistenca e prgjithshme e qarkut:
1 pik
A)
B)
C)
D)

zvoglohet
rritet
nuk ndryshon
dyfishohet

24. Rrezja rnse formon me planin e pasqyrs s rrafshit kndin 50. Sa do t jet kndi i pasqyrimit?
1 pik
A) 90
B) 40
IZHA

06 dhjetor 2014

Lnda: Fizik

C) 0
D) 50
25. N qoft se shpejtsia e nj trupi dyfishohet, ather nxitimi qendrsynues i tij:
A)
B)
C)
D)

nuk ndryshon
rritet dy her
zvoglohet dy her
rritet 4 her

26. Thrmija prfaqson nj:


A)
B)
C)
D)

1 pik

1 pik

proton
elektron
neutron
foton

27. N figur paraqitet grafiku i varsis s shpejtsis nga koha pr nj trup q lviz n nj vij t drejt.

a) nxitimet n t dyja pjest e lvizjes;

2 pik

N intervalin e kohs (0-20)s a1 0 ( lvizja sht drejtvizore e njtrajshme)


N intervalin e kohs ( 20-40)s a2

15 5 10

0,5 m / s 2 ( lvizje drejtvizore njtrajtsisht e prshpejtuar)


20
20

b) rrugn q prshkon trupi gjat gjith kohs s lvizjes.

2 pik

Mnyra e par ( sipas kuptimit gjeomtrik llogarisim zhvendosjen nga grafiku i v=f(t) )
IZHA

06 dhjetor 2014

Lnda: Fizik

l = s 20.5

(15 5).20
100 200 300 m
2

Mnyra e dyt ( duke prdorur dy formulat pr prcaktimin e zhvendosjes n rastin kur lvizja sht
drejtvizore e njtrajshme dhe n pjesn e dyt t lvizjes kur lvizje drejtvizore njtrajtsisht e prshpejtuar)
(15 5).20
100 200 300 m
2
0,5 20 2
s 20 5 5 20
100 200 300 m
2

s 20.5

28. Vagoni me mas m1 = 100kg, nn veprimin e forcs horizontale F=300N, lviz n nj shin horizontale
me nxitim a=2 m/s2. Njehsoni:
a) Forcn e frkimit ndrmjet vagonit dhe shinave.

2 pik

Zbatojm ligjin e dyt t Njutonit dhe pasi projektojm forcat shkruajm ligjin e
dyt t Njutonit sipas ox-it
Ox:
F - F f = ma
F f = F- ma = 300-100.2= 300-200=100 N
F f = 100 N
b) Koefientin e frkimit t shinave me rrotat.
Ligji i I i Njutonit : N-G =0 mbi oy; N=G=mg

1 pik
F f = N = mg

= F f / mg = 100/ 100.10 = 0.1


= 0.1

29. N

IZHA

skemn e mposhtme t lidhjes s


rezistencave, nse (=24V, r=2 , R=6)
njehsoni:

06 dhjetor 2014

Lnda: Fizik

a) Ndrtoni skemn ekuivalente dhe gjeni rezistencn e prgjithshme.


R12 = R1 + R2 = 2 R
R123 = 2R .2R / 2R +2R = 4 R2 / 4 R = R
R1234 = R123 + R4 = R + R = 2R
Rp = R12345 =2R .2R / 2R +2R = 4 R2 / 4 R = R
Rp = R = 6
R=6
b)

2 pik

Gjeni rrymn n degn kryesore :

1 pik

I = / R+r = 24 / 6 + 2 = 24 / 8 = 3 A
I =3 A
30. Karroca me mas 8kg arrin me shpejtsi 6m/s n bazn e rrafshit t pjerrt me lartsi 3m.

a) N lartsi ngjitet karroca, n qoft se frkimi me rrafshin e pjerrt mungon?


2 pik
Zbatojm teoremn e Energjis mekanike. Kur mungon frkimi Em1 = Em2
Ktu energjia kinetike e karrocs kur zotron shpejtsin 6m/s shndrrohet n energji potenciale n lartsin
maksimale t ngjitjes.
Em1= Ek
Em2 = Ep
mv2 /2 = mgh1

h1 = v2 / 2g = 36 /20 =1.8 m

b) A ngjitet karroca deri n maj t rrafshit t pjerrt?

1 pik

Jo, nuk ngjitet pasi n lartsin 3 m. Energjia potenciale sht m e madhe se energjia kinetike dhe ne
gjetm se lartsia m e madhe e ngjitjes sht lartsia 1,8 m.

IZHA

06 dhjetor 2014

Lnda: Fizik

31. Protoni pasi prshpejtohet n nj fushe elektrike me diferenc potenciale 210 8 V, futet n nj fush
magnetike me induksion 2T pingul me vijat e fushs. Njehsoni:
a) drejtimin, kahun dhe madhsin e forcs magnetike q vepron mbi protonin.

2 pik

Forca q ushtron fusha magnetike mbi grimcn e ngarkuar protonike sht forca e
Lorencit, e cila prcaktohet vektorialisht me rregulln e dors s majt pingul me drejtimin e
shpejtsis.
Meqense B sht pingul me V ather sin (B,v) = sin 90 0= 1
sin (B,v) = 90 0
Fl = qvB = 1.6 .10 -19 2108 . 2 = 6.4 .10-11N
Fl = 6.4 .10-11N
b) rrezen e trajektores s protonit. (q= 1.6 .10 -19 C, mp = 1.6 . 10 -27 kg)

1 pik

Forca e Lorencit luan rolin e forcs qendrsynuese n lvizjn n trajektoren rrethore.


qvB = m v2 /R

R = m v/ qB = 1.6 . 10 -27 .2 .108 / 2 . 1.6 .10 -19 = 1 m


R= 1m

32. Nj sasi gazi ideal ndodhet n trysni 200kPa dhe n temperaturn 27 0 C. Gazi nprmjet izoproceseve
kryhen nj cikl t mbyllur. AB sht izoterm. Njehsoni:
a) vllimin e gazit n pikn B.
1 pik

VB
VB

AB izoterm T= ct
VB = ?
P A/ P B = VB/ VA
= P A VA / P B = 200.103 . 50 / 100. 103 = 100 m3
= 100 m3

b) temperaturn e gazit n pikn C.


C n A izobare p=cte
V c/ V A = Tc / TA
Tc = V c TA

1 pik

V A = 100 .300 /50 = 600 K

Tc = 600 K
IZHA

06 dhjetor 2014

Lnda: Fizik

33. Sa uj t ngroht me temperatur 660 C dhe sa uj t ftoht n temperatur 110C, duhet t prziejm n
mnyr q t kemi 550 kg uj n temperatur 360C?
2 pik
Zbatojm ekuacionin e bilancit termik:
Q 1 sht sasia e nxehtsis q lshon trupi me temperatur 660 C
Q 2 sht sasia e nxehtsis q merr trupi me temperatur 110 C
Q 1 +Q 2 = 0
m1 C1 ( 66- ) = (550 - m1 ) C1 ( - 11 )
Zvendsojm = 36 0C temperatura e ekuilibrit ather marrim ekuacionin:
m1 ( 66- ) = (550 - m1 ) ( - 11 )
m1 ( 66- 36 ) = (550 - m1 ) ( - 11 )
m1 30 = (550 - m1 ) 25 , Ather m1 = 250 kg dhe m2 = 300 kg
34. Jepet lkundja harmonike me ekuacion x = 2,5 cos (2 t + /2)(cm).
a) Prcaktoni amplitudn, periodn, frekuencn ciklike dhe fazn filleshtare.

4 pik

A = 2,5 .10 -2 m
T = 2/ = 2/ 2 = 1 s
=2 rad/s
= /2

35. Puna e daljes s elektroneve nga zinku sht 2eV. Prcaktoni:


a) Frekuencn e pragut t fotoefektit.

1 pik

Hz
Zbatojm ekuacionin e Ajnshtajnit pr fotoefektin:
Ad = h p . Ather prag = Ad / h = 2. 1.6 . 10-19 / 6.62 . 10-34 Hz
prag = 4,8 . 10 14 Hz

b) Sa do t jet energjia kinetike e fotoelektroneve kur ceziumi ndriohet me rreze me gjatsi


(h=6.62.10 -34 J.s, e=1.6.10 -19 C)
1 pik
= Ad + Ek

310

-7

m?

1 pik

Ek = h c/ - Ad
IZHA

10

06 dhjetor 2014

Lnda: Fizik
-34

Ek

6.62 . 10

Ek

3.42 . 10

-19

. 10

15

- 3,2 .10

-19

3.42 . 10

-19

J.

J.

36. Nj objekt sht vendosur 60cm para nj thjerre shprndarse (divergjente) me largsi vatrore 30cm.
a) Ndrtoni shmbllimin e objektit nga thjerra dhe tregoni llojin e shmbllimit.
Shmbllimi del n ann e objektit , pasi thjerra sht shprndarse .
Karakteristikat e shmbllimit jan:
a) virtual
b) i drejt
c) i zvogluar

2 pik

b) Prcaktoni largsin e shmbllimit nga thjerra.

1 pik

1/d + 1/d1 = 1/f


d1 , f jan t dyja negative
ather formula pas prcaktimit t shenjave shkruhet:

1/d1 - 1/d = 1/f


d1 = d f / d + f = 30.60/ 30+60 = 1800/ 90 = 20 cm

IZHA

11

06 dhjetor 2014

Lnda: Fizik

IZHA

12

06 dhjetor 2014