Anda di halaman 1dari 6

Arsimi parashkollor

SKEMA E QORTIMIT ARSIMI PARASHKOLLOR


DOKUMENTACIONI SHKOLLOR
Pyetja 1
C

1 pik

Pyetja 2
C

1 pik

Pyetja 3
2 pik
a) Standardet e prmbajtjes
b) Standardet e arritjes
c) Programet e parashkollorit pr do grupmosh
1 pik pr do dokument t prmendur

PROGRAMI LNDOR
Pyetja 4
T lexuarit

1 pik

Pyetja 5

2 pik

1 pik pr caktimin e aspekteve q kan lidhje me kulturn familjare.


1 pik pr gjetjen e mnyrs s trajtimit t ksaj teme me fmijt .
Pranohet do prgjigje q i prmbahet krkess s ushtrimit.
Pyetja 6
3 pik
Nga 1 pik pr plotsimin e veprimtarive dhe t mjeteve t nj
qendre.

ASPEKTE T PEDAGOGJIS DHE METODOLOGJIS

Arsimi parashkollor

Pyetja 7
B

1 pik

Pyetja 8
1 pik
3 dhjetori sht Dita Ndrkombtare e personave me Aftsi t
kufizuara

Pyetja 9

3 pik

Kandidati merr tri pik nse e bn shpjegimin nse prmend


ndikimin e lojs te fushat e zhvillimit; thekson t msuarit nprmjet
t vepruarit n situata reale dhe tipet e ndryshme t lojrave t
ilustruara me shembuj konkret.
Merr 2 pik kur vetm i tregon ato pa i ilustruar.
1 pik kur i tregon pjesrisht ato.
Pyetja 10
3 pik
1 pik: PEI sht akronim i Planit Edukativ Individual.
1 pik: Ai hartohet pr fmijt me aftsi t kufizuara.
1 pik: Grupi i puns q harton PEI-n prbhet nga: msuesi,
mjeku, psikolog, punonjs social, prindi.

Pyetja 11
3 pik
1 pik pr specifikat e vlersimit t par
1 pik pr specifikat e vlersimit t dyt
1 pik pr specifikat e vlersimit t tret
Pyetja 12
2 pik
1 pik pr zgjedhjen e mjetit/ materialit t duhur didaktik
1 pik pr gjetjen e prdorimit t tij gjat VME-s.
Pranohet do prgjigje q i prmbahet krkess s ushtrimit.

ASPEKTE T KOMUNIKIMIT DHE ETIKS

Arsimi parashkollor

Pyetja 13
D

1 pik

Pyetja 14
a) G
b) V

2 pik

ASPEKTE T DREJTSHKRIMIT T GJUHS SHQIPE


Pyetja 15
1 pik
A
Pyetja 16
3 pik
i brendshm, mu b zemra mal, i paarmatosur

PRMBAJTJA SHKENCORE
Pyetja 17
1 pik
B
Pyetja 18
B

1 pik

Pyetja 19
D

1 pik

Pyetja 20
D

1 pik

Pyetja 21
B

1 pik

Pyetja 22

4 pik

1 pik: Pr nj vit toksor, Toks i duhen 365 dit pr t br nj


rrotullim t plot rreth diellit.
1 pik: Akulli shndrrohet n uj n temperaturn 0 C.

Arsimi parashkollor

1 pik: N gjethe kryhet procesi i fotosintezs.


1 pik: N mesdit, Dielli tregon drejtimin e jugut.
Pyetja 23
2 pik
a) Pllmba
b) Lapsi
c) Libri
d) Shirit letre etj.
1 pik pr do njsi matjeje jo standarde
Pranohet do prgjigje q i prmbahet krkess s ushtrimit.
.
Pyetja 24
2 pik
1pik pr emrtimin e nj valleje q krcehet n dyshe.
1 pik pr emrtimin e nj valleje q krcehet n rreth.

Pyetja 25
2 pik
a) Vzhgimi i milingonave;
b) Vzhgimi i bimsis n nj lulishte;
c) Vzhgimi i gjetheve; grumbullimi i tyre sipas ngjyrs, forms e
madhsis;
d) Mbledhja e guqaskave n breg t detit;
e) Kapja e fluturave n nj lndin etj.
1 pik pr veprimtarin q mund t kryhet n nj mjedis t caktuar
1 pik pr detyrat q kryejn fmijt t drejtuar nga msuesja
Pranohet do prgjigje q i prmbahet krkess s ushtrimit.
Pyetja 26

2 pik

a) Drithrat
b) Bulmeti
c) Frutat dhe perimet
d) Mishi, peshku, veza
0,5 pik pr do grup

Arsimi parashkollor

Pyetja 27

3 pik

a) Intonacionin
b) Pauzat
c) Prshtatjen e zrit sipas situatave n histori
d) Mimika e fytyrs
e) Lvizja e trupit
1 pik pr do element
Pranohet do prgjigje q i prmbahet krkess s ushtrimit.
Pyetja 28

3 pik

1 pik pr gjetjen e tems/rastit


1 pik pr przgjedhjen e kontekstit/ prmbajtjes
1 pik pr prcaktimin e sjelljes n lidhje kontestin.
Pranohet do prgjigje q i prmbahet krkess s ushtrimit.
Pyetja 29

2 pik

Tingull muzikor: violina


Tingull nga mjedisi: boria e makins
Pranohet do prgjigje q i prmbahet krkess s ushtrimit.
Pyetja 30
3 pik
a) Mbirja e fars
b) Rritja e rrnjve dhe e krcellit
c) Zhvillimi i gjetheve
Pyetja 31
5 pik
Nga nj pik pr secilin shembull t gjetur pr punimin e dhn.
Pyetja 32
2 Pik
1 pik pr renditjen kronologjike t ngjarjes
1 pik pr cilsin e prshkrimit
Pyetja 33

2 pik

Arsimi parashkollor

Toka rrotullohet rreth vetes nj her n dit. Kur pjesa n t ciln ne


jetojm, shikon nga Dielli, ather kemi dit. Kur pjesa n t ciln ne
jetojm sht n ann e kundrt, drita e dieliit nuk na arrin. Ather
ne kemi nat.
1 pik kur shpjegon vetm ditn ose vetm natn.
Pyetja 34
3 pik
1 pik pr prshkrimin e veshjes s vajzs
1 pik pr prshkrimin e veshjes
1 pik pr prshkrimin e gatimit tradicional t zons.