Anda di halaman 1dari 203

Modele testesh, arsimi parashkollor

PJESA II

MODELE TESTESH

45

Kualifikimi i msuesve, 2010

ARSIMI PARASHKOLLOR

PR DOKUMENTACIONIN
1. Qarko prgjigjen e sakt. Cili vendos se pr far do t prdoren parat q
u krkohen prindrve?
A) Bordi i kopshtit.
B) Drejtoresha e kopshtit.
C) Stafi i msueseve t kopshtit.
D) Msueset e do grupi.
2. Qarko prgjigjen e sakt. Mbi cilin parim bazohen lidhjet midis kopshtit
dhe familjes:
A) Prindrve u demostrohen metoda dhe teknika zhvillimi q ti prdorin n
shtpi.
B) Msueset dgjojn prindrit dhe prdorin informacion rreth strategjive
pozitive.
C) Msueset dhe prindrit komunikojn rreth praktikave t mirrritjes s
fmijve.
D) Prindrit jan ndikuesit kryesor n jetn e fmijve t tyre.
3. Shkruaj disa prej t drejtave t fmijve t shkruara n Dispozitat
normative:
Fmijt kan t drejt:

PR PROGRAMIN
4. Krahas zbatimit t krkesave t programeve t parashkollorit, msuesja
monitoron ecurin dhe progresin e fmijve t grupit. Pr kt ajo realizon
nj vlersim t fmijve brenda tri javve t para t kopshtit, nj vlersim t
dyt n mes t vitit dhe vlersimin e tret n fund t tij.
Nisur nga prvoja juaj, far duhet t mbaj parasysh msuesja pr secilin
vlersim?

46

Modele testesh, arsimi parashkollor

5. Qarko prgjigjen e sakt. Fmija i kalon momentet kryesore t zhvillimit


t tij n fmijrin e hershme:
A) n t njjtn koh me bashkmoshatart;
B) m hert se bashkmoshatart;
C) m von se gjysma e bashkmoshatarve t tij;
D) pak m hert ose pak m von se bashkmoshatart e vet.
6. Plotso. N programin e zhvillimit gjuhsor, pr fmijt 5-6 vjear,
synohet:
7. Cils fush kurrikulare i prket veprimtaria e mposhtme?
Fmijt bashkojn deri n 18-25 figura t pazlls, duke u mbshtetur n
ngjyrn dhe formn e tyre.
8. Cils fush kurrikulare i prkasin konceptet rregulla, qndrime, respekt,
kopsht/shkoll, shtpi dhe sjellje?

PR METODIKN
9. Prcaktimi i veprimtarive pr do tem javore, ka lidhje t drejtprdrejt
me realizimin e objektivave t programit. Kur sht koha m e
prshtatshme q msuesi ti mendoj dhe ti planifikoj kto veprimtari?
Argumentoni prgjigjen tuaj.
A) N fillim t vitit shkollor s bashku me prcaktimin e temave mujore.
B) Para fillimit t zbatimit t tems pr do muaj.
C) Pasi prfundon nj tem dhe analizon arritjet prgjat saj.
D) Apo( Plotso)_____________________________________________
Sepse ________________________________________________________
10. Cili do t ishte mesazhi q u prcillet fmijve t grupit, kur mes tyre ka
fmij rom, fmij me aftsi t kufizuar, fmij me probleme t ndryshme
familjare?
11. Prerja me grshr sht nj proces q nis n grupin e dyt. Cilat jan
hapat npr t cilat do t kalojn fmijt pr t fituar aftsin e prerjes me
grshr.
47

Kualifikimi i msuesve, 2010

12. Fmijt e grupit t dyt diskutojn me njri-tjetrin se pse nuk zhytet


varka n uj. N qendrn e ujit dhe t rrs ata hedhin n nj govat me uj
dhe materiale t tilla, si: copa drrase, petza plastike, letra, gur, gozhd,
rr etj. Me far veprimtarie po merren fmijt n kt qendr?
A) Konstruktive
B) Riprodhuese
C) Zbuluese
D) Krijuese
13. Nj nga objektivat e linjs Vetsiguria dhe respekti pr veten sht T
tregoj kujdes dhe shqetsim pr veten. Si duhet t veproj msuesi pr t
realizuar kt objektiv nga ana metodike?
14. Lidh me shigjet.
Paksimi ka t bj me
Riprdorimi ka t bj me
Riciklimi ka t bj me

PR PRGATITJEN SHKENCORE
15. Qarko prgjigjen e sakt.
Cila sht dita e Toks:
A) 22 marsi
B) 21 prilli
C) 22 prilli
D) 8 maji
16. Cilat jan 4 grupet kryesore t ushqimeve?
17. Plotso.
Pasi sht dhn gjysma e nj figure, ndrtohet gjysma tjetr e barabart
me t parn pr t dhn konceptin e _____________________ .
18. Shkruaj 2-3 njsi matjeje standarde q msojn fmijt parashkollor.

48

Modele testesh, arsimi parashkollor

19. Plotso.
Nga dallon semafori pr kalimtart nga semafori pr qarkullimin e mjeteve
n rrug?
20. N linjn Simbolet e qytetaris t programit t shkencave sociale,
qyetaria prfshin
21. Shpjego eksperimentin.
Mbushim nj got me uj. Vm mbi t nj kartolin, ana e shklqyer e t
cils sht nga uji. Duke mbajtur mir kartolinn me njrn dor, kthejm
gotn prmbys me dorn tjetr.
far ndodh? Pse?
22. Vizato trupin e njeriut duke prdorur trupa gjeometrik.
23. Emrto fazat npr t cilat kalon rritja e fluturs.

24. N cilin temperatur uji shndrrohet n akull?


25. Shno me (V) ose me (G).
E vrtet (V) E gabuar (G)
T gjith shpendt fluturojn.
Merimanga sht insekt.
Sot nuk m dinosaur.
N klasn e zvarranikve hyn vetm breshka.
Gjitart i ushqejn t vegjlit me qumsht.
Amfibt i elin vezt n tok.
Mendohet se dinosaurt jan parardhsit e
zvarranikve t sotm.

49

Kualifikimi i msuesve, 2010

26. Sistemi yn diellor ka 9 planet. Lidh me shigjet.


Toka
Dielli
Mrkuri
Saturni
Plutoni
Marsi
Venusi
Jupiteri
Urani

sht planeti m afr diellit.


Dallohet pr unazat e bukura q ka rreth e qark.
sht planeti ku jetojm.
Quhet ndryshe edhe Afrdita.
Zakonisht rrotullohet rreth Neptunit.
Quhet ndryshe planeti i kuq.
sht planeti m i nxeht.
sht planeti i shtat nga dielli.
sht ylli n qendr t sistemit ton diellor.

27. Plotso.
a) N ciln prej prrallave, fmijt marrin mesazhin e kujdesit ndaj njerzve
dhe situatave t t panjohura?
b) Si e prcjell msuesja kt mesazh te fmijt?
28. Vizato nj algoritm me figura gjeometrike duke u mbshtetur n dy
cilsi t kundrta.
29. Fmijt njihen me sendet personale q n grupin e par. Cilat jan 2-3
sende personale t cilat nuk duhet t prdoren nga t tjert.
30. Plotso.
Pr t dgjuar rrahjet e shpeshta t zemrs, fmijt vihen t
Pr t ndier si zgjerohen mushkrit, fmijt
Pr t ndier nevojn e urinimit, fmijt duhet t
31. N mnyra mund t prcillet ndrmjet fmijve tema Falim dashuri.
32. Vizato nj vij t hapur, nj vij t lakuar, nj vij t thyer dhe nj vij
t mbyllur. Emrto vijat e vizatuara.

50

Modele testesh, arsimi 9-vjear

ARSIMI 9-VJEAR
CIKLI FILLOR
PR DOKUMENTACIONIN
1. Qarko prgjigjen e sakt.
Cili vendos se pr far do t prdoren parat q u krkohen prindrve?
A) Bordi i shkolls.
B) Drejtori i shkolls.
C) Kshilli pedagogjik.
D) Msuesi kujdestar.
2. Qarko prgjigjen e sakt.
Ort e lira NUK mund t prdoren:
A) pr prforcimin e lnds.
B) pr projekte kurrikulare.
C) pr t plotsuar ort e pazhvilluara nga msuesi pr arsye shndetsore.
D) pr vlersime t nxnsve n nivel shkolle.
3. Qarko prgjigjen e sakt.
Udhzimi Pr hartimin e objektivave t arritjeve t nxnsve u krkon
msuesve:
A) t shkruajn objektivat e kapitullit n tre nivele.
B) t shkruajn objektivat e ors msimore n tre nivele.
C) t prqendrohen, n radh t par, te niveli minimal i kapitullit.
D) t prqendrohen, n radh t par, te niveli minimal i ors msimore.
4. Qarko prgjigjen e sakt.
Msuesi, q sht antar i bordit t shkolls:
A) caktohet nga drejtori i shkolls.
B) zgjidhet me votim nga personeli i shkolls.
C) zgjidhet me votim nga bordi i shkolls.
D) caktohet nga kryetari i bordit t shkolls.

51

Kualifikimi i msuesve, 2010

PR PROGRAMIN
5. Plotso
Parimet pr msimin e lnds s gjuhs shqipe jan:
Parimet e prgjithshme q nnkuptojn
Parimet shkencore q nnkuptojn
Parimet didaktike q nnkuptojn
6. Prcakto se cils nnlinj t linjs Gjeometria i prkasin kto objektiva:
N fund t klass s katrt, nxnsit t jen n gjendje:
T dallojn dhe t emrtojn figura gjeometrike (katror, drejtkndsh,
trekndsh, trapez, paralelogram, rreth) dhe elementet e tyre.
T prshkruajn (duke i par) vetit e figurave t thjeshta gjeometrike
(katror, drejtkndsh, trekndsh, rreth, trapez, paralelogram).
T dallojn dhe t vizatojn kndin e drejt, t ngusht, t gjer dhe t
shtrir.
T dallojn, t emrtojn dhe t vizatojn drejtza paralele, drejtza q
priten, drejtza pingule.
Nnlinja _____________________________________________
7. Cils linje t programit t edukimit muzikor i prkasin kto objektiva?
T krijoj ritme t thjeshta nprmjet instrumenteve me goditje.
T shoqroj kngt ose melodit e ndryshme me instrumente ORF.
Linja _________________________________________
8. Plotso.
Synimi i programit t dituris s natyrs sht sigurimi i arsimimit fillestar n
_______________________ dhe aftsimi i fmijve n procesin e fitimit
dhe t zhvillimit t koncepteve elementare shkencore.
9. N lndn e aftsimit teknologjik, konceptet si: makineri, materiale,
mekanizm, forc, pajisje, skic, trajtohen n linjn
Linja _________________________________________

52

Modele testesh, arsimi 9-vjear

10. Qarko prgjigjen e sakt.


Konceptet pr simbolet kombtare dhe origjinn e tyre, trajtohen n
tematikn:
A) Hyrje n lndn e historis.
B) Fillimet e jets njerzore.
C) Fillimet e jets njerzore n vendin ton. Ndryshimi dhe vazhdimsia.
D) Shqipria atdheu yn.
PR METODIKN
11. Qarko prgjigjen e sakt.
Objektivi minimal duhet t arrihet nga:
A) 25% e nxnsve t klass.
B) 50% e nxnsve t klass.
C) 75% e nxnsve t klass.
D) 100% e nxnsve t klass.
12. Nj msues duket se zbaton msimdhnien me nxnsin n qendr kur:
13. Qarko prgjigjen e sakt.
Pyetjet vlersuese u krkojn nxnsve:
a) t bjn analizn e problemeve.
b) t bjn gjykime rreth tems q diskutohet.
c) t zbulojn lidhjet mes ideve, fakteve etj.
d) t riprodhojn prmendsh informacionin faktik.
14. Lidh foljet me objektivat prkatse.
15. Nisur nga prvoja juaj, trego se n cilat raste nxnsit i msojn m mir
kuptimet e fjalve t reja.
16. Shkruaj 1 prej shkaqeve t zakonshme kur nj nxns shfaq sjellje t
padshirueshme n klas dhe 2 strategji q mund t prdoren pr qetsimin e
situats.
Sjellja e padshiruar
Shkaku
Strategjit e zgjidhjes
53

Kualifikimi i msuesve, 2010

PR PRGATITJEN SHKENCORE
17. Prdor n fjali fjaln drejt si:
Ndajfolje ___________________ Parafjal ___________________
18. Qarko prgjigjen e sakt.
Te cila prej fjalive t mposhtme fjala dit prdoret si kryefjal?
A) Sot sht nj dit e bukur.
B) Dita e sotme kaloi shum bukur n shkoll.
C) Ditn e sotme skam pr ta harruar kurr.
D) Nga dita e sotme msova shum.
19. Qarko prgjigjen e sakt.
N ciln prej shprehjeve t mposhtme fjala vesh sht prdorur n kuptimin
e par?
A) iu skuqn vesht
B) veshi i rrushit
C) ngriti vesht
D) nuk alon gomari nga vesht
20. Qarko prgjigjen e sakt. N ciln prej alternativave t mposhtme
prdorimi i apostrofit NUK sht i sakt?
A) Si fola.
B) Mu sos durimi.
C) Ti mos fol.
D) do ktu?
21. Formo dy mbiemra t prejardhur nga temat:
a) vendim ______________
b) shkolla ______________
22. Ligjratn e zhdrejt ktheje n ligjrat t drejt.
Msuesi thoshte gjithmon se Adela kishte talent t veant n piktur.
23. N fjalin Artani luan n lulishte., zgjero grupin emror me nj
mbiemr dhe grupin foljor me nj rrethanor kohe.

54

Modele testesh, arsimi 9-vjear

24. N fjalin Nj cop her, ai qeshi ngadal dhe m prkdheli flokt e


shpupurisur. gjej trajtn e shkurtr. Prcakto numrin dhe rasn e saj.
trajta e shkurtr _______ rasa ___________ numri _________
25. Plotso. Prcaktori mund t jet (t shprehet):
26. a) Shpjego kuptimin e fjals kundroj.
b) Gjej nj fjal t re q ka t njjtin kuptim me t.
27. Trego mnyrn e ndrtimit t fjalive t mposhtme.
a) Jori merr rregullisht libra n biblotek.
b) Deti ishte i qet.
c) Lexoj rrjedhshm.
28. Nse 60% e nj numri sht 78, cili sht ky numr?
A) 120
B) 130
C) 140
D) 150
29. Igli udhton 42.84 km me makin dhe 1350 m n kmb n dit.
Sa kilometra bn ai gjithsej n dit ? ___________
Sa metra bn ai gjithsej n dit? __________
30. Qarko prgjigjen e sakt.
Rrumbullakimi i numrit 3748 me afrsi deri n qindshe sht:
A) 3700
B) 3750
C) 3800
D) 4000
31. sht dhn thyesa . Shkruaj 2 thyesa t barabarta me thyesn e dhn.
32. e x = y. Gjej vlern e x, n qoft se y { 21, 24, 42, 75 }
33. Shuma e dy numrave sht 70. Njri numr sht e numrit tjetr.
Gjej t dy numrat. Numrat jan _________ dhe ______________.
55

Kualifikimi i msuesve, 2010

34. Gjej vlern e shprehjes 46, 7 ( b 0,8 ) + 2,7 pr b = 1,2


35. Qarko prgjigjen e sakt. Mbreti i par ilir ishte:
A) Bardhyli
B) Genti
C) Batoja
D) Agroni
36. Qarko alternativn q NUK sht e sakt.
A) Parahistoria sht historia e njerzimit pas shpikjes s shkrimit.
B) N periudhn e parahistoris njeriu msoi t bj vegla pune.
C) N periudhn e parahistoris njeriu u ngrit m kmb.
D) N parahistori njerzit filluan t komunikojn me njri-tjetrin me ann e
gjuhs.
37. Plotso fjalin.
Megjith ndikimet nga popujt e tjer, ilirt ruajtn _____, ____, ____ e tyre.
38. Qarko prgjigjen e sakt.
Nse shohim myshk n pyll do t thot se jemi drejtuar nga:
A) jugu.
B) lindja.
C) veriu.
D) perndimi.
39. Qarko prgjigjen e sakt.
NUK sht pik orientuese pr t gjith banort e Tirans:
A) sheshi Sknderbej.
B) Qendra kulturore e fmijve Pjetr Arbnori.
C) Universiteti i Tirans.
D) sheshi para pallatit tim.
40. Qarko prgjigjen e sakt. Shtypja atmosferike sht:
A) gjatsia e ajrit.
B) pesha e mass s ajrit.
C) temperatura e mass s ajrit.
D) t gjitha t msiprmet.
56

Modele testesh, arsimi 9-vjear

41. Plotso.
Pentagrami sht bashksia e _______________________________.
42. Shno me (9) pohimet e sakta.
- Ngjyrat baz jan: e kuqe, e verdh, blu.
- Ngjyrat baz jan: e kuqe, jeshile, e verdh.
- Ngjyrat e dyta jan: portokalli, jeshile, lejla
- Ngjyrat e dyta jan portokalli, blu, roz.
- Ngjyrat baz krijohen nga przierja e ngjyrave t tjera.
- Ngjyrat e dyta krijohen nga przierja e dy ngjyrave baz.
43. N kuadrin e zhvillimit t temave q kan lidhje me edukimin mjedisor,
shkruaj se cilat veprimtari do t organizoje me nxnsit e klass pr 22
prillin, Ditn e Toks dhe pse.
44. Qarko prgjigjen e sakt.
Cila nga alternativat e mposhtme sht ligj?
A) Ardhja n shkoll n orn 7 30.
B) Arsimi 9-vjear sht i detyruar pr t gjith.
C) Veshja e nxnsve me uniformn shkollore.
D) Vendosja e orarit t msimit n nj pozicion t dukshm.
45. Gjej fjaln e duhur.
________________ sht aftsia q ka individi pr t kontrolluar sjelljet dhe
veprimet e tij.
________________ sht nj grup njerzish q jetojn n t njjtin vend dhe
kan interesa t prbashkta.
46. Plotso.
a) Emigrimi sht________________________________________
b) Migrimi sht ____________________________________________

57

Kualifikimi i msuesve, 2010

GJUH SHQIPE
PR DOKUMENTACIONIN
1. Si veprohet me nj nxns, i cili ka munguar n 40% t numrit t orve?
2. Nxnsi duhet t njihet me vlersimin e testit nga msuesi i lnds
brenda:
A) 5 ditve
B) 7 ditve
C) 10 ditve
D) 12 ditve
3. Nse nj nxns nuk sht i knaqur me vlersimin e br nga msuesi i
lnds, cilat jan rrugt q duhet t ndjek ai?

PR PROGRAMIN
4. N prbrje t bordit t shkolls bn pjes:
A) vetm nj msues.
B) t paktn nj msues.
C) nj nndrejtor i shkolls.
D) drejtori dhe nndrejtori i shkolls.
5. far prfshijn standardet e nxnies?
6. Nj nga parimet ku mbshtetet programi i gjuhs shqipe sht parimi
koncentrik. far nnkupton ky parim?
7. Identifikoni dy arsye pse msuesi i prdor 1/3 e orve t lira.

58

Modele testesh, arsimi 9-vjear

PR METODIKN
8. Minitesti n lndn e letrsis dhe gjuhs shqipe kontrollon:
A) objektivat e kapitullit ose linjs lndore.
B) nj objektiv t ors ose t kapitullit/linjs.
C) t gjith objektivat e nj ore msimi.
D) t gjith objektivat e programit msimor.
9. Rendisni tri metoda t msimdhnies n klas q realizojn t nxnit
bashkveprues.
10. Cilat jan veorit e msuesit si msimdhns? Shkruani dy prej tyre.
11. N rubrikn t lexojm, pr temn: Poradeci, hartoni nga nj
objektiv t arritjes sipas tri niveleve:
a) niveli baz:
b) niveli i mesm:
c) niveli i lart:
12. Nse hartoni nj test q ka 30 pik, me sa pik t fituara do ta vlersoni
nxnsin me notn:
a) 5 (pes): ____________
b) 8 (tet)
____________

PR PRGATITJEN SHKENCORE
Lexoni poezin e mposhtme dhe prgjigjuni pyetjeve q vijojn.
PORADECI
Perndim i vaglluar mbi Liqerin pa kufir.
Po prhapet dal-nga-dale nj pluhur si nj hije.
Npr Mal e nr Lndina shkrumb i nats q po bije,
Dyke zbritur q nga qjelli prmbi fshat po bhet fir...
E kudo krahin e gjer m spo qit as piplim:
N Katund krcet nj port...n Liqer hesht nj lopat...
Nj shqiponj e arratisur fluturon n Mal-t- That...
Futet zemra djaloshare mun n fund t shpirtit tim.
59

Kualifikimi i msuesve, 2010

Tr fisi, tr jeta, ra...u dergj...e zuri gjumi...


Zotroj m katr an errsira...
Po tashi:
Dyke nisur udhtimin mes-pr-mes nr Shqipri,
Drini plak e i prrallshm po mburon prej Shndaumi.
13. Ideja e lvizjes dhe jets q svdes kurr, n kt poezi konkretizohet n
imazhin q krijon:
A) lumi n udhtimin e tij t pandrprer.
B) liqeni i prmasave pa kufi.
C) madhshtia maleve dhe lndinave.
D) zemra djaloshare por e trazuar e poetit.
14. Cili nga iftet e mposhtme krijon antonimi t kontekstit poetik?
A) plak i prrallshm
B) nat errsir
C) ra u dergj
D) hesht - krcet
15. Perndim i vaglluar ka kuptimin.
A) perndim i ndritur
B) perndim i qet
C) perndim i kuq
D) perndim i mjegullt
16. N cilin prej vargjeve sht pikrisht grupi i foljeve q, prmes nj
shkallzimi zbrits, jep iden e qetsis?
A) Nj shqiponj e arratisur fluturon n Mal-t- That...
B) Tr fisi, tr jeta, ra...u dergj...e zuri gjumi...
C) E kudo krahin e gjer m spo qit as piplim:
D) N Katund krcet nj port...n Liqer hesht nj lopat...
17. Cili nga vargjet e mposhtm ka nj rend t prmbysur sintaksor?
A) Tr fisi, tr jeta, ra...u dergj...e zuri gjumi...
B) Drini plak e i prrallshm po mburon prej Shndaumi.
C) Nj shqiponj e arratisur fluturon n Mal-t- That...
D) Npr Mal e nr Lndina shkrumb i nats q po bije

60

Modele testesh, arsimi 9-vjear

18. Prshkruani atmosfern q sugjeron kjo poezi n dy strofat e saj t para?


19. Me pjes t ligjrats jan formuar metaforat e mposhtme?
a) shkrumb i nats: ___________________
b) jeta u dergj:
___________________
20. prfytyrim krijon aliteracioni dhe retienca n vargjet e mposhtme?
Tr fisi, tr jeta, ra...u dergj...e zuri gjumi...
Zotroj m katr an errsira...
21. Fjala errsira, n kto vargje mund t interpretohet n dy mnyra:
t drejtprdrejt dhe t figurshm. Si e kuptoni seciln prej tyre?
22. a) Dy vargjet e fundit hyjn n kontrast me pjesn tjetr t poezis.
Cili sht thelbi i tij dhe si do ta interpretonit kt kundrvnie?
b) Me far lidhet shqetsimi dhe dhimbja e poetit n kto vargje?
23. Cils pjes t ligjrats i prket fjala i prrallshm? Si sht formuar
ajo? Zbuloni efektin e shprehsis q krijon kjo fjal.
a) pjesa e ligjrats: ______ b) formimi: ____ c) efekti i shprehsis:_____
24. Disa emrtime t prgjithshme vendore poeti i shkruan me shkronj t
madhe. Gjeni t paktn dy prej tyre dhe tregoni arsyen e nj prdorimi t
till.
25. Analizoni fjaln prskuqte sipas ndrtimit.
26. Ndrtoni nj fush (konceptore) leksikore terminologjike, me jo m pak
se tri njsi, q t lidhet me termin fjali.
27. N fjalin: N dritare erdhi prej pyllit flladi i freskt, parafjala prej
tregon:
A) vend
B) shkak
C) vepruesin
D) trsin

61

Kualifikimi i msuesve, 2010

28. Vendosni foljen ndjej n mnyrn dshirore, koha e tashme, veta 3,


numri shums.
29. Vendosni foljen flas, n mnyrn urdhrore, numri shums.
30. Prcaktoni klasn e fjalve me shkronja t zeza:
a) E la n vend t sigurt.
________________________
b) N vend t nns, vajti e bija.
________________________
31. Qarkoni variantin n t cilin kuptimin e shkalls siprore e bart tema
fjalformuese.
A) Qielli ishte m i zymt se dje.
B) Kjo tok e strlasht ka histori t lavdishme.
C) Ajo ishte sa e shkatht, aq edhe gazmore.
D) M dukej vetja i vlersuar nga shokt.
32. N fjalin e mposhtme tregoni funksionin dhe me se sht shprehur
pjesa e nnvizuar.
E tr salla gumzhinte nga ajo zhurm e fort hareje.
a) Funksioni: _____________________________
b) Shprehur me: ___________________________
33. Prcaktoni llojin e fjalive njkryegjymtyrshe foljore.
a) Rrini s bashku. _________________________________
b) Ktu i thon Shqipri._____________________________
34. Rishkruajeni fjalin duke e zgjeruar me nj rrethanor t veuar, t
shprehur me emr me parafjal.
Te gryka e shpells u duk portreti i burrit t moshuar.
35. Zgjeroni fjalin e dhn me pjes t nnrenditur krahasore-mnyrore.
E pritm me t gjitha nderimet....
36. Gjeni funksionin q kryen pjesa e nnvizuar n fjalin e mposhtme.
Shteg pr t shptuar nuk kishte.

62

Modele testesh, arsimi 9-vjear

37. Ktheni ligjratn e drejt n ligjrat t zhdrejt.


Ju i dashur msues, na thoshit shpesh: Un jam i sigurt se ju nuk do ti
harroni kurr kshillat e mia.
38. Prcaktoni llojin e fjalive sipas kumtimit.
a) E po, t rrojm n nj qytet e t mos shihemi!
b) Edhe Besmiri fitoi n konkurs?!
39. Qarkoni fjalin ku jan prdorur drejt shenjat e piksimit:
A) Njerzit thirrn t knaqur: Kjo sht drejtsi.
B) Njerzit thirrn t knaqur: -Kjo sht drejtsi!
C) Njerzit thirrn t knaqur: -Kjo sht drejtsi.
D) Njerzit thirrn t knaqur: Kjo sht drejtsi!
40. Qarkoni fjalin me fjaln e shkruar gabim.
A) Cili nga ju do t shkoj pr ta krkuar?
B) Vapn e madhe e ndjejn t gjith.
C) Gzimi e kishte shndrruar n tjetr njeri.
D) Rrebeshi kishte shkatrruar gjithka.
41. Shkruani dy elemente q e bjn paragrafin njsi tekstore.
42. sht kohezioni?
43. sht koherenca?
44. Cila sht gjja m e rndsishme pr brezin tuaj t ciln do t donit ta
dinte brezi m i ri? Pse mendoni se sht kaq e rndsishme? Shpjegoni
arsyet tuaja n formn e nj eseje.

63

Kualifikimi i msuesve, 2010

MATEMATIK
PR DOKUMENTACIONIN
1. Cili pohim sht i sakt?
A) Kontributi i prindit n lek sht vullnetar.
B) Secila familje duhet t jap nj sasi leksh.
C) Secila familje duhet t jap 1000 lek.
D) Secila familje duhet t jap nga 1000 lek pr do fmij q ka n at
shkoll
2. Cili pohim sht i pasakt?
A) Bordi i shkolls ka t drejt t jap mendim pr planin vjetor t
shkolls.
B) Bordi i shkolls ka t drejt t jap mendim pr rregulloren e shkolls.
C) Bordi i shkolls ka t drejt t jap mendim pr vlersimin e nxnsve
t veant nga msuesi.
D) Bordi i shkolls ka t drejt t jap mendim pr planin katrvjear t
shkolls.
3. Tek Udhzimi Pr hartimin e objektivave t arritjeve t nxnsve
krkohet q minitesti t zhvillohet:
A) nga msuesi pr orn msimore.
B) nga msuesi pr objektivat e kapitullit.
C) nga drejtori pr orn msimore.
D) nga drejtori pr objektivat e kapitullit.
4. Cili NUK nuk bn pjes n formatin e planit vjetor t shkolls?
A) Analiza e gjendjes.
B) Detyrat e drejtorit t shkolls pr msuesit.
C) Synimi vjetor i shkolls.
D) Objektivi vjetor i shkolls.

64

Modele testesh, arsimi 9-vjear

PR PROGRAMIN
5. N programet e matematiks nj rubrik sht integrimi.
Prmendni nj shembull ku sht integruar lnda e matematiks n vitin
q ju jepni msim.
6. Nga programi i matematiks i klass s nnt sht marr objektivi:
Nxnsi t jet i aft t zgjidh sisteme ekuacionesh t fuqis s par
me dy ndryshore.
Bazuar n kt objektiv prcaktoni tri objektiva specifik: nj pr nivelin
baz, nj pr nivelin mesatar dhe nj pr nivelin e lart.
7. Thelbi i referencave aktuale t kursit t matematiks sht zhvendosja
e theksit nga dhnia e informacionit te ______________________
A) marrja e informacionit
B) formimi i kompetencave
C) aftsia pr ta mbajtur mend
D) aftsia pr ta riprodhuar
8. M posht prmenden disa nga synimet e programit t matematiks.
Gjeni cili nga pohimet nuk sht i till. Programi i matematiks synon:
A) T prforcoj, thelloj dhe zgjeroj njohurit e marra n vitet e
mparshme t shkollimit, n prputhje me potencialin intelektual t
grup moshs prkatse.
B) T aftsoj nxnsin pr pun t pavarur n situata jo standarde,
nprmjet prfshirjes s tij n marrjen dhe prpunimin e informacionit
t ri msimor, n zbatimin e metodave e algoritmeve, duke trajtuar
situata t ndryshme t zbatimit t tyre;
C) T forcoj karakterin logjik t t nxnit, nprmjet nj raporti t
prcaktuar, drejt rritjes graduale t peshs specifike t trajtimeve
deduktive n raport me ato induktive.
D) T aftsoj nxnsin pr prdorimin e pajisjeve mekanike e
teknologjike.

65

Kualifikimi i msuesve, 2010

9. Gjeni cili nga objektivat nuk i prket linjs Gjeometria n plan.


A) T njohin vetit e katrkndshave (paralelogram, drejtkndsh, romb,
katror, trapez);
B) T njohin vetit e segmenteve t prpjesshm.
C) T njohin e prdorin ngjajshmrin e trekndshave dhe
shumkndshave pr t zgjidhur probleme nga jeta e prditshme.
D) T zgjidhin inekuacione t fuqis s par me nj ndryshore.

PR METODIKN
10. Fjala e msuesit, saktsia, stili i puns, parimsia, mnyra e parashtrimit
t shtjeve, ngritjes s problemeve dhe zgjidhjes s tyre, mnyra e
argumentimit dhe nxjerrjes s prfundimeve jan mjete t fuqishme pr
formimin matematik t nxnsve. N kt kuptim nxnsi:
A) sht adoleshent
B) sht pasqyr e msuesit t tij
C) sht minimalisht i informuar
D) sht i vetdijshm pr t ardhmen
11. Prshkruani si duhet t veproj msuesi q nxnsi t ndihet sa m i
motivuar n msimin e matematiks
12. M posht sht cituar nj pjes pr metodologjin e zbatimit t
programit t matematiks. Gjeni cila nga fjalt e dhna plotson pjesn e
cituar.
A) Puna e pavarur
B) Eksperimenti
C) Ilustrimi
D) Administrimi
____________ sht nj komponent tepr i rndsishm i msimit t
matematiks, n mnyr q t realizohen synimet e programit. Kjo realizohet
n orn e msimit si nj proces pr t kuptuar prmbajtjen e tems dhe pr t
aftsuar nxnsit n kt drejtim nprmjet krkesave pr llogaritje, pr
zgjidhje ushtrimesh t thjeshta, me goj e me shkrim, pr deduksione e
interpretime, sugjerime e diskutime, n mnyr q nxnsi, n orn e
msimit t mos jet thjesht e vetm dgjues. Pr do tem ka msime t
66

Modele testesh, arsimi 9-vjear

veanta pr ushtrime, probleme e detyra praktike. Ort e caktuara pr to,


shprndahen nga msuesi gjat temave t programit apo zhvillohen n fund
t tyre.
13. N zbulimin e mjaft fakteve matematike ndihmon shpesh intuita.
Intuita sht:
A) ngjashmri ndrmjet fakteve.
B) konkluzion i nj prvoje t prsritur n numr t madh hersh.
C) gjuha q duhet br e kuptueshme pr nxnsit.
D) prshkrim, shpjegim, diskutim matematikor.
14. Me posht jan disa pohime pr metodologjin e zbatimit t programit
t matematiks.
Qarko V, nse pohimi sht i vrtet, ose G nse ai sht i gabuar.
A) Studimi i matematiks n arsimin e detyruar krkon q tek disa nxns
t formohen kompetencat baz pr zgjidhjen e problemeve t
matematiks.
B) Puna e pavarur jasht klase realizohet nprmjet detyrave t shtpis
me ushtrime e probleme, q zgjidhen me goj apo me shkrim.
C) N realizimin e programit t matematiks, msuesi ka parasysh klasn
n prgjithsi dhe do nxns n veanti.
D) Fjala e msuesit, saktsia, stili i puns, parimsia, mnyra e
parashtrimit t shtjeve, ngritjess problemeve dhe zgjidhjes s tyre,
mnyra e argumentimit dhe nxjerrjes s prfundimevejan mjete t
fuqishme pr formimin matematik t nxnsve.
E) Prqendrimi i vmendjes tek konceptet e aftsit matematike krkon
zbatime t nivelit t lart t vshtirsis t tyre, si nj faz e par
e procesit t njohjes s nxnsve me to.

PR PRGATITJEN SHKENCORE
15. Gjeni cila nga shprehjet tregon se x sht 3,4 her m i madh se y.
A) x = 3,4y
B) y = 3,4x
C) x > 3,4y
D) y > 3,4x
67

Kualifikimi i msuesve, 2010

16. 0,0002 10 4 =
A) 2
B) 20
C) 200
D) 2000
17. 2 2 +2 2 +2 2 +2 2 =
A) 2 1
B) 2 2
C) 2 3
D) 2 4

1
18. Gjeni cili nga numrat m posht sht vlera e shprehjes 1 + 2 (1 ) . 0
2
A) 1
1
B)
2
C) 2
19. Gjeni vlern e shprehjes numerike

A)
B)
C)
D)

3+ 3 .

3
9
12
18

20. Gjeni sa prqind sht numri 0,23.


A) 0,23%
B) 2,3%
C) 23%
D) 230%
21. Trajta e rregullt e shprehjes 2x + 2y +6x sht:
A) 8y + 2x
B) 10xy
C) 8x + 2y
D) 4y + 6x
68

Modele testesh, arsimi 9-vjear

22. Grafiku i funksionit y = 3x 6 e pret boshtin OX n pikn me abshis:


A) x = 6
B) x = 3
C) x = 2
D) x = 0
2x2 3
23. Vlera e shprehjes
pr x = 2 sht:
x 1
A) 1
B) 5
C) 6
D) 8
24. Zgjedhim rastsisht nj numr natyror nga 1 deri ne 50.
Gjeni probabilitetin q numri i zgjedhur t jete shumfish i numrit 5,
por jo shumfish i numrit 3.
A) 10%
B) 14%
C) 16%
D) 18%
25. Nga bashksia { 9, 8, 3, 0, 7, 10} zgjidhen tre numra t ndryshm
A, B dhe C. Gjeni vlern m t madhe t mundshme t A B C .
26. Jepen A = ]1,1[ dhe B = {1, 0 1}.

a) Gjeni A B.
b) Gjeni numrin e elementve t A B.
27. Thjeshtoni shprehjen 2 18 4 50 .
28. Krahaso

a b
a 2 b2
dhe 2
.
a+b
a + b2

29. Gjeni vlern pozitive m t vogl t x t till q y = sin2x t marr vlern


m t madhe.

69

Kualifikimi i msuesve, 2010

30. Trekndshi ABC i ka brinjt me gjatsi 2cm, 3cm dhe 4cm. Nj


trekndsh tjetr i ngjajshm me t e ka brinjn m t madhe 6 cm.
Gjeni raportin e perimetrave t dy trekndshave.
31. Andi dhe Samiu jan dy punonjs n t njjtn fabrik. Andi e ka pagn
ditore 300 lek m shum se Samiu. Shuma e trefishit t pags ditore t
Andit me katrfishin e pags ditore t Samiut jan 6500 lek.
Gjeni pagn ditore t Andit.
32. T thjeshtohet shprehja

x 2 + 2 xy + y 2
.
xy 2 x 3

33. Syprina e figurs s dhn sht 108 m2. Gjeni vlern e x.


x

6 m

4 m

34. Mesatarja e 10 numrave t dhn sht 46. Gjeni sa sht mesatarja e


numrave q mbeten, n qoft se heqim numrat 52 dhe 72.
35. Nse 1200 metra i prshkoni n 12 minuta, gjeni shpejtsin tuaj n
kilometr pr or.
1

36. Jepet inekuacioni 4 x < 2 ( x 2 )


2

a) Zgjidhni inekuacionin.
b) Paraqitni bashksin e zgjidhjeve t tij n boshtin numerik.

2 x 2 y = 3
37. Zgjidhni sistemin e ekuacioneve
x + 2y = 6
2
38. Jepet funksioni y = x + ax + 3 :
a) Gjeni vlern e a q grafiku t kaloj npr pikn M(1;6) .
Pr vler t x funksioni merr vlern m t vogl (pr vlern e gjetur a)?

70

Modele testesh, arsimi 9-vjear

GJUH ANGLEZE
PR DOKUMENTACIONIN
1.
A)
B)
C)
D)

Kur nj projekt kurrikular ka nevoj pr shpenzime financiare:


msuesi u krkon lek prindrve.
shkolla prdor nga fondi i kontributit vullnetar t prindrve.
drejtori u krkon lek prindrve.
kryetari i bordit t shkolls u krkon lek prindrve.

2. Ministesti dallohet nga testi sepse:


A) zhvillohet pr nj koh t shkurtr.
B) zhvillohet jasht ors msimore.
C) zhvillohet vetm me nxnsit me nota t ulta.
D) kontrollon pak or msimore.
3. Cila nga pikat e listuara me poshte nuk perfshihet n formatin e planit
vjetor t shkolls?
A) Analiza e gjendjes.
B) Detyrat e drejtorit t shkolls pr msuesit.
C) Synimi vjetor i shkolls.
D) Objektivi vjetor i shkolls.
4. Udhzimi Pr hartimin e objektivave t arritjeve t nxnsve
bn fjal pr:
A) objektivat e ciklit t lart arsimit baz.
B) objektivat vjetore t lnds.
C) objektivat e kapitullit.
D) objektivat e ors msimore.

PR PROGRAMIN
5. N cilin nivel gjuhsor parashikohet t arrij nxnsi n fund t klass s
9-t, sipas niveleve t prcaktuara n kuadrin e referencave pr gjuht.?

71

Kualifikimi i msuesve, 2010

6. far kuptojm me:


a) objektiva minimal?
b) objektiva maksimal?
7. Si ndahen objektivat sipas standardit n msimdhnien e gjuhs angleze?
8. N parimet e mposhtme, mbi t cilat mbshtetet msimi i gjuhs s huaj
prmes kurrikulave kombtare, gjej parimin e gabuar.
a) Qllimi
b) Objektivi
c) Aftsi gjuhsore
d) Prmbajtja
e) Tematika
f) Vlersimi
g) Analiza
h) Standardet

PR METODIKN
9. far duhet t ket parasysh msuesi gjat prgatitjes s tij pr hartimin e
pyetjeve drejtuar nxnsve?
10. Listoni tre mjete pedagogjike q prdorni n msimdhnien e gjuhs
angleze n klasn e tret?
11. Jepni dy arsye prse duhet punuar me grupe n msimin e gjuhs s huaj:
12. Prse shrben Brainstorm? Jepni dy arsye

PR PRGATITJEN SHKENCORE
13. Reading Comprehension
My name is Margaret, but some people (_1_) me Maggie. I was born in
Sacramento, California, but I havent (_2_) lived there. Midway (_3_) the
6th grade, my family decided to move to Miami. After (_4_) High school, I

72

Modele testesh, arsimi 9-vjear

went to Junior College for two years before I could transfer to the university.
I majored (_5_) Languages. I learned to speak Spanish and German. I also
studied French in high school and two years in Junior College. I worked at a
French bank (_6_) two years. It was quite enjoyable. However, I couldnt get
(_7_) in life without a Master degree, so I decided to go back to school to get
a Master in Applied Linguistics. When I finished my course, I moved back
to California, and found a job (_8_) a school principal. Nowadays my dream
is to (_9_) for a doctorate program in Educational Technology as Im
fascinated (_10_) computers and technology.
Choose the correct words to go into the blanks.
a. finishing b. by c. call d. for e. through f. always g. as h. in i. apply j. ahead
1. ____________
6. ____________
2. ____________
7. ____________
3. ____________
8. ____________
4. ____________
9. ____________
5. ____________
10. ___________
Complete the sentences by choosing the phrase that would follow the
word or words. (ex. 14 through 16)
14. Glimpses into the prenatal world via ultrasound imaging occasionally
show behavior such as:
A) the development of the central nervous system.
B) the sex of the baby to be.
C) a fetus sucking the thumb.
D) structures as small as the pupil of an eye of a second trimester fetus.
15. Although the animals and plants that live in the worlds various deserts
come from different ancestral stocks,
A) they have solved their problems of survival differently.
B) none of them have adapted to the jungles.
C) they are from different deserts.
D) they resemble one another to a surprising degree.

73

Kualifikimi i msuesve, 2010

16. Children dress up in witches hats or goblin suits to play pranks when
celebrating the ancient pagan holiday of Halloween. In contrast,
A) Thanksgiving is a traditional holiday.
B) Thanksgiving is always celebrated on the fourth Thursday of November.
C) families dress more formally and set elegant tables for the more serious
occasion of Thanksgiving.
D) children enjoy Thanksgiving.

For questions 17-26, complete the second sentence so that it has a similar
meaning to the first sentence, using the word given. Do not change the word
given. You must use between two and five words, including the word given.
There is an example at the beginning
Example: - My brother is too young to drive a car.
not
My brother .. is not old enough to... drive a car.
17. Why are you interested in taking up a new hobby?
want
Why ................................. up a new hobby?
18. Have you seen my gloves anywhere, Eric? asked Mrs Noble.
seen
Mrs Noble asked Eric ................................. her gloves
anywhere.
19. Suzanne was too excited to sleep.
that
Suzanne was ................................. not sleep.
20. Robert has not had a job for two years.
out
Robert has ................................. for two years.
21. I will complete the work only if you pay me 500 extra, said Frank.
Not
I will ................................. you pay me 500 extra, said
Frank.

74

Modele testesh, arsimi 9-vjear

22. The thief ran right past you so Im sure you saw his face.
must
The thief ran right past you so ................................. his face.
23. The clients demanded to stay in a first-class hotel.
staying
The clients ................................. in a first-class hotel.
24. I dont object to the council building a new road here.
objection
I ................................. the council building a new road here.
25. The author wrote her latest novel while she was staying in Majorca.
was
The authors latest novel ................................. stay in
Majorca.
26. The newspaper offered Lynda 5,000 for her story, but she refused.
turned
Lynda ................................. of 5,000 from the newspaper for her
story. Page 31

Circle the correct answer:


27. If I ......... Mary last night, I ........ her to bring my c.d. today.
A) saw / would remind
B) was seeing / could have reminded
C) had seen / would have reminded
D) were to see / would be reminding
(Conditional 2)
28. Should I not pay for my electricity bill tomorrow, they ........ my energy
any time.
A) were cutting
B) will have cut
C) would cut
D) may cut
(Conditional 2)

75

Kualifikimi i msuesve, 2010

29. As they have had many lessons, Medya and Pervin ....... Italian without a
problem.
A) might have spoken
B) have had to speak
C) can speak
D) would be speaking
(Modal verbs)
30. It is defined in the constitution that all citizens ........ their taxes.
A) have had to pay
B) should be paid
C) have to pay
D) must be paying
(Modal verbs)
31. There is a warning ..... the bottom of the form that applicants are
requested to hand .... their forms ..... person.
A) on / for / at
B) at / in / by
C) below / in / for
D) at / in / in
(prepositional phrases)
32. It was ........ that Michael was going to be excluded from team as he
hadnt attended any exercise at all.
A) at hand
B) beyond doubt
C) under observation
D) in fashion
(prepositional phrases)
33. The government ..... action into increasing taxes as soon as they ..... by
the IMF authorities.
A) takes /will be urged
B) took / had been urged
C) is taking / have been urged
D) will take / have urged
(Verb Tenses)
34. Dont you think it .... time we ..... typing the report.
A) is / started
B) has been / have started

76

Modele testesh, arsimi 9-vjear

C) will be / are starting


D) would be / had started

(Verb Tenses)

35. ........ the high decrease in inflation, our currency seems to have increased
in value.
A) Whats more
B) As far as
C) Thanks to
D) However
(Conjunctions)
36. Ned is in the habit of revising just once ...... Tom never understands a
subject ....... he revises it for at least three times.
A) whereas / unless
B) although / thus
C) but / in case
D) besides / or
(Conjunctions)
37. Mr. Smith ...... recently ...... incorrect information to tax agents prior to
his promotion.
A) was sued / having supplied
B) has been sued / to have supplied
C) will be sued / to supply
D)is being sued / to supply
(Passive)
38. My grades ....... so much that I ....... more revision.
A) fell / had needed
B) are falling / have needed
C) will fall / needed
D) have fallen / need

(Verb Tenses)

39. He clearly remembers ....... by the window ........ the people outside
rushing to their office.
A) having stood / watching
B) standing / to watch
C) to stand / having watched
D) D) to have stood / to watch
(Gerund/infinitive/participles)

77

Kualifikimi i msuesve, 2010

40. Milton regrets ....... Sam ...... her homework. Now she is worried that she
will get quite a low grade in todays quiz.
A) persuaded / to do
B) being persuaded / to do
C) persuading / to do
D) having persuaded / doing
(Gerund/infinitive/participles)
41. It is crucial that the manager ........without any delay after such an
embarrassing transaction.
A) Resigned
B) Resign
C) resigns
D) will resign
(Noun clauses/ rep. speech)
42. What is important for us now is not ...... happened, but ...... caused this
all.
A) what / who
B) where / whom
C) why / what
D) how / where
(Noun clauses/ rep.
speech)
43. I had to spend 5 minutes on the 3rd question and had great difficulty
answering it.
I think it was ......... of all.
A) more confusing than
B) as confusing as
C) the most confused
D) the most confusing
(adj./adv.)
44. Enrica seems very desperate because she is typing ......... to complete the
monthly sales report.
A) too slowly
B) much slowly
C) rather slowly
D) fast enough
(adj./adv.)

78

Modele testesh, arsimi 9-vjear

45. The study of the situation covers a great deal of relevant material, but
does not tackle the real issues ........... enough.
A) Outrageously
B) vaguely
C) currently
D) adequately
(vocabulary)
46. Serbian ......... in Bosnia has been strongly condemned by the civilized
world, but little serious action has been taken against it.
A) settlement
B) conduct
C) treaty
D) investment
(vocabulary)
47. Many of the pictures sent from outer space are presently on ......... in the
public library.
A) account
B) duty
C) exchange
D) display
(vocabulary)
48. In view of the severe economic recession, his appointment to this office
was regarded as highly ........ .
A) refutable
B) appropriate
C) considerable
D) compulsory
(vocabulary)
49. Organizations are often said to be theatres in which people ........... roles
in dramas, and psychic prisons, or political arenas.
A) perform
B) allege
C) betray
D) presume
(vocabulary)

79

Kualifikimi i msuesve, 2010

50. The lawyer submitted to the court several documents to .......... his point
of view.
A) support
B) overcome
C) improve
D) alienate
(vocabulary)
51. From the evidence, it seems pretty obvious that someone ......... the
office sometime during the night.
A) found out
B) took after
C) broke into
D) ran up
(vocabulary)
52. The scientist was able to evoke powerful emotions from her audience.
Evoke means:
A) Sell
B) Calm
C) Call forth
D) Exaggerate
53. Oriental medicine the mind and the body as one
inseparable unit.
A) thinks
B) foresees
C) believes
D) regards
(vocabulary)
54. If I ..... on holiday to Vlora, I wouldnt have met Dana.
A) didnt go
B) havent gone
C) hadnt gone
D) would not have gone

80

Modele testesh, arsimi 9-vjear

GJUH FRNGE
PR DOKUMENTACIONIN
1. Kshilli i disiplins n shkoll sht :
A) nj organ vendimmarrs pr problemet e shkolls
B) nj organ i bordit t prindrve
C) nj organ kshillimor I drejtorit t shkolls
D) nj organ ezekutiv i kshillit t msuesve
2. Mbshtetur n udhzimin e MASHPr zhvillimin e orve t lira shno
se cila nga kto veprimtari nuk mund t ushtrohet gjat orve t lira?
A) projekte kurrikulare
B) modele kurrikulare
C) teste kontrolli
D) veprimtari interaktive
3. Bazuar n aktet normative nxnsi ndaj t cilit merret masa pr
prjashtim nga shkolla ka t drejtn e ankimimit brenda
A) 5 ditve
B) 2 javve
C) 10 ditve
4. Prve orve t lira q planifikohen pr prforcim, ort e tjera
planifikohen pr:
A) prsritje paralele
B) veprimtari shkollore
C) zvendsim orsh
D) realizimin e programit

PER PROGRAMIN
5. Vendimi pr prdorimin e orve t lira me qllim prforcimin e lnds
merret:
A) nga msuesi i lnds
B) nga drejtori i shkolls

81

Kualifikimi i msuesve, 2010

C) nga ekipi i kurrikuls


D) nga Drejtoria arsimore
6. Quelles sont les quatre comptences qui se dveloppent chez les
apprenants lenseignement des langues trangres?
7. Prkufizoni ndryshe objektivin minimal.

QUESTIONS SUR LE NIVEAU MTHODOLOGIQUE


8. Notez sur le tableau des documents visuels et des documents sonores
servant lenseignement dune langue trangre
documents visuels
des documents sonores
9. A quoi servent les bilans la fin des units dans les manuels scolaires?
10. Quelles sont les composantes de la comptence communicative?

CONNAISSANCES LINGUISTIQUES
11. Mettez larticle quil faut:
a) Pour votre demande de cong, laccord _____ directrice est obligatoire.
b) La bibliothque ______ lyce restera ouverte.
c) Le prsident ________ Universit a annonc la suppression de dix postes.
d) Nous avons des problmes ________ ducation.
12. Mettez il y a, a fait, pendant, depuis, combien de temps dans les
phrases.
a) tu es rentre ________ combien de temps ?
b) tu es Paris ________ combien de temps ?
c) il est rest ________ combien de temps Madrid ?
d) moi jai termin ________ au moins dix minutes.
13. Compltez les phrases suivantes avec ce / c / a / cela
a) Tu viendras chez Pierre ? -_______ mtonnerait !

82

Modele testesh, arsimi 9-vjear

b) Tu as pass une bonne soire ? Ah oui _______ tait super.


c) Voil mon travail _____ nest pas parfait mais je nai pas pu faire mieux.
d) Les films daujourdhui sont pas trs intressants ____ prouve que les
metteurs en scne trouvent des sujets attirants pour le publique.
14. Soulignez le temps correct dans les phrases suivantes :
a) Il viendra nous voir aussitt quil le (pouvait, pourra, pu)
b) Une fois quil (partira, part, sera parti) je regarderai un film vido.
15. Trouvez ladjectif dfinissant un trait de caractre.
Je trouve le temps long quand je suis avec lui. Il est.
Je ne crois jamais ce quelle dit .elle est .
Elle naime pas parler quand il y a beaucoup de monde. Elle est
Cest impossible de faire changer davis. Il est ..
Elle exagre avec ses vtements , elle est .
16. Choisissez loption correcte:
Julie nest pas l? non elle est partie __________
A) aussitt
B) tout coup
C) tout de suite
D) linstant mme.
17. Choisissez loption correcte:
Je ne crois pas quil_______ malade.
A) est
B) soit
C) tait
D) a t
18. Rcrivez ce texte en utilisant ladjectif tout quand cela est possible:
Le soir on sort du lyce et le matin, il faut tre larrt du car avant 7 heures
sauf bien sr le mercredi. Chaque semaine se ressemble, chaque mois est
identique.
Chacun est triste et fatigu. La classe rve de vacances qui nen finiraient
pas.

83

Kualifikimi i msuesve, 2010

19. Continuez les phrases pour exprimer le rsultat dans le prsent:


Ex: Jai trop dormi et je ne suis pas en forme. (plusieurs variantes
possibles, vous de choisir).
1. Il a toujours t bizarre _______________________________________
2. Je nai rien compris _________________________________________
3. On a eu des rsultats ________________________________________
4. Nous avons roul toute la nuit __________________________________
20. Faites des phrases en choisissant un lment de chaque colonne. Tous
les lments doivent tre utilises.

Comme
Grce
Dans ma
En Grce

bibliothque
les incendies
la crise mondiale
son travail

augmente
jai
il
continuent

ravager
aux examens
des livres
les prix

du DELF
aussi
les forets
dune
grande
valeur

21. Vous exercez dj un mtier, sinon vous avez choisi celui que vous
exercerez dans lavenir. Exposez les raisons de votre choix. (150 mots)

84

Modele testesh, arsimi 9-vjear

HISTORI
PR DOKUMENTACIONIN
1. Objektivat e arritjeve t nxnsve pr kapitull msuesi i shkruan:
A) n fillim t planit msimor vjetor.
B) te ditari i msuesit n fillim t kapitullit.
C) n fillim t ditarit.
D) n regjistr.
2. Si vepron msuesi pr t vlersuar nxnsin me not n.q.s. ai ka munguar
mbi 40% t orve t msimit n nj lnd me/pa arsye gjat nj semestri?
3. Cili vendos se pr far do t prdoren lekt q u krkohen prindrve?
A) Bordi i shkolls
B) Drejtori i shkolls
C) Kshilli pedagogjik
D) Msuesi kujdestar

PR PROGRAMIN
4. Ort e lira pr prforcimin e lnds mund t prdoren:
A) pr t plotsuar ort e pazhvilluara nga msuesi pr ndonj arsye.
B) pr t zhvilluar prgatitje t nxnsve t talentuar pr olimpiada.
C) pr zhvillimin e provimeve t kapitujve.
D) kur nj pjes e nxnsve nuk arrin objektivat minimale t nj kapitulli.
5. Cili sht objekti i studimit t lnds Njohuri pr historin botrore
t shekullit XX:
6. Cila nga temat e kapitujve nuk i prket programit analitik t lnds
Histori - klasa VII?
A) Perandorit e mdha t lindjes n shekujt XII-XV
B) Monarkit absolute evropiane n shekujt XV-XVIII
C) Perandoria osmane dhe Ballkani n shekujt XVI-XIX
D) Ndryshimet ekonomike dhe shoqrore n shekujt XVII-XVIII

85

Kualifikimi i msuesve, 2010

7. Prmendni tri tema msimore t lnds Qytetrimet e hershme dhe


mesjetare botrore-klasa e VI, q rimerren n lndn Njohuri mbi historin
e popullit shqiptar-klasa IX:

PR METODIKN
8. Dy pjest m themelore t nj objektivi jan:
A) objekti dhe veprimtaria
B) objekti dhe kriteri
C) veprimtaria dhe kushti
D) veprimtaria dhe kriteri
9. Diagrami i Venit sht nj teknik q msuesi e prdor pr t evidentuar:
a) ______________ e koncepteve, dukurive apo personazheve historik.
b) _____________ e koncepteve,dukurive apo personazheve historik.
10. Listoni tre prej kritereve q msuesi merr n konsiderat pr ndarjen e
klass n grupe:
11. Prmendni tri ndr rolet e msuesit n msimdhnien me n qendr
nxnsin? Prgjigje:
12. Prdorimi i pyetjeve n etapa t ndryshme t ors s msimit shrben:
A) pr t krijuar nj komunikim t lirshm.
B) pr t zbuluar nivelin e njohurive t nxnsve.
C) pr t nxitur mendimin e nxnsve.
D) t gjitha.
13. Pyetjeve me prgjigje t lir i takojn:
A) pyetjet ese t pastrukturuara.
B) pyetjet e vrtet/ e gabuar.
C) pyetjet me zgjedhje t shumfisht.
D) pyetjet e strukturuara.

86

Modele testesh, arsimi 9-vjear

PR PRGATITJEN SHKENCORE
14. Prfaqsuesit e fes kalviniste n Franc u quajtn:
A) anglikan
B) kalvinist
C) hugenot
D) luteranist
15. Kryqzo t dy kolonat sipas lidhjeve kuptimore q kan:
A) Meka 1. Arabt prhapn fen e re n Lindjen e Mesme dhe n Afrikn
e Veriut.
B) Medina 2. Shnon fillimin e Islamit.
C) 622
3. Muhamedi largohet nga Meka dhe vendoset n nj qytet tjetr.
D) 632
4. Muhamedi fillon t shpall fen e re.
16. Marrveshja e Vormsit u b n vitin:
A) 1122
B) 1221
C) 1078
D) 1088
17. Prmendni dy ndr ndryshimet midis bujkrobrve dhe skllevrve:
18. Turqit pushtuan Jeruzalemin, qyteti ku ndodhej varri i Krishtit, n vitin:
A) 1010
B) 1088
C) 1077
D) 1099
19. N fund t shekullit XII, n qytetet e Francs veriore u shfaq stili i ri i
arkitekturs, q u quajt:
A) grotesk
B) roman
C) gotik
D) salem

87

Kualifikimi i msuesve, 2010

20. Mbreti Dari sundoi n:


A) mbretrin e Asiris
B) mbretrin e Babilonis
C) mbretrin e Egjiptit
D) mbretrin e Persis
21. Betejn e Termopileve e udhhoqi Mbreti Spartan:
A) Miltiadhi
B) Themistokliu
C) Leonidha
D) Delosi
22. Fisi q jetonte n rrafshnaltn e Iranit ishte:
A) Mede
B) Etole
C) Sumere
D) Mimose
23. Shkruani tri nga arsyet pse Britania ishte vendi ideal pr realizimin e
Revolucionit Industrial:
24. Prmendni tre ndr monarkt e Evrops perndimore q kan sunduar n
periudhn shek. XV-XVIII.
25. Kodi i Justinianit ishte legjislacion pr:
A) Perandorin Osmane
B) Perandorin Bizantine
C) Perandorin e Roms
D) Perandorin e Kins
26. Ndrtoni piramidn e vasalitetit t shoqris feudale n shekullin XI.
27. sht quajtur lvizje ludiste, lvizja pr:
A) ort e puns.
B) t drejtat e njeriut.
C) t prishur makinat.
D) tokn.

88

Modele testesh, arsimi 9-vjear

28. Ran t fundit n varsi t romakve:


A) Ardiant
B) Enkelejt
C) Dardant
D) Taulantt
29. Prshkruaj rrugn Egnatia dhe trego rndsin q luajti ajo n at
periudh.
30.
A)
B)
C)
D)

N parlamentin e 21 prillit 1921, n Shqipri vepronin:


nj parti politike.
dy parti politike.
tre parti politike.
asnj.

31.
A)
B)
C)
D)

Besim, bindje, forc fizike ishte sllogani i:


Frankos
Hitlerit
Musolinit
Stalinit

32. Neoliberalizmi ishte reform q u prdor pr her t par nga:


A) Gorbaov
B) Theer
C) Bler
D) Klinton
33. Shnoni tre argumente pse Kongresi i Dibrs i thirrur nga xhonturqit m
23 korrik 1909 mori karakter t mirfillt shqiptar:
34. Mali i Zi mendoi se do ta fitonte luftn me Hotin dhe Grudn, sepse:
A) e kishte ndihmuar kt popullsi m par.
B) zhvillonin tregti mes tyre.
C) pjesa m e madhe e popullsis ishte katolike.
D) asnjra

89

Kualifikimi i msuesve, 2010

35. Deklarata e t drejtave t Qytetarve u miratua n mbledhjen e:


A) Labinotit
B) Beratit
C) Prmetit
D) Asnjrs
36. Jepni kuptimin e ktyre termave:
a) Gjenocid: _________ b) Ostpolitika:_________ c) Kuisling: _________
37. Shno tri ndr arsyet politike q i detyruan rilindasit shqiptar n vjesht
t vitit 1912 t kalonin nga krkesat pr autonomi n krkesa pr pavarsi?
38. Kuvendi i Barallas parapriu:
A) Kryengritjen e Haxhi Qamilit
B) Protokollin e Korfuzit
C) Luftn e Vlors
D) Kongresin e Durrsit
39. Teoria Kineze e Tri Botve e klasifikon botn sipas kritereve:
A) Politike
B) Ekonomike
C) Ushtarake
D) Gjeografike
40. Listoni tre nga masat q mori Mustafa Qemali n rrugn drejt
modernizimit t Turqis:
41. Konfederatn ilirike e formoi:
A) Mahmut Pash Bushati
B) Ibrahim Pash Bushati
C) Ali Pash Tepelena
D) Asnjri
42. Shnoni dy ndr ndryshimet q Toni Bler i solli Partis Laburiste?
43. N vend t pikave vendos fjalt e duhura:
bn interpretimin e ligjeve n BE dhe vendimet e saj jan
t detyrueshme pr tu zbatuar.

90

Modele testesh, arsimi 9-vjear

GJEOGRAFI
PR DOKUMENTACIONIN
1. Masat disiplinore Qortim dhe Vrejtje jan kompetenc e:
A) msuesit kujdestar.
B) kshillit pedagogjik.
C) drejtorit t shkolls.
D) kshillit t disiplins.
2. Prmend dy nga dokumentet n t cilat shnohet vlersimi i nxnsve n
msime dhe sjellje.
3. Msuesi, q sht antar i bordit t shkolls:
A) zgjidhet me votim nga msuesit e shkolls.
B) zgjidhet me votim nga bordi i shkolls.
C) caktohet nga kryetari i bordit t shkolls.
D) caktohet nga drejtori i shkolls.

PR PROGRAMIN
4. Duke ju referuar programit t lnds Gjeografia e Evrops prmendni
dy nga objektivat kryesore t kreut Natyra dhe popullsia.
5. Cila nga temat e mposhtme gjendet n programin e gjeografis n klasn
e shtat?
A) Veorit e popullsis s Afriks
B) Veprimtaria e ujerave rrjedhse
C) BE- etapat e integrimit
D) Ekuatori, paralelet dhe meridianet
6. Prmend dy prej tematikave t punve praktike q realizohen n
programin e Gjeografia e bots.

91

Kualifikimi i msuesve, 2010

7. Resurset e prtritshme dhe t paprtritshme studiohen n programin e


gjeografis s klass s:
A) 6
B) 7
C) 8
D) T tria se bashku
8. Ndrto nj objektiv q i takon fushs Konceptet baz t krkimit
gjeografik n programin e gjeografis s klass s gjasht.
PR METODIKN
9. Gjat prdorimit t pyetjeve nga msuesi gjat nj ore msimore sht e
rndsishme t ndiqet skema:
A) pyetje prgjigje
B) pyetje pauz prgjigje
C) pyetje koment prgjigje
D) pyetje prgjigje koment
10. Nxnsit e klass s gjasht po bjn nj eksperiment prmes s cilit ata
prcaktojn ndrrimin e stinve n nj pik t globit. Pr kt ata kan nj
glob dhe nj llamb t ndezur q prfaqson diellin. Ciln nga aftsit e
mposhtme zhvillojn fmijt n kt rast?
A) Bjn vzhgime t kujdesshme
B) Nxjerrin t dhna nga nj tabel
C) Prdorin nj shkall metrike
D) Identifikojn ndryshimet dhe t prbashktat
11. Cila nga strategjit msimore t mposhtme vzhgohet m shpesh n nj
veprimtari msimore q realizon integrimin lndor?
A) Msuesi prqendrohet n msimdhnien e individualizuar, duke i dhn
detyra t caktuara nxnsve n klas.
B) Msuesi bn kujdes q nxnsit t punojn ulur n mnyr q t ken
mundsi plotsojn me kujdes detyrn.
C) Msuesi prqendrohet n diskutimet e t gjith klass dhe prdor teknika
t ndryshme t t pyeturit, shpjegimit dhe krkimit.
D) Msuesi ndalon dhe rishpjegon materialin sa her q sht e nevojshme
pr nxnsit q nuk e kuptojn materialin.

92

Modele testesh, arsimi 9-vjear

12. Tregoni se cilat nga pohimet e mposhtme, lidhur me planifikimin e


msimit, jan t vrteta dhe cilat jan t gabuara:
Nj plan i mir msimor siguron nj or msimi t mir.
T gjith objektivat e planit msimor duhet t vendosen si objektiva
t fushs s njohjes
Planet e msimit duhet t jen n nj gjendje rishikimi t vazhdueshm.
Planet e msimit jan elementi i vetm m i rndsishm n gjith
planifikimin q bn nj msues.
Nj msues nuk duhet ta prdor t njjtin plan dy her.
13. Renditni tre nga llojet e pyetjeve q prdoren gjat vlersimit me shkrim
t nxnsve:

PR PRGATITJEN SHKENCORE
14. Qarko PO nse pohimi sht i sakt dhe JO nse pohimi sht i gabuar.
Era shkatrron m shum:
A) kur shpejtsia e saj sht e madhe
B) kur bimsia e zons sht e madhe
C) n rajonet shkretinore
D) kur toka prbhet nga shkmbinj t fort
15. N hartat topografike vendet me t njjtn lartsi mbi nivelin e detit
paraqiten me an t:
A) izohipseve
B) izobareve
C) izobateve
D) izotermave
16. Cunamet ndodhin si pasoj e lvizjeve:
A) Epirogjenike
B) Luhatse
C) Sizmike
D) Eustatike

93

Kualifikimi i msuesve, 2010

17. Zonaliteti vertikal sht dukuri karakteristike e peizazheve:


A) malore
B) fushore
C) luginore
D) shkretinore
18. Formohen si pasoj e uljes s kontinenteve ose ngritjes s nivelit t
oqeanit, ishujt:
A) Koralor
B) Oqeanik
C) Kontinental
D) Vullkanik
19. Renditni tre nga elementt e nj harte:
20. Prkufizoni:
a) rrjet hartografik _____________
b) shkalla e harts _____________
21. Dendsia mesatare e popullsis s Evrops sht:
A) 58 banor/km2
B) 78 banor/km 2
C) 68 banor/km2
D) 108 banor/km2
22. Finlandishtja bn pjes n grupin gjuhsor:
A) gjerman
B) roman
C) ugro- finik
D) sllav
23. Shkruaj dy fakte kryesore q tregojn nivelin e lart ekonomik t
BE-s.
24. Prmendni dy veori q tregojn nga ndryshojn lumenjt e Evrops
Perndimore nga ata t Evrops Veriore:

94

Modele testesh, arsimi 9-vjear

25. Qarko e vrtet apo e gabuar.


1) Plakja e popullsis sht dukuri tipike demografike e vendeve n
zhvillim
2) Shprthimi demografik sht tipar dallues i vendeve t zhvilluara
3) N vendet e zhvilluara lindjet dhe vdekjet jan t pakta
26. Shkaku kryesor i globalizimit t ekonomis sht:
A) zhvillimi dhe fuqizimi i ndrmarrjeve vendase.
B) kushtet lehtsuese pr ndrmarrjet e huaja, si taksat e ulta.
C) prhapja e gjer n bot e sistemit ekonomik t tregut t lir.
D) ndrtimi i filialeve n vendet ku pagesa e krahut t puns sht e ult.
27. Cili nga lumenjt e mposhtm derdhet n detin Azov?
A) Dnieper
B) Dniester
C) Don
D) Danubi
28. Pr ndrtimin e makinave Volvo dallohet:
A) Finlanda
B) Islanda
C) Norvegjia
D) Suedia
29. Liqeni m i madh n Rajonin Baltik sht ai i:
A) Gards
B) Gjenevs
C) Ladogs
D) Ohrit
30. Vendi me popullsin m t plakur sht:
A) Italia
B) Nigeria
C) Shqipria
D) Zvicra

95

Kualifikimi i msuesve, 2010

31. Kufiri me Kosovn kalon n:


A) Hani i Hotit
B) Qaf-Morin
C) Qaf -Than
D) Shn Naum
32. Lidh me shigjet njsit fiziko- gjeografike me Rajonin prkats:
a) Malsia e Tomor Melesinit 1. Rajoni Juglindor
b) Malet e Valamars
2. Rajoni Verior - Verilindor
c) Vargjet e Skndrbeut
3. Rajoni Perndimor
d) Pllaja e Dumres
4. Rajoni Jugor
33. Prmendni dy nga dukurit negative t klims s Shqipris.
34. Prmendni dy nga faktort me t cilt lidhet shumllojshmria dhe
pasurit e mdha nntoksore n trevat shqiptare.
35. Rritja e pakt e popullsis n Rajonin Juglindor sht pr shkak t:
A) klims s ftoht.
B) largimeve t shumta.
C) relievit t paprshtatshm.
D) numrit t vogl t lindjeve.
36. N trevat shqiptare n Republikn e Malit t Zi prfshihet:
A) Kumanova
B) Pollogu
C) Anamali
D) Medvegja
37. Liqenet e Lurs kan origjin:
A) tektonike
B) vullkanike
C) akullnajore
D) bregdetar

96

Modele testesh, arsimi 9-vjear

38. Qarko e vrtet apo e gabuar:


1) Gropn e Pogradecit e ndan nga fushgropa e Kors pragu i rravs
2) Qaf Bota gjendet n kufirin me Maqedonin
3) N malet e Sharrit gjenden 16 liqene akullnajore
4) Fusha e Mursis shtrihet n veri t fushgrops s Delvins
39. Diferenca midis numrit t lindjeve dhe t vdekjeve pr 1000 banor
tregon:
A) plakjen e popullsis.
B) dendsin e popullsis.
C) shtimin natyror t popullsis.
D) numrin e prgjithshm t popullsis.
40. Cili nga rajonet e mposhtme njihet si rajoni me ndrtim gjeologjik dhe
reliev t thjesht?
A) Rajoni Jugor
B) Rajoni Juglindor
C) Rajoni Perndimor
D) Rajoni Verioro verilindor
41. N bregdetin shqiptar t tipit t ult mbizotron procesi i grumbullimit
pr shkak t:
A) prurjeve t pakta t ngurta t lumenjve n det
B) prurjeve t mdha t ngurta t lumenjve n det
C) lvizjeve ulse t pjes m t madhe t bregdetit
D) amplituds s madhe t baticave dhe zbaticave
42. Prmendni tre nga njsit prbrse t Alpeve Shqiptare.
43. Prmendni dy nga pasojat e ardhjes s shumt t popullsis n Rajonin
Perndimor.

97

Kualifikimi i msuesve, 2010

BIOLOGJI
PR DOKUMENTACIONIN
1. Listoni 3 nga detyrat e bordit t shkolls.
2. N arsimin e mesm t ult si kurrikul n baz shkolle jan prcaktuar:
A) ort e lira, 1/3 dhe 2/3
B) lndt me zgjedhje
C) lndt me zgjedhje dhe veprimtarit ekstrakurrikulare
D) ort e lira dhe veprimtarit ekstrakurrikulare
PR PROGRAMIN
3. Shkruani 2 nga parimet e prgjithshme t msimit t biologjis.
4. Tregoni 2 element t edukimit kroskurrikular n programin e biologjis
t klass s tet.
5. Jepet objektivi i Programit t Biologjis 9: T analizojn trashgimin
sipas ligjit t pavarsis s tipareve. Zbrtheheni kt objektiv t programit
sipas tre niveleve (baz, i mesm, i lart)
PR METODIKN
6. Duke iu referuar Taksonomis s Blumit, ilustroni 3 nga nivelet e fushs
s njohjes (njohje, zbatim dhe analiz) me nga nj pyetje pr temn Ndarja
e qelizave n tekstin Biologjia 9.
7. Prmendni 2 tema n lndn e Biologjis ku mund t prdoret me
efikasitet Diagrama e Venit.
8. Shkruani tre arsye pse sht i rndsishm ekskursioni n lndn e
Biologjis.
9. Sipas strukturs ERR ose PNP ora e msimit ndahet n 3 etapa.
Tregoni rndsin e secils prej etapave n procesin e msimdhnies.

98

Modele testesh, arsimi 9-vjear

PR PRGATITJEN SHKENCORE
10. Organeli ku sintetizohen proteinat sht:
A) mitokondria
B) aparati Golxhit
C) brthama
D) ribozomi
11. Parameci sht gjalles:
A) autotrofe
B) heterotrofe
C) parazite
D) saprofite
12. Midis guanins (G) dhe citozins (C) vendosen:
A) nj lidhje hidrogjenore
B) dy lidhje hidrogjenore
C) tre lidhje hidrogjenore
D) katr lidhje hidrogjenore
13. Fieret bjn pjes n grupin e:
A) Algave
B) Bimve joenzore
C) Bimve enzore pa far
D) Bimve enzore me far
14. Sistemi parasimpatik sht pjes prbrse e sistemit:
A) nervor vegjetativ
B) nervor qendror
C) nervor somatik
D) limbik
15. Euglena sht prfaqsuese e:
A) bimve
B) monerve
C) protistve
D) kafshve

99

Kualifikimi i msuesve, 2010

16. Venat mushkrore jan ent q:


A) sjellin gjak t pastr n zemr
B) sjellin gjak t papastr n zemr
C) nxjerrin nga zemra gjakun e pastr
D) nxjerrin nga zemra gjakun e papastr
17. Njsia baz strukturore dhe funksionale e veshks sht:
A) neuroni
B) nefroni
C) glomerula
D) ureteri
18. N anafazn e mitozs ndahen:
A) kromozomet homolog nga njri-tjetri
B) kromatidet e secilit kromozom
C) citoplazma e qelizs
D) eukromatina nga heterokromatina
19. Gypat me shosh jan pjes prbrse e:
A) floems
B) ksilems
C) mezofilit
D) parenkims
20. Oseina sht lnd organike q ndodhet tek:
A) muskujt e vijzuar
B) muskujt e lmuar
C) indi kartilagjenor
D) indi kockor
21. Cikli i Krebsit ndodh n:
A) citoplazm
B) kloroplaste
C) mitokondri
D) tilakoide

100

Modele testesh, arsimi 9-vjear

22. N tabeln e mposhtme prball shkronjave q tregojn gjendrat e


sistemit endokrin vendosni numrat q tregojn hormonet q sekretohen prej
tyre:
Gjendrat endokrine
Hormonet
a) Tiroidja
1. Estradioli
b) Pankreasi
2. Glukagoni
c) Gjendra mbiveshkore
3. Tiroksina
d) Testikuli
4. FSH
e) Hipofiza
5. Progesteron
f) Trupi i verdh
6. Testosteroni
g) Folikulat (n vezore)
7. Adrenalina

Gjendrat endokrine
a.
b.
c.
d.
e.
f.
g.

Hormonet prkatse

23. Sa molekula C6H12O6 prftohen gjat procesit t fotosintezs kur n


reaksion marrin pjes 18 molekula CO2?
24. Prshkruaj funksionet e tre organeleve qelizore t mposhtme:
a) mitokondria ______________
b) kloroplasti________________
c) brthama_________________
25. Tregoni dallimin midis bimve njthelbore dhe bimve dythelbore duke
u bazuar n pjest bimore q jan paraqitur n tabeln e mposhtme.

Pjest bimore
Fara
Krcelli
Nervurat e gjetheve
Sistemi rrnjor

Dythelbore

101

Njthelbore

Kualifikimi i msuesve, 2010

26. Plotsoni vendet bosh:


N goj niseshteja nn veprimin e ___________zbrthehet n sheqerna
N stomak proteinat nn veprimin e__________ zbrthehen n peptone
N zorr e holl:
sheqernat nn veprimin e lngut pankratik zbrthehen deri n __________
peptonet nn veprimin e lngut pankratik zbrthehen deri n ___________
lyrat nn veprimin e lngut t tmblit zbrthehen deri n ____________
27. Tek kaviet ngjyra e zez (Z) dhe qimja e shkurtr (Q) jan dominante
mbi ngjyrn e bardh (z) dhe qimen e gjat (q). sht kryqzuar nj individ
diheterozigot me nj individ homozigot t fsheht pr t dy tiparet.
Prcaktoni:
a) gjenotipet e prindrve
b) gjenotipet e pasardhsve.
c) raportin fenotipik t pasardhsve.
28. Daltonizmi sht nj smundje e trashgueshme q karakterizohet nga
vshtirsia pr t dalluar ngjyrat. Nj grua normale (por mbartse pr kt
smundje) martohet me nj burr normal. Prcaktoni :
a) Gjenotipet e prindrve
b) Gjenotipet e fmijve
c) Prqindjen e fmijve daltonik
29. N nj molekul t ADN q ka 480 nukleotide, 30% e prbn guaninnukleotidi. Prcaktoni sasin e timins q prmban kjo molekul ADN-je.
30. Tregoni 2 nga dallimet q ekzistojn midis qelizs prokariote dhe qelizs
eukariote.
31. Tregoni 3 nga dallimet q ekzistojn midis mitozs dhe mejozs.
32. Tregoni 3 nga dallimet q ekzistojn midis myshqeve dhe fiereve duke
iu referuar ndrtimit t trupit dhe funksioneve jetsore t tyre.
33. Ilustroni me dy shembull mardhniet simbiotike midis gjallesave.

102

Modele testesh, arsimi 9-vjear

KIMI
P DOKUMENTACIONIN
1. Dokumentacioni shkollor i detyrueshm pr tu mirmbajtur nga msuesi,
gjat vitit shkollor, sht:
A) ditari
B) libri metodik
C) libri msimor
D) rregjistri
2. Msuesi, n rregjistr, n faqen shnime pr nxnsin prshkruan disa
tregues. Listoni dy prej tyre:
3. Nj nga aktet ligjore m t rndsishme, q msuesit duhet t zbatojn
gjat puns s tyre (n msimdhnie dhe edukim) sht:
A) dispozitat normative t arsimit
B) festat kombtare e ndrkombtare
C) strategjit e reja n msimdhnie
D) mbajtja n rregull e mungesave t nxnsve
PR PROGRAMIN
4. N kapitullin Elektrokimia sht parashikuar 1 or detyr
eksperimentale me temn Elektroliza e tretsirs ujore t _______
a) plotsoni vendin bosh duke vendosur formuln e substancs q dshironi
b) shkruani reaksionin e prgjithshm pr procesin redoks, i cili zhvillohet
gjat elektrolizs s tretsirs ujore t substancs q keni marr si
shembull
c) tregoni nj nga etapat e realizimit t saj (dmth.elektrolizs s tretsirs
ujore t _____) n laborator
5. Kapitulli Jometalet e grupeve A zhvillohet n klasn :
A) e pest
B) e gjasht
C) e tet
D) e nnt

103

Kualifikimi i msuesve, 2010

6. Jepet tema Seria homologe e alkaneve, izomeria e vargut, emrtimi i


alkaneve me varg normal dhe t degzuar. Nj nga objektivat e ksaj teme
sht nxnsi/ja
A) shpjegon vetit e metanit
B) prshkruan gatitjen e propanit
C) zbaton rregullat pr emrtimin e tyre
D) prshkruan reaksionin e diegies s etanit
7. Tregoni dy nga synimet e programit t kimis 9

PR METODIKN
8. Teknikat e vlersimit me shkrim jan t ndryshme. Ato lidhen me llojet e
pyetjeve, t cilat klasifikohen n disa tipe kryesore. Listoni tre nga tipet
e pyetjeve.
9. Prve orve t lira q planifikohen pr prforcim, ort e tjera t lira
planifikohen pr:
A) prfocimmin e lnds
B) veprimtari shkollore
C) zvendsim orsh
D) realizimin e programit
10. Jepen disa veori t msimdhnies. Lidhni prkatsisht me shigjeta t
dhnat e kolons I me ato t kolons s II.
I
II
a) msimdhnie pasive
A) nxnsi prfshihet, vepron
b) msimdhnie aktive
B) msuesi flet
C) nxnsi riprodhon
D) nxnsi vlerson dhe vetvlersohet
E) msuesi pyet
11. Testi i matematiks i provimit t lirimit quhet test:
A) formues
B) prmbledhs
C) i arritjeve
D) vjetor

104

Modele testesh, arsimi 9-vjear

12. Listoni dy nga elementet e msimdhnies ndrvepruese:


13. Shkruani dy nga arsyet q tregojn pse duhet t prdoret vlersimi
n lndn e kimis

PR PRGATITJEN SHKENCORE
14. Nga prbrjet e mposhtme njra ka struktur jonike. Vini n dukje at:
A) H2 S
B) N2O
C) KCl
D) SCl2
15. Masa n g e NaOH, e cila ndodhet n 0.5 l tretsir 0,2 M sht:
A) 8 g
B) 4g
C) 0,8 g
D) 0,4 g
(MNa = 23 g/mol , MO = 16 g/mol, MH = 1 g/mol.).
16. Molariteti i tretsirs q prmban 148 g hidroksid kalciumi Ca ( OH )2
n 2 l t saj sht: (MCa = 40 g/mol , MO = 16 g/mol, MH = 1 g/mol.).
A) 0.5M
B) 1M
C) 1.5M
D) 2M
17. Izotopet e nj elementi kan t njjt numrin e :
A) mass
B) neutroneve
C) protoneve
D) t gjitha kto

105

Kualifikimi i msuesve, 2010

18. Halogjenet kan afri pr elektronet:


A) me pak se metalet
B) njlloj si metalet
C) m shum se metalet
D) m pak se gazet e plogta
19. Cili nga pohimet e mposhtme sht i sakt:
a) eteni sht n gjendje t ngurt n kushte normale
b) eteni polimerizohet dhe jep polietenin
c) propanoni oksidohet dhe jep vetm nj acid karboksilik
d) eteret veprojn me natriumin metalik
20. Cili prej reaksioneve t mposhtme sht reaksion asnjansimi:
A) Na2 CO3 + BaCl2 = 2NaCl + BaCO3
B) K2SO3+ Ba(OH)2 = BaSO4 + 2KOH
C) (NH4)2S + 2HCl = H2S + 2NH4Cl
D) Sr(OH)2 + H2SO4 = SrSO4 + 2H2O
21. Kur H e nj reaksioni sht negative do t thot se:
A) N reaksion Ep > En.
B) Reaksioni sht reaksion shprbrje.
C) N reaksion Ep < En.
D) Reaksioni sht endotermik.
22. Nnumri i oksidimit t klorit tek HOCl sht:
A) -1
B) +1
C) +3
D) +5
23. N reaksionin: SO2 + H2S
A) oksidues
B) reduktues
C) oksido-reduktues
D) asnjra prej tyre

S + H2O squfuri sillet si:

106

Modele testesh, arsimi 9-vjear

24. Nj nga alkanet e mposhtme sht n gjendje t lngt:


A) CH4
B) C3H8
C) C5H12
D) C4H10
25. Njra nga prbrjet e mposhtme vepron me natriumin. Ajo sht:
A) C6H5 CH3
B) C6H5COOH
C) C6H5- O-CH3
D) CH3-CH2- CH3
26. Njri nga hidrokarburet ciklike t mposhtm nuk ekziston. Ai sht:
A) Ciklobutani
B) Ciklohegzani
C) Cikloetani
D) Ciklopropani
27. Cili sht numri i oksidimit t hidrogjenit tek CaH2 ?
A) -1
B) +2
C) 0
D) -2
28. Gjeni pohimin e gabuar: Nj element galvanik:
A) sht i ndrtuar nga anoda (-) dhe katoda (+)
B) sht aparati q shndrron energjin kimike n energji elektrike
C) sht i ndrtuar nga anoda (+) dhe katoda (-) .
D) anoda sht m aktive se katoda.
29. Njra nga prbrjet e mposhtme prfaqson nj hidrokarbur aromatik.
Ajo sht:
A) C6H5 CH3
B) C2H5COOH
C) C2H5- O-CH3
D) CH3- CH3

107

Kualifikimi i msuesve, 2010

30. Njri nga hidrokarburet ciklike t mposhtm sht i pangopur. Ai


sht:
A) butani
B) hegzeni
C) etani
D) propani
31. Numri i shtresave elektronike tek atomi i Ge ( Z= 32) sht:
A) 2
B) 3
C) 4
D) 5
32. Prcaktoni n.o. t manganit n prbrjet e mposhtme:
a) MnCl2
b) Mn2 O7
33. Si sillet azoti n reaksionet redoks:
a) 2NO + O2 2NO2
b) 2KNO3 2KNO2 + O2
34. Vendosni germn G(gabim) ose S (sakt) mbi viz.
a) Tretsira ujore e NH3 shfaq veti bazike.
____
b) Tretsira ujore e SO3 shfaq veti asnjanse ____
35. Si emrtohen mbetjet acide n acidet e mposhtme?
H2SO3, ____________________
H2SO4, _____________________
36. Shpjegoni:
Shprbashkimin e NaCl n tretsir ujore me skem:
37. Gjeni sa:
a) g oksigjen,
b) % n mas hidrogjen
c) atome N ndodhen n 96 g NH4 NO2

108

Modele testesh, arsimi 9-vjear

38. Sa g hidrogjen prftohet nga veprimi i 92,4 g magnez me tepric acid


klorhidrik t holluar? Sa sht masa n g e acidit dhe e Mg t futur n
reaksion
39. Nga djegia e 1g sakaroz C2H22O11 u prftuan CO2(g), H2O dhe 3,95 Kkal.
Shkruani barazimin termokimik t reaksionit
40. Pr elementin galvanik Ni/Ni2+ // Ag+/Ag0 prcaktoni:
a) reaksionin e prgjithshm
b) masn e zvogluar t anods nse masa e katods rritet me 54g.
41. sht zhvilluar elektroliza e 500ml tretsir ujore e CuSO4 20%.
Prcaktoni:
a) masn e substancs q vecohet n katod
b) reaksionin e mjedisit n elektrolizer.
42. T emrtohen sipas IUPAC kto prbrje:
b) C6H4 (CH3 )2
c) C6H5 C2H5
a) C6H5 CH3
43. Shkruani barazimet e reaksioneve t mposhtme:
a) Na2O + H2O = ____________
b) P + O2 = ____________
44. Pr t djegur 0,25 mol t nj alkini n kushte normale harxhohen 22,4l
O2. Cila sht formula e alkinit.
45. Shkruani barazimet jonike t shkurtuara pr reaksionet e mposhtme.
b) NaOH + HCl NaCl + H2O
d) CuSO4 + 2KOH
Cu(OH)2 + K2SO4
46. Analiza elementare e nj prbrje organike ka dhn kto rezultate:
54.55 % C, 9.09 % H, 36.36 % O. Dendsia e prbrjes organike n lidhje
me hidrogjenin sht 22. T gjndet formula molekulare e prbrjes organike
duke ditur q kjo prbrje jep reaksionin e pasqyrs.
(MC = 12g/mol, MO = 16g/mol, MH = 1g/mol)

109

Kualifikimi i msuesve, 2010

FIZIK
PR DOKUMENTACIONIN
1. Trego dy dokumente t rndsishme q prdor msuesi n shkoll?
2. N prbrje t bordit t shkolls bn pjes:
A) vetm nj msues.
B) t paktn nj msues.
C) nj nndrejtor i shkolls.
D) t gjith nndrejtort e shkolls.
3. Cili nuk bn pjes n formatin e planit vjetor t shkolls?
A) Analiza e gjendjes.
B) Detyrat e drejtorit t shkolls pr msuesit.
C) Synimi vjetor i shkolls.
D) Objektivi vjetor i shkolls.

PR PROGRAMIN
4. Si ju ndihmon programi i fiziks pr t hartuar drejt objektivat msimore
gjat msimdhnies tuaj? Jepni nj shembull.
5. Renditni tri koncepte ose dukuri fizike, q n baz t programit, rimeren
brenda ciklit t shkolls 9 vjeare.
6. Objektivat e arritjes formulohen nga :
A) departamenti lndor
B) shkolla
C) msuesit
D) t tre kta komponent prbrs
7. Me cilat lnd bashkpunon fizika?

110

Modele testesh, arsimi 9-vjear

PR METODIKN
8. Cila nga mnyrat e dhna m posht n lidhje me prdorimin e harts s
koncepteve sht m efektive n punn tuaj pr t kontrolluar njohurit
q zotrojn nxnsit? Argumentoni prgjigjen.
a) I jepni skemn dhe nxnsit bjn plotsimin e harts s koncepteve.
b) I jepni konceptet dhe nxnsit krijojn vet hartn e koncepteve.
c) I jepni konceptet dhe skemn. Nxnsit bjn vetm plotsimin.
9. Pr nj msimdhnie efektive sht e nevojshme njohja e nivelit t
njohurive q zotrojn nxnsit paraprakisht. Si e realizoni ju pr nj klas
q e merrni pr her t par?
10. Cilat jan metodat q ju prdorni pr t patur nj vlersimin simestral
apo vjetor t nxnsit me nj mesatare t ponderuar?
11. Nga se dallohen pyetjet me fund t hapur nga ato me alternativa?
12. Shkruaj dy prparsi q ka puna n grup:
PR PRGATITJEN SHKENCORE
13. Nj libr dhe nj monedh ndodhen n siprfaqen e nj tryeze.
Shtypja q ushtrohet mbi kto dy trupa, pr shkak t atmosfers, sht:
A) E njjt
B) M e madhe te libri, sepse ka siprfaqe m t madhe.
C) M e madhe te monedha, sepse ka siprfaqe m t vogl.
D) Nuk mund ta prcaktojm sepse nuk jepen siprfaqet e dy trupave
14. Katr kondensator t njjt, me kapacitet 1 F, jan lidhur n t njjtin
qark n seri. Sa sht kapaciteti i tyre?
A) (5 F)
B) (0.2 F)
C) (0.25 F)
D) (0.4 F)

111

Kualifikimi i msuesve, 2010

15. Largsia vatrore e nj thjerre divergjente sht 20cm. Si sht


shmbllimi i nj objekti q ndodhet 40cm larg thjerrs?
A) (real dhe i prmbysur)
B) (real dhe i drejt)
C) (virtual dhe i prmbysur)
D) (virtual dhe i drejt)
16. Nj makin termike shkarkon n mjedis nj sasi nxehtsie t barabart
me 70% t nxehtsis q merr nga kaldaja. Rendimenti i ksaj makine
termike sht:
A) (70%)
B) (50%)
C) (30%)
D) (25%)
17. Sa sht frekuenca e nj mikrovale me gjatsi vale, = 1cm ?
A) 3 10 7 Hz
B) 3 10 8 Hz
C) 3 10 9 Hz
D) 3 1010 Hz
18. Nse masa e nj trupi q bn rnie t lir dyfishohet, ather nxitimi i
tij:
A) (dyfishohet)
B) (bhet 4 her i madh)
C) (nuk ndryshon)
D) (zvoglohet 2 her)
19. Dy pika A dhe B kan potencial elektrik prkatsisht 12V dhe 20V.
Sa sht puna q duhet t kryhet pr t zhvendosur ngarkesn 4C nga
pika A n pikn B?
A) (zero)
B) (32J)
C) (48J)
D) (80J)

112

Modele testesh, arsimi 9-vjear

20. Mbi nj proton q lviz me shpejtsi v, pingul me nj fush magnetike


B, vepron forca F. ndodh me forcn F, nse shpejtsia e protonit
do t dyfishohet?
A) (zvoglohet 2 her)
B) (nuk ndryshon)
C) (zmadhohet 2 her)
D) (katrfishohet)
21. Puna e kryer nga forca rezultante q vepron mbi nj trup sht:
A) (e barabart me ndryshimin e energjis mekanike.)
B) (e barabart me ndryshimin e momentit t impulsit t trupit. )
C) (e barabart me ndryshimin e energjis kinetike.)
D) (asnj nga pohimet nuk sht i sakt.)
22. Shtypja q ushtron gazi n temperaturn 270C n nj en t mbyllur sht
10atm. N qoft se shtypja e gazit rritet 2 her, me vllim konstant, sa do
t jet temperatura e gazit?
A) (273K)
B) (317K)
C) (600K)
D) (3370C)
23. Nj pasqyr sferike lugt e ka rrezen e kurbaturs 50cm. Sa do t jet
largsia vatrore e pasqyrs?
A) 25cm
B) B. 50cm
C) C. 75cm
D) D. 100cm
24. Dy trupa me masa t njjta hidhen njkohsisht vertikalisht lart me
kushtin q njri prej tyre t ket shpejtsin dy her m t madhe se tjetri.
a) Cili prej trupave do t ngjitet n lartsin m t madhe.
b) Sa m e lart do t jet lartsia e njerit, krahasuar me lartsin e tjetrit?.

113

Kualifikimi i msuesve, 2010

25. Prziejm 1kg uj me temperatur 10oC me 2kg uj me temperatur


40oC. Sa do t jet temperatura e przierjes?
26. N skajet e fijes q kalon n rrotull jan
vendosur trupat me mas 7kg dhe 9kg.
Prcaktoni nxitimin me t cilin lvizin trupat dhe
tensionin e fijes, duke e marr at t pazgjatshme.
Frkimi nuk merret parasysh.(g=10m/s2)
27. Karroca me mas 8kg arrin me shpejtsi 6m/s
n bazn e rrafshit t pjerrt me lartsi 3m.

a) N lartsi ngjitet karroca, n qoft se frkimi n rrafshin e pjerrt


mungon
b) A ngjitet karroca deri n maj t rrafshit t pjerrt? Sa do t jet lartsia e
ngjitjes s karrocs n rrafsh?
28. Tubi horizontal me diametr d1 = 15cm ka nj ngushtim me diametr
d2 = 5cm, si n figur. Shpejtsia e ujit n tubin e gjer sht V1=6m/s
dhe shtypja sht p1=7104 Pa.
Njehsoni shpejtsin V2 dhe shtypjen p2 n seksionin e ngushtuar t tubit.

114

Modele testesh, arsimi 9-vjear

29. Sa duhet t jet forca paralele me


rrafshin e pjerrt q duhet t ushtrohet
mbi trupin me mas 10 kg, q ai t lviz
pr lart me shpejtsi konstante, si n
figur. Koeficienti i frkimit ndrmjet
trupit dhe rrafshit sht =0.25, kurse
kndi me rrafshin horizontal sht =30o.
30. Dy sfera me ngarkes t njjt, secila me mas 0.1g jan varur n t
njjtn pik n fije me gjatsi 13cm, si n figur.
Sferat largohen nga pozicioni fillestar me 10cm
pr shkak t shtytjes. Prcaktoni ngarkesn q n
seciln sfer.

31. Pr qarkun e dhn n figur prcaktoni:

a) rrymn I q jep bateria.


b) tensionin n skajet e rrezistencs 1
c) Sasin e nxehtsis n rezistencn 8

32. Nj objekt 6cm i lart ndodhet 30cm


prball nj pasqyre konkave me rreze 40cm. Prcaktoni pozicionin dhe
lartsin e shmbllimit.

115

Kualifikimi i msuesve, 2010

33. Ndiqni rrugn e rrezes s


prthyer pr dritn e cila
kalon n mjediset e trgura n
figur.

34. Shpejtsia e drits n uj


3
sht sa e shpejtsis n
4
ajr. ndodh me frekuencn dhe gjatsin e vals kur drita kalon nga ajri
n uj? Prcaktoni treguesin e prthyerjes t ujit.
35. Plotsoni hartn e koncepteve pr prthyerjen e drits.

116

Modele testesh, arsimi 9-vjear

EDUKIMI MUZIKOR
PR DOKUMENTACIONIN
1. Masa disiplinore Prjashtim deri n tri dit nga shkolla, sht vendim
q merret nga:
A) msuesi kujdestar, pasi ka vn n dijeni prindin dhe ka marr miratimin
e drejtoris.
B) drejtori i shkolls me plqimin e 2/3 t antarve t kshillit t disiplins.
C) kshilli i msuesve pasi ka vn n dijeni prindin dhe ka marr miratimin
e drejtoris.
D) senati i shkolls pasi ka marr plqimin e 2/3 t antarve t kshillit t
disiplins.

Cili pohim sht i pasakt?


Bordi i shkolls ka t drejt t jap mendim pr planin vjetor t shkolls.
Bordi i shkolls ka t drejt t jap mendim pr rregulloren e shkolls.
Bordi i shkolls ka t drejt t jap mendim pr vlersimin e nxnsve t
veant nga msuesi.
D) Bordi i shkolls ka t drejt t jap mendim pr planin katrvjear t
shkolls.
2.
A)
B)
C)

3. Cili pohim sht i sakt?


A) Kontributi i prindit n lek sht vullnetar.
B) Secila familje duhet t jap nj sasi leksh.
C) Secila familje duhet t jap 1000 lek.
D) Secila familje duhet t jap nga 1000 lek pr do fmij q ka n at
shkoll.
4. Tek Udhzimi Pr hartimin e objektivave t arritjeve t nxnsve
krkohet q minitesti t zhvillohet:
A) nga msuesi pr orn msimore.
B) nga msuesi pr objektivat e kapitullit.
C) nga drejtori pr orn msimore.
D) nga drejtori pr objektivat e kapitullit.

117

Kualifikimi i msuesve, 2010

PR PROGRAMIN
5. N cilin vit t arsimit 9 vjear dhe linj t programit t edukimit muzikor,
trajtohet koncepti i kngs dhe valles popullore?
6. Qarko alternativn e sakt:
Cila nga konceptet e mposhtme nuk gjendet n programin e klass s 7
t edukimit muzikor:
A) Koha 6/8
B) Pentagrami i dyfisht
C) Knga himn, patriotike dhe partizane
D) Koha 3/8
7. Qarko alternativn e sakt:
Koncepti i shkrimit dhe leximit t notave bn pjes n linjn:
A) BAM
B) DM
C) SHKM
D) LI
8. Trego disa nga njohurit q jepen prmes programit lndor t edukimit
muzikor t klass s 9-t.

PR METODIKN
9. Qarko alternativn e sakt:
Nj nga metodat q prdoren sht edhe ajo e diskutimit. Prdorimi i saj
krijon prparsi sepse:
A) mund t shmanget nga tema,
B) krijon nj qendr diskutimi,
C) krijon edukatn e t dgjuarit t mendimit t t tjerve,
D) asnjra nga t tri pikat a,b,c.
10. Pr temn msimore n programin e klass s 7-t, Knga himn,
patriotike dhe partizane.
Rendit tri objektiva msimore duke i hartuar foljet sipas tri niveleve:

118

Modele testesh, arsimi 9-vjear

11. Qarko alternativn e sakt:


Cila nga metodat e mposhtme sht m produktive n lndn e
edukimit muzikor n linjn e luajtjes n instrument:
A) Metoda verbale
B) Metoda e demonstrimit
C) Metoda individuale
D) Asnjra prej t triave
12. Prve msuesit, faktort q ndikojn n efektshmrin e msimdhnies
jan:
faktort q lidhen me faktort q lidhen me faktort q lidhen me
13. Rendit 3 nga aftsit kryesore q duhet t fitoj nxnsi n prfundim t
klass s 8-t n linjn e luajtjes me instrument:

PR PRGATITJEN SHKENCORE
14. Gjej shkalln muzikore me 5 diez (#) dhe shkalln relative t saj.
15.

Ndrto shkalln muzikore me 5 diez (#) Si maxhor dhe shkalln


muzikore relative t saj sol # minor.

Si maxhor
tonet
Sol # minor
tonet
16. Qarko prgjigjen e sakt:
Shkalla muzikore me 7 diez (#) sht shkalla:
A) Do # +
B) Sib +
C) Mi +
D) Si +

119

Kualifikimi i msuesve, 2010

17. Qarko prgjigjen e sakt:


Interval harmonik krijohet ather kur:
A) tre tinguj bien apo luhen n t njjtn koh
B) katr tinguj bien apo luhen n t njjtn koh
C) dy tinguj bien apo luhen n t njjtn koh
D) nj tingull bie n nj koh
18. Prcakto periudhat n t cilat ka kaluar zhvillimi muzikor, duke dhn
emrtimet e tyre:
19. Shkruaj nga se prbhen intervalet muzikore?
20. Qarko prgjigjen e sakt: Shkallt muzikore ndahen n:

A)
B)
C)
D)

dy grupe
tre grupe
katr grupe
pes grupe

21. Qarko prgjigjen e sakt: Shkallt muzikore me bemola i gjejm duke:


A) u ngjitur 2 tinguj nga nj not e marr
B) u ngjitur 3 tinguj nga nj not e marr
C) zbritur 5 tinguj nga nj not e marr
D) zbritur 2 tinguj nga nj not e marr
22. t kujton Niket Dardani? Cils periudh i prket? Prmend nj nga
veprat e tij?
24. Qarko prgjigjen e sakt:
Kngt gregoriane kndoheshin nga:
A) grup fmijsh
B) grup miks
C) grup burrash
D) grup grash
25. Bj prcaktimin e grupeve ku bjn pjes instrumentet muzikore
popullore:

120

Modele testesh, arsimi 9-vjear

26. Qarko prgjigjen e sakt: Akordi i Toniks ndrtohet n gradt:


A) 1-3-5 t shkalls
B) 1-2-6 t shkalls
C) 1- 3 7 t shkalls
D) 1 - 4 -5 t shkalls
27.
A)
B)
C)
D)

Qarko prgjigjen e sakt: Sistemin e notizimit e krijoi:


Korelli
Palestrina
Guido DAreco
Vivaldi

28. Plotso vendet bosh n fjalit e mposhtme:


a) Informacionet e mdha instrumentale ndryshe i quajm: __________________.
b) Orkestra udhhiqet nga nj drejtues q quhet __________________________.
c) Libri q mban prpara dirigjenti pr t drejtuar orkestrn quhet_____________.

29. Ndrto nj ushtrim muzikor duke respektuar kriteret e mposhtme:


Ushtrimi duhet t jet:
- n kohn 7/8
- skema 2+2+3
- me 16 masa
- prdorimi i vlerave t ndryshme t notave
30. Ndrto akordet maxhore t shkallve Re +, LA +, Mi b +, Si +.
Akordi
Re +
La +
Mi b +
Si +

Ndrtimi i tyre

31. Ndrto intervalet 2+, 3 +, 5 zm, 6 - nga notat Do, fa, sol, si , re2 .
Intervalet
Sekonda 2+
Terca +
Kuinta zm
Seksta -

Nota DO

Nota FA NotaSOL

121

Nota SI

Nota RE2

Kualifikimi i msuesve, 2010

32. Rretho prgjigjen e sakt:


Shenjat e ngjyrimit n muzik shrbejn pr t treguar?
A) Ritmin
B) Karakterin
C) Tonalitetin
D) Asnjrn
33. Rretho prgjigjen e sakt:
Kush e ka kompozuar Uverturn Festive:
A) Hajden
B) Cesk Zadeja

C) Nikolla Zoraqi
D) Moxart
34. Nga veprat e mposhtme plotso tabeln sipas ndarjeve n krah t
veprs.
Titulli i veprs

A.
B
C.
D.

Periudha Gjinia
Karakteri
historike muzikore i veprs

Simfonia e tret heroike


Suita vokal simfonike Per Gynt
Opera Karmen
Opera Aida

35. Jep kuptimin e shenjave t ngjyrimit n inicialet e mposhtme:


Inicialet

Kuptimi

Inicialet

fff

ppp

ff

pp

mf

mp

122

Kuptimi

Modele testesh, arsimi 9-vjear

EDUKIMI FIGURATIV
PR DOKUMENTACIONIN
1. Cili pohim sht i sakt?
A) Kontributi i prindit n lek sht vullnetar.
B) Secila familje duhet t jap nj sasi leksh.
C) Secila familje duhet t jap 1000 lek.
D) Secila familje duhet t jap nga 1000 lek pr do fmij q ka n at
shkoll.
2. Cili pohim sht i pasakt? N prbrje t bordit t shkolls bn pjes
detyrimisht:
A) drejtori i shkolls
B) msues
C) nxns
D) prind
3. Tek Udhzimi Pr hartimin e objektivave t arritjeve t nxnsve
krkohet q minitesti t zhvillohet:
A) nga msuesi pr orn msimore.
B) nga msuesi pr objektivat e kapitullit.
C) nga drejtori pr orn msimore.
D) nga drejtori pr objektivat e kapitullit.
4. N prbrje t bordit t shkolls bn pjes:
A) vetm nj msues.
B) t paktn nj msues.
C) nj nndrejtor i shkolls.
D) t gjith nndrejtort e shkolls.

PR PROGRAMIN
5. Sa % t programit msimor zen ort e lira?

123

Kualifikimi i msuesve, 2010

6. Qarko alternativn e sakt: Studimi i periudhs greko romake zhvillohet


sipas programit t edukimit figurativ:
A) n klasn VI
B) n klasn VII
C) n klasn V
D) n klasn VIII
7. Jep disa mnyra t vlersimit n lndn edukimit figurativ.
8. Qarko prgjigjen e sakt:
N ciln linj t programit t edukimit figurativ prdoret koncepti i gjuhs
vizuale?
A) Linja: Elemente dhe parime
B) Linja: Tematika
C) Linja: Histori dhe kultur
D) Linja: Baza materiale, procese dhe teknika

PR METODIKN
9. Cila nga metodat msimore sht m produktive n linjn Tematika n
lndn e edukimit figurativ
A) Metoda kronologjike
B) Me n qendr nxnsin
C) Metoda individuale
D) Asnjra prej tyre
10. Rendit disa nga pyetjet nxitse q msuesi duhet tju drejtoj nxnsve
n temn Personazhi yt i preferuar Linja: E&P, koncepti - theksi.
11. Krijo prmes nj skeme integrimin lndor t tems Familja ime
12. Trego hapat kryesor q duhet t ndjek msuesi n planifikimin
e msimdhnies?
13. N sa grupe ndahen metodat dhe teknikat e msimdhnies?

124

Modele testesh, arsimi 9-vjear

PR PRGATITJEN SHKENCORE
14. Qarko prgjigjen e sakt: Cila nga teknikat piktorike ka si cilsi
transparencn?
A) akuareli
B) tempera
C) guashi
D) bojrat e vajit
15. Qarko prgjigjen e sakt: Me cilin nga proceset e mposhtme sht i
lidhur asemblazhi
A) mbledhjen dhe bashkimin e materialeve
B) gdhendjen
C) modelimin
D) stampimin
16.
A)
B)
C)
D)

Qarko prgjigjen e sakt: Siprfaqja n arkitektur prcaktohet nga:


ngjyra
materiali ose nga elementt e prdorur
format
hapsira q z

17. Qarko prgjigjen e sakt: Vepra Darka e fundit sht vepr e:


A) Leonardos
B) Botielit
C) Donatelos
D) Rafaelos
18. Qarko prgjigjen e sakt: Periudha blu dhe e kuqe i prket piktorit:
A) Xhorxh Brak
B) Pikaso
C) Dali
D) Matis
19. Qarko prgjigjen e sakt: Arti Mesjetar Shqiptar ishte nj art:
A) Laik
B) Fetar

125

Kualifikimi i msuesve, 2010

C) Me tema sociale
D) Ekspresioniste
20. Vepra e Van Gogut Lule dielli sht:
A) pejsazh
B) brendi
C) natyr e qet
D) portret
21. Qarko prgjigjen e sakt: Vepra Te pusi, q i prket periudhs s
Rilindjes ton Kombtare sht e autorit:
A) Kol Idromeno
B) Abdurahim Buza
C) Simon Rrota
D) Spiro Xega
22. Qarko prgjigjen e sakt: Theksi n piktur mund t ndodhet:
A) Vetm n qendr t tablos
B) N qendr ose e spostuar
C) Vetm e spostuar
D) T ndodhet njkohsisht n dy vnde
23. Prmend disa nga artistt shqiptar t artit figurativ t periudhs s
Pavarsis:
24. far kuptojm me intensitet t ngjyrs?
25. Cilt ishin disa nga artistt postimpresionist?
26. Listo formulat e ngjyrave duke i plotsuar ato n tabel:
Ngjyrat parsore
Ngjyrat dytsore
Ngjyrat e treta
27. N ciln periudh kohore arti ikonografik, arriti nivelet m t larta n
Shqipri. Rendit disa nga prfaqsuesit e ktij arti.

126

Modele testesh, arsimi 9-vjear

28. N ciln periudh t historis s artit figurativ lindi dhe mori zhvillim
teknika e mozaikut ?
29. Plotso vendet bosh: Burimin e drits e ndajm n:
Drit ballore ___________ ___________ ____________
30. sht uniteti n nj vepr arti?
31. Rendit disa nga prfaqsuesit kryesor t Rilindjes Italiane duke
prmendur dhe disa nga veprave t tyre.
32. N sa periudha e ndajm Artin Grek dhe cilat jan disa nga
karakteristikat e ktij arti?
Karakteristikat:
33. Jep disa nga karakteristikat e artit Egjiptian, duke renditur veprat m t
njohura arkitektonike dhe skulpturore t ksaj periudhe.
Karakteristikat:
Veprat m t njohura arkitektonike dhe skulpturore.
34. Kujt periudhe t historis s artit shqiptar i prket artisti Kol Idromeno.
Cili sht aktiviteti i tij dhe prmend dy nga punt e tij m t njohura.
Veprat m t njohura jan:
35. Kujt periudhe t historis s artit shqiptar i prket artisti Vangjush Mio.
Prshkruaj me pak fjal aktivitetin e tij artistik.

127

Kualifikimi i msuesve, 2010

EDUKIMI FIZIK
PR DOKUMENTACIONIN
1. Cili pohim sht i sakt?
A) Kontributi i prindit n lek sht vullnetar.
B) Secila familje duhet t jap nj sasi leksh.
C) Secila familje duhet t jap 1000 lek.
D) Secila familje duhet t jap nga 1000 lek pr do fmij q ka n at
shkoll.
2. Udhzimi Pr hartimin e objektivave t arritjeve t nxnsve bn fjal
pr:
A) objektivat e ciklit t lart arsimit baz.
B) objektivat vjetore t lnds.
C) objektivat e kapitullit.
D) objektivat e ors msimore.
3.
A)
B)
C)
D)

N prbrje t bordit t shkolls bn pjes:


vetm nj msues.
t paktn nj msues.
nj nndrejtor i shkolls.
t gjith nndrejtort e shkolls.

PR PROGRAMIN
4. Rendisni disa prej lndve t tjera t kurrikuls, me t cilat bashkrendon
njohurit lnda e Edukimit Fizik. (Prgjigja sht e sakt kur renditen te
paktn 2 lnd)
5. Cili sht raporti midis orve pr shtjellimin e njohurive t reja dhe orve
pr prpunimin e njohurive t marra (prsritjeve) n programin e lnds s
edukimit fizik t klass s 10-t? Qarko alternativn e sakt:
A) 50 % t reja 50 % prsritje
B) 30% t reja 70 % prsritje
C) 60% t reja 40 % prsritje

128

Modele testesh, arsimi 9-vjear

6. A ka t drejt msuesi t mbshtes vlersimin e nxnsit edhe n


objektiva t arritjes q nuk prshkruhen n program? Qarko alternativn e
sakt:
PO
JO
7. Rendisni disa nga objektivat e linjs Veprimtarit themelore lvizore t
programit t klass s 10-t? (Prgjigja e sakt kur renditen kater objektiva).

PR METODIKEN
8. far kuptoni me Mjete Didaktike?
9. far kuptoni me Mjete Ndihmse Didaktike?
10. Tregoni kushtet kryesore, q duhet t plotsojn mjetet msimore.
(prgjigja eshte e sakte kur evidencohen se paku 2 kushte)
11. Rendit katr prbrsit lvizor q duhen par nga msuesi n vlersimin
e shkathtsis s nxnsit.
12. Rendit disa prej mnyrave t vlersimit n lndn e edukimit fizik.
(pr vlersimin: 4 mnyra 1 pik, 5 mnyra 2 pik, m shum se 5
mnyra 3 pik)

PR PRGATITJEN SHKENCORE
13. Si komponenti m i madh i trupit t njeriut, cila sht prqindja e peshs
trupore q prfaqson UJI? Qarko alternativn e sakt
A) 20 30 %
B) 45 70 %
C) 60 85 %
14. Cili sht kontributi i proteinave si burim energjetik gjat sforcimeve
fizike? Qarko alternativn e sakt:

129

Kualifikimi i msuesve, 2010

A) Nn 10 %
B) 10 20 %
C) 35 45 %
15. Cilat jan vlerat (prqindjet) normale t depozitimit t glukozs n
gjak? Qarko alternativn e sakt:
A) Nn 60 mg %
B) 70 110 mg %
C) 110 130 mg %
D) Mbi 130 mg %
16. Cili sht roli i ujit n t gjith proceset metabolike q ndodhin n trupin
e njeriut?
17. Cilat jan dy pasojat e humbjes s ujit (dehidrimit t trupit) gjat
aktivitetit fizik?
18. Rendisni disa smundje q vijn si pasoj e mnyrs sedentare t jetess.
19. Rendisni disa nga llojet m t zakonshme t aktiviteteve (ushtrimeve)
aerobike. (prgjigja konsiderohet e sakt kur renditen tre ose m shum prej
tyre).
20. Rendisni disa nga prfitimet q vijn nga aktiviteti (ushtrimi ) aerobik.
(prgjigja konsiderohet e sakt kur renditen tre ose m shum prej tyre).
21. Rendisni dy nga rreziqet qe vijn si pasoj e ushtrimit t pakontrolluar e
t tepruar t aktivitetit fizik.
22. far kuptoni me termat hipotrofi ose atrofi muskulare?
23. far kuptoni me termin hipertrofi muskulare?
24. Tregoni 8 elementet e kryesor, q prbjn bazn mbshtetse t
edukimit fizik n shkoll.
Vlersimi: 8 alternativa 5 pik, 7 alternativa 4 pik, 6 alternativa 3 pik, 5
alternativa 2 pik, 4 alternativa 1 pik dhe 3 alternativa 0 pik

130

Modele testesh, arsimi 9-vjear

25. N cilt drejtime duhet t kujdeset msuesi, pr t siguruar nj


komunikim sa m t sakt me nxnsit? (prgjigja konsiderohet e kur
renditen tre ose m shum prej tyre)
26.Cila sht mosha m prshtatshme pr zhvillimin e aftsive koordinative?
27. Cila sht mosha m prshtatshme pr zhvillimin shpejtsis?
28. Cila sht mosha m prshtatshme pr filluar zhvillimin e qndrueshmris anaerobike?
29. far sht qndrueshmria n forc (forca rezistente), koncepti i saj.
30. far sht shpejtsia?
31. far kuptoni me termin veprimtari aerobike.
32. far kuptoni me termin veprimtari anaerobike.
33. N procesin e veprimtaris lvizore, personaliteti merr pjes me tri sferat
kryesore t tij. Cilat jan ato? (Qarko)
1. Motore
2. Stinore
3. Intelektuale
4. Krkimore
5. Emocionale
34. Cilat jan llojet e punse q bn muskuli?
35. Cilt jan komponentt e forcs?
36. Listo tre rregulla elementare t ruajtjes s kockave t gjymtyrve (t
siprme dhe t poshtme) nga dmtimet e mundshme.
37. Listo tre nga karakteristikat sociale t nxnsve 14-18 vje dhe kujdesi
q duhet t tregoj msuesi.
38. Nnvizoni prgjigjen e sakt t krkess s pyetjes s mposhtme.
Forca bn pjes n: (qarko) 1. Aftsit fizike
2. Aftsit lvizore

131

Kualifikimi i msuesve, 2010

ARSIMI I MESM
LETRSI DHE GJUH SHQIPE
PR DOKUMENTACIONIN

1. Cilat jan rrugt q duhet t ndjek nj nxns, i cili nuk sht dakord me
vlersimin e msuesit?
2. Javn e fundit t semestrit t par, ju vini re se nj nxns ka munguar n
40% t orve t msimit. Ather nxnsi duhet:
A) t konsiderohet mbets pr semestrin e par.
B) t merret provim pr at pjest e programit t munguar.
C) t konsiderohet kalues pr semestrin e par, pavarsisht mungesave.
D) t vlersohet n baz t notave q ka marr gjat semestrit.
3. Nxnsi duhet t njihet me vlersimin e testit nga msuesi i lnds brenda:
A) 5 ditve
B) 7 ditve
C) 10 ditve
D) 12 ditve

PR PROGRAMIN
4. Plotso:
a) Msuesi ka t drejt t vendos ta zhvilloj nj kapitull ose linj lndore
n nj lnd deri n ..... % m shum ose ................. or msimore, kundrejt
numrit t orve t parashikuara n programin lndor.
b) Pas miratimit nga ............................, drejtori i shkolls njofton zyrtarisht
DAR/ZA pr projektet kurrikulare, modulet msimore dhe lndt me
zgjedhje pr vitin shkollor.
5. Jeta dhe krijimtaria e D. Buxatit, n programin msimor sht parashikuar
t zhvillohet brenda 4 orve msimore. Si do ta ndanit kt sasi orsh n
planin msimor?

132

Modele testesh, arsimi i mesm

6. Llogaritja e krediteve pr nj program msimor bhet sipas formuls:


A) 1 kredit = 18 or msimore
B) 1 kredit = 20 or msimore
C) 1 kredit = 30 or msimore
D) 1 kredit = 35 or msimore
7. Msuesi NUK e prdor 1/3 e orve t lira pr:
A) prforcimin e nj kapitulli ose linje lndore.
B) prsritjen e nj teme ose grupi temash msimore.
C) zvendsimin e orve t humbura n realizimin e programit.
D) or plotsuese me nxnsit q kane vshtirsi n t nxn.

PR METODIKN
8. Cili nga objektivat e mposhtme sht hartuar gabim? Nxnsi t jet i
aft:
A) t identifikoj drejtimin letrar n t cilin bn pjes vepra Katedralja e
Parisit.
B) t veoj motivet e poezis s I. Kadares Mall.
C) t interpretoj simbolikn e ngjyrave n poezin Nj dit e ka dhe
korbi.
D) t kuptoj intensitetin e dashuris te tragjedia Romeo dhe Zhuljeta.
9. Pr temn: Koment Fausti, hartoni nga nj objektiv t arritjes sipas tri
niveleve:
a) niveli baz: ____________________________
b) niveli i mesm: _________________________
c) niveli i lart: ___________________________
10. Nse hartoni nj test q ka 30 pik, me sa pik t fituara do ta vlersoni
nxnsin me notn:
a) 5 (pes): ____________
b) 8 (tet):
____________
11. Pr njrn nga pjest e mposhtme hartoni nj pyetje t nivelit t par
dhe nj pyetje t nivelit t dyt. Referojuni taksonomis s Blumit.

133

Kualifikimi i msuesve, 2010

12. Sa pik do ti vendosnit pyetjes s nivelit t dyt q hartuat m sipr?


Pse?
13. Hartoni nga nj pyetje pr nj ese prshkruese dhe nj argumentuese.
a) Ese prshkruese: ___________ b) Ese argumentuese: ___________

PR PRGATITJEN SHKENCORE

Lexoni kto vargje t Virgjilit dhe prgjigjuni pyetjeve t mposhtme.


Dhe ja, aty n ast
drejt prej Tenedit npr det t qet
(ende m ngjethet shtati) dy gjarprinj
me goxha rrotullime hapen nuj
dyshim pr ato thon
dhe njkohsisht drejtohen fill te bregu.
Gjoksi i tyre ngrihej nmes t valve
dhe kreshtat plot me gjak mbi to lartoheshin;
mbetej nga trupi i shkonte rrshqit uji,
se rrath formonte gjith ai far kurrizi!
Buiste deri ngjith at shkumzim
Dhe nfund arrijn n breg. Dhe syt e zjarrt
plot gjak e flak kishin edhe gjuht
gjithnj n dridhje vazhdimisht lpinin
gjith at gryk q nxirrte frshllima.
Prpara ksaj skene ne t gjithve
sna mbeti nj pik gjak dhe u shprndam,
kurse ata i sulen Laokoontit
tamam atij dhe m s pari i hidhen
mbi t dy djemt e tij fare t vegjl,
i rrokin dhe i shtrydhin tmerrsisht
dhe i ngjeshen trupit me ata rrath tpotershm
dhe nj tshtrnguar belin dy her rresht
dhe nj trrotulluar mu te qafa
po prap dy her me gjith at shpin luspore
e ngritn kokn lart prsipr tyre.
134

Modele testesh, arsimi i mesm

Po dhe Laokoonti njkohsisht


rreh ti kput me duar ata rrath
ashtu i zhyer me gjith at jarg
si dhe me helm t zi mu te kordelet
edhe tmerrsisht grthet der nkup t qiellit.
14. Eneida sht nj vepr q karakterizohet nga:
A) natyrshmria dhe spontaniteti.
B) pasqyrimi realist i ngjarjeve dhe situatave.
C) reflektimi i subjektit lirik kundrejt aksionit.
D) meditimi i studiuar dhe i qllimshm.
15. N kt poem Virgjili ka trajtuar nj lnd t gjer:
A) legjendare nga mitologjia romake.
B) legjendare nga mitologjia greke.
C) historike me prirje politike.
D) t prpunuar nga mitologjia greko-romake.
16. N vepr sillen heronj:
A) t idealizuar brenda rrethanave t idealizuara.
B) t idealizuar brenda tablove realiste.
C) real brenda tablove reale.
D) real brenda rrethanave t idealizuara.
17. Mendoni se qllimi i autorit n vepr sht t sjell figurn e Eneut me
po at ngarkes q vjen nga Lufta e Trojs apo synon t ngrej ide t reja
mbi kt figur? Argumentoni mendimin tuaj.
18. Gjeni n kt fragment momentin ku gjendja emocionale e Eneut shfaqet
n mnyr t drejtprdrejt prball situats dramatike t vdekjes s
Laokoontit. Si del n pah ky moment nga pikpamja e shenjave t piksimit
dhe funksion stilistik kryen kjo procedur shkrimi?
19. Renditni dy nga tiparet e poems epike q vini re n kt fragment dhe
interpretoni origjinalitetin e Virgjilit n qasjen ndaj secils prej tyre.
a) Tipari 1: ___________ b) Interpretimi: ________
c) Tipari 2: ___________ d) Interpretimi: ________

135

Kualifikimi i msuesve, 2010

Lexoni vargjet e mposhtme


vijojn.

nga J.V.Gte dhe prgjigjuni pyetjeve q

Ah, tecja dot mbi kreshta malesh


n shoqri t drits sate tmbl,
me shpirtrat tendesha rreth shpellave,
nagim tnd t bridhja ndr livadhe;
i shkundur nga kjo bloz e dituris
t lahem me shndet n vesn tnde
Medet! N burg akoma qenkam?
Biruc e nmur, ku dhe drita
gazplot e qiellit hyn e turbullt
nga xham i ngjyer i penxhereve!
E ngusht nga kjo stiv librash
q e brejn mole, e mbulon pluhuri
dhe gjer n kupn e tavanit
e veshur karte s tymosur;
e mbushur plot me qelqurina,
kutira, instrumente, e ngjeshur
n rraqet e strgjyshrve
ja bota jote, Faust, q bot i thnin!
20. Legjenda mbi t ciln strukturohet kjo tragjedi sht me baz:
A) mitologjike
B) historike
C) biblike
D) imagjinare
21. N kt tragjedi autori ngre problemin e:
A) vendosjes s drejtsis n vend.
B) mohimit t friks nga shpagimi profetik.
C) lufts kundr mendsis s vjetr.
D) afirmimit t forcs krijuese t njeriut.
22. Gjeni detajet me t cilat Gte rikrijon nj mjedis tipik mesjetar.
mesazh krkon t prcjell autori duke e vendosur Faustin n mesjet?

136

Modele testesh, arsimi i mesm

23. Cila sht metafora baz mbi t ciln ndrtohet strofa e dyt?
Interpretoni funksionin e saj.
a) Metafora: _________
b) Interpretimi: _______
24. Kritika e ka konsideruar kt vepr t Gtes si Tragjedi e dijes. A jeni
dakord me kt pohim? Argumentoni mendimin tuaj n trajtn e nj eseje.
Lexoni fragmentin e shkputur nga tregimi Kulla i Anton Pashkut dhe
prgjigjuni pyetjeve q vijojn.

Pata dgjuar nj pshertim t gjat t plaks.


Por ndoshta nuk dini ku tia filloni?- pat vazhduar kasapi,- Kryet
nuk duhet ta hani n fillim Pr mua sht krejt njsoj, po nse doni t
jetoni pak m shum, kryet nuk duhet ta hani n fillim! JoKryet duhet,
duhet ln n mbarim. Ai sht sosrz. Po, sosrz E sa pr nisrz, mund
ti hani syt Po syt Hani syt Njmend, nuk do t shihni, por kjo
s;prish punDhimbjet jan m t lehta Tekembramja ju duhen syt?...
Syt e juej nuk jan t bukur!...Zot, o zot! Nuk m ka rn t shoh sym t
kqinj se syt e juaj!...Nuk m ka rn JoA i keni par ndonjher n
pasqyr A nuk keni frik prej tyre?...Plak, m thuaj pse syt e juaj jan t
ktill?- dhe tehu i thiks s tij pat vizlluar n dritn e zbeht t hns.
Plaka nuk i gjejgjej. Vetm e shikonte duke dnesur.
Ja, kushedi far djalli fshihet n syt e juaj. Njeriu nuk mund tiu
ket besn!...Njri t thrret, kurse tjetri t vret! As.- dhe patn tinglluar
thikat e tij. Nuk sht kshtu? Ndofta Sidoqoft Njri sy sht pusi,
gjithmon njri sy gjuan; gjithmon sht prit e gjall, kule e madhe
fantazmagorike ku sdi ka fshihet PoPoM mir , shum m mir
sht q ti hani syt! Kurse pas syve hani kmbt, e bashk me kmbt
hani edhe vesht ju duhet t dgjoni kur m mir, kur shum m mir
sht t jeni t shurdhr
Pse po e nem vetveten me gojn tnde? - i pat thn plaka.
A nuk pot duket se po flas mir? ia pat kthyer kasapi, duke
shikuar tehun e thiks dhe majn e saj. Un vetm thash se keni me se t
jetoni.. Jo sjeni, ju sjeni pa gj pas shpirtit!
Po m dhimbsesh, or kasap kasapi. Shpirtin ia paske truar
qoftlargut!- i pat thn plaka. Ti po na sheh me syrin e tij Dhe ashtu
sht si thua ti! Na vodhn dhe ty ta shitn bardhokn ton Tash, thua ti,
137

Kualifikimi i msuesve, 2010

sepse tymi vinte ngado. Gati q nuk shihnim gj kur qem uar; mezi duhet
ta ham vetveten. Paj, kasap na edhe po e ham! Por,or kasap kasapi, edhe
hna e han vetveten,; tash e shohim sa grima, tash sa sofra e madhe e
miqvetash duket; tash zhduket, por gjithmon sht lart, shum lart n
qiell
Heshtjen e shkurtr e pat trazuar tingllima e thikave dhe dnesja e
plaks. Kasapi edhe m tutje, I lpinte buzt e veta t holla , kurse plaka
shtrngonte shamin e saj t zez pa asnj lar Llambat mezi I zdritnin
fytyrat e tyre.
t duhet hna? pat thn dikur kasapi I fshatit ton. Pse e zure
ngoj?...Ja, ktu e ke kulln!... Moj plakruqe, t duhet t shkosh deri n
hn, kur ditt e kulls jan t numruara!...Plak, pa shihe njher pyllin si
e ka sulmuar kulln!... Shihe, shihe njher!
Pylli juaj?
Imi, yn, pra.
Plaka nuk e pat kthyer kryet.
Pylli yt! pat thn ajo. Pylli yt e paska sulmuar kulln! pat
shtuar ajo, duke shikuar thembrat e kmbve t Kasapit.
25. Konflikti qensor real mes kasapit dhe plaks shpreh armiqsin e:
A) vendasve me fqinjt.
B) ardhsve ndaj vendasve.
C) kombeve mes tyre.
D) vendeve t prapambetura ndaj atyre t zhvilluara.
26. Zbuloni t paktn dy nga dyshet kryesore t simboleve antonimike q
shfaqen n fragment.
27. far prfaqson nga pikpamja metonimike dhe simbolike kulla?
a) metonimike: ________ b) simbolike: ___________
28. lloj toni prdor kasapi gjat biseds s tij me plakn? far ideologjie
simbolizojn fjalt e tij dhe cili sht mesazhi i saj?
29. Prqendrohuni n fjalt e plaks dhe shpjegoni filozofin e saj (dhe t
truallit ku ka lindur) q prbn njkohsisht nj nga motivet kryesor t
tregimit.

138

Modele testesh, arsimi i mesm

Lexoni me kujdes prozn Malli i Atdheut dhe prgjigjuni pyetjeve q


vijojn

Kur vete njeriu i lir e i vetm, larg Atdheut, viset e reja, ndryshimi i
zakoneve, mblsia e udhtimit e njmij gjra q vihen re ndr popuj t
huaj, t gjitha kto ta prgzojn zemrn e t bjn jo ta harrosh Shqiprin,
por t mos vej te ajo kaq dendur mendja. M tutje, si ngopen syt s pari
ndryshime, gazi shuhet pak nga pak. Sdi t mungon, sdi t duhet. Nj
hije trishtimi ta mbulon fytyrn e pik s pari, her-her, pastaj m dendur e
m n fund shpesh e pothuaj kurdo e kudo, kujtim i prindrve, i miqve dhe i
shokve, kujtim i dheut ku lindm e u rritm, ku qam foshnja e ku lozm
djem, kujtimi i atyre maleve, larg t cilave nuk rron dot mir nj shqiptar,
kujtim i kombit q, megjith ca ta liga q ka, sht kombi yn, e m tepr
kujtimi, dshira e etja e gjuhs son, ta shtrngojn e ta drrmojn me t
vrtet zemrn. Ah, malli i Shqipris, malli i atdheut t dashur, i shenjti
mall e dashuri e shenjt, kush sht ai shqiptar q se ka pasur n dhe t
huaj! Duhet t jesh jasht Shqipris e t jesh larg, pr t kuptuar se forc e
bukuri t mbl ka pr vesht kjo fjal: Shqipri!
Ajo m e zbrazura letr, ajo fjala m e vogl, na sjell, kur vjen nga
Shqipria, nj gaz t parrfyeshm, se na sjell nj cop t Atdheut.
30. Prcaktori veues i atyre maleve e bashkon autorin me nj koncept:
A) tradicional heroik t perceptimit t maleve.
B) modern t interpretimit t maleve.
C) simbolik t prcaktimit t maleve.
D) bashkkohor t perceptimit t maleve.
31. N grupin e fjalve nj hije trishtimi, fjala e dyt sht:
A) prcaktor me prshtatje
B) ndajshtim
C) prcaktor me drejtim
D) prcaktor me bashkim
32. Fjala i parrfyeshm sht formuar:
A) me parashtes e prapashtes njkohsisht
B) me parashtes e paranyjzim
C) me parashtes
D) me paranyjzim

139

Kualifikimi i msuesve, 2010

33. Gjeni n fjalin e mposhtme shkalln e mbiemrit t nnvizuar. Formoni


nj emr t prejardhur nga ky mbiemr.
...ajo fjala m e vogl, na sjell, kur vjen nga Shqipria, nj gaz t
parrfyeshm, se na sjell nj cop t Atdheut.
a) Shkalla:_____________
b) Emri i prejardhur:_____________
34. Motivi kryesor i ksaj proze prbn themelin e letrsis s Rilindjes
Kombtare Shqiptare. Zbuloni dhe shpjegoni nj nga momentet ku, sipas
mnyrs suaj, autori kaprcen konceptin rilindas pr atdhedashurin.
a) Momenti:_________________ b) Shpjegimi: ________________
35. Jepni dy arsye pr t shpjeguar far e bn kt shkrim proz poetike.
36. Gjeni inversionin q prcakton ligjrimin poetik n frazn e par.
mesazh prcillet prmes ksaj figure lidhur me polemikat e kohs kur
shkroi autori?
a) Inversioni: __________
b) Mesazhi: ___________
37. Vini re kalimin e trajtave t shkurtra e t bashkuara nga numri njjs n
shums. Gjeni nj shembull dhe shpjegoni funksionin ideor t ktij
prdorimi.
38. Gjeni n kt proz nj fjali t shkurtr dhe nj fjali t gjat dhe
shpjegoni funksionin stilistik t ktij prdorimi n secilin rast.

140

Modele testesh, arsimi i mesm

MATEMATIK
PR DOKUMENTACIONIN
1. Koha maksimale q nxnsi duhet t marr prgjigje pr vlersimin e nj
detyre me shkrim sht:
A) 3 dit
B) 5 dit
C) 10 dit
D) 20 dit
2. Gjeni cila nga fjalt mposht duhet vendosur n vendin bosh n fjalin:
Struktura e vitit msimor pr do kategori shkolle prcaktohet n ________
prkats t miratuar nga Ministri i Arsimit dhe e Shkencs.
A) planin msimor
B) programin e lnds
C) tesktin e msuesit
D) tekstin e nxnsit
3. Rrethoni dy alternativa nga pes t shnuara pr veprimtarin n shkoll.
Shkolla n tr veprimtarin e saj gjithprfshirse synon:
a) zhvillimin e mendimit dhe veprimit t pavarur, kritik, krijues, konstruktiv
e tolerant
b) edukimin e vlerave atdhetare, njerzore, morale e demokratike
c) nxitjen pr t qn t fort fizikisht
d) lvizjen e lir t njerzve
e) barazin para ligjit
PR PROGRAMIN
4. N lndn e matematiks msuesi ka nj sasi t orve, t cilat i prdor pr
nevoja t lnds ose pr nevoja t shkolls. pjes t programit prbjn
kto or?
A) 1/3
B) 2/3
C) 1/7
D) 2/7

141

Kualifikimi i msuesve, 2010

5. N programet e matematiks n rubrikn e vlersimit citohet: Si kriter


baz n vlersimin e nxnsve duhet t jen _______ t vendosur pr nj
msim apo grup _____. Gjeni cilat nga fjalt; njohurit, objektivat, nxns,
tema duhen vendosur n vendet bosh.
6. Listoni katr objektiva minimal t domosdoshm t nnlinjs zgjidhja
e ekuacioneve, inekuacioneve dhe sistemeve t ekuacioneve

PR METODIKN
7. Parimi q duhet t udhheq cdo msues matematike sht: do nxns
sht ________ pr t nxn. Gjeni cila nga fjalt plotson kuptimin e
fjalis:
A) i aft
B) i paaft
C) i edukuar
D) i paedukuar
8. Qllimi kryesor i vlersimit t nxnsve sht _________i cilsis s t
msuarit, mbshtetur n njohjen e __________t nxnsit pr prvetsim
t njohurive. Vendosni n secilin vend bosh fjaln e duhur nga fjalt:
prmirsimi, ruajtja, dmtimi, dobsive, aftsive, gjinis.
9. far synon t realizoj prgjigja me goj e nxnsit ?
10. Cila sht rruga q do tju rekomandonit nxnsve pr t zgjidhur nj
inekuacion thyesor?
11. Formuloni dy objektiva specifik pr studimin e monotonis s
funksionit me an t derivatit dhe nga nj minitest q kontrollon
realizimin e secilit objektiv.

142

Modele testesh, arsimi i mesm

PR PRGATITJEN SHKENCORE
12. Jepen bashksit A = ] 6,0[ dhe B = [ 6,0]. Gjeni cili nga pohimet e
mposhtme sht i vrteti.
A) B A
B) A B
C) AB = B
D) A B = A
13. Supozojm q veprimi n bashksin e numrave real sht prcaktuar
i till q: a b = a + b + ab. N qoft se 3 x = 23, ather vlera e x
sht e barabart me:
A) 3
B) 4
C) 5
D) 6
14. Gjeni numrin e pikave t prerjes t grafikve t funksioneve y = x2 + 2
dhe y = x
A) asnj
B) 1
C) 2
D) 3
b2
15. Nse f(x) = ax2 + bx + c dhe c =
, ather grafiku y = f(x) patjetr:
4a
A) do t ket nj minimum
B) do t ket nj maksimum
C) do t jet tangjent me ox
D) do t jet tangjent me oy.
16. sin2470 + cos2470 =
A) -1
B) 0
C) 1
D) 2

143

Kualifikimi i msuesve, 2010

17. Cili nga numrat e mposhtm sht m i madhi?


1
A)
sin120
B) cos120
C) tan120
D) sin120
18. Pika e prerjes me boshtin e x-ve t grafikut t funksionit f(x) = 6log2(x
1) 3 sht e barabart me:
2
A)
B) 1 2
C)
2 +1
D)
2 1
x 1
19. Jepen funksionet f(x) =
dhe g(x) = 2x. Gjeni ( f g )(2) .
x
3
A)
4
1
B)
2
C) 1
D) 4
20. N planin koordinativ drejtza me ekuacion px 6y = 9 sht pingule
me drejtzn 3x + 4y = 2. Vlera e p sht e barabart me:
A) 2
B) 4
C) 6
D) 8
1
2

21. 5
A)
B)
C)
D)

5 =
2
3
4
5

144

Modele testesh, arsimi i mesm

21. T llogaritet vlera e shprehjeve numerike t mposhtme:


75 73
10
4 2
0
a) ( 2 )
b) ( 1) + 5
c)
d) 2 5 - 5 4
77

( )

22. T zgjidhet inekuacioni (1 x)(x 3) < 0


23. T gjenden bashksit e prcaktimit t funksioneve:
a) y = log10 1 x 2

b) y =

1
, x R.
3 6x

24. T zgjidhen ekuacionet:


a) x3 + x = 0
b) e2 x = 1
25. Jepet funksioni y = - x 3 + 1 , x R.

a) Gjeni f(2) - f(4)


b) Gjeni koordinatat e kulmit t grafikut t tij.
c) Gjeni bashksin e vlerave t funksionit.
26. N nj progresion gjeometrik t dhn kufiza e katrt sht 4 dhe kufiza
e gjasht sht 6. Gjeni kufizn e pest, n qoft se hersi i progresionit
sht negativ.

1
x
2x
27. Jepen vektort a = , b = , c = Gjeni pozicionin reciprok
x
1
2
t vektorve
28. N planin koordinativ hiqet drejtza q kalon nga pikat A(1;3) dhe
B(0;2).
a) Gjeni siprfaqen e trekndshit t formuar nga ndrprerja e drejtzs
me boshtet koordinative.
b) Gjeni ekuacionin e drejtzs pingule me drejtzn e dhn n pikn B.

145

Kualifikimi i msuesve, 2010

29. Jepet parabola me ekuacion f(x) = x2 2bx + 1.


a) Gjeni distancn e kulmit t parabols nga pika O(0,0) e planit
koordinativ, n qoft se b = 1.
b) Gjeni vlern e b t till q koefienti kndor i tangjentes t hequr
ndaj saj n pikn me abshis x = 1 t jet 2.
30. T njehsohen limitet e mposhtm:
2x2 5x + 7
sin 2 x
b)
lim
a) lim
x
x 0
x2
2x
31. T njehsohen derivatet e funksioneve:
a) y = 5 + 2x + x 4
b) y = x2ex + lnx
x2
32. Jepet funksioni f(x) =
. Studioni variacionin e funksionit.
x2
33. Nj kuti ka 5 sfera t kuqe dhe 4 t zeza.
a) N sa mnyra mund t formohet nj grup me 4 sfera?
b) Gjeni probabilitetin q nj grup i formuar t jet i prbr nga tre
sfera t kuqe dhe nj e zez.
34. T njehsohen integralet e pacaktuar
a) ( x 2 2 x + 4 )dx

b)

(1 x ) dx
5

x2 y2
35. Jepet elipsi
+
= 1 . Pr vlera t k drejtza y = kx + 8:
4 48
a) pret elipsin
b) sht tangjente me elipsin
c) nuk ka pik t prbashkt me elipsin

146

Modele testesh, arsimi i mesm

GJUH ANGLEZE
PR DOKUMENTACIONIN

Cili pohim sht i pasakt?


Bordi i shkolls ka t drejt t jap mendim pr planin vjetor t shkolls.
Bordi i shkolls ka t drejt t jap mendim pr rregulloren e shkolls.
Bordi i shkolls ka t drejt t jap mendim pr vlersimin e nxnsve t
veant nga msuesi.
D) Bordi i shkolls ka t drejt t jap mendim pr planin katrvjear t
shkolls.

1.
A)
B)
C)

2. Sipas udhzimit Pr hartimin e objektivave t arritjeve t nxnsve,


krkohet q minitesti t zhvillohet nga:
A) msuesi pr orn msimore.
B) msuesi pr objektivat e kapitullit.
C) drejtori pr orn msimore.
D) drejtori pr objektivat e kapitullit.
3. Drejtori i shkolls i paraqet pr miratim planin vjetor t shkolls:
A) kryetarit t bashkis ose komuns.
B) kshillit t prindrve t shkolls.
C) bordit t shkolls.
D) ekipit kurrikular t shkolls.
4. N prbrje t bordit t shkolls bn pjes:
A) vetm nj nndrejtor i shkolls.
B) t gjith nndrejtort e shkolls.
C) vetm nj msues.
D) t paktn nj msues.
PR PROGRAMIN
5. Cilat jan nivelet gjuhsore t prcaktuara n kuadrin e referencave pr
gjuht dhe si emrtohen ata?
6. N cilin nivel gjuhsor parashikohet t arrij nxnsi n fund t klass s
10-t, sipas niveleve t prcaktuara n kuadrin e referencave pr gjuht?

147

Kualifikimi i msuesve, 2010

PR METODIKN
7. What is the function of While-reading activities? Circle 4 from the list:
1. Helps students to understand the main ideas or plot
2. Helps students make interpretations of the text
3. Helps students to understand the details and read between the lines
4. Helps students to understand difficult vocabulary
5. Stimulates interest in the story
6. Helps students make interpretations of the text
7. Helps students with style and language
8. Circle the word odd out.
A) Evaluation
B) Assessment
C) Grading
D) Estimation
9. Outer assessment includes: (circle)
A) The listening test
B) Reading Comprehension
C) Use of Language
D) Writing
10. Inner assessment includes: (circle)
A) Listening
B) Speaking
C) Use of language
D) Writing
11. The precise definition for Minimal Objectives is:
A) Minimal objectives are intended to include all students.
B) Minimal objectives are intended to include only a group of students.
C) Minimal objectives are intended to include only the weak students.
D) Minimal objectives are intended to include only the best students.

148

Modele testesh, arsimi i mesm

12. Class interaction means:


A) Making questions to the teacher.
B) Answering questions made by their teacher.
C) Answering questions made by their classmates.
D) Exhanging ideas with friends and teachers.
13. Shkruani dy strategji t programit q i kundrvihen praktikave rutin n
msimdhnien e gjuhs s huaj?
a) Aftsia pr t kuptuar dhe pr t krijuar ligjerata t lidhura me nevojat
praktike t nxnsve.
b) Praktikimi i gjuhs pr qllime t thjeshta komunikative.
c) Verifikimi, qartsimi i gjuhs nga vet nxnsit nprmjet prdorimit t saj.
d) Vetvlersimi-vetekorrigjimi.
PR PRGATITJEN SHKENCORE
14. Read the text below and think of the word which best fits each gap. Use
only one word in each gap. There is an example at the beginning (0).
PAID TO PLAY
The Internet is (0) full of websites which seem to offer dream jobs.
There are quotations from people who seem to have succeeded in making
large amounts of money without having to (1) any real work at all.
Instead these lucky people have (2) able to earn enough to live well by
playing various kinds of computer games and then evaluating (3) It
seems too good to (4) true!
There are also other jobs in (5) .. people seem to be paid to play, or to
do work that is such good fun it does not seem (6) work at all. For
example, (7) .. you like cinema and computer games then being the
manager of a video shop would be very enjoyable, because you have to
watch or play with all the latest releases so that you (8) .. decide
what to buy for the shop. Obviously, playing a sport like tennis or volleyball
professionally is really being paid to play, but even working (9) .. a
travel guide or doctor on cruise ship can also be quite good. One of my
friends (10) had spent years working long hours in hospitals, was
(11) . to work as a doctor with an adventure travel company. She
now spends (12).. life trekking in Nepal or white water rafting in
New Zealand being paid for it.

149

Kualifikimi i msuesve, 2010

15. Transform the following sentences in such a way that they mean the
same as the preceding sentences.
You didnt understand because you werent listening!
If
The weather was so fantastic that we decided to stay.
It was
Please dont play your music so loudly.
Would you mind
They didnt let me stay in the country.
I wasnt
Hes too weak to do that job.
Hes not
It was unfair that James was given the sack. (deserve). James ______the
sack.
My TV was so old that it wasnt worth repairing when it broke.
My TV was so old that ____________ it when it broke.
16. Read the following text and circle the phrases that best fit its meaning.
THE LONDON TEA TRADE
The London Tea Trade Center is on the north (0) ..... of the River Thames. It
is the center of an industry of (1) ..... importance in the (2) ..... lives of the
British. Tea is without (3) ..... the British national drink: every man, woman
and child over ten years of age has (4) ..... average over four
cups a day or some 1500 cups annually. Some thirty per cent of the worlds
exports of tea makes its (5) ..... to London. Britain is (6) ..... the largest
importer of tea in the world.
Samples of the vast amounts of tea brought into the country to (7) ..... the
national thirst go to the London Tea Trade Center, where they are tasted by
(8) ..... professional tea tasters before being sold at each weeks tea sale. It is
fascinating to see them at (9) ..... . Over a hundred samples are
(10) ..... in a line on long tables. Teas are generally tasted with milk, (11) .....
that is how the majority in Britain drink their tea. The tasters move down
the line with surprising (12) ..... , tasting each sample from a spoon and
deciding what is a (13) ..... price for each tea.
The types of tea that are popular in Britain are (14) ..... inexpensive but they
are of a very high quality. The best are delicate (15) ..... of numerous teas
from different sources and countries ofwhat is a (13) ..... price for each tea.

150

Modele testesh, arsimi i mesm

The types of tea that are popular in Britain are (14) ..... inexpensive but they
are of a very high quality. The best are delicate (15) ..... of numerous teas
from different sources and countries of origin
1. A high
B wide
C great
D large
2. A common
B typical
C everyday D usual
3. A doubt
B dispute
C disbelief
D uncertainty
4. A for
B by
C at
D on
5. A route
B way
C direction
D journey
6. A considerably
B by far
C largely
D by much
7. A satisfy
B match
C answer
D serve
8. A effective
B skilled
C developed D handy
9. A action
B operation C practice
D work
10. A composed
B put up
C settled
D laid out
11. A out of
B since
C so
D owing to
12. A speed
B hurry
C rush
D dash
13. A fine
B right
C fair
D deserved
14. A roughly
B comparatively
C slightly
D.approximately
15. A mixtures
B associations C unions
D gatherings
Ex. 17 through 22: Choose the correct option A, B, C, or D:
17. When Christian arrived at the disco, Iris ..... .
A) already left
B) has already left
C) had already left
D) will leave
18. Simon forgot .... the lights before he left.
A) turn off
B) turning off
C) to turn off
D) had turned off
19. Its no use .... to him. He doesnt listen.
A) to speak
B) spoke
C) speaking
D) to have spoken

151

Kualifikimi i msuesve, 2010

20. Diana was offered the job .... having poor qualifications.
A) despite
B) although
C) even though
D) despite of
21. The .......... in Scotland is magnificent
A) land
B) setting
C) scenery
D) territory
22. Minor .. are common if you take part in dangerous sports
A) wounds
B) injuries
C) breaks
D) hurts
23. Each of the following passages contains an irrelevant idea. Read the
passages and cross out the sentence that does not support the main idea of
the passage.
23/1.
(1) Underground homes are more expensive o build than conventional
houses.
(2) Earth shelters are nothing like a dank, dark basement.
(3) Well-placed windows and skylights ensure brightness and fresh air.
(4) Sophisticated waterproofing techniques keep moisture out.
(5) Heating and air-conditioning require less energy because the soil
temperature is relatively stable and the concrete walls can store the suns
heat and radiate it into the rooms at night.
23/2.
(1) Every spring, windstorms collect dust from the great deserts of China.
(2) The dust forms a dense cloud that is hundreds of miles wide.
(3) It is blown thousands of miles across the Pacific Ocean.
(4) As much as 10% of the soil in Hawaii is composed of dust particles from
China.

152

Modele testesh, arsimi i mesm

(5) The dust travels from the North Pacific to the Gulf of Alaska and from
there moves south and then east.
23/3.
(1) In 1772, Ann Bradford leaped at the chance to live in England with her
brother Dave.
(2) He taught her mathematics, and she began to help him keep a record of
his discoveries.
(3) In Germany her mother only allowed her to learn how to knit.
(4) The two of them would stay up until dawn in all temperatures, gazing
upward.
(5) They built their own telescopes, which were even better than those at the
Royal Observatory in Greenwich.
23/4.
(1) Winning or losing a race in skiing can be a matter of a hundredth of a
second.
(2) To increase speed skiers wear one- piece suits that cling to their bodies in
order to reduce wind resistance.
(3) Nothing is worn under these tight- fitting suits.
(4) Skiing equipment has changed over the years.
(5) A ski suit is made from wind- and water-resistant or water-proof fabric,
and has a non-removable liner made of nylon, silk, cotton or taffeta. Its main
function is to keep a person warm while participating in winter sports.
23/5.
(1) The bioluminescent flashlight fish does not actually light up but has a
sack-like organ under each eye that contains luminous bacteria.
(2) Unfortunately the bioluminescent fish once inhabiting most of the
worlds seas can now be seen only in the Red Sea.
(3) Although the bacteria grow constantly, the fish can control the light by
eye movement.
(4) The flashlight fish uses its light to search for food in the dark depths.
(5) Upon finding the food, the fish blinks rapidly to signal its mates.
24. Choose the answer that best fits the sentence.
24/1. ., their small size and the thin soil make them easy prey to a
hikers heel.
A) Alpine flowers which can resist wind, cold and snow
B) When alpine flowers can resist wind, cold and snow

153

Kualifikimi i msuesve, 2010

C) While alpine flowers can resist wind, cold and snow


D) Alpine flowers resisting wind, cold and snow
24/2. .. pandas eat bamboo almost exclusively, they are also carnivorous.
A) Not only
B) Until
A) As soon as
D) Although
24/3. Although . a country illegally is risky, the alien
who finds work may believe the risk worthwhile.
A) when entering
B) he enters
C) entering
D) having entered
24/4. sighting an approaching car, some drivers tend to speed up.
A) When slowing down instead of
B) Instead when slowing down at
C) When instead of slowing down
D) Instead of slowing down when
24/5. .. to England remain strong, the channel
Islanders are exempt from most British taxes.
A) Although their ties
B) Although tied
C) Before their ties
D) Tied
24/6. governments point with pride to increasing
mechanization in agriculture, human and animal power still produce a
significant portion of the worlds food.
A) Since
B) Because
C) So that
D) While

154

Modele testesh, arsimi i mesm

GJUH FRNGE
PR DOKUMENTACIONIN

1. Bazuar n aktet normative nxnsi ndaj t cilit merret masa pr prjashtim


nga shkolla ka t drejtn e ankimimit brenda
A) 5 ditve
B) 2 javve
C) 10 ditve
D) 15 ditve
2. Prve orve t lira q planifikohen pr prforcim ,ort e tjera
planifikohen pr:
A) prsritje paralele
B) veprimtari shkollore
C) Zvendsim orsh
D) realizimin e programit
3. Cilat nga kto organe drejtohen nga drejtori i shkolls
A) Kshilli i msuesve
B) Kshilli i klass
C) Kshilli i disiplins
D) Bordi i shkolls

PER PROGRAMIN
4. Quel est le niveau des comptences que llve doit atteindre la fin du
lyce?
5. Quels sont les documents principaux utiliss par les auteurs de
programmes et de manuels scolaires de la langue trangre?
6. Citez les quatre comptences qui se dveloppent au long de lenseignement dune langue.

155

Kualifikimi i msuesve, 2010

QUESTIONS SUR LE NIVEAU MTHODOLOGIQUE


7. Emrtoni tre nivelet e t nxnit duke vn n dukje veantit respektive.
8. crivez ce que llve du niveau A2 peut raliser pendant la Production
Orale Gnrale:
9. Quest-ce que vous comprenez par le terme acte de parole?
Citez deux exemples dactes de parole.
(plusieurs variantes sont possibles)
10.
A)
B)
C)
D)

Quelle et la mthode qui met lapprenant au centre du cours?


Traditionnelle
Structuro- globale
Audio-visuelle
Communicative-interactive

11. Quel est le rle de l autovaluation dans lapprentissage des langues


trangres
A) Faciliter le travail de lvaluation du professeur
B) Aider les lves comprendre le niveau de leurs connaissances
C) Servir au directeur de lcole pour contrler le niveau des lves
D) Aider les parents connatre le progrs de leurs enfants

CONNAISSANCES LINGUISTIQUES
12. Compltez avec lun des mots de la liste:
..combien de temps travaillez-vous?
A) Il y a
B) depuis
C) Voil
D) Quoi que

156

Modele testesh, arsimi i mesm

13. Hier nous sommes arrives __________


A) plutt
B) plus tt
C) des fois
D) quelquefois
14. Le voyage a t organis
A) par les transports en commun
B) par une agence de voyage
C) par la banque
D) par une agence immobilire
15. Le magasin sera ferm _________________ftes de Pques.
A) Du fait que
B) Grace
C) En raison des
D) Car
16. Elle est inconsciente. Elle fait ______________________
A) nimporte lequel
B) quoi que
C) nimporte quoi
D) nimporte qui
17. Fais attention __________________tu traverseras le boulevard.
A) traversant
B) au moment o
C) bien que
D) cause de
18. Rcrivez ce texte au pass et faites les accords si ncessaire:
Elle sassoit au volant de sa vieille voiture. Elle se regarde un instant
dans le rtroviseur. Elle allume une cigarette avant de mettre la ceinture. Elle
se met penser, rflchir et soudain sans raison apparente elle se met
pleurer grosses larmes, sans bruit. Son regard se fixe sur un point inexistant
et cependant lointain.

157

Kualifikimi i msuesve, 2010

19. Remplacez la proposition subordonne souligne par un nom:


1. Nous tions dsols quil ait chou.
2. Jai appris quon avait arrt lautomobiliste responsable de laccident.
3. Il est regrettable que tu aies t absent.
4. Il est dplorable que les mers soient pollues.
5. Il est impossible que nous dcidions quoi que ce soit en ce moment.
20. Compltez les phrases avec les relatifs composs.
Jai gar un collier je tenais comme la prunelle de mes yeux.
Vous avez rencontr des problmesvous ne vous attendiez pas.duard a
achet trois cents bouteilles de champagne ..il attribue des
qualits mon sens excessives.
Ils viennent dacqurir un bateau lentretien ils devront
passer un temps fou.
Vous trouverez facilement la piste ..on descend directement la station.
21. Rpondez affirmativement en remplaant les groupes de mots par les
pronoms qui conviennent:
1. Il a offert des roses sa sur? Oui
2. Vous avez envoyez la facture au client? Oui
3. Tu me laisseras ton adresse de vacances? Oui
4. Vous avez prt une chaise aux voisins? Oui
5. Ont- ils assist la crmonie de linauguration de la nouvelle cole du
quartier?
22. Compltez ces phrases avec lexpression qui convient.
1. Il est parti deux semaines en voyage (pourtant sans) le dire son
personnel.
2. (En dpit de Contrairement ) sa sur qui est plutt timide, Salom est
drle et trs gaie.
3. A lheure quil est , il est arriv Lyon , (encore que - mme si ) je nen
suis pas sr.
4. Leuro reste fort face au dollar (nanmoins au contraire) cela ne profite
pas beaucoup lUE.
5. Je crois quil faut ( au lieu de - quand mme) prvenir vos collgues
6. ll fera tout pour russir (mme si quand mme) . les autres lempchent.

158

Modele testesh, arsimi i mesm

23. Mettez les phrases suivantes la forme passive.


1. On distribuera des revues tous les lves.
2. Le directeur a communiqu ces dcisions.
3. Vous occupez une place fumeur
24. Finissez les phrases:
1. Si jai le temps................
2. Elle serait venu si....................
3. Nous ferions lexcursion si..................
25. Le chauffement global est un danger pour notre plante. Sauvons-le!
Argumentez vos ides en 150 mots.

159

Kualifikimi i msuesve, 2010

GJUH ITALIANE
PR DOKUMENTACIONIN
1. N prbrje t bordit t shkolls bn pjes:
A) vetm nj nndrejtor i shkolls.
B) t gjith nndrejtort e shkolls.
C) vetm nj msues.
D) t paktn nj msues.
2. Minitesti dallohet nga testi sepse:
A) zhvillohet pr nj koh t shkurtr.
B) zhvillohet jasht ors msimore.
C) zhvillohet vetm me nxnsit me nota t ulta.
D) kontrollon pak or msimore.
PR PROGRAMIN
3. Cili sht roli i msuesit n kuadrin e programeve t reja t gjuhve t
huaja?
A) sht ai q organizon dhe programon veprimtarit msimore
B) sht ai q vzhgon mnyrn e t msuarit t nxnsve
C) sht burimi i vetm i informacionit faktik
D) sht si nj enciklopedi, si nj fjalor i gjall
4. Sipas kurrikuls s gjuhs italiane, me t msuar induktiv nnkuptohet:
A) nxnsit nxiten ta nxjerrin vet t ren e msimit
B) nxnsve u paraqitet rregulla dhe ata e zbatojn vet n vijim
C) nxnsit ruajn nj ekuilibr midis katr aftsive tradicionale
D) nxnsit nxiten t ruajn renditjen formale t veprimtarive t
paraqitura nga teksti
5. Sipas prcaktimeve dhe sugjerimeve t kurrikuls, qndrimi ndaj
gabimeve t nxnsve nnkupton:
A) shmangien e korrigjimit t gabimit n rastet kur nuk sht e
domosdoshme

160

Modele testesh, arsimi i mesm

B) korrigjimin n vend dhe menjher t gabimit pavarsisht nga lloji i


veprimtaris q po kryhet
C) mbi bazn e tyre t kryhet gjithnj vlersimi me not i nxnsit
D) mosndrhyrjen n asnj rast pr korrigjimin e tyre

PR METODIKN
6. kuptojm me objektiv minimal?
7. Cilat jan 3 lloje t msimdhnie-msimnxnies?
8. Si duhet kuptuar nxitja e motivimit dhe e pjesmarrjes s nxnsit me
ann e teknikave si dramatizimi dhe role-play?
9. Bashklidh sipas prcaktimit tabelat e kolons n t majt me ato t
kolons tjetr

A.
Shpreh pozicionin e atij msuesi
i cili ndjek msimdhnien n
mnyr t shtjelluar e t ndar t
gramatiks.
B.
Shpreh pozicionin e atij msuesi
i cili ndjek msimdhnien e
gramatiks n form implicite.

161

1.
N momente t caktuara t
msimit punohet me gramatikn
duke br ushtrime dhe duke
reflektuar mbi to, n momente t
tjera prmes prdorimit zbulohet
edhe rregulla gramatikore.
2.
Pr mua nxnsit duhet t
msojn t arsyetojn lidhur me
gramatikn, duhet t jen t
ndrgjegjshm
lidhur
me
mekanizmat e gjuhs. N klas,
prdor po t jet e nevojshme,
termat korrekte; fjala vjen
koncepte
si
kryefjal,
kundrin, jan t domosdoshme.

Kualifikimi i msuesve, 2010

C.
Shpreh pozicionin e atyre
msuesve q qndrojn n pozita
eklektike, m elastike, sipas t
cilve gramatika luan role t
ndryshme n varsi t momentit
didaktik e t fazs s msimit.

3.
Prmes prdorimit t gjuhs
msohet gramatika. sht padobi
ta msosh n mnyr formale.
Dalngadal nxnsi n mnyr
intuitive provon, riprovon, bn
gabime dhe vetkorrigjohet dhe
kshtu mson.

10. rol mund t luaj vetvlersimi n msimin e gjuhs s huaj?


A) Lehtson punn vlersuese t msuesit
B) Ndihmon nxnsin t kuptoj shkalln e njohurive t veta
C) I shrben drejtoris pr t prcaktuar nivelin e nxnsve
D) Ndihmon prindrit t njohin ecurin e fmijs.
PR PRGATITJEN SHKENCORE
11. Trovi laggettivo o il pronome indefinito giusto.
1. Ascolta, ____________________bussa alla porta.
A) alcuno
B) ognuno
C) qualcuno
D) nessuno

2. Compra ____________________________disco di Celentano.


A) ciascuno
B) qualsiasi
C) ognuno
D) niente
12. Tra le alternative proposte mettete un X, su quella che corrisponde alle
metafore sottolineate.
a- Giovanni ha la testa dura
A) poco intelligente
B) sgarbato
C) testardo
D) gentile

162

Modele testesh, arsimi i mesm

b- Suo marito ha le mani bucate


A) malato
B) ferito
C) gentile
D) spende troppo
13. Scegli i pronomi combinati.
a- Esca!....vada! Non si faccia pi vedere!
A) te ne..
B) se ne
C) ne
D) ce ne

b- Gli abbiamo prestato quel libro da troppo tempo.Dovrebbe restituir____


A) se lo..
B) lo
C) ce lo
D) glielo
14. Scegli il verbo opportuno.
a. Sebben Ugo (impegnarsi)_________ molto, non riusci a passare il test.
A) si impegnasse
B) si impegn
C) si fosse impegnato
D) si sarebbe impegnata

b. Certo che se me le avessi detto(agire) _______________dimpulso.


A) agirei
B) avessi agito
C) agisco
D) avrei agito
15. Scegliete una delle alternative.
1- Sei andato al mercato e hai trovato qualcosa che ti piace a un prezzo
bassissimo
Cosa pensi?
-Ho fatto un:

163

Kualifikimi i msuesve, 2010

A)
B)
C)
D)

affarone
affarino
affaraccio
affaretto

16. Scegli il verbo giusto.


1. In antichit molti tetti delle case di Venezia _____________________.
A) era ricoperto
B) erano ricoperti
C) erano ricoperto
D) sono ricoperto
17. Trovi il verbo esatto.
Levoluzionismo scientifico___________________ con il francese Jean
Baptiste de Lamark (1809;Filosofia zoologica).
A) nacqui
B) nacque
C) nata
D) nascesti
18. Riscrivi la frase, usando la forma dopo + infinito passato.
1-Andai dal dottore dopo che avevo passato tutta la notte sveglio per colpa
del mal di stomaco.
19. Scegli il verbo giusto.
1. La mattina del 14 febbraio Luigi si ricorda che quel giorno_________
il giorno degli innamorati e cosi compra un mazzo di fiori per sua moglie.
A) era
B) stato
C) era stato
D) fu stato
20. Scegli il tempo corretto del congiuntivo.
1. Sta per nevicare.Quando esci, meglio che tu ______ il cappuccio.
A) abbia portato
B) porti
C) porta
D) avessi portato

164

Modele testesh, arsimi i mesm

21. Scegli il tempo giusto del periodo ipotetico.


1- Se ______________la medicina non avresti avuto mal di testa.
A) prenderei
B) prenda
C) prendessi
D) avessi preso
22. Trovi il verbo esatto.
1. Quando sono arrivato alla scuola ___________________ Maria.
A) fosse gia andata
B) era gi andata
C) era gi andato
D) gi andato
23. Completa le frasi con linfinito passato e con il passato remoto.
1- (a-Consultati) _____________ tutti i documenti non (b-rendersi conto)
_______________ che qualcuno li avera messi cambiati.
2- (a-Inagurata) ______________ la fiera, il Sindaco (b-volere)___________
visitarne alcuni ambienti.
24. Scegli laggettivo possessivo corretto.
1. La mia casa mi piace molto e li io vivo con_______ madre e lei e attenta
per mantenerla pulita.
A) la mia
B) mia
C) la tua
D) mio
25. Scegli la forma giusta.
1. Ai miei nipoti piacciono i libri di favole, cosi ________ ho regalati due.
A) glieli
B) gliele
C) gliene
D) glielo

165

Kualifikimi i msuesve, 2010

26. Scegli la forma corretta del condizionale.


1. Signora ________________bene a controllare il biglietto, forse nella
platea sbagliata.
A) farebbero
B) faresti
C) farebbe
D) farei
27. Completate la frase che ha lo stesso significato di quella al gerundio.
1. Avendo finito di mangiare, gli invitati si alzano dalla tavola.
28. Mettere dalla forma attiva alla passiva.
1. Molti lettori hanno apprezzato il romanzo La legge dei padri,,.
29. Metti i verbi nei tempi del congiuntivo.
1- Pensavo che Gianni non (finire) _________pi di parlare al alta voce.
2- Mi dispiace che nessuno (venire) _________al tuo concerto.
30. Trovare il relativo giusto.
1. _______vuole partecipare alla festa deve portare una cosa fatta in casa.
A) quale
B) chi
C) che
D) cui
31. Scegli laggettivo esatto.
1. Mio marito mi ha comprato un ____________orologio per il nostro
anniversario.
A) bel
B) bello
C) bell
D) bella
32. Sostituire laggettivo sottolineato con una subordinata relativa introdotta
dal che.
1- Allimprovviso si accese una luce abbagliante.
2- Per il giardino ho comprato delle sedie pieghevoli.

166

Modele testesh, arsimi i mesm

33. Completare con limperfetto congiuntivo:


1. Nessuno sperava che noi (risolvere) ...................il problema cos in fretta.
2. Era difficile che tutti (trovare) ...............................posto a sedere.
3. Pensavamo che tu (vivere) ............................................da solo.
4. Credevo che loro (smettere) ..........................................prima di me.
34. Completare con i pronomi relativi
1. Il progetto ........................ ho lavorato a lungo pronto.
2. Firenze la citt .............. vorrei vivere.
3. La scuola .................... frenquenti tu quella vicino ai giardini pubblici?
35. Invitare qualcuno in modo formale.
1. a finire in fretta
______________________________
2. a sedersi
______________________________
3. a scegliere lauto da noleggiare ______________________________
4. ad essere gentile
______________________________
5. a non avere fretta
______________________________
36. Collegare le espressioni idiomatiche della colonna A con quelle della
colonna B.
A
B
1. Avere le mani bucate
a. Essere distratti
2. Avere del fegato
b. Arrendersi
3. Prendere per il naso
c. Spendere denaro senza riflettere
4. Essere una buona forchetta
d. Mangiare di tutto con appetito
5. Avere la testa fra le nuvole
e. Imbrogliare
6. Lavorare con i piedi
f. Essere molto arrabbiato
7. Avere un diavolo per capello
g. Eseguire male un lavoro
8. Alzare le mani
h. Essere coraggiosi

167

Kualifikimi i msuesve, 2010

GJUH GJERMANE
PR DOKUMENTACIONIN
1. Objektivat e arritjeve t nxnsve pr kapitull msuesi i shkruan:
A) n fillim t planit msimor vjetor.
B) te ditari i msuesit n fillim t kapitullit.
C) n fillim t ditarit.
D) n regjistr.
2. Cili bn pjes n formatin e planit vjetor t shkolls?
A) Detyrat e drejtorit t shkolls pr msuesit.
B) Synimi vjetor i shkolls.
C) Planet e msuesve kujdestar.
D) Plani i bordit t shkolls.
3. Drejtori i shkolls i paraqet pr miratim planin vjetor t shkolls:
A) kshillit t prindrve t shkolls.
B) bordit t shkolls.
C) qeveris s nxnsve.
D) ekipit kurrikular t shkolls.
4. Cili pohim sht i pasakt
A) Bordi i shkolls ka pr detyr t miratoj rregulloren e brendshme t
shkolls.
B) Bordi i shkolls ka pr detyr t miratoj planin afatmesm t shkolls.
C) Bordi i shkolls ka pr detyr t miratoj planet vjetore t msuesve.
D) Bordi i shkolls ka pr detyr t miratoj planin vjetor t shkolls.

PR PROGRAMIN
5. Was verstehen Sie unter Lernziele?
6. Beschreiben Sie kurz das Niveau B1 der Fertigkeit Lesen.
(mindestens 4 Angaben)

168

Modele testesh, arsimi i mesm

7. Was fr Standards gibt es bei dem Lernprozess?

PER METODIKEN
8. Welche Funktionen haben die Unterrichtsschritte wie:
Bild projizieren, Bild beschreiben, berschrift geben (Multiple choice)
vor dem Hren. Erwhnen Sie 3 Funktionen
9. Was gehrt zu den Sozialformen im Unterricht?
10. Welche Vorteile hat Partnerarbeit gegenber dem Frontalunterricht?
Erwhnen Sie 3 Vorteile
11. Was ist ein produktives Schreiben?

PR PRGATITJEN SHKENCORE
Lesen Sie den Text
Daumen hoch!
Der erste Finger mutiert zum Zeigefinger des 21. Jahrhunderts

Mehr als achtzig Prozent der japanischen Teenager nutzen ihr Handy nicht
zum Telefonieren, sondern nur noch fr Kurznachrichten, so genannte SMS,
wie krzlich eine Umfrage eines Telefonkonzerns ergab. Die Tokioter
Soziologin Mimi Ito hatte festgestellt, dass die Jugendlichen selbst dann
lieber kleine Texte mit dem Mobiltelefon verschicken, wenn sie zu Hause
vor dem Rechner sitzen und eigentlich mailen knnten. Ihre Erklrung: Die
sind mit dem Daumen einfach schneller, als auf der Tastatur. TV-Sender
veranstalten sogar schon Wettbewerbe; die Besten schaffen hundert Wrter
pro Minute.
In der Fachwelt heien die jungen SMS-Junkies oya yubi sedai - frei
bersetzt Generation Daumen. Man fand heraus, dass Angehrige dieser
Gruppe wesentlich dickere Daumen besitzen als Heranwachsende ohne
Handy. Sie benutzen den ersten Finger der Hand sogar, um an der Tr zu
169

Kualifikimi i msuesve, 2010

klingeln, sich an der Nase zu reiben - oder als Zeigefinger. Einige Forscher
sehen darin sogar den Beweis, dass die technische Entwicklung beim
Menschen Entwicklungen bewirkt, fr die frher viele Generationen ntig
gewesen wren. Eine bertreibung? Oder ist der Daumen tatschlich der
Superfinger des Informationszeitalters, wie die Londoner Tageszeitung
Observer schwrmte?
Es wre nicht das erste Mal, dass sich eine Anpassung des Daumens an eine
neue Technik vollzge - mit einigem Profit fr uns Menschen. Der
Evolutionsforscher John Napier schrieb, dass wir uns nicht zuletzt dank
dieses Fingers von den brigen Primaten unterscheiden. Vor gut zwei
Millionen Jahren tauchten die ersten Werkzeuge aus Knochen und Stein auf.
In der selben Zeit, das zeigen Fossilienfunde, emanzipierte sich der Daumen
von den brigen Fingern: Er wurde lnger und die Muskeln zeigten massive
Vernderungen. Der Mensch konnte den Daumen fortab unabhngig von
allen anderen Fingern bewegen und mit der Daumenspitze alle anderen
Fingerkuppen berhren; nach Auskunft eines Handchirurgen eine
Entwicklung, die in der Natur ohne Beispiel ist.
Es mag uns banal erscheinen, doch die Fhigkeit, einen Stock fest in der
Hand zu halten, mit Messer und Gabel zu essen oder Golf zu spielen, haben
wir erst dank des Daumens. Ohne ihn ist die Hand bestenfalls eine Zange,
die nicht richtig schliet stellt John Napier fest. Der przise Umgang mit
Waffen und Werkzeug wre uns ohne den Daumen nie mglich gewesen;
nur durch dieses evolutionre Meisterwerk konnten wir zu erfolgreichen
Jgern und Kriegern werden. Der rmische Feldherr Julius Csar wusste
genau, warum er seinen Feinden vor der Entlassung aus der Gefangenschaft
beide Daumen abhacken lie ...
Der Grund, weshalb sich unser Daumen im Laufe der
Entwicklungsgeschichte des Menschen selbstndig machte, ist bis heute
allerdings ungeklrt. Fest steht, dass sich nicht nur eine Vernderung der
Hand vollzog, sondern auch eine Weiterentwicklung im Gehirn: Es wuchs
explosionsartig an, von gut 700 auf bis zu 1400 Gramm. Die Steuerung der
Hand beansprucht - neben der das Gesichts - den grten Teil der
motorischen und sensiblen Gehirnmasse. Fr den Daumen wiederum steht
davon von allen Fingern die meiste Steuerungskapazitt zur Verfgung.

170

Modele testesh, arsimi i mesm

Wird er aber im Handyzeitalter so wichtig, dass unsere Kindeskinder nur


noch mit dicken Daumen zur Welt kommen? Wohl kaum, denn selbst bei
zwanzig Jahre langem Training wrden die Gene fr einen krftigeren
Daumen nicht an die nchste Generation vererbt; und Evolution heit, dass
sich die Gene verndern. Die Natur untersttzt solche Mutationen nur, wenn
sie sich als vorteilhaft fr das berleben einer Art erweisen - und danach
sieht es bei der Handynutzung nicht aus.
Statt dessen sehen sich rzte zunehmend mit Menschen konfrontiert, die
ber Entzndungen an der Hand klagen. Und auch den Intellekt scheint der
Einsatz des Superfingers nicht gerade zu befrdern: In einer Umfrage,
wieder in Japan erhoben, uerte jeder Vierte, der Gebrauch von Handy und
Computer habe seine Handschrift verschlechtert - und mehr als die Hlfte
der Befragten gab zu, dass sie deshalb bereits einige Schriftzeichen
vergessen htten.
Stimmen die folgenden Aussagen mit dem Text berein?
Kreuzen Sie an!

12. Nur noch eine Minderheit der japanischen Teenager telefoniert


mit dem Handy.
13. Bei vielen japanischen Teenagern bernimmt der Daumen sogar
einige Funktion des Zeigefingers
14. Auch bei anderen Primaten konnte eine Weiterentwicklung
des Daumens festgestellt werden
15. Offenbar hngt die Emanzipation des Daumens von den anderen Fingern
mit der Entwicklung des Gehirns zusammen
16. Wer seine Daumen verliert, ist nicht mehr in der Lage, Werkzeuge und
Waffen zu gebrauchen

171

Kualifikimi i msuesve, 2010

17. Wann begann der Daumen, sich zu verndern? (Stichpunkt)


18. Wann werden Mutationen an die nchste Generation vererbt?
(Nebensatz)
Sie werden vererbt,_____________________________________sind
19. Welche Umschreibung passt zu welcher Wendung?
1) Es steht viel auf dem Spiel.
a) Das fllt sofort auf.
2) Das wird Schule machen.
b) Sie hat durchs Schaden gelernt.
3) Er lebt auf groem Fue.
c) Das ist ein Vorbild fr alle.
4) Das springt sofort ins Auge.
d) Das ist eine entscheidende Sache
5) Sie hat viel Lehrgeld gezahlt.
e) Er gibt viel Geld aus
20. Die zweite Frau eines Mannes ist fr die Kinder der ersten deren
A) Pflegemutter
B) Adoptivmuttert
C) Stiefmutter
D) Schwiegermutter
21. Wenn jemand ghnt,
A) hat er Angst
B) ist es ihm zu hei
C) hat er Hunger
D) ist er mde
22. Was ist falsch?
A) Es waren rund 200 Leute da.
B) Es waren etwas 200 Leute da.
C) Es waren zirka 200 Leute da.
D) Es waren ungefhr 200 Leute da.
23. Er hat das schwierige Klavierspiel einfach vom Blatt gespielt. Das
heit:
A) Er hat es sehr gut gespielt.
B) Er hatte es vorher noch nie gespielt.
C) Er hatte es sehr schlecht gespielt.
D) Er hat das falsche Stck gespielt

172

Modele testesh, arsimi i mesm

24. Was kann man nicht sagen?


A) Es fngt an zu regnen.
B) Es regnet weiter.
C) Es hrt auf zu regnen.
D) Es beendet zu regnen
25. Ergnzen Sie:
Sehr geehrte Damen und Herren, mein Name ist Maria Sanchez. Ich studiere
(1) zwei Jahren Germanistik an der Philologischen
Fakultt in Madrid.
(2) meine Sprachkenntnisse zu verbessern, wrde ich
gerne fr ein oder zwei Jahre in Osterreich studieren. Besonders interessiere
ich mich fr die Universitt Salzburg, (3) ich
habe gehrt, dass das Germanistikinsitut dort einen besonders guten Ruf hat.
Auerdem (4)ich Salzburg nach einem 2-monatigen
Aufenthalt im Sommer 2008 bereits und habe dort auch einige Freund. Ich
wollte (5) nun erkundigen, ob die Mglichkeit
(6), einen Sudienplatz am Germanistikinstitut zu
bekommen. Wenn ja, mchte ich Sie ersuchen, mir die
Aufnahmebedingungen fr ein Studium an einer sterreichen Universitt
mitzuteilen. Es (7) mich unter anderem interessieren,
(8) ich einen Nachweis meiner Deutschkenntnisse
erbringen muss.
Weiters wre ich Ihnen fr Informationen ber gnstige Wohngelegenheiten
bzw. Studentenheime(9).
Ich hoffe (10) Ihre baldige Rckmelgung und verbleibe
Mit freundlichen Gren
Eva Heller
26. Wie heien die Prpositionen
a) Sie waren der Meinung, dass sie sich das Examen vorbereitet haben
b) Die Bewohner im Zentrum der Stadt leiden dem stndigen Lrm
c) Der Richter war der Meinung des Zeugen einverstanden.
d) Henry ist gut Mathe
27. Bilden Sie Nebenstze
a) Trotz des miserables Essen hat sie zugenommen.
b) Fr ihre Karriere tut sie alles.

173

Kualifikimi i msuesve, 2010

c) Aufgrund eines Stipendiums kann Isabella einen Deutschkurs in


Deutschland besuchen
d) Nach dem Abitur studierte sie fr das Lehramt am Gymnasium
28. Ergnzen Sie:
a) Das Buch,Umschlagzerrissen war, habe ich neu binden lassen
b) Wie teuer ist der Computer, Sie im Angebot haben?
c) Die Frau, ich geholfen habe, war mir sehr dankbar.
29. Es liegt ihm, dir zu helfen
A) an
B) in
C) vor
D) zu
30. dieser Zeit, d.h. im 18.Jahrhundert, reiste man mit Kutschen
A) dank
B) an
C) zu
D) von
31. Ich verlasse mich seine Ehrlichkeit.
A) an
B) auf
C) zu
D) in
32. Obwohl wir uns sehr geeilt haben, haben wir den Zug .
A) genommen
B) verpasst
C) gelungen
D) erreicht
33. Leider ich nicht lnger bei dir bleiben
A) soll
B) will
C) muss
D) kann

174

Modele testesh, arsimi i mesm

34. Meistens machen wir ein Picknick und wir bernachten ja auf
Campingpltzen, gestern auf einem supermodernen, der gerade an diesem
Tag
A) erffnet worden ist
B) erffnet wird
C) erffnet worden sind
D) erffnete
35. Kann ich dein Buch noch ein paar Tage behalten?...
A) Leider habe es ich noch nicht ausgelesen.
B) Leider ich habe es noch nicht ausgelesen.
C) Leider habe ich es noch nicht ausgelesen
D) Leider habe noch nicht ich es ausgelesen
36. In unseren Flssen starb eine______Zahl von Fischen.
A) alarmierene
B) alarmierte
C) alarmierendste
D) alarmierende
37. Er hatte das Stellenangebot ganz zufllig Herumblttern
in der Zeitung gefunden.
A) beim
B) zwischen den
C) seit
D) whrend

Jeder Satz hat nur einen Fehler.


38. Welches Wort ist nicht korrekt?
a) So schnell wie damals rollte der technischen Fortschritt noch nie
a
b
c
d
das Unfall nichts gesehen habe.
b) Er erklrt, dass er von
a
b
c
d
ihn
einfach
die
Geschichte?
c) Wiederholt
a
b
c
d
d) Als wichtigste Neuerung gilt heute in Rckblick die Dampfmaschine.
a
b
c
d

175

Kualifikimi i msuesve, 2010

SOCIOLOGJI
PR DOKUMENTACIONIN
1. Norma e ngarkess msimore (NNM) e nj msuesi, n prputhje me
lndn, ciklin dhe shkolln prcaktohet:
A) ministri i Arsimit dhe t Shkencs
B) nga DAR
C) nga bordi i shkolls
D) nga drejtori i shkolls
2.
A)
B)
C)
D)

Sipas dispozitave normative, msuesi nuk ka pr detyr:


t zbatoj me korrektsi legjislacionin shkollor;
t sillet me etik demokratike e rofesionale,
ta njoh mir lndn ose lndt q jep n shkoll,
t zgjidhet n organizma konsultative, q veprojn n shkoll

3. Lvizjet n pun t msuesve, si punmarrs, bhen n prputhje me:


A) Kodin e Puns
B) Dispozitat normative
C) Ligjin pr arsimin parauniversitar
D) Asnj nga t msiprmet
4. Te udhzimi pr hartimin e objektivave t arritjeve t nxnsve krkohet
q minitesti t zhvillohet nga:
A) msuesi i lnds pr objektivat e nj ore msimore
B) msuesi i lnds pr objektivat e nj kapitulli
C) drejtori i shkolls pr objektivat e nj kapitulli
D) drejtori i shkolls pr objektivat e nj ore msimore

PR PROGRAMIN
5. Zbatimi cilsor i programit, nuk krkon nga msuesi:
A) t zbatoj me prpikri programin lndor
B) t krkoj materiale shtes q sqarojn m mir objektivat e programit
lndor

176

Modele testesh, arsimi i mesm

C) t ofroj shanse t reja kurrikulare prtej atyre q ofron programi dhe


teksti shkollor
D) a dhe b s bashku
6. Krkesat q ushtron ndaj shkolls mjedisi vendor duhet t njihen nga
msuesi:
A) Pr t zbatuar m mir kurrikuln zyrtare
B) Pr t hartuar kurrikuln n baz shkolle
C) Pr t prballuar presionin q politika vendore ushtron ndaj kurrikuls
zyrtare
D) A dhe B
7. Pr realizimin e synimeve t lnds, msuesi duhet t bazohet:
A) N krkesat e programit lndor
B) N tekstin e nxnsit
C) N prvojn e tij vetjake
D) N t gjitha m sipr

E vrtet apo e gabuar?


8. Kurrikula n baz shkolle synon kryesisht t vendos kritere pr t matur
arritjet e nxnsve n nivel vendor, ___________________________
9. Prcaktimi n program i objektivave realiste dhe n prputhje me
mundsit e nxnsve sht parim themelor i kurrikulit gjithprfshirs,
10. sht synim i kurrikuls s lndve shoqrore t prgatis t rinjt dhe
t rriturit pr pjesmarrje aktive n shoqrin demokratike, _________
11. Zbatimi cilsor i programit t lnds s sociologjis krkon nga msuesi
t krkoj materiale shtes q sqarojn m mir objektivat e programit
lndor ______________________________________

177

Kualifikimi i msuesve, 2010

PR METODIKN
12. Nga msuesi krkohet gjithmon q:
A) t trajtoj t gjith nxnsit me respekt,
B) t dgjoj mendimin e nxnsve,
C) t jet model pr sjelljen dhe mnyrn e t menduarit t nxnsve
D) A dhe B
13. Perenializmi, nj ndr drejtimet filozofike arsimore, mbron iden se
nxnsit duhet t fitojn ato njohuri q bartin ide t mdha. Sipas
perenializmit, qllimi kryesor i kurrikuls sht t siguroj q nxnsit:
A) t ken njohuri t mjaftueshme pr t gjetur kuptimin e tyre n jet
B) t zhvillohen nga pikpamja intelektuale n fushn e artit dhe t
shkencave
C) t din si t prmirsojn shoqrin ku jetojn
D) t zhvillojn ndjenjn e vetvlersimit
14. Biheviorizmi mbshtetet n iden se msuesit mund t arrijn q
nxnsit t shfaqin sjelljet e dshiruara prej tyre, prmes kontrollit t
kujdesshm t mjedisit arsimor dhe prdorimit t teknikave t prshtatshme
t prforcimit. Pra, sipas biheviorizmit:
A) Sjelljet e dshiruara t nxnsve nuk mund t arrihen asnjher
B) Nxnsit duhet t ndjekin shtjet e tyre n jet
C) Sjellja njerzore nuk prcaktohet nga kushtet e mjedisit
D) Sjelljet e dshiruara njerzore mund t jen m shum produkt i
planifikimit se sa i rastsis

E vrtet apo e gabuar


15. Pohimet pr at far msuesit duhet t din dhe t jen t aft t bjn
rreshtohen nga ato q jan konkrete dhe t veanta tek ato q jan
abstrakte dhe t paprcaktuara
16. Prshkrimi q msuesit i bjn puns s tyre sht gjithmon konkret
dhe i sakt

178

Modele testesh, arsimi i mesm

17. Nj nga sfidat m t mdha t msuesve sht t si t shmangin trysnin


pr vmendje t veant q shpesh krkojn nxnsit me arritje t ulta n
msime
18. Lidhur me faktort e shumt q ndikojn tek t nxnit, sht m e sakt
t thuash se msuesit:
A) jan n gjendje t kontrollojn t gjith faktort q ndikojn te t nxnit
B) nuk jan n gjendje t kontrollojn as edhe nj nga kta faktor
C) nuk duhet t prpiqen t kontrollojn ndonj nga kta faktor
D) mund t kontrollojn vetn pak nga kta faktor
19. Shkruani 3 objektiva t lnds s sociologjis q u takojn 3 niveleve t
aftsive intelektuale
Objektivi 1. Niveli i ult: ............................................................................
Objektivi 2. Niveli mesatar: .........................................................................
Objektivi 3. Niveli i lart:............................................................................

PR PRGATITJEN SHKENCORE
20. Krahasuar me normat, vlerat jan m:
A) t rndsishme
B) abstrakte
C) detyruese
D) t dukshme
21. T dhnat historike tregojn se n procesin e zhvillimit t kulturs:
A) jan shtuar nxitjet agresive t njerzve, por jan br m t njerzishme
marrdhniet ndrmjet tyre
B) jan paksuar nxitjet agresive t njerzve, por marrdhniet ndrmjet
tyre nuk jan shum t njerzishme
C) jan paksuar nxitjet agresive t njerzve dhe marrdhniet ndrmjet tyre
jan shum t njerzishme
D) jan shtuar nxitjet agresive t njerzve dhe marrdhniet ndrmjet tyre
nuk jan shum t njerzishme.

179

Kualifikimi i msuesve, 2010

22. Gjat periudhs shumshekullore t pushtimit t Shqipris nga Turqia,


kultura prparimtare shqiptare sht zhvilluar si:
A) nnkultur
B) kundrkultur
C) ksenocentrizm
D) difuzion
23. Cili prej elementve t mposhtm t kulturs, sht kusht i
domosdoshm pr funksionimin normal t institucioneve publike?
A) ekzistenca e normave kulturore
B) gjuha e huaj
C) gjuha e shkruar
D) simbolet kulturore
24. N kulturn e vendit ton ndryshon m shpejt:
A) mnyra si lidhen dy bashkshort
B) mnyra e pritjes s mikut n shtpi
C) mobilimi i shtpis
D) marrdhniet ndrmjet brezave
25. Divorci dhe rimartesa q pasojn njra-tjetrn si dukuri sot quhen:
A) monogami seriale
B) poligami seriale
C) endogami
D) ekzogami
26. Ndikohet m pak nga lidhjet fisnore familja:
A) patriarkale
B) familja e hapur
C) familja brtham
D) b dhe c
27. Tabuja e incestit sht norm kulturore q ndalon martesn ndrmjet:
A) individ t t njjtit seks
B) individ me lidhje shum t afrt gjaku
C) nj t rrituri me nj t mitur
D) asnj nga t msiprmet

180

Modele testesh, arsimi i mesm

28. Mesazhet bhen gjithnj e m pak personale n komunikimin.


A) Ndrpersonal
B) N grupe
C) Masiv
D) Vetvetor
29. Personaliteti i do njeriu prfshin mnyrat si ai:
A) mendon pr vete dhe pr botn
B) reagon emocionalisht n situata t ndryshme
C) vepron n jetn e prditshme
D) t gjitha t msiprmet.
30. Teknologjia moderne ndryshon nga shkenca sepse:
A) zhvillohet me metoda krkimore sistematike
B) mund t arrij rezultate duke u mbshtetur vetm n prvojn praktike
C) sht mjet pr zbatimin n praktik t parimeve shkencore
D) t gjitha t msiprmet.
31. Ekologjia urbane shpreh:
A) punn e shkenctarve pr t minimizuar ndotjet e mdha t mjedisit
B) bashkveprimin e mjedisit fizik dhe t jets shoqrore n qytete
C) shkencn q studion shkaqet e ndotjes s mjedisit
D) A dhe C.
32. Nj ndr format m t skajshme t paragjykimeve sht:
A) fanatizmi
B) racizmi
C) intoleranca
D) paragjykimi institucional.
33. Largimi i banorve nga zonat qendrore t qyteteve t mdhenj dhe
sistemimi i tyre n rrethina quhet:
A) shprngulje urbane
B) shprqendrim urban
C) zhvillim periferik
D) asnj nga t msiprmet

181

Kualifikimi i msuesve, 2010

34. Kur shkenctart, t trembur nga konkurrenca, i mbajn sekret arritjet e


tyre, ata shkelin idealin shkencor t:
A) universalizmit
B) dyshimit t organizuar
C) komunalitetit
D) painteresueshmris
35. Nuk sht tipar i komunikimi masiv:
A) rritja e numrit t pjesmarrsve q marrin pjes n t
B) mesazhet e komunikimit masiv jan fryt i puns s prbashkt
C) mesazhet bhen gjithnj e m personale
D) realizimi i tij prmes teknikave dhe organizmave komplekse
36. Detyrimi i organeve ekzekutive sht:
A) t miratoj ligje n prputhje me kushtetutn
B) t siguroj zbatimin e ligjit
C) t vendos drejtsi n rastet e shkeljes s ligjit
D) t gjitha detyrimet e msiprme.
37. Funksionimi i demokracis krkon q:
A) pushteti politik t prqendrohet n dorn e nj institucioni kushtetues m
t rndsishm n nj vend
B) pushteti politik t prqendrohet n dorn e nj personi t vetm me
shum autoritet
C) pushteti politik t mos jet i prqendruar n dorn e nj institucioni t
vetm
D) A dhe B
38. Ndarja e pushteteve n demokraci bhet q:
A) ato ti shrbejn m mir t njjtit interes
B) t shmanget prqendrimi i tepruar i pushtetit nga nj njeri ose grup i
vetm
C) degt e pushtetit t ruajn pavarsin e plot nga njra-tjetra
D) asnj nga t msiprmet

E vrtet apo e gabuar?

182

Modele testesh, arsimi i mesm

39. Paragjykimet jan prshkrimet e kategorive t ndryshme t njerzve, t


cilat vazhdojn edhe prball fakteve q i kudrshtojn, _____________
40. Nj ndr faktort q i shtyjn njerzit t braktisin zonat qendrore t
qyteteve sht rritja e przierjes s popullsis me prkatsi racore, etnike e
shoqrore t ndryshme, ____________________________
41. Ndarja e pushteteve n demokraci bhet q degt e pushtetit t ruajn
pavarsin e plot nga njra-tjetra, ___________________________
42. N demokraci, Elita e fiton pozitn e saj pr shkak t pozits s saj t
veant n shoqri, __________________________________
43. Nj ndr funksioneve t fes q shfaqet kur disa norma kulturore t
rndsishme shenjtrohen prej besimeve fetare sht krijimi shoqror
i s shenjts, _________________________________________
44. Martesa prcakohet si:
45. Raca sht:
46. Institucionet jan
47. Shpjegoni prmbajtjen e vlerave q dallohen si m origjinale n kulturn
shqiptare?
48. Vendndodhja gjeografike e Shqipris, shthurja e mvonshme e rendit
feudal n Shqipri, qenia e tri besimeve t mdha fetare n Shqipri,
pushtimet e shumta dhe qenia e zonave t lira, jan disa nga faktort m
veprues q kan ndikuar n ekzistencn e nj mozaiku t larmishm
nnkulturash n Shqipri? Listoni tre t tjera:
49. Teorit kryesore q shpjegojn devijancn jan?
50. N studimet e proceseve urbane quhet:
1. Revolucioni i par urban ___________________________________

183

Kualifikimi i msuesve, 2010

2. Revolucioni i dyt urban __________________________________


3. Revolucioni i tret urban ___________________________________
51. Shkruani tre nga katr format kryesore sipas t cilave zhvillohen
marrdhniet ndrmjet shumics dhe pakicave etnike n shoqrit moderne.
52. N prgjithsi faktort themelor q modelojn nj demokraci jan:
53. Roli i partive politike shfaqet m shum n periudhn e zgjedhjeve.
N kt drejtim, funksionet e partive politike jan:
54. Idet se demokracia prodhon tiran, errson ushtrimin e pushtetit t
vrtet, frenon risit dhe krijimet, jan disa nga argumentet q i kundrvihen
demokracis. Cilt jan tre argumente t tjer?

184

Modele testesh, arsimi i mesm

EKONOMI
PR DOKUMENTACIONIN
1. Struktura e vitit msimor pr do kategori shkolle prcaktohet n planin
msimor prkats t miratuar nga:
A) Ministri i Arsimit dhe i Shkencs
B) Kshilli i Ministrave
C) Parlamenti
D) Drejtorit Rajonale
2. Puna msimore - edukative, PME, n do shkoll mbshtetet, n radh t
par, n realizimin cilsor t disa pjesve kryesore t Kurrikuls Kombtare.
Pr far bhet fjal?

Shnoni S pr pohimin e sakt dhe G pr pohimin e gabuar


3. Fillimi dhe mbarimi i vitit shkollor sht kompetenc e Ministrit t
Arsimit dhe t Shkencs.

PR PROGRAMIN
4. Objektivat e arritjeve t nxnsve pr kapitull msuesi i shkruan:
A) n fillim t planit msimor vjetor.
B) te ditari i tij n fillim t kapitullit
C) n fillim t ditarit
D) n regjistr
5. Politika monetare, politika fiskale, krkesa dhe oferta trsore, papunsia,
matja dhe format e saj dhe inflacioni jan tema t kapitullitStabiliteti
ekonomik. Listoni tri temat e tjera t ktij kapitulli.
6. Sipas programit msimor t ekonomis, n nj kapitull studjohet krkesa
dhe oferta. Pr kt analizohen disa koncepte analoge edhe pr krkesn
edhe pr ofertn. Pr cilt koncepte bhet fjal?

185

Kualifikimi i msuesve, 2010

PR METODIKN
7. Pr temn msimore Prodhimi dhe funksioni i prodhimit hartoni 3
objektiva sipas taksonomis konjitive t Blumit: nj pr nivelin e par, nj
pr nivelin e dyt dhe nj pr nivelin e tret.
8. Hartoni nj pyetje t strukturuar dhe bni pikzimin e saj. Shpjegoni pse
merret do pik:
9. Zgjidhni nj tem dhe hartoni nj ditar me t paktn tre pjes t
domosdoshme t tij.

Shnoni S pr pohimin e sakt dhe G pr pohimin e gabuar


10. Kompetenca e msuesit n fushn e zotrimit t pedagogjis s
msimdhnies shprehet kryesisht n aftsin pr t prdorur metoda dhe
ecuri n prshtatje me objektivat e kurrikuls dhe nevojat e nxnsve____.
11. Vlersimi i nivelit t dijeve, shprehive dhe aftsive praktike t nxnsit
sht shtje e rndsishme dhe e pandar e t gjith PME n shkoll_____.

PR PRGATITJEN SHKENCORE
12. Kostoja oportune pasqyron koston e t mirave dhe shrbimeve t marra
nga:
A) zyra e statistiks
B) indeksi i mimit t konsumatorit
C) mimi i do gjje q sht bler
D) far sht sakrifikuar me qllim q t merren t mira dhe shrbime
13. Nj ulje e mimit t energjis elektrike zhvendos n t majt lakoren e
krkess pr:
A) ngrohset q prdorin vajgurin
B) llampat
C) tharset elektrike
D) tharset elektrike dhe llampat

186

Modele testesh, arsimi i mesm

14. Krkesa sht e lidhur pozitivisht me t ardhurat pr mallra:


A) inferior
B) normal
C) plotsues
D) zvendsues
15. N tregun e produkteve bujqsore, nse mimi i plehrave kimik ulet,
ather mund t pritet q:
A) oferta e produkteve bujqsore t rritet
B) oferta e produkteve bujqsore t ulet
C) krkesa e produkteve bujqsore t rritet
D) mimet e produkteve bujqsore t rriten
16. Cili nga faktort e mposhtm nuk shkakton rritje n krkesn pr at
mall?
A) rritja e t ardhurave
B) ulja e t ardhurave
C) ulja e mimit t nj malli zvendsues
D) ulja e mimit t nj malli plotsues
17. Cila nga rritjet e mposhtme do t provokoj nj zhvendosje djathtas t
lakores s mundsive t prodhimit:
A) e t ardhurave t konsumatorve
B) e nivelit t eksporteve
C) e produktivitetit t puns
D) e subvencioneve dhe mallrave industrial
18. Nse pr nj produkt ekziston krkes e teprt, ather:
A) lakorja e oferts do t zhvendoset djathtas
B) mimi i mallit duhet t bjer
C) krkesa duhet t zhvendoset majtas pr t penguar inflacionin
D) mimi i mallit duhet t rritet
19. Nse mimi i secilit prej produkteve t mposhtme ulet 20%, cili prej
tyre do t kishte rritjen m t madhe t sasis s krkuar:
A) buka
B) qumshti
C) ushqimi i restoranteve
D) syzat optike

187

Kualifikimi i msuesve, 2010

20. Fakti q gjalpi ka margarinn si nj zvendsues t afrt n konsum e


bn:
A) ofertn e gjalpit m elastike
B) ofertn e gjalpit m pak elastike
C) krkesn pr gjalp m elatike
D) krkesn pr gjalp m pak elastike
21. Kan ofert elastike t mirat dhe shrbimet q:
A) jan me shumic
B) sigurohen me vshtirsi
C) sigurohen lehtsisht
D) jan t reja n treg
22. far nnkupton eficensa, barazia dhe siguria ekonomike si kritere pr
dallimin e sistemeve ekonomik nga njri-tjetri?
23. Pse firmat e vogla ndodhen prball rrezikut t dshtimit?
24. Shpjegoni dy nga prparsit e korporatave:
25. Krahasoni aksionet e zakonshm me ato t paraplqyera:
26. Prse sht e domosdoshme mbajtja dhe studimi i kontabiliteteti t
biznesit?
27. Analizoni ndodh me mimin e ekuilibrit t nj malli:
a) kur lakorja e krkess zhvendoset majtas ndrsa lakorja e oferts
zhvendoset djathtas______________________________________
b) Po nse lakorja e krkess zhvendoset djathtas dhe lakorja e oferts
zhvendoset majtas?______________________________________
c) Paraqitini grafikisht t dy rastet.
28. Jepni me fjal prcaktimin pr:
a) produktin marxhinal fizik ____________________________________
b) prodhimin si proces ________________________________________
29. Kostoja e prgjithshme mesatare sht e barabart me raportin e kostos:

188

Modele testesh, arsimi i mesm

A)
B)
C)
D)

s prgjithshme t pandryshueshme me sasin mesatare t prodhuar


s prgjithshme me sasin e produktit t prodhuar
marxhinale t prgjithshme me sasin mesatare t prodhuar
t ndryshueshme t prgjithshme me koston e pandryshueshme

30. Argumentoni kundrshtimet pr deficitin buxhetor dhe borxhin publik:


31. Si mund t paksohen deficitet buxhetore?
32. Shpjegoni thelbin e papunsis:
a) friksionale _________________________________________________
b) strukturore ________________________________________________
c) ciklike____________________________________________________
33. Pse politika monetare sht e kufizuar?
34. Pse i prdor Banka e Shqipris:
a) marrveshjen e riblerjes __________________________________
b) rifinancimin ________________________________
c) normn e rezervs s detyrueshme __________________________

Shnoni S pr pohimin e sakt dhe G pr pohimin e gabuar


35. Lakorja e oferts pr pun ka pjerrsi pozitive. ________
36. Qeveria vendos me ligj nivelin e pags minimum. ________
37. Roli i qeveris si menaxher shprehet n sigurimin e t drejtave dhe t
prons private. _________
38. Konkurenca nxit prodhimet e paraplqyera nga konsumatort. ______
39. Roli i veant i motivit pr t prfituar n nj ekonomi tregu sht se
dekurajon njerzit sepse duhet t prballojn rrezikun. _________

189

Kualifikimi i msuesve, 2010

FILOZOFI
PR DOKUMENTACIONIN
1.
A)
B)
C)
D)

Si antar i antar i bordit t shkolls msuesi:


Caktohet nga drejtori i shkolls
Caktohet nga kryetari i bordit t shkolls
Zgjidhet me votim nga msuesit e shkolls
Zgjidhet me votim nga bordi i shkolls

2. Sipas dispozitave normative, vlersimi i bhet i njohur nxnsit, si dhe


prindrve n takimet periodike me ta, t paktn:
A) Nj her n muaj.
B) Nj her n tre muaj
C) Nj her n jav
D) do dit
3. Objektivat e arritjeve t nxnsve pr kapitull, duhet t shkruhen nga
msuesi:
A) n fillim t ditarit
B) n regjistr
C) n planin msimor vjetor
D) n ditarin e msuesit n fillim t kapitullit
4. Ort e lira pr prforcimin e lnds mund t prdoren
A) pr arritjen e objektivave minimal t nj kapitulli, t paarritura
nga nj pjes e nxnsve
B) pr t zhvilluar prgatitje pr nxnsit e talentuar
C) pr zhvillimin e testimeve pr kapitujt
D) pr t zvendsuar ort e pazhvilluara nga msuesi

PR PROGRAMIN
5. Synim i kurrikuls s lndve shoqrore sht
A) t prgatis t rinjt dhe t rriturit pr pjesmarrje aktive n shoqrin
demokratike

190

Modele testesh, arsimi i mesm

B) t aftsoj t rinjt n luftn kundr ksenofobis, dhuns, racizmit,


nacionalizmit agresiv dhe intolerancs
C) t siguroj dhe t forcoj bindjen ndaj politikave t shtetit demokratik
D) A dhe B
6.
A)
B)
C)
D)

Nuk bn pjes n programin e lnds s filozofis:


aftsia pr t dyshuar n autoritet.
aftsia pr t mbrojtur me argumente nj qndrim t caktuar.
aftsia pr t bindur t tjert
aftsia pr t respektuar mendimin e tjetrit

7.
A)
B)
C)
D)

Pr realizimin e synimeve t lnds, msuesi duhet t bazohet m shum:


N krkesat e programit lndor
N tekstin e nxnsit
N prvojn e tij vetjake
N t gjitha m sipr

8.
A)
B)
C)
D)

T siguroj q nxnsit t arrijn standardet arsimore:


sht synimi parsor i kurrikuls
Nuk sht synim parsor i kurrikuls
Nuk ka t bj fare me kurrikuln
Asnj nga t msiprmet

E vrtet apo e gabuar


9. Kurrikula n baz shkolle duhet t hartohet n prputhje me krkesat pr
t hyr n ciklin m t lart t shkollimit (universitet)
10. Programet lndore duhet t ken si kriter nevojn pr prditsimin e
kurrikuls
11. Zbatimi cilsor i programit, nuk krkon nga msuesi forcimin e rolit t
tij si barts i njohurive dhe i aftsive

191

Kualifikimi i msuesve, 2010

PR METODIKN
12. Nuk sht e sakt t pohohet q msimdhnia e lndve shoqrore n
shkoll krkon nga msuesi:
A) t trajtoj t gjith nxnsit me respekt
B) t jet model pr sjelljen e nxnsve
C) t dgjoj mendimin e nxnsve
D) t msoj prej nxnsve
13.
A)
B)
C)
D)

Msimdhnia n thelb sht nj shtje filozofike sepse ajo lidhet:


me at q ka qen n t kaluarn
me at q duhet t jet
me at q sht
me at q do t jet n t ardhmen

14. Sipas progresivizmit, qllimi i arsimit duhet t prcaktohet nga nevojat


dhe interesat e nxnsve. Sipas progresivizmit t nxnit:
A) duhet t bazohet n arritjet m t mdha t njerzimit
B) duhet jet m shum aktiv se pasiv
C) duhet jet m shum pasiv se aktiv
D) duhet t bazohet n motivet e brendshme
15. Esencializmi, si filozofi arsimore, mbron pikpamjen se shkolla duhet
tu msoj nxnsve nj thelb njohurish dhe aftsish n mnyr sistematike
dhe t disiplinuar. Sipas esencialistve fmija:
A) nga natyra sht i keq dhe ka nevoj t disiplinohet me dhun
B) nga natyra sht i mir dhe disiplina do ta pengoj t shpreh aftsit e
tij
C) ka nevoj pr udhzime t qarta dhe t drejtprdrejta q lidhen me vlern
e disiplins dhe t puns
D) arrin vet te ideja e disiplins

E vrtet apo e gabuar


16. Prcaktimi i objektivave realiste dhe n prputhje me mundsit e
nxnsve nuk sht parim themelor i kurrikulit gjithprfshirs.

192

Modele testesh, arsimi i mesm

17. Prshkrimi q msuesit i bjn puns s tyre n nj far shkalle sht i


paqart dhe i pasakt.
18. Sjelljet e nxnsve nuk jan t rndsishme pr vlersimin e msuesve.
19. Nj nga sfidat m t mdha t msuesve sht t msojn ku t
prqendrojn energjit dhe burimet e tyre n klas.
20. Shkruani 3 objektiva t lnds s filozofis q u takojn 3 niveleve t
aftsive intelektuale
Objektivi 1. Niveli i ult: .............................................................................
Objektivi 2. Niveli mesatar: ........................................................................
Objektivi 3. Niveli i lart:...........................................................................

PR PRGATITJEN SHKENCORE
21. Kur lindi filozofia si profesion?
A) N shekujt VIII-VII p.l.K.
B) N shekujt IV-III p.l.K.
C) N shekujt VI-V p.l.K.
D) N shekujt II-I p.l.K.
22. Cili sht prcaktimi m i sakt pr filozofin:
A) shkenc q mbshtetet te eksperimenti
B) dije reflektive
C) dije objektive
D) shkenc mbi shkencat
23. Shprehja t zgjosh nj shpirt drejt filozofis do t thot ti msosh atij
tronditjen sht ide e:
A) Hesiodit
B) Talesit
C) Sokratit
D) Anaksimandrit

193

Kualifikimi i msuesve, 2010

24. Nocioni i prvojs n Rilindje u ngrit kundr:


A) vizionit magjik t natyrs
B) idhujve t rracs
C) induksionit
D) interpretimit t natyrs
25. Primum vivere, deinde philosophari do t thot q akti i mendimit
filozofik:
A) vjen n fund t jets s njeriut
B) prputhet n koh me prpjekjet pr mbijetes
C) vjen pasi plotsohen nevojat materiale
D) i paraprin plotsimit t nevojave materiale t njeriut
26. Themelues i shkolls s par filozofike sht:
A) Pirroni
B) Talesi
C) Platoni
D) Plotini
27. Shqetsimi intelektual sht element nxits i:
A) sofizmit
B) refleksionit filozofik
C) hapsirs si intuit
D) skepticizmit
28. Shkolla e par filozofike u krijua n:
A) Babiloni
B) Milet
C) Damask
D) Kostandinopoj
29. Parimi pr ta marr jetn si udhrrfyese i prket:
A) stoicizmit
B) skepticizmit
C) sofizmit
D) platonizmit

194

Modele testesh, arsimi i mesm

30. Sipas Aristotelit filozofia:


A) sht mnyra se si e vrteta reflektohet te ne
B) studjon shkaqet dhe parimet e para
C) siguron lumturin e njeriut
D) nis nga format n vetvete
31. Miti sht nj mnyr pr t menduar botn sipas nj rregullsie t
paracaktuar. Kjo ide i takon:
A) Sokratit
B) Epikurit
C) Hesiodit
A) Pitagors
32. Krkimi pr nj element thelbsor q qndron n themel t gjithkaje q
ne shikojm, sht karakteristik e filozofis:
A) antike greke
B) analitike
C) s Rilindjes Evropiane
D) s historis
33. Cili pohim i mposhtm shpreh m mir ndryshimin
teologu dhe filozofi?
A) Filozofi spekulon me mendimin, teologu jo.
B) Teologu thekson besimin, filozofi thekson arsyen.
C) Teologu spekulon me mendimin, filozofi jo.
D) Teologu dhe filozofi nuk kan ndonj ndryshim.

ndrmjet nj

34. do pasoj e ka nj shkak. Gjithashtu do shkak sht pasoj e nj


shkaku paraprak, deri n pafundsi. Rrjedhimisht duhet t ekzistoj nj
shkak fillestar q ka prodhuar t gjith shkaqet dhe pasojat. Ky sht Zoti.
Ky arsyetim sht:
A) prova e dyt e Thoma Akuinit pr ekzistencn e Zotit
B) prova e dyt e Shn Agustinit pr ekzistencn e Zotit
C) prova e pest e Shn Agustinit pr ekzistencn e Zotit
D) asnj nga t msiprmet

195

Kualifikimi i msuesve, 2010

35. Hegeli flet pr nj arsye q:


A) mbrohet bashk me lirin
B) shpaloset n histori
C) gjykohet nga ligji moral
D) lufton egoizmat njerzor.
36. Pr Kantin, historia:
A) sht nj proces i rndsishm pr njerzimin
B) sht nj proces trsisht irracional dhe i paparashikueshm
C) ka nj qllim natyror
D) prbhet nga ngjarje q nuk kan lidhje me njra-tjetrn
37. Me ciln nga deklaratat e mposhtme do t ishte dakord Hegeli:
A) arsyeja sht n vetvete irracionale
B) irracionalja sht e domosdoshme pr realizimin e arsyes
C) irracionalja nuk ekziston pasi gjithka ka nj arsye
D) irracionalja sht n vetvete e arsyeshme
38. Pyetja e DekartitA ekzistoj un shpreh:
A) nj shqetsim, nj tronditje
B) frym kritike ndaj gjithkaje
C) iluzionin e nj qllimi prfundimtar
D) vlersim pr metodn e induksionit
39. Frojdi, kur shprehet se UNI nuk sht zot n shtpin e vet, do t
thot q:
A) njeriu nuk duhet t ndrydhet nga shoqria.
B) njeriu ka zbuluar aftsit e tij pr t br analizn e vetvetes.
C) njeriu ndryshon marrdhnien e t kaluars me t tashmen.
D) individi nuk e njeh kurr veten e vet
40. Teoria intelektualiste shprehet q besimi prcaktohet nga:
A) qartsia e brendshme e ides
B) vullneti
C) arbitri i lir
D) ideali moral.

196

Modele testesh, arsimi i mesm

41. Mund t quhet ndryshe e drejt racionale, morale, ideale


A) e drejta natyrore
B) e drejta pozitive
C) e drejta ndrkombtare
D) e drejta kushtetuese.
42. Duke analizuar ndryshimin ndrmjet asaj q bjm dhe asaj q jemi, nj
filozof ka shkruar: Ne luajm pr t tjert at subjekt q t tjert duan prej
nesh, por q ne nuk e kemi. Kjo tregon se marrdhniet shoqrore
karakterizohen nga nj lloj hipokrizie. Kujt i prket ky arsyetim?
A) Haidegerit
B) Montenjit
C) Frojdit
D) Sartrit
43. Formula e Sartrit sht:
A) ekzistenca paraprin thelbin
B) thelbi paraprin ekzistencn
C) ekzistenca e thelbi jan nj.
D) ekzistenca nuk ka lidhje me thelbin.

Plotsoni
44. Si e trajton nocionin e tjetrit psikologjia:
45. Pr Platonin, t filozofosh do t thot:
46. Sipas skeptikve, nj prej momenteve m t rndsishm pr t qen i
lumtur sht:

E vrtet apo e gabuar?


47. Filozoft iluminist mendonin se prmirsimi dhe reformimi shoqror
dhe politik mund t arrihej m mir nprmjet shkollimit dhe prhapjes s
dijeve q do t prodhonin nj opinion publik t ndriuar.
48. Si rrjedhoj e Revolucionit Shkencor, universi filloi t kopnceptohej si
nj trsi e rregulluar, e kufizuar dhe e hierarkirizuar, ku do gj sht n
vendin e vet n prputhje me natyrn e vet

197

Kualifikimi i msuesve, 2010

49. N Gjermani lvizja Sturm und Drang (Stuhi dhe Vrull) ishte nj grupim
shkrimtarsh, poetsh dhe dramaturgsh t rinj q u mblodhn rreth Herderit
dhe Gtes pr tiu kundrvn racionalizmit iluminist
50. Pozitivizmi logjik synonte t bazonte logjikn mbi arsyetimin metafizik
51. Sipas Paskalit, nj sistem deduktiv si ai i gjeometris bazohet mbi terma
t paprovueshm, si jan aksiomat, prandaj bazohet edhe mbi intuitn
52. Pr Kantin, Hapsira sht plotsisht konceptuale, sepse sht e mundur
q ajo t racionalizohet plotsisht.
53. Hajdegeri ishte filozofi i par, idet e t cilit iu kundrvun tradits
filozofike dhe u bn baza e ekzistencializmit

Plotsoni prgjigjet e sakta


54. N filozofi, humanizimi prmes puns shprehet n tri pohimet e
mposhtme
55. N mendimin filozofik ka dy drejtime q analizojn raportin e s drejts
me shoqrin. Pyetjet q rryma dhe autor t ndryshm bjn n kritikn e
ktyre drejtimeve jan: - Si do t bhet arbitrimi i interesave t kundrt?
- Si mund t kuptohet roli i reformatorve?
Pr cilat drejtime bhet fjal? Shkruani emrin e njrit prej autorve.
56. N analizn e moralit filozofia mund t dalloj tre nivele t ndrgjegjes.
Prcaktoni kto tre nivele.
57. Tri shtjet kryesore t cilave u prpoq tu jepte prgjigje Frojdi me
teorin e t pandrgjegjshmes jan.
58. Tri prej arsyeve pse gjuha e kafshve nuk sht gjuh n kuptimin
njerzor jan.
59. Te njeriu, kohsia prbhet nga tre aspekte: e ardhmja, e tashmja dhe e
kaluara. N cilt akte t shpirtit bazohen kto aspekte?

198

Modele testesh, arsimi i mesm

HISTORI
PR DOKUMENTACIONIN
1. N pfundim t semestrit t par, nxnsi x rezulton se ka mbi 50%
mungesa n histori. N qoft se llogariten notat q ai ka marr, rezulton
kalues. Si do t veproni ju n kt rast?
A) Do ta quani kalues pr semestrin e I.
B) Do ta quani mbets.
C) Do ta merrni n provim pr lndn q ka munguar.
D) Do ta raportoni n drejtorin e shkolls q ajo t marr vendim.
2. Cilat jan autoritetet e arsimit n Republikn e Shqipris?
Plotso fjalit e mposhtme.
a) N nivel kombtar: ____________________________
b) N nivel vendor:_______________________________
c) N nivel shkolle:_________________________
PR PROGRAMIN
3. Konceptin globalizm, faktort q ojn drejt tij, problemet globale, etj.,
n ciln prej historive t mposhtme nxnsi i gjen t trajtuara:
A) Historin e Mesjets
B) Historin e Kohs s Re
C) Historin Botrore t shek. XX
D) N asnjrin prej varianteve A, B, C
4. N cilin prej kapitujve t mposhtm bn pjes tema Republika e
Vajmarit:
A) Totalitarizmi komunist dhe fashist
B) Vendet e Ballkanit
C) Marrdhniet ndrkombtare
D) Demokracit perndimore n vitet 1918 1938
5. Paraqitja sa m objektive e ngjarjeve n Historin e lasht dhe t
mesjets botrore realizohet nprmjet:

199

Kualifikimi i msuesve, 2010

6. Objektivi i prgjithshm lndor: Nxnsit t jen t hapur pr t


diskutuar n mnyr t argumentuar ndaj pikpamjeve t ndryshme mbi
zhvillimin historik t shoqris njerzore t shekullit XX duke dalluar faktet
nga opinionet synon t aftsoj nxnsit pr:
A) Kronologjin
B) Krkimin historik
C) Interpretimin historik
D) Gjersin e njohurive historike
7. Objekti i studimit t Historis Bashkkohore Botrore sht:
PR METODIKN
8. N interpretimin e nj ngjarjeje historike nxnsi duhet t shmang:
A) Faktet historike
B) Analizn e fakteve
C) Kujtimet e bashkkohsve
D) Opinionet e ndryshme
9. Shkruaj tri folje q prdoren n formulimin e objektivave t nivelit t
lart n lndn e historis:
10. Mjet i rndsishm pr krijimin e nj mjedisi q nxit t menduarit sht
prdorimi i metodave ku n qendr t ors s msimit sht nxnsi. Cili nga
pohimet e mposhtme sht pjes e ktyre metodave? Qarko. Argumentoni
prgjigjen.
A) stuhia e mendimeve
B) shpjegimi
C) ligjrata
D) demonstrimi
11. Pyetjeve me prgjigje t lir i takojn:
A) pyetjet me zgjedhje t shumfisht
B) pyetjet ese t pastrukturuara
C) pyetjet e vrtet/ e gabuar
D) pyetjet e strukturuara
12. Si klasifikohen pyetjet n baz t prmass s tyre? Shkruaj 4 prej tyre.

200

Modele testesh, arsimi i mesm

PR PRGATITJEN SHKENCORE
13. N periudhn e kalimit n Republik Romake mbreti u zvendsua me:
A) diktatorin
B) kalorsit
C) konsujt
D) princepsin
14. Pr Hamurabin ligjet kishin pr synim:
15. Qytetrimi i sotm i sht mirnjohs qytetrimit babilonas, pasi ai i dha
njerzimit:
A) iden e sistemit juridik t sumerianve.
B) organizimin e shoqris sumeriane.
C) iden dhe praktikn e forcs s ligjit.
D) organizimin shtetror n Mesopotami.
16. Reformat e Solonit zvogluan fuqin politike t:
A) familjeve t vjetra aristokratike.
B) eupatridve dhe aeropagut.
C) fshatarve t varfr.
D) qytetarve t lir burra.
17. Prfaqsia e prgjithshme n Franc prfaqsonte:
A) shtresat e larta t shoqris.
B) interesat e t gjith shoqris.
C) shtresat e ulta t shoqris.
D) interesat e larta t mbretit.
18. Arsyeja kryesore q mbretrit e Evrops kundrshtuan pushtetin e paps
n shek.XVI ishte:
A) morale
B) politike
C) ekonomike
D) shpirtrore
19. Prmend dy nga arsyet prse Luteri krkonte reformimin e kishs
katolike?

201

Kualifikimi i msuesve, 2010

20. Luigji XIV i prmbahej teoris se fuqia e sundimit t tij mbshtetej tek:
A) E drejta hyjnore
B) Mbreti diell
C) Shteti jam un
D) Shteti mbi fen
21. Prmend tre prej shkaqeve t konfliktit mbret-parlament n Anglin e
shekullit XVII:
22. Parimet kryesore t merkantilizmit ishin:
23. Iluministi q u shpreh se e drejta ka vetm nj burim popullin sht:
A) Loku
B) Monteskje
C) Ruso
D) Volter
24. Pabarazia politike e shoqris franceze t shek.XVIII qndronte tek:
A) idet iluministe
B) kriza financiare
C) pushteti politik
D) reforma fiskale
25. Cili pohim sht i vrtet n lidhje me reformn arsimore t ndrmarr
nga Mustafa Qemal Ataturku:
A) Futja e nj alfabeti t ri me shkronja latine n gjuhn turke.
B) U unifikua arsimi mbi baza kombtare.
C) Arsimi u b m demokratik dhe laik.
D) T gjitha.
26. Cilit udhheqs i atribuohet platforma politike e mosbindjes civile
nprmjet qndress pasive?
A) Mao Ce Dun
B) Mohandas Gandi
C) Sun Jat Sen
D) Aleksander Cankov

202

Modele testesh, arsimi i mesm

27. Listo tre nga tipat e lvizjeve sociale q ekzistojn sot n bot ?
28. Cili nga pohimet e mposhtme NUK sht i vrtet pr Republikn
e Pest Franceze?
A) Presidenti kishte kompetenca t mdha.
B) U ndryshua ligji elektoral nga mazhoritar n proporcional.
C) Roli i Asambles Kombtare ishte m i kufizuar se n republikat e
mparshme.
D) Presidenti do t zgjidhej me votim t drejtprdrejt nga populli.
29. Prmendni katr nga vendimet e Konferencs s Teheranit midis tre
fuqive t mdha t bots n at koh:
30. Cila prej partive t mposhtme politike ka qen gjithnj e pranishme
npr koalicione qeveritare sepse nuk merrte dot e vetme shumicn n
zgjedhje n Itali?
A) Partia Republikane
B) Partia Komuniste
C) Partia Demokristiane
D) Partia Liberale
31. Prmendni dy nga faktort q ndikuan n krizn e Lindjes s
Mesme:
32. Pas cils prej betejave t mposhtme t Lufts II Botrore, SHBA
vendosi eprsin detare n Oqeanin Paqsor duke i dhn nj rrjedh
tjetr lufts?
A) Beteja e Perl Harborit
B) Beteja e Detit t Koraleve
C) Beteja e Miduejt
D) Beteja e El Alameinit
33. N ciln prej platformave t mposhtme u mbshtet trsisht programi
Kursi i Kufirit t Ri i zbatuar nga Xh. Kenedi:
A) Liberalizmin Klasik
B) Liberalizmin Modern
C) Konservatorizm
D) Neokonservatorizm

203

Kualifikimi i msuesve, 2010

34. Ku konsistonte doktrina e liberalizmit modern (Kejnsianizmi) n


aspektin ekonomik?
35. Prshkruani tre nga faktort q ndikuan n rezistencn ndaj asimilimit
sllav t Iliris s Jugut:
36. Dokumenti i par ndrkombtar q merrte n konsiderat krijimin e nj
shteti shqiptar sht:
A) Marrveshja austro-ruse e Budapestit
B) Traktati i Shn-Stefanit
C) Vendimet e kongresit t Berlinit
D) Vendimet e Konferencs s Ambasadorve Londr
37. Pr her t par t drejtat dhe lirit e individit n Shqipri jan
sanksionuar n dokumentin e:
A) Kanunit t Juris
B) Kushtetuts s vitit 1946
C) Statutit t Lushnjs
D) Statutit t Zgjeruar t Lushnjs
38. Lvizjet sociale n Shqipri n vitet 1928-1939, kishin karakter:
A) Arsimor
B) Ekonomik
C) Politik
D) Emancipues
39. Shnoni dy prfitime t Turqis nga Konventa jugosllavo-turke:
40. Kushtetuta e vitit 1976, prcaktonte si forc lvizse n shoqrin
shqiptare:
A) Mbrojtjen e interesave t puntorve
B) Mbrojtjen e vendit nga imperializmi
C) Luftn e klasave
D) Luftn kundr revizionizmit
41. Asambleja e prgjithshme e OKB, ka fuqi vendimmarrse mbi cshtjet e:

204

Modele testesh, arsimi i mesm

GJOEORAFI
PR DOKUMENTACIONIN
1. Ai q mban prgjegjsi penale pr rregullime e pasaktsi n amzn e
shkolls sht:
A) drejtori
B) nndrejtori
C) sekretari
D) msuesi kujdestar
2. Nxnsi ndaj t cilit merret mas disiplinore ka t drejt ankese pran
drejtoris s shkolls dhe DAR apo ZA:
A) pas 5 ditve
B) brenda 5 ditve
C) pas 7 ditve
D) brenda 7 ditve
3. Lidhur me fondin vullnetar t prindrve n shkoll, prindi ka t drejt:
A) tia dorzoj lekt drejtorit t shkolls
B) tia dorzoj lekt kryetarit t bordit t shkolls
C) ti derdh lekt n llogarin rrjedhse t shkolls
D) tia dorzoj lekt msuesit kujdestar t fmijs s vet
4. Drejtori i shkolls i paraqet pr miratim planin vjetor t shkolls:
A) bordit t shkolls.
B) ekipit kurrikular t shkolls.
C) kshillit t prindrve t shkolls.
D) kryetarit t bashkis ose komuns.

PR PROGRAMIN
5. Prmend dy prej tematikave t punve praktike q realizohen n
programin e Gjeografis s Shqipris dhe trevave shqiptare.

205

Kualifikimi i msuesve, 2010

6. Prmend dy nga linjat e reja q ka sjell programi i lnds Shkenca e


Toks, ndryshe nga Gjeografia fizike e prgjithshme.
7. Msimi Azia juglindore sot i prket programit:
A) Gjeografia fizike e prgjithshme
B) Gjeografia e trashgimis natyrore
C) Gjeografia rajonale e bots
D) Gjeografia e Shqipris dhe trevave shqiptare
8. Prmendni dy objektiva specifik q i prkasin bllokun tematik
Atmosfera.
PR METODIKN
9. Pyetjet me prgjigje t shkurtr prdoren m s shumti pr t testuar
objektivat e nivelit t:
A) njohjes
B) zbatimit
C) analizs
D) sintezs
10. Gjat prdorimit t pyetjeve nga msuesi gjat nj ore msimore sht e
rndsishme t ndiqet skema:
A) pyetje prgjigje
B) pyetje pauz prgjigje
C) pyetje koment prgjigje
D) pyetje prgjigje koment
11. Vendos V n rastet kur formulimi sht objektiv specifik i sakt.
1) T shpjegoj arsyet kryesore t zgjerimit t mtejshm t BE-s
2) T rendis dy motive kryesore qe nxitn zbulimet gjeografike sipas tekstit
3) T identifikoj n hart zonat e mbrojtura n Shqipri sipas klasifikimit t
tyre
4) T dij format m t prhapura t relievit, llojet m t prhapura t
klims, hidrografis, bots bimore e shtazore
5) T plqej pozitn gjeografike t Shqipris dhe t trevave t tjera
shqiptare

206

Modele testesh, arsimi i mesm

12. Cila nga situatat e mposhtme sht treguesi m i mir pr msuesin q


nxnsit po fillojn t mendojn n mnyr kritike rreth nj problemi?
A) Ata flasin rreth problemit dhe trajtimeve t tij shkencore duke u nisur nga
informacionet e dgjuara m par
B) Ata fillojn t lexojn vet m shum libra dhe artikuj rreth problemit
C) Ata planifikojn n mnyr t suksesshme dhe ndrmarrin eksperimente
e vzhgime pr t testuar pyetjet e ngritura gjat diskutimeve n klas
D) Ata i prgjigjen sakt pyetjeve t msuesit mbi procedurat e prdorura
pas vzhgimit t eksperimenteve t realizuara
13. Listo 3 folje t vlefshme pr ndrtimin e objektivave specifik n nivelin e
vlersimit t t nxnit.

PR PRGATITJEN SHKENCORE
14. sht rrjedhoj e forms sferike t Toks:
A) Forma e orbits s Toks
B) Madhsia e forcs s gravitetit
C) Mbajtja e atmosfers rreth Toks
D) Zonaliteti i dukurive gjeografike
15. Rrezet e Diellit bien pingul n Tropikun e Veriut. Hemisfera e veriut
sht m e ndriuar se hemisfera jugore. Nata zgjat 24 h n Polin e Jugut.
Toka ndodhet n kt pozicion n datn:
A) 21 Mars
B) 22 Qershor
C) 23 Shtator
D) 22 Dhjetor
16. N nj hart me shkall 1: 100 000, gjatsia e dhn d = 3.5 cm. Gjatsia
n terren e ksaj distance sht:
A) 350 cm
B) 350 m
C) 3.5 km
D) 4.5 km

207

Kualifikimi i msuesve, 2010

17. Gjetja e qymyrgurit n Antarktid sht argument i:


A) lvizjeve luhatse
B) lvizjeve epirogjenike
C) hipotezs s Big Bangut
D) hipotezs s tektoniks s pllakave
18. Rrezatimi diellor i shprndar mbizotron m tepr kur:
A) ka vransira
B) atmosfera sht e pastr
C) largsia Tok - Diell sht m e vogl
D) largsia Tok Diell sht m e madhe
19. Prmendni dy forma relievi ku coptimi vertikal ka vlera m t ulta.
20. Renditni tre nga pasojat e lvizjeve luhatse n gjeosistem.
21. Lartsia e mareve ndryshon n varsi t vendndodhjes s:
A) Hns ndaj Toks
B) Hns ndaj Diellit
C) Toks ndaj Marsit
D) Toks ndaj Afrdits
22. Renditni katr ligjet e gjeosistemit.
23. Ekonomia n t ciln njerzit prodhojn vet shumicn e artikujve q u
nevojiten quhet ekonomi:
A) e komanduar
B) tradicionale
C) e tregut
D) mikse
24. Vendet e Evrops perndimore e mirpritn ndihmn e NATO-s n
fillimet e Lufts s Ftoht sepse:
A) nuk donin t lidhnin aleance m vendet e Evrops Lindore
B) kishin frikn e ndonj sulmi sovjetik
C) paraplqenin aleancn me SHBA
D) donin t sulmonin Bashkimin Sovjetik

208

Modele testesh, arsimi i mesm

25. Nga fisi i magjarve kan origjinn:


A) ekt
B) Polakt
C) Moldavt
D) Hungarezt
26. Pjesa veriore e Meksiks prfshihet n zonn me klim:
A) Tropikale
B) Ekuatoriale
C) Subekuatoriale
D) Mesatare
27. Qarko V nse pohimi sht i sakt dhe G nse pohimi sht i gabuar.
a) T gjitha kulturat kan t zhvilluar formn e shkuar t gjuhs
b) Gjuha sht guri themeltar i kulturs
c) Kanadaja ka dy gjuh zyrtare: frngjishten dhe anglishten
d) Libani sht nj nga vendet ku problemet fetare jan mjaft t mprehta
e) Shqipria sht nj nga vendet e cila aplikon ekonomin mikse
28. Lidhni kolonn A me kolonn B, duke vendosur prbri numrit shkronjn
prkatse.
1) Mubarak
A. nxiti politikn e dyerve t hapura
2) Naseri
B. prkrahu socializmin arab
3) Sadati
C. u b president i Egjiptit n vitin 1981
4) Qemal Atatuku
D. u prpoq ta kthente vendin nj shtet modern
29. Si burim i pastr energjetik shrben energjia:
A) e nafts
B) brthamore
C) gjeotermike
D) e qymyrgurit
30. Bn pjes n trashgimin jomateriale kulturore:
A) prdorimi i gjuhs shqipe n veprat letrare
B) qendra urbane me vlera arkeologjike
C) dokumente arkivore me rndsi historike
D) piktura murale

209

Kualifikimi i msuesve, 2010

31. Klima e trevave shqiptare quhet e paqndrueshme (tekanjoze) pr shkak


t:
A) ekzistencs s katr stinve
B) daljes s vendit ton n detin Mesdhe
C) masave ajrore q vijn nga lindja dhe verilindja
D) vlerave t theksuara q marrin elementt klimatik
32. Bilanci tregtar i Republiks s Shqipris vitet e fundit ka qen negativ.
Ky bilanc sht tregues i:
A) varsis ekonomike t vendit nga importet
B) varsis ekonomike t vendit nga eksportet
C) pavarsis ekonomike t vendit nga importet
D) pavarsis ekonomike t vendit nga eksportet
33. Mbeti n Serbin Juglindore pasi Kosova u diferencua si krahin
autonome:
A) Kumanova
B) Bujanovci
C) Grebenea
D) Anamali
34. Prmendni tre forma t relievit bregdetar q jan krijuar gjat bregdetit
shqiptar.
35. Prmendni tre nga lagunat kryesore t bregdetit t Shqipris.
36. Prmendni tre nga veorit natyrore t Malsis Puk - Mirdit.
37. N strukturn gjinore t popullsis s Republiks s Shqipris, vitet e
fundit mbizotron elementi femr n krahasim me at mashkull. Kjo sht
rrjedhoj e:
A) uljes s numrit t djemve t lindur
B) rritjes s numrit t vajzave t lindura
C) luftrave q kan ndodhur
D) emigracionit t jashtm t popullsis
38. Bjn pjes n grupin e tokave jozonale n trevat shqiptare:

210

Modele testesh, arsimi i mesm

A)
B)
C)
D)

Tokat aluvionale
Tokat e hirta kafe
Tokat e murrme pyjore
Tokat livadhore malore

39. Prmendni tre nga shkaqet natyrore t prmbytjeve n Shqipri.


40. Prmendni dy nga dukurit negative t klims s Shqipris pas viteve
90.
41. Prmendni dy nga pasojat pozitive t emigracionit t shqiptarve:

211

Kualifikimi i msuesve, 2010

BIOLOGJI
PR DOKUMENTACIONIN
1. Jepni 2 shembuj, se si mund t planifikohen ort e lira n arsimin e mesm
t lart.
2. Tregoni 2 nga detyrat e Ekipit t Kurrikuls n shkoll.

PR PROGRAMET
3. Tregoni 2 nga arsyet pse vlersimi formues n lndn e biologjis merr
rdsi t veant.
4. Listoni 2 tema q prfshihen tek kapitulli Fuksionet jetsore t bimve.
5. Jepet objektivi i Programit t Biologjis 12, T analizojn provat e
paleontologjis pr prejardhjen e njeriut; Zbrtheheni kt objektiv t
programit sipas tre niveleve (baz, i mesm, i lart)

PR METODIKN
6. Cilat jan 3 krkesat q duhen pr t hartuar objektivat specifike?
7. Prmendni 3 nga rregullat baz q duhet t mbahen parasysh pr zbatimin
e metods s Demonstrimit.
8. Tregoni 2 nga prparsit e puns me projekte n lndn e Biologjis.
9. Cilat jan 3 pikat kye ku duhet t mbshteten msuesit pr planifikimin e
msimdhnies n nj or msimi.

212

Modele testesh, arsimi i mesm

PR PRGATITJEN SHKENCORE
10. Numri i kromozomeve autosomike n qelizat seksuale t njeriut sht:
A) 22
B) 23
C) 44
D) 46
11. ARN-ja e informacionit:
A) kopjon nj nga dy spiralet e ADN-s
B) transporton aminoacidet n ribozome
C) prmban t njjtat baza t azotuara si ADN
D) sht nj spirale e dyfisht
12. Bakteriofagu sht?
A) prokariot q paraziton tek bakteret.
B) organel i qelizs bakteriale.
C) virus q infekton bakteret.
D) qeliz eukariote q ushqehet me baktere.
13. Antitrupat sintetizohen nga:
A) linfocitet.
B) trombocitet.
C) aglutininat
D) eritrocitet.
14. Cili nga proeset e mposhtme zhvillohet n kushte aerobe:
A) glikoliza
B) fermentimi alkoolik
C) fermentimi laktik
D) zinxhiri i transportit t elektroneve
15. Tapa prodhohet nga:
A) kambiumi enzor
B) felogjeni
C) meristema e majave
D) indi prues

213

Kualifikimi i msuesve, 2010

16. Mutualizmi prfaqson nj bashkveprim midis llojeve n t cilin:


A) t dy llojet dmtohen
B) t dy llojet prfitojn
C) nj lloj prfiton dhe tjetri nuk dmtohet
D) nj nga llojet prfiton dhe tjetri dmtohet
17. Aktina merr pjs n ndrtimin e indit:
A) kockor
B) muskulor
C) krcor
D) nervor
18. Qarkullimi i vogl i gjakut tek njeriu fillon nga
A) barkushja e djatht
B) barkushja e majt
C) parabarkushja e djatht
D) parabarkushja e majt
19. Tek gjitart hormoni i prolaktins stimulon prodhimin e:
A) progesteronit
B) enzimave t gypit trets
C) qumshtit
D) glikogjenit
20.
A)
B)
C)
D)

Kromozomet homologe kan:


t njjtn form, por dimensione t ndryshme
t njjtat gjene por t renditura ndryshe
gjene t njjta dhe t vendosura n t njjtn renditje
form e dimensione t njjta, por gjene t ndryshme

21. Tregoni 3 mnyrat e transportimit t dioksidit t karbonit me an t


gjakut gjat procesit t frymkmbimit qelizor.
22. Kryqzohet nj gjalles diheterozigote me nj gjalles homozigote e
fsheht pr dy tipare, (pr dy tipare q prcaktohen prkatsisht nga gjenet F
dhe G). Tek pasardhsit formohen katr klasa fenotipike:
- 436 zotrues pr t dyja tiparet

214

Modele testesh, arsimi i mesm

- 424 i fsheht pr t dyja tiparet


- 72 dominant pr tiparin e par dhe t fsheht pr tiparin e dyt
- 68 t fsheht pr tiparin e par dhe dominant pr tiparin e dyt
a) Prcaktoni gjenotipet e klasave rikombinante
b) Prcaktoni largsin ndrmjet gjeneve F dhe G.
23. Tregoni 3 nga dallimet q ekzistojn midis krimbave unazor dhe
kandrrave (insekteve).
24. Tregoni 2 nga dallimet q ekzistojn midis transportit aktiv dhe osmozs.
25. N tabeln e mposhtme prball shkronjave q tregojn disa prbrje
organike vendosni numrat q tregojn prkatsin e tyre:
a. nukleotid
b. sakaroza
c. aminoacid
d. fosfolipid
e. polimer
f. uracil
g. celuloz
1. substanc q formon murin qelizor t qelizave bimore
2. zinxhir i gjat me monomer
3. baz e azotuar q gjndet n ARN dhe jo n ADN
4. sht disakarid
5. molekula q formojn proteinat
6. sht i formuar nga nj grup fosfat, nga nj sheqer dhe nga nj baz e
azotuar
7. sht prbrse e membrans qelizore.

prbrjet organike
a.
b.
c.
d.
e.
f.
g.

funksionet prkatse

215

Kualifikimi i msuesve, 2010

26. Prcaktoni sa tipe gametsh mund t formohen nga nj individ me


gjenotip AaBbCCDDEeFf
27. Nj qeliz q ka 2n=10 kromozome i nnshtrohet ndarjes qelizore me
mejoz: Prcaktoni numrin e kromozomeve q ndodhen n seciln qeliz t
formuar n:
Zgjidhja e ushtrimit sht e vlefshme kur shoqrohet me skemat e qelizs n
seciln nga fazat e ndarjes qelizore t krkuara m lart.
a) anafazn e par b) metafazn e dyt c) telofazn e dyt
28. Bimt me far klasifikohen n bimt farzhveshura dhe bimt
farveshura.
a) Tregoni 3 nga dallimet q ekzistojn midis bimve farzhveshura dhe
bimve farveshura.
b) Tek bimt farveshura tregoni funksionin e brthams vegjetative.
29. Nj grua me ngjyr t syve kaf dhe grup gjaku B martohet me nj burr
me ngjyr t syve kaf dhe grup gjaku AB dhe fmija i tyre lindi me sy t
kaltr dhe grup gjaku A. Sa sht propabiliteti q fmija tjetr q ata presin
t lind t ket grup gjaku B dhe sy kaf?
30. N nj popullat u prcaktua se n 900 burra 45 ishin daltonik. Sa sht
shpeshtia e femrave bartse n kt popullat?
31. Jepni nj shembull t rregullimit t tahitjes hormonale t hipotalamusit
dhe adenohipofizs.
32. Listoni 3 hormone bimore dhe tregoni rndsin e tyre pr jetn e
bimve.
33. far prparsie kan metodat biologjike n krahasim me metodat
kimike pr t luftuar dmtuesit tek bimt?
34. Nj molekul ADN prmban 500 timin nukleotide. Numri i lidhjeve
hidrogjenore t dy zinxhirve t saj sht 2200. Sa nukleotide ka gjithsej kjo
molekul ADN-je?

216

Modele testesh, arsimi i mesm

KIMI
PR DOKUMENTACIONIN
1. Masat disiplinore Qortim,Vrejtje konsiderohen t shlyera pas nj afati
A) nj mujor
B) dymujor
C) tremujor
D) katr mujor
2. Listoni dy nga llojet e masave disiplinore q meren ndaj nxnsve q
thyejn rregulloren e shkolles:
3. Shkruani nj nga shprehjet me t ciln vlersohet sjellja e nxnsve

PR PROGRAMIN
4.
A)
B)
C)
D)

N linjn koncepte fillestare n kimi nuk prfshihet koncepti:


masa molare
numri i mass
numri atomik
lidhje kimike

5.
A)
B)
C)
D)

N temn alkoolet, gatitja dhe vetit e tyre studjohet:


fenolet
vetit e etanalit
izomeria optike
formimi i fenolateve

6. Duke u bazuar n njohurit e marra n kapitullin e lidhjeve kimike,


hartoni nj ushtrim me 4 alternativa, ku njra prej tyre t jet e sakt.
7. Cilat jan dy linjat e prmbajtjes pr kurikuln e kimis s klass 10
t, me programin e ri (q filloi t zbatohet nga shtatori 2009)
8. Shkruani dy tema msimore pr kapitullin Hidrokarburet e pangopura

217

Kualifikimi i msuesve, 2010

PR METODIKN
9. Pr tiu prgjigjur krkesave t kohs n arsimin baz krkohet t
zbatohet:
A) msimdhnie me n qendr msuesin
B) shumllojshmri n mnyrat e msimdhnies
C) msimdhnie me n qendr nxnsin
D) vetm pun me grupe
10. Roli i msuesit n msimdhnien me n qendr nxnsin sht:
A) komandues
B) partner
C) shpjegues
D) vetvlersues
11. Listoni dy nga materialet q orientojn msuesin gjat msimdhnies:
12. kuptoni me shprehjen e mposhtme:
msimdhnie me n qendr nxnsin
13. Hartoni nj esse me 6 fjali me karakteristika t msimdhnies aktive
duke prdorur disa nga foljet e mposhtme pr nj tem ose shtje
msimore tema zgjidhet nga msuesi).
drejton, menaxhon, orienton, udhzon, organizon, vepron, diskuton, asyeton,
argumenton, zgjidh, pyet, eksperimenton, etj.
.
14. Punt praktike t strukturuara prgatiten nga msuesi.
Tregoni t paktn nj disavantazh t ksaj metodologjie.
15. Hartoni dy objektiva t nivelit t njohjes dhe t kuptuarit pr temn
Ndrtimi i sistemit periodik:

218

Modele testesh, arsimi i mesm

PR PRGATITJEN SHKENCORE
16. Numri i moleve, q ndodhen n 4,816 molekula Li sht:
A) 0,6 mol;
B) 0,8 mol;
C) 0,79 mol;
D) 0,7 mol.
17. Orientimin hapsinor t orbitaleve e prcakton:
A) Numri kuantik spin ms
B) Numri kuantik orbital l
C) Numri kuantik themelor n
D) Numri kuantik magnetik m
18. N atomin e elementit, Z = 35 numri i gjendjeve energjetike t ngopura
sht:
A) 30
B) 17
C) 14
D) 9
19. sht shkruar gabim formula e strukturs s njrs prej prbrjeve t
mposhtme. Ajo sht:
A) CH2 = CH - CH3
B) CH3 - CH CH - CH3
C) CH3 - CH2 - CH = CH2
D) CH C - CH2 - CH3
20. Nj pllak prej hekuri me mas 5.6 gr, e zhytur n tretsir t sulfatit t
bakrit zhvendos:
A) 6.4 gram Cu
B) 0.64 gram Cu
C) 64 gram Cu
D) 6.2 gram Cu

219

Kualifikimi i msuesve, 2010

21. Cila prbrje prftohet nga nxehja (n temperatur t lart) e metanoatit


t kalciumit?
A) metan
B) metanal
C) etan
D) etanal
22. Jepen prbrjet kimike: NaOH, HCl, NH4OH, CO2. Prej tyre rrjedhin
3. NH4Cl.
tretsirat e kriprave t mposhtme: 1. NaCl
2. Na2CO3
Cilat nga kriprat hidrolizohen?
A) 2 dhe 3
B) vetm 2
C) vetm 3
D) 1 dhe 2
23. Cili nga iftet e mposhtme konsiderohet sistem tampon:
A) HCl dhe NaCl
B) CH3COOH dhe CH3COONa
C) KOH dhe KCl
D) HNO3 dhe NaNO3
24. Pr nj sistem q sht n ekuilibr, vlera e K ndryshon me:
A) shtimin e nj katalizatori
B) ndryshimin e prqendrimit
C) ndryshimin e temperaturs
D) heqja e katalizatorit
25. Nj nga vlerat e mposhtme t pH mund ti takoj tretsirs s NH4NO3.
Ajo sht:
A) 7
B) 5,3
C) 9,2
D) 12,3

220

Modele testesh, arsimi i mesm

26. Baza e konjuguar e H3O+ sht:


A) H2O
B) OHC) H+
D) H2
27. Reaksioni 2NO + 2H2 N2 +2H2O zhvillohet sipas mekanizmit:
2NO + H2 N2 + H2O2 (i ngadalt)
H2O2 + H2 2 H2O (i shpejt).
Pranojm se:
A) V = [NO]2 x [H2]2
B) sht i rendit t trete , me dy stade 3 dhe 2 molekulare
C) sht 2 molekular dhe i rendit t dyt
D) sht i rendit 2 ndaj NO dhe i rendit 2 ndaj H2
28. Ndryshimi midis teoris s Radhfordit dhe asaj t Bohrit pr modelin e
atomit qndron n:
A) numrin e niveleve energjitike n atom
B) konceptin pr qndrueshmrin e atomit
C) numrin e grimcave q lvizin rreth brthams
D) sasin e energjis q thithet apo lirohet nga e29. Przihet 200 ml tretsir 0.8 M e hidroksidit t kaliumit me 250 ml
tretsir 0.4 M acid nitrik. Masa n g e nitratit t kaliumit, q prftohet,
sht:
A) 6.9
B) 7.5
C) 8.6
D) 10.1
30. Njri nga reaksionet e mposhtme ndodh n katod gjat elektrolizs s
tretsirs ujore t H2 SO4. Ai sht:
A) 2H+ + 2e- H2
B) 4 OH- 2 H2O +O2 +4eC) 2 SO4 2- S2O8 2- + 2eD) SO4 2- + H2 H2SO4 +2e-

221

Kualifikimi i msuesve, 2010

31. Pr reaksionin X + a Y = C jepet informacioni i mposhtm:


I. prqendrimi i substancave rritet 3 here,
II. shpejtsia e reaksionit rritet 27 here. Vlera e a sht:
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
32. Cila nga kriprat e mposhtme kur tretet n uj nuk e ndryshon vlern e
pH?
A) CH3COONa
B) KCl
C) (NH4)2 SO4
D) Al(NO3)3
33. Nj nga prbrjet e mposhtme sht n gjendje t gazt:
A) C7H12
B) C6H10
C) C5H8
D) C4H8
34. Shkruani reaksionin e bashkveprimit t klor -2 butanit me natrium
metalik:
35. Njehsoni sa litra klor adicionohen nga 2.24 litra propen
36. Gjeni pH e tretsirs s klorurit t amonit NH4Cl me prqendrim 0.1 M.
Konstantja e shprbashkimit t hidroksidit t amonit sht Kb = 10 -5.
37. Duke u bazuar n vendin q ka elementi n sistemin periodik, listoni tre
element q formojn me oksigjenin prbrje me lidhje kovalente.
38. N natyr ndodhen atome Mg n raporte 78.70% 24Mg,; 10.13% 25
Mg; 11.7% 26Mg. Gjeni masn atomike t krahasuar t atomit t Magnezit
39. Analiza elementare e nj prbrje organike ka dhn kto rezultate:

222

Modele testesh, arsimi i mesm

40 % C, 6.67 % H, 53.33 % O. Dndsia e prbrjes organike n lidhje me


heliumin (Z=4) sht 7.5. T gjendet formula molekulare e prbrjes
organike duke ditur q kjo prbrje jep reaksionin e pasqyrs.
40. Produkti i tretshmris i sulfatit t plumbit sht 1.6 x 10-8. Gjeni
tretshmrin n gram pr litr t sulfatit t plumbit n 500 ml tretsir 0.01
M t Pb (NO3)2 .
41. Konstantja e shpejtsis s reaksionit: A + 2 B 3C sht e barabart
me 0.6. Prqendrimet fillestare t substancave jan [ A] = 2 mol/l [ B] =
2.5 mol/l. Si pasoj e reaksionit, prqndrimi i
substancs B bhet 0.5 mol/l .
T llogaritet prqendrimi i substancs A dhe shpejtsia e reaksionit.
42. Duke br skemn e kmbimit elektronik, vendosni koeficientt n
reaksionet redoks:
a) HgO Hg + O2
b) KMnO4 K2O + MnO2 + O2
c) HNO3 + S H2SO4 + NO
43. sht dhn barazimi: 3NO (g) = N2O (g) + NO2 (g) H = -155.8 KJ
a) Njehsoni entalpin standarte t formimit t N2O (g).
(HoNO(g)= +90.4 KJ/mol, HoNO2(g)= +33.8 KJ/mol)
b) sasi nxehtsie lirohet kur n reaksion prftohet 0.5 mole NO2?
44. N tretsirn 0.1 M t HCN, konstantja e shprbashkimit sht 7.2 .10-.
Prcaktoni vlern e pH dhe gradn e shprbashkimit
45. Jepen prbrjet e oksigjenuara: MgO, CaO, SrO .Tregoni:
a) cili prej oksideve shfaq veti bazike m t theksuara
b) cili nga metalet Mg, Ca, Sr ka vler t elektronegativitetit m t vogl
c) cili nga jonet e tyre Mg2+, Ca2+, Sr 2+, ka veti oksiduese m t theksuara

223

Kualifikimi i msuesve, 2010

46. Emrtoni prbrjet.


a)
H3C

CH3

CH3

CH3

b)
CH3
CH3

Cl

CH3

47. Ndrtoni formulat strukturore:


a) izopropil -1, nitro -4, benzen
b) acidi orto metil, benzen sulfonik
48. Emrtoni prbrjet:
a) C4 H9 NH2 ______________________________________
b) C8 H16 O _______________________________________

224

Modele testesh, arsimi i mesm

FIZIK
PR DOKUMENTACIONIN
1. Si veprohet kur nxnsi mbush 20 % t mungesave?
2. Tek udhzimi Pr hartimin e objektivave t arritjeve t nxnsve
krkohet q:
A) minitesti t zhvillohet nga drejtori pr objektivat e nj kapitulli.
B) minitesti t zhvillohet nga msuesi i lnds objektivat e nj kapitullit.
C) minitesti t zhvillohet nga msuesi i lnds pr orn msimore.
D) minitesti t zhvillohet nga drejtori i shkolls n fund t nj ore msimore.
3. Drejtori i shkolls i paraqet pr miratim planin vjetor t shkolls:
A) kryetarit t bashkis ose komuns.
B) kshillit t prindrve t shkolls.
C) bordit t shkolls.
D) ekipit kurrikular t shkolls.

PER PROGRAMIN
4. Si mendoni, sht m mir t zhvillohet n fillim kapitulli Forcat dhe
Barazpesha(Ekuilibri) apo kapitulli Dinamika Ligjet e Njutonit?
5. far veorish duhet t ket nj program msimor cilsor? Listo katr
veori
6. Dualizmi valor korpuskular prbn nj njohuri fizike q trajtohet n
kapitullin e:
A) Teoris se relativitetit
B) Mekaniks kuantike
C) Valve elektromagnetike
D) Mekaniks klasike

225

Kualifikimi i msuesve, 2010

PR METODIKN
7. Si do t veproni nga ana metodike pr kontrollin e njohurive n linjn e
lvizjes s njtrajtshme?
8. Si do t trajtoni nga ana metodike temn: Lvizja e grimcave t
ngarkuara n fushn elektrike?
9. Si do t ishte me mir nga ana metodike organizimi i detyrs s kontrollit,
duke dhn katr ushtrime me nivel t njjt, apo 8 ushtrime t shkallzuara?
10. Cilat nivele t aftsive t nxnsve, sipas taksonomise se Blum-it,
prfshihen n nivelin baz t vlersimit?
11. Shkruaj tri metoda e teknika t hulumtimit:
12. Cilat jan metodikat baz t msimdhnies n shkollat tona?

PR PRGATITJEN SHKENCORE
13. Grafikt paraqesin varsin e kordinats nga koha pr dy trupa C dhe D.
N astin e kohs t=10s,
A) C ka shpejtsi m t madhe se D,
B) D ka shpejtsi m t madhe se C,
C) C dhe D kan t njjtn shpejtsi,
D) C lviz me nxitim konstant.
14. Automobili me mas 1 ton, q lviz me shpejtsi 36 km/h fillon t
frenoj deri sa t ndalet . Puna e forcs s frkimit sht:
A) 0,5104 J
B) 3,6104 J
C) -5104 J
D) 5104 J

226

Modele testesh, arsimi i mesm

15. Dy planet A dhe B kan t njjtin nxitim afr siprfaqes s tyre, por
planeti B ka rrezen dy her m t madhe se planeti A. Nse masa e planetit
A sht M, sa do t jet masa e planetit B?
A) M
B) 2M
C) 4M
D) 6M
16. Nj trup me mas 100g, lihet i lir t bjer nga lartsia 40m pa shpejtsi
fillestare. Impulsi i trupit kur ai ndodhet n gjysmn e lartsis do t jet:
A) 1.5 kgm/s
B) 1.8 kgm/s
C) 2. kgm/s
D) 4.5 kgm/s
17. Forca F zbatohet n fundin e nj drrase homogjene me gjatsi l dhe
pesh 50N. Kndi q formon drejtimi i forcs me drrasn sht 30o. Skaji
tjetr i drrass sht fiksuar n mur. Sa do t jet vlera e ksaj force n
mnyr q drrasa t qndroj n pozicionin horizontal?
A) 25N
B) 50N
C) 75N
D) 100N

18. Fluksi magnetik prms nj bobine me N spira ndryshon me 0.05Wb


gjat 0.5s. sa do t jet numri i spirave n qoft se f.e.m sht 5V?
A) 5
B) 50
C) 150
D) 200

227

Kualifikimi i msuesve, 2010

19. N qarkun RLC, R = 40, XC = 30, XL =60, jan lidhur n serime


nj burim rryme me vler efektive 120V. Sa sht vlera efektive e rryms q
kalon n qark?
A) 2.4A
B) 3A
C) 4A
D) 5A
20. Nj lavjers i thjesht matematik largohet me 10cm nga pozicioni i
ekuilibrit dhe lihet i lir. Frekuenca n kt rast sht 4Hz. Sa do t jet
frekuenca e lavjersit n qoft se lavjersin e largojm nga pozicioni i
ekuilibrit 5cm?
A) 2Hz
B) 4Hz
C) 6Hz
D) 8Hz
21. Dy burime koherente prodhojn val m gjatsi 2m dhe amplitud A.
Nj pik M e cila ndodhet 4m nga burimi i par dhe 5m nga burimi i dyt e
ka amplitudn e lkundjes rezultante:
A) 2A
B) A
C) A/2
D) 0
22. N reaksionin brthamor,
neutroneve sht:
A) 3
B) 2
C) 1
D) Zero

92
U + 01n141
56 Ba + 36 Kr + neutrone , numri i

235
92

23. Izotopi radioaktiv i jodit e ka periodn e gjysmezberthimi 8 dite. Nj


kampion sht ruajtur n laborator pr 16 dit . Gjat ksaj kohe jan
zbrthyer:
A) 1 / 4 e brthamave
B) 1 / 3 e brthamave
C) 3 / 4 e brthamave
D) 2 / 3 e brthamave

228

Modele testesh, arsimi i mesm

24. Sfera q bie lirisht nga lartsia 125m nga toka, pasi godet at krcen
vertikalisht lart me shpejtsi pes her m t vogl se shpejtsia q kishte n
momentin kur takoi tokn. Njehsoni:
a) Lartsin e ngjitjes s sfers mbas momentit t par t goditjes.
b) Kohn e prgjithshme nga fillimi i lvizjes deri n goditjen e dyt me
tokn.
25. N figur paraqitet grafiku i varsis s nxitimit nga koha pr nj trup q
lviz n nj vij t drejt ku shpejtsia fillestare sht zero.

a) Ndrtoni grafikun e varsis s shpejtsis nga koha.


b) Shpejtsin q arrin trupi mbas 20s?
26. Dy trupa A dhe B jan n kontakt me njri tjetrin n nj rrafsh horizontal,
me koefient frkimi =0.05. Trupi A e ka masn 3kg dhe trupi B e ka
masn 2kg. Gjeni vlern e forcs F q duhet t ushtrohet mbi trupin A n
mnyr q t dy trupat t lvizin s bashku me nxitim konstant 0.5m/s2.

27. Vagoni q lviz me shpejtsi 72km/h, shikon prball nj penges.


N far largsie duhet t filloj frenimin shoferi n mnyr q t ndaloj
prpara pengess, n rast se koefienti i frkimit ndrmjet rrotave dhe
rrugs sht =0.2?

229

Kualifikimi i msuesve, 2010

28. Sfera me mas M=0.1kg qndron n prehje mbi nj shtyll vertikale me


lartsi 5m. Plumbi me mas m=10g q lviz horizontalisht me shpejtsi
Vo=500m/s, godet sfern duke kaluar nga qndra e saj. Pas goditjes sfera
bie n tok n largsin S1=30m nga kmba e shtylls. Njehsoni largsin S2
t rnies s plumbit nga fundi i shtylls.

29. Nn pistonin e njw ene cilindrike ndodhet nj sasi gazi n temperaturn


27oC. Sa duhet t jet forca q duhet t ushtrohet mbi pistonin n mnyr q
temperatura e gazit t rritet deri n 127oC dhe vllimi i gazit t zvoglohet
dy her? Siprfaqja e pistonit sht S = 310-2m3, po=105Pa. Pesha e pistonit
dhe frkimi i tij me faqet e cilindrit nuk meren n konsiderat.

30. Ngarkesa 2c sht vendosur n qndrn e sistemit kordinativ xoy,


ndrsa ngarkesat q1=-2c dhe q2=2c jan vendosur prkatsisht n largsit
x1=30cm dhe x2=60cm. Cili do t jet drejtimi, kahu dhe vlera e forcs
rezultante q vepron mbi ngarkesn e vendosur n qndr t sistemit
kordinativ.

230

Modele testesh, arsimi i mesm

31. Jepet qarku i rrymes elektrike si n figure. (=200V,dhe r=0)

a) Sa do t jet rezistenca ekuivalente?


b) Sa do t jet rryma n R4?
c) Sa do t jet tensioni n skajet e R5?

32. Shufra prcjellse CD me gjatsi 20cm dhe rezistenc R, lviz me


shpejtsi v= 5m/s duke rrshqitur pa frkim ndrmjet dy shinave paralele si
n figur. Fusha magnetike e njtrajtshme sht pingul me planin e figurs
dhe vlera e induksionit sht B=2T. Rezistenca e pjesve t tjera t qarkut
sht paprfillshme. Fija sht e pazgjatshme, masa e fijes dhe e rrotulls
sht e paprfillshme. Masa e trupit t varur n fije sht m=80g dhe
g=10m/s2. Prcaktoni:
a) Kahun dhe intesitetin e rryms s
induktuar q kalon n shufrn CD.
b) Rezistencn e ksaj shufre prcjellse.

33. Nj proton futet me shpejtsi 2106 m/s pingule me vijat e induksionit


magnetik. Prcaktoni
a) vlern e induksionit magnetik B n mnyr q
protoni t lviz sipas nj trajektore rrethore me
rreze 20cm.
b) vlern e forcs magnetike q vepron mbi protonin?

34. Trupi me mas 3 kg q sht i lidhur me nj sust elasike, lkundet me


amplitude 6 cm. Duke ditur se nxitimi maksimal sht 2m/s2, sa sht
energjia e plot e tij?

231

Kualifikimi i msuesve, 2010

35. N figur sht paraqitur boshti optik kryesor MN i nj pasqyre sferike,


pika e ndritshme objekt S dhe pika shmbllim S. Me an t ndrtimit
prcaktoni:
a) llojin e pasqyrs sferike
b) qndrn optike t pasqyrs
c) kulmin e pasqyrs
36. Siprfaqja e nj metali rrezatohet nj her me drite me gjatsi vale 200
nm dhe pastaj me drit me gjatsi vale 300 nm. Nga t dhnat
eksperimentale u gjet se energjia kinetike e fotoelektroneve n rastin e dyt u
zvoglua 4 her. Gjeni punn e daljes pr kt metal.

232

Modele testesh, arsimi i mesm

INFORMATIK
PR DOKUMENTACIONIN
1.
A)
B)
C)
D)

Objektivat e arritjeve t nxnsve pr kapitull msuesi i shkruan:


n fillim t planit msimor vjetor.
te ditari i msuesit n fillim t kapitullit.
n fillim t ditarit.
n regjistr.

2. Rrethoni dy alternativa nga pes t shnuara pr veprimtarin n shkoll.


Shkolla n tr veprimtarin e saj gjithprfshirse synon:
a) zhvillimin e mendimit dhe veprimit t pavarur, kritik, krijues, konstruktiv
e tolerant
b) edukimin e vlerave atdhetare, njerzore, morale e demokratike
c) nxitjen pr t qn t fort fizikisht
d) lvizjen e lir t njerzve
e) barazin para ligjit
3. Tek Udhzimi Pr hartimin e objektivave t arritjeve t nxnsve
krkohet q minitesti t zhvillohet:
A) nga msuesi pr orn msimore.
B) nga msuesi pr objektivat e kapitullit.
C) nga drejtori pr orn msimore.
D) nga drejtori pr objektivat e kapitullit.

PR PROGRAMIN
4. Shkruani linjat sipas radhs pr programin e:
a) klass VII
b) klass VIII.
5. Sa or n jav ka lnda TIK n klasat 10, 11, 12 brtham dhe me
zgjedhje?
7. Kur bhet vlersimi prmbledhs?

233

Kualifikimi i msuesve, 2010

PR METODIKN
7. Cilat jan 3 krkesat baz pr t hartuar objektivat specifike?
8. Vendos foljet e dhna m posht n vendet bosh, sipas do niveli t
Taksonomis s Blumit:
Njeh, kupton, shkruan, prkufizon, analizon, prshkruan, shpjegon,
ndrton, luan, zhvillon, prdor, dallon.
1. T njohurit _________________________
2. T kuptuarit _________________________
3. Zbatimi _________________________
4. Analiza _________________________
9. Shkruani disa nga objektivat e linjs Prdorimi i internetit.
10. far synon t realizoj prgjigja me goj e nxnsit?

PR PRGATITJEN SHKENCORE
11. Plotso vendet bosh.
a) Software prfaqson pjesn _______________ n nj kompjuter.
b) M par duhet t instalojm programet _______________, n mnyr
q t mund t hapim dhe t prdorim programet _______________.
c) ________________ sht pjesa e memorjes q prdoret vetm gjat
kohs s puns, n kompjuter.
12. Si mund t krijojm nj account (llogari n windows)?
13. Cila komand zbatohet pr t br nj ndrprerje t kollons kur faqen
e kemi formatuar me kollona.
A) Format Columns Column Break
B) Insert Page Break column
C) Insert Break Column Break
D) Format Break Column Break

234

Modele testesh, arsimi i mesm

14. Tregoni cilt jan kompononentet e nj adrese e-mail?


15. Ku mbahet prkohsisht teksti i selektuar pasi sht prdorur komanda
cut ose copy?
A) Taskbar
B) Desktop
C) ROM
D) Clipboard
16. Cili nga simbolet e mposhtme nuk mund t prdoret pr t emruar nj
dosje?
A) +
B) .
C) /
D)
17. Mega Hertz (Mhz) mat:
A) Tingull
B) Shpejtesi
C) Hapsir
D) T trija s bashku
18. Prshkruani dy mnyra t ndryshme pr selektimin e nj blloku qelizash
n Excel.
19. Nqs n nj faqe excel-i, klikojm tek qeliza B1 dhe duke mbajtur shtypur
tastin Shift klikojm tek qeliza G10, athere zona e selektuar sht:
A) B1-G10
B) B1.G10
C) B1;G10
D) B1:G10
20. Cili sht roli i Device Manager?
21. Lidhni emrin e funksionit me prcaktimin e tij:
Sum
Gjen vlern m t vogl n nj zon t caktuar qelizash
Average Gjen numrin e qelizave joboshe
CountA Gjen vlern mesatare t numrave n nj zon t caktuar qelizash
Min
Gjen shumn e numrave n nj zon t caktuar qelizash.

235

Kualifikimi i msuesve, 2010

22. Si mund t krijojm nj Header n nj faqe Excel?


23. Duke u bazuar n t dhnat e figurs s mposhtme, shkruani formulat e
duhura n qelizat B8, C8, D8, E8, n mnyr q m tej t prdorim autofill
pr t kopjuar formuln n qelizat e tjera.
24. far ndodh nse hapim nj dokument nga menuja START?
A) Windows hap programin dhe m tej hap dokumentin
B) Windows hap programin dhe m tej ju mund t hapni dokumentin
C) N desktop hapet dritarja e My Computer n t ciln ju mund t hapni
dokumentin
D) Hapet dritarja e Windows Explorer dhe m tej ju mund t hapni skedarin
q doni
25. far ndryshimi ka midis nj Database dhe Database Management
System (DBMS)?
26. Shpjego fazat kryesore t krijimit t nj prezantimi n Power Point
27. Si mund t krijosh nj els kryesor pr nj tabel n Access?
28. Si rezervohet nj dokument? Jepni ndryshimin ndrmjet komandave
Save dhe Save As:
29. Shpjego procedurn e hapjes s nj adrese E-mail n nj nga Browser-at
e internetit
30. Shpjego funksionin e ndarsit t faqeve n Excel
31. Prapashtesa e nj skedari t prgatitur n programin Power Point sht?
A) Ppt
B) Xls
C) Odt
D) Doc
32. Ku e shkruajm adresn e personit q duam ti drgojm nj kopje t
fsheht t e-mailit (marrsit e tjer mos ta shohin)?

236

Modele testesh, arsimi i mesm

A)
B)
C)
D)

N fushn To:
N fushn CC:
N fushn mail:
N fushn Bcc:

33. Cili nga programet e mposhtme quhet browser?


A) Microsoft Outlook
B) Internet Explorer
C) Microsoft Excel
D) Adobe Reader
34. N ciln dosje t e-mailit ruhen mesazhet e ardhura?
A) Outbox
B) Sent item
C) Favorites
D) Inbox
35. Shpjegoni far ndodh kur nj Folder bhet share?
36. Cili shkurtim i tastjers bn bold tekstin e selektuar?
A) Ctrl+B
B) Alt+B
C) File/Format/Bold
D) Asnjra prej tyre

237

Kualifikimi i msuesve, 2010

EDUKIM MUZIKOR
PR DOKUMENTACIONIN
1.
A)
B)
C)
D)

Objektivat e arritjeve t nxnsve pr kapitull msuesi i shkruan:


n fillim t planit msimor vjetor.
te ditari i msuesit n fillim t kapitullit.
n fillim t ditarit.
n regjistr.

2.
A)
B)
C)
D)

Msuesi, q sht antar i bordit t shkolls:


zgjidhet me votim nga msuesit e shkolls.
zgjidhet me votim nga bordi i shkolls.
caktohet nga kryetari i bordit t shkolls.
caktohet nga drejtori i shkolls.

3.
A)
B)
C)
D)

A ka t drejt t kryej blerje nga fondi vullnetar i prindrve:


msuesi lndor?
nj komision i caktuar nga drejtori?
msuesi kujdestar?
drejtori i shkolls?

4. Tek Udhzimi Pr hartimin e objektivave t arritjeve t nxnsve


krkohet q:
A) minitesti t zhvillohet nga drejtori pr objektivat e nj kapitulli.
B) minitesti t zhvillohet nga msuesi i lnds objektivat e nj kapitullit.
C) minitesti t zhvillohet nga msuesi i lnds pr orn msimore.
D) minitesti t zhvillohet nga drejtori i shkolls n fund t nj ore msimore.

PR PROGRAMIN
5. Programi lndor i arteve (zgjidhni at q ju jepni) ndrtohet prmes 5
linjave kryesore. Renditi ato.
6. Prse shrbejn objektivat e programeve lndore?

238

Modele testesh, arsimi i mesm

7. Sa % t orve t sugjeruara pr seciln linj keni t drejt t ndryshoni n


programin e lnds tuaj.
8. Plotso: Cilat jan lndt q prfaqsojn fushn e arteven gjimnaz?
9. Si ndahet Kurrikula e gjimnazit:

PR METODIKN
10. Qarko prgjigjen e sakt: Sipas Taksonomis s Blumit Njohja
prfshin:
A) riprodhimin e dikaje pa shpjegime
B) prsritje rregullash apo emrash ashtu si jan
C) nivelin m t ult t rezultateve pr nxnsit
D) t gjitha
11. Qarko prgjigjen e sakt: Metoda e diskutimit sht shum e prdorur
dhe nj ndr prparsit e prdorimit sht se:
A) mund t largohet nga qllimi i tems
B) monopolizon diskutimin
C) krijon edukatn e t dgjuarit t mendimit t t tjerve
D) asnjra nga t tria pikat a, b, c
12. Qarko prgjigjen e sakt: Prdorimi i metodave msimore mund t jet:
A) statike n do or msimi
B) n varsi t prmbajtjes msimore
C) n varsi t kushteve t klass
D) n varsi t moshs s nxnsve
E) n varsi t pikave b, c, d s bashku
13. Kur ndrton pyetjet pr nxnsin n klas, msuesi ka parasysh disa
kritere. Jep dy ndr disa prej kritereve.
14. Shno dy ndr prparsit q ka t pyeturit me shkrim (testi) n lndn
tuaj.

239

Kualifikimi i msuesve, 2010

15. N sa grupe ndahen metodat e msimdhnies?


16. Rendit metodat e msimdhnies q prdor m shpesh duke filluar nga ato
m efektive pr ju.
PR PRGATITJEN SHKENCORE
17. Qarko prgjigjen e sakt: Muzika prcaktohet si:
A) shprehje e emocioneve dhe ndjenjave njerzore.
B) arti i modelimit emocional t tingujve me njri -tjetrin.
C) nj vepr artistike e kompozuar pr instrument ose pr z.
D) radhitje tingujsh n mnyr t plqyeshme pr veshin.
18. Qarko prgjigjen e sakt: Muzika sht nj art q vendoset:
A) n koh
B) n hapsir
C) n koh dhe n hapsir.
D) n nj prmas t paprcaktuar.
19. Qarko prgjigjen e sakt: Muzika shprehet me an t:
A) tingujve
B) notave
C) melodive
D) zrave dhe instrumenteve muzikore.
20. Qarko prgjigjen e sakt: Bashktingllimi vertikal i dy ose m shum
tingujve dhe lvizja e organizuar e tyre nnkupton:
A) melodin
B) harmonin
C) intensitetin
D) ritmin
21. Qarko prgjigjen e sakt: Strofa dhe Refreni jan:
A) element t muziks
B) dy pjest prbrse t kngs
C) dy pjes muzikore
D) parime t zhvillimit t formave muzikore

240

Modele testesh, arsimi i mesm

22. Qarko prgjigjen e sakt: Opera sht:


A) nj vepr instrumentale
B) nj vepr vokal - skenike
C) nj vepr simfonike
D) nj vepr orkestrale
23. Qarko prgjigjen e sakt: Hapat e par t shkrimit t notave muzikore u
hodhn n periudhn e:
A) Mesjets
B) Shekullit XX
C) Antikitetit
D) Klasicizmit
24. Qarko prgjigjen e sakt: Filozofia humaniste n muzik u shfaq
nprmjet:
A) reformave kishtare
B) zhvillimit t repertorit laik krahas atij kishtar
C) prsosjes s instrumenteve muzikor
D) shtimit t numrit t kompozitorve
25. Qarko prgjigjen e sakt: Muzika Barok u zhvillua afrsisht mes viteve:
A) 1200 1300
B) 1400 1550
C) 1600 1750
D) 1800 1900
26. Qarko prgjigjen e sakt: Cila prej formave muzikore u konsolidua n
periudhn e klasicizmit:
A) balada
B) opera
C) sonata dhe cikli simfonik
D) preludi dhe fuga
27. Qarko prgjigjen e sakt: Johan Sebastian Bah:
A) sht nj kompozitor i njohur pr krijimtarin operistike
B) punoi pr nj koh t gjat n institucione fetare dhe kompozoi vetm
muzik kishtare

241

Kualifikimi i msuesve, 2010

C) kundrshtoi hapur prirjet e reja n muzik dhe n gjith veprat e tij


D) sht nj nga figurat m t shquara t muziks, sepse arriti t bashkonte
me mjeshtri t ren e t vjetrn, duke i paraprir zhvillimeve t mvonshme
28. Cili prej pohimeve t mposhtme nuk sht i sakt:
A) Lindja e opers hapi nj etap t re n historin e muziks botrore.
B) Opera nuk solli ndonj gj t re n zhvillimet e muziks dhe nuk sht art
kompleks.
C) Opera lindi si nj spektakl q grsheton muzikn, poezin dhe vallzimin dhe u frymzua nga tragjedia antike greke.
D) Opera lindi n Firence dhe Italia u b nj nga qendrat m t rndsishme
t zhvillimit t saj.
29. Cili prej pohimeve t mposhtme nuk sht i sakt:
A) Rikard Vagneri sht kompozitor, dirigjent dhe publicist gjerman i
gjysms s dyt t shek. XIX. Ai konsiderohet si nj ndr prfaqsuesit m
t mdhenj t muziks vokale romantike.
B) Vagneri shkroi kryesisht vepra simfonike, megjithat ai nuk solli ndonj
risi t veant. U mbshtet kryesisht n traditn e kompozitorve gjerman
paraardhs.
C) Operat e Vagnerit dallohen pr karakterin fantastik prrallor, sepse
shumica prej tyre jan mbshtetur n legjendat dhe mitet gjermanike.
D) Vagneri ishte nj kompozitor reformator. Ai synoi gjat gjith kohs t
sillte dika t re n muzik, n ndryshim nga paraardhsit e tij.
30. Qarko prgjigjen e sakt: Simfonia IX nga Ludvig van Beethoven:
A) prfaqson nj ndr veprat kulmore t muziks klasike, n t ciln
kompozitori futi pr her t par korin dhe fjaln poetike.
B) hap nj etap t re n zhvillimin e muziks klasike.
C) sht shkruar nga kompozitori n periudhn e par t krijimtaris s tij.
D) nuk u interpretua asnjher gjat kohs q ishte gjall kompozitori.
31. Qarko prgjigjen e sakt: Kngt gregoriane kndoheshin nga:
A) grup fmijsh
B) grup miks
C) grup burrash
D) grup grash

242

Modele testesh, arsimi i mesm

32. Plotso vendet bosh n fjalit e mposhtme: Bethoveni n simfonin e 9


prve muziks instrumentale vendosi ________n finale dhe tekstin e Odes
s shkrimtarit _________________.
33. Prcakto tre gjini t muziks instrumentale dhe tre t muziks vokale.
34. Rendit disa nga personazhet e roleve kryesore t opers Mrika sipas
zrave.
35. Plotso vendet bosh: Opera fillon me nj pjes orkestrale q quhet
_________ dhe e cila mbshtetet n materialin muzikor t ____________.
36. Shpjego me jo m shum se 10 fjali far kuptoni me termin melodi?
37. Prshkruaj sonatn, duke dhn skemn e ndrtimin t saj, si dhe duke
renditur disa kompozitor q jan shquar n kt gjini.
38. Prbri emrit t kompozitorit t dhn vendos nj vepr t tij:
a) Volfgang Amadeus Moxart ______________
b) Antonio Vivaldi ________________
c) Jozef Hajden ________________
d) Franc Shubert __________________
39. Plotso vendet bosh: Romantizmi sht nj drejtim artistik q mbizotroi
n Europ gjat shekullit ___________. Prfaqsuesit e muziks vokale
gjat ksaj periudhe jan:
40. Prcakto disa nga tiparet kryesore t romantizmit n muzik:
41. Rendit t paktn katr opera t kompozitorit italian Xhuzepe Verdi.

243

Kualifikimi i msuesve, 2010

ARSIMI PROFESIONAL
PR DOKUMENTACIONIN
1. Qarko shkronjn prbri alternativs s sakt.
Plani vjetor shkolls miratohet nga:
A) Kryetari i bashkis ose komuns.
B) Kshilli i prindrve.
C) Bordi i shkolls.
D) Ekipi kurrikular i shkolls.
2. Qarko shkronjn prbri alternativs s sakt.
Masa disiplinore Paralajmrim pr prjashtim nga shkolla pr thyerje t
disiplins merret nga:
A) Msuesi kujdestar.
B) Drejtori i shkolls dhe msuesi kujdestar..
C) Kshilli i disiplins.
D) Drejtori i shkolls me plqimin e jo m pak se 2/3 e Kshillit t
disiplins.
3. Qarko shkronjn prbri alternativs s sakt.
Bordi i shkolls ka n prbrjen e tij:
A) Vetm nj nndrejtor t shkolls.
B) T gjith nndrejtort e shkolls.
C) Vetm nj msues.
D) T paktn nj msues.
4. Qarko shkronjn prbri alternativs s sakt.
Ngarkesa msimore pr msuesit e shkollave publike prcaktohet me
udhzim t veant t:
A) Drejtoris s shkolls
B) Ministris s Arsimit dhe Shkencs
C) Kshillit t Ministrave.
D) Drejtorive Arsimore Rajonale

244

Modele testesh, arsimi i mesm

PR DOKUMENTACIONIN E MSUESIT
5. Renditni 3 dokumente kurrikulare q prshkruajn prmbajtjen e lnds.
6. Duke przgjedhur nj tem nga lnda juaj, planifikoni n formn e nj
ditari nj or msimi duke respektuar hapat dhe kriteret q mbahen parasysh.
ASPEKTE T DIDAKTIKS N ARSIMIN PROFESIONAL
7. Qarko shkronjn prbri alternativs s sakt.Testit i rritet besueshmria
kur:
A) Zbatohen kritere t ndryshme vlersimi pr nxnsit q i nnshtrohen t
njjtit testim.
B) Numri i shtjeve t trajtuara n test shte i ult.
C) Sigurohen t njjtat kushte testimi pr nxnsit gjat testimit.
D) Ribhet testi me t njejtat pyetje.
8. Qarko shkronjn prbri alternativs s sakt.
A) Komnikimi me gjeste transmeton m shum informacion se sa ai me
fjal.
B) Komunikimi efektiv prfshin m shum se nj kanal.
C) Komunikimi me gjeste transmeton m shum informacion se sa ai vizual.
D) Komunikimi mediatik prdoret vetm n praktikat profesionale.
9. Qarko shkronjn prbri alternativs s sakt.
Vlersimi i nxnsit me testim me shkrim prdoret pr vlersimin e:
A) Produktit t puns
B) Procedurs s puns.
C) Njohurive.
D) Shprehive praktike.
10. N vijat prpara do fjalie shkruani grmn V nse pohimi sht i vrtet
dhe grmn G nse pohimi sht i gabuar:
1. Ort e lira prdoren pr prforcim t lnds.
2. Planifikimi i realizimit t orve t lira bhet nga bordi i shkolls.
3. Ort e lira zn 10% - 15% t programit lndor.
4. Ort e lira mund t mos shnohen n regjistr.

245

Kualifikimi i msuesve, 2010

11. N vijat prpara do fjalie shkruani grmn V nse pohimi sht i vrtet
dhe grmn G nse pohimi sht i gabuar:
1. T nxnt nuk ndodh vetm n klas.
2. T nxnt prfshin vetm at q sht e sakt.
3. T nxnt ndodh vetm n mnyr t ndrgjegjshme.
4. T nxnt prfshin vetm msimin e njohurive dhe shprehive.
12. N vendin bosh n t majt t numrit shkruani grmn q i prgjigjet
shpjegimi prkats.
1. Kurrikul
A. Njsi msimore autonome me
kohzgjatje relativisht t shkurtr.
2. Modul
B. Prcakton rezultatet e pritshme t t nxnit.
3. Objektiv msimor
C. Bn t mundur prcjelljen e informacionit
nga burimi te nxnsi.
4. Kompetenc profesionale. D. Prdoret n nj profesion pr t prcaktuar
n se nj detyr sht realizuar n mnyr
t knaqshme.
5. Medie msimore
E. Trsia e planit, programeve, udhzimeve
didaktike, etj.
6. Procedur
G. Hallk e sistemit arsimor ku nprmjet
proceseve msimore edukative realizohet
kualifikimi pr nj punsim.
7.Standard profesional
H. Aftsia dhe gatishmria e nj individi pr t
kryer detyra n nj profesion.
8. Arsim profesional
K. Nj seri hapash t lidhur me njeri tjetrin
pr t prmbushur nj detyr.
13. Pr objektivin:
Nxnsi t instaloj brenda 2 orsh nj lavaman kuzhine, n repartin e
shkolls, i cili t mos pikoj dhe t jet n nivel, prcaktoni:
Veprimtarin__________________
Objektin _____________________
Kushtin _____________________
Standartin ___________________
14. Rendit 4 hapat kryesore pr planifikimin e procesit msimor teorik.

246

Modele testesh, arsimi i mesm

15. Rendit 5 nga metodat kryesore q prdorni pr arritjen e objektivave


msimor.
16. Shkruaj dy shembuj nga lnda juaj q ilustrojn zbatimin e dy parimeve
didaktike t mposhtme:
- Lidhja e teoris me praktikn.
- Karakteri sistematik dhe gradual i t msuarit.
17. Shpjegoni arsyet pse duhet t analizohen rezultatet e vlersimit t
nxnsit.
18. Jepni shembull t organizimit, shprndarjes dhe realizimit t orve t lira
n lndn tuaj.
19. Shpjegoni si ndikojn faktort e mposhtm n realizimin e msimit.
1. Programi msimor.
2. Kushtet msimore.
3. Teksti msimor.
20. Harto nj njsi testi me katr alternativa duke u mbshtetur n
prmbajtjen e lnds tuaj.
21. Harto nj list kontrolli pr vlersimin kompleks t nxnsit duke u
mbshtetur n prmbajtjen e lnds tuaj.
22. Rendit dhe argumento 3 mnyra t motivimit t nxnsve

247