Anda di halaman 1dari 14

Autoshkolla

Pyetje dhe Prgjigje


1.ka ndalohet nn ur dhe mbi ur (NDALJA DHE PARKIMI)
2.Sa sht shpejtsia m e madhe ne vendbanim (50km/h)
3.Sa sht shpejtsia m e vogl n autostrad (60km/h)
4.Shpejtsia m e madhe e lejuar ne autostrad (130km/h)
5.Shpejtsia e madhe e lejuar n rrug t rezervuar (110km/h)
6.Shpejtsia m e madhe e lejuar n t gjitha rrugt tjera (80km/h)
7.Litari pr trheqje duhet te jet i gjat 4-6 metra
8.Sa metra duhet t jet biga pr trheqje (nuk mund t jet m e shkurt se 3m)
9.Cilat drita prdoren pr ndriqimin e rrugs jasht vendbanimit (Dritat e gjata)
10.Cilat drita prdoren n rast t prballkalimit (Dritat e mesme)
11.N sa metra duhet me kalu n drita t mesme gjat prballkalimit (200m)
12.Sa pasqyre duhet te ket patjeter motoqikleta (1 pasqyr)
13.Kur nuk punon freni me ka nuk guxojm me trhjek automjetin n defekt (Me litar)
14.Sa metra reflektojn dritat e mesme (40-80 metra)
15.Sa metra jan t gjata dritat pr mjegull (35 metra)
16.far ngjyre duhet t jen dritat prpara n automjet (T Bardha)
17.far ngjyre duhet t ken dritat pr mjegull prpara (T bardha - t verdha)
18.ka ndalohet kur automjeti e mbulon shenjn prpara (Nalohet ndalja dhe parkingi)
19.Sa rimorkio mund ti bashkangjiten automjetit (2 Rimorkio)
20.Qfar dritash ndezen kur automjeti lviz mbrapa (T bardha)
21.Qfar dirte ndizet n tabeln kontrolluese kur jan te ndeyura dritat e gjata (Drita e kaltr)

22.Qfar drite ndizet n tabel kontrolluese kur jan t ndezura dritat e mesme (Drita e gjelbrt)
23.ka thot nj fishkllim e shkurtr e policit (Thir gjith pjestarrsit n komunikacion)
24.Ndsa shum fishkllima t policit (Dikush ka ra ne kunrshtim me rregullat e komunikacionit)
25.ka thot drita e kuqe n semafor (Mu ndal)
26.ka thot drita e kuqe me t verdhn n komunikacion (Se do te vjen e gjelbrta)
27.ka thot drita e gjelbrt n komunikacion , semafor (Kalimi i lir)
28.ka thot drita e verdh e pa ndrprer (Ndalim kalimi)
29.ka thot drita e verdh veyulluese (Kalimi me kujdes t shtuar)
30.Drita e gjelbrt n semafor do t thot (Kalimi i lir)
31.Sa kilometra n or guxon t lviz automjeti kur trhjek automjetin defekt (40km/h)
32.Cilat drita prdoren n tunel (Dritat e mesme)
33.Sa milimetra sht thellsia e pneumatikut (Minimum 1 milimeter)
34.Sa shkall sht hapi i lir i timonit (30 shkall q lviz vet)
35.A guxon t tejkalohet traktori n udhkryq (Jo)
36.A lejohet tejkalimi i automjetit n kalimin e hekurudhs (Jo)
37.A lejohet kthimi gjysm rrethor n hekurudh (Jo)
38.N ciln an duhet tlviz kmbsori (N ann e majt)
39.A lejohet lvizja mbrapa me automjet n tunel (Jo)
40.N sa metra prpara autmjetiti i lejohet ngarkesa (1 metr)
41.Kur automjeti t tejkalon nuk guxon t (RRitt shpejtsin)
42.N sa centimetra larg vendoset tabela pr transportin e fmijve (80 cm )
43.Dritat e policis jan (T kaltrta ?
44.Dritat e ndihms s par jan (T kaltrt )
45.Dritat e zjarrfiksve sht e (E kaltrt)
46.Distanca n mes t automjeteve sht sa gjysma e shpejtsis si psh.-80km/h distanca 40 metra

47.A lejohet kthimi gjysmrrethor n tunel (Jo)


48.Cili automjet duhet t ket trekndshin kur trhiqet autmjeti defekt (T dy automjetet)
49.Kur duhet ta ket n kok kaskn mbrojtse motoiklisti (Gjithher)
50.Sa metra duhet t vendoset trekndshi mbrapa automjetit (50 metra)
51.Kur timoni sht i prishur si trhiqet autmjeti (Me mjet zvarrits)
52.Kur duhet ti ket motoikleta dritat e mesme t ndezura (Jasht vendbanimit)
53.A sht i obliguar ta ket n kok kaskn edhe personi tjetr n motoiklet (Pa tjetr)
54.Sa kilometra n or lviz traktori kur n rimorkio gjinden persona (25 km/h)
55.A guxon traktori me kiper me pas persona n rimorkio (Jo)
56.A duhet motoikleta p me pas trekndshin me veti (Jo)
57.A lejohet tejkalimi i motoiklets (Po)
58.A lejohet kthimi gjysmrrethor n rrugn nj kahshe (Jo)
59.Pesha m e rnd e motoiklts (400kg)
60.Nga cila an duhet pr ti kthyer rrotat-pneumatikt n teposhtze (Nga skaji i djatht i rrugs)
61.Nga cila an duhet ti kthejm rrotat ose pneumatikt n tatpjetze (Nga mesi i rrugs)
62.Kush bn pjes n sistemin frenues (Freni punues Ndihms, parkues)
63.Me paisje dimri nnkuptojm (Zingjirt dhe pneumatikt M+S)
64.Si vije tek lodhja e ngassit shoferit (Gradulaisht)
65.N sa metra ndalohet parkingu i automjetit n hekurudha (15 metra)
66.Sa metra duhet t jet distanca e kolons s kmbsorve (30 metra)
67.Nn sa vjeq fmija nuk guxon t ulet n ulsen e prparme (Nn 12 vjeq)
68.A guxon shenja t ndryshoj regulln e komunikacionit (Po)
69.far forme kan shenjat e rrezikut (Trekndshe)
70.Sa metra vendosen shenjat e rrezikut jasht vendbanimit (150-250)
71.Sa metra vendosen shenjat e rrezikut brenda vendbanimit (150 e m afr)

72.Cilat shenja t rrezikut dallohen pr nga forma (Kryqi i andreut)


73.N sa grupe ndahen shenjat e urdhrave t prera (Dy grupe)
74.far forme kan shenjat e ndalimit (T rrumbullakta)
75.Cilat shenja q dallohen nga forma e tr shenjave t ndalimit (Stop)
76.far ngjyre kan shenjat e detyrimit (T kaltrt)
77.far forme kan shenjat e lajmrimit (Katrore)
78.Kush mban shkopin e bardh (T verbrit)
79.N ciln an duhet t parkohet autmjeti n rrugn njkahshe (N ann e majt)
80.N ciln an bhet tejkalimi (N ann e majt)
81.N ciln an bhet anashkalimi n rrugn dykahshe (N ann e djatht)
82.N ciln an bhet anashkalimi n rrugn njkahshe (N t dy ant)
83.N ciln an tejkalohet kur tramvaji gjindet n mesin e rrugs (N ann e djatht)
84.A lejohet tejkalimi i autmjetit kur afrohet vendkalimi i kmbsorve (Jo)
85.Sa sht shpejtsia e madhe e kamjonit 7.500kg - 80 km/h
86.Sa kilogram sht rimorkio e leht - 750kg
87.Shpejtsia m e madhe e lejuar e autobusit (harmonik) - 50km/h
88.Sa sht shpejtsia e Kamjonit mbi 7500kg - 70km/h
89.Shpejtsia e biikleteve dhe motoikleteve n shtegun biiklist sht - 40km/h
90.Sa sht shpejtsia e madhe e kamijonit kur gjinden 3-5 persona (50 km/h)
91.Kush ka prparsi kalimi n udh kryq me rndsi t ndjejt (Krahu i djatht)
92.A ka prparsi tramvaji n udhkryq me rndsi t njejt (Po)
93.ka quajm udhkryq - (Esht vendi ku lidhen 2-3 apo m shum rrug)
94.A lejohet kthimi gjysmrrethor n autostrad (Jo)
95.Sa metra duhet ti ket autmjeti hapsir o t ndalet ose t parkohet prej vijs s plot deri tek
automjeti (3 metra)
96.Sa ulse ka vetura prve ulses s shoferit autmjetit i udhtarve (8 ulse)

97.Sa ulse ka autobusi prve shoferit (Ka m shum se tet ulse)


98.Sa metra duhet t jen dritat e mesme (40-80 metra)
99.Sa metra duhet t jen dritat e gjata (Prmbi 100 metra)
100.Nn sa vjeq nuk guxon t transportohet fmiu pa prcjells (Nn 6 vjeq)....
101. a ju lejohet perdorimi I telefonit mobil gjat drejtimit te mjetit. ( JO )
102. si duhet te veproj shoferi gjat levizjes prapa me mjet ? ( ti ndez te gjith tregust e drejtimit, dhe te
mos pengoj mjetet qe levizin prapa ti )
103. qka quaj parkim te mjetit ? ( ndaljen e mjetit me shum se 3 min. perveq kur ndalja ndodh
pershkak te respektimit te shenjave apo rregullave te komunikacionit )
104. sa esht gjatesia e lidhjes se ngurt per terheqjen e mjetit te prishur? ( NUK MUND TE JET ME E
VOGEL SE 3 METRA)
105. Cilat jan rregullat themelore te ngasjes defensive ( mbrojtse ) ? PARASHIKIMI I ZHVILLIMIT TE
SITUATES NE KOMUNIKACION, REAGIMI ME KOH, PERMISIMI I GABIMEVE TE TJERVE, TOLERANCA. )
106. Kush nuk esht I detyruar te perdor rrypin e siguris? ( SHOFERI INSTRUKTORI GJAT AFTSIMIT TE
KANDIDATIT, FEMIJA I MOSHES DERI 12 VJEQAR. )
107. Sa duhet te jet distance me e vogel e lejuar ndermjet kolonave te kembsoreve? ( SE PAKU 100
METRA )
108. Ne rrug jasht vendbanimit ne qfar largsie duhet vendosur trekendshi I siguris prapa mjetit te
ndalur ne defect? ( PREJ 30 50 METRA )
109. Si duhet ten gas mjetin shoferi I mir? ( ME TEKNIK TE MIR TE NGASJES, ME KULTUR TE DUHUR NE
KOMUNIKACION )
110. Qka nenkutponi me sistemin per ndriqimin e rruges te mjetet motorike? ( DRITAT E SHKURTA
DHE TE GJATA )
111. Shoferi I cili kundershton testimin mbi permbatjen e alkoolit ne trup si do te konsiderohet? (
KONSIDEROHET POZITIV, PERMBAN SASI TE ALKOOLIT )
112. A ju lejohet tejkalimi I automjetit nga ana e djatht? ( PO NESE MJETI PARA MEJE KA ZEN POZIT
PER KTHIM MAJTAS E NGA ANA E TI E DJATHT KA HAPSIR TE MJAFTUSHME PER TEJKALIM. )
113. A lejohet terheqja e mjetit ne defect te cilit nuk I funksionon sistemi per drejtim? ( PO DUKE U
MBESHTETUR NE MJETIN TERHEQS. )
114. Kur duhet te ndezni dritat e shkurta te mjetit motorik? ( GJAT GJITH KOHES TE DREJTIMIT
MOTORIK )

115. A ju lejohet transportimi I femijes nen moshen 12 vjeqare ne ulsen e perparme te vetures? JO
116. cilat mjete motorike lejohen te levizin ne autostrad? Te gjitha mjetet motorike te cilat mund te
zhvillojn shpejtsi me te madhe se 60 km/h p.s mjetet per mirmbajtjen e rruges mund te levizin neper
autostrad edhe me shpejtsi me te vogel se 60 km/h. )
117. a duhet te nenshtrohet kontrollit teknik mjeti I ri para se te regjistrohet. ( JO )
118. cili eshte sistemi I detyrushem per frenim te vetures. ( Vetem Freni Ndihms )
119. Femija nen moshen 5 vjeqare a lejohet te transportohet me vetur? ( Po nese vetura posedon ulse
te veqant per transportin e femijeve )
120. Ne cilat raste nuk lejohet levizja prapa me mjet? ( NESE PENGOHEN MJETET TJERA, NE
AUTOSTRAD, DHE NE RRUG TE REZERVUAR PER KOMINKACION E MJETE. )
121. Ne cilat vende ndalohet ndalja dhe parkingu I mjetit? ( NE LARGSI ME PAK SE 5 METRA NGA
KRYQZIMI, NESE DO TE MBULOHEJ SHENJA E KOMUNIKACIONIT, NE VENDKALIMIN E SHENUAR PER
KEMBSOR )
122. A ju lejohet terheqja e mejtit I cili ka mbet pa karburant? ( JO )
123. Ndaj cilave raste nuk zbatohet detyrimi per perdorimin e rrypit te siguris? ( NDAJ GRAVE
SHTATZANE )
124. A lejohet qe bara ne mjet te kaloj pjesen e perparme te mjetit ? ( PO DERI NE 1 METER).
125. Sa duhet te jet thelsia minimale e vijave te pneumatikeve dimror m + s ? ( 4 mm )
126. Shoferi I cili e ka profesion themelor te drejtuarit te mjetit, a I lejohet perdorimi I alkoolit ? ( JO )
127. sigurimi auto kasko a esht I obliguar per mjetet motorike ? ( JO SIGURIMI AUTOKASKO ESHTE
FORM VULLNETARE E SIGURIMIT TE MJETIT )
128. Cilat jan pajisjet e nevojshme ( te obliguara ) per vetura ? ( RROTA REZERV, LITARI PER TERHEQJE
TE MJETIT, POQAT REZERV )
129. Sipas rregullave te pergjithshme te komunikacionit nga cila an e mjetit behet tejkalimi? ( NGA
ANA E MAJT )
130. Deri ne qfar largsie nga kryqzimi I rrugeve ndalohet ndalja dhe parkimi I mjetit? ( 5 METRA ) .
131. Grat shtatzane a jon te obliguara te perdorin rrypin e siguris ? ( JO NESE SHTATZANIA E TYRE ESHT
E DUKSHME )
132. Sa duhet te jet thellsia minimale e vijave te pneumatikeve veror? ( 1 MILIMETER)

133. Qfar ju sherben freni parkues ne mjetin motorik? ( PER TA SIGURUAR MJETIN E PARKUAR QE TE
MOS LEVIZ ).
134. A ju lejohet perdorimi I telefonit gjat te drejtuarit te mjetit ? ( PO NESE PERDORIMI BEHET PA
PERDORIMIN E DUARVE )
135. Cilat mjete motorike nuk jan te obliguara te ken dritat stop te mjeteve? ( MJETET MOTORIKE TE
CILAT NUK MUND TE ZHVILLOJN ME TEPER SE 20 KM/H )
136. Qka ndikon e efikasitetin e frenimit?
137. Qka esht vozitje ekonomike ?
138. gjatsia e kopeve te kafshve
139 . distance ne mes te kopeve te kafshve ?
140. Cilat mjete nuk kan nevoj ti ken dritat e gjata?
151, a ju lejohet tejkalimi I kolones se kembsorve ? PO
152 si duhet te veproni me rastin e ndrrimit te drejtimit te levizjes ?do te sigurohem se mund ta ndrroj
drejtimin e levizjes pa I rrezikuar pjesmarrsit tjer, do te sinjalizoj qart me drejtues drejtimi dhe me koh
ta jap shenjen per drejtimin e levizjes.
153. sa esht shpejtsia me e vogel e lejuar e levizjes per mjet motorike ne autostrad?60 km/h.
154. si duhet shenhohet barra e cilia kalon me teper se 1 m piken me te larget pjeses se pasme te
mjetit motorik? Me pelhur te kiqe .
155. gjatesia e kopes se kafsheve dhe distanca ne mes te kopeve nuk mund te jet me e madhe se?50
gjatsia, dhe 100 distanca.
156. sa esht kufizimi I pergjithshem I shpejtsis ne rrug ne vendbanim?50 km/h.
157. me qfar afati kohor leshohet patent shoferi per persona me moshe mbi 66 vjeqare?2 vite ne baz
te certificates mjeksore.
158. a lejohet levizja neper rrug e kolones se femijeve deri ne moshen 10 vjet? Po vetem ne qift ne
mbikqyrje te personit te moshes 18 vjeq.
159. gjat levizjes mbrapa me mjet a duhet ti ndezim treguesit e drejtimit?dyhet ti bdezim 4 treguesit e
drejtimit.
160. kur do ta perjashton policia vozitesin nga komunikacioni? Kur ne distanc ma te vogel se 20m nuk
mund te lexoj tabelat e regjistrimit. Dhe mos dallimi I ngjyrave nga distance se paku 20m .

161. kur mund ti perdorn idritat e mjegulles per ndriqimin e rruges? Kur largesia e pashmeris se rruges
nuk eshte ma e gjat se 50m.
162. qka nenkuptoni me sistemet e detyrueshme per frenim te mjetit motorik? Freni punues , freni
ndihmes dhe freni I parkimit.
163. si reagon programi elektronik I stabilitetit ( esp )?me rastin e kthimit te shpejt ne kthesa te
ashpra dhe te frenimit te vrullshem ruan stabilitetin e mjetit.

164. cilat jan paisjet e detyrueshme qe duhet ti posedoj mjeti motorik I udhetareve (Vetura )? Rrota
rezerv ne rregull. Trekendshi I siguris, poqat rezerv, ndihma e par litari apo biga.
165. sidhe kur aktivizohet jastaku mbrojtes ( air bag) ? aktivizohet ne menyr automatike me rastin e
ndeshjes se mjetit motorik me ndonji mjet apo object tjeter,
166. shoferi me semnundje kronike siq jan : tensioni I larg I gjakut, semundja e shqerit etj. Si do te
ndikoj ne sigurin e komunikacionit ? negativisht.
166. shoferi I mjetit pasi te ket kryer tejkalimin e mjetit tjeter, a duhet te jap shenj kur synon te
kthehet ne shiritin te cilin ka levizur para se te filloj tejkalimin? Po
167. personi I cili e ka dhan provimin per kateg B , sa e ka shpejtsin e levizjes gjat 2 veteve te para te
drejtimit te mjetit motorik/? Ne auto udh 110, ne rrug te rezervuar per automjete 80 ne rrug tjera 70
km/h.
168. si duhet ta ngasni mjetin ? me shpejtesi qe nuk do ti pengoj mjetet tjera, duke mbjtur distanc te
njaftueshme mbrapa mjetit qe leviz para meje .
169. ne cilat vende ndalohet kthimi gjysemrrethor? Ne autostrad, ne rrug te rezerv, per mjetet
motorike.
170. Te shenjat e urdhresave t prera, kur urdhresa e shenjes bhet e formes s prer? Prej shenjes ku
esht vendos shenja e deri te shfuqizimi I saj me shenj apo deri te udhkryqi I par.
171. si duhet te shenohet mjeti motorik I ndaluar per shkak te defektit ne autostrad?Pas mjetit
motorik duhen te vendoset trekendshi I siguris ne largesi prej se paku 100m dhe te kyqen 4 treguesit e
drejtimit.
172. Qfar distance duhet te mbaj shoferi I cili leviz pas mjetit tjeter. 2 sekonda veres ose 3 sekonda
dimrit , shpejtsia e levizjes se mjetit e pjestuar me 2 dhe e shendrruar ne metra , dhe distanc te
mjaftueshme pas mjetit tjeter qe te mos e rrezikoj sigurin ne komunikacion.
173. ne cilin drejtim te levizjes duhet te leviz kolona e kembsorve? Djathtas ne drejtim te levizjes.
174. sa duhet te jet gjatesia maksimale e kembsorve ? nuk mund te jet ma e gjat se 50m.

175. sa esht e shpejtsia e levizjes ne zonat e banuara? 50km/h nese me shenj nuk eshte ndryshe
176. ne kryqzim me rrethrrotullim qarkullimi a ju lejohet tejkalimi I mjetit? Po duke pas kujdes qe te
mos pengohen pjesmarrsit tjer.
177. personi I cili e ka dhen provimin per kateg B sa e ka te kufizuar shpejtsin e levizjes gjat dy viteve
te par ate drejtimit te mjeteve motorike ne autostrad? 110km/h.
178. qka esht e ndaluar ne rrug te rezervuar per komunikacion te mjeteve motorike ?
Kthimi gjysemrrethor, ndalja dhe parkimi I mjeteve motorike, dhe levizja me shpejtsi ma te vogel se
60km/h.
179. ne cilat udhkryqe vlejn rregullat e perparsis se krahut e djatht? Ne udhkryq me rendsi te njejt.
180. a duhet te shenohet ma tabel katrore perkatse mjeti me te cilin behet transportimi I femijve? Po
edhe ne pjesen e pasme dhe te perparme te mjetit transportues..
181. si do te veproni kur anashkaloni autonjetin e ndalur ne rrug? Do te rris kujdesin dhe do te zvogloj
shpejtsin e levizjes, do ti jap perparsi kalimi mjeteve nga kahja e kundert, dhe do ta paralajmroj
veprimin me dhenien e shenjes perkatse.
182. ne cilat raste ju lejohet perdorimi I dritave per shenimin e mjetit te ndalur (pozicionale) ne rrug ?
naten per shenimin e mjetit te ndalur ose te parkuar ne rrug te pa ndriquar.

183. si do te veproni gjat ererave te mdha ansore? Duhet vazhduar levizjen me kujdes te shtuar, dhe
te ngas me shpejtsi ma te vogel.
184. qka funksionon sistemi ABS? frnimi behet ma I sigurt dhe nuk lejon bllokimin e rrotve.
185. a lejohen lodrat e femijve ne zona te qeta te komunikacionit? Po ne tersi te rruges .
186. sa eshte shpejtsia e levizjes ne rrug publike? 40km/h.
187. drejtperdrejt para dhe ne kryqzim a ju lejohet tejkalimi I mjeteit? Po nese jam duke levizur ne
rrug me te drejt perparsie kalimi , por duke mos kaluar ne shiritin e rruges per levizjen e mjeteve nga
kahja e kundert.
188. qka quajm vetur? Mjeti motorik tedestinuar per bartjen e njerzve I cilli perveq isles se shoferit ka
me se shumti 8 ulse.
189. qka eshte rruga e ndaljes se mjetit? Rruga nga qasti kur shoferi e veren rrezikun e deri te ndalja e
plot e mjetit.
190. si duhet te shenohen mjetet gjat kohes se terheqjes se mjetit ne defect? Duhet te ndizen te gjith
treguseit e drejtimit, dhe net e dy mjetet te vendosen trekandshat e siguris.

191. si do te veproni nese deshironi ne daljen e par te qkyqeni nga autostrda? Do te shikoj
komunikacionin nga prapa, me koh do ta japi treguesin e drejtimit, dhe me koh te rreshtohem ne
shiritin e djatht te skajshem.
192. kembsori I cili eshte I obliguar te leviz neper rrug automobilistike , ne cilin drejtim te levizjes
duhet te leviz? Majtas ne drejtim te levizjes.
193. ne cilat raste ju lejohet terheqja e mjetit? Nese mjeti nuk mund te leviz per shkak te defektit.
194. si duhet ta drejtoni mjetin gjat levizjes ne trafik-rrug? Duke mos bere gara shpejtesie, duke mos
frenuar vrullshem perveq ne raste te rrezikut te drejperdrejt.
195. ne cilat raste ju ndalohet perdorimi I sinjalev parajmruese te zerit dhe te dritave? Me rastin e
keqperdorimit te tyre, ne zonat e banuara, perveq ne rast rrezuku te drejtperdrejt
196. Barra qe transportohet ne mjet, a guxon te kaloj skajin e jashtem te pjesve ansore te mjetit? Po
me se shumti deri ne 40cm.
197. qfar ngjyre kan mbrojtesit te cilet vendosen ne rrug me rastin e kryerjes se punimeve ne rrug? E
kuqe dhe te bardh te veshura me materje reflektuese.
198. si duhet veproj pjesmarresi I aksidentit te komunikacionit net e cilin ka te lenduar ose ka te
vdekur. ? te njoftoj sherbimin policor te kosoves, te njoftoj institucionet dhendetsor, dhe te rrij ne
vendin e ngjarjes nese nuk esht I lenduar.
199. per qka ju sherben mbehtetsi I kokes ne mjetin motorik? Per parandalimin e lendimeve te
udhtarve dhe te shoferit ne rast te aksidentit.
200. ne kryqzim ku rregullohet nga personi zyrtar , a ju lejohet tejkalimi I mjetit? Po por duhet patur
kujdes qe te mos rrezikohet personi I autorizuar I cili rregullon komunikacionin, dhe duke patur kujdes
qe te mos rrezikohen pjesmarrsit tjer ne komunikacion.
201. si percaktohet vendi per parkimin e mjetit me koh te kufizuar? Me shenj te komunkacionit.
202. ne cilen posit duhet ta vendosni marrshin e shpejtsis ne mjetin e parkuar ne teposhtze? Ne
poziten per levizje prapa
203. sa duhte te jet distance ne mes te mjeteve kur terhiqen me lidhje te ngurt (big) / nuk duhet te jet
ma e vogel se 3 m.
204. a lejohet levizja neper rrug e kolones se femijve deri ne moshen 10vjeqare? Po vetem ne qift dhe
nen mbikqyrjen e se paku nji personi ne moshen mbi 18 vjeqare.
205. si do te njoftoheni se jeni duke levizur neper rrug me perparsi kalimi? Ne baz te shenjes se
komunikacionit.
206. a lejohet levizja me mjet prapa ne kthesa te padukshme?JO

207. a ju lejohet levizja e kembsorve neper rrug te rezervuar per automjete dhe ne autostrad? JO
208. si njoftoheni per vendin ku perfundon autostrada? Me dhenj te komunikacionit.
209. sa eshte shpejtsia ma e vogel e lejuar ne atostrad dhe ne rrug te rezervuar per automjte?
60km/h.
210. ne cilat vende ndalohet ndalja dhe parkimi I mjetit? Ne tunnel dhe ne afersi ma te vogel se 15m,
mbi ur dhe nen ur ne afersi ma te vogel se 15m .
211. ne cilat raste nuk duhet te ndaleni para shenjes stop ne kryqzim ? nese ne semafor krmi te
ndezur driten e gjelber, nese personi I autorizuar jep shenjen per kalim .
212. si duhet te veproj pjesmarrsi I aksidentit te komunikacionit net e cilin ka te lenduar? Te lajmroj
entin shendetsor, te lajmroj policing , tju afroj ndihm te lenduarve, dhe te qendroj ne vendin e
aksidentit nese nuk eshte I lenduar.
213. kur konsiderohet se shoferi ka filluar ta drejtoj mjrtin motorik? Kr ka filluar te leviz nga vendi.
214. a lejohet terheqja e mjetit motorik nese nuk e ka ne rregull mekanizmin per frenim dhe
mekanizmin per drejtim ? JO .
215. kush mund ta bej kerkesen per dergimin e shoferit ne kontroll te jashtzakonshme mjeksore?
Sherbimi policor I kosoves , gjykata per kundervatje, personi juridik dhe fizik ku eshte I punsuar
shoferi.
216. cilat dokumente eshte I obliguar ti mbaj me veti shoferi I cili ngas automjetin? Lejen e
komunikacionit te mjetit , patent shoferin , dhe polisen e sigurimit.
217. si mund te rregullohet komunikacioni ne pjesen e ngusht te rruges ku zhvillohen punimet? Me
shenj te komunikcionit, me shenja ndriquese te komunikacionit, me persona zyrtar , dhe me rregulla
te pergjithshme.
218. cilat jan mjetet me perparsi kalimi? Mjetet e fsk-s kur jan ne intervenim, mjetet e autoritetit te
burgutkur jan ne intervening , policia , zjarrfiksat dhe ndihma e pare.
219. ne cilat raste eshte periudha me e gjat e pershtatjes se syrit te shoferit? Me rastin e hyrjes ne
tunnel nga drita net err.
220. ne cilat raste duhet tiperdorni dritat e shkurtra per ndriqimin e rruges? Diten fjat gjith kohes se
ngasjes , neper tunell, gjat perballkalimeve , gjat ngasjes neper mjegull, gjat ngasjes prapa mjeteve,
etj.
221. si duhet te shenohet mjeti Brenda zones se banuar? Duhet ti ndez te gjith treguesit e drejtimit, ta
vendos trekendshin e siguris I cili duhet te verehte leht por jo me lrt se 1 m.

222. kush e ka te ndaluar te drejtoj mjetin ne komunikacion rrugor? Shoferi I semur, shoferi I cili nik
eshte ne gjendje t emir psiqike, shoferi I lodhur deri ne at mass a qe do te para qitke rrezik per te gjith.
223. cilet jan shkaktaret e mundshem te aksidentit? Mjeti motorrik, rruga , dhe shoferi.
224. cilat jan obligimet e shoferit para se ta filloj tejkalimin? Te bindet se a egziston dukshmeri e
mjaftushme dhe hapsir e mjaftushme per tejkalim te sigurt, te bindet se shoferi I mjetit I cili leviz
prapa tij nuk e ka filluar tejkalimin, te bindet se shoferi para tij gjithashtu nuk e ka filluar tejkalimin, te
jap shenjen e drejtimit, te shiqoj pasqyern dhe kendin e vdekur dhe pastaj ta bej tejkalimin.
225. sa eshte masa maximale e kombinimit te grupit te mjeteve te kategoris BE ? deri ne 3500kg.
226. a do ti respektoni urdhresen e personit te autorizuar ne qoft se domethenja e tij ndryshon nga
shenja e komunikacionit? PO.
227. kur ndizen dritat e shkurtra ( te mesme) cilla drit ndizet ne tabelen kontrolluese te mjetit
motorik? Drita me ngjyr te gjelbert.
228. cilat paisje mund te ju mbrojn nga lendimi ne rast te aksidentit? Rripat e siguris, jasteku
mbrojtes, dhe mbeshtetsi I kokes .
229. cilet persona nuk jan te detyruar ti perdorin rripat e siguris? Grat shtatzana kur shtatzania shifet,
instruktori dhe examineri gjat mbajtjes se orve , policia zjrrfiksat,ndihma e shpejt , personat ne
percjellje dhe puntoret e burgjeve ne intervenim ose percjellje.
230. qfar rreziku mund te paraqet pirja e duhanit gjat ngasjes se mjetit? Krijohet monoksid karboni
dhe dobsohet koncentrimi, dhe gjat ndezjes se cigares mund te shkaktohen gabime ne komunikacion.
231. a ju lejohet tejkalimi pernjiher ma shum se dy mjete? JO.
232. a do ti nenshtroheni provimit per patent shofer I cili pas skadimit prej nji viti nuk ka aplikuar ose
nuk e ka vazhduar patent shoferin e tij? PO do ti nenshtrohet provimit nga testi teorik dhe praktik.
233. cilat veprime I ndalohen kemsorit ne rrug? Levizja ose qendrrimi ne rrug, vrapimi I pa arsyeshem
ne rrug.
234. ne cilat raste shoferi duhet posa qerisht ta zvogloj shpejtsin? Kur femijet luajn afer rruges ,
gjithmon para qdo udhkryqi .
235. Qka nenkuptoni me ngasje defensive (mbrojtese)? Respektimin me qdo kusht te perparsis se
kalimit , permisimin e gabimeve te pjesmarrsve tjer ne komunikacion. Kultur ne komunikacion, dhe
tolerant.
236. a ju lejohet ndezja e motorit te mjetit motorik ne hapsir garazh te mbyllur pa ventilim dhe jut e
qendroni ne ket hapsir? Jo

237. si ndikojn pneumatiket( gomat) me presion te ulet te ajrit ne shpenzimin e karburantit? Do te


rritet shpenzimi I karburantit pastaj mjeti motorik nuk eshte stabil , dhe do te demtohen
pneumatiket.
238. si aktivizohen STOP DRITAT ne mjetin motorrik dhe ne mjetin bashkangjites? Ne menyr
automatike me rastin e perdorimit te frenit punues.
239. si paraqitet lodhja gjat drejtimit te mjetit motorrik? Gradualisht.
240. si menjanohet lodhja te shoferi? Me pushim.
241. nga cila antejkalohet mjeti I cili leviz neper binar ( tramvaj) te vendosur ne mes te rruges me
komunikacion net e dy kahjet? Nga ana e djatht.
242. a eshte e lejuar qe shoferi ta zvogloj shpejtsin ne mnyr te vrullshme? Po ne rast te rrezikut te
drejtperdrejt.
243. a lejohet ndalja dhe parkimi I mjetit me mas te pergjithshme deri 3.5ton ne trotuar? Po me dy
rrotat ansore me kusht qe gjersia elir e trotuarit nuk do te mbetej ma e vogel se 1.5m.
244. ne autostrad a lejohet terheqja e mjetit motorrik ne defect? Po lejohet nese defekti ka ndodhur
gjat levizjes neper autostrad dhe vetem deri te dalja e par nga autostrada.
245. a I lejohet shoferit nisja e vrullshme ne menyr te till qe do te vjen deri te rrshqitja e rrotve te
mjetit motorrik? JO
246. qka e karakterizon sigurin e shoferit t emir ne komunikacion? Kulura ne komunikacion, vendim
marrja e drejt ne situate te nryshme ose vozitja defensive.
247. a I lejohet shoferit qe ne veturen e tij te bart femij nen moshen 5 vjeqare? Po ne ulsen e pasme
nese vetura posedon ulsen e perforcuar per femij.
248. ne cilat raste ju lejohet dhenja e sinjaleve paralajmruese te zerit? Nese pran rruges gjinden
femijet te cilet nuk ju kushtojn vemendje levizjes se mjeteve.
249. cilat mjete duhen te shenohen me trekendsh sigurie kur jan ndalur ne rrug per shkak te defektit?
Te gjititha mjetete mitrike perveqbiqikletave dhe motoqikletave pa rimorkio ansore.
250. a lejohet perdorimi I telefonit mobil gjat drejtimit te mjetit motorik ? jo nese e perdor me dor
telefonin dhe PO nese nuk e perdor me duar gjat ngasjes.
251. a lejohet ndryshimi I forces frenuese me rrotat e bushtit te njejt ? {PO deri ne 20%}.
252. sa esht e lejuar levizja e timonit? {deri ne 30shkall ose ne limit te kufizuar ose limit te lejuar.}

253.ne kryqzim te rregulluar me shenja ndriquese te komunikacionit a ju lejohet tejkalimi I


automjetit? PO duke mos kaluar ne shiritin e rruges per kahje te kundert.
254.shoferi I cili posedon patent shoferin e kategoris :B a ka te drejt te drejtyoj edhe mjetet
motorike te kategorive tjera ? PO mjetet motorike te kategorike T.M.L.
255.si duhet te ngasni automjetin? Me shpejtsi qe nuk do ti pengojm te tjeret, duke mbajtur distanc te
mjaftueshme mbrapa mjetit qe leviz perpara meje, duke mos u nisur dhe frenuar vrullshem.
256.prej vendit te vendosjes se shenjes se urdhrave te prer , deri ku vlen urdhresa e dhen me shenj te
komunikacionit? Deri te kryqzimi I pare I rrugve ose deri te shenja e cila e shfuqizon shenjen.
257.si duhet te shenohet mjeti motorik I ndalur ne rrug per shkak te defektit--- ne rrug jasht zones se
banuar? Duhet ti ket dhezur te gjith treguesit e drejtimit, dhe ta vendos pas mjetit motorik
trekendshin e siguris ne gjatesi prej 30---50m.
258.sa duhet te jet distance ne mes te kolonave te organizura te kembsorve? Se paku 100m.
259. qfar ngjyre ka drita per ndriqimin e targes ne pjesen e pasme te mjetit motorik? Te bardha.
260.sa duhet te jet thellsia e vijave te pneumatiket dimror M+S per vetura? Se paku 4mm.
261.ne cillat rrota vepron freni punues? Ne te gjitha rrotat e mjetit motorik. Kurse freni I dores apo
freni parkues ose freni ndihmes vepron vetem ne rrotte pasme.
262.cilet jan aftsit momentale psikofizike te shoferit qe ndikojn negativisht ne sigurin e
komunikacionit? Lodhja, pa gjumsia etj,
263.cili eshte funksioni I sistemit per ndalje te mjetit motorik? Per ngadalsimin e mjetit motorik, dhe
per ndalje te mjetit motorrik.
264. si do ti dalloni barerat psikoaktive te cilt ndikojn negativisht ne aftsit e shoferit p[er te drejtuar
mjetin? Ne paketim te barerave kan shenjen e trekendshit me ngjyr te kuqe,
265.

qka mund te ju sherbej si deshmi se mjeti I juaj eshte I siguruar? Polisa e sigurimit te mjetit,

266. cilat mjete lejohen te tejkalohen ne kryqzime te pa rregulluara me shenj te komunikacionit?


Bicikletat dhe ciklomotoret.