Anda di halaman 1dari 8

(PENDIDIKAN MORAL TINGKATAN 1)

48. D
49. C
50. B

SKEMA JAWAPAN
1. D
2. B
3. B
4. D
5. C
6. D
7. C
8. D
9. C
10. B
11. C
12. C
13. B
14. B
15. A
16. A
17. A
18. C
19. D
20. A
21. D
22. B
23. C
24. C
25. D
26. D
27. C
28. D
29. C
30. C
31. C
32. D
33. D
34. A
35. B
36. B
37. B
38. B
39. D
40. B
41. C
42. B
43. A
44. D
45. B
46. B
47. A
1

Lee Lian sumbing ketika kecil. Selepas


pembedahan, keadaan sumbingnya lebih
baik. Namun, percakapannya agak sengau
3 dan
Apakah
kurang tindakan
jelas.
anda jika Lee Lian
ialah rakan sekelas anda?
A. Mengumpat tentang kekurangan
dirinya kepada rakan-rakan lain
B. Berkawan
dengannya
dan
menerima hakikat bahawa setiap
manusia mempunyai kelebihan dan
kekurangan
C. Memperkecil-kecilkan kekurangan
dirinya
D. Mentertawakan caranya bercakap

Bulatkan jawapan yang betul.


1

Makhluk ciptaan Tuhan yang paling


istimewa ialah
A. binatang yang pelbagai spesis
B. serangga yang mempunyai saiz
yang kecil
C. makhluk asing yang dapat tinggal
luar daripada bumi
D. manusia
yang
dianugerahi
anggota badan yang tersusun rapi
dan wajah yang menarik.

Yang berikut adalah tindakan yang


sepatutnya manusia lakukan sebagai
menghargai haiwan sebagai salah satu
makhluk Tuhan, kecuali..
A. memberi makan, minum dan
membersihkan haiwan peliharaan
B. tidak membunuh haiwan sesuka
hati
C. tidak merosakkan habitat haiwan
liar
D. melakukan pemburuan haram

Manusia
dikurniakan
akal
dan
keupayaan berfikir supaya..
A. manusia dapat banyak melahirkan
keturunan
B. manusia tidak disamaakn dengan
makhluk Tuhan yang lain
C. supaya manusia dapat menguasai
ilmu pengetahuan
D. supaya
manusia
boleh
bermasyarakat

Yang berikut adalah sikap orang yang


boleh dipercayai, kecuali
A. apabila berjanji, dia menepati janji

Apakah
kelebihan
manusia
jika
dibandingkan dengan makhluk ciptaan
Tuhan yang lain?
A. manusia tahu mencari makanan
dan minuman
B. manusia mempunyai akal dan
keupayaan mental yang tinggi
C. manusia tahu bermasyarakat
D. manusia melahirkan anak

B. apabila diberikan tugasan, dia


melakukan
tugasan
tersebut
dengan bersungguh-sungguh
C. apabila diberi pinjam sesuatu
barang, dia menggunakan barang
tersebut dengan baik
D. apabila
bersalah,
dia
tidak
mengaku akan kesalahannya.
7

Andaikan kamu menjumpai cincin emas


di perhentian bas. Kamu tidak tahu akan
pemilik cincin itu.
Apakah tindakan kamu?
A. Mengambil cincin tersebut kerana
kamu tidak tahu pemiliknya
B. Menghadiahkan cincin tersebut
kepada rakan baik kamu
C. Menyerahkan
cincin
tersebut
kepada polis
D. Membiarkan cincin tersebut di
tempat asalnya.

Wang rakan anda hilang. Anda


ternampak rakan baik anda mengambil
wang tersebut. Apabila disoal guru,
apakah tindakan anda?
A. Memberitahu guru bahawa kamu
tidak tahu
B. Memberitahu guru bahawa ada
orang luar yang masuk ke bilik
darjah dan mengambil wang itu
C. Memberitahu hal sebenar walaupun
anda tahu, anda mungkin akan
kehilangan rakan baik anda.
D. Mendiamkan diri.

10 Yang manakah antara berikut adalah


perlakuan pekerja yang tidak amanah?
A. Datang awal ke pejabat
B. Menggunakan kenderaan milik
syarikat untuk kepentingan diri
C. Bekerja
dengan
bersungguhsungguh
D. Menyimpan rahsia sulit organisasi
syarikat

Siapakah
antara
pelajar
berikut
mengamalkan sikap menepati janji?
I.
Jayan berjanji untuk bertemu
rakan pada pukul 5 petang. Dia
sampai pada pukul 5.30 petang.
II.
Ong Kiat berjanji untuk meminjam
buku cerita rakannya selama dua
hari. Dia memulangkan buku itu
pada
hari
yang
dijanjikan
meskipun
dia
belum
habis
membaca buku cerita tersebut.
III.
Rihan berjanji untuk menyimpan
rahsia
rakannya.
Dia
tidak
menceritakan
rahsia
tersebut
kepada sesiapa pun
IV.
Elisya berjanji untuk menghadiahi
adiknya
dompet
tetapi
dia
menghadiahkan adiknya sapu
tangan.
A. I dan II
C III dan IV
B. II dan III
D I dan IV

11 Kejayaan dan kecemerlangan diri pada


masa hadapan ditentukan oleh..
A. Ibu bapa
C Diri
sendiri
B. Guru-guru
D
Masyarakat
12 Siapakah antara murid-murid yang
berikut mempunyai kelebihan diri?
I.
Anis bijak mengurus masa
II.
Peter cepat putus asa
III.
Ganesan mahir menggunakan
computer
IV.
Yue Lee fasih berbahasa Malaysia
dan Inggeris
A. Anis dan peter
B. Peter dan Yue Lee
C. Anis, Ganesan dan Yue Lee
D. Semua di atas
13 Apakah yang perlu kita lakukan jika kita
mengetahui akan kelemahan diri?
3

A. Menerima kelemahan diri dan


bersedih
B. Tidak berasa rendah diri dan
berusaha memperbaiki kelemahan
tersebut
C. Menyalahkan takdir Tuhan
D. Berputus asa dan mengasingkan
diri daripada rakan-rakan

18 Selain menjaga pemakanan, apakah


yang diperlukan untuk mendapatkan
kesihatan yang sempurna?
A. Mandi apabila kotor
B. Larian yang mencukupi
C. Bersenam, menjaga kebersihan
dan mendapat rehat yang cukup
D. Mendapatkan
rawatan
pakar
kesihatan

14 Yang manakah antara tindakan berikut


menunjukkan
cara-cara
menjaga
maruah diri?
A. Bercakap kasar dan menjerit-jerit
B. Berpakaian sopan dan berbudi
pekerti tinggi
C. Bergaul bebas antara lelaki
dengan perempuan
D. Mengambil pil terlarang untuk
menghilangkan kerunsingan

19 Mengambil makanan yang manis secara


berlebihan akan mengundang penyakit..
A. Jantung
C. Kanser
B. Darah tinggi
D. Kencing
manis

20 Siapakah antara pelajar yang berikut


mengambil makanan yang sihat?
A. Seha makan ikan yang dikukus
B. Fazli makan sekeping burger
daging yang bersos mayonis
C. Chew Meng makan nasi berlaukkan
ayam rendang
D. Kumar makan ayam dan kentang
goreng

15 Pilih ungkapan positif yang dapat


meningkatkan harga diri
A. Saya
yakin
akan
berjaya
melakukannya
B. Saya menerima apa-apa saja
keputusan
C. Saya segan untuk mencuba
D. Saya tahu saya akan kalah.
16 Makanan seimbang ialah..
A. Makanan
yang
mengandungi
semua nutrien yang diperlukan
oleh badan
B. Makanan yang terdiri daripada
sayur-sayuran dan buah-buahan
C. Makanan yang panas-panas dan
enak
D. Makanan yang segar dan tidak
menggemukkan

21 Nenek anda baru datang dari kampung.


Bagaimanakah adab anda ketika
bertemu dengannya?
A. Menjerit kegembiraan dan memeluk
kuat-kuat
B. Menyuruhnya jangan duduk lamalama di rumah kamu
C. Bersalam
dengannya
dan
bertanyakan
oleh-oleh
yang
dibawanya dari kampung
D. Bersalam dengannya dan bertanya
khabar

17 Apakah makanan yang sesuai diambil


ketika sarapan?
A. Roti, betik, susu
B. Nasi beriani, pisang, air sirap
C. Sup sayur, udang goreng, air barli
D. Nasi lemak, ayam goreng, teh tarik

22 Anda pelajar baru. Apakah perasaan


anda apabila rakan-rakan sekelas anda
memberikan senyuman apabila bertemu
dengan anda?

A. Berasa segan kerana menjadi


perhatian rakan-rakan
B. Gembira kerana rasa diri dihargai
dan diterima rakan-rakan
C. Benci kerana berasa diri disindir
D. Serba salah sama ada hendak
membalas senyuman itu atau tidak

D. Maaf, saya terlupa untuk membawa


buku awak
27 Nilai toleransi perlu diamalkan dengan
sikap yang berikut, kecuali
A. Menghormati pendapat
B. Memberi dan menerima
C. Mengutamakan diri sendiri
D. Memupuk kepercayaan orang lain

23 Siapakah pelajar berikut berhemah


tinggi?
I.
Erna
memakai
jam
tangan
kakaknya tanpa
meminta izin
terlebih dahulu
II.
Danish bersalam dan bertanya
khabar kepada rakan lamanya
III.
Tee Kiat bertolak-tolak ketika
menaiki komuter
IV.
Rani mengucapkan terima kasih
sewaktu memulangkan buku cerita
yang dipinjamnya daripada Yana
A. I dan II
C II dan IV
B. I dan III
D III dan IV

28 Apakah kebaikan mengamalkan sikap


toleransi?
A. Dapat mengetahui kebolehan orang
lain
B. Dapat mengenal pasti pemikiran
orang lain
C. Dapat
menilai
kelebihan
dan
kekurangan orang lain
D. Dapat menyesuaikan diri dalam
pelbagai persekitaran dan situasi
29 Bagaimanakah cara memupuk toleransi
dalam
kalangan
rakan-rakan
di
sekolah?
A. Mengenepikan rakan yang kurang
bijak
B. Berkawan dengan rakan yang sama
taraf sahaja
C. Menghormati kepercayaan rakan
berlainan agama
D. Mengutamakan rakan yang pandai
mengambil hati
30 Yang berikut merupakan sikap individu
yang mengamalkan nilai toleransi,
kecuali
A. Mudah memaafkan orang lain
B. Memahami cara hidup orang lain
C. Menonjolkan kelebihan diri sendiri
D. Menerima
hakikat
perbezaan
manusia

24 Mengapakah kita perlu mengamalkan


nilai berhemah tinggi?
A. Supaya dapat berbangga diri dan
disanjung masyarakat
B. Supaya diri terkenal dan lebih
mendapat perhatian
C. Supaya dapat menjalin hubungan
yang baik dengan orang lain
D. Dicemburui rakan-rakan
25 Nilai hemah tinggi akan mewujudkan
masyarakat yang..
A. Berkebolehan
B. Berdaya saing
C. Berpaling tadah
D. Bersopan santun
26 Anda
terlupa
membawa
buku
kepunyaan rakan anda. Apakah ucapan
yang sesuai anda lafazkan?
A. Nantilah saya pulangkan buku awak
itu
B. Esok sahajalah saya pulangkan
buku awak
C. Saya akan pulangkan buku awak
apabila saya lapang

31 Sikap berdikari amat penting supaya


kita dapat..
A. Memastikan orang memuji kita
B. Menjimatkan perbelanjaan untuk
melakukan sesuatu
5

C. Mengurangkan beban orang yang


menjaga kita
D. Hidup dengan mewah tanpa
bergantung kepada orang lain

36 Kerajinan merujuk kepada individu yang


A. Mencari jalan pintas untuk berjaya
B. Bekerja keras demi mencapai citacita
C. Bekerja keras tanpa mempedulikan
waktu berehat
D. Mengorbankan kepentingan orang
lain untuk mencapai kehendak diri

32 Antara
berikut,
yang
manakah
merupakan kebaikan mengamalkan nilai
berdikari?
I.
Dapat meningkatkan potensi diri
II.
Cepat
mendapat
pekerjaan
setelah tamat persekolahan
III.
Dapat membina keyakinan dalam
diri
IV.
Tidak membebankan orang lain
A. I dan II
C I, II dan III
B. II dan III
D I, III dan IV

37 Antara berikut, sikap yang manakah


dimiliki oleh orang yang rajin?
I.
Berpura-pura
II.
Bekerja keras
III.
Berdaya saing
IV.
Bertolak ansur
A. I dan II
C I, II dan III
B. II dan III
D II, III dan IV

33 Semua yang berikut menunjukkan


amalan nilai berdikari, kecuali
A. Memasak sendiri makanan yang
mudah apabila ibu tiada di rumah
B. Menyiapkan kerja-kerja sekolah
tanpa mengharapkan bantuan
daripada orang lain
C. Membeli alat tulis di koperasi
sekolah tanpa menyuruh ibu dan
ayah membelikannya untuk anda
D. Mengambil wang dari bilik ibu
tanpa
pengetahuannya
untuk
diberikan kepada peminta sedekah

38 Apakah sikap yang tidak boleh


diamalkan oleh pelajar untuk meraih
kejayaan?
A. Berusaha membentuk keyakinan
diri
B. Melakukan
sesuatu
tanpa
perancangan
C. Bersedia menghadapi pelbagai
rintangan
D. Bertanya
guru
sekiranya
menghadapi masalah

34 Setiap usaha tidak akan berjaya jika kita


A. Bersikap sambil lewa
B. Menolak pertolongan orang lain
C. Bertanyakan pendapat orang lain
D. Melakukan kerja secara berkumpulan

39 Atikah diminta untuk membuat suatu


tugasan di sekolah. Namun, dia gagal
melakukannya dengan baik.
Apakah tindakan yang perlu diambil
oleh Atikah?
A. Mengasingkan diri daripada orang
lain
B. Menyerahkan
tugasan
kepada
rakan lain
C. Mengelak tugasan yang lain kerana
takut gagal
D. Menerima kegagalan dan berusaha
membaikinya

35 Perlakuan yang manakah menunjukkan


amalan berdikari di rumah?
A. Lucy keluar dari rumah tanpa
mengunci pintu pagar
B. Rania menjaga adiknya ketika
ibunya sedang memasak
C. Ganesh meminta ibunya memasak
nasi goring kegemarannya
D. Azura meminta pembantu rumah
membasuh kasut sekolahnya yang
kotor
6

Apakah tindakan yang wajar dilakukan


oleh Zurin?
A. Mengadu masalah kepada pihak
sekolah
B. Menyewa
rumah
dikawasan
berhampiran
C. Menumpang di rumah rakan baik
untuk sementara
D. Berbincang dengan ibu bapanya
secara terbuka

40 Apakah tindakan yang perlu dilakukan


oleh individu yang ingin mengecap
kejayaan?
A. Mencari jalan pintas untuk berjaya
B. Mengenal pasti rintangan dan
cabaran
C. Meminta bantuan rakan yang lebih
bijak
D. Memilih pekerjaan yang mudah
dilakukan

45 Hari lahir kakak anda bakal menjelang.


Apakah
tindakan
anda
untuk
menunjukkan kasih sayang kepadanya?
A. Mengadakan
jamuan
secara
besar-besaran
B. Membelikan hadiah untuk kakak
sekadar yang termampu
C. Meminta ibu bapa membawanya
keluar makan
D. Memberikan wang kepada kakak
untuk dibelanjakan

41 Mengapakah kasih sayang sangat


penting?
A. Dapat meningkatkan integriti diri
B. Dapat
mengelakkan
sebarang
masalah
C. Dapat mewujudkan kebahagiaan
hidup
D. Dapat menjauhkan perkara yang
negatif
42 Antara berikut, yang manakah ciri
individu yang sayang akan nyawanya?
A. Mementingkan kecantikan luaran
B. Menjauhi perkara-perkara negatif
C. Mengutamakan kemewahan hidup
D. Mengelakkan diri daripada penyakit

46 Mengapakan ibu bapa perlu berlaku adil


kepada anak-anak?
A. Memudahkan pembahagian tugas
B. Mengelakkan perasaan tidak puas
hati
C. Menyelesaikan suatu perkara yang
sukar
D. Menyenangkan mereka mengawasi
anak-anak

43 Bagaimanakah cara anda menunjukkan


kasih sayang kepada ibu bapa?
A. Mematuhi nasihat dan arahan
mereka
B. Mendampingi mereka setiap masa
C. Memberikan wang yang banyak
kepada mereka
D. Membelian hadiah yang mahal
kepada mereka

47 Encik Mahendran membeli sebuah


basikal untuk anak-anaknya. Anakanaknya haruslah
A. Berkongsi menggunakan basikal
tersebut
B. Meminta bapanya membelikan
basikal yang lain

44 Zurin menghadapi konflik dengan ibu


bapanya dan berhasrat untuk lari dari
rumah.

C. Membuat undian untuk memiliki


basikal tersebut
D. Melarang adik yang paling kecil
menaiki basikal tersebut

A. Menyuruh anak yang sulung


melakukan kerja rumah
B. Membelikan hadiah untuk anak
yang disayangi sahaja
C. Member kasih sayang yang sama
rata kepada anak-anak
D. Merendah-rendahkan anak yang
kurang bijak dalam pelajaran

48 Apakah kepentingan bersikap adil


dalam keluarga?
A. Mengelakkan perbezaan pendapat
B. Meningkatkan taraf pendidikan
keluarga
C. Menghindarkan perkongsian dalam
keluarga
D. Mewujud
dan
mengekalkan
keharmonian keluarga
49 Yang
manakah
merupakan contoh
keluarga?

50 Keadilan dapat diperoleh dengan


mempertimbangkan
A. Perasaan orang lain
B. Akibat baik dan buruk
C. Ganjaran yang diterima
D. Keuntungan yang lumayan

antara
berikut
keadilan dalam