Anda di halaman 1dari 13

1.

0 SEJARAH TALI

Mengikut pendapat ada mengatakan orang Mesir adalah orang pertama menggunakan
tali.

Tali yang mereka gunakan diperbuat daripada rami yang halus, dahan kurma, bulu
unta dan akar kayu.

Penduduk Mesir menggunakkan tali lebih kurang 5000 tahun lepas (Syed Hasyim,
1983).

Pada asalnya tali diperbuat daripada kulit dan bulu binatang tertentu. Kemudian rotan
akar-akar kayu digunakan, setelah itu tali diperbuat pula daripada sabut, dawai, kapas,
rami, hemp dan bahan-bahan campuran (synthetic). Tali terdapat dalam pelbagai saiz
lilitannya dan digunakan untuk berbagai-bagai kegunaan.

2.0 PENGENALAN TALI
 Ikatan dan simpulan memainkan peranan penting dalam sesuatu kerja menyelamat.
Penggunaan tali sebagai medium penyelamatan adalah satu perkara yang terbukti
efektif. Pembelajaran tentang ikatan dan simpulan dapat membantu penyelamat untuk
mencapai objektif iaitu menyelamat mangsa.

0 JENIS-JENIS IKATAN DAN SIMPULAN           Simpul mati Buku Sila Simpul Balak Simpul kerusi Simpul Setengah Belit Simpul Manok Simpul Angka Lapan 1 lengkar 2½ belit Ikatan Tindih Kasih Bunga Geti 4. SIMPULAN ✔ Simpulan menggunakan tali yang kecil dan sederhana saiznya. tiang bendera. 2. 4.IKATAN ✔ Digunakan untuk mengikat kayu. CARA CARA . menara dan sebagainya. buluh.0 DEFINISI IKATAN SIMPULAN 1.Ia digunakan pada benda-benda yang kecil dan sederhana. tiang dan papan untuk membuat jambatan.1 SIMPUL MATI 1.3.

2. Diikat pada hujung tali untuk menahan hujung tali agar tidak terburai jika hujung tali itu pecah atau tercabut dari Blok Takal. 3. KEGUNAAN   Sebagai ikatan sementara . KELEBIHAN  Cepat. Buat 1 lingkaran dan masukkan hujung tali melalui hujung tali yang lain. ringkas dan senang untuk diingati tetapi sukar untuk dibuka .

3)Ambil tali putih & letak atas tali  merah dan silangkan. 2.3 TINDIH KASIH 1. Letak tali merah atas tali putih. Tarik kedua-dua bahagian tali merah dan putih.4. KEGUNAAN   Ikat kain pembalut @ kain anduh @ segi tiga Sambung dua tali yang sama saiz & matikan simpulan . CARA CARA . CARA CARA   Ambil kedua-dua hujung tali putih & merah. 3. KELEBIHAN  Tegap  Mudah/ cepat dilucut . silang. 4.2 BUKU SILA 1.

4.. Silang kedua-dua bahagian loop.4 SIMPUL KERUSI 1.   Lingkaran nombor 6 dibuat pada tali dibuat Hujung tali dimasukkan melalui lengkuk yang telah dibuat. 3. Setelah itu. Sesuai digunakan untuk menaikkan atau menurunkan mangsa . . pusing tali yang menunggu dan masuk kembali ke dalam lengkuk. KELEBIHAN  Ikatan tidak terjerut dihujungnya. CARA CARA   Pastikan tali bersilang Hujung tali pd tangan kanan disebelah atas & hujung tali pd tangan sebelah  kiri disebelah bawah iaitu dinamakanya loop. KEGUNAAN   Dijadikan sebagai tali pandu keselamatan. 2.

dimatikan dengan satu kali setengah belit. 3.  Hasil dgn cepat & cekap utuk jadi buaian (sling)turunkan mangsa .5 SIMPUL SETENGAH BELIT 1. KEGUNAAN  Guna -menyelamat kecemasan. 2. Matikan hujung tali pada kedua-dua loop dengan setengah belit. KELEBIHAN  Ikatan senang dibuka dan bersifat sementara . KELEBIHAN  Bertindak sebagai buaian dan sangat selesa 4. Selepas itu. tiang atau  pancang. CARA CARA  Satu lingkaran dibuat pada dibuat pada sekeliling kayu. 3. 2. KEGUNAAN  Ianya digunakan untuk mengunci ikatan atau simpulan yang dibuat.  Sokong tubuh manusia dibahagian dada dan kaki.

KELEBIHAN  Tidak mudah terburai . KEGUNAAN  Dikat mangsa di usungan (ikatan awal dan akhir) & jadikan ikatan sauh  Buat ikatan dihujung atau ditengah-tengah tali 3.  Silangkan dua bahagian tersebut.4.  Masukkan kayu di tengah-tengah bulatan yang terhasil 2. CARA CARA  Pastikan tali anda bersilang seperti yang ditunjukkan dalam gambar.6 SIMPUL MANOK 1.

7 SIMPUL ANGKA 8 1. 3. CARA CARA  Buat 1 lingkaran yang berbentuk lapan dan masukkan tali melalui lengkok yang telah terbentuk 2. KELEBIHAN  Mudah dibuka berbanding dengan simpul mati . KEGUNAAN   Berfungsi sebagai ikatan sementara. Bagi mengelakkan ataupun menahan hujung tali daripada terburai dari Blok Takal.4.

KELEBIHAN  Ikatan senang dibuka dan bersifat sementara . dimatikan dengan dua kali setengah belit. KEGUNAAN  Bertujuan mengikat tali pada pancang.4. tiang atau kayu. 3. CARA CARA   Satu lingkaran dibuat pada dibuat pada sekeliling kayu. tiang atau pancang. Selepas itu.8 1 LENGKAR 1½ BELIT 1. 2.

4. Ikat tali kesuatu tanjul 3. CARA CARA    Buat bulatan pada tali besar.pusing & bawa semula tali kecil ke atas tali besar & selitkan dibawah tali kecil semula. KELEBIHAN  Tegap @ Kukuh . KEGUNAAN   Untuk sambung dua tali yang tidak sama saiz. Pusing tali kecil ke bawah tali besar. 2.9 BUNGA GETI 1. Masuk tali kecil dari bawah bulatan tali besar melalui lubang lingkaran.

Ikat @ heret kayu @ balak. 3. KEGUNAAN    Sebagai ikatan sementara & guna angkat & turun barang dari tempat tinggi. CARA CARA  Buat 2 lingkaran @ lengkuk kemudian dipusingkan ke atas “standing end” tali seterusnya dibelit-belitkan pada hujung tali itu sendiri 2.4. KELEBIHAN  Ikat hujung tali ke tiang @ pokok dengan muda dan tidak licin & mudah digerakkan . Ikat hujung tali ke tiang @ pokok dengan mudah agar kayu tidak licin & bergerak.10 SIMPUL BALAK 1.

.

NAMA : NUR RASYIDAH BINTI OMAR BAKI NO MATRIK : 2014682342 TAJUK : SIMPULAN DAN TALI GROUP : J4HBU1222B NAMA JURULATIH : SJN SAPURA BINTI ABD RAHMAN .