Anda di halaman 1dari 47

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

Teste

Provo veten

Botimet shkollore Albas

10
1

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

Rubrika 1: Pasqyra e dits


Test nr. 1
Varianti I

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

Rretho prgjigjen e sakt.


1. Zana po shkonte me pushime n:
a. Durrs
b. Vlor
c. Shngjin

1 pik

2. Zana n mbrmje pa:


a. Diellin
b. Hnn
c. detin
. nj dritz

1 pik

3. Vllai nuk i tregoi t vrtetn Zans, sepse:


a. donte t bnte shaka me motrn e tij.
b. nuk e dinte pr vete.
c. nuk kishte koh tia tregonte, sepse i ihej.

1 pik

4. Teksti i msiprm ka:


5 paragraf
6 paragraf
7 paragraf

1 pik

5. N tekstin e msiprm gjej nj dialog dhe shkruaje m posht.


.................................................................................................................
.................................................................................................................
6. Shkruaj far pa n t vrtet Zana.
.................................................................................................................
.................................................................................................................

1 pik

7. Shkruaj prse na shrben fari.


................................................................................................................
.................................................................................................................
.................................................................................................................
.................................................................................................................

2 pik

1 pik

8. Gjej nj fjali dftore dhe nj fjali pyetse n tekstin e msiprm


2 pik
dhe shkruaji.
Fjali dftore: _______________________________________________________
Fjali pyetse: _______________________________________________________
3

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

9. Fjalia Vllako, sht ajo dritz atje?, sht:


a. fjali pyetse trsore
b. fjali pyetse e pjesshme

1 pik

10. Fjalia dftore Detart e kan vendosur n nj kull t lart, mbi nj


shkmb buz detit. kumton:

1 pik

a. pyetje
c. kshill

b. urim
. lutje

d. urdhr

11. Fjalia Do t bhemi miq! kumton


a. urim
b. mallkim
c. urdhr
. porosi

1 pik

12. Me fjaln mend krijo nj shprehje frazeologjike.

1 pik

.................................................................................................................
13. Gjej nj sinonim t fjals far.

1 pik

........................................................
14. Gjej antonimin e fjals buzqeshur.

1 pik

.................................................................
15. Gjej tek teksti Fari gjej dy fjal sipas krkess s tabels dhe 2 pik
shkruaji aty.
Fjal e parm
Fjal e fjal e prejardhur
16. Plotso tabeln me prbrsit e fjalve t dhna.
Fjala
detart
vendosim
prplasen
Vlersimi
Pikt
Nota
4

0-6
4

Tema

7-10
5

Mbaresa

11-14
6

Rrnja

15-18
7

12 pik

Parashtesa

19-22
8

Prapashtesa

23-26
9

27-30
10

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

Varianti II

Qarko prgjigjen e sakt.


1. Paragraft jan disa fjali.
a. e vrtet
b. e gabuar

1 pik

2. Fjalia Eh, sa e heshtur sht kjo shtpi pa zrin e voglushve! , sht:


dftore
dshirore
nxitse
pyetse

1 pik

3. Fjalia Puna e mir, mbaje mend, bhet me prpjekje. kumton:


a. informacion
b. pyetje
c. urim
. kshill
d. lutje
dh. urdhr

1 pik

4. Fjalia A kan ardhur t gjith? sht:


a. fjali pyetse trsore
b. fjali pyetse e pjesshme

2 pik

5. Vendos shenjat e piksimit q duhen.


Sa kmbngulse sht msuesja jon
A kishte ndryshuar Mironi
Zjarrksit arritn n koh.

3 pik

6. Shenjat e piksimit jan vendosur si duhet n:

1 pik

a. n dialogun I

b. n dialogun II

I. Nesr do t vish me ne?- pyeti Mirela.


- Nuk jua jap fjaln, - u thash un.
II. Kur do t shkosh n teatr? pyeti Ela.
- Besoj se do t iki nesr, i thash un. Po t mos m dal ndonj pun.

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

7. Vendos ku duhet shenjat e piksimit q mungojn n dialogun


m sipr.

3 pik

8. Plotso.

6 pik

Fjalia nxitse kumton: _______________, ________________, _______________.


Fjalia dshirore kumton: _____________, _________________, ______________.
9. Fjalia nxitse T kujdesemi pr gjelbrimin e mjedisit n shkoll.
kumton:
lutje
urdhr

ftes
krkes

10. Shkruaj nj fjali dshirore q kumton nj urim.

kshill
porosi

1 pik
propozim
2 pik

....................................................................................................................................
11. Shkruaj nj fjali dftore q shpreh mendim.

2 pik

....................................................................................................................................

12. Nnvizo fjalt e folsit n ligjratn e drejt.

1 pik

Dgjoji prindrit, - thoshte gjyshi,- se t duan t mirn.

13. Kthe ligjratn e zhdrejt n ligjrat t drejt.

2 pik

Ela tha se duhet t ecnim m shpejt.


....................................................................................................................................

Rretho prgjigjen e sakt.


14. Shprehja frazeologjike U tret si kripa n uj zvendsohet me fjaln: 1 pik
a. u largua
b. u zhduk
c. humbi

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

15. Fjala ngadal nuk sht sinonime me:


a. but
b. leht
c. fatmirsisht
. lehtsisht

1 pik

16. Fjalori sht nj libr n t cilin fjalt renditen sipas alfabetit.

1 pik

a. e sakt
b. e gabuar
17. Nnvizo prgjigjen e sakt: Fjala padurim sht:

1 pik

a. fjal e parme
b. e prejardhur
c. e prbr
17. Plotso tabeln me prbrsit e fjals.
Fjala

Tema

Mbaresa

10 pik
Rrnja

Parashtesa

Prapashtesa

mblsi
prmirsoj
Vlersimi
Pikt
Nota

0-7
4

8-13
5

14-19
6

20-25
7

26-31
8

32-36
9

37-40
10

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

Rubrika 2: Pasqyra e dshirave


Test nr. 2
Varianti I

Lexo tekstin e mposhtm.


Un jam Denisi. Bashk me familjen time jetoj n Londr. Kt ver erdha me
pushime n Tiran, n vendlindjen time. do vit vij dhe mallem me t afrmit dhe
miqt e mi.
Kam dshir tju tregoj pr t gjith, por sot do tju as pr Kleidin, kushririn tim.
Ai kt vit shkon n klasn e pest. Kleidi ka shum dshira, por dshira e tij m e
madhe sht t bhet futbollist. Kt gj ai ua thot shpesh prindrve t tij, por duket
se atyre siu plqen kjo ide. Mami i Kleidit, q sht dhe tezja ime, dshiron q Kleidi
t msoj shum, q, kur t rritet, t shkoj n nj universitet t famshm. Sipas saj,
po t merret me sport, Kleidi nuk do ta realizoj dshirn e saj. Mua m duket se kjo
ka qen nj ndrr e tezes sime, q ajo se realizoi dot.
N dhomn e Kleidit sheh shum foto futbollistsh, uniforma t ndryshme dhe
shum, po shum topa futbolli.
Sot ai m tregoi nj dshir tjetr t tij. Do t donte shum t shkonte n Barcelon dhe t shihte nga afr Barcelonn, ekipin e tij t zemrs ose, si i thot shkurt
ai, Barn!
Un n fakt i dhash fjaln q, kur t vinte n Londr, do ta oja n stadiumin
Uembli, ku do t shihnim nj ndeshje t madhe.
Kleidi vazhdon t strvitet. Shpresoj q ndrra ti bhet realitet n nj t ardhme.
Kur dikush e dshiron dika me zemr, ai do ta realizoj at.

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

1. Qarko prgjigjen e sakt.


1. Keidi e ka Denisin:
a. shok
b. fqinj
c. kushri

1 pik

2. Dshira m e madhe e Kleidit sht:


a. t bhet nj shkenctar
b. t bhet futbollist
c. t udhtoj

1 pik

3. Mamit t Kleidit nuk i plqen fort kjo dshir e tij, sepse:


a. nuk i plqen futbolli.
b. ka dshir q Kleidi t msoj shum.
c. Kleidin e pengon sporti pr t msuar.

1 pik

4. Denisi i premtoi kushririt t tij q:


a. do ta shtiste n qytetin e Londrs.
b. do ta onte n stadiumin Uembli
c. do ta onte n Barcelon

1 pik

5. Shkruaj mendimin tnd: A u plotsohen t gjithve ndrrat e fmijris?


Pse?

3 pik

..........................................................................................................................................
..........................................................................................................................................
.........................................................................................................................................
..........................................................................................................................................
.........................................................................................................................................
..........................................................................................................................................
.........................................................................................................................................
6. Shkruaj nj dshir tnden dhe si do t mundesh ta realizosh at.
3 pik
..........................................................................................................................................
..........................................................................................................................................
.........................................................................................................................................
..........................................................................................................................................
.........................................................................................................................................

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

7. Gjej n tekstin e msiprm dy emra t prgjithshm


dhe dy emra t prvem dhe vendosi n tabel.

4 pik

Emra t prgjithshm
Emra t prvem
8. Shkruaj prbri emrit nse sht konkret apo abstrakt.
Dshir: _____________________
ndrr: _____________________
Stadium: _____________________

3 pik

9. Gjej n tekstin e siprm dy emra t prvem q tregojn vende.


........................................................
...........................................................

2 pik

10. Qarko M pr emrat mashkullor ose F pr emrat femror,


Nj pr emrat n njjs ose Sh pr emrat n shums.
sportist
M F Nj SH
stadiume
M F Nj SH
fshatra
M F Nj SH
port
M F Nj SH

8 pik

11. Gjej gabimet n fjalit e mposhtme. Shkruaj prbri fjalis


fjaln e sakt.
Futbollistat strviten shum.
_______________________
Shitorja ishte plot mallra.
_______________________
Sa m plqen t lundroj n detrat.
_______________________

3 pik

12. Gjej n tekst tri parafjal dhe nnvizoji me ngjyr t kuqe.

4 pik

13. Lako emrin dshir n trajtn e shquar njjs.


5 pik
Emrore__________________
Gjinore___________________
Dhanore___________________
Kallzore__________________
Rrjedhore__________________
14. Formo nj fjali ku t prdoresh emrin foto n trajtn e shquar,
2 pik
numri njjs, rasa dhanore.
........................................................................................................................................
Vlersimi
Pikt
0-10
11-16
17-21
22-26
27-31
32-36
37-41
Nota
4
5
6
7
8
9
10
10

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

Test nr. 2
Varianti II
Rretho prgjigjen e sakt.
1. Emri gjum sht:

1 pik

a. konkret

a. abstrakt

2. Shkruaj nj emr konkret dhe nj emr abstrakt.


emr konkret
_____________________________
emr abstrakt
____________________________

2 pik

3. Nnvizo gabimet. Shkruaji si duhet grupet e fjalve.


2 pik
shkolla Konferenca E Pezs _____________________________
rruga Mihal Grameno
_____________________________
4. Plotso kartolinn e mposhtme.

3 pik

5. Ti nesr ke ditlindjen. Miqve t tu do tu drgosh ftesa.


Shkruaj ftesn.

3 pik

Ftes

11

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

6. Shkruaj si e dallon q nj emr sht n gjinin femrore.

2 pik

Emri sht n gjinin femrore kur __________________________________________


______________________________________________________________________
Rretho prgjigjen e sakt.
7. Emri radio sht:
a. n gjinin mashkullore

1 pik
b. n gjinin femrore

8. Emri mal sht n numrin shums, trajta e pashquar:


a. mali
b. malin
c. male

1 pik

9. Emri nj etore sht n numrin shums, trajta e shquar, rasa dhanore: 1 pik
a. etoret
b. etore
c. etoreve
10. Nnvizo gabimet dhe shkruaje si duhet fjalin.

3 pik

Kostumet e bukur t fmijve iu plqyen t gjithve.


............................................................................................................................
9. N fjalin Ata organizuan nj fest pr nder t tij., nnvizo parafjaln.

1 pik

10. N fjalin Ata ecnin drejt., fjala drejt sht:

1 pik

a. parafjal

b. ndajfolje

c. mbiemr

11. Formo dy fjali, ku fjala pran t prdoret nj her si ndajfolje


dhe nj her si parafjal.

4 pik

Ndajfolje:_______________________________________________________________
Parafjal: ______________________________________________________________

12

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

12. Emri ka tri lakime.

1 pik

a. e sakt

b. e gabuar

13. Lako emrin mik n numrin shums, trajta e shquar.


Emrore _________________
Gjinore _________________
Dhanore _________________
Kallzore _________________
Rrjedhore_________________

5 pik

14. Formo nj fjali ku t prdorsh emrin dshir


n trajtn e shquar, rasa kallzore, numri njjs.

2 pik

...........................................................................................................................

15. Plotso.

2 pik

Emri sht n lakimin e dyt kur .......................................................................................


Vlersimi
Pikt
Nota

0-6
4

7-11
5

12-16
6

17-21
7

22-26
8

27-31
9

32-35
10

13

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

Rubrika 3: Pasqyra e fantazis


Test nr. 3
Varianti I

Ku u zbulua pasqyra?
Mbi siprfaqen e qet t ujit gjithmon duket pasqyrimi i qiellit dhe objekteve t
tjera rreth e rrotull. Aty duket edhe pasqyrimi i fytyrs sate. Kshtu ju nuk bni gj
tjetr, vese shiheni n pasqyr.
sht pasqyra? Pasqyra sht nj siprfaqe e lmuar, ku pasqyrohet drita dhe
objekte t ndryshme. Kryesore n kt mes sht q siprfaqja t jet sa m e
lmuar. Pasqyrat sot bhen prej xhami t pastr dhe t lmuar sa m mir, me nj
shtres nga pas. Vet xhami si i till nuk sht ende pasqyr. Pasqyrimi arrihet pasi
i shtohet prapa nj shtres e holl argjendi. Xhami vetm sa e ruan kt shtres nga
grvishtjet dhe dmtimet.
Njeriu shum e shum koh m par e ka par pasqyrimin e tij n ujrat e qeta
t pellgjeve. Fare rastsisht ka vn re q copa metalike me siprfaqe t lmuar po
ashtu bnin pasqyrim.
Nj dit t bukur (dhe nuk ka asnj dyshim q kt ide ta ket pasur nj grua),
njeriu, me qllim pr tu par, lloi lmimin e nj cope metalike t shndritshme, pastaj
i dha nj form t caktuar. Kshtu u shpik pasqyra.
N Greqin e vjetr, n Egjipt, Rom jan prdorur gjersisht pasqyrat. Ato qen
copa metalike t rrumbullakta me siprfaqe shum t lmuar. Ishin prej ari, bakri,
argjendi, bronzi. Njeriu i dha shpjegim fantastik dukuris s pasqyrimit n pasqyr.
Ai pandehte se n pasqyr shmbllehej shpirti i tij.
T part q bn pasqyra me shtres zhive kan qen venedikasit, veneciant
e sotm. N vitin 1300 ata prodhuan pasqyra me shtres zhive, q zvendsuan
pasqyrat metalike. Me kto lloje pasqyrash ne shihemi dhe sot.

14

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

Rretho prgjigjen e sakt.


1. Pasqyra sht:
a. siprfaqe e fardoshme ku pasqyrohet drita.
b. siprfaqe e lmuar ku pasqyrohet drita dhe objekte t tjera.

1 pik

2. Pasqyrat e sotme prbhen nga:


a. nj shtres qelqi e lmuar
b. nj shtres argjendi
c. nj shtres qelqi dhe nj shtres argjendi nga pas.

1 pik

3. Shkruaj emrat e popujve t par q kan prdorur pasqyrat.

3 pik

....................................., ........................................, ..............................................


4. Prshkruaj pasqyrat q shpikn venedikasit.
1 pik
............................................................................................................................
............................................................................................................................
............................................................................................................................
5. Rendit, duke vendosur numra, historin e shpikjes s pasqyrave.
___ Pasqyra me shtres qelqi dhe zhive
___ Pasqyrimi n siprfaqen e ujit
___ Pasqyrat prej metali me siprfaqe t lmuar.

6. Teksti Ku u zbulua pasqyra? sht:


a. tekst informativ

b. tekst shkencor

3 pik

1 pik
c. tekst letrar

7. Lako grupin e fjalve Pasqyr e lmuar n trajtn e pashquar, shums.

10 pik

Emrore ____________________________
Gjinore ____________________________
Dhanore ____________________________
Kallzore ____________________________
Rrjedhore ____________________________

15

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

15 pik

8. Analizo emrat e nnvizuar n tekstin Ku u zbulua pasqyra?


sipas krkesave t tabels.
Emri n tekst

i prvemi i prgjithshm

Numri

Gjinia

Trajta

Lakimi

Rasa

8 pik

9. Nnvizo trajtat e shkurtra dhe t bashkuara


n dy paragraft e mposhtm.

Mua m plqen shum t di pr zbulimet shkencore. Kur msuesja na foli pr historikun


e pasqyrs, i thash Albs:
- Sa udi, e shikojm fytyrn aty do mngjes dhe sna shkon mendja si sht zbuluar.
Ma ha mendja edhe juve do tju ket uditur kjo. Kt shpikje ua tregova edhe shokve
t pallatit.
10. Shkruaj dy fjali ku t prdorsh trajtat e bashkuara ma, ta.

2 pik

a. ________________________________________________________
b. ________________________________________________________
11. Gjej n tekst tre premra t pacaktuar dhe m pas shkruaji.
_________________, ________________,
________________ .

3 pik

12. N fjalit e mposhtme nnvizo premrin lidhor.


Djali q qndronte pran meje, m buzqeshi.
Ne nxitonin q t mos na zinte nata n pyll.

1 pik

Vlersimi
Pikt
Nota

16

0-9
4

10-16
5

17-23
6

24-30
7

31-37
8

38-44
9

45-50
10

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

Testi nr. 3
Varianti II

5 pik

1. Lako emrin aventur n trajtn e pashquar, numri shums.


Emrore
___________________________
Gjinore
____________________________
Dhanore
__________________________
Kallzore
__________________________
Rrjedhore
__________________________

2. Shkruaj dy veori t mbiemrit.


2 pik
............................................................................................................................
............................................................................................................................
3. Nnvizo mbiemrat n fjalin e mposhtme:

2 pik

N kreshtat e maleve t larta ndrton folen shqiponja trimrore..


4. Krijo nj fjali, ku grupi i fjalve dallga gjigante t jet
n numrin shums, trajta e pashquar, rasa rrjedhore.

2 pik

............................................................................................................................
5. Lexo tekstin e mposhtm dhe rretho prgjigjen e sakt.
Populli i pyjeve tropikale t Malajzis, i njohur si Orang Asli, beson se tigrat fantazm
kan fuqi t mbinatyrshme.
- Ata mendojn se tigrat jan rojtart e vendeve t shenjta n pyll, - thot biologia
Kae Kavanishi, e cila studion macet e mdha.

Teksti i msiprm sht:


a. tekst shkencor
b. tekst informativ
c. tekst letrar

1 pik

17

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

8. Plotso.

2 pik

Premri vetor n vetn e dyt shums tregon personat q ________________________


______________________________________________________________________
5 pik

9. Lako premrin vetor ai n numrin njjs.


Emrore ________________
Gjinore _________________
Dhanore ________________
Kallzore ________________
Rrjedhore _______________

10. Formo nj fjali ku t prdorsh premrin vetor ne n rasn dhanore. 2 pik


...................................................................................................................................
11. N fjalin Ata i than t shkonte n shkoll., nnvizo trajtn e shkurtr. 1 pik
12. Krijo nj fjali ku t prdorsh nj trajt t shkurtr t bashkuar.
2 pik
...................................................................................................................................
13. Nnvizo premrat e pacaktuar n fjalin T gjith zgjatn kokn
pr ta par, por askush se vuri re.

2 pik

14. Gjej gabimet. Nnvizo fjalt e shkruara gabim dhe korrigjoji.

4 pik

do dit ai shkon n shkoll. N cepin e rrugs takon shokun e tij t ngusht.


T dy vazhdojn rrugn prn shkoll.
15. N fjalin Ata donin q ai t tonte garn. , fjala q sht:
a. lidhz
b. premr lidhor
c. parafjal

1 pik

16. Formo nj fjali ku q t jet premr lidhor.


2 pik
...................................................................................................................................
Vlersimi
Pikt
Nota
18

0-8
4

9-13
5

14-17
6

18-21
7

22-24
8

25-28
9

29-31
10

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

Rubrika 4: Pasqyra e pyllit


Test nr. 4
Varianti I

Lexo poezin e mposhtme.

Vjeshta
U zhduk vapa, shkoi vera
dhe bilbili m skndon.
Erdhi vjeshta me t tjera,
syri yn i shikon.
Era fryn, ett bien.
Pemt zhvishen si nga mot.
Mali, fusha m ska hijen,
q e kishin gjer m sot.
Po e mir sht vjeshta,
sepse bujku gjithpunon
Pr t vjelur sot ka vreshtat
Nesr arat po lron
Njerzit n do an,
porsa ngrihen n mngjes.
Npr fusha do gj kan,
rendin mbledhin me kujdes.
Pra, me pun gjith t rrojm,
se ve puna ne na vlen,
sepse ndryshe strashgojm,
vern tjetr q po vjen.
Asdreni

19

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

1. Shkruaj sa strofa ka poezia e msiprme.


..........................................................................

1 pik

2. Shkruaj sa vargje ka nj strof.


.................................................................

1 pik

3. Rretho prgjigjen e sakt. Rima e prdorur nga poeti sht:


a. AABB
b. ABAB
c. AABB

1 pik

4. Formulo dhe shkruaj temn e poezis.


1 pik
...................................................................................................................................
5. Formulo dhe shkruaj mesazhin q na prcjell poeti.
2 pik
.................................................................................................................................
.................................................................................................................................
6. Plotso rregullat:

2 pik

Kur ndrmjet dy zanoresh ndodhen dy a m shum bashktingllore....................


.................................................................................................................................
Fjalt q kan grupet e zanoreve ie, ia, ua, io, oi etj.,..............................................
.................................................................................................................................
7. Prcakto dhe shkruaj zgjedhimin e foljeve t mposhtme.
Folja

3 pik

Zgjedhimi

krkon
dinte
hapte
8. Prcakto dhe shkruaj mnyrat e foljeve n tabel.
Folja
dgjoj
do ta dgjoja
dgjofshim
dgjuake
dgjo
20

3 pik
Mnyra

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

9. N fjalin Ata shkuan n ishullin e mahnitshm., shndrroje foljen


sipas kohve t dhna.
Koha

4 pik

Folja

E pakryer
M se e kryer
E kryer e tejshkuar
E ardhme
10. Shkruaj nj fjali ku t prdorsh nj folje n kohn e kryer.

2 pik

.................................................................................................................................
11. Nnvizo fjalt q jan shkruar gabim dhe korrigjoji ato.
3 pik
Prindrit i dhuruan Joans nj kukll t bukur. ______________________________
Gjyshja kishte gatuar petlla dhe byrek.
______________________________
Era e uthlls t shponte hundt.
______________________________
12. Nnvizo lidhzat n fjalit e mposhtme.
Ata u ngjitn n majn e malit dhe pan qytetin q shtrihej posht tyre.
Kur erdhi Jona, Miri ishte larguar.
Jeta sht e bukur, prandaj duaje at.

3 pik

13. Plotso fjalit e mposhtme me fjalt: t ndryshueshme,


t pandryshueshme

5 pik

Mbiemrat jan fjal ___________________________


Emrat jan fjal ______________________________
Parafjalt jan fjal ____________________________
Foljet jan fjal _______________________________
ndajfoljet jan fjal _____________________________
Vlersimi
Pikt
nota

0-6
4

7-11
5

12-16
6

17-21
7

22-26
8

27-31
9

32-35
10

21

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

Varianti II

1. Plotso rregulln.
3 pik
Nuk ndahen n fund t rreshtit:
_____________________, ____________________, _______________________.
2. Qarko fjaln e ndar gabim:
a. i ma gjishm
b. i mrzitsh-m
c. i dgjue-shm

1 pik

3. Folja kap sht n:


a. zgjedhimin e par
b. zgjedhimin e dyt
c. zgjedhimin e tret

1 pik

4. Gjej temn dhe mbaresn e foljes ndrrojn.

2 pik

Tema:
______________
Mbaresa: _____________
5. Qarko. Folja ka 5 mnyra
a. e vrtet
b. e gabuar

1 pik

6. Nnvizo. Folja do ta dgjoja sht n mnyrn:


. kushtore
a. dftore
d. dshirore
b. habitore
dh. urdhrore
c. lidhore

1 pik

7. Krijo nj fjali ku folja kndoj t jet n mnyrn dshirore.

2 pik

.................................................................................................................................

8. Analizo foljet e nnvizuara n fjalit e mposhtme.

20 pik

Dejvi kishte lexuar shum pr delnt. Kt vit prindrit i kan premtuan q ta drgojn

22

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

n akuariumin gjigant t qytetit. Ai do t shoh nga afr delnt. Sot ai ka gjetur nj faqe
interneti, ku po mson m shum rreth tyre.
Folja

Veta

Numri

Mnyra

9. Formo fjali me foljen krkon n kohn e kryer t thjesht,


veta e dyt shums.

Koha

2 pik

______________________________________________________________________
10. Plotso rregulln:

2 pik

Koht e prbra t foljes prbhen nga _________________ ________________.


11. Qarko fjalt e shkruara gabim.
a. qylim
b. ylber
c. sfyngjer

1 pik

12. Qarko. N fjalin Ata u nisn dhe arritn shpejt n lugin. ,


lidhza dhe sht:
a. lidhz bashkrenditse
b. lidhz nnrenditse.

1 pik

13. Qarko lidhzat n fjalit e mposhtme:


Kur doli dielli, ata u zgjuan.
Ngaq u pengova, e ndjeva veten t shkputur prej tyre.

2 pik

14. Qarko. Fjala drejt sht:


a. fjal e ndryshueshme
b. fjal e pandryshueshme.

1 pik

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

15. Qarko. Fjala erdha sht :


a. fjal e ndryshueshme
b. fjal e pandryshueshme.

1 pik

16. Qarko. Fjalia Livia e vogl noton n pishin. sht:


a. fjali e thjesht
b. fjali e thjesht e zgjeruar

1 pik

17. N fjalin Drini po luante n kompjuterin e vllait t madh. ,


nnvizo gjymtyrt e dyta t fjalis.

3 pik

18. Qarko. N fjalin Moti i ftoht ka mbuluar t gjith vendin. ,


grupi i kallzuesit sht:
a. moti i ftoht
b. ka mbuluar t gjith vendin

1 pik

Vlersimi
Pikt
0-11
Nota
4

24

12-17
5

18-23
6

24-29
7

30-35
8

36-41
9

42-46
10

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

Rubrika 5: Pasqyra e prrallave


Testi nr. 5
Varianti I

Lexo tekstin e mposhtm.


Vajza e vogl n Hn
Kur Hna sht e plot, brenda saj shihet nj voglushe.
Mund ta shihni kollaj fare. I ka okt e gjat deri tek thembrat, sht prher buzagaze
dhe hedh vshtrime plot mblsi. H, po tani e shihni? Akoma jo? Ah, ja ku po e shihni
m n fund! Ather mbani vesh mir pr kt histori.
Na ishte njher nj vajz e vogl. E mjera ajo, nuk kishte as nn, as baba, as
gjyshe, as gjysh. Ishte ll e vetme. Nj tregtar i pasur e kishte marr n shtpin e vet.
Por ai ishte i pashpirt. Ish koprrac, i lig, vetm urdhra dinte t jepte e ta vinte vajzn
n pun t rnda. Po dhe gruaja e tij se mos ish m e mir. E gjora fmij! As t inte
nuk kish koh!
Nj dit dimri, e shoqja e tregtarit e drgoi vajzn e vogl pr uj. Te burimi
pran shtpis akulli ishte aq i trash, sa voglushja nuk arriti ta thyente. Ather u
apit pran liqenit ku akulli ishte m i holl. Hapi nj vrim, e mbushi kovn me uj
dhe mori rrugn e kthimit. Pran shtpis iu morn mendt dhe u rrzua. Uji ju derdh,
t bnte tani?
Pikrisht n at ast pa diellin rrezeart dhe vajza e vogl lloi ti lutej:
- O diell i art, merrm me vete n qiejt e kaltr. Po ndenja ktu, do t vdes nga
mundimet.
Dielli sia vuri veshin dhe u largua e u b nat. Ather doli Hna. Vajza ia prsriti
lutjen e saj Hns.
- Hn, o Hn e argjendt, merrm me vete n qiejt e paan. Po ndenja ktu do t
vdes nga mundimet.
- Hna e dgjoi, zbriti n tok dhe befas u shndrrua n nj djal t veshur me argjend
e i thot vajzs:
- Kapu pas okve t mi t argjendt t t shpie n qiej.
Por n ast u shfaq dhe nj djalosh i veshur me ar.
- Eja me mua bukuroshe. Mua m krkove t parin.
- Po ti sma vure veshin, - i tha ajo.
Prej asaj dite, kur Hna sht e plot, shihet vajza e vogl duke u endur n t. E shihni
pra, ja atje, tek ajo pika e prtej! Shiheni, shiheni mir!
Shqipruar nga Fotaq Andrea

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

Qarko prgjigjen e sakt.


1. Vajza jetonte n familjen e tregtarit t pasur, sepse:
a. i plqente
b. tregtari sillej mir
c. ishte e vetme n kt bot

1 pik

2. Tregtari e trajtonte vajzn:


a. njsoj si fmijt e tij
b. nuk i binte mendja pr t
c. i jepte urdhra dhe e vinte t bnte pun t rnda

1 pik

3. Gruaja e tregtarit e drgoi vajzn nj dit dimri:


a. t blinte ushqime
b. t pastronte born
c. t mbushte uj

1 pik

4. Vajza nuk kthehej dot, sepse:


a. ishte e mrzitur
b. kishte frik
c. nuk kishte m uj n kov

1 pik

5. Ajo iu lut Diellit:


a. q ta ndrionte
c. ta merrte me vete

1 pik
b. ta ngrohte
d. ta ndihmonte t mbushte uj

6. Vajza shkoi me Hnn sepse:


a. Dielli nuk ia vuri veshin
b. Hna ishte m e bukur
c. Hna menjher pranoi ta ndihmonte.

1 pik

7. Gjej n tekst nj fjali t thjesht dhe shkruaje.

1 pik

.................................................................................................................................
8. Fjalin e thjesht q shkrove, zgjeroje.
2 pik
.................................................................................................................................
9. Nnvizo kryefjaln dhe kallzuesin n fjalit e mposhtme.

6 pik

Na ishte njher nj vajz e vogl. Nj tregtar i pasur e kishte marr n shtpin e vet.
Po ai ishte i pashpirt.
26

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

10. Nnvizo gjymtyrt homogjene n paragran e mposhtm


2 pik
dhe shkruaj se far jan.
Na ishte njher nj vajz e vogl. E mjera ajo, nuk kishte as nn, as baba, as gjyshe, as
gjysh. Ishte ll e vetme. Nj tregtar i pasur e kishte marr n shtpin e vet. Po ai ishte i pashpirt, koprrac, i lig, vetm urdhra dinte t jepte e ta vinte n pun t rnda. Po dhe gruaja e tij se
mos ish m e mir. E gjora fmij! As t inte nuk kish koh!
.............................................................,
.................................................................
11. Nnvizo prcaktort dhe shkruaj me se shprehen.
3 pik
- O diell i art, merrm me vete n qiejt e kaltr. Po ndenja ktu do t vdes nga mundimet
e teprta.
...................................., .............................................., ...............................................
12. Nnvizo kundrinort n paragraft e mposhtm
dhe shkruaj lloj jan.

10 pik

Nj dit dimri, s shoqes s tregtarit i kishin ardhur miq. Asaj i duhej uj, prandaj e drgoi
upn pr uj. Te burimi akulli ishte i trash dhe ajo nuk mund ta thyente at. Voglushes i ra
ndr mend t shkonte te liqeni, ku akulli ishte m i holl. Hapi nj vrim e mbushi kovn me uj
dhe mori rrugn e kthimit. Pran shtpis iu morn mendt dhe u rrzua. t bnte tani. Pa
nj pik uj nuk mund t hynte n shtpi, por as n liqen smund t shkonte. Pikrisht n at
ast pa diellin rrezeart dhe vajza e vogl e thirri pr ndihm.
Kundrinor i zhdrejt

Kundrinor i drejt

Vlersimet
Pikt
0-7
Nota
4

Kundrinor pa parafjal

9-13
5

14-17
6

18-21
7

Kundrinor me parafjal

22-24
8

25-27
9

28-30
10

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

Varianti II

1. Fjalin Lumi rrjedh. zgjeroje me gjymtyr t dyta.


_________________________________________________________

2 pik

2. Fjalin e zgjeruar shndrroje n fjali t thjesht.


Dielli i zjarrt ndrion n qiellin e kaltr.
__________________________________________________________

2 pik

3. Qarko. N fjalin Mbreti nuk u zemrua me mullisin. ,


kryefjala sht:

1 pik

a. mbreti
b. zemrua
c. me mullisin
4. Qarko. N fjalin Lulet e kopshtit kan elur t gjitha., kallzuesi sht: 1 pik
a. lulet e kopshtit
b. kan elur
c. t gjitha
5. Qarko. N fjalin Ciklopt e tij ndrtuan nj kshtjell n maj t malit. , 1 pik
kryefjala sht shprehur me:
a. emr
b. grup emror
6. Qarko. N fjalin Ret e fshihnin nga syt e njerzve kt kshtjell.,
kallzuesi prbhet nga:

1 pik

a. Folje
b. Folja jam + mbiemr
c. Folja jam + emr
7. Krijo fjali ku kryefjala t shprehet me grup emror.
2 pik
______________________________________________________________________
28

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

8. Krijo nj fjali ku kallzuesi t shprehet me foljen jam+emr


2 pik
______________________________________________________________________
9. N fjalin Ata erdhn dhe ikn shum shpejt., nnvizo
gjymtyrt homogjene.

1 pik

10. N fjalin Uji, ajri, pemt t lodhnin n pyllin me gshtenja.


gjymtyrt homogjene jan:

1 pik

a. kryefjal
. rrethanor

b. kallzues
d. prcaktor

c. kundrinor

11. Krijo nj fjali ku t prdorsh kundrinor homogjen.

2 pik

______________________________________________________________________
12. Nnvizo prcaktort n fjalin:
Arinjt e vegjl luanin me nnn e tyre.

2 pik

13. Qarko. N fjalin Sirena e vogl nxori kryet mbi siprfaqen e detit.
prcaktori i nnvizuar sht i shprehur me:

1 pik

a. emr

b. premr

c. mbiemrr

15. Nnvizo prcaktort homogjen n fjalit e mposhtme.

2 pik

Ajo ngjiti ngadal shkallt e larta dhe t ngushta.


16. Formo nj fjali ku t prdorsh prcaktor homogjen (2 mbiemra). 2 pik
______________________________________________________________________
17. Nnvizo kundrinorin e drejt n fjalin e mposhtme.

1 pik

Mbreti e shikoi mullisin me zemrim.


18. Nnvizo kundrinorin e zhdrejt pa parafjal n fjalin e mposhtme.
Plakut i erdhi keq pr vajzn.
Vlersimi
Pikt
0-6
7-9
Nota
4
5

10-12
6

13-15
7

16-18
8

19-21
9

1 pik

22-25
10

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

Rubrika 6:Pasqyra e historis


Testi nr. 6
Varianti I

Lexo tregimin e mposhtm.


Njeri i vrtet
N an t nj udhe ishte nj pus. Afr pusit ishte nj kasolle. N kasolle jetonte
gjyshi me t nipin. N litarin e gjat t ikrikut ishte lidhur kova.
Udhtar t shumt qndronin te pusi, shuanin etjen me ujin e ftoht, falnderonin
gjyshin dhe largoheshin.
Kaluan ca koh dhe kova u ndryshk. Gjyshi nuk kishte kov tjetr. Keq do ta kishte
pr uj. Asnj ezm, asnj burim nuk ndodhej afr kasolles s gjyshit.
T nesrmen, kur dhent sapo patn ardhur nn hije, qndron te pusi nj kalors.
Nxjerr nga hejbet e varura n samar nj kov. E mbush me uj, freskohet vet, i
jep pels t pij uj dhe e fut prsri n hejbe. U hedh nga nj vshtrim gjyshit me
t nipin, q rrinin n prag t kasolles, i bie me kamxhik pels dhe largohet.
- njeri qenka ky? - e pyeti nipi.
- Ky nuk sht njeri, - u prgjigj gjyshi.
N vapn e dreks t po asaj dite, qndroi afr kasolles nj kalors tjetr. Edhe
ai kishte nj kov. E lidhi te litari i gjat dhe nxori uj. Piu vet, u dha t pinin gjyshit
me t nipin e, at uj q mbeti, e derdhi npr gurt e vegjl t udhs. E vari kovn
n samar t kalit dhe u largua.
- njeri qenka ky?-pyeti prsri nipi.
- Edhe ky nuk sht akoma njeri,- u prgjigj gjyshi.
N mbrmje, afr kasolles s gjyshit qndroi nj tjetr udhtar. Nxori edhe ai nga
qerrja me lpushka nj kov. E lidhi n litarin e gjat. Shoi etjen me ujin e ftoht t
pusit, falnderoi gjyshin me t nipin dhe u largua. Kovn e la t lidhur n ikrikun e
pusit.
- Po ky far njeriu sht? - pyeti nipi.
- I vrtet, - u prgjigj gjyshi.

30

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

Qarko prgjigjen e sakt.


1. Afr kasolles s gjyshit kishte:

1 pik

a. nj pellg me uj
b. nj burim me uj
c. nj pus me uj
2. far i ndodhi kovs s pusit?
a. humbi

b. ra n pus.

1 pik
c. u ndryshk

3. Shkruaj pse gjyshi i dha t njjtn prgjigje nipit t tij


pr dy kalorsit e par.

3 pik

__________________________________________________________________________
4. Shkruaj mendimin tnd pr udhtarin e fundit.

3 pik

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
5. Formulo dhe shkruani mesazhin e tregimit.

3 pik

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
6. Nnvizo dhe shkruaj tre kundrinor t zhdrejt me parafjal n
tekstin e msiprm.

3 pik

_______________________, _______________________, ________________________.

7. Krijo nj fjali ku t prdorsh kundrinor t zhdrejt me parafjal.

2 pik

______________________________________________________________________

31

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

6 pik

8. Gjej tre rrethanor n tekstin e msiprm dhe shkruaji n tabel.


Rrethanori

Lloji

Gjendet me pyetjen

9. Krijo nj fjali ku t prdorsh nj rrethanor shkaku.

2 pik

______________________________________________________________________
10. Krijo nj fjali ku t prdorsh nj rrethanor sasie.

2 pik

______________________________________________________________________
11. Krijo nj fjali ku t prdorsh rrethanor homogjen.

2 pik

______________________________________________________________________

Vlersimi

32

Pikt

0-7

8-12

13-16

17-19

20-22

23-25

26-28

Nota

10

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

Varianti II

1. Nnvizo kundrinorin e zhdrejt me parafjal n fjalin e mposhtme:

1 pik

Ata thurn pr trimin nj legjend.


2. Krijo nj fjali ku t prdorsh kundrinor t zhdrejt me parafjal. 2 pik
______________________________________________________________________
3. Qarko. Rrethanort jan gjymtyr plotsuese t fjalis.

1 pik

a. e vrtet
b. e gabuar
4. Qarko. Rrethanori i mnyrs gjendet me pyetjen pse?

1 pik

a. e vrtet
b. e gabuar
5. Nnvizo rrethanort n fjalit e mposhtme.

4 pik

Nesr koha do t jet e mir.


N rajonet lindore dhe perndimore dielli do t ndrioj gjat gjith dits.
N zonat veriore do t ket vransira dhe reshje shiu.
6- Qarko. Rrethanort homogjen lidhen me njri-tjetrin.
me presje ose me lidhza.

1 pik

a. e vrtet
b. e gabuar.
7. Nnvizo rrethanort homogjen n fjalit e mposhtme.

1 pik

Valltaret krcenin me eleganc dhe mjeshtri.


8. Krijo nj fjali ku t prdorsh rrethanor homogjen kohe.

1 pik

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

9. Lexo m posht fjaln e urt n vargje e mposhtme dhe shkruaj


n nj fjali kshilln q na jep poeti.

2 pik

Kohn e kurse, se ikn e svjen,


shkon edhe t l,
me pun e ton,
pa pun dm t shkon.
______________________________________________________________________
10. Fjalt e dialektit gegrisht zvendsoji me fjal t gjuhs standarde. 8 pik
E kandshme asht hana kur del me zana
E n tok me drit prndaret
E kandshme ai lule kur u prkule
O lad I leht me e lmue.
______________________________________________
______________________________________________
______________________________________________
______________________________________________

Vlersimi
Pikt
Nota
34

0-6
4

7-9
5

10-12
6

13-15
7

16-18
8

19-21
9

22-24
10

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

Teste pr pjesn e Letrsis (Tekste letrare t integruara me tekste joletare)*


Emri e mbiemri ____________________
Grupi _________

Klasa ____________

Rretho alternativn e sakt.


1. Koncepti Rilindja Evropiane nnkupton:
a. traktatin lozok
b. mendimin humanist
c. lvizjet politike
2.
a.
b.
c.

Donkishotizmi sht:
interpretim i sostikuar i historis
interpretim i rastsishm i tradits
interpretim i gabuar i reales

3.
a.
b.
c.

Humanizmi shqiptar synoi:


t luftonte pr shtjen ballkanike
t ruante pavarsin nga Perandoria Osmane
t ndrtonte nj diplomaci mesdhetare

4.
a.
b.
c.

Veprn e njohur e shkroi Histori e Sknderbeut:


Gjon Buzuku
Pjetr Budi
Marin Barleti

5. Fjalimi i Sknderbeut iu drejtua:


a. mbretit Ferdinant
b. princave shqiptar
c. papatit t Roms
6. N veprn Katedralja e Parisit personazhi q prfaqson polin magnetik sht:
a. kapiteni Febus
b. Kuazimodoja i shmtuar
c. endacakja Esmeralda
7. Stili i V. Hygoit dallohet pr:
g. mendim analitik dhe sintetik
h. form evokuese dhe sugjestionuese
i. rrm linear dhe horizontal
____________________
Shnim. Jan dhn shum teste t cilat msuesi/ja mund ti kombinoj sipas synimeve t veta dhe nivelit t klass.

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

8.
a.
b.
c.

Cilt njerz u bn fokusi i veprs s ehovit:


heronjt
t rndomtt
legjendart

9.
a.
b.
c.

Kush ka thn se thjeshtsia sht motr e talentit:


Tolstoi
ehovi
Turgenievi

10. Ironia e prdorur nga ehovi buron prej:


a. prmimit intelektual
b. disnivelit shoqror
c. indiferencs qytetare
11. Tema kryesore e veprs s Migjenit sht:
a. atdhetarizmi
b. nnshtrimi
c. mbijetesa
12. Dilema q e mundon Migjenin te Tragjedi apo komedi shfaqet nprmjet:
a. opinionit subjektiv
b. kontrasteve t forta
c. lirizmit romantik
13. Mitrush Kuteli njihet n letrsin ton si:
a. poet modern
b. tregimtar modern
c. dramaturg modern
14. Vepra e Kutelit Vjeshta e Xhelatin Beut sht:
a. prrall
b. alegori
c. legjend
15. Momenti ky n jetn e Xheladin Beut dshmon:
a. epizm
b. tragjizm
c. lirizm
36

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

16. Vepra e njohur e Marsel Prustit N krkim t kohs s humbur sht krahasuar me:
a. nj sonat
b. nj katedrale
c. nj tablo
17. Origjinaliteti i Prustit shfaqet n:
a. veprimin dhe aksionin e ngjarjes
b. tematikn dhe interpretimin historik
c. pasurin dhe larmin e detajeve
18. Pikshikimi i Prustit sht:
a. njeriu si rastsi kozmike e planetare
b. njeriu si qenie individuale e shoqrore
c. njeriu si qenie mekanike e shabllone
19. Heroina e romanit Nga ana e Suanit quhet:
a. Matilda
b. Odeta
c. Zhilberta
20. Trashgimia letrare e I. Kadares ilustron dhe interpreton:
a. zhgnjimin shqiptar
b. qndresn shqiptare
c. sdn shqiptare
21. Romani Ura me tri harqe ka n qendr legjendn:
a. e rinjohjes
b. e murimit
c. e ringjalljes
22. Pr t reektuar rreth interpretimit t veprs duhet t mbshtetemi te:
a. ngjarja dhe personazhet
b. tematika dhe forma
c. legjenda dhe historia
23. Poemat homerike Iliada dhe Odiseja u shkruan n:
a. shekullin IX para Krishtit
b. shekullin VI para Krishtit
c. shekullin III para Krishtit

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

24. Iliada ka lles:


a. historike
b. alegorike
c. mitologjike
25. Cili prej personazheve simbolizon kultin e familjes:
a. Paridi dhe Helena
b. Hektori dhe Andromaka
c. Akili dhe Briseida
26. Heronjve t eposit trojan tragjizmi u buron nga:
a. vullneti njerzor
b. vullneti i hyjnive
c. vullneti i historis
27. Ku qndron heroizmi i personazheve epike:
a. n qllimin pr t cilin hakmerren
b. n qllimin pr t cilin pushtojn
c. n qllimin pr t cilin vdesin
28. Cili sht kryeheroi i eposit Iliada:
a. Agamemnoni
b. Hektori
c. Akili
29. Eposi shqiptar njihet me emrin:
a. Kangt e luftimeve
b. Kangt e toreve
c. Kangt e Kreshnikve
30. Cili sht elementi m i dallueshm i eposit shqiptar:
a. lozoa
b. mitologjia
c. lologjia
31. nnkupton emri i Mujit:
a. mundsin
b. ngadhnjimin
c. malsorin
38

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

32. Lidhja e Mujit me Zanat nnkupton:


a. t pavrtetn
b. t jashtzakonshmen
c. t realizueshmen
33. Vepra e Dante Aligerit Komedia hyjnore sht:
a. poem epike
b. poem alegorike
c. poem didaktike
34. Frymzim poetik pr Petrarkn u b:
a. xhelozia
b. dshprimi
c. zemrimi
35. Heroina e Librit t kngve q shkroi Petrarka quhet:
a. Diana
b. Beatrie
c. Laura
36. Cila sht vuajtja e vrtet e poetit n sonetin Nuk gjej paqe:
a. dashuria me shikim t par
b. dashuria e pathn
c. dashuria pa prgjigje
37. Libri i par shqip Meshari i Buzukut i prket periudhs s:
a. Antikitetit dhe Platonizmit
b. Pararilindjes dhe Akuinizmit
c. Humanizmit dhe Kundreforms
38. Vepra m prfaqsuese e Pjetr Budit sht:
a. Doktrina e lozos
b. Doktrina e humanizmit
c. Doktrina e krshten
39. Vepra e Budit, q prmban 100 faqe proz origjinale n trajtn e parathnieve dhe
rreth 3200 vargje, sht:
a. Rituali roman
b. Pasqyra e trrfyemit
c. Kush thot mesh

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

Nse nuk sht asnjra prej tyre, shkruani titullin e sakt.

____________________________
40. Poezia e Romantizmi sht:
a. e mendimit dhe veprimit
b. e rrmit dhe e prfytyrimit
c. e ndjenjs dhe e brendis
41. Gjja m shenjt pr poett romantik n jet dhe n art sht:
a. guximi
b. trimria
c. liria
42. Poet romantik melankolik sht:
a. Manxoni
b. Lamartini
c. Leopordi
43. Cili sht poet romantik energjik:
a. Lermontovi
b. Bajroni
c. Blejku
44. Vepra e Bajronit ku gjenden mbresat e pashlyeshme q la Shqipria n zemrn e tij,
sht:
a. Rrethimi i Korintit
b. Shtegtimet e ajld Haroldit
c. Korsari
45. N kndvshtrim e mbshtet motivin shqiptar Bajroni n poemn Shtegtimet e
Haroldit:
a. n folklorizmin
b. n heroizmin
c. n ekzotizmin
46. Prcaktuese n letrsin romantike shqiptare sht:
a. ideja evropiane
b. ideja kombtare
c. ideja universale

40

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

47. Romantikt shqiptar himnizuan:


a. natyrn folklorike
b. natyrn aristokratike
c. natyrn shqiptare
48. Letrsia romantike arbreshe thelloi karakterin:
a. mitologjik dhe folklorik
b. patriotik dhe demokratik
c. politik dhe shoqror
49. Romani n vargje Kngt e Milosaos i prket llojit:
a. epiko-dramatik
b. epiko-tragjik
c. epiko-lirik
50. Dashuria pr De Radn sht:
a. nj pasion sentimental
b. nj dram vetjake
c. nj virtyt njerzor
51. Vargu i njohur i De Rads Erdhi dita e arbrit nnkupton:
a. organizimin e nj revolte
b. zgjimin e atdhedashuris
c. ftesn pr kryengritje
52. N fragmentin Vjersh e Bijs s Kallogres shfaqet:
a. zhgnjimi nga jeta
b. beteja me jetn
c. gzimi i jets
53. mesazh prcjellin vargjet e De Rads Bie, por sdua t e:
a. pikllimin
b. lumturin
c. lodhjen
54. Naim Frashri si poet romantik solli i pari n letrsin shqipe poezin:
a. e mirllt lirike
b. e mirllt lozoke
c. e mirllt meditative

41

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

55. Pr arsye t panteizmit Naimi e identikon Zotin me:


a. Forcn dhe Fuqin
b. Shenjtrin dhe Autoritetin
c. Bukurin dhe Atdheun
56. Cikli poetik Bukuria i Naim Frashrit prfaqson poezin:
a. didaktike
b. estetike
c. erotike
57. Prmes mendimit poetik naimjan:
a. mirsia lind moralen
b. dhembshuria lind njerzoren
c. dashuria lind virtytin
58. Poeti Gjergj Fishta lidh dy periudha letrare:
a. klasicizmin me sentimentalizmin
b. romantizmin me realizmin
c. letrsin kalorsiake me simbolizmin
59. Trashgimia e Fishts dallohet pr:
a. ironin
b. humorin
c. satirn
60. Poezia e Metamorphosis sht shkruar n:
a. vetn e par
b. vetn e dyt
c. vetn e tret
61. Tragjikomedia e patriotizmit e on Fishtn n:
a. nj indiferenc trsore
b. nj shprllje t pacak
c. nj dhimbje t thell
62. Poezia simboliste solli:
a. vargun tetrroksh
b. vargun njmbdhjetrroksh
c. vargun e lir
42

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

63. Simbolistt shpalln se poezia sht:


a. predikim moral
b. bindje politike
c. prjetim emocional
64. N vizionin e poezis simboliste ndikoi edhe:
a. historia
b. arkitektura
c. piktura
65. Cili nga poett simbolist tha: Parfumet, ngjyrat, tingujt, i prgjigjen njri-tjetrit:
a. Malarme
b. Bodler
c. Verlen
66. Poeti i par modern shqiptar sht:
a. Martin Camaj
b. Gjergj Fishta
c. Lasgush Poradeci
67. Mesazhi poetik i Lasgush Poradecit lidhet me:
a. kombsin
b. miqsin
c. prjetsin
68. Lirika lozoke lasgushiane fokuson:
a. prgjegjshmrin ndaj detyrs
b. prkushtimin ndaj premtimit
c. vetijimin pr misionin
69. N poezin Vdekja e Nositit Nositi prfaqson:
a. qytetarin
b. njeriun
c. poetin
70. N lloji letrar klasikohet krijimi i E. Koliqit Prrue nDukagjin:
a. proz dramatike
b. proz poetike
c. proz lozoke

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

71. Bota strukturohet te Prrue nDukagjin nprmjet:


a. prshkrimesh
b. dialogsh
c. imazhesh
72. N rrmin e Koliqit origjinaliteti shfaqet nga:
a. peizazhi
b. digresioni
c. miti
73. Ciln gur ka vn Koliqi n qendr:
a. Plutonin
b. Zeusin
c. Narcizin
74. N krijimtarin e Martin Camajt ndihet ndikim i poetit hermetik:
a. Euxhenio Montale
b. Xhuzepe Ungareti
c. Umberto Saba
75. N poezin e Camajt Korbi shfaqet:
a. rrmi epik historik
b. rrmi gojor legjendar
c. rrmi realist i drejtprdrejt
76. N poezin e Camajt Nj dit e ka dhe korbi spikat:
a. rrmi metazik i trthort
b. rrmi identikues fragmentar
c. rrmi lirik nntekstor
77. Dritro Agolli e liroi poezin shqipe nga:
a. fryma popullore
b. fryma internacionaliste
c. fryma deklarative
78. Poezia e D. Agollit Pelegrini identikon:
a. shoqrin
b. moralin
c. vetveten
44

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

79. Dhimbja m e thell e poetit D. Agolli sht:


a. zhgnjimi nga bindjet
b. amortizimi i bindjeve
c. ndryshimi i bindjeve
80. Nj nga temat e trajtuara n poezin Pelegrini sht:
a. Vetmia
b. Dashuria
c. Ndarja
81. Cili nga dramaturgt e antikitetit u cilsua ati i tragjedis:
a. Sofokliu
b. Eskili
c. Euripidi
82. simbolizon zjarri q Prometeu ua dha njerzve:
a. barbarin
b. autoritetin
c. qytetrimin
83. Kori i Oqeanideve te Qndresa e Prometeut vjen si zri:
a. i urtsis
b. i arbitraritetit olimpik
c. i hakmarrjes zeusiane
84. Vepra e njohur e Shekspirit Romeo dhe Zhuljeta sht:
a. tragjedia m lozoke
b. tragjedia m lirike
c. tragjedia m popullore
85. sht dashuria pr Zhuljetn:
a. nj emocion q i shuhet shpejt
b. nj ndjenj q e drejton n jet
c. nj loj q e bn interesante
86. Vendosmria e Romeos pr t qndruar shfaqet si:
a. kapardisja e nj djaloshi aventurier
b. trill i nj njeriu t papjekur
c. guximi i njeriut q dashuron

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

87. Ishte i vetdijshm Shekspiri se Romeo dhe Zhuljeta:


a. do t ishte e prkohshme
b. do t hynte n arkivin e kohs
c. do t mbetej e pavdekshme
88. Dramaturgu Fridrih Shiler i prket epoks:
a. romantike
b. realiste
c. sentimentale
89. Ngjarjet e drams Vilhelm Tel zhvillohen n:
a. Gjermani
b. Austri
c. Zvicr
90. Shileri e jep heroin e drams s tij Vilhelm Telin:
a. n evolucion psikologjik
b. n gjendje kontrastuese
c. n situat neutrale
91. Ideja q e prshkon dramn e Shilerit sht:
a. Njeriu lind hero.
b. Njeriu vdes si hero.
c. Njeriu bhet hero.
92. Drama Vilhelm Teli ecn prmes:
a. horizontalitetit ideor
b. vazhdimsis patetike
c. ndryshimeve t tensionit dramatik
93. I biri i Vilhelm Telit quhet:
a. Rudolf
b. Roselman
c. Valter
94. Personazhi i Geslerit n dram prfaqson:
a. qeveritarin autoritar
b. malsorin zviceran
c. guvernatorin pushtues
46

Teste Gjuha dhe Letrsia 10

95. Dramaturgjia realiste n bot synon q shikuesi:


a. t arratiset nga realiteti
b. t pres me apati
c. t gjej vetveten
96. Nj nga dramaturgt m t mdhenj modern botror sht:
a. Ben Xhonson
b. Kristofor Marlou
c. Henrik Ibsen
97. Themeluesi i komedis shqiptare sht:
a. Sami Frashri
b. Fan Noli
c. Andon Zako ajupi
98. Vepra q fshikullon prapambetjen shoqrore shqiptare sht:
a. Pas vdekjes
b. 14 vje dhndr
c. Klubi i Selanikut
99. Filmi shqiptar q bazohet mbi njrn nga komedit e ajupit, sht:
a. Msonjtorja
b. Prrall nga e kaluara
c. Njeriu me top