Anda di halaman 1dari 16

3/18/2015

PowerSystemsMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMCQ'sPreparationforEngineering

PreparationforEngineering
HOME

INTERVIEWQUESTIONS

MULTIPLECHOICEQUESTIONS

PowerSystemsMultipleChoiceQuestionsandAnswers
ElectricalEngineeringMCQ's
Labels:ElectricalEngineeringMCQ's

Searchthiswebsite...

GO

FOLLOWERS

Jointhissite
withGoogleFriendConnect

Members(415) More

1.Anindustrialconsumerhalladailyloadpatternof2000KW,0.8lagfor12Hra
and1000kWUPFfor1JHr.Theloadfactori=_____.
(a)0.5
(b)0.75
(c)0.6
(d)2.0

Ans:c
2.Whatisthemaximumvalueofaloadwhichconsume500KWhperdayataload
factorof0.40,iftheconsumerincreasestheloadfactorof0.50withoutincreasingthe

Alreadyamember?Signin

ARCHIVE

maximumdemand?

2013(788)

(a)52.08kW

2012(82)

(b)50.8kW
(c)4.5kW
(d)60kW

Ans:a
3.Aconsumerconsume.600kWhperdayataloadfactorof0.40.Iftheconeumer
increasestheloadfactorof0.70withoutincreasingthemaximumdemand,whatisthe
consumptionofenergyinkWh
(a)950kWh
(b)1000kWh
(c)1050kWh
(d)1100kWh

Ans:c
4.Theyearlyloaddurationcurveofapowerplantisastraightline.Themaximum
loadis750MWandtheminimumloadis600Mw.Thecapacityoftheplantis900MW.
Whatisthecapacityfactorandutilizationfactor?
(a)0.56,0.80

December(10)
November(16)
InterviewQuestionsandAnswersfor
freshersande...
InterviewQuestionsforMechanical
EngineeringSet...
InterviewQuestionsandAnswersfor
MechanicalEng...
InterviewQuestionsforMechanical
EngineeringSet...
MechanicalEngineeringInterview
QuestionsandAns...
MechanicalEngineeringInterview
QuestionsSet2
MechanicalEngineeringInterview
QuestionsSet1

(b)0.83,0.75

MechaniclEngineeringInterview
QuestionsandAnsw...

(c)0.78,0.9

PowerSystemsMultipleChoice

(d)0.75,0.83

QuestionsandAnswer...

Ans:d

AutomobileEngineeringMCQsSet6|

5.Whatistheutilizationfactorofapowerstationwhichsuppliesthefollowingloads?

AutomobileEngineeringMCQsSet5|
Preparationfor...

LoadA:Motorloadof200kWbetween10AMto7PM
LoadB:Lightingloadof100kWbetween7PMto11PM

Preparationfor...

LoadC:Pumpingloadof110kWbetween3PMto10AM

AutomobileEngineeringMCQsSet4|
Preparationfor...

(a)1.60

AutomobileEngineeringMultipleChoice

(c)1.00
(b)1.32
(d)2.56

Ans:b
http://www.engineeringkings.com/2012/11/powersystemsmultiplechoicequestions.html

Questionsa...
AutomobileEngineeringMultipleChoice
Questionsa...
AutomobileEngineeringMultipleChoice

1/16

3/18/2015

PowerSystemsMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMCQ'sPreparationforEngineering

6.Apowerstationsuppliesthepeakloadof60Mw,40MWand70MWtothree
localities.Theannualloadfactoris0.50p.u.andthediversityfactoroftheloadatthe
stationis1.55.Themaximumdemandonthestationandaverageloadrespectively

Questionsa...
AutomobileEngineeringMultipleChoice
Questionsa...

willbe

October(55)

(a)120MW,60.8

September(1)

(b)90MW,50.6
(c)103.2MW,51.61
(d)100MW,0.51

Ans:c
7.Theloaddurationcurveforasystem,isshowninthefigurebelow.Theloadfactor
willbe

(a)0.83
(b)0.96
(c)0.67
(d)0.50

Ans:a
8.Ageneratingstationhasamaximumdemandof50Mw,aloadfactorof60%,aplant
capacityfactorof45%andiftheplantwhilerunningasperschedule,werefullyloaded.The
dailyenergyproducedwillbe
(a)400MW
(b)720MW
(c)500MW
(d)600MW
Ans:b
9.Ageneratingstationhasamaximum,demandof20mW,loadfactorof60%,aplant
capacityfactorof50%andaplant
Usefactorof72%.Whatisthereservecapacityoftheplant,iftheplant,whilerunningasper
schedule,werefullyloaded?
(a)10MW
(b)15MW
(c)2MW
(d)5MW
Ans:d
10.Intheabovequestion,themaximumenergythatcouldbeproduceddailyis
(a)500MWhlday
(b)360MWhIday
(c)600MWhlday
(d)720MWhlday
Ans:a
11.InaDCtransmissionline
(a)itisnecessaryforthesendingendandreceivingendtobeoperatedinsynchronism.
(b)theeffectsofinductiveandcapacitivereactancesaregreaterthaninanACtransmission
lineofthesamerating.
(c)therearenoeffectsduetoinductiveandcapacitivereactances.

http://www.engineeringkings.com/2012/11/powersystemsmultiplechoicequestions.html

2/16

3/18/2015

PowerSystemsMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMCQ'sPreparationforEngineering

(d)powertransfercapabilityislimitedbystabilityconsiderations.
Ans:c
12.Theimpedanceofacircuitisgivenbyz=3+j4.Itsconductancewillbe
(a)1/3
(b)3/5
(c)3/25
(d)4/5
Ans:c
13.A100kmtransmiesionlineiadeaignedforanominalvoltageof132kVandconaialaof
oneconductorperphase.Thelinereactanceis0.726ohm/km.Thestatictransmission
capacityoftheline,inMegawatts,wouldbe
(a)132
(b)240
(c)416
(d)720
Ans:c
14.Theperunitimpedanceofacircuitelementis0.15.IfthebasekVandbaseMVAare
halved,thenthenewvalueoftheperunitimpedanceofthecircuitelementwillbe
(a)0.075
(b)0.15
(c)0.30
(d)0.600
Ans:c
15.Theconductorofa10kmlong,singlephase,twowirelineareseparatedbyadistance
of1.5m.Thediameterofeachconductoris1cm,Iftheconductorsareofcopper,the
inductanceofthecircuitis
(a)50.0mH
(b)45.3mH
(c)23.8mH
(d)19.6mH
Ans:c
16.Forasinglephaseoverheadlinehavingsolidcopperconductorsofdiameter1cm,
spaced60cmbetweencenters,theinductanceinmH/kmis
(a)0.05+0.2ln60
(b)0.2ln60
(c)0.05+0.2ln(6010.5)
(d)0.2ln(60/0.5)
Ans:c
17.A100kmlongtransmissionlineisloadedat110kV.ifthelossoflineis5MWandthe
loadis150MVA,theresistanceofthelineis
(a)8.06ohmsperphase
(b)0.806ohmsperphase
(c)0.0806ohmsperphase
(d)80.6ohmsperphase
Ans:a
18.A3phase,11kv,50Hz,200kWloadhasapowerfactorof0.8lag.Adeltaconnected
3phasecapacitorisusedtoimprovethepowerfactortounity.Thecapacitanceperphaseof
thecapacitorinmicrofaradsis
(a)3.948
(b)1.316
(c)0.439

http://www.engineeringkings.com/2012/11/powersystemsmultiplechoicequestions.html

3/16

3/18/2015

PowerSystemsMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMCQ'sPreparationforEngineering

(d)11.844
Ans:b
19.Forequilateralspacingofconductorsofanuntrasposed3phaseline,wehave
(a)balancedreceivingendvoltageandnocommunicationinterference
(b)unbalancedreceivingendvoltageandnocommunicationinterference
(c)balancedreceivingendvoltageandcommunicationinterference
(d)unbalancedreceivingendvoltageandcommunicationinterference.
Ans:c
20.Fora500Hzfrequencyexcitation,a50#emlongpowerlinewillbemodelledas
(a)shortline
(b)mediumline
(c)longline
(d)datainsufficientfordecision
Ans:c
21.Whichoneofthefollowingstatement.isnotcorrectfortheuseofbundledconductorsin
transmissionlines?
(a)Controlofvoltagegradient
(b)Reductionincorona1088
(c)Reductioninradiointerference
(d)Increaseininterferencewithcommunicationlines
Ans:d
22.Themainconsiderationforhigherandhigheroperatingvoltageoftransmissionisto
(a)increasetheefficiencyoftransmission
(b)reducepowerlosses
(c)increasepowertransmissioncapability
(d)both(a)and(b)above
Ans:c
23.Asinglephaaetransmissonlineofimpedancej0.8ohmsuppliesaresistiveloadof500A
at300V.Thesendingend
powerfactoris
(a)unity
(b)0.8lagging
(c)0.8leading
(d)0.6lagging
Ans:d
24.AmediumlinewithparametersA,B,C,Disextendedbyconnectingashortlineof
impedanceZinseriesTheoverallABCDparameteresoftheseriescombinattonwillbe
(a)A,AZ,C+D/Z,D
(b)A,AZ+B,C,CZ+D
(c)A+BZ,B,C+DZ,D
(d)AZ,B,C/Z,D
Ans:b
25.Whenbundleconductorsareusedinplaceofsingleconductors,theeffectiveinductance
andcapacitancewillrespectively
(a)increaseanddecrease
(b)decreaseandincrease
(c)decreaseandremainunaffected
(d)remainunaffectedandincrease
Ans:c
26.Toincreasethevisualcriticalvoltageofcporonaforanoverheadline,onesolidphase

http://www.engineeringkings.com/2012/11/powersystemsmultiplechoicequestions.html

4/16

3/18/2015

PowerSystemsMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMCQ'sPreparationforEngineering

conductorisreplacedbya"bundle"offoursmallerconductorsperphase,havingan
aggregatecrosssectionalareaequaltothatofthesolidconductor.Iftheradiusofthesolid
conductoris40mm,thentheradiusofeachofthebundleconductorswouldbe
(a)10mm
(b)20mm
(c)28.2mm
(d)30mm
Ans:d
27.Foranexistingactransmisionline,thestringefficiencyis80%,ifdcvoltageissupplied
forthesamesetup,thestringefficiencywillbe
(a)<80%
(b)80%
(c)90%
(d)100%
Ans:b
28.Inastringofsuspensioninsulators,thevoltagedistributionacrossthedifferentunitsofa
stringcouldbemadeuniformbytheuseofagradingring,becauseit
(a)formscapacitanceswithlinkpinstocarrythechargingcurrentfromlinkpins
(b)formscapacitanceswhichhelptocancelthechargingcurrentfromlinkpins
(c)increasesthecapacitancesoflowerinsulatorunitsofcauseequalvoltagedrop
(d)decreasesthecapacitancesofupperinsulatorsunitstocauseequalvoltagedrop
Ans:b
29.Athreephaseoverheadtransmissionlinehasitsconductorshorirzontallyspacedwith
spacingbetweenadjacentconductorsequalto'd'.ifnowtheconductorsofthelineare
rearrangedtoformandequilateraltriangleofsidesequalto'd'then
(a)averagecapacitanceandinductancewillincrease
(b)averagecapacitancewilldecreaseandinductancewillincrease
(c)averagecapacitancewillincreaseandinductancewilldecrease
(d)surgeimpedanceloadingofthelineIncreases
Ans:a
30.Fora500Hzfrequencyexcitation,a50km,longpowerlinewillbemodelledas
(a)shortline
(b)mediumline
(c)longline
(d)datainsufficiencyfordecision
Ans:c
31.Ifinashorttransmissionline,resistanceandinductancearefoundtobeequaland
regulationappear.tobezero,thentheloadwill
(a)haveunitypowerfactor
(b)havezeropowerfactor
(c)be0.707lagging
(d)be0.707lagging
Ans:c
32."ExpandedACSR"areconductorscomposedof
(a)largerdiameterindividualstrandsforagivencrosssectionofthealuminiumstrangs
(b)largerdiameterofacentralsteelstrandsforagivenoveralldiameteroftheconductor
(c)largerdiamterofthealuminiumstrandsonlyforagivenoveralldiameteroftheconductor
(d)afillterbetweentheinnersteelandtheouteraluminiumstrandstoincreasetheoverall
diameteroftheconductor
Ans:d
33.Whatisthesagforaspanof400m,iftheultimatetensilestrengthofconductoris6000

http://www.engineeringkings.com/2012/11/powersystemsmultiplechoicequestions.html

5/16

3/18/2015

PowerSystemsMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMCQ'sPreparationforEngineering

kgf,andtheweightofconductoris550kgf/km?Factorofsafetyis2.
(a)1.016m
(b)2.40m
(c)3.6m
(d)4.2m
Ans:c
34.AtransmissionlinehaBaspanof275mbetweenlevelsupporte.Theconductorhasa
diameterof19.58mm,weight0.844kgpmandhasanultimatebreakingstrengthof7950
kgf.Eachconductorhasaradialcoveringofice9.58mmthickandissubjectedtoa
horizontalwindpressureof40k617m2oficecoveringprojectedarea.Ifthefactorofsafetyis
2,whatisthedeflectedsag?Iceweightis913.5kg/m3
(a)5.36
(b)4.1m
(c)3.9m
(d)3.01m
Ans:a
35.Atransmissionlineconductorhavingadiameterof19.5mm,weight850kglkm.Thespan
is275m.Thewindpressureis39kg/mofprojectedareawithicecoatingof13mm.The
ultimatestrengthoftheconductoris'8000kg.Whatisthemaximumsag,ifthefactorofsafety
is2andiceweight910kg/m3?
(a)4.5m
(b)6.4m
(c)7.0m
(d)5m
Ans:b
36.Atransmissionlineconductoratarivercrossingissupportedfromtwotowersatheight.
of30mand90m,abovewaterlevel.Thehorizontaldistancebetweenthetowersis270m,if
thetensionintheconductoris1800kgandtheconductorweight1kg/m.Whatisthe
clearancebetweentheconductorandthewateratapointmidwaybetweenthetowers?
(a)79.50m
(b)54.94m
(c)60m
(d)51.4m
Ans:b
37.Anoverheadtransmissionlinehasaspanof240mbetweenlevelsupports.Whatisthe
maximumsagiftheconductorweight727kg/kmandhasabreakingstrengthof6880kg?
Allowthefactorofsafetyof2.Neglectingwindandiceloading.
(a)1.52m
(b)1.6m
(c)0.75m
(d)1.25m
Ans:a
38.Thelineconductorofatransmissionlinehasanoveralldiameterof19.53mm,weight
0.844kg/mandanultimatebreakingstrengthof7950kg.Ifthefactorofsafetyistobe2,
whenconductorhasaniceof1kg/mandahorizontalwindpressureof1.5kg/m.Whatisthe
verticalsag,correspondingtothisloadingfora300mspanlevelsupports?
(a)1.08m
(b)5.0m
(c)5.22m
(d)4.62m
Ans:c
39.Atwoconductor1pilineoperatesat50Hz.Thediameterofeachconductoris20mm

http://www.engineeringkings.com/2012/11/powersystemsmultiplechoicequestions.html

6/16

3/18/2015

PowerSystemsMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMCQ'sPreparationforEngineering

andthespacingbetweenconductorsis3m.Whatistheinductanceofeachconductorper
km?
(a)1.19kH/km
(b)1.24mH/km
(c)2.38mH/km
(d)0.59mH/km
Ans:a
40.Atwoconductor1pilineoperatesat50Hz.Thediameterofeachconductoris20mm
andthespacingbetweenconductoris3m.Whentheconductormaterialissteelofrelative
permeability50,theloopinductanceperkmofthelinewillbe
(a)8.2mHlkm
(b)7.281mHlkm
(c)5.0mHlkm
(d)2mHlkm
Ans:b
41.A1pilinetwoconductorsoperateat50Hz.Thediameterofeachconductoris15mm,
andthespacingbetweentheconductoris3.5m.Theinductivereactanceperkmwillbe
(a)0.43ClIkm
(b)0.650Jkm
(c)0.70O/km
(d)0.79nIkm
Ans:d
42.Aconductoriscomposedofsevenidenticalcopper.Iranu,eachhavingaradiusr.The
selfGMDoftheconductorswillbe
(a)2.177r
(b)2.645r
(c)2.141r
(d)1.21r
Ans:a
43.Thechargingcurrentperkillofthelineis
(a)0.497Amp
(b)0.61Amp
(c)0.68Amp
(d)0.21Amp
Ans:a
44.Whatisthetimeofoperationofarelayofrating5amp2.2sec,IDMTandhavinga
relayofsettingof125%Tms=0.6ItisconnectedtoasupplycircuitthroughaCT,400ratio.
Thefaultcurrentis400amp.
(a)10.Osec
(b)1.92sec
(c)4.5sec
(d)2.4sec
Ans:b
45.Atwoconductor1pilineoperatesat50Hz.Thediameterofeachconductoris2cm
andarespaced3mapart.Whatisthelinetolinecapacitance
(a)9.74x109F/km
(b)4.87x109F/km
(c)3.05x109F/km
(d)Noneofthese
Ans:b
46.Atwoconductor1pilineoperatesat50Hz.

http://www.engineeringkings.com/2012/11/powersystemsmultiplechoicequestions.html

7/16

3/18/2015

PowerSystemsMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMCQ'sPreparationforEngineering

Thediameterofeachconductoris4cmandarespaced6mapart.Whatisthecapacitive
susceptancetoneutralperkm?
(a)1.42x109s/km
(b)3.25x108s/km
(c)4.8x109s/krn
(d)3.06x109s/km
Ans:d
47.Athreephase50Hzlineconsistsofthreeconductorseachofdiameter21mm,The
spacingbetweentheconductorsallfollows:
AB=3m,BC=5m,CA=3.6m
Ifthelineoperatesat132kV,thereactivevoltamperegeneratdbythelineperkmis
(a)51.07kVAr
(b)51.70kVAr
(c)40.0kVAr
(d)60.5kVAr
Ans:b
48.Atwoconductor1pilineoperatesat50Hz.
Thediameterofeachconductoris20mmandthespacingbetweentheconductorsis3m,
Theheightofconductorabovethegroundis6m.Thecapacitanceofthelinetoneutralwill
be
(a)9.7pF/m
(b)10.2pF/m
(c)8.7uF/km
(d)2.4uF/m
Ans:a
49.Fora500Hzfrequencyexcitation,a50kmlongpowerlinewillbemodelledas
(a)shortline
(b)mediumline
(c)longline
(d)dataisufficientdecision
Ans:c
50.Bundledconductorsareemployedto
(a)reducetheshortcircuitcurrent
(b)improvesystemstability
(c)decreasessystemstability
(d)increasetheshortcircuitcurrent
Ans:c
51.SeriescapacitivecompensationinEHVtransmissionlinesisusedto
(a)reducethelineloading
(b)improvethestabilityofthesystem
(c)reducethevoltageprofile
(d)improvetheprotectionoftheline
Ans:b
52.Alosslessradialtranemissionlinewithsurgeimpedanceloading
(a)takesnegativeVAratsendingendandzeroVAratreceivingend
(b)takespositiveVAratsendingendandzeroVAratreceivingend
(c)hasflatvoltageprofileandunitypowerfactoratallpointsalongit
(d)hassendingendvoltagehigherthanreceivingendvoltageandunitypowerfactorat
sendingend
Ans:a
53.TheX:Rratioof220kVlineascomparedto400kVlineis

http://www.engineeringkings.com/2012/11/powersystemsmultiplechoicequestions.html

8/16

3/18/2015

PowerSystemsMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMCQ'sPreparationforEngineering

(a)greater
(b)smaller
(c)equal
(d)itcouldbeanything
Ans:b
54.Ifalineis100%seriescompensateditmayresultintoseriesresonanceatpower
frequencyof
(a)50Hz
(c)150Hz
(b)100Hz
(d)noneoftheabove
Ans:a
55.A60Hz,320kmloeslesslinehasBendingendvoltage1.0p.u,Thereceivingend
voltageonnoloadis
(a)1.1p.u.
(b)1.088p.u.
(c)1.116p.u.
(d)noneoftheabove
Ans:b
56.With100%seriescompensationofline.
(a)thecircuitisseriesresonantatpowerfrequency
(b)lowtransientvoltage
(c)hightransientcurrent
(d)both(a)and(c)
Ans:d
57.Forcertaingeometryandoperatingvoltageoftheuncompensatedtransmissionline,
theratioofpowertransfercapabilitytothesurgeinpedanceloadingwithincreaseinlength
(a)increases
(b)remainsunchanged
(c)decreases
(d)uncertain
Ans:c
58.Theeffectofseriescapacitancecompensationis
(a)todecreasethevirtualsurgeimpedance
(b)todecreasetheeffectivelengthoftheline
(c)toincreasevirtualsurgeimpedanceloading
(d)alloftheabove
Ans:d
59.Foralonguncompensatedlinethelimittothelineloadingillgovernedby
(a)thermallimit
(b)voltagedrop
(c)stabilitylimit
(d)coronaloss
Ans:c
60.Foranyfixeddegreeofinductiveshuntcompensation,additionalseriescapacitive
compensation
(a)increasetheeffectivelengthofline
(b)increasevirtualsurgeimpedanceline
(c)decreasevirtualsurgeimpedanceloadingoftheline
(d)noneoftheabove
Ans:d

http://www.engineeringkings.com/2012/11/powersystemsmultiplechoicequestions.html

9/16

3/18/2015

PowerSystemsMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMCQ'sPreparationforEngineering

61.With100%inductiveshuntcompensation,thevoltageprofileisflatfor
(a)100%loadingofline
(b)50%loadingofline
(c)zeroloadingofline
(d)noneoftheabove
Ans:c
62.Alosslesslineterminatedwithitssurgeimpedancehas
(a)flatvoltageprofile
(b)transmissionlineangleisgreaterthanactuallengthofline
(c)transmissionlineagnleislessthantheactuallength
(d)both(a)and(b)above
Ans:a
63.ForreducingtowerfootingresistanceitisbettertoUse
(a)chemicalandgroundrodsonly
(b)chemicalandcounterpoiseonly
(c)groundrodandcounterpoiseonly
(d)chemical,groundrodsandcounterpoise
Ans:c
64.AnRLCseries.circuitremainspredominantlyinductive
(a)atresonancefrequency
(b)belowresonancefrequency
(c)aboveresonancefrequency
(d)atthelowerhalfpowerfrequency
Ans:c
65.Thecoronalossonaparticularsystemat50Hzis1kw/phaseperkm.Thecoronaloss
onthesamesystemwithsupplyfrequency25Hzwillbe
(a)1kW/phase/km
(b)0.5kW/phase/km
(c)0.667kW/phase/km
(d)noneoftheabove
Ans:c
66.Avoltageof1000kVisappliedtoanoverheadlinewithitsreceivingendopen.Ifthe
surgeimpedanceofthelineis500ohm,thenthetotalsurgepowerinthelineill
(a)2000MW
(b)500MW
(c)2MW
(d)0.5MW
Ans:a
67.Themaincriterionforselectionofthesizeofadistributionforaradialdistribution
systemis
(a)voltagedrop
(b)coronaloss
(c)temperaturerise
(d)capitalcost
Ans:a
68.Ifaninductionmachineisrunatabovesynchromousspeed,itactsas
(a)asynchronousmotor
(b)anindcutiongenerator
(c)aninductormotor
(d)noneoftheabove

http://www.engineeringkings.com/2012/11/powersystemsmultiplechoicequestions.html

10/16

3/18/2015

PowerSystemsMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMCQ'sPreparationforEngineering

Ans:b
69.Thelowvoltagewindingofa400/230V,1phase,50Hztransformeristobeconnected
toa25Hz,thesupplyvoltageshouldbe
(a)230V
(b)460V
(c)115V
(d)65V
Ans:c
70.Coronalossesareminimizedwhen
(a)conductorssizeisreduced
(b)smoothconductorisreduced
(c)sharppointsareprovidedinthelinehardware
(d)currentdensityinconductorsisreduced
Ans:b
71.TheorderofthesubharmonicduringSSRfor50Hznornalfrequencyis
(a)25Hz
(b)162/3Hz
(c)10HZ
(d)noneoftheabove
Ans:d
72.Thenonuniformdistributionofvoltageacrosstheunitsinastringofsuspentiontype
insulatorsisdueto
(a)unequalselfcapacitanceoftheunits
(b)nonuniformdistanceofseparationoftheunitsfromthetowerbody
(c)theexistenceofstraycapacitancebetweenthemetallicjunctionsoftheunitsandthe
towerbody
(d)nonuniformdistancebetweenthecrossarmandtheunits
Ans:c
73.Whenevertheconductorsaredeadendedofthereisachangeinthedirectionof
transmissionline,theinsulator.usedareofthe
(a)pintype
(b)suspensiontype
(c)straintype
(d)shackletype
Ans:c
74.Thetimetakenforasurgetotravela600kmlongoverheadtransmissionlineis
(a)6s
(b)1s
(c)0.02s
(d)0.002s
Ans:d
75.Thefunctionoftheearthwireinanextrahighvoltagelineisto
(a)preventearthfault
(b)provideasafetymeasureforanyhighflyingobject
(c)provideashieldtothephaseconductorsfromdirectlightningstroke
(d)providemechanicalstrengthtothetowers
Ans:c
76.Alongoverheadtransmissionlineisterminatedbyitscharacteristicimpedance.Under
thisoperatingcondition,theratioofthevoltagetothecurrentatdifferentpointsalongtheline
will

http://www.engineeringkings.com/2012/11/powersystemsmultiplechoicequestions.html

11/16

3/18/2015

PowerSystemsMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMCQ'sPreparationforEngineering

(a)progressivelyincreasefromthesendingendtothereceivingend
(b)progresivelyincreasefromthereceivingendtothesendingend
(c)remainthesameatthetwoends,butbehigherbetweenthetwoendsbeingmaximumat
thecentreoftheline
(d)remainthesameatallpoints
Ans:b
77.Foratransmissionlinewithnegligiblelosses,thelaggingreactivepower(VAR)
deliveredatIhereceivingend,foragivenreceivingendvoltage,isdirectlyproportionaltothe
(a)squareofthelinevoltagedrop
(b)linevoltagedrop
(c)lineinductivereactance
(d)linecapacitivereactance
Ans:b
78.Coronalosscanbereducedbytheuseofhollowconductorsbecause
(a)thecurrentdensityisreduced
(b)theeddycurrentintheconductoriseliminated
(c)foragivencrosssection,theradiusoftheconductorisincreased
(d)ofbetterventilationintheconductor
Ans:d
79.TheinsulationofmodernEHVlinesisdesignedbasedon
(a)thelightningvoltage
(b)corona
(c)radiointerface
(d)switchingvoltage
Ans:d
80.ShuntconapenBationinanEHVlineis"Bed
(a)improvestability
(b)reducefaultlevel
(c)improvethevoltageprofile
(d)subsituteforsynchronousphasemodifier
Ans:d
81.Ina3coreextrahighvoltagecable,ametallicscreenaroundeachcorei,..ulationi.
providedto
(a)facilitateheatdissipation
(b)givemechanicalstrength
(c)obtainradialelectricstress
(d)obtainlongtiudinalelectricstress
Ans:c
82.Theainglepbaselineof280Vand3pha.elineof400Vwhichfeeddifferentdomestic
circuit.andinduetrialloaderepresent
(a)primarydistribution
(b)secondarydistribution
(c)secondarytransmission
(d)noneoftheabove
Ans:b
83.Thetransmissionlinefeedingpoweroneithersideofthemaintransmissionlinei.
called
(a)Secondarydistribution
(b)Secondarytransmission
(c)Primarytransmission
(d)Primarydistribution

http://www.engineeringkings.com/2012/11/powersystemsmultiplechoicequestions.html

12/16

3/18/2015

PowerSystemsMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMCQ'sPreparationforEngineering

Ans:b
84.SeriescapacitivecompensationonEHVtransmissionlinesisusedto
(a)reducethelineloading
(b)improvethestabilityofthesystem
(c)reducethevoltageprofile
(d)improvetheprotectionoftheline
Ans:d
85.Ataparticularunbalancednode,therealpowersspecifiedareLeavingthenode:20
Mw,25Mw,Enteringthenode:60Mw,30MW.Thebalancepowerwillbe
(a)30MWleavingthenode
(b)45MWleavingthenode
(c)45MWenteringthenode
(d)22.5MWenteringthenodeand22.5MWleavingthenode
Ans:b
86.Whenad.csourceisswitchedispurelyinductive,thecurrentresponseis
(a)anexponentiallyrisingcurve
(b)anexponentiallydecayingcurve
(c)astraightlinepassingthroughtheorigin
(d)astraightlineoffsetfromtheorigin
Ans:c
87.Iftransformerfrequencyischangedfrom60Hz,to60Hztheratioofeddycurrentloss
60Hzto50Hz,atconstantvoltagewillbe
(a)5/6
(b)25/36
(c)6/5
(d)1.0
Ans:d
88.Inloadflowanalysis,theloadconnectedatabUsisrepresentedas
(a)constantcurrentdrawnfromthebus
(b)constantimpedanceconnectedatthebus
(c)voltageandfrequencydependentsourceatthebus
(d)constantrealandreactivedrawnfromthebus
Ans:d
89.IfthereferencebUBischangedintwoloadflowrunswithsameBystenadataand
powerobtainedforreferenceburtakena.specifiedPandQinthelatterrun
(a)thesystemlosseswillbeunchangedbutcomplexbusvoltagewillchange
(b)thesystemlosseswillbechangedbutcomplexbusvoltagesremainunchanged
(c)thesystemlossesaswellbeascomplexbusvoltagewillchange
(d)thesystemlossesaswellbeascomplexbusvoltagewillunchange
Ans:a
90.Asquarematrixiscalledsingularifits
(a)determinaisunity
(b)determinantiszero
(c)determinantisinfinity
(d)rankisunity
Ans:b
91.GaussSeideliterativemethodcanbeusedforsolvingasetof
(a)lineardifferentialequationsonly
(b)linearalgebraicequationonly
(c)bothlinearandnonlinearalgebraicequations

http://www.engineeringkings.com/2012/11/powersystemsmultiplechoicequestions.html

13/16

3/18/2015

PowerSystemsMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMCQ'sPreparationforEngineering

(d)bothlinearandnonlineardifferentialequations
Ans:b
92.Pureinductivecircuittakespower(reactive)fromthea.c.linewhen
(a)bothappliedvoltageandcurrentrise
(b)bothappliedvoltageanticurrentdecrease
(c)appliedvoltagedecreasesbutcurrentIncreases
(d)noneofthese
Ans:b
93.AnalternatorhasaphasesequenceofRYBforitBphasevoltage.Incaseoffield
currentisreversed,thephasesequencewillbecome
(a)RBY
(b)RYB
(c)YRB
(d)noneofthese
Ans:b
94.AnalternatorhasaphasesequenceofRYBforitsphasevoltage.Incasethedireetior
ofrotationofalternatorisreversed,thephasesequencewillbecome
(a)RBY
(b)RYB
(c)YRB
(d)noneofthese
Ans:a
95.AsynchronousgeneratorconnectedtoaninfinitebUBdeliverspoweratalagp.r.Ifits
excitationisincreased
(a)theterminalvoltageincreases
(b)voltageangle8increases
(c)currentdeliveredincreases
(d)alloftheabove
Ans:c
96.AsynchronousmotorconnectedtoaninfinitebUBtakespoweratalagp.f.Ifits
excitationisincreased
(a)theterminalvoltageincreases
(b)theloadangleincreases
(c)thep.f.ofmotorincreases
(d)alloftheabove
Ans:c
97.Astarconneted440V,50Hzalternatorhasperphasesynchronousreactanceof10n.
Itsuppliesabalancedcapacitiveloadcurrentof20A,asshowninperphaseequivalent
circuitofthegivenfigure.Itisdesirabletohavezerovoltageregulation.Theloadpower
factorshouldbe
(a)0.82
(b)0.47
(c)0.39
(d)0.92
Ans:a
98.A10kVA,400V/200Vsinglephasetransformerwith10%impedancedrawsasteady
shortcircuitlinecurrentof
(a)50A
(b)150A
(c)250A
(d)350A

http://www.engineeringkings.com/2012/11/powersystemsmultiplechoicequestions.html

14/16

3/18/2015

PowerSystemsMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMCQ'sPreparationforEngineering

Ans:b
99.Thepercentageresistanceandpercentagereactanceofa10kVA,400V/200V,3
phasetransformerare2%and10%respectively.Iftheconstantlossesinthemachineare1
%,themaximumpossiblepercentageefficiencyofthetransformeris
(a)98.32
(b)97.25
(c)96.85
(d)96.12
Ans:c
100.ThevoltageofCIgeneratorandaninfinitebusaregivenasO.92LIO0and1.0L'O0
respectively.Theactivepowerwillflowfrom
(a)generatortoinfinitebus
(b)infinitebustogenerator
(c)thedataisinsufficienttojudge
(d)noneoftheabove
Ans:a
101.Incaseora3phaseshortcircuitinasystemthepowerfedintothesystemis
(a)mostlyreactive
(b)mostlyactive
(c)activeandreactivebothequal
(d)reactiveonly
Ans:a
102.Withthehelpofareactivecompensatoritispossibletohave
(u)constantvoltageopeiationonly
(b)unityp.f.operationonly
(c)bothconstantvoltageandunityp.f.
(d)eitherconstantvoltageorunityp.f.
Ans:d
103.Foralonguncompensatedlinethelimittothelineloadingisgovernedby
(a)thermallimit
(b)voltagedrop
(c)stabilitylimit
(d)coronaloss
Ans:c
104.Ashuntreactorat100MVArisoperatedat98%ofitsratedvoltageandat96%ofits
ratedfrequency.Thereactivepowerabsorbedbythereactoris
(a)98MVAr
(b)104.02MVAr
(c)96.04MVAr
(d)100.04MVAr
Ans:d
105.A100kVAtransformerhas4%impedanceand50kVAtransformerhas3%
impedancewhentheyareoperatedinparallel,which6transformerwillreacbfullloadfirst
(a)3%
(b)4%
(c)dataisinsufficient
(d)noneoftheabove
Ans:a

http://www.engineeringkings.com/2012/11/powersystemsmultiplechoicequestions.html

15/16

3/18/2015

PowerSystemsMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMCQ'sPreparationforEngineering

3comments:
Anonymoussaid...
ok................

SivaKumaron26November2013at06:11said...
bestbitsever

atulsaid...
Nice,
Thanxforthis

PostaComment
Enteryourcomment...

Commentas:

Publish

GoogleAccount

Preview

PreparationforEngineering.Copyright2012AllRightsReserved

http://www.engineeringkings.com/2012/11/powersystemsmultiplechoicequestions.html

16/16