Anda di halaman 1dari 34

Strength of Materials

(Practice Test)
1. Strain is defined as the ratio of
(a) change in volume to original volume
(b) change in length to original length
(c) change in cross-sectional area to original crosssectional area
(d) any one of the above
(e) none of the above.
2. Hooke's law holds good upto
(a) yield point
(b) limit of proportionality
(c) breaking point
(d) elastic limit
(e) plastic limit.
3. Young's modulus is defined as the ratio of
(a) volumetric stress and volumetric strain
(b) lateral stress and lateral strain
(c) longitudinal stress and longitudinal strain
(d) shear stress to shear strain
(e) longitudinal stress and lateral strain.
4. The unit of Young's modulus is
(a) mm/mm
(b) kg/cm
(c) kg
(d) kg/cm2
(e) kg cm2.
5. Deformation per unit length in the direction of
force is known as
(a) strain
(b) lateral strain
(c) linear strain
(d) linear stress
(e) unit strain.
6. It equal and opposite forces applied to a body tend
to elongate it, the stress so
produced is called
(a) internal resistance
(b) tensile stress
(c) transverse stress
(d) compressive stress
(e) working stress.
7. The materials having same elastic properties in all
directions are called
(a) ideal materials
(b) uniform materials
(c) isotropic materials
(d) practical materials

(e) elastic materials.


8. A thin mild steel wire is loaded by adding loads in
equal increments till it breaks. The
extensions noted with increasing loads will behave as
under
(a) uniform throughout
(b) increase uniformly
(c) first increase and then decrease
(d) increase uniformly first and then in-crease rapidly
(e) increase rapidly first and then uniformly.
9. Modulus of rigidity is defined as the ratio of
(a) longitudinal stress and longitudinal strain
(b) volumetric stress and volumetric strain
(c) lateral stress and lateral strain
(d) shear stress and shear strain
(e) linear stress and lateral strain.
10. If the radius of wire stretched by a load is
doubled, then its Young's modulus will be
(a) doubled
(b) halved
(c) become four times
(d) become one-fourth
(e) remain unaffected.
Answers:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

d
b
c
d
c
b
c
d
d
e

Print PDF
Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to FacebookShare
to Pinterest
Links to this post
Labels: Mechanical - Strength of Materials
Saturday, February 2, 2013

Strength of Materials
(Stresses in Beams)
Q.1. Which of the following statements regarding
assumptions in analysis of stressed beam is false

(a)
The material is homogeneous and isotropic,
so that it has the same elastic properties in all
directions
(b)
Modules of elasticity in tension and
compression are equal
(c)
The radius of curvature of the beam before
bending is equal to that of its transverse dimensions
(d)
Normal sections of the beam, which were
plane before bending, remain plane after bending

Q.7. A steel cantilever beam 5 m in length is


subjected to a concentrated load of 1 kN acting at the
free end of the bar. The beam is of rectangular cross
section, 50 mm wide by 75 mm deep. The stress
induced in the beam will be
(a)
0
(b)
107 MPa
(c)
110 MPa
(d)
117 MPa

Q.2. A steel flat 10 cm wide and 2 cm thick is bent


into a circular arc of 50 metres radius. The maximum
intensity of stress induced will be(E = 2.05 x 105
N/mm2)
(a)
31 N/mm2
(b)
41 N/mm2
(c)
51 N/mm2
(d)
61 N/mm2

Q.8. A beam of circular cross section is 200 mm in


diameter. It is simply supported at each end and
loaded by two concentrated loads of 100 kN, applied
250 mm from the ends of the beam. The maximum
stress in the beam will be
(a)
63.6 MPa
(b)
31.8 MPa
(c)
17.6 MPa
(d)
0

Q.3. A strip of steel 1 mm thick is bent into an arc


of a circle of 1 m radius. The maximum bending
stress will be(E = 200 Gnm-2)
(a)
25 MPa
(b)
50 MPa
(c)
64 MPa
(d)
100 MPa
Q.4. An steel wire of 20 mm diameter is bent into a
circular shape of 10 m radius. If E, the modulus of
elasticity is 2 x 106 kg/cm2, then the maximum stress
induced in the wire is
(a)
103 kg/cm2
(b)
2 x 103 kg/cm2
(c)
4 x 103 kg/cm2
(d)
6 x 103 (IES 1995)
Q.5. A high strength steel band saw of 90 mm
width and 0.5 mm thickness runs over a pulley of 500
mm diameter. Assuming E = 200 Gpa, the maximum
flexural stress developed would be
(a)
100 MPa
(b)
200 MPa
(c)
400 MPa
(d)
500 MPa
(IES 1998)
Q.6. A mild steel fleet of width 120 mm and
thickness 10 mm is bent into an arc of a circle of
radius 10 m by applying a pure moment M. If E is 2 x
105 N/mm2, then the magnitude of the pure moment
M will be
(a)
2 x 106 N-mm
(b)
2 x 105 N-mm
(c)
0.2 x 105 N-mm
(d)
0.2 x 104 N-mm
(IES 1999)

Q.9. A beam is loaded by a couple of 1 kNm at


each of its ends. The beam is steel and of rectangular
cross section 25 mm wide by 50 mm deep. The
maximum bending stress will be
(a)
24 MPa
(b)
48 MPa
(c)
72 MPa
(d)
96 MPa
Q.10. A beam 3 m in length is simply supported at
each end and bears a uniformly distributed load of 10
kN per metre of length. The cross section of the bar is
rectangular, 75 mm x 150 mm. Maximum bending
stress in the beam will be
(a)
20 MPa
(b)
40 MPa
(c)
60 MPa
(d)
80 MPa
Answers:
1-c
2-b
8-b
9-d

3-d
10-b

4-b

5-b

6-b

7-b

Print PDF
Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to FacebookShare
to Pinterest
Labels: Mechanical - Strength of Materials
Saturday, January 12, 2013

Strength of Materials
(Torsion of Shafts)
Q.1. A propeller shaft in a ship is 350 mm in
diameter. the allowable working stress in shear is 50
MPa and the allowable angle of twist is 1 degree in

15 diameters of length. If G = 85 GNm-2, then the


shaft can transmit a maximum torque of
(a)
350 kNm
(b)
378 kNm
(c)
416 kNm
(d)
545 kNm
Q.2. In the above problem if a 175 mm axial hole
is bored through the length of shaft and if other
conditions remain same then torsional load carrying
capacity of the shaft will be reduced by
(a)
1%
(b)
3%
(c)
6%
(d)
9%
Q.3. In the above problem, by what percentage is
the weight of the shaft reduced?
(a)
25%
(b)
50%
(c)
75%
(d)
53.6%
Q.4. If the driving torque is applied at one end and
the resting torque at the other end then the shafts are
said to be joined in
(a)
series
(b)
parallel
(c)
a combination of series and parallel
(d)
none of these
Q.5. If two shafts are joined in series then
(a)
resulting shaft is called
compound(composite) shaft
(b)
both shafts carry the same torque(T)
(c)
total angle of twist at the fixed or resisting
end() is the sum of separate angles of twist of the
two shafts
(d)
all of the above
Q.6. The shafts are said to be joined in parallel if
(a)
torque(T) is applied at the junction of the two
shafts
(b)
resisting torques T1 and T2 are applied at
their ends
(c)
both (a) and (b)
(d)
neither (a) nor (b)
Q.7. If two shafts are connected in parallel then
(a)
resulting shaft is called composite(or
compound) shaft
(b)
angle of twist in each shaft will be equal
(c)
both (a) and (b)
(d)
neither (a) nor (b)

Q.8. A compound shaft is composed of a 500 mm


length of solid copper 100 mm in diameter, joined to
a 1 m length of solid steel 125 mm in diameter. A
torque of 15 kNm is applied to each end of the shaft.
The maximum shear stress in copper will be(G for
copper = 40 GNm-2 and G for steel is 85 GNm-2)
(a)
76 MPa
(b)
39 MPa
(c)
47 MPa
(d)
88MPa
Q.9. In the above problem, maximum shearing
stress in steel will be
(a)
76 MPa
(b)
39 MPa
(c)
47 MPa
(d)
88 MPa
Q.10. In the above problem, total angle of twist of
the entire shaft will be
(a)
0.016 rad
(b)
0.026 rad
(c)
0.046 rad
(d)
0.5 rad
Answers
1. c
2. c 3. a
a
9. b
10. b

4. a

5. d

6. c

7. c

8.

Print PDF
Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to FacebookShare
to Pinterest
Labels: Mechanical - Strength of Materials
Thursday, January 3, 2013

Strength of Materials
(Torsion of Shafts)
Q.1. Two steel shafts A and B are used for
transmitting power. The ratio of revolutions of shafts
i.e. NA/NB = 2. The ratio of torques on shafts i.e.
TA/TB = 1/2. The ratio of the horse power transmitted
by the shafts i.e. PA/PB are
(a)
1/2
(b)
1/4
(c)
1
(d)
2
Q.2. A twisting moment of 1 kNm is impressed
upon a 50 mm diameter shaft, then maximum shear
stress will be
(a)
25 MPa
(b)
32 MPa
(c)
37 MPa
(d)
41 MPa

Q.3. In above problem, what is the angle of twist in


a 1 m length of the shaft if G = 85 GNm-2?
(a)
0.011 radian
(b)
0.019 rad
(c)
0.1 radian
(d)
0.0001 radian

Q.9. In the above problem, the shearing stress at


the outer fibres of aluminium will be
(a)
1 MPa
(b)
2.8 MPa
(c)
5.6 MPa
(d)
9.8 MPa

Q.4. There are two shafts of equal length. One


shaft is solid having diameter d and another shaft is
hollow with inner diameter equal to 3/4 of outer
diameter(D). If both shafts are required to transmit a
given torsional load then weight of hollow shaft will
be ___ % of solid shaft.
(a)
25.7%
(b)
50%
(c)
56.3%
(d)
75%

Q.10. A hollow shaft has outer diameter 125 mm


and inner diameter 75 mm. Shearing stress at the
inside fibres is 50 MPa. The shearing stress at the
outer fibre will be
(a)
74.7 MPa
(b)
55 MPa
(c)
81.7 MPa
(d)
83.3 MPa

Q.5. A hollow steel shaft 3 m long must transmit a


torque of 25 kNm. The total angle of twist in this
length is not to exceed 2.50 and the allowable
shearing stress is 90 MPa. The inside diameter of the
shaft will be
(a)
100 mm
(b)
125 mm
(c)
145 mm
(d)
165 mm
Q.6. In the above problem, the outside diameter of
the shaft will be
(a)
145 mm
(b)
165 mm
(c)
175 mm
(d)
200 mm
Q.7. An axial core of 100 mm is bored throughout
the length of a 200 mm diameter solid circular shaft.
For the same maximum shear stress, the percentage
torque carrying capacity lost by this operation is
(a)
6.25
(b)
12.5
(c)
25
(d)
45
(AMIE Winter 1998)
Q.8. A composite shaft is fabricated from a 50 mm
diameter solid aluminium alloy, G = 30 GNm-2,
surrounded by a hollow steel circular shaft of outside
diameter 65 mm and inside diameter 50 mm, G = 85
GNm-2. This composite shaft is loaded by a twisting
moment of 1.5 kNm, the shearing stress at the outer
fibres of the steel will be
Q.2.
(a)
18 MPa
(b)
24 MPa
(c)
30 MPa
(d)
36 MPa

Answers
1. c
2. d
3. d
d
9. d
10. d

4. c

5. b

6. a

7. a

8.

Print PDF
Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to FacebookShare
to Pinterest
Labels: Mechanical - Strength of Materials
Monday, December 31, 2012

Engineering Mechanics
Questions and Answers
from GATE and IES Exams
Click here for PDF file.
Print PDF
Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to FacebookShare
to Pinterest
Labels: Mechanical - Strength of Materials
Thursday, September 6, 2012

Strength of Materials
(Torsion of Shafts)
Q.1.
For a solid or a hollow shaft subject to a
twisting moment T, the torsional shearing stress at a
distance r from the centre will be
(a) = Tr/J
(b) = Tr
(c) = TJ/r
(d) none of these
where J is second moment of area.
A hollow prismatic beam of circular section is
subjected to a torsional moment. The maximum shear
stress occurs at
(a) inner wall of cross section
(b) middle of thickness

(c) outer surface of shaft


(d) none of these (AMIE Winter 1997)

Q.3.

Q.4.

Q.5.

Q.6.

Q.9. The relationship among twisting moment(T) acting on a


rotating shaft, power in watt(W), and angular velocity
A solid shaft has diameter 80 mm. It is subjected to a
in radian per second() will be
torque of 4 KNm. The maximum shear stress induced
(a) T = W/
in the shaft would be
(b) W = T
(a) 75/ N/mm2
(c) W = T/
(b) 250/ N/mm2
(d) none of these
(c) 125/ N/mm2
(d) 150/ N/mm2 (IES 2001)
Q.10. A shaft turns at 150 rpm under a torque of 1500 N-m.
Power transmitted is
If in a bar after twisting moment T has been applied, a
(a) 15 kW
line on surface is moved by an angle then shearing
(b) 10 kW
moment will be
(c) 7.5 kW
(a) /
(d) 5 kW (IES 1999)
(b)
Hint: P = 2NT/60
(c) /
(d) none of these
Answers:
1. a
Shear modulus G is given by
2. c
(a) G = /
3. c
4. b
(b) G = /
5. a
(c) G = T/
6. d
(d) G = T/
7. d
8. c
A shaft of length L is subject to a constant twisting
9. b
moment T along its length L, then angle through
10. c
which one end of the bar will twist relative to other
will be
Print PDF
(a) T/
Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to FacebookShare
(b) T/GJ
to Pinterest
(c) GJ/TL
Labels: Mechanical - Strength of Materials
(d) TL/GJ
Thursday, August 23, 2012

Q.7.

A circular shaft subjected to torsion undergoes a twist


of 10 in a length of 120 cm. If the maximum shear
stress induced is limited to 1000 kg/cm2 and if
modulus of rigidity G = 0.8 x 106 then the radius of
the shaft should be
(a) /8
(b) /27
(c) 18/
(d) 27/ (IES 1993)
Hint: /r = G/l

Q.8. At fully plastic twisting moment


(a) only fibres at surface are stressed to yield
point in shear
(b) fibres at centre are stressed to yield point
in shear
(c) all fibres are stressed to yield point in
shear
(d) none of these

Strength of Materials
(Stresses and Strains)
Q.1. If all the dimensions of a prismatic bar of square
cross section suspended freely from the ceiling of a
roof are doubled then the total elongation produced
by its own weight will increase
(a) eight times
(b) four times
(c) three times
(d) two times (IES 1996)
Q.2. For an isotropic material, the number of
independent material constants are
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4 (AMIE Winter 1999)

Q.3. In an experiment it is found that the bulk


modulus of a material is equal to its shear modulus.
The Poissons ratio is
(a) 0.125
(b) 0.250
(c) 0.375
(d) 0.500 (IES 1998)
Q.4. A given material has Youngs modulus E,
modulus of rigidity G and Poissons ratio 0.25. The
ratio of Youngs modulus to modulus of rigidity of
the material is
(a) 3.75
(b) 3
(c) 2.5
(d) 1.5 (IES 1997)
Q.5. The bulk modulus of elasticity of a material is
twice its modulus of rigidity. The Poissons ratio of
the material is
(a) 1/7
(b) 2/7
(c) 3/7
(d) 4/7 (IES 2002)
Q.6. A cylindrical bar of 20 mm diameter and 1 m
length is subjected to a tensile test. Its longitudinal
strain is 4 times that of its lateral strain. If the
modulus of elasticity is 2 x 105 N/mm2, then its
modulus of rigidity is
(a) 8 x 106 N/mm2
(b) 8 x 105 N/mm2
(c) 0.8 x 104 N/mm2
(d) 0.8 x 105 N/mm2
(IES 1999)
Q.7. What would be the height to which a vertical
concrete wall may be built given an ultimate
compressive strength of 16 MPa and a safety factor
of 4? The weight density of concrete is 20 kNm-3.
(a) 50 m
(b) 100 m
(c) 150 m
(d) 200 m
Q.8. A bar of uniform cross section is subject to
uniaxial tension and develops a strain in the direction
of the force of 1/800. Assuming = 1/3, the change
of volume per unit volume will be
(a) 1/1000
(b) 1/1200
(c) 1/2400
(d) 1/4800
Q.9. A bar 4 cm in diameter is subjected to an axial
load of 4 t. The extension of the bar over a gauge

length of 20 cm is 0.03 cm. The decreases in diameter


is 0.0018 cm. The Poissons ratio is
(a) 0.25
(b) 0.30
(c) 0.33
(d) 0.35 (IES 1994)
Q.10. A bar 30 mm in diameter was subjected to
tensile load of 54 kN and the measured extension on
300 mm gauge length was 0.112 mm and change in
diameter was 0.00366 mm. Poissons ration will be
(a) 0.25
(b) 0.326
(c) 0.356
(d) 0.28
Answer:
1. b
2. d
3. a
4. c
5. b
6. d
7. d
8. c
9. b
10. b
Print PDF
Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to FacebookShare
to Pinterest
Labels: Mechanical - Strength of Materials
Wednesday, August 22, 2012

Strength of Materials
(Stresses & Strains)
Q.1. The work done on a unit volume of material, as
simple tensile force is gradually increased from zero
to a value causing rupture, is called
(a) modulus of elasticity
(b) modulus of toughness
(c) modulus of resilience
(d) none of these
Q.2. The unit of modulus of resilience is
(a) N-m^-2
(b) Nm-m^-3
(c) N-m^-3
(d) none of these
Q.3. For most metals, Poissons ratio() lies in the
range
(a) 0.1 to 0.9
(b) 0.05 to 0.1
(c) 1 to 10

(d) 0.25 to 0.35


Q.4. If a material contains same elastic properties in
all directions at any point of the body then it is called
(a) anisotropic
(b) orthotropic
(c) isotropic
(d) none of these
Q.5. The stress level below which a material has a
high probability of not failure under reversal of
stress, is known as
(a) elastic limit
(b) endurance limit
(c) proportional limit
(d) tolerance limit (IES 1995)
Q.6. In fatigue of metals, the endurance limit is
(a) less than yield stress
(b) more than yield stress
(c) equal to ultimate stress in a static test
(d) none of these (AMIE Winter 1996)
Q.7. A steel cable of 2 cm diameter is used to lift a
load of 500 kg. Given that, E = 2 x 106 kg/cm2 and
the length of the cable is 10 m. Elongation of the
cable due to the load will be
(a) 0.5 cm
(b) 0.25 cm
(c) 1 cm
(d) 2/ cm (IES 1993)
Q.8. A mild steel bar is in two parts having equal
lengths. The area of cross section of Part I is double
that of Part II. If the bar carries an axial load P, then
the ratio of elongation in Part I to that in Part II will
be
(a) 2
(b) 4
(c) 1/2
(d) 1/4
Q.9. A bar of circular cross section varies uniformly
from a cross section 2D to D. If extension of the bar
is calculated treating it as a bar of average diameter,
then the percentage error will be
(a) 10
(b) 25
(c) 33.33
(d) 50 (IES 1996)
Q.10. A bar of length L and constant cross section(A)
is hanging vertically. What would be total increase in
length due to self weight(W)?
(a) WL/AE
(b) 2WL/AE

(c) WL/2AE
(d) none of these
Answers:
1. b
2. b
3. d
4. c
5. b
6. c
7. b
8. c
9. a
10. c
Print PDF
Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to FacebookShare
to Pinterest
Labels: Mechanical - Strength of Materials
Friday, August 10, 2012

Strength of Materials Quiz


(Stresses and Strains)
Q.1. A material having identical properties in all
directions, is called
(a) elastic
(b) homogeneous
(c) isotropic
(d) all the above
Q.2. Match List I with List II and select the
correct answer using the codes given below the
lists:
List I
A. Tenacity
B. Plasticity
C. Ductility
D. Malleability
List II
1. Continues to deform without much increase of
stress
2. Ultimate strength in tension
3. Extension in a direction without rupture
4. Ability to be drawn out by tension to a small
section without rupture
Codes:
(a) A2, B1, C4, D3
(b) A2, B1, C3, D4
(c) A1, B2, C4, D3
(d) A1, B2, C3, D4 (IES 2000)
Q.3. Match list I(properties) with list II(stress
points labelled 1, 2, 3, and 4) in the stress-strain

figure and select the correct answer using the


codes given below the lists:
List I
A. Yield point
B. Proportional limit
C. Rupture strength
D. Ultimate strength
List II
Figure
Codes:
(a) A3, B4, C1, D2
(b) A4, B3, C1, D2
(c) A3, B4, C2, D1
(d) A4, B3, C2, D1 (IES 2001)
Q.4. The ratio of unit stress to unit strain is
called
(a) modulus of elasticity
(b) Youngs modulus
(c) both (a) and (b)
(d) neither (a) nor (b)
Q.5. The region in the stress-strain curve
extending from origin to proportional limit is
called
(a) plastic range
(b) elastic range
(c) semi plastic range
(d) semi elastic range
Q.6. In a stress strain curve there is a point at
which there is increase in strain with no increase
in stress. This point is called
(a) point of failure
(b) point of rupture
(c) yield point
(d) none of these
Q.7. The work done on a unit volume of
material, as simple tensile force is gradually
increased from zero to such a value that the
proportional limit of the material is reached, is
called
(a) modulus of elasticity
(b) modulus of toughness
(c) modulus of resilience
(d) none of these
Q.8. A 2 m long bar of uniform section extends 2
mm under limiting axial stress of 200 N/mm2.
What is the modulus of resilience for the bar?
(a) 0.10 units
(b) 0.20 units
(c) 10,000 units
(d) 20,000 units (IES 1995)
Hint: Modulus of res. = f2/2E

Q.9. The maximum energy stored at elastic limit


of a material is called
(a) resilience
(b) proof resilience
(c) modulus of resilience
(d) bulk resilience (IES 1993)
Q.10. The work done on a unit volume of
material, as simple tensile force is gradually
increased from zero to a value causing rupture,
is called
(a) modulus of elasticity
(b) modulus of toughness
(c) modulus of resilience
(d) none of these
Answers:
1. c
2. d
3. a
4. c
5. b
6. c
7. c
8. a
9. b
10. B
1. When a body is subjected to transverse
vibration, the stress included in a body will be
a. Shear stress

b. Bending stress

c. Tensile stress

d. None of the above

2. Hooks law holds good up to


a. Yield point

b. Elastic limit

c. Plastic limit

d. None of the above

3. The change in length due to tensile or


compressive force acting on a body is given by
a. PlA/E
b. Pl/AE
d. None of the above

c. E/PlA

4. Materials which are usually most ductile


a. Face centred cubic lattice
centred cubic lattice

b. Body

9. Youngs modulus is a ratio of

d. None of the

a. Strain/Stress
length

b. Change in length/Original

c. Hexagonal closed packed lattice


above

c. Stress/Strain

d. Stress/Original length

5. When a body is subjected to three mutually


perpendicular stress of equal intensity, the ratio of
direct stress to the corresponding volumetric
strain is known as

10. The ratio of lateral strain to the linear strain is


a. Bulk modulus

b. Youngs modulus

a. Youngs modulus

b. Bulk modulus

c. Poissons ratio

d. Modulus of rigidity

c. Modulus of rigidity

d. None of the above


11. A simply supported beam of length l is
subjected to a symmetrical uniformly varying load
with zero intensity at the ends and intensity w
(load per unit length) at the mid span. What is the
maximum bending moment?

6. The extremities of any diameter on Mohrs


circle represent.
a. Principal stress
stress on plane at 45 degree

b. Normal
a. 3wl2/8
5wl2/12

c. Shear stress on plane 45 degree


the above

c. 1400 MPa

d.

8. A body is subjected to a two normal 20 MPa


(tensile) and 10 MPa (compressive) acting
perpendicular to each other. The maximum shear
stress is
a. 5 MPa
b. 10 MPa
None of the above

c. wl2/24

d.

d. None of

7. A body is subjected to a tensile stress of 60


MPa on a plane and another tensile stress of 600
MPa on a plane at right angles to the former. It is
also subjected to a shear stress of 400 MPa on the
same planes. The maximum normal stress is
a. 400 MPa
b. 500 MPa
None of the above

b. wl2/12

c. 15 MPa

d.

12. Which one of the following is represented by


the area of the S.F. diagram from one end upto a
given location on the beam?
a. B.M. at the location

b. Load at the location

c. Slope at the location


location

d. Deflection at the

13. For which of the following columns, Euler


buckling load = 42EI/l2?
a. Column with both hinged ends
with one end fixed and other end free

b. Column

c. Column with both ends fixed


with one end fixed and other hinged

d. Column

14. A horizontal beam under bending has a


maximum bending stress of 100 MPa and a
maximum shear stress of 20 MPa. What is the
maximum principal stress in the beam?
a. 20
50+2900

b. 50

a. 16

b. 8

c. 4

d. 2

18. Which one of the following pairs is not


correctly matched?

c.
d. 100

(a) Slenderness ratio: The ratio of length of the


column to the least radius of gyration
15. A closed coil helical springs has 15 coils. If
five coils of this spring are removed by cutting,
the stiffness of the modified spring will

(b) Buckling factor: The ratio of maximum load to the


permissible axial load on the column

a. increases to 2.5 times


to 1.5 times

b. increases

(c) Short column: A column for which slenderness


ratio 32

c. reduce to 0.66 times


unaffected

d. remain

(d) Strut: A member of a structure in any position and


carrying an axial compressive load.

16. Consider the following statement for a simply


supported beam subjected to a couple at its mid
span.
1. Bending moment is zero at the ends and maximum
at the centre
2. Bending moment is constant over the entire length
of the beam
3. Shear force is constant over the entire length of the
beam
4. Shear force is zero over the entire length of the
beam
Which of the following statements given above are
correct?
a. 1, 3 and 4
and 3

b. 2, 3 and 4
d. 2 and 4

19. The volumetric strain of a thin cylindrical shell


with flat ends and subjected to internal pressure
is the sum of
a. Longitudinal and hoop stress
Longitudinal and diametrical strain

b.

c. hoop stress and twice the longitudinal strain


Longitudinal strain and twice the hoop strain

d.

20. On a plane, resultant stress is inclined at an


angle of 45 to the plane. If the normal stress is
100N/mm2, the shear stress on the plane is
a. 71.5 N/mm2
86.6 N/mm2

b. 100 N/mm2
d. 120.8 N/mm2

c.

c. 1

17. Two shafts having the same length and


material are joined in series. If the ratio of the
diameter of the first shaft to that of the second
shaft is 2, then the ratio of the angle of twist of the
first shaft to that of the second shaft is

21. For which one of the following columns, Euler


buckling load = (42EI)/l2?
a. Column with both ends hinged
with one end fixed and other end free

b. Column

c. Column with both ends fixed


with one end fixed and other hinged.

d. Column

26. A simply supported beam of span l is


subjected to a uniformly varying load having zero
intensity at the left support and w N/m at the right
support. The reaction at the right support is

22. A horizontal beam under bending has a


maximum bending stress of 100 MPa and a
maximum shear stress of 20 MPa. What is the
maximum principal stress in the beam?
a. 20
2900

b. 50
d. 100

a. wl/2

b. wl/5

c. wl/4

d. wl/3

c. 50 +
27. A cast iron specimen in a torsion test gives a

23. A closed coil helical spring has 15 coils. If five


coils of this spring are removed by cutting, the
stiffness of the modified spring will

a. cup and cone fracture


b.
fracture along a plane normal to the axis of the
specimen
c. fracture along a helix of approximately 45
fracture along a plane inclined at 60 to the axis

a. increases to 2.5 times


times

b. increase to 1.5

c. reduce to 0.66 times

d. remain unaffected

d.

28. A shaft is subjected to a bending moment


M=400 N.m. and Torque T=300 N.m. The
equivalent bending moment is
24. For 1 2 and 3 = 0, what is the physical
boundary for Rankine failure theory?
a. A rectangle
square

b. An ellipse
d. A parabola

a. 900 N.m
N.m

c. hoop strain and twice the longitudinal strain


longitudinal strain and twice the hoop strain

c. 500

c. A

25. The volumetric strain of a thin cylindrical shell


with flat ends and subjected to internal pressure
is the sum of
a. Longitudinal and hoop strain
Longitudinal and diametrical strain

b. 700 N.m
d. 450 N.m

b.

29. The percentage change in volume of a thin


cylinder under internal pressure having hoop
stress = 200 MPa, E = 200 GPa and Poissons ratio
= 0.25 is
a. 0.40
0.25

b. 0.30
d. 0.20

c.

d.
30. If the numbers of turns in a spring are halved,
its stiffness is
a. halved
times

1.The intensity of stress which causes unit strain is called


unit stress

b. doubled
d. not changed

c. increased four

bulk modulus
modulus of rigidity
modulus of elasticity
principal stress.

2.The Young's modulus of a wire is defined as the stress which will increase the length of wire compared
to its original length
half
same amount
double
one-fourth
four times.

3.Percentage reduction of area in performing tensile test on cast iron may be of the order of
50%
25%
0%
15%
60%.

4.If the radius of wire stretched by a load is doubled, then its Young's modulus will be
doubled
halved
become four times

become one-fourth
remain unaffected.

5.During a tensile test on a specimen of 1 cm cross-section, maximum load observed was 8 tonnes and
area of cross-section at neck was 0.5 cm2. Ultimate tensile strength of specimen is
4 tonnes/cm2
8 tonnes/cm2
16 tonnes/cm2
22 tonnes/cm2
none of the above.
6.True stress-strain curve for materials is plotted between
load/original cross-sectional area and change in length/original length
load/instantaneous cross-sectional area original area and log.
load/instantaneous cross-sectional area and change in length/original length
load/instantaneous area and instantaneous area/original area
none of the above.

7.Which is the false statement about true stress-strain method


It does not exist
It is more sensitive to changes in both metallurgical and mechanical conditions
It gives, a more accurate picture of the ductility
It can be correlated with stress-strain values in other tests like torsion, impact, combined stress tests
etc.
It can be used for compression tests as well.

8.It equal and opposite forces applied to a body tend to elongate it, the stress so produced is called

internal resistance
tensile stress
transverse stress
compressive stress
working stress.

9.In a tensile test on mild steel specimen, the breaking stress as compared to ultimate tensile stress is
more
less
same
more/less depending on composition
may have any value.

10.Modulus of rigidity is defined as the ratio of


longitudinal stress and longitudinal strain
volumetric stress and volumetric strain
lateral stress and lateral strain
shear stress and shear strain
linear stress and lateral strain.
11.The value of modulus of elasticity for mild steel is of the order of
2.1xl05 kg/cm2
2.1 X 106 kg/cm2
2.1 x 107 kg/cm2
0.1 xlO6 kg/cm2 (

opt 5

12.Deformation per unit length in the direction of force is known as


strain
lateral strain
linear strain
linear stress
unit strain.

13.A thin mild steel wire is loaded by adding loads in equal increments till it breaks. The extensions noted
with increasing loads will behave as under
uniform throughout
increase uniformly
first increase and then decrease
increase uniformly first and then in-crease rapidly
increase rapidly first and then uniformly.

14.The unit of Young's modulus is


mm/mm
kg/cm
kg
kg/cm2
kg cm2.

15.Which of the following materials is most elastic

rubber
plastic
brass
steel
glass.

16.If a part is constrained to move and heated, it will develop


principal stress
tensile stress
compressive stress
shear stress
no stress.

17.The ultimate tensile stress of mild steel compared to ultimate compressive stress is
same
more
less
more or less depending on other factors
unpredictable.

18.Hooke's law holds good upto


yield point
limit of proportionality
breaking point

elastic limit
plastic limit.

19.Young's modulus is defined as the ratio of


volumetric stress and volumetric strain
lateral stress and lateral strain
longitudinal stress and longitudinal strain
shear stress to shear strain
longitudinal stress and lateral strain.

20.The impact strength of a material is an index of its


toughness
tensile strength
capability of being cold worked
hardness
fatigue strength.
21.Tensile strength of a material is obtained by dividing the maximum load during the test by the
area at the time of fracture
original cross-sectional area
average of (a) and (b)
minimum area after fracture
none of the above.

22.Which of the following has no unit

kinematic viscosity
surface tension
bulk modulus
strain
elasticity.

23.For steel, the ultimate strength in shear as compared to in tension is nearly


same
half
one-third
two-third
one-fourth.

24.The materials having same elastic properties in all directions are called
ideal materials
uniform materials
isotropic materials
practical materials
elastic materials.
1.The ratio of lateral strain to the linear strain within elastic limit is known as
Young's modulus
bulk modulus
modulus of rigidity
modulus of elasticity

Poisson's ratio.

2.Poisson's ratio is defined as the ratio of


longitudinal stress and longitudinal strain
longitudinal stress and lateral stress
lateral stress and longitudinal stress
lateral stress and lateral strain
none of the above.

3.The value of Poisson's ratio for cast iron is


0.1 to 0.2
0.23 to 0.27
0.25 to 0.33
0.4 to 0.6
3 to 4.

4.The property of a material which allows it to be drawn into a smaller section is called
plasticity
ductility
elasticity
malleability
durability.

5.The change in the unit volume of a material under tension with increase in its Poisson's ratio will ,

increase
decrease
remain same
increase initially and then decrease
unpredictable.
6.The total elongation produced in a bar of uniform section hanging vertically downwards due to its own
weight is equal to that produced by a weight
of same magnitude as that of bar and applied at the lower end
half the weight of bar applied at lower end
half of the square of weight of bar applied at lower end
one-fourth of weight of bar applied at lower end
none of the above.

7.The stress developed in a material at breaking point in extension is called


breaking stress
fracture stress
yield point stress
ultimate tensile stress
proof stress.

8.In the tensile test, the phenomenon of slow extension of the material, i. e. stress increasing with the
time at a constant load is called
creeping
yielding
breaking

plasticity
none of the above.

9.If a material expands freely due to heating it will develop


thermal stresses
tensile stress
bending
compressive stress
no stress.

10.Flow stress corresponds to


fluids in motion
breaking point
plastic deformation of solids
rupture stress
none of the above.
11.The property of a material by virtue of which a body returns to its original, shape after removal of the
load is called
plasticity
elasticity
ductility
malleability
resilience.

12.The property of a material by virtue of which it can be beaten or rolled into plates is called

malleability
ductility
plasticity
elasticity
reliability.

13.The buckling load for a given material depends on


slenderness ratio and area of cross-section
Poisson's ratio and modulus of elasticity
slenderness ratio and modulus of elasticity
slenderness ratio, area of cross-section and modulus of elasticity
Poisson's ratio and slenderness ratio.

14.Rupture stress is
breaking stress
maximum load/original cross-sectional area 04)
load at breaking point/A
load at breaking point/neck area
maximum stress.

15.The materials which exhibit the same elastic properties in all directions are called
homogeneous
inelastic
isotropic

isotropic
relativistic.
16.The ratio of direct stress to volumetric strain in case of a body subjected to three mutually
perpendicular stresses of equal intensity, is equal to
Young's modulus
bulk modulus
modulus of rigidity
modulus of elasticity
Poisson's ratio.

17.For which material the Poisson's ratio is more than unity


steel
copper
aluminum
cast iron
none of the above.

18.The stress necessary to initiate yielding is


considerably greater than that necessary to continue it
considerably lesser than that necessary to continue it
greater than that necessary to stop it
lesser than that necessary to stop it
equal to that necessary to stop it.

19.In question 56, the internal reaction in bottom 80 cm length will be

same in both cases


zero in first case
different in both cases
data are not sufficient to determine same
none of the above.

20.The stress at which extension of the material takes place more quickly as com pared to the increase
in load is called
elastic point of the material
plastic point of the material
breaking point of the material
yielding point of the material
ultimate point of the material.
21.When it is indicated that a member is elastic, it means that when force is applied, it will
not deform
be safest
stretch
not stretch
none of the above.

22.The percentage reduction in area of a cast iron specimen during tensile test would be of the order of
more than 50%
2550%
1025%

510%
negligible.

23.The elasticity of various materials is controlled by its


ultimate tensile stress
proof stress
stress at yield point
stress at elastic limit
tensile stress.

24.In a tensile test, near the elastic limit zone, the


tensile strain increases more quickly
tensile strain decreases more quickly
tensile strain increases in proportion to the stress
tensile strain decreases in proportion to the stress
tensile strain remains constant.
1.The force acting along the circumference will cause stress in the walls in a direction normal to the
longitudinal axis of cylinder; this stress is called
longitudinal stress
hoop stress
yeiled stress
ultimate stress
none of the above.

2.A riveted joint in which every rivet of a row is opposite to other rivet of the outer row, is known as

chain riveted joint


diamond riveted joint
cross-cross riveted joint
zig-zag riveted joint
none of the above.

3.Efficiency of a riveted joint is the ratio of its strength (max. load it can resist without failure) to the
strength of the unpunished plate in
tension
compression
bearing
any one of the above
none of the above.

4.A cylindrical section having no joint is known as


joint less section
homogeneous section
perfect section
manufactured section
seamless section.

5.A riveted joint in which the number otrivets decrease from innermost to outer most row is called
chain riveted joint
diamond riveted joint

cross-cross riveted joint


zig-zag riveted joint
none of the above.
6.Proof resilience per material is known as
resilience
proof resilience
modulus of resilience
toughness
impact energy.

7.The distance between the centers of the rivets in adjacent rows of zig-zag riveted joint is known as
pitch
back pitch
diagonal pitch
diametral pitch
lap.

8.The strain energy stored in a body due to suddenly applied load compared to when it is applied
gradually is
same
twice
four times
eight times
half.

9.A material capable of absorbing large amount of energy before fracture is known as
ductility
toughness
resilience
shock proof
plasticity.

10.A non-yielding support implies that the


support is frictionless
support can take any amount of reaction
support holds member firmly
slope of the beam at the support is zero
none of the above.
11.If the rivets in adjacent rows are staggered and the outermost row has only one rivet, the arrangement
of the rivets is called
chain riveting
zig zag riveting
diamond riveting
cross-cross riveting
none of the above.

12.Diamond riveted joint can be adopted in the case of following type of joint
butt joint
lap joint

double riveted lap joints


all types of joints
none of the above.

13.Rivets are made of following type of material


tough
hard
resilient
ductile
malleable.

14.The stress induced in a body due to suddenly applied load compared to when it is applied gradually is
same
half
two times
four times
none of the above.

15.The maximum strain energy that can be stored in a body is known as


impact energy
resilience
proof resilience
modulus of resilience
toughness.

16.The ratio of elongation in a prismatic bar due to its own weight (W) as compared to another similar bar
carrying an additional weight (W) will be
1:2
1:3
1:4
1 : 2.5
1 : 2.25.

17.The total strain energy stored in a body is termed as


resilience
proof resilience
modulus of resilience
toughness
impact energy.

18.In a prismatic member made of two materials so joined that they deform equal ly under axial stress,
the unit stresses in two materials are
equal
proportional to their respective moduli of elasticity
inversely proportional to their moduli of elasticity
average of the sum of moduli of elasticity
none of the above.

19.A boiler shell 200 cm diameter and plate thickness 1.5 cm is subjected to internal pressure of 1.5
MN/m , then the hoop stress will be
30 MN/m2

50 MN/m2
100 MN/m2
200 MN/m2
300 MN/m2.

20.A beam is loaded as cantilever. If the load at the end is increased, the failure will occur
in the middle
at the tip below the load
at the support
anywhere
none of the above.
21.The deformation of a bar under its own weight compared to the deformation of same body subjected
to a direct load equal to weight of the body is
same
double
half
four times
one-fourth.

22.Resilience of a material is considered when it is subjected to


frequent heat treatment
fatigue
creep
shock loading

resonant condition.

23.When two plates are butt together and riveted with cover plates with two rows of rivets, the joi;it is
known as
lap point
butt joint
single riveted single cover butt joint
double riveted double cover butt joint
single riveted double cover butt joint.

24.The weakest section of a diamond riveting is the section which passes through
the first row
the second row
the central row
one rivet hole of the end row
none of the above.

25.In riveted boiler joints, all stresses, shearing, bearing and tensile are based on the
size of rivet
size of the drilled or reamed hole
average of size of rivet and hole
smaller of the two
any one of the above.
1.The safe twisting moment for a compound shaft is equal to the
maximum calculated value

minimum calculated value


mean value
extreme value
none of the above.

2.Shear stress induced in a shaft subjected to tension will be


maximum at periphery and zero at center
maximum at center
uniform throughout
average value in center
none of the above.

3.The torsional rigidity of a shaft is expressed by the


maximum torque it can transmit
number of cycles it undergoes before failure
elastic limit upto which it resists torsion, shear and bending stresses
torque required to produce a twist of one radian per unit length of shaft
maximum power it can transmit at highest possible-speed.

4.In a belt drive, the pulley diameter is doubled, the belt tension and pulley width remaining same. The
changes required in key will be
increase key length
increase key depth
increase key width

double all the dimensions


none of the above.

5.A key is subjected to side pressure as well at shearing forces. These pressures are called
bearing stresses
fatigue stresses
crushing stresses
resultant stresses
none of the above.
6.The value of shear stress which is induced in the shaft due to the applied couple varies
from maximum at the centre to zero at the circumference
from zero at the centre to maximum at the circumference
from maximum at the centre to mini-mum at the cricumference
from minimum at the centre to maxi-mum at the circumference
none of the above.