Anda di halaman 1dari 3

USHQYERJA

1. Sa her n 24 or bhet ushqyerja e nj t porsalinduri:


a) 6 her n dit
b) 8 her n dit
c) Sa her t doj bebi
2. Kur fillon ushqyerja shtes e bebit:
a) Pas 4 muajsh
b) Pas 6 muajsh
c) Pas 1 viti
3. Ushqyerje ekskluzivisht me gji do t quajm kur bebi ushqehet :
a) Me qumshtin e gjirit
b) Me qumshtin e gjirit dhe uj
c) Me qumshtin e gjirit dhe nj shtes ushqim
4. Teknika m e mir e ushqyerjes me gji sht:
a) Ulur
b) Shtrir
c) N do lloj pozicioni t nns
5. Sa koh pas lindjes fillon ushqyerja me gji:
a) 2 or pas lindjes
b) 6 or pas lindjes
c) Direkt pas lindjes
6. Ushqyerja enterale quhet kur pacienti ushqehet nga infermieri n rrug:
a) Venoze
b) Sonds gastrike
c) E kombinuar
7. Ushqyerja parenterale quhet kur pacieti ushqehet nga infermieri n rrug:
a) Venoze
b) Orale
c) E kombinuar
8. Elementet ushqyes n sa kategori jan ndar:
a) 2
b) 4
c) 6
9. Nj ndr qllimet e elementve ushqimor sht :
a) Formimi strukturor I trupit
b) Lidhja me ambjentin e jashtm
c) Kujdeset pr shndetin
10. Malnutricioni sht :
a) Marrja jo e mir e ushqimit
b) Nxjerrja jo e mir e ushqimit
c) Marrja dhe nxjerrja jo e mir e ushqimit
11. Dieta konvaleshente sht dieta :
a) Me ushqime t buta
b) Me ushqime t lngshme
c) Me t dyja s bashku

12. Dieta terapeutike sht dieta me :


a) Ushqime t buta
b) Ushqime t lngshme
c) E prshtatur sipas smundjes
13. Adminisrtimi i oxigjenoterapis realizohet nprmjet:
a) Sonds nazo- gastrike
b) Sonds nazale
c) Kateterit venoz
14. Ulja e oreksit ose e dshirs pr tu ushqyer quhet:
a) Nauze
b) Anorexi
c) Flatulence
15. Cila nga rrugt e mposhtme nuk sht rrug ushqyerje:
a) Parenterale
b) Kateter nazal
c) Sonde nazo- gastrike
16. Gjat periudhs s dimrit procesi metabolik:
a) Ult
b) Rritet
c) Ndikon nga gjinia
17. Metoda pr t kontrolluar sondn nazo-gastrike:
a) Tubi futet me an t gastrostomies
b) Futet pak ajr me an t nj shiringe n sond
c) Futet pak gjak me an t nj shiringe n sond
18. Gastrostomia sht :
a) Futja e nj kateteri nga hunda n stomak
b) Futja e nj tubi n stomak nprmjet ndrhyrjes kirurgjikale
c) Futja e nj tubi nga hunda n stomak me ndrhyrje kirurgjikale
19. Karbohidratet gjnden n :
a) Patate
b) Fruta
c) Arra
20. Kush ndikon n prbersit e eritrociteve dhe n ruajtjen e qelizave n organizm:
a) Hekuri
b) Calcium
c) Jodi
21. Kush sht prbrsi natyror q ndihmon organizmin q n mnyr aktive t kryej
funksionin:
a) Mineralet
b) Hekuri
c) Vitaminat
22. N balancimin e hormoneve dhe mungesa e tij shkaton hipertiroz
a) Jodi
b) Mirelet
c) Vitaminat

23. Kur prgatit nj pacient pr bronkoskropi, infermierja duhet t kshilloj pacientin q t


mos:
a) Ec
b) Bisedoj
c) Ushqehet
24. Infermierja po kujdeset pr nj fmij me smundjen celiac (malabsorbim). Si mundet
infermierja t vlersoj suksesin e terapis ushqimore?
a) Monitoro shenjat vitale do 4 or
b) Monitoro pamjen, sasin dhe numrin e t dalave jasht
c) Duke matur nivelin e creatinins dhe azotemise
25. Cili veprim infermieror sht esencial kur siguron ushqyerjen enterale t vazhduar?
a) Ngritja e koks s shtratit
b) Pozicionimi i pacientit n ann e majt
c) Ngrohjen e formuls prpara se t administrohet
26. Nj pacient ka t vendosur tubin nazogastrik. Si mundet q infermierja t administroj
medikamentet orale t ktij pacienti?
a) Ngroh tabletat deri sa ato t shkrihen dhe m pas e derdh lngun n tubin
nazogastrik
b) Shtyp tabletat, i prgatit n form lngu dhe m pas i kalon n tubin nazogastrik
c) I shtyp tabletat, pluhurin e tabletave e kalon n tubin nazogastrik duke prdorur
nj solucion NaCl
27. Rezultati i cilit test laboratorik sht treguesi m i rndsishm i kequshqyerjes s nj
pacienti me plag operatore?
a) Niveli i kaliumit
b) Numri i lymphocyteve
c) Niveli i albumins
28. Nj pacient i shtruar n spital po ushqehet me tub nazogarstik. Gjat ushqyerjes bolus
pacienti vomit (vjell) dhe fillon t mbytet. Cili sht veprimi m i prshtatshm q duhet
t ndrmarr infermieri?
a) Pastron rrugt ajrore t pacientit
b) Qetson pacientin
c) Fillon ringjalljen kardio - pulmonare