Anda di halaman 1dari 15

Name: __________________________ Date: _____________

B)
C)
D)

1.Which of the following statements about metabolism is correct?


anabolism is all metabolic reactions in which small biochemical molecules are joined
together to form larger ones
catabolic reaction sequences usually consume energy
anabolism is the sum total of all chemical reactions that take place within a cell
the reactions involved in the oxidation of glucose are anabolic

A)
B)
C)
D)

2.Which of the following statements about mitochondria is correct?


the inner membrane of mitochondria is predominantly composed of lipids
the space between the inner and outer mitochondrial membrane is called the matrix
the folds of the outer membrane are called cristae
mitochondria contain an outer membrane and a multifolded inner membrane

A)

3.Which of the following diagrams gives the correct identities and arrangement of the structural
subunits in coenzyme A?

A)
B)
C)
D)

a)

pantothenicacid

2aminoethanethiol

phosphorylatedATP

b)

pantothenicacid

2aminoethanethiol

ADP

c)

2aminoethanethiol

pantothenicacid

phosphorylatedATP

d)

2aminoethanethiol

pantothenicacid

ADP

A
B
C
D
4.The missing structural subunit in the following diagram for flavin adenine dinucleotide is
flavin

adenine

A)
B)
C)
D)

phosphate

ribose

phosphate

phosphate.
ribose.
ribitol.
deoxyribose.

Page 1

A)
B)
C)
D)

5.The correct notation for the reduced form of nicotinamide adenine dinucleotide is
NAD+.
NAD.
NADH.
NADH2.

A)
B)
C)
D)

6.Which of the following is a correct skeletal equation for a hydrolysis reaction involving
adenosine phosphates?
ATP ADP + 2Pi
ADP AMP + 2Pi
ATP AMP + PPi
ATP ADP + PPi

A)
B)
C)
D)

7.The active portion of coenzyme A is the


sulfhydryl group of 2-aminoethanethiol.
B vitamin pantothenic acid.
phosphate group on carbon 3' of ribose.
amino group of 2-aminoethanethiol.

A)
B)
C)
D)

8.The fuel for the citric acid cycle is


acetyl CoA.
citric acid.
citrate ion.
oxaloacetate ion.

A)
B)
C)
D)

9.Which of the following is a correct general description of the reaction that occurs in the
first step of the citric acid cycle?
C2 + C 4 C6
C3 + C 3 C6
C2 + C 2 + C 2 C6
C4 + C 4 C6 + C 2

A)
B)
C)
D)

10.In which two steps of the citric acid cycle are molecules of carbon dioxide produced?
steps 2 and 5
steps 3 and 5
steps 3 and 4
steps 4 and 6
11.How many NADH and FADH2 molecules are produced, respectively, during one turn of

Page 2

A)
B)
C)
D)

the citric acid cycle?


2, 2
3, 1
1, 3
2, 3

A)
B)
C)
D)

12.Which of the following citric acid intermediates is not a C4 species?


malate
oxaloacetate
isocitrate
succinyl CoA

A)
B)
C)
D)

13.In which of the following listings of citric acid cycle intermediates are the compounds
listed in order in which they are encountered in a turn of the cycle?
citrate, malate, succinate
alpha-ketoglutarate, succinate, malate
succinyl CoA, malate, isocitrate
oxaloacetate, fumarate, isocitrate

A)
B)
C)
D)

14.At which step in the electron transport chain does O2 participate?


first step
second step
next to last step
last step

A)
B)
C)
D)

15.The number of membrane-bound protein complexes associated with the electron transport
chain is
one.
two.
three.
four.

A)
B)
C)
D)

16.Which of the following electron carriers is not part of a membrane-bound protein


complex in the electron transport chain?
FeSP
CoQ
cyt c1
cyt a3
17.Which of the following sets of electron carriers is associated with the electron transport

Page 3

A)
B)
C)
D)

chain reactions that occur at protein complex I?


CoQ, FeSP, cyt b, cyt c
NADH, FMN, FeSP, CoQ
cyt c, cyt a, cyt a3
FADH2, FeSP, CoQ

A)
B)
C)
D)

18.ATP synthesis via oxidative phosphorylation depends on the passage of which of the
following species through membrane-bound ATP synthase?
NADH
FADH2
H+
NAD+

A)
B)
C)
D)

19.How many moles of ATP result from the entry of 5 moles of FADH2 into the electron
transport chain?
5
7.5
10
12.5

A)
B)
C)
D)

20.How many ATP molecules result from the "processing" of 10 acetyl CoA molecule
through the common metabolic pathway?
20
80
100
240

A)
B)
C)
D)
E)

21.In a mitochondrion the


inner membrane separates the matrix from the intermembrane space.
the inner membrane is more permeable than the outer membrane.
ATP-synthase complexes are found on the folds of the outer membrane.
more than one correct response
no correct response

A)
B)
C)
D)
E)

22.Which of the following substances does not contain a B vitamin as a structural subunit?
flavin adenine dinucleotide
nicotinamide adenine dinucleotide
coenzyme A
more than one correct response
no correct response

Page 4

A)
B)
C)
D)
E)

23.Which of the following substances has two unsubstituted ribose molecules as structural
subunits?
FADH2
NAD+
CoA
more than one correct response
no correct response

A)
B)
C)
D)
E)

24.Which of the following substances contains two or more high energy phosphate bonds?
ATP
ADP
AMP
more than one correct response
no correct response

A)
B)
C)
D)
E)

25.Which of the following is a correct letter designation for the reduced form of a
coenzyme?
NAD+
FADH2
NADH2
more than one correct response
no correct response

A)
B)
C)
D)
E)

26.Which of the following are products of the citric acid cycle?


acetyl CoA and NAD+
acetyl CoA and CO2
CO2 and H2O
more than one correct response
no correct response

A)
B)
C)
D)
E)

27.Which of the following citric acid cycle intermediates is decarboxylated during the
operation of the cycle?
oxaloacetate
isocitrate
succinate
more than one correct response
no correct response

28.Which of the following citric acid cycle intermediates is a C4 species?


A)
fumarate

Page 5

B)
C)
D)
E)

citrate
malate
more than one correct response
no correct response

A)
B)
C)
D)
E)

29.In which of the following citric acid cycle reactions does the coenzyme FAD participate?
citrate isocitrate
succinate fumarate
malate oxaloacetate
more than one correct response
no correct response

A)
B)
C)
D)
E)

30.Which of the following statements concerning citric acid cycle reactions is correct?
Two secondary alcohol oxidations occur.
Water adds to a carbon-carbon double bond once.
Two phosphorylation reactions occur.
more than one correct response
no correct response

A)
B)
C)
D)
E)

31.Which of the following carry electrons from the citric acid cycle to the electron carriers
of the electron transport chain?
CoA
NAD+
FADH2
more than one correct response
no correct response

A)
B)
C)
D)
E)

32.Which of the following carriers transports electrons from protein complex I to protein
complex III during operation of the electron transport chain?
cyt a3
cyt c1
FMN
more than one correct response
no correct response

A)
B)
C)
D)

33.Which of the following substances is both a reactant and a product in the operation of the
electron transport chain?
O2
FADH2
CoQ
more than one correct response

Page 6

E)

no correct response

A)
B)
C)
D)
E)

34.At which protein complex site in the electron transport chain does proton pumping occur?
protein complex I
protein complex II
protein complex III
more than one correct response
no correct response

A)
B)
C)
D)
E)

35.Oxidative phosphorylation is the process in which ATP is synthesized


from ATP synthase.
from ADP.
using energy from the dissipation of a proton gradient.
more than one correct response
no correct response

Use the following to answer questions 36-45:


In each of the following multiple-choice questions characterize EACH of the three given
statements as being TRUE or FALSE and then indicate the collective true-false status of the
statements using the choices
a) All three statements are true.
b) Two of the three statements are true.
c) Only one of the statements is true.
d) None of the statements is true.

A)
B)
C)
D)

36.Statements:
(1) In the last step of the ETC, molecular oxygen is converted to water.
(2) The B vitamin portion of the structure of coenzyme A, which involves riboflavin, is
the reactive site in the molecule.
(3) All of the reactions of the CAC take place in the mitochondrial matrix.
All three statements are true.
Two of the three statements are true.
Only one of the statements is true.
None of the statements is true.
37.Statements:
(1) FADH2 is the oxidized form of the coenzyme flavin adenine dinucleotide.
(2) All of the electron carriers of the ETC contain iron, and one of them also contains
copper.
(3) One turn of the CAC generates two CO2 molecules, two NADH molecules and two

Page 7

A)
B)
C)
D)

FAD2 molecules.
All three statements are true.
Two of the three statements are true.
Only one of the statements is true.
None of the statements is true.

A)
B)
C)
D)

38.Statements:
(1) Both ribosomes and mitochondria are examples of organelles.
(2) Cytochromes are heme-containing proteins that can undergo reversible oxidation and
reduction.
(3) The electrons that pass through the various steps of the ETC lose some energy with
each transfer along the chain.
All three statements are true.
Two of the three statements are true.
Only one of the statements is true.
None of the statements is true.

A)
B)
C)
D)

39.Statements:
(1) In the first step of the CAC, a C2 molecule and a C4 molecule combine to produce a C6
molecule.
(2) ATP, ADP, and AMP differ from each other in the number of adenine subunits present.
(3) The process by which ATP is produced during the operation of the ETC is called
oxidative phosphorylation.
All three statements are true.
Two of the three statements are true.
Only one of the statements is true.
None of the statements is true.

A)
B)
C)
D)

40.Statements:
(1) High-energy phosphate compounds contain one or more strained bonds which release
above-average amounts of energy when broken.
(2) In the ETC, NADH is oxidized to NAD+.
(3) The fuel for the CAC is acetyl CoA.
All three statements are true.
Two of the three statements are true.
Only one of the statements is true.
None of the statements is true.
41.Statements:
(1) The CO2 molecules produced in the citric acid cycle are the CO2 molecules we exhale
in the process of respiration.
(2) The oxidized form of nicotinamide adenine dinucleotide is NAD+ and the reduced

Page 8

A)
B)
C)
D)

form in NADH2.
(3) During ETC operation, a buildup of protons occurs on the matrix side of the inner
mitochondrial membrane.
All three statements are true.
Two of the three statements are true.
Only one of the statements is true.
None of the statements is true.

A)
B)
C)
D)

42.Statements:
(1) Two ribose subunits are present in the coenzyme flavin adenine dinucleotide.
(2) In the common metabolic pathway, 10 molecules of ATP are produced per acetyl CoA
catabolized.
(3) The purpose of step 2 in the CAC is to convert a secondary alcohol to a tertiary
alcohol.
All three statements are true.
Two of the three statements are true.
Only one of the statements is true.
None of the statements is true.

A)
B)
C)
D)

43.Statements:
(1) Some, but not all, protein complex sites associated with the ETC serve as proton
pumps.
(2) The rate at which the CAC operates is controlled by the body's need for ATP.
(3) Anabolic reactions usually require energy input in order to proceed.
All three statements are true.
Two of the three statements are true.
Only one of the statements is true.
None of the statements is true.

A)
B)
C)
D)

44.Statements:
(1) Mitochondria contain a multifolded outer membrane and an inner membrane
(2) Two of the electron carriers of the ETC transport change are mobile, moving
between protein complex sites.
(3) The NADH and FAD2 formed during the CAC carry electrons and H+ ions to the ETC.
All three statements are true.
Two of the three statements are true.
Only one of the statements is true.
None of the statements is true.
45.Statements:
(1) Inhibition of the ETC is the mechanism by which cyanide exerts its deadly effect.
(2) Brown fat cells contain the uncoupling agent thermogenin, a protein that creates a

Page 9

A)
B)
C)
D)

proton channel through the outer mitochondrial membrane.


(3) One of the body's mechanisms for adaptation to cold is the production of brown fat
tissue.
All three statements are true.
Two of the three statements are true.
Only one of the statements is true.
None of the statements is true.

Use the following to answer questions 46-50:


For each of the molecular structural characteristics, select the correct molecule from the response
list. Responses may be used more than once or need not be used at all.
a) ATP
b) CoA
c) FAD
d) NAD+

46.Contains a pantothenic acid subunit


47.Contains a phosphorylated ribose subunit
48.Does not contain a B vitamin as part of its structure
49.Reactive site in the molecule is a SH group
50.Contains a ribitol subunit
Use the following to answer questions 51-55:
For each of the citric acid cycle reactions, select the type of molecules involved (in terms of
number of carbon atoms present) using the response list. Responses may be used more than once
or need not be used at all.
a) C6 C6
b) C6 C5
c) C5 C4
d) C4 C4

Page 10

51.Citrate isocitrate
52.Succinate fumarate
53.Isocitrate -ketoglutarate
54.Malate oxaloacetate
55.Fumarate malate
Use the following to answer questions 56-60:
Characterize each of the citric acid cycle reactions as to type of reaction using the response list.
Responses may be used more than once or need not be used at all.
a) oxidation of a 2 alcohol
b) oxidation with FAD as the oxidizing agent
c) hydration reaction
d) hydrolysis reaction

56.Isocitrate -ketoglutarate
57.Succinate fumarate
58.Succinyl CoA succinate
59.Malate oxaloacetate
60.Fumarate malate

Page 11

Use the following to answer questions 61-65:


For each of the ETC electron carrier characterizations, select the electron carrier's name using the
response list. Responses may be used more than once or need not be used at all.
a) CoQ
b) cyt a3
c) FMN
d) FeSP

61.Interacts with molecular O2


62.Interacts with NADH
63.Interacts with FADH2
64.Contains Fe and Cu
65.Contains Fe but not Cu
Use the following to answer questions 66-70:
For each of the ETC electron carriers, select the number of ETC protein complexes with which it
is associated using the response list. Responses may be used more than once or need not be used
at all.
a) one protein complex
b) two protein complexes
c) three protein complexes
d) four protein complexes

66.FADH2
67.NADH
68.CoQ

Page 12

69.cyt c
70.cyt b

Page 13

Answer Key
1.A
2.D
3.C
4.C
5.C
6.C
7.A
8.A
9.A
10.C
11.B
12.C
13.B
14.D
15.C
16.B
17.B
18.C
19.B
20.C
21.A
22.E
23.B
24.A
25.B
26.E
27.B
28.D
29.B
30.D
31.C
32.E
33.C
34.D
35.D
36.C
37.D
38.A
39.B
40.A
41.C
42.C
43.A
44.B

Page 14

45.B
46.b
47.b
48.a
49.b
50.c
51.a
52.d
53.b
54.d
55.d
56.a
57.b
58.d
59.a
60.c
61.b
62.c
63.d
64.b
65.d
66.a
67.a
68.c
69.b
70.a

Page 15