Anda di halaman 1dari 8

ACTIVITY SHEET

EPISODE 6: GREENHOUSE GASES

Our activity sheet this week contains 3 activities, which look at Countries and
Nationalities. ACTIVITY 1 includes more common countries and nationalities,
ACTIVITY 2 other countries and nationalities. ACTIVITY 3 is our regular multiplechoice quiz.

ACTIVITY 1
Change these more common countries/areas into the nationality and write the
adjective in the appropriate column in the table. Practise the pronunciation.
Italy
Turkey
Ireland
Asia
Denmark
America
Austria
-ese
(Japan
Japanese)

England
Cambodia
Germany
India
Taiwan
Ireland
Belgium
-(i)an
(Australia
Australian;
Korea
Korean)

Argentina
Switzerland
Spain
Canada
Pakistan
Portugal

-i
(Bangladesh
Bangladeshi)

Singapore
Saudi Arabia
The Netherlands
Egypt
United Kingdom
Greece

-ish
(Finland
Finnish)

Mexico
Brazil
Russia
Europe
Vietnam
Thailand

Others
(Philippines
Filipino;
France French)

Page 1 of 8

ACTIVITY 2
Change each country/area into the nationality and write the word in the appropriate
space in the table. Practise the pronunciation.
Slovenia
Ukraine
Colombia
Poland
Chile
-ese
(Japan
Japanese)

Jordan
Palestine
Kenya
Pakistan
Sweden
-(i)an
(Australia
Australian;
Korea
Korean)

Algeria
Sudan
Slovakia
Lao
Czech Republic
-i
(Bangladesh
Bangladeshi)

Croatia
Macedonia
Mongolia
Iran

-ish
(Finland
Finnish)

Somalia
Lebanon
Nepal
Bulgaria

Others
(Philippines
Filipino;
France French)

Page 2 of 8

ACTIVITY 3
Practice the nationalities and languages of countries by choosing the correct answer
to the following questions.

Question 1:

What are the 3 most widely spoken languages in the world?

Answer:

a. English, Italian, Spanish


b. Chinese, English, Spanish
c. English, Chinese, French

Question 2:

What language is spoken in Mexico?

Answer:

a. Mexican
b. Portuguese
c. Spanish

Question 3:

What is the nationality of people from Bangkok?

Answer:

a. Thai
b. Thailand
c. Bangkok

Question 4:

Which two countries form their nationality with an (i)an ending?

Answer:

a. China and Algeria


b. Belgium and Chile
c. Vietnam and Italy

Question 5:

What is the nationality of someone who speaks Portuguese?

Answer:

a. Brazilian
b. Argentinian or Argentinean
c. Mexican

Page 3 of 8

Question 6:

What is the nationality of people from New Delhi?

Answer:

a. Indian
b. New Delhi
c. India

Question 7:

Which two countries form their nationality with an i ending?

Answer:

a. China and Pakistan


b. Bangladesh and Pakistan
c. Pakistan and Sudan

Question 8:

What is the nationality of the country, which has the largest


population?

Answer:

a. Chinese
b. Australian
c. Brazilian

Question 9:

What is the language spoken in Austria?

Answer:

a. Austrian
b. Germany
c. German

Question 10:

What is the nationality of people from Jakarta?

Answer:

a. Indonesian
b. Indonesia
c. Javanese

Page 4 of 8

ANSWERS ACTIVITY 1 and 2


TABLE OF COUNTRIES-NATIONALITIES
-ese
(Japan
Japanese)

-(i)an
(Australia
Australian;
Korea
Korean)

-i
(Bangladesh
Bangladeshi)

-ish
(Finland
Finnish)

Others
(Philippines
Filipino;
France
French)

China Chinese

Algeria Algerian

Iraq Iraqi

England English

Czech Republic

/a'niz/

/l'irin/

/'raki/

/'gl/

Czech /k/

Lebanon Lebanese

America
American

Israel Israeli

Ireland Irish

Denmark

/z'reli/

/'ar/

Danish /'den/

Kuwait Kuwaiti

Poland Polish

ku'weti/

/'pol/

Germany
German

/lb'niz/

/'mrkn/
Nepal Nepalese
/np'liz/

Argentina
Argentian or
Argentinean

/'mn/

/an'tnin/
Portugal Portuguese

Asia Asian

/p'giz/

/'en/

Pakistan
Pakistani

Spain Spanish

Greece Greek

/'spn/

/'grik/

The Netherlands
Dutch

/pak'stani/
Sudan Sudanese

Austria Austrian

Saudi Arabia

Sweden Swedish

/sud'niz/

/'strin/

Saudi /sadi/

/'swid/

/'d/
Taiwan
Taiwanese

Belgium Belgian

Saudi Arabian

Turkey Turkish

/'bln/

/sadi 'rebin/

/'tk/

/taw'niz/
Vietnam
Vietnamese

Switzerland
Swiss
/sws/

Brazil Brazilian

Somalia Somali

/br'zlin/

/so'mali/

/vjtn'miz/

United Kingdom
British

Thailand Thai
/ta/

/'brt/
Bulgaria
Bulgarian
/bl'grin/
Cambodia
Cambodian
/km'bodin/
Canada Canadian
/k'nedin/
Chile Chilean
/'lin/
Colombia
Colombian
/k'lmbin/

Croatia Croatian
/kro'en/

Page 5 of 8

-ese
(Japan
Japanese)

-(i)an
(Australia
Australian;
Korea
Korean)

-i
(Bangladesh
Bangladeshi)

-ish
(Finland
Finnish)

Others
(Philippines
Filipino;
France
French)

Egypt Egyptian
/'pn/
Europe European
/jur'pin/
India Indian
/'ndin/
Iran Iranian
/'renin/
Italy Italian
/'tljn/
Jordan Jordanian
/''denin/
Kenya Kenyan
/'knjn/
Lao Laotian
/'lan/
Macedonia
Macedonian
/ms'donin/
Mexico Mexican
/mkskn/
Mongolia
Mongolian
/m'golin/
Palestine
Palestinian
/pl'stnin/
Russia Russian
/'rn/
Saudi Arabia
Saudi Arabian
/sadi 'rebin/
Saudi / sadi/
Singapore
Singaporean
/s'prin/

Page 6 of 8

-ese
(Japan
Japanese)

-(i)an
(Australia
Australian;
Korea
Korean)

-i
(Bangladesh
Bangladeshi)

-ish
(Finland
Finnish)

Others
(Philippines
Filipino;
France
French)

Slovakia
Slovakian
/slo'vkin/
Slovenia
Slovenian
/slo'vinin/
Ukraine
Ukrainian
/ju'krenin/

ANSWERS ACTIVITY 3

1. What are the 3 most widely spoken languages in the world?


a. English, Italian, Spanish
b. Chinese, English, Spanish
c. English, Chinese, French

2. What language is spoken in Mexico?


a. Mexican
b. Portuguese
c. Spanish

3. What is the nationality of people from Bangkok?


a. Thai
b. Thailand
c. Bangkok

4. Which two countries form their nationality with an (i)an ending?


a. China and Algeria
b. Belgium and Chile
c. Vietnam and Italy

5. What is the nationality of someone who speaks Portuguese?


a. Brazilian
b. Argentinian or Argentinean
c. Mexican

6. What is the nationality of people from New Delhi?


a. Indian
b. New Delhi
c. India

Page 7 of 8

7. Which two countries form their nationality with an i ending?


a. China and Pakistan
b. Bangladesh and Pakistan
c. Pakistan and Sudan

8. What is the nationality of the country, which has the largest population?
a. Chinese
b. Australian
c. Brazilian

9. What is the language spoken in Austria?


a. Austrian
b. Germany
c. German

10. What is the nationality of people from Jakarta?


a. Indonesian
b. Indonesia
c. Javanese

Page 8 of 8