Anda di halaman 1dari 121

B GIO DC V O TO

TRNG CAO NG KINH T - CNG NGH TP.HCM


HOCHIMINH CITY INSTITUTE OF APPLIED SCIENCE & TECHNOLOGY

Preface
This learning material is intended to provide students with guidelines to
the learning of vocabulary and grammar in order to best use the core
book Developing Skills for the TOEIC TEST, one of the most
renowned books by First News.

The material contains 3 sessions. Session 1 deals with the knowledge of


vocabulary in 14 units and the contextual examples of authentic
language given to illustrate. Session 2 gives the important grammar
practice tests related to the key grammar points so that students can
actively practise and effectively improve their skills. Session 3 gives
the answer key.

As mentioned, the material is beneficial to students. Constructive


suggestions and corrections are, therefore, highly appreciated.
English lecturers, HIAST

Acknowledgements
First published in 2014, Ho Chi Minh. Compiled by lecturers of
English Department, HIAST.
We would like to express our many thanks for the Directing Board of
HIAST for their assistance, strong support and encouragement during the
preparation and production of this material.
We warmly express our sincere thanks for our supportive colleagues at
the English Department at HIAST for their initiation, for their long and kind
co-operation as well as for their careful proof-reading and corrections in the
making of this material.
Ho Chi Minh City, 2014
English lecturers
English
Department,
HIAST

CONTENT
SESSION 1 VOCABULARY...............................................................................4
UNIT 1: GERUNDS AND INFINITIVES...........................................................4
UNIT 2: AUXILIARY VERBS..........................................................................12
UNIT 3: SUBJECT VERB AGREEMENT.....................................................15
UNIT 4: VERB FORM AND TENSES..............................................................18
UNIT 5: PARTICIPIAL FORMS.......................................................................22
UNIT 6: COMPARATIVES AND SUPERLATIVES.........................................27
UNIT 7: NEGATION.........................................................................................29
UNIT 8: PRONOUNS AND DETERMINERS..................................................46
UNIT 9: NOUNS AND ARTICLES...................................................................48
UNIT 10: RELATIVE CLAUSES......................................................................50
UNIT 11: CONJUNCTIONS AND PREPOSITIONS........................................60
UNIT 12: CONDITIONALS..............................................................................65
UNIT 13: OTHER POSSIBLE QUESTIONS....................................................71
UNIT 14: REVIEW............................................................................................74
PRACTICE TEST..................................................................................................77
SESSION 2 GRAMMAR PRACTICE TESTS...................................................89
UNIT 1: GERUNDS & INFINITIES.................................................................89
UNIT 2: AUXILIARY VERBS..........................................................................93
UNIT 3: SUBJECT VERB AGREEMENT.....................................................97
UNIT 4: VERB FORM AND TENSES..............................................................99
UNIT 5: PARTICIPIAL FORMS.....................................................................101
UNIT 6: COMPARATIVES & SUPERLATIVES............................................103
UNIT 7: NEGATION.......................................................................................105
UNIT 8: PRONOUNS AND DETERMINERS................................................107
UNIT 9: ARTICLES.........................................................................................109
UNIT 10: RELATIVE CLAUSES....................................................................111
UNIT 11: CONJUNCTIONS & PREPOSITIONS...........................................113
UNIT 12: CONDITIONALS............................................................................117
SESSION 3 ANSWER KEY.............................................................................119

SESSION 1 VOCABULARY
UNIT 1: GERUNDS AND INFINITIVES
PART 1
- Kite

[kait]

(n.)

a toy which consists of a light


frame covered with paper or
cloth = ci diu

th diu

(v.)

to make something separate


into two or more pieces = gy,
v

(n.)

a short period of time when


you stop what you are doing
and rest = s nghi, s dng li

to fly a kite
- Break

[brek]

e.g.: Let's take a break.


- Fight

[fat]

(v.)

if people or animals fight, they


hit, kick, or bite each other =
nh nhau

- Soundly

[' sandli]

(adv.) :

if you sleep soundly, you sleep


well and it is not easy to wake
you = (ng) ngon lnh

- Bartender ['b:tend(r)] (n.)

- On display [n d'sple]

sb who serves wine and drinks


in a bar or restaurant = ngi
phc v quy ru

(idm.) :

put in a place where people can


look at it = on show = c
trng by

e.g.: A collection of photographs was on display in the hall.


- Tear

[te(r)]

(v.)

to damage sth by pulling it


apart or into pieces = x

Tear Tore [t:(r)] Torn [t:n]


e.g.: He tore the letter in two.
Tear down [,te(r) 'dan] (phr.v.) :

to pull or knock down a


building, wall, etc. = git

e.g.: They tore down the old houses and built a shopping centre.

- Graffiti

[r'fi:ti]

(n.)

drawings or writing on a wall,


etc. in a public place = ngh
thut grafito (hnh v, ch
vit ln tng)

e.g.: The subway was covered in graffiti.


- Destroy

[d'str]

(v.)

to damage sth so badly that it


no longer exists, etc = ph hy

e.g.: An earthquake destroyed the town, killing about 20,000 people.


- Construction [kn'strkn] (n.)

Under construction

the process of building


something large or complicated
= s xy dng

being built = ang c xy


dng

e.g.: Our new offices are still under construction.


PART 2
- Dresser

['dres]

(n.)

a piece of furniture with


cupboards at the bottom and
shelves above for holding
dishes, cups, etc = t bt a

to pay the bill and leave a hotel

PART 3
- Check out (of) (phr.v.)

= tr phng khch sn
e.g.: Guests should check out of their rooms by noon.
# Check in (at)

(phr.v.) :

to go to a desk in a hotel, an
airport, etc. and tell an official
there that you have arrived =
ng k phng khch sn

e.g.: We've checked in at the hotel.


- Dial

['dal]

(v.)

to press the buttons, or to turn


the dial, on a telephone in order
to call someone = quay s

- Tray

[tre]

(n.)

a flat open container with


raised edges used for holding
papers, documents, etc = khay
ti liu (dng ng giy t
trong vn phng)
5

- Folder

['fld(r)]

(n.)

a cardboard or plastic cover for


holding loose papers, etc. = ba
ng giy/h s

- Original

['rdnl]

(adj.) :

new, interesting, and different


from anything else = c o

(n.)

a document, work of art, etc.


produced for the first time,
from which copies are later
made = bn gc

e.g.: Send out the photocopies and keep the original.


- Press

to push or squeeze part of a


device to make it work = n

e.g.: to press a button/switch/key :

n vo ci nt/cng tc/cha kha

- Operate

[pres]

['pret]

(v.)

(v.)

to use or control a machine or


make it work = vn hnh

e.g.: What skills are needed to operate this machinery?


-Load

[ld]

(v.)

to put a large quantity of things


or into sth = nht

[r'z:t]

(n.)

a place where a lot of people


go on holiday = ni nghi mt

(n.)

the activity of swimming under


water with a container of air
and a tube for breathing
through = vic l n
co mang
bnh kh p

PART 4
- Resort

- Scuba diving

to go scuba-diving
- Water polo ['w:t(r) pl] (n.) :a game played in water by two teams
of seven players who get points
by throwing a ball into the
opponent's goal = mn bong
nc
- Raft

[r:ft]

River rafting

(n.)

= ci b

(v.)

cross a river on a raft = sang


(sng) bng b

s i b trn sng
6

- Contact

['kntkt]

(v.)

to communicate with sb, for


example by elephone or letter =
lin lc vi ai

e.g.: I've been trying to contact you all day.


- Coordinator [kou':dineit(r)] (n.) :

a person who is responsible for


organizing different things or
people so that they work
together = iu phi vin

e.g.: The campaign needs an effective coordinator.


Coordinate [k':dnet] (v.) :to organize the different parts of a job
or plan so that the people
involved
work
together
effectively = phi hp
e.g.: They appointed a new manager to coordinate the work of the team.
- Scenic

['si:nik]

(adj.) :

- Tournament ['tnmnt] (n.)

providing beautiful views of


nature = (thuc) cnh vt
thin nhin p
a sports competition involving a
number of teams or players
who take part in different
games and must leave the
competition if they lose. The
competition continues until
there is only the winner left =
vng thi u

e.g.: a golf/tennis/chess tournament


- Sign up

[,san 'p]

(phr.v.) :

join a club = tham gia

- Schedule ['edju:l]

(n.)

timetable = biu thi gian

- Faculty

['fklti]

(n.)

one department in a university,


college = khoa (ca trng i
hc hay Cao ng)

- Semester [si'mest]

(n.)

one of the two periods that the


school or college year is
divided into = hc k

PART 5
7

- Drop by

[,drp 'ba]

(phr.v.) :

to pay an informal visit to a


person or a place= tt vo
thm, nhn tin gh thm

- Take off

[,tek 'f]

(phr.v.) :

(of an aircraft) to leave the


ground and begin to fly = ct
cnh

[lnd]

(v.)

h cnh

# Land

- Whereabouts ['werbats] (n.): a place where sb/sth is =ch


- Infer

[n'f:(r)]

(v.)

to form an opinion or decide


that sth is true from the
information you have = deduce
= suy ra

- Deform

[di'f:m]

(v.)

to change shape in a way that is


not attractive or good = distort
= lm bin dng, lm mo mo

e.g.: The disease had deformed his spine.


- Reform

[ri'f:m]

(v.)

change or improve = sa i,
ci cch

- Mop

[mp]

(n.)

a tool for washing floors that


has a long handle with a bunch
of thick strings or soft material
at the end = cy lau nh

- Force

[f:s]

(v.)

to compel = p buc

- Opposed

['pzd]

(adj.) :

disagreeing strongly with sth


and trying to stop it = phn i

e.g.: He was bitterly opposed to the war.


PART 6
- Cause

[k:z]

(v.)

to make sth happen, especially


sth bad or unpleasant = gy ra

e.g.: Do they know what caused the fire?


- Order

[':d(r)]

(n.)

a request to make or supply


goods = n t hng

e.g.: We received an order for two tons of coal.


- Process

['prses]

(v.)

to deal officially with a


document, request = gii quyt

e.g.: It will take a week for your application to be processed.


8

PART 7
- Lawn

[l:n]

(n.)

an area of ground covered in


short grass in a garden/yard or
park = bi c

- Fertilizer ['f:tilaiz]

(n.)

a natural or chemical substance


that is put on land or soil to
make plants grow better =
phn bon

- Root

(n.)

the part of a plant that grows


under the ground, through
which the plant gets water and
food = r cy

- Strengthen['stren]

(v.)

to become stronger = tng


cng

- Lead

[li:d]

(v.)

result in = a n, dn n

- Ideal

[a'di:l]

(adj.) :

[ru:t]

perfect = l tng

e.g.: This beach is ideal for children.


- Shrub

[rb]

(n.)

a small bush = bi rm

- Feature

['fi:t(r)]

(n.)

an important part or aspect of


something = im c trng

- Adjust

['dst]

(v.)

to change something slightly in


order to make it better, or more
effective = iu chinh

- Tilt

[tilt]

(n.)

a position in which one end or


side of sth is higher than the
other = nghing

(v.)

to cause to move into a sloping


position = lm nghing

(n.)

a round switch on a machine =


nt bm

- Knob

[nb]

- Underneath [,nd'ni:] (adv.) :

under, below = di

- Lever

['li:v(r)]

- Warranty ['wrnti]

(n.)

a solid bar, often made of


metal, that you put under a
heavy object to move it =
thanh iu khin

(n.)

a written agreement in which a


company selling sth promises
9

to repair or replace it if there is


a problem within a particular
period of time = guarantee =
giy bo hnh
- Guarantee [,rn'ti:]

(v.)

to give a written promise to


replace or repair a product free
if it goes wrong = bo hnh

e.g.: The machine is still under warranty.


- Cover

['kv(r)]

(v.)

include = bao gm

- Labor

['leb(r)]

(n.)

work, especially physical work


= lao ng

- Unlikely

[n'lakli]

(adj.) :

not likely to happen; not


probable = khng chc xy ra

- Assembly [s'embli]

(n.)

the process of building


something by putting all its
parts together = s lp rp

- Toll

(n.)

the sound of a bell ringing with


slow regular strokes = ting
chung rung

(n.)

a machine or piece
equipment in your home

[tl]

- Appliance ['plans]

of

= dng c (trong nh bp)


- Thanksgiving [,ks'v] (n.):a public holiday in the US and in
Canada when families have a
large meal together to celebrate
and be thankful for food,
health, families etc. = Ngy l
t n Cha (ngy th nm
cui cng ca thng 11)
- Debt

[det]

(n.)

a sum of money that sb owes =


s n

e.g.: He had run up credit card debts of thousands of dollars.


- Familiar

[f'mli(r)]

(adj.) :

knowing sth very well = bit


r ci g

# Unfamiliar
- Interest rate ['intrst ,reit] (n.)

the percentage amount charged


by a bank when you borrow
10

money, or paid to you by a


bank when you keep money in
an account there = li sut
Interest

(n.)

tin li

- Citizen

['stzn]

(n.)

a person who has the legal


right to belong to a particular
country = cng dn

- Source

[s:s]

(n.)

a thing, place, activity etc. that


you get sth from or a person,
book, or document that
supplies you with information
= ngun (ni m t ci g
thu c)

Reliable source of information :


- Recommend [,rek'mend] (v.)

- Significantly [sig'nifikntli] (adv.) :

ngun tin tc ng tin c y


to advise someone that they
should do something = khuyn
bo
meaningfully = ng k

11

UNIT 2: AUXILIARY VERBS


PART 1
- Break down

(v.)

stop working

- Surround [s'raund]

(v.)

to be all around someone or


something on every side= bao
quanh

- Logger

['lg]or log-man (n.): sb whose job is to cut down trees =


ngi n g.

- Construction [kn'strkn] (n.)

the process of building things


such as houses, bridges, roads,
etc = s xy dng

- Under construction

being built = ang xy dng

a long seat for two or more


people, especially outdoors =
gh di, gh bang

- Bench

[bent]

(n.)

PART 2
- Cordless phone ['k:dlis'fn] (n.) :

i n thoi v tuyn cm tay

PART 3
- Stand

[stnd]

(n.)

a place where taxis or buses


wait for customers = ch u
xe (taxi, but ... ch khch)

- Janitor

['dnit]

(n.)

caretaker = ngi chm sc


ngi khc

- Cruise

[kru:z]

(n.)

travel by boat as a holiday=


cu c i chi bin [bng tu]

- Island

['ailnd]

(n.)

a piece of land completely


surrounded by water = hn ao

- Dine

[dain]

(v.)

eat

- Shortly

[':tli]

(adv.) :

soon, not long = trong thi gian


ngn; khng lu; sm

- Exotic

[eg'ztik]

(adj.) :

extremely glamorous, beautiful


= ep l ky

PART 4

PART 5
12

- Brush up on sth

(phr.v.) :

to practise and improve your


skills or knowledge of sth that
you learned in the past = trau
di

- Essential [i'senl]

(adj.) :

completely necessary=
thit, thit yu

- Break the ice


- Errand

['ernd]

(n.)

run an errand

cn

bt u lm quen vi nhau

a short journey to take or get


sth for sb, for example to buy
sth from a shop = vic vt

chy vic vt

e.g.: He is running an errand for his mother


PART 6
- Owe

(v.)

mc n, mang n

- Favor ['feiv] Or favour (n.)

sth that helps sb = thi n ; s


qu mn

if you have something on the


go, you have started it and are
busy doing it = ang bn rn

PART 7
- On the go

- Spreadsheet ['spredi:t]

(n.)

a computer program that can


show and calculate financial
information = bang tnh

- Coupon

['ku:pn]

(n.)

a small piece of paper which


you can use to buy goods at a
lower price, or which you can
collect and then exchange for
goods = phiu (mua hng, thc
phm, vai...), phiu thng
hi n v t; phiu dx s (kem
vi hng mua)

- Utensil

[ju:'tensl]

(n.)

a type of tool that is used in the


home = dng hng ngy
trong gia nh

- Redeem

[ri'di:m]

(v.)

get money for sth = mua li,


gi
13

- Tennis court ['tenis'k:t] (n.)

sn qun vt

- Facilities [f'silitiz]

(n.)

rooms, equipment, or services


that are provided for a
particular purpose = nhng tin
nghi

- Maintain [mein'tein]

(v.)

to keep sth in good condition


by checking and repairing it
regularly = duy tr

- Reputation [,repju:'tein] (n.)

fame = danh ting

- Racket

(n.)

a piece of sports equipment


that you use to hit the ball with
in sports such as tennis and
badminton = ci vt

(v.)

divide people or things into


groups = Phn loi, chia loi

- Tournament ['t:nmnt] (n.)

a competition in which players


compete against each other in a
series of games until there is
one winner = vng thi u

['rkit]

- Categorize ['ktigraiz]
Or categorise

UNIT 3: SUBJECT VERB AGREEMENT


PART 1
- Caviar

['kvi:]
14

or caviar

['kvi:]

(n.)

the eggs of a large fish = trng


c mui

[rk]

(n.)

a piece of equipment, usually


made of bars, that you can put
things in or on = gi gc, gi
hnh l (trn xe la, bus)

- Locker room ['lkrum] (n.)

phng thay qun o

- Wipe

clean with a cloth = lau chi,


lm kh, lm sch

- Shaving cream ['eivi'kri:m] (n.):

a special cream that you put on


your face when you shave =
kem co ru, bt co ru

- Skyline

['skailain]

(n.)

the shape that is made by tall


buildings = ng chn tri,
hnh dng (i, ni) in ln nn
tri

- Wooden

['wudn]

(adj.) :

- Block

[blk]

(v.)

- Rack

[waip]

(v.)

= Block up

made of wood (bng, t) g

to prevent anything moving


through a space by seeing or
placing sth across it or in =
ngn chn

- Abandoned ['bndnd] (adj.)

that has been left completely


alone = bi bo ri, bi rung bo

- Elevator ['eliveit]

(n.)

a machine that takes people


and goods from one level to
another in a building = thang
my = Lift (B.E)

- Escalator ['eskleit]

(n.)

a set of moving stairs that take


people to different levels in a
building = thang cun

PART 3
- Shelf

[elf]

(n.)

K, ngn, gi

- Tissue

[tiu:]

(n.)

khn giy

- Stage

[steid]

(n.)

sn khu
15

PART 4
- Disaster

[dizast]

- Figure out

(n.)

Tai ha, tham ha, tai ch

(phr.v.) :

to find an answer to sth or to


understand sb = tm ra, lu n ra

['kses]

(n.)

s truy c p (tin hc)

['feiful]

(adj.) :

loyal = trung thnh, chung thy

- Quantity ['kwntti]

(n.)

a number or an amount of sth =


lng, s lng

- Unique

(adj.) :

the only one = n nht; c


nht v nhi, chi c m t

- Illustration [ils'trein]

(n.)

an example that makes a point


or an idea clear = s minh ho
ho c c minh ho

- Struggle

(v.)

to fight in order to prevent sth


or to escape from sb = u
tranh; chin u

- Pumpkin [pmpkin]

(n.)

qua b ng

- Charge

[ta: d]

(n.)

tin phai tra, tin cng, th lao

- Napkin

[npkin]

(n.)

khn n

- Subscriber [sbskraib] (n.)

ngi ng k thu bao

- Subscription [sb'skripn] (n.)

an amount of money that you


pay, usually once a year, to
receive a newspaper or
magazine regularly = s mua
bo di hn

a small container or piece of


equipment that you put inside
sth to make it work

hp mc in

- Access

PART 5
- Faithful

[ju:'ni:k]

['strgl]

PART 6

PART 7
- Cartridge ['k:trid]

Toner cartridge

(n.)

16

- Dealer

(n.)

trader, seller, merchant / ngi


bn

- Accredited ['kreditid]

(adj.) :

having official approval to do


sth = c chnh thc cng
nh n , chnh qui

- Resum

['rezjume]

(n.)

a curriculum vitae [CV] = l


lich trch ngang

- Honor

['n(r)]

(n.)

sth that makes you proud =


danh d

a British university degree that


is above the basic level in one
or two particular subjects

Honors degree

- Reference ['ref()rns]

(n.)

a person who provides


information
about
your
character and abilities for a
new employer = ngi gii
thiu

- Candidate ['knddet]

(n.)

sb who is being considered for


a job = ng vin

UNIT 4: VERB FORM AND TENSES


PART 1
- Plug

[plg]

(v.)

to connect a piece of quipment


to an electricity supply or to
another piece of equipment =
kt ni, gn
17

- Formally [f.m.li]

(adv.) :

in a serious and correct way =


trang trng

- Fossil

(n.)

an animal or plant that lived


thousands of years ago which
has turned into rock =ha thch

['fsl]

(adj.) :

ha thch

e.g.: Scientist is examining the fossils.


- Costume

['kstju:m]

(n.)

a set or style of clothes worn


by people in a particular
country or in a particular
historical period = trang phuc,
qun o

e.g.: Children are wearing Halloween costumes.


- Statue

['sttju:]

(n.)

a figure of a person or animal


made of stone or metal usu. put
in a public place = tng

tng n thn t do

(n.)

a sudden attack where sb/ sth


runs straight at sb/ sth else = s
tn cng

(v.)

attack= tn cng

(n.)

lnh t kch

e.g.: Statue of Liberty


- Charge

[t:d]

Charging soldier
- Barn

[b:n]

(n.)

a large building on a farm in


which crops or animals are
kept = nh kho, chung gia sc

- Recipe

['respi]

(n.)

the instructions for cooking or


preparing sth to eat = cng thc
nu n

- Favorite

[fev rt]

(adj.) :

best liked or most enjoyed = a


chung

- Weigh

[we]

(v.)

to measure the heaviness of an


object = cn

PART 2

18

- Pound

[pand]

- Biology

- Cost

(n.)

a unit for measuring weight


approximately equal to 454
grams = cn Anh

[baldi ] (n.)

the scientific study of the


natural processes of living
things = sinh vt hc

[kst]

have as a price = ng gi

(v.)

PART 3
- Organized [':gnaizd]
# disorganized

(adj.) :

arranged or ordered well = c


tr t t, ngn np

(adj.)

- Drawer

['dr:(r)]

(n.)

a container which forms part of


a piece of furniture such as a
desk, that you can pull out to
put things in = ngn keo

- Locate

[l'keit]

(v.)

to put sth in a particular place =


inh vi, ta lc

(adj.) :

expanded, large area or amount


= rng, ln

PART 4
- Extensive [iks'tensiv]
Extensively

(adv.)

- On the interstate [,int'steit] (phr.):


- Overturn [vtn] (n.):
(v.)
Overturned
- Pace

[peis]

trn ng lin bang

s l t nho
:

turn upside down = lt p

speed = tin

(adj.)
(n.)

- Urge sb to do sth

(phr.v.) :

persuade sb to do sth= thc


giuc ai lm iu g

- Cautious ['k:s]

(adj.) :

careful = cn thn

(n.)

a person who can run, jump


very well, especially one who
takes
part
in
sports
competitions = v n ng vin

PART 5
- Athlete

['li:t]

Athletic ['letik]

(adj.) :

a th thao
19

- Stranger

[strendr] (n.)

someone you do not know =


ngi l

- Analysis

[nlss] (n.)

a process of studying or
examining something in detail
in order to understand or
explain = s phn tch

- Describe

[dskrab]

(v.)

to say or write what someone


or something is like = m ta

- Detail

[ditel]

(n.)

a single piece of information or


fact about something = chi tit

(n.)

a person whose job is to work a


particular machine or piece of
equipment = ngi iu khin
thit bi, ngi iu hnh

PART 6
- Operator ['preit]

Operation [p re n] (n.):

the fact of operating = s hot ng

Operate

(v.)

to (cause to) work, be in action


or have an effect = hot ng
iu khin

- Handling system

(n.)

h thng giao dich

- Workshop ['w:kp]

(n.)

[pret]

- Mandatory ['mndtri] (adj.)


- Secure

[si'kju]

a period of discussion and


practical work on a particular
subject, when people share
their
knowledge
and
experience = h i thao
:

(adj.) :

Security

compulsory = bt buc
safe = an ton

(n.)

an ninh

a person whose job is to


examine a crime, problem, etc.
to discover the truth = nhn
vin iu tra

iu tra

PART 7
- Investigator [in'vestigeit] (n.)

Investigate
- Ethical

['eikl]

(v.)

(adj.) :

morally correct = c o c
20

# Unethical
- Policy

['plsi]

(n.)

contract = hp ng

hp ng bao him

worries or difficulties that you


have because you have too
much to deal with = p lc

huyt p

(v.)

control/ manage sth = quan l

Administration

(n.)

s quan l

Administrator

(n.)

ngi quan l

- Armband [':mbnd]

(n.)

= bng tay (o huyt p)

- Ultimately ['ltimtli]

(adv.) :

in the end = cui cng

- Premium ['pri:mim]

(n.)

an amount of money that you


pay regularly for insurance
against accidents, damage =
ph bao him

- Commit

(v.)

agree or promise to do sth =


cam kt, thoa thu n

(n.)

li cam kt

Insurance policy
- Pressure

['pre(r)]

(n.)

Blood pressure
- Administer [d'minist]

[k'mit]

Commitment
- Annual

['njul]

Annually
- Softball

['sftb:l]

(adj.) :

yearly = hng nm

(adv.)
(n.)

a game similar to baseball but


played on a smaller field with a
slightly larger and softer ball =
mn bng mm

21

UNIT 5: PARTICIPIAL FORMS


PART 1
- Excite

[ksat]

(v.)

make someone feel happy and


enthusiastic about something
good that is going to happen =
kch ng

- Inspect

[n'spekt]

(v.)

examine = kim tra

Inspection [nspekn] (n.)

examination = s xem xet k,


s kim tra

Inspector [nspekt(r)] (n.): thanh tra vin


- Story

(n.)

storey = tng (nh)

- Magician [md()n] (n.):

someone whose job is to entertain


people by performing magic
tricks = ao thut gia.

- Entertain [entten] (v.)

interest and amuse sb in order


to please them = tip i

- Bi-weekly [bawi:kli] (adv.)

2 ln 1 tun

- Consider [knsd(r)] (v.)

think about sth carefully,


especially in order to make a
decision = xem xet

- Career

a job or series of related jobs


that you do = ngh nghip

- Extension [ksten()n] (n.)

extra telephone line connected


to a central telephone = my
nhnh

- Operator [pret(r)] (n.):

a person who works on the telephone


switchboard
of
a
large
company or organization,
especially at a telephone
exchange = ngi trc tng i
in thoi

- Co-worker

PART 2

[kr(r)]

(n.)

PART 3

(n.)

colleague = bn ng nghip

- Appointment [pntmnt] (n.): an arrangement to see someone at a


particular time = cuc hen
22

Make an appointment
- Favor

[fev(r)]

(n.)

Ask for a favor


- Insurance [nrns] (n.)

sp xp mt cuc hen

approval or support for sb or


sth = thin ch, n hu

xin mt n hu

bao him

PART 4
- State-of-the-art

(adj.) :

modern, up-to-date

- Express

(adj.) :

travelling very fast; operating


very quickly = nhanh

[k'spres]

Express delivery service


- Courier

['kri(r)]

(n.)

- Caregiver [kegv(r)] (n.)

dich vu giao hng nhanh

a person or company whose job


is to take packages or
important papers somewhere =
ngi, dich vu chuyn pht tin

a person who takes care of sick


or old person at home = ngi
phu t chm sc y t cho ngi
bnh

- Microbiologist [makrbaldst] (n.) : a scientist who studies very


small living things = nh vi
trng hc
Microbiology [makrbaldi] (n.) : vi trng hc
- Biotech (n.) = Biotechnology [bateknldi] (n.)
living cells
industrial
processes =
hc

: the use of
and bacteria in
and
scientific
cng ngh sinh

- Dentistry [dentstri]

(n.)

the medical study of the teeth


and mouth = nha khoa

- Retail

(adj.) :

the selling of goods to the


public,
usually
through
shops/stores = vic bn l

[ritel]

23

PART 5
- Murder

[m:d(r)]

(n.)

crime of killing sb = vu n
mng, ti git ngi

Murder

(v.)

kill sb illegaly = git, tn st

Murderer

(n.)

k git ngi

recognize someone/sb = nhn


ra, nhn dng

- Identify

[adentfa] (v.)

- Hoarse

[h:s]

(adj.) :

khn c

Get hoarse
- Utterly

['tli]

(adv.) :

totally, completely = hon ton,


tuyt i

- Exhaust

[gz:st]

(v.)

make someone extremely tired


and without energy = lm kit
sc

(adj.) :

that you should feel sorry or


sad about = ng tic

(adj.) :

cam thy hi tic

(v.)

move from one


another = chuyn

(v.)

send out television or radio


programmes, electronic signals
= truyn pht [sng, tn hi u]

- Transparent [trns'prnt] (adj.) :

that you can see through =


trong sut

- Shine

[an]

polish sth; make sth smooth


and bright = nh bng (giy)

- Criticize

[krtsaz] (v.) :

- Reckless

['reklis]

- Regrettable [ri'gretbl]
Regretful [ri'gretfl]
- Transfer

['trnsf:]

- Transmit [trnzmt]

(v.)

place

to

say what you think is wrong or bad


about something = ph bnh,
chi trch

(adj.) :

risky = liu lnh, to bo

(n.)

tell people sth officially,


especially about a decision,
plans,etc.= thng bo, loan bo

PART 6
- Announce [nans]

24

Announcement [nansmnt] (n.) :a public or official statement that


gives people information about
something = thng bo
Announcer [nans(r)] (n.) :a person who introduces, or gives
information about, programmes
on the radio or television =
ngi gii thiu chng trnh
(truyn hnh)
- Pumpkin ['pmpkin]

(n.)

a large round vegetable with


thick orange skin = b ng

- Complimentary [kmplmentri] (adj.) : given free = tng


Compliment [kmplmnt] (v.) :

tell sb that you praise or admire


sth they have done = khen
ngi, chc tung.

Compliment [kmplmnt] (n.) :

a remark that expresses praise


or admiration of sth = li khen,
li ca ngi.

- Valve

[vlv]

(n.)

a device in a pipe or tube


which controls the flow of air,
liquid or gas, letting it move in
one direction only = van

- Occur

[k(r)]

(v.)

happen especially unexpectedly


= xay ra

Occurrence [krns] (n.)

sth that happens or exists = s


xay ra, chuyn xay ra

- Concur

[knk:(r)]

(v.)

agree with someone or


something = cng xay ra, trng
hp

- Fume

[fju:m]

(n.)

strong-smelling gas or smoke


that is unpleasant to breathe in
= khi, hi khi

- Realtor

['rlt(r)]

(n.)

a real estate agent = nhn vin


quan l nh t

- Patio

['pti]

(n.)

a flat hard area near a house,


where people sit outside = sn,
hin, hnh lang l thin

PART 7

25

- Cruise

[kru:z]

(n.)

a journey on a ship for pleasure


= cuc i chi bin bng tu

- Ultimate

[ltmt]

(n.)

the best = ci tt nht

- Knowledgeable [nldbl] (adj.) :

knowing a lot about many


different subjects or about one
particular subject = thnh tho,
am hiu

e.g.: He is very knowledgeable about plants.


- Handicrafts [hndikr:ft] (n.) : beautiful objects made by hands =
th cng
- Crafts

[kr:ft]

an activity involving a special


skill at making things with
your hands = ngh th cng

- Recreation [rekrien] (n.)

enjoyment = s tiu khin.

- Consultant[knsltnt] (n.)

an expert who gives help and


advice on a particular subject =
ngi t vn, c vn

- Procedure [pr'si:d]

the correct way for doing sth =


th tuc

- Assistance [sst()ns] (n.)

help or support = s gip

- Conduct

organize and perform an


activity = chi o, kim sot

tin hnh cu c hp

[kndkt]

(n.)

(n.)

(v.)

Conduct a meeting
- Bellhop

['belhp]

(n.)

a young man who carries bags,


takes messages etc. in a hotel

- Dresser

[dres(r)]

(n.)

a large piece of wooden


furniture with shelves in the
top part and cupboards below =
t qun o

26

UNIT 6: COMPARATIVES AND SUPERLATIVES


PART 1
- Belt

[belt]

(n.)

a circular band of sth such as


rubber that connects or moves
parts of a machine = bng
chuyn

- Stack

[stk]

(v.)

put sth into a tidy pile = sp


xp

- Warehouse ['wehaus]

(n.)

a large building where goods


are stored before being sent to
shops = nh kho

- Stuff

(v.)

fill sth with sth = nhi

gu nhi bng

an organization that has a


particular purpose = vi n, hc
vi n

(adj.) :

using clever new ideas and


methods = c tnh cht i
mi, sng kin

['stf,:]

stuffed bear
Part 2
- Institute

['institju:t]

(n.)

Part 4
- Innovative ['inouveitiv]

Innovation [,n've()n] (n.)


- Applause ['pl:z]

(n.)

clap hands = v tay

- Resident

(n.)

a person who lives in a place =


c dn

(v.)

move people from a dangerous


place to somewhere safer = di
tan, s tn

(n.)

Presidents assistant = ngi


phu t ca Tng thng

['rezidnt]

- Evacuate [i'vkjueit]

Part 5
- Presidential aide
[,prez'den()l]
- Utmost

['tmoust]

(adj.) :

greatest = v cng, cc ky

27

Part 6
- Fabric

['fbrik]

(n.)

cloth = vai

putting sb/sths name on an


official list = s ng k

Part 7
- Registration [,redi'strein] (n.)
Register

['redst(r)] (v.)

- Undergraduate
[,nd'grdut]

(n.)

a university student who has


not yet taken his/ her first
degree = sinh vin cha tt
nghi p

- Comedian [k'mi:din]

(n.)

a person whose job is to


entertain people and make
them laugh by telling jokes or
compose the humorous plays=
nh son hi kich

- Ceremony ['serimni]

(n.)

a formal public or religious


event = l

- Donate

(v.)

contribute

[dou'neit]

- Senior citizen ['si:ni'sitizn] (n.) :

sb who is over 60 or is retired


= ngi gi, ngi v hu

- Legendary ['ledndri] (adj.)

very famous and admired,


mythical = thu c v huyn
thoi

- Expertise [,eksp'ti:z]

(n.)

a high level of special


knowledge or skill = s thnh
tho, tinh thng

- Genre

(n.)

a particular type or style of


literature, art, film or music
that you can recognize because
of its special characteristics =
th loi

[:nr]

28

UNIT 7: NEGATION
PART 1
- Clothes

[klouz]

(pl.n.) :

things worn to cover the body


and limbs = qun o

- Pile up

['pail p]

(v.)

an accumulation of things =
xp ng; cht chng ln

- Behind

[bi'haind]

(adj.) :

at the back of = pha sau;


ng sau

e.g.: Dont look behind!


- Sale sign

[seil sain]

:
(phr.) :

e.g. The sale sign is over there.

ng nhn li ng sau!
bang ghi gi bn

Bang ghi gi bn ng kia.

- Gilf shop ['gift p]

(n.)

dealing in articles suitable for


gifts = ca hng chuyn bn
qu tng

- Shelf

(n.)

k ; gi ( vt no )

[elf]

- On the shelf

(phr.) :

(thng tuc) xp x; bo i;
khng cn ch li (vt no )

- Hang

[h]

(v.)

fasten or attach to an object


above = treo ln

- Closet

['klzit]

(n.)

a wardrobe or a small room for


storing supplies or clothing =
(t M) t hoc phng nho
vt no .

- Shop

[p]

(v.)

to go to a shop to buy or view


goods = n ca hng mua
hng hoc xem hng

- Mall

[m:l]

(n.)

a large shopping centre =


thng x

- Exit

['eksit]

(v.)

to leave or get out of (swh) =


thot him; ra khoi (ni no
)

e.g.: In the event of a fire, exit the building at the rear.


= Khi xay ra vu chy, thot ra khoi to nh bng li thot him pha sau.

29

- Buy

[bai]

(v.)

to get sth by paying money for


it = mua

- Movie Theater ['mu:vi 'it] (n.) :

rp chiu bng

- Window

['wind]

(n.)

the space or area beside or


behind a window, used for
displaying goods, etc. at the
front of a shop = ging nh
ca s pha trc quy hng
trng by hng bn hoc cung
cp thng tin cho khch hng

- Clean

[kli:n]

(v.)

to make clean = lau sch

- Load (with sth) [loud]

(v.)

to carry; to charge with a load


= cht chng; nhi nhet

- Log

[lg]

(n.)

a trunk or section of a trunk of


a fallen or felled tree = khc g
mi n h

- Cut

[kt]

(v.)

to divide with a knife or other


sharp-edged instrument into
two or more pieces = ct; ch t;
n; chem

- Empty

['empti]

(adj.) :

(of a receptacle) containing


nothing = rng; trng khng

- Put gas (in sth) [put gs] (phr.) :

du xng (vo vt no )

- Fix (sth)

[fiks]

(v.)

to repair (sth) = sa cha (vt


no )

- Wash

[w]

(v.)

to remove the dirt from sth


= ra; git

- Broken Down [broukn daun] (adj.) :

hong; h (my mc)

- On the side of the road

bn l ng

(phr.) :

- Vending Machine ['vendi m'i:n] (n.) : my bn hng t ng


- Full

[ful]

(adj.) :

having no space empty, replete


= y p

- Food

[fu:d]

(n.)

= lng thc; thc n; thc


phm

30

- Stand

[stnd]

(n.)

a booth, stall, or counter for the


display of goods for sale = sp;
quy; gian hng

- Vegetable ['vedtbl]

(n.)

= rau c qua

- Candy Bar ['kndi ba:]

(phr.) :

thanh keo; thoi keo

- Kind

[kaind]

(n.)

a class of individuals or objects


distinguished by common
essential characteristics = loi;

- Snack

[snk]

(n.)

a sip of drink, a bite or morsel


of food; a small quantity of
food eaten between meals =
thc n nhe

- Date

[deit]

(n.)

the day of the month, the


month, or the year of an event
= ngy thng

- Turn on

[t:n :n]

(v.)

to operate (a tap, switch, etc.) =


bt; vn (thit bi; my mc; )

- Light

[lait]

(n.)

a source of illumination, as the


sun or esp. a lighted candle =
ngun nh sng; en

- Headache ['hedeik]

(n.)

a continuous pain (usu. dull


and deep-seated) in the head =
chng nhc u

- Open

['oupn]

(v.)

to make (a building, box, other


enclosing object, or enclosed
space) open= m; khai mc;

- Work

[w:k]

(v.)

to do; to perform; to practise (a


task, deed, process) = lm vic

- Co-Worker [kou'w:k] (n.)

a person who works in


collaboration with another; a
fellow worker = bn ng
nghi p

- University [,ju:ni'v:sti] (n.)

trng i hc

PART 2

e.g.: She hopes to go to university next year.


= C y hy vng sang nm vo i hc.
31

- Block

[blk]

(n.)

nh khi ( gia bn con


ng); l t (chnh ph cp
cho t nhn);

- Go down this street

(phr.) :

i ht con ng ny

- Take your third right

(phr.) :

queo ng th 3 pha bn phai

- Meeting

['mi:ti]

(n.)

the action or an act of coming


together, assembling, etc. =
cu c g p g; cu c h i hp

- Branch

[br:nt]

(n.)

a part or division of a larger


system = chi nhnh (ngn
hng, cng ty, ...)

- Bakery

['beikri]

(n.)

a place where products such as


bread, cake, and pastries are
baked or sold = l bnh m;
hiu bnh

PART 3
- Worried (about sb/sth) ['wrid] (adj.) :

troubled, perturbed, uneasy, or


distressed in mind = bn chn;
to ra lo lng

- Lost

[lost]

(v.)

(qu kh ca lose) mt i

- Credit Card ['kredit k:d] (v.)

a card issued by a bank,


business, etc., authorizing the
acquisition of goods and
services on credit = th tn
dung

- Check

(n.)

cheque; a written order to a


bank to pay an amount from
funds on deposit = tm sec

(v.)

kim li; xem k

[tek]

- Overnight [,ouv'nait]

(adv.) :

for the duration of a night =


qua m

e.g.: He stayed overnight at his friend's house last night.


= m qua anh y ng nh qua m nh bn anh y.
- Miss

[mis]

- Secretary ['sekrtri]

(v.)

to fail to observe intellectually


= khng trng thy

(n.)

a person employed by an
individual or a business to
32

assist with correspondence,


make appointments = th k
- Suggest

[s'dest]

(v.)

to propose (a theory, course of


action, option, etc., that, doing)
= nghi; xut; gi

- Reservation [,rez'vein] (n.)

an arrangement by which
accommodations, seats. ect. are
held for one = s t ch trc.

e.g.: I'd like to make a table reservation for two people at 7.p.m.
= Ti mun t trc m t bn cho hai ngi vo lc 7 gi ti.
- Wallet

['wlit]

(n.)

a small flat bag or case, usually


of leather and freq. closed by a
flap fastened with a button or
clasp; esp. one for carrying
banknotes, tickets = ci v

- Draw

['dr:]

(n.)

a drawer of a cabinet = ngn


keo

- Ready

['redi]

(adj.) :

with preparations complete =


sn sng

- Trip

[trip]

(n.)

a journey or excursion = cu c
du ngon; chuyn i

- Confirm

[kn'f:m]

(v.)

to make firm or firmer = xc


nh n; chng thc

- Find

[faind]

(v.)

to discover or obtain by
searching = pht hi n; tm
thy; tm ra;

e.g.: He was found wandering a mile from his home.


= Ngi ta pht hin anh ta i lang thang cch nh m t d m.
- Pay (sb; for sth; sth to sb/ for sth)

- Lunch

[pei]

(v.)

give (a person) money etc. that


is due for goods received, or a
service done = tra; np; thanh
ton (tin; lng)

[lnt]

(n.)

a meal taken around midday or


early in the afternoon/ ba tra

- Conversation (with sb about sth)


33

[,knv'sein]

(n.)

cu c ni chuy n; cu c m
u n

- Take place [teik pleis]

(phr.) :

din ra

- Store

(n.)

a large shop dealing in a great


variety of articles = ca hng

(n.)

the areas away from cities and


conurbations = nng thn

- Train station [trein 'stein] (phr.) :

a centre, where trains depart


and arrive = nh ga xe la

- Talk about (sth) [t:k 'baut] (v.) :

discuss / bn v (iu g )

[st:]

- Country(side) ['kntri]

e.g.: We'll talk about that point later. = Chng ta se bn v im sau.


- High

[hai]

(adj.) :

of great or above average / cao

- Price

[prais]

(adj.) :

the (esp. stated) sum in money


or goods = gi tin

- Deal

[di:l]

(n.)

a transaction; an arrangement =
s giao dich; s thoa thun

e.g.: We did a deal with the management on overtime.


= Chng ti thoa thu n vi ban gim c v gi lm thm.
- Shirt

[:t]

(n.)

o s-mi

- Think

[ik]

(v.)

to have in mind = suy ngh;


ngh

- Great

[greit]

(adj.) :

remarable; very good = tuyt


vi

- Live

[liv]

(v.)

to have life = sng

e.g.: As long as we live, we will fight agaist oppression and exploitation.


= Chng no cn sng, chng ta cn u tranh chng p bc v bc l t.
- Costly

['kstli]

(adj.) :

expensive = t tin; tn tin

- Noisy

['nizi:]

(adj.) :

making a loud noise; = n o

- Expensive [ik'spensiv]

(adj.) :

causing much expense; costly


= (t M) xa hoa; t tin

- Crazy

(adj.) :

(of a person, action, etc.)


insane, mad; absurd = in di;
ngu xun

['kreizi]

e.g.: That noise is driving me crazy.

= Ting n lm cho ti pht in.


34

- True

[tru:]

(adj.) :

right, correct = th t; ng

- Manage

['mnid]

(v.)

quan l; xoay s

- Salary

['slri]

(n.)

fixed regular payment made by


an employer to an employee in
return for work = tin lng

- Difficult

['difiklt]

(adj.) :

hard to do = kh khn; gay go

e.g.: It is difficult to answer this question.

= Cu hoi ny kh tra li.

- Save money [seiv 'mni] (phr.) :

tit kim tin

PART 4
- Cell phone [selfn]

(n.)

i n thoi di ng (nh cell;


cellular phone)

- Organizer [':gnaiz(r)] (n.)

a person who organizes or


arranges sth systematically =
ngi t chc

- Calendar ['klind]

(n.)

lich (ghi nm thng); lich cng


tc

- Address

['dres]

(n.)

ia chi

- Product

['prdkt]

(n.)

a thing which is produced


commercially for sale = san
phm

- Cost

[kst]

(v)

to required a specified payment


= c th mua c vi gi l;
yu cu phai tra tin l

- Camcorder ['kmk:d(r)] (n.)

a portable video camera


incorporating a built-in video
recorder = my quay phim di
ng

- Offer

to present for sale = a ra bn;


cho bn

['f]

(v.)

- Latest technology [leitist tek'tli] (phr.) : cng ngh mi nht


- Model

['mdl]

(n.)

the design, pattern = kiu; mu;


m hnh

- Excellent ['ekslnt]

(adj.) :

xut sc; u t

- Feature

(n.)

a distinctive or characteristic
part of a thing = c trng;
tnh nng c bi t

['fi:t]

35

e.g.: Our latest model of phone has several new features.


= Kiu i n thoi mi nht ca chng ti c nhiu tnh nng mi.
- Beside

[bi'said]

(prep.) :

- Besides =In addition


- Camera

next to = bn cnh
= ngoi ra; thm vo

['kmr]

(n.)

any apparatus used for taking


photographs
or
television
pictures = my chup anh, my
quay phim

- Organize [':gnaiz]

(v.)

to make arrangements for = t


chc; cu to; thit l p

- Allow (sb to do sth) ['lau] (v.)

to let (sb do sth) = cho phep


(ngi no lm iu g )

= Organise

e.g.: My boss doesn't allow me to make the personal calls.


= ng ch ti khng cho phep ti gi i n thoi ring.
- Store (up to) [st:]

(v.)

- Mega

['meg]

(prefix) :

large, great = triu; tht to ln

- Pixel

['piks()l]

(n.)

im anh

- Capacity [k'psti]

(n.)

the maximum amount or


number that can be contained,
etc. = dung lng

- Access

['kses]

(v.)

the action of process of


obtaining stored (documents,
data, ) = truy cp; s dung
thng tin

- Song

[s]

(n.)

a brief musical composition for


singing = bi ht

- Grow

[gr]

(v.)

to develop and reach maturity


= pht trin

- Quickly

['kwikli]

(adv.) :

nhanh; nhanh chng

- Bicycle

['baisikl]

(n.)

a vehicle having two wheels


turned by pedalling = xe p

- Skateboarding ['skeit,b:di] (n.):

to collect and keep in reserve =


lu tr; tch tr (ln ti)

mn trt vn
36

- Extinction [iks'tikn]

(n.)

the state or fact of being extinct


= s hy dit; s tn lui;

- Handball ['hndb:l]

(n)

A game similar to football in


which the ball is thrown to get
it into the opposing team's goal
= mn bng nem

- Fashion industry ['fn 'indstri] (phr.) : ngnh kinh doanh thi trang
- Important [im'p:tnt]

(adj.) :

significant; noteworthy = quan


trng; trng yu; h trng

- Leisure

(n.)

free time = thi gian ri

['le]

- Entertainment [,ent'teinmnt] (n.) :

A thing which entertains or


amuses sb = s tiu khin; s
giai tr

- Fashion

['fn]

(n.)

a particular make, shape, style


of clothing = thi trang; mt

- Realize

['rilaiz]

(v.)

to comprehend completely
= nhn thc r (nh realise)

- Face

[feis]

(v.)

- Recent

['ri:snt]

(adj.) :

to meet face to face; confront


= i mt
gn y

- Interest (in sb/ sth) ['intrst] (n.) :

(a feeling of) curiosity or


concern = s quan tm; s
thch th

- Popuplar ['ppjul]

(adj.) :

commonly known; general =


ph bin; c a chung

- Accessory [k'sesri]

(n.)

an additional or subordinate
thing = phu tng; vt kem
theo

- Appear

(v.)

to become visible = xut hin

- Represent [,repri'zent]

(v.)

to stand for; symbolize = tng


trng cho; ng vai tr

- Sector

(n.)

a region or district of a larger


geographical area; an area of
industry or of economic
activity = lnh vc; khu vc

['pi]

['sekt]

PART 5
37

- Calm

[k:m]

(adj.) :

peaceful / cool = im tnh

- Ghost

[gst]

(n.)

the soul or spirit of a dead


person = hn ma

- Believe (in sb/ th) [bi'li:v] (v.)

trust = tin tng, tin chc chn

- Continue [kn'tinju:]

(v.)

to go on after an interruption =
tip tuc; lm tip

- Lie

[lai]

(n.)

an intentional false statement =


s ni di; s la di

- Strongly

[strli]

(adv.) :

mnh; r rang

- Criticize (sb/ sth for sth) ['kritisaiz] (v.) : to find fault, be censorious =
ph bnh; ph phn; chi trch
- Show up

[ou p]

to put in an appearance; be
present; = xut hi n; c m t

- Conference ['knfrns] (n.)

a formal (esp. annual) meeting


= h i nghi

- Expect

[iks'pekt]

(v.)

to look forward to the


occurrence or appearance of =
mong i

- Without

[wi'aut]

(prep.) :

not having; lacking = khng c

- Feel free

[fi:l fri:]

(phr.) :

c thoai mi; c t nhin

- Ask

[a:sk]

(v.)

to request = yu cu

(v.)

to make whole or perfect =


hon thnh; lm xong

- Complete [km'pli:t]

(v.)

e.g.: You have 20 minutes to complete the test.


= Bn c 20 pht hon thnh bi kim tra.
- Task

[t:sk]

(n.)

a piece of work imposed on or


undertaken by a person =
nhi m vu; ngha vu; ph n s

- Evidence ['evidns]

(n.)

sth serving as a proof; material


admissible as testimony in a
court of law = (php l) chng
c; bng chng

- Case

(n.)

trng hp; hon canh; tnh th

(adj.) :

reached after careful = suy xet


cn th n; th n trng

[keis]

- Considered [kn'sidd]

38

- Vision

['vin]

(n.)

visual perception; an instance


of seeing = thi lc; kha nng
nhn thy

- Leave scarred [li:v 'ska:rd] (phr.) :

li vt theo; bi theo

- Accident

['ksidnt]

(n.)

an unfortunate event, esp. one


causing injury or damage = ri
ro; tai nn; tai bin

- Bar

[ba:]

(n.)

quy ru; tim ru

- Frequently ['fri:kwnt]

(adv.) :

thng xuyn; hay xay ra

- Drop (in/by) [drp]

(v.)

ghe vo; tp vo (ni no )

- Call (in/ on) [k:l]

(v.)

ghe thm; tt vo thm

- Color-blind [kl blaind] (phr.)

m mu

- Assign

to allot; to allocate = phn


cng; chia phn

allotment; allocation=nhi m vu

['sain] (v.)

- Assignment ['sainmnt] (n.)

e.g.: Your next assignment will be to find these missing persons.


= Nhi m vu sp ti ca anh l tm kim nhng ngi mt tch .
- Dream (of sth) [dri:m]

(v.)

- Wonderful ['wndfl]

(adj.) :

m tng n ci g
very remarkable or admirable;
extremely good; excellent = ky
l; phi thng; ky di u

e.g.: The child's skill is wonderful for his age.


= Ti nng ca c u be th t l phi thng vo la tui c uy.
- Dependent (on/ upon sb/ sth) (adj.) :

determined or influenced by
another = phu thuc; da vo

- Mostly

hu ht; phn ln; thng l

['moustli]

(adv.) :

e.g.: We're mostly out on Sundays.


- Weather

['we]

(n.)

= Chng ti thng i chi cc


ngy ch nh t.
:

thi tit; tit tri

- Memo/ memorandum ['memou] (n.) :

th thng bo (n i b)

- Employee [,impli'i:]

(n.)

a person who works for an


employer = ngi lm cng

- Personel

(n.)

An administrative division of
an organization concerned with

[,p:s'nel]

39

this body or persons = (t M)


phng nhn s (nh personnel
department)
- Note

[nout]

(v.)

to write down; to make a note


= ghi ch; ch thch

- Serving uniform ['svi 'ju:nif:m] (phr.): ng phuc phuc vu


- Worn

[w:n]

(v.)

(qu kh ca wear) mc; mang

- Serve (sb with sth) [s:v] (v.)

phuc vu; dn (mn n no


cho ai )

e.g.: They served me with curried chicken.= H dn mn ca-ri g cho ti.


- Ordinary [':dnri]

(adj.) :

commonly encountered; usual


= thng; thng thng

- Circumstance ['s:kmstns] (n.):

one of the conditions or facts =


hon canh; tnh hung

- Professional [pr'fenl] (adj.) :

chuyn nghi p ; nh ngh

- Dress

[dres]

(v.)

to put clothes on = mc qun


o vo (nh clothe)

- Alike

['laik]

(adj.) :

similar = ging nhau; tng t

- Tolerate

['tlreit]

(v.)

to treat with forbearance = tha


th; khoan dung

- Dirty

['d:ti]

(adj.) :

dull in color = bn thiu; d bn


(nh soiled)

- Issue

['isju:; 'iu:]

(v.)

to produce or provide sth


official = pht hnh; in ra

- Additional item ['dinl 'aitm] (phr.) :vt cung cp thm


- Inform (sb of/ about sth) [in'f:m] (v.) : to impart information = thng
bo (cho ai bit v iu g)
- Run

[rn]

(v.)

- Soon

[su:n]

(adv.) :

within a short time = chng bao


lu na

e.g.: We shall soon know the result.

= Chng ta se sm bit kt qua.

- No longer
- Cancel

['knsl]

hot ng

(phr.) :

khng cn na

(n.)

an act of cancelling = s xo
bo; s huy bo; s bi bo

40

(v.)

bo; xo bo; bi bo (hp ng)

- Until

['ntil]

(prep.) :

trc khi; cho n khi (= till)

- Notice

['noutis]

(v.)

to notify or inform of = nh n
xet; ch ;

- Inconvenience [,inkn'vi:njns] (v.) :

to cause inconvenience to =
gy phin toi

- In fact

(idom) :

trong thc t

- Step

[step]

(n.)

one of the stages of a process =


bc

- Cost

[kst]

(n.)

The price be paid for sth = gi


phai tra; chi ph

- Route

[ru:t]

(n.)

= tuyn ng; l trnh

- Add

[d]

(v.)

thm vo

- Overall

['ouvr:l]

(adj.) :

including everything = bao


gm mi th; ton b

- Offer

['f]

(v.)

to provide = cung cp

- Sadly

['sdli]

(adv.) :

m t cch ng tic

- Hopefully ['houpfuli]

(adv.) :

m t cch y hy vng

- Remains

[ri'meinz]

(pl.n.) :

What remains after other


members or parts have gone =
phn tha; phn cn li

- Matter

['mt]

(n.)

the substance of a book,


speech, etc.= ch ; ni dung

- Contact

['kntkt]

(v.)

to get in touch with = lin lc

(n.)

a person controlling the


activities of a person or team in
sports, entertainment, etc. =
ngi quan l

(n.)

= th vi n; phng c sch

- Manager ['mnid]

Part 7
- Library

['laibrri]

- Management ['mnidmnt] (n.):

the action of managing; the


administration of (a group
within) an organization or
commercial enterprise = s
quan l; ban quan l
41

- Elevator

['eliveit]

(n.)

- Maintenance ['meintinns] (n.)

a platform raised and lowered


to transport freight or people =
(t M) thang my (nh lift)

the
action
of
keeping
something in working order =
s bao dng (my mc)

- Stairs

[stez]

(pl.n.) :

a series of fixed steps leading


from one level to another = cu
thang

- East

[i:st]

(n.)

hng ng; pha ng

e.g.: The wind is blowing from the east.

= Gi t hng ng thi ti.

- Access (to swh) ['kses] (v.)

come to (swh) i vo; i n


(ni no )

- Basement ['beismnt]

a storey of a building wholly or


partially below ground level =
tng hm

(n.)

- Break Room [break ru:m] (phr.) :

phng nghi giai lao

- Office supply ['fis s'plai] (phr.):vn phng phm


- Inventory form [in'ventri] (n.)

biu mu kim k hng tn

- Responsible (for sb/ sth) [ri'spnsbl] (adj.) : chiu trch nhim


e.g.: All pilots are responsible for their passengers' safety.
= Mi phi cng u phai chiu trch nhi m v s an ton ca hnh khch.
- Remaining [ri'meini]

(adj.) :

vn tn ti; vn cn

- Purchase ['p:ts]

(v., n.) :

buy, buying = mua, s mua

- List

[list]

(n.)

a printed or written series of


the names of persons or things,
= danh sch;bang k khai

- Indicate

['indikeit]

(v.)

to demonstrate or point out =


chi inh; cho bit; nh du

- Paper Clip ['peip klip]

(n.)

kep giy

- Notepad

(n.)

tp giy ghi chep

- Rubber band ['rb'bnd] (n.)

dy chun

- Staple

= ghim giy

[nout pd]
['steipl]

(n.)

42

- Ream

[ri:m]

(n.)

ram giy ( in hoc photo,


khoang 500 t/ ram)

- Record

['rek:d]

(v.)

to set down for preservation in


a record = ghi li; ghi chep

- Several

['sevrl]

(adj.) :

being of a number more than


two or three, but not many =
nhiu hn ba; vi; dm ba

e.g.: I have read this books several times.= Ti c quyn sch ny vi


ln.
- Entry

['entri]

(n.)

the inclusion of a item in a


record = s ghi s; s ghi vo
biu mu

- Register

['redist]

(v.)

to record officially = ng k

- Registration [,redi'strein] (n.)

the act of a process


registering = s ng k

- Course

[k:s]

(n.)

kha; t; (chng trnh hc)

- Recently

['ri:sntli]

(adv.) :

gn y; mi y

- College

['klid]

(n.)

trng cao ng; trng trung


cp ngh chuyn nghip; (t
M) trng i hc, ho c m t
b ph n ca trng i hc

- Full time staff

(phr.) :

of

nhn vin lm vic ton thi


gian

- Interested in (sb/ sth) ['intristid] (adj.) : quan tm n (ai / vic no


, vt no )
- Information [,inf'mein] (n.)

facts = thng tin

- Application [,pli'kein] (n.)

a request, as for a job = n xin


(nhp hc; vic lm)

- Process

['prouses]

(n.)

the entire course of a legal


action = th tuc

- Assistance ['sistns]

(n.)

s gip ; s h tr

- Brochure [brou']

(n.)

a pamphlet; booklet = sch


mong thng tin ho c quang co

- Faculty

(n.)

a division of learning at a
college or university; the
teachers in a college or school

['fklti]

43

= khoa (ca trng i hc);


(t M) ton cn b giang dy
ca m t khoa trong trng H
- Funding

['fndi]

(n.)

a source of supply = qu ti
tr; s ti tr vn

- Provide

[pr'vaid]

(v.)

to furnish; to suppy = cung


cp; cung ng

- Obtain

[b'tein]

(v.)

to succeed in gaining = t
c; c c; thu c

- Request

[ri'kwest]

(n.)

an act or example of asking =


li yu cu; xut

- Department secretary

(phr.) :

th k khoa, phng, ban

- Make sure

(phr.) :

nm chc; bao am

- Interfere (with sth) [,int'fi] (v.) :

gy tr ngi; can tr

- Schedule
['edju:l; 'skedju:l;'skedl] (n.)
- Present

timetable = k hoch lm vi c

[pri'zent]

(v.)

hand in, give = trnh; n p (


c ai duyt)

- Selection [si'lekn]

(n.)

a particular choice = s la
chn; s tuyn la

- Supervisor ['su:pvaiz] (n.)

a person who supervises a


person, task, etc. = ngi gim
st; ngi quan l

- Signature ['signt]

(n.)

a person's name, initials, or


distinctive mark, used in
signing a letter, document =
ch k

- Payment method

(phr.) :

phng thc thanh ton (l ph)

- Department code [di'p:tmnt koud] (n.): m s phng ban


- Confirmation [,knf'mein] (n.): the action of making firm = s xc
nh n; s chng thc
- Within

[wi'in]

(prep.) :

- Complain (about sth) [km'plein](v.) :

insde the fixed limits of = trong


gii hn n inh (thi gian;
vic no )
to
express dissatisfaction
with = phn nn; than phin
44

- Fee

[fi:]

(n.)

a fixed charge; a payment =


ph; l ph; tin th lao

- Eligiable

['elidbl]

(adj.) :

qualified= t cch; thch hp

e.g.: She is eligible to run for office.


- Applicant ['pliknt]

(n.)

= C y c kha nng ng c.

A person who applies or makes


request, esp. formally = ng
vin; ngi np n

- Receive (sth from sb) [ri'si:v] (v.) :

to take or to acquire sth given,


or transmitted = nhn; thu

- Permission [p'min]

the action of permitting, or


giving licence to do something
= s chp nh n; giy phep

(n.)

UNIT 8: PRONOUNS AND DETERMINERS


PART 1
- Pose

[pouz]

(v.)

to move into and stay in a


particular position

e.g.: They are posing in front of the building.


- Lift

(v.)

to move sth from a lower to a


higher position

- Ski

(n.)

one of a pair of long, flat


narrow pieces of wood

- Dam

(n.)

a wall built across a river


which stops the river's flow and
collects the water = p nc

(n.)

a document signed by a large


number of people demanding
or requesting some action from

PART 2
- Petition

[pi'tin]

45

the government or another


authority = ban kin nghi
to send the petition
Petite

[p'tit]

(adj.) :

small and thin in an attractive


way = nho xinh

(n.)

going for a long walk in the


countryside

- Approachable ['proutbl] (adj.):

being able to reach or get near


to

PART 3
- Hiking
PART 4

e.g: approachable manner (n.)


PART 5
- Contract term

(n.)

- Magnetic [mg'netik]

(adj.) :

iu khoan hp ng
with the power of a magnet =
c t tnh

e.g.: Some metals are magnetic.


- Sewage

['sud]

(n.)

waste matter such as water

- Dump

(v.)

to get rid of sth unwanted

- Guilt

(n.)

the fact of having done


something wrong or committed
a crime

Guilty

(adj.) :

responsible for breaking a law

e.g.: He was found guilty of possessing illegal drugs.


- Jovial

[dvil]

(adj.) :

cheerful and friendly

['rf()l]

(n.)

a competition or game in which


people buy numbered tickets
and can win prizes = tr chi
x s

ve s

PART 7
- Raffle

a raffle ticket
- First-hand

(adv.) :

immediately

46

- Handicraft['hndikr:ft] (n.)

an activity in which sb uses


their hands in a skilful way to
make things = ngh th cng

(n.)

sth that sb has made in a skilful


way using their hands = san
phm th cng

(v.)

encourage sb by making them


feel confident and eager to do
sth = truyn cam hng

- Inspire

[in'spai]

e.g.: After her trip to Venezuela, she felt inspired to learn Spanish.

UNIT 9: NOUNS AND ARTICLES


PART 1
- Short-sleeved [(r)t sli:vd] (adj. ) :

ngn tay [o]

e.g.: a short-sleeved shirt (n.)


- Grill

[gril]

Grill

- Crawl

[kr:l]

- Occupied ['kjupaid]

(n.)

a part of a stove which


produces strong heat to cook
food that has been placed
underneath it = v nng

(v.)

to cook sth by direct heat,


especially under a very hot
surface in a cooker

(v.)

(adj.) :

fully booked

e.g.: The tables are all occupied.


PART 2
47

- Lobby

['lbi]

- Toll-free

(n.)

(adj.) :

the (large) room into which the


main entrance door opens in a
hotel or other large building =
tin sanh; hnh lang
cost-free = (c) min thu

e.g: A toll-free telephone call is free for the person making the call.
PART 3
- Stapler

['steipl]

(n.)

a tool used for putting staples


into paper = bm giy

- Refreshment [ri'fremnt] (n.)

food and drink

- Intermission [,int'min] (n.)

a brief period between the parts


of a play, film, concert, etc.

- Auditorium [,:di't:rim](n.)

a large public building such as


a theatre

(n.)

a show in which industrial


goods, works of art, etc. are
shown to the public.

['bdit]

(n.)

a plan to show how much


money a person or organization
will earn and how much they
will need or be able to spend

- Plumbing ['plmi]

(n.)

the water pipes and similar


systems in a building

- Electrical wiring

(n.)

the system of wires that carry


electricity in a building

(n.)

time made at least several days


in advance

PART 4

PART 5
- Exposition [,eksp'zin]

PART 6
- Budget

PART 7
- Tee time

48

- Bail

[beil]

(n.)

- Symposium [sim'pouzim] (n.)

a sum of money which a


person who has been accused
of a crime pays to a law court
so that they can be released
until their trial = tin bao lnh

an occasion at which people


who have great knowledge of a
particular subject meet in order
to discuss a matter of interest =
hi nghi chuyn

qu trnh thu c ngn ng th


hai

- Second language acquisition


[,kwi'zin]
- Behind the scenes

(n.)

(adj.) :

hu trng

UNIT 10: RELATIVE CLAUSES


PART 1
- Truck

[truk]

(n.)

a large road vehicle used to


carry goods= xe tai

- Back

[bk]

(n.)

the inside or outside part of an


object, building..that is furthest
from the front = ng sau

- Light

[lait]

(n.)

sth that produces light = en

- Flash

[fl]

(v.)

to shine suddenly and brightly


for a short time = chiu sng

- Draw

[dr:]

(v.)

to make a picture with a pencil


or pen = ve

- Rest

[rest]

(v.)

stop working for a time to relax


= nghi ngi

- Bench

[bent]

(n.)

a long seat for two or more


people = gh di
49

- Garbage bag ['g:bd 'bg] (n.): a plastic bag put inside a dustbin to
hold the waste and keep the
container clean = ti ng rc
- Trashcan ['trkn]

(n.)

a container for waste = thng


rc

- Sail

['seili]

(n.)

travel = (tu) chy

- Gather

['g]

(v.)

come together and form a


group = t p hp, tu hp li

- Stadium

['steidim]

(n.)

a building for public events,


especially sports and large
concerts = sn v n ng

- Ocean

['n]

(n.)

a very large area of sea = i


ng

- Gym

[d im]

(n.)

a special building or room that


has equipments for doing
physical exercise = phng t p
th duc

- to wait in line [lain]

(v.)

stand one behind the other in a


line, waiting their turn for
something. = ng xp hng

- Weight

(n.)

any object which is heavy =


cuc t

- Equipment [i'kwipmnt] (n.)

the tools, machines etc that you


need to do a particular job or
activity = thit bi, dung cu

[wei]

PART 2
- Copier

['kpi]

(n.)

a machine that makes exact


copies of writing or pictures on
paper by photographing them =
my photocopy

- Realize

['rilaiz]

(v.)

know and understand sth, or


suddenly begin to understand it
= hiu r, nh n thc r

- Degree

[di'gri:]

(n.)

the qualification of a study


course at a university or
college that is given to you
when you have successfully
50

completed the course = hc vi;


bng cp
- Economy [i:'knmi]

(n.)

the system of trade and


industry by which the wealth of
a country is made and used =
nn kinh t

- Statistics [st'tistiks]

(n.)

the science of collecting and


examining such numbers =
khoa hc thng k

PART 3
- Lobby

['lbi]

(n.)

the (large) room into which the


main entrance door opens in a
hotel or other large building =
tin sanh; hnh lang

- Inquiry

[in'kwairi]

(n.)

(the process of asking) a


question = yu cu (thng tin)

- Credit card ['kreditka:d] (n.)

a small plastic card that you


use to buy goods or services
and pay for them later = th tn
dung

- Bank statement [bk 'stetmnt ] (n.) : a printed record of the money


put into and removed from a
bank account = ban in c ghi
ton b s tin nhp v xut
ti khoan ca khch hng trong
mt ky hn nht inh
- Balance

['blns]

(n.)

the amount of money that you


have in your bank account = s
d trong ti khoan

- Adjustment ['dstmnt] (n.)

a change in sth that makes it


better, more accurate and more
effective = s iu chinh

- Interest rate ['intrst reit] (n.)

the percentage account that a


bank or other financial
company charges you when
you borrow money, or the
percentage it pays you when
you keep money in an account
= li sut
51

- Rush

[r ]

(n.)

when a lot of people are trying


to do or get something = s
x vo (mua m t ci g...)

- Sweater

['swet]

(n.)

a piece of clothing with long


sleeves which is usually made
from wool and worn on the
upper part of the body = o len
di tay

- Sales

[seilz]

(n.)

the total number of products


that are sold during a particular
period of time = s hng ho
bn c

- Knitted

[nitid]

(n.)

made by using wool or thick


cotton and two long needles =
an len (si...)

- Goods

[gudz]

(n.)

things for sale, or the things


that you own = hng ha

- Pottery

['ptri]

(n.)

the activity or skill of making


clay objects by hand = gm

(n.)

objects
especially
knives,
forks, spoons, etc., made of
silver = lm bng bc

- Grocery store ['grousri st:] (n.):

a retail store that primarily sells


food, fruits and vegetables =
ca hng tp ha, ca hng rau
qua

- Cashier

[k'i]

(n.)

sb whose job is to receive or


pay out money in a shop =
nhn vin thu ngn

- Proud

[praud]

(adj.)

feeling pleased = t ho

- Provide

[pr'vaid]

(v.)

give sth to sb or make it


available to them = cung cp;
cung ng

- Silverware ['silv'we]

PART 4

to provide sb with sth


to provide sth for sb

52

- Fresh

[fre]

(adj.) :

- Ingredient [in'gri:djnt] (n.)

not frozen or preserved = sch,


ti

one of the foods that you use to


make a particular food or dish
= thnh phn

- Delicious [di'lis]

(adj.) :

very pleasant to taste or smell


= thm, ngon

- Various

(adj.) :

many different types of sth =


a dng

(n.)

a lot of things of the same type


that are different from each
other in some way = s a
dng

['veris]

Variety [v'raiti]

- Lettuce

['letis]

(n.)

a round vegetable with thin


green leaves eaten raw in
salads = rau dip

- Broccoli

['brkli]

(n.)

a green vegetable that has short


branch-like stems = bng cai
xanh

- Cucumber ['kju:kmb] (n.)

a long thin round vegetable


with a dark green skin and a
light green inside, usually eaten
raw = da leo

['krnti]

(adj.) :

describes food that is firm and


makes a loud noise when it is
eaten = cng v gin

['prdju:s]

(n.)

food or other things that have


been grown or produces on a
farm to be sold = nng san

gim c san xut

(n.)

a set of instructions for cooking


a particular type of food = cng
thc lm mn n

(n.)

a centre wide road in a city,


usually with trees on each side
or along the = i l, ng ln

- Crunchy

Produce

Produce manager
- Recipe

['respi]

- Boulevard ['bu:lv:]

53

- Freeway

['fri:wei]

(n.)

a very wide road in the US,


built for fast travel = ng
cao tc; xa l

- Route

[ru:t]

(n.)

a particular way or direction


between places = l trnh;
ng i

(v.)

return by the same way that


you came = quay v theo li cu

- Interpreter [in't:prit]

(n.)

sb whose job is to change


spoken words from one
language into another = ngi
phin dich

- Skill

(n.)

an ability to do sth well = k


nng

- Backtrack ['bktrk]
PART 5

[skil]

- Well-known ['wel'noun] (adj.) :

famous = ni ting

- Musician [mju:'zin]

(n.)

somwone who is skilled in


playing music, usually as their
job = nhc s

- Guess

(v.)

predict, speculate
phong on

[ges]

on,

- Acquainted ['kweintid] (adj.) :

know about sth, because you


have seen, read and used it =
quen thu c

- Military

['militri]

(adj.) :

involving or relating to the


army, navy or air force = thu c
v qun i, qun s

- Power

['pau]

(n.)

the ability or right to control


people or events = sc mnh

- Regain

[ri'gein]

(v.)

get sth back = ly li

- Decline

[di'klain]

(v.)

become gradually worse in


quality = suy tn

- Glory

['gl:ri]

(n.)

an important achievement
which earns someone great
admiration, honour and praise
= s vinh quang, v vang

- Absent

['bsnt] from (adj.) :

not present = vng mt


54

- Conference ['knfrns] (n.)

a large formal meeting where a


lot of people discuss important
matters = h i nghi

- Soccer game ['sk geim] (n.)

football game = trn thi u


bng

- Remind

[ri'maind]

(v.)

make sb remember sth that


they must do = nhc nh

- Pull out

['pul aut]

(v.)

extract; use force to take sth


from the place where it is fixed
= nh ra (rng)

(adj.) :

not at all interested in sb or sth


= lnh m, th , h hng

(adj.) :

to be directly affected or
decided by sth else = phu
thu c; l thu c

- Indifferent [in'difrnt]
indifferent to sb / sth
- Dependent [di'pendnt]

dependent on / upon sth


# Independent [,indi'pendnt] (adj.):

c lp

- Independence [,indi'pendns] (n.):

s c lp

- Particular [p'tikjul(r)] (adj.)

very careful about choosing


exactly what you like and not
easily satisfied = k lng, cu
ky

to be particular about sth


- Particle

['p:tikl]

(adj.) :

a very small piece of sth = m t


mu, manh nho (ca ci g)

- Parental

[p'rentl]

(adj.) :

relating to being a parent =


(thu c) cha me

Parental love

tnh thng cha me

- Parallel

['prlel]

(adj.) :

a relationship between two


things that exist in different
places = song song

- Youth

[ju:]

(n.)

the period of time when sb is


young = thi thanh nin; tui
tr

55

- Cut down on

(v.)

- Expenditure [iks'pendit] (n.)

make sth smaller or less in size,


or price = giam bt, ct bt
(chi tiu...)

the total amount of money that


a person spends during a
particular period of time = chi
ph tiu dng

PART 6
- Announce ['nauns]

(v.)

to officially tell people about


sth = thng bo

- Assistance ['sistns]

(n.)

help or support = s gip

- Toll-free

[tl'fri:]

(adj.) :

a toll-free telephone call is free


for the person making the call=
min ph

- Line

[lain]

(n.)

a telephone wire or connection


= ng dy i n thoi

- Client

['klaint]

(n.)

a customer or someone who


receives services = khch hng

- Access

['kses]

(v.)

find information on a computer


= truy c p

- Clinic

['klinik]

(n.)

a
place
where
medical
treatment is given to people
who do not need to stay in the
hospital = phng khm cha
b n h cho b n h nhn ngoi tr

- Location

[lou'kein]

(n.)

a particular place = ia im

- Concern

[kn's:n]

(n.)

a feeling of worry about sth


important = mi quan tm, lo
lng

- Inform

[in'f:m]

(v.)

to officially tell or give sb


information = cho ai bit v ci
g; ni cho ai bit

(n.)

sb who secretly tells the police,


the army about criminal
activities for money = chi
im, m t thm

(v.)

draw a conclusion = suy ra

Informer [in'f:m]

- Infer

[in'f:]

56

- Official

['fil]

(n.)

sb who is in a position of
authority in an organization =
vin chc, cng chc

- Expert

['eksp:t]

(n.)

sb who has a special skill or


special knowledge of a subject
= nh chuyn mn; chuyn gia

- Appropriate ['prouprit] (adj.) :

correct or suitable for a particular


time, situation or purpose =
thch hp

- Concentrate ['knsntreit] (v.)

to give attention or efforts


towards a particular activity,
subject or problem = t p trung

(n.)

a short performance that an


actor, musician, dancer, etc.
gives in order to show their
ability and suitability for a
particular play, film, show, etc.
= s th ging (trc khi nh n
vo lm din vin ht)

- Contract ['kntrkt]

(n.)

a legal document that states


and
explains
a
formal
agreement
between
two
different people or groups, or
the agreement itself = hp
ng

- Contestant [kn'testnt]

(n.)

someone who competes in a


contest = ngi d thi

- Participate[p:'tisipeit]

(v.)

join, take part in = tham gia

- Renew

[ri'nju:]

(v.)

increase the life of or replace


something old = lm mi, gia
hn

- Loan

[loun]

(n.)

a sum of money which is


borrowed, often from a bank,
and has to be paid back,
usually together with an extra
amount of money that you have
to pay as a charge for
borrowing = tin cho vay

PART 7
- Audition

[:'din]

57

- Process

['prouses]

(n.)

series of actions that you take


in order to achieve a result =
qu trnh; quy trnh

- PIN

[pin]

(n.)

Personal Identification Number


= m s nh n dng c nhn

- Social security ['soul si'kjurti]: welfare = phc li x h i


- Generate ['denreit]

(v.)

to cause something to exist =


cp pht, pht ra

- Establish [is'tbli]

(v.)

set up = thnh l p

- Estimate

(v.)

to guess the cost, size, etc. of


something=nh gi;c lng

thi gian c lng

['estimeit]

Estimated time
- Politician [,pli'tin]

(n.)

a member of a government or
law-making organization = nh
chnh tri; chnh khch

- Package

['pkid]

(n.)

a parcel = gi hng, bu ki n

- Packet

['pkit]

(n.)

small paper or cardboard


container in which a number of
small objects are sold = gi
nho

- Taco shell [' tk el]

(n.)

a hard, folded tortilla (= thin


flat bread) filled with meat,
cheese, etc. and hot spicy sauce
= bnh thit chin gin (M-hic)

- Tortilla

[t:'ti:l]

(n.)

a type of thin round Mexican


bread made from maize flour =
bnh m dng det c lm t
bt bp c xut x t Mexico

- Praise

[preiz]

(v.)

to express admiration or
approval=khen ngi; tn dng

- Ruin

[ruin]

(v.)

spoil or destroy severely or


completely = ph hong

- Purchase ['p:ts]

(n.)

the act of buying something =


vic mua hng

- Apology

(n.)

an act of saying sorry = li t


li; li xin li

['pldi]

58

- Salsa

['pldi]

(n.)

a spicy sauce made from


tomatoes, onions and chillies =
nc st cay

UNIT 11: CONJUNCTIONS AND PREPOSITIONS


PART 1
- Mow

[m]

(v.)

cut with a blade or mower =


xen, ct (bng my xen co)

- Lawn

[ln]

(n.)

a field of cultivated and mowed


grass = bi co

Lawn mower [l'nmo] (n.)

garden tool for mowing grass


on lawns = my xen co

- Pond

[pnd

(n.)

a small lake = h, ao

- Brush

[br]

(n.)

= bn chai

(v.)

clean or tidy using a brush =


chai

(n.)

a substance used as a coating to


protect or decorate a surface =
sn

hp sn

a cleaning implement
sweeping = ci chi

- Paint

[pent]

a can of paint/ paint can


- Broom

[bru:m]

(n.)

for

PART 2
- Boarding pass ['b:d p:s] (n.): a pass that allows you to board a ship
or plane = th ln tu/ my bay
- Manual

['mnjul]

(n.)

a small handbook = sch hng


dn

(n.)

an electronic device that


answers the telephone and
records messages = my tra li
t ng

PART 4
- Answering machine
[':nsr m''i:n]

59

- Customer service representative


['kstm 's:vs reprz'enttv] (n.) :an employee giving customer care
activities = nhn vin phuc vu
khch hng
- Effect

[fekt ]

(n.)

result = kt qua, hiu qua

- Graphic

['grfk]

(n.)

the activity of drawing or


making pictures = ha

- Processing speed['proses spi:d] (n.): a computer's processor speed =


tc x l
- Boost

[bu:st]

(v.)

increase sth and make it more


successful = y mnh, nng
ln

- Joint project [dnt]

(n.)

a task which is shared by or


belonging to two or more
people = d n hn hp
(chung)

- Bump into sb [bmp]

(v.)

meet sb unexpectedly = gp ai
mt cch tnh c

- See sb off

(v.)

go with someone to the station,


airport, or port and say
goodbye to them there = tin ai

(adj.) :

quick at learning things, clever


= thng minh

- Persuade [p'sweid]

(v.)

give someone good reasons for


doing something, convince =
thuyt phuc

- Submit

(v.)

present, hand over formally =


trnh, trnh

- Valuables ['vljublz] (n.)

things that you own that are


worth a lot of money,
especially small objects such as
jewellery = qu gi

(adj.) :

free from danger or the risk of


harm = an ton

(n.)

a strong metal cupboard with


special locks, in which you

PART 5

- Bright

Safe

[brat]

[sb'mt]

[sef]

60

keep money, jewellery, or other


valuable things = ket st

PART 6
- Subtitle

['sbtatl]

(n.)

translation of foreign dialogue


of a movie or TV program =
phu

- Duty

['dju:ti]

(n.)

work that you are obliged to


perform = trch nhim

- Oversee

['ovsi:]

(v.)

to supervise, guide = gim st

- Must

[mst]

(n.)

necessity or essentiality = s
cn thit

- Flexible

['fleksbl]

(adj.) :

capable of being changed =


linh hot

(n.)

someone
who
is
being
considered for a position = ng
vin

- Worldwide ['w:ldwad] (adj.)

exist or happen throughout the


world = trn ton th gii

- Simultaneous [sml'tenis](adj.):

happen or exist at the same


time = ng thi

- Release

[r'li:s]

(n.)

publish, prepare and issue for


public distribution or sale = s
pht hnh ( mt b phim, a
ht, sch)

- Expire

[ks'pa]

(v.)

run out, lose validity = ht hn,


ht hiu lc

- Direct debit [d'rekt 'debt] (n.)

a single order to allow a


commercial, or similar entity to
charge directly to one's bank
for a regular payment = ghi n
trc tip

- Issue

['sju:]

(n.)

the version of a newspaper or


magazine that is published = s
bo, tp ch

- Sort out

[s:t at]

(v.)

solve = giai quyt (vn )

- Candidate ['knddet]

61

- Refund

[r'fnd]

(n.)

money returned to a payer =


tin c hon li

- Residential[rez'denl] (adj.)

used or designed for residence


= , dn c

- Heat

(v.)

make hot or hotter = si m

- Thermostat [':mstt] (n.)

a device that switches a system


or motor on or off according to
the temperature = b n nhit,
b iu chinh nhit

- Bulletin

['bltn]

(n.)

a short news report on the radio


or television = ban tin

- Enclose

[nk'loz]

(v.)

to put something in the same


envelope as the letter = nh
kem, gi kem theo

- Rent

[rent]

(n.)

the amount of money that you


pay regularly to use a house,
flat, or piece of land = tin thu
nh

- Insurance [n'rns] (n.)

an arrangement in which you


pay money to a company, and
they pay money to you if
something unpleasant happens
to you = bao him

- Utilities

[ju:'tltiz]

(n.)

important service such as


water, electricity, or gas that is
provided for everyone = tin
ch cng cng

- Deposit

[d'pzt]

(v.)

pay a sum of money into a


bank account or savings
account = chi tra, gi (tin vo
ngn hng ly li)

- Paycheck [pe'tek]

(n.)

a check issued in payment of


wages or salary = phiu lnh
lng

PART 7

[h'i:t]

- Automated operator
62

[':tmetd 'pret] (n.) :


- Transfer

(v.)

h thng lm vic t ng
:

move from one


another = chuyn

place

to

- ATM = Automated Teller Machine (n.) : my rt tin t ng


- Versatile

['v:stal]

(adj.) :

can be used for many different


purposes = nhiu tc dung, a
nng

(n.)

save or make a lot of money in


comparison with the costs
involved = hiu qua v chi ph,
tit kim chi ph

- Contribution [kntr'bju:n] (n.) :

a sum of money that you give


in order to help pay for
something = tin ng gp

- Stuff envelope [stf 'envlop] (v.) :

fill it with something = bo/


nhi vo phong b

- Cost effectiveness
[kst 'fektvns]

- Create handicraft
[kri'et 'hndikr:ft]

(v.)

produce handicrafts = ch to
th cng m ngh

- Treat

[tri:t]

(n.)

an occurrence that causes


special pleasure or delight =
iu vui sng, iu thch th

- Roughly

['rfl]

(adv.) :

approximately = c chng,
i khi

- Financial commitment

(n.)

an engagement by contract
involving financial obligation =
s cam kt v ti chnh

- Promote

[pr'mot]

(v.)

try to increase the sales or


popularity of a product = xc
tin, quang co

- Luxury

['lk ri]

(n.)

sth expensive which is pleasant


to have but is not necessary =
xa xi, s xa hoa

63

UNIT 12: CONDITIONALS


PART 1
- Grill (=broil) [gril ]

(v.)

to cook something by direct


heat, especially under a very
hot surface = nng bng v
nng

- Picnic table

(n.)

bn ngoi tri cho ngi i


d ngoi

- Break

(n.)

a short period of rest = (vic)


nghi giai lao

take a break

nghi giai lao

break room

phng nghi

chi (nh) bi

xo, trn bi

[breik]

- Play cards
mix up the cards
- Bug

[bg]

(n.)

an insect or similar small


creature = con b

- Leaf

[li:f]

(n.)

l cy leaves (s nhiu)

ci nga

- Ride a horse
- Stairs

[sterz]

(pl.n.) :

a set of steps which lead from


one level of a building to
another = cu thang b

- Cross

[krs]

(v.)

go across = i ngang qua, bng


qua

i (ngang) qua ng

(hng) mu

hp ngmu

c phn, kho (cha hng)

available = c trong kho

part = b phn, khu vc

Cross the street.


PART 2
- Sample

[s:mpl]

(n.)

sample contract
- Stock

[stk]

(n.)

In stock [in stk]


- Section

[sekn]

(n.)

64

- Birth certificate
[b:r srtfkt]

(n.)

an official document which


gives details of your birth =
giy khai sinh

make known
publicly = cp

- Issue

['sju:]

(n.)

- Normal

[n:ml]

(adj.) :

Normally
- Request

[rikwest]

- Go ahead
- Proposal

or

ordinary, usual = bnh thng,


thng thng

(adv.)
(v.)

politely, officially ask for sth =


yu cu

(n.)

li yu cu

(idiom)
[prpozl]

formally

:
start to do sth = bt u
(lm g)

(n.)

something proposed (such as a


plan or assumption) = li
nghi

(v.)

to suggest a plan or course of


action = nghi

- Recommend [rekmend] (v.)

- suggest, advise = nghi

Propose [prpoz]
PART 3

- introduce = gii thiu


- Selection [silekn]

(n.)

- choice = s chn lc
- collection = b su tp

- Branch

[brnt]

(n)

- Be located [lkeItid]
- Pass

[p:s]

(v.)

one of the offices or groups


that form part of a large
business organization = chi
nhnh (cng ty)

be situated = to lc

- go past = i ngang qua


- give sth to someone =
chuyn, giao

Ill pass the message on for you.


- Project

[prdekt]

(n.)

= Ti se chuyn tin nhn cho anh.


planned work = d n
65

- Notepad

[ntpd]

(n.)

tp giy ( ghi ch)

- Replacement [rplesmnt] (n.): the act of furnishing an equivalent


person or thing in the place of
another = s thay th
PART 4
- Feature
- Resident

[fi:tr]
[rezdnt]

(v.)

khc ho net c bit; cao

(n.)

net c bit, c im

(n.)

someone who lives at


particular place = c dn

(adj.) :

without payment = min ph

(adv.) :

about, almost = xp xi, khoang

- Free of charge
[fri: v t':d]
- Approximately
['prksmtli]

- Community [kmju:nti](n.)

all the people who live in a


particular area or place = cng
ng

- Seat belt

a safety belt used in a car or


plane to hold you in your seat
in case of an accident = dy an
ton

violent and uneven movement


within a particular area of air,
liquid, or gas = s nhiu lon

a place where vehicles,


passengers, or goods begin or
end a journey = ga (xe la, xe
but)

[si:t belt]

(n.)

- Turbulence [t:bjlns] (n.)

PART 5
- Terminal [t:mnl]

(n.)

- Pass away [p:s we]

(phr.v.) :

die = qua i, cht

- Respectfully [rspektfl] (adv.): in a respectful manner = mt cch knh


cn, tn trng
- Ceremony [sermni]

(n.)

formal event performed on a


special occasion = bui l

- Disclose

(v.)

reveal = l ra

[dskloz]

66

- Upset

[pset]

(adj.) :

unhappy and disappointed =


tht vng

- Dispose

[dspoz]

(v.)

throw away = vt bo

the act of getting rid of sth that


is no longer wanted or needed
= hnh ng vt bo

Disposal [dspozl](n.)

Disposable [dspozbl] (adj.): designed to be disposed of after use =


khng s dung li c
- Loyal

[ll]

(adj.) :

faithful = trung thnh, chung


thy

- Royal

[rl]

(adj.) :

connected with a king, queen,


or emperor, or their family =
thuc v hong gia

- Frugal

[fr'u:gl]

(adj.) :

economical, avoiding waste =


tit kim

- Likewise

[lakwaz]

(adv.) :

similarly

- Committee[kmti]

(n.)

a special group delegated to


consider some matter = y ban

- Valid

['vld]

(adj.) :

based on sensible reasoning =


hp l, ng n

- Agenda

[dend]

(n.)

a list of the items that have to


be discussed at a meeting =
chng trnh nghi s

PART 6

- Consideration [knsdren] (n.) :

sth that should be thought


about = s xem xet, cn nhc

- Guideline [gadlan]

(n.)

a rule or principle that provides


guidance
to
appropriate
behavior = nguyn tc, quy
inh

- Assign

(v.)

select someone for a specific


purpose = chi inh, phn cng

unable to change or get away


from a situation = bi ket, gp
tnh hung kh khan

have nothing to eat = cht i

[s'an]

- Be/Get stuck [stk]

- Starve

[st:v]

(v)

67

- Nutritious [nju:tr s] (adj.)


- Filling

[fl]

Filling

of or providing nourishment,
healthy to eat = b dng

(adj.) :

make you feel full when you


have eaten it = y , lm cho
mau no

(n.)

the food that you put inside a


pie, sandwich = nhn bnh

(n.)

vegetable that is produced


without
using
artificial
chemicals = rau sch (khng c
phn ha hc v thuc tr su)

- owing to = l do

- Organic vegetable
[:rgnk vedtbl]

PART 7
- Due to

[dju:]

- n hn, ti hn (lm g)
- Definition [defnn] (n.)

inh ngha

- Termination [t:mnen] (n.): the act of ending something = s chm


dt
- Wrap

[rp]

(v.)

fold paper or cloth tightly


roundsth to cover it = gi

- Celebration [selbren](n.):

a joyful occasion for special festivities


to mark some happy event = l
ky nim

- Gift-giving season

ma tng qu

state; make known = thng bo

- Announce [nants]

(v.)

- Eligible (for) ['eldbl](adj.):

suitable; meeting the conditions =


iu kin

- Charge

[t':d]

(v.)

demand payment = tnh tin

- Package

[pkd]

(n.)

a small parcel = gi, kin hng

- Come across [km krs] (phr.v.) :

find something or someone by


chance = tnh c gp/ thy

- Technical support
[teknkl sp:t]

(n.)

a repair and advice service that


some companies such as
computer companies provide
68

for their customers, usually by


telephone, fax, or e-mail = h
tr k thut
- Designated[deznetd] (adj.)

set aside for a purpose = c


chi inh trc

- Allotted time [ltd tam] (n.): time allowed to have = thi gian
inh
- Address

(v.)

direct a question at someone =


gi (cu hoi) thng n ai

- Hesitate

[heztet]

(v.)

delay doing or unwilling to do


= ngn ngi, lng l

- Hang up

[h p]

(phr.v.) :

end a phone call = gc my


(in thoi)

UNIT 13: OTHER POSSIBLE QUESTIONS


PART 1
69

- Coach

[kout]

(n.)

a person who trains people to


compete in certain sports =
hun luyn vin

- Referee

[,ref'ri:]

(n.)

the official person in sports


such as football who controls
the match and prevents players
from breaking the rules = trng
ti

- Load

[loud]

(v.)

to put a large quantity of st into


a vehicle or container = cht,
ch

- Bat

[bt]

(n.)

a piece of wood for hitting the


ball in sports such as, cricket or
baseball = gy th thao

nh bng bng gy

(v.)

to take care of children while


their parents are away for a
short time = gi tr h (trong
khi b me i vng)

(n.)

ngi trng tr

['gln]

(n.)

a measure of liquid = Galong,


n vi o lng cht long

- Lecture

['lekt]

(n.)

a long talk on a particular


subject that someone gives to a
group of people, especially to
students in a university = bi
ni chuyn, bi din thuyt

- Focus

['fouks]

(n.)

the clearness of the picture


seen through an instrument
such as a camera = s r net

r net, r rang

to take someone's attention


away from something by
making them look at or listen
to something else = lm sao
lng, ng tr

to hit the ball with a bat


- Babysit

['beibisit]

Babysitter
PART 2
- Gallon
PART 4

in focus
- Distract

[dis'trkt]

(v.)

70

distracting elements

nhng yu t khng lin quan

(v.)

to prevent someone from doing


something or something from
happening, by making it
difficult = gy tr ngi, can tr

- Foreground ['f:graund] (n.)

the part of the view in a picture


or a photograph that is closest
to you when you are looking at
it = cn canh

- Obstruct [b'strkt]

PART 5
- As well as

(adv.) :

cung nh

- Senator

['sent]

(n.)

a member of a group of elected


politicians (The Senate) who
make laws in the government
in some countries = thng
nghi s

- Fatal

['feitl]

(adj.) :

resulting in someone's death =


gy cht ngi

- Mourning ['m:ni]

(n.)

black clothes worn to show that


you are very sad that someone
has died = tang

- Suicidal

(adj.) :

wanting to kill yourself = t t,


t st

(adj.) :

dead

[,su:i'saidl]

- Deceased [di'si:st]
PART 6

- Automotive [,:t'moutiv] (adj.) :

automatic

- Vend

[vend]

(v.)

sell sth

- Subway

['sbwei]

(n.)

tube

- Depict

[di'pikt]

(v.)

to describe sb/ sth in words

- Judge

['dd]

(n.)

a person who has the ability or


knowledge to give an opinion
about sth = ngi am hiu,
ngi snh soi

ngi am hiu ngh thut

PART 7

a judge of art
- Vote sb off [vout]

(phr.v.) :

elect = bo phiu bu cho ai


71

- Subscription [sb'skripn] (n.)

an amount of money you pay,


usually once a year, to receive
copies of a newspaper or
magazine = s mua bo di hn

- Archeology [:ki'ldi] (n.)

the study of ancient societies


by examining what remains of
their buildings = nghin cu
ia thi c

- Geography[di'grfi]

the study of the countries,


oceans, rivers, mountains,
cities etc of the world = ia l
hc

(n.)

- Anthropology [,nr'pldi] (n.) :

the scientific study of people,


their societies, cultures = nhn
loi hc

UNIT 14: REVIEW


PART 1
- Hood

[hd]

(n.)

a folding cover on a car which


gives protection from the rain =
mui xe

PART 3

72

- Bakery

[bekri]

(n.)

a building where bread, cakes


etc. are made or sold =tim
bnh m

- Deli

[deli]

(n.)

a shop that sells food such as


cooked meat, cheese, and food
from other countries = tim bn
thc n ngon

- Awful

[:fl]

(adj.) :

used for emphasizing how


unpleasant
someone
or
something is = d qu, n qu

- Delicious [dls]

(adj.) :

with a very pleasant taste or


smell = ngon

- Subway

(n.)

a railway that goes under the


ground = ng xe in ngm

(n.)

the part of a building that is


partly or completely below the
level of the ground = tng hm

[dr:m]

(n.)

a play for the theatre,


television, or radio = v kich

- Suspense [sspens]

(n.)

excitement or worry that you


feel when you are waiting to
find out what has happened or
what will happen = tnh trng
hi hp

- Romance [rmns]

(n.)

an exciting and usually short


romantic relationship = truyn
lng mn

- Channel

(n.)

a television station and the


programmes that it broadcasts
= knh truyn hnh

(n.)

the evening or night of any day


except Saturday or Sunday =
m ca bt c ngy no tr
Th bay hay Ch nht

to tell someone that you are


sorry for doing something

[sbwe]

- Basement [besmnt]

PART 4
- Drama

[tnl]

- Weeknight [wi:knat]

PART 5
- Apologize [pldaz](v.)

73

wrong or for causing a problem


= xin li
- Contact

[kntkt]

(v.)

to write to someone or talk to


them on the telephone = lin
lc

- Semester [smest(r)] (n.)

one of the two periods of about


18 weeks that the school year
is divided into = hc ky

- Solution

[slu:n]

(n.)

a way to solve a problem or to


deal with a bad situation = giai
php

- Confirm

[knf:m]

(v.)

to tell someone, usually by


writing or telephoning, that
something
will
definitely
happen at the time or in the
way that has been arranged =
xc nhn

- Dress

[dress]

(v.)

to put your clothes on = mc

- Savings

[sevz]

(n.)

money that you have saved in a


bank or invested so that you
can use it later = tin tit kim

- Discount

[dskant]

(v.)

to reduce the price


something = giam gi

PART 6

of

- Cheddar cheese [ted ti:z] (n.):a type of hard yellow cheese = phomt vng cng
- Bargain

[b:gn]

- Spruce up [spru:s p]

- DIY

(v.)

to try to persuade someone to


give you a better price or make
an agreement that suits you
better = tra gi

(phr.v.) :

to make oneself/ sb tidy and


clean and smart = lm cho ai
gn gng sch se

[di: a wa] (n.)

do-it-yourself: the activity of


making or repairing things for
your home instead of paying
someone to do them for you =
vic t lm ly
74

PART 7
- Demonstrate [demnstret] (v.): to show clearly that something is true
or that it exists = chng minh,
giai thch
- Consider [knsd(r)] (v.)

to think about something


carefully before making a
decision or developing an
opinion = xem xet

- Accelerate [kselrt]

(v.)

to increase speed rapidly = tng


tc

- Toaster

(n.)

an electrical device for making


toast = thit bi lm bnh m
nng

[tst(r)]

- Refreshments [refremnts] (n.): small quantities of food and drink =


nhng phn n thc ung
nho
- Popcorn

['ppk:n]

(n.)

seeds of maize that have been


heated so that they burst and
form light whitish balls = bp
n

- Talent

[tlnt]

(n.)

a natural skill or ability = ti


nng

(v.)

to know again sb/ sth that you


have seen or heard before =
nhn ra

- Recognize [rekgnz]

PRACTICE TEST
PART 1
- Gate

[geit]

(n.)

cng

wooden/ iron gate


- Fence

[fens]

(n.)

hng ro

- Railing

['reili]

(n.)

ro chn (bng st ho c g)

- Illegally

[i'li:gli]

(adv.) :

bt hp php, tri php lu t

- Tow

[tou]

(n.)

si lanh, si gai th (dng


lm dy thng), s dt, s
lai, s keo (tu thuyn, on
toa mc)

75

(v.)

dt, lai, keo theo (tu, thuyn)


bng dy thng, xch.

- Browse

[brauz]

(n.)

c lt qua, xem lt qua,


c bo qung (m t cun sch)

- Cart

[k:t]

(n.)

xe b, xe nga (hai bnh


ch hng)

- Slam

[slm]

(n.)

ting ca ng sm, s n hu
ht, s n ht (qun bi i
phng), li ph bnh gay gt,
li a kch ao to ba ln

(v.)

ng sm (ca)

(n.)

s m, s chm, s chch; l
m, l chm, l chch, l
thng, (i n hc) s nh
thng

s nh thng i n

m thng, chm thng, chch


thng, (ngha bng) lm cho x
hi, lm cho tit ngi

- Puncture ['pkt]

electric puncture
(v.)

PART 2
- Obsolete

['bsli:t]

- Complex ['kmpleks]

(adj.) :

c xa, qu hn, li thi

(n.)

ngi c v t c

(adj.) :

phc tp, rc ri

- Complicated ['kmplikeitid] (adj.) :

phc tp, rc ri

- Operation [,p'rein]

s hot ng; cch hot ng;


qu trnh hot ng

s m x; ca m

s ly li c, s tm li c
(v t mt...); v t ly li
c, v t tm li c s i
li c (mn n...), s bnh
phuc, s khoi b nh

(n.)

operation on sb for sth


operation to do sth
- Recovery [ri'kvri]

(n.)

- Wealthy

(adj.) :

['weli]

giu sang; giu c

76

(n.)

(the wealthy) nhng ngi giu


c

(n.)

ghim d p (kep giy); inh kep,


ghim d p (hnh ch U); dy
thep r p sch

- Ingredient [in'gri:djnt] (n.)

phn hp thnh, thnh phn

- Sales tax

thu doanh thu

- Staple

['steipl]

- Item

['aitm]

(n.)

khoan (ghi s...), mn (ghi


trong n hng...); tit muc

- Duty

['dju:ti]

(n.)

bn ph n, nhi m vu, trch


nhi m

- Domestically [d'mestikli] (adv.) :

trong nc, n i ia

- Adjust

['dst]

(v.)

t li cho ng vi tr ho c
tr t t; iu chinh

- Break-in

['breikin]

(n.)

cu c tn cng vo ngn hng

- Invoice

['invis]

(n.)

(thng nghi p) ho n, (t
him, ngha him) chuyn hng
gi

(v.)

l p ho n (hng gi...), gi
ho n cho...

- Belabor

[bi'leib]

(v.)

nh nh t, n n m t tr n nn
thn

- Point

[pint]

(n.)

u nhn ho c t ca ci g;
u; mui (hnh hc) im, du
chm dng khi vit ho c in
(du chm cao, du th p
phn...)

- Snack

[snk]

(n.)

ba n v i vng, ba n qua
loa; ba qu; cht thc n, cht
ru

(n.)

u, mt, inh, chp

u ngn tay, li khuyn, li


mch nc (nh c nga),
meo, mnh li, mnh khoe

- Tip
The tips of the fingers

- Customary ['kstmri] (adj.) :

theo phong tuc thng thng


77

- Fare

[fe]

(n.)

tin xe, tin , tin ph; tin


ve (tu, my bay...)

- Stain

[stein]

(n.)

s bin mu; vt bn, vt mu


kh sch, vt nh, vt en, iu
lm nhuc (thanh danh); s
nh nhuc v o c

- Spill

[spil]

(v.)

spilled, spilt lm trn, lm ,


nh (nc...), lm ng
nga, lm rt xung

- Extensive [iks'tensiv]

(adj.) :

r ng v di n tch; keo di ra
xa

- Hammer ['hm]

(n.)

ba

tin cho vay; v t cho mn

PART 3
- Loan

[loun]

(n.)

- Honest

['nist]

(adj.) :

th t th, lng thi n, thnh


th t, chn th t

- Relief

[ri'li:f]

(n.)

s giam nhe, s khuy khoa

ngi li xe, i thay phin

a relief driver, crew


- Faulty

['f:lti]

(adj.) :

c m t ho c nhiu khuyt
im, li lm; khng hon hao;
hong

- Alternative [:l't:ntiv](adj.)

c th chn thay cho m t


v t khc; khc

(n.)

la chn gia hai ho c nhiu


kha nng

PART 4
- Hasty

['heisti]

(adj.) :

v i, v i vng, v i v; nhanh
chng, gp rt, mau, hp tp,
khinh sut, thiu suy ngh nng
tnh, nng nay, d ni nng

- Mayor

['mei]

(n.)

thi trng

- Honorable ['nrbl]

(adj.) :

xng ng, mang n ho c th


hi n danh d, danh gi

- Proposal

(n.)

s nghi, s xut

quyn pht biu kin ( h i


nghi)

[pr'pouzl]

- Open a floor [fl:]

78

to give somebody the floor


- Comment ['kment]
- Meager

(n.)

cho ai pht biu kin

li bnh lu n

['mi: g]

or Meagre ['mi:g]

(adj.) :

gy cm, gy g, khng khiu,


hom hem ngheo nn, xong, s
si, m bc

- Confines

['knfainz]

(n.)

bin gii; ranh gii

- Blizzard

['blizd]

(n.)

tr n bo tuyt

(n.)

bo ng phng khng; thi


gian bo ng phng khng

(v.)

bo cho; phai phngnguy


him v sn sng hnh ng

- Alert

- Prime

[praim]

(adj.) :

c phm cht tt nht; xut sc;


hon hao; u t, ch yu, quan
trng nht, hng u, cn ban

- Concern

[kn's:n]

(n.)

li l c; c phn; lo lng; s lo
u, mi quan tm

e.g: There is no cause for concern.


e.g: What are your main concerns as a writer?
- Cease

[si:s]

(v.)

- Passable

['p:sbl]

(adj.) :

c th qua li c

- Bright

[brait]

(adj.) :

sng, sng chi; lanh li, hot


bt, nhanh nhen

- Changeover ['teind,ouv] (n.) :

s thay i thit bi; s thay i


nhn vin; s thay i h
thng lm vi c

- Subsequence ['sbsikwns] (n.) :

s n sau, s xay ra sau

- Auditorium [,:di't:rim](n.)

phng dnh cho thnh gia,


thnh phng

- Skip

s nhay dy; khi c, anh y bo


qung; nhay lp

[skip]

Skip off
- Cite

[sait]

(n.)

dng, ngng, ngt, thi, ht,


tnh

(phr.v.) :

chun, li, i mt

(v.)

(php l) gi ra hu to

79

to cite someone before a court :

i ai ra trc to

- Ongoing

['n,gouiz]

(n.)

nhng vi c ang xay ra (l


lng, chng tai gai mt...)

- Disputes

[dis'pju:t]

(n.)

cu c bn ci, cu c tranh lu n

(n.)

thu nh vo li tc ca cng
ty kinh doanh

(n.)

s ng kn

(v.)

kt thc (cu c thao lu n) bng


cch cho biu quyt

- Corporate tax
= Corporation tax
- Closure

['klou]

- React

[ri:'kt]

(v.)

tc n g tr li, anh hng tr


li, phan ng li; phan cng,
nh tra li (ti chnh) sut, h
(gi ca)

- Dismay

[dis'mei]

(n.)

s mt tinh thn; s mt ht
can am

(v.)

lm mt tinh thn; lm mt ht
can am

- Option

['pn]

(n.)

s chn la, quyn la chn

- Basket

['b:skit]

(n.)

ci r, ci gio, ci thng

- Salmon

['smn]

(n.)

c hi; thit c hi

- Alcoholic [lk'hlik]

(adj.) :

Alcoholic drinks

thu c v ho c cha ng cn;


gy nn bi ru

ung c cn

ung, thc ung (sa, tr,


ru, bia)

- Demonstrate ['demnstreit] (v.) :

chng minh, giai thch, l in


hnh ca ci g; chng to

- Willingness ['wilinis]

(n.)

s bng lng, s vui lng; s


sn sng, s st sng; s t
nguy n

- Expose

(v.)

phi ra; phi by ra, ph ra;


bc trn, phi trn, vch trn,
b c l

- Beverage ['bevrid]

[iks'pouz]

(n.)

80

- Capital

(n.)

th ; th ph, ch vit hoa;


vn; t ban

- Risk

[risk]

(n.)

s liu, s mo him

- Exist

[ig'zist]

(v.)

n i ng t: l c th t ho c
thc s; sng; tn ti

- Subsidies ['sbsidiz]

(n.)

tin tr cp

- Payroll

['peiroul]

(n.)

(nh) pay-sheet: tng s tin


phai tra cho nhn vin (trong
cng ty)

- Exceed

[ik'si:d]

(v.)

vt qu

PART 5
- Nonetheless [nn'les]

(adv.) :

tuy nhin, d sao

- Despite

[dis'pait]

(prep.) :

d, m c d, khng k, bt chp

- Hint

[hint]

(n.)

cch nghi gin tip; li gi

- Religious belief [ri'lids] :

tn ngng tn gio

- Futile

['fju:tail]

(adv.) :

v ch, khng c hi u qua

- Razor

['reiz]

(n.)

dao co

- Disposable [dis'pouzbl] (adj.) :

lm ra vt i sau khi dng;


dng m t ln

- Suspect

[s'spekt]

(v.)

nghi; nghi ng; hoi nghi; ng


vc

- Accusation [kju:'zein] (n.)

s kt t i; s bu c t i

- Deny

[di'nai]

(v.)

ni rng (iu g) khng c


th t ; ph nh n

- Exclaim

[iks'kleim]

(v.)

ku ln, la ln

- Unclaimed [,n'kleimd]

(adj.) :

khng bi i hoi; khng bi yu


sch

- Inability

(n.)

s khng c kha nng, s bt


lc, s bt ti

(n.)

s gian kh, s th thch gay


go

- Caricature ['kriktju] (n.)

tranh bim ho

[,in'biliti]

- Hardship ['h:dip]

81

- Precisely

[pri'saisli]

(adv.) :

ng, chnh xc; m t cch


chnh xc, cn th n

- Reverend ['revrnd]

(adj.) :

ng tn knh; ng knh trng,


ng tn sng, ng sng knh

- Eloquent ['elkwnt]

(adj.) :

hng bi n, c kha nng hng


bi n

- Observe

['bz:v]

(v.)

quan st, theo di

- Needless

['ni:dlis]

(adj.) :

khng cn thit, tha, v ch

- Clan

[kln]

(n.)

thi t c be ang, phe cnh

- Alienate

['eiljneit]

(v.)

lm cho tr nn khng thn


thi n ho c th ; lm cho xa
lnh ai

- Succumb [s'km]

(v.)

ngng khng c, ngng chng


li (s cm d, b nh t t, cu c
tin cng); thua, khng chiu
ni, khng chng ni; cht

- Merger

['m:d]

(n.)

(thng nghi p) s lin doanh


lin kt

- Injury

['indri]

(n.)

tn thng thc th cho m t


sinh v t

- Attributable ['tribjutbl](adj.)

c th quy cho

- Fatigue

s m t moi, s m t nhc

[f'ti:g]

- Laudatory ['l:dtri]

(n.)

(adj.) :

tn dng, ca ngi, khen; hay


tn dng, hay khen

- Exemplary [ig'zemplri] (adj.) :

gng mu, mu mc

- Disciplinary ['disiplinri] (adj.) :

(thu c) ky lu t; a vo ky
lu t

- Absenteeism [bsn'ti:izm] (n.) :

s hay vng m t, s vng m t


khng c l do chnh ng (
cng s, x nghi p...)

- Overhear [ouv'hi(r)] (v.)

tnh c nghe c iu g; nghe


lom

- Reject

v t bi loi, v t bo i, v t
khng c chn, chi khng
tip (ai)

['ri:dekt]

(n.)

PART 6
82

- Tenant

['tennt]

(n.)

ngi thu, ngi mn

- Condominium ['knd'minim] (n.) :

ch quan l chung, ch
cng quan, nc cng quan

- Term

[t:m]

(n.)

gii hn

- Hygiene

['haidi: n]

(n.)

v sinh

- Shift

[ift]

(n.)

ca, kp

lm vi c theo ca

to work in shifts
- Trim

[trim]

(n.)

s ct tia (tc)

- Adhere

[d'hi]

(v.)

dnh ch t vo, bm ch t vo

- Internal

[in't:nl]

(adj.) :

trong, bn trong, n i b , n i
ia

(adj.) :

d tip thu, d lnh h i

(n.)

ngi nh n (tin, qu biu...);


nc nh n (vi n tr...)

- Recipient [ri'sipint]

- Contemporary [kn'temprri] (n.) :

thu c v thi gian ho c thi


ky ang ni ti; thu c cng
m t thi; ng thi; hi n i

- Range

[reind]

(n.)

dy, hng (ni, i)

- Proof

[pru:f]

(n.)

chng c; bng chng

- Scratch

[skrt]

(n.)

s try da; vt xy st, vt


xc; vt thng nhe

- Tear

[ti]

(n.)

git (nha...), ch hong, ch


rch, ming xe (do xe gy ra)

- Defect

[di'fekt]

(n.)

khuyt im; nhc im

PART 7

- Prerequisite [pri:'rekwizit] (adj.) :


(n.)

c i hoi nh m t iu
ki n cho ci g; tin quyt

iu ki n quyt inh trc ht;


iu ki n tin quyt

i cng vi ai nh l m t
ngi bn ng ho c ngi
gip , ngi h tng

= Precondition
- Accompany ['kmpni] (v.)

- Hospitalization or Hospitalisation
83

[hspitlai'zein]

(n.)

s a vo b nh vi n

- Fall

[f:l]

(n.)

s ri, s ng; s rung xung


(l); s ru xung; s h

- Alliance

['lains]

(n.)

s lin minh, khi lin minh,


khi ng minh

- Fatalities [f'tliti]

(n.)

inh m nh, v n m nh, s


m nh, iu khng th trnh
c, s bt hnh, s ri ro, tai
ng

- Preventable [pri'ventbl] (adj.) :

c th ngn ch n c, c th
ngn nga c

- Dizzy

(adj.) :

hoa mt, chong vng, chng


m t; lm hoa mt, lm chong
vng, lm chng m t

- Cordially ['k:djli]

(adv.) :

thn i, thn m t ; chn thnh

- Tuck

(n.)

np gp ( qun o, trang
tr, lm cho n nho hn.)

(v.)

keo, gp, l n mep, vin (qun


o... cho ngn bt, trang
tr...)

(n.)

thanh vin (khoi te)

[tb]

(n.)

(thng tuc) bn tm, nh tm,


ch u tm; nc tm

[trip]

(n.)

cu c do chi, cu c du ngon,
s vp, s bi ngng, s ng, s
sy chn

(n.)

s c th ng, s c th th t,
s c kha nng xay ra

- Donation [dou'nein]

(n.)

v t t ng; v t cng

- Upkeep

(n.)

s bao dng, s sa sang, s


bao quan chi ph bao dng,
chi ph sa sang, chi ph bao
quan

['dizi]

[tk]

- Grab bar
- Tub
= Bath
- Trip

- Likelihood ['laiklihud]
Or likeliness ['laiklinis]

['pki:p]

84

- Seek

[si:k]

(v.)

tm, tm kim; c tm cho c,


c kim cho c

- Formalize ['f:mlaiz]

(v.)

nghi thc ho, trang trng ho

- Desire

[di'zai]

(n.)

s them mun; s mong mun,


s ao c, s kht khao, s m
c, lng them mun, lng
kht khao

- Treat

[tri:t]

(n.)

s tht i; ti c, bui chiu i

Seek sought sought

- Impeccable [im'pekbl]

(adj.) :

hon hao, khng ch vo u


c, khng c ch xu, khng
ty vt ( v t...), khng th
phm t i li, khng th phm
sai lm, khng th mc khuyt
im (ngi)

- Establishment [is'tblimnt] (n.) :

c s (kinh doanh)

- Praise

[preiz]

(n.)

s tn dng; s ca ngi; li ca
ngi; li tn dng

- Portable

['p: tbl]

(adj.) :

c th mang theo, xch tay

- Generator ['denreit]

(n.)

my san xut i n nng;


my pht i n

- Vital

['vaitl]

(adj.) :

(thu c) s sng; cn cho s


sng

- Mere

[mi]

(adj.) :

chi l, v t nho nht; v t chng


ng k cht no

- Outage

[autid]

(n.)

s ngng chy (my; v thiu


i n, thiu cht t)

- Fuel

[fjul]

(v.)

cung cp cht t

to fuel a ship
- Cord

[k:d]

(n.)

dy

- Myth

[mi]

(n.)

thn thoi

- Fraud

[fr:d]

(n.)

s gian l n; s gian tr; s la


lc; s la gt

- Scam

[skm]

(n.)

(t M, ngha M) mu bt
lng
85

- Mediation [,mi:di'ein] (n.)

s iu nh, s ho giai, s
dn xp

- Arbitration [:bi'trein]

(n.)

s phn x, s lm trng ti
phn x

- Dispute

[dis'pju:t]

(n.)

cu c bn ci, cu c tranh lu n

- Arise

['raiz]

(v.)

xut hi n, nay sinh ra, xay ra

- Tracking ['trki]

(n.)

s theo di s t ng ray
(v tuyn), s t hi u chinh

- Charge

[t:d]

(n.)

tin phai tra, gi tin, tin cng,


tin th lao

- Monitor

['mnit]

(n.)

trng lp, cn b lp (
trng hc)

(v.)

gim st

- Parameter [p'rmit(r)] (n.)

(ton hc) thng s, (ton hc)


tham s, ham bin gii hn

- Input

mch i n kim tra vi c nh p


li u

arise arose arisen

['input's:kit] (n.)

- Markedly ['ma:kidli]

(adv.) :

r rng; r r t

- Acquisition [,kwi'zin] (n.)

s c, s ginh c, s thu
c, s t c, s kim
c

- Enact

[i'nkt]

(v.)

ban hnh (o lu t); ng, din


(vai kich... trn (sn khu),
trong i sng)

- Balance

['blns]

(n.)

sai ngch; s cn li, s d

- Due

[dju:]

(n.)

quyn c hng; ci c
hng, n ky i, n ky, n
hn, phai tra (n...)

(adj.) :

mc n ho c c ngha vu i
vi ai, mang n

- Municipal [mju:'nisipl] (adj.) :

(thu c) thnh ph; (thu c)


thi; (thu c) thi x

- Citation

[sai'tein]

(n.)

(php l) trt i hu to

- Cite

[sait]

(v.)

gi ra hu to

to be due to sb

86

- Plead

[pli:d]

(v.)

(php l) bo cha, bi n h ,
ci

to plead for sb
- Guilty

['gilti]

(adj.) :

lm iu sai tri, ng khin


trch

- Foresee

[ f:'si:]

(v.)

nhn thy trc; on trc;


bit trc

foresee foresaw foreseen


- Insufficien [ins'fint]

(adj.) :

khng , thiu

- Excessive [ik'sesiv]

(adj.) :

qu mc, tha qu th, qu


ng

SESSION 2 GRAMMAR PRACTICE TESTS


UNIT 1: GERUNDS & INFINITIES
Choose one word or phrase that best completes the sentences
1. The police ... the area near company headquarters.
A. to patrol

B. patrolling

C. patrols

D. patrol

2. The accountant demands that his clerks ... their work


carefully before submitting it.
A. check

B. will check

C. to check

D. checking

3. The hotel needs ... better training for its front desk staff.
A. provides

B. will provide

C. to provide

D. provide

4. Because traffic is heavy, I suggest ... for the airport early.


A. leaving

B. to leave
87

C. will leave

D. am going to leave

5. Most of the time in Indonesia was spent ... relatives.


A. to visit

B. visiting

C. going visiting

D. go to visit

6. My broker advised me to invest in secured bonds before ...


in the stock market.
A. invested

B. investing

C. investment

D. I will invest

7. It goes without ... that youll be paid for all this extra time
youre spending on the project.
A. telling

B. saying

C. repeating

D. regarding

8. Travel agents advise ... early, in order to avoid disappointment.


A. buying

B. postponing

C. booking

D. canceling

9. We have decided to ... your income with a monthly bonus.


A. implement

B. compliment

C. supplement

D. compartment

10. By ... what the public liked and didnt like, we were able
to fine-tune our ads.
A. sighting

B. focusing

C. predicting

D. pinpointing

11. Can you ... the telephone?


A. answered

B. answering

C. to answer

D. answer

12. We are restocking the warehouse now that the transport strike is over
... that customers get what they need right away.
A. to ensure

B. ensured

C. for ensuring

D. ensure

13. ... spending is probably going to maintain this upward trend


throughout the year.
A. Consume

B. Consumer
88

C. Consuming

D. Consumed

14. The professor praised him for his the class when she was sick.
A. assist

B. to assist

C. assisting

D. assisted

15. Since most of the business meetings were at night, we were able to
spend the day ....
A. to sightsee

B. to enjoy sightseeing

C. going to sightsee

D. sightseeing

16. The doctor advised her ... more often.


A. swimming

B. swam

C. to swim

D. to have swum

17. We found them ... down at the beach.


A. playing

B. to go play

C. play

D. to play

18. The alarm system of a car must ... reliably.


A. function

B. to function

C. functioned

D. functioning

19. Limited space forced the writer ... his article shorter.
A. making

B. make

C. makes

D. to make

20. Only doctors and nurses can ... this door.


A. using

B. used

C. use

D. to use

21. Put out your cigarette. You are not allowed ... here.
A. to smoke

B. smoke

C. smoking

D. to smoking

22. Last night my parents let me ... out with him.


A. to go

B. go

C. going

D. went

23. That film made her ....


A. sad

B. cry
89

C. to cry

D. A and B are correct

24. They are busy ... their homework now.


A. doing

B. do

C. to do

D. is doing

25. She cant stand ... at her children in danger.


A. looked

B. to looking C. look

D. looking

26. It is no use ... this work.


A. doing

B. do

C. did

D. to do

27. Have you finished ... your report yet?


A. to type

B. type

C. typed

D. typing

28. We suggest he ... here at 8:00 am tomorrow.


A. be

B. is

C. to be

D. has been

29. She is looking forward ... from you soon.


A. to hear

B. to hearing C. hearing

D. heard

30. Now I am used ... alone here.


A. to living

B. live

C. to live

D. living

31. He loves ... romantic novels.


A. read

B. reads

C. to reading

D. reading

32. Would you mind ... the windows? It is very hot in here.
A. opening

B. open

C. to open

D. to opening

33. Mary, Id like you ... Mr.Peter, my new assistant.


A. to meet

B. meeting

C. meet

D. met

34. We wish you ... A Happy New Year.


A. have

B. having

C. to have

D. all are wrong

35. He stops ... a cup of coffee. He feels sleepy.


A. having

B. to have

C. have

D. has
90

36. They dont want ... that book.


A. reading

B. read

C. to reading D. to read

37. Please ... it to her. Thanks a lot.


A. gives

B. to give

C. give

D. giving

38. This book is worth ...


A. to read

B. reading

C. reads

D. to be read

39. I am sure she will ... what I have said to her.


A. understands
C. understood

B.understand
D. to understand

40. We are grateful to you ... us.


A. for helping

B. to help

C. helped

D. helping

UNIT 2: AUXILIARY VERBS


Choose one word or phrase that best completes the sentences
1. If we had seen the demand in advance, we surely ... on
the cookbook.
A. would stock up

B. have stocked up

C. had stocked up

D. would have stocked up

2. We ... the money to your money market account within


three working days.
A. have been transferred

B. will transfer

C. transferring

D. will be transferred

3. We are sending you what we have now and ... the remainder
as soon as it arrives.
A. will have shipped

B. will ship

C. shipped

D. shipping

4. School will ... in three weeks.


A. done

B. completion

C. over

D. finish

5. According to the Financial Times, the prime rate ... up


91

slightly even without the housing boom.


A. would have gone

B. will have gone

C. were to go

D. was going

6. She will neither ... the terms nor give in to your badgering.
A. acceptable

B. accepts

C. accepting

D. accept

7. We were told we ... be able to reserve a seat on the mailboat


that passes through the Arctic Circle.
A. might

B. must

C. can

D. could

8. If the receptionist is unable to answer your question, Ms.Takai


... help you.
A. can

B. did

C. could not

D. would not

9. Mrs. Gonzalez ... one of the best workers we have.


A. always has considered been
B. has been always considered
C. has been considered always
D. has always been considered
10. This year the company has ... heavily in research
and development.
A. was invested

B. invest

C. investing

D. invested

11. The negotiations cannot be ... because of the disagreements.


A. concurred B. continued C. contoured D. confounded
12. He wasnt able to ... my point of view.
A. think

B. mind

C. see

D. reckon

13. The tax authorities will soon ... new guidelines.


A. having issued

B. issuing

C. to issue

D. be issuing

14. The alarm system of a car must ... reliably.


A. function

B. to function
92

C. functioned

D. functioning

15. Several crops ... by the government.


A. will have been subsidizing
B. being subsidized
C. are subsidizing
D. are being subsidized
16. Another four inches of snow will ... overnight.
A. heighten

B. accumulate

C. develop

D. raise

17. Nothing the workers did was able to ... the new foreman.
A. satisfactorily

B. satisfaction

C. satisfy

D. satisfies

18. We are hoping that the communities will ... in the


waterfront clean-up efforts.
A. involve

B. associate

C. concern

D. participate

19. Being fluent in German, he realized that he might be called upon to


act as a translator for the group ... the need arises.
A. could

B. would

C. if

D. should

20. The product was ... by the manufacturer because of a


faulty closing mechanism.
A. rehired

B. released

C. resent

D. recalled

21. John is a hard student. He usually . his homework until midnight.


A. is doing

B. did

C. does

D. has done

22. She ... me to do my work when we were at university.


A. used to help

B. is used to helping

C. uses

D. was helped

23. The sun ... in the east and ... in the west.
A. rises / setting

B.rose / set

C. rises / sets

D. is rising / sets

24. He ... his report before he went home.


93

A. had finished

B. has finished

C. was finishing

D. was finished

25. When I came to the station, the train ...


A. has gone

B. had gone

C. is going

D. goes

26. Did you see Peter when you ... on the way to work?
A. were

B. are

C. have been D. will be

27. When I met her, she ... to her boyfriend.


A. is talking

B.talks

C. talked

D. was talking

28. At this time tomorrow, we ... our test.


A. will be doing

B. will do

C. are doing

D. have done

29. I will phone you as soon as I ... at the airport.


A. will arrive

B. have arrived

C. are arriving

D. arrive

30. She ... her exercises at the moment.


A. is doing

B. does

C. did

D.will do

31. I have lived here since I ...


A. am born

B. born

C. was born

D. will be born

32. I dont understand what he ...


A. has just said

B. is said

C. will be said

D. say

33. Dont worry! I ... this for you.


A. will do

B. am done

C. was doing D. do.

34. You ... meet him now. He is working.


A. couldnt

B. will not

C. cant

D. ought

35. If it rained now, I ... here.


A. would stay B.will stay

C. stayed

D. were staying

36. We must have bought that house if we ... enough money


last year.
94

A. had had

B. would have C. had

D. have had

37. Thank you for what you ... so far.


A. have done B. did

C. are doing

D. was doing

38. Did you ... in this company?


A. used to work

B. worked

C. use to work

D. use to working

39. They ... with their classmates. Maybe they will come back
here at 3:00.
A. have just gone

B. had gone

C. were going

D. had been going

40. She never ... coffee in the evening.


A. drinks

B. is drinking C. will drink D. was drinking

UNIT 3: SUBJECT VERB AGREEMENT


Choose one word or phrase that best completes the sentences
1. We need to ... the language in this report.
A. simplify

B. simple

C. simply

D. simplistic

2. In my opinion, her leaving early was very ... thing to do.


A. children

B. childish

C. childishly

D. child

3. We could call the TV stations and the opening of our new store.
A. publicity

B. public

C. publicize

D. publisher

4. I like my work because I have the ... to make my own decisions.


A. freed

B. freely

C. freedom

D. free

5. Our company believes it is the best ... to handle the account.


A. organizing

B. organization

C. organizational

D. organize

6. Most meetings are not as ... as this one was.


A. Interested

B. Interestingly
95

C. Interest

D. Interesting

7. A doctors ... manner makes patients feel comfortable.


A. friendship

B. friend

C. friendly

D. friendliness

8. It was very ... of the boss to buy us those nice gifts.


A. thoughtless

B. thoughtful

C. thought

D. thoughtfully

9. One of your duties will be something ... typing.


A. light

B. lightened

C. lighten

D. lightness

10. She would like a ... raise, not just a few dollars.
A. really

B. realist

C. real

D. reality

11. Your signature below will represent your ... of this contract.
A. accepted

B. acceptance

C. accept

D. acceptable

12. The . on who could be hire for that position did not seem legal.
A. restrictions

B. restricted

C. restricting

D. restricted

13. Employee in this company will prove beneficial for everyone.


A. invest

B. invested

C. investment

D. Investor

14. The contract call for a $1,000 .. for every day we go over the deadline.
A. penalize

B. penalty

C. penal

D. penalization

15. The managers ... for next years profit is very optimistic.
A. projection B. projector

C. project

D. projected

16. We have no other ... if we want to expand the company safely.


A. optimal

B. optimum

C. opt

D. option
96

17. I missed breakfast and lunch, so my.. right now is getting


something to eat.
A. priority

B. prior

C. Prioritize

D. priors

18. The restaurant is due for an by the Health Department next week.
A inspection B. inspector

C. inspect

D. inspected

19. Our success is based completely on the ... of our products.


A. rely

B. reliable

C. reliant

D. Reliability

20. The low profits weve had over the last two quarters are due to the
bad ...
A. economics

B. economize

C. economic

D. economy

97

UNIT 4: VERB FORM AND TENSES


Choose one word or phrase that best completes the sentences
1. If you cannot . those accusations I want to hear no more about it.
A. substantial

B. substance

C. substantiate

D. substantially

2. Government experts ...he stock market to do better in


the coming months.
A. expectable

B. expect

C. expectation

D. expectant

3. Do you to increase employee benefits during the next open enrollment?


A. intend

B. intent

C. intention

D. intently

4. Whenever out-of-town clients visit us, we do our best to . them.


A. entertainment

B. entertaining

C. entertainer

D. entertain

5. The auditors ... that the bookkeepers send them figures


every two weeks.
A. preference

B. preferable

C. preferential

D. prefer

6. My bosss wife loves to ... antique bottles and jars.


A. collection

B. collect

C. collectible

D. collector

7. I dislike radios playing in the office because they ... me while


I try to work.
A distraction B. distracter

C. distract

D. distracting

8. We would like to that these bonuses are a one-time only thing.


A. emphasize B. emphatic

C. emphasis

D. emphatically

9. Management likes employees who . to participate in company event.


A. voluntary

B. volunteerism

C. volunteer

D. voluntarily
98

10. By law, we must ... how much federal income tax to


deduct from your pay.
A. calculable

B. calculation

C. calculate

D. calculator

11. When the messenger ..., will you please give him this package?
A. will arrive

B. arrives

C. arriving

D. would arrive

12. The assistant to Ms. Brigham . more responsible in the last year.
A. is becoming

B. has been becoming

C. has become

D. becomes

13. The Paris branch of our bank ... five years ago today.
A. opens

B. has opened

C. opened

D. was opening

14. The consultant ... the results of his recommendations by the


end of the month.
A. knows

B. does know C. has known D. will know

15. My supervisor promises that I ... a raise next year.


A. would get B. should get C will get

D. get

16. After you ... enough practice, it will be easy for you to do.
A. have had

B. will have

C. had

D. are having

17. The boss ... for those reports all morning.


A. is waiting

B. waits

C. has been waiting

D. will waiting

18. I ... something very strange, like burning wires.


A. am smelling

B. smell

C. smelling

D. had smelled

19. You can take those files to the records room unless Kim it first.
A. does

B. will do

C. is doing

D. had done

20. We ... at that restaurant in a few months.


A. dont eat

B. wont eat

C. havent eaten D. didnt eat


99

UNIT 5: PARTICIPIAL FORMS


Choose one word or phrase that best completes the sentences
1. The plant ... the window needs water.
A. by the time

B. by

C. is by

D. is

2. The people ... next door arent very friendly.


A. are living

B. live

C. living

D. is living

3. Most of the programs ... on TV arent very interesting.


A. show

B. shows

C. shown

D. are showing

4. The people ... in this office are very helpful.


A. working

B. is working

C. works

D. work

5. The house ... yesterday is extremely beautiful.


A. sells

B. selling

C. sell

D. sold

6. Neil Armstrong was the first person ... on the moon.


A. has walked

B. to walk

C. walks

D. walks to

7. The fruit ... in this area is really delicious.


A. grows

B. grown

C. is growing D. grow

8. That girl ... in the corner looks lonely.


A. is sitting

B. sat

C. sitting

D. sits

9. Ivan was the last person ... at the party.


A. to arrive

B. arrived

C. arrives

D. was arriving

10. With prices at such a rapid rate, buyers should compare prices.
A. increase

B. increases

C. to increase D. increasing

11. Have you read the article ... in The Womens World yesterday?
A. print

B. printing

C. printed

D. prints
100

12. My assistant wasnt able to get his check ... because the
bank was closed.
A. cash
C. cashing

B. cashed
D. cashes

13. Our company wants its customers ...


A. satisfies

B. satisfying

C. satisfied

D. satisfy

14. Before the prime minister arrived, the police ordered the area ...
A. clear

B. cleared

C. clearing

D. be clear

15. With some effort, Ms. Manson got her schedule ...
A. to change

B. change

C. changed

D. changing

16. The architects want all the hallways ...


A. widen

B. widening

C. to widen

D. widened

17. Mr. Hao was able to get the envelopes ... before the
mail carrier arrived.
A. were addressed

B. addressed

C. were addressing

D. being addressed

18. No than three banks were forced to close their doors this last year.
A. fewer

B. lesser

C. less

D. lower

19. It is better to change the benefits program ... last month.


A. was proposed

B. being proposed

C. proposing

D. proposed

20. The ... report will be published next Monday.


A. selling

B. sell

C. sales

D. sold

101

UNIT 6: COMPARATIVES & SUPERLATIVES


Choose one word or phrase that best completes the sentences
1. The wildlife preservation is ... tourist attraction in the city.
A. as popular as

B. more popular than

C. most popular

D. the most popular

2. The final report on the project needs to be completed ... possible.


A. as quickly as

B. quickly as

C. quickly than

D. more quickly

3. Television advertising costs ... print advertising.


A. most than

B. as much

C. more as

D. more than

4. The new design failed because it was not ... the original one.
A. as convenient as

B. more convenient

C. convenient than

D. most convenient

5. The copy machine was reduced to even ... the sale price.
A. less than

B. more than

C. as much as

D. least as

6. Brenda is ... her mother.


A. as tall as

B. taller

C. the tallest D. tall

7. Although most people are .. than I am, they are not as healthy or wise.
A. wealth

B. wealthy

C. wealthily

D. wealthier

8. Mrs. Choor has managed the department so well that shell be up for
a ... promotion than she expected.
A. big

B. bigger

C. more

D. most

9. An ounce is smaller ... a pound.


A. these

B. than

C. that

D. the

10. Electrical services will be restored more ... if we call in


some of the part-timers.
A. quicker

B. quickly

C. quickest

D. quick

11. Whereas the language barrier, in ... times, was once an


102

obstacle to trade, that is no longer the case.


A. earliness

B. earlier

C. early on

D. early to

12. The telephone lines of the United States are ... than those
of any country in the world.
A. longer

B. longest

C. long

D. longs

13. The color illustrations included in the new edition of the book made
it ... attractive
A. much more

B. many more

C. that more

D. the more

14. Had we monitored the profit trends, we could have predicted this
drop well ...
A. sooner

B. faster

C. in advance

D. previous

15. . first-aid training is precautionary, often going unused in real life.


A. Less

B. Many

C. Few

D. Much

16. We should have been at the office several hours ...


A. earliest

B. previous

C. sooner

D. past

17. The diamond is ... durable than crystal.


A. most

B. more

C. many

D. much

18. No than three banks were forced to close their doors this last year.
A. fewer

B. lesser

C. less

D. lower

19. It is better to hold the vote ... than later.


A. sooner

B. soonest

C. soon

D. some soon

20. Rewiring the office to accommodate the new air conditioning units
was ... as expensive as the units themselves.
A. just

B. quite

C. moreover

D. same

UNIT 7: NEGATION
Choose one word or phrase that best completes the sentences
103

1. Nobody ... hungry.


A. are

B. aren't

C. isn't

D. is

2. No matter ..., you must keep trying.


A. how difficult does it seem
B. however seems it difficult
C. how difficult it seems
D. however it seems difficult
3. The policeman warned the photographer . too near.
A. shouldn't come

B. doesn't come

C. not to come

D. don't come

4. "How many eggs have we got?" " "


A. There aren't some.

B. Not too much.

C. They're no in the fridge.

D. Not too many.

5. have the employees complained so much about


working conditions in the factory.
A. never

B. ever

C. soon

D. forever

6. What's wrong with John? He use to be so sad.


A. never

B. didnt

C. wasnt

D. isnt

7. Unfortunately, neither Mr.Sachs Ms. Flynn will be able


to attend the awards anquet this evening.
A. but

B. and

C. nor

D. either

8. To travel from England to Scotland you a passport.


A. mustn't have

B. haven't got

C. needn't

D. don't need

9. two people have the same fingerprints.


A. no

B. none

C. not

D. nothing

10. The athelet accepted of the offers.


A. none

B. never

C. nobody

D. nothing
104

11. I hope you know that you come with me if you don't want to.
A. don't have to

B. don't need

C. mustn't

D. can't

12. Ever since theyve discovered that little resort off the coast of Spain,
they anywhere else for vacation.
A. didnt go

B. werent going

C. went

D. havent gone

13. There were advantage in stopping distribution of thhis product.


A. non

B. neither

C. not

D. no

14. I don't like tea. Can I have ?


A. anything other

B. something other

C. something else

D. other thing

15. Excuse me! Can't you see the doctor's notice? Do you mind not ?
A. to smoke

B. smoking

C. smoke

D. be smoking

16. It's not raining .


A. some more B. no more

C. more

D. any more

17. When John arrived at the airport, he went right to the gate because
he did not have luggage to check.
A. any

B. some

C. nothing

D. no

18. There was I could say.


A. any

B. nothing

C. everything D. anything

19. he leaves or I leave.


A. neither

B. only

C. unless

D. either

20. Please photocopies of documents.


A. not to submit

B. do not submit

C. no submit

D. not submit

UNIT 8: PRONOUNS AND DETERMINERS


Choose one word or phrase that best completes the sentences
1. The reporter asked the old lady if she had spent on toys.
105

A. few money

B. some moneys

C. any moneys

D. any money

2. He can't go to see her tonight. He hasn't got time.


A. many

B. a

C. some

D. much

3. I brought my umbrella, but she forgot .


A. her

B. hers

C. her's

D. herself

4. She loves Hungarian music.


A. ---

B. some of

C. the

D. a

5. They never do homework.


A. there

B. they're

C. they

D. their

6. wanted to see you yesterday.


A. A friend of mine

B. One of my friend

C. One my friend

D. A friend of me

7. She will have free time from now on.


A. lot of

B. no

C. few

D. many

8. It was past midnight, so there were people in the street.


A. few

B. any

C. a few

D. less

9. This young man can get along not only with girls, but also with
parents.
A. they're

B. their

C. theirs

D. their's

10. is often made of wood.


A. Items of furniture

B. Furniture

C. A piece of furnitures

D. Furnitures

11. By using the new safety equipment, industrial accidents


can be prevented.
A. many

B. much

C. a lot

D. every
106

12. Among the Iroquois, everyone prepared carefully for


the gathering ceremonies.
A. herself

B. themselves

C. ourselves

D. himself

13. I still have time to spare.


A. much

B. a bit

C. some

D. any

14. Human beings, as distinct from animals, can think


for themselves.
A. another

B. other

C. others

D. the others

15. The travel agent gave me useful information.


A. a

B. one

C. the

D. some

16. Our host family always invites my roommate and to


their house on Sundays.
A. me

B. my

C. I

D. Mine

17. I am glad so many people have passed the test. In fact, there were
who haven't.
A. little

B. a little

C. few

D. a few

18. It was raining so we couldn't go out


A. every days

B. all day

C. all the day

D. all days

19. "There are leftovers for you in the fridge", she cried out.
A. few

B. a few

C. little

D. a little

20. That decision of to repaint the house now was a very


smart one.
A. your

B. you

C. yourself

D. yours

UNIT 9: ARTICLES
Choose one word or phrase that best completes the sentences
1. This book is accurate guide to popular parks on
west coast.
107

A. a, an

B. a, the

C. an, the

D. an, ---

2. The contractor will give us estimate of cost


of renovating our house.
A. an, ---

B. an, the

C. an, a

D. a, an

3. I'd like to buy book for my aunt because she likes


reading.
A. a, ---

B. a, an

C. a, the

D. ---, the

4. Mr. Ho is manager of Sunrise Foods, ...big company.


A. a, the

B. ---, a

C. the, the

D. the, a

5. I play piano and enjoy listening to music.


A. a, an

B. an, the

C. the, ---

D. the, the

6. This is lovely car but it is also most


expensive one on sale.
A. a, the

B. a, an

C. the, the

D. ---, the

7. My sister and I love Western food but my brother


prefers local food.
A. a

B. an

C. the

D. ---

8. Braille is alphabet for blind people consisting of


arrangement of raised dots.
A. a, a

B. an, an

C. a, an

D. an, a

9. oldest child in that family is talented musician.


A. An, a

B. The, the

C. The, a

D. A, a

10. Neil Amrstrong was first man to step on moon.


A. a, ---

B. the, ---

C. a, the

D. the, the

11. Several were injured in the accident.


A. man

B. person

C. crew

D. people

12. I left a few pieces of in my aunt's house after the holidays.


A. cloth

B. cloths

C. clothes

D. clothing

13. The served at the hospital was so terrible that the


108

patient refused it.


A. meals

B. food

C. cakes

D. dishes

14. I carried a small bag on board the plane as the rest of the
was checked in before the flight.
A. bag

B. bags

C. luggage

D. suitcases

15. When a stone hit the hive, a of bees flew out.


A. swarm

B. group

C. cluster

D. crowd

16. A of sheep grazed on the hillside.


A. herd

B. flock

C. shoal

D. troop

17. The pilot informed us that the would take an hour.


A. flight

B. journey

C. trip

D. voyage

18. Peter bought a bouquet of for my mother.


A. candy

B. chocolates

C. flowers

D. fruits

19. Salim was late for work because his car had a
A. break away

B. break out

C. breakdown

D. break-in

20. Abdullah received some unpleasant yesterday; his car


had been stolen.
A. news

B. report

C. information

D. knowledge

UNIT 10: RELATIVE CLAUSES


Choose one word or phrase that best completes the sentences
1. Sam is the boy shaved his head. He is completely bald now.
A. whose

B. that

C. which

D. O
109

2. The food she is buying looks healthy.


A. who

B. whose

C. which

D. where

3. A dishwasher is a machine washes dishes.


A. who

B. whom

C. which

D. O

4. The bat is the only mammal can fly.


A. who

B. that

C. where

D. O

5. Look! That's the singer mother is from my hometown.


A. whose

B. who

C. that

D. whos

6. I don't like dogs jump on me.


A. whose

B. that

C. whom

D. O

7. I felt bad for the guy failed the exam.


A. that

B. which

C. whom

D. O

8. Jasmine is a flower is white and very fragrent.


A. which

B. who

C. whose

D. O

9. They are filming the girl birthday is today.


A. whose

B. that

C. who

D. O

10. There's the couple dancing you liked so much.


A. whose

B. that

C. who

D. O

11. I ate all the cake you gave me.


A. what

B. that
110

C. when

D. whom

12. My brother Tom hates fishing, will stay at home.


A. who

B. whom

C. that

D. which

13. A man name I have forgotten, came to see you yesterday.


A. whom

B. which

C. whose

D. what

14. I put everything in my suitcase, is under my bed.


A. what

B. who

C. that

D. which

15. The teacher, every student is afraid of, is really very nice.
A. whose

B. which

C. that

D. whom

16. This is the town I was born.


A. that

B. which

C. where

D. when

17. Children eat a lot of candy often get bad teeth.


A. which

B. what

C. who

D. whom

18. The girl pen you borrowed neds it not.


A. whose

B. which

C. that

D. whom

19. Go and find the guests arrived here yesterday.


A. who

B. whom

C. which

D. what

20. Look at the horses are drinking in the river.


A. who

B. whom

C. which

D. what

UNIT 11: CONJUNCTIONS & PREPOSITIONS


A Choose one word or phrase that best completes the sentences
1. "Are they good pianists?"
Malee's a good pianist, .
A. but Somsri isn't either

B. and Somsri is either

C. but Somsri isn't too

D. and Somsri is too

2. I'm going to the market but I can't think of to buy for dinner.
111

A. what

B. where

C. which

D. that

3. We both decided to do different things: he wrote a letter I


listened to the radio.
A. because

B. if

C. since

D. while

4. Tom left his spectacles behind because he was


A. hurriedly

B. hurry

C. to be hurried

D. in a hurry

5. Chote isn't going to go, and Prasit isn't


A. either

B. too

C. as well

D. also

6. Can you explain the difference these two words?


A. of

B. from

C. between

D. to

C. still

D. soon

7. She hasnt arrived


A. only

B. yet

8. They studied in California six months.


A. on

B. at

C. for

D. with

9. Lets meet on the corner Gate Street and Charles Way.


A. of

B. for

C. over

D. from

10. I can buy a new car now I have enough money.


A. but

B. because

C. before

D. between

11. Write your name this paper.


A. at

B. on

C. over

D. between

12. Melody reads three or more books a week.


A. yet

B. ever

C. often

D. until

13. The train to the airport leaves in seven minutes.


A. next

B. after

C. soon

D. near

14. You can swim, fish, camp at the park.


112

A. but

B. neither

C. and

D. either

15. Please put those boxes the bed.


A. down

B. under

C. low

D. fall

16. A pound meat is equal to 2.2 kilos.


A. of

B. with

C. for

D. on

17. Eat three servings of fruits and vegetables day.


A. every

B. no

C. only

D. several

18. We need $25.


A. yet

B. still

C. ever

D. while

19. It hasnt stopped raining three weeks.


A. for

B. with

C. on

D. under

20. Biology is a common subject for students want to study medicine.


A. whose

B. who

C. when

D. where

B Incomplete sentences
Choose one word or phrase that best completes the sentences
1. The flight was delayed bad weather.
A. respond to

B. about

C. because of

D. due

2. Guests may select a single room .. a suite with a bedroom and office.
A. but

B. and

C. or

D. nor

3. Ms. Quistorf felt hungry there was nothing at the snack


bar she wanted to eat.
113

A. only

B. or

C. nor

D. but

4. her vacation she toured every museum in the city.


A. During

B. While

C. Because

D. Although

5. I am tired, I will work late tonight.


A. Or

B. Even though

C. Because

D. So that

6. Youll find the papers the file cabinet on the left.


A. at

B. of

C. out

D. in

7. The radio advertisement will start airing Friday.


A. of

B. in

C. on

D. at

8. A subsidiary has entered a partnership arrangement


with another company.
A. in

B. to

C. into

D. for

9. The flight arrives Rome in two hours.


A. at

B. to

C. for

D. in

10. The air-conditioning systems need to be serviced


A. annually

B. rarely

C. usually

D. seldom

11. The secretary typed up the monthly report, but it isnt correct.
A. still

B. anymore

C. already

D. yet

12. E-mail cannot be sent the network is operational.


A. since

B. until

C. when

D. that

13. Ive got a meeting Thursday afternoon.


A. at

B. in

C. on

D. to

14. Weve lived in this flat five years.


114

A. ago

B. already

C. for

D. since

15. You can see the details the computer screen.


A. at

B. by

C. in

D. on

16. We are travelling overnight .we want to get there early tomorrow.
A. because

B. but

C. and

D. though

17. The weather report predicts that it will rain become colder.
A. neither

B. nor

C. and

D. either

18. Several trees fell down last night the strong wind.
A. because

B. because of

C. since

D. so

19. When the weather is good, more people will travel bike.
A. by

B. in

C. on

D. at

20. At this time tomorrow over the Atlantic.


A. we flying

B. well be flying

C. well fly

D. we to fly

115

UNIT 12: CONDITIONALS


Choose one word or phrase that best completes the sentences
1. "John, do you have a passport?" "No, but I wish I one."
A. can have

B. had

C. have

D. having

2. "Did you enjoy the show last night?" "Yes, but I wish I a cold."
A. hadn't had

B. wouldn't have

C. didn't have

D. hadn't

3. you agree, nothing can be arranged.


A. Because

B. Lest

C. Without

D. Unless

4. If he had not given me advice, I again.


A. wouldn't fail

B. would have failed

C. would be failed

D. would fail

5. She wants to know if we have extra copies.


A. a few

B. the few

C. not many

D. a little

6. You ought to be insured now youre married.


A. unless

B. that

C. because of

D. though

7. Tom left his spectacles behind because he was


A. hurriedly

B. hurry

C. to be hurried

D. in a hurry

8. If Mr. Hu does not arrive soon, we without him.


A. left

B. is leaving C. will leave D. had left

9. Ill be home for dinner unless the boss me to work overtime.


A. will ask

B. is asking

C. asks

D. asked

10. Their marriage wouldnt be so good if they so well


with each other.
A. communicated

B. didnt communicate

C. dont communicate

D. communicate
116

11. If my passport, Ill be in trouble.


A. I lose

B. Ill lose

C. I lost

D. I would lose

12. is the biggest city in Brazil, it is not the capital.


A. Although Sao Paolo

B. If Sao Paolo

C. Sao Paolo, which

D. Sao Paolo

13. I wish I the answer to your question.


A. would know

B. knew

C. know

D. have known

14. the plumber could repair the toilet, he still would not do it.
A. Therefore

B. However

C. So

D. Even if

15. his joining the group late, his manager is confident that
he will fit right in.
A. Even though

B. Despite

C. If

D. However

16. I filed my report last week, but now I wish I


A. have waited

B. waited

C. had waited

D. wait

17. The doctors will go home after they their rounds.


A. will finish

B. will have finished

C. are finishing

D. finish

18. If Fujikin, Inc., more available capital, theyd have


expanded their European operations.
A. has

B. had had

C. were having D. has had

19. the patient's condition get worse, the nurse will call
in an internist.
A. Might

B. Unless

C. Should

D. As if

20. If Dr. Puri did not like jazz, he to it so much.


A. would not have listened

B. would listen

C. would not listen

D. would be listening
117

SESSION 3 ANSWER KEY


UNIT 1
1. D
11. D
21. A
31. D

2. A
12. A
22. B
32. A

3. C
13. D
23. D
33. A

4. A
14. C
24. A
34. C

5. A
15. D
25. D
35. B

6. B
16. C
26. A
36. D

7. B
17. A
27. D
37. C

8. C
18. D
28. A
38. B

9. C
19. D
29. B
39. B

10. C
20. C
30. A
40. A

3. B
13. D
23. C
33. A

4. D
14. A
24. A
34. C

5. D
15. D
25. B
35. A

6. D
16. B
26. A
36. A

7. A
17. C
27. D
37. A

8. A
18. A
28. A
38. C

9. D
19. C
29. D
39. A

10. D
20. D
30. A
40. A

UNIT 2
1. D
11. B
21. C
31. C

2. B
12. C
22. A
32. A

UNIT 3
1. A 2. B 3. C 4. C 5. B 6. D 7. C 8. B 9. B 10. C
11. B 12. A 13. C 14. B 15. C 16. D 17. A 18. A 19. D 20. D

UNIT 4
1. C 2. B 3. A 4. D 5. D 6. B 7. C 8. A 9. C 10. C
11. B 12. C 13. C 14. D 15. C 16. A 17. C 18. B 19. A 20. C

UNIT 5
1. B 2. C 3. C 4. A 5. D 6. B 7. B 8. C 9. A 10. D
11. C 12. B 13. C 14. B 15. C 16. D 17. B 18. A 19. D 20. C
UNIT 6
1. D 2. A 3. D 4. A 5. A 6. A 7. B 8. B 9. B 10. B
11. B 12. A 13. A 14. C 15. D 16. B 17. B 18. A 19. A 20. A

UNIT 7
1. D 2. A 3. C 4. D 5. A 6. B 7. C 8. D 9. A 10. A
11. A 12. D 13. D 14. C 15. B 16. D 17. A 18. B 19. D 20. B

UNIT 8
1. D 2. D 3. B 4. A 5. D 6. A 7. B 8. A 9. B 10. B
11. A 12. B 13. C 14. B 15. D 16. A 17. D 18. B 19. A 20. D

UNIT 9
1. C 2. B 3. A 4. D 5. C 6. A 7. D 8. B 9. C 10. D
11. D 12. D 13. B 14. C 15. A 16. A 17. A 18. C 19. C 20. A

UNIT 10
118

1. B 2. C 3. C 4. B 5. A 6. B 7. A 8. A 9. A 10. A
11. B 12. A 13. C 14. D 15. D 16. C 17. C 18. A 19. A 20. C

UNIT 11
A
1. D
11. B
B
1. C
11. A

2. A 3. D 4. D 5. A 6. C 7. B 8. C 9. A 10. B
12. C 13. A 14. C 15. B 16. A 17. A 18. B 19. A 20. B
2. C 3. D 4. A
12. B 13. C 14.C

5. B 6. D 7. C 8. C 9. D 10. A
15. D 16. A 17. C 18. B 19. A 20. B

UNIT 12
1. B 2. A 3. D 4. B 5. A 6. B 7. D 8. C 9. C 10. C
11. A 12. A 13. B 14. D 15. B 16. C 17. D 18. B 19. C 20. C

--- The End ---

119