Anda di halaman 1dari 35

1.

IGBT possess
a) low input impedance
b) high input impedance
c) high on-state resistance
d) second breakdown problems
Answer: b
Explanation: Like MOSFET IGBT possess high input impedance.

2. IGBT & BJT both posses ___


a) low on-state power losses
b) high on-state power losses
c) low switching losses
d) high input impedance
Answer: a
Explanation: Low on state power loss is one of the best parameters of both BJT & the IGBT.

3. The three terminals of the IGBT are


a) base, emitter & collector
b) gate, source & drain
c) gate, emitter & collector
d) base, source & drain
Answer: c
Explanation: IGBT is a three terminal device. It has a gate, a emitter & a collector.

4. In IGBT, the p layer connected to the collector terminal is called as the


a) drift layer
b) injection layer
c) body layer
d) collector Layer
+

Answer: b
Explanation: It is called as a injection layer, because it injects holes into the n - layer.

5. The controlling parameter in IGBT is the


a) I
b) V
c) I
d) V
G

GE

CE

Answer: b
Explanation: The controlling parameter is the gate to emitter voltage, as the device is a voltage controlled
device.

6. In IGBT, the n layer above the p layer is called as the


a) drift layer
b) injection layer
c) body layer
d) collector Layer
-

Answer: a
Explanation: It is called as the drift layer because its thickness determines the voltage blocking capabilities
of the device.

7. The voltage blocking capability of the IGBT is determined by the


a) injection layer
b) body layer
c) metal used for the contacts
d) drift layer
Answer: d
Explanation: The drift layer which is a n- layer determines the voltage blocking capabilities.

8. The controlled parameter in IGBT is the


a) I
b) V
c) I
d) V
G

GE

CE

Answer: c
Explanation: The controlling parameter is the gate to collector current.

9. The structure of the IGBT is a


a) P-N-P structure connected by a MOS gate
b) N-N-P-P structure connected by a MOS gate
c) P-N-P-N structure connected by a MOS gate
d) N-P-N-P structure connected by a MOS gate
Answer: c
Explanation: The IGBT is a semiconductor device with four alternating layers (P-N-P-N) that are controlled
by a metal-oxide-semiconductor (MOS) gate structure without regenerative action.

10. The major drawback of the first generation IGBTs was that, they had
a) latch-up problems
b) noise & secondary breakdown problems
c) sluggish operation
d) latch-up & secondary breakdown problems
Answer: d
Explanation: The earlier IGBTs had latch-up problems (device cannot turn off even after the gate signal is
removed), and secondary breakdown problems (in which a localized hotspot in the device goes into thermal
runaway and burns the device out at high currents).

11. In the output characteristics of a MOSFET with low values of Vds, the value of the
on-state resistance is
a) Vds/Ig
b) Vds/Id
c) 0
d)
Answer: b
Explanation: The o/p characteristics Is a plot of Id verses Vds, which for low values of Vds is almost
constant. Hence, the on-state resistance is constant & the slop is its constant value.

12. At turn-on the initial delay or turn on delay is the time required for the
a) input inductance to charge to the threshold value
b) input capacitance to charge to the threshold value
c) input inductance to discharge to the threshold value
d) input capacitance to discharge to the threshold value
Answer: b
Explanation:It is the time required for the input capacitance to charge to the thresholdvalue, which depends
on the device configuration. The device can start conducting only after this time.

13. Choose the correct statement


a) MOSFET suffers from secondary breakdown problems
b) MOSFET has lower switching losses as compared to other devices
c) MOSFET has high value of on-state resistance as compared to other devices
d) All of the mentioned
Answer: b
Explanation: MOSFET has lower switching losses due to its unipolar nature & less turn off time. All of the
other statements are false.

14. Which among the following devices is the most suited for high frequency
applications?
a) BJT
b) IGBT
c) MOSFET
d) SCR
Answer: c
Explanation: MOSFET has the least switching losses among the rest of the devices.

15. Choose the correct statement


a) MOSFET has a positive temperature co-efficient
b) MOSFET has a high gate circuit impedance
c) MOSFET is a voltage controlled device
d) All of the above statements are correct
Answer: d
Explanation: MOSFETs are voltage controlled devices. They have high gate circuit impedance and are PTC
devices.

16. Consider an ideal MOSFET. If Vgs = 0V, then Id = ?


a) Zero
b) Maximum
c) Id(on)
d) Idd
Answer: a
Explanation: Gate current = 0 so device is off (ideally).

17. For a MOSFET Vgs=3V, Idss=5A, and Id=2A. Find the pinch of voltage Vp
a) 4.08
b) 8.16
c) 16.32
d) 0V
Answer: b
Explanation: Use Id = Idd x [1-Vgs/Vp]2

18. How does the MOSFET differ from the JFET?


a) JFET has a p-n junction
b) They are both the same
c) JFET is small in size

d) MOSFET has a base terminal


View Answer
Answer: a

19. The basic advantage of the CMOS technology is that


a) It is easily available
b) It has small size
c) It has lower power consumption
d) It has better switching capabilities
Answer: c
Explanation: Complementary MOS consumes very less power as compared to all the earlier devices.

20. The N-channel MOSFET is considered better than the P-channel MOSFET due to
its
a) low noise levels
b) TTL compatibility
c) lower input impedance
d) faster operation
Answer: d
Explanation: The N-channel are faster than the P-channel type.

21.For a power transistor, if the forward current gain = 0.97, then = ?


a) 0.03
b) 2.03
c) 49.24
d) 32.33
Answer: d
Explanation: Use the relation = /(+1).

22. The power electronics devices have a very high efficiency because
a) cooling is very efficient
b) the devices traverse active region at high speed & stays at the two states, on and off
c) the devices never operate in active region
d) the devices always operate in the active region
Answer: b
Explanation: They are efficient due to their higher transition speeds.

23. For a power transistor, which of the following relations is true?


a) Ie>Ic>Ib

b) Ib>Ic>Ie
c) Ic>Ie>Ib
d) Ie=Ib
Answer: a
Explanation: Practically speaking Ie = Ib+Ic. Ie is the highest as it is the sum of thecollector and base
currents. The base current is the smallest.

24. High frequency operation of any device is limited by the


a) forward voltage rating
b) switching losses
c) thermal conductivity
d) heat Sink arrangements
View Answer
Answer: b
Explanation: Lower the switching losses higher the frequency of operation of the device.

25. The instantaneous power loss during the delay time of a transistor is given by
a) Ic Vce
b) Ib Vbe
c) Ic Vbe
d) Ib Vce
Answer: a
Explanation: During the delay time only the collector current flows & base to emittervoltage is zero.

26. For a power transistor, the average power loss during the delay time can be given
by the equation
a) Ic * Vc
b) 1/T * (Ic Vce) dt
c) Ic * dVc/dt * T
d) 1/T *
(Ic Vc) dt
Td

(Td *Tr)

Answer: b
Explanation: During the delay time only, the collector current flows & base to emittervoltage is zero. Hence
the average power can be found, simply by integrating it over the total delay time & dividing by the base time
period.

27. A 1mv of i/p gives an output of 1V, the voltage gain as such would be
a) 0.001
b) 0.0001

c) 1000
d) 100
Answer: c
Explanation: 1V/1mv = 1000

28. Which of the following relations is true for a BJT?


a) Ic Ie
b) Ib Ic
c) Ie Ib
d) Ib Ie Ic
Answer: a
Explanation: The collector & emitter current differ only by the base current, which is very very small.

29. Choose the correct statement


a) A transistor will remain on as long the the base current is applied
b) A transistor remains on after a high to low pulse is applied at the base
c) A transistor will remain on as long the the collector current is applied
d) A transistor remains on after a high to low pulse is applied at the collector
Answer: a
Explanation: Unlike the thyristor devices, all the transistor family devices remain in the conducting state as
long as the firing pulses are applied. This is a very important property of the transistor devices.

30. Lets say that a transistor is operating at the middle of the load line, then a decrease
in the current gain would
a) move the Q point up
b) move the Q point down
c) result in to & fro motion of the Q point
d) not change the Q point
Answer: b
Explanation:The current gain would decreases the collector current, shifting the Q point below.

31. The fully controlled thyristor converter in the figure is fed from a single-phase source. When the

firing angle is 00, the dc output voltage of the converter is 300V. What will be the output voltage
for a firing angle of 600, assuming continuous conduction?

A) 150V B) 210V

C) 300V D) 100 V

Sol:
Given fully-controlled thyristor converter, when firing angle = 0, dc output voltage Vdc0 = 300 V
If = 600, then Vdc=?
we know for fully-controlled converter
Vdc0 = (2 2Vdc1 / ) cos
Since = 0, Vdc0 = 300V
300

= (2 2Vdc1 / )cos 0

Vdc= 300 /2 2
at = 600, Vdc2 =?
Vdc0 = (2 2 / ) * (300 / 2 2)cos 60 =
300 * 0.5 = 150 v.
Hence (A) is the correct option.
32).An SCR is considered to be a semi-controlled device because
(A)

It can be turned OFF but not ON with a gate pulse.

(B)

It conducts only during one half-cycle of an alternating current wave.

(C)

It can be turned ON but not OFF with a gate pulse.

(D)

It can be turned ON only during one half-cycle of an alternating voltage wave.

Sol:
SCR has the property that it can be turned ON but not OFF with a gate pulse, So SCR is being
considered to be a semi-controlled device.

Hence (C) is correct option.


33).The circuit shows an ideal diode connected to a pure inductor and is connected to a purely
sinusoidal 50 Hz voltage source. Under ideal conditions the current waveform through the inductor will
look li

Hence (A) is correct option.


34). Match the switch arrangements on the top row to the steady-state V -I characteristics on the lower
row. The steady state operating points are shown by large black dots.

(A) P-I, Q-II, R-III, S-IV

(B) P-II, Q-IV, R-I, S-III

(C) P-IV, Q-III, R-I, S-II


Sol:

(D) P-IV, Q-III, R-II, S

Characteristics are as

Hence (C) is correct option.

35)In the single phase voltage controller circuit shown in the figure, for what range of triggering angle
(), the input voltage (V0) is not controllable?

(A) 00<<450

(B) 450<<1350

(C) 900<<1800

(D) 1350<<1800

Sol:

R +jXL=50+50j
Since tan = L/R= 50/50 =1
= 450
So, firing angle must be higher the 450, Thus for 0<<450, V0is uncontrollable.
Hence (A) is correct option.
36) A 3-phase voltage source inverter is operated in 1800conduction mode. Which one of the following
statements is true?
(A)

Both pole-voltage and line-voltage will have 3rdharmonic components

(B)

Pole-voltage will have 3rdharmonic component but line-voltage will be free from 3rd harmonic

(C)

Line-voltage will have 3rd harmonic component but pole-voltage will be free from 3rd harmonic

(D)

Both pole-voltage and line-voltage will be free from 3rdharmonic Components

Sol:
A 3- voltage source inverter is operated in 180c mode in that case third harmonics are absent in pole
voltage and line voltage due to the factor cos(n/6). So both are free from 3rd harmonic components.
Hence (D) is correct option.
37) A single phase source inverter is feeding a purely inductive load as shown in the figure the inverter
is operated at 50 Hz in 1800square wave mode. Assume that the load current does not have any dc
component. The peak value of the inductor current i0 will be

(A) 6.37 A

(B) 10 A

(C) 20 A

(D) 40 A

Sol:
f=50 Hz t=20ms
Voltage source inverter feeds purely inductive load, then current is triangular
I peak =(Vs/L)*(t/4)=(200/0.1)*(20*10(-3)/4)
=10 amps
Answer is (B)
38) A single phase fully controlled converter bridge is used for electrical braking of a separately excited
dc motor. The dc motor load is represented by an equivalent circuit as shown in the figure.

Assume that the load inductance is sufficient to ensure continuous and ripple free load current. The
firing angle of the bridge for a load current t of I0 = 10 A will be
(A) 440

(B) 510

(C) 1290

(D) 1360

Sol:
Here for continuous conduction mode, by Kirchhoffs voltage law,
Average load current

V 2Ia+150 = 0
Ia = (V+150)/2
I1 = 10 A,
So

V =130 V
2 (Vm/ ) cos =130
((2* 2*230)/ )cos =130
= 1290

Hence (C) is correct option.

39) A three phase fully controlled bridge converter is feeding a load drawing a constant and ripple free
load current of 10 A at a firing angle of 300. The approximate Total harmonic Distortion (%THD) and the
rms value of fundamental component of input current will respectively be
(B) 31% and 7.8
A
(D) 66% and 7.8
A

(A) 31% and 6.8 A


(C) 66% and 6.8 A

Hence (B) is correct option.


40) In the circuit shown in the figure, the switch is operated at a duty cycle of 0.5. A large capacitor is
connected across the load. The inductor current is assumed to be continuous.

The average voltage across the load and the average current through the diode will respectively be
(A) 10 V, 2 A

(B) 10 V, 8 A

(C) 40 V 2 A

(D) 40 V, 8 A

Sol:

In the given diagram


When switch S is open en I0=IL=4A,Vs=20 V
When switch S is closed ID=0,V0=0 V
Duty cycle = 0.5 so average voltage is V/(1- )
Average current = (0+4)/2 = 2Amp
Average voltage = 20/ (1-0.5)= 40 V
Hence (C) is correct option.
41)A single-phase fully controlled thyristor bridge ac-dc converter is operating at a firing angle of 250and
an overlap
angle of 10c with constant dc output current of 20 A. The fundamental power factor
(displacement factor) at input ac mains is
(A) 0.78

(B) 0.827

(C) 0.866

(D) 0.9

Hence (A) is correct option.


42) A three-phase, fully controlled thyristor bridge converter is used as line commutated inverter to feed
50 kW power 420 V dc to a three-phase, 415V(line), 50 Hz ac mains. Consider dc link current to be
constant. The rms current of the thyristor is
(A) 119.05 A

(B) 79.37 A

Sol:
Given data P=50kw Vo=420v
V1=415 v
P=Vo*Io
Io=50000/420=119.047
RMS value =Io/3=68.73

(C) 68.73 A

(D) 39.68 Al

Hence (C) is correct answer


43) A single phase full-wave half-controlled bridge converter feeds an inductive load. The two SCRs in
the converter are connected to acommon DC bus. The converter has to have a freewheeling diode.
(A)

Because the converter inherently does not provide for freewheeling

(B)

Because the converter does not provide for free-wheeling for high values of triggering angles

(C)

Or else the free-wheeling action of the converter will cause shorting of the AC supply

(D)

Or else if a gate pulse to one of the SCRs is missed, it will subsequently cause a high load
current in the other SCR.
Sol:
Answer is (A)
44) Six MOSFETs connected in a bridge configuration (having no other power device) must be
operated as a Voltage Source Inverter (VSI). This statement is
(A)
True, because being majority carrier devices MOSFETs are voltage driven.

(B)

True, because MOSFETs hav inherently anti-parallel diodes

(C)

False, because it can be operated both as Current Source Inverter (CSI) or a VSI

(D)

False, because MOSFETs can be operated as excellent constant current sources in the
saturation region.
Answer is (B)
45) A single-phase voltages source inverter is controlled in a single pulse-width modulated mode with
a pulse width of 150c in each half cycle. Then find out the conduction time,

(A) 0s<t <25s (B) 25s<t <50s


(C) 50s<t <75s (D) 75s<t <100s
SOL:

Conduction time of auxiliarythyristor is LC=50s .After this time ,mainThmwill turn off.
So answer is (C)
46) The speed of a 3-phase, 440 V, 50 Hz induction motor is to be controlled over a wide
range from zero speed to 1.5 time the rated speed using a 3-phase voltage source
inverter. It is desired to keep the flux in the machine constant in the constant torque
region by controlling the terminal voltage as the frequency changes. The inverter output
voltage vs frequency characteristic should be

Sol:
In case of induction motorV/f
If is constantf (linear)
Hence answer is (c)
47) A voltage commutation circuit is shown in figure. If the turn-off time of the SCR is 50
sec and a safety margin of 2 is considered, then what will be the approximate minimum
value of capacitor required for proper commutation?

(A) 2.88 f (B) 1.44 F (C) 0.91 F (D) 0.72 F

Sol:We know that


T = RCln 2
So
C= T/(R* 0.693)
= 2.88 F
Hence (A) is correct option.
48) A solar cell of 350 V is feeding power to an ac supply of 440 V, 50 Hz through a 3phase fully controlled bridge converter. A large inductance is connected in the dc circuit to
maintain the dc current at 20 A. If the solar cell resistance is 0.5 then each thyristor will
be reverse biased for a period of
(A) 1250

(B) 1200

(C) 600

(D) 550

Sol:
Let we have
Rsolar = 0.5 , i0 = 20 A

SO,Vs

=35020*0.5=340 V

Hence 340=(3*440*(2 cos)/


cos = 550
So each thyristor will reverse biased for 1800 550 = 1250.
Hence (A) is correct option.
49) A single-phase bridge converter is used to charge a battery of 200 V having an internal
resistance of 0.2 as shown in figure. The SCRs are triggered by a constant dc signal. If
SCR2 gets open circuited, what will be the average charging current?

(A) 23.8 A

(B) 15 A (C) 11.9 A

(D) 3.54 A

50) An SCR having a turn ON times of 5 sec, latching current of 50 A and holding current
of 40 mA is triggered by a short duration pulse and is used in the circuit shown in figure.

The minimum pulse width required to turn the SCR ON will be

A) 251 sec

(B) 150 sec (C) 100 sec (D) 5 sec

Sol:
Ton=5 sec IL=50 m amp
IH=40 m amp
From circuit i=(Vs/R)*(1-e(-R/L)*t)+Vs/R =IL=50 m amp
t=150sec
Hence (B) is the correct
51)A voltage commutated chopper operating at 1 kHz is used to control the speed of dc as
shown in figure. The load current is assumed to be constant at 10 A

1)The minimum time in sec for which the SCR M should be ON is


A) 280

b) 140

c) 70 d) 0

Sol:
Minimum time is required for change the polarity of capacitor from Vs to Vs
i.e. t1=/w0=*LC
=140 sec
Hence (B) is correct option.
2) The average output voltage of the chopper will be
a) 70V

b) 47.5V

c) 35V

d)0V

Sol:
V0=(Vs/T)*(Ton+2Tc)
Tc=CV/I0
V0=47.5v
Hence (B) is correct option.
52) The figure shows the voltage across a power semiconductor device and the current
through the device during switching transitions. If the transition a turn ON transition or a
turn OFF transition? What is the energy lost during the transition?

(A) Turn ON, VI/2(t1+ t2)

(B) Turn OFF, VI(t1+ t2)

(C) Turn ON, VI(t1+ t2)

(D) Turn OFF, VI/2(t1+ t2)

Sol:
Energy loss =V (0.5*I*t1) +I (0.5*V*t2)
=VI/2(t1+t2)
It is turn on process, voltage across device decrease &current increase
Answer is (A)
53) An electronics switch S is required to block voltage of either polarity during its OFF
state as shown in the figure (a). This switch is required to conduct in only one direction its
ON state as shown in the figure
(b)

Which of the following are valid realizations of the switch S?

(A) Only P
Sol:

(B) P and Q

(C) P and R

(D) R and S

Electronic switch described in the statement should have forward conduction state,
forward blocking state & reverse blocking state. SCR,NPN transistor with series diode
exhibits the above states.
Hence answer is (c)
53) The given figure shows a step-down chopper switched at 1 kHz with a duty y ratio D =
0.5. The peak-peak ripple in the load current is close to

(A) 10 A
(B) 0.5 A
Hence (C) is correct option.

(C) 0.125 A

(D) 0.25 A

54) An electric motor, developing a starting torque of 15 Nm, starts with a load torque of 7
Nm on its shaft. If the acceleration at start is 2 rad/sec 2, the moment of inertia of the
system must be (neglecting viscous and coulomb friction)
(A) 0.25 kg-m2 (B) 0.25 Nm2
Sol:
Tst = 15 Nm

(C) 4 kg-m2

(D) 4 Nm2

TL = 7 Nm
= 2 rad/sec2
T = I
SO T=TstTL=8 Nm
I = 8/2 =4 kgm2
Hence (C) is correct option.
55) Consider a phase-controlled converter shown in the figure. The thyristor is fired at an
angle in every positive half cycle of the input voltage. If the peak value of the
instantaneous output voltage equals 230 V, the firing angle is close to
A) 600
SOL:

B) 1350

C) 1250

D)1150

We know that Vrms = 230 V


SO ,Vm= 230* 2 V
If whether is< 900
Then Vpeak =Vmsin=230
230* 2 sin = 230
angle = 1350
Hence (B) is correct option.
56) The triggering circuit of a thyristor is shown in figure. The thyristorrequires a gate
current of 10 mA, for guaranteed turn-on. The value of R required for the thyristorto turn
on reliably under all conditions of Vbvariation is

A) 10000
Sol:
Vb =12 4 V

(B) 1600

(C) 1200

(D) 800

Vbmax = 16 V
Vbmin = 8 V
Required value of R= =800
Hence (D) is correct option.
57) The circuit in figure shows a 3-phase half-wave rectifier. The source is a symmetrical,
3-phase four-wire system. The line-to-line voltage of the source is 100 V. The supply
frequency is 400 Hz. The ripple frequency at the output is

(A) 400 Hz

(B) 800 Hz

(C) 1200 Hz (D) 2400 Hz

SOL:

Ripple frequency =3f=3*400=1200 Hz


So from V0 ripple frequency = 1200 Hz
Hence (C) is correct option.

58) A MOSFET rated for 15 A, carries a periodic current as shown in figure. The ON state
resistance of the MOSFET is 0.15 . The average ON state loss in the MOSFET is

(A) 33.8 W

(B) 15.0 W (C) 7.5 W (D) 3.8 W

Sol:

59) The triac circuit shown in figure controls the ac output power to the resistive load. The
peak power dissipation in the load is

(A) 3968 W

(B) 5290 W

(C) 7935 W

(D) 10580 W

Sol: Given circuit is AC voltage controller feeding resistive load


Vs=230*2 sin wt

R=10 ohm
Peak instantaneous voltage Vm peak=230*2
Peak power = (Vm peak)2/R
=10580 watts
Answer is(D)
59)Figure shows a chopper operating from a 100 V dc input. The duty ratio of the main
switch S is 0.8. The load is sufficiently inductive so that the load current is ripple free. The
average current through thediode D under steady state is

(A) 1.6 A

(B) 6.4 A (C) 8.0 A (D) 10.0 A

Sol:
Given =0.8 the avgout put in chopper ckt is
VO=*Vs
=0.8*100=80
Avg current through diode Io=Vo/R=8 amp
During chopper operation switch s conducts during turn on time (Ton) & diode (D)
conducts during turn OFF time(Toff)
Avg current through
Diode (IDA)=Io*(Toff)/T
(Toff)=(1-)T
(IDA)=1.6 amp
Answer is (A)
60) A variable speed drive rated for 1500 rpm, 40 Nm is reversing under no load. Figures

show the reversing torque & speed during the transient .The moment of inertia of drive is

(A) 0.048 kg-m2

(B) 0.064 km-m2

(C) 0.096 kg-m2

(D) 0.128 kg-m2

Sol:
Generated TorqueTe=j(dW/dt)
40 =j(2/60{500-(-1500)})/0.5
J=0.096 kg-m2
61) Figure shows a thyristor with the standard terminations of anode (A), cathode (K), gate
(G) and the different junctions named J1, J2 and J3. When the thyristor is turned on and
conducting

(A)

J1 and J2 are forward biased and J3 is reverse biased

(B)

J1 and J3 are forward biased and J2 is reverse biased

(C)

J1 is forward biased and J2 and J3 are reverse biased

(D) J1, J2 and J3 are all forward biased


Sol:
When thyristor turned on at that time J2 junction will break. So J1, J2, J3 all are in forward
bias.
Hence (D) is correct option.
62)Figure shows a MOSFET with an integral body diode. It is employed as a power
switching device in the ON and OFF states through appropriate control. The ON and OFF
states of the switch are given on the VDS IS plane by

Sol:
The ON-OFF state of switch h is given on VDS IS plane as following

When VDS =+ve, diode conducts and IS = 0


VDS =ve, diode opens, but IS = 0, D"vepotential.
Hence (D) is correct option.

63) The speed/torque regimes in a dc motor and the control methods suitable for the same
are given respectively in List-II and List-I
List-I

List-II

P. Field Control

1. Below base speed

Q. Armature Control 2. Above base speed


3.

above base torque

4.

below base torque

Codes:
(A) P-1, Q-3

(B) P-2, Q-1

(C) P-2, Q-3

Sol:
P.
Q.

Field control-Above base speed


Armature

control-below

base

torque Hence (B) is correct option.

(D) P-1, Q-4

64) A chopper is employed to charge a battery as shown in figure. The charging current is
5 A. The duty ratio is 0.2. The chopper output voltage is also shown in the figure. The peak
to peak ripple current in the charging current is

(A) 0.48 A

(B) 1.2 A

(C) 2.4 A

(D) 1 A

Sol:
Given =0.2
Ton =200 sec T=1msec
A constant DC voltage applied to an inductor then nature of current is linear.
i =((Vs-E)/L)*t
i=Ipeak t=Ton
Ipeak=0.48 amp
Answer is (A)
65)A 3 phase fully controlled converter is feeding power into a dc load at a constant
Current of 150A
.The rms current through each thyristor of the converter is
(A)50A
(C)150 L2 /L3

(B)
100A
(D)150/
L3

Sol:
Average current of a thyristor IDT

Idc /3

RMS current of a thyristor IRT = Irms / L3


Hence (D) is answer

66) An inverter has a periodic output voltage with the output wave form as shown in figure

When the conduction angle = 120c, the rms fundamental component of the output
voltage is
(A) 0.78 V

(B) 1.10 V

(C) 0.90 V

(D) 1.27 V

Sol:
Shape of output volt wave form is the output voltage of single pulse
modulation. Vo=0.78V
Answer is (A)
67) With reference to the output wave form given in above figure , the output of the
converter will be free from 5th harmonic when
(A) = 720

(B) = 360

(C) = 1500

(D) = 1200

Sol:
Sin nd=0
nd=
d=/n
Width of pulse ()=2d=720
Answer is (A)

68) The MOSFET switch in its on-state may be considered equivalent to a


(A) resistor

(B)inductor (C)capacitor

(D)battery

SOL:
The MOSFET switch in on-state is equivalent to a capacitor.
Hence (C) is answer

69)when the firing angle of a single phase fully controlled rectifier feeding constant
dc current into a load is 300 , the displacement power factor of the rectifier is
(A)1

(B) 0.5

(C)1/L3

(D)L3/2

SOL:
The displacement power factor DF =Cos, where is the angle between the
fundamental component of input current and voltage
Hence (B) is answer
43) The main reason for connecting a pulse transformer at the output stage of thyristor
triggering circuit is to
(A)

Amplify the power of the triggering pulse

(B)

Provide electrical isolation

(C)

Reduce the turn on time of thyristor

(D)

Avoid spurious triggering of the thyristor due to noise

Sol:
For providing electrical isolation it is necessary to connect a pulse transformer at the
output stage of a thyristor triggering circuit.
Hence (B) is correct option.
70) AC-to-DC circulating current dual converters are operated with the following
relationship between their triggering angles (1 and 2)
(A) 1+2=1800

(B) 1+2=3600

(C) 12=1800

(D) 1+2=900

Sol:
In ac to dc circulating current dual converters if triggering angles are
1and 2, than it is necessary that
1+2 = 1800
Hence (A) is correct option.
71)In a commutation circuit employed to turn off an SCR, satisfactory turn-off is
obtained when
A. circuit turn-off time < device turn-off time
B. circuit turn-off time > device turn-off time
C. circuit time constant < device turn-off time
D. circuit time constant < device turn-off time
SOL:
Satisfactory turn-off is obtained in a commutation circuit when circuit turnoff time must

be greater than turn-off time of a thyristor.


Hence (B) is answer
72) The output voltage wave form of a three-phase square-wave inverter contains
A) only even harmonics
C) only odd harmonics

B) both odd and even


harmonics
D) only nipple harmonics

SOL:
Square wave having half wave symmetry and hence contain only odd harmonics.
Hence C) is correct option.
73) In case of an armature controlled separately excited DC motor drive with closed
loop speed control ,an inner current loop is useful because it
A)
B)
C)
D)
SOL:

Limits the speed of motor to a safe value


Helps in improving the drive energy efficiency
Limits the peak current of the motor to the permissible value
Reduces the steady state speed error

The closed-loop speed control schemes are provided with inner current control loop, in
order to limit the current within a safe limit and also decelerate the drive at maximum
permissible current and torque during transient operation.
Hence C) is correct option.
74) A six pulse thyristor rectifier bridge is connected to a balanced 50 Hz three
phase ac source. Assuming that the dc output current of the rectifier is
constant, the lowest frequency harmonic component in the ac source line
current is
(A) 100 Hz

(B) 150 Hz

(C) 250 Hz

(D) 300 Hz

SOL:
The ripple frequency of a six pulse thyristor rectifier bridge is increased to six
times to the input frequency. Given input frequency is 50HZ.
Hence ripple frequency will be 300HZ. Hence, lowest frequency component in the
source line content is 300HZ.
Hence d) is correct option

75). Match list-I(devices ) with list-II(switching time) and select correct answer using code given
below the lists:
List-I

list-II

A.
B.
C.
D.

TRIAC
SCR
MOSFET
IGBT
Codes: A
(a)
4
(b)
1
(c)
4
(d)
1

B
3
2
2
3

C
2
3
3
2

1. 5-10s
2. 100-400 s
3. 50-100 s
4.200-400 s
D
1
4
1
4

Sol: IGBT have high efficiency and fast switching. Thyristors & TRIACS are both bipolar devices.
They have very low on state voltage but ,because of minority carriers in the device must be removed
before they can block an applied voltage ,switching times are comparatively long.
Answer is (b)
76). The following is a uni-polar device:
A) BJT

B) IGBT

C) GTO

D) MOSFET

SOL: answer is (D)


BJT, IGBT and GTO are bipolar devices. MOSFET is a unipolar device.
77) A thyristor has a PIV of 650 V. The voltage safety factor is 2. Then the voltage up to which the
device can be operated is given by
A) 1300V

B) 650V

C) 325V

D) 230V

SOL: answer is (A)


PIV is the max voltage that thyristor can withstand in reverse direction without breaking down or
avalanching.
PIV=650V
Safety factor=2
Max voltage with standing=2*650=1300v
78) When a thyristor in the forward blocking state, then
A)

All 3 junctions are reversed.

B)

Anode and cathode junctions are forward biased but gate junction is reverse biased.

C)
Anode junction is forward biased but other two are reverse biased.
D) Anode &gate junction are forward biased but cathode is reverse biased.
Sol: answer is (b)

Forward blocking state: anode & cathode junctions are forward biased but gate junction is reverse
biased.
Forward conduction state: all the three junctions are forward biased reverse blocking state.
Anode & cathode junctions are reversing biased but gate junction is forward biased.
79) AN SCR triggered by a current pulse applied to the gate cathode can be turned off
A) By applying a pulse to the cathode
B) By applying a pulse to the anode
C)

By applying another pulse of opposite polarity to the gate cathode

D)

By reversing the polarity of the anode and cathode voltage

Sol: answer is (D)


If current pulse is applied to gate cathode then the SCR can only turned off by
operating it in reverse blocking state or by reversing the polarity of the anode cathode voltage.
80) In forward bias portion of the thyristors i-v characteristic, the no of stable operating regions is
A) One

B) two

C) three

D) none

Sol: answer is (B)


81) A dc source of 100 v supplies a purely inductive load of 0.1 H. The controller is an SCR in series
with source and load. If the specified latching current is 100ma then the minimum width of the
gating pulse to ensure turn on of SCR would be
A) 10s

B) 50 s

c) 100 s

d) 1 s

Sol: answer is (C)


82) A voltage source inverter is normally employed when

D)

A)

Source inductance is large & load inductance is small

B)

Source inductance is small & load inductance is large

C)

Source inductance is small & load inductance is small


Source inductance is large & load inductance is

large Sol: answer is (b)


VSI, is one in which dc source has small impedance. In VSI using thyristors ,load
commutation is possible only if load is under damped .for RCL load the condition for load to be

under damped.
83) A current source inverter is obtained by inserting a large
A)

Inductance in series with dc supply

B)

Capacitance in parallel with dc supply

C)

Inductance in parallel with dc supply

D)

Capacitance in series with dc


supply Sol: answer is (A)
In current source inverter the input current to almost ripple free ,a inductance in series is used with
dc source.
84) A single phase ac regulator fed from 50HZ supply feeds a load having 4 resistance &
12.73mh inductance .the control range of firing angle will be
(a) 0

to 180

B)45 to 180

c)90 to 180

D)0 to 45

Sol: answer is (b)


85) A three phase semi converter feeds the armature of a separately excited dc motor supplying a
nonzero load torque .for steady state operation the motor current is found to assume zero value at
certain instances of time . At such instances the armature voltage
A)

is equal to the instantaneous value of ac voltage

B)

is equal to the instantaneous value of motor back emf

C)

Assumes an arbitrary value

D)

Becomes zero

Sol: answer is (b)