Anda di halaman 1dari 39

4531/1 Nama : .................................................... Tingkatan : ....................

Fizik
Kertas 1 Angka Giliran : ......................................................
Ogos-Sept
2007
1 ¼ jam
PERSIDANGAN KEBANGSAAN PENGETUA-PENGETUA
SEKOLAH MENENGAH MALAYSIA
CAWANGAN KELANTAN

PEPERIKSAAN PERCUBAAN 2007


SIJIL PELAJARAN MALAYSIA

FIZIK

Kertas 1

Satu jam lima belas minit

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU

1. Kertas soalan ini adalah dwibahasa.

2. Soalan dalam bahasa Melayu diikuti oleh soalan dalam bahasa Inggeris.

3. Calon dikehendaki membaca maklumat di halaman 2 atau halaman 3.

________________________________________________________________________
Kertas soalan ini mengandungi ___ halaman bercetak dan ___halaman tidak bercetak.
Maklumat berikut mungkin berfeadah . Simbol-simbol mempunyai makna yang biasa.
SULIT 2 4531/1

1. a= v–u 16. Power, P = Energy


t time

2. v2 = u2 + 2 as 17. V = IR

3. s = ut + 1 at2 18. Kuasa, P = IV


2

4. Momentum = mv 19. Ns = Vs
Np Vp

5. F = ma 20. Efficiency = Is Vs x 100 %


Ip V p

6. Kinetic energy = 1 mv2 21. g = 10 ms-2


2

7. Potential energy = mgh 22. 1= 1 + 1


f u v

8. Elastic potential energy = 1 Fx 23. n = sin i


2 sin r

9. ρ = m 24. n = Real depth


V apperent depth

10. Pressure, P = hρ g 25. λ = ax


D

11. Pressure, P = F 26. Q= It


A

12. Heat, Q = mcθ

13. PV = constant
T

14. E = m c2

15. v=f λ

[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 3 4531/1

Each question is followed by three, four or five options. Choose the best option for each
question then blacken the correct space on the answer shit
Tiap-tiap soalan diikuti oleh sama ada tiga ,empat atau lima pilihan jawapan.
Pilih satu jawapan terbaik bagi setiap soalan dan hitungkan ruangan yang betul
pada kertas jawapan anda .

1. Which of the following is the unit of a base quantity ?


Yang manakah antara berikut unit bagi kuantiti asas ?

A. Kilometer
B. Kilogram
C. Joule
D. Voltage

2. Which of the following power factor and it’s prefix is correct ?


Antara berikut pasangan faktor kuasa dan imbuhan yang manakah benar?

Power factor Prefix

A. 10-6 kilo
B. 10-3 mili
C. 10-2 hecto
D 10-1 deca

[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 4 4531/1

3. Diagram 1 shows a hole at the wooden block.


Rajah1 menunjukkan satu lubang pada bongkah kayu.

Wooden
block Hole

DIAGRAM 1
RAJAH 1

Which measuring tool is the most suitable will be use to measure the diameter and
the depth of the hole?
Alat pengukur yang manakah berikut paling sesuai digunakan untuk mengukur
diameter dan kedalaman lubang itu

A. Ruler
Pembaris

B. Ruler and vernier calipers


Pembaris dan angkup vernier

C. Micrometer screw gauge and ruler


Tolok skru micrometer dan pembaris

D. Vernier calipers
Angkup Vernier

[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 5 4531/1

4. Diagram 2 shows a track for 200m event. An athlete has finished the race in 25 s.
Rajah 2 menunjukkan trek bagi acara larian 200 m.Seorang atlit telah menamatkan
larian dalam acara tersebut dalam masa 25 s.

DIAGRAM 2
RAJAH 2

What is the velocity of the athelete ?


Berapakah halaju atlit itu ?

350 200
A. B.
25 25

150 25
C. D.
25 150

25
E.
200

5. Diagrams show forces act on the wooden block A,B, C and D which has the
same mass.Which block will move faster ?
Rajah menunjukkan daya-daya bertindak keatas bongkah kayu A, B , C dan D
yang sama jisim.
Bongkah yang manakah akan bergerak lebih laju ?
4N

5N
10 N A B 3N
4N

5N
5N
C 5N D

3N
[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 6 4531/1

6. Which displacement-time graph represents the motion of an object moving at


constant velocity ?
Graf sesaran –masa yang manakah berikut mewakili pergerakan suatu objek
dengan halaju tetap ?

s/m s/m

t/s t/s
A B

s/m s/m

t/s t/s
D
C

[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 7 4531/1

7. The graph shows the speed of the car at positions P,Q,R,S and T.
Graf menunjukkan kelajuan sebuah kereta pada kedudukan P,Q,R,S dan T.

v/ ms-1

S T

P
t/s

Which part shows the acceleration of the car is zero ?


Pada bahagian manakah berikut,menunjukkan pecutan kereta itu adalah sifar ?

A. PQ
B. PR
C. QS
D. ST

8. “ A heavy lorry is difficult to start moving and difficult to stop moving”.


“ Sebuah lori yang berat sukar untuk memulakan gerakan dan sukar untuk
diberhentikan”.

This statement is refers to


Pernyataan ini adalah merujuk kepada

A. the concept of balanced force


konsep keseimbangan daya

[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 8 4531/1

B. the concept of inertia


konsep inersia

C. the principle of conservation of momentum


prinsip keabadian momentum

D. the principle of conservation of energy.


prinsip keabadian tenaga.

9. Diagram 3 shows a manometer is connected to a gas tank.


Rajah 3 menunjukkan sebuah manometer yang disambungkan kepada
sebuah tangki gas.

DIAGRAM 3
RAJAH 3

Based on the levels of the mercury, which of the following statement is true ?
Berdasarkan pada aras merkuri, pernyataan yang manakah adalah benar ?

A. Pressure in the gas tank = atmospheric pressure.


Tekanan dalam tangki gas = tekanan atmosfera.

B. Pressure in the gas tank > atmospheric pressure.


Tekanan dalam tangki > tekanan atmosfera.

C. Pressure in the gas tank < atmospheric pressure.


Tekanan dalam tangki gas < tekanan atmosfera.

[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 9 4531/1

10. Diagram 4 shows a cylinder containing water.


Rajah 4 menunjukkan satu silinder yang mengandugi air.

DIAGRAM 4
RAJAH 4

If the pressure at point P is 12 000 N m-2, the height of h is


[the density of the water = 1000 kg m-3]
Jika tekanan pada titik P ialah 12 000 N m-2 , tinggi h ialah
[ketumpatan air = 1000 kg m-3 ]

A 0.8 m
B 1.0 m
C 1.2 m
D 2.0 m
E 2.2 m

[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 10 4531/1

11. Diagram 5 shows the water flows through a Bernoulli’s tube from point R to S.
In which vertical tube the water level is the lowest ?
Rajah 5 menunjukkan air sedang mengalir melalui satu tiub Bernoulli dari
titik R ke titik S. Dalam tiub tegak yang manakah aras air adalah
paling rendah ?

DIAGRAM 5
RAJAH 5

12. Diagram 6 shows a ping pong ball does not drop when the water flows
through the filter funnel.
Rajah 6 menunjukkan sebuah bola ping pong tidak terjatuh bila air
dialirkan melalui penapis turas.

DIAGRAM 6
RAJAH 6

Which of the following statement is true.


Antara pernyataan berikut, yang manakah benar ?

A. There is no forces acting on the ping pong ball.


Tiada sebarang daya bertindak ke atas bola ping pong itu.

[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 11 4531/1

B. The water flows arround the ping pong ball creates a region of high pressure.
Aliran air di sekeliling bola ping pong menghasilkan satu kawasan
bertekanan tinggi.

C. There is a net upward force holds up the ping pong ball.


Terdapat satu daya bersih ke arah atas mengapungkan bola ping pong itu.

13. Which of the following appliances work based on Bernoulli’s Principle ?


Antara alat-alat berikut yang manakah bekerja berdasarkan Prinsip Bernoulli ?

A Bunsen burner, syringe and car carburator.


Penunu bunsen, picagari dan karburator kereta

B. Bunsen burner, filter pump and car carburator.


Penunu bunsen, pam turas dan karburator kereta.

C. Wing of aeroplane, syringe and filter pump.


Sayap kapal terbang, picagari dan pam turas.

D. Wing of aeroplane, filter pump and syringe.


Sayap kapal terbang, pam turas dan picagari.

14. Diagram 7 shows a cooper block at temperature of 90 oC touches an iron


block at temperature of 50 oC.
Rajah 8 menunjukkan satu blok kuprum pada suhu 90 oC menyentuh blok
besi pada suhu 50 oC.

Blok kuprum Blok besi

DIAGRAM 7
RAJAH 7

What is the temperature of the iron block when thermal equillibrium is achieved
between the cooper block and the iron block ?
Berapakah suhu bongkah besi itu bila keseimbangan terma tercapai antara bongkah
kuprum dan bongkah besi ?

A Same as room temperature.


Sama dengan suhu bilik.

B Less than 50 oC.

[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 12 4531/1

Kurang daripada 50 oC.

C Between 50 oC and 90 oC.


Antara 50 oC dan 90 oC.

D More than 90 oC.


Melebihi 90 oC.

15. The sensitivity of a thermometer can be increased by using


Kepekaan sebuah termometer dapat ditambah dengan cara munggunakan

A. a longer capillary tube.


satu tiub kapilari yang lebih panjang.

B. a glass stem with a thicker wall.


satu batang kaca berdinding lebih tebal.

C. a bulb with a thicker wall.


satu bebuli yang berdinding lebih tebal.

D. a narrower bore of capillary tube.


satu tiub kapilari yang lebih sempit.

16. A scuba diver released V cm3 volume of an air bubble at the depth of 30 m under sea
water.
Seorang penyelam membebaskan satu gelembung udara berisipadu V cm3
di dalam air laut pada kedalaman 30 m.

30 m

Air bubble with the volume of


V cm3

What is the volume of the air bubble when it reaches the surface of the sea water ?
[Atmospheric pressure = 10 m of sea water]
Berapakah isipadu gelembung udara itu apabila sampai ke permukaan laut?
[Tekanan atmosfera = 10 m air laut]

A. V
4
[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 13 4531/1

B. V
3
C V
D 3V
E 4V

17. Diagram 8 shows a process in which ice change to water.


Rajah 8 menunjukkan satu proses ais berubah kepada air.

Ice ( 0oC) Water ( 0oC)

Ais ( 0oC) Air ( 0oC)

DIAGRAM 8
RAJAH 8

The heat absorbed during the process is to


Haba yang diserap sepanjang proses itu adalah untuk

A. separate the molecules in the ice so that they are free to move.
memisahkan molekul-molekul dalam ais supaya mereka boleh bergerak bebas.

B. increase the kinetic energy of the ice molecules.


meningkatkan tenaga kinetik molekul-molekul ais.

C. increase the temperature of the water.


meningkatkan suhu air.

18. The air pressure in a gas tank is 200 k Nm-2 at a temperature of 27 oC. What is the air
pressure in the gas tank at a temperature of 37 oC ?
[ Assume the volume of the air in the gas tank is kept constant ]

Tekanan udara dalam tangki gas ialah 200 k Nm-2 pada suhu 27 oC. Berapakah
tekanan dalam tangki gas tersebut pada suhu 37 oC ?
[Anggap isipadu udara dalam tangki gas adalah tetap]

A 109.4 k Nm-2
B 145.9 k Nm-2
[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 14 4531/1

C 193.5 k Nm-2
D 206.7 k Nm-2
E 274.0 k Nm-2

19. Diagram 9 shows the position of an object, , infront of a concave mirror.

Rajah 9 menunjukkan kedudukan objek , , dihadapan sebuah cermin cekung.

DIAGRAM 9
RAJAH 9

Which of the following image is correct?


Antara imej berikut, yang manakah benar?

20. Diagram 10 shows a light ray which travels from glass to air.
Rajah 10 menunjukkan sinar cahaya merambat dari kaca ke udara.

DIAGRAM 10
RAJAH 10

What is the refraction index of glass?


Apakah indeks biasan bagi kaca?

[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 15 4531/1

A. sin S B. sin P
sin Q sin R

C. sin R D. sin Q
sin P sin S

21. Diagram 11 shows an object O is placed infront of a convex mirror. What happen to
the size of the image formed?
Rajah 11 menunjukkan satu objek O diletakkan dihadapan cermin cembung. Apakah
yang berlaku kepada saiz imej yang terbentuk?

DIAGRAM 11
RAJAH 11

A. Magnified
Dibesarkan
B. Diminished
Dikecilkan
C. Same size
Sama saiz

22. A concave lens has focal length 20 cm. What is the power of the lens?
Sebuah kanta cekung mempunyai panjang fokus 20 cm. Berapakah kuasa kanta itu?

A. +5D
B. -5D
C. +20D
D -20D

[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 16 4531/1

23. The Diagram 12 shows a light ray travels into a semi-glass block.
Rajah 12 menunjukkan satu sinar merambat ke dalam blok kaca semi bulatan.

A
B

40o

D
DIAGRAM 12
RAJAH 12

If the critical angle of the glass is 42 0, which path of the ray of light is correct?
Jika sudut genting kaca ialah 42 0 , yang manakah laluan sinar cahaya yang betul?

24. The Diagram13 shows two students, Ali and Ahmad are standing in front of a plane
mirror at a distance 7 m and 5 m respectively.
Rajah13 menunjukkan dua pelajar, Ali dan Ahmad berdiri di hadapan cermin satah,
masing-masing pada jarak 7 m dan 5 m

DIAGRAM 13
RAJAH 13

What is the distance between Ahmad to the image of Ali?


[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 17 4531/1

Berapakah jarak dari kedudukan Ahamd ke imej Ali?

A. 2m
B. 7m
C. 12 m
D. 17 m
E. 24 m

25. Water waves travel more slowly as they move from deep to shallow water in a ripple
tank. Which diagram shows the refraction of the waves?
Gelombang air merambat perlahan apabila bergerak dari kawasan dalam ke
kawasan cetek di dalam tangki riak. Rajah yang manakah yang menunjukkan
pembiasan gelombang?

26. A VHF (Very High Frequency) radio station broadcasts at a frequency of 90 MHz.
The speed of radio waves is 3 x 108 ms-1. What is the wavelength of the waves
broadcast by the station?
Sebuah stesen radio VHF (Frekuensi Lampau Tinggi) memancarkan gelombang
pada 90 MHz. Laju gelombang radio adalah 3 x 108 ms-1. Berapakah panjang
gelombang, yang di pancarkan oleh stesen radio itu?

A. 0.3 m
B. 3.3 m
C. 6.0 m
[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 18 4531/1

D. 8.0 m
E. 9.0 m

27. Diagram 14 below shows interference pattern which is obtained from an


experiment using monochromatic light. The screen is located at 3 m from the
double slit, while the double slit separation is 0.5 mm.
Rajah14 dibawah menunjukkan corak interferens yang diperolehi dalam
eksperimen menggunakan cahaya manokromatik. Jarak pemisahan dwicelah
ialah 0.5 mm dan jarak antara dwicelah dengan skrin ialah 3 m.

DIAGRAM 14
RAJAH 14

If the wavelength of the monochromatic light is 6.5 x 10-7 m, what is the value of y?
Jika panjang gelombang cahaya yang digunakan ialah 6.5 x 10-7 m, berapakah
nilai y?

A. 1.3 x 10-3 m
B. 3.9 x 10-3 m
C. 7.8 x 10-3 m
D. 9.75 x 10-3 m
E. 11.7 x 10-3 m

[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 19 4531/1

28. Diagram 15 below shows displacement-distance graph of a loaded spring which is


vibrating with a frequency 10 Hz.
Rajah 15 di bawah menunjukkan graf sesaran melawan jarak bagi suatu spring
berbeban yang digetarkan pada frequensi 10 Hz.

DIAGRAM 15
RAJAH 15

What is the velocity of the vibration?


Berapakah halaju getaran spring itu?

A. 60 ms-1.
B. 40 ms-1.
C. 30 ms-1
D. 20 ms-1.
E. 10 ms-1.

[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 20 4531/1

29. The diagram 16 shows a ball floating in a water tank.


Rajah 16 menunjukkan sebiji bola terapung di dalam sebuah tangki air.

DIAGRAM 16
RAJAH 16

Which of the following is the correct movement of the ball, when the wave
passes?
Antara berikut yang manakah benar menegenai pergerakan bola apabila gelombang
melaluinya.

30. A dipper vibrates produces waves in a ripple tank. What happen if the frequency of
the dipper is increased?
Satu pencelup bergetar menghasilkan gelombang di dalam sebuah tangki riak.
Apakah yang terjadi bila fekuensi pencelup itu ditambah?
[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 21 4531/1

A. The wavelength of the wave decreases


Panjang gelombang berkurang
B. The amplitude of the wave increases
Amplitud gelombang bertambah
C. The speed of the wave increases
Halaju gelombang bertambah

31. In an experiment of light interference, the distance between two consecutive bright
fringes ,x varies with distance between double slit and screen, D.
Dalam satu eksperimen interferens cahaya, jarak antara dua pinggir berturutan, x
berubah dengan jarak antara dwicelah dan skrin,D.

Which of the following graph shows the correct relationship between x and D?
Antara graf berikut yang manakah benar mengenai hubungan antara x dan D?

[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 22 4531/1

32. Diagram 17 shows a piece of nichrome wire is connected at P and Q.


Rajah17 menunjukkan seutas wayar nikrom disambungkan merentasi titik P dan Q

P Q

DIAGRAM 17
RAJAH 17

If the reading of the ammeter is kept constant, the reading of the voltmeter increase if
Jika bacaan ammeter ditetapkan, bacaan voltmeter akan bertambah apabila

A. length of nichrome wire increase


panjang dawai nikrom itu ditambah

B. diameter of wire increase


menambahkan diameter dawai

C. temperature of wire decrease


mengurangkan suhu wayar

[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 23 4531/1

33. Diagram 18 shows two identical resistors are connected in parallel.


Rajah 18 menunjukkan dua perintang yang serupa disambungkan secara elari.

A
1 A
2

A
3

DIAGRAM 18
RAJAH 18

Which of following readings are correct .


Antara berikut manakah benar mengenai bacaan ammeter

A A1> A2 =A3
B A1>A3>A2
C A2>A3 = A1
D A3>A2>A1

[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 24 4531/1

34. Diagram 19 shows an electric circuit.


Rajah 19 menunjukkan satu litar elektrik.

A
Jockey
V Joki

Constantan
Konstantan
P Q

DIAGRAM 19
RAJAH 19

What happen to the reading of ammeter and voltmeter if the jockey is moved
towards Q?
Apakah akan berlaku kepada bacaan ammeter dan voltmeter , apabila joki ditolak
ke Q ?

Ammeter Voltmeter
Ameter Voltmeter

A. Bertambah Bertambah
Increase Increase

B. Bertambah Berkurang
Increase Decrease

C. Bertambah Berkurang
Increase Decrease

D. Berkurang ` Tetap
Decrease Constant
[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 25 4531/1

35. Diagram 20 shows two identical bulb S and T are light up at normal brightness.
Rajah 20 menunjukkan suatu litar mengandungi dua buah mentol S dan T
yang serupa menyla dengan kecerahan normal .

S T

DIAGRAM 20
RAJAH 20

When another identical bulb is connected in parallel with T, what happen to


the brightness of the bulb ‘S’ ?
Apabila satu mentol yang serupa disambungkan secara selari dengan T ,
apakah yang berlaku pada kecerahan mentol S.

A. constant
tidak berubah

B increase
bertambah

C decrease
berkurang

[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 26 4531/1

36. Diagram 21 shows the voltmeter reading is 3.0 V when ‘S’ is switch off.
Rajah 21 menunjukkan bacaan voltmeter ialah 3.0 V apabila suis S dimatikan .

V
S

R
DIAGRAM 21
RAJAH 21

The reading of voltmeter decrease when the switch S is on . This is due to


Apabila suis S dihidupkan, bacaan voltmeter berkurang. Ini disebabkan oleh

A resistance of voltmeter
rintangan oleh voltmeter

B resistance of ammeter
rintangan oleh meter ampere

C resistance of R
rintangan oleh perintang

D internal resistance of battery


rintangan dalam bateri

[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 27 4531/1

37. Three identical resistor are connected in a electrical circuit .Which of the following
produces the smallest effective resistance.
Tiga perintang yang serupa disambungkan pada suatu litar elektrik. Antara beriukut
yang manakah menghasilkan rintangan berkesan yang paling kecil .

[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 28 4531/1

38. Diagram 22 is a graph which shows the relationship between the potential
difference and the current of different conductor
Rajah 22 ialah graf yang menunjukkan hubungan antara beza keupayaan dan
arus bagi konduktor berlainan.

S
V T
U

DIAGRAM 22
RAJAH 22

Which conductor obey the Ohm’s Law


Antara konduktor berikut yang manakah mematuhi Hukum Ohm.

A U
B V
C U and T
D S and U

[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 29 4531/1

39 Diagram 23 shows an experiment to investigate the relationship between number


of turns and the strength of electromagnet.
Rajah 23 menujukkan eksperimen menentukan hubungan antara bilangan
lilitan dengan kekuatan electromagnet.

rheostat

insulated copper wire

DIAGRAM 23
RAJAH 23

When the current is fixed, which of the following is true ?


Apabila arus ditetapkan , antara berkut yang manakah benar

A
Strength of electromagnet
kekuatan elektromagnt

number of turns
bilangan lilitan [Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 30 4531/1

B
Strength of electromagnet
kekuatan elektromagnt

number of turns
bilangan lilitan

C
Strength of electromagnet
kekuatan elektromagnt

number of turns
bilangan lilitan
D

Strength of electromagnet
kekuatan elektromagnt

number of turns
bilangan lilitan [Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 31 4531/1

40. Diagram 24 shows current carrying coil in a magnetic fields.


Rajah24 menunjukkan gegelung membawa arus dalam medan magnet

Which of the following is correct .


Antara berikut yang manakah benar .

A. C.

B. D.

[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 32 4531/1

41. Diagram 25(i) shows the oscilloscope trace produced by an input at frequency 50Hz.
Rajah 25(i) menunjukkan surihan osiloskop yang dihasilkan oleh suatu input
pada frequensi 50 Hz.

DIAGRAM 25 (i)
RAJAH 25 ( i)

Diagram 25(ii) shows the trace from a different input on the same oscilloscope.
Rajah 25(ii) menunjukkan surihan dari suatu input berlainan pada osiloskop
yang sama.

DIAGRAM 25(ii)
RAJAH 25(ii)

What is the frequency of the new input?


Berapakah frekuensi input baru?

A. 25 Hz
B. 50 Hz
C. 100 Hz
D. 200 Hz

[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 33 4531/1

42. Thermionic emission involves


Pancaran termionik melibatkan

A. the ionization of the surrounding air by heat.


pengionan udara persekitaran oleh haba.

B. the release of electron from the surface of the heated metal.


pembebasan elektron dari permukaan logam yang dipanaskan.

C. the deflection of an electron beam by the Y-plate.


pesongan sinar elektron oleh plat-Y.

D. the forming of a bright spot when the electrons strike the fluorescent screen.
pembentukan bintik cerah apabila elektron melanggar skrin ber pendaflour.

43. Diagram 26 shows bulb X, bulb Y and two diodes connected to an a.c. voltage.
Rajah 26 menunjukkan mentol X, mentol Y dan dua diod disambungkan pada suatu
voltan a.u.

DIAGRAM 26
RAJAH 26

What are the conditions of the bulbs?


Apakah keadaan pada mentol-mentol tersebut?

A. Bulb X is lighted, bulb Y is not lighted.


Mentol X menyala, mentol Y tidak menyala.

B. Bulb Y is lighted, bul X is not lighted.


Mentol Y menyala, mentol X tidak menyala.

C. Both bulbs are lighted.


[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 34 4531/1

Kedua-dua mentol menyala.

D. Both bulbs are not lighted.


Kedua-dua mentol tidak menyala.

44. Diagram 27 shows the crystalline structure of silicon which is doped by adding
impurity atom, p to form a semiconductor.
Rajah 27 menunjukkan struktur hablur silicon yang didopkan dengan atom
bendasing, p untuk membentuk satu semikonduktor.

Si Si Si

S
i P Si

S S
Si
i i

DIAGRAM 27
RAJAH 27

The impurity atom, p is


Atom bendasing, p ialah

A. monovalent atom.
atom monovalens

B. divalent atom.
atom dwivalens.

C. trivalent atom.
atom trivalens.

D. tetravalent atom.
atom tetravalens.

[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 35 4531/1

45. Diagram 28 shows a combination of two NOR gates.


Rajah 28 menunjukkan satu gabungan dua get TAK ATAU.

DIAGRAM 28
RAJAH 28

Which of the following sets of input would give a low output at S?


Manakah set-set input berikut akan memberi output yang rendah pada S?

P Q R
A 1 1 0
B 0 1 1
C 1 0 0
D 0 1 0

46. A nucleus consists of 90 protons and 144 neutrons. After emitting two beta particles
followed by an alpha particle, this nucleus has
Satu nucleus mengandungi 90 proton dan 144 neutron. Selepas membebaskan dua
zarah beta diikuti dengan satu zarah alpha, nucleus ini mempunyai

Protons Neutrons
Proton Neutron
A 86 140
B 86 142
C 90 140
D 90 142

[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 36 4531/1

47. Diagram 29 shows the emission of alpha, beta and gamma ray in a strong magnetic
field.
Rajah 29 menunjukkan pembebasan sinar alpha, beta dan gamma dalam suatu
medan magnet yang kuat.

DIAGRAM 29
RAJAH 29

What are the radiations of X, Y and Z?


Apakah nama sinar-sinar X, Y dan Z.

X Y Z
A Alpha Beta Gamma
B Alpha Gamma Beta
C Beta Alpha Gamma
D Beta Gamma Alpha

48. A radioactive isotope has a half-life of 2 minutes. What can be deduced from
the statement?
Satu isotop radioaktif mempunyai separuh hayat 2 minit. Apakah yang dapat
disimpulkan dari pernyataan tersebut?

A. After 2 minutes, ¼ of the isotope remains.


Selepas 2 minit, ¼ dari isotop tinggal.

[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 37 4531/1

B. After 2 minutes, ¾ of the isotope remains.


Selepas 2 minit, ¾ dari isotop tinggal.

C. After 4 minutes, ¼ of the isotope remains.


Selepas 4 minit, ¼ dari isotop tinggal.

D. After 4 minutes, ¾ of the isotope remains.


Selepas 4 minit, ¾ dari isotop tinggal.

49. Which of the following is a fussion reaction?


Antara berikut yang manakah tindak balas pelakuran?

A 2
1 H +12H → 23 He +01n + Energy

86 Rn + α + Energy
Ra → 222
226
B 88

C 21
11 Na → 1221 Mg + β + Energy

D
239
92 U → 38
95
Sr +141
54 Xe +3 0 n + Energy .
1

50. Which of the following is correct about the penetrating power of


α ,β and γ .
Antara berikut yang manakah benar mengenai kuasa penembusan α ,β dan γ .

A B

β α

γ β

γ
paper aluminium Plumbum
(3mm) (10 cm )

C D

β
γ
γ

[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 38 4531/1

paper Aluminium Plumbum Aluminium Plumbum


( 3 mm ) ( 10 cm ) ( 3 mm ) ( 10 cm )

“KERTAS SOALAN TAMAT”


JAWAPAN KERTAS 1 FIZIK SPM TRIAL 2007

1.B 46. C
2.B 47.A
3.B 48.C
4.C 49.A
5.B 50.B
6.B
7.D
8.B
9.C
10.C
11.C
12.C
13.B
14.C
15.D
16.E
17.A
18.D
19.D
20.C
21.B
22.B
23.B
24.C
25.A
26.B
27.E
28.B
29.D
30.A
31.B
32.A
33.A
34.D
35.B
36.D
37.D
[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.
SULIT 39 4531/1

38.D
39.B
40.C
41.C
42.B
43.D
44.C
45.C

[Lihat sebelah
SULIT
4531/1 © 2005 Hak cipta PKPSM .Kelantan.