Anda di halaman 1dari 8

ECON 322.

13334 Intermediate Macroeconomic Theory


Homework 3 Answer Key
Due by Friday, June 7, 2013
Please hand in both your scantron and this homework IN CLASS.
Full Score: 25 points
Multiple Choice (There exists one and only one correct choice. Each question is
worth 0.5 points. Total score: 30*0.5=15)
1) Which of the following is NOT constant when balanced growth is obtained?
A) Y/NA (constant)
B) NA (grows at g_A+g_N)
C) K/NA (constant)
D) all of the above
E) none of the above
Answer: B
Diff: 2
2) Assume that an economy experiences both positive population growth and
technological progress. Once the economy has achieved balanced growth, we know
that the output per effective worker ratio (Y/NA) is (constant)
A) growing at a rate of 0.
B) growing at a rate of gA + gN.
C) growing at a rate of gN.
D) growing at a rate of gA.
E) none of the above
Answer: A
Diff: 2
3) Convergence of output per capita across countries has come from
A) a convergence of saving rates.
B) a convergence of the accumulation of capital.
C) higher technological progress from the countries that started behind. (see textbook)
D) all of the above
Answer: C
Diff: 1
4) Based on price setting behavior, which of the following will cause an increase in
the price level? (use relation P=(1+m)*W/A, also think about the underlying
intuition.)
A) a reduction in productivity (P increases)
B) an increase in the nominal wage (P increases)
C) an increase in the markup (P increases)
D) all of the above
E) none of the above
Answer: D
Diff: 2

5) For this question, assume that the aggregate production function is represented by
Y = AN. Which of the following represents the price setting relation for this
economy? (see question (4))
A) (1 + m)A
B) (1 + m)A/W
C) (1 + m)W
D) W/A
E) none of the above
Answer: E
Diff: 2
6) Employment will increase as a result of an increase in productivity when which of
the following occurs? (recall from Topic 11 that % change in N=% change in Y-%
change in A)
A) the AS curve shifts upward
B) output growth is more than productivity growth
C) productivity growth is more than output growth
D) the AD curve shifts to the left
E) none of the above
Answer: B
Diff: 2
7) Suppose that the nominal interest rate increases while the expected inflation rate
rises. Given this information, we know with certainty that the real interest rate (real
rate=nominal rate-expected inflation)
A) will not change.
B) will fall.
C) will fall, but only if the increase in the nominal rate is smaller than the increase in
expected inflation.
D) will fall, but only if the increase in the nominal rate is greater than the increase in
expected inflation.
E) none of the above
Answer: C
Diff: 2
8) A consol bond promises to pay $1000 each year, forever, starting next year. If the
nominal interest rate is 5%, the present discounted value of this consol is (V=1000/
(1+5%)+1000/(1+5%)^2+1000/(1+5%)^3+)
A) $900.00.
B) $995.00.
C) $2,500.00.
D) $20,000.00.
E) $25,000.00.
Answer: D
Diff: 2
9) For a given nominal interest rate, a reduction in expected inflation will cause (real
rate=nominal rate-expected inflation)
A) a reduction in the real interest rate.
B) an increase in the real interest rate.

C) an increase in investment.
D) an increase in money demand.
Answer: B
Diff: 2
10) Let: (1) Pt be the price of one unit of a market basket of goods (i.e., a composite
commodity) in year t; (2) Pet+1 be the expected price of one unit of a market basket
of goods in year t+1; (3) et+1 be the expected rate of inflation between period t and
t+1; and (4) it be the one-year nominal interest rate. Suppose an individual borrows
the equivalent of one unit of a composite commodity today. Given this information,
which of the following expressions represents (i.e., is equal to) the real interest rate
(rt)?
A) (1 + it)(Pet+1)/(Pt)
B) (1 + et+1)/(1 + it)
C) {(1 + et+1)/(1 + it)} - 1
D) {(1 + it)(Pt)/(Pet+1)} 1 (see the derivation in Topic 12)
E) none of the above
Answer: D
Diff: 2
11) Suppose there is an increase in government spending. Such a fiscal policy action
will cause (recall that in the medium run, Y_n=C(Y_n-T)+I(Y_n,r_n)+G, where Y_n
is independent of G. If G increases, r_n has to increase so as to rebalance the above
equation.)
A) the natural real interest rate to rise
B) the natural real interest rate to fall
C) ambiguous effects on the natural real interest rate
D) no effect on the natural real interest rate
Answer: A
Diff: 2
12) In the IS-LM model, a reduction in expected inflation will cause which of the
following? (given any nominal interest rate, the real interest rate increases and the IS
curve shifts to the left.)
A) a reduction in output
B) a reduction in the nominal interest rate
C) an increase in the real interest rate
D) all of the above
E) none of the above
Answer: D
Diff: 2
13) Assume that the current one-year rate is 5% and the two-year rate is 7%. Given
this information, the one-year rate expected one year from now is (recall the term
structure of interest rates (or yield curve) from Topic 12.)
A) 5%.
B) 6%
C) 7%

D) 9%
E) 12%
Answer: D
Diff: 2
14) A share of stock will pay a dividend of $25 in one year, and will be sold for an
expected price of $500 at that time. If the current one-year interest rate is 5%, the
current price of the stock will be approximately equal to (V=25/(1+5%)+500/
(1+5%).)
A) $100.
B) $475.
C) $500.
D) $525.
E) none of the above
Answer: C
Diff: 2
15) Which of the following represents a stock's fundamental value? (see Topic 12.)
A) the price the stock would sell at in the midst of a rational bubble
B) the price the stock would sell at if the interest rate were zero
C) the present value of its expected future dividend payments
D) the simple sum of its future dividend payments
E) none of the above
Answer: C
Diff: 1
16) An expected tax cut will tend to cause (since the tax cut is fully anticipated, stock
prices remain unchanged)
A) an increase in stock prices.
B) a reduction in stock prices.
C) no change in stock prices.
D) an ambiguous effect on stock prices.
Answer: C
Diff: 2
17) Suppose that financial market participants now expect a future tax cut and that the
yield curve is initially upward sloping. Given this information, we would expect
which of the following to occur? (expectation about future tax cut implies higher
expected future interest rate anticipated by the financial markets, making the yield
curve even steeper. Note here the IS curve shifts to the right.)
A) the yield curve will become steeper
B) the yield curve will become flatter
C) the yield curve will become horizontal
D) the yield curve will become downward sloping
Answer: A
Diff: 2
18) A bond has a face value of $10,000, a price of $12,000, and coupon payments of
$2000 for two years. The current yield of this bond is (12000=2000/(1+yield)
+(2000+10000)/(1+yield)^2 and solve for yield, which is a constant.)

A) 10%.
B) 16.7%.
C) 20%.
D) 30%.
E) none of the above
Answer: B
Diff: 1
19) Which of the following peoplenone of whom has any financial or housing
wealthis most likely to be spending all of their current income? (people normally
smooth their consumption over time.)
A) a low income person expecting continued low income throughout life
B) a low income person expecting a dramatic rise in income in the future (to avoid a
sharp increase in consumption tomorrow, he or she consumes all his or her income
today.)
C) a high income person expecting continued high income throughout life
D) a high income person expecting a dramatic drop in income in the future
E) a high income person expecting to retire soon, and live for a long time afterward
Answer: B
Diff: 1
20) A painting is currently worth $100,000, and is expected to maintain its real value
for three years. The real interest rate is expected to remain constant at 10%. What is
the present value of the painting's expected price at the end of the third year?
(V=100000/(1+10%)^3)
A) $75,131
B) $88,899
C) $96,153
D) $100,000
E) $70,000
Answer: B
Diff: 2
21) Suppose current sales increase by $100 million. Investment theory suggests that
current investment must (increase, but by how much is unknown)
A) decrease exactly by $100 million.
B) increase by exactly $100 million.
C) increase by less than $100 million.
D) decrease, but by less than $100 million.
E) none of the above
Answer: E
Diff: 2
22) Human wealth is a function (i.e., affected by changes in) of which of the
following variables? (see Topic 14)
A) future expected income
B) future expected taxes
C) current interest rates
D) all of the above
E) none of the above

Answer: D
Diff: 2
23) Suppose there is an increase in profitability. This suggests that
A) firms have increased their expectations of future profits.
B) the real interest rate has increased. (profitability decreases)
C) the rate of depreciation has increased. (profitability decreases)
D) all of the above
Answer: A
Diff: 2
24) Investment depends on (see Topic 14 equation (4))
A) current profit.
B) present value of of expected future profits.
C) user cost of capital. (real rate+depreciation rate)
D) all of above
E) both A and B
Answer: D
Diff: 2
25) A change in which of the following will have a direct effect on the amount of
money individuals wish to hold in the current period? (recall that the LM curve does
not change even when we take expectations into account. What enters the LM relation
is the nominal rate rather than real rate. Expectations about the future do not affect
current decision on money holding.)
A) the current nominal interest rate
B) the current real interest rate
C) the expected future nominal interest rate
D) the expected future real interest rate
E) all of the above
Answer: A
Diff: 2
26) Adaptive expectations assumes that individuals
A) can accurately predict the future. (this is what perfect foresight means)
B) base predictions on random events (i.e., animal spirits).
C) form their predictions of macroeconomic variables randomly.
D) use all available information in predicting the future. (rational expectations)
E) none of the above
Answer: E
Diff: 1
27) Suppose there is an increase in expected future output. This will cause which of
the following to occur? (IS curve shifts to the right. See Topic 15 Figure 1-1 for a
summary.)
A) the IS curve to shift left in the current period
B) the IS curve to shift right in the current period
C) the LM curve to shift up in the current period
D) the LM curve to shift down in the current period
Answer: B

Diff: 2
28) Assume individuals consider only the short run effects of changes in future macro
variables when forming expectations of future output and future interest rates.
Suppose individuals expect future taxes to decrease. Given this information,
individuals will expect (IS curve shifts to the right, leading to an increase in current
interest rate and an increase in current output. Observing the higher interest rate and
output, people would expected higher future interest rate and future output.)
A) an increase in the expected future interest rate and no change in expected future
output.
B) an increase in the expected future interest rate and an increase in expected future
output.
C) an increase in the expected future interest rate and a reduction in expected future
output.
D) an increase in the expected future interest rate and an ambiguous effect on
expected future output.
Answer: B
Diff: 2
29) Assume individuals consider only the short run effects of changes in future macro
variables when forming expectations of future output and future interest rates.
Suppose individuals expect the central bank to pursue a monetary expansion in the
future. Given this information, we know with certainty that (this implies higher
expected future output+lower expected future interest rate, shifting the IS curve to the
right in current period.)
A) current output and the current interest rate will both increase.
B) current output will decrease.
C) the current interest rate will decrease.
D) the current output effects are ambiguous.
Answer: A
Diff: 2
30) Suppose there is a reduction in expected future output. This will cause which of
the following to occur? (see Topic 15 Figure 1-1 again.)
A) the IS curve to shift left in the current period
B) the IS curve to shift right in the current period
C) the LM curve to shift up in the current period
D) the LM curve to shift down in the current period
Answer: A
Diff: 2
Short Essay (Each question is worth 2 points. Total score: 5*2=10)
1) There are some concerns that technological progress can lead to an increase in
unemployment. Explain the two related but separate dimensions of technological
progress.
Answer: First, TP allows for a greater quantity of goods produced with the same
inputs. Second, TP results in the production of new goods and the disappearance of
old ones.

2) First, explain what the nominal interest rate represents. Second, explain what the
real interest rate represents.
Answer: The following expressions, where i the nominal interest rate, represents the
amount of dollars one must repay in the future in exchange for borrowing one dollar
today: 1 + i. Therefore, i represents the cost of borrowing dollars in terms of dollars.
The following expressions, where r the real interest rate, represents the amount of
goods one must repay in the future in exchange for borrowing one unit of a good
today: 1 + r. Therefore, r represents the cost of borrowing goods in terms of goods.
3) Explain what the term structure of interest rates represents.
Answer: The term structure of interest rates illustrates the relationship between the
yield to maturity on bonds (with the same risk characteristics) and maturity.
4) Explain what decisions and calculations a very foresighted consumer must make to
determine her consumption decisions in any period.
Answer: An individual would have to calculate her financial wealth, housing wealth,
and human wealth. Of course, this implies that the individual would have to form
expectations of future interest rates, income, and taxes for the remainder of her
working life. Once done, the individual would then calculate the amount of
consumption per year she preferred given this total wealth. If in the current period,
current disposable income is less than this level of C, she would borrow the
difference.
5) Explain why the new IS curve that takes into account expectations is likely steeper
than the original IS curve that ignored expectations.
Answer: There are several factors that determine the size of the slope of the IS curve:
the multiplier and the interest rate sensitivity of investment. The multiplier is now
smaller because changes in current Y do not have as large an effect on current C. So,
the mpc is smaller, the multiplier smaller, and the IS curve steeper. Also, a drop in the
interest rate that is now temporary will not cause I to increase as much so the IS curve
will be steeper. In the original IS-LM model, changes in Y and the interest rate were
implicitly assumed permanent.