Anda di halaman 1dari 15

1.

2.

Which city hosted the 40th G7 Summit on June 4-5, 2014?Ans : Brussels (Belgium)
Who won the French Open women's singles tennis title on June 7, 2014? Ans : Maria

3.

Sharapova (Russia)
Finance Ministers and Central Bank Governors of the G-20 major economies
organized between 22 February and 24 February 2014 in which country ?Ans :

4.
5.
6.

Australia
Who is the present prime minister of Nepal ? Ans : Sushil Koirala
Who is the author of the book "Gandhi Before India" ?Ans : Ramachandra Guha
The Madhya Pradesh government has appointed which Bol lywood actress as the
brand ambassador for its Mamta Abhiyaan (maternal and chi ld health) campaign?

7.

Ans : Madhuri Dixit


The SLR increases, then the l iquidity in the economy increases or decreases ?Ans :

8.

Decreases
The Reserve Bank of India constituted a committee on Customer Service in

9.

Banks. The Committee was headed by? Ans : M. Damodaran


If Statutory Liquidity Ratio increases, the avai labi l ity of bank loans increases or

decreases ? Ans : Decreases


10. Para Olympician Sharath Gayakwad won two Bronze and one Si lver at the IDM
Internationalen Deutschen Meisterschaften) on 27 Apri l 2014. He is a...Ans : Swimmer
11. SLR increased by RBI, then inflationlevel increases or decreases ? Ans : Decreases
12. Air India decided to join which international airl ines network from 1 July 2014?
Ans : Star Alliance
13. If Statutory Liquidity Ratio (SLR) raises by RBI, then bank funds Expand or
shrink ? Ans : Shrink
14. In a landmark judgment, the Supreme Court recognized whom as third category
of gender and directed Centre and states to grant them al l faci l ities including voters
ID, passport and driving l icense on 15 Apri l 2014? Ans : Transgenders
15. Kal isindh Super Thermal Power Plant located in which state ?Ans : Rajasthan
16. Who is the author of the book 'Crusader or Conspirator? Coalgate and other
Truths' ? Ans : PC Parakh
17. If the Central bank slashes SLR by 1%, approximately how much l iquidity increases
in the economy? Ans : Rs.60,000 crores
18. Why did SEBI issue detai led corporate governance norms for l isted companies
on 17th Apri l 2014? Ans : To encourage companies to adopt best practices on
governance
19. On 9th May 2014, RBI barred Indian companies from raising money from
subsidiaries of Indian banks overseas through ECBs to refinance rupee loans.
ECB stands for... Ans : External Commercial Barrowings
20. Which women Economist became the Chairman of USA Federal Reserve on 3
February 2014 ? Ans : Janet Yellen
21. Who was appointed as the Vice President and Auditor General of the World Bank
on May 23, 2014? Ans : Hiroshi Naka
22. Which panel has recommended a ban on development activities in 60,000 sq km
ecological ly sensitive area in Western Ghats? Ans : K. Kasturirangan
23. Who has taken over as India's High Commissioner to the United Kingdom in
December 2013?Ans : Ranjan Mathai

24. Gopinath Munde died in a road accident in New Delhi on June 3, 2014. He was
the Union Minister of?Ans : Rural Development
25. Which cricketer was given the Sir Garfield Sobers Trophy in December 2013?
26. Ans : Michael Clarke
27. Who was appointed as the Chairman of the Board of Multi Commodity Exchange
(MCX) in November 2013?
28. Ans : Satyanand Mishra Which country has rejected a United Nations resolution
urging it to grant citizenship to the Rohingya, a Musl im minority group?Ans :
Myanmar
29. J-20 is a stealth fighter aircraft launched by? Ans : China
30. Javed Akhtar won the Sahitya Akademi Award for which book ? Ans : Lava
31. Who has been elected to the United Nations Board of Auditors? Ans : Shashikant
Sharma
32. Who was appointed as the new Finance Secretary in Apri l 2014?Ans : Arvind
Mayaram
33. Formula One great Sir Jack Brabham died on May 19, 2014. He belonged to? Ans :
Australia
34. Rosatom is the State Atomic Energy Corporation of which country ?Ans : Russia
35. Doris Lessing of UK died on November 17, 2013. In 2007, she became the oldest
recipient of the Nobel Prize in which category? Ans : Literature
36. Which organization conducted Cyber Coal ition 2013, the largest- ever Cyber
exercises to practice averting large-scale, simultaneous cyber attacks on member
states?Ans : NATO
37. Who was appointed as RBI Deputy Governor for three years in place of Anand Sinha on
Apri l 3, 2014? Ans : R. Gandhi
38. If a Basic Savings Bank Deposit Account (BSBDA) holder has any other existing
savings bank account in that bank, he/she wi l l be required to close it within how
many days from the date of opening a BSBDA? Ans : 30 days
39. Which of the fol lowing statements is correct? 1.Commercial banks are non
institutional sources of credit 2. Balance of payment is related to diplomatic relation
3.the reverse mortgage scheme was launched to help youngsters 4.The term
'Power of Attorney' refers to power entrusted to a person of authority 5. Repo rate is
covered under the RBI monetary and credit policy Ans : Repo rate is covered under
the RBI monetary and credit policy
40. Who was appointed as the 14th Attorney General of India in May 2014? Ans :
Mukul Rohatgi
41. Which team won the I-League footbal l title for the first time in Margao on Apri l
21, 2014? Ans : Bengaluru FC
42. Name the person, who was appointed as India's first Ambassador to the separate
Indian
43. Mission to ASEAN and East Asia Summit in Apri l 2014 ? Ans : Suresh K. Reddy
44. Non-Banking Finance Companies (NBFCs), as per the provision in the new Companies
Act, have to maintain what percent of the monies in low-interest securities or
SLR-backed instruments? Ans : 15%
45. Manuel Val ls assumed office as the Prime Minister of which country on Apri l1, 2014?
Ans : France
46. Indian Banks' Association (IBA) was formed in which year ? Ans : 1946

47. An Indian drama film "The Good Road" was selected as the Indian entry for the Best
Foreign Language Film at the 86th Academy Awards. Who is the director of this fi
lm ? Ans : Gyan Correa
48. The United Nations Organization (UNO) declared 2014 as the International Year of?
Ans : Small Island Developing States
49. The General Anti Avoidance Rules (GAAR) provisions wi l l come into force from?
Ans : 1st April 2016
50. Simona Halep is the winner of the 2013 Kreml in Cup held in Moscow. She is a
tennis player from? Ans : Romania
51. Which committee looked into the backwardness of States? Ans : Raghuram Rajan
Committee
52. In its first bi-monthly monetary pol icy statement issued on 1 Apri l 2014, the
RBI announced which major rel ief for saving bank account holders? Ans : Banks to
cut down services on low-balance accounts and do away with fines
53. ____________ has been named Chef-de-Mission of Indias Common Wealth Games
contingent for the games to be held in Glasgow in July 2014? Ans : Raj Singh
54. RBIs high level working group has suggested forming a Financial Resolution
Authority (FRA) that would be responsible for the resolution of fai led and
distressed financial institutions in India. The group headed by ____________ Ans :
Anand Sinha
55. If SLR raises, offer of base rate by banks _________ Ans : Decreases
56. Alenka Bratusek resigned as the Prime Minister of which country on May 5, 2014?
Ans : Slovenia
57. Global remittance flows to India have witnessed a sharp surge to $7.18 bi l l ion
in 2013. Which state in India is the top recipient, contributing 33% to the total
remittances? Ans : Kerala
58. Which nation replaced Mauritius as the top source of foreign direct investment to
India, accounting for about 25 percent of FDI inflows in 2013-14 as per the data of
the Department of Industrial Pol icy and Promotion (DIPP) released on 25 May 2014?
Ans : Singapore which organization ? Ans : World Economic Forum
59. Sukuma district is more effected by Naxal ite attacks these days. It is in which state ?
Ans : Chhattisgarh
60. Which country wi l l become the 19th member of Euro zone on January 1, 2015? Ans :
Lithuania
61. Nabam Tuki was sworn in as the eighth Chief Minister of which state for the second
onsecutive term on May 18, 2014? Ans : Arunachal Pradesh
62. The P5+1 is a group of six world powers which joined the diplomatic efforts with
Iran with regard to its nuclear program. Which country does 1 refer to in P5+1?
Ans : Germany
63. As per the Raghuram Rajan Committee report which is India's most backward
64.
65.
66.
67.
68.
69.

State? Ans : Odisha


'Migration and Remittance Flows: Recent Trends and Outlook 201316' is a report released by which organization ? Ans : World Bank
The book "INDIA AFTER GANDHI- the history of the worlds largest
democracy" was written by ? Ans : Ramachandra Guha
Which country wi l l host the 2015 FIFA Under-17 world cup footbal l ? Ans : Chile
Which country wi l l host the 2017 FIFA Under-17 world cup footbal l ? Ans : India

70. What is the maximum deposit amount insured by the DICGC (Deposit Insurance
and Credit Guarantee Corporation)? Ans : Rs 1,00,000
71. Dhanush missi le was test-firedon November 23, 2013 from a naval ship off Odisha
coast. Dhanush is a naval variant of? Ans : Prithvi
72. India's first indigenous refinerycum- petrochemicals complex wi l l come up at
Pachpadra in Barmer district of? Ans : Rajasthan
73. Which state assembly recently passed the anti superstition bi l l ? Ans : Maharashtra
74. The theme of which 2013 Summit was "Growth With Equity: Inclusive Development"?
Ans : Commonwealth
75. Which country conferred its highest civilian honorthe Chevalier de la Legion d
Honneur - on activist Anjal I Gopalan for her work on transgender and HIV-positive
patients? Ans : France
76. Which of the fol lowing is/are not decided by the Finance Minister whi le
presenting Union Budget every year? 1. Rate of Income Tax 2. Expenditure on
Defense Services 3. Reverse Repo Rate 4. Revenue expected from various sources 5.
Both 1 and 2 Ans : Reverse Repo Rate
77. Dampa Tiger Reserve is the largest wi ldl ife sanctuary in? Ans : Mizoram
78. Which award/prize is popularly cal led as the Jewish Nobel Prize? Ans : Genesis Prize
79. The 9th edition of "Naseem Al Bahr", the biennial naval exercise, took place
between the Indian Navy and? Ans : Royal Omani Navy
80. Kannur has been declared the first zero-landless district in India. Kannur is in
81.
82.
83.
84.

which state ? Ans : Kerala


Who is the Chairman of the Rai lway Board? Ans : Arunendra Kumar
What is the ful l form of TDS? Ans : Tax Deducted at Source
Which is the first country in the world to introduce Tobin tax? Ans : Italy
Exporters in India get insurance cover and risk cover from? Ans : ECGC (Export

Credit Guarantee Corporation of India)


85. Sushma Swaraj became the first woman to be the ____________ minister of India Ans :
External Affairs Minister of India
86. The bank in India has to maintain at mthe close of business every day, a
87. minimum proportion of their net demand and time l iabi l ities as l iquid
88. assets in the form of cash, gold and un-encumbered approved securities. The ratio of l
iquid assets to demand and time l iabi l ities is known as _____________ Ans :
Statutory Liquidity Ratio (SLR)
89. The present Statutory Liquidity Ratio (SLR) is ________________Ans : 22.50%
90. Election Queue Management System first time introduced in the Burdwan district
in _____________ on 30th Apri l 2014 on the eve of 2014 General Elections? Ans : West
Bengal
91. President Paul Kagame l it a torch which wi l l burn for 100 days, the
92. length of time a shameful genocide lasted in the country in 1994 in which at least
8 lakh people were ki l led. Paul Kagame is the sixth President of ______________ Ans
: Rwanda
93. To control Inflation RBI should increase or decrease the Repo rate ? Ans : RBI
increases the Repo Rate
94. A financial contract that derives its value from another asset or an index of
asset values is cal led ______________ Ans : Derivative

95. South Sudan and the nations rebel army signed a peace deal on 9 th May 2014. The
currency of South Sudan is ________________ Ans : South Sudan Pound
96. 25th APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation) summit held on 5-7 October 2013
at _____________ Ans : Bali (Indonesia)
97. Which private bank of India which has commenced its operations at Shanghai in
China on 8 Jan 2014? Ans : Axis Bank
98. IRDA (Insurance Regulatory Authority of India) earmarked......as Insurance day, on
which day it came in to existence in the year 2000 ? Ans : 19th April
99. 26th APEC summit in November 2014 to be held in ________________Ans : Beijing
100.
United Nations International Telecommunications Union (ITU) said how
many internet users wi l l be there by end of 2014?Ans : 3 billion users
101.
The Reserve Bank of India has power to print currency notes of up to what
amount ? Ans : Rs 10,000
102.
Akash missi le successful ly test fired from Integrated Test Range (ITR) at
Chandipur in Odisha. It is a...... Ans : Surface to air missile
103.
Which company acquired Cadbury India? Ans : Mondelez India
104.
The process through which an investors physical share certificate gets
converted to electronic format which

is maintained

in

an

account with

the

Depository Participant, is termed as ...... Ans : Dematerialization


105.
Matteo Renzi sworn in as the youngest Prime Minister of? Ans : Italy
106.
Who heads the committee to assess implementation of the Sachar
Committee recommendations

and

the

Prime Ministers 15- point programme for

minorities submitted its report recently? Ans : Amitabh Kundu


107.
Water, Peace and War - Confronting the Global Water Crisis written
by__________ Ans : Brahma Chellaney
108.
Name the person, who has became the first Indian president of
Administrative Tribunal of the Asian Development Bank (ADB) in February 2014 ? Ans
: Ms. Lakshmi Swaminathan
109.
Recently an Indian-American has been appointed as the dean of the
prestigious Princeton University Graduate School. Name him ? Ans : Sanjeev
Kulakarni
110.
Ariel Sharon died on 11th January 2014. He was the 11th Prime7 Minister
of ? Ans : Israel
111.
A Nepal i chi ld rights activist, is among the three candidates nominated
for the World Chi ldren's Prize 2014, also known as the Chi ldren's Nobel. Who is
she ? Ans : Indira Ranamagar (others are Malala Yousafzai and John Wood)
112.
The Sakharov Prize for Freedom of Thought was establ ished in 1988 by
which organization ? Ans : European Parliament
113.
Srishti Rana of India won which award in the year 2013? Ans : Miss Asia
Pacific World
114.
No Fri l ls Accounts help which section of customers? Ans : Weaker sections
of society
115.
Bharatiya Mahi la Bank is headquartered in? Ans : New Delhi
116.
Which is the first country in the world to introduce Tobin tax in 2013?
Ans : Italy
117.
Which team has won the Santosh Trophy 2014 footbal l tournament
recently? Ans : Mizoram

118.

Justice M B Shah Commission has recently submitted a report to central

government about the i l legal mining of iron ore and manganese. This report is of
which state ? Ans : Odisha
119.
Who is the new chairman of CBDT (Central Board of Direct Taxes) ? Ans : R. K.
Tiwari
120.
Indian Space Research Organisation (Isro) on 5th January 2014 successful ly
launched a rocket, which is powered by an indigenous cryogenic ngine, from the
Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota. Name it ? Ans : GSLV-D5
121.
Who was honored with the inaugural Centenary Award for Indian Fi lm
Personal ity of the Year in November 2013? Ans : Waheeda Rehman
122.
Bombay House, the headquarters of the Tata group in Mumbai, India, has
become India's first heritage bui lding to get the prestigious green existing bui lding
gold rating awarded by which organization ? Ans : Indian Green Building Council (IGBC)
123.
What is the ful l form of TDS? Ans : Tax Deducted at Source
124.
The Marmaray rai lway tunnel underneath the Bosphorus Straits connects
Europe and Asia. It is in? Ans : Turkey
125.
Jul ie Bishop visited India recently. She is the Foreign Affairs Minister of?
Ans : Australia
126.
Union Cabinet on 2 March 2014 cleared reservation for which community
under the central l ist of OBC (other backward castes quota) category in nine
northern states ? Ans : Jat Community
127.
The new Land Acquisition Act, enacted by Parl iament in September to
provide just and fair compensation to those whose land is taken away for
constructing roads, bui ldings or factories, has came into force from ? Ans : 1st
January 2014
128.
Who is the new President and CEO of Nokia ? Ans : Rajeev Suri
129.
Name the Lightweight revolver designed by Indian Ordnance Factory to
protect the women Ans : Nirbheek (named after Nirbhaya)
130.
On 22nd March 2014, which committee submitted the "Report of the
Committee to Recommend Data Format for Furnishing of Credit Information to
Credit Information Companies"? Ans : Aditya Puri
131.
Which bank got the government permission for its Rs.9,576 - crore capital raising plan through the Qual ified Institutional Placement (QIP) route? Ans : SBI
132.
Lara Super Thermal Power Project is in which state ?Ans : Chhattisgarh
133.
Rural Water Supply and Sanitation Project for Low Income States of
Assam, Bihar, Jharkhand and Uttar Pradesh to be funded by which bank ?Ans :
World Bank
134.
By what date every adult citizen of India must hold a savings account as per
the report of Nachiket Mor?Ans : 1st January 2016
135.
Who heads the committee constituted by Union of India to study and
examine the demand of a separate Bodoland state? Ans : G.K. Pillai
136.
Who Present Chairman of National Human Rights Commission ? Ans :
K.G.Balakrishnan
137.
A Japanies man won the Pritzker Architecture Prize 2014 on 25 March
2014. He won the award for his creative and inexpensive designs for disaster rel ief
shelters. Name him ?Ans : Shigeru Ban
138.
Miami Masters title won by __________Ans : Novak Djokovic

139.
140.

Who is the new chief minister of sikkim ? Ans : Pawan Chamling


Who won si lver medal of 10 m Air Pistol Women at the ISSF World held in

USA? Ans : Heena Sidhu


141.
Committee on Comprehensive Financial Services for Smal l Businesses and
Low-Income Households headed by .... Ans : Nachiket Mor
142.
A combination of______________ and______________ must be issued to each
citizen of India as per Nachiket Mor committee?Ans : Savings account and Aadhar
Card
143.

The Ramanujan Mathematics Award 2014 conferred on ....... Ans : Anand

Kumar
144.
Parl iamentary Standing Committee on Finance recommended raising the
income tax exemption l imit to Rs.3 lakh on 1 Apri l 2014. Who is the head of this
committee?
145.
Ans : Yashwant Sinha
146.
Which bank was included in the Second Schedule to the Reserve Bank of
India Act, 1934 on May 21, 2014? Ans : Bharatiya Mahila Bank
147.
Ruchira Kamboj has been appointed as the Permanent Representative of India
to which organization ? Ans : UNESCO (United Nations Educational, Scientific and
Cultural Organization)
148.
The Indian Newspaper Society (INS) is an organization that plays a major
role in protecting and promoting the freedom of press in India. It was founded in
1939 with headquarters in ? Ans : New Delhi
149.
Which of the fol lowing trophies/cups is associated with the game of Golf ? 1.
Topol ino Trophy 2. America Cup 3. Jaya Laxmi Cup 4. Corbi l l ion Cup 5. None of
these Ans : Topolino Trophy
150.
On Apri l1, 2014, the Reserve Bank of India in its monetary pol icy kept the
repo rate unchanged at what percent ? Ans : 8%
151.
Mayaram Committee was formed by the Government of India to examine
the? Ans : Alleged irregularities at the National Spot Exchange Ltd. (NSEL)
152.
The Polar Satel l ite Launch Vehicle (PSLV) which put the Mangalyaan into
Earths orbit is? Ans : PSLV-C25
153.
Who was named the Chairman and Chief Executive Officer for the India region
of food and beverage company PepsiCo in December 2013? Ans : D. Shivakumar
154.
Which country began its twoyear term as a non-permanent member of the
United Nations Security Counci l (UNSC) on January 1, 2014 after taking the
Security Counci l seat that was rejected by Saudi Arabia? Ans : Jordan
155.
The North Atlantic Treaty Organization (NATO) suspended its ties with
which country in Apri l 2014? Ans : Russia
156.
Xavier Bettel has been the Prime Minister of which European countriey
since December 4, 2013? Ans : Luxemburg
157.
Who is the author of the book "Freedom from Fear"? Ans : Aung San Suu Kyi
158.
Former New York Mayor Michael Bloomberg was honored with the firstever Genesis Prize on May 22, 2014. The $1 mi l l ion Genesis Prize is given by which
country ? Ans : Israel
159.
Which one of the fol lowing terms and their ful l forms is not correctly
matched? 1. IPO - Initial Publ ic Offering 2. PAN - Permanent Account Number 3.
GDCF - Gross Domestic Capital Formation 4. IAEA -international Atomic Energy

Agency 5. OECD - Organization for Exporters Coordination and Development Ans :


OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
160.
India defeated which country to win the men's world cup Kabaddi in
December 2013? Ans : Pakistan
161.
Technology giant Google with which organization jointly launched 360- degree
panoramic imagery of national ly important monuments in February 2014? Ans :
Archaeological Survey of India (ASI) 0 |
162.
Who assumed office as the President of Costa Rica on May 8, 2014? Ans :
Luis Guillermo Solis
163.
Who took over as the new Chief Information Commissioner (CIC) on May
22, 2014? Ans : Rajiv Mathur
164.
Sania Mirza and Cara Black won WTA Portugal Open 2014 womens doubles
title on 3 May 2014. Sania belongs to India and Cara Black belongs to ...... Ans :
Zimbabwe
165.
World Environment Day is celebrated every year on June 5. What is the
official slogan for the year 2014? Ans : Raise Your Voice Not The Sea Level
166.
Who won the Mi l lennium Technology Prize 2014 for discoveries leading to
a thousand-fold increase in digital data storage on magnetic disks? Ans : Stuart
Parkin
167.
SIMBEX-14 was started off the Andaman and Nicobar Islands on May 22,
2014. It is an annual joint naval exercise conducted by India and ? Ans : Singapore
168.
Which country test-fired a short range surface-to-surface bal l istic missi le
Hatf III (Ghaznavi), capable of carrying nuclear warheads to a range of 290 ki
lometers ? Ans : Pakistan7
169.
Which technology giant has launched a healthcare company cal led Cal ico
in 2013? Ans : Google
170.
Which is a central ly sponsored scheme for reforming the State higher
education system? Ans : Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan
171.
The World Health Organization (WHO) has approved SA14-14-2, a new
cheaper vaccine against Japanese Encephal itis made in? Ans : China
172.
The World Health Organization (WHO) in a study of 1600 cities ranked
which city as the world's worst city for air pol lution? Ans : New Delhi
173.
The Mahatma Gandhi Pravasi Suraksha Yojana was launched for the first
time in? Ans : UAE
174.
Who is the co-author of the book 'I am Malala : The Girl Who Stood up for
Education and was Shot by the Tal iban'? Ans : Christina Lamb
175.
The Supreme Court directed the Centre and State governments to provide
what percent job reservations to disabled persons in their departments, companies
and PSUs? Ans : Three
176.
Mahatma Gandhi Setu, one of the longest river bridges in Asia, is a bridge
over the river? Ans : Ganga
177.
Who is the only cricketer to win LG ICC People's Choice Award twice? Ans :
Kumar Sangakkara
178.
The Reserve Bank of India became a State-owned institution in? Ans : 1949
179.
According to the first Global Slavery Index publ ished in October 2013, which
country has the highest proportion of slaves in the world? Ans : Mauritania

180.

The United States wi l l use Mihai l Kogalniceanu (MK) Air Base for Afghan

pul l out. MK Air Base is in? Ans : Romania


181.
Nikhat Zareen of India has won goldmedal in an international tournament
in Serbia. She is associated with which sport ? Ans : Boxing
182.
Who was named as the world's most powerful woman for the fourth
consecutive year by the Forbes magazine? Ans : Angela Merkel (Germany)
183.
World Rabies Day is observed every year on? Ans : 28th September
184.
Which of the fol lowing can be cal led a demand l iabi l ity? 1. Deposit
maintained in savings account 2. Deposit maintained in current account 3. Fixed
deposit for six months 4. Both 1 and 2 5. Al l 1, 2 and 3 Ans : Both 1 and 2
185.
Which cricketer was named South Africa's Test captain on June 3, 2014?
Ans : Hashim Amla
186.
Senior Congress leader Kamal Nath was sworn in as the protem speaker of
the 16th Lok Sabha by the President Pranab Mukherjee on June 4, 2014. Kamal Nath, a
nine- time MP, was elected from which Lok Sabha constituency in Madhya Pradesh
recently? Ans : Chhindwara
187.
Who is the new President and CEO of Nokia ? Ans : Rajeev Suri
188.
Name the Lightweight revolver designed by Indian Ordnance Factory to
protect the women ? Ans : Nirbheek (named after Nirbhaya)
189.
On 22nd March 2014, which committee submitted the "Report of the
Committee to Recommend Data Format for Furnishing of Credit Information to
Credit Information Companies"? Ans : Aditya Puri
190.
Which bank got the government permission for its Rs.9,576 - crore capital raising plan through the Qual ified Institutional Placement (QIP) route? Ans : SBI
191.
Lara Super Thermal Power Project is in which state ? Ans : Chhattisgarh
192.
Rural Water Supply and Sanitation Project for Low Income States of
Assam, Bihar, Jharkhand and Uttar Pradesh to be funded by which bank ? Ans :
World Bank
193.
By what date every adult citizen of India must hold a savings account as per
the report of Nachiket Mor? Ans : 1st January 2016
194.
Who heads the committee constituted by Union of India to study and
examine the demand of a separate Bodoland state? Ans : G.K. Pillai
195.
Who Present Chairman of National Human Rights Commission ? Ans :
K.G.Balakrishnan
196.
A Japanies man won the Pritzker Architecture Prize 2014 on 25 March
2014. He won the award for his creative and inexpensive designs for disaster rel ief
shelters. Name him ? Ans : Shigeru Ban
197.
Miami Masters title won by __________ Ans : Novak Djokovic
198.
Who is the new chief minister of sikkim ? Ans : Pawan Chamling
199.
Who won si lver medal of 10 m Air Pistol Women at the ISSF World Cup held
in USA? Ans : Heena Sidhu
200.
Committee on Comprehensive Financial Services for Smal l Businesses and
Low-Income Households headed by .... Ans : Nachiket Mor
201.
A combination of ______________ and ______________ must be issued to each
citizen of India as per Nachiket Mor committee? Ans : Savings account and Aadhar
Card

202.

The Ramanujan Mathematics Award 2014 conferred on ....... Ans : Anand

Kumar
203.
Parl iamentary Standing Committee on Finance recommended raising the
income tax exemption l imit to Rs.3 lakh on 1 Apri l 2014. Who is the head of this
committee? Ans : Yashwant Sinha
204.
Payment banks can initiate the establ ishment with minimum core capital
of __________________ Ans : Rs.50 crore
205.
On 14 Apri l 2014, the Economic Affairs Secretary Arvind Mayaram has
been designated as ...... Ans : Finance Secretary
206.
Who was appointed as the interim president of the Indian cricket board for
IPL affairs, in place of the tainted incumbent N. Srinivasan on 28 March 2014? Ans :
Sunil Gavaskar
207.
The Bharatiya Janata Party (BJP) has emerged as the largest party in the
just concluded 16th Lok Sabha elections. How many seats did it win? Ans : 282
Seats
208.
The Secretary General of the Arab League visited India in December 2013.
Name him? Ans : Nabil Elaraby
209.
On 15th May 2014, RBI announced it launches inflation-l inked bonds every
month, starting 4 June 2014, to attract household savings of up to ..............
discourage investments in gold. Ans : Rs.15,000 crore
210.
Russi Mody passed away on May 16, 2014 at the age of 96. He was the
former Chairman of? Ans : Tata Steel
211.
Who was sworn in as the 23rd Chief Minister of Bihar on May 20, 2014? Ans
: Jitan Ram Manjhi
212.
The Union Cabinet constituted a special investigation team (SIT) to look
into the issue of black money in May 2014. The SIT is headed by? Ans : Justice M.B.
Shah
213.

Who was appointed as the National Security Adviser (NSA) on 30 th May 2014?

Ans : Ajit Kumar Doval


214.
The 35th edition of the National Games wi l l be held in which state in
January- February2015? Ans : Kerala
215.
Which New Carrier of India was formerly known as Admiral Gorshkov ?
Ans : INS Vikramaditya
216.
Nokias mobi le handset business taken over by whom for over $ 7.2 bi l l ion
on 25 Apri l 2014? Ans : Microsoft
217.
Which famous Hindu festival was celebrated in Rajasthan, where tourists
from various parts of the world visited to celebrate the three- day-long festival?
Ans : Pushkar Mela
218.
'Time To Act' is a declaration of the United Nations General Assembly
against? Ans : Sexual violence
219.
Robusta is a species of which crop that has its origins in Africa? Ans : Coffee
220.
The Aswan High Dam is situated in which African country ? Ans : Egypt
221.
Who played the lead role in the fi lm Bhaag Mi lka Bhaag directed by Rakesh
OmprakashMehra ? Ans : Farhan Aktar
222.
Who won the World Snooker Championship title at The Crucible, Sheffield,
England in May 2014? Ans : Mark Selby

223.

The commodity forward trading regulator Forward Markets Commission

(FMC) is now under the administrative control of the Finance Ministry. Previously
FMC was regulated by the Ministry of? Ans : Consumer Affairs
224.
The United Nations Organization designated which day as the International
Day of Charity? Ans : 5th September
225.
The world's first green hel icopter which is noiseless and emission free was
tested in which country? Ans : Germany
226.
Which country hosted the fourth edition of the FIFA Under-17 women's
world
227.
228.
229.
230.
231.
232.
233.

cup footbal l from March 15 to Apri l 4, 2014? Ans : Costa Rica


One of the famous
Indian sportspersons released his/
her autobiography 'Unbreakable' in
the month of December 2013.
Name the sportsperson correctly?
Ans : Mary Kom
Name the Chairman of Tax Administration Reform Commission (TARC) ? Ans :

Parthasarathy Shome
234.
In the Interim Budget 2014-15, the Finance Minister promised to provide how
much capital in the form of capital infusion to Publ ic Sector banks ? Ans :
Rs.11,200 crore
235.
On which date, the Central Government declared to bui ld 200 low cost
airports in the coming 20 years ? Ans : 10 March 2014
236.
Eugene Fama, Lars Peter Hansen and Robert Shi l ler received Noble Prize
2013 in the field of Economics for their work on creating a deeper knowledge of
__________ Ans : how market prices move
237.
Global remittance flows to India have witnessed a sharp surge to $7.18 bi
l l ion in 2013. Which state in India is the top recipient, contributing 33% to the
total remittances? Ans : Kerala
238.
Japan International Cooperation Agency signed an agreement with the
government of India for an Official Development Assistance loan of Rs 4,700
crore for construction of___________ Project. Ans : Mumbai Metro Line III
239.
The first unit of coal based Kal isindh Super Thermal Power Plant commenced
power generation in Jhalawar district recently. Which state does jhalwar district
belongs to ? Ans : Rajasthan
240.
Unaccustomed Earth, The Namesake, Interpreter of Maladies are written by
the indian author ____________ Ans : Jumpha Lahiri
241.
For Bai leys Women's Prize for Fiction 2014 on 8 Apri l 2014, which book of
Jhumpa Lahiri was selected ?Ans : The Lowland
242.
The repo rate of RBI is not appl icable to ?Ans : Non-Banking Finance
Companies
243.
Who is the new president of Ukraine ? Ans : Petro Poroshenko
244.
If the Repo Rate increases by Reserve Bank of India, rate of interest of
the loans offered by the banks increases or decreases ? Ans : increases
245.
India Inclusive Innovation Fund (IIIF) was launched by the National Innovation
Counci l (NIC) and the Union Ministry of Micro, Smal l and Medium Enterprises
(MSME). NIC headed by? Ans : Sam Pitroda

246.

Which nation maintained the top spot in the world in foreign exchange

remittances from its migratory workforce during 2013? Ans : India


247.
Global Indian Award conferred on whom on 26 Apri l 2014 for his
remarkable vision and leadership? Ans : Narayana Murthy
248.
Who has been recently conferred with Pol io Eradication Champion Award?
Ans : Sheila Dikshit
249.
Presenting the Interim budget for 2014-15, the Finance Minister
P.Chidambaram proposed a venture capital fund to promote entrepreneurship
among scheduled castes and scheduled tribes. What wi l l be the initial capital for
the fund? Ans : Rs.200 crore
250.
Abdelaziz Boutefl ika elected as the President of Algeria for the fourth time
consecutively on 18 Apri l 2014. Currency of Algeria is __________ Ans : Dinar
251.
NTPC is going to add another ___________ MW to its total capacity by the
end of 2016-17. Ans : 14,000

252.

Anandiben Patel took charge as the first woman Chief Minister of which

state on May 22, 2014? Ans : Gujarat


253.
Who is the Chairman of a four member Committee that was appointed to
clear the ambiguity between Foreign Direct Investment (FDI) and Foreign
Institutional Investors (FII)? Ans : Arvind Mayaram
254.
"Seekho aur Kamao" (Learn & Earn) is a central government scheme for?
Ans : Minorities
255.
The European Union banned the import of a fruit and 4 vegetables from
India from May 1, 2014. Name the fruit ? Ans : Alphonso mangoe
256.
The book 'Hard Choices' is written by...... Ans : Hillary Clinton
257.
Kumba Yala died on Apri l 4, 2014. He was the former President of? Ans :
Guinea-Bissau
258.
Which State has been selected for the 2013 National Literacy Award? Ans :
Chhattisgarh
259.
Which prize is given annual ly to six persons, one from each of the world's
six geographic regions? Ans : Goldman Environmental Prize
260.
The Department of Posts has al lotted customized pin code to the Supreme
Court of India. It is? Ans : 110201
261.
'Jiyo Parsi ' scheme for containing population decl ine of Parsis in India was
launched by the Ministry of? Ans : Minority Affairs
262.
The central office of the Reserve Bank of India was permanently shifted
to Mumbai from Kolkata in the year ?Ans : 1937
263.
Who is the author of the book 'Gul l iver's Travels'?Ans : Jonathan Swift
264.
Geo TV is facing a blasphemy case. It is a television channel based in? Ans :
Pakistan
265.
Which one of the fol lowing Rajiv Khel Ratna Award winners is not a
Shooter? 1. Anjal i Bhagwat 2. Anju Bobby George 3. Rajyavardhan Singh Rathore 4.
Manavjit Singh Sandhu 5. Gagan Narang Ans : Anju Bobby George
266.
What does 'S' denote in the abbreviation UNSC ? Ans : Security (United
Nations Security Council)

267.

International Day for the Abol ition of Slavery is observed every year on?

Ans : December 2
268.
Who is the author of the novel 'The Trial '? Ans : Franz Kafka
269.
The Fifth Estate is a Hol lywood fi lm based on the l ife of? Ans : Julian
270.
Which country wi l l host the NATO Summit in September 2014? Ans : UK
271.
The Reserve Bank of India, for the benefit of the persons with disabi l ities,
instructed that banks should make al l new ATMs instal led from which date as

1.

2.

3.

4.

5.

6.

1.
2.

7.
8.

talking ATMs with Brai l le keypads? Ans : July 1, 2014


A major public sector bank raised interest rates on loans by 25 basis points-was news
in some major financial newspapers recently. This means bank has raised interest by
25 basis points of(B) Base Lending Price
The Finance Minister of India in one of his press conferences said that inflationary
pressure is likely to continue following recent increasing rates of some commodities in
international markets. Which of the following commodities was he referring to as it
gets frequent increase in international levels and disturbs our Home Economy
substantially?
(B) Petroleum products
Immediately prior to change in the measure Food inflation, which of the following
indexes was being used for measuring it?
(B) Consumer Price Index
What is the full form of FINO a term we see frequently in financial newspapers?
(A) Financial Investment and Network Operations
(B) Farmers Investment in National Organisation
(C) Farmers Inclusion News and Operations
(D) Financial Inclusion Network and Operations
(E) None of These
ANS: (E)
Which of the following is/are commodity/lies on which subsidy is given to farmers/poor
in India?
(A) Fertilizer
(B) Kerosene
(C) LPG
(A)
All 1,2 and 3
Bhagyam Oilfields which were recently in news are located in which of the following
states in India?
(A) Rajasthan
The Finance Minister of India recently decided to review the position of Bad Debts in
priority sector. Which of the following is/are the reasons owing to which PM took this
decision?
Bad Debt in agriculture is still raising substantially every year despite
Bad debit in other areas of priority sector is almost nil now
(A) Govt. is planning to disburse another installment of Rs. 1,60,000 crore which
will bring Bad Debts almost at Nil level and no special treatment will be
needed in next fiscal year. All 1,2 and 3
Which amongst the following countries is not a member of TAPI pipeline project ,which
was in news recently?
(C) Portugal
An agreement on Arms Reduction popularly known as START is one of the major
issues in the way of smooth relations between which of the two countries? (D) USA
Russia

9.

The International WWW conference-2011 was organized in which of the following


places in March 2011? (E) Hyderaba
10. Which of the following international agencies /organizations had initiated an
International Convention for the Protection of all Persons form disappearance, which
came into effect recently?(E) United Nations Organizations
11. BRIC which was the Organization of 4 nations namely Brazil, Russia, India and China
has now become BRICS. Which is the fifth nation included in it? (e) South Africa
12. The process of acquisition of agricultural land and its compensation to farmers
recently came up as a major issue in which of the following states? (It also created
Law and Order problem in the state) (C) Uttar Pradesh
13. What does the Letter L denote in the term LAF as referred every now and then in
relation to monetary policy of the RBI?(A) Liquidity
14. BP pic which was in news recently is a major international company in the field of-(B)
Oil Exploration and Processing

1.
2.

4.

5.
6.
7.
8.
9.
1.

2.
3.

4.
5.
6.

The balance sheet of an organisation gives information regarding(a) The financial position as on a particular date
ESOP stands for(d)Employees Stock Option Plan
3. I understand marketing as
(a) Meeting human and social needs profitably
(b) To focus on customer Only (b) and (c)
USP in marketing means-(d)Unique Selling Proposition
(a) Who is called a Referral a. Lead provided by operation staff
DSA in marketing means(a)Direct Selling Agent
Digital Marketing is similar to
(a) Online marketing
Diversification means
(a) Marketing of diverse products
Market research is required for(a) Deciding market strategies
Networking makes marketing
(a) Easy to handle
Consumer information sources are(a) Personal source and commercial source
(b) Public source
(c) Experiential source
Zero-Based Budgeting (ZBB) means(a) Each year, budgeting starts from a scratch
The advantages of telephone-interview are
(a) Relatively low cost per interview
(b) Good for reaching important people who are inaccessible
(c) Securing co-operation which is not always possible
(d) All of these
The abbreviation ISP stands for
(d)Internet Service Provider
The best advertisement is
(a) Which satisfies a customer.
According to product life cycle theory, the profit is maximum in-

7.

8.

(a) Developed stage


In banks ROA means
(a) Return on Assets

In the context of globalisation BPO means(e)Business Process Outsourcing


9. SWOT Analysis refers to(a) Marketing tool to understand constraints and potentials of self and competitor
10. For an economic organisation, MIS stands for
(a) Management Information System