Anda di halaman 1dari 9

1.A coffee shop blends 2 kinds of coffee, putting in 2 parts of a 33p. a gm. grade to 1 part of a 24p.

a
gm.If the mixture is changed to 1 part of the 33p. a gm. to 2 parts of the less expensive grade, how much
will the shop save in blending 100 gms.
A.Rs.90
B.Rs.1.00
C.Rs.3.00
D.Rs.8.00
Ans.C
2.There are 200 questions on a 3 hr examination. Among these questions are 50 mathematics problems. It
is suggested that twice as much time be spent on each Maths problem as for each other question. How
many minutes should be spent on mathematics problems
A.36
B.72
C.60
D.100
Ans.B
3.In a group of 15,7 have studied Latin, 8 have studied Greek, and 3 have not studied either. How many of
these studied both Latin and Greek
A.0
B.3
C.4
D.5
Ans.B
4.If 13 = 13w/(1-w) ,then (2w)2 =
A.1/4
B.1/2
C.1
D.2
Ans.C
5. If a and b are positive integers and (a-b)/3.5 = 4/7, then
(A) b < a
(B) b > a
(C) b = a
(D) b >= a
Ans. A
6. In June a baseball team that played 60 games had won 30% of its game played. After a phenomenal
winning streak this team raised its average to 50% .How many games must the team have won in a row to
attain this average?
A. 12
B. 20
C. 24

D. 30
Ans. C
7. M men agree to purchase a gift for Rs. D. If three men drop out how much more will each have to
contribute towards the purchase of the gift/
A. D/(M-3)
B. MD/3
C. M/(D-3)
D. 3D/(M2-3M)
Ans. D
8. A company contracts to paint 3 houses. Mr. Brown can paint a house in 6 days while Mr. Black would
take 8 days and Mr. Blue 12 days. After 8 days Mr. Brown goes on vacation and Mr. Black begins to work
for a period of 6 days. How many days will it take Mr. Blue to complete the contract?
A. 7
B. 8
C. 11
D. 12
Ans. C
9. 2 hours after a freight train leaves Delhi a passenger train leaves the same station traveling in the same
direction at an average speed of 16 km/hr. After traveling 4 hrs the passenger train overtakes the freight
train. The average speed of the freight train was?
A. 30
B. 40
C.58
D. 60
Ans. B
10. If 9x-3y=12 and 3x-5y=7 then 6x-2y = ?
A.-5
B. 4
C. 2
D. 8
Ans. D
11. A toy train produces 10 different sounds when it moves around a circular toy track of
radius 5 m at 10 m per min. However, the toy train is defective and it now produces only 2 different tunes
at random. What are the odds that the train produces for consecutive music tones of the same type? a) 1 in
16 B) 1 in 4 c) 1 in 8 d) 1 in 32
Solution: Initially it produces 10 sounds and the defect came and now it produces only 2
different sounds and consecutively so there are totally 2 sounds and we have to select on sound and the
probability is and it produces the same sound consecutively for 2 times so the probability becomes *
i.e.
12. A car manufacturer produces only red and blue models which come out of the final testing area at
random. What are the odds that five consecutive cars of same color will come through the test area at any

one time?
a) 1 in 16 b) 1 in 125 c) 1 in 32 d) 1 in 25
(}5+(}5=2*(}5=1/16
13. A triangle is made from a rope. The sides of the triangle are 25 cm, 11 cm and 31 cm.What will be the
area of the square made from the same rope?
a) 280.5625 b) 240.5625 c) 280.125 d) 240
Add all sides 25+11+31 to get rope length rope length =67, rope is made in to as square So side of square
is 67/4=16. 75 and so area is 16.75*16.75=280.5625
14. Usha bought a linen cloth and rope to build a tent. If the rope is 153 m long and it is to be cut into
pieces of 1m length, then how many cuts are to be made to cut the ropes into 153 pieces? a) 153 b) 152 c)
154 d)155
To make it 153 pieces we have to cut 152 times so obviously after last cut we got 153rd piece
15. How many motor vehicles registration number plates can be formed with the digits 1, 2, 3, 4, and
5(no digits being repeated) if it is given that registration number can have 1 to 5 digits?
a)
205
b)
100
c)
325
d)
105
Solution:
For one digit: 5 = 5 chances
For two digit: 5*4 = 20 chances
For three digit: 5*4*3 = 60 chances
For four digit: 5*4*3*2 = 120 chances
For five digit: 5*4*3*2*1 = 120 chances
Total chances = 5+20+60+120+120=325 chances
16. George and Mark can paint 720 boxes in 20 days. Mark and Harry in 24 days and Harry and George
in 15 days. George works for 4 days, Mark for 8 days and Harry for 8 days. The total number of boxes
painted by them is
a)
252
b)
516
c)
348
d)
492
Solution:
One day work:
G+M = (1/20)*720 = 36 boxes;
M+H= (1/24)*720 = 30 boxes;
H+G = (1/15)*720 = 48 boxes.
Together:
2(G+M+H) = 36+30+48 = 114
(G+30) = 114 /2=57 boxes
G= 27 boxes.
Gs one day work is 27 boxes. So Gs four days work is 108 boxes
M+Hs one day work is 30 boxes. So M+Hs eight days work is 240 boxes.
So Total number of boxes painted = 108+240 = 348 boxes painted.
17. 8. Masha drives along the perimeter of the square field of side 10kms. She drive along the first side at
10 kmph along the second side at 20 kmph, along the third side at 30 kmph and along the fourth side at 40
kmph. Her average speed is?
a)
19.2 kmph
b)
18 kmph
c)
20 kmph

d)
30 kmph
Solution:
Total Average Speed = Total Distance / Total time = 40 / (1+0.5+0.33+0.25) = 19.2kmph
18. A merchant buys 20 kg of wheat of Rs.30 per kg and40 kg wheat at Rs.25 per kg. He mixed them and
sells one third of the mixture at Rs.26 per kg. The price at which the merchant should sell the remaining
mixture, So that he may earn a profit of 25 % in his whole outlay is
a)
Rs.30
b)
Rs.360
c)
Rs.40
d)
Rs.37
Solution:
Cost price =20*30 + 40*25 = Rs.1600
Profit = 25 % of (1600) = Rs.400
Selling price = Rs.2000
One third of mixture is (1/3)*60 = 20 kg
Remaining mixture is 40 kg
2000 = 26*20 + 40*X;
X = Rs.37
19) The mean of three number is 10 more than the least of these number and 15 less than the greatest of
the Three. If the median of the three number is 5, then sum of the three is
a)
30
b)
20
c)
5
d)
25
Solution:
Let X is the greatest value, Y be the Middle value and Z is the least value.
(X+Y+Z)/3 = 10+Z = X-15;
If Y=5, X=25, Z=0. So the sum of the three number is 30.
20. The water from one outlet, flowing at a constant rate, can fill the swimming pool in 9 hours. The
water from second outlet, flowing at a constant rate can fill up the same pool in approximately in 5 hours.
If both the outlets are used at the same time, approximately what is the number of hours required to fill
the pool?
Solution :
Let the first outlet be A
Let the second outlet be B
One hour work of A is 1/A i.e., 1/9
One hour work of B is 1/B i.e., 1/5
One hour work of Both A and B is 1/A + 1/B = 1/9 + 1/5 = 14/45.
So Time taken to fill the swimming pool is 45/14 hours i.e., 3hrs 3/14 mins

21. If 75 % of a class answered the first question on a certain test correctly, 55 percent answered the
second question on the test correctly, and 20 percent answered neither of the questions correctly, what
percentage answered both correctly?
Solution:
P(A) = answered the first question correctly
P(B) = answered the second question correctly
P(A v B) =answered neither of the questions correctly
P(A U B) = answered first and second questions correctly
P(A U B) = 1 -P(A v B) = 80 %
P(A ^ B) = answered both the questions correctly
P(A ^ B) =P(A)+P(B)-P(A U B)
= 75 + 55 80
= 50 %
22. Consider the following three statements. P is shorter than R, Q is taller than R, S is taller than Q.
Based on the above statements, state which of the following is true.
a) S is the tallest of all b) R is taller than S c) None of the above
Answer 1
Option a) S is the tallest of all, is the correct answer. The second option is not true because S is taller than
Q who in turn is taller than R.
23.The sentences below represent Direct/Indirect speech. From the below options, choose which one is the
best example for the mentioned sentence:
She told her, I know where the dog is
a. She told her that she knew where the dog is.
b. She told her that she knows where the dog was.
c. She told her that she knew where the dog was.
d. She told that she knew where the dog is.
Answer C
Choose the synonym:

24. FULSOME:
a. Thorough
b. Trivial
c. Eager
d. Excessive
Answer D
25. GABBLE:
a. Consume Rapidly
b. Jump around
c. Identify
d. Bring together
Answer: A
26. The boy at the river was not eating _________ food.
a. a
b. nothing
c. any
Answer: C
27. Choose one word which resembles the sentence:
Study of skin and skin diseases
a. Orthopaedics
b. Dermatology
c. Gynaecology
d. Endocrinology
Answer: B
28. Rearrange the following to make a meaningful sentence:
1. Except, we all contributed in the beginning days.
2. Manohar has just joined his office, he has been transferred.
3. At first, he could not get hold of the city culture.
4. Chandrapur is basically a rural area.
5. Currently, Manohar feels proud of his partners.
6. Before being transferred he worked in the chandrapur office.
Which is the third and second sentence in correct order?
Answer: 4 and 6
29. The paragraph represents jumbled sentences. Arrange the paragraphs in correct order:

a. A pact where a new government is being formed


b. The Liberals and the NDP commented that their plan is to end the reign of Harper Conservative
government by coming Monday.
c. If the present one falls apart as a result of lack of confidence
d. The opposition leaders of Canada have signed
1. ADCB
2. DACB
3. DABC
4. ABCD
Answer: 2
30.A part of the below mentioned sentence has been underlined. Choose a better word to use, in place of
the underlined:
Can you open this knot?
a. Break
b. Loose
c. No improvement
d. Untie
Answer: A
For Question 9 -12, write down the antonym
31. Comic
a. Fearful
b. Tragic
c. Painful
d. Emotional
Answer: B
32. Annoy
a. Please
b. Rejoice
c. Admire
d. Reward
Answer: A
33. Hapless
a. Consistent
b. Shaped
c. Cheerful
d. Fortunate
Answer: D

34. Niggardly
a. Generous
B. Stingy
C. Thrifty
D. Frugal
Answer: D
35. Join the following words to make up a meaningful sentence.
1. Suddenly
2. left
3. the
4. He
5. House
What is the correct order of these words to be arranged?
a. 12345 B. 14235 C. 32415 D. 53421
Answer: B
Fill the blanks with appropriate words:
36. I can have ____ a pizza __ a chicken dish for lunch.
a. Whether, or
b. As, whereas
c. Either, or
Answer: C
37. ___ my father __ my mother are from Mumbai.
a. Both, and
b. Either, or
c. Both, with
Answer: A
Read the following passage and answer Q 38- Q 40
At a stage like this in human civilisation, it is of utmost interest that nations coarse ignorance towards
one another decreases, people should start understanding a bit of histories of other cultures, other
countries and the resulting mentality developed. It is really fault of Englishmen because they expected
people to run the world as they wanted to, to international as well as political situations. We many a times
expect people to be the way we are and because of that nothing is made out of our actual kindness and
good intents. This could be corrected, not to be a very wide extent but to a certain limit if we knew global
history, even outlines of it, about the conditions, social and political, which have lead the country to shape
up as it has currently.

38. Author wants the people of his country to:


a. Read other nations policies
b. Have a better perceptive of other countries
c. Not to react with war
d. Have close contacts with all the countries
Answer: B
39. A better understanding among countries:
a. Has always been present
b. There is no need of that
c. Is now needed more than ever
d. Will always remain
Answer: C
40. The character that a country develops is mainly because of its:
a. Mentality
b. Gross Ignorance
c. Socio-Political Conditions
d. Cultural Heritage
Answer: C