Anda di halaman 1dari 26

Medical Entrance &

Engineering Entrance
Model Examinations

Mathematics
Question 1: A number of 4 different digits are formed by using 1, 2, 3, 4, 5, 6, and
7. What is the probability that it is divisible by 5?

1. a. 1/7
2. b. 2/7
3. c. 3/7
4. d. 1/6

Correct Answer: 1.

Question 2: A bag contains 7 red,5blue ,4 white and 4 black balls .Find the
probability that a ball drawn at random is red or white.

1. 11/20
2. 20/11
3. 7/11
4. 4/11

Correct Answer: 1.

Question 3: The relation 'is subset of' on the power set P(A) of a set A is:

1. Symmetric
2. Anti-symmetric
3. Equivalence relation
4. None of these

Correct Answer: 2.

Question 4: The rotor resistance starter reduces

1. The magnitude of starting current


2. The magnitude of applied voltage
3. The magnitude of starting speed
4. The magnitude of starting torque

Correct Answer: 1.

Question 5: The area of the region bounded by the parabola (y - 2)2 = x - 1, the
tangent to the parabola at the point (2, 3) and the x-axis is
1. 12
2. 3
3. 6
4. 9

Correct Answer: 4.

Question 6: The volume of a metallic hollow sphere is constant. Its outer radius is
increasing at the rate of 4 cm/s. Find the rate at which its inner radius is increasing
if the outer and inner radius of the sphere are 12 cm and 6 cm respectively.

1. 8 cm/s
2. 12 cm/s
3. 16 cm/s
4. 20 cm/s

Correct Answer: 3.

Question 7: Two squares are chosen at random on a chessboard. What is the


probability that they have a side in common?

1. 1/18
2. 64/4032
3. 63/64
4. 1/9

Correct Answer: 1.

Question 8: A number between 10 and 100 is five times the sum of its digits. If 9 be
added to it the digits are reversed find the number

1. 54
2. 53
3. 45
4. 55

Correct Answer: 3.

Question 9: Foreach positive integer n> 1 there is a prime p such that


BERTRAND'S THEOREM
1. n< 2n.
2. n-1
3. n
4. p is independent of n

Correct Answer: 1.

Question 10: The area under the curve xy=16, the X-axis and the lines x=4 and
x=8 is

1. 16 log 2
2. 8 log 2
3. 4 log 2
4. 2 log 2

Correct Answer: 1.

Question 11: In a single throw of 2 dice, what is the probability of obtaining a 9 or


11 ?

1. a. 1/12
2. b. 1/9
3. c. 1/6
4. d. 8/9

Correct Answer: 2.

Question 12: If y = sin^-1 (cos x) dy/dx =

1. 1/sin x
2. cos^-1 x
3. -1
4. 1/2

Correct Answer: 3.

Question 13: A die is thrown. Let A be the event that the number obtained is greater
than 3. Let B be the event that the number obtained is less than 5. Then P(A ? B) is
1. 0
2. 1
3. 2/7
4. 3/5

Correct Answer: 2.

Question 14: what will be volume if sides are 0.009cm ,0.56cm and 0.067cm

1. 0.00264
2. 0.00143
3. 0.000392
4. 0.0053

Correct Answer: 3.

Question 15: Which value muct be given to * that the no 451*603 is exactly
divisible by 9?

1. 2
2. 5
3. 7
4. 8

Correct Answer: 1.

Question 16: The derivative of tan^-1 [ Ö1 + x^2 -1/x] with reference to tan^-1
(x):

1. 1
2. 1/2
3. 1/3
4. 1/4

Correct Answer: 2.

Question 17: Three years ago Manju's age was double of Manu's. Seven years hence,
the sum of their ages will be 83 years. The present age of Manju is:
1. 24 years
2. 45 years
3. 30 years
4. 35 years

Correct Answer: 1.

Question 18: Mr.X was hired to teach 3 history classes for a total of 48 classroom
hours. If he earned Rs.25 per hour, how much did she earn for teaching one class?

1. 1200 rs
2. 400 rs
3. 3600 rs
4. 800 rs

Correct Answer: 2.

Question 19: If the operation,^ is defined by the equation x ^ y = 2x + y,what is the


value of a in 2 ^ a = a ^ 3

1. 0
2. 1
3. -1
4. 4

Correct Answer: 1.

Question 20: A parabola has the origin as its focus and the line x = 2 as the
directrix. Then the vertex of the parabola is at

1. (0, 2)
2. (1, 0)
3. (0, 1)
4. (2, 0)

Correct Answer: 2.

Question 21: 6,30,260,3130.....? ?


1. 5782
2. 56442
3. 107662
4. 46662

Correct Answer: 4.

Question 22: Four cards are drawn from a pack of 52 playing cards. What is the
probability of getting two red cards and two black cards?

1. a. 99/54145
2. b. 333/725
3. c. 325/833
4. d. 375/453

Correct Answer: 3.

Question 23: Eight chairs are numbered from 1 to 8. Two women and three men
wish to occupy one chair each. First the women chose the chairs from amongst the
chairs marked 1 to 4. Then the man selected the chairs from amongst the remaining
marked 5 to 8. Then number of possible arrangements is:

1. 4c3 X 4c4
2. 4p2 X 4p2
3. 4c3 X 4p3
4. 4c2 X 4c3

Correct Answer: 2.

Question 24: A sum at simple interest at 13 ½% per annum amounts to RS 2502.50


after 4 years. Find the sum.

1. 1625
2. 1700
3. 1878
4. 1900

Correct Answer: 1.
Question 25: If both roots of the quadratic equation (2-x)(x+1)=p are distinct and
positive then p must lie in the interval

1. p>2
2. 2<9/4
3. p<-2
4. p can have any real value

Correct Answer: 2.

Question 26: A bag contains 5 red, 6 white and 7 black balls. Two balls are drawn at
random. What is the probability that both balls are red or both are black ?

1. a. 1/5
2. b. 31/153
3. c. 13/153
4. d. 112/153

Correct Answer: 2.

Question 27: Let p be the statement ―x is an irrational number‖, q be the statement


―y is a transcendental number‖, and r be the statement ―x is a rational number iff y
is a transcendental number‖. Statement –1: r is equivalent to either q or p Statement
–2: r is equivalent to ~ (p ? ~ q).

1. Statement -1 is false, Statement -2 is true


2. Statement -1 is true, Statement -2 is true, Statement -2 is a correct
explanation for Statement -1
3. Statement -1 is true, Statement -2 is true; Statement -2 is not a correct
explanation for Statement -1
4. Statement - 1 is true, Statement - 2 is false

Correct Answer: 4.

Question 28: A sum of money double itself at compound interest in 15 years. In how
many years will it becomes eight times ?

1. 46 years
2. 22 years
3. 65 years
4. 45 years
Correct Answer: 4.
Question 29: The maximum error to assert with a probability of 0.95 is 0.6,
the variance of the population being 16,then the size of the sample needed is
____ ( given that Z(0.475)=1.96,Z(0.495)=2.58)

1. 265
2. 196
3. 139
4. 171

Correct Answer: 4.

Question 30: In the expansion of (1+ 3x + 2x^2 )6 the coefficient of x^11 is

1. 144
2. 288
3. 216
4. 576
5. (2^11 )(3)
Correct Answer: 4.

Question 31: HCF of 9,21,36 =?

1. 84
2. 3
3. 7
4. 21
5. none of these
Correct Answer: 2.

Question 32: The relation 'congruence modulo m' is:

1. Reflexive only
2. Symmetric only
3. Transitive only
4. An equivalence relation

Correct Answer: 4.
Question 33: If x/y=4 and y is not '0' what % of x is 2x-y

1. 150%
2. 175%
3. 200%
4. 250%

Correct Answer: 2.

Question 34: How many words can be formed by re-arranging the letters of the
word ASCENT such that A and T occupy the first and last position respectively?

1. 5!
2. 4!
3. 6! - 2!
4. 6! / 2!

Correct Answer: 2.

Question 35: The degree and order of the differential equation of the family of all
parabolas whose axis is the X-axis are respectively

1. 2, 1
2. 1, 2
3. 1, 1
4. 2, 2

Correct Answer: 3.

Question 36: Let R1 and T2 respectively be the maximum ranges up and down an
inclined plane and R be the maximum range on the horizontal plane. Then R1, R, R3
are in

1. A.P
2. G.P
3. H.P
4. none

Correct Answer: 2.
Question 37: The degree and order of the differential equation of the family of all
parabolas whose axis is x-axis , are respectively

1. 1 , 2
2. 3 , 2
3. 2 , 3
4. 2 , 1

Correct Answer: 1.

Question 38: LCM of 10,16 and 25=?

1. 400
2. 200
3. 20
4. 160
5. 300
Correct Answer: 1.

Question 39: The angles ABC are 5x0, 7x0 and 6x0 respectively. What is the
measure of the Ð BCA?

1. (a) 500
2. (b) 600
3. (c) 700
4. (d) cannot decide

Correct Answer: 3.

Question 40: Series


The series log x + log 2 + logx2 + log 4 + logx3 + log 8 + ...is an arithmetic
progression. What is the sum of first ten terms ?

1. 85 log(2x)
2. 75 log(2x)
3. 65log(2x)
4. 64 log(2x)
5. 55 log(2x)
Correct Answer: 5.
Question 41: The void realtion on set A is:

1. Reflexive
2. Symmetric and Transitive
3. Reflexive and Symmetric
4. Reflexive and Transitive

Correct Answer: 2.

Question 42: One litre of water is evaporated from a 6 litre solution containing 4%
sugar. The percentage of sugar in the remaining solution is:

1. 24/5%
2. 4%
3. 3%
4. 10/3%

Correct Answer: 1.

Question 43: A box contains six red balls and four green balls. Four balls are
selected at random from the box. What is the probability that two of the selected
balls will be red and two will be green?

1. a. 1/7
2. b. 2/7
3. c. 3/7
4. d. 4/7

Correct Answer: 3.

Question 44: The average marks of boys in a class is 52 and that of girls is 42. The
average marks of boys and girls combined is 50. The percentage of boys in the class
is

1. 40
2. 20
3. 80
4. 60

Correct Answer: 3.
Question 45: If Rank of a matrix is equal to No. of variable then it have

1. (a) Non-Trivial solution , x = y = z ? 0


2. (b) Trivial Solution , x = y = z = 0
3. (c) x = y = 0, z ? 0
4. (d) None

Correct Answer: 2.

Question 46: By what number must 32 be multiplied to make it a perfect square?

1. 2
2. 3
3. 4
4. 5

Correct Answer: 1.

Question 47: Total Fixed Costs —————————— 1– V/S or P/ V Ratio is the


formula for

1. Break even point


2. shut down point
3. profit maximisation point
4. point of inflexion

Correct Answer: 1.

Question 48: How many different ways can three cubic boxes be painted if each box
is painted one color and only the three colors pink, orange and yellow are available?
(Order is not considered, ie, pink/orange/pink is considered the same as
pink/pink/orange).

1. 2
2. 3
3. 9
4. 10
5. 27
Correct Answer: 4.
Question 49: In a single throw of two dice, what is the probability of getting a
multiple of 2 on one and a multiple of 3 on other?

1. a. 1/36
2. b. 11/36
3. c. 5/36
4. d. 1/12

Correct Answer: 2.

Question 50: If in a triangle ABC a cos2 (C / 2) + c cos2 (A / 2) = 3b / 2, then the


sides a, b and c

1. are in G.P
2. are in H.P
3. satisfy a + b = c
4. are in A.P

Correct Answer: 4.

Question 51: The perimeter of a square is 50cm. The length of the rectangle, which
is 10cm wide and has area equal to that of the square, is

1. 16 cm
2. 15 5/8 cm
3. 12 2/5 cm
4. 18 3/4 cm

Correct Answer: 2.

Question 52: If x is even number,then x^4n,where is a +ve integer,will always have

1. 0 is the unit's place


2. 6 in the unit's place
3. either 0 or 6 in the unit's place
4. none of these

Correct Answer: 2.
Question 53: The period of | sin (3x) | is

1. 3 pi
2. 4 pi / 3
3. 2 pi / 3
4. 2 pi
5.
Correct Answer: 2.

Question 54: In a journey of 15 miles two third distance was traveled with 40 mph
and remaining with 60 mph. How much time the journey takes...

1. 20 mins
2. 10 mins
3. 80 mins
4. 40 mins

Correct Answer: 1.

Question 55: A bag contains 5 black balls, 4 white balls and 3 red balls. If a ball is
selected randomwise,the probability that it is black or red is

1. 1/3
2. 1/4
3. 5/12
4. 2/3

Correct Answer: 4.

Question 56: The point diametrically opposite to the point P(1, 0) on the circle x2 +
y2 + 2x + 4y –3 = 0 is

1. (3, – 4)
2. (–3, –4)
3. (3, 4)
4. (–3, 4)

Correct Answer: 2.
Question 57: Suppose that two cards are selected at random from a standard 52-
card deck. What is the probability that both cards are less than 10 and neither of
them is red?

1. a. 3/26
2. b. 3/13
3. c. 5/26
4. d. 5/13

Correct Answer: 1.

Question 58: Phenol, when it first react with concentrated sulphuric acid and then
with concentrated nitric acid, gives-
chemisty 2008 AIEEE ques

1. o-nitrophenol
2. p-itrophenol
3. nitrobenzene
4. 2,4,6-trinitrobenzene

Correct Answer: 1.

Question 59: If 5,7,8,9,6 is a sample from a population then an unbiased estimate of


population mean is

1. 5
2. 6
3. 7
4. 8

Correct Answer: 3.

Question 60: A hollow roller, 33cm wide with girth 110 cm is made of iron 3cm
thick. Find the volume of iron used.

1. 995 cm3
2. 9957 cm3
3. 9959.8cm3
4. 9956.57 cm3

Correct Answer: 4.
Question 61: The domain of sin-1(log3x) is

1. [-1,1]
2. [0,1]
3. [0, 8 ]
4. R
5. [1/3,1]
Correct Answer: 5.

Question 62: The first two terms of a geometric progression add up to 12. The sum
of the third and the fourth terms is 48. If the terms of the geometric progression are
alternately positive and negative, then the first term is

1. -4
2. -12
3. 12
4. 4

Correct Answer: 2.

Question 63: The differential equation of the family of circles with fixed radius 5
units and centre on the line y = 2 is

1. (y – 2) y2 = 25 – (y – 2)2
2. (y – 2)2 y2 = 25 – (y – 2)2
3. (x – 2)2 y2 = 25 – (y – 2)2
4. (x – 2) y2 = 25 – (y – 2)2

Correct Answer: 2.

Question 64: A room is half as broad as it is high and 1 1/2 times as high as long. If
the cost of carpeting the floor at Rs. 3 per sq.m., is Rs. 144, the height of the room
(in metres) is

1. 8
2. 10
3. 12
4. 16

Correct Answer: 3.
Question 65: The probabilities that a husband and wife will be alive 20 years from
now are 0.8 and 0.9 respectively. Find the probability that in 20 years at least one
will be alive.

1. a. 0.02
2. b. 0.72
3. c. 0.28
4. d. 0.98

Correct Answer: 4.

Question 66: A vendor loses the selling price of 4 oranges on selling 36 oranges. Her
loss per cent is

1. 10%
2. 11 1/9 %
3. 12 ½ %
4. None of the above

Correct Answer: 1.

Question 67: Let u = i + j , v – j and w = i + 2j + 3k. If n is a unit vector such that u


, n = 0 and v . n = 0, then | w . n | is equal to

1. 1
2. 2
3. 3
4. 0

Correct Answer: 3.

Question 68: The order of the differential equation whose general solution is given
by y=A.f(x) + B.g(x) is

1. 1
2. 2
3. 3
4. 4

Correct Answer: 2.
Question 69: The time in a clock is 20 minute past 2. Find the angle between the
hands of the clock.

1. 50degrees
2. 45degrees
3. 30degrees
4. 60degrees

Correct Answer: 1.

Question 70: IF X be the real the minimum value of x2+6x-1 is

1. 10
2. -10
3. 3
4. -3
5. none of these
Correct Answer: 2.

Question 71: Number of moles in 1 gram of Na

1. 1/11
2. 2/23
3. 3/43
4. 4/54

Correct Answer: 1.

Question 72: x(x - y) - z(x - y) =

1. x - y
2. x - z
3. (x - y)(x - z)
4. (x - y)(x + z)
5. (x - y)(z - x)
Correct Answer: 3.
Question 73: A toy is in the form a square pyramid. The edge of the lateral side
measures 10cm. The height of the toy is 6 cm. How many of such toys can be
moulded by melting a metallic piece of 5 m × 5 m × 8 m ? Approximate your
answer.

1. 764707
2. 768905
3. 781250
4. 791126

Correct Answer: 3.

Question 74: If the selling price of a commodity is Rs.450 with a profit of 12.5%, the
cost price of the commodity is......

1. Rs.400
2. Rs.405
3. Rs.410
4. Rs.415
5. None of these
Correct Answer: 1.

Question 75: If the sides of a triangle are in the ratio 1:2:3 then the triangle is :

1. right angled
2. acute angled
3. obtuse angled
4. none of these

Correct Answer: 3.

Question 76: In a single throw of three dice, find the probability of getting the same
number on the three dice ?

1. a. 1/6
2. b. 1/12
3. c. 1/36
4. d. 5/6

Correct Answer: 3.
Question 77: Sheet metal required to make a hollow cone of height 24 cm and
radius 7 cm is

1. (a) 407 cm2


2. (b) 250 cm2
3. (c) 704 cm2
4. (d) 400 cm2

Correct Answer: 3.

Question 78: A number when divided by 119 leaves 19 as remainder.If the same
number is divided by 17,the remainder obtained is?

1. 2
2. 3
3. 7
4. 10

Correct Answer: 1.

Question 79: In simple interest what sum amounts of Rs.1120/- in 4 years and
Rs.1200/- in 5 years?

1. Rs. 500
2. Rs. 600
3. Rs. 800
4. Rs. 900.
Correct Answer: 3.

Question 80: If y^2(2a -x) = x^3, then dy/dx at (a, a) is:

1. 1/a
2. 1/2a
3. 1
4. 2

Correct Answer: 4.
Question 81: lim-(x?p/4)??(v2 cosx-1)/(cotx-1)?

1. 1/(2v2)
2. v2
3. 1/(v2)
4. 1/2
5. None of the above
Correct Answer: 4.

Question 82: 74 is divided into two parts so that 5 times one part and 11 times the
others part are together equal to 454. Then the parts are

1. (a) 14,60
2. (b) 60,14
3. (c) 30,44
4. (d) 20,34

Correct Answer: 2.

Question 83: For a system of homogenous equations if A=0 and (adj.A).B Not equal
to then the system of equations has ?

1. no solutions
2. Identily many solutions
3. unique solution
4. None of these

Correct Answer: 1.

Question 84: If the mean of the sample of size 45 is 76.7, sample being taken from a
population with mean 73.2 and Standard deviation 8.6, then the value of the test
statistic Z is

1. 2.73
2. 25.73
3. 24.73
4. 26.73

Correct Answer: 1.
Question 85: There are two consecutive numbers such that the difference of their
reciprocals is 1/240. The numbers are

1. (15, 16)
2. (17, 18)
3. (13, 14)
4. (12, 13)

Correct Answer: 4.

Question 86: If f(x) is a continuous and differentiable function and 0 n 1 and n I, n


1 f ÷= " ³ Î ø ç ö è æ then

1. f(x) = 0, xÎ(0,1]
2. f(0) = 0, f ¢(0)=0
3. f ¢(0)=0=f ¢(0)xÎ(0,1]
4. f(0) = 0 and f ¢(0) need not to be zero

Correct Answer: 2.

Question 87: If in the expansion of (1+x)m (1–x)n, the coefficient of x and x2 are 3
and –6 respectively, then m is

1. 6
2. 9
3. 12
4. 24

Correct Answer: 3.

Question 88: If a card is drawn at random from a pack of 52 cards, what is the
chance of getting a Spade or an ace?

1. 0.25
2. 5/13
3. 0.20
4. 4/13

Correct Answer: 4.
Question 89: The minimum area of triangle formed by the tangent to the ellipse 1 b
y a x 2 2 2 2 + = and coordinate axes is

1. ab sq. units
2. sq.units 2 a2 + b2
3. sq.units 2 (a + b)2
4. sq.units a2 + ab + b2 sq.units 3

Correct Answer: 1.

Question 90: If a = 5, b =13, c =12 in D ABC, then tan (B/4) is:

1. Ö2 +1
2. Ö2 -1
3. Ö3 -1
4. Ö3 +1

Correct Answer: 2.

Question 91: The curved surface area of a cylinder is 2640 centimeter square and
circumference of its base is 66 cm. The volume of the cylinder(in centimeter cube)
is

1. 27620
2. 13860
3. 6930
4. None of these

Correct Answer: 2.

Question 92: 12% of a certain sum of money is Rs. 43.50, the sum of money is :

1. R361.50
2. 362.50
3. 363.50
4. 261.56.
Correct Answer: 2.
Question 93: The ratio of two quantities is 3:4.If the antecedent is 15, the consequest
is

1. 16
2. 60
3. 22
4. none of these

Correct Answer: 4.

Question 94: ò elog(tanx) dx =

1. e(tanx)+c
2. tan x + c
3. log (sec x) +e
4. log (tan x) +c

Correct Answer: 3.

Question 95: Find the remainder when the polynomial x4 - 3x2 + 7x - 10 is divided
by x - 2

1. 8
2. -20
3. 18
4. 0

Correct Answer: 1.

Question 96: Find the least value of 3x + 4y if x2y3 = 6.

1. 11
2. 9
3. 10
4. 12

Correct Answer: 3.
Question 97: If P(n, r) = 1680 and C(n, r) = 0 then 69n+r! =

1. 128
2. 576
3. 256
4. 625
5. 1152
Correct Answer: 2.

Question 98: Complete the folowing series:


Complete the folowing series: 1, 2, 3, 5, 8, --

1. 12
2. 13
3. 14
4. 15

Correct Answer: 2.

Question 99: What is the angle between the minute hand and the hour hand when
the time is 1540 hours?

1. 130o
2. 150o
3. 160o
4. None of the Above

Correct Answer: 1.

Question 100: How many different factors are there for the number 48, excluding 1
and 48?

1. 12
2. 4
3. 8
4. None of these

Correct Answer: 3.