Anda di halaman 1dari 6

REPUBLIKA E SHQIPRIS

Kuvendi
PROJEKTLIGJ
Nr._____, dat ________
PR
DHNIE AMNISTIE

N mbshtetje t neneve 81, pikat 1 e 2, shkronja , dhe 83, pika 1, t


Kushtetuts, me propozimin e Kshillit t Ministrave,
KUVENDI
I REPUBLIKS S SHQIPRIS
V E N D O S I:
Neni 1

Qllimi dhe parimet e ligjit

1. Qllimi i ktij ligji sht t prjashtoj nga vuajtja trsisht ose pjesrisht e
dnimit t gjith personat q plotsojn kriteret sipas dispozitave t ktij ligji.

2. Dhnia e amnistis udhhiqet nga parimet e humanizmit, arritjes s qllimit t


dnimit, rrezikshmris s ult t personave q amnistohen, si dhe mbrojtjes s
interesit publik.

Neni 2
1

I dnuar
I dnuar, n kuptim t ktij ligji, konsiderohet personi i dnuar nga gjykata me
vendim gjyqsor t forms s prer.

Neni 3
Kriteret pr prfitimin e amnistis

Plotsojn kriteret pr t prfituar amnisti, sipas ktij ligji:

a) personat e dnuar me burgim deri n 2 vjet, personat e dnuar me kusht, me


gjob apo personat, pr t cilt gjykata ka caktuar nj nga llojet e alternativave
t dnimit me burgim, pr dnime t dhna deri n datn hyrjes n fuqi t ktij
ligji, pavarsisht nga koha e mbetur nga dnimi, me prjashtim t personave t
dnuar pr veprat penale t parashikuara n nenin 5, t ktij ligji;
b) personat e dnuar me vendim t forms s prer, me kusht, me gjob (pr
pjesn financiare t pashlyer t dnimit deri n momentin e hyrjes n fuqi t
ktij ligji), apo personat, pr t cilt gjykata ka caktuar nj nga llojet e
alternativave t dnimit me burgim, me perjashtim t personave t dnuar pr
veprat penale, t parashikuara n nenin 5, t ktij ligji;
c) personat e dnuar me burgim, t cilve, q n ditn e hyrjes n fuqi t ktij ligji,
u kan mbetur pa vuajtur nga ky dnim deri n 2 vjet, me prjashtim t
personave t dnuar pr veprat penale, t parashikuara n nenin 5, t ktij ligji;
d) personat e dnuara femra, q, n ditn e hyrjes n fuqi t ktij ligji, jan baras
ose mbi moshn 50 vje, me prjashtim t personave t dnuar pr veprat
penale, t parashikuara n nenin 5, t ktij ligji;
e) personat e dnuar meshkuj, q n ditn e hyrjes n fuqi t ktij ligji jan baras
ose mbi moshn 60 vje, me prjashtim t personave t dnuar pr veprat
penale, t parashikuara n nenin 5, t ktij ligji;
2

f) personat e dnuar me burgim t cilt n kohn e kryerjes s veprs penale, kan


qen baras ose nn moshn 18 vje, me prjashtim t atyre, q jan dnuar pr
vepra penale, t parashikuara n nenet 76, 77, 78, 78/a, 79, 79/a, 79/b, 79/c, 81,
101, 103, 104, 139, 140 e 141, t Kodit Penal.

Neni 4
Kushtet pr dhnien e amnistis nga vuajtja e dnimit
T gjith personat e dnuar, t cilt nuk prfitojn nga parashikimi i nenit 3 dhe
kritereve ndaluese t parashikuara n nenin 5 t ktij ligji, u amnistohet:
a) 1.5 vjet, pr personat e dnuar gra dhe personat q n kohn e kryerjes s
veprs penale kan qen t mitur.
b) 1 vit pr personat e dnuar burra.

Neni 5
Kriteri ndalues pr prfitimin e amnistis

1. Nuk prfitojn nga kjo amnisti personat e dnuar pr:

a)

krime kundr njerzimit, t parashikuara n nenet 73, 74, 74/a e 75 t Kodit


Penal;
3

b)

krime kundr jets, t kryera me dashje, t parashikuara n nenet 76, 77, 78,
78/a, 79, 79/a, 79/b, 79/c e 81, 82, 83/a, 83/b, 84, 84/a, 85, t Kodit Penal, si dhe
nenin 77, t Kodit Penal Ushtarak;

c)

vepra penale, t kryera me dashje kundr shndetit, t parashikuara n nenet 86,


87, paragrafi i dyt i nenit 88, 89/a, 99 t Kodit Penal;

krime seksuale, t parashikuara n nenet 100, 101, 102, 102/a, 103, 104, 106,
107/a dhe 108, 108/a, t Kodit Penal;

d)

vepra penale kundr liris s personit, t parashikuara n nenet 109, paragrafi i


dyt dhe i tret i nenit 109/b, 109/c, paragrafi i dyt i nenit 110, 110/a, 110/b,
110/c dhe 111, t Kodit Penal;

dh) vepra penale kundr moralit dhe dinjitetit, t parashikuara n nenet 114,
paragrafi e dyt dhe i tret i nenit 117 t Kodit Penal;

e)

vepra penale kundr fmijve, martess dhe familjes, t parashikuara n


paragrafin e dyt, t nenit 124, paragrafin e tret, t nenit 124/b, nenet 128/a dhe
128/b, 129, 130/a, t Kodit Penal;

vepra penale kundr pasuris dhe n sfern ekonomike, t parashikuara n nenet


135, 136, 137, paragrafi i dyt, i nenit 137/a, paragrafi i dyt, i nenit 138, 138/a,
139, 140, 141, paragrafi i dyt, i nenit 141/a, paragrafi i dyt i nenit 143, 143/a,
143/b, 144/a, 152, 175, paragrafi i dyt dhe i tret, t nenit 180, 181/a, t Kodit
Penal, si dhe n paragrafin e dyt dhe t tret, t nenit 59, t Kodit Penal
Ushtarak;

f)

vepra penale kundr fallsifikimit t dokumentave t parashikuara n nenet 186,


189, 191 Kodit Penal;

g)

vepra penale kundr mjedisit, t parashikuara n nenin 206/a, 206/b, t Kodit


Penal;

h)

krime kundr pavarsis dhe rendit kushtetues, t parashikuara n nenet 208,


209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224 e
225, t Kodit Penal;

gj) krime q cenojn marrdhniet me shtetet e tjera, t parashikuara n nenet 226 e


228, t Kodit Penal;

i)

vepra me qllime terroriste, t parashikuara n nenet 230, 230/a, 230/b, 230/c,


230/, 230/d, 231, 232, 232/a, 232/b e 233, 234, 234/a, dhe 234/b t Kodit
Penal;

j)

krime kundr autoritetit t shtetit, t parashikuara n nenet 244, 244/a, 245,


245/1, 248, 248/a, 250, 257/a, 258, 259, 259/a, 260, 265, 265/a, 265/b, 265/c,
266, 267, 270, 278, 278/a, paragrafi i dyt, i nenit 279, paragrafi i dyt i nenit
282, 282/a, 283, 283/a, 283/b, 284, 284/a, 284/c, 284/, 285, 286, 287, 287/a,
288, paragrafi i dyt, i nenit 289, 290, 298, t Kodit Penal; neni 70, i Kodit
Penal Ushtarak;

k)

vepra penale kundr drejtsis, t parashikuara n nenet 319, 319/a, 319/b,


319/c, 319/, 319/d, 319/dh e 319/e, t Kodit Penal;

l)

vepra penale q prekin zgjedhjet e lira dhe sistemin demokratik t zgjedhjeve, t


parashikuara n nenet 326, 326/a, 327, 327/a, 328, 328/a, 330/a, 331 dhe 332, t
Kodit Penal;

l)

vepra penale t kryera nga banda e armatosur dhe organizata kriminale, t


parashikuara n nenet 333, 333/a dhe 334, t Kodit Penal.

2. Nuk prfitojn nga kjo amnisti personat e dnuar, q i jan shmangur ekzekutimit
t dnimit t dhn.
Neni 6

Dispozit zbatuese
Ngarkohen ministri i Drejtsis, ministri i Punve t Brendshme, ministri i
Mbrojtjes dhe Prokurori i Prgjithshm pr zbatimin e ktij ligji.
Neni 6
Hyrja n fuqi

Ky ligj hyn n fuqi 15 dit pas botimit n Fletoren zyrtare.