Anda di halaman 1dari 19

Percentages

Percentages
Q. 1. The difference between 78% of a number and 59% of the same number is 323. What is
62% of that number?
(a) 1071 (b) 1173 (c) 1037 (d) 1159 (e) None of these
Ans: (e) None of these
Explanation:
The difference in percentage = 78% - 59% = 19%
i.e. 19% of a number = 323
therefore, 62% of the number = 323 62/19 = 1054.Ans.
Q. 2. 88% of a number is 35640. What is 65% of that number?
(a) 25920 (b) 26500 (c) 26325 (d) 26730 (e) None of these
Ans: (c) 26325
Explanation:
88% of a number = 35640
Therefore, 65% of that number = 35640 65/88 = 26325. Ans.
Q. 3. Tanya obtained 95% marks in Physics, Chemistry and Maths together and she obtained 225
marks in Social Science, English and Hindi together. If the maximum marks one can obtain in
each of the subjects is 100, what is Tanyas overall percentage in all the six subjects together?
(a) 80 (b)75 (c) 90 (d) 95 (e) None of these
Ans: (e) None of these
Explanation:
Maximum marks in each subject = 100
So, his total marks in Physics, Chemistry and Maths = 95% of 300 = 285
Total marks obtained in Social Science, English and Hindi = 225 out of 300
Therefore, total marks in 6 subjects = 285 + 225 = 510
So, the required percentage = 510 100/600 = 85%. Ans.
Q. 4. 40% of 60% of 3/5th of a number is 504. What is 25% of 2/5th of that number?
(a) 180 (b) 175 (c) 360 (d) 350 (e) None of these
Ans: (d) 350
Explanation:
Let x be the number.
Then, 40/100 60/100 3/5 x = 504
144x = 504 1000
Therefore, x = 504 1000/144 = 3500
Then, 25/100 2/5 3500 = 350. Ans.
Q. 5. In a test consisting of 80 questions carrying one mark each, Arpita answers 65% of the first
40 questions correctly. What percent of the other 40 questions does she need to answer correctly
to score 75% on the entire test?
(a) 60 (b) 80 (c) 75 (d) 40 (e) None of these
Ans: (e) None of these
Explanation:
Total marks for 80 questions = 80

75% of 80 = 60
65% of 40 = 26
Required marks for other 40 questions = 60 26 = 34 out of 40
Therefore, the required percentage = 34 100/40 = 85%. Ans.
Q. 6. A sum of Rs.2236 is divided among A, B and C such that A receives 25% more than C and
C receives 25% less than B, what is As share in the amount?
(a) Rs. 460 (b) Rs. 890 (c) Rs. 780 (d) Rs.1280 (e) None of these
Ans: (c) Rs.780
Explanation:
C = 75 B/100 = 3 B/4 and so, A = 125 3 B/100 4 = 15 B/16
Then, 15 B/16 + 3 B/4 + B = 2236
i.e. 43 B/16 = 2236 and B = 2236 16/43 = 832
Therefore, As amount = 15 832/16 =Rs.780.Ans.
Q. 7. (7.9% of 134) (3.4% of 79) = ?
(a) 8.1 (b) 7.8 (c) 8.6 (d) 7.3 (e) None of these
Ans: (e) None of these
Explanation:
7.9 134/100 3.4 79/100 = 10.586 2.686 = 7.9. Ans.
Q. 8. In a class of 65 students and 4 teachers, each student got sweets that are 20% of the total
number of students and each teacher got sweets that are 40% of the total number of students.
How many sweets were there?
(a) 845 (b) 897 (c) 949 (d) 104 (e) None of these
Ans: (c) 949
Explanation:
No. of sweets each student get = 20% of 65 = 13
No. of sweets each teacher get = 40% of 65 = 26
No. of sweets distributed to 65 students = 13 65 = 845
No. of sweets distributed to 4 teachers = 4 26 = 104
Therefore, the total no. of sweets there = 845 + 104 = 949. Ans.
Q. 9. What is 35% of 42 % of 6/7th of 500?
(a) 36 (b) 44 (c) 52 (d) 60 (e) None of these
Ans: (e) None of these
Explanation:
35/100 42/100 6/7 500 = 63. Ans.
Q. 10. 88.25% of 450 = ?% of 530
(a) 70 (b) 68 (c) 75 (d) 80 (e) 65
Ans: (c) 75
Explanation:
88.25 450/100 = ? 530/100
i.e. 88.25 450 = ? 530
:. ? = 88.25 450/530 = 75.15 = 75 approximately. Ans.
Q. 11. ?% of 450 + 46% of 285 = 257.1
(a) 34 (b) 32 (c) 21 (d) 28 (e) None of these
Ans: (d) 28
Explanation:
? 450/100 + 46 285/100 = 257.1

? 450 + 46 285/100 = 257.1


? 450 + 46 285 = 25710
? 450 = 25710 13110 = 12600
? = 12600/450 = 28 Ans.
Q. 12. 75% of 280 24% of 45 = ?
(a) 194.5 (b) 195 (c) 199.2 (d) 198 (e) None of these
Ans: (c) 199.2
Explanation:
75% of 280 = 280 = 210
24% of 45 = 25% of 45 1% of 45
= 25/4 - .45 = 11.25 - .45 = 10.80
Therefore, ? = 210 10.80 =199.2. Ans.
Q. 13. 5040 ( ?% of 840) = 8
(a) 45 (b) 60 (c) 75
(d) 50 (e) None of these
Ans: (c) 75
Explanation:
5040 ? 840/100 =8
5040 100 /? 840 = 8
? = 5040 100/8 840 =75. Ans.
Q. 14. The 18% of a number is 59.04. what is 25% of that number?
(a) 76 (b) 82 (c) 68 (d) 91 (e) None of these
Ans: (b) 82
Explanation:
18% = 59.04
1% = 59.04/18
25% of the number = 59.04 25/18 = 82. Ans.
Q. 15. Three fifth of a number is 168. What is 12% of that number?
(a) 35.4 (b) 34.2 (c) 36.4 (d) 33.6 (e) None of these
Ans: (d) 33.6
Explanation:
3/5th of the number = 168
So, the number = 168 5/3 = 280
12% of 280 = (10% + 2%) of 280 = 28 + 5.6 = 33.6.Ans.
Q.16. 38% of 341 = ?
(a) 120.68 (b) 129.58 (c) 135.78 (d) 136.28 (e) None of these
Ans: (b) 129.58
Explanation:
38% of 341 = (3 10% + 8%) of 341
= 3 34.1 + 8 3.41
(where 1% = 3.41)
= 102.3 + 27.28 =129.58.Ans.
Q. 17. Out of 820 employees in an organization 20% of the employees got promoted to a higher
grade. How many employees did not get promoted?
(a) 680 (b) 668 (c) 656 (d) 674 (e) None of these
Ans: (c) 656
Explanation:
The no. of employees did not get promoted = 80% of 820

= 8 10% of 820 = 8 82 = 656.Ans.


Q. 18. 96% of a number is 19584. What is 56% of that number?
(a) 11016 (b)11222 (c) 11628 (d) 10812 (e) None of these
Ans: (e) None of these
Explanation:
Because 96% = 19584
1% = 19584/96
Then 56% of that number = 19584 56/96 = 11424.Ans.
Q. 19. 16% of 380 5 = ?
(a) 276 (b)284 (c) 304
(d) 312 (e)None of these
Ans: (c)304
Explanation:
16% of 380 = (10% + 5% + 1%) of 380
= 38 + 19 + 3.8 = 60.8
16% of 380 5 = 60.8 5 = 304.Ans.
Q.20. 4550 25% of ? = 130
(a) 145 (b) 140 (c) 125 (d) 160 (e) None of these
Ans: (b) 140
Explanation:
4550 25 ?/100 =130
4550 100/25? =130
? = 4550 100/25 130 = 140. Ans.
Q.21. (550% of 250) 275 = ?
(a)15 (b)1.5 (c)0.5 (d) 25 (e) None of these
Ans: (e) None of these
Explanation:
550% of 250 = (5 100% + 50%) of 250
= 1250 + 125 = 1375
1375/275 = 5. Ans.
Q. 22. 155 of 45% of a number is 105.3. What is 24% of that number?
(a) 385.5 (b)374.4 (c) 390 (d)375 (e) None of these
Ans: (b) 374.4
Explanation:
15/100 45/100 x = 105.3
Then, x = 105.3 100 100/ 15 45 = 1560
24% of 1560 = (20% + 4%) of 1560
= 312 + 62.4 = 374.4. Ans.
Q. 23. 135% of 480 + ?% of 320 = 728
(a) 25 (b) 28 (c) 125 (d) 115 (e) None of these
Ans: (a) 25
Explanation:
135% of 480 = (100% + 3 10% + 5%) of 480
= 480 + 144 + 24 = 648
?/100 320 = 728 648
? = 80 100/320 = 25.Ans.
Q. 24. 64% of a number is 2592. What is 88% of that number?

(a) 3458 (b) 3202 (c) 3826 (d) 3564 (e) None of these
Ans: (d) 3564
Explanation:
64% = 2592
So, 1% = 2592/64
88% of the same number = 2592 88/64 = 3564.Ans.
Q. 25. The difference between 54% of a number and 26% of the same number is 22526. Whaat is
66% of that number?
(a) 53097 (b) 48372 (c) 51218 (d) 49124 (e) None of these
Ans: (a) 53097
Explanation:
The difference in percentage i.e. 54% - 26% = 28%
Given that 28% = 22526
1% = 22526/28
66% of the same number = 22526 66/28 = 53097.Ans.
Q. 26. 30% of 15.6 + ? = 40% of 30
What is the value of question mark in the above equation?
(a) 6.32 (b) 7.32 (c) 8.32 (d) 5.32 (e) None of these
Ans: (b) 7.32
Explanation:
30% of 15.6 = 3 1.56 = 4.68
40% of 30 = 4 3 =12
Given that 4.68 + ? = 12
Therefore, ? = 12 4.68= 7.32. Ans.
Q. 27. The difference between 90% of a number and 83% of the same number is 175. What is
99% of that number?
(a) 2420 (b) 2475 (c) 2500 (d) 1750 (e) None of these
Ans: (b) 2475
Explanation:
The difference in percentage = 90% - 83% = 7%
Given that 7% = 175
So, 1% = 175/7
99% of the same number = 175 99/7 = 2475.Ans.
Q. 28. 45% of 90 = ?% of 81
(a) 405 (b) 500 (c) 50 (d) 28.5 (e)None of these
Ans: (c) 50
Explanation:
45% of 90 = (50% - 5%) of 90
= 45 4.5 = 40.50
i.e. 40.5 = ?/100 81
? = 40.5 100/81 = 50.Ans.
Q. 29. 15% of 15 = ?
(a) 2.25 (b) 22.5 (c) 0.15 (d) 0.25 (e) None of these
Ans: (a) 2.25
Explanation:
15% of 15 = (10% + 5%) of 15

= 1.5 + .75 = 2.25. Ans.


Q. 30. The value of 7/10 of 3/17 of 30% of 425 is equal to
(a) 13.5 (b) 24.25 (c) 15.75 (d) 16 (e) None of these
Ans: (c) 15.75
Explanation:
30% of 425 = 3 10% of 425 = 127.5
7/10 3/17 127.5 = 63/4 = 15.75.Ans.+
Q. 31. 36% of 182 + 177% of 36 = ?
(a) 125 (b) 130 (c) 135 (d) 140 (e) 170
Ans: (b) 130
Explanation:
36% of 182 = ( 3 10% + 5% + 1) of 182
= 3 18.2 + 9.1 + 1.82 = 54.6 + 9.1 + 1.82 = 65.52
177% of 36 = (100% + 75% + 2%) of 36 = 36 + 27 + .72 = 63.72
Therefore, the required sum = 65.52 + 63.72 = 129.24 = 130 approximately. Ans.
Q. 32. Because of decrease of available manpower a toy factory reduced its monthly output by
20%. What should be the percent increase of manpower to bring the production up to normal?
(a) 16 2/3 (b) 24 (c) 20 (d) 25 (e) None of these
Ans: (d) 25%
Explanation:
The reduced out put = 80%
Therefore, the increase in manpower required in percentage = 20 100/80 = 25%. Ans.
Q. 33. Vaishali spent Rs.31897 on the air-conditioner for her home, Rs.38789 on buying plasma
television and the remaining 23% of the total amount she had as cash with her. What was the
total amount?
(a) Rs.74625 (b) Rs.86750 (c) Rs.91800 (d) Cannot be determined (e) None of these
Ans: (c) Rs.91800
Explanation:
The total amount she spent = Rs.31897 + Rs.38789 = Rs.70686
Percentage of amount she spent = 100 23 = 77 % i.e. 77% = 70686
Therefore, the total amount = 70686 100/77 = Rs.91800. Ans.
Q. 34. 40% of 250 = 50% of ?
(a) 200 (b) 100 (c) 150 (d) 400 (e) None of these
Ans: (a) 200
Explanation:
40% of 250 = (50% - 10% 0 of 250 = 125 25 = 100
Given that, 100 = 50 ?/100
? = 10000/50 = 200. Ans
Q. 35. In an examination it is required to get 40% of the aggregate marks to pass. A student gets
265 marks and is declared fail by 55 marks. What is the maximum aggregate marks a student can
get?
(a) 800 (b) 750 (c) 650 (d) Cannot be determined (e) None of these
Ans: (a) 800
Explanation:

265 + 55 = 320 = 40% of the aggregate marks


Therefore, the aggregate marks = 320 100/40 = 800. Ans.
Q. 36. The difference between 75% of a number and 20% of the same number is 378.4. What is
40% of that number?
(a) 275.2 (b) 274 (c) 267.2 (d) 266 (e) None of these
Ans: (a) 275.2
Explanation:
The difference in percentage i.e. 75% - 20% = 55%
55% of a number = 378.4
Therefore, 1% of the number = 378.4/55
And 40% of the same number = 378.4 40/55 = 275.2. Ans.
Q. 37. The difference between 56% of a number and 39% of the same number is 425. What is
63% of that number?
(a) 1525 (b) 1650 (c) 1700 (d) 1575 (e) None of these
Ans: (d) 1575
Explanation:
The difference in percentage i.e. 56% - 39% = 17%
17% of the number = 425
Therefore, 1% = 425/17 = 25
So, 63 % of the number = 25 63 = 1575. Ans.
Q. 38. 60 per cent of first number is 40 per cent of the second number. What is the respective
ratio of the first number to the second number?
(a) 2 : 3 (b) 21 : 31 (c) 7 : 10 (d) cannot be determined (e) None of these
Ans: (a) 2 : 3
Explanation:
Let the numbers be a and b
60a/100 = 40b/100
60a = 40b
Then, a : b = 40 : 60
= 2 : 3. Ans.
Q. 39. 82% of 850 (?) = 16
(a) 30 (b) 27 (c) 24 (d) 21 (e) None of these
Ans: (d) 21
Explanation:
82% of 850 = (8 10% + 2%) of 850
= 680 + 17 = 697
i.e. 697 256 = ?
441 = 21 = 21.Ans.
Q. 40. 40% of 15% of 3/4th of a number is 153. What is the number?
(a) 3400 (b) 3650 (c) 3600 (d) 3200 (e) None of these
Ans: (a) 3400
Explanation:
Let x be the number
Then, 40/100 15/100 x = 153

So, x = 153 100 100 4/40 15 3 = 3400.Ans.


Q. 41. 185% of 400 + 35% of 240 = ?% of 1648
(a) 85 (b) 75 (c) 125 (d) 50 (e) None of these
Ans: (d) 50
Explanation:
185% of 400 = (100% + 8 10% + 5%) of 400
= 400 + 320 + 20 = 740
35% of 240 = (3 10% + 5%) of 240 = 72 + 12 = 84
740 + 84 = 824
Given that, 824 = ?/100 1648
? = 824 100/1648 = 50. Ans.
Q. 42. 15% of ? = 94.5
(a) 14.175 (b) 1410 (c) 630 (d) 141 (e) None of these
Ans: (c) 630
Explanation:
15 ?/100 = 94.5
? = 94.5 100/15 = 630. Ans.
Q. 43. 63% of a number is 2583. What is 45% of that number?
(a) 1845 (b) 1763 (c) 2255 (d) 1927 (e) None of these
Ans: (a) 1845
Explanation:
63% = 2583
Then, 1% = 2583/63
45% = 2583 45/63 = 1845. Ans.
Q. 44. What is 240 per cent of 700?
(a) 1650 (b) 1780 (c) 1560 (d) 1710 (e) None of these
Ans: (e) None of these
Explanation:
240% = 2 100% + 4 10%
240% of 700 = 2 700 + 4 70 = 1680 Ans.
Q. 45. What is 30% of 25% of 3/5th of 9800?
(a) 433 (b) 453 (c) 441 (d) 391 (e) None of these
Ans: (c) 441
Explanation:
30/100 25/100 3/5 9800 = 441.Ans.
Q. 46. Sameera wove a sweater buying wool for Rs.375. She sold it for Rs.300. Calculate her
loss per cent.
(a) 35% (b) 25% (c) 20% (d) 15% (e) None of these
Ans: (c) 20%
Explanation:
Percentage loss/gain = Actual loss/ gain 100/ Cost
Actual loss = 375 300 = Rs.75
So, Percentage loss = 75 100/375 = 20%. Ans.
Q. 47. ? 6 = 30% of 860

(a) 1548 (b) 1624 (c) 17208 (d) 1428 (e) None of these
Ans: (a) 1548
Explanation:
?/6 = 30 860/100
? = 30 860 6/100 = 1548. Ans.
Q. 48. Ramu gave 35% of the amount he had to Shakeel. Shakeel in turn gave two-thirds of
what he received from Ramu to Joseph. After spending Rs.150 on lunch out of the amount he got
from Shakeel, Joseph now has Rs.550 left with him. How much amount did Ramu have?
(a) Rs.2800 (b) Rs.2000 (c) Rs.3000 (d) Cant be determined (e) none of these
Ans: (c) Rs.3000
Explanation:
The amount given by Shakeel to Joseph = 150 + 550 = Rs.700
This is 2/3rd of the amount given to Shakeel by Ramu and let the amount got by Shakeel = x
i.e. 2/3 x = 700
Therefore, the amout given to Shakeel by Ramu , x = 700 3/2 = Rs.1050
Rs. 1050 is 35% of amount Ramu had
So, the Total amount Ramu had = 1050 100/35 = Rs.3000.Ans.
Q.49. What is the 30% of 40% of 2/5th of 2500?
(a)500 (b) 400 (c) 360 (d) 120 (e) None of these
Ans: (d) 120
Explanation:
30/100 40/100 2/5 2500 = 120.Ans.
Q. 50. Two numbers are less than the third number by 50% and 54% respectively. By how much
per cent is the second number less than the first number?
(a) 13 (b) 10 (c) 12 (d) Cannot be determined (e) None of these
Ans: (e) None of these
Explanation:
Let the third number be 100
Then the first number = 100 50 = 50
The second number = 100 54 = 46
The difference between the first and the second number = 50 46 = 4
Therefore, the required percentage = 4 100/50 =8. Ans.
Q. 51. If the numerator of a fraction is increased by 200% and the denominator is increased by
300%, the resultant fraction is 15/26. What was the original fraction?
(a) 8/11 (b) 10/11 (c) 9/13 (d) 10/13 (e) None of these
Ans: (d) 10/13
Explanation:
Let x/y be the original fraction
Then, x + 2x/100 / y + 3y/100 = 15/26
i.e. x + 2x/y + 3y = 15/16
3x/4y = 15/26
x/y = 15 4/26 3 = 10/13. Ans.
Q. 52. One fifth of a number is 81. What will 68% of that number be?
(a) 195.2 (b) 275.4 (c) 225.6 (d) 165.8 (e) None of these

Ans: (b) 275.4


Explanation:
Let x be the number
Then, x/5 = 81
So, x = 81 5 = 405
68% = 50% + 10 % + 8 1%
68% of 405 = 202.5 + 40.5 + 32.4 = 275.4 Ans.
Q. 53. In an examination, 1100 boys and 900 girls appeared. 50% of the boys and 40% of the
girls passed. The percentage of failed candidates is
(a) 45.0 (b) 45.5 (c) 54.5 (d) 59.2 (e) None of these
Ans: (c) 54.5
Explanation:
No. of failed boys = 550
No. of failed girls = 540
Therefore, total number of failed candidates = 1090
So, the required percentage = 1090 100/2000 = 54.5 Ans.
Q. 54. 56% of a number is less than its 72% by 56. What is 70% of that number?
(a) 300 (b) 235 (c) 240 (d) 350 (e) None of these
Ans: (e) None of these
Explanation:
i.e. 72 56 = 16 % of the number = 56
1% of the number = 56/16
Then, 70% of the number = 56 70/16 = 245. Ans.
Q. 55. Five sixth of a number is 720. What will 45% of that number be?
(a) 346.6 (b) 388.8 (c) 392.2 (d) 344.4
(e) None of these
Ans: (b) 388.8
Explanation:
Let x be the number
Then, 5x/6 = 720
So, x = 720 6/5 = 864
45% = 50% - 5%
45% of 864 = 432 43.2 = 388.8.Ans.
Q. 56. In an examination it is required to get 380 of the aggregate marks to pass. A student gets
32% marks and is declared failed by 76 marks. What are the maximum aggregate marks a
student can get?
(a) 945 (b) 975 (c) 950 (d) Cannot be determined (e) None of these
Ans: (c) 950
Explanation:
32% of the total marks = 380 76 = 304
Therefore, 1% of the total marks = 304/32
So, the total marks a student can get = 304 100/32 =950. Ans.
Q. 57. One seventh of a number is 51. What will be 64% of that number?
(a) 248.12 (b) 228.48 (c) 238.24 (d) 198.36 (e) None of these
Ans: (b) 228.48

Explanation:
Let x be the number
Then, x = 51 7 = 357
64% = 50% + 10% + 1% 4
So, 64% of 357 = 178.5 + 35.7 + 14.28 = 228.48 Ans.
Q. 58. The difference between 56% of a number and 41% of the same number is 660. What is
8% of that number?
(a) 321 (b) 336 (c) 345 (d) 358
(e) None of these
Ans: (e) None of these
Explanation:
56 41 = 15% of the number = 660
Therefore, 1% of the same number = 660/15
And so, 8% of the number = 660 8/15 = 352.Ans.
Q. 59. A cricketer has batted in 105 innings. He has scored 17 centuries, crossed the 50- run
mark 28 times and crossed the 25-run mark 39 times. The no. of times he has scored below 25 is
what percentage of the number of times he scored between 25 and 49 ( both 25 and 49 included)?
(a) 450% (b) 600% (c) 500% (d) cannot be determined (e) None of these
Ans: (b) 600%
Explanation:
The no. of times he crossed above 25-run mark = 39
So, the no. of times he crossed below the 25 run mark = 105 39 = 66 times
The no. of times he crossed above 50 run mark = 28
Therefore, the no. of times he crossed in between 25-run mark and 50-run mark = 39-28 = 11
Therefore the required percentage = 66 100/11 = 600%. Ans.
Q. 60. 25% of 50% of a number is 385. What is the number?
(a) 3050 (b) 3100 (c) 3004 (d) 3080 (e) None of these
Ans: (d) 3080
Explanation:
25% = ; 50% = , and let the number be x
i.e. x = 385
Therefore, x = 385 4 2 = 3080. Ans.
Q. 61. Samir secured 580 marks out of a total of 750 in an examination. What is Samirs
approximate percentage in the exam?
(a) 81 (b) 77 (c) 71 (d) 75 (e) 84
Ans: (b) 77
Explanation:
Required percentage = 580 100/750 = 77.3% = 77 approximately. Ans.
Q. 62. What is 160% of 480?
(a) 768 (b) 684 (c) 786 (d) 864 (e) None of these
Ans: (a) 768
Explanation:
160% = 100% + 50% + 10%
160% of 480 = 480 = 240 + 48 = 768. Ans.

Q. 63. 15% of the total number of students in a college play football. How many students do not
play football, if the total number of students in the college is 6500?
(a) 975 (b) 5525 (c) 910 (d) 5590 (e) None of these
Ans: (b) 5525
Explanation:
15% = 10% + 5%
15 % of 6500 = 650 + 325 = 975
Therefore, the no. of students who do not play football = 6500 975 = 5525.Ans.
Q. 64. 75% of a number is equal to four fifths of another number. What is the ratio between the
first number and the second number?
(a) 5 : 3 (b) 15 : 16 (c) 3 : 5 (d) 16 : 15 (e) None of these
Ans: (d) 16 : 15
Explanation:
Let the two numbers be x and y
Then, 75x/100 = 4y/5
5 75x = 4 100y
x/y = 400/375 = 16 : 15. Ans.
Q. 65. Sunil scored 54 percent marks in a test. Ravi scored 450 marks in the same test which is
300 less than Sonu. Sunils score is 60 more than Sonu. If Ram scored 900 marks in the test,
what is Rams percentage?
(a) 80 (b) 65 (c) 75 (d) 60 (e) None of these
Ans: (d) 60
Explanation:
Sonus score = 450 + 300 = 750
Sunils score = 54% of the total = 750 + 60 =810
Then, the maximum marks = 810 100/54 = 1500
Therefore, the required percentage = 900/1500 100 = 60%. Ans.
Q. 66. In a school there are 800 students out of whom 45 percent are girls. Monthly fee of each
boy is Rs.600 and monthly fee of each girl is 30 percent less than each boy. What is the total
monthly fee of girls and boys together?
(a) Rs.425400 (b) Rs.414600 (c) Rs.419600 (d) Rs.423400 (e) None of these
Ans: (e) None of these
Explanation:
No. of boys = 55% of 800 = 440
No. of girls = 800 440 = 360
Total monthly fee of boys = 440 600 = 264000
Total monthly fee of girls = 360 70% of 600 = 360 420 = 151200
Therefore, the total monthly fee of boys and girls = 264000 + 151200 = Rs.415200.Ans.
Q. 67. While selling a watch, a shopkeeper gives a discount of 15%. If he gives a discount of
20%, he earns Rs.51 less as profit. What is the original price of the watch?
(a) Rs.920 (b) Rs.985 (c) Rs.1125 (d) Rs.1020 (e) None of these
Ans: (d) Rs.1020
Explanation:
The difference in percentage, i.e. 20% - 15% = 5% = Rs.51

That is, Rs.51 is 5% of the original price of the watch


Therefore, the original price of the watch = 51 100/5 = Rs.1020.Ans.
Q. 68. Five-ninth of a number is equal to twenty five per cent of second number. Second number
is equal to one-fourth of third number. The value of third number is 2960. What is 30% of first
number?
(a) 88.8 (b) 99.9 (c) 66.6 (d) cannot be determined (e) None of these
Ans: (b) 99.9
Explanation:
Let a, b, and c be the three numbers
Then, b = c/4
5a/9 = 25c/4/100, i.e. 5a/9 = 25c/400
5a 400 = 9 25c
2000a = 225c
( given, c = 2960)
Therefore, a = 225 2960/2000 = 333
So, 30% of a = 3 10% of a
= 3 33.3 = 99.9.Ans.
Q. 69. What is 28% of 36% of 5/7th of 5000?
(a) 480 (b) 375 (c) 360 (d) 420 (e) None of these
Ans: (c) 360
Explanation:
28/100 36/100 5/7 5000 = 360. Ans.
Q. 70. In a class of 50 students and 5 teachers, each student got sweets that are 12% of the total
number of students and each teacher got sweets that are 20% of the total number of students.
How many sweets were there?
(a) 345 (b) 365 (c) 330 (d) 350 (e) None of these
Ans: (d) 350
Explanation:
50 12 50/100 + 5 20 50/100 = 300 + 50 = 350.Ans.
Q. 71. If the numerator of a fraction is increased by 500% and the denominator is increased by
300%, the resultant fraction is 1 1/17. What was the original fraction?
(a) 12/17 (b) 13/17 (c) 3/7 (d) 4/11 (e) None of these
Ans: (a) 12/17
Explanation:
Let x/y be the original fraction
Then, x + 5x/y + 3y = 18/17
(i.e. 500% of x = 5x, & 300% of y = 3y)
That is, 6x /4y = 18/17 i.e. 102x = 72y
Then, x/y = 72/102 = 24/34 = 12/17. Ans.
Q. 72. One-fifth of a number is 62. What will 73% of that number be?
(a) 198.7 (b) 212.5 (c) 226.3 (d) 234.8 (e) None of these
Ans: (c) 226.3
Explanation:
Let x be the number
Then, x/5 = 62
So, x = 62 5 = 310

73% = 50% + 2 10% + 3 1%


So, 73% of 310 = 155 + 62 + 9.3 = 226.3. Ans.
Q. 73. In a class of 240 students, each student got sweets that are 15% of the total number of
students. How many sweets were there?
(a) 3000 (b) 3125 (c) 8640 (d) Cannot be determined (e) None of these
Ans: (c) 8640
Explanation:
Each student gets 15% of 240 sweets, i.e. = 36 nos.
Therefore, the total number of sweets = 240 36 = 8640. Ans.
Q. 74. 12% of 840 0.25% of 148 = ?
(a) 37.296 (b) 101.17
(c) 68.432 (d) 97.046 (e) None of these
Ans: (b) 101.17
Explanation:
12% of 840 = 100.8
.25% of 148 = .37
Required sum = 100.8 + .37 = 101.17.Ans.
Q. 75. The total number of students in the school are 4800, out of which 60% are girls. What is
the total number of boys in this school?
(a) 1920 (b) 1934 (c) 1980 (d) 1910 (d) None of these
Ans: (a) 1920
Explanation:
The number of boys in the school = 100 60 = 40% of 4800
= 4 10% of 4800
= 4 480 = 1920.Ans.
Q. 76. The difference between 55% of a number and 25% of the same number is 11.10. What is
75% of that number?
(a) 27.75 (b) 37 (c) 21.25 (d) 45 (e) None of these
Ans: (a) 27.75
Explanation:
The difference in percentage, i.e. 55 -25 = 30%
30% of the number = 11.10
Therefore, 75% of that number = 11.10 75/30 = 111/4 = 27.75. Ans.
Q. 77. In an election between two candidates, one got 52% of the total valid votes. 25% of the
total votes were invalid. The total number of votes were 8400. How many valid votes did the
other person get?
(a) 3276 (b) 3196 (c) 3024 (d) Cannot be determined (e) None of these
Ans: (c) 3024
Explanation:
Number of valid votes = 75% of 8400 = 8400 = 6300
Percentage of valid votes got by other person = 48%
Therefore, the required number of valid votes = 48% of 6300 = 4 10% + 5% + 3 1% of 6300
= 4 630 + 315 + 3 63
= 2520 + 315 + 189
= 3024.Ans.

Q. 78. Two-fifth of a number is 182. What will 48% of that number be?
(a) 236.6 (b) 218.4 (c) 209.3 (d) 200.2 (e) None of these
Ans: (b) 218.4
Explanation:
Let the number be x
Then, 2x/5 = 182
Then, x = 182 5/2 = 91 5 = 455
48% =50% - 2%
Therefore, 48% of 455 = 227.5 9.1 = 218.4. Ans.
Q. 79. In a school there are 250 students out of whom 12 per cent are girls. Each girls monthly
fee is Rs.450/- and each boys monthly fee is 24 percent more than a girl. What is the total
monthly fee of girls and boys together?
(a) Rs.136620/- (b) Rs.136260/- (c) Rs.132660/- (d) Rs.132460/- (e)None of these
Ans: (b) 136260/Explanation:
No. of girls = 12% of 250 = 30
No. of boys = 250 30 = 220
Total fee of 30 girls = 30 450 = Rs.13500/Fee for each boy = 450 + 24% of 450
= 450 + 108 = Rs.558
Total fee of 220 boys = 220 558 = Rs. 122760
Therefore, total monthly fee of boys and girls in the school = 122760 + 13500
=Rs.136260/-. Ans.
Q. 80. Ravi scored 225 marks in a test and failed by 15 marks. If the passing percentage of
passing the test is 25 per cent. What are the maximum marks of the test?
(a) 860 (b) 840 (c) 920 (d) 960 (e) None of these
Ans: (d) 960
Explanation:
25% of the maximum marks = 225 + 15 = 240
Therefore, maximum marks = 240 4 = 960. Ans.
Q. 81. If the height of a triangle is decreased by 40% and its base is increased by 40% and its
base is increased by 40%, what will be the effect on its area?
(a) No change (b) 16% increase (c) 8% decrease (d) 16% decrease (e) None of these
Ans: (d) 16% decrease
Explanation:
Let the base = 100 and height = 100
Then the area of the triangle = base a height
= 100 100/2 = 5000
Now, the height is decreased to 60 and the base is increased to 140
Then, the area = 60 140/2 =4200
The difference = 5000- 4200 = 800 decrease
Percentage effect on its area = 800 100/5000 = 16% decrease. Ans.

Q. 82. An HR Company employs 4800 people, out of which 45 per cent are males and 60 per
cent of the males are either 25 years or older. How many males are employed in HR Company
who are younger than 25 years?
(a) 2640 (b) 2160 (c) 1296 (d) 864
(e) None of these
Ans: (d) 864
Explanation:
No. of males = 45% = 50% - 5%
= 2400 240 = 2160
The no. of employees who are younger than 25 years = 40% of 2160
= 4 10% of 2160
= 4 216 = 864. Ans.
Q. 83. Six-eleventh of a number is equal to twenty two per cent of second number. Second
number is equal to the one-fourth of third number. The value of the third number is 2400. What
is the 45% of first number?
(a) 109.8 (b) 111.7 (c) 117.6 (d) 123.4 (e) None of these
Ans: (e) None of these
Explanation:
The third number = 2400
So, the second number = 2400/4 = 600
22% of 600 = 132
This 132 = 6/11 of first number
Therefore, the first no. = 132 11/6 = 242
45% of 242 = 50% - 5% of 242
= 121 12.1 = 108.9.Ans.
Q. 84. Two third of the first number is equal to the cube of the second number. If the second
number is equal to twelve per cent of 50. What is the sum of the first and the second numbers?
(a) 330 (b) 360 (c) 390 (d) 372 (e) None of these
Ans: (a) 330
Explanation:
Second number = 12% of 50 = 6
2/3 First number = 6 = 216
First number = 216 3/2 = 324
Then, the sum of first and the second number = 324 + 6 = 330. Ans.
Q. 85. What is the value of twenty four percent of four-ninth of five times square of twenty
seven?
(a) 388.8 (b) 376.8 (c) 378.6 (d) 346.6 (e) None of these
Ans: (a) 388.8
Explanation:
24/100 4/9 5 27
24/100 4/9 5 27 27 = 388.8.Ans.
Q. 86. 14% of 80 + ?% of 90 = 31.9
(a) 16 (b) 23 (c) 18 (d) 26 (e) None of these
Ans: (b) 23
Explanation:

14% of 80 = 11.2
?% of 90 = 31.9 11.2 = 20.7
i.e. ?/100 90 = 20.7
? = 20.7 100/90 = 207/9 = 23%. Ans.
Q. 87. What is the value of thirty eight per cent of seven-twelfth of twice the cube of fifteen?
(a) 1496.25 (b) 1478.50 (c) 1649.25 (d) 1748.50 (e) None of these
Ans: (a) 1496.25
Explanation:
38/100 7/12 2 3375 = 1496.25. Ans.
Q. 88. Previously the price of an article was Rs.460/- and now it has been increased to Rs.550/-.
What was the approximate per cent increase in the price of that article?
(a) 80 (b) 8 (c) 40 (d) 60 (e) 20
Ans: (e) 20
Explanation:
The difference = Rs.90.
Therefore the percentage increase = 90 100/460 = 20 approximately. Ans.
Q. 89. Two numbers are greater than the third number by 40% and 48% respectively. By what
per cent is the second number greater than the first number?
(a) 42.17% (b) 57.14% (c) 82.5% (d) 69% (e) 5.71%
Ans: (e) 5.71%
Explanation:
Let the third number = 100
Then, the second no. = 148 and the first number = 140
The difference 148 140 = 8
So, the required percentage = 8 /140 100 = 5.71%. Ans.
Q. 90. In an examination Sunil secured 480 marks out of 1200 marks and failed by 96 marks.
What is the minimum passing percentage?
(a) 46 (b) 45 (c) 42 (d) 38 (e) None of these
Ans: (e) None of these
Explanation:
Required marks for pass = 480 + 96 = 576
Therefore, the minimum passing percentage = 576 100/1200 = 48%. Ans.
Q. 91. Raman scored 456 marks in an exam and Seeta got 54 percent marks in the same exam
which is 24 marks less than Raman. If the minimum passing marks in the exam is 34 per cent,
then how much more marks did Raman score than the minimum passing marks?
(a) 184 (b) 196 (c) 190 (d) 180 (e) None of these
Ans: (a) 184
Explanation:
54% of the maximum marks = 456 -24 = 432
Therefore, the maximum marks = 432 100 /54 = 800
Then, the minimum passing marks = 34 % of 800 = 272
The mark Raman scored above the passing marks = 456 -272 = 184. Ans.
Q. 92. If a number is added to seven-ninth of thirty five percent of 900, the value so obtained is
325. What is the number?

(a) 60 (b) 120 (c) 90 (d) 180 (e) None of these


Ans: (e) None of these
Explanation:
Let x be the number
7/9 .35 900 + x = 325
Therefore, x = 325 245 = 80. Ans.
Q. 93. A man sold a wristwatch for Rs.2400/- at a loss of twenty five percent. At what rate
should he have sold the wristwatch to earn a profit of twenty five per cent?
(a) Rs.3600 (b) Rs. 4000 (c) Rs.3500 (d) Rs.3800 (e) None of these
Ans: (b) Rs.4000
Explanation:
Rs.2400 is 75% of the cost price of the wrist watch
Therefore, the cost price = 2400 100/75 = Rs. 3200
To get a profit of 25%, it should be sold at Rs.3200 + 25% of 3200
So, the required selling price = Rs. 3200 + 800 = Rs.4000. Ans.
Q. 94. Jasmine scored 52 marks in Science, 36 marks in Hindi, 47 marks in English and 73
marks in Sanskrit. The total marks of all the subjects together is 400. What is the overall
percentage of marks she got?
(a) 56 (b) 48 (c)45 (d) 52 (e) None of these
Ans: (d) 52
Explanation:
The total marks scored by Jasmine in four subjects out of 400 = 208
Therefore, the required percentage = 208/400 100 = 52%. Ans.
Q.95. 35% of a number is 182. What is 130% of that number?
(a) 676 (b) 667 (c) 673 (d) 663 (e) None of these
Ans: (a) 676
Explanation:
1% of the number = 182/35
Therefore, 130% of the same number = 182 130/35 = 26 26 = 676. Ans.
Q. 96. One-third of a number is 96. What will 67% of that number be?
(a) 192.96 (b) 181.44 (c) 169.92 (d) 204.48 (e) None of these
Ans: (a) 192.96
Explanation:
Let the number =x
Then, x = 3 96 = 288
67% = 50% + 10% + 5 % + 2 1%
Therefore, 67% of 288 = 144 + 28.8 + 14.4 + 5.76 = 192.96.Ans.
Q. 97. There are 360 students in a class out of which 35% are day scholars. How many day
scholars are there in the class?
(a) 128 (b) 122 (c) 124 (d) 126 (e) None of these
Ans: (d) 126
Explanation:
The no. of day scholars = 35% of 360
= (3 10% + 5% ) of 360 = 3 36 + 18 = 108 + 18

= 126. Ans.
Q. 98. In an examination it is required to get 55% of the aggregate marks to pass. A student got
340 and was declared failed by 5% marks. What are the maximum aggregate marks a student can
get?
(a) 650 (b) 660 (c) 680 (d) Cannot be determined (e) None of these
Ans: (c) 680
Explanation:
i.e. 50% of the aggregate marks = 340
So, the aggregate marks = 340 2 = 680. Ans.
Q. 99. The sum of 35% of a number and 12% of the same number is 3055. What is the 72% of
that number?
(a) 4685 (b) 4680 (c) 4675 (d) 4670 (e) None of these
Ans: (b) 4680
Explanation:
Let the number be x
Then, 35x/100 + 12x/100 = 3055
i.e. 35x + 12x/100 =3055
47x = 305500
So, x = 305500/47 = 6500
72 % = 50% + 2 10% + 2 1%
Therefore, 72% of 6500 = 3250 + 1300 + 130 = 4680. Ans.
Q. 100. In an examination it is required to get 65% of the aggregate marks to pass. A student gets
522 marks and is declared failed by 7% marks. What are the maximum aggregate marks a
student can get?
(a) 850 (b) 780 (c) 900 (d) Cannot be determined (e) None of these
Ans: (c) 900
Explanation:
That is, 65 7 =58% of the maximum marks = 522
So, 1% of the aggregate marks = 522/58
Therefore, the aggregate marks = 522 100/58 = 900. Ans.