Anda di halaman 1dari 4

End of Chapter Solutions to Accompany

TECHNOLOGY IN ACTION, FIFTH EDITION


CHAPTER 5
THE OPERATING SYSTEM,
UTILITY PROGRAMS, AND FILE MANAGEMENT

CHAPTER REVIEW
Buzz Words/Word Bank
defrag
Error-checking
Explore
files
file compression
file management
folders
Linux
Mac OS
platform
sectors
system software
Task Manager
Task Scheduler
tracks
utility programs
Windows
Windows Vista
Instructions: Fill in the blanks using the words from the Word Bank above.
Veena was looking into buying a new computer and was trying to decide what (1) platform to
buy, a PC or a Mac. She had used PCs all her life, so she was more familiar with the (2)
Windows operating system. Still, she liked the way the (3) Mac OS looked and was considering
switching. Her brother didnt like either operating system, so he used (4) Linux, a free operating
system instead.
After a little research, Veena decided to buy a PC. With it, she got the most recent version of
Windows, (5) Windows Vista. She vowed that with this computer, shed practice better (6) file
management, because she often had a hard time finding files on her old computer. To view all of
the folders on her computer, she opened (7) Explorer. She made sure that she gave descriptive
names to her (8) files and placed them in organized (9) folders.

Veena also decided that with her new computer, shed pay more attention to the (10) utility
programs, those little special-function programs that help with maintenance and repairs. These
special-function programs, in addition to the OS, make up the (11) system software. Veena
looked into some of the more frequently used utilities. She thought it would be a good idea to
(12) defrag her hard drive regularly so that all the files lined up in sequentially ordered (13)
sectors and so that it was more efficient. She also looked into (14) file compression utilities,
which would help her reduce the size of her files when she sent them to others over the Internet.
Finally, she decided to use the Windows (15) Task Scheduler utility to schedule tasks
automatically so that she wouldnt forget.

Self-Test
Instructions: Answer the multiple choice and true/false questions below for more practice with
key terms and concepts from this chapter.

MULTIPLE CHOICE
1. Cell phones use which category of operating system?
a. Single-user, single task
b. Multiuser, multitask
c. Single-user, multitask
d. Real-time
ANSWER: A
2. Which of the following would be found in a GUI operating system?
a. Icons
b. Windows
c. Scroll bars
d. All of the above
ANSWER: D
3. Virtual memory is
a. another name for hard drive.
b. another name for RAM.
c. the process of managing memory demands by borrowing space on the hard drive.
d. smaller, faster memory used by the CPU.
ANSWER: C
4. Which is an indication that a device is Plug and Play? You can
a. multitask by listening to a CD and surfing the Internet.
b. install gaming software without going through Add/Remove Programs.
c. install a hardware device without separately installing a driver.
d. All of the above
ANSWER: C

5. Which of the following is NOT done during the boot process?


a. Checks that all attached devices are in place and working.
b. Verifies the users login name and password.
c. Loads the OS to the hard drive.
d. Checks for customized settings put in place for the monitor and desktop.
ANSWER: C
6. When an operating system allows you to do more than one task at a time, it is called:
a. thrashing.
b. multitasking.
c. caching.
d. paging.
ANSWER: B
7.Whichviewoptionwouldbebesttousetosortyourfilesbydatemodifiedandtypeof
application?
a. Details
b. Tiles
c. Large Icons
d. All of the above
ANSWER: A
8. Which of the following files extensions indicates a file created by a program in the Office 2007
suite?
a. bioreport.zip
b. bioreport.xls
c. bioreport.ppt.
d. bioreport.docx.
ANSWER: D
9. To regroup related pieces of files on the hard drive so that the hard drive works more
efficiently, which utility would you use?
a. System Restore
b. Disk Defragmenter
c. Windows Explorer
d. Disk Cleanup
ANSWER: B
10. Which utility do you use to schedule utility programs to run automatically?
a. Task Maintainer
b. Task Scheduler
c. Task Manager
d. Task Director
ANSWER: B

TRUE/FALSE
False

1. Restore points cannot be set manually.

True

2. Linux is a single user multitasking operating system.

False

3. Open-source operating systems are proprietary and cannot be modified by users.

True

4. It is possible for a computer to run out of virtual memory.

True

5. Only files deleted from the hard drive end up in the Recycle Bin.