Anda di halaman 1dari 70

1

Copyright 2015 Science Olympiad Foundation. Printed with the permission of Science Olympiad Foundation. No part

of this publication may be reproduced, transmitted, in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying,
recording or otherwise, without the prior permission of the copyright holder. Ownership of an ebook does not give the
possessor the ebook copyright.
All disputes subject to Delhi jurisdiction only.

Disclaimer : The information in this book is to give you the path to success but it does not guarantee 100% success as
the strategy is completely dependent on its execution. And it is based on last years papers of NCO exam.

Published by : MTG Learning Media (P) Ltd.


Corporate Office : Plot 99, 2nd Floor, Sector 44 Institutional Area, Gurgaon, Haryana.
Phone : 0124 - 4951200
Web: mtg.in Email: info@mtg.in
Regd. Office : 406, Taj Apt., Ring Road, Near Safdarjung Hospital, New Delhi-110029

Visit

www.mtg.in for buying books online.

CLASS 6

Contents
10th NCO 2010
11th NCO 2011
12th NCO 2012 - SET A
12th NCO 2012 - SET B
13th NCO 2013 - SET A
13th NCO 2013 - SET B
14th NCO 2014 - SET A
14th NCO 2014 - SET B

MTG Work-Books / olympiad books


CLASS 1

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

CLASS 2

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

CLASS 3

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

MTG Work-Books / olympiad books


CLASS 4

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

CLASS 5

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

CLASS 6

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

MTG Work-Books / olympiad books


CLASS 7

National
Science
Olympiad

International
Mathematics
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

Science IQ
Challenge

Math IQ
Challenge

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

Master Mental
Ability in 30 Days

CLASS 8

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

Math IQ
Challenge

Science IQ
Challenge

Psychology of
Success

The Secrets of
SUCCESS

Master Mental
Ability in 30 Days

MTG Work-Books / olympiad books


CLASS 9

International
Mathematics
Olympiad

Math IQ
Challenge

National
Science
Olympiad

Science IQ
Challenge

National
Cyber
Olympiad

Psychology of
Success

The Secrets of
SUCCESS

International
English
Olympiad

Master Mental
Ability in 30 Days

CLASS 10

International
Mathematics
Olympiad

Math IQ
Challenge

National
Science
Olympiad

Science IQ
Challenge

National
Cyber
Olympiad

Psychology of
Success

The Secrets of
SUCCESS

International
English
Olympiad

Master Mental
Ability in 30 Days

MTG Work-Books / olympiad books


CLASS 11

International
Mathematics
Olympiad

Math IQ
Challenge

Science IQ
Challenge

National
Science
Olympiad

Psychology of
Success

National
Cyber
Olympiad

The Secrets of
SUCCESS

Master Mental
Ability in 30 Days

CLASS 12

International
Mathematics
Olympiad

Math IQ
Challenge

Science IQ
Challenge

National
Science
Olympiad

Psychology of
Success

National
Cyber
Olympiad

The Secrets of
SUCCESS

Master Mental
Ability in 30 Days

Class

1 to 10

JEE (Main & Advanced) | AIPMT | BOARDS | OLYMPIAD | NTSE

FOUNDATION COURSE
For Classes 7, 8, 9 & 10
Class 7

Class 8

Class 9

Class 10

Class 6
10th

Year 2010

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Class 6 | 10th NCO - 2010

MENTALABILITY
1.

2.

Which of the following decimals represents the shaded part in the adjoining figure ?
(A) 0.13

(B) 0.52

(C) 0.25

(D) 0.75

Which of the following set of numbers will make the


number sentence true ?
________ ________________=3
(A) (7,8,91)

3.

91

(D) (91,7,10)

(B) 14

(C) 24

(D) 48

(B) 10

(C) 2

(D) 7
5
4
3
2
1
0

What is the perimeter of the shaded area in the given figure ?


(A) 8units
(B) 9units
(C) 10units
(D) 11units

6.

Line EG intersects line FH at point J, as shown in the figure.


(A) Acute

(B) Obtuse

(C) Right

(D) Straight

J
H

(B) 3(c+b)

(C) 3a+3c

(D) 3(a.c)

Which of the following set of numbers is ordered from least to greatest ?


(A) 9.7<7.49<0.79

9.

Which expression is equivalent to 3(a + c), using the distributive property ?


(A) 3bc

8.

1 2 3 4 5

What type of angle is FJG ?

7.

10

Simplify 15 - [13 - {8 - (6 - 5 - 1)} ] = ?


(A) 8

5.

(C) (8,91,10)

What is the least common multiple of denominators of 5/8 and 5/6 ?


(A) 2

4.

(B) (7,91,10)

(B) 7.49<9.7<0.79

(C) 0.79<7.49<9.7

(D) 9.7<0.79<7.49

Which of the following number can complete the given number line ?
(A) 5

(B) 7

(C) 0

(D) 5

4 3

10. ThegivenpictureshowstheitemsMr.Rajeevboughtfrom
a grocery store.
Three of the items are of same shape. What is the shape ?
(A) Cube
(B) Sphere
(C) Cylinder
(D) Cuboid

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

2 1

Class 6 | 10th NCO - 2010

11. Samratneedstocut3/4cupofcarrotsforasalad.Hehasalreadycut1/2cupofcarrots.Howmuch
more does Samrat need to cut ?
(A) 1/8cupofcarrots

(B) 1/4cupofcarrots

(C) 2/6cupofcarrots

12. The given diagram is in the shape of a semi circle.


Which of following are perpendicular lines in the diagram ?
(A) WMandWS

(B) WMandWT

(C) WPandWR

(D) WPandWS

(D) 1/2cupofcarrots

S
4545
45
45
W

13. Use counters to add 4 + (1). You start with :


You add :
Which counters show the sum ?
(A)

(B)

(C)

(D)

14. What is the number of triangles in the given figure ?


(A) 6

(B) 8

(C) 5

(D) 10

15. Thegiventableshowshowthenumberofmetalbeads,m,depends
on the number of plastic beads, p.
How would you write this relationship as an equation ?
(A) m=p2

(B) m=2p+1

(C) m=p+1

(D) m=p+2

p m
4 2
5 3
6 4
7 5

LOGICAL AND ANALYTICAL REASONING


16. Whatshouldbeplacedintheemptyspace?sothatthesumoffractionsoneachsideofthetriangle
is same ?
1
7
15
(A)
15
5
9
?
(B)
15
15
6
2
4
5
(C)
15
15
15
15
8
(D)
15
DIRECTION(1718):Thegivengraphshowsthemarksscoredbyastudentinhisclasstest.Studythegiven
graphandanswerthequestions.
Marksscored

30
25
20
15
10
5
0 Eng.Hin.Math Sci. S.St.
Subjects

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Class 6 | 10th NCO - 2010

17. If the maximum number of marks is 50 in each subject, then the percentage the student scores
is _____ .
(A) 40%

(B) 35%

(C) 50%

(D) 45%

18. If the student wants to raise his percentage upto 60%, how many more marks should he score?
(A) 50

(B) 40

(C) 30

(D) 80

19. Omi's snackshop sells small, mediumand large sodas.Yesterday,they sold 3 largesodas and 8
more mediumsodas than large sodas.Omi's snack shop also sold 8 small sodasyesterday. How
many total sodas did the snack shop sell yesterday ?
(A) 31

(B) 13

(C) 22

(D) 15

20. How long is the shortest route from Dev's home to school ?
Park

Dev'sHome

School

10min

8min

2
15 min
3

(A) 25mins

Library

1
9 min
3

(B) 26mins

1
5 min
3
Rohan's
Home

(C) 27mins

(D) 24mins

21. Ataparty,thecheesepizzaiscutinto5slicesandtheveggiepizzaiscutinto15slices.Ifthehost
wantstoserveidenticalplattersthatcontainthesamecombinationofcheeseandveggieslices,with
no slices left over, what is the greatest number of platters the host can prepare ?
(A) 5

(B) 15

(C) 20

(D) 25
N

22. Himani leaves her home on a scooter. She rides 3 km west, 2 km


north,3kmeastand3kmsouth.WhichdirectionmustHimanigoto
get back to her home ?

(A) North

(B) South

(C) East

(D) West

23. Look at the given table.


What is the input when the output is 36 ?
(A) 6

(B) 7

(C) 8

(D) 9

S
Input Output
3
12
5
20
?
36
12
48

24. The two scales shown below are balanced.

Which list gives the shapes in order from lightest to heaviest ?


(A)

(B)

(C)

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D)

Class 6 | 10th NCO - 2010

25. Agrapetreegrowsat arateof0.2inchaday.Ifitstartsat 5inches,howlongwill ittaketogrow


to 15 inches ?
(A) 2035days

(B) 3649days

(C) 5060days

(D) 6075days

26. Rearrange the following letters to makes a word and choose the category in which it fits ?
RAPETEKA
(A) City

(B) Fruit

(C) Bird

(D) Vegetable

27. Which number should replace the question mark ?


17
13
6
10

(A) 4
(B) 5
(C) 6

8
7
12
6

5
4
3
?

5
5
6
4

(D) 7
28. Which of the following option figure will complete the figure X ?

?
(A)

(B)

(C)

(D)

Fig.(X)

29. Which of the following diagram is the odd one out ?


(A)

(B)

(C)

(D)

30. The day before yesterday is three days after Saturday. What day is it today ?
(A) Tuesday

(B) Wednesday

(C) Thursday

(D) Friday

COMPUTERS AND INFORMATION TECHNOLOGY


31. The network schools within a country require a ____________.
(A) LAN

(B) WAN

(C) ISP

(D) Allofthese

32. The idea of the stored program was laid out by ____________.
(A) JohnvonNeumann

(B) CharlesBabbage

(C) GeorgeBoole

(D) AdaLovelace

33. A data unit must be in one of the two binary states (0, 1). It is the smallest data unit that exists.
It is ____________.
(A) Bit

(B) Byte

(C) Word

(D) Kilobyte

(C) Software

(D) Programs

34. Thefollowing

The main computer box

A monitor lookinglike a television screen

Akeyboard

Amouse

Speakers

Anoptionalprinter
are examples of ____________.
(A) Computerhardware

(B) Internalparts

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Class 6 | 10th NCO - 2010

35. A computer virus cannot be spread by which of the following ?


(A) Floppydiskette

(B) Email

(C) Scanner

(D) InternetDownloads

36. What is downloading ?


(A) Sendingafileontheinternet

(B) Retrievingafilefromtheinternet

(C) Movingafiletoafloppy

(D) Scanningapicture

37. Which command lists files in MSDOS ?


(A) cd

(B) ls

(C) dir

(D) list

(C) TMP

(D) BMP

38. Which of the following is not an image file ?


(A) JPEG

(B) GIF

39. BASIC stands for ____ .


(A) BeginnersAllPurposeSymbolicInstructionCode

(B) BestAllPurposeSymbolicInstructionCode

(C) BeginnersAllPurposeSimpleInstructionCode

(D) Noneofthese

40. Which of the following is not or was not an internet browser ?


(A) InternetExplorer

(B) Hotmail

(C) Netscape

(D) Opera

41. Which of the following is not an Operating System ?


(A) Windows7

(B) Unix

(C) OSD

(D) MSDOS

42. Paragraphspacingmeans ____________.


(A) Horizontalspacebetweenthelinesoftextinaparagraph
(B) Verticalspacebetweenthelinesoftextinaparagraph
(C) Spacebetweentwoparagraphs
(D) Spacebetweentheparagraphandthemargin
43. Icon for copy in MSWord is ____________.

(A)

(B)

(C)

(D)

44. Whichtoolbuttonisthebestchoicetoapplytextwithintheshapeshown?

(A)

(B)

(C)

(D)

45. Which of the following file extensions is not an audio file format ?
(A) mp3

(B) aif

(C) wav

(D) com

(B) Isakeyboard

(C) Isastatement

(D) Noneofthese

46. 30 + 2 (4 + 6)
(A) Isanexpression

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Class 6 | 10th NCO - 2010

47. If we use FILL command on an unclosed figure in LOGO, then ______ .


(A) Abugisreported

(B) Logoexitstooperatingsystem

(C) Colourspillsoverthefullscreen

(D) Noneofthese

48. Which of the following is not a mouse technology ?


(A) Mechanical

(B) Optical

(C) Motorized

(D) OpticalMechanical

49. The right order of the shortcuts of cut, copy and paste are ______ .
(A) Ctrl+X,Ctrl+C,Ctrl+V (B) Ctrl+C,Ctrl+X,Ctrl+V

(C) Ctrl+V,Ctrl+X,Ctrl+X (D) Noneofthese

50. Whenthecomputer'spowerisswitchedON,thenormalstartingprocedurestartedautomaticallyis
called____________.
(A) Spooling

(B) Startup

(C) Booting

SPACEFORROUGHWORK

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) Standby

Class 6
11th

Year 2011

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Class 6 | 11th NCO - 2011

MENTALABILITY
1.

1
A sixthgrade class will clean a beach that is 3 miles long.
2
The class will be divided into 4 groups. Each group will clean an equal length of beach.

What is the length of beach each group will clean?


(A)
2.

1
mile
14

(B)

3
mile
8

(C)

7
mile
8

1
(D) 1 miles
7

Kanika drew a parallelogram. Then she made a dotted line as


showninthedrawing.Shecutalongthedottedlineandslidethe
triangletotheoppositesideoftheparallelogram.Whatisthenew
figure formed ?
(A) Rectangle
(B) Pentagon
(C) Triangle
(D) Square

3.

Nihalishikingnorthonatrailinastreetpark.Whichisthebestwayforhimtoturnandheadtowards
the west?
(A) Turn180tohisright (B) Turn180tohisleft

4.

(A) 10

(B) 100

1 1 1
=
2 2 4
1 1 1
=
(C)
3 3 9

=0.1
(C) 1,000

1 1
1
=
4 4 16
1 1
1
=
(D)
5 5 25

(B)

(B) 124minutes

(C) 137minutes

(D) 170minutes

What is the sum of the measures of 1, 2, 3 and 4 ?


(A) 150

(B) 180
(C) 360
(D) 380
8.

(D) 10,000

Kim practiced the piano for 5 days. On the first day, she practiced for 22 minutes. Each of the
following days, she practiced 6 minutes more than the previous day. How many minutes did Kim
practice in all?
(A) 116minutes

7.

Turn90tohisright

Which multiplication sentence goeswith this diagram ?


(A)

6.

(D)

What is the missing value in the equation given below ?


0.01

5.

(C) Turn90tohisleft

Joydrewthediagramtoshowhowtheareaofaparallelogram
isrelatedtotheareaofatriangle.Ifheknowsthattheareaofthe
parallelogram is 45 cm2, how can he find the area of one of the
triangles?
(A) Divide45cm2 by2

(B) Multiply45cm2 by2


2

(C) Findthesquarerootof45cm

(D) Can'tbedetermined

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

2
3
4

Class 6 | 11th NCO - 2011

9.

Ms. Monika wrote the equation on a chalkboard.


11 = 23
If the equation Ms. Monika wrote is true, which of the following equations must also be true?
(A)

=23 11
1

(B)

=23 11
1

=11 23

(C)

(D)

=11+23

10. Piahascoveredtwofourthofthekitchenfloorwithtiles.Thekitchenfloorhasanareaof60square
metres. How many square metres area has Pia covered with tiles ?
(A) 18

(B) 20

(C) 24

(D) 30

11. Atul put 4 pyramids on the right side of a balance scale, as


shown in the figure.
Eachpyramidweighs3kg.Atulhascubesthatweigh2kgeach.
Howmanycubesshouldheputontheleftsideofthescaleso
that both sides weigh the same?
(A) 5

(B) 6

(C) 8

(D) 12

12. Studythemap.Whatisthedifferencebetweenthelengthsofthetwo
trails ?
(A) 2.00km

TrailMap
Glacier
Trail
k
4.5

(B) 2.25km
(C) 2.50km

m
ilo

re
et

2.25k
ilometr

Riverside
Trail

(D) 2.75km

es

13. Harry does 15 situps every morning for 10 consecutive weeks. How many situps he did in all ?
(A) 1050

(B) 10500

(C) 1500

14. Ms. Gupta's class measured the rainfall each day of the
school week. The given table shows the results. Which
day had the most rain ?
(A) Monday
(B) Wednesday
(C) Thursday
(D) Friday

(D) 12,600
RainfallfortheweekOctober2127
Day
Monday
Tuesday
Wednesday
Thursday
Friday

Rainfall(inches)
1.05
0.0
0.76
0.9
1.1

15. Which of the following shapes appears to have at least one obtuse angle ?
(A) FigureP
(B) FigureQ
(C) FigureR

(D) FigureS

LOGICAL AND ANALYTICAL REASONING


16.

means 'is greater than', means 'is smaller than',


means 'is equal to', means 'plus', and
= means 'minus'. If a c and b d
c, then ____.
(A) d a
(B) a d
(C) b c
(D) d a

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Class 6 | 11th NCO - 2011

4
ProblemFigures

17. Thereisasetoffourfigureslabelled1,2,3and4calledtheproblem
figures. Select a suitable figure from the options which will
substitute the question mark so that a series is formed by 1,
2, 3 and 4 taken in order.

(A)

(B)

?
1

(C)

(D)

18. Complete the given Figure (X).


(A)

(B)

?
(C)

(D)

Fig.(X)

19. Choose the alternative inwhich Figure (X) is embedded.

Fig.(X)

(A)

(B)

(C)

(D)

20. Thegivenquestionconsistsofsetsoffigures1,2,3and4.Thereisadefiniterelationshipbetween
figures1and2.Establishasimilarrelationshipbetweenfigures3and4byselectingasuitablefigure
from the options which would replace the sign of question mark (?) in figure (4).
ProblemFigures

(A)

(B)

(C)

(D)

?
1

21. A solid block is formed by arranging some cubes of equal


dimensions,asshowninthegivenfigure.Theblockispaintedpink
on all of its surfaces except the base. How many cubes have four
facescoloured?
(A) 0

(B) 1

(C) 2

(D) 3

22. Choose the correct mirror image of the Figure (X) if a mirror is placed along PQ.
(A)

(B)

(C)

(D)

Fig.(X)
Q

23. Insert the missing number in the given series.


5, 7, 11, 19, 35, 67, ....?...., 259
(A) 64

(B) 131

(C) 135

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) 32

Class 6 | 11th NCO - 2011

24. How many squares are there in the given figure ?


(A) 13
(B) 14
(C) 15
(D) 16
25. Outofthefivegivenfigures,fouraresimilarinacertainway.Onefigureisnotliketheotherfour.
Thatmeansfourfiguresformagroupbasedonsomecommoncharacteristics.Findoutthefigure
whichdoesnotbelongtothegroupi.e.,whichdoesnotsharethecommonfeature/characteristics
with the other four figures.

(A)

(B)

(C)

(D)

26. A square paper is folded in a particular manner and a punch is made. When unfolded,
thepaperappearsasinthegivenfigure.Findoutthemannerinwhichthepaperisfolded
and punch is made from the given options.
(A)

(B)

(C)

(D)

27. Which of the following does not fit in the number series given below ?
6, 15, 35, 77, 165, 221
(A) 35

(B) 77

(C) 165

(D) 221

28. Inacertaincode,"BOY"iswrittenas$* and"HOUR"iswrittenas@*0.HowisRUBYwritten


in that code ?
(A) 0$

(B) 0$

(C) $0

(D) $0

29. Select a figure from amongst the alternatives which when placed in the blank of Fig. (X) would
completethe pattern.
(A)

(B)

?
(C)

(D)

Fig.(X)

30. Thegivenquestioncontainsproblemfigures1,2,3,4,5.Selectonefigurefromtheoptionswhich
will continue the same series as given in the problem figures.
ProblemFigures

?
1

(A)

(B)

(C)

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D)

Class 6 | 11th NCO - 2011

COMPUTERS AND INFORMATION TECHNOLOGY


31. What remains if the folder 'Designs' is deleted from this file path?
Assignments>Technology>Designs>Bridge.jpg
(A) Bridge.jpg

(B) Technology>Bridge.jpg

(C) Assignments>Technology

(D) Assignments>Technology>Bridge.jpg

32. Which name suggests an image file ?


(A) picture.doc

(B) picture.jpg

(C) picture.txt

(D) picture.xls

33. You want to crop the given image.


Which of the following shows the image cropped ?

(A)

(B)

(C)

(D)

34. Whileyouwerelookingatawebpage,thispopup
appeared. What will you do ?
(A) ClickOK.
(B) ClickSeePrizes.
(C) Closethepopup.
(D) Enteryourdetails.
35. You are downloading a file from a website. Which operation would stop the download ?
(A) Checkingyouremail

(B) Closingthewebbrowser

(C) Navigatingtoanothersite

(D) Downloadinganotherfilefromthesamesite

36. Your science assignment requires footnotes.Where will the footnotes appear ?
(A) Intheleftmargin

(B) Intherightmargin

(C) Belowthebodyofthetext

(D) Indentedthroughoutthetextbeloweverypage

37. Match the following :


1.

NormalView

(a)

2.

Slide Sorter View

(b)

3.

SlideShow View

(c)

4.

HideSlide

(d)

(A) 1 c,2 a,3 d,4 b

(B) 1 c,2 a,3 b,4 d

(C) 1 b,2 d,3 a,4 c

(D) 1 a,2 b,3 c,4 d

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Class 6 | 11th NCO - 2011

38. To switch between the runningapplications, you need to ____.


(A) PressF1
(B) PressAlt+F4
(C) PressTab
(D) PressandholddownAltandpressTab
39. Whichofthefollowingspecialfunctionkeyswouldbeusedtokeythesentence"TodayisTuesday" ?
(A) Return

(B) Shift

(C) Tab

(D) Esc

40. Which combination of keys needs to be pressed to make a percent sign ?


(A)

Shift

(C)

Ctrl +

%
5

%
5

(B)

Shift

(D)

Ctrl +

%
4

%
4

41. For correct keyboarding, what is the recommended placement of fingers on the home row keys?
(A) FingersofthelefthandonASDFandfingersoftherighthandonJKL
(B) FingersoftherighthandonASDFandfingersofthelefthandonJKL
(C) FingersofthelefthandonASEFandfingersoftherighthandonJKOP
(D) FingersoftherighthandonQWERandfingersofthelefthandonUIOP
42. What is the function of a disk drive ?
(A) Toprintsheetsofpaper

(B) Toreadfromorwriteinformationtoafloppydisk

(C) Todisplayinformationorpicturesonascreen

(D) Tocalculatenumbers

43. Nehahascreatedatenpagestory,butonlywantstoprintthefirsttwopages.Whatprintercommand
shouldshe select?
(A) From___To____

(B) PrintAll

(C) PrintPreview

(D) PageSetup

44. Which of the followingbest describes uploadinginformation ?


(A) Receivinginformationfromahostcomputer

(B) Storingdataontheharddrive

(C) Sendinginformationtoahostcomputer

(D) Storingdataonadiskdrive

45. After copying the content how many times can you paste ?
(A) 1

(B) 16

(C) 32

(D) Manytimes

(C) Jacquard

(D) HermanHollerith

46. Punched cards were first introduced by ____ .


(A) Powers

(B) Pascal

47. Computers built before the First Generation of computers were _____ .
(A) Mechanical

(B) Electromechanical

(C) Electrical

(D) Noneofthese

48. Which icon should you use to change the colour of the font in a document ?
(A)

(B)

(C) Aa

(D)

49. You typethe followingsentence intoa documentand the wordprocessor putsa wavy line under
the first two words. Printersis for hard copy. What does the wavy line mean ?
(A) Thegrammarisnotcorrect.

(B) Somewordswerespeltincorrectly.

(C) Youwantedthosewordsunderlined.

(D) Youselectedthosewordsforcopyingorcutting.

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Class 6 | 11th NCO - 2011

50. Astudentwantedtotypethesentence'Twoboyshavebeenthere'.Insteaditwastypedas'Toboys
hav bean their'. Which word will be picked up as a mistake by the spell checker ?
(A) To

(B) Hav

(C) Bean
SPACEFORROUGHWORK

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) Their

Class 6
12th

Set A
Year 2012

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

12th NCO - Set-A

MENTAL ABILITY
1.

Which of the following figures does not have any line of symmetry ?

(A)

(B)

(D)

(C)

2.

In 1867304, the digit 8 is in the ______ place.


(A) Thousands
(B) Hundreds

3.



Which of the following statements is INCORRECT ?


(A) Two distinct lines meeting at a point are called intersecting lines.
(B) Two lines in a plane are said to be parallel if they do not meet.
(C) The diameters of a circle will necessarily intersect.
(D) Every chord of a circle is also a diameter.

4.



Number of corners in a square pyramid are ______.


(A) 4
(B) 5
(C) 6
(D) 7

5.

Divide the product of 22 and 45 by 3.Then if we add 6 hundreds to the result, we will get ____.
(A) 330
(B) 390
(C) 990
(D) 930

6.

If the number 481*673 is completely divisible by 9, then the smallest whole number in place of *

will be _______.
(A) 2

7.

Which is the correct representation of 98 in roman numerals ?


(A) LXIX
(B) XCVIII
(C) XCVC (D)

8.

The value of 79 + (202) + 101 (32) 306 + 76 (58) = ?

(A) 582

(B) 162

(C) 126 (D)

176

9.

90 has ______ factors.


(A) 8

(B) 14

(C) 10 (D)

12

(B) 5

(C) Hundred thousands

(C) 6

10. What fraction of the given figure is shaded?


1
(A)

2
3
(C)

8

(D) Millions

(D) 7
VC

2
3
3
(D)
4
(B)

Logical and Analytical Reasoning


11. Which of the following is the net of a cuboid ?

(A)

(B)

(C)

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D)

12th NCO - Set-A

12. In the following sequence, what is the value of the 10th term?

1st term

2nd term

3rd term

4th term

5th term

10

(A) 140

(B) 152

.............

(C) 110

10th
(D) 134

13. In which of the following figures, shape given as Fig. (X) is hidden without changing its
orientation ?

(A)

(B)

(C)

(D)

14. What comes next in the given series ?

(A)

(B)

(C)

(D)

15. Study the following arrangement carefully and answer the question that follows below :
E 7 G B D M 4 N K H 2 A G Z S V 3 F I J L O Q 5 P R

If with the 1st, 12th, 15th, and 21st letters of the given arrangement, it is possible to make a meaningful
word then which will be first letter of the word so formed? If no meaningful word can be formed
then give X as the answer and if more than one word can be made then give M as the answer.

(A) A

(B) T

(C) M (D)

16. There is a definite relationship between figures (i) and


(ii). Establish a similar relationship between figures (iii)
and (iv) by selecting a suitable figure from the options

that would replace (?) in figure (iv).

(A)

(B)

(C)

(D)

17. Anupam said to a lady sitting in a car, "The only daughter of the brother of my wife is the sister

in-law of the brother of your sister." How the husband of the lady is related to Anupam?
(A) Maternal uncle
(B) Brother
(C) Father
(D) None of these

18. A, B, C, D, E, F and G are sitting in a row facing North :


(i) F is to the immediate right of E.

(ii) E is the 4th to the right of G.

(iii) C is the neighbour of B and D.

(iv) Person who is third to the left of D is at one of ends.

What is the position of A ?


(A) Between E and D
(B) Extreme left

(C) Centre

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) Extreme right

12th NCO - Set-A

19. If in a certain code MENTION is written as LNEITNO, how will PATTERN be written in the same

code?
(A) APTTREM

(B) PTAETNR

(C) OTAETNR

(D) OTAETRN

20. Which of the following figures completes the given matrix ?


(A)

(B)

(C)

(D)

Computers and information technology


21. The best option to name the given image is _____.

(A) OMR code

(B) MICR code

(C) QR code
(D) None of these

22. In MS-PowerPoint 2007, Sounds and Movies can be applied on slides using _________ option.

(A) Insert Tab Media Clips group

(B) View Tab Media Clips group

(C) Format Tab Media Clips group

(D) Tools Tab Media Clips group

23. Identify the output device shown here.


(A) MICR device

(B) LCD projector

(C) Flatbed Plotter


(D) OMR device

24. Match the QBASIC operator names with the corresponding operators.

Column-I

Column-II

(i) Logical Operators

a.

+, , *, /, ^

(ii) Relational Operators

b.

AND, OR, NOT

(iii) Arithmetic Operators

c.

=, <>, >, <, <=, >=

(A) (i) a; (ii) b; (iii) c


(C) (i) b; (ii) c; (iii) a

(B) (i) b; (ii) a; (iii) c


(D) (i) c; (ii) a; (iii) b

25. By default, MS-Word 2007 inserts a table with a _______ border around each cell.

(A) 1/4 pt black solid line (B) 1/2 pt black solid line

(C) 3/4 pt black solid line (D) 1 pt black solid line

26. iPhones and 3G mobiles are another form of _________.



(A) Desktops
(B) Laptops
(C) Palmtops
27. Identify the device shown here.

(A) Flatbed Plotter

(B) Drum Plotter

(C) Flatbed Scanner


(D) Hand Scanner

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) Mainframes

12th NCO - Set-A

28. Match the names of the early calculating devices with their corresponding pictures.

Column-I

(i) Abacus

a.

(ii) Napier's Bones

b.

(iii) Pascaline

c.

(iv) ENIAC

d.

(A) (i) d; (ii) c; (iii) b; (iv) a


(C) (i) c; (ii) d; (iii) b; (iv) a

Column-II

(B) (i) a; (ii) b; (iii) c; (iv) d


(D) (i) d; (ii) c; (iii) a; (iv) b

29. The application programs that assist the computer by performing housekeeping functions are
called ______.

(A) Assemblers
(C) Spreadsheet programs

(B) Business software


(D) Utilities

30. In QBasic, by using _____________ in a PRINT statement, the items are printed without any spaces

between them.
(A) SEMI COLON (;)

(B) TAB

(C) SPACE

(D) ENTER

31. In QBasic how to accept a Number?



(A) CLS
(B) CLS

Please enter a number to accept; No$
ACCEPT Enter a Number; No$

(C) CLS

INPUT Enter a Number; No$

(D) Please enter a Number ;, No$

32. Which of the following tabs is used to compare two documents in MS-Word 2007 ?

(A) Home
(B) View
(C) Review
(D) Insert
33. To create label in MS-Word 2007, which of the following menu will you open ?

(A) Review
(B) Mailings
(C) Insert
(D) View
34. In Internet terminology, find the INCORRECT match.

(A) Refresh to refresh the previous page


(C) Link to connect to the linked page

(B) Browser software to browse internet


(D) Stop to stop the internet browser

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

12th NCO - Set-A

6
35. Which MS-PowerPoint 2007 view is displayed in this image?

(A) Notes Page View

(B) Handouts View

(C) Slide Sorter View

(D) Slide Master View

36. First computer used to store values and programmes is ______.


(A) ACE

(B) EDVAC

(C) EDSAC

(D) ENIAC

37. How to take a screenshot in MS-Windows?


(A) Bring the Webcam close to the monitor screen to take picture.

(B) Enable multimedia system to take photos.

(C) Use Prt Sc Sys Rq Button from the Keyboard and paste in MS-Word or MS-Paint to process.
(D) Open picture in MS-Paint copy and paste the screen.

38. In MS-Word 2007, the autoshapes set displayed in the given image is called _____.

(A) Callouts

(B) Block arrows

(C) Stars and Banners

(D) Flowchart

39. In MS-PowerPoint 2007, ______ is a ready-made button to move directly on any slide while running

a presentation.
(A) Outline

(B) Transition

(C) Stop Button

(D) Action Button

40. A utility program that displays the on-screen keyboard allowing the usage of a mouse pointer to

type is called _____.


(A) Auxiliary Keyboard

(B) Virtual Keyboard

(C) Microsoft Keyboard

(D) None of these

41. In Windows, the ______ from the Start button is used for executing a file or application directly.

(A) Command Prompt Option

(B) Run Option

(C) Accessibility Option

(D) Control Panel

42. Which of the following is not a disadvantage of e-mails ?


(A) They can be sent to several people at the same time.

(B) You can receive several unwanted e-mails.

(C) Your e-mails can be read by other people if they come to know your password.
(D) An e-mail account can be created by giving false personal details.

43. A file sent in an e-mail is called ________.



(A) Message
(C) Username and host name

(B) Picture
(D) Attachment

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

12th NCO - Set-A

44. DNS stands for ________.



(A) Domain Name Service


(C) Domain Network Service

(B) Domain Name System


(D) Domain Network System

45. In MS-Word 2007, this kind of tab-stop is used in which all fractional figures are aligned in such
a way that all the decimal points are vertically aligned.

(A) Left Aligned Tab Stop


(C) Right Aligned Tab Stop

(B) Decimal Tab Stop


(D) Center Aligned Tab Stop

46. In MS-Word 2007, _________ are set for setting the facing pages for double sided documents such

as books.
(A) Header Margins

(B) Gutter Margins

(C) Page Margins

(D) Mirror Margins

47. In MS-PowerPoint 2007, you can animate objects present on the slide by using _______

(A) Slide animation
(B) Custom animation
(C) Custom transition
(D) Slide transition
48. Match the following according to QBASIC.

Column-I

Column-II

(i) John G Kemeny and Thomas E. Kurtz

a.

To switch between program mode and

F6

immediate mode

b.

String Variable

(ii)

(iii) COMMENTS

c.

String Constant

(iv) A1$

d.

Developers of BASIC

(v) SOF

e.

Anything text written after the REM

(A) (i) d; (ii) a; (iii) c; (iv) e; (v) b

(B) (i) d; (ii) a; (iii) e; (iv) b; (v) c

(C) (i) d; (ii) c; (iii) a; (iv) e; (v) b

(D) (i) d; (ii) a; (iii) e; (iv) c; (v) b

49. The given image displays a/an _______.


(A) MICR Sheet

(B) OMR Sheet

(C) QR Sheet

(D) Bar Code Sheet

50. In QBASIC, ______ is a conditional decision making statement.



(A) INPUT statement


(C) GOTO statement

(B) CLS statement


(D) IF-THEN-ELSE statement

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Class 6
12th

Set B
Year 2012

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

12th NCO - Set-B

MENTAL ABILITY
1.

5
The given table shows the number of marbles that 4 boys have. Adi has 8 of the number of marbles
that ______ has.

(A) Mohit

Name

Mohit

Rohit

Ansh

Adi

Number of marbles

920

960

375

600

(B) Rohit

(C) Ansh

(D) Can't be determined

2.

All lines of the given figure meet at right angles. Find the perimeter of the figure (not drawn to scale).

(A) 190 m

3.

What is the missing number in the box ?

(A) 6912

4.

How many prime numbers are less than 50 ?


(A) 16
(B) 15

5.

There are 287649 Maths books, 78329 English books and 35234 Hindi books in a library. How many

(B) 183 m

216 32 =
(B) 69120

(C) 189 m

(D) 198 m

10
(C) 691200

(D) 6912000

(C) 14

(D) 18

more books must be added to the library to make the total number of books 500000 ?

(A) 78988

(B) 89788

(C) 97888

(D) 98788

6.

If the number 91876*2 is completely divisible by 8, then the smallest whole number that can be
placed at * will be _____.

(A) 1

(B) 2

7.

What is 9 less than half a million ?

(A) 499991

8.

How many lines of symmetry does the given figure have?

(A) 0

9.

The traffic lights at three different road crossings change after every 48 sec., 72 sec. and 108 sec.

(B) 500009

(B) 1

(C) 3

(D) 4

(C) 500000

(D) 499999

(C) 2

(D) 4

If they all change simultaneously at 8 : 20 : 00 hours, then at what time will they again change
simultaneously ?

(A) 8 : 27 : 12 hrs

(B) 8 : 29 : 14 hrs

(C) 8 : 27 : 7 hrs

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) 8 : 29 hrs

12th NCO - Set-B


10.



Which of the following statements is NOT correct?


(A) A circle is the path of a point moving at the same distance from a fixed point.
(B) A chord of a circle is a line segment joining any two points on the circle.
(C) A segment is the region in the interior of a circle enclosed by an arc on one side and a pair of radii on the
other two sides.
(D) The distance around the circle is its circumference.

Logical and Analytical Reasoning


11. How many unit cubes are there in the figure?

(A) 52

(B) 53

(C) 54

(D) 56

12. Observe the dots on a dice in the following figures. How many dots are contained on the face
opposite to that containing four dots?

(A) 3

(B) 2

(C) 5

(D) 6

13. Find the wrong term in the given series.



(A) 83

89, 78, 86, 80, 85, 82, 83


(C) 78

(B) 86

(D) 85

14. One morning Sonia started to walk towards the Sun. After covering some distance she turned to
the right then again to the right and after covering some distance she again turns to the right.
Now in which direction is she facing?

(A) North

(B) South

(C) North-East

(D) South-West

15. If '+' means 'multiplication'; '' means 'subtraction', '' means 'addition', and '' means 'division',
then


(A) 160

175 25 5 + 20 3 + 10 = ?
(B) 2370
(C) 77

(D) 240

16. Figures A and B are related in a particular manner. Establish the same relationship between
figures C and D by choosing a figure from the options which would replace question mark(?) in
figure D?

(A)

(B)

(C)

(D)

17. If the code of CORNER is GSVRIV, then what will be the code of CENTRAL?

(A) DROUSBM
(B) GIRXVEP
(C) GJRYVEP
(D) GIRXVPE

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

12th NCO - Set-B

18. Which of the following options completes the Fig. (X)?

(A)

(B)

(C)

(D)

19. In the question, some letters are given which are numbered 1, 2, 3, 4, 5 and 6. Among the given
options, find the combination of numbers so that arrangement of letters gives a meaningful word.


E H P AS R
(A) 3, 2, 6, 5, 4, 1

123 456
(B) 3, 2, 6, 1, 5, 4
(C) 3, 2, 6, 4, 5, 1

(D) 3, 2, 6, 5, 1, 4

20. There are five different houses, A to E in a row. A is to the right of B and E is to the left of C and

right of A, B is to the right of D. Which of the houses is in the middle ?


(D) E
(A) A
(B) B
(C) D

Computers and information technology


21. In MS-Word 2007, this icon replaces the text in the document.

(A)

(B)

(C)

(D)

22. Select the INCORRECT match.


(A) 1st Generation

Vacuum tubes

(B) 3rd Generation

Integrated Circuits

(C) 4th Generation


(D) 5th Generation

Microprocessors
Transistors

23. This is a non-impact printer that uses heat to put characters on the paper. It uses paper with a
special coating to print information.

(A) Laser Printer

(B) Inkjet Printer

(C) Thermal Printer

(D) None of these

24. Which of the following is a storage device?

(A)

(B)

(C)

(D)

25. In MS-Word 2007, this icon includes the selected text in the index of the document.

(A)

(B)

(C)

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D)

12th NCO - Set-B

26. To insert characters like , , in MS-Word 2007, one should click ______.

(A) View Tab

(C) Insert Tab

(B) View Tab

Special Characters

Symbol

(D) Insert Tab

Special Characters

Symbol

27. In MS-Word 2007, you can set tabs by clicking on the ______.

(A) Horizontal Ruler
(B) Vertical Ruler
(C) Horizontal Scroll Bar (D) Vertical Scroll Bar
28. The material distributed free to the audience during the presentation are called ______.

(A) Notes
(B) Handouts
(C) Slides
(D) Callouts
29. In MS-PowerPoint 2007, this icon is used to add an action to the selected object to specify what
should happen when one clicks on it or hover over it with the mouse.

(A)

(B)

(C)

30. The term Software was first used by _____.



(A) John W. Tukey
(B) John McCarthy

(C) Alan Turing

(D)

(D) Blaise Pascal

31. The language written using long strings of 0's and 1's for computing is ______

(A) Machine language
(B) Assembly Language

(C) High Level Language
(D) Fourth Generation Language
32. Arrange the following units of memory from smallest to the largest.

I. 1 nibble
II. 1 terabyte
III. 1 byte

V. 1 bit
VI. 1 exabyte

(A) 1 exabyte, 1 petabyte, 1 terabyte, 1 byte, 1 nibble, 1 bit

(B) 1 exabyte, 1 petabyte, 1 terabyte, 1 bit, 1 byte, 1 nibble

(C) 1 bit, 1 nibble, 1 byte, 1 terabyte, 1 petabyte, 1 exabyte

(D) 1 bit, 1 byte, 1 nibble, 1 exabyte, 1 petabyte, 1 terabyte

IV. 1 petabyte

33. The background with a set of sound, icons and other elements that helps you in customizing your

computer is called a ______.


(A) Desktop
(C) Graphical User Interface

(B) Theme
(D) Screen Saver

34. Some information about a website is given below.



It is a social networking site for people in business and professional occupations.

It was founded in December 2002 and launched on May 5, 2003.


Its slogan is "Relationships Matter."

Identify this website.


(A)

(B)

(C)

35. ______ QBASIC command can be substituted by the question mark (?) .

(A) INPUT
(B) CLS
(C) PRINT

(D)

(D) REM

36. If I am doing E-Commerce on the internet, I must be ______ on the internet.


(A) Viewing videos on Youtube

(B) Chatting with my friends and associates

(C) Writing blogs, e-mails or visiting forums

(D) Selling and purchasing products or services

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

12th NCO - Set-B

37. Match the items of Column I with that of Column II with reference to e-mail writing.

I.

From

a.

The e-mail address of the receiver

II.

To

b.

Title of the e-mail

III. Subject

c.

Used to write a new e-mail

IV. Inbox

d.

The e-mail address of the sender

V.

e.

Folder in which we receive our e-mails

(A) I a, II d, III b, IV e, V c

(B) I a, II d, III e, IV b, V c

(C) I d, II e, III a, IV b, V c

(D) I d, II a, III b, IV e, V c

Compose

38. In MS-Word 2007, which of the following options is not used in tables?

(A) Insert column
(B) Delete column
(C) Split cells
(D) None of these
39. Select the odd one out.

(A) Rediff Bol

(C) Gtalk

(B) Yahoo Messenger


(D) Web Crawler

40. If the QBASIC window fills the entire screen, then you can press _______ to make it smaller.

(A) Alt + Enter
(B) Alt + Esc
(C) Alt + F4
(D) Alt + F5
41. I have a MS-Word 2007 document of 966 KB. I am trying to copy it in a 3.5 floppy disk. Every
time it gives an error message indicating it is unable to copy the file due to some specific reason.

What might be the reason?


(A) A floppy disk is not compatible with processor
(B) A floppy disk cannot store MS-Word 2007 files
(C) The floppy disk might be having insufficient space (D) All of these

42. The clock speed in a computer is expressed in ______.



(A) Kmps
(B) MHz
(C) Bits per second

(D) Mps

43. In the windows systems, which key strokes are used to switch from one application window to
the other application window?

(A)

(B)

(C)

(D)

44. Which of the following does not represent a setting option available in Windows 7 Control
Panel?

(A)

(B)

(C)

(D)

45. In MS-Word 2007, you cannot use mail-merge to create ______.



(A) Labels or envelopes
(B) Tables

(C) Letters, e-mail messages
(D) Directory
46. An IP address is a 32 bit numeric address written as ______ numbers separated by ______.

(A) 2, dots
(B) 3, comma

(C) 4, dots
(D) 5, semicolon

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

12th NCO - Set-B

47. Look at the given image of a ribbon in MS-PowerPoint 2007.

This ribbon belongs to _____ tab.


(A) Insert
(B) Slide show

(C) Review

(D) Format

48. String variables must end with a _______ sign.



(A) $
(B) +

(C)

(D) @

49. Find the odd one out.



(A) Pentium 4

(C) SD RAM

(D) Centrino Duo



(B) Text Direction
(D) Format Painter

(B) Core 2 Quad

50. Identify the MS-PowerPoint 2007 icon.



(A) Align Text



(C) Character Spacing

SPACE FOR ROUGH WORK

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Class 6
13th

Set A
Year 2013

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

13th NCO - Set-A

MENTAL ABILITY
1.

Which of the following statements is INCORRECT with respect to whole numbers?


(A) Whole numbers are closed under addition.
(B) Division of a whole number by 0 is not defined.
(C) Multiplication is not commutative for whole numbers. (D) All whole numbers are not natural numbers.

2.

Match the numerals given in column-I with their correct Roman numeral representation in

column-II.

Column-I

(i) 172
(a)

(ii) 209
(b)

(iii) 412
(c)

(iv) 384
(d)

Column-II
CCCLXXXIV
CDXII
CLXXII
CCIX

(A) (i)(d), (ii)(c), (iii)(a), (iv)(b)


(C) (i)(d), (ii)(a), (iii)(b), (iv)(c)

3.

Which of the following numbers are NOT co-prime?


(A) 7 and 15
(B) 30 and 415
(C) 12 and 49

4.

Identify the figure which has five faces, eight edges and five corners.

(A)

5.

Which of the following statements is true for a polygon?

(i) The line segments are the sides of the polygon.

(ii) The meeting point of a pair of sides is called vertex.

(iii) The join of any two adjacent vertices is a diagonal.

(A) Only (ii) and (iii)

6.

What is the difference between 40 tens and 4 tenths?


(A) 36
(B) 39.6
(C) 399.6

7.

Which of the following symbols make the expression true?

(B)

(B) (i)(c), (ii)(d), (iii)(a), (iv)(b)


(D) (i)(c), (ii)(d), (iii)(b), (iv)(a)
(D) 81 and 16

(C)

(B) Only (i) and (ii)

(D)

(C) Only (i) and (iii)

230 + ( 420) 140 + 256 78

(D) 399.96

16 + 76 ( 54) 650 + 89

(A) >

8.

Mohit spent 1/6 of his money on a tennis racket, 3/4 of his money on a watch, ` 200 on a book

and had ` 300 left. How much money did he have at first?
(A) ` 5000
(B) ` 7500
(C) ` 6000

9.

The given table shows the weights of some marbles. What is the weight of marble P?

Marbles
Weight in grams

(A) 30 g

(B) <

(D) (i), (ii) and (iii)

Q Q

(C) =

150
(B) 40 g

(D) Can't be determined

70

(D) ` 12000

130

(C) 20 g

100
(D) 10 g

10. The area of a rectangular garden is 70 m 2 and length is 10 m. If it costs ` 80 per metre to fence

the garden, find the total cost of fencing it.


(A) ` 3240
(B) ` 2720

(C) ` 3981

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) ` 4280

13th NCO - Set-A

Logical and analytical reasoning


11. How many unit cubes were added to the solid on the left to obtain the solid on the right?

(A) 14

(B) 12

(C) 28

(D) 10

12. Mohit is facing the police post. What will he be facing if he

Library

turns 270 clockwise and then 135 anticlockwise?


(A) Library

(B) School

(C) Train Station

(D) Mall

School

Park

Mohit

Train Station

Mall

Community
Church
Police Post
Centre

13. Various terms of a letter series are given with missing terms as shown by (?). Choose the missing
terms out of the given options.

A, Z, X, B, V, T, C, R, ?, ?
(B) E, O
(C) Q, E

(A) P, D

(D) O, Q

14. If the first half of the English alphabet is reversed and then next portion of English alphabet is
reversed so as 'A' takes the position of 'M' and 'N' takes the position of 'Z' in English alphabet
series, then which letter will be 6th to the left of 17th letter to the right of 7th letter from the left

end?
(A) U

(B) V

(C) C

(D) D

15. Which of the following nets can be used to form the dice given below?

(A)

(B)

(C)

16. If 'REQUEST' is written as 'S2R52TU', then how will 'ACID' be written?



(A) BDJE
(B) 1394
(C) B3J4

(D)

(D) 1D3E

17. Rohit obtained more marks than Tarun but less than Kabir. Raj obtained more than Vansh but less

than Harshit. Kabir obtained less than Vansh. Who obtained the highest marks?
(A) Kabir
(B) Harshit
(C) Raj
(D) Vansh

18. If P is brother of Q and R is sister of Q, then how is Q related to P?



(A) Uncle
(B) Father
(C) Brother
Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) Can't be determined

13th NCO - Set-A

19. In the given figure, the triangle represents girls, the square represents players and the circle
represents married. The portion in the figure which represents girls, who are players but not
married is the one labelled as ______.
F

A
B

D E
C

(A) A

(B) B

(C) D

(D) E

20. If the positions of the first and second digits are interchanged, then which of the following will be
third if they are arranged in ascending order?
972

(A) 359

(B) 972

526 487 359 251


(C) 526

(D) 487

Computers AND information technology


21. A motion sensing input device by Microsoft for Xbox 360 video game console and Windows PC is
________.

(A) Optical mouse

(B) Kinect

(C) Joystick

(D) Touchpad

22. You have to insert your school logo, your name and your class on all slides of your presentation
in MS-PowerPoint 2010. How should you make sure that the information is added to all slides?
(A) Add this information in the first slide. Then, whenever you add a new slide, this information will be added
to that slide automatically.

(B) Add this information to the slide master. It will be included in all the slides in the presentation.

(C) Add this information in the slide layout. It will be included on all slides.

(D) All of these are correct.

23. What is x86?



(A) It is a type of networking protocol

(C) It is name for a type of a RAM

(B) It is a type of a computer processor


(D) It is a name of a 4GL

24. Your school library has different types of printers connected to the school computer. One day only
one printer was working and the others were being serviced. That day, when you were printing a
story it was not printing. You called library assistant for some help, and, he did something and it
printed the page correctly.




What did the assistant do such that the story printed correctly?
(A) He might have rebooted the computer.
(B) He selected the functional printer in the print dialog.
(C) He rebooted the printer.
(D) None of these

25. Which of the following is an incorrect syntax for the PRINT statement in QBasic?

(i) PRINT text/message

(ii) PRINT text, <any number>

(iii) PRINT <any number>

(iv) PRINT text; <any number>

(v) PRINT
(A) (iv) is incorrect
(C) (i) and (ii) are incorrect

(B) (v) is incorrect


(D) All of these are correct

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

13th NCO - Set-A

26. Match the following QBasic commands with the output they produce.

Column-I

Column-II

(i) PRINT 4 + 5

(a) 1

(ii) PRINT 16 MOD 3

(b) 256

(iii) PRINT 55\11

(c) 9

(iv) PRINT 4^4

(d) 48

(v) PRINT 16*3

(e) 5

(A) (i) (c), (ii) (d), (iii) (e), (iv) (b), (v) (a)
(C) (i) (c), (ii) (e), (iii) (a), (iv) (b), (v) (d)

(B) (i) (c), (ii) (a), (iii) (e), (iv) (b), (v) (d)
(D) (i) (c), (ii) (a), (iii) (b), (iv) (c), (v) (d)

27. Which of the following devices is used for printing high-quality graphics, charts, tables and
diagrams?

(A)

(B)

(C)

(D)

28. Pratik has created a document in MS-Word 2010. He has referred several books and periodicals
while creating the document. He now wants to enter names of sources which he has referred to at
the end of the document, with proper references to the same in the body of the document. Which

of the following should he use?


(A) Footnote
(B) Endnote

29. Find the odd one out.



(A) www.peoplefinders.com

(C) www.google.com

(C) Footer

(D) TOC

(B) www.facebook.com
(D) www.anywho.com

30. Given below is a business card which contains a graphical image which is called the QR-code.
What does the QR-code on the card signify?

(A) The QR-code is the logo of the company. They are into the business of generating QR-codes.
(B) The QR-code contains all relevant information about the company and can be stored in the address book
of a mobile device having a QR-code reader.
(C) The QR-code contains a coded logo of the organization.
(D) None of these

31. Which of the following is NOT a spreadsheet package?



(A) Lotus 1-2-3
(B) Sybase
(C) Quattro Pro
32. Which of the following is NOT an advantage of MICR?

(A) Documents prepared for MICR are difficult to forge.

(B) Banks can process millions of cheques with 100% accuracy.

(C) It can read data even if the document is smudged or crumbled.

(D) It is suitable for inputting large amounts of data.


Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) WingZ

13th NCO - Set-A

33. Some characteristics are mentioned below.


A fast method of inputting large amount of data.

Only suitable for recording one out of a selection of answers.

Only one computer needed to collect and process the data.

Used in processing Lotto tickets and surveys.

These characteristics are of a/an ______.


(A) OCR
(B) OMR

(C) MICR

(D) Barcode reader

34. Identify the input device shown in the image.


(A) Wireless mouse

(B) Ergonomic keyboard

(C) Braille keyboard

(D) Joystick

35. The first digital computer capable of displaying real time text and graphics on video terminal,
which was a large oscilloscope screen, was _______.
(A) Apple I
(B) Whirlwind
(C) Mark I

(D) Cray-I

36. Which of the following is a first commercial computer to use GUI?


(A) Lisa

(B) Altair 8800

(C) Apple II

(D) Cray-II

37. Identify the given logo.


(A) Reddit
(B) Ddig
(C) Twitter
(D) Tweetmeme
38. Which of the following is NOT a valid name of a variable in QBasic?
(A) LETA$

(B) a%b_c

(C) a$b%

(D) a12$

39. DVD+R DL is a type of DVD that provides _____.


(A) Two recordable dye layers on a single sided disc
(B) Multiple recordable layers on a double sided disc
(C) One layer to be recorded twice
(D) Both (B) and (C)
40. Woxi Media SmartPod is a device recently launched that ______.
(A) Allows user to browse internet, download apps, play games etc. on TV
(B) Is both a tablet and smartphone
(C) Can be connected to desktop to watch TV
(D) Is a mp3 player used to listen to music
41. A technology by which user can view a media file in real time, without having to wait for it to be
downloaded is ______.
(A) Video streaming

(B) Video conferencing

(C) Video uploading

(D) Realtime video

42. Which of the following is used to change the position, size and formatting of the slide placeholders
to their default settings in MS-PowerPoint 2010?
(A)

(B)

(C)

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D)

13th NCO - Set-A

43. Which of the following is NOT a function of Personalization in Control Panel of Windows 7?

(A) Change the themes and sounds on your computer.

(B) Change your account picture.

(C) Customize start menu.

(D) Hear text and descriptions read aloud.

44. In MS-Word 2010, Ctrl+5 keyboard shortcut key _______.



(A) Sets 1.5 line spacing
(B) Sets 5 line spacing

(C) Saves the document
(D) Justifies the text
45. Mrs. Pandey, your class teacher is creating a time-table in MS-Word 2010. She is using tables to
create the time-table. While entering names of days, she wishes if those could be in title case, i.e.
the first character of the name be in a capital letter, and that may be done automatically as she
types. You tell Mrs. Pandey that there is a MS-Word 2010 feature which will help her meet this



requirement. How would you help her set this feature in MS-Word 2010?
(A) ReviewAutoCorrect optionsCapitalize names of days
(B) Select Capitalize Each Word from Change Case
(C) FileOptionsProofingAutoCorrect optionsCapitalize names of days
(D) MS-Word 2010 does not support this option

Achievers' section
46. ________ is a minicomputer, ________ is a mainframe computer and ___________ is a supercomputer

respectively.
(A) CDC 160A, IBM zEnterprise, Cray-1
(C) CDC 160A, Cray-1, IBM zEnterprise

(B) Cray-1, CDC 160A, IBM zEnterprise


(D) IBM zEnterprise, CDC 160A, Cray-1

47. Portable printers usually use _____ printing method.



(A) Laser
(B) Dot-matrix
(C) Inkjet

(D) None of these

48. Duo, Pro-HG, Pro Duo are different varieties of a _____.


(A) Zip Disk

(B) CD

(C) DVD

(D) Memory Stick

49. MRAM is a type of RAM that retains data even after power supply is cutoff, what does M stand
for?

(A) Magnetic

(B) Magnetoresistive

(C) Magnified

50. What is pointer trail feature used for in mouse configuration?


(A) It helps you select pointer shape of your choice.

(B) It helps you track mouse cursors more efficiently on small screens.

(C) It helps in changing the speed of mouse pointer.

(D) None of these


SPACE FOR ROUGH WORK

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) Mobile

Class 6
13th

Set B
Year 2013

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

13th NCO - Set-B

MENTAL ABILITY
1.

The line graph shows the number of visitors to a museum


from January to June. The total number of visitors for
the entire year was 2817058. Find the total number of
visitors from July to December.

(A) 856129

(B) 2802028

(C) 2802058

(D) 2802022

2.

How many pairs of parallel lines are there on the given grid?

(A) 0

(B) 1

(C) 2

(D) 3

3.

The length and the breadth of the floor of a room are 8 m 75 cm and 6 m 25 cm respectively. This
floor is to be covered with square marble stones. Find the maximum size of each marble stone so


4.

5.

that the floor can be covered exactly with minimum number of marble stones.
(A) 4 m 360 cm
(B) 4 m 375 cm
(C) 1 m 25 cm
(D) 2 m 250 cm
Replace * by the smallest digit to make it divisible by 11.
(A) 1

(B) 7

(D) 9

Which of the following should be removed to make the adjoining


net as a net of a cube?
(A)

A
C

(B)

(D)

(C)

6.

Arrange the fractions

7 6 7 8 7 * 0
(C) 6

5 1 6 4
(A) 12 , 2 , 11, 7

B
D

5 4 1
6
, ,
and
in decreasing order.
12 7 2
11
4 1 6 5
4 6 5 1
, ,
,
,
,
,
(B)

(C)
7 2 11 12
7 11 12 2

(D)

4 6 1 5
,
, ,
7 11 2 12

7.



Which of the following statements is correct?


(A) The sum of a positive integer and a negative integer is always positive.
(B) Since 10 < 3, therefore |10| < |3|
(C) The sum of two negative integers is always less than each of the integers.
(D) |10 9| = |10| + |9|

8.

Goods weighing 132.95 kg were loaded in a lorry at the first station. At the second station goods
weighing 34.980 kg were loaded. At the third station, goods weighing 98.85 kg were unloaded.

What is the weight of the goods left?


(A) 69.80
(B) 69.080

(C) 96.80

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) 96.08

13th NCO - Set-B


9.

Find the area of the given figure.


(A) 28 cm2

(B) 24 cm2

(C) 32.5 cm2

(D) 31.5 cm2


A

10. Match the following with context to the given figure.


(i) Radius

(a) OA

(ii) Chord

(b) OEB

(iii) Sector

(c) ADA

(iv) Segment
(A) (i)(d), (ii)(a), (iii)(b), (iv)(c)
(C) (i)(a), (ii)(d), (iii)(c), (iv)(b)

(d) AC
(B) (i)(d), (ii)(a), (iii)(c), (iv)(b)
(D) (i)(a), (ii)(d), (iii)(b), (iv)(c)

D
C

O
E

Logical and Analytical Reasoning


11. If ' ' means '+', ' ' means '', O means '' and 'q' means '', then
(64 O 4)

32

12 q 2 q 3

(A) 16

3
2

(B) 28

= _______.
(C) 31

(D) 32

12. Which of the following diagrams represents the best relation between 'strength, anxiety and
intelligence'?
(B)

(A)

(C)

(D)

13. Select a figure from amongst the options which will continue the series, established by five problem
figures.
?

(A)

(B)

(C)

(D)

14. Select a correct mirror-image of the given combination, if the mirror is placed vertically to the
left?

(A)

m 3 On 5 d 7 a 9 y
(B)

(C)

(D)

15. If it is possible to make a meaningful word with the first, the second, the fifth and the sixth letters
of the word erudition, which of the following will be the third letter of that word? If no such
word can be formed, give 'X' as the answer, and if only two such words can be made give answer

'M'. And if more than two such words can be formed, give answer 'N'.
(A) X
(B) M
(C) I
Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) N

13th NCO - Set-B

16. Study the following arrangement of digits, letters and symbols and answer the question given
below.

MK3$RE5F%TUJ8PHBN2IS#A37D4

How many such consonants are there each of which is either immediately preceded by a number

and immediately followed by a symbol?


(A) None
(B) One

(C) Three

(D) Two

17. Kunal starts walking straight facing South. After walking 30 metres he turned to his right, walked
25 metres and turned to his left. Again after walking a distance of 10 metres he turned to his left.

Which direction is he facing now?


(A) West
(B) East

(C) North-East

(D) South-East

18. Study the following information carefully and answer the question given below.

A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circle facing the centre. F is third to the right of C
and second to the left of H. D is not an immediate neighbour of C or H. E is on the immediate
right of A, who is second to the right of G?

Which of the following is the correct position of B with respect to H?

(i) Second to the right

(ii) Fourth to the right

(iii) Fourth to the left


(A) Only (i)
(B) Only (ii)

(iv) Second to the left


(C) Only (iii)
(D) Both (ii) and (iii)

19. The net of a dice is shown.

Which of the following dice cannot be formed using the net?


(A)

(B)

(C)

(D)

20. Which of the following solids has the least number of cubes?

(B)

(A)

(C)

(D)

Computers and information technology


21. Commonly known as Roller plotter, they are used to produce continuous output, such as plotting

earthquake activity.
(A) Drum plotter

(B) Flatbed plotter

(C) Handheld plotter

(D) Laser plotter

22. A gaming mouse that can be used with either the left or right hand is called _____.

(A) Ambidextrous mouse (B) Optical mouse

(C) Wireless mouse
(D) Touchpad
23. I developed a method for machines to record and store information onto punch cards. I later formed

a company that later merged to become IBM. Who am I?


(A) Charles Babbage (B) Blaise Pascal
(C) John Von Neumann (D) Herman Hollerith
Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

13th NCO - Set-B

24. ________ is use of internet to send or post text or images intended to hurt or embarrass another

person.
(A) Cyberbullying

(B) Cybercheat

(C) Cyberhunt

(D) Cyber security

25. Which of the following is NOT a social bookmarking website?


(A)

(B)

(C)

(D)

26. Which of the following devices will protect your computer from outlet power issues?

(A) Power Supply
(B) Surge protector
(C) Inverter
(D) Ammeter
27. Which of the following gives the output as 7 in QBasic?

(A) 15 MOD 2

(B) 15\2
(C) 15/2

(D) Both (B) and (C)

28. The worlds smallest robot flying insect has been recently



demonstrated by Harvard university. What is it called?


(A) Robo-Fly
(B) Flying Robo
(C) Robo insect
(D) None of these

29. Which of the following is NOT a cloud storage?



(A) Google Docs
(B) DropBox

(C) SkyDrive

(D) vStream

30. ________ is mainly used for caches, while _________ is used as the main semiconductor memory

technology.
(A) DRAM, SRAM

(B) SRAM, DRAM

(C) PROM, EEPROM

(D) EPROM, PROM

31. A collaboration software that helps simplify business intelligence, content management, search

and sharing for intranet and internet sites.


(A) Microsoft Publisher

(C) Microsoft Sharepoint

(B) Microsoft InfoPath Designer


(D) Microsoft OneNote

32. Match the following.



Column-I

(i) Chat

Column-II

(a) Information created by a website and stored in your computer used

mainly to know the browsing patterns and preferences.

(ii) Cookie

(b) A way of storing your favourite sites on the internet.

(iii) Bookmark

(c) The capacity of an electronic line to transmit bits per second.

(iv) Bandwidth

(d) A barrier between your computer and the outside world.

(v) Firewall

(e) Real time text based communication using the computer.

(A) (i)(d), (ii)(e), (iii)(b), (iv)(c), (v)(a)


(C) (i)(d), (ii)(a), (iii)(b), (iv)(c), (v)(e)

(B) (i)(e), (ii)(c), (iii)(b), (iv)(a), (v)(d)


(D) (i)(e), (ii)(a), (iii)(b), (iv)(c), (v)(d)

33. While creating a presentation in MS-PowerPoint 2010, you want to make some notes which are
handy while delivering the presentation. Such notes should be added in the ___________. To add

such notes, use the _________ view.


(A) Notes pane, Normal View
(C) Handout pane, Reading View

(B) Handout pane, Normal View


(D) Notes pane, Slide Sorter View

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

13th NCO - Set-B

34. In MS-Word 2010, which of the following is not a type of section break?

(A) Continuous
(B) Text Wrapping
(C) Even and Odd Page (D) Next Page
35. Rohan wants to print his worksheet on paper. The worksheet occupies more content along the
width, and less content along the height of the page. What should he change such that his page

will be printed as desired?


(A) Page Margins
(B) Page Size

(C) Page Orientation

(D) Page Design

36. Match the following QBasic commands with the operations they perform.

Column-I

Column-II

(i) CLS

(a) To accept a value at the time a program is being executed

(ii) PRINT

(b) Assign a value to a variable

(iii) LET

(c) For a non-executable statement in a program

(iv) INPUT

(d) To get a blank screen

(v) REM
(e) Outputs text, numbers or a blank line
(A) (i)(d), (ii)(e), (iii)(b), (iv)(a), (v)(c)
(B) (i)(e), (ii)(d), (iii)(b), (iv)(a), (v)(c)
(C) (i)(e), (ii)(d), (iii)(b), (iv)(c), (v)(a)
(D) (i)(d), (ii)(e), (iii)(c), (iv)(b), (v)(a)

37.



The
(A)
(B)
(C)
(D)

device shown in the figure is known as _______.


Memory card reader
Swipe reader
Biometric machine
Magnetic card reader

38. Match the following MS-PowerPoint 2010 parts.



Column-I

(i) WordArt Styles

Column-II

(a) Has commands to fill default figures with color, to add outlines and

to add special effects to them.

(ii) Shape Styles

(b) Allows you to change shape, add border and add picture effects.

(iii) Picture Styles

(c) Group containing Shapes, Chart and SmartArt.

(iv) Smart Art

(d) Helps add fancy text into the presentation.

(v) Illustrations

(e) Here graphics are grouped into categories like List, Process,

Cycle, etc.

(A) (i)(d), (ii)(a), (iii)(b), (iv)(c), (v)(e)

(B) (i)(d), (ii)(a), (iii)(b), (iv)(e), (v)(c)

(C) (i)(b), (ii)(a), (iii)(d), (iv)(c), (v)(e)

(D) (i)(b), (ii)(e), (iii)(d), (iv)(a), (v)(c)

39. How many transistors are there in Intels Core i7 processor?



(A) 731 billion
(B) 731 million
(C) 731 thousand

(D) 731 hundred

40. Akriti wants to enable Aero peek feature such that all windows become transparent and she can



preview desktop. What steps should she follow to enable Aero peek feature in Windows 7?
(A) Control Panel Action Center Personalization
(B) Control Panel Display
(C) Control Panel Personalization Taskbar and Start menu
(D) None of these

41. What is the output of the given QBasic code?


(A) 3

(B) 5

PRINT 17MOD3
(C) 1

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) 2

13th NCO - Set-B

42. You are working on a project on your computer. The files of the project are in a deeply nested
folder called MyProject. Every time you have to view or update a file in the folder MyProject, you
have to traverse the complete folder hierarchy.

What should you do such that the folder MyProject is readily accessible by you whenever you
want to access files from it, the files hierarchy is not disturbed and you do not have to do any

other housekeeping functions?


(A) Move the folder to C:\.
(B) In Computer icon, traverse and select MyProject. Then drag the folder from the list of files and drop it into
the folders area.
(C) Create a shortcut to MyProject adjacent to the MyProject folder in your computer.
(D) Create a shortcut to MyProject on a removable drive.

43. In a computer, a ________ connector is used to supply power to a CD ROM drive or a hard disk

drive.
(A) DIN

(B) HDMI

(C) Molex

(D) BNC Connector

44. On your Windows 7 laptop with a 15 screen, you want to show more information. You should



____________.
(A) Right click on the desktop, then click display properties, then decrease the Resolution.
(B) Right click on the desktop, then click Screen resolution. In the Screen Resolution dialog, decrease the
Resolution.
(C) Right click on the desktop, then click Screen resolution. In the Screen Resolution dialog, increase the
Resolution.
(D) You cannot pack more information on your screen.

45. What is the name for a thin, credit card size device used principally on laptop computers to expand

capabilities?
(A) PC Card

(B) SD Card

(C) XD Card

(D) None of these

Achievers' section
46. It takes the latest headlines from different websites, and pushes those headlines down to your
computer. It is a technology that is being used by millions of web users around the world to keep
track of their favorite websites.

In the above paragraph we are talking about ________.


(A) RSS
(B) Comments
(C) Forum

47. The given mouse pointer shape means ______.



(A) Normal Select

(C) Text Select

(D) Plug-in

(B) Link Select


(D) Precision Select

48. Match the following.


Column-I

Column-II

(i) Accounting package

(a) MySQL

(ii) Database Management system

(b) Amanda

(iii) Backup Software

(c) Kaspersky

(iv) Antivirus Software

(d) Lotus 123

(v) Spreadsheet
(A) (i)(e), (ii)(a), (iii)(c), (iv)(b), (v)(d)
(C) (i)(e), (ii)(c), (iii)(a), (iv)(b), (v)(d)

(e) Tally
(B) (i)(e), (ii)(a), (iii)(b), (iv)(c), (v)(d)
(D) (i)(e), (ii)(c), (iii)(b), (iv)(d), (v)(a)

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

13th NCO - Set-B

49. How do you open Microsoft Clip Organizer to store clip art, photos, videos and other media to



use
(A)
(B)
(C)
(D)

in the documents?
Start All Programs Microsoft Office Microsoft Clip Organizer
Start All Programs Microsoft Office Microsoft Office Tools Microsoft Clip Organizer
www.office.com Microsoft Clip Organizer
www.office.com Start All Programs Microsoft Office Microsoft Clip Organizer

50. This is an image of a popular game from a powerful


gaming platform. The game is Fieldrunners2. On which of



the
(A)
(B)
(C)
(D)

following platforms was the game first introduced?


BlackBerry
Windows Phone
Android
iOS
SPACE FOR ROUGH WORK

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Class 6
14th

Set A
Year 2014

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

14th NCO - Set-A

Logical Reasoning
1.

Find the mirror image of Fig. (X) from amongst the


given options.

5.

Select a figure from the options in which Fig. (X) is


exactly embedded as one of its part.

A.

Fig. (X)

Fig. (X)

A.

B.

C.

D.

2.

In the following series, how many such numbers are


there which are divisible by 3 or 5, and immediately
followed by a consonant?

M, 19, W, 3, 25, A, 35, 20, 22, 21, 45, H, 47, 48, 9


A. Zero
B. One
C. Two
D. Three

3.

Which of following option figures will continue the


same series as established by the Problem Figures?
Problem Figures

A.

B.

C.

D.

4.

Six persons Raj, Jiya, Rohit, Bani, Sonu and Mohit


are standing in a circle. Jiya is between Mohit and
Rohit, Raj is between Sonu and Bani, Mohit is to the
left of Bani. Who is between Raj and Mohit?

A.
B.
C.
D.

Sonu
Rohit
Bani
Jiya

B.

C.

D.

6.

Select a figure from the options which completes the


Fig. (X).

Fig. (X)

A.

B.

C.

D.

7.

What does the shaded portion indicate in the given


Venn diagram?

A.
B.
C.
D.

Unbreakable plastic bottles


Plastic bottles which are breakable
Breakable plastic but not bottles
Plastic bottles

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

14th NCO - Set-A

8.

There is a certain relationship between fig. (i) and (ii).


Establish the same relationship between fig. (iii) and
(iv) by selecting the figure from the options which
replaces the (?) in fig. (iii).

11. Find the missing character from the given options, if


the same rule is followed in fig. (i) and (ii).

146

(i)

A.

(ii)

(iii)

(iv)

B.

C.

D.

9.

Ayan walks 20 m north from his house, turn right


and walks 10 m, turns left and walks 15 m to reach
his grandfather's house. In which direction is his
grandfathers house from his house?
A.
B.
C.
D.

Fig. (i)

A.

181

B.

160

C.

164

D.

145

113
Fig. (ii)

12. Select a figure from the options which will continue


the series established by the Problem Figures.

346

South-West
North-East
East
North

10. Which of the options completes the given figure


matrix?

A.

B.

C.

D.

13. A set of three figures X, Y and Z showing a sequence


of folding of a piece of paper has been cut. Select a
figure from the options which would closely resemble
the unfolded form of paper.

A.

A.

B.

B.

C.

C.

D.

D.

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

14th NCO - Set-A

14. If MUMBAI is written as ABIMMU, how the word


MARGAO will be written?

15. Find the value of ? in the given series.

A.
B.
C.
D.

OGAMAR
AAGOMR
OGARAM
AAGMOR

E22, J17, O12, ?


A.
B.
C.
D.

S7
T5
T7
T6

Computers and information technology


16. Which of the following is NOT a version of Windows
Vista?



A.
B.
C.
D.

Windows Vista
Windows Vista
Windows Vista
Windows Vista

Ultimate
Starter
Office
Business

A.

B.
C.

D.

Navigate through a long document with the help


of small pictures of each page
Line up objects in the document
Navigate through a structural view of the
document
Align the objects

18. Neha is making a Powerpoint presentation for her


project. She wants to record the time spent by her to
present each slide so that she can use the recorded
timings to advance the slides automatically when
she gives her presentation to her classmates. Which
of the following options will help her to do this in
MS-PowerPoint 2010?

A.

B.

C.

D.

A.

Press and hold the

Shift

key while dragging

a corner sizing handle

17. Thumbnails allows you to _______.


20. In MS-PowerPoint 2010, while resizing, to maintain


the height and width ratio of an object, you should
_______.

B.

Press and click the

C.
D.

middle handle
Click a corner size handle
All of these

Alt

key while dragging a

21. Which of the following statements is correct


about virtual memory of a computer?



A.
B.
C.
D.

It is an extremely large cache memory.


It is an extremely large secondary memory.
It is an illusion of extremely large main memory.
It is a type of memory used in super computers.

22. Which of the following types of tablets are best suited


for people who are in research area and need to work
in harsh natural environment?



A.
B.
C.
D.

Convertible tablet
Slate tablet
Rugged tablet
All of these

23. Identify the following.


I t was introduced by IBM and its primary characteristics


are its capacity and performance.
I t is a data storage device used for storing and
retrieving digital information using platters coated
with magnetic material.
It retains its data even when powered off.

19. When talking about Networking and Internet, what


is a port?

A.

A.
B.
C.

B.

C.

D.

D.

It is an external output device.


It is an input device.
Its the protocol e-mail messages have to be
followed to travel over the Internet.
Its a data connection that allows information
transfer to and from a specific server process.

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

14th NCO - Set-A

24. Which of the following is NOT a category of


microcomputer?

30. Which of the following statements is incorrect


with respect to Windows 7?

A.

B.

C.

D.

A.
B.
C.
D.

PDAs
Tablet computer
Mainframe computer
Desktop computers

25. Identify the following.


I t was developed by Sir Tim Berners-Lee in


1989.
It is a collection of interlinked pages that can be
accessed through the internet.
A. Web pages
B. World Wide Web
C. Website

D.

Search engine

26. Which of the following was a general purpose electromechanical computer developed by Howard Aiken?


A.
B.
C.

ENIAC
MARK-I
ABC

D.

EDSAC

27. Which of the following is the second generation


of supercomputer under the Blue Gene series by
IBM?


A.
B.
C.

Blue Gene/L
Blue Gene/P
Blue Gene/Q

D.

Blue Gene/R

28. Which of the following is NOT a default library in


Windows 7?

A.

Documents

B.

Music

C.
D.

Programs
Videos

A.

B.

C.

D.

31. Which of the following features of Windows 7 is


used to connect your computer to a computer that
is remotely located over a network connection and
allows you to access the files available on remote
computer?

A.

B.

C.

D.

32. Which of the following options of Navigation Pane,


contains the given set of locations/folders in Windows
Explorer of Windows 7?

A.
B.
C.
D.

Documents
Default Programs
Libraries
Favorites

33. Match the MS-PowerPoint 2010 icons given in


Column-I with their functions in Column-II.

Column-I
Column-II

29. Which of the following options is used to hide


the current slide from the presentation and it will
not be shown during the full screen slide show in
MS-PowerPoint 2010?

You can work with open windows, by clicking


one of the window control buttons located on the
far right of the title bar.
You can share your own resources with other
users.
You cannot save the search parameters for later
reuse.
All of these

(a)

(i)

Start slide show from the


current slide

(b)

(ii)

Broadcast slide show

(c)

(iii) Create custom slide show

(d)

A.
B.
C.
D.

(iv) Start slide show from the


first slide
(a)-(i), (b)-(ii), (c)-(iii), (d)-(iv)
(a)-(iv), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(i)
(a)-(iv), (b)-(i), (c)-(ii), (d)-(iii)
(a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(ii)

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

14th NCO - Set-A

34. Which of the following features is highlighted in the


given image of MS-Word 2010?

A.
B.
C.
D.

Research
Comments
Track Changes
Compare

35. Which of the following features is used to apply a


ghosted text behind the content in MS-Word 2010?



A.
B.
C.
D.

Watermark
Bookmark
Citation mark
Document mark

36. Which of the following slide layouts is depicted in


the given screenshot of MS-PowerPoint 2010?

A.
B.
C.
D.

Content with Caption


Two Content
Title and Content
Picture with Caption

37. Which of the following is a CORRECT numeric


variable in QBASIC?



A.
B.
C.
D.

C.

D.

40. What would be the output of the given QBASIC code?



a$ = "Hello"

b$ = "Computer"

c$ = "System"

d$ = a$ + b$ + c$

PRINT d$

A. Strings cannot be added

B. Hello computer System

C. HellocomputerSystem

D. HelloComputerSystem
41. Which of the following picture tools is applied
on figure 1 to transform it into figure 2 in
MS-Word 2010?



A.

B.

C.

D.

A.

B.

C.

D.

A.

B.

Figure 2

A.

B.

+ G

C.

+ C

D.

+ D

43. ______ is the one-touch photo and video messaging


app launched by Instagram.

39. Which of the following options is used to add more


animations to an object which is already animated in
MS-Powerpoint 2010?

Figure 1
Picture Align
Picture Border
Picture Styles
Picture Layout

42. Which of the following key combinations is used


to bring the gadgets to the foreground of active
applications in Windows 7?

Hello@ = 50
Num, A = 10
Num$ = 20
Num = 30

38. Select the odd one out.


A.
B.
C.
D.

Bolt
Taptalk
Snapchat
Mirage

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

14th NCO - Set-A

44. Which of the following statements is INcorrect


about e-mail?

A.

B.

C.

D.

It is a fast and convenient way to communicate


with others via internet.
When you receive an e-mail message, you can
forward it to others without retyping it.
You cannot send an e-mail message to multiple
people simultaneously.
A file sent along with an e-mail message is called
an 'attachment'.

45. Software Giant Microsoft has unveiled specially bundled


Windows 8.1 tablet for private schools in partnership
with Acer, MBD Group and Tata Teleservices on
6th Feb, 2014. This tablet runs on _____ processor.

A.

AMD A8 processor

B.

AMD A7 processor

C.

Intel Quad Core Atom

D.

Intel Quad Core Short

Achievers Section
46. What would be the output of the following QBASIC
code, if user enters Rashi, 11 and 6 respectively for
each input prompt?

48. In MS-Word 2010, given window


appears when the dialog box
launcher in the Styles group of
Home tab is clicked. What are
P, Q and R here?

CLS
INPUT "What is your name?", name$
INPUT "What is your age?", age
INPUT "Enter your class:", class
PRINT "Hello"; name$; "! How are you?"
PRINT
PRINT "You are"; age; "years old"
PRINT
PRINT "You study in class"; class

A.

Hello Rashi! How are you?


You are 11 years old
You study in class 6

B.

Hello Rashi! How are you?


You are 11 year old; you study in class 6

Q-New Style

C.

HelloRashi! How are you?

R-Style Inspector

You are 11 years old

You study in class 6

D.

Hello Rashi how are you?

49. It is best to download and run the _____ on your


computer to analyze your system before upgrading
in Windows 7.

You are 11 years old;


You study in class 6

A.

P-New Style

Q-Manage Styles

R-Style Inspector

P-New Style

B.

Q-Style Inspector

R-Manage Styles

P-Style Inspector

C.

Q-New Style

R-Manage Styles

D.

P Q R

P-Manage Styles

A.

Windows Live Essentials

B.

Windows Experience Index

47. Which of the following options hold in MS-Word


2010?

C.

Windows Upgrading Analysis

D.

Windows Upgrade Advisor

50. Which of the following steps is CORRECT to open


a new window that contains the view of the current
document in MS-Word 2010?

Statement-1 :

option is used to switch to a different

currently opened window of same application.


Statement-2 : The icon given in statement-1 is available


in Review tab.

A.

A.
B.
C.
D.

View tab Document Views group New


Window

B.

View tab Window group New Window

C.

Review tab Window group New Window

D.

Insert tab Window group New Window

Statement-1 is true but statement-2 is false.


Statement-1 is false but statement-2 is true.
Both the statements are true.
Both the statements are false.

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Class 6
14th

Set B
Year 2014

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

14th NCO - Set-B

Logical Reasoning
1.

Identify the wrong term in the series given below.


ZA, DE, HI, OP, PQ

A.
B.
C.
D.

ZA
HI
DE
OP

2.

If SOFTWARE can be coded as TQIUYDSG, then


TYPE is coded as ______.

A.
B.
C.
D.

3.

Which of the following numbers will replace the


question mark in the given below number pattern?
10

21

14

15

28

24

39

There is a definite relationship between fig. (i) & (ii).


Establish the same relationship between fig. (iii) and
(iv) by selecting a suitable figure from the options
which will replace (?) in fig. (iv).

2
3
4
5

4.

If 'Triangle' represents 'literate persons', 'circle'


represents 'women' and 'square' represents 'sportsperson',
then answer the question given below.
5

(ii)

(iii)

A.

B.

C.

D.

7.

Select a figure from the options which will complete


the pattern given in fig. (X).

6
9

3
2

(iv)

56

A.
B.
C.
D.

5.

6.

(i)

East
West
North
South

13

How
A.
B.
C.
D.

A.
B.
C.
D.

SZRG
VBRG
UASF
RXQH

26

Fig. (X)

many sportsperson are women but illiterate?


4
2
13
9

At my house I am facing east, then I turn left and go


10 m straight, then turn right and go 5 m straight, then
I go 5 m straight towards the south and from there
5 m straight towards the west. In which direction am
I from my house?

A.

B.

C.

D.

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

14th NCO - Set-B

8.

Study the following information and answer the


question given below.

(i)
(ii)
(iii)
(iv)
Who

Ankita is taller than Megha.


Ankita is shorter than Beena.
Latika is taller than Garima.
Garima is taller than Beena.
is the tallest of all?

A.
B.

Ankita
Megha

C.

Beena

D.

Latika

9.

Select the correct mirror image of the fig. (X), if the


mirror is placed along MN.
N

12. A cube net is shown below. How many dots will be


on the face opposite the face with 4 dots?

A.
B.
C.
D.

6
2
1
5

13. Select a figure from the options in which Fig. (X) is


embedded as one of its part.

gFi86ML

Fig. (X)

Fig. (X) M

A.

LM68iFg

B.

LM68iFg

C.

D.

A.

B.

C.

D.

gFi86ML

14. Which of the following figures will complete the


series established in the given Problem Figure?
Problem Figure

LM68iFg

10. Study the set of numbers given below and answer the
question which follows :
427 581 839 275 589

Which of the following numbers will be obtained if


the second digit of the greatest number is subtracted
from the second digit of the lowest number after
adding one to each of the numbers?
A.
B.
C.
D.

1
2
3
4

11. Pointing to an old man, Amit said, His son is my


sons uncle. How is the old man related to Amit ?



A.
B.
C.
D.

Brother
Uncle
Father
Grandfather

A.

B.

C.

D.

KN

15. How many m's are preceded by n and followed by


m?




mn
A.
B.
C.
D.

mnnmmnmnmmuumnmnnmmn
1
2
3
4

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

14th NCO - Set-B

Computers and information technology


16. Which of the following architectures is correct
regarding the relationship among hardware, system
software, application software and users of a computer
system?

A.

Users

Application software

System software

Hardware

B.

Users

Hardware

Application software

System software

C.

Users

System software

Hardware

Application software

D.

17. Which of the following features change the inserted


Text Box (as shown in figure 1) into the custom shape
(as shown in figure 2) in MS-PowerPoint 2010?

A.
B.
C.
D.


(a)
(b)
(c)
(d)
A.
B.
C.
D.

Column-I

Column-II
String
(i) %
Integer
(ii) #
Single
(iii) $
Double
(iv) !
(a) - (iii), (b) - (i), (c) - (iv), (d) - (ii)
(a) - (i), (b) - (ii), (c) - (iii), (d) - (iv)
(a) - (iv), (b) - (iii), (c) - (ii), (d) - (i)
(a) - (i), (b) - (iv), (c) - (ii), (d) - (iii)

19. In MS-Word 2010, by switching to Print Layout view


and then pressing Ctrl + Alt and the plus(+) sign on
the numeric pad turns the mouse pointer like this z,
if you use this pointer to click any tool, Customize
Keyboard window is displayed as shown in the figure.
What does this command box displays?

Hardware

Users

Application software

System software

Figure 1
Edit Text
Edit Points
Align
Pagination

18. Match the QBasic data types given in Column-I with


their corresponding symbols given in Column-II.

Figure 2

A.
B.
C.
D.

Actual commands name


Font size of the text
Reveal text formatting
Limited formatting to permitted styles

20. Which of the following options is used to create the


custom slide show of a presentation in MS-PowerPoint
2010?

A.

B.

C.

D.

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

14th NCO - Set-B

21. What is the difference between Volatile and NonVolatile Memory?

27. Match the Windows 7 program icons given in Column-I


with their descriptions in Column-II.

A.
B.

(a)

C.

(b)

D.

(c)

A.
B.
C.
D.

They are both same types of memory.


Volatile memory loses its contents when there is
no electricity while non-volatile memory retains
its content with or without electricity.
Non-volatile memory loses its contents when there
is no electricity while volatile memory retains its
content with or without electricity.
None of these

22. The Illiac IV computer is an example of _________


generation of computer.



A.
B.
C.
D.

First
Second
Third
Fourth

A.
B.
C.
D.

Column-II

(i)

XPS viewer


(ii) Desktop Gadget

Gallery

(a)
(a)
(a)
(a)

(iii) Windows Update

(iii), (b) - (i), (c) - (ii)


(iii), (b) - (ii), (c) - (i)
(ii), (b) - (i), (c) - (iii)
(i), (b) - (iii), (c) - (ii)

28. The given image occurs in ____ tab in MS-PowerPoint


2010.

23. _________ was the first electronic digital programmable


computing device designed by the Engineer Tommy
Flowers.



Column-I

Colossus
ORDVAC
VMS
ABC

A.
B.
C.
D.

Insert
Home
View
Review

29. Which of the following tabs of Windows Task Manager


gives you the information about CPU usage and
memory in Windows 7?

24. Which of the following is the first semiconductor


memory that can be easily rewritten by removing it
from the circuit board and exposing it to an ultraviolet
light to erase the existing data?

30. Which of the following options is NOT present


under Merge group of Table Tools Layout tab which
gets activated when you insert a table in MS-Word
2010?

A.
B.
C.
D.

PROM
EPROM
DRAM
ROM

25. Which of the following paragraph level formatting


controls would you choose if you want to prevent
a paragraph from breaking across two pages in
MS-Word 2010?



A.
B.
C.
D.

Widow/Orphan control
Keep with next
Keep lines together
Page break before

A.
B.
C.
D.

A.

C.

Services
Users
Networking
Performance

B.
D.

31. Select the INCORRECT match of the MS-Word 2010


mail merge functionalities with their icons.

A.


A. Make changes to the list of
 recipients and decide which of
them should receive your letter.

B.


B.

Choose the list of people you


intend to send the letters.

C.

C.

Start mail merge

D.

D.

Create and print envelopes

26. Internet Explorer was developed by ______.

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

14th NCO - Set-B

32. The given image shows a vital component of the first


generation of computers. Identify it.

A.
B.
C.
D.

A.
B.
C.
D.

A.
B.
C.
D.

It works by blanking the screen.


It may also fill the screen with moving images or
patterns when the computer is not in use.

A.

Powersaver

B.

Screensaver

C.

Crtsaver

D.

Energysaver

A.

Google Drive

B.

OneDrive

C.

Dropbox

D.

All of these

38. TRADIC was the first transistorized computer in USA,


manufactured by Bell Labs. Acronym for TRADIC
is ________.

Subtle
Exciting
Dynamic Content
Static Content

34. Which of the following is a utility program developed by


Piriform, that removes unused files from the computer
system and allows Windows to run faster?



37. Which of the following cloud storage devices allows


users the freedom to easily share files between their
Android smartphone and Windows PC, all without
the need for a USB cable?

Integrated circuits
Silicon chips
Transistors
Vacuum tubes

33. Transition effect deals with the entrance and exit


of a slide in a slide show. Which of the following
categories of Transitions is depicted in the given
image of MS-PowerPoint 2010?

Windows Cleaner
Microsoft Cleaner
CDEX
CCleaner

A.

Transistor Durable Computer

B.

Transistor Digital Computer

C.

Transistor Application Digital Computer

D.

Transformer Application Digital Computer

39. Anita has made a presentation which she has to


represent in front of her classmates. But as per the
instructions from her teacher, she is allowed to spend
only 5 minutes time on each slide. Which of the
following options of MS-PowerPoint 2010, will help
her to record the time spent by her on each slide?

35. What is indicated by <> relational operator in


QBASIC?

A.

B.

C.

D.

A.
B.
C.
D.

Equals to
Not equal to
Less than or equals to
Greater than or equals to

36. Identify with the help of image and its properties


given below.

40. ________ is an app that allows students to invite


classmates to share a virtual whiteboard to brain
storm ideas together and view each other's sketches
in real time.

It is a type of computer program designed to prevent


phosphor burn-in on CRT and plasma computer
monitors.

A.

Twoodo

B.

Talkboard

C.

Whiteboard

D.

Hash tag

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

14th NCO - Set-B

41. Which of the following parts of computer CANNOT


be considered as a peripheral device?

A.

B.

C.

D.

A.

B.

C.
D.

A.
B.
C.
D.

Analog procedure
Stored program
Digital process
High-speed computations

44. A Screen reader is a software application that interprets


and identifies what is being displayed on the screen.
Which of the following is a screen reader program
for Microsoft Windows?

42. Which of the following tasks are performed by the


BIOS (Basic Input/Output System) of a computer?

43. The major drawback of the early automatic calculating


machines was that their programmes were wired on
board that made it difficult to modify programs. In
1940s, Dr. John Von Neumann introduced the ______
concept that helped in overcoming hard-wired program
problem.

It initializes and tests the system hardware


components.
Its instructions are stored on a ROM chip on
motherboard.
It connects CPU to the motherboard.
Both A and B

A.
B.
C.
D.

Voiceover
Microsoft reader
JAWS
Microsoft screen

45. Which of the following Google apps allows you to


search the web using the photos you have taken from
your mobile phone?



A.
B.
C.
D.

Google Glass
Google Goggles
Google Web Search
Google Photo Search

Achievers Section
46. System information provides all manner of information
about your system's hardware and software. Which
of the following steps is CORRECT to start System
Information in Windows 7?

A.

type msinfo32

B.

type info32

C.

type ms32

D.

type system32

47. Which of the following statements is true about Gmail


labs?



Statement-1 : It allows users to test new or experimental


features of Gmail.
Statement-2 : It also allows users to enable or disable its
features selectively and provide feedback about them.
A. Only statement-1
B. Only statement-2

C.

Both statement-1 and statement-2

D.

Neither statement-1 nor statement-2

48. Which of the following steps is CORRECT if you


want to add your own quick style sets in MS-Word
2010?

A.

References tab Captions group Change


Style Style Set Save as Quick Style Set
Type any name in save Quick Style Set Choose
Save

B.

Insert tab Themes group Change Set Style


Set Save as Quick Style Set Type any name
in save Quick Style set Choose Save

C.

Home tab Styles group Change Style


Style Set Save as Quick Style Set Type any
name in Save Quick Style Set Choose Save

D.

View tab Styles group Change Style Style


Set Save as Quick Style Set Type and save
in Quick Style Set

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

14th NCO - Set-B

49. What would be the output of given QBASIC code if


user enters the value of A = 1 and B = 5?

CLS

INPUT A

INPUT B

SUM = A + B

Avg = SUM/2

PRINT "SUM="; SUM

PRINT "Average="; Avg

A. SUM= 6

Average= 3

B. A = 1

B=5


SUM = 7

Average = 3

C. A = 1

B=5


SUM = 6

Average = 3


D.

SUM = 6
Avg = 3

50. Identify the following.

A.
B.
C.
D.

It is an app launched by Google.


It allows you to create new presentations and also
to edit the existing presentations that were created
on the web or by an another device.
It enables you to get your presentations from
wherever you are, even without internet
connection.
Google Slides
Google Presentations
Google PowerPoint
PowerPoint Slides

SPACE FOR ROUGH WORK

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

ANSWER KEYS
10THNCO
1. (B)
11. (B)
21. (A)
31. (D)
41. (C)

2. (D)
12. (D)
22. (A)
32. (A)
42. (C)

3. (C)
13. (D)
23. (D)
33. (A)
43. (D)

4. (A)
14. (B)
24. (A)
34. (A)
44. (A)

5. (C)
15. (A)
25. (C)
35. (C)
45. (D)

6. (B)
16. (D)
26. (C)
36. (B)
46. (A)

7. (C)
17. (A)
27. (A)
37. (C)
47. (C)

8. (C)
18. (A)
28. (C)
38. (C)
48. (C)

9.
19.
29.
39.
49.

(A)
(C)
(D)
(A)
(A)

10.
20.
30.
40.
50.

(D)
(A)
(D)
(B)
(C)

7.
17.
27.
37.
47.

8.
18.
28.
38.
48.

(A)
(A)
(A)
(D)
(B)

9.
19.
29.
39.
49.

(B)
(C)
(C)
(B)
(A)

10.
20.
30.
40.
50.

(D)
(A)
(C)
(A)
(B)

7. (B)
17. (D)
27. (A)
37. (C)
47. (B)

8. (B)
18. (D)
28. (A)
38. (D)
48. (B)

9.
19.
29.
39.
49.

(D)
(C)
(D)
(D)
(B)

10.
20.
30.
40.
50.

(C)
(C)
(A)
(B)
(D)

7. (A)
17. (B)
27. (A)
37. (D)
47. (D)

8. (C)
18. (D)
28. (B)
38. (D)
48. (A)

9.
19.
29.
39.
49.

(A)
(C)
(D)
(D)
(C)

10.
20.
30.
40.
50.

(C)
(A)
(A)
(A)
(B)

(C)
(D)
(B)
(A)
(A)

7.
17.
27.
37.
47.

(B)
(B)
(D)
(A)
(C)

8.
18.
28.
38.
48.

(C)
(D)
(B)
(B)
(D)

9.
19.
29.
39.
49.

(C)
(B)
(C)
(A)
(B)

10.
20.
30.
40.
50.

(B)
(A)
(B)
(A)
(B)

(D)
(B)
(B)
(A)
(A)

7.
17.
27.
37.
47.

(C)
(B)
(B)
(C)
(D)

8.
18.
28.
38.
48.

(B)
(D)
(A)
(B)
(B)

9.
19.
29.
39.
49.

(D)
(C)
(D)
(B)
(B)

10.
20.
30.
40.
50.

(D)
(B)
(B)
(C)
(D)

11THNCO
1.
11.
21.
31.
41.

(C)
(B)
(A)
(C)
(A)

2.
12.
22.
32.
42.

(A)
(B)
(C)
(B)
(B)

3.
13.
23.
33.
43.

(C)
(A)
(B)
(B)
(A)

4.
14.
24.
34.
44.

(A)
(D)
(C)
(C)
(C)

5.
15.
25.
35.
45.

(B)
(C)
(A)
(B)
(D)

6.
16.
26.
36.
46.

(D)
(D)
(A)
(D)
(D)

(C)
(C)
(C)
(B)
(B)

12THNCO
SETA
1. (C)
11. (D)
21. (C)
31. (C)
41. (B)

2. (C)
12. (C)
22. (A)
32. (C)
42. (A)

3. (D)
13. (B)
23. (B)
33. (B)
43. (D)

4. (B)
14. (C)
24. (C)
34. (A)
44. (B)

5. (D)
15. (C)
25. (B)
35. (C)
45. (B)

6. (D)
16. (C)
26. (C)
36. (D)
46. (D)

SETB
1. (B)
11. (B)
21. (A)
31. (A)
41. (C)

2. (D)
12. (B)
22. (D)
32. (C)
42. (B)

3. (B)
13. (B)
23. (C)
33. (B)
43. (A)

4. (B)
14. (A)
24. (C)
34. (A)
44. (D)

5. (D)
15. (C)
25. (A)
35. (C)
45. (B)

6. (C)
16. (C)
26. (D)
36. (D)
46. (C)

13THNCO
SETA
1.
11.
21.
31.
41.

(C)
(A)
(B)
(B)
(A)

2.
12.
22.
32.
42.

(D)
(A)
(B)
(C)
(B)

3.
13.
23.
33.
43.

(B)
(A)
(B)
(B)
(D)

4.
14.
24.
34.
44.

(B)
(B)
(B)
(C)
(A)

5.
15.
25.
35.
45.

(B)
(D)
(D)
(B)
(C)

6.
16.
26.
36.
46.

SETB
1.
11.
21.
31.
41.

(D)
(B)
(A)
(C)
(D)

2.
12.
22.
32.
42.

(D)
(D)
(A)
(D)
(B)

3.
13.
23.
33.
43.

(C)
(B)
(D)
(A)
(C)

4.
14.
24.
34.
44.

(B)
(A)
(A)
(B)
(C)

5.
15.
25.
35.
45.

(D)
(D)
(D)
(C)
(A)

6.
16.
26.
36.
46.

14THNCO

1. (D)
11. (D)
21. (C)
31. (D)
41. (C)

2. (B)
12. (B)
22. (C)
32. (D)
42. (B)

3. (D)
13. (D)
23. (B)
33. (C)
43. (A)

4. (C)
14. (D)
24. (C)
34. (A)
44. (C)

SETA
5. (B)
6. (D)
15. (C)
16. (C)
25. (B)
26. (B)
35. (A)
36. (C)
45. (C)
46. (C)

7. (B)
17. (A)
27. (B)
37. (D)
47. (A)

8. (C)
18. (A)
28. (C)
38. (B)
48. (B)

9.
19.
29.
39.
49.

(B)
(D)
(A)
(C)
(D)

10.
20.
30.
40.
50.

(B)
(A)
(C)
(D)
(B)

1. (D)
11. (C)
21. (B)
31. (C)
41. (B)

2. (C)
12. (C)
22. (C)
32. (D)
42. (D)

3. (B)
13. (B)
23. (A)
33. (B)
43. (B)

4. (A)
14. (B)
24. (B)
34. (D)
44. (C)

SETB
5. (C)
6. (D)
15. (C)
16. (A)
25. (C)
26. (B)
35. (B)
36. (B)
45. (B)
46. (A)

7. (A)
17. (B)
27. (D)
37. (D)
47. (C)

8. (D)
18. (A)
28. (D)
38. (B)
48. (C)

9.
19.
29.
39.
49.

(B)
(A)
(D)
(D)
(A)

10.
20.
30.
40.
50.

(C)
(D)
(A)
(B)
(A)

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)