Anda di halaman 1dari 16

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

An English mathematician who invented the slide


rule in 1622.
A. Blaise Pascal
B. Clifford Berry
C. Charges Babage
D. William Oughtred
ANSWER:
D
Built a computer in 1946 at the Institute of Advance
Study (IAS), Princeton, USA, that uses binary
numbers and stores information.
A. Vannevar Bush
B. John Van Neumann
C. John Atannasoff
D. Clifford Berry
ANSWER:
B
An electronic device design to accept data performs
prescribed computational and logical operations at
high speed and output the results of this operation.
A. Compiler
B. Simulator
C. Computer
D. Digital machine
ANSWER:
C
First commercial computer introduce in 1953 that
uses valves.
A. IBM-1400
B. UNIVAC
C. IBM-701
D. ENIAC
ANSWER:
B
The first electronic computer and was completed in
1946.
A. ENIAC
B. UNIVAC
C. EDVAC
D. Whirlwind I
ANSWER:
A
ENIAC was developed at
A. University of Pennsylvania
B. Massachusetts Institute of Technology
C. Cambridge University
D. Bell Laboratories
ANSWER:
A
Who constructed ENIAC and UNIVAC?
A. William Oughtred
B. Presper Eckert and John W. Mauchly
C. John von Neumann
D. William Oughtred and Jon von Neumann
ANSWER:
B
ENIAC consist of how many vacuum tubes?
A. 1,500 tubes
B. 3,575 tubes
C. 13,575 tubes
D. 18,000 tubes
ANSWER:
D
ENIAC could perform _________ additions or up to
_________ multiplications per second.
A. 1,000 / 100
B. 1,500 / 150
C. 3,000 / 300
D. 5,000 / 500

ANSWER:

10. Whirlwind I, develop at Massachusetts Institute of


Technology is capable of _________ operations per
second.
A. 1,000
B. 5,000
C. 10,000
D. 20,000
ANSWER:
D
11. Refers to the increased use of data conversion
circuits as a result of increased application.
A. Op Amps
B. Linear circuit
C. Computers
D. Digital equipment
ANSWER:
C
12. What is a group of circuits that provides timing and
signals to all operations in the computer?
A. Output unit
B. Memory unit
C. Control unit
D. Input unit
ANSWER:
C
13. Refers to the part of computer that performs
mathematical operations.
A. CPU
B. Flip-flop
C. Assembly language
D. ALU
ANSWER:
D
14. What does ALU which carries arithmetic and logic
operations process?
A. Binary coded decimal
B. Hexadecimal numbers
C. Octal numbers
D. Binary numbers
ANSWER:
D
15. What is the smallest part of a computer language?
A. binary
B. byte
C. bit
D. word
ANSWER:
C
16. A digital word consisting of only four bits is called a
A. dibit
B. quad
C. pixel
D. nibble
ANSWER:
D
17. Electronics methodology in solving application
problems using circuits, in which there are only two
possible voltage levels.
A. digital electronics
B. switching techniques
C. state diagramming
D. bistable electronics
ANSWER:
A
18. In digital electronics, there are mainly two possible
voltage levels and these make _____ number
system to be useful in its analysis.

A. binary
B. octal
C. hexadecimal
D. all of the above
ANSWER:
A
19. 1 and 0 in binary number system are used to
represent the two different voltage levels or logic
levels in digital circuits. However, in most
applications, a long string of 1s and 0s occur, and
makes the data presentation nasty. To condense
this long string of 1s and 0s, the ___________
number system is (are) also used.
A. octal
B. decimal
C. hexadecimal
D. all of the above
ANSWER:
D

C. 1101
D. 1111
ANSWER:

27. The code 1011 in BCD is


A. 24
B. Letter A
C. 11
D. Invalid
ANSWER:
D
28. Conversion from binary to octal number system
needs a grouping of bits by
A. Two
B. Three
C. Four
D. Five
ANSWER:
B

20. How many symbols are used in octal digital number


system?
A. 16
B. 4
C. 8
D. 2
ANSWER:
C

29. Convert the given binary number 1010011.01 to


octal system.
A. 511.1
B. 511.2
C. 123.1
D. 123.2
ANSWER:
D

21. How many symbols does hexadecimal digital


number system used?
A. 16
B. 4
C. 8
D. 32
ANSWER:
A

30. What is the hexadecimal equivalent of the binary


number 1010011.01?
A. 53.4
B. 53.1
C. A6.1
D. A6.4
ANSWER:
A

22. What is the equivalent of decimal number 11 in


binary?
A. 1101
B. 1110
C. 1111
D. 1011
ANSWER:
D

31. The most practical way of converting hexadecimal


numbers to binary is to give each number its
_________ equivalent bits.
A. Two
B. Three
C. Four
D. Five
ANSWER:
C

23. Which of the following is not used in hexadecimal


digital symbols?
A. A
B. C
C. H
D. F
ANSWER:
C
24. What is the equivalent of decimal 7 in octal?
A. 21
B. 49
C. 7
D. 14
ANSWER:
C

32. The binary equivalent of the hexadecimal number


ECE.5
A. 1110 1100 1110.0101
B. 1110 1100 1110.101
C. 1101 1100 1101.101
D. 1101 1100 1101.0101
ANSWER:
A
33. Convert (1111 1111 1111 1111)2 to decimal number.
A. 32 767
B. 32 768
C. 65 535
D. 65 536
ANSWER:
C

25. The decimal 36020 is equivalent to hexadecimal


___________.
A. 8CB4
B. 88BC
C. 8BC8
D. 884C
ANSWER:
A

34. Find the sum of binary number 1010 and 0011.


A. 1021
B. 1101
C. 1011
D. 1111
ANSWER:
B

26. What is the equivalent of decimal 14 in binary?


A. 1110
B. 1011

35. Get the sum of (110.1101)2 and (11.01)2.


A. 1010.0101
B. 1010.0001

C. 1101.0101
D. 0111.1010
ANSWER:
B
36. What is the difference between the given binary
numbers, 110.1101 and 11.01?
A. 110.0000
B. 111.1010
C. 11.1010
D. 11.1001
ANSWER:
D
37. Find the radix-minus
(110.1101)2.
A. 111.0010
B. 010.0011
C. 1.001
D. 001.0010
ANSWER:
D

one

complement

of

38. Give the true complements of (1101.1100) 2.


A. 0010.0011
B. 10.0011
C. 10.01
D. 0010.0100
ANSWER:
D
39. Mathematics used in expressing, analyzing, and
designing of digital electronic circuits.
A. Boolean algebra
B. Numerical methods
C. Statistical approach
D. Logical mathematics
ANSWER:
A
40. Method(s) used in simplifying Boolean algebra.
A. Karnaugh map
B. Map-entered variable technique
C. Quine-McCluskey tabular method
D. All of the above
ANSWER:
D
41. Karnaugh map is the most commonly used method
in simplifying Boolean expression or logical
functions. In this method only 1s and 0s are
entered into the table, while ________ includes
variables into the table.
A. Boolean algebra
B. Map-entered variable technique
C. Superposition method
D. Quine-McCluskey tabular method
ANSWER:
B
42. A suitable method in simplifying Boolean
expression when the system deals with more than
six variables.
A. Boolean algebra
B. Karnaugh map
C. Map-entered variable technique
D. Quine-McCluskey tabular method
ANSWER:
D
43. What level is used to represent logic 1 in a negative
logic circuit?
A. negative transition level
B. low level
C. positive transition level
D. high level
ANSWER:
B

44. What level is used to represent logic 0 in a


negative logic circuit?
A. high level
B. low level
C. negative transition level
D. positive transition level
ANSWER:
A
45. _________ is a gate which has two or more low
inputs signals to get a low output.
A. AND
B. Inverter
C. OR
D. NAND
ANSWER:
C
46. What is the logic circuit having two or more inputs
but only output, with high output of any or all inputs
are high, with low output only if all inputs are low?
A. AND gate
B. OR gate
C. NOR gate
D. NAND gate
ANSWER:
B
47. A logic gate whose output is HIGH when a single
HIGH at its input is present.
A. OR gate
B. NOR gate
C. AND gate
D. NAND gate
ANSWER:
A
48. An output of logic zero can be generated by what
logic gate(s) if all inputs are zero?
A. OR gate
B. AND gate
C. NOR gate
D. NAND gate
ANSWER:
A
49. Logic gate that generates an output of logic zero if
and only if all inputs are zero.
A. OR gate
B. AND gate
C. NOR gate
D. NAND gate
ANSWER:
A
50. A solid state device which only gives a 1 output if
all inputs are also 1 is called
A. an AND gate
B. a NAND gate
C. a NOR gate
D. an OR gate
ANSWER:
A
51. Only when all inputs are logic one that this gate can
delver an output of logic one.
A. NOR gate
B. AND gate
C. NAND gate
D. XOR gate
ANSWER:
B
52. A solid state logical device which only gives a 1
output if all inputs are 0 is called a _________
gate.

A. NOT
B. NOR
C. NAND
D. OR
ANSWER:

B. Bi-directional
C. Relay
D. Multiplexing
ANSWER:
D
B

53. To cause a three-state buffer to output 0-1 levels,


the following must be true:
A. The output enable must be false
B. The output enable must be true
C. The information must have been stored in
the buffer
D. The signal OE must be at logic 1
ANSWER:
D

61. Data selector is also called


A. Encoder
B. Decoder
C. Multiplexer
D. Demultiplexer
ANSWER:
C

54. The rapidly flashing logic probe tip tells you that the
logic node being probe
A. Has rapidly changing logic activity
B. Is struck
C. Is at an illegal logic level
D. Has an unstable logic activity
ANSWER:
A

62. _____________ refers to a function of a decade


counter digital IC.
A. Provides one output pulse for every 10
inputs pulses
B. Adding two decimal numbers
C. Producing 10 output pulses for every 1
pulse
D. Decoding a decimal number for display on
seven-segment
ANSWER:
A

55. ______________ is a single bit comparator.


A. Wired OR
B. Exclusive OR
C. NOR gate
D. Exclusive NOR
ANSWER:
D

63. ___________ refers to BCD counter:


A. Decade counter
B. Shift register
C. Frequency divider
D. Binary counter
ANSWER:
A

56. _____________ refers to the class of logic circuit


containing flip-flops.
A. Combinational
B. Sequential
C. Linear
D. Feedback
ANSWER:
B

64. In a system with MOS devices, the main bus


loading factor is likely to be
A. Resistive
B. Current
C. Capacitive
D. Static charge
ANSWER:
C

57. What is the counter that follows the binary


sequence?
A. Binary counter
B. Simplex counter
C. Shift counter
D. Decimal counter
ANSWER:
A

65. When a logic circuit rejects an unwanted signal, this


is termed as ___________.
A. Logic levels
B. Noise margin
C. Power consumption
D. Propagation delay
ANSWER:
B

58. What logic circuit is analogous to a single pole


mechanical selector switch?
A. Decoder
B. Encoder
C. Multiplexer
D. Exclusive OR
ANSWER:
C

66. Speed of a logic circuit is normally expressed as


_________.
A. Logic levels
B. Speed immunity
C. Propagation delay
D. Power consumption
ANSWER:
C

59. An encoder is an MSI (medium-scale-integrated)


circuit that
A. Provides an output code that corresponds
to which of a set of input line is true
B. Provides a storage of a certain number of
binary bits
C. Selects a given output based on binary
input code
D. Provides for delivering one of two or more
inputs to an output
ANSWER:
A

67. What is a multi-wire connection between digital


circuits?
A. Bus
B. Wire wrap
C. Multiplexed cable
D. Cable ribbon
ANSWER:
A

60. _____________ is called the time sharing of one


line with multiplex signals.
A. Simultaneous transmission

68. What is the process used to describe analog-todigital conversion?


A. Binarize
B. Linearize
C. Digitize
D. Analogize
ANSWER:
C

69. What is the process of converting multiple analog


input signals sequentially to digital output?
A. Time division multiplexing
B. Analog to digital conversion
C. Space division multiplexing
D. Pulse code modulation
ANSWER:
A
70. What do you call a circuit that changes pure binary
code into ASCII?
A. Decoder
B. Encoder
C. Demultiplexer
D. Code converter
ANSWER:
D
71. The output pulses of the logic pulser _________.
A. Can damage logic circuits
B. Are too many for the logic probe to
respond to
C. Can only force high nodes to low
D. Can be used to overdrive logic nodes high
or low
ANSWER:
D
72. Circuits used to implement Boolean expression or
equations.
A. Logic gates/circuits
B. Digital circuits
C. Binary circuits
D. All of the above
ANSWER:
D
73. Logic gate whose output is HIGH when one or all of
its inputs is LOW.
A. OR gate
B. NOR gate
C. AND gate
D. NAND gate
ANSWER:
D
74. What logic gate that generates an output of logic
zero (LOW) only when all its inputs are logic one
(HIGH)?
A. OR gate
B. NOR gate
C. AND gate
D. NAND gate
ANSWER:
D
75. Only when all inputs are LOW thus, this logic gate
produces an output of HIGH.
A. NOR gate
B. NAND gate
C. AND gate
D. NOR and NAND
ANSWER:
A
76. A logic gate whose output is logic zero every time
one of its inputs goes to logic one.
A. NOR gate
B. NAND gate
C. XOR gate
D. A and C
ANSWER:
A
77. Gate with HIGH output level every time one of its
inputs goes LOW.

A. NOR gate
B. NAND gate
C. XNOR gate
D. B and C
ANSWER:
B
78. What logic gate that gives an output of logic one if
there is an odd number of 1s at the input?
A. NOR gate
B. NAND gate
C. XOR gate
D. XNOR gate
ANSWER:
C
79. Logic gate that gives a HIGH output when the input
has an even number of 1s.
A. NOR
B. NAND
C. XOR
D. XNOR
ANSWER:
D
80. A circuit that converts the input logic level to its
complement.
A. Inverter
B. NOR gate with all inputs tied
C. NAND gate with all inputs tied
D. All of the above
ANSWER:
D
81. If the fan out of a logic gate is not enough, a/an
___________ should be used.
A. Inverter
B. Amplifier
C. Buffer
D. Isolator
ANSWER:
C
82. A buffer multiplies the number of gates a certain
output can drive, and this can also be used as a/an
A. Voltage follower
B. Current amplifier
C. Isolator
D. All of the above are correct
ANSWER:
D
83. Is considered as a controlled inverter.
A. XOR
B. NOR
C. NAND
D. AND
ANSWER:
A
84. A logic gate that can be wired to function like any
other gate.
A. International gate
B. Flexible gate
C. Variable gate
D. Universal gate
ANSWER:
D
85. Known as universal gates.
A. OR and AND
B. AND and NAND
C. OR and NOR
D. NOR and NAND
ANSWER:
D

86. How many NAND-gates are needed to have an


AND function?
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
ANSWER:
A
87. The number of NAND-gates needed to form an OTgate.
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
ANSWER:
B
88. OR function can be achieved by suing how many
NOR gates?
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
ANSWER:
A
89. Which of the following is the probable output if all
inputs of a TTL gate are binary 1?
A. Determinable
B. Binary 0
C. Binary 1
D. Indeterminate
ANSWER:
B
90. Logic devices are broadly divided or categorized
into two families, bipolar and MOS. What are the
examples of bipolar?
A. RTL and DTL
B. IIL and ECL
C. TTL and HLDTL
D. All of the above
ANSWER:
D
91. CMOS, NMOS, and PMOS belong to MOS family,
what is (are) the significance of these devices?
A. They have lower power dissipation than
bipolar devices
B. They are generally slower than bipolar
devices
C. They are most sensitive to electrostatic
D. All of the above
ANSWER:
D
92. Refers to the ability of logic circuit it withstand noise
superimposed on its input signal.
A. LOW noise immunity
B. HIGH noise immunity
C. Noise immunity
D. Noise figure
ANSWER:
C
93. The number of logic gates of the same family that
can be connected to the input of a particular gate
without degrading the circuit performance.
A. Fan-in
B. Fan-out
C. Input-drive
D. Input noise immunity
ANSWER:
A

94. Refers to the number of logic gate of the same


family that can be driven by a single output of a
particular logic gate.
A. Output drive
B. Output noise margin
C. Fan-in
D. Fan-out
ANSWER:
D
95. A bipolar logic family that uses resistors as its input
circuit.
A. RTL
B. DTL
C. ECL
D. TTL
ANSWER:
A
96. Logic family that uses diodes and transistors as its
circuit elements. This logic family is more resistant
to noise than RTL.
A. DTL
B. TTL
C. ECL
D. I2L or IIL
ANSWER:
A
97. A logic circuit family with a supply voltage of 25 V,
and are generally used in industry where machinery
causes electrical noise and large power line
transients to occur.
A. HLDTL
B. 74HXX
C. NMOS
D. CMOS
ANSWER:
A
98. A variation of transistor-transistor-logic (TTL)
wherein transistors base and collector junctions are
clamped with a Schottky diode.
A. ECL
B. STTL
C. I2L
D. CML
ANSWER:
B
99. In a transistor-transistor logic (TTL), if the base
collector junction of a transistor is clamped with a
Schottky diode it becomes Schottky TTL. What is
the significance of having this diode?
A. It increases the switching speed
B. It decreases the power dissipation
C. It increases the noise margin
D. It increases the fan-out
ANSWER:
A
100. Which of the bipolar logic circuits is the fastest?
A. TTL
B. STTL
C. SCTL
D. ECL
ANSWER:
D
101. Other name of emitter-coupled logic (ECL).
A. CML
B. CSL
C. NSL
D. All of the above
ANSWER:
D

102. Of all bipolar logic families, TTL is widely used.


What do you think is (are) the reason(s) why?
A. Its speed is just enough for most
applications
B. Its power consumption/dissipation is
manageable
C. It has a good noise immunity
D. All of the above
ANSWER:
D
103. Of the MOS logic family, which is the fastest?
A. PMOS
B. NMOS
C. CMOS
D. VMOS
ANSWER:
C
104. PMOS are generally supplied with a voltage up to
A. 5.5 V
B. 12 V
C. 15 V
D. 24 V
ANSWER:
D
105. CMOS are normally supplied a voltage up to what
value?
A. 5.5 V
B. 12 V
C. 15 V
D. 24 V
ANSWER:
C
106. PMOS and CMOS have normally different supply
requirements. However, both can be operated from
the same power supply provided it should be up to
the CMOS limitation (15 V). CMOS output can drive
directly PMOS inputs, but not PMOSs output to
CMOSs input. How do you interface PMOS to
CMOS?
A. By providing a pull-down resistor at the
interconnection (PMOS output to CMOS
input)
B. By providing a pull-up resistor at the
interface
C. By inserting a series limiting resistor
between PMOS output and CMOS input
D. By interfacing through an open-collector
transistor configuration
ANSWER:
A
107. NMOS can be interfaced to CMOS by providing a
A. Pull-up resistor
B. Pull-down resistor
C. Limiting resistor
D. Coupling capacitor
ANSWER:
A
108. A digital IC whose output transistor has no internal
pull-up resistor.
A. Open-collector configuration
B. Open-emitter configuration
C. Totem-pole output
D. Tri-sate output
ANSWER:
A
109. In digital ICs, such as buffers and registers, what
output configuration is used if they are intended for
busing?
A. Totem-pole

B. Tri-state output
C. Complementary
D. Open-collector
ANSWER:
B
110. The output configuration of most CMOS ICs.
A. Totem-pole
B. Open-source
C. Darlington
D. Complementary
ANSWER:
D
111. In TTL ICs, which input configurations gives a highinput impedance at both logic states (HIGH and
LOW state)?
A.
MET
B.
Input with kicker transistor
C.
Diode cluster input
D.
Substrate PNP input
ANSWER:
D
112. What is the purpose of the internal clamping diodes
at the input of a logic circuit?
A.
To minimize negative ringing effects
B.
To minimize positive ringing effects
C.
To regulate the input signal
D.
To protect reverse-polarity connection
ANSWER:
A
113. In TTL ICs with more than one gate available,
sometimes not all gates are used. How ill you
handle these unused gates?
A.
Force the output to go LOW
B.
Force the output to go HIGH
C.
Provide pull-down resistors to all inputs
D.
Provide all inputs with pull-up resistors
ANSWER:
B
114. How ill you handle unused inputs in a logic gate/
logic IC?
A.
Leave them floating
B.
Pull them down
C.
Pull them up
D.
Pull them down or up, depending on circuit
function
ANSWER:
D
115. What is the memory element used in clocked
sequential logic circuit?
A.
Gates
B.
Flip-flop
C.
Static-RAM
D.
Read-only memory
ANSWER:
B
116. A static memory will store information
A.
As long as power is applied to the memory
B.
Even when power is not applied to the
memory
C.
As long as power is applied and the
memory is refreshed periodically
D.
When power is applied at regular intervals
ANSWER:
B
117. What is the reason why more cells can be stored in
a given area with dynamic cells?
A.
They consume less power
B.
They are similar
C.
They are larger

D.
They travel faster
ANSWER:
B

C.
Zero or No
D.
Yes or No
ANSWER:
A

118. A ______________ is a solid state memory device,


which depends on the magnetic polarization of
domains, usually in a garnet type material.
A.
Magnetic disk
B.
Magnetic core
C.
Magnetic bubble
D.
Magnetic drum
ANSWER:
C

127. _____________ is a byte data stored in a memory


location.
A.
8 bits
B.
Character
C.
4 bits
D.
Memory word
ANSWER:
D

119. ______________ are non-semiconductor devices


still used in digital memories.
A.
Gates
B.
Flip-flops
C.
Relay
D.
Magnetic cores
ANSWER:
D

128. _____________ is called retrieving data from


memory.
A.
Accessing
B.
Getting
C.
Encoding
D.
Reading
ANSWER:
A

120. The density of data recorded on magnetic tape is


measured in
A.
Bit stuffing rate
B.
Bit error rate
C.
Bits per inch
D.
Bits per second
ANSWER:
C

129. ____________ can erase EPROMS.


A.
Applying a 21-volt pulse
B.
Applying ultraviolet rays
C.
Turning off the power
D.
Blowing fuse
ANSWER:
B

121. A memory circuit that has 9 address inputs has how


many storage locations?
A.
1024
B.
256
C.
512
D.
Not determined by sets of input
ANSWER:
C
122. Clock periods are measured from ___________.
A.
The high level to the low level
B.
The low level to the high level
C.
Similar points on the clock waveform
D.
The clock pulse at 50% of its low or high
levels
ANSWER:
C
123. Determine which item is not a storage device.
A.
Card readers
B.
CD-ROM
C.
Diskettes
D.
Magnetic tape
ANSWER:
A
124. What is the function of flip-flop as logic element?
A.
Stores binary data
B.
Generates clock signal
C.
Relay data
D.
Makes decision
ANSWER:
A
125. _____________ is not a type of flip-flop.
A.
RS
B.
Latch
C.
D
D.
Register
ANSWER:
D
126. What is the higher voltage level in digital gates and
flip-flop circuits?
A.
Yes or One
B.
One or Zero

130. ___________ is a segment register which normalcy


access variables in the program.
A.
Extra
B.
Stack
C.
Data
D.
Code
ANSWER:
B
131. ____________ is a storage device used to
accommodate a difference in rate of flow of data or
time of occurrence of events when transmitting from
one device to another.
A.
Accumulator
B.
Buffer
C.
Modem
D.
Register
ANSWER:
B
132. _____________ is a device that stay on once
triggered and store one or two conditions as a
digital circuit.
A.
Gate
B.
Latch
C.
Integrator
D.
Oscillator
ANSWER:
B
133. The typical number of bits per dynamic memory
location is
A.
1
B.
8
C.
2
D.
16
ANSWER:
A
134. ______________ is an output applied to Read Only
Memory (ROM).
A.
Multiplexer
B.
Address
C.
Input code
D.
Data
ANSWER:
B

135. ____________ is a kind of memory where only


manufacture can store program and has s group of
memory locations each permanently storing a word.
A.
ROM
B.
SOS memory
C.
RAM
D.
Hard memory
ANSWER:
A
136. In shift registers made up of several flip-flops, the
clock signal indicates ________.
A.
A bit of information stored in flip-flop
B.
Information of time
C.
What time is it
D.
When to shift a bit of data from input of the
flip-flop to the output
ANSWER:
D
137. What do you call the duration within it takes to read
the content of a memory location after it has been
addressed?
A.
Execution time
B.
Data rate
C.
Cycle time
D.
Access time
ANSWER:
D
138. A static memory generally contains
A.
Row and column decoders
B.
No decoders
C.
Row decoders
D.
Column decoders
ANSWER:
A
139. ___________ is called a memory device which
holds fixed set of data in a circuit.
A.
RAM
B.
Register
C.
Logic
D.
ROM
ANSWER:
D
140. An interval required to address and read out
memory word.
A.
Propagation delay
B.
Pulse duration
C.
Setting time
D.
Access time
ANSWER:
D
141. ___________ refers to a circuit that stores pulses
and produces an output pulse when specified
numbers of pulses are stored.
A.
Counter
B.
Register
C.
Flip-flop
D.
Buffer
ANSWER:
A
142. A dynamic memory will store information
A.
As long as power is applied to the memory
B.
As long as power is applied and the
memory is refreshed periodically
C.
Even when power is not applied to the
memory
D.
When power is applied at regular interval
ANSWER:
B

143. Several gates combined to form the basic memory


element.
A.
Multivibrator
B.
Register
C.
ROM
D.
Flip-flop
ANSWER:
D
144. An RS flip-flop constructed from NOR-gates would
have an undefined output when the inputs R/S
combinations are
A.
LOW / LOW
B.
LOW / HIGH
C.
HIGH / LOW
D.
HIGH / HIGH
ANSWER:
D
145. When a flip-flop is constructed from two NANDgates, its output will be undefined if the R/S inputs
are
A.
LOW / LOW
B.
LOW / HIGH
C.
HIGH / LOW
D.
HIGH / HIGH
ANSWER:
A
146. A flip-flop whose output is always the same as its
input. This is sometimes used as delay element.
A.
RS flip-flop
B.
D flip-flop
C.
T flip-flop
D.
JK flip-flop
ANSWER:
B
147. Flip-flop that changes state every time the input is
triggered.
A.
RS flip-flop
B.
Master slave flip-flop
C.
T flip-flop
D.
JK flip-flop
ANSWER:
C
148. Flip-flop arrangement, such that the first receives its
input on the positive edge of a clock pulse, and the
other receives its input from the output of the first
during the negative edge of the same pulse.
A.
Clocked RS flip-flop
B.
Clocked JK flip-flop
C.
Cascaded flip-flop
D.
Master/slave flip-flop
ANSWER:
D
149. Combination of flip-flop, arranged so that they can
be triggered at the same time.
A.
Clocked flip-flop
B.
Delayed flip-flop
C.
Sequential flip-flop
D.
Asynchronous flip-flop
ANSWER:
A
150. A flip-flop without an undefined output state
condition whatever the input combination is
A.
JK flip-flop
B.
T flip-flop
C.
D flip-flop
D.
All of the above
ANSWER:
D
151. Group of flip-flops used to store more bits.

A.
Register
B.
ROM
C.
PROM
D.
All of the above
ANSWER:
A
152. Sequential access digital memory uses what
storage circuit?
A.
Parallel register
B.
Shift register
C.
Dynamic RAM
D.
EEPROM
ANSWER:
B
153. Memory whose contents are lost when, electrical
power is removed.
A.
Nonvolatile
B.
Temporary
C.
Dynamic
D.
Volatile
ANSWER:
D
154. One of the following can program PROMs.
A.
Biasing bipolar transistor
B.
Blowing fuse
C.
Effusing input
D.
Charging a gate
ANSWER:
B
155. Type of memory wherein the data are permanently
stored. Usually the storing of data is done during
manufacturing of the component.
A.
ROM
B.
PROM
C.
EPROM
D.
EEPROM
ANSWER:
A
156. A semiconductor memory device in which data can
be stored after fabrications.
A.
PROM
B.
EPROM
C.
EEPROM
D.
All of the above
ANSWER:
D
157. A type of ROM that allows data to be written into
the device by a programmer. After it has been
programmed it cannot be reprogrammed again.
A.
PROM
B.
EPROM
C.
EEPROM
D.
A and B above
ANSWER:
A
158. What memory device that can be programmed, and
reprogrammed after the old programs are erased
usually by an ultraviolet light?
A.
EEPROM
B.
EPROM
C.
RPROM
D.
B and C
ANSWER:
D
159. A variation of PROM, wherein its stored data can be
erased by electrical signal instead of ultraviolet
light.
A.
EEPROM
B.
Dynamic ROM

C.
RAM
D.
EEPROM and dynamic RAM
ANSWER:
A
160. A nonvolatile memory
A.
ROM
B.
PROM and RPROM
C.
EPROM and EEPROM
D.
All are correct
ANSWER:
D
161. What is the time interval to undertake a refresh
operation in a typical dynamic RAM?
A.
2 ms
B.
200 ms
C.
50 microsec.
D.
22 microsec.
ANSWER:
A
162. Semiconductor-based, volatile data storage device
that can be written and read randomly.
A.
RAM
B.
PROM
C.
EPROM
D.
EEPROM
ANSWER:
A
163. Random access memory that needs recharging of
capacitors.
A.
SRAM
B.
DRAM
C.
Dynamic storage
D.
A and B
ANSWER:
B
164. Dynamic RAM (DRAM) uses capacitor as its data
storage element, while static RAM (SRAM) uses
what?
A.
Inductor
B.
Magnet
C.
Register
D.
Flip-flop
ANSWER:
D
165. Type of memory that is formed by a series of
magnetic bubbles at the substrate.
A.
Magnetic disk
B.
Bubble sort
C.
Bubble chart
D.
Bubble memory
ANSWER:
D
166. Non-semiconductor digital memory device.
A.
Magnetic core
B.
Magnetic domain
C.
Saturable core
D.
Ferromagnetic domain
ANSWER:
A
167. A hardware used to program a PROM.
A.
Microcomputer
B.
Data loader
C.
Encoder
D.
PROM programmer
ANSWER:
D
168. Computer hardware device constructed to perform
shifting of its contained data.
A.
Parallel register

B.
Serial to parallel register
C.
Shift register
D.
ALU
ANSWER:
C

B.
Demodulation
C.
Demodifier
D.
Demultiplexer
ANSWER:
D

169. Register wherein data can be serially inputted,


while the output can be retrieved in parallel manner.
A.
Serial to parallel register
B.
Parallel storage
C.
Parallel to serial register
D.
Serial register
ANSWER:
A

176. An electronic counter in which bistable units are


cascaded to form a loop.
A.
Ring counter
B.
Twisted ring counter
C.
UP/DOWN counter
D.
Bistable counter
ANSWER:
A

170. Digital device similar to that of a ROM and whose


internal connections of logic arrays can be
programmed by passing high current through
fusible links.
A.
PLA
B.
PAL
C.
APL
D.
A and B
ANSWER:
D

177. What is formed when the complemented output of


the last stage of a shift register is fed back to the
input of the first stage?
A.
Ring counter
B.
Twisted ring counter
C.
Decade counter
D.
UP/DOWN counter
ANSWER:
B

171. What is the difference between a read only memory


(ROM) and a programmable logic array (PLA)?
A.
All input combinations of a ROM produce
an output, while in a PLA, some input
combinations do not affect the output.
B.
Only the OR-functions in a ROM are
programmable, whereas in a PLA, both
OR and AND-functions are programmable.
C.
In ROM, all the possible states must be
programmed, while not all for a PLA.
D.
All of the above
ANSWER:
D
172. The difference between a programmable logic array
(PLA) and a programmable array logic (PAL) is that,
A.
With
PLA,
only
OR-gates
are
programmable, whereas both OR and
AND gates are programmable in PAL
B.
With PLA, both OR and AND-gates are
programmable, while in PAL only OR-gate
is programmable
C.
With PLA, both OR and AND-gates are
programmable, while in PAL, only ANDgate is programmable
D.
Only AND-gate is programmable with PLA,
whereas both OR and AND-gates are
programmable for PAL
ANSWER:
C
173. A circuit used for selecting a single output from
multiple inputs.
A.
Universal logic module (ULM)
B.
Demultiplexer
C.
Tri-state
D.
Logic array
ANSWER:
A
174. Another name for universal logic module (ULM)
A.
Multiplexer
B.
Decoder
C.
Coder
D.
Shift register
ANSWER:
A
175. A device/circuit used to separate two or more
signals from one line.
A.
Decoder

178. A digital circuit that produces logic 1 output pulse


for every 10 input pulses.
A.
Decade scaler
B.
Divider
C.
Chopper
D.
Multiplexer
ANSWER:
A
179. Binary codes are converted into ASCII by what
circuit?
A.
Decoder
B.
Demultiplexer
C.
Degenerator
D.
Code converter
ANSWER:
D
180. The technical term used when
converted from analog-to-digital.
A.
Digitize
B.
Quantize
C.
Coded
D.
All of the above
ANSWER:
A

signals

are

181. ________________ is a sequence of instructions


that tells the computer machine on how available
data shall be processed.
A.
Program
B.
RAM
C.
Command
D.
Flowchart
ANSWER:
A
182. Diagram showing procedures that are followed, and
actions taken is called
A.
Functional block diagram
B.
Circuit diagram
C.
Flow chart
D.
Schematic diagram
ANSWER:
C
183. What is the medium of communication with a
computer where programs are written in
mnemonics?
A.
Assembly language
B.
High level language
C.
Machine language

D.
Low-level language
ANSWER:
C
184. A _________ a program which converts instruction
written in a source language into machine code,
which can be read and acted upon by the computer.
A.
Source code
B.
Assembler
C.
Application software
D.
Compiler
ANSWER:
B
185. A detailed step by step set of direction telling a
computer exactly how to proceed to solve a specific
problem or process as specific task.
A.
Sequence
B.
Flow chart
C.
Computer program
D.
Process
ANSWER:
C
186. What is a program that translated English-like word
of high-level language into the machine language of
a computer?
A.
Compiler
B.
Assembler
C.
Monitor program
D.
Interpreter
ANSWER:
A
187. ___________ is a software that converts a high
level language program into machine or assembly
language program.
A.
ALU
B.
Cross-assembler
C.
Compiler
D.
CPU
ANSWER:
C
188. The purpose of the fetch cycle in a computer is to
____________.
A.
Obtain instruction
B.
Obtain input data
C.
Obtain memory data
D.
Implement a specific operation
ANSWER:
A
189. _____________ refers to a program that translates
and then immediately executes statements in a
high level language.
A.
Interpreter
B.
Synchronous
C.
Interface
D.
Operating system
ANSWER:
A
190. A _____________ is an instruction in a source
language that is to be replaced by a defined
sequence of instructions in the same source
language.
A.
Statement
B.
Source code
C.
Mnemonic
D.
Macro-instruction
ANSWER:
D
191. A very high-dense and probably the most versatile
integrated circuit used in digital electronics. It is

known to function as the central processing unit of


most computer applications.
A.
Microcomputer
B.
Micro-integrated
C.
Macro-integrated
D.
Microprocessor
ANSWER:
D
192. The smallest computer in terms of physical size
A.
Microcomputer
B.
Minicomputer
C.
Mainframe
D.
Host computer
ANSWER:
A
193. A logic/digital circuit that generates an output code
for every input signal.
A.
Enhancer
B.
Compressor
C.
Encoder
D.
Decoder
ANSWER:
C
194. What code that gives each digit of a decimal
number with a corresponding binary equivalent?
A.
Binary code
B.
Gray code
C.
ASCII
D.
Binary coded decimal
ANSWER:
D
195. Which of the code below is considered as
minimum-change code?
A.
Gray code
B.
ASCII
C.
BCD
D.
ARINC
ANSWER:
A
196. A 7-bit alphanumeric code that is widely used
A.
Gray code
B.
ASCII
C.
BCD
D.
ARINC
ANSWER:
B
197. The op-code of a computer instruction
A.
Mnemonic
B.
Bionic
C.
Operand
D.
Program
ANSWER:
A
198. An instruction that causes the program to go
another task.
A.
FLIP
B.
SUB
C.
JUMP
D.
MOVE
ANSWER:
C
199. An instruction that can move data from memory to
the accumulator.
A.
FETCH
B.
MOVE
C.
ACC
D.
LOAD
ANSWER:
D

200. An instruction tat moves data from accumulator to


the memory
A.
FETCH
B.
MOVE
C.
STORE
D.
LOAD
ANSWER:
C
201. Part of the instruction cycle where the instruction is
moved from memory to the instruction register.
A.
ACC
B.
FETCH
C.
MOVE
D.
CLI
ANSWER:
B
202. An instruction, which means clear the interrupt
mask.
A.
ACC
B.
DEL
C.
CANCEL
D.
CLI
ANSWER:
D
203. Refers to a condition wherein the result of an
arithmetic operation is more negative than the
capacity of the output register.
A.
Error
B.
Negative infinite
C.
Overflow
D.
Underflow
ANSWER:
D
204. Refers to a condition wherein the result of an
arithmetic operation is more than the capacity of the
output register.
A.
Error
B.
Infinite
C.
Overflow
D.
Underflow
ANSWER:
C
205. Machine instructions represented by mnemonics is
considered as
A.
Machine language
B.
Personal language
C.
Assembly language
D.
Coded language
ANSWER:
C
206. The first generation language of instruction, and is
considered as the most primitive instruction that
can be given to a computer.
A.
Machine language
B.
Assembly language
C.
COBOL
D.
4GL
ANSWER:
A
207. COBOL, FORTRAN, and ALGOL are examples of
A.
Machine language
B.
Assembly language
C.
High-level language
D.
4GL
ANSWER:
C
208. An advanced programming language,
advanced than high-level language.
A.
Machine language

more

B.
Assembly language
C.
High-level language
D.
4GL or 4th generation language
ANSWER:
D
209. Translator from high-level program to machine
instructions
A.
Assembler
B.
Converter
C.
Encoder
D.
Compiler
ANSWER:
D
210. Translates source program to object program
A.
Assembler
B.
Converter
C.
Encoder
D.
Compiler
ANSWER:
D
211. Assemble language to machine language translator
A.
Assembler
B.
Converter
C.
Compiler
D.
Transponder
ANSWER:
A
212. A program in a programming language, as written
by the programmer.
A.
Source program
B.
Object program
C.
Machine program
D.
Original program
ANSWER:
A
213. A source program can run in computer only after
translation into a machine code by a compiler. This
machine code is referred as the
A.
Source program
B.
Object program
C.
Interpreter
D.
Mnemonic
ANSWER:
B
214. A program that can read a source program in highlevel language, translates, and executes the
statement in one operation.
A.
Mnemonic
B.
Object program
C.
Interpreter
D.
Assembler
ANSWER:
C
215. A sequence of instructions or statements designed
to tell the computer how to carry out a particular
processing task.
A.
Software
B.
Hardware
C.
Assembler
D.
Program
ANSWER:
D
216. The instructions and data in a computer system is
referred to as
A.
Software
B.
Hardware
C.
Program
D.
CPU
ANSWER:
A

217. Refers to digital interface in which data


characteristics are individually synchronized and
may be sent at a time.
A.
Half-duplex
B.
Asynchronous
C.
Synchronous
D.
Simplex
ANSWER:
B
218. A network facility used to connect individual similar
network segments forming a larger extended
network is called _________.
A.
Routers
B.
Relays
C.
Repeaters
D.
Bridges
ANSWER:
C
219. What is the circuit that detects bit error in binary
characters?
A.
Decoder
B.
Parity detector
C.
Server
D.
Comparator
ANSWER:
B
220. A device that enables users to transmit computer
data and fax messages along telephone lines
A.
Converter
B.
Facsimile
C.
Demodulator
D.
Modem
ANSWER:
D
221. What do you call the devices that allow computers
to communicate with other computers through
telephone lines or radio frequency?
A.
Modems
B.
Disk
C.
Mouse
D.
Super computers
ANSWER:
A
222. What network facility used to interconnect distinct
networks physically?
A.
Relays
B.
Routers
C.
Repeaters
D.
Bridges
ANSWER:
D
223. Files in E-mail communication are send thru
____________.
A.
Disk
B.
Mailbox
C.
Wires
D.
Attachment
ANSWER:
D

A.
Cluster
B.
Network
C.
Cascading
D.
Bonding
ANSWER:
B
226. A network classification that is usually built and
owned by a single company or governmental
organization.
A.
Private data network
B.
Public data network
C.
Switched network
D.
Node
ANSWER:
A
227. A network that is built and owned by a common
carrier.
A.
Public data network
B.
Private data network
C.
Leased line network
D.
Node
ANSWER:
A
228. Network configuration that let computers share their
resources.
A.
Peer-to-peer network
B.
Hierarchical network
C.
Permanent virtual circuit
D.
Local Area Network
ANSWER:
A
229. A computer network configuration that makes the
host computer manages a network of dependent
terminals.
A.
Hierarchical network
B.
Peer-to-peer network
C.
Local Area Network
D.
Wide Area Network
ANSWER:
A
230. A network switching that creates a dedicated
temporary connection between computers in a
network.
A.
Circuit switching
B.
Message switching
C.
Packet switching
D.
Virtual switching
ANSWER:
A
231. The component that provides control or supporting
services for other computers, terminals, or devices
in a network.
A.
Host
B.
Communications controller
C.
Cluster controller
D.
Interface equipment
ANSWER:
A

224. The first recipient in E-mail communication.


A.
Host
B.
Mail box
C.
Computer
D.
Disk
ANSWER:
A

232. It is a type of computer networking technology that


is used to connect computers that are located
within the same room, building, or complex.
A.
Internet
B.
Intranet
C.
Local area network
D.
Wide area network
ANSWER:
C

225. The interconnections of computers, terminals, and


other equipment.

233. It is a fast computer with a large amount of


secondary storage, to which all of the other

computers in a network have access for data


storage and retrieval.
A.
Mainframe
B.
Maincomputer
C.
File server
D.
Workstation
ANSWER:
C
234. It is also known as cooperative processing that
involve using two or more networked computers to
perform an application task.
A.
Client computing
B.
Server computing
C.
Distributed processing
D.
Client/server computing
ANSWER:
D
235. A type of server that allows multiple users to take
advantage of a single printing device.
A.
Printer server
B.
Client server
C.
Network server
D.
File server
ANSWER:
A
236. This topology is the most efficient centralized
network for a small company
A.
Bus
B.
Ring
C.
Tree
D.
Star
ANSWER:
D
237. It is the other term that is used to refer to a central
device into which each node of a star network is
directly connected.
A.
Hub
B.
Central pointer
C.
Router
D.
Repeater
ANSWER:
A
238. It is simply the term that is used to refer to an I/O
device that relies entirely on the host computer for
processing.
A.
Keyboard
B.
Terminal
C.
Monitor
D.
Mouse
ANSWER:
B
239. Workstations in a star network that can operate
without storage devices.
A.
Diskless
B.
Wireless
C.
Disked
D.
Wired
ANSWER:
A
240. A ___________ network requires that message
travel around the ring to nthe desired destination.
A.
Star
B.
Bus
C.
Tree
D.
Ring
ANSWER:
D
241. Networks that transmit data across town using
electromagnetic signals are called ____________.
A.
LANs

B.
WANs
C.
MANs
D.
All of the above
ANSWER:
C
242. The process of choosing a terminal on a network to
receive data is called _______.
A.
Polling
B.
Selection
C.
Contention
D.
Option
ANSWER:
B
243. A microcomputer attached to a network requires a
__________.
A.
Dongle
B.
Network interface card
C.
RS-232
D.
Software
ANSWER:
B
244. To ___________ is to send a file to a remote
computer
A.
Upload
B.
Download
C.
Call
D.
Transmit
ANSWER:
A
245. To ___________ is to receive a file from a remote
computer.
A.
Upload
B.
Download
C.
Call
D.
Transmit
ANSWER:
B
246. It is term that is used to describe the conventions of
how network components communicate with each
other.
A.
Network model
B.
Network layer
C.
Network topology
D.
Network protocol
ANSWER:
D
247. It is term that is used to describe the form or the
shape of a network.
A.
Network model
B.
Network layer
C.
Network topology
D.
Network protocol
ANSWER:
C
248. __________ is the process of asking each remote
terminal, one at a time, if it has data to send.
A.
Polling
B.
Selection
C.
Contention
D.
Option
ANSWER:
A
249. __________ network topology has more than one
level of host computer.
A.
Star
B.
Bus
C.
Hierarchical
D.
Ring
ANSWER:
C

250. It describes its System Services Control Point


(SSCP), Logical Units (LU), and Physical Units
(PU) as network addressable units.
A.
Internetworking
B.
Digital network architecture
C.
Open system interconnection
D.
Systems network architecture
ANSWER:
D
251. Networks that include telecommunications are
called __________.
A.
LANs
B.
WANs
C.
MANs
D.
All of the above
ANSWER:
B
252. A multi-network IBM token ring network is also a
__________ network.
A.
Star
B.
Bus
C.
Tree
D.
Mesh
ANSWER:
A
253. Network topology, where stations are connected to
a concentric ring through a ring interface unit (RIU).
A.
Bus
B.
Mesh
C.
Token Ring
D.
Tree
ANSWER:
C
254. A _________ will decide which route the message
or messages should follow through the network.
A.
Router
B.
Bridge
C.
Repeater
D.
Gateway
ANSWER:
A
255. Used in connecting networks at different sites.
A.
Router
B.
bridge
C.
repeater
D.
gateway
ANSWER:
B
256. Similar to a bridge, which connects networks at
different sites, it connects networks with different
protocols.
A.
Router
B.
Bridge
C.
Gateway
D.
Repeater
ANSWER:
C
257. Used to extend the length of a network or to expand
the network.
A.
Router
B.
Bridge
C.
Gateway
D.
Repeater
ANSWER:
D