Anda di halaman 1dari 19

103TOPHeatTransferMechanicalEngineering

MultipleChoiceQuestionsandAnswersList
LatestHeatTransferQuestionsandAnswerspdffreedownload
1.UnitofthermalconductivityinM.K.S.unitsis
(a)kcal/kgm2C
(b)kcalm/hrm2C
(c)kcal/hrm2C
(d)kcalm/hrC
(e)kcalm/m2C.
Ans:b
2.UnitofthermalconductivityinS.I.unitsis
(a)J/m2sec
(b)J/mKsec
(c)W/mK
(d)(a)and(c)above
(e)(b)and(c)above.
Ans:e
3.Thermalconductivityofsolidmetalswithriseintemperaturenormally
(a)increases
(b)decreases
(c)remainsconstant
(d)mayincreaseordecreasedependingontemperature
(e)unpredictable.
Ans:b
4.Thermalconductivityofnonmetallicamorphoussolidswithdecreaseintemperature
(a)increases
(b)decreases
(c)remainsconstant
(d)mayincreaseordecreasedependingontemperature
(e)unpredictable.
Ans:b
5.Heattransfertakesplaceasper
(a)zerothlawofthermodynamics
(b)firstlawofthermodynamic
(c)secondlawofthethermodynamics

(d)Kirchoff'slaw(e)Stefan'slaw.
Ans:c
6.Whenheatistransferredfromoneparticleofhotbodytoanotherbyactualmotionoftheheated
particles,itisreferredtoasheattransferby
(a)conduction
(b)convection
(c)radiation
(d)conductionandconvection
(e)convectionandradiation.
Ans:a
7.Whenheatistransferredformhotbodytocoldbody,inastraightline,withoutaffectingthe
interveningmedium,itisreferredasheattransferby
(a)conduction
(b)convection
(c)radiation
(d)conductionandconvection
(e)convectionandradiation.
Ans:c
8.Sensibleheatistheheatrequiredto
(a)changevapourintoliquid
(b)changeliquidintovapour
(c)increasethetemperatureofaliquidofvapour
(d)convertwaterintosteamandsuperheatit
(e)convertsaturatedsteamintodrysteam.
Ans:c
9.Theinsulationabilityofaninsulatorwiththepresenceofmoisturewould
(a)increase
(b)decrease
(c)remainunaffected
(d)mayincrease/decreasedependingontemperatureandthicknessofinsulation
(e)noneoftheabove.
Ans:b
10.WhenheatisTransferredbymolecularcollision,itisreferredtoasheattransferby
(a)conduction
(b)convection
(c)radiation
(d)scattering

(e)convectionandradiation.
Ans:b
11.Heattransferinliquidandgasestakesplaceby
(a)conduction
(b)convection
(c)radiation
(d)conductionandconvection
(e)convectionandradiation.
Ans:b
12.Whichofthefollowingisthecaseofheattransferbyradiation
(a)blastfurnace
(b)heatingofbuilding
(c)coolingofpartsinfurnace
(d)heatreceivedbyapersonfromfireplace
(e)alloftheabove.
Ans:d
13.Heatiscloselyrelatedwith
(a)liquids
(b)energy
(c)temperature
(d)entropy
(e)enthalpy.
Ans:c
14.Pickupthewrongcase.Heatflowingfromonesidetootherdependsdirectlyon
(a)facearea
(b)time
(c)thickness
(d)temperaturedifference
(e)thermalconductivity.
Ans:c
15.Metalsaregoodconductorsofheatbecause
(a)theiratomscollidefrequently
(b)theiratomsarerelativelyfarapart
(c)theycontainfreeelectrons
(d)theyhavehighdensity
(e)alloftheabove.
Ans:a

16.Whichofthefollowingisacaseofsteadystateheattransfer
(a)I.C.engine
(b)airpreheaters
(c)heatingofbuildinginwinter
(d)alloftheabove
(e)noneoftheabove.
Ans:e
17.Totalheatistheheatrequiredto
(a)changevapourintoliquid
(b)changeliquidintovapour
(c)increasethetemperatureofaliquidorvapour
(d)convertwaterintosteamandsuperheatit
(e)convertsaturatedsteamintodrysteam.
Ans:d
18.Corkisagoodinsulatorbecauseithas
(a)freeelectrons
(b)atomscollidingfrequency
(c)lowdensity
(d)porousbody
(e)alloftheabove.
Ans:d
19.Thermalconductivityofwateringeneralwithriseintemperature
(a)increases
(b)decreases
(c)remainsconstant
(d)mayincreaseordecreasedependingontemperature
(e)noneoftheabove.
Ans:d
20.Thermalconductivityofwaterat20Cisoftheorderof
(a)0.1
(b)0.23
(c)0.42
(d)0.51
(e)0.64.
Ans:d
21.Temperatureofsteamataround540Ccanbemeasuredby

(a)thermometer
(b)radiatiouvpyrometer
(c)thermistor
(d)thermocouple
(e)thermopile.
Ans:d
22.Thermalconductivityofairatroomtemperatureinkcal/mhrCisoftheorderof
(a)0.002
(b)0.02
(c)0.01
(d)0.1
(e)0.5.
Ans:b
23.Thetimeconstantofathermocoupleis
(a)thetimetakentoattainthefinaltemperaturetobemeasured
(b)thetimetakentoattain50%ofthevalueofinitialtemperaturedifference
(c)thetimetakentoattain63.2%ofthevalueofinitialtemperaturedifference
(d)determinedbythetimetakentoreach100Cfrom0C
(e)noneoftheabove.
Ans:c
24.Thermalconductivityofairwithriseintemperature
(a)increases
(b)decreases
(c)remainsconstant
(d)mayincreaseordecreasedependingontemperature
(e)noneoftheabove.
Ans:a
25.Heatflowsfromonebodytootherwhentheyhave
(a)differentheatcontents
(b)differentspecificheat
(c)differentatomicstructure
(d)differenttemperatures
(e)noneoftheabove.
Ans:d
26.Theconceptofoverallcoefficientofheattransferisusedinheattransferproblemsof
(a)conduction
(b)convection

(c)radiation
(d)allthethreecombined
(e)conductionandcomte_ction.
Ans:e
27.Inheattransfer,conductanceequalsconductivity(kcal/hr/sqm/C/cm)dividedby
(a)hr(time)
(b)sqm(area)
(c)C(temperature)
(d)cm(thickness)
(e)kcal(heat).
Ans:d
28.Theamountofheatflowthroughabodybyconductionis
(a)directlyproportionaltothesurfaceareaofthebody
(b)directlyproportionaltothetemperaturedifferenceonthetwofacesofthebody
(c)dependentuponthematerialofthebody
(d)inverselyproportionaltothethicknessofthebody
(e)alloftheabove.
Ans:e
29.Whichofthefollowinghasleastvalueofconductivity
(a)glass
(b)water
(c)plastic
(d)rubber
(e)air.
Ans:e
30.Whichofthefollowingisexpectedtohavehighestthermalconductivity
(a)steam
(b)solidice
(c)meltingice
(d)water
(e)boilingwater.
Ans:b
631.Thermalconductivityofglasswoolvariesfromsampletosamplebecauseofvariationin
(a)composition
(b)density
(c)porosity
(d)structure

(e)alloftheabove.
Ans:e
32.Thermalconductivityofamaterialmaybedefinedasthe
(a)quantityofheatflowinginonesecondthroughonecmcubeofmaterialwhenoppositefaces^re
maintainedatatemperaturedifferenceof1C
(b)quantityofheatflowinginonesecondthroughaslabofthematerialofareaonecmsquare,
thickness1cmwhenitsfacesdifferintemperatureby1C
(c)heatconductedinunittimeacrossunitareathroughunitthicknesswhenatemperaturedifferenceof
unityismaintainedbetweenoppositefaces
(d)alloftheabove
(e)noneoftheabove.
Ans:d
33.Whichofthefollowinghasmaximumvalueofthermalconductivity
(a)aluminium
(b)steel
(c)brass
(d)copper
(e)lead.
Ans:a
34.Moisturewouldfinditswayintoinsulationbyvapourpressureunlessitispreventedby
(a)highthicknessofinsulation
(b)highvapourpressure
(c)lessthermalconductivityinsulator
(d)avapourseal
(e)alloftheabove.
Ans:d
35.Heatistransferredbyallthreemodesoftransfer,viz,conduction,convectionandradiationin
(a)electricheater
(b)steamcondenser
(c)meltingofice
(d)refrigeratorcondensercoils
(e)boiler.
Ans:e
36.AccordingtoPrevosttheoryofheatexchange
(a)itisimpossibletotransferheatfromlowtemperaturesourcetothightemperaturesource
(b)heattransferbyradiationrequiresnomedium
(c)allbodiesaboveabsolutezeroemitradiation

(d)heattransferinmostofthecasestakesplacebycombinationofconduction,convectionand
radiation
(e)rateofheattransferdependsonthermalconductivityandtemperaturedifference.
Ans:c
37.TheratioofheatflowQ1/Q2fromtwowallsofsamethicknesshavingtheirthermalconductivities
asATj2K2willbe
(a)I
(b)0.5
(c)2
(d)0.25
(e)4.0
Ans:c
38.Heattransferbyradiationmainlydependsupon
(a)itstemperature
(b)natureofthebody
(c)kindandextentofitssurface
(d)alloftheabove
(e)noneoftheabove.
Ans:d
39.Thermaldiffusivityis
(a)adimensionlessparameter
(b)functionoftemperature
(c)usedasmathematicalmodel
(d)aphysicalpropertyofthematerial
(e)usefulincaseofheattransferbyradiation.
Ans:d
40.Thermaldiffusivityofasubstanceis.
(a)proportionalofthermalconductivity
(b)inverselyproportionaltok
(c)proportionalto(k)
(d)inverselyproportionaltok2
(e)noneoftheabove.
Ans:a
41.Unitofthermaldiffusivityis
(a)m2/hr
(b)m2/hrC
(c)kcal/m2hr

(d)kcal/m.hrC
(e)kcal/m2hrC.
Ans:a
43.Thermalconductivityofwooddependson
(a)moisture
(b)density
(c)temperature
(d)alloftheabove
(e)noneoftheabove.
Ans:d
44.Inconvectionheattransferfromhotfluegasestowatertube,eventhoughflowmaybeturbulent,a
laminarflowregion(boundarylayeroffilm)existsclosetothetube.Theheattransferthroughthisfilm
takesplaceby
(a)convection
(b)radiation
(c)conduction
(d)bothconvectionandconduction
(e)noneoftheabove.
Ans:c
45.FilmcoefficientisdefinedasInsidediameteroftube
(a)Equivalentthicknessoffilm
(b)ThermalconductivityEquivalentthicknessoffilmSpecificheatxViscocity
(c)ThermalconductivityMoleculardiffusivityofmomentumThermaldiffusivity
(d)FilmcoefficientxInsidediameterThermalconductivity
(e)noneoftheabove.
Ans:b
46.Heatconductedthrougfiunitareaandunitthickfaceperunittimewhentemperaturedifference
betweenoppositefacesisunity,iscalled
(a)thermalresistance
(b)thermalcoefficient
(c)temperaturegradient
(d)thermalconductivity
(e)heattransfer.
Ans:d
49.Therateofenergyemissionfromunitsurfaceareathroughunitsolidangle,alonganormaltothe
surface,isknownas
(a)emissivity

(b)transmissivity
(c)reflectivity
(d)intensityofradiation
(e)absorptivity.
Ans:d
50.Emissivityofawhitepolishedbodyincomparisontoablackbodyis
(a)higher
(b)lower
(c)same
(d)dependsupontheshapeofbody
(e)noneoftheabove.
Ans:b
51.Agreybodyisonewhoseabsorptivity
(a)varieswithtemperature
(b)varieswithwavelengthoftheincidentray
(c)isequaltoitsemissivity
(d)doesnotvarywithtemperatureand.wavelengthoftheincidentray
(e)noneoftheabove.
Ans:c
53.Twoballsofsamematerialandfinishhavetheirdiametersintheratioof2:1andbothareheated
tosametemperatureandallowedtocoolbyradiation.Rateofcoolingbybigballascomparedto
smalleronewillbeintheratioof
(a)1:1
(b)2:1
(c)1:2
(d)4:1
(e)1:4.
Ans:c
55.Anondimensionalnumbergenerallyassociatedwithnaturalconvectionheattransferis
(a)Grashoffnumber
(b)Nusseltnumber
(c)Webernumber
(d)Prandtlnumber
(e)Reynoldnumber.
Ans:a
56.LMTDincaseofcounterflowheatexchangerascomparedtoparallelflowheatexchangeris
(a)higher

(b)lower
(c)same
(d)dependsontheareaofheatexchanger
(e)dependsontemperatureconditions.
Ans:a
57.Inheatexchangers,degreeofapproachisdefinedasthedifferencebetweentemperaturesof
(a)coldwaterinletandoutlet
(b)hotmediuminletandoutlet
(c)hotmediumoutletandcoldwaterinlet
(d)hotmediumoutletandcoldwateroutlet
(e)noneoftheabove.
Ans:d
58.Incounterflowheatexchangers
(a)boththefluidsatinlet(ofheatexchangerwherehotfluidenters)areintheircoldeststate
(b)boththefluidsatinletareintheirhotteststate
(c)boththefluids.atexitareintheirhotteststate
(d)onefluidisinhotteststateandotherincoldeststateatinlet
(e)anycombinationispossibledependingondesignofheatexchanger.
Ans:b
59.Asteampipeistobeinsulatedbytwoinsulatingmaterialsputovereachother.Forbestresults
(a)betterinsulationshouldbeputoverpipeandbetteroneoverit
(b)inferiorinsulationshouldbeputoverpipeandbetteroneoverit
(c)bothmaybeputinanyorder
(d)whethertoputinferiorOILoverpipeorthebetteronewoulddependonsteamtemperature
(e)unpredictable.
Ans:a
61.Fourier'slawofheatconductionisvalidfor
(a)onedimensionalcasesonly
(b)twodimensionalcasesonly
(c)threedimensionalcasesonly
(d)regularsurfaceshavingnonuniformtemperaturegradients
(e)irregularsurfaces.
Ans:a
62.AccordingofKirchhoff'slaw,
(a)radiantheatisproportionaltofourthpowerofabsolutetemperature
(b)emissivepowerdependsontemperature
(c)emissivepowerandabsorptivityareconstantforallbodies

(d)ratioofemissivepowertoabsorptivepowerismaximumforperfectlyblackbody
(e)ratioofemissivepowertoabsorptivepowerforallbodiesissameandisequaltotheemissive
powerofaperfectlyblackbody.
Ans:e
63.Allradiationsinablackbodyare
(a)reflected
(b)refracted
(c)transmitted
(d)absorbed
(e)partlyreflectedandpartlyabsorbed.
Ans:d
64.AccordingtoKirchoff'slaw,theratioofemissivepowertoabsorptivityforallbodiesisequaltothe
emissivepowerofa
(a)greybody
(b)brilliantwhitepolishedbody
(c)redhotbody
(d)blackbody
(e)noneoftheabove.
Ans:d
65.Theconceptofoverallcoefficientofheattransferisusedincaseofheattransferby
(a)conduction
(b)convection
(c)radiation
(d)conductionandconvection
(e)convectionandradiation.
Ans:d
66.Theunitofoverallcoefficientofheattransferis
(a)kcal/m2
(b)kcal/hrC
(c)kcal/m2hrC
(4)kacl/mhrC
(e)kcal/m3hrC.
Ans:c
68.Joulesecistheunitof
(a)universalgasconstant
(b)kinematicviscosity
(c)thermalconductivity

(d)Planck'sconstant
(e)noneoftheabove.
Ans:d
69.ThevalueofPrandtlnumberforairisabout
(a)0.1
(b)0.3
(c)0.7
(d)1.7
(e)10.5.
Ans:c
70.Thevalueofthewavelengthformaximumemissivepowerisgivenby
(a)Wien'slaw
(b)Planck'slaw
(c)Stefan'slaw
(d)Fourier'slaw
(e)Kirchhoff'slaw.
Ans:a
72.Logmeantemperaturedifferenceincaseofcounterflowcomparedtoparallelflowwillbe
(a)same
(b)more
(c)less
(d)dependsonotherfactors
(e)noneoftheabove.
Ans:b
73.Theenergydistributionofanidealreflectorathighertemperaturesislargelyintherangeof
(a)shorterwavelength
(b)longerwavelength
(c)remainssameatallwavelengths
(d)wavelengthhasnothingtodowithit
(e)noneoftheabove.
Ans:a
74.Totalemissivityofpolishedsilvercomparedtoblackbodyis
(a)same
(b)higher
(c)moreorlesssame
(d)verymuchlower
(e)verymuchhigher.

Ans:d
75.AccordingtoStefanBoltzmannlaw,idealradiatorsemitradiantenergyatarateproportionalto
(a)absolutetemperature
(b)squareoftemperature
(c)fourthpowerofabsolutetemperature
(d)fourthpoweroftemperature
(e)cubeofabsolutetemperature.
Ans:c
76.Whichofthefollowingpropertyofairdoesnotincreasewithriseintemperature
(a)thermalconductivity
(b)thermaldiffusivity
(c)density
(d)dynamicviscosity
(e)kuiematicviscosity.
Ans:c
77.TheunitofStefanBoltzmannconstantis
(a)watt/cm2K
(b)watt/cm4K
(c)watt2/cmK4
(d)watt/cm2K4
(e)watt/cm2K2.
Ans:d
78.Infreeconvectionheattransfer,Nusseltnumberisfunctionof
(a)Grashoffno.andReynoldno.
(b)Grashoffno.andPrandtlno.
(c)Prandtlno.andReynoldno.
(d)Grashoffno.,Prandtlno.andReynoldno.
(e)noneoftheabove.
Ans:b
79.StefanBoltzmannlawisapplicableforheattransferby
(a)conduction
(b)convection
(c)radiation
(d)conductionandradiationcombined
(e)convectionandradiationcombined.
Ans:c

80.Thethermaldiffusivitiesforgasesaregenerally
(a)morethanthoseforliquids
(b)lessthanthoseforliquids
(c)morethanthoseforsolids
(d)dependentontheviscosity
(e)sameasfortheliquids.
Ans:a
81.Thethermaldiffusivitiesforsolidsaregenerally
(a)lessthanthoseforgases
(b)jessthanthoseforliquids
(c)morethanthoseforliquidsandgases
(d)moreorlesssameasforliquidsandgases
(e)zerci.
Ans:c
83.Thermaldiffusivityofasubstanceis
(a)directlyproportionaltothermalconductivity
(b)inverselyproportionaltodensityofsubstance
(c)inverselyproportionaltospecificheat
(d)alloftheabove
(e)noneoftheabove.
Ans:d
85.Theratiooftheemissivepowerandabsorptivepowerofallbodiesisthesameandisequaltothe
emissivepowerofaperfectlyblackbody.Thisstatementisknownas
(a)Krichoff'slaw
(b)Stefan'slaw
(c)Wien'law
(d)Planck'slaw
(e)Blackbodylaw.
Ans:a
86.AccordingtoStefan'slaw,thetotalradiationfromablackbodypersecondperunitareais
proportionalto
(a)absolutetemperature
(b)T2
(c)T5
(d)t
(e)l/T.
Ans:d

87.AccordingtoWien'slaw,thewavelengthcorrespondingtomaximumenergyisproportionto
(a)absolutetemperature(T)
(b)I2
(c)f
(d)t
(e)1/r.
Ans:a
88.Dependingontheradiatingproperties,abodywillbewhitewhen
(a)p=0,x=0anda=1
(b)p=l,T=0anda=0
(c)p=0,x=1anda=0
(d)x=0,a+p=1
(e)a=0,x+p=1.
wherea=absorptivity,p=reflectivity,x=transmissivity
Ans:b
89.Dependingontheradiatingproperties,abodywillbeblackwhen
(a)p=0,x=0anda=1
(b)p=l,T=0anda=0
(c)p=0,x=1anda=0
(d)x=0,a+p=0
(e)a=0,x+p=1.
wherea=absorptivity,p==reflectivity,X=transmissivity.
Ans:a
90.Dependingontheradiatingproperties,abodywillbeopaquewhen
(a)p=0,x=0anda=1
(b)p=l,x=0anda=0
(c)p=0,x=1anda=0
(d)x0,a+p=1
(e)a=0,x+p=1.
wherea=absorptivity,p=reflectivity,X=transmissivity.
Ans:d
91.Thetotalemissivitypoweris.definedasthetotalamountofradiationemittedbyablackbodyper
unit
(a)temperature
(b)thickness
(c)area
(d)time
(e)areaandtime.

Ans:d
92.Theratiooftheenergyabsorbedbythebodytototalenergyfallingonitiscalled
(a)absorptivepower
(b)emissivepower
(c)absorptivity
(d)emissivity
(e)noneoftheabove.
Ans:a
93.40%ofincidentradiantenergyonthesurfaceofathermallytransparentbodyisreflectedback.If
thetransmissivityofthebodybe0.15,thentheemissivityofsurfaceis
(a)0.45
(b)0.55
(c)0.40
(d)0.75
(e)0.60.
Ans:a
94.Theamountofradiationmainlydependson
(a)natureofbody
(b)temperatureofbody
(c)typeofsurfaceofbody
(d)alloftheabove
(e)noneoftheabove.
Ans:d
95.Theemissivepowerofabodydependsuponits
(a)temperature
(b)wavelength
(c)physicalnature
(d)alloftheabove
(e)noneoftheabove.
Ans:d
96.Twoplatesspaced150mmapartaremaintainedat1000Cand70C.Theheattransferwilltake
placemainlyby
(a)convection
(b)freeconvection
(c)forcedconvection
(d)radiation
(e)radiationandconvection.

Ans:d
97.Absorptivityofabodywillbeequaltoitsemissivity
(a)atalltemperatures
(b)atoneparticulartemperature
(c)whensystemisunderthermalequilibrium
(d)atcriticaltemperature
(e)forapolishedbody.
Ans:c
98.Inregeneratortypeheatexchanger,heattransfertakesplaceby
(a)directmixingofhotandcoldfluids
(b)acompleteseparationbetweenhotandcoldfluids
(c)flowofhotandcoldfluidsalternatelyoverasurface
(d)generationofheatagainandagain
(e)indirecttransfer.
Ans:c
99.Aperfectblackbodyisonewhich
(a)isblackincolour
(b)reflectsallheat
(c)transmitsallheatradiations
(d)abslprbsheatradiationsofallwavelengthsfallingonit
(e)fullyopaque.
Ans:d
100.Planck'slawholdsgoodfor
(a)blackbodies
(b)polishedbodies
(c)allcolouredbodies
(d)alloftheabove
(e)noneoftheabove.
Ans:a
101.Ifthetemperatureofasolidsurfacechangesform27Cto627C,thenitsemissivepower
changesintheratioof
(a)3
(b)6
(c)9
(d)27
(e)81.
Ans:e

102.Dependingontheradiatingproperties,bodywillbetransparentwhen
(a)p=0,x=0anda=1
(b)p=l,x=0,anda=0
(c)p=0,T=l,anda=0
(d)X=0,a+p=1
(e)a=0,x+p=1.
Ans:c
103.Agreybodyisonewhoseabsorptivity
(a)varieswithtemperature
(b)varieswiththewavelengthofincidentray
(c)varieswithboth
(d)doesnotvarywithtemperatureandwavelengthoftheincidentray
(e)thereisnosuchcriterion.
Ans:d