Anda di halaman 1dari 2

Thermodynamics

1. Five kilograms water enters the heater at 25 C and leaves the heater at 180
F. Determine hte heat added in kw.
Ans. 1198 KW

2. Steam enters a turbine 80 lbs of steam per minute with an enthalphy of 1700
btu/lb and velocity of 98 ft/s. It leaves the turbine at 1400 btu/lb at 80 ft/s.
The heat loss is 90,000 Btu/hr. Find the horsepower output of the turbine.
Ans. 501.62 hp
3. Steam enters a turbine stage with an enthalpy of 3620 KJ/kg at 75 m/s and
leaves the same stage with an enthalpy of 2800 KJ/kg at 128 m/s. Calculate
the work done by steam.
Ans. 814.62 KJ/kg
4. A steam turbine developed 2372.20 Hp when its inlet condition is 1300 Btu/lb
enthalpy and 400 ft/s velocity and steam flow of 200 lb/min. The exit
enthalpy is 800 Btu/lb. Find the exit velocity.
Ans. 50fps
5. The mass flow rate of the gas in a gas turbine is 40 kg/sec. The specific
enthalpy and velocity in the inlet are 1300 kj/kg and 160 m/sec respectively
while in the outlet are 350 kj/kg and 50 m/s respectively. Calculate the power
output in KW of the turbine if there is a heat loss of 1000 KW.
Ans. 37462
6. A house is to be heated by hot water that recieves heat from a furnace. Air
with a enthalpy of 305 KJ/kg and fuel with an enthalpy of 45360 KJ/kg enters
the furnace and the gases leaving have a enthalpy of 608 kj/kg. There are 17
kg-air per kg-fuel and the water for heating recieves 18.3 KW of heat by
circulating through the furnace. What is the fuel consumption in kg/hr?
Ans. 1863
7. An engine has a bore of 15 cm and stroke of 48 cm. If the volumetric
compression is 2200 cu. Cm, find the engine efficiency.
Ans. 46.2
8. An ideal gas with a molecular weight of 7.1 kg/kg mol is compressed from
600 kpa and 280 K to a final specific volume of 0.5 m 3/kg. During the process
the pressure varies according to p = 600 +150v +95v 2 where p is in kPa and
v m3/kg. Calculate the work of compression inKJ/kg.
Ans. 32.8

9. Air is used in a Carnot engine where the volumes at the beginning of the
constant temperature heat addition and the constant temperature heat
rejection are 0.356 m3 and 5.573 m3 respectively. Calculate the thermal
efficiency.
Ans. 0.667
10.At the start compression an ideasl Diesel cycle the pressure is 15 psia, a
temperature of 81 F and a specific volume of 14.2 cu.ft /lb. If the compression
ratio of 12 and heat addition is 370 Btu per pound, calculate the horsepower
developed using 0.5 pound per second air.
Ans. 147.49
11.A diesel engine is operating on a 4-stroke cycle, has a heat rate of 10,000
KJ/KW-hr brake. The compression ratio is 10. The cut-off ratio is 2. Using k =
1.32, what is brake engine efficiency.
Ans. 78.72
12.Determine the air-standard efficiency of an engine operating on the diesel
cycle with clearance of 6% when the suction pressure is 100 kpa and the fuel
is injected for 5% of the stroke. Assume K = 1.4.
Ans. 63.68%
13.In an ideal diesel cycle, at the start of the compression process the pressure
is 14.7 psia, the temperature is 70 F and the volume is 6.8 cu. Ft. The
compression ratio for the cycle is 15, and the heat added is 190 btu. At the
end of compression process the pressure is 670 psia, and the temperature is
1110 F. Using constant specific heat, calcualte the maximum temperature in
the cycle, F.
Ans. 2659.52 F
14.Calculate the thermal efficiency of an air-standard limited pressure cycle with
a compression ratio of 23, initial pressure and temperature of 100kpa and 25
C respectively, a pressure limited of 12 Mpa, and total heat input of 1500
kj/kg of air.
Ans. 0.648