Anda di halaman 1dari 9

BAHAGIAN A

Apakah yang dimaksudkan dengan daya tahan kardiovaskular?


A. Kemampuan otot atau sekumpulan otot untuk menghasilkan daya bagi mengatasi
rintangan.
B. Kebolehan otot untuk mengekalkan kontraksi pada kedudukan yang tetap serta
menguncup pada waktu yang panjang.
C. Keupayaan otot atau sekumpulan otot melakukan kerja secara berulang-ulang atau
berterusan dalam jangka masa yang panjang.
D. Keupayaan jantung, salur darah, dan sistem repiratori untuk membekalkan oksigen
kepada otot secara berterusan pada jangka masa yang lama semasa melakukan aktiviti
yang berintensiti rendah atau sederhana.

Sistem kardiovaskular terdiri daripada

I.
II.
III.
IV.

jantung
paru-paru
salur darah
seluruh badan
A.
B.
C.
D.

Apakah fungsi darah yang mengandungi hemoglobin?


A.
B.
C.
D.

I dan II
I dan III
II dan III
III dan IV

Menyingkirkan toksik
Mengangkut oksigen
Mengangkut karbon dioksida
Mengangkut nitrogen dioksida

Berikut merupakan aspek keselamatan yang perlu dititikberatkan sebelum melakukan


sebarang latihan, kecuali
A.
B.
C.
D.

Memilih pakaian dan kasut yang sesuai.


Melakukan latihan intensif secara mendadak.
Melakukan aktiviti regangan dan memanaskan badan.
Melakukan latihan secara progresif mengikut kemampuan diri.

Antara berikut, yang manakah latihan yang boleh dilakukan untuk meningkatkan daya tahan
kardiovaskular?
A.
B.
C.
D.

Mendagu
Tekan tubi
Latihan senamrobik
Gerak kayuh membongkok

Bebrapa perubahan akan berlaku terhadap keadaan fizikal individu yang


menjalani latihan untuk meningkatkan daya tahan kardiovaskular
6

Antara berikut, yang manakah perubahan fizikal tersebut?


I.
II.
III.
IV.
A.
B.
C.
D.

Pengurangan saiz ruang jantung


Pertambahan keanjalan otot jantung
Pertambahan ketebalan dinding jantung
Pertambahan jaringan kapilari darah di otot
I, II, dan III
I, II, IV
I, III, dan IV
II, III, dan IV

Apakah kebaikan aktiviti aerobik?


I.
II.
III.
IV.
A.
B.
C.
D.

Mengurangkan stres
Membantu mengawal berat badan
Meningkatkan sistem pengaliran darah
Membakar lemak-lemak yang terkumpul di dalam salur darah dan jantung.
I, II, dan III
I, III, dan IV
II, III, dan IV
I, II, III, dan IV

8. Berikut asalah tujuan prinsip ansur maju dilakukan dalam olahraga lari berpagar, kecuali
A. memupuk minat dalam sukan tersebut.
B. memberi keyakinan yang tinggi kepada diri sendiri.
C. meningkatkan ketahanan otot kaki.
D. supaya dapat melakukan aktiviti lompatan secara berperingkat-peringkat dari rendah ke
tinggi.
9. Berapah ketinggian pagar untuk kategori wanita dalam acara lari berpagar 400 meter?
A. 0.762 m
B. 0.849 m
C. 0.914 m
D. 1.067 m

2
3

10. Jarak lonjakan ke arah pagar bergantung kepada beberap faktor, iaitu
I.

ketinggian atlet

II.

kelajuan larian

III.

Kelajuan langkah kaki belakang.

IV.

Jarak jangkauan kaki belakang.

A. I, dan III
B. I, dan IV
C. II,dan III
D. III, dan IV

11. Rajah 1 hingga 4 di atas menunjukkan fasa dalam melakukan kemahiran lari berpagar. Apakah
nama fasa tersebut?
A.

Lonjakan

B.

Layangan

C. Mendarat
D. Permulaan

12. Apakah kesalahan yang biasa dilakukan oleh peserta dalam acara lari berpagar?
I Melompat setiap pagar dengan baik
II Jarak lonjakan yang terlalu dekat dengan pagar
III Badan terlalu condong ke hadapan atas pagar
IV Melompat terlalu tinggi melepasi pagar pertama
A. I dan II
B. I dan IV
C. II dan III
D. III dan IV

2
4

13. Apakah otot-otot yang terlibat dalam acara lari berpagar?


I.

Hemstring

II.

Quadriceps

III.

Gastrocnemius

IV.

Rectus Abdominis

A. I, dan II
B. II, dan III
C. III, dan IV
D. I, dan IV
14. Antara berikut, yang manakah faktor dalam fasa lonjakan?
I

Kelajuan larian

II Ketinggian atlet
III Jarak jangkauan kaki hadapan
IV Kelajuan langkah kaki hadapan
A.
B.
C.
D.

I, II, dan III


I, III, dan IV
II, III, dan IV
I, II, III, dan IV

15. Mengapakah tidur yang cukup adalah penting


A. Menghindari penyakit barah otak
B. Mengelakkan daripada mengantuk
C. Dapat melakukan kerja dengan baik
D. Bagi membolehkan badan merembeskan hormon-hormon untuk pertumbuhan semasa tidur.
16. Antara berikut, bagaimanakah cara untuk mengelakkan daripada penyakit insomnia?
I Dengan melakukan sesuatu aktiviti
II Dengan mengekalkan waktu tidur yang teratur
III Mengelakkan mengambil minuman berkafen
IV Elakkan bersenam tiga atau empat jam sebelum tidur
A.
B.
C.
D.

I, II, dan III


I, II, dan IV
I, III, dan IV
II, III, dan IV

2
5

17. Antara berikut, masalah yang dihadapi akibat tidur yang tidak mencukupi ialah
I
mengantuk
II
ingatan terjejas
III
sistem imun tinggi
IV
dapat bekerja dengan baik
A.
B.
C.
D.

I, dan II
I, dan IV
II, dan III
III, dan IV

18. Berikut merupakan isu-isu remaja yang sering berlaku pada masa kini, kecuali
A. beriadah
B. melepak
C. lari dari rumah
D. pembuangan anak.
Suatu perasaan atau jiwa yang kuat terbit daripada suatu perasaan dalaman seseorang.

19. Yang manakah antara berikut menerangkan tentang pernyataan di atas?


A. Stres
B. Emosi
C. Patriotisme
D. Kasih sayang
20. Antara berikut, bagaimanakah kita dapat mengetahui seseorang individu itu menghadapi
masalah emosi?
A. Kuasa
B. Prestasi diri
C. Gangguan tidur
D. Posisi dan gerak badan

( 20 markah )

2
6

( Ceraikan bahagian ini untuk dihantar )

Kertas Jawapan
Nama : _____________________________________________ Tingkatan Empat : _____________
1.______

6.______

11.______

16.______

2.______

7.______

12.______

17.______

3.______

8.______

13.______

18.______

4.______

9.______

14.______

19.______

5.______

10._____

15.______

20.______

BAHAGIAN B
Bulatkan jawapan yang betul.
1. Di dalam paru-paru, oksigen memasuki pundi-pundi udara yang sangat halus yang dipanggil
(bronkus, alveolus).
2. Darah dipam oleh jantung dan dialirkan ke seluruh tPubuh melalui ( arteri, trakea ).
3. Sebahagian karbon dioksida yang terhasil daripada proses penghasilan tenaga larut dalam
darah dan dibawa keluar daripada organ melalui ( vena, larinks ) ke jantung.
4. Jika daya tahan kardiovaskular rendah, seseorang akan mudah lesu semasa melakukan aktiviti
kerana pengumpulan asid ( etanoik, laktik ) yang berlebihan dalam otot.
5. Sel-sel di dalam tubuh memerlukan ( karbon dioksida, oksigen ) untuk melakukan kerja.
6. Penyakit kardiovaskular ialah penyakit-penyakit yang berhubung kait dengan kerosakan pada
( salur darah, paru-paru ) atau jantung.
( 6 markah )

2
7

Namakan fasa-fasa yang terdapat dalam acara lari berpagar berdasarkan gambar rajah di
bawah.

( 4 markah )
Namakan otot pada rajah di bawah ini dengan pilihan jawapan yang diberi.
Gastrocnemius , Trapezius , Deltoid , Pectorals , Soleus , Bisep, Tricep,
Hemstring , Quadriceps , Rectus Abdominis.

(10 Markah)
Disediakan oleh,
.........
( HANIZAH HAMZAH )
Guru Mata Pelajaran PJPK
Kertas Jawapan

Disemak oleh,
..
( NORFAZIYANTI BT MAN )
Ketua Panitia PJPK

2
8

Disahkan oleh,

(
)

Nama : _____________________________________________ Tingkatan Empat : _____________


1. D

6. D

11. A

16. D

2. B

7. D

12. D

17. A

3. B

8. C

13. A

18. A

4. B

9. A

14. D

19. B

5. C

10. A

15. D

20. D

Bulatkan jawapan yang betul.


1. Di dalam paru-paru, oksigen memasuki pundi-pundi udara yang sangat halus yang dipanggil
(bronkus, alveolus).
2. Darah dipam oleh jantung dan dialirkan ke seluruh tubuh melalui ( arteri, trakea ).
3. Sebahagian karbon dioksida yang terhasil daripada proses penghasilan tenaga larut dalam
darah dan dibawa keluar daripada organ melalui ( vena, larinks ) ke jantung.
4. Jika daya tahan kardiovaskular rendah, seseorang akan mudah lesu semasa melakukan aktiviti
kerana pengumpulan asid ( etanoik, laktik ) yang berlebihan dalam otot.
5. Sel-sel di dalam tubuh memerlukan ( karbon dioksida, oksigen ) untuk melakukan kerja.
6. Penyakit kardiovaskular ialah penyakit-penyakit yang berhubung kait dengan kerosakan pada
( salur darah, paru-paru ) atau jantung.
( 6 markah )

Namakan fasa-fasa yang terdapat dalam acara lari berpagar berdasarkan gambar rajah di
bawah.

2
9

( 4 markah )
Namakan otot pada rajah di bawah ini dengan pilihan jawapan yang diberi.
Gastrocnemius , Trapezius , Deltoid , Pectorals , Soleus , Bisep, Tricep,
Hemstring , Quadriceps , Rectus Abdominis.

(10 Markah)

2
10