Anda di halaman 1dari 16

Tes Kemampuan Dasar Umum 2

Matematika Dasar
1. Nilai x yang memenuhi
x+3 x2 < 1
a. X 3
b. X 2
c. X > 4
d. X > 6
e. X 18
2. Garis g melalui titik (0,14) dan tidak
memotong maupun menyinggung
parabola y=2x2 + 5x 12. Jika
gradient garis g adalah m, maka
batas-batas nilai m adalah
a. M < 9
b. M < 1
c. -1 < m < 9
d. 1 < m < 9
e. M > 9
3. Diketahui P = (x2-2x+1) log (x+1) dan Q
= (x2+2x+1) log (x-1) untuk semua x
dalam domain.
Nilai p.q =
a. -4
b.
c.
d.
e. 2
4. Jika a = 5 - 2 dan b = 5 + 2

5 + 2
Maka a + b =
a. 20
b. 18
c. 14
d. 12
e. 10

5 - 2

5. f 1 dan g 1 adalah invers dari fungsi f


dan g. Jika f 1o g 1 (x) = 2x4 dan
x3
g (x) = 2 x +1 , x - , maka
nilai dari f (2) adalah
a. 5/4
b. 6/5
c. 4/5
d. 6/7
e. 0
6. Jika kurva y = (x2a)(2x+b)3 turun
pada interval 1 < x < 2/5 , maka nilai
a.b =
a. 3
b. 2
c. 1
d. -2
e. -3
7. Dari angka-angka 2, 3, 4, 5, 6, dan 7
dibuat bilangan 4 angka berbeda.
Banyak bilangan yang kurang dari
4.700 adalah
a. 168
b. 170
c. 180
d. 200
e. 218
8. Rata-rata sekelompok data yang
nilainya berbeda adalah 4. Jika data
terbesar tidak diperhitung
maka
rata-ratanya menjadi 2, sedangkan
jika
data
terkecil
tidak
diperhitungkan maka rata-ratanya
menjadi 5,5. Jika jangkauan data
adalah 21, maka data terbesar adalah
a. 35
b. 23
c. 21
d. 14
e. 5

9. Garis dinyatakan oleh

1 1 2
x y 1
2 1 3

=0
Persamaan garis yang sejajar dengan
dan melalui titik (3, 4) adalah
a. X + y 7 = 0
b. X y + 7 = 0
c. X y + 1 = 0
d. X + y 1 = 0
e. X + y + 1 = 0

10. Jika 0 < x < 2 dan x memenuhi


persamaan sinx tanx 2cosx + 2 =
0, maka himpunan nilai sinx adalah
2
5
a.
5
b. 0

2
5

c. 0,

13. Jika

2x + y = 3
(3x 2y1)(-x+y6 ) = 0
Maka x + y =
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
e. 5
14. Jika lim x = 2 ax+ b - 2 = 3
2

X2 4

5 2
15. Diketahui A = 3 1
B=

d.

1
5

e.

1
5

1 2
3 0

dan

. AT adalah transpose

A dan determinan
(AB1AT)1 adalah
a. 4
b. 5
c. 5
d. 6
e. 6

,0

11. Diberikan barisan geometri :


4 2loglogx , 4 2loglog2x , 4 2loglog4x ,
Hasil kali tiga suku pertama adalah
1, maka suku ke lima barisan
tersebut adalah
a. 256
b. 128
c. 64
d. 32
e. 16
12. Nilai maksimum fungsi
f (x) = 2.8 (1-x)2 adalah
a. 0
b.
c. 1
d. 2
e. 4

16

Maka a+b =
a. 4
b. 3
c. 2
d. 1
e. 0

dari

matrik

B. Indonesia
Teks 1
Pasar uang dan bursa dunia kembali
terusik, tidak terkecuali di Negara Asia yang
masih dilanda krisis. Perkembangan ini tentu
saja merisaukan di tengah berbagai upaya
Negara-negara Asia untuk keluar dari krisis
ekonomi dan keuangan yang sudah
berlangsung lebih dari satu tahun ini.

Sebagaimana berita-berita yang


bermunculan, penyebab utamanya adalah
kebijakan pemerintah Presdien Fernando
dari Brasil yang mendevaluasi mata uang
real sekitar Sembilan persen. Real yang
tadinya diperdagangkan pada kurs 1,2 real
per dolar AS, kini diperdagangkan pada 1,32
real per dolar AS.
Tak
bisa
dipungkiri,
bahwa
keberadaan Brasil sebagai salah satu raksasa
ekonomi di Amerika Latin membuat setiap
kebijakan ekonomi di Negara itu akan cepat
menimbulkan dampak kawasan. Bobot
pengaruhnya bertambah jika melihat posisi
Brasil sebagai sasaran investor dan ekspor
utama Amerika Serikat ke kawasan itu serta
posisinya
sebagai
Negara
dengan
perekonomian terbesar kedelapan di dunia.
Ketergantungannya
yang
kuat
demikian ini membuat setiap perkembangan
ekonomi di Brasil akan mengguncang
ekonomi AS. Jika ekonomi AS memburuk,
hal itu akan berakibat pula pada ekonomi
Eropa dan Asia. Dampak psikologis inilah
yang berakibat pada jatuhnya harga berbagai
saham dunia.
Akibat lebih jauh dari apa yang
terjadi di Brasil ini ialah langkah pemulihan
ekonomi yang sedang berlangsung di Asia,
khsusunya Indonesia akan tergnaggu.
Pembahasan tentang utang, rekapitulasi, dan
penjualan asset akan terganggu. Ini akan
kembali mengguncang kepercayaan investor
untuk kembali berinvestasi di Negara-negara
ini.
16. Pernyataan di bawah ini sesuai
dengan isi bacaan diatas, kecuali

a. Pasar uang dan bursa di AS


terguncang akibat devaluasi mata
uang real
b. Kebijakan devaluasi mata uang
Brasil tidak berdampak terhadap
upaya pemulihan ekonomi yang
sedang berlangsung di Asia
c. Ekonomi Eropa dapat ikut
terpengaruh
dengan
adanya
kebijakan ekonomi di Brasil
d. Brasil merupakan salah satu
Negara di Amerika latin yang
cukup penting bagi Amerika
Serikat
e. Langkah pemulihan ekonomi di
Asia sedang berlangsung ketika
Brasil mengambil kebijakan
devaluasi
terhadap
mata
uangnya.
17. Pikirkan utama paragraph ketika
bacaan di atas adalah
a. Keberadaan Brasil sebagai salah
satu raksasa ekonomi tak bisa
dipungkiri
b. Brasil merupakan salah satu
Negara penting di Amerika Latin
c. Brasil merupakan salah satu
Negara penting bagi Amerika
Serikat
d. Brasil
merupakan
sasaran
investasi dan ekspor Amerika
Serikat
e. Kebijakan ekonomi di Brasil
berdampak
terhadap
perekonomian regional
18. Ini akan mengguncang kepercayaan
investor untuk kembali berinvestasi
di Negara-negara ini.
Kata ini dalam frase di Negaranegara ini menunjuk pada
a. Indonesia
b. Amerika serikat

c. Amerika latin
d. Negara-negara di Asia
e. Negara-negara di Eropa
19. Judul yang tepat untuk bacaan di atas
adalah
a. Kebijakan Ekonomi di Brasil
b. Keberadaan Brasil sebgaai salah
satu Raksasa Ekonomi di
Amerika Latin
c. Perkembangan perekonomian di
Brasil
d. Dampak devaluasi di Brasil dan
pemulihan perekonomian di Asia
e. Guncangnya perekonomian di
Amerika Serikat
20. Karangan di atas merupakan sebuah
karangan berbentuk
a. Penceritaan atau pengisahan
b. Penggambaran penginderaan
c. Pemberi alas an suatu pendapat
d. Bujukan atau ajakan
e. Uraian maksud atau tujuan
21. Penggunaan tanda baca yang benar
terdapat pada kalimat
a. Surat
keputusan
yang
diterimanya tersebut bernomor
22002.A2.III.I,KP,2001.
b. Pada tahun 2011 rate of inflation
laju inflasi di Indonesia
memang agak tinggi
c. Sales promotion menawarkan :
produk Suzuki ERTIGA ,
Splash , dan X-Over.
d. Pada halaman 1, 17, 53 terdapat
keterangan
tentang
teori
tagmemik.
e. Celana jengki sudah tidak
popular lagi di Indonesia.
22. Kualitas sumber daya manusia yang
tangguh, unggul, kreatif, dan berdaya
saling tinggi merupakan asset yang
sangat penting bagi kehidupan.

Kalimat di atas sepola dengan


kalimat
a. Sekolah tempat ia menuntut ilmu
pengetahuan sekarang sedang
dibangun
b. Mahasiswa teladan universitas di
mana sekarang ia menjadi
penyair adalah anak desa
c. Rumah
di
pojok
yang
dipersengketakan itu telah disita
pemerintah
d. Ketersediaan sumber mineral
yang bersih , sehat , dan higienis
adalah kebutuhan setiap orang
e. Keterlibatan
Negara-negara
sekutu
dalam
perang
di
Afganistan
mulai
banyak
dikecam
23. Apabila yang dimaksud adalah
pengusaha garmen yang berjenis
kelamin wanita, rumusan frasa yang
benar adalah
a. Pengusaha garmen wanita
b. Pengusaha wanita garmen
c. Garmen pengusaha wanita
d. Wanita pengusaha garmen
e. Wanita garmen pengusaha
24. Bintang sekelas Tom Hansk pasti
akan berusaha semaksimal mungkin
perannya dalam film yang
dibintanginya.
kata yang tepat untuk mengisi
kekosongan tersebut adalah
a. Memilih
b. Memerankan
c. Menghayati
d. Menyelami
e. Menyampaikan
25. Musibah Gunung Merapi merupakan
contoh konkret betapa masih
banyaknya kekurangan manusia.
Dalam peristiwa itu Direktorat
Vulkanologi secara jelas bisa

memantau peningkatan kegiatan


seismiknya sejak awal November
sehingga jauh-jauh hari lembaga itu
member tahu aparat terkait. Namun,
mereka tidak bisa menentukan kapan
Merapi meletus.
Pikiran utama alinea diatas adalah
a. Manusia mempunyai banyak
kekurangan
b. Musibah Merapi memberi contoh
c. Direktorat
vulkanologi
memantau kegiatan seismik
d. Direktorat Vulkanologi memberi
tahu aparat terkait
e. Mereka tidak tahu kapan merapi
meletus
26. Belanja bagi sebagian orang bukan
lagi sekadar kebutuhan. Ada yang
bilang belanja juga merupakan hobi.
Padahal dia sebenarnya impuls yang
dalam beberapa hal sebeltulnya harus
dijinakkan.
Kalimat diatas akan menjadi baku
jika beberapa kata diperbaiki sebagai
berikut, kecuali
a. Mengganti kata sekadar dengan
sekedar
b. Mengganti kata bilang dengan
berkata bahwa
c. Mengganti kata hoby dengan
kata hobi
d. Menghilangkan kata sebenarnya
e. Mengganti
kata
dijinakkan
dengan dibenahi
27. Wajib
pajak
juga
memberi
keterangan lisan dan/atau tertulis.
Penggalan kalimat diatas maksudnya
adalah
a. Baik keterangan lisan maupun
keterangan tertulis diberikan oleh
orang yang menyetor pajak

b. Baik keterangan lisan maupun


keterangan tulisan diberikan oleh
orang yang memungut pajak
c. Baik keterangan lisan maupun
keterangan tertulis atau salah satu
dari
keterangan
tersebut
diberikan oleh orang yang
menyetor pajak
d. Keterangan
lisan
maupun
keterangan tertulis diberikan oleh
orang yang memungut pajak
e. Jika keterangan tertulis tidak
dapat diberikan oleh orang yang
menyetor pajak, keterangan lisan
dapat diberikan oleh orang yang
memungut pajak.
28. Kanker paru saat ini sangat ditakuti
sebagai salah satu penyakit yang
mematikan. Hanya 25 persen kanker
jenis ini dapat terdiagnosis pada
tahap dini. Para ahli telah berupaya
menemukan
cara
agar
bisa
mendeteksi sedini mungkin adanya
kanker paru sehingga pasien bisa
diselamatkan.
Diantara
mereka
adalah para peneliti dari university of
Kelituckys Chandleer Medical di
Lexington, AS yang mencoba teknik
pemeriksaan
antibody
dengan
ketepatan tinggi untuk mendiagnosis
sel kanker tahap dini. Mereka
meganalisis 212 calon penderita
kanker dengan semacam protein
antibody. Ternyata protein tersebut
90 persen akurat. Cara ini bisa
digunakan untuk mebedakan antara
tumor jinak dan kanker.
Paragraph diatas menjadi lengkap
jika dipadukan dengan kalimat
penutup sebagai berikut

a. Karena itu, protein banyak


b. Produksi beras tahun ini cukup
diapakai untuk mendeteksi tumor
banyak
c. KUD di daerah kami harus
jinak dan kanker
b. Dengan
demikian,
untuk
dipergiat
d.
Siswa yang berprestai baik
mendeteksi
kanker
sedini
diterima di PTN
mungkin, para ahli menggunakan
e. Sekolah tempat kami belajar
protein antibody.
harus dipugar
c. Oleh sebab itu, kanker pada saat
ini tidak perlu ditakuti lagi
karena telah ditemukan protein
d. Jadi, penderita
kanker
The World
Widedapat
Web, a network of electronically produced and
mendeteksi
interconnected
secara dini
(or linked)
dengan sites, called pages, that are accessible via
personal
bantuan
teknikcomputer,
antibody raises legal issues about the rights of owners of
intellectual
notably those who create documents for inclusion
e. Akhirnya,
untukproperty,
mendiagnosis
on
Web
pages.
Some
of these owners of intellectual
property claim
sel kanker hanya dibutuhkan
that unless
semacam
proteincopyright law is strengthened , intellectual property on the
will dan
not be
protected
29. Pasca Web
gempa
tsunami
di from copyright infringement. Web users,
however,
claim
that
if
their
Nangroe Aceh Darussalam dan ability to access information on Web pages
is Utara
reduced,
the Web2004,
cannot live up to its potential as an open,
Sumatera
, 26 Desember
interactive
medium of
communication.
beberapa
Negara membantu
system
pemantauan gempa
dan peringatan
The debate
arises from the Webs ability to link one document to
dini tsunami
kepada
Indonesia.
another.
Links between sites are analogous to the inclusion in a
Namun,printed textkompatibilitasnya
of references
to other works, but with one difference
dipertanyakan
karena
alat dariistiap: the cited
document
instantly retrievable
by a user who activates
the link.
This immediate
since
tiap Negara
berbeda
standard anaccessibility creates a problem,
current
copyright
laws
give
owners
of
intellectual
property
the
right
to
format.
sue kompatibilitas
a distributor
Pengertian
dalam teksof unauthorized copies of their material even
that distributor did not personally make the copies. If person A, the
tersebutifadalah
author
of a document, puts the document on a Web page, and person
a. Akurasi
B,kerja
the alat
creator of another Web page, creates a link to As document, is
b. Cara
c. Kesesuaian
B committing copyright infringement?
d. Harmonis
To answer
e. Reaksi dengan
alam this question, it must first be determined who controls
of a document
30. Kalimatdistribution
yang mempunyai
pola sama on the Web. When A places a document on
a
Web
page,
this
is comparable
to recording an outgoing message on
dengan Rumah tempat
kami
onescukup
telephone
answering
machine for others to hear. When B
menumpang
luas adalah
creates
a linkdigarap
to As
document, this is akin to Bs giving out As
a. Sawah
yang belum
masih
telephone
number,
thereby
allowing third parties to hear the outgoing
luas
B. Inggris
TEXT 1

message for themselves. Anyone who calls can listen to the message;
that is its
purpose. While Bs link may indeed facilitate access to As
documents, the crucial
point is that A, simply by placing that
document on the Web, is thereby offering
it for distribution.
Therefore, even if B leads others to the document, it is a who
actually controls access to it. Hence creating a link to a document is
not the same as making or distributing a copy of that document.
Moreover, techniques are already available by which A can restrict
access to a document. For example , A may require
a password to
gain entry to As Web page , just as a telephone owner can request an

Line

Line

Line

Line

Line

Line

Line

31. Which one of the following most


accurately expresses the main point
of the passage?

a. Since distribution of a document


placed on a Web page is
controlled by the author of that

b.

c.

d.

e.

page rather than by the person


who creates a link to the page ,
creating such a link should not be
considered
copyright
infringement.
Changes in copyright law in
response to the development of
Web pages and links are illadvised unless such changes
amplify rather than restrict the
free exchange of ideas necessary
in a democracy.
People who are concerned about
the access others may have to the
Web documents they create can
easily
prevent such access
without inhibiting the rights of
others to exchange ideas freely.
Problems concerning intellectual
property rights created by new
forms of electronic media are not
insuperably difficult to resolve if
one applies basic commonsense
principles to these problems.
Maintaining a free exchange of
ideas on the Web offers benefits
that far outweigh those that
might be gained by a small
number of individuals if a radical
alteration of copyright laws
aimed at restricting the Webs
growth were allowed.

32.
33. Which one of the following is closest
in
meaning
to
the
term
strengthened as that term is used in
line 5 of the passage?
a. Made more restrictive
b. Made uniform worldwide
c. Made to impose harsher penalties

d. Dutifully enforced
e. More fully recognized as
legitimate
34. With which one of the following
claims about documents placed on
Web pages would the author be most
likely to agree?
a. Such documents cannot receive
adequate
protection
unless
current copyright laws are
strengthened.
b. Such documents cannot be
protected from unauthorized
distribution without significantly
diminishing the potential of the
Web to be a widely used form of
communication.
c. The nearly instantaneous access
afforded by the Web makes it
impossible in practice to limit
access to such documents.
d. Such documents can be protected
from copyright infringement with
the least damage to the public
interest only by altering existing
legal codes.
e. Such documents cannot fully
contribute to the Webs free
exchange of ideas unless their
authors allow them to be freely
accessed by those who wish to do
so.
35.
36. The passage most strongly implies
which one of the following ?
a. There are no creators of links to
Web pages who are also owners
of intellectual property on Web
pages.

b. The person who controls access


to a Web page document should
be considered the distributor of
that document.
c. Rights of privacy should not be
extended
to
owners
of
intellectual property placed on
the Web.
d. Those who create links to Web
pages have primary control over
who reads the documents on
those pages.
e. A document on a web page must
be converted to a physical
document via printing before
copyright infringement takes
place.
37. According to the passage, which one
of the following features of outgoing
messages
left
on
telephone
answering machines is most relevant
to the debate concerning copyright
infringement?
a. Such messages are carried by an
electronic
medium
of
communication
b. Such messages are not legally
protected against unauthorized
distribution
c. Transmission of such messages is
virtually instantaneous.
d. People do not usually care
whether or not others might
record such messages
e. Such messages have purposely
been made available to anyone
who calls that telephone number.
38.
39.
40.

41.
42.

43.

68.

44.
45.
Line

46. 5
47.
48.

49.Line
10

50.
51.

In tracing the changing face of the Irish landcape, scholars have traditionally
relied primarily on evidence from historical
69.documents. However, such documentary
sources provide a fragmentary record at best. Reliable accounts are very scare for
many parts of Ireland prior to the seventeenth
70. century, and many of the relevant
documents from the sixteenth and seventeenth centuries focus selectively on
71.
matters relating to military or commercial interests.

72.
Studies of fossilized pollen grains preserved
in peats and lake muds provide an
additional means of investigating vegetative landscape change. details of changes in
73.
vegetation resulting from both human activities
and natural events are reflected in
the kinds and quantities of minute pollen grains that become trapped in sediments.
74.
Analysis of samples can identify which kinds of plants produced the preserved pollen
grains and when they were deposited, and 75.
in many cases the findings can serve to
supplement or correct the documentary record.
76.

52.Line
15

53.
54.
Line
20

55.
56.

For example, analyses of sample from Long Lough in Country Down have
revealed significant patterns of cereal-grain77.
pollen beginning by about 400 A.D. The
subtantial clay content of the soil in this part of Down makes cultivation by primitive
78.soils were not tilled to any significant
tools difficult. Historians thought that such
extent until the introduction of the molboard plough to Ireland in the seventh century
A.D. Because cereal cultivation would 79.
have required tilling of the soil, the
pollen evidence indicates that these soils must indeed have been successfully tilled
80.
before the introduction of the new plough.

81.

57.
58.Line
25

59.
60.

Line
30

61.
62.
63.

64.Line
35

65.

Another example concern flax cultivation in Country Down, one of the great
linen-producing areas of Ireland during the eighteenth century. some aspects of
82.
linen production in Down are well documented, but the documentary record tells
little about the cultivation of flax, the plant
83.from which linen is made, i n that area.
The record of eighteenth - century linen production in Down, together with the
knowledge that flax cultivation had been84.established in Ireland centuries before
that time, led some historians to surmise that plant was being cultivated in
85. analyes indicate that this is not the
Down before the eighteenth century. But pollen
case; flax pollen was found only in deposits laid down since the eighteenth century.

86.

It must be stressed, though, that there are limits to the ability of the pollen
87.
record reflect the vegetative history of landscape.
For example , pollen analyses
cannot identify the species, but only the genus or family, of some plants. Among
88.
theseis madder, a cultivated dye plant of historical importance in Ireland. Madder
belongs to a plant family that also comprises
89. various native weeds, including goose
grass. If madder pollen were present in a deposit it would be indistinguishable from
90.
that of uncultivated native species.

66.

91.

67.

92.

93. Which one of the following most

95. The

passage

indicates

that

pollen

accurately expresses the passages?


a. Analysis of fossilized pollen is a

analyses have provided evidence against

useful means of supplementing and

was

in some cases correcting other

introduced into Ireland in the seventh

sources of information regarding

century.
b. In certain parts of Country Down,

changes in the Irish landscape.


b. Analyses of historical documents,
together with pollen evidence, have
led

to

the

previously
regarding

revision
accepted

changes

in

of

some

hypotheses
the

Irish

landscape.
c. Analysis of fossilized pollen has
proven to be a valuable tool in the
identification

of

ancient

plant

species.
d. Analysis of fossilized pollen has
provided new evidence that the
cultivication of such crops as cereal
grains, flax, and madder had a
significant impact on the landscape
of Ireland.
e. While
pollen
of

historical

evidence

can

information,

its

applicability is severely limited,


since it cannot be used to identify
plant species.

cereal grains were not cultivated to


any significant extent before the
seventh century.
c. In certain parts of Ireland, cereal
grains

have

been

cultivated

continuously since the introduction


of the moldboard plough.
d. Cereal grain cultivation requires
successful tilling of the soil.
e. cereal grain cultivation began in
Country Down around 400 A.D.
96. The phrase "documentary record" (line
24) primarily refers to
a. Documented results of analyses of
fossilized pollen
b. The kinds and quantities of fossilized
pollen grains preserved in peats and

sometimes supplement other sources

94.

which one of the following views?


a. The
moldboard
plough

lake mud
c. Written and pictorial descriptions by
current historians of the events
d. Government
and
commercial
records,

maps,

and

similar

documents produced in the past that


recorded conditions and events of
that time.
e. Articles, books, and other documents
by current historians listing and
analyzing all the available evidence

regarding

particular

historical

paragraph

offers

supporting

period.
97. The passage indicates that prior to the

example.
b. The final paragraph describes a

use of pollen analysis in the study of the

problem that must be solved before

history of the Irish landscape, at least

the method advocated in the second

some historians believed which one of

paragraph can be considered viable.


c. The final paragraph qualifies the

the following?
a. The Irish landscape had experienced
significant

flooding

during

the

claim made in the second paragraph.


d. The second paragraph describes a
view

seventeenth century.
b. Cereal grain was not cultivated

paragraph

Country Down may well have


occurred

before

the

eighteenth

the

author's
offers

procedures to supplement the method

centuries was well documented.


d. Madder was not used as a dye plant
century.
e. The beginning of flax cultivation in

states

arguments against that view.


e. The
final
paragraph

during the sixteenth and seventeenth

in Ireland until after the eighteenth

the author

intends to argue, and the final

anywhere in Ireland until at least the


seventh century.
c. The history of the Irish landscape

against which

described in the second paragraph.


99.
100.
101.
102.

Did music and human language originate


century.
103. separately or together? Both systems use
rhythm to communicate
emotions. Both can be produced
vocally or
98. Which oneintonation
of theandfollowing
most
with tools, and people can produce both music
and language silently to themselves.
104.
accurately describes the relationship
imaging and
studies
105. and language are part of one
between the secondBrain
paragraph
thesuggest that music

large,
vastly complicated, neurological system for processing sound. In fact, fewer differences
final paragraph?
106. processing of the
than similarities exist between the neurological
two. One
a. The second
paragraph
proposes
a
could think of the two activities as different radio programs that can be broadcast over the
same for
hardware.
One the
noteworthy
though, is that,
generally speaking, people
hypothesis
which
final difference, 107.
are better at language than music. In music, anyone can listen easily enough, but most
108.
The
twodo
passages
discuss
recent
scientific
research
on music.isThey
adapted In
people
not perform
well,
and in
many cultures
composition
left toare
specialists.
from twolanguage,
differentbypapers
presented
at
a
scholarly
conference.
contrast, nearly everyone actively performs and composes .

109.

PassageGiven
A.
their shared neurological basis , it appears that music and language

110.

evolved together as brain size increased


111.over the course of hominid evolution.
But the primacy of language over music that
we can observe today suggest that
Line
language, not music, was the primary function
5 natural selection operated on. Music,
it would seem , had little adaptive value of its own, and most likely developed on the
coattails of language.

112.

137.

113.

138.

114.

139.

115.

140.

116.

141.

117.

142.

Line

Line

118.

143.

119.

144.

120.

145.

121.

146.

122.
123.
124.
125.Line
5

126.
127.
Line
128.

129.
130.
Line

131.
132.
133.
134.
135.
136.

Passage B

147.

Darwin claimed that since neither the enjoyment nor the capacity of producing
148.
musical notes are faculties of the last [ practical] use to man ... they
must be
ranked amongst the most mysterious with 149.
which he is endowed. I suggest that the
enjoyment of and the capacity to produce musical notes are faculties of indispensable
use to mothers and their infants and that it150.
is in the emotional bonds created by the
interaction of mother and child that we can discover the evolutionary origins of human
151.
music.
Even excluding luallabies, which parents
152. sing to infants , human mothers and
infants under six months of age engage in ritualized, sequential behaviors, involving
153.face-to-face mother-infant interactions
vocal, facial, and bodily interactions. Using
filmed at 24 frames per second researchers have shown that mothers and infants
154.
jointly construct mutually improvised interactions in which eah partner tracks the
actions of the other. Such episodes last from155.
one-half second to three seconds and are
What
evolutionary
advantage
would
such volume,
behavior have?and
In the course of
composed of musical elements-variations in pitch, rhythm,
timbre,
hominid evolution, brain size increased rapidly. Contemporaneously, the increase
tempo.
156.
in bipedality caused the birth canal to narrow. This resulted in hominind infants
being born ever-more prematurely,
leaving them much more helpless at birth. This
157.
helplessness necessitated longer,Line
better maternal care . under such conditions, the
emotional bonds created in158.
the pre-musical mother infant interactions we observe
in Homo sapiens today-behavior whose neurological basis essentially constitutes
159.enjoy music would have conferred considerable
the capacity to make and
evolutionary advantage.

160.
161.

162. Both passages were written primarily


in order to answer which one of the
following questions?
a. What evolutionary advantage did
larger brain size confer on early
hominids?
b. Why do human mothers and infants
engage in bonding behavior that is
composed of musical elements?
c. What are the evolutionary origins of
the human ability to make music?
d. Do the human abilities to make
music and to use language depend on
the same neurological systems?
e. Why are most people more adept at
using language than they are at
making music?
163.
164. Each of the passages mentions the
relation of music to
a. Bonding between humans
b. human emotion
c. neurological research
d. the increasing helplessness of
hominid infants
e. the use of tools to produce sounds
165.
166.
167.
168.
169.
170.
171.
172.
173.
174.
175.
176.
177.
178.
179. It can be inferred that the authors of
the two passages would be most likely to
disagree over whether

a. the increase in hominid brain size


necessitated earlier births
b. fewer differences than similarities
exist between the neurological
processing of music and human
language
c. brain size increased rapidly over the
course of human evolution
d. the capacity to produce music has
great adaptive value to humans
e. mother-infant bonding involves
temporally
patterned
vocal
interactions
180.
181. The authors would be most likely to
agree on the answer to which one of the
following questions regarding musical
capacity in humans?
a. Does it manifest itself in some form
in early infancy?
b. Does it affect the strength of motherinfant bonds?
c. Is it at least partly a result of
evolutionary increases in brain size?
d. Did its evolution spur the
development of new neurological
systems?
e. Why does it vary so greatly among
different individuals?
182.
183. Which one of the following most
accurately characterizes a relationship
between the two passages?
a. Passages A and passage B use
different evidence to draw divergent
conclusions
b. Passage A poses the question that
passage B attempts to answer
c. Passage A proposes a hypothesis that
passage B attempts to substantiate
with new evidence

d. Passage A expresses a stronger


commitment to its hypothesis than
does passage B.
e. Passage A and passage B use
different evidence to support the
same conclusion.
184.
185.
186.
187.
188.
189.
190.
191.
192.
193.
194.
195.
196.

197.
198.

KUNCI JAWABAN
TKD UMUM 2

202.

199.
200.

MATEMATIKA DASAR

16. B
17. A
18. D
19. D
20. E
21. B
22. D
23. D
24. C
25. B
26. A
27. A
28. D

203.
204.

1. D
2. D
3. C
4. B
5. B
6. B
7. A
8. B
9. A
10. C
11. C
12. D
13. D
14. D
15. E
201.

29. C
30. B

205.
206.

B. INDONESIA

31. A
32. A
33. E
34. B
35. E
36. A
37. B
38. D
39. E
40. C
41. C
42. B
43. D
44. C
45. A
207.
208.
209.
210.
211.
212.

B. Inggris