Anda di halaman 1dari 8

1.

Amalan 4M dalam sistem


keselamatan bengkel ialah
I. Membersih
II. Mendisiplin
III. Menyusun atur
IV. Menilai diri sendiri dan
tempat kerja
A.
B.
C.
D.

I, II dan III
I, II dan IV
II, III dan IV
I, II, III dan IV

2. Apakah definisi bagi teknologi?


A.
Susunan alatan yang
digunakan ketika menghasilkan
sesuatu produk
B.
Susunan barang yang
dirancang untuk menghasilkan
sesuatu produk atau impak
C.
Pengetahuan manusia
menggunakan alatan dalam
menyelesaikan sesuatu masalah
dalam kehidupan
D.
Pengajian dan pengetahuan
dalam usaha manusia mencipta
suatu sistem untuk mengurus
kehidupan

5. Gred kertas las yang paling halus


ialah
A.
2
B.
1
C.
0
D.
00
6. Pelarut yang sesuai untuk cat licau
ialah
A. Syelek
B. Thinner
C. Turpentine
D. Spirit Metil
7. Apakah jenis alatan yang sesuai
digunakan untuk memotong
bahagian yang bertanda X?

A.
B.
C.
D.

Gergaji puting
Gergaji tangan
Pahat tepi serong
Gergaji lengkung
halus

8. Berdasarkan rajah, namakan


bahagian yang bertanda x

3. Berdasarkan rajah, panjang skru


ditentukan oleh

A.
B.
C.
D.

I
II
III
IV

4. Pernyataan manakah benar tentang


kayu?
A. Kalis air
B. Tahan haba
C. Boleh dilengkungkan
D. Sesuai untuk kegunaan di luar
bangunan

A.
B.
C.
D.

Suis
Bindu
Rahang
Pemusing motor

9. Apakah jenis tanggam yang


ditunjukkan dalam rajah di bawah?

A. Tanggam parit
B. Tanggam temu
C. Tanggam lekap

D. Tanggam puting
10. Berdasarkan rajah berikut, apakah
bahan X?

D.

Playar muncung
tirus

15. Jenis wayar berdasarkan rajah


berikut ialah...
A.
B.
C.
D.

Besi
Plastik
Reja kayu
Bahan projek

11. Sumber elektrik yang dihasilkan


oleh sel kering adalah kesan
daripada
A.
Tindakan kimia
B.
Tindakan cahaya
C.
Tindakan gerakan
D.
Tindakan
kemagnetan
12. Berapakah nilai voltan yang
dihasilkan oleh sebuah sel basah?
A. 2 V
B. 9 V
C. 1.5 V
D. 3.5 V
13. Pilih perkakas yang menukarkan
tenaga elektrik kepada tenaga haba
I. Kipas
II. Seterika
III. Periuk nasi
IV. Pembakar roti
A.
B.
C.
D.

I, II dan III
I, II dan IV
II, III dan IV
I, II, III dan IV

A.
B.
C.
D.

Wayar teras tunggal


Wayar teras kembar
Wayar lembar tunggal
Wayar kuprum berenamel

16. Di antara berikut, manakah sesuai


digunakan untuk pendawaian
seterika?
A. Wayar teras tunggal
B. Wayar teras kembar
C. Wayar tiga teras berpenebat
PVC
D. Wayar tiga teras berpenebat
PVC beranyam benang
17. Antara peralatan elektrik berikut
yang manakah menggunakan plag
3 pin 13 Ampere?
I. Seterika
II. Kipas angin
III. Mesin basuh
IV. Pendingin udara
A.
B.
C.
D.

I, II dan III
I, II dan IV
II, III dan IV
I, II, III dan IV

18. Berdasarkan rajah, bahagian yang


bertanda Y ialah

14. Apakah nama alatan yang


ditunjukkan dalam rajah di bawah?

A.
B.
C.

Pemotong sisi
Playar gabung
Penjalur wayar

A.
B.

Cok
Tiub

C.
D.

Pemegang tiub
Suis penghidup

Soalan 19, 20 dan 21 berdasarkan rajah


berikut

23. Apakah jenis bahan penyambung


yang bertanda X dalam rajah
berikut?

A.
B.
C.
D.
19. Jenis sistem bekalan air ke rumah
yang ditunjukkan dalam rajah ialah
A. Sistem terus
B. Sistem tidak terus
C. Sistem tekanan air tinggi
D. Sistem tangki simpanan air
20. Apakah nama paip yang bertanda
X?
A. Paip cuci
B. Paip agihan
C. Paip perhubungan
D. Paip perkhidmatan
21. Apakah nama paip yang bertanda
Y?
A. Paip cuci
B. Paip agihan
C. Paip perhubungan
D. Paip perkhidmatan
22. Berdasarkan rajah di bawah,
apakah jenis penyambung yang
sesuai digunakan untuk
melengkapkan sambungan
tersebut?

A.
B.
C.
D.

Tee sama
Siku 90 sama
Soket pengecil
Soket penjodoh

Sleeve
Glu PVC
Pita PTFE
Gelang getah

24. Berdasarkan rajah, apakah jenis


alatan yang ditunjukkan?

A.
B.
C.
D.

Ragum meja
Ragum paip yoke
Pemotong paip beroda
Playar cengkam seribu

25. Air masih keluar di muncung pili


walaupun telah ditutup ketat.
Apakah puncanya?
A. Sesendalnya telah rosak
B. Nat pili telah menjadi haus
C. Alur masuk pili telah rosak
D. Pili telah berkarat di
hujungnya
26. Bahagian kedap diwakili oleh

A.
B.
C.
D.

P
Q
R
S

D.
27. Bahagian yang mengawal
ketegangan mata jahitan pada
mesin jahit ialah ..
A. Tuas angkat
B. Roda imbang
C. Penekan jahitan
D. Ceper penegang benang
28. Apakah fungsi roda imbang?
A. Melaras mata jahitan
B. Mengawal gerakan mesin
C. Menetapkan kedudukan
fabrik
D. Menaik dan menurunkan
penekan jahitan
29. Apakah bahagian yang bertanda
X dalam rajah berikut?

A.
B.
C.
D.

Tuas angkat
Gigi penolak
Penekan jahitan
Pemegang jarum

30. Antara bahagian mesin jahit


berikut, yang manakah boleh
dijadikan panduan untuk memesin
dengan lurus?
A. Tuas angkat
B. Roda imbang
C. Pelaras jahitan
D. Tapak penekan jahitan
31. Apakah jenis jahitan yang
ditunjukkan rajah berikut?

A.
B.
C.

Jahitan kia
Jahitan suji bilang
Jahitan insang pari

Jahitan silang pangkah

32 Apakah jenis keratan yang


ditunjukkan dalam rajah berikut?

A.
B.

Keratan kayu keras


Keratan kayu
lembut

C.

Keratan hijauperang

D.

Keratan kayu
sederhana keras

33. Pilih nisbah campuran tanah loam,


bahan organik dan pasir sungai
yang sesuai untuk medium
semaian
A
B
C
D

Tanah
Loam

Bahan
Organik Reput

Pasir
Sungai

7
2
7
1

3
1
3
2

2
1
1
2

34. Keratan batang dicelupkan ke


dalam serbuk hormon pengakaran
sebelum disemaikan. Apakah
tujuannya?
A.
Untuk
mempercepatkan pengakaran.
B.
Untuk
mempercepatkan tumbesaran
batang.
C.
Untuk
mempercepatkan
pertumbuhan bunga.
D.
Untuk
mempercepatkan kadar
serapan air oleh akar.
35. Antara berikut yang manakah
tujuan menggembur tanah?
I. Untuk menambah nutrien
II. Memudahkan pengaliran air

III. Memudahkan pengaliran


udara
IV. Memudahkan akar dalam
tanah mendapat cahaya
A.
B.
C.
D.

I dan II
II dan III
III dan IV
II, III dan IV

36. Nyatakan jenis litar yang


ditunjukkan dalam rajah berikut

A.
B.
C.
D.

Ammeter
Voltmeter
Ohmmeter
Wattmeter

39. Antara simbol berikut, yang


manakah menunjukkan ammeter
arus terus?
A.
B.
C.

A.
B.
C.
D.

Litar siri
Litar selari
Litar elektrik
Litar siri selari

37. Antara litar-litar berikut, yang


manakah menunjukkan litar siriselari?
A.

B.

C.

D.
40. Berapakah nilai voltan yang
ditunjukkan dalam rajah berikut?

A.
B.
C.
D.

2V
3V
1.5 V
4.5 V

41. Berdasarkan rajah berikut,


berapakah jumlah rintangan dalam
litar?

D.

38 . X ialah sejenis meter. Apakah


jenis meter yang dimaksudkan?

A. 15 ohm
B. 25 ohm
C. 35 ohm
D. 75 ohm
42. Kirakan nilai rintangan dalam rajah
berikut

A. Fius perkhidmatan
B. Meter kilowatt jam
C. Penyambung neutral
D. Kotak agihan berfius
A. 7 ohm
B. 14 ohm
C. 24 ohm
D. 196 ohm
43. Kirakan jumlah rintangan dalam
litar berikut

A.
B.
C.
D.

0.4 ohm
10 ohm
25 ohm
105 ohm

44. Berapakah bacaan meter yang


ditunjukkan dalam rajah sekiranya
tombol pemilih julat menggunakan
julat (x 10 )?

46. Antara komponen berikut, yang


manakah terletak di antara suis
utama dan pemutus litar miniatur?
A. Fius perkhidmatan
B. Penyambung neutral
C. Meter kilowatt jam (kWj)
D. Pemutus litar arus baki
(RCCB)
47. Apakah komponen yang
menyambung dan memutuskan
bekalan elektrik ke seluruh rumah?
A. Suis utama
B. Fius perkhidmatan
C. Penyambung neutral
D. Pemutus litar bocor ke bumi
48. Apakah unit bagi kuasa?
A. Volt
B. Watt
C. Ohm
D. Ampere

A. 1 K
B. 10 K
C. 100
D. 100 K
45. Rajah menunjukkan lukisan
skematik pendawaian Unit
Kawalan Utama. Apakah
komponen yang dilabelkan tanda
X?

49. Kirakan nilai arus berdasarkan


maklumat pada perincian berikut

A. 20 A
B. 4.8 A
C. 4.2 A
D. 0.24 A
50. Berapakah jumlah voltan bagi
sebuah televisyen yang berlabel
400W dan arus 5A?
A. 80 V

B. 395 V
C. 405 V
D. 2000 V
A. Gear taji
B. Gear heliks
C. Gear belitan
D. Gear serong
51. Rajah menunjukkan sistem
pergerakan sesuatu peralatan
mekanikal, apakah X?

A.
B.
C.
D.

Proses
Sistem
Putaran
Pergerakan

52. Berdasarkan rajah berikut,


bahagian yang bertanda X
dikenali sebagai

A. Aci
B. Tali sawat
C. Takal dipacu
D. Takal pemacu
53. Antara peralatan berikut, yang
manakah menggunakan sistem
pergerakan mekanikal?
I. Basikal
II. Kipas angin
III. Kamera digital
IV. Mesin potong rumput
A. I, II dan III
B. I, II dan IV
C. II, III dan IV
D. I, II, III dan IV
54. Apakah jenis gear yang
ditunjukkan dalam rajah?

55. Nyatakan jenis gear berdasarkan


rajah berikut

Semoga Berjaya

A. Gear taji
B. Gear belitan
C. Gear serong
D. Gear rak dan pinan
56. Apakah fungsi gear rak dan pinan?
A. Untuk mekanisme kelajuan
yang tinggi
B. Memindahkan gerakan
putaran kepada gerakan lurus
C. Memindahkan tenaga putaran
aci pada sudut tertentu
D. Memindahkan tenaga antara
syaf yang berkeadaan selari
57. Sistem elektromekanikal
menggunakan sumber tenaga ...
A. Solar
B. Manual
C. Magnet
D. Elektrik
58. Antara jenis milikan perniagaan
berikut, yang manakah mudah
ditubuhkan dan senang
dikendalikan?
A. Koperasi
B. Perkongsian
C. Syarikat Berhad
D. Milikan tunggal
59. Apakah jenis perniagaan yang
dikecualikan daripada cukai?
A. Koperasi
B. Perkongsian
C. Syarikat Berhad

D. Milikan tunggal
60. Berapakah jumlah pemilik untuk
perniagaan milikan tunggal?
A. Seorang
B. 20 orang
C. 100 orang
D. Tiada had
JAWAPAN
1. D
2. D
3. B
4. D
5. D
6. C
7. D
8. B
9. B
10. C
11. A
12. A
13. C
14. D
15. D
16. D
17. A
18. A
19. B
20. D
21. B
22. A
23. C
24. D
25. A
26. A
27. D
28. B
29. B
30. D
31. C
32. A
33. B
34. A
35. B
36. A
37. C
38. B
39. D
40. C

41. D
42. A
43. B
44. A
45. B
46. D
47. A
48. B
49. C
50. A
51. A
52. B
53. B
54. A
55. B
56. B
57. D
58. D
59. A
60. A