Anda di halaman 1dari 5

5.

0 Bahan dan alatan
NAMA ALATAN
Jarum tangan

-

SPESIFIKASI ALATAN
Untuk jahitan biasa
seperti menjahit
jelujur dan
menyembat kelepet

-

Menjahit dan
mencantum fabrik.

Mesin Jahit
-

Menjahit jahitan
sulaman.

-

Menjahit lubang
butang.

-

Mengemas tepi
fabrik.

Pita ukur

-

Mengukur dengan
tepat ukuran badan
dan fabrik

Pembaris lurus

-

Mengukur dan
menanda garisan

Pembaris sesiku

-

lurus di kertas pola.
Mengukur fabrik.

-

Pembaris
sesiku diperbuat
daripada kayu atau
plastik dan
mempunyai ukuran
yang terang dan
tepat di kedua-dua
bahagian dalam unit

11

Membuat garisan bersudut tepat dan garisan lurus pada pola atau fabrik dan bahagian melengkung digunakan untuk membentuk garis leher dan lubang Pembaris melengkung - lengen. rusuk blaus. Pembaris melengkung diperbu at daripada kayu atau plastik dan ukuran metrik yang - terang dan jelas. dan kaki seluar semasa - mendraf pola. keruk lengan. rusuk skirt.- metrik. Membentuk garis melengkung seperti garis leher. Gantung atau simpan di tempat yang sesuai. Roda surih - Memindahkan tanda dan garisan pola pada fabrik. 12 .

Gunting kertas - Menggunting kertas pola. Kabur - Menandakan garis pemadan pada fabrik. Gunting Fabrik - Seterika - Menggunting fabrik. Menekan dan menyeterika setiap proses pada semua peringkat jahitan supaya kemas dan rata. Memindahkan - garisan tanda pola pada fabrik. 13 .Kertas karbon - Memindahkan tanda dan garisan pola pada fabrik.

menanggalkan benang jelujur dan menanggalkan butang. Kertas manjong - 14 Untuk melukis pola .Mengemas tepi Mesin jahit tepi fabrik. Jarum peniti - Digunakan untuk menetapkan pola pada fabrik semasa menggunting atau menjahit. . membuat lubang butang.Bod Seterika - Memudahkan semua proses menyeterika dan menekan. Untuk menandakan - kedudukan Penetas - Digunakan untuk menetas mata jahitan.

Butang - Sejenis pengikat bagi memastikan blaus. kemeja atau seluar tertutup Kain fabrik - Bahan utama untuk menghasilkan blaus 15 .