Anda di halaman 1dari 20

140TOPMOSTTRANSFORMERSElectricalEngineering

MultipleChoiceQuestionsandAnswersElectrical
EngineeringMultipleChoiceQuestions
140TOPMOSTTRANSFORMERSElectricalEngineeringMultiple
ChoiceQuestionsandAnswers
1.Whichofthefollowingdoesnotchangeinatransformer?
(a)Current
(b)Voltage
(c)Frequency
(d)Alloftheabove
Ans:c
2.Inatransformertheenergyisconveyedfromprimarytosecondary
(a)throughcoolingcoil
(b)throughair
(c)bytheflux
(d)noneoftheabove
Ans:c
3.Atransformercoreislaminatedto
(a)reducehysteresisloss
(b)reduceeddycurrentlosses
(c)reducecopperlosses
(d)reduceallabovelosses
Ans:b
4.Thedegreeofmechanicalvibrationsproducedbythelaminationsofatransformerdependson
(a)tightnessofclamping
(b)gaugeoflaminations
(c)sizeoflaminations
(d)alloftheabove
Ans:d
5.Thenoloadcurrentdrawnbytransformerisusuallywhatpercentofthefullloadcurrent?
(a)0.2to0.5percent
(b)2to5percent
(c)12to15percent
(d)20to30percent
Ans:b
6.Thepathofamagneticfluxinatransformershouldhave
(a)highresistance
(b)highreluctance
(c)lowresistance

(d)lowreluctance
Ans:d
7.Noloadonatransformeriscarriedouttodetermine
(a)copperloss
(b)magnetisingcurrent
(c)magnetisingcurrentandloss
(d)efficiencyofthetransformer
Ans:c
8.Thedielectricstrengthoftransformeroilisexpectedtobe
(a)lkV
(b)33kV
(c)100kV
(d)330kV
Ans:b
9.Sumpnerstestisconductedontransformerstodetermine
(a)temperature
(b)straylosses
(c)alldayefficiency
(d)noneoftheabove
Ans:a
10.Thepermissiblefluxdensityincaseofcoldrolledgrainorientedsteelisaround
(a)1.7Wb/m2
(b)2.7Wb/m2
(c)3.7Wb/m2
(d)4.7Wb/m2
Ans:a
11.Theefficiencyofatransformerwillbemaximumwhen
(a)copperlosses=hysteresislosses
(b)hysteresislosses=eddycurrentlosses
(c)eddycurrentlosses=copperlosses
(d)copperlosses=ironlosses
Ans:d
12.Noloadcurrentinatransformer
(a)lagsbehindthevoltagebyabout75
(b)leadsthevoltagebyabout75
(c)lagsbehindthevoltagebyabout15
(d)leadsthevoltagebyabout15
Ans:a
13.Thepurposeofprovidinganironcoreinatransformeristo
(a)providesupporttowindings
(b)reducehysteresisloss
(c)decreasethereluctanceofthemagneticpath

(d)reduceeddycurrentlosses
Ans:c
14.Whichofthefollowingisnotapartoftransformerinstallation?
(a)Conservator
(b)Breather
(c)Buchholzrelay
(d)Exciter
Ans:d
15.Whileconductingshortcircuittestonatransformerthefollowingsideisshortcircuited
(a)Highvoltageside
(b)Lowvoltageside
(c)Primaryside
(d)Secondaryside
Ans:b
16.Inthetransformerfollowingwindinghasgotmorecrosssectionalarea
(a)Lowvoltagewinding
(b)Highvoltagewinding
(c)Primarywinding
(d)Secondarywinding
Ans:a
17.Atransformertransforms
(a)voltage
(b)current
(c)power
(d)frequency
Ans:c
18.AtransformercannotraiseorlowerthevoltageofaD.C.supplybecause
(a)thereisnoneedtochangetheD.C.voltage
(b)aD.C.circuithasmorelosses
(c)Faradayslawsofelectromagneticinductionarenotvalidsincetherateofchangeoffluxiszero
(d)noneoftheabove
Ans:c
19.Primarywindingofatransformer
(a)isalwaysalowvoltagewinding
(b)isalwaysahighvoltagewinding
(c)couldeitherbealowvoltageorhighvoltagewinding
(d)noneoftheabove
Ans:c
20.Whichwindinginatransformerhasmorenumberofturns?
(a)Lowvoltagewinding
(b)Highvoltagewinding
(c)Primarywinding

(d)Secondarywinding
Ans:b
21.Efficiencyofapowertransformerisoftheorderof
(a)100percent
(b)98percent
(c)50percent
(d)25percent
Ans:b
22.Inagiventransformerforgivenappliedvoltage,losseswhichremainconstantirrespectiveofloadchanges
are
(a)frictionandwindagelosses
(b)copperlosses
(c)hysteresisandeddycurrentlosses
(d)noneoftheabove
Ans:c
23.Acommonmethodofcoolingapowertransformeris
(a)naturalaircooling
(b)airblastcooling
(c)oilcooling
(d)anyoftheabove
Ans:c
24.Thenoloadcurrentinatransformerlagsbehindtheappliedvoltagebyanangleofabout
(a)180
(b)120
(c)90
(d)75
Ans:d
25.Inatransformerroutineefficiencydependsupon
(a)supplyfrequency
(b)loadcurrent
(c)powerfactorofload
(d)both(b)and(c)
Ans:d
26.Inthetransformerthefunctionofaconservatoristo
(a)providefreshairforcoolingthetransformer
(b)supplycoolingoiltotransformerintimeofneed
(c)protectthetransformerfromdamagewhenoilexpendsduetoheating
(d)noneoftheabove
Ans:c
27.Naturaloilcoolingisusedfortransformersuptoaratingof
(a)3000kVA
(b)1000kVA
(c)500kVA

(d)250kVA
Ans:a
28.Powertransformersaredesignedtohavemaximumefficiencyat
(a)nearlyfullload
(b)70%fullload
(c)50%fullload
(d)noload
Ans:a
29.Themaximumefficiencyofadistributiontransformeris
(a)atnoload
(b)at50%fullload
(c)at80%fullload
(d)atfullload
Ans:b
30.Transformerbreathsinwhen
(a)loadonitincreases
(b)loadonitdecreases
(c)loadremainsconstant
(d)noneoftheabove
Ans:b
31.Noloadcurrentofatransformerhas
(a)hashighmagnitudeandlowpowerfactor
(b)hashighmagnitudeandhighpowerfactor
(c)hassmallmagnitudeandhighpowerfactor
(d)hassmallmagnitudeandlowpowerfactor
Ans:d
32.Spacersareprovidedbetweenadjacentcoils
(a)toprovidefreepassagetothecoolingoil
(b)toinsulatethecoilsfromeachother
(c)both(a)and(b)
(d)noneoftheabove
Ans:a
33.Greaterthesecondaryleakageflux
(a)lesswillbethesecondaryinducede.m.f.
(b)lesswillbetheprimaryinducede.m.f.
(c)lesswillbetheprimaryterminalvoltage
(d)noneoftheabove
Ans:a
34.Thepurposeofprovidingironcoreinastepuptransformeris
(a)toprovidecouplingbetweenprimaryandsecondary
(b)toincreasethemagnitudeofmutualflux
(c)todecreasethemagnitudeofmagnetizingcurrent

(d)toprovideallabovefeatures
Ans:c
35.Thepowertransformerisaconstant
(a)voltagedevice
(b)currentdevice
(c)powerdevice
(d)mainfluxdevice
Ans:d
36.Twotransformersoperatinginparallelwillsharetheloaddependingupontheir
(a)leakagereactance
(b)perunitimpedance
(c)efficiencies
(d)ratings
Ans:b
37.IfR2istheresistanceofsecondarywindingofthetransformerandKisthetransformationratiothenthe
equivalentsecondaryresistancereferredtoprimarywillbe
(a)R2/VK
(b)R2IK2
(c)R22!K2
(d)R22/K
Ans:b
38.Whatwillhappenifthetransformersworkinginparallelarenotconnectedwithregardtopolarity?
(a)Thepowerfactorofthetwotransformerswillbedifferentfromthepowerfactorofcommonload
(b)Incorrectpolaritywillresultindeadshortcircuit
(c)ThetransformerswillnotshareloadinproportiontotheirkVAratings
(d)noneoftheabove
Ans:b
39.Ifthepercentageimpedancesofthetwotransformersworkinginparallelaredifferent,then
(a)transformerswillbeoverheated
(b)powerfactorsofboththetransformerswillbesame
(c)paralleloperationwillbenotpossible
(d)paralleloperationwillstillbepossible,butthepowerfactorsatwhichthetwotransformersoperatewillbe
differentfromthepowerfactorofthecommonload
Ans:d
40.Inatransformerthetappingsaregenerallyprovidedon
(a)primaryside
(b)secondaryside
(c)lowvoltageside
(d)highvoltageside
Ans:c
41.Theuseofhigherfluxdensityinthetransformerdesign
(a)reducesweightperkVA
(6)reducesironlosses

(c)reducescopperlosses
(d)increasespartloadefficiency
Ans:a
42.Thechemicalusedinbreatherfortransformershouldhavethequalityof
(a)ionizingair
(b)absorbingmoisture
(c)cleansingthetransformeroil
(d)coolingthetransformeroil.
Ans:b
43.Thechemicalusedinbreatheris
(a)asbestosfiber
(b)silicasand
(c)sodiumchloride
(d)silicagel
Ans:d
44.Anidealtransformerhasinfinitevaluesofprimaryandsecondaryinductances.Thestatementis
(a)true
(b)false
Ans:b
45.Thetransformerratingsareusuallyexpressedintermsof
(a)volts
(b)amperes
(c)kW
(d)kVA
Ans:d
46.Thenoiseresultingfromvibrationsoflaminationssetbymagneticforces,istermedas
(a)magnetostrication
(b)boo
(c)hum
(d)zoom
Ans:c
47.HysteresislossinatransformervariesasCBmax=maximumfluxdensity)
(a)Bmax
(b)Bmax16
(C)Bmax183
(d)Bmax
Ans:b
48.Materialusedforconstructionoftransformercoreisusually
(a)wood
(b)copper
(c)aluminium
(d)siliconsteel
Ans:d

49.Thethicknessoflaminationsusedinatransformerisusually
(a)0.4mmto0.5mm
(b)4mmto5mm
(c)14mmto15mm
(d)25mmto40mm
Ans:a
50.Thefunctionofconservatorinatransformeris
(a)toprojectagainstinternalfault
(b)toreducecopperaswellascorelosses
(c)tocoolthetransformeroil
(d)totakecareoftheexpansionandcontractionoftransformeroilduetovariationoftemperatureofsur
roundings
Ans:d
51.ThehighestvoltagefortransmittingelectricalpowerinIndiais
(a)33kV.
(6)66kV
(c)132kV
(d)400kV
Ans:d
52.Inatransformertheresistancebetweenitsprimaryandsecondaryis
(a)zero
(b)1ohm
(c)1000ohms
(d)infinite
Ans:d
53.Atransformeroilmustbefreefrom
(a)sludge
(b)odour
(c)gases
(d)moisture
Ans:d
54.ABuchholzrelaycanbeinstalledon
(a)autotransformers
(b)aircooledtransformers
(c)weldingtransformers
(d)oilcooledtransformers
Ans:d
55.Gasisusuallynotliberatedduetodissociationoftransformeroilunlesstheoiltemperatureexceeds
(a)50C
(b)80C
(c)100C
(d)150C
Ans:d

56.Themainreasonforgenerationofharmonicsinatransformercouldbe
(a)fluctuatingload
(b)poorinsulation
(c)mechanicalvibrations
(d)saturationofcore
Ans:d
57.Distributiontransformersaregenerallydesignedformaximumefficiencyaround
(a)90%load
(b)zeroload
(c)25%load
(d)50%load
Ans:d
58.Whichofthefollowingpropertyisnotnecessarilydesirableinthematerialfortransformercore?
(a)Mechanicalstrength
(6)Lowhysteresisloss
(c)Highthermalconductivity
(d)Highpermeability
Ans:c
59.Star/startransformersworksatisfactorilywhen
(a)loadisunbalancedonly
(b)loadisbalancedonly
(c)onbalancedaswellasunbalancedloads
(d)noneoftheabove
Ans:b
60.Delta/startransformerworkssatisfactorilywhen
(a)loadisbalancedonly
(b)loadisunbalancedonly
(c)onbalancedaswellasunbalancedloads
(d)noneoftheabove
Ans:c
61.Buchholzsrelaygiveswarningandprotectionagainst
(a)electricalfaultinsidethetransformeritself
(b)electricalfaultoutsidethetransformerinoutgoingfeeder
(c)forbothoutsideandinsidefaults
(d)noneoftheabove
Ans:a
62.Themagnetisingcurrentofatransformerisusuallysmallbecauseithas
(a)smallairgap
(b)largeleakageflux
(c)laminatedsiliconsteelcore
(d)fewerrotatingparts
Ans:a

63.Whichofthefollowingdoesnotchangeinanordinarytransformer?
(a)Frequency
(b)Voltage
(c)Current
(d)Anyoftheabove
Ans:a
64.Whichofthefollowingpropertiesisnotnecessarilydesirableforthematerialfortransformercore?
(a)Lowhysteresisloss
(b)Highpermeability
(c)Highthermalconductivity
(d)Adequatemechanicalstrength
Ans:c
65.Theleakagefluxinatransformerdependsupon
(a)loadcurrent
(b)loadcurrentandvoltage
(c)loadcurrent,voltageandfrequency
(d)loadcurrent,voltage,frequencyandpowerfactor
Ans:a
66.Thepathofthemagneticfluxintransformershouldhave
(a)highreluctance
(b)lowreactance
(c)highresistance
(d)lowresistance
Ans:b
67.Noiseleveltestinatransformerisa
(a)specialtest
(b)routinetest
(c)typetest
(d)noneoftheabove
Ans:c
68.Whichofthefollowingisnotaroutinetestontransformers?
(a)Coreinsulationvoltagetest
(b)Impedancetest
(c)Radiointerferencetest
(d)Polaritytest
Ans:c
69.Atransformercanhavezerovoltageregulationat
(a)leadingpowerfactor
(b)laggingpowerfactor
(c)unitypowerfactor
(d)zeropowerfactor
Ans:a

70.Helicalcoilscanbeusedon
(a)lowvoltagesideofhighkVAtransformers
(b)highfrequencytransformers
(c)highvoltagesideofsmallcapacitytransformers
(d)highvoltagesideofhighkVAratingtransformers
Ans:a
71.Harmonicsintransformerresultin
(a)increasedcorelosses
(b)increasedI2Rlosses
(c)magneticinterferencewithcommunicationcircuits
(d)alloftheabove
Ans:d
72.Thecoreusedinhighfrequencytransformerisusually
(a)coppercore
(b)costironcore
(c)aircore
(d)mildsteelcore
Ans:c
73.Thefullloadcopperlossofatransformeris1600W.Athalfload,thecopperlosswillbe
(a)6400W
(b)1600W
(c)800W
(d)400W
Ans:d
1.74.Thevalueoffluxinvolvedmthee.m.f.equationofatransformeris
(a)averagevalue
(b)r.m.s.value
(c)maximumvalue
(d)instantaneousvalue
Ans:c
L.75.Siliconsteelusedinlaminationsmainlyreduces
(a)hysteresisloss
(b)eddycurrentlosses
(c)copperlosses
(d)alloftheabove
Ans:a
76.Whichwindingofthetransformerhaslesscrosssectionalarea?
(a)Primarywinding
(b)Secondarywinding
(c)Lowvoltagewinding
(d)Highvoltagewinding
Ans:d

77.Powertransformersaregenerallydesignedtohavemaximumefficiencyaround
(a)noload
(b)halfload
(c)nearfullload
(d)10%overload
Ans:c
.78.Whichofthefollowingisthemainadvantageofanautotransformeroveratwowindingtransformer?
(a)Hysteresislossesarereduced
(b)Savinginwindingmaterial
(c)Copperlossesarenegligible
(d)Eddylossesaretotallyeliminated
Ans:b
79.Duringshortcircuittestironlossesarenegligiblebecause
(a)thecurrentonsecondarysideisnegligible
(b)thevoltageonsecondarysidedoesnotvary
(c)thevoltageappliedonprimarysideislow
(d)fullloadcurrentisnotsuppliedtothetransformer
Ans:c
80.Twotransformersareconnectedinparallel.Thesetransformersdonothaveequalpercentageimpedance.
Thisislikelytoresultin
(a)shortcircuitingofthesecondaries
(b)powerfactorofoneofthetransformersisleadingwhilethatoftheotherlagging
(c)transformershavinghighercopperlosseswillhavenegligiblecorelosses
(d)loadingofthetransformersnotinproportiontotheirkVAratings
Ans:d
81.Thechangesinvolumeoftransformercoolingoilduetovariationofatmospherictemperatureduringday
and
nightistakencareofbywhichpartoftransformer
(a)Conservator
(b)Breather
(c)Bushings
(d)Buchholzrelay
Ans:a
82.Anidealtransformerisonewhichhas
(a)nolossesandmagneticleakage
(b)interleavedprimaryandsecondarywindings
(c)acommoncoreforitsprimaryandsecondarywindings
(d)coreofstainlesssteelandwindingofpurecoppermetal
(e)noneoftheabove
Ans:a
83.Whenagiventransformerisrunatitsratedvoltagebutreducedfrequency,its
(a)fluxdensityremainsunaffected
(b)ironlossesarereduced
(c)corefluxdensityisreduced

(d)corefluxdensityisincreased
Ans:d
84.Inanactualtransformertheironlossremainspracticallyconstantfromnoloadtofullloadbecause
(a)valueoftransformationratioremainsconstant
(b)permeabilityoftransformercoreremainsconstant
(c)corefluxremainspracticallyconstant
(d)primaryvoltageremainsconstant
(c)secondaryvoltageremainsconstant
Ans:c
85.Anidealtransformerwillhavemaximumefficiencyataloadsuchthat
(a)copperloss=ironloss
(b)copperloss<ironloss
(c)copperloss>ironloss
(d)noneoftheabove
Ans:a
86.Ifthesupplyfrequencytothetransformerisincreased,theironlosswill
(a)notchange
(b)decrease
(c)increase
(d)anyoftheabove
Ans:c
87.Negativevoltageregulationisindicativethattheloadis
(a)capacitiveonly
(b)inductiveonly
(c)inductiveorresistive
(d)noneoftheabove
Ans:a
88.Ironlossofatransformercanbemeasuredby
(a)lowpowerfactorwattmeter
(b)unitypowerfactorwattmeter
(c)frequencymeter
(d)anytypeofwattmeter
Ans:a
89.Whensecondaryofacurrenttransformerisopencircuiteditsironcorewillbe
(a)hotbecauseofheavyironlossestakingplaceinitduetohighfluxdensity
(b)hotbecauseprimarywillcarryheavycurrent
(c)coolasthereisnosecondarycurrent
(d)noneofabovewillhappen
Ans:a
90.Thetransformerlaminationsareinsulatedfromeachotherby
(a)micastrip
(6)thincoatofvarnish
(c)paper

(d)anyoftheabove
Ans:b
91.Whichtypeofwindingisusedin3phaseshelltypetransformer?
(a)Circulartype
(b)Sandwichtype
(c)Cylindricaltype
(d)Rectangulartype
Ans:b
92.Duringopencircuittestofatransformer
(a)primaryissuppliedratedvoltage
(b)primaryissuppliedfullloadcurrent
(c)primaryissuppliedcurrentatreducedvoltage
(d)primaryissuppliedratedkVA
Ans:a
93.Opencircuittestontransformersisconductedtodetermine
(a)hysteresislosses
(b)copperlosses
(c)corelosses
(d)eddycurrentlosses
Ans:c
94.Shortcircuittestontransformersisconductedtodetermine
(a)hysteresislosses
(b)copperlosses
(c)corelosses
(d)eddycurrentlosses
Ans:b
95.Fortheparalleloperationofsinglephasetransformersitisnecessarythattheyshouldhave
(a)sameefficiency
(b)samepolarity
(c)samekVArating
(d)samenumberofturnsonthesecondaryside.
Ans:b
96.Thetransformeroilshouldhave_____volatilityand_____viscosity.
(a)low,low
(b)high,high
(c)low,high
(d)high,low
Ans:a
97.Thefunctionofbreatherinatransformeris
(a)toprovideoxygeninsidethetank
(b)tocoolthecoilsduringreducedload
(c)tocoolthetransformeroil

(d)toarrestflowofmoisturewhenoutsideairentersthetransformer
Ans:d
98.Thesecondarywindingofwhichofthefollowingtransformersisalwayskeptclosed?
(a)Stepuptransformer
(b)Stepdowntransformer
(c)Potentialtransformer
(d)Currenttransformer
Ans:d
99.Thesizeofatransformercorewilldependon
(a)frequency
(b)areaofthecore
(c)fluxdensityofthecorematerial
(d)(a)and(b)both
Ans:d
100.Naturalaircoolingisgenerallyrestrictedfortransformersupto
(a)1.5MVA
(b)5MVA
(c)15MVA
(d)50MVA
Ans:a
101.Ashelltypetransformerhas
(a)higheddycurrentlosses
(b)reducedmagneticleakage
(c)negligiblyhysteresislosses
(d)noneoftheabove
Ans:b
102.Atransformercanhaveregulationclosertozero
(a)onfullload
(b)onoverload
(c)onleadingpowerfactor
(d)onzeropowerfactor
Ans:c
103.Atransformertransforms
(a)voltage
(b)current
(c)currentandvoltage
(d)power
Ans:d
104.WhichofthefollowingisnotthestandardvoltageforpowersupplyinIndia?
(a)llkV
(b)33kV
(c)66kV

(d)122kV
Ans:d
105.Reductionincorelossesandincreaseinpermeabilityareobtainedwithtransformeremploying
(a)corebuiltupoflaminationsofcoldrolledgrainorientedsteel
(b)corebuiltupoflaminationsofhotrolledsheet
(c)eitheroftheabove
(d)noneoftheabove
Ans:a
106.Inapowerordistributiontransformerabout10percentendturnsareheavilyinsulated
(a)towithstandthehighvoltagedropduetolinesurgeproducedbytheshuntingcapacitanceoftheendturns
(b)toabsorbthelinesurgevoltageandsavethewindingoftransformerfromdamage
(c)toreflectthelinesurgeandsavethewindingofatransformerfromdamage
(d)noneoftheabove
Ans:a
107.Forgivenappliedvoltage,withtheincreaseinfrequencyoftheappliedvoltage
(a)eddycurrentlosswilldecrease
(b)eddycurrentlosswillincrease
(c)eddycurrentlosswillremainunchanged
(d)noneoftheabove
Ans:c
108.Losseswhichoccurinrotatingelectricmachinesanddonotoccurintransformersare
(a)frictionandwindagelosses
(b)magneticlosses
(c)hysteresisandeddycurrentlosses
(d)copperlosses
Ans:a
109.Inagiventransformerforagivenappliedvoltage,losseswhichremainconstantirrespectiveofload
changesare
(a)hysteresisandeddycurrentlosses
(b)frictionandwindagelosses
(c)copperlosses
(d)noneoftheabove
Ans:a
110.Whichofthefollowingstatementsregardinganidelsinglephasetransformerhavingaturnratioof1:2
and
drawingacurrentof10Afrom200VA.C.supplyisincorrect?
(a)Itssecondarycurrentis5A
(b)Itssecondaryvoltageis400V
(c)Itsratingis2kVA
(d)Itssecondarycurrentis20A
(e)Itisastepuptransformer
Ans:d

111.Thesecondaryofacurrenttransformerisalwaysshortcircuitedunderoperatingconditionsbecauseit
(a)avoidscoresaturationandhighvoltageinduction
(b)issafetohumanbeings
(c)protectstheprimarycircuit
(d)noneoftheabove
Ans:a
112.Inatransformertheresistancebetweenitsprimaryandsecondaryshouldbe
(a)zero
(b)10Q
(c)1000Q
(d)infinity
Ans:d
113.Agoodvoltageregulationofatransformermeans
(a)outputvoltagefluctuationfromnoloadtofullloadisleast
(b)outputvoltagefluctuationwithpowerfactorisleast
(c)differencebetweenprimaryandsecondaryvoltageisleast
(d)differencebetweenprimaryandsecondaryvoltageismaximum
Ans:a
114.Foratransformer,operatingatconstantloadcurrent,maximumefficiencywilloccurat
(a)0.8leadingpowerfactor
(b)0.8laggingpowerfactor
(c)zeropowerfactor
(d)unitypowerfactor
Ans:d
115.Whichofthefollowingprotectionisnormallynotprovidedonsmalldistributiontransformers?
(a)Overfluxingprotection
(b)Buchholzrelay
(c)Overcurrentprotection
(d)Alloftheabove
Ans:b
116.Whichofthefollowingactsasaprotectionagainsthighvoltagesurgesduetolightningandswitching?
(a)Horngaps
(b)Thermaloverloadrelays
(c)Breather
(d)Conservator
Ans:a
117.Theefficiencyoftwoidenticaltransformersunderloadconditionscanbedeterminedby
(a)shortcircuittest
(b)backtobacktest
(c)opencircuittest
(d)anyoftheabove
Ans:b

118.Whichofthefollowinginsulatingmaterialscanwithstandthehighesttemperaturesafely?
(a)Cellulose
(b)Asbestos
(c)Mica
(d)Glassfibre
Ans:c
119.Whichofthefollowingpartsofatransformerisvisiblefromoutside?
(a)Bushings
(b)Core
(c)Primarywinding
(d)Secondarywinding
Ans:a
120.Thenoiseproducedbyatransformeristermedas
(a)zoom
(b)hum
(c)ringing
(d)buzz
Ans:b
121.Whichofthefollowinglossinatransformeriszeroevenatfullload?
(a)Coreloss
(b)Frictionloss
(c)Eddycurrentloss
(d)Hysteresisloss
Ans:b
122.Whichofthefollowingisthemostlikelysourceofharmonicsinatransformer?
(a)poorinsulation
(b)Overload
(c)looseconnections
(d)Coresaturation
Ans:d
123.Ifatransformeriscontinuouslyoperatedthemaximumtemperaturerisewilloccurin
(a)core
(b)windings
(c)tank
(d)anyoftheabove
Ans:b
124.Thehuminatransformerismainlyattributedto
(a)loadchanges
(b)oilinthetransformer
(c)magnetostriction
(d)mechanicalvibrations
Ans:c

125.Themaximumloadthatapowertransformercancarryislimitedbyits
(a)temperaturerise
(b)dielectricstrengthofoil
(c)voltageratio
(d)copperloss
Ans:c
126.Theefficiencyofatransformer,underheavyloads,iscomparativelylowbecause
(a)copperlossbecomeshighinproportiontotheoutput
(b)ironlossisincreasedconsiderably
(c)voltagedropbothinprimaryandsecondarybecomeslarge
(d)secondaryoutputismuchlessascomparedtoprimaryinput
Ans:a
127.Anopencircuittestonatransformerisconductedprimarilytomeasure
(a)insulationresistance
(b)copperloss
(c)coreloss
(d)totalloss
(e)efficiency
(f)noneoftheabove
Ans:c
128.Anoloadtestisperformedonatransformertodetermine
(a)coreloss
(b)copperloss
(c)efficiency
(d)magnetisingcurrent
(e)magnetisingcurrentandloss
Ans:e
129.Thevoltagetransformationratioofatransformerisequaltotheratioof
(a)primaryturnstosecondaryturns
(b)secondarycurrenttoprimarycurrent
(c)secondaryinducede.m.f.toprimaryinducede.m.f.
(d)secondaryterminalvoltagetoprimaryappliedvoltage
Ans:c
130.Partofthetransformerwhichismostsubjecttodamagefromoverheatingis
(a)ironcore
(b)copperwinding
(c)windinginsulation
(d)frameorcase
(e)transformertank
Ans:c
136.Ifatransformerisswitchedontoavoltagemorethantheratedvoltage
(a)itspowerfactorwilldeteriorate
(b)itspowerfactorwillincrease
(c)itspowerfactorwillremainunaffected

(d)itspowerfactorwillbezero
Ans:a
137.Autotransformermakeseffectivesavingoncopperandcopperlosses,whenitstransformationratiois
(a)approximatelyequaltoone
(b)lessthanone
(c)greatthanone
(d)noneoftheabove
Ans:a
138.Minimumvoltageregulationoccurswhenthepowerfactoroftheloadis
(a)unity
(b)lagging
(c)leading
(d)zero
Ans:c
139.Inastepdowntransformer,thereisachangeof15Aintheloadcurrent.Thisresultsinchangeofsupply
currentof
(a)lessthan15A
(b)morethan15A
(c)15A
(d)noneoftheabove
Ans:a
140.Theefficienciesoftransformerscomparedwiththatofelectricmotorsofthesamepowerare
(a)aboutthesame
(6)muchsmaller
(c)muchhigher
(d)somewhatsmaller
(e)noneoftheabove
Ans:c