Anda di halaman 1dari 10

CARA BINA FANPAGE UNTUK PROMOSI PERNIAGAAN DI FACEBOOK

CARA BINA FANPAGE UNTUK PROMOSI PERNIAGAAN DI FACEBOOK Cara membina fan pages facebook dengan teknik berkesan

Cara membina fan pages facebook dengan teknik berkesan untuk promosikan perniagaan secara online

Fanpage facebook adalah medium pemasaran terbaik untuk memasarkan produk perniagaan secara online yang berkesan kerana facebook adalah media sosial paling popular di Malaysia dan pengunaannya yang percuma.

Facebook Page atau Fans page adalah seperti kedai jualan di tangan yang mudah yang digunakan untuk menjual pelbagai produk pernigaan di facebook secara online. Fanpage adalah pusat rujukan perniagaan kepada pelanggan untuk sebarang urusan perniagaan dengan pelbagai fungsi pemasaran dan bilangan pelanggan tanpa had. Fanpage sememangnya di reka sesuai untuk perniagaan online di facebook secara percuma atau boleh secara berbayar melalui facebook ads.

KELEBIHAN FANPAGE UNTUK PROMOSIKAN PERNIAGAAN :

1. Jumlah fans atau pelanggan tiada had. Tiada had friendlist bagi fanpage berbanding facebook profile yang terhad kepada 5000 orang sahaja. Ini membolehkan kita membina fans yang ramai untuk perniagaan untuk kemudahan memasarkan barangan atau maklumat.

2. Penjenamaan perniagaan profesional. Fanpage membolehkan perniagaan lebih

profesional dan menyakinkan pelanggan dengan pelbagai maklumat dan khusus

hanya kepada pelanggan yang mempunyai minat barangan yang sama.

3. Pengiklanan Facebook ads. Fanpage membolehkan perniagaan diiklankan secara berbayar melalui facebook ads untuk semua pengguna facebook.

4. Pembinaan jenama perniagaan. Fanpage membolehkan pembinaan jenama perniagaan walau admin facebook berlainan atau ramai admin. Kita boleh melantik admin lain menguruskan fanpage perniagaan melalui fanpage.

Fanpage adalah untuk perniagaan jangka panjang dengan membina ramai fans atau pelanggan. Perniagaan terbaik untuk seumur hidup adalah perniagaan emas Public Gold untuk menjual atau mempromosikan emas dan perak pelaburan termurah bebas gst bagi menjana pendapatan seumur hidup.

CARA BINA FANPAGE PERNIAGAAN BERKESAN

Bagaimana cara membina fans page untuk promosikan perniagaan berkesan ?

Tutorial di bawah menunjukkan cara dan teknik membina fanpage facebook untuk perniagaan bagi mempromosikan perniagaan secara online di sertakan tips serta teknik membuat fanpage yang berkesan untuk promosikan produk kedai perniagaan secara online di Facebook.

Perkara utama bagi membuat fanpage mestilah mempunyai akaun facebook, jadi hendaklah menjadi pengguna facebook atau mempunyai facebook profile terlebih dahulu dengan daftar di https://www.facebook.com. Setelah mempunyai akaun facebook profile barulah dapat membina facebook fanpage seperti tutorial di bawah :

TUTORIAL BINA FANPAGE FACEBOOK

Membina Fanpage sangat mudah tetapi pelu tahu teknik bina fanpage yang berkesan untuk perniagaan dan kunci utama adalah jenis Fanpage yang paling sesuai.

1. Untuk membina fanpage, Log masuk ke facebook personal anda. Klik pada ‘Create Page‘ atau klik link https://www.facebook.com/pages/create/

atau klik link https://www.facebook.com/pages/create/ 2) Pilih kategori perniagaan atau bisnes dengan memberikan

2) Pilih kategori perniagaan atau bisnes dengan memberikan nama fanpage yang sesuai dengan produk atau servis yang ditawarkan.

Pilih kategori perniagaan penting untuk penjenamaan perniagaan sebagai kata kunci perniagaan. Dalam artikel ini, saya

Pilih kategori perniagaan penting untuk penjenamaan perniagaan sebagai kata kunci perniagaan. Dalam artikel ini, saya membina fanpage untuk kategori jenama atau produk (Brand or Product).

TIPS PILIH KATEGORI PERNIAGAAN : Pilih kategori perniagaan yang bersesuaian dan masukkan nama produk perniagaan dengan keyword yang bersesuaian. Contoh, perniagaan jual beli emas dan perak Public Gold, saya pilih nama fanpage saya berdasarkan tajuk website saya PELABURAN EMAS PUBLIC GOLD MALAYSIA.

Setelah memlih Brand or Product dan memasukkan nama untuk Kedai Facebook, tandakan “I agree to Facebook Pages Terms”

Kedai Facebook, tandakan “I agree to Facebook Pages Terms” 3) Menulis maklumat deskripsi dan alamat facebook

3) Menulis maklumat deskripsi dan alamat facebook fanpage.

Tuliskan maklumat atau ‘description’ kedai perniagaan supaya muncul dalam hasil carian dengan memasukkan kata kunci

Tuliskan maklumat atau ‘description’ kedai perniagaan supaya muncul dalam hasil carian dengan memasukkan kata kunci yang bersesuaian dengan perniagaan serta tulis alamat website jika ada dan pilih nama bagi fanpage dan klik ‘simpan maklumat’ atau ‘Save Info’

TIPS MENULIS MAKLUMAT FANPAGE PERNIAGAAN : Maklumat perniagaan hendaklah ditulis dengan tepat, menarik dan ringkas yang merangkumi kelebihan perkhidmatan atau produk perniagaan. Tuliskan blog atau website jika ada dan nama fanpage sebaiknya ditulis seperti nama website atau blog. Membuat website bukannya susah dan boleh di buat sendiri dengan mudah tanpa perlu ilmu pengaturcaraan komputer. Klik CARA BUAT WEBSITE SENDIRI untuk membuat website sendiri tanpa perlu upah membina website. Contohnya, nama fanpage baru saya PELABURAN EMAS PUBLIC GOLD dan saya mempunyai website www.pelaburanemaspublicgoldmalaysia.com maka nama fanpage saya http://www.facebook.com/wwwpelaburanemaspublicgoldmalaysiadotcom

4) Masukkan gambar profil fanpage facebook yang bersesuaian dengan perniagaan.

4) Masukkan gambar profil fanpage facebook yang bersesuaian dengan perniagaan.

Masukkan gambar profil kedai perniagaan atau produk perniagaan dengan klik Upload dan pilih gambar dari komputer atau website dan klik ‘simpan foto’

PANDUAN GAMBAR PROFIL : Gambar profi fanpage sebaiknya adalah saiz 180 x 180. Gambar profil yang jelas di sertakan sedikit maklumat penting sebagai alat promosi perniagaan.

5) Tambah halaman facebook pada kegemaran atau add to favourites

halaman facebook pada kegemaran atau add to favourites Klik “add to favourites” untuk memudahkan a nda

Klik “add to favourites” untuk memudahkan anda melihat facebook page pada masa akan datang.

6) Pilih halaman penonton

Pilih penonton fanpage dengan memilih lokasi negara Malaysia jika produk untuk negara Malaysia dan sebagainya,

Pilih penonton fanpage dengan memilih lokasi negara Malaysia jika produk untuk negara Malaysia dan sebagainya, umur, jantina minat yang berkaitan dengan produk perniagaan dan klik ‘save’ atau ‘simpan’.

PANDUAN PILIH PENONTON FANPAGE PERNIAGAAN : Pilih negara atau negeri untuk mempromosikan produk perniagaan dengan minat yang berkaitan perniagaan.

7) Tambah muka depan halaman facebook

berkaitan perniagaan. 7) Tambah muka depan halaman facebook Masukkan gambar cover atau muka depan fanpage untuk

Masukkan gambar cover atau muka depan fanpage untuk menunjukkan produk atau penjenamaan perniagaan.

TIPS GAMBAR MUKA DEPAN : Cover page terbaik adalah bersaiz 851 x 315 pixels. Tulis maklumat penting berkenaan perniagaan anda pada cover page fanpage untuk kemudahan pelanggan membuat tempahan atau menghubungi.

pada cover page fanpage untuk kemudahan pelanggan membuat tempahan atau menghubungi. 8) Tambah butang pada halaman

8) Tambah butang pada halaman fanpage

Tambah butang pada halaman fanpage agar mudah pelanggan menghubungi perniagaan dengan pelbagai cara seperti emel,

Tambah butang pada halaman fanpage agar mudah pelanggan menghubungi perniagaan dengan pelbagai cara seperti emel, telefon atau website.

dengan pelbagai cara seperti emel, telefon atau website. 9) Siap membina fanpage facebook untuk promosikan perniagaan

9) Siap membina fanpage facebook untuk promosikan perniagaan online.

membina fanpage facebook untuk promosikan perniagaan online. Tips sebelum posting fanpage : Lengkapkan dahulu semua

Tips sebelum posting fanpage : Lengkapkan dahulu semua maklumat berkenaan perniagaan di fanpage sebelum membuat posting di fanpage.

10) Lengkapkan maklumat halaman Facebook page

Akhir sekali sebelum membuat posting halaman fanpage pagebook lengapkan Facebook Page dibahagian “ABOUT” fanpage

Akhir sekali sebelum membuat posting halaman fanpage pagebook lengapkan Facebook Page dibahagian “ABOUT” fanpage dengan meletakkan maklumat penting seperti cara order, nota, alamat atau cara pelanggan hubungi, maklumat akaun bank di bahagian description, gambar-gambar produk perniagaan dan sebagainya. Fanpage facebook lengkap saya EMAS DAN PERAK PUBLIC GOLD seperti di atas kini baru mempunyai 1,093 ‘likers’. Sila klik rajah facebook fanpage saya dan tekan ‘LIKE’ untuk mendapat maklumat dan berita terkini mengenai pelaburan jongkong emas untuk pelaburan Public Gold. Selepas itu jemput atau invite kawan- kawan untuk LIKE fanpage dan seterusnya boleh mula post di facebook page.

TIPS POSTING DI FANPAGE : Sentiasa membuat posting dengan maklumat atau berita dengan post bergambar seperti testimonial, gambar aktiviti dan sebagainya. Galakkan fans supaya like, share atau komen untuk meningkatkan fans serta menyebarkan posting.

Setelah membuat posting di halaman fanpage, akan keluar icon boost post. Boost post atau galakkan post adalah iklan facebook ads yang boleh dilakukan di halaman facebook atau di facebook profile. Cara membuat facebook ads atau boost post akan di ceritakan pada artikel seterusnya. Untuk mendapat berita atau artikel terbaru, sila klik LIKE pada halaman fanpage facebook saya iaitu klik EMAS DAN PERAK PUBLIC GOLD.

Perniagaan terbaik tanpa di telan zaman atau ekonomi, iaitu perniagaan untuk sepanjang hidup adalah perniagaan emas. Public Gold adalah syarikat pelaburan emas fizikal terbesar Malaysia memberi peluang berniaga emas iaitu dengan menjadi dealer atau agen public gold untuk menjana pendapatan aktif dan pasif untuk sepanjang hayat. Perniagaan emas fizikal bersama Public Gold amat mudah tanpa membuka kedai emas dan hanya memerlukan modal yang rendah. Maklumat untuk berniaga emas public gold dengan menjadi dealer public gold, sila whatsapp 019- 9185593 (Mohd zaidi Junus) Master Dealer Public Gold semenjak tahun 2010 untuk panduan, tawaran atau promosi terbaik atau klik CARA MENJADI DEALER PUBLIC GOLD.

Cara, bina, fanpage, cara bina fanpage, fan pages, facebook, fanpage facebook, cara buat fanpage, cara bina fans page, bagaimana buat fanpage, tutorial bina fanpage, teknik bina fanpage berkesan, fanpage perniagaan, promosikan perniagaan, perniagaan online, kelebihan fanpage, tips bina fans page, tutorial membuat fanpage, cara buat halaman facebook, promosi perniagaan online