Anda di halaman 1dari 11

( edukimi ndrkulturor)

Msimi i t drejtave prmes projekteve :


#MesueseAurela

"Un jam nga ..."

Edukimi ndrkulturor dhe i t drejtave synon ti prgatis nxnsit pr nj


bot ku do individ sht i vlefshm i lir dhe i aft pr t marr pjes n
veprimtarit sociale pr prfitim vetiak dhe t t tjerve, t zhvilloj aftsit
pr t bashkpunuar me t tjert.
Kjo veprimtari synon t rrit vetvlersimin e nxnsve pr nj bashkpunim
m t shndosh pr shkak t nj situate t vshti mosbashkpunimi,
intolerance, mes nxnsve, nga paragjykimet q u bheshim nxnsve me
prejardhje veriore, fmijt e shtresave t varfsra dhe me ngjyr (N
veprimtarit bashkpunuese theksi vendoset n krijimin e vlerave dhe
shprehive praktike pr zbatimin e t drejtave, synon ndryshimin e sjelljes
e t qndrimeve, sesa msimin teorik t neneve t KDF)
- Respektimi i dinjiteti njerzor prmes identifikimitt t vlerave

kulturare t krahinave
- Festivali i kngs popullore dhe veshjeve t krahinave
prkatse
Grupi i puns( msuesja, msuesi i artit i shkolls,
t zgjedhurit nga komiteti i prindrv , drejtori i shkolls)
N
1
2
3
4
5
6
7

S ka (Me kontribut vullnetar)

Emritimi
Salla & CD, veglat
muzikore
Veshjet me qera
Katalogt
Ekskursionet
ertifikatat
mimet
Koktejli
:

mimi

Cop

Tota

Holli i shkolls ( sipas kushteve konkret)


3 muaj: (n orn e veprimtarive ekstra kurikulare ose sipas
dshirs s nxnsve, sipas mjedisit e kohs n dispozicion)

: Msimi i t drejtave prmes edukimit ndrkulturor ,


ndrgjegjsimi i opinionit pr respektimin e individualitetve njerzore
Msimi i t drejtave prmes projekteve :
#MesueseAurela

"Un jam nga ..."

Njohurit
- T njoh t drejtat sipas neneve 2, 12, 17 , 23, 31, 27, 28, 30, t KDF
- T paraqes kulturn e traditat familjare me an t karakteristikave t
veshjeve & t kngs popullre t krahins t origjins
- T prcaktoj t drejtat q i realizohen n mjedisin shkollor, familjar
dhe lokale
- T prcaktoj prgjegjsit e tij n lidhje me t drejtat
- T ndjek vijn melodike
Aftsit
- T interpretoj n grup e solo
- T przgjedh n mnyr kritike dallimet e ngjashmrit mes kulturave
t veshjeve si ngjyrat, format, simbolet e zbukurimit.
- T aftsohen t hulumtojn, t bashkpunojn, t komunikojn ide,
shprehin ndjenjat pr t bukurn jasht paragjykimeve
Vlerat
- T marr prgjegjsi pr veprimet q kryen
- T respektojn kulturat e ndryshme brenda klass
- T respektoj shkokun,
- T jet tolerant e mirkuptues
Qndrimet :
- Mbajn qndrim ndaj situatave konfliktuale
- Sfidon paragjykimet dhe intolerancn,
- Bhet empatik
Konventa e t drejtave t fmijve, veshjet e krahins pr fmijt, kngt
n CD , aparat fotografik, mikrofona, shoqrimi n instrument, literatur
shtes me foto nga veshjet e krahinave t ndryshme t vendit.

Sensibilizon opinionin pr t zbatuar t drejtat e fmijve


Integrimin ndrlndor me an t veprimtrive ekstrakurikulare
T msuarin me n qendr nxnsit
Rrit vetvlersimin e fmijve
Bn prgatitjen sociale t tyre
Promovimi i nj edukim t mbshtetur n toleranc

Msimi i t drejtave prmes projekteve :


#MesueseAurela

"Un jam nga ..."

N
1
2
3

Veprimtari
Veprimtari
Veprimtari
Veprimtari
Veprimtari
Veprimtari

Faza
Faza e
par
Faza e
dyt
Faza e
tret

krkimore
vzhguese
studiuse
debat
shkmbim informacioni
Krijimtari & interpretim

Motivimi

Metoda e veprimtaris
Krkimi
Zgjidhja

Krijimi
Vlersimi n
shkoll

Periudha
Shtator
-Tetor
Tetor

Shkmbimi i info
Festivali

Botimi

Konferenca

Nntor

Motivimi
Prgatitja e situats me nxnsit pr njohjen e problematiks s
respektimit t t drejtave t fmijve q vijn nga krahina t ndryshme t
vendit, t familjeve me t ardhura t pakta ekonomike, me ngjyr, me
aftsi t kufizuar.
Njohje me nenet2, 12, 17i 23, 31, 27, 28, 30 t KDF- s Biseda pr
veshjet e bukura t krahinave dhe kngt karakteristike, lexim tekstesh t
kngve, paraqitje fotosh , biseda nga prvojat e fmijve, familjeve
etj.
Detyra
T grumbullojn pamje ilustruese me veshjet, kaseta, vidion CD me
kng ngae festivalet e kngs popullore
Krkimi Punimi i projektit e prezantimi i tij tek nxnsit dhe prindrit,
punimi i neve t KDF s pr respektimin e dinjitetit njerzor, pr t
drejtn e nformacionit, shprehjes s mendimit t zhvillimit t tij intelektual
dhe kulturaor , pa u cnuar e demigruar nga t tjert .

Msimi i t drejtave prmes projekteve :


#MesueseAurela

"Un jam nga ..."

Detyra 1
Punimi me nxnsit & prindrit i broshurs me ilustrime
pr KDF T drejtat e mia
Detyra 2 T krijohen grupet e puns (Tetor)
- Grupet e puns s prindrve
N

Grupi

Detyra

Drejtuesi
Sasia

Grupi i par

Prgatitja e projektit
&
bazs materiale
Grupi kordinator i
veprimtarive
Grupi i traiimit pr
KDF
Grupi monitorues i
veprimtaris
artistike
Prgatitja e festivalit
dhe skens

5
veta

Msuesi i artit

Grupi i dyt

2
veta
5
veta
3
veta

Kryetari i kom t prind &


etj.
Msuesi , prind &
specialist nga OJF
Prindr & artist( miqt e
klass)

Grupi i tret

Grupi i katrt

Grupi i pest

3
vet

Msuesi kujdestar artit

Grupi i
gjasht

Kotejli

3
vet

Komiteti i prindrve

Grupi i shtat

Prgatitja e
ertifikatave

3
vet

Komiteti i prindrve

Grupi i tet

Ftesat

7
veta

Kom
prindrve
nxnsit

Grupi i nnt

Juria

5
veta

Msuesi kujdesta, i artit


, nxns, prind

10

Grupi i dhjet

Grupi i medias

5
veta

Prind & miqt e klass

Msimi i t drejtave prmes projekteve :


#MesueseAurela

"Un jam nga ..."

&

Zgjidhja e problemit
Takim - me prindr nxns & t ftuar Traditat kulturore t krahinave
tona t prgatiten nxns prindr & referime
Detyr 1 Vizit n muzeun etnografi, filmime nga festivalet e kngve
popullore ,sfilatae veshjeve, vjersha, keng, vegla muzikore, gjegjza,
proverba
Detyr 2 Prcaktimi i karakteristikave t krahins n veshje & kng

Krijimi
Veprimtari, prova artistike me msuesin e kngs, me prindr, me t ftuar
, krijimi i skenarit t shfaqjes, prshtja e veshjeve me kngt dhe
karakteristikat e krahins
Detyrat - sipas grupeve t puns
Veprimtari
Oraret: veprimtaria do t zhvillohet do t mrkur n orn e gjasht
- Shkmbim informacioni
Kmbim i informacioit me nxns t tjer brenda shkolls dhe jasht saj,
me msuesit e tjer t shkolls ,prindr, t ftuar, miq nga TVSH, pr
karakteristikat e veshjeve, tonalitete e zrave, takime me istrumentist &
kngtar popullorpsh.
( Fisi sht nga Tropoja, daja i tij ka krijuar nj ansbl t kngve e valleve t
krahinave veriore, nusja e dajs sht nj krcimtare e spikatur
Edi sht nga Burrelli , gjysi i tiji bi shum bukur fyellit dhe curls,
Kristi e ka nj gjyshe me arrrigjin nga Josova , ajo i karuajtur Kristit nj fustan
t nusris.
Erindi sht nga Tepelena ai ka sjell nj veshje karakteristike t krahins
Joni sht nga Podradesi , ai kndoi nj kng qytetare pogradecare,
Sabina sht nga Tropoja ajo solli n festival veshjen karakteristike t krahins s
saj.
Xheni kndon bukur, ajo ndihet e prfshir ajo u paraqit me dinjitet n festival
me kngn arbrese) etj

Msimi i t drejtave prmes projekteve :


#MesueseAurela

"Un jam nga ..."

Vlersimi
Vlersimi n shkoll
Plotsimi i pyetsoreve n klas & shkoll
Fest n shkoll : Prgatitja e shfaqjes, salla, instrumentistt, dirigjuesit,
CD, Manjetofont ,ertifikatat, mimet, dhuratat
Botimi : krijimi i nj albumi fotografik dhe botimi i tij me tekste prkat
Botimi i albumit n kalendare t ndryshme pr shkollat, institucionet etj

N kt veprimtari nxnsit

Njohn
Nenet e KDF n t cilat theksohet m shum respektimii dinjitetit
njerzor, respektimi i individualitetit e lirive t tt tjerve.
U njohn ne karakteristikat e veshjeve , kngve , traditat
etnokulturaore t krahinave t ndryshme t vendit ton, msuan
kng, tregime, gojedhena, fjal t urat nga shum krahina t
vendit

Aftsuan:
T pyesin pr veshjet, zakonet, kngt, kuptimin e fjalve t urta
T dgjoj bashkbiseduesin, t przgjedh sipas dshirs s tij
punimim m t mir, t jap mendimin e tij n situatn e duhur, u
aftsua t punoj n grup e t veproj sipas krkesave t tij, t
bashkrendoj veprimtarin e tij me t tjert, t marr prgjegjsi dhe t
krkoj pr respektimin e t drejtave t tij
U aftsua t jet tolerant e t respektoje punen krijuese t raposodit
popullor, kulturen, gjuhen dhe traditen e krahins s shokut, u aftsua
t prdor nj fjlorin m t prshtatshm n bashkmisedim me shokt
e m t rrituri
U aftsua t respektoj figurat e dritura t kulturs s krahinave t
ndryshme
U aftsua t bj dallimiet mes kulturave dhe t respektoj vlerat., t
jap ide, t hulumtoj, etj.
Rriti ant pozitive t ans emocionale
Vetvlersimin i cil sht nj elemen i rndsishm psikologjik pr
zhvillimin e personalitetit .
Fmija ndjehet m i gzuar, entuziast, me besimn vetvete, ka m
shum inisiativ
Msimi i t drejtave prmes projekteve :
#MesueseAurela

"Un jam nga ..."

Prfshirja n punn me grupin e aftson :


- U rrit prqndrimi i n pun
- U rrit bashkpunimi n grupe heterogjene , u prfshin fmij me
probleme si t barabart, U rri prgjegjsia pr t prfunduar detyrn
brenda grupit n nj koh t caktuar, u rrit prgjegjsia pr t zbatuar
t drejtat e t tjerve n nj sitat konkret
- U jep rndsi fakteve dhe ndryshon gjykimin nn dritn e fakteve
- Fillon t jet i paanshm n gjykin e tij duke shqyrtuar t gjitha ant e
problemit

Qndrime:
- Mban qndrim ndaj sitatave t padrejta t cnimit t t drejtave n
mjedise ku jeton, mson e luan
- Krkon nga t tjert ta respektojn e ta sillen me t me dinjitet njerzor

Vlerson
- Vlerson punn e tij dhe t shokut
- Respekton mendimin e t tjerve, dgon pastij vepron
- I ndjeshm ndaj nevojave t t tjerve

Zhvillimi social
- Krijojn nj lidhje pune dhe respek t shndosh pr msuesin dhe
prindrit
- Krijon miqsi t reja dhe respekton m t rriturit . ka rritje sociale pr
t krkuar nga shkolla kushte m t mira pr msim
- Kujdes e vmendje m t madhe ga prindrit
- Krijon nj personalitet t fort pr tu prballur me situatat e
panjohura, msohet t krkoj mbshtetje sociale.

Msimi i t drejtave prmes projekteve :


#MesueseAurela

"Un jam nga ..."

Objektivat e
prgjithshm

Objektivat
specifike
T Shtrohet
problemi

1 . Msimi i t
drejtave prmes
edukimit
ndrkulturor ,

Veprimet

I. 2
T hartohet
projekti

I.3
- T njihen
nxnsit &
prindrit me
projektin dhe
detyrat

Shtrimi i problemit n
klas
1.1.2 - Diskutimi me
prindrit
Takime me specialist t
artit dhe t t drejtave
1.1.4 Miratimi n shkoll

1.2 .1 T sigurohen grupet e


punes pr do z t projektit
1.2 .2 - T prcaktohet
buxhetit & donatort
1.2 .3 T shtypet e t
shprndahet sipas grupeve t
puns dhe t interesit

1.3.1 - Diskutim,me prindrit


pr procedurat e projektit
1.3.2 - Trainim i prindrve
pr edukimin e fmijve pr
nj sjellje tolerante e
demokratike n mjediset ku
jetohet
1.3.3 Vizit n muzeun
etnografik
1.3.4 Takime pr njohjen e
traditave

Msimi i t drejtave prmes projekteve :

Prgjegjsit
Msuesi
kujdestar,komit
eti i prindrve

Koha

Burimet
buxheti

Shtator
Ska

Prparsit
Dshira e
fmijve pr
dije
Bashkpunimi
me prindrit

Treguesit

Monitoru
esit

Sigurimi
projektit n
shkoll

Drejtoria e
shkolls,

1 muaj

Msuesi,
prindrit,
nxnsit

Tetor

Ska buxhst

Bashkpunimi
me OJF &
shkolln

Mbshtetja
financiare nga
shkola e
prindrit

Prfaqsu
esi i
komitetit
t
prindrve

Mbshtetja e
specialistve
t arti t OJF
- ve

Krijimi i
grupeve t t
puns, sigurimi
kapacitetve
trainuese

Prfaqsu
es i OJF &
donatorv
e

1 muaj

Grupi i puns

"Un jam nga ..."

Vazhdim

#MesueseAurela

Ska buxhet

kulturore(ekspozita.)

2. - T jen
tolerant n
mardhnie me t
tjert n situata
konkrete

2. 1 t
prcaktohet
detyrat
artistike t
grupeve

2.2
T zbatohet
ideja n
veprimtari
praktike
2 3 T
shkmbehet i
informacioni

3. Ndrgjegjsimi i
opinionit pr
respektimin e
individualitetve
njerzore

3.1 Prgatitja
pr festival

2.1.1- Prova pr kngt


2.1.2 Prgatitja e skenarit
2.1.3 Sigurimi i materialeve
ndihmse, veshjet, fonia, salla,
mediat..

Grupi i puns

2.2.1- Shkmbin ifo brenda


shkolls
2.2.2- Przgjedhja e kngve
& veshjeve pr n festival (
mini vlersim)
2.2.3- Veprimtari praktike e
nxnsve( sfilata e veshjeve)
2.3.1- Seancave t takimit me
ekspert t shoqats s
QSHDNJ, msues e nxns,
me miqt e klass, me t ftuar
t tjer
2.3.2 T ftohen nxns t
klasave t tjera pr t punuar
me nxnsit e klass n
prgatitjen e festivalit
2.3.3- Paraprgatitje e
misione pr TVSH

Grupi i puns

3.1.1- Postera n shkol pr


festivalin
.3.1.2- Sigurimi i salls

Grupi i puns

Tetor

Sipas
buxhetit

1 muaj

Grupi i puns

vazhdon

Nntor

Sipas
buxhetit

Ska buxhet

Gatishmria
e
specialistve
t artit &
miqve t
klass
Kushtet pr t
gjetur
materialet
motivuese

Motivimi i
nxnsve

Prania e
pozitive e
opinionit t
shkolls dhe
t tjerve

Mbshtetje
mediatike

Sipas
buxhetit

Kostumet
Prgatitja
cilsore

Festivali

Nntor
3.1.3 - Prgatitja e
prfundimtare e skenarit
3.1.4.- Prgatitja e ftesave

Msimi i t drejtave prmes projekteve :

"Un jam nga ..."

Cilsia e
interpretimev

#MesueseAurela

10

dhe njoftimet n gazetn e


shkolls, qytetit, Msuesi
3,1,5 Prgatitja e
ertifikatave
3.1.6- Festivali
3.1.7- Fotografit dhe koktejli
3.2 -Botimi i
albumit

3.3- Vlersimi
mediatik &
pyetsorve

1 muaj

e & shfaqjes

Nuk
llogaritet
me kohn
fillestare

3.2.1 -Prgatitja e paraprake


e albumit me fotot dhe
komentet
3.2.2- Gjetja e donatorve
3.2.3- Prezantimi i albumit

Grupi i puns

3.3.1- Prgatitja e
pyetsorve
3.3.2 - Mbledhja e
informacionit
3.3.3- Feedback- , shkrime
nga prindrit , nxnsit dhe t
tjer pr zgjidhjet q dha
veprimtaria n edukimin e
tolerancs e mirkuprimit

Grupi i puns

Nuk
llogaritet
me kohn
fillestare
vazhdon

Sipas
buxhetit

Puna
vullnetare
prindrve,
prvoja e
tyre

Hartimi i
albumit

Sipas
buxhetit

Prvoja e
msuesit dhe
specialist t
OJF

Ndrgjegjsim
i opinionit pr
ekzitencn e
shumkulturare
, respektimi e
t sjellurit me
tolernc e
mirkuptim,

Shnim : grupet e puns punojn n mnyr t pavrur njkohsisht , koha totale sht 3 muaj.

Msimi i t drejtave prmes projekteve :

"Un jam nga ..."

#MesueseAurela

11