Anda di halaman 1dari 7

MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams

Home

Engineering Multiple Choice Questions and Answers

Engineering Interview Questions

Online Tests

HomeNetworkTheoremsQuizQuestionsandAnswers50TOPNetworkTheoremsElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers

Labels

A.C.Fundamentals

50TOPNetworkTheoremsElectricalEngineeringMultiplechoice
QuestionsandAnswers

A.C.Fundamentalsandcircu
OnlineQuizQuestions

LatestNetworkTheoremsQuestionsandAnswersList

AirportEngineeringObjectiv
andAnswers

1.Kirchhoffscurrentlawstatesthat
(a)netcurrentflowatthejunctionispositive
(b)Hebraicsumofthecurrentsmeetingatthejunctioniszero
(c)nocurrentcanleavethejunctionwithoutsomecurrententeringit.
(d)totalsumofcurrentsmeetingatthejunctioniszero
Ans:b

ACFundamentalsandCircui
OnlineQuizQuestions

AirportEngineeringOnlineQ
Questions

AppliedMechanicsandGrap
ObjectiveQuestionsandAns

AppliedMechanicsandGrap
OnlineQuizQuestions

BuildingMaterialsandConst
ObjectiveQuestionsandAns

2.AccordingtoKirchhoffsvoltagelaw,thealgebraicsumofallIRdropsande.m.fs.inanyclosedloopofanetworkisalways
(a)negative
(b)positive
(c)determinedbybatterye.m.fs.
(d)zero
Ans:d

CablesOnlineQuizQuestion

3.Kirchhoffscurrentlawisapplicabletoonly
(a)junctioninanetwork
(b)closedloopsinanetwork
(c)electriccircuits
(d)electroniccircuits
Ans:a

CircuitsandCircuitTheoryQ
QuestionsandAnswers

4.Kirchhoffsvoltagelawisrelatedto
(a)junctioncurrents
(b)batterye.m.fs.
(c)IRdrops
(d)both(b)and(c)
(e)noneoftheabove
Ans:d

CablesOnlineQuizQuestion
Answers

ChemicalEngineeringMultip
QuestionsandAnswers

CIRCUITTHEORYANDELEC
NETWORKSQuestionsandA

CivilEngineeringInterviewQ
andAnswerspdfdownloadf

competitiveandentranceex
Compressors

ConcreteTechnologyandDe
ConcreteStructuresObjectiv
Questions

ConstructionPlanningandM
ObjectivequestionsandAns

ConstructionPlanningandM
OnlineQuizQuestions

ControlSystemsQuizQuest
Answers

CSECourseQuestionsandA

5.Superpositiontheoremcanbeappliedonlytocircuitshaving
(a)resistiveelements
(b)passiveelements
(c)nonlinearelements
(d)linearbilateralelements
Ans:d
6.TheconceptonwhichSuperpositiontheoremisbasedis
(a)reciprocity
(b)duality
(c)nonlinearity
(d)linearity
Ans:d

CurrentElectricityObjective
questionsandAnswers

CurrentElectricityOnlineQu
Questions

D.C.GeneratorsQuizQuesti
Answers

D.C.MotorsQuizQuestions
Answers

DCGeneratorsOnlineQuizQ

DCMotorsOnlineQuizQues

DesignofMasonryStructure
QuestionsandAnswers

DesignofSteelStructuresO
Questions

7.TheveninresistanceRthisfound
(a)byremovingvoltagesourcesalongwiththeirinternalresistances
(6)byshortcircuitingthegiventwoterminals
(c)betweenanytwo'open'terminals
(d)betweensameopenterminalsasforEtk
Ans:d

DesignofSteelStructuresO
Questions

8.Anidealvoltagesourceshouldhave
(a)largevalueofe.m.f.
(b)smallvalueofe.m.f.
(c)zerosourceresistance
(d)infinitesourceresistance
Ans:c

EconomicsofPowerGenerat
QuizQuestions

DocksandHarborEngineerin
QuestionsandAnswers

ECEObjectivetypeQuestion
Answers

ECEQuestionsandGateand
CompetitiveQuestionsandA

EconomicsofPowerGenerat
QuestionsandAnswers

ElectricTractionQuizQuesti
Answers

9.Foravoltagesource
(a)terminalvoltageisalwayslowerthansourcee.m.f.
(b)terminalvoltagecannotbehigherthansourcee.m.f.
(c)thesourcee.m.f.andterminalvoltageareequal
Ans:b

ElectricalCablesQuizQuesti
Answers

10.Todeterminethepolarityofthevoltagedropacrossaresistor,itisnecessarytoknow
(a)valueofcurrentthroughtheresistor
(b)directionofcurrentthroughtheresistor
(c)valueofresistor
(d)e.m.fs.inthecircuit
Ans:b

ElectricalEngineeringMCQs

11."Maximumpoweroutputisobtainedfromanetworkwhentheloadresistanceisequaltotheoutputresistanceofthe
networkasseenfromtheterminalsoftheload".Theabovestatementisassociatedwith
(a)Millman'stheorem
(b)Thevenin'stheorem
(c)Superpositiontheorem
(d)Maximumpowertransfertheorem
Ans:d

ElectrolysisandStorageofB
OnlineQuizquestions

12."Anynumberofcurrentsourcesinparallelmaybereplacedbyasinglecurrentsourcewhosecurrentisthealgebraicsum
ofindividualsourcecurrentsandsourceresistanceistheparallelcombinationofindividual
sourceresistances".
Theabovestatementisassociatedwith
(a)Thevenin'stheorem
(b)Millman'stheorem
(c)Maximumpowertransfertheorem
(d)Noneoftheabove
Ans:b
13."Inanylinearbilateralnetwork,ifasourceofe.m.f.EinanybranchproducesacurrentIinanyother
branch,thensamee.m.f.actinginthesecondbranchwouldproducethesamecurrent/inthefirstbranch".
Theabovestatementisassociatedwith
(a)compensationtheorem
(b)superpositiontheorem
(c)reciprocitytheorem
(d)noneoftheabove
Ans:c
14.Whichofthefollowingisnonlinearcircuitparameter?
(a)Inductance
(b)Condenser
(c)Wirewoundresistor
(d)Transistor
Ans:a
15.Acapacitorisgenerallya
(a)bilateralandactivecomponent
(b)active,passive,linearandnonlinearcomponent
(c)linearandbilateralcomponent
(d)nonlinearandactivecomponent
Ans:c

ElectricalEngineeringMateri
Questions

ElectricalEngineeringMateri
QuestionsandAnswers

ElectricalMachineDesignQu
QuestionsandAnswers

ElectricalMechineonlineQu

ElectricalMechineOnlineQu

ELECTRICALOBJECTIVEQUE
WITHANSWERS

ElectrolysisandStorageofB
QuizQuestionsandAnswers

ElectromagneticInductionO
Questions

ElectromagneticInductionQ
QuestionsandAnswers

ElectromagneticObjectivety
questionsandanswers

ElectrostaticsOnlineQuizQu

ElectrostaticsQuizQuestions
Answers

EngineeringMaterialModelO
papers

EngineeringMaterialOnline
QuestionsandAnswers

EngineeringMaterialOnline

EngineeringMaterialsObject
QuestionsandAnswers

EngineeringMechanicsObje
QuestionsandAnswers

EngineeringMechanicsOnlin
Tests

EngineeringMechanicsOnlin
Questions

EngineeringMechanicsQuiz
andAnswers
Engines

EnvironmentalEngineeringO
typeQuestionsandAnswers

EnvironmentalEngineeringO
Questions

FluidMechanicsInterviewQ

FluidMechanicsObjectivety
QuestionsandAnswers

FluidMechanicsOnlineQuiz

FluidMechanicsProblemsQu
choicequestionsdownloadf

GasTurbinesandJetEngine
paper1

GasTurbinesandJetEngine
typeQuestionsandAnswers

16."Inanynetworkcontainingmorethanonesourcesofe.m.f.thecurrentinanybranchisthealgebraicsumofanumberof
individualfictitiouscurrents(thenumberbeingequaltothenumberofsourcesofe.m.f.),eachofwhichisduetoseparate
actionofeachsourceofe.m.f.,takeninorder,whentheremainingsourcesofe.m.f.arereplacedbyconductors,the
resistancesofwhichareequaltotheinternalresistancesoftherespectivesources".
Theabovestatementisassociatedwith
(a)Thevenin'stheorem
(b)Norton'stheorem
(c)Superpositiontheorem
(d)Noneoftheabove
Ans:c

GasTurbinesandJetEngine
OnlinePracticetests

17.Kirchhoffslawisapplicableto
(a)passivenetworksonly
(b)a.c.circuitsonly
(c)d.c.circuitsonly
(d)botha.c.aswelld.c.circuits
Ans:d

HighwayengineeringObject
questionsandanswers

18.Kirchhoffslawisnotapplicabletocircuitswith
(a)lumpedparameters
(b)passiveelements
(c)distributedparameters
(d)nonlinearresistances
Ans:c
19.Kirchhoffsvoltagelawappliestocircuitswith
(a)nonlinearelementsonly

GasTurbinesandJetEngine

GatePreparationquestionsf

HeatTransferObjectivetype
andAnswers
HeatTransferOnlineTest

HeatingandWeldingOnline
Questions

HeatingandWeldingQuizQ
andAnswers

HighwayEngineeringOnline
Questions

HydraulicMachinesObjectiv
QuestionsandAnswers

HydraulicsandFluidMechan
ObjectiveQuestionsandAns

HydraulicsandFluidMechan
Quizquestions

HydrolicMechinesEngineerin
Questions
HydrolicMechinesTest1
Questions

I.C.EnginesObjectivetype
andAnswers
IEEnginesQuizQuestions

(b)linearelementsonly
(c)linear,nonlinear,activeandpassiveelements
(d)linear,nonlinear,active,passive,timevaryingaswellsastimeinvariantelements
Ans:d
20.TheresistanceLMwillbe
(a)6.66Q
(b)12Q
(c)18Q
(d)20Q
Ans:a
21.Forhighefficiencyoftransferofpower,internalresistanceofthesourceshouldbe
(a)equaltotheloadresistance
(b)lessthantheloadresistance
(c)morethantheloadresistance
(d)noneoftheabove
Ans:b
22.Efficiencyofpowertransferwhenmaximumtransferofpowercxerosis
(a)100%
(b)80%
(c)75%
(d)50%
Ans:d
23.IfresistanceacrossLMinFig.2.30is15ohms,thevalueofRis
(a)10Q
(6)20Q
(c)30Q
(d)40Q
Ans:c
24.Formaximumtransferofpower,internalresistanceofthesourceshouldbe
(a)equaltoloadresistance
(b)lessthantheloadresistance
(c)greaterthantheloadresistance
(d)noneoftheabove
Ans:a
25.Iftheenergyissuppliedfromasource,whoseresistanceis1ohm,toaloadof100ohmsthesourcewillbe
(a)avoltagesource
(b)acurrentsource
(c)bothofabove
(d)noneoftheabove
Ans:a
26.Thecircuitwhosepropertiesaresameineitherdirectionisknownas
(a)unilateralcircuit
(b)bilateralcircuit
(c)irreversiblecircuit
(d)reversiblecircuit
Ans:b
27.Inaseriesparallelcircuit,anytworesistancesinthesamecurrentpathmustbein
(a)serieswitheachother
(b)parallelwitheachother
(c)serieswiththevoltagesource.'
(d)parallelwiththevoltagesource
Ans:a
28.Thecircuithasresistors,capacitorsandsemiconductordiodes.Thecircuitwillbeknownas
(a)nonlinearcircuit
(b)linearcircuit
(c)bilateralcircuit
(d)noneoftheabove
Ans:a
29.Anonlinearnetworkdoesnotsatisfy
(a)superpositioncondition
(b)homogeneitycondition
(c)bothhomogeneityaswellassuperpositioncondition
(d)homogeneity,superpositionandassociativecondition
Ans:c
30.Anidealvoltagesourcehas
(a)zerointernalresistance
(b)opencircuitvoltageequaltothevoltageonfullload
(c)terminalvoltageinproportiontocurrent
(d)terminalvoltageinproportiontoload
Ans:a

IndustrialDrivesElectrical
mcqs

IndustrialDrivesQuizQuest
Answers

IndustrialEngineeringObjec
QuestionsandAnswers
Irrigation

MachineDesignObjectiveTy
QuestionsandAnswers

MachineDesignOnlineQuiz

MachineDesignQuizQuestio
Answers

MagnaticCircuitOnlineQuiz

MagneticCircuitOnlineQuiz

MagneticCircuitQuizQuesti
Answers

MagnetismandElectromagn
OnlineQuizQuestions

MagnetismandElectromagn
QuestionsandAnswers

MeasurementandInstrumen
QuestionsandAnswers

MechanicalEngineeringObje
QuestionsandAnswers

MechanicalEngineeringOnli
Exams

MechanicalEngineeringOnli
Exams

NetworkTheoremsOnlineQ
Questions

NetworkTheoremsQuizQue
Answers

NozzlesandTurbinesObject
Questions

NuclearPowerPlantsObject
questionsandanswers

NuclearPowerPlantsOnline
Questions
Onlinetestsforinterview

PolyphaseInductionMotors
Questions

PolyphaseInductionMotors
QuestionsandAnswers

PowerPlantEngineeringOnl
Questions

PowerPlantEngineeringQui
andAnswers

ProcessInstrumentandCon
QuizQuestions

Productionmanagementand
EngineeringOnlineQuizQue

ProductionTechnologyObjec
QuestionsandAnswers

RailwayEngineeringOnlineQ
Questions

RailwaysCivilEngineering
andAnswers

RectifiersandConvertersQu
QuestionsandAnswers

RefregirationandairConditi
OnlinePracticeTest

RefrigerationandAirConditi
ObjectivetypeQuestionsan

SinglePhaseInductionMoto
QuestionsandAnswers

SoilMechanicsandFoundati
EngineeringObjectiveQuest
Answers

SoilMechanicsandFoundati
EngineeringOnlineQuizQue
SteamBoilers

SteamBoilersandTurbines
practiceQuestions

SteamBoilersandTurbines
Questions

StrengthofMaterialsObject
QuestionsandAnswers

StrengthofMaterialsOnline
Questions

StrengthofMaterialsQuesti
Answers

StrengthsofMeterialsOnline
Questions

StructuralAnalysisObjective
andAnswers

31.Anetworkwhichcontainsoneormorethanonesourceofe.m.f.isknownas
(a)linearnetwork
(b)nonlinearnetwork
(c)passivenetwork
(d)activenetwork
Ans:c
32.Thesuperpositiontheoremisapplicableto
(a)linear,nonlinearandtimevariantresponses
(b)linearandnonlinearresistorsonly
(c)linearresponsesonly
(d)noneoftheabove
Ans:c
33.Whichofthefollowingisnotanonlinearelement?
(a)Gasdiode
(b)Heatercoil
(c)Tunneldiode
(d)Electricarc
Ans:
34.ApplicationofNorton'stheoremtoacircuityields
(a)equivalentcurrentsourceandimpedanceinseries
(6)equivalentcurrentsourceandimpedanceinparallel
(c)equivalentimpedance
(d)equivalentcurrentsource
Ans:a
35.Millman'stheoremyields
(a)equivalentresistance
(6)equivalentimpedance
(c)equivalentvoltagesource
(d)equivalentvoltageorcurrentsource
Ans:d
36.Thesuperpositiontheoremisapplicableto
(a)voltageonly
(b)current"only
(c)bothcurrentandvoltage
(d)currentvoltageandpower
Ans:d
37.BetweenthebranchvoltagesofalooptheKirchhoffsvoltagelawimposes
(a)nonlinearconstraints
(b)linearconstraints
(c)noconstraints
(d)noneoftheabove
Ans:b
38.Apassivenetworkisonewhichcontains
(a)onlyvariableresistances
(b)onlysomesourcesofe.m.f.init
(c)onlytwosourcesofe.m.f.init
(d)nosourceofe.m.f.init
Ans:d
39.Aterminalwherethreeonmorebranchesmeetisknownas
(a)node
(b)terminus
(c)combination
(d)anode
Ans:a
40.Whichofthefollowingisthepassiveelement?
(a)Capacitance
(b)Idealcurrentsource
(c)Idealvoltagesource
(d)Alloftheabove
Ans:a
41.Whichofthefollowingisabilateralelement?
(a)Constantcurrentsource
(b)Constantvoltagesource
(c)Capacitance
(d)Noneoftheabove
Ans:c
42.Aclosedpathmadebyseveralbranchesofthenetworkisknownas
(a)branch
(b)loop

StructuralAnalysisOnlineQ
Questions

SurveyingOnlineQuizQuest

SurveyingProblemsQuizqu

SwitchgearProtectionsOnlin
Questions

SwitchgearProtectionsQuiz
andAnswers

SynchronousMotorsOnline
Questions

SynchronousMotorsQuizQu
Answers

TheoryofMachinesObjectiv
QuestionsandAnswers

TheoryofMachinesOnlineQ
Quesions

TheoryofMachinesOnlineQ
Questions

ThermodynamicsModelExam

ThermodynamicsObjectiveT
QuestionsandAnswers

ThermodynamicsOnlineElec
MechanicalEngineeringTes

ThermodynamicsOnlineElec
4MechanicalEngineeringT

ThermodynamicsOnlineMod

ThermodynamicsOnlineQui
AndAnswers

ThermodynamicsSampleMo

TOPCivilEngineeringMultip
QuestionsandAnswers

TransformersOnlineQuiztes

TransformersQuizQuestions
Answers

TransmissionandDistributio
QuestionsandAnswers

TransmissionandDistributio
Questions

TunnelEngineeringObjective
QuestionsandAnswers

WaterResourcesandIrrigat
Engineering

WaterResourcesEngineering
HydrologyOnlineQuizQues

(c)circuit
(d)junction
Ans:b
43.Alinearresistorhaving0<R<oisa
(a)currentcontrolledresistor
(6)voltagecontrolledresistor
(c)bothcurrentcontrolledandvoltagecontrolledresistor
(d)noneoftheabove
Ans:c
44.AstarcircuithaselementofresistanceR/2.Theequivalentdeltaelementswillbe
(a)R/6
(b)fi?
(c)2R
(d)4R
Ans:b
45.AdeltacircuithaseachelementofvalueR/2.Theequivalentelementsofstarcircuitwithbe
(a)RIG
(b)R/3
(c)2R
(d)3R
Ans:a
46.InThevenin'stheorem,tofindZ
(a)allindependentcurrentsourcesareshortcircuitedandindependentvoltagesourcesareopencircuited
(b)allindependentvoltagesourcesareopencircuitedandallindependentcurrentsourcesareshortcircuited
(c)allindependentvoltageandcurrentsourcesareshortcircuited
(d)allindependentvoltagesourcesareshortcircuitedandallindependentcurrentsourcesareopencircuited
Ans:d
47.WhilecalculatingRthinThevenin'stheoremandNortonequivalent
(a)allindependentsourcesaremadedead
(b)onlycurrentsourcesaremadedead
(c)onlyvoltagesourcesaremadedead
(d)allvoltageandcurrentsourcesaremadedead
Ans:a
48.Thenumberofindependentequationstosolveanetworkisequalto
(a)thenumberofchords
(b)thenumberofbranches
(c)sumofthenumberofbranchesandchords
(d)sumofnumberofbranches,chordsandnodes
Ans:a
49.Thesuperpositiontheoremrequiresasmanycircuitstobesolvedasthereare
(a)sources,nodesandmeshes
(b)sourcesandnodes
(c)sources
(d)nodes
Ans:c
50.Choosetheincorrectstatement.
(a)AbranchformedbytheparallelconnectionofanyresistorRandopencircuithasthecharacteristicofanopencircuit.
(b)AbranchformedbytheparallelconnectionofanyresistorRandashortcircuithasthecharacteristicofashortcircuit.
(c)AbranchformedbytheseriesconnectionofanyresistorRandanopencircuithasthecharacteristicofanopencircuit.
(d)AbranchformedbytheseriesconnectionofanyresistorRandashortcircuithasthecharacteristicofresistorR.
Ans:a

+1 Recommend this on Google


Labels:NetworkTheoremsQuizQuestionsandAnswers

8comments:
RizwanFarooq 5August2015at01:08
Someanswersareincorrect
Reply

RizwanFarooq 5August2015at01:15
Thiscommenthasbeenremovedbytheauthor.
Reply

RizwanFarooq 5August2015at01:16
incorrectanswer:31
Reply

Reply
Replies
IjazTalib 31October2015at21:00
multisourcenetwork
Reply

RizwanFarooq 5August2015at01:16
incorrectanswer:34
Reply

RizwanFarooq 5August2015at01:17
incorrectanswer:36
Reply
Replies
IjazTalib 31October2015at20:58
yes,superpositionprinciplecannotbeappliedtopowerb/citisnotlinearlikeVandI

Unknown 3May2016at02:05
inQ34answillbeb
Reply

Enteryourcomment...

Commentas:

Publish

Hussam(Google)

Signout

Notifyme

Preview

NewerPost

Home

OlderPost

Subscribeto:PostComments(Atom)

PopularPosts

ElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers
HereyoucanfindobjectivetypeElectricalEngineeringquestionsandanswersforinterviewandentranceexamination.ElectricalEngineeri...
MechanicalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswersList
MechanicalEngineeringquestionsandanswerswithexplanationforinterview,competitiveexaminationandentrancetest.Fullysolvedexampl...
152TOPThermodynamicsMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersList
ThermodynamicsQuestionsandAnswerspdffreedownload1.Whichofthefollowingvariablescontrolsthephysicalpropertiesofaperfect...
135TOPTransformersElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers
LatestTransformersInterviewQuestionsandAnswersList1.Whichofthefollowingdoesnotchangeinatransformer?(a)Current(b...
CivilEngineeringQuestionsandAnswers
CivilEngineeringquestionsandanswerswithexplanationforinterview,competitiveexaminationandentrancetest.Fullysolvedexampleswi...
250TOPFluidMechanicsMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersList
LatestFluidMechanicsQuestionsandAnswerspdffreedownload1.Fluidisasubstancethat(a)cannotbesubjectedtoshearforces...
109TOPMeasurementandInstrumentationElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers
LatestMeasurementandInstrumentationQuestionsandAnswersList1.Theuseof_____instrumentsismerelyconfinedwithinlaboratories...
118TOPCurrentElectricityElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers
LatestCurrentElectricityQuestionsandAnswersList1.TheS.I.unitofpoweris(a)Henry(b)coulomb(c)watt(d)watthourA...
250TOPI.C.EnginesMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersList
I.C.EnginesQuestionsandAnswerspdffreedownload1.Theworkingcycleincaseoffourstrokeengineiscompletedinfollowingnumber...

102TOPTransmissionandDistributionElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers
LatestTransmissionandDistributionQuestionsandAnswersList1.Bywhichofthefollowingsystemselectricpowermaybetransmitted?...

PoweredbyBlogger.