Anda di halaman 1dari 5

10/18/2016

CBSEPapers,Questions,Answers,MCQ...:Class10LightReflectionandRefraction(ShortQ&A)
0

More NextBlog

CreateBlog SignIn

CBSEPapers,Questions,
Answers,MCQ...
BlogprovidesNCERTsolutions,CBSE,NTSE,Olympiadstudymaterial,modeltestpapers,important
QuestionsandAnswersaskedinCBSEexaminations.ReferencestoEducationalSitesandresources.
Home

Resources

Class12

Class11

ClassX

ClassIX

Class8

Class7

Class6

NTSE

CTET

SATURDAY,NOVEMBER12,2011

MATHSRESOURCES

Class10LightReflectionandRefraction(ShortQ&
A)
LightReflectionandRefraction
(ShortQ&A)
Q1:Inwhichtypeoflenslinearmagnificationisalwayslessthen
one?
Answer:ConcaveLensalwayshaslinearmagnificationlessthan
one,becauseitalwaysgivesdiminishedimages.
Q2:Johnobtainedamagnificationof1withconcavemirroroffocal
length10cm.Whatistheobjectdistancefrommirror?
Answer:m=1.Thereforeu=v.Applyitinmirrorformula,youwillgetv=20cm.

MathematicsFormulasand
Resources

TUTORSREGISTERHERE

TutorsRegisterHeretoGetTuitions
Leads

Q3:Whichmirrorhasawiderfieldofview?
WHO'SWHO

Answer:convexmirrorshavewilderfieldview,that'swhytheseareusedasrearview
mirrorsinvehicles.
Q4:WhichisopticallydenseroutofthetwomediumsM1andM2havingn=1.71and
1.36
respectively.
Answer:M1(ithashighervalueofrefractiveindex).
Q5:Identifyamirrorhavingfocallength15cm
Answer:concavemirror(seevesignoffocallength).

MAILYOURQPAPERSANDIDEAS

SendyourQuestionPapers,
suggestions,ideasatemail:
info@eduvictors.com

POPULARONES

Q6:Whydoesaraychangeitspathwhenitpassesfromonemediumtoanother
medium?
Answer:Becauseofrefractivepropertyoflight.
Q7:Whenarayoflightenteringfromairisincidentonthesurfaceofaglassslabatan
angle
of90,whatwillbethemeasureofangleofrefraction?

http://cbsenotes.blogspot.in/2011/11/class10lightreflectionand.html

EnglishGrammarEditing
Exercise1
EditingExerciseExercise1:
Englandhasbeenlongfamous
forherdramatist,a)the
greatestofwhowasWilliam
Shakespeare.b)...
TheFoxandTheCrowStoryin
Sanskrit(:
:)
story1:
:


:

1/5

10/18/2016

CBSEPapers,Questions,Answers,MCQ...:Class10LightReflectionandRefraction(ShortQ&A)
Answer:Itwillbezerodegree.
Q8:Duetowhichpropertyoflight,sharpshadowsofopaqueobjectsareobtained?
Answer:Sincelighttravelsinstraightlines,anyobstacleobstructingthepathwillcast
itsshadow.
Q9:Twomediumwithrefractiveindex1.31and1.50aregiven.Inwhichcase
(i)Bendingoflightismore(ii)speedoflightismore
Answer:(i)1.50andii)1.31
Q10:Whydoesthecoinplacedatthebottomofacontainerappearstoberaisedwhen
the
containerisfilledslowlywithwater?
Answer:Lightrayemergingfromwatermediumtoairmediumbendsawayandthen
reachestheeye.
Q11:Underwhatcircumstancestherewontbeanyrefractionoflightwhenitentersfrom
one
mediumtoanother?
Answer:Therearetwopossiblecases:
(i)Whenlightincidentsat90degress(normal)itwillnotbend.
(ii)Onlyapplicablewhenlightpassesfromopticaldensermediumtorarermedium,ifit
isincidentatananglegreaterthancriticalangle,itwillreflect(calledinternalreflection)
butnotrefract.
Q12:Canaplanemirroreverformarealimage?
Answer:Realimagecanonlybeformedwhenthereflectedraysconverge.Assuchfor
planemirrorsitisnotpossible.However,ifthereflectedyasareconverged(orappears
converged),itcanformrealimage.Considerasourceoflightisatinfinity(saysun),and
planemirrorisverysmallinsize,itsreflectedimagewillshowacircularbrightspot
(imageofthesun)onthescreen.
Q13:Whatfeatureoflightcorresponds(analogous)toloudnessofsound?
Answer:Brightness
Q14(CBSE):Identifytypesofmirrorwithouttouching.
Answer:Movemirrortoandfro.
PlaneMirror:Mirrorimageisoftruesize.
ConcaveMirror:Imageiscurved.Bringingthemirrorcloser,magnifiestheimage.Moving
itaway,imageisinvertedandreduced.
ConvexMirror:Mirrorimageisalwaysdiminishedbuterect.Theviewpointiswider.


:


|::

:...

JumbledUpsentences(Set1)
Rearrangethefollowingjumbled
upsentencesintomeaningful
ones.(takenfromexampapers)1.
so/to/itchy/is/that/I/wait/M...
DiversityInLiving
OrganismsCBSE
Class9Science
(CH7)
DIVERSITYIN
LIVING
ORGANISMS(NCERTSolutions,
Q&A...)Q1(CBSE2011):What
doyoumeanbybiodiversity?
Answer:Bio...
CBSEClass9
ScienceChapter
10Floatation&
Archimedes
Principle
Floatation&
ArchimedesPrincipleItalian
StampinhonourofArchimedes
credits:St.AndrewsUnivChapter
Notes,NCERTQ&...
CBSEClass9
EnglishUnit5
Connectors
Connectors
Q1:Readthe
Englishfolktale
givenbelowandfilluptheblank
spaceswithsuitablewords.
Answer:Therewereonce...
CBSEClass9/10
EditingExercise
2
EditingExercise
(SeeAnswers
below)Q1(SQP
2011):Thefollowingpassage
hasnotbeenedited.Thereisone
errorineachline.Wri...

VISITSCOUNTER

4 0 0 4 4 0 1 6

Q15:Whatisthefocallengthofaplanemirror?
LABELS

Answer:Infinity

Q16:Willthereflectedraysconvergeatpointwhenaparallelbeamoflightis
incidentonaconcavemirror?
Answer:Yesitwillconvergeatthefocalpointofconcavemirror.

Q17:NameanyuseofConcavelens.

Answer:Concavelensaremainlyusedinspectaclesforthecorrectionof
shortsightedness.

Q19:Namethetypeofmirrorwhichalwaysformsvirtualanddiminishedimage.

http://cbsenotes.blogspot.in/2011/11/class10lightreflectionand.html

CTET (127) ntse (126)


class9science
(96)
class10english (92)
class10science (92)
class9english
(90)
class8science (59) science
quiz (51) class9maths (49)
class10sstudies (46) class8
english (45) class9sstudies
(45)
class7science
(44)
class6science (43) class10
maths (38) class10hindi (36)
class9hindi (31) class10
biology(25)class7english(24)
class7sstudies (23) NSO
Class7 (22) NSOClass9 (21)
class9PSA (21) class8maths
2/5

10/18/2016

CBSEPapers,Questions,Answers,MCQ...:Class10LightReflectionandRefraction(ShortQ&A)
Answer:convexmirror.

Q20:Whatistheangleofreflectionifarayfallsnormallyonaplanemirror?
Answer:Zero

Q21:Arayoflighttravellinginairentersobliquelyintowater.Doesthelightray
bendtowardsthenormalorawayfromthenormal.Why?
Answer:Whenarayoflighttravellinginairentersobliquelyintowater,itbendstowards
thenormal.Ithappensbecausewaterisopticallydenserthanair.Speedoflightwillalso
decrease.

Q22:Whataretheusesofconvexmirror?
Answer:
rearviewmirror
reflectorofstreetlight
shoppingmallsandbuildingshavelongpathshaveconvexmirrorsaroundthe
corner
Q23:Listtheusesofconcavemirror?
Answer:

(20) NSOclass10 (19) class8hindi


(19) NSOClass8 (18) class10
chemistry
(18)
class12
BusinessStudies (18) class10
physics (17) class6english (17)
class6sstudies (17) class8sstudies
(17) class10sciencepaper (16)
class11english(14)class12english
(14) class11compScience (13)
class7French (13) class8French
(13)class9French(13)englishquiz
(13) General Knowledge (12) cbse
(12) class7maths (12) class7hindi
(10) class11physics (9) class9
sanskrit(9)class10mcq(7)class11
PSA(7)class6French(7) class10FIT
(6) class10French (6) class11chemistry
(6) imoclass8 (6) imoclass9 (6)
Olympiadmaths (5) class10sanskrit (5)
class12Physics
(5)
class12
computerScience (5) class6sanskrit (5)
class7sanskrit (5) class8sanskrit (5)
software(5)JSTSE(4)class12chemistry
(4)class9fit(4)class6hindi(3)class10
physicsnumericals(3)class12science(3)
class6maths (3) news (3) sciencequest
(3) class12Accountancy (2) class12
Mathematics (2) class6hindi (2) english
comprehension (2) hindiquiz (2) imo
class10 (2) CareerAfter12 (1) class11
BusinessStudies(1)class11maths(1) class12

shavingmirror

Biology (1) class12Economics (1) class12

reflectorinautomobilelightsandtorches

InformaticsPractices(1)

bydentiststoseebacksideoftooth
FOLLOWERS

reflectorofsolarfurnaces
Q24:Howmanyimagesareformedforapointsourcekeptinbetweentwoplane
mirrorsM1andM2atrightanglestoeachother?

Followers(1058)Next

Answer:Three.
Q25:Whatshallbethedirectionoftheincidentraywhichafterreflectionfroma
sphericalmirrorretracesitspath?
Answer:Inthiscaseincidentrayisdirectedtowardsthecentreofcurvature.

Q26:Whatarethecharacteristicsoftheimageformedonaplanemirror?
Answer:CharacteristicsofImageformedonplanemirrorare:

Follow

1.Imageisuprightandisofsamesizeastheobject.
FOLLOWMEONTWITTER

2.Itisvirtual

Follow@eduvictors2011

3.Laterallyinverted

eduvictor

Postedbywww.eduvictors.inat4:09AM

4.4Klikes

Recommend this on Google


Labels:class10physics,class10science
Reactions:

interesting (3)

cool (2)

somewhat helpful (2)

7comments:

LikePage

Bethefirstofyourfriendsto
likethis

SuhasiniGoyal December28,2013at11:11PM
Please increase the number of questions on lenses! there is hardly any question on
lenses.
Reply

http://cbsenotes.blogspot.in/2011/11/class10lightreflectionand.html

FEEDS

3/5

10/18/2016

CBSEPapers,Questions,Answers,MCQ...:Class10LightReflectionandRefraction(ShortQ&A)
blaster123 February2,2014at7:22AM
Oneportionofaconvexlensiscoveredasshown.Willthelensproducesacomplete
imageoftheobject?Describeinbriefthecharacteristicsoftheimageformed.
Reply
Replies
gomathiashokkumar February22,2014at5:54AM
No,theimagecannotbeproduced.

Lucifer March1,2015at2:55AM
Imagewillbeproduced,butitsintensitywilldecrease.Youwon'tgetasharp
andbrightimage.

ShrihariSenthil February27,2016at6:19AM
ThereWillBe2Cases
1stCase:IfopticcenterisCovered,iemorethanhalfofthelensiscovered,
thenimagewillnotbeformed.
Case 2 : If optic center is not covered , then the images will be formed
clearlywithoutanydisorders

CURRENTLYVIEWING

NTSE/NSOMAT
Quiz11(SPOTThe
OddOne)
Bywww.eduvictors.in1
comment

ShrihariSenthil February27,2016at6:19AM
ThereWillBe2Cases
1stCase:IfopticcenterisCovered,iemorethanhalfofthelensiscovered,
thenimagewillnotbeformed.
Case 2 : If optic center is not covered , then the images will be formed
clearlywithoutanydisorders

CBSEClass7
ScienceCH17
Forests:OurLifeline
(MCQs)
Bywww.eduvictors.in1
comment

CBSEClass10
MathsSA2Sample
QuestionPaper
(2016)

Reply

ChristabelNoble February27,2015at3:02AM
actually the complete image will be produced only the intensity of the image will be
decreased.

Bywww.eduvictors.in0
comment

EXPRESSPRINTZONE

Reply

Enteryourcomment...
EDUVICTORS.COM

Commentas:

Publish

Selectprofile...

Preview
IPUEXAMINATIONPAPERS

IPUnivBCA,MCA,BBAStudy
Notes,QPapers

DEVELOPERBYTES

http://cbsenotes.blogspot.in/2011/11/class10lightreflectionand.html

4/5

10/18/2016

CBSEPapers,Questions,Answers,MCQ...:Class10LightReflectionandRefraction(ShortQ&A)

Tips,TricksandBusinessIdeas

COMPETE4EXAMS

NewerPost

Home

OlderPost

Subscribeto:PostComments(Atom)

TUITIONCLASSESATROHINI,DELHI

PoweredbyBlogger.

http://cbsenotes.blogspot.in/2011/11/class10lightreflectionand.html

5/5