Anda di halaman 1dari 13

Networking MCQs By: Kalim Ullah khan

Computer Networks Objective Type Questions With Answers - Set 7


Tags: Computer Network

Following are the multiple choice question on Computer Network related


concepts that are useful for the competitive exams like UGC-NET Exam,
TET Exams etc.
1) A network that requires human intervention of route signals is called a ?
Bus network
Ring netwkork
Star network
T-switched network
None of above
Show/Hide Answer
Answer = D
Explanation: No Explanation
2) Which layer functions as liaison between user support layers and
network support layers ?
network layer
physical layer
transport layer
session layer
Show/Hide Answer
Answer = C
Explanation: Transport Layer functions as liaison between user support
layers (Application, Presentation and Session) and network support layers
(Network, Data Link and Physical)
3) If digital data rate of 9600 bps is encoded using 8-level phase shift keying
method, the modulation rate is?
1200 bands
3200 bands
4800 bands
9600 bands
None of above
Show/Hide Answer
Answer = C
Explanation: Add Explanation in comments!!!
4) Maximum data rate of a channel for a noiseless 3-KHz binary channel
is?
3000 bps
6000 bps

EATVC Swat # 0946725744

Objective Type Questions On Computer


Networks - Set 8
Tags: Computer Network

Following are the multiple choice question on Computer Network related


concepts that are useful for the competitive exams like UGC-NET Exam,
TET Exams etc.
1) Manchester code is a ?
Bi- Polar code
non return to zero code
polar code
B and C
Show/Hide Answer
Answer = D
Explanation:No Explanation
2) How many OSI layers are covered in the X.25 standard ?
three
two
seven
six
None of above
Show/Hide Answer
Answer = A
Explanation:The three layer are : Physical, Data Link, Network.
3) The receive equalizer reduce delay distortions using ?
tapped delay lines
gearshift
descrambler
difference engine
None of above
Show/Hide Answer
Answer = A
Explanation: No Explanation
4) In communication satellite, multiple repeaters are known as ?
detector
modulator
stations
transponders
None of above
Show/Hide Answer

Page |
1

Networking MCQs By: Kalim Ullah khan


1500 bps
None of above
Show/Hide Answer
Answer = B
Explanation: Explanation 4
5) If the bit string 0111101111101111110 is subjected to bit stuffing for the
flag string 01111110, the output string is ?
011110111110011111010
01111011111011111100
01111011111011111010
0111101111101111110
Show/Hide Answer
Answer = A
Explanation: No Explanation
6) Which of the following is not a standard RS-232C signal ?
RTS
CTS
DSR
VDR
Show/Hide Answer
Answer = D
Explanation:No Explanation
7) In Ethernet CSMS/CD the special bit sequence transmitted by the media
access management for collision handling is called as ?
preamble
postamble
jam
None of above
Show/Hide Answer
Answer = C
Explanation: No Explanation
8) HDLC is ?
bit oriented
Code transparent
Code dependent
None of above
A and B
Show/Hide Answer
Answer = D
Explanation: No Explanation
9) Which of the following are non-polling system ?
TDMA
stop & wait

EATVC Swat # 0946725744


Answer = D
Explanation: A communications satellite's transponder, is the series of
interconnected units which form a communications channel between the
receiving and the transmitting antennas.
5) In OSI network architecture, the dialogue control and token management
are responsibilities of ?
Session layer
network layer
transport layer
Data link layer
None of above
Show/Hide Answer
Answer = A
Explanation: No Explanation
6) The geostationary satellite used for communication system ?
rotates with earth
remains stationery relative to the earth
is positioned over equator
All of above
Show/Hide Answer
Answer = D
Explanation: A geosynchronous satellite is a satellite in geosynchronous
orbit, with an orbital period the same as the Earth's rotation period. Such a
satellite returns to the same position in the sky after each sidereal day, and
over the course of a day traces out a path in the sky that is typically some
form of analemma. A special case of geosynchronous satellite is
the geostationary satellite, which has a geostationary orbit a circular
geosynchronous orbit directly above the Earth's equator
7) Radio communication frequencies ranges from?
3 KHz to 300 KHz
3 KHz to 300 GHz
300 KHz to 3 GHz
3 KHz to 3,000 GHz
Show/Hide Answer
Answer = B
Explanation: Radio frequency (RF) is a rate of oscillation in the range of
about 3 kHz to 300 GHz, which corresponds to the frequency of radio
waves, and the alternating currents which carry radio signals.
8) The frequency ranges from 300 KHz to 3 MHz is used for ?
AM radio transmission
TV transmission
FM radio transmission
Microwave communication, satellite and rader
None of above

Page |
2

Networking MCQs By: Kalim Ullah khan


Xon/Xoff
Continuous ARQ
A and C
Show/Hide Answer
Answer = E
Explanation: No Explanation
10) Adaptive or dynamic directory used in packet routing changes ?
within each user session
with each user session
at system generation times only
Both A and B
Show/Hide Answer
Answer = A
Explanation: No Explanation
- See more at: http://edugrip.blogspot.in/2012/06/computer-networksobjective-type.html#sthash.Dfg0Bky9.dpuf

Multiple Choice Questions on CCNA - Computer


Networks - Set 9
Tags: Computer Network

Best CCNA Multiple Choice Questions with Answers and Explanations. These
Questions Will Help You to Clear CCNA Exam. MCQ on Computer Network for
Preparation of Comprehensive Examinations like UGC NET, TET Exam 2012.
1) Which protocol working at the Transport layer provides a

connectionless service between hosts?


IP
ARP
TCP
UDP
Show/Hide Answer
Answer = D
Explanation: User Datagram Protocol is used at the Transport layer to
provide a connectionless service.

EATVC Swat # 0946725744


Show/Hide Answer
Answer = A
Explanation: No Explanation
9) Establishing a virtual connection is functionally equivalent to ?
Connecting as virtual memory
Physically connecting a DTE and DCE
Placing a telephone call prior to a conversation
Placing a modem prior to a conversation
None of above
Show/Hide Answer
Answer = C
Explanation: No Explanation
10) Which of the following is a function of e-mail system ?
Composition
Transfer
Reporting
All of above
Show/Hide Answer
Answer = D
Explanation: No Explanation
Tags : Computer Networks multiple choice questions with answers,
Objective type questions on computer networks with answers, networking
MCQ's, Computer network mcqs, UGC-NET exam preparation, TET exams
preparation, multiple choice questions on computer networks , Teacher
eligibility test, TET Exams preparation.

Computer Networks Multiple Choice Questions


Tags: Computer Network

Computer networks Multiple choice , objective type and quiz questions


1) BSC is a ?
Character Oriented Protocol
Bit Oriented Protocol
Full duplex protocol
Half duplex protocol
A and D
Show/Hide Answer
Answer = E
Explanation: BSC stands for Binary synchronous Communication. It is a
character oriented protocol by IBM's that interpret a transmission frame as a
character and usually contain one byte.
2) Which of the following are non - polling system ?
TDMA

Page |
3

Networking MCQs By: Kalim Ullah khan


2) Which protocol works at the Transport layer and provides virtual circuits
between hosts?
IP
ARP
TCP
UDP
Show/Hide Answer
Answer = C
Explanation: Transmission Control Protocol sets up a virtual circuit before
transmitting any data. This creates a reliable session and is known as a
connection-oriented session.
3) Which protocol works at the Internet layer and provides a connection
service between hosts?
IP
ARP
TCP
UDP
Show/Hide Answer
Answer = A
Explanation: Internet Protocol is used to address hosts and route packets
through the internetwork. The question does not refer to a connectionoriented service, which is different from a plain connection service.
4) If a host broadcasts a frame that includes a source and destination
hardware address, and its purpose is to assign IP addresses to itself, which
protocol at the Network layer does the host use?
RARP
ARPA
ICMP
TCP
IPX
Show/Hide Answer
Answer = A
Explanation: Reverse ARP is used to find an IP address from a known
hardware address.
5) If a router interface is congested, which protocol in the IP suite is used to
tell neighbor routers?
RARP
ARP
ICMP
IP
TCP
Show/Hide Answer
6) What is the valid host range the IP address 172.16.10.22 255.255.255.240
is a part of?

EATVC Swat # 0946725744


Stop & wait
Xon/Xoff
Continuous ARQ
A and C
Show/Hide Answer
Answer = E
Explanation: No Explanation
3) Adaptive or dynamic directory used in packet routing changes?
within each user session
with each user session
at system generation time only
Both A and B
Show/Hide Answer
Answer = A
Explanation: No Explanation
4) The parameter which gives the probability of the transport layer itself
spontaneously terminating a connection due to internal problem is called?
protection
resilience
option negotiation
transfer failure
Show/Hide Answer
Answer = B
Explanation: Resilience is the ability to provide and maintain an acceptable level
of service in the face of faults and challenges to normal operation.
5) What is the main purpose of a data link content monitor ?
to detect problems in protocols
to determine the type of switching
to determine the type of transmission used in data link
to determine the flow of data
Show/Hide Answer
Answer = A
Explanation: No Explanation
6) Which of the following is an example of bounded media ?
Wave guide
Coaxial Cable
Fiber optic cable
All of above
Show/Hide Answer
Answer = D
Explanation: Bounded media is also calles the wired media or guided media.
7) ICMPv6 includes ......?
RARP
ARP

Page |
4

Networking MCQs By: Kalim Ullah khan


172.16.10.20 through 172.16.10.22
172.16.10.1 through 172.16.10.255
172.16.10.16 through 172.16.10.23
172.16.10.17 through 172.16.10.31
172.16.10.17 through 172.16.10.30
Show/Hide Answer
Answer = E
Explanation: First start by using the 256 mask, which in this case is 256
240=16. The first subnet is 16; the second subnet is 32. This host must be
in the 16 subnet; the broadcast address is 31 and the valid host range is
1730.
7) What range of addresses can be used in the first octet of a Class B
network address?
1-126
1-127
128-190
128-191
129-192
192-220
Show/Hide Answer
Answer = D
Explanation: A Class B network is defined in the first octet with the
numbers 128191.
8) What range of addresses can be used in the first octet of a Class C
address?
1-127
129-192
203-234
192-223
Show/Hide Answer
Answer = D
Explanation: A Class C network is defined in the first octet with the
numbers 192-223.
9) How many bytes is an Ethernet address?
3
4
5
6
7
8
16
Show/Hide Answer
Answer = D
Explanation: An Ethernet (MAC) address is 6 bytes long (48 bits).

EATVC Swat # 0946725744


ICMP
B and C
Show/Hide Answer
8) IPv6 has ...... bit address ?
32
64
128
variable
Show/Hide Answer
Answer = C
Explanation: IPv6 addresses have a size of 128 bits. Therefore, IPv6 has a
vastly enlarged address space compared to IPv4.
9) What is the main difference between DDCMP and SDLC ?
DDCMP does not need special hardware to final the beginning of a message
DDCMP has a message header
SDLC has a IP address
SDLC does not use CPC
Show/Hide Answer
Answer = A
Explanation: HDLC (High-Level Data Link Control) is communication protocol
and SDLC (Synchronous Data Link Control) is data link protocols.
10) Number of bits per symbol used in Baudot code is ?
7
8
5
9
Show/Hide Answer
Answer = C
Explanation: Baudot code is a character set that preceded the more
sophisticated character set EBCDIC

Page |
5

Networking MCQs By: Kalim Ullah khan

EATVC Swat # 0946725744

10) What protocol is used to find the hardware address of a local device?
RARP
ARP
IP
ICMP
BootP
Show/Hide Answer
Answer = B
Explanation: Address Resolution Protocol (ARP) is used to find the
hardware address from a known IP address.

Multiple Choice Questions On Computer


Networks 1
Tags: Computer Network

1) Which of the following is considered a broad band communication


channel ?
coaxial cable
fiber optics cable
microwave circuits
all of above
Show/Hide Answer
Answer = D
2) Which of the following does not allow multiple uses or devices to share
one communication line?
doubleplexer
multiplexer
concentrator
controller
Show/Hide Answer
Answer = A
3) Which of the following is required to communicate between two
computers ?
communications software
protocol
communication hardware
all of above including access to transmission medium
Show/Hide Answer
Answer = D
4)Which of the following is an advantage to using fiber optics data
transmission ?
resistance to data theft
fast data transmission rate

Page |
6

Basic Networking Multiple Choice Questions


Tags: Basic Networking Computer Network

1) Which of the following is not a type of Computer Network?


Local Area Network (LAN)
Personal Area Network (PAN)
Remote Area Network (RAN)
Metropolitan Area Network (MAN)
Show/Hide Answer
Answer = c
Explanation:The Types of Computer Networks are LAN, MAN, PAN, WAN,
CAN but RAN Remote Area Network is not a type of CN.
2) Full Form of NIC?
New Internet Connection
Network Interface Card
Network Interface Connection
Net Interface Card
Show/Hide Answer
Answer =B
Explanation: NIC is Network Interface Card Which is Used to Connect
Computer to a Network.
3) Which of the following are type of Twisted Pair Cable?
Coaxial Cable
Shielded Twisted Pair (STP)
Unshielded Twisted Pair (UTP)
Only B and C
Show/Hide Answer
Answer = D
Explanation:STP and UTP are type of Twisted Pair Cable which are mostly
used in all Networks.
4) _________ Supports Data Rate Upto 1000 Mbps Gigabyte Ethernet.

Networking MCQs By: Kalim Ullah khan


low noise level
all of above
Show/Hide Answer
Answer = D
5)The interactive transmission of data within a time sharing system may be
best suited to ?
simplex lines
half-duplex lines
full duplex lines
biflex-lines
Show/Hide Answer
Answer = B
6) The optical fiber trans-Atlantic cable TAT-14 includes a section from
Bude, Cornwall to Tucker ton, New Jersey. Determine the propagation delay
if the route length is 6,254 km. ?
31.98 ms
3.198 ms.
31.27 ms
312.7 ms
Show/Hide Answer
Answer = C
7) Manchester encoding is principally designed to ?
ensure that the line remains unbalanced.
have more than one symbol per bit period.
increase the bandwidth of a signal transmitted on the medium
ensure that a transition occurs in the center of each bit period.
Show/Hide Answer
Answer = D
8) A router ?
forwards a packet to all outgoing links.
forwards a packet to all outgoing links, except the link upon which the packet
originated
forwards a packet to the next free outgoing link
determines on which outgoing link a packet is to be forwarded.
Show/Hide Answer
Answer = D
9) Telephone systems may be classified as ?
simplex and symmetrical.
duplex and asymmetrical.
simplex and asymmetrical.
duplex and symmetrical.
Show/Hide Answer
Answer = D
10) Which of the following signal is not standard RS-232-C signal ?

EATVC Swat # 0946725744


CAT 1
Thinnet
CAT 5
CAT 5e
Show/Hide Answer
Answer = D
Explanation: CAT 5e is also Know As 1000 Mbps Gigabyte Ethernet
and Supports Data Rate Upto 1000 Mbps.
5) Which Color Coding of Cable is Used to Connect Similar Devices?
Straight Cable
Cross Over Cable
Serial Cable
All of Above.
Show/Hide Answer
Answer = B
Explanation: Cross Over Color Coding of UTP Cable is Used to connect
Similar Devices like HUB to HUB, PC to PC, Switch To Switch.
6) HUB is a _________ Device and Switch is a ________ Device.
Unicast, Multicast
Malticast, Unicast
Broadcast, Unicast
None of Above
Show/Hide Answer
Answer = C
Explanation: Hub is a Broadcasting Device and Switch is a Unicasting
Device because Switch have Memory Element to Store MAC Address.
7) Switch is a Device of _________ Layer of OSI Model.
Network Layer
Data Link Layer
Application Layer
Session Layer
Show/Hide Answer
Answer = B
Explanation: Switches Operate On Th Second Layer of OSI Model That is
Data Link Layer.
8) Star Topology is Based On a Central Device that can be __________ ?
HUB
Switch
Only A
Both A and B
Show/Hide Answer

Page |
7

Networking MCQs By: Kalim Ullah khan

EATVC Swat # 0946725744

VDR
RTS
CTS
DSR
Show/Hide Answer
Answer =A

Answer = D
Explanation: HUB and Switch are used in Star Type Networks.
9) TCP/IP is also well known as _______.
OSI Model
TCP Model
DOD Model
Network Model
Show/Hide Answer
Answer = C
Explanation: TCP/IP Model is also known as DOD model.
10) IPX/SPX is used in ______________.
Novell's Netware Network
Mac - Macintosh
Apple
Microsoft
Show/Hide Answer
Answer = A
Explanation: IPX/SPX - Internet Packet Exchanger/Sequenced Package Exchanger is
used in Novell's Netware Network.

Computer Network Fundamentals MCQ | UGC


NET Exam Based

Multiple Choice Questions On Computer


Networks - Set 4

Tags: Computer Network UGC NET

Tags: Computer Network

1) The collection of communication lines and routers is called


LAN
MAN
WAN
Communication Subnet
Show/Hide Answer
Answer = D
2) In the IEEE standards 802.5 standard is also called ?
Ethernet
Token Bus
Wireless Token Area Network
Token Ring
Show/Hide Answer
Answer = D
Explanation: In the IEEE standards 802.5 standard is also called Token Ring

Following are the Multiple choice questions on Computer Networks based


on the UGC - NET Syllabus

3) _________ have a single communication channel that is shared by all the


users on the
network. ?
Point-to-Point
Broadcast Network

1) The area of coverage of satellite radio beam is known as... ?


Footprint
Circular polarization
Beam width
Identity
None of Above
Show/Hide Answer
Answer = A
Explanation:No explanation for this question.
2) Coaxial cable has conductors with ?
Equal resistance
The same diameter
Both A and B
A common axis
None of these
Show/Hide Answer

Page |
8

Networking MCQs By: Kalim Ullah khan


Protocol
PAN
Show/Hide Answer
Answer = B
Explanation: Broadcast Network Have Single Communication channel.
4)A Wireless Access Point Behaves in a similar manner to that of a masterslave operation ?
True
False
Show/Hide Answer
Answer = True
5) Which of the following is an advantage to using fiber optics data
transmission?
resistance to data theft
fast data transmission rate
low noise level
all of above
Show/Hide Answer
Answer = D
6) Which of the following is required to communicate between two
computers?
communications software
protocol
communication hardware
all of above including access to transmission medium
Show/Hide Answer
Answer = D
7) Which of the following types of channels moves data relatively slowly?
wide band channel
voice band channel
narrow band channel
all of above
Show/Hide Answer
Answer = C
8) A protocol is a set of rules governing a time sequence of events that
must take place ?
between peers
between an interface
between modems
across an interface
Show/Hide Answer
Answer = A

EATVC Swat # 0946725744


Answer = D
Explanation: Coaxial cables has two type of conductors one is inner and
other is outer that has common axis.
3) What protects the coaxial cable from noise ?
Inner conductor
Outer conductor
Diameter of cable
Insulating material
Show/Hide Answer
Answer = B
Explanation:The outer conductor is covered in protective plastic sheath.
This shielding of coaxial cable give it a good combination of high
bandwidth and excellent noise immunity.
4) Error detection at the data link level is achieved by ?
Bit stuffing
Hamming codes
Cyclic Redundancy codes
Equalization
None of above
Show/Hide Answer
Answer = A
Explanation:Bit stuffing also known as positive justification is the insertion
of non-information bits into data.
5) MAN refers to ?
Mega Area Network
Metropolitan Area Network
Mini Area Network
Medium Area Network
Show/Hide Answer
Answer = B
Explanation: A metropolitan area network covers a city. The best example
is the cable television network available in cities.
6) Which of the following layer is not in OSI model ?
physical layer
internet layer
network layer
transport layer
Show/Hide Answer
Answer =B
Explanation: The OSI model has total 7 layers out of which internet layer is
not a part of OSI model.
7) Nyquist Theorem to calculate data rate is ?
2H log2 V bits/sec

Page |
9

Networking MCQs By: Kalim Ullah khan

EATVC Swat # 0946725744

9) Which of the following transmission systems provide the highest data


rate to in individual device?
computer bus
telephone lines
voice and mode
lease lines
Show/Hide Answer
Answer = A
10) Communiction circuits that transmit data in both directions but not at the
same time are operating in
a simplex mode
a half duplex mode
a full duplex mode
an asynchronous mode
Show/Hide Answer
Answer = B

H log2 V bits/sec
Hlog2 (1+S/N)
2H log2 (1+s/n)
Show/Hide Answer
Answer = A
Explanation:No explanation
8) Copper wire is an example of ?
Guided Transmission Media
Unguided Transmission Media
Group Media
None of these
Show/Hide Answer
Answer = A
Explanation:Copper wires comes under the Guided Media. Coaxial cables
consist of the stiff copper wire as a core.
9) Iridium and Dysprosium projects, proposed by Motorola are related to ?
Geosynchronous satellite
Wavelength
Low orbit satellite
ISDN
Show/Hide Answer
Answer = C
Explanation:Moving down in altitude, we come to LEO satellites. Due to
their rapid motion, large numbers of them are needed for a complete
system.
10) Which of the following is a type of fragmentation ?
Transparent
Non transparent
Both A and B
None of these
Show/Hide Answer
Answer = C
Explanation:Fragmentation is used to break up the packets into fragments.
It is of two types : Transparent and Non transparent.

Multiple Choice Questions On Computer


Networks - Set 5

Multiple Choice Questions On Computer


Networks - Set 6

Tags: Computer Network

Tags: Computer Network

Following are the Multiple choice questions on Computer Networks based


on the UGC - NET Syllabus

Following are the Multiple choice questions on Computer Networks based


on the UGC - NET Syllabus , TET exams , and all other competitive exams.

1) Collection of interconnected networks sometimes called ?

1) Which of the following is a congestion control algorithm?

Page |
10

Networking MCQs By: Kalim Ullah khan


Internet
Wireless network
Mobile Network
None of these
Show/Hide Answer
Answer = A
Explanation: Internet is not a single network but network of networks.
2) Which of the following is wrong example of network layer ?
X.25 Level 2-ISO
Source Routing and Domain Naming Usenet
Internet Protocol(IP) - ARPANET
X-25 Packet Level Prrotocol (PLP) - ISO
None of these
Show/Hide Answer
Answer = A
Explanation: X.25 is an ITU - T standard that specifies an interface between
a host system and a packet switching network.
3) Mobile computers and personal digital assistant (PDAs) are the examples
of ?
Radio broadcasting
Wireless network
Geosynchronous
LAN
Show/Hide Answer
Answer = B
Explanation: Personal Digital Assistant also known as palmtop computers
is a mobile device that functions as the personal information manager,
mostly access internet through Wi - Fi or wireless wide area network
4) ATM (Asynchronous Transfer Mode) is fundamentally a....... technology?
Circuit switching
Packet switching
Narrow band
None of these
Show/Hide Answer
Answer = B
Explanation:ATM is a cell switching and multiplexing technology that
combines the features of circuit switching with packet switching. Like X.25
and frame relay ATM defines the interaction between the user equipment
and network.
5) Which of the following is a variation of Frequency Division Multiplexing
(FDM) ?
Time Division Multiplexing(TDM)
Pulse Code Multiplexing(PCM)
Wavelength Division Multiplexing(WDM)

EATVC Swat # 0946725744


The leaky bucket
Token bucket
Resource Respondez sil vous plait protocol
All of above
Show/Hide Answer
Answer = D
Explanation: No Explanation
2) Which of the following is a function of e-mail system ?
Mosaic
Netscape
Internet Explorer
All of above
Show/Hide Answer
Answer = D
Explanation: No Explanation
3) Demodulation is the process of ?
converting digital signals to analog signals
converting analog signals to digital signals
dividing the high-speed signals into frequency bands
combining many low speed signals into one high speed channel
None of above
Show/Hide Answer
Answer = B
Explanation: No Explanation
4) Bulletin board system ?
is a public access message system
converts digital signals to analog signals
is a modem capable of accepting commands
converts digital signals to analog signals
None of above
Show/Hide Answer
Answer = A
Explanation: No Explanation
5) An information utility can offer a user ?
instant bonds and stock quotations
news stories from wire services
Complete airline schedules for all domestic flights
All of above
None of above
Show/Hide Answer
Answer = D
Explanation: No Explanation
6) A network that requires human intervention of route signals is called a ?
bus network

Page |
11

Networking MCQs By: Kalim Ullah khan


None of these
Show/Hide Answer
Answer = C
Explanation:The WDM is commonly applied on the optical carrier while
FDM is applied on the radio carrier. Since wavelength and frequency are
tied together through a simple directly inverse relationship, the two terms
actually describe the same concept.
6) One security method is encryption. But encryption does nothing to keep
digital pests and hackers out. To accomplish this goal, we need ?
Router
Bridges
Hubs
Firewalls
Show/Hide Answer
Answer = D
Explanation: Main objective of firewall is to control the incoming and outgoing
network traffic by analyzing the data packets and determining whether it should be
allowed through or not, based on a predetermined rule set.
7) HTTP refers to ?
Hyper Text Transfer Protocol
Hyper Text Transmission Protocol
Hyper Text Tie Protocol
None of these
Show/Hide Answer
Answer = A
Explanation:No explanation
8) Why was the OSI developed ?
Manufacturers disliked the TCP/IP protocol
The rate of data transfer was increasing exponentially
Standards were needed to allow any two systems to communicate
None of these
Show/Hide Answer
Answer = C
Explanation:OSI was an effort to standardize the networking that was started in
1977
9) Auto dialing allows ?
You to dial up phone numbers by typing them on the keyboard
A personal computer to answer incoming calls without human assistance
Both A and B
None of above
Show/Hide Answer
Answer = A
Explanation:Auto dialer is an electronic device or software that automatically dials
the telephone numbers.
10) Sending a file from your personal computer's primary memory or disk to another
computer is called ?
uploading
hang on

EATVC Swat # 0946725744


ring network
star network
T- switched network
None of above
Show/Hide Answer
Answer = D
Explanation: No Explanation
7) In OSI network architecture, the dialogue control and token management
are responsibilities of ?
session layer
network layer
transport layer
data link layer
none of above
Show/Hide Answer
Answer = A
Explanation: No Explanation
8) What is the main function of transport layer ?
node to node delivery
process to process message delivery
synchronization
updating and maintenance of routing tables
Show/Hide Answer
Answer = B
Explanation: No Explanation
9) Which of the following is an important characteristics of LAN ?
application independent interface
low cost access for low bandwidth channels
unlimited expansion
parallel transmission
None of above
Show/Hide Answer
Answer = A
Explanation: No Explanation
10) To deliver a message to the correct application program running on a
host, the .... address must be consulted ?
port
physical
IP
None
Show/Hide Answer
Answer = A
Explanation: No Explanation

Page |
12

Networking MCQs By: Kalim Ullah khan

EATVC Swat # 0946725744

logging on
downloading
None of these
Show/Hide Answer

Answer = A
Explanation: Uploading refers to sending data from local system to remote
system such as server or client.

Page |
13