Anda di halaman 1dari 64

o

eb

ok

INTERNATIONAL MATHEMATICS OLYMPIAD

INSTANT

(2009-2013)

Including
Set A and Set B of
Year 2012 and 2013

Copyright 2014 MTG Learning Media (P) Ltd. No part of this publication may be reproduced, transmitted, in any form
or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without the prior permission of the
Publisher. Ownership of an ebook does not give the possessor the ebook copyright.
All disputes subject to Delhi jurisdiction only.

Disclaimer : The information in this book is to give you the path to success but it does not guarantee 100% success as
the strategy is completely dependent on its execution. And it is based on last years papers of IMO exam.

Published by : MTG Learning Media (P) Ltd.


Corporate Office : Plot 99, 2nd Floor, Sector 44 Institutional Area, Gurgaon, Haryana.
Phone : 0124 - 4951200
Web: mtg.in Email: info@mtg.in
Regd. Office : 406, Taj Apt., Ring Road, Near Safdarjung Hospital, New Delhi-110029

CLASS 7

Contents
3rd IMO 2009
4th IMO 2010
5th IMO 2011
6th IMO 2012 - SET A
6th IMO 2012 - SET B
7th IMO 2013 - SET A
7th IMO 2013 - SET B

MTG Work-Books / olyMpiad Books


CLASS 1

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

CLASS 2

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

CLASS 3

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

MTG Work-Books / olyMpiad Books


CLASS 4

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

CLASS 5

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

CLASS 6

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

MTG Work-Books / olyMpiad Books


CLASS 7

National
Science
Olympiad

International
Mathematics
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

Science IQ
Challenge

Math IQ
Challenge

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

Master Mental
Ability in 30 Days

CLASS 8

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

Math IQ
Challenge

Science IQ
Challenge

Psychology of
Success

The Secrets of
SUCCESS

Master Mental
Ability in 30 Days

MTG Work-Books / olyMpiad Books


CLASS 9

International
Mathematics
Olympiad

Math IQ
Challenge

National
Science
Olympiad

Science IQ
Challenge

National
Cyber
Olympiad

Psychology of
Success

The Secrets of
SUCCESS

International
English
Olympiad

Master Mental
Ability in 30 Days

CLASS 10

International
Mathematics
Olympiad

Math IQ
Challenge

National
Science
Olympiad

Science IQ
Challenge

National
Cyber
Olympiad

Psychology of
Success

The Secrets of
SUCCESS

International
English
Olympiad

Master Mental
Ability in 30 Days

MTG Work-Books / olyMpiad Books


CLASS 11

International
Mathematics
Olympiad

Math IQ
Challenge

Science IQ
Challenge

National
Science
Olympiad

Psychology of
Success

National
Cyber
Olympiad

The Secrets of
SUCCESS

Master Mental
Ability in 30 Days

CLASS 12

International
Mathematics
Olympiad

Math IQ
Challenge

Science IQ
Challenge

National
Science
Olympiad

Psychology of
Success

National
Cyber
Olympiad

The Secrets of
SUCCESS

Master Mental
Ability in 30 Days

Class

1 to 10

JEE Main & Advamced | AIPMT | BOARDS | OLYMPIAD | NTSE

FoUNdaTioN CoUrsE
For Classes 8, 9 & 10
Class 8

Class 9

Class 10

Class 7
3rd

Year 2009

3rd IMO - 2009

SECTION I : LOGICAL REASONING


1.

2.

Look at the given map.


JaystartedfromRoswellBridgeinacanoeandfloats
down Clear River and Copper Creek to Bird Park.
What is the distance that Jay travels?
(A) 5.5m

(B) 5000m

(C) 900m

(D) 9000m

BirdPark
CopperCreek m
k
4
ClearRiver
5km
RoswellBridge

The three adjoining geometric figures make a pattern.


What would the eighth figure in this pattern have?
(A) 8whitesquaresand10shadedrectangles
(B) 8whitesquaresand11shadedrectangles
(C) 8shadedrectanglesand10whitesquares
(D) 8shadedrectanglesand11whitesquares

3.

Which of the following units best measures the height of the school flagpole?
(A) Centimetres

4.

(B) Kilometres

(C) Metres

(D) Millimetres

What is the next number in the series given below?


1, 8, 9, 64, 25, 216, ?
(A) 343

5.

(B) 39

(C) 215

George's town has a soccer league.


Numberofplayers Signupfee
Division
Theadjoiningtableshowsthetotalnumber
A.(1618yearsold)
49
Rs.2000perplayer
of players who signed up this year.
B.(1315yearsold)
54
Rs.2000perplayer
Georgeneedstofigureoutthetotalamount
C.(1012yearsold)
Rs.3000perplayer
67
of money from signup fees. Which of
theseexpressionswillgivehimthecorrect
amount?
(A) (49+54) Rs.2000+(67 Rs.3000)
(C) (49+54 Rs.2000)+(67 Rs.3000)

6.

(D) 49

(B) (49+Rs.3000)+(54 Rs.2000)+(67 Rs.3000)


(D) (49+54+67) (Rs.2000+Rs.3000)

Observe the pattern given below :


1, 9, 17, 33, 49, 73, _________
What will be the next number in the pattern?
(A) 97

7.

(B) 98

(C) 99

(D) 100

CentralJr. HighSchool's student councilwill behosting atalentshow. Jackiewill be performing


inabandinthetalentshow.Forthisperformance,thebandmembershaveallagreedtowearlong
pants, a longsleeved shirt, and a vest. Jackie has the following choices.
Longpants Longsleevedshirts Vests
1black
1white

1white
1red
1black

1red
1black

How many different choices of outfits does Jackie have?


(A) 12
3rd IMO | LevelI | Class7

(B) 7

(C) 6
2

(D) 3

3rd IMO - 2009

8.

Inaconvexpolygon,anytwopointscanbeconnectedbyalinesegment
thatremainsentirelywithinthepolygon.Theadjoiningfigureonright
is an example of a convex polygon.
Which of the figures shown below is another example of a convex polygon?
(A)

9.

(B)

(C)

ConvexPolygon

(D)

Photocopy machines can be used to make an image larger or smaller on paper.


Suppose the given triangle were reduced on a photocopy machine to 80% of
its original size. Which of the following gives the correct measures of its sides
and angles after it was reduced?
53
0.6

(A)

90

53

37
0.8

48

2.4

1.0

(B)

4.0
90

2.4

37
3.2

72

5.0
90

37
4.0

48
3.0

4.0

(C)

53
3.0

24
3.2

(D)

5.0
72

24
4.0

10. Count the number of triangles is the adjoining figure.


(A) 17

(B) 18

(C) 19

(D) Noneofthese

11. What fraction of the figure is shaded?


3
8
4
(C)
8

(A)

5
8
7
(D)
8

(B)

12. Mayank is writing a computer program for basketball game.


Tofindthetotalscorehecollectsthedatagiveninthetable.
Giventhat*standsformultiplicationinacomputer,Fstandsfor

Foreachfreethrow
Foreachregularthrow
Foreachlongshot

the numberoffreethrowsmade, R standsforthenumberof regularshotsmade, L stands for the


numberof longshotsmade and T stands forthetotal scoreateam hasin agame.Then thetotal
score is
(A) T=F+(R*2)+(L*3)

(B) T=F*(R+2)*+(L+3)

(C) T=(F+R+L)*(1+2+3)

(D) T=(1+F)*(2+R)*(3+L)

13. AllofMrs.Neha'sstudentsarereadingpoetrybyWordsworth.SmitaisinMrs.Neha'sclass.John
is not in Mrs. Neha's class. Lisa is reading poetry by Wordsworth.
If all the statements above are true, which conclusion below is definitely true?
(A) LisaandSmitaareinthesameclass

(B) JohnandLisaarenotinthesameclass

(C) JohnisnotreadingpoetrybyWordsworth

(D) SmitaandLisaarereadingpoetrybyWordsworth

14. Lookat theadjoining pictures.


64 80 45
Exceptforthe number64,halfofthe numbersinthis
setaregreaterthan64,andhalfofthenumbersinthis
set are less than 64.
Which of the following statements about the number 64 is also true?
(A) Thenumber64wouldbethemeanofthissetofnumbers
(B) Thenumber64wouldbethemedianofthissetofnumbers
(C) Thenumber64wouldbethemodeofthissetofnumbers
(D) Thenumber64wouldbetherangeofthissetofnumbers
3

98

37

22

80

53

70

3rd IMO | LevelI | Class7

3rd IMO - 2009

15. IfAisthebrotherofBandKDisthemotherofBandEisthefatherofA.Whichoneofthefollowing
statements is definitely not true?
(A) AisthesonofD

(B) AisthefatherofK

(C) DisthewifeofE

(D) DisthemotherofK

16. Which set of numbers in the options is like the set given below?
121, 81, 9
(B) 64,9,4

(C) 168,15,3

17. Use the line graph to answer the question.


How many children sold more than 200 magazines?
(A) 3children
(B) 1child
(C) 2children

(D) 10,6,5
Totalmagazinesales

No.ofmagazines

(A) 95,24,5

350
300
250
200
150
100
50

(D) 7children

SueJoeKanSamVicAnn

18. Divya is building a fence around her 18 m 24 m rectangular garden.


She will
Put a post at each corner

DivyasGarden
18m

Put some posts along the sides and


Space the posts equally around the garden.

24m

What is the greatest possible distance between each post and the next post?
(A) 8metres

(B) 6metres

(C) 3metres

(D) 2metres

19. The given chart shows the target heart rate for people of different ages.
When a person's age increases by one year, by how much does the target heart rate decrease?
(A) 0.8

(B) 1.25

(C) 8

(D) 10

Target HeartRate
Age(inyears) 20 30 40 50 60
Target

160152144 136 128

20. Look at these number sentences given below :


+ + =11
+ + =9

Each

and

(A) 5

represents the same number. What is the value of


(B) 6

(C) 7

?
(D) 8

SECTION II : MATHEMATICAL REASONING


21. Some adult humming birds weigh as little as 28.36 g. What is the value of 6 in 28.36?
(A) Six

(B) Sixtenths

(C) Sixhundredths

(D) Sixthousandths

22. Asequenceofmathematicaloperationswasperformedonthenumber0.882to
get an answer of 8.67.
Whichof thefollowing operationswas first performedonthe number0.882to
complete the given sequence?
(A)

Add2

(B)

Subtract2

?
Add0.008
Multiplyby3

(C) Divideby2
(D) Multiplyby2
3rd IMO | LevelI | Class7

0.882

8.67

3rd IMO - 2009

23. 1100 boys and 700 girls are examined in a test. 42% of the boys and 30% of the girls pass. The
percentage of the total who failed is _______
(A) 58%

2
(B) 62 %
3

(C) 64%

(D) 78%

2
24. Deepakkeepsallhishockeycardsinaspecialbookthatholds6cardsoneachpage.If 3 pages
3
of the book are full, then how many cards has Deepak collected?
(A) 14
(B) 18
(C) 22
(D) 36

25. If the angles of a triangle are in the ratio 4 : 5 : 6, then the largest angle measures ________
(A) 60
(B) 72
(C) 80
(D) 90
5(2 x- 9)
- 8 = 2x from a study guide.
3
For this equation, which of the following must be true?

26. Sonali copied the equation

(A) x =

47
2

(B) x =

23
2

(C) x =

21
4

(D) x =

69
4

27. The figures shown on the right are congruent.


What is true about theircorresponding sides and corresponding angles?
(A) Thecorrespondinganglemeasuresareequal,butnotthecorrespondingsidelengths
(B) Thecorrespondingsidelengthsareequal,butnotthecorrespondinganglemeasures
(C) Thecorrespondinganglemeasuresandcorrespondingsidelengthsarenotequal
(D) Thecorrespondinganglemeasuresandthecorrespondingsidelengthsareequal
28. Premdesignedarectangulargardenwithawidthof15cm.Theareaofthegardenis300squarecm.
What is the length of the garden?
(A) 15cm
(B) 20cm
(C) 135cm
(D) 285cm
29. Thetemperatureat1:00p.m.onTuesdaywas13C.Therewasanincreaseof6Cperhourstarting
at1:00p.m.WhichofthefollowingbestrepresentstheCelsiustemperaturenhoursafter1:00p.m.
onTuesday?
(A) 13+6n
(B) (13)6n
(C) (13n)+6
(D) (13n)6
30. Which of the following operations will solve the equation given below in one step?
n
= 81
3
n
n
(A) Add3to
and81
(B) Subtract3from
and81
3
3
n
n
(C) Multiply by3and81by3
(D) Divide by3and81by3
3
3
31. Anumber m isdividedby 5andaddedto8,theresultisequalto3m subtracted from4.Whichof
thefollowing represents thesentence?
(A)

m
= 3m - 4
5

(B)

8- m
= 3m + 4
5

(C)

m
+ 8 = 4 - 3m
5

(D)

m
+ 8 = 3m- 4
5

1
1
32. Nupurwants torun 7 km. Thetrack she runs on is
ofa km inlength. How manytimes does
2
4
1
Nupur have to run the length of the track to run a total of 7 km ?
2
3
(A) 2 times
(B) 8times
(C) 17times
(D) 30times
4

3rd IMO | LevelI | Class7

3rd IMO - 2009

16m
8m

33. Bobbywantstopaintarectangularwallthatmeasures16m 9m.Thewall


contains a window with thedimensions shown in the adjoining figure.
If Bobby does not paint the window, what is the total shaded area he will
paint?
(A) 144sqmetres

(B) 104sqmetres

(C) 50sqmetres

(D) 40sqmetres

5m

9m

34. What type of polygon is represented by the adjoining diagram?


(A) Pentagon
(B) Heptagon
(C) Hexagon
(D) Decagon
35. Choose the correct order of operation needed to evaluate the following expression:
22 6 (4 + 7)
(A) Multiply6by4.Addtheproductto7.Subtractthesumfrom22
(B) Add4and7.Subtract6from22.Multiplythedifferenceby6
(C) Subtract6from22.Add4and7.Multiplythedifferencebythesum
(D) Add4and7.Multiplythesumby6.Subtracttheproductfrom22.
36. Thetrackteam wassurveyedfor astoryin theschoolpaper.Thereporteraskedhowmanytimes
each team member won a race last year. Here is the data he collected:
8, 7, 6, 10, 9, 4, 3, 7, 12, 14, 6, 6, 5
What is the mode of the races won?
(A) 6

(B) 7

(C) 7.5

(D) 14

37. What is the correct value of the expression given below?


1 2
42 8 +
2 3
(A) 32

1
(C) 128
3

(B) 48

2
(D) 256
3

38. Which of the following expressions is equal to 1?


(A)

0.015+

85
100

(B)

6
+ 0.4
100

(C) 0.75+

1
25

3
+ 0.7
10

(D)

39. Javed drew thediagram to show howthe area of aparallelogram is related


to the area of a triangle. If he knows that the area of the parallelogram is
45 cm2, how can he find the area of one of the triangles?

40.

(A) Divide45cm2 by2

(B) Multiply45cm2 by2

(C) Findthesquarerootof45cm2

(D) Recognizethat9 5=45

Look at the adjoining figure. If l || m. ABO = 55 and


OCD = 20, find the value of x.
(A) 75

(B) 285

(C) 105

(D) 360

A
x

B
55
O
20

SECTION III : EVERYDAY MATHEMATICS


41. Vikram'sagein20yearswillbefourlessthanthreetimeshisagenow.Whichofthefollowingcould
be Vikram's age now and in 20 years?
(A) 12,32
3rd IMO | LevelI | Class7

(B) 15,35

(C) 18,38
6

(D) 20,40

3rd IMO - 2009

42. Thirty boysand twenty girlsattended the rallylast Friday. Whatwas the ratio of girls to the total
number of students at the rally?

(A) 2:5

(B) 3:2

(C) 3:5

(D) 2:3

43. Sound travels in sea water at the rate of 1.5 km per second. Scientists can figure out the depth
of the ocean floor by using a method called sonar.
Sonarmeasuresthetimeittakesforsoundwavestotravelfromaship
Ship
to the ocean floor and back to the ship.
Supposeashiphasasonarsoundingof6seconds.Whatwouldbethe
Ocean
approximate depth of the ocean floor below the ship?
floor

(A) 6km

(B) 0.5km

(C) 9km

(D) 4.5km

44. Students are using string to make projects in art class.


There are 200 students
Each student needs 75 centimetres of string
How many metres of string are needed in all?
(A) 1.5metres

(B) 15metres

(C) 150metres

(D) 1500metres

45. Sunnystartedanewbusiness.Thetablegivenbelowshowsthe profitorlosseachmonthfor six


months. Sunny uses positive numbers to show a profit and negative numbers to show a loss.
Month

January February March April May June


1980

280

3870

770 910 1030

How much profit or loss did Sunny have after being in business for six months?
(A) LossofRs. 8840

(B) LossofRs. 960

(C) ProfitofRs. 960

(D) ProfitofRs. 8840

46. Onecupofmilkhasthesameamountofcalciumas16oranges.Twoorangeshavethesameamount
of calcium as 4 eggs. How many eggs have the same amount of calcium as one cup of milk?
(A) 20eggs

(B) 16eggs

(C) 18eggs

47. The distance between the bases on a baseball diamond is


90 metres, as shown here.
Whatisthedistance(d), inmetre,betweenhomeplate and
secondbase?Roundyouranswertothenearestwholenumber.
(A) 90metres

(B) 127metres

(C) 135metres

(D) 180metres

(D) 32eggs
Secondbase
90metres
Thirdbase

90metres
d

90metres

Firstbase
90metres
Homeplate

48. WhiletakingVidhi'spulserateonherwrist,Kajalcounted9beatsin10seconds.Whichstatement
best represents Vidhi's pulse rate?
(A) 9beatsperminute

(B) 54beatsperminute

(C) 90beatsperminute (D) 540beatsperminute

49. A scientist was tracking a whale.At noon, thewhale was 5 metres below the surface of the body
of water. The whale's movements over the next several hours are recorded below.
Dove down 3 more metres

Rose up 8 metres
Dove down 15 metres
Rose up 3 metres
Afterallofthemovementsdescribedabove,whichstatementbestdescribesthepositionofthewhale
in relation to the surface of the water?
(A) 12metresabovethesurfaceofthewater

(B) 2metresbelowthesurfaceofthewater

(C) 2metresabovethesurfaceofthewater

(D) 12metresbelowthesurfaceofthewater
7

3rd IMO | LevelI | Class7

3rd IMO - 2009

50. A survey was done with 250 women. Each woman was asked how many children she had.
Theresultsshowedthat28%ofthewomenhad3ormorechildren.Howmanysurveyedwomenhave
less than 3 children?
(A) 78

(B) 70

(C) 72
SPACEFORROUGHWORK

3rd IMO | LevelI | Class7

(D) 180

Class 7
4th

Year 2010

4th IMO - 2010

SECTION I : LOGICAL REASONING


1.

2.

Rohanplanstomakeadisplaybystackingcans.Thetop3rows areshown
here.Thedisplaywillbeatotalof7rows.HowmanycansinallwillRohan
need to make the display ?
(A) 49

(B) 28

(C) 7

(D) 22

There are8 girlsin a danceclass. Thegirls are representedin the diagramsshown belowby the
numbers1to8.Ifeachgirlneedsadancepartner,whichlistshowsallthepossiblecombinations
of girls in the dance class ?

(A)

(C)

1
2
3
4
5
6
7

2
3
4
5
6
7
8

(B)
2
3
4
5
6
7
8

(D)

2
3 3
4
3
4 4
5

2
3
4
5 2
6
7
8

4
5 5
6
5
6 6
7

6
7 7
8
7
5 8
1

3
4
5
3
6
7
8

8
1
2
1
2
3

4
4
5
6
7
8 5

5
6
7
6
8
6 7
7
8

7
8
8

3.

Aparentgroupisplanninganawardsdinnerforstudents,teachersandparents.Theparentgroup
plansto seattheguestsaround acirculartablethathasseatingfor30.The guestswill beseated
in the order of student, teacher, parent in a repeating pattern. Who will be the 20th guest ?
(A) Student
(B) Teacher
(C) Parent
(D) Cannotbedetermined

4.

Rahulbought4packetsofnotebookpaperforschoollastyear.Eachpacketcontained500notebook
papers. He used about 20 notebook papers each week. What information is needed to find the
approximate number of notebook papers Rahul had left after the school year was over?
(A) ThenumberofhoursRahuldidhomeworkeveryday
(B) ThenumberofclassesRahulhad
(C) ThenumberofstudentsinRahul'sgrade

5.

Which pair of eagle pictures shows translation?

(A)

6.

(D) Thenumberofweeksintheschoolyear

(B)

(C)

(D)

The top, side and front views of a solid figure made of cubes are shown below.

Top

Side

Front

Which solid figure is best represented by these views?

(A)

4th IMO | LevelI | Class7

(B)

(C)

(D)

4th IMO - 2010

7.

Asoccerleaguehas64teamscompetinginatournament.Ineachround,pairsofteamscompete.
Theteamthatwinsadvancestothenextround.Thetablegivenbelowshowstheresultsofthefirst
2rounds.
At the end of which round will there be only 2 teams remaining, assuming there are no ties?
SoccerLeagueTournament
(A) Round4
NumberofTeams NumberofTeams
Round
(B) Round5
Competing
Remaining
(C) Round6
1
64
32
(D) Round7

32

16

TextmessagesreceivedbySamira

Read the graph and answer the given


question.OnwhichdaydidSamirareceive
exactly 60 text messages ?

100
95
90
85
80
75
70
65
60
55
50
45
40
35
30
25
20
15
10
5
0

Numberofmessages

8.

(A) Monday
(B) Thursday
(C) Friday
(D) Sunday

Sunday

Monday

Tuesday

Wednesday

Thursday

Friday

Saturday

Days

9.

Priyankais tallerthan Shikhaandshorter thanSneha. If Sneha isshorterthanYogita, who isthe


shortest among them?
(A) Priyanka

(B) Shikha

(C) Sneha

(D) Yogita

10. Acommunityswimmingpoolisopenondifferentdaysdependingontheairtemperature.Thegiven
table shows the air temperature on different days.
SwimmingPool
Thedateslistedinthetableshowthatthepoolwasclosedon
AirTemperature
Date
May 1, June 1 and October 1. If the pool was open on all the
May1
68F
otherdateslisted,whichofthefollowingstatementsbestdescribes
73F
June1
the air temperature when the pool is open ?
82F
July1
(A) Theairtemperaturemustbebetween74Fand90F
87F
August1
(B) Theairtemperaturemustbelowerthan91F
92F
September1
(C) Theairtemperaturemustbehigherthan75F

October1

75F

(D) Theairtemperaturemustbebetween68Fand91F
11. Thegiventableshows theticket pricesatanamusement park.
FivepeopleinNick'sfamilypaidatotalof `80fortickets.Iftheypurchased
2 adult tickets, what werethe other 3 ticketsthey purchased among the
givenoptions ?
(A) 2childand1youth

(B) 3child

(C) 3youth

(D) 2youthand1child

TicketPrices
TypeofTickets Price
Child
` 10
Youth
` 15
Adult
` 20

12. Kishanwalks10kmtowardsNorth.Fromthere,hewalks6kmtowardsSouth.Thenhewalks3km
towards East. How far and in which direction is he with reference to his starting point?
(A) 5kmWest

(B) 5kmNorthEast

(C) 7kmEast
3

(D) 7kmWest
4th IMO | LevelI | Class7

4th IMO - 2010

13. Which one of the following diagrams best illustrates the three classes : Rhombus, Quadrilateral,
Polygons?
(A)

(B)

(C)

(D)

14. Whichofthefollowinglettersintheword'SELFRIGHTEOUSNESS'doesnotchangeitspositionwhen
the letters are reversed?
(A) E

(B) G

(C) H

(D) T

15. If A means 'plus', B means 'minus', C means 'divided by' and D means 'multiplied by' then
18 A 12 C 6 D 2 B 5 equals ______
(A) 17

(B) 25

(C) 27

(D) 45

16. A shepherd had 17 sheeps.All but nine died. How many was he left with?
(A) Nil

(B) 8

(C) 9

(D) 17

17. How many rectangles are there in the given figure ?


(A) 6

(B) 7

(C) 8

(D) 9

18. ChoosethecorrectmirrorimageofFig.(X),whenthemirrorisplacedalongPQ.
(A)

(B)

(C)

(D)

Fig.(X)

19. Acubeistobecolouredinsuchawaythatnotwooppositefaceshavethesamecolour.Theminimum
number of colours required is ______ .
(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 6

(B) 5850

(C) 4942

(D) 2517

20. Find the odd one out.


(A) 8375

SECTION II : MATHEMATICAL REASONING


21. Amitcountedthenumberofpeopleinlineforticketsatthemovietheatre.Everytimehesaw5people,
he added a tick mark on his counting sheet, as shown below.

Amitsaw2morepeopleafterheaddedhislasttickmark.Whichcouldbeusedtofindp,thetotal
number of people he saw?
(A) 142+5=p

(B) 1425=p

(C) 145+2=p

(D) 14+52=p

22. A triangle has angle measurements of 32, 43 and 105. What kind of triangle is it?
(A) Equilateral

(B) Isosceles

(C) Scalene

(D) Noneofthese

23. What is the value of the expression given below ?


5 + 5(9 3)2
(A) 35
4th IMO | LevelI | Class7

(B) 90

(C) 50
4

(D) 230

4th IMO - 2010

24. Which of the following are corresponding parts of the two given
congruent figures?

W
km 97
17

(B) ST @ XY
(C) TQ @ WX

(D) Q @ Y

26
km
107

108 Q
17km
48
97
T
46km

25. Which of the following figures are obtuse isosceles triangles ?


(A) PandRonly
(B) QandRonly
(C) P,QandRonly
25
(D) P,RandSonly
P

108
46km

26 km

36
k
m

(A) TQ @ XY

107
Y

48
V

36km

35

110

26. Which of the following digits makes the given statement true ?
(A) 3

(B) 6

6,06,19? is divisible by 10.


(C) 5

(D) 0

27. Shalini shaded 3/5 of her design given on the right.


Which decimal number represents the shaded part of her design?
(A) 0.6
(B) 0.06
(C) 0.006
(D) 0.0006
2 3 4
5
1
, , and
areeachequivalentto .Whichofthefollowingstatementsrepresents
s
4 6 8
10
2
the relation between the numerator and denominator of the fractions given above ?

28. Thefractions

(A) Thenumeratoristwicethedenominator
(C) Thenumeratoris2morethanthedenominator

(B) Thedenominatoristwicethenumerator
(D) Thedenominatoris2morethanthenumerator

29. Which group shows all the numbers that are common factors of 36 and 48 ?
(A) 1,2,3,4,6

(B) 1,2,3,4,6,12

(C) 1,2,3,4,6,9,12,18 (D) 1,2,3,4,6,8,12,24

30. Which of the following figures has 10 vertices ?


(A) FigureU

(B) FigureV

(C) FigureW

(D) FigureX

31. Which two angles in the given figure are NOT complementary ?
T

(A) RXSand TXU

(B) SXTand TXU

30
60
60
30

(C) RXSand SXT


(D) TXUand UXV

32. Mr. Raghav installed a triangular piece of stained glass above his front door.

35

35

Which of the following best describes the triangle with the given measures?
(A) Acuteequilateraltriangle
(B) Obtuseisoscelestriangle
(C) Rightscalenetriangle
(D) Rightisoscelestriangle
5

4th IMO | LevelI | Class7

4th IMO - 2010

33. Which model best represents the expression


(A)

1 2
?
2 3

(B)

(C)

(D)

34. Mr. Sameer was trying to find a tablecloth for his rectangular dining table. He knew the area and
perimeter of the tabletop.
Area = 36 square metres, Perimeter = 26 metres
Which of the following best represents the width and length of the tabletop?
(A) Width=2m,Length=18m

(B) Width=3m,Length=12m

(C) Width=6m,Length=6m

(D) Width=4m,Length=9m

35. Leela looked at several different flower arrangements before purchasing one. The arrangements
variedinpricefrom`15.62to`37.50.Whichmeasureofdatacanbeusedtodescribethevariation
in price of the different arrangements ?
(A) Mean

(B) Mode

(C) Range

(D) Median

36. Which list of integers is in order from least to greatest ?


(A) 42,39,4,40,41 (B) 42,41,40,39,4 (C) 4,39,40,41,42(D) 41,40,4,39,42
37. The factor tree for the number 24 is shown here.
According to the factor tree, which of the following statements is true?

24
2 12

(A) Thenumber24isprime.

(B) Theonlyprimefactorofthenumber24is12.
(C) Thenumbers24,12and6arecomposite.

2 3

(D) Thenumbers2,3,6and12areprimefactorsof24.
38. Ashwin used the rule listed below to rewrite the expression 102 105 = 107.
10m 10n = 10m + n
Basedonthisrule,whichofthefollowingisequivalenttotheexpression84 86 ?
(A) 810,because84 86 =846

(B) 810,because84 86 =84+6

(C) 82,because84 86 =846

(D) 82,because84 86 =84+6

39. Aladderthatis13mlongleansagainstabuilding.Thebottomoftheladderis5mawayfromthe
base of the building. How far up the side of the building does the ladder reach ?
(A) 18m

(B) 16m

(C) 12m

(D) 8m

40. A mistake was made in simplifying the expression given below.


Simplify : 5 + 2(6 + 4) 23, Step 1: 5 + 2(10) 23, Step 2: 7(10) 23, Step 3: 70 23,
Step 4: 70 8, Step 5: 62.
In which step did the first mistake appear ?
(A) Step1

(B) Step2

(C) Step3

(D) Step4

SECTION III : EVERYDAY MATHEMATICS


41. Mr. X packs boxes for an appliance company. He can pack a large box in 10 minutes and a small
boxin4 minutes.He needstopack10largeboxesand20 smallboxes.If2.5hoursremainbefore
closingtime,willMr.Xhavetimetofinishtheworkbeforeclosingtimeifheworkswithoutstopping?
(A) Yes,Mr.Xwillfinishtheworkin1.8hours.

(B) No,itwilltakeMr.X4hourstofinish.

(C) Yes,Mr.Xwillfinishtheworkin0.5hour.

(D) No,itwilltakeMr.X3hourstofinish.

4th IMO | LevelI | Class7

4th IMO - 2010

42. Tarana has 4 old coins : W, X,Y and Z. CoinY is worth ` 2. Coin Z is worth 3 times the value of
Coin Y. Coin X is worth 4 times the value of Coin Y. The 4 coins are worth ` 30 altogether. What
is the value of Coin W?
(A) `14

(B) `18

(C) `9

(D) `19

43. Inafactory,onemachinemakesflashlightsatarateof150flashlightsperhour,andanothermachine
makesthesameflashlightsatarateof 135flashlightsperhour.Whichofthefollowingequations
can be used to find t, the total number of flashlights both machines will make in 8 hours?
(A) t=(150+135)8

(B) t=150(8)135(8)

(C) t=(150+135)8

(D) t=150(8)+135

44. ThetotallengthofallsongsonaCD,Mohammedboughtisabout80minutes.Eachsongisbetween
4 to 6 minutes long. Which is a reasonable number of songs that could be on the CD?
(A) 10

(B) 40

(C) 74

(D) 16

1
45. Sonal needed to make 2 costumes for a school play. The larger costume required 4 metres of
4
3
material,andthesmallercostumerequired
metreslessthanthelargerone.Whichofthefollowing
4
equationscanbeused tofind n, thenumberof metres of material neededforthe smallercostume?
1 3
(A) n = 4 +
4 4

1 3
(B) n = 4
4 4

1 3
(C) n = 4
4 4

1 3
(D) n = 4 4 4

46. Arun can run 100 metres in 20 seconds. If he competes in the 400metres race, about how many
seconds will it take him to run the race ?
(A) 50 secs

(B) 40 secs

(C) 80 secs

(D) 20 secs

47. Which of the following statements represents the greatest percent of change ?
(A) Atreegrewfrom6feetto12feetin1year.
(B) Anaquariumthatwasoriginallypricedat`80isnow`140.
(C) Apersonwhosesalarywas`1000perweekisnowearning`1200perweek.
(D) Ababywhoweighed7poundsatbirthnowweighs16pounds.
48. Malini answered 75% ofthe 40problems on her history homeworkcorrectly. Howmany problems
on her homework did she answer correctly ?
(A) 19

(B) 30

(C) 28

(D) 10

49. IttookAbhilasha15minutestoapplyacoatofpainttoapieceofpottery.Aftereachcoatshewaited
closeto60minutesforthe painttodry.Whichisareasonableamountoftimeitcould havetaken
for Abhilasha to have applied 3 coats of paint and for the pottery to be completely dry ?
(A) 105minutes

(B) 225minutes

(C) 195minutes

50. Isha and Shivaniraced their toy cars. Thegiven


diagramshowsthedistancethecarstravelled
during therace. Howmuch farther did Isha's
car travel than Shivani's car ?
(A)

34
m
100

(B)

44
m
100

Isha

53
metres
100

Shivani

(C)

(D) 903minutes

72
m
100

19 metres
100

(D)

62
m
100
4th IMO | LevelI | Class7

Class 7
5th

Year 2011

5th IMO - 2011

Section I : Logical Reasoning


1.

If the letters of the word IMPORTANCE are arranged from left to right in alphabetical order, then

which letter will be fifth from the left?


(A) O
(B) N

2.

If RESCUE is coded as 372057 and PROBLEM as 9348176, how will PROCURE be coded?
(A) 9340537
(B) 9340357
(C) 3840537
(D) 3904537

3.

Rohit left home and cycled 10 km towards South, then turned right and cycled 5 km and then again

(C) M

(D) K

turned right and cycled 10 km. After this he turned left and cycled 10 km. How many kilometres

will he have to cycle to reach his home straight?


(A) 10 km
(B) 15 km
(C) 20 km

4.

Find the odd one out.

(A)

5.

Which of the following is the mirror image of Fig. (X), if the mirror is placed

(B)

(C)

(D) 25 km

(D)

along MR ?

(A)

(B)

(C)

(D)

6.

What number will replace the question mark in the given series?

(A) 33

7.

Find the figure from the options which when placed in the blank space of figure (X) would completes

(B) 24

18, 24, 21, 27, (?), 30, 27


(C) 30

(D) 21

the pattern.

(A)

(C)

(B)

(D)

?
Fig. (X)


SPACE FOR ROUGH WORK

5th IMO - 2011


8.

Vijay is 17th from the left end of a row of 29 boys and Manish is 17th from the right end in the

same row. How many boys are there between them in the same row?
(A) 5
(B) 6
(C) 3

9.

(D) Data inadequate

Pratik remembers that his brother's birthday falls after 18th April but before 22nd April while his
sister Sakshi remembers that her brother's birthday falls after 20 th April but before 25th April. On
what date does her brother's birthday fall?
(B) 21st April
(A) 20th April

(C) 19th April

(D) 22nd April

10. Mohit went to sleep at 6:45 p.m. If he rose at 12 noon, for how many hours did he sleep?

(A) 17 hours 15 mins
(B) 5 hours 15 mins
(C) 12 hours
(D) 6 hours 45 mins
11. Figures (i), (ii), (iii) and (iv) constitute the Problem set. There is a definite relationship between
figures (i) and (ii). Establish a similar relationship between figures (iii) and (iv) by selecting a

suitable figure from the options that would replace (?) in figure (iv).
Problem Set
(A)
(B)



(C)

(i)

(D)

(ii)

(iii)

?
(iv)

12. A square transparent sheet with a pattern is given. Find out from the options as to how the pattern
would appear when the transparent sheet is folded along the dotted line PQ.

(A)

(C)

(B)

(D)

13. Arrange the given words in a meaningful sequence and find the correct answer from the
options.

1. Income
2. Status
3. Education
4. Well-being
5. Job

(A) 3, 1, 5, 2, 4
(B) 1, 3, 2, 5, 4
(C) 1, 2, 5, 3, 4
(D) 3, 5, 1, 2, 4
14. Find the figure from the options which will continue the series established by the Problem
Figures.

(A)
(C)

(B)

Problem Figures

(D)
SPACE FOR ROUGH WORK

5th IMO - 2011

15. Find a figure from the options which contains Fig. (X) as its embedded part.

Fig. (X)

(A)

(B)

(C)

(D)

16. Which number will replace the question mark in the given pattern?
3 4 8

(A) 8

2 5 4

(B) 9

4 5 9

(C) 10

(D) 11

17. Five persons with names P, M, U, T and X live separately in any one of the following : a palace, a hut, a
fort, a house and a hotel. Each one likes two different colours from among the following : Blue, Black,
Red, Yellow and Green. U likes red and blue. T likes black. The person living in a palace does not
like black or blue. P likes blue and red. M likes yellow. X lives in a hotel. M lives in a ______.

(A) Hut
(B) Palace
(C) Fort
(D) House
18. Find out from the given options, a figure which when placed in place of question mark will continue
the series established by the Problem Figures.

(A)

(B)

(C)

(D)

19. Five girls are sitting on a bench to be photographed. Shweta is to the left of Richa and to the
right of Pia. Misha is to the right of Richa. Reeta is between Richa and Misha.

Who is second from the left in the photograph ?


(A) Reeta
(B) Misha

(C) Pia

(D) Shweta

20. Pointing towards a girl, Abhishek says, "This girl is the daughter of the only child of my father."
What is the relation of Abhishek's wife with the girl ?

(A) Daughter
(B) Mother
(C) Aunt
(D) Sister

Section II : Mathematical reasoning


21. Find the number of factors of 75.

(A) 4
(B) 6

(C) 8
SPACE FOR ROUGH WORK

(D) 10

5th IMO - 2011

22. A diver was diving 100 metres below sea level. He went down 20 metres more and came up

35 metres. How far below sea level did he dive ?


(A) + 85 metres
(B) 85 metres
(C) + 55 metres

(D) 55 metres

23. There are three drums with 1653 litres, 2261 litres and 2527 litres of petrol. The greatest possible
size of the measuring vessel with which we can measure the petrol of any drum while every time
the vessel must be completely filled is _____.

(A) 31

(B) 27

24. A drum of kerosene oil is


of the drum is ____.

(A) 45

(C) 19

(D) 41

3
7
full. When 15 litres of oil is drawn from it, it is
full. The capacity
4
12

(B) 90

(C) 60

(D) Can't be determined

25. Find the value of the given expression :



(22 + 23 + 22 + 23)
(A) 95
8

(B) 97
8

(C)

99

8

(D)

98
8

Direction (Q. 26-27) : Study the graph carefully to answer the following questions.

Number of Girls Enrolled

Number of Girls Enrolled in Different


Hobby Classes in Various Institutes in a Year
450
400
350
300
250
200
150
100
50
0

Painting
Stitching
Dancing

C
Institutes

26. What is the difference between the total number of girls enrolled in stitching and dancing from all

institutes together ?
(A) 50

(B) 25

(C) 75

(D) 85

27. What is the total number of girls enrolled in painting from all the institutes together ?

(A) 1150
(B) 1200
(C) 1275
(D) 1100
SPACE FOR ROUGH WORK

5th IMO - 2011

28. Divide 14 toffees between Ankita and Anshul in the ratio 5 : 2 respectively.

(A) 2, 5

(B) 4, 10

(C) 10, 4

(D) 40, 8

29. Mr. Arvind spends 30% of his money on education and he has total ` 15,000. How many rupees

does he spend on his education?


(A) ` 5000
(B) ` 4500

(C) ` 1000

(D) ` 5500

30. By selling a shirt for ` 285 a shopkeeper loses 5%. At what price should he sell the shirt so as

to gain 15% ?
(A) ` 295

(B) ` 325

(C) ` 300

(D) ` 345

31. In the given figure, AB || GH || DE and GF|| BD || HI, FGC = 80. Find the value of CHI.
A

(A) 80

(B) 120

(C) 100

(D) 160

32. Solve for x :


(A)

1

3

6x 2 3x + 5 1
+
=
9
18
3
2
(B)

3

(C)

3

5

(D)

8
3

33. In the given figure, BC is produced to D and BAC = 40 and ABC = 70.




Find the value of ACD.


(A) 130
(B) 140
(C) 170
(D) 110

34. A rectangular field has length and breadth in the ratio of 16 : 9. If its perimeter is 750 cm. What

is its area ?
(A) 75000 cm2

(B) 32400 cm2

(C) 14400 cm2

(D) 14000 cm2

35. In our office there are 60% female employees. 50% of all the male employees are computer literate.
If there 62% employees are computer literate out of the total 1600 employees, then the number of
female employees who are computer literate is _____.

(A) 690

(B) 672

(C) 960
SPACE FOR ROUGH WORK

(D) Can't be determined

5th IMO - 2011


36. How many numbers are there from 100 to 200?

(A) 100

(B) 101

(C) 99

(D) None of these

(C) CLVIII

(D) XCII

37. Write down the Roman numeral for 92.


(A) LCII

(B) CXXI

38. Which of the following statements is INCORRECT?


(A) Every number is a factor of itself.

(B) Number of factors of a given number are finite.

(C) Every multiple of a number is less than or equal to that number.

(D) 4 and 15 are co-prime numbers.

39. The number of edges in the given figure is ______.


(A) 8

(B) 9

(C) 10

(D) 12

40.



In the given figure, find the value of BOC.


(A) 101
(B) 149
(C) 71
(D) 140

C
A

F
40

31

B
D

Section III : Everyday Mathematics


41. Aman's mother was 21 years old when his sister was born. His father is 8 years older than his
mother. Now Aman is 17 years old and his sister is 3 years older than him. What is the present
age of Aman's father?

(A) 50 years

(B) 47 years

(C) 46 years

(D) 49 years

42. I was sitting alone in a park. After a while there came an old man followed by an old lady. They
were followed by two couples who were accompanied by a child each. What was the number of
total persons present in the park ?

(A) 10

(B) 9

(C) 11

(D) 8

43. In how many parts can a rod of length 19.5 m be broken into equal lengths of 65 cm ?

(A) 20

(B) 30

(C) 3
SPACE FOR ROUGH WORK

(D) 130

5th IMO - 2011

44. Three bells toll at intervals of 36 seconds, 40 seconds and 48 seconds respectively. They start

ringing together at a particular time. They next toll together after _______.
(A) 6 minutes
(B) 12 minutes
(C) 18 minutes
(D) 24 minutes

45. Mohan has certain amount in his account. He gives half of this to his eldest son and one third of

the remaining to his youngest son. The amount left with him now is ______.
(A) 1/3 of the original
(B) 2/3 of the original
(C) 3/4 of the original
(D) 1/6 of the original

46. There are 8 marbles in a box with numbers 1 to 8 marked on them. What is the probability of
drawing a marble with number 2 ?

(A)

1
8

(B) 1
6

(C)

1
4

(D)

1
5

1
47. The selling price of a watch is ` 3200 and the profit per cent is 33 %. Find the cost price of the
3
watch.

(A) ` 200

(B) ` 2000

(C) ` 2400

(D) ` 3000

48. If the circumference of a circle is 704 cm, then its area is ______.

(A) 49324 m2

(B) 39424 m2

49. When Sarvesh travelled 33 km he found that


the total journey is


(A) 66 km

(B) 132 km

(C) 3672 cm2

(D) 39424 cm2

2
rd of the entire journey was still left. The length of
3
(C) 99 km

(D) 100 km

50. Two equal containers are filled with a mixture of milk and water. The concentration of milk in each
of the containers is 20% and 25% respectively. What is the ratio of water in both the containers

respectively?
(A) 15 : 16

(B) 16 : 15

(C) 4 : 5

SPACE FOR ROUGH WORK

(D) 5 : 4

Class 7
6th

SET A
Year 2012

6th IMO - SET A


Section I : Logical Reasoning

1. In the question, some letters are given which are numbered 1, 2, 3, 4 and 5. Below are given four
options containing combinations of these numbers. Find that combination of numbers so that
letters arranged accordingly form a meaningful word.
A R E G R

(A) 5, 4, 3, 1, 2

1 2 3 4 5

(B) 5, 1, 4, 3, 2

(C) 4, 5, 1, 3, 2

(D) 2, 4, 3, 5, 1

2. In the given arrangement, how many such symbols are there, each of which is preceded by a letter
which is from the first half of the English alphabet and followed by a digit?

9 V @ S 2 G R A o3 Q B Z 7 C Y D T 4 8 P F 6 @ $ 5 E H B K d

(A) 2

(B) 4

(C) 3

(D) 1

3.

Find the figure from the options which will continue the series established by the
Problem Figures.
Problem Figures
?

(A)

(B)

(C)


4. If Z = 52 and ACT = 48 then BAT = ?

(A) 39
(B) 41
5.

(C) 44

(D)

(D) 46

The given question consists figures (i), (ii), (iii) and (iv). There is a definite relationship between
figures (i) and (ii). Establish a similar relationship between figures (iii) and (iv) by selecting a
suitable figure from the options that would replace (?) in figure (iv).
+

(i)

(iii)

(A)

6.

P started from his house towards West. After walking a distance of 25 m, he turned to the right

(C)

(iv)

(B)

(ii)

(D)

and walked 10 m. He then again turned to the right and walked 15 m. After this he has to turn
to his right at 135 and to cover 30 m. In which direction should he go ?

(A) West

(B) South

7.

Find the wrong term in the series given below.

(A) 420

(B) 378

(C) South-West

440, 420, 399, 378, 354


(C) 354

(D) South-East

(D) 399

6th IMO - SET A


8.

Find out from the options which is the mirror-image of the given combination if mirror is placed
along MR.
(A)

(B)

(C)

(D)

9.

Rohit earns more than Farhan but not as much as Jay. Krish earns less than Jay but not as little

as Farhan. Mohit earns more than Farhan but not as much as Rohit. If they are arranged according

to their earnings, who will be in the middle ?


(A) Krish
(B) Rohit

(C) Mohit

(D) Data inadequate

10. Find the figure from the options if placed in place of question mark, which will complete the
figure(X).
(A)

(B)

(C)

(D)

11. J, K, L, M, N, O and P are seven kids playing in the garden. They are wearing clothes of colours
- black, blue, white, green, pink, yellow and brown. Out of the seven kids, three are girls. No girl
is wearing either black, yellow or brown. M's sister O is wearing pink, while he is wearing brown.
J is wearing blue, while his sister K is not wearing green. N is wearing yellow, while his best friend

P is a boy. What colour is K wearing ?


(A) Green
(B) Pink

(C) Brown (D)

White

12. Select a figure from the options which contains Fig.(X) as its part.
(A)

(C)

(B)


Fig.(X)

(D)

13. If in the following groups of numbers after adding all the digits of each group, are arranged in
decreasing order, then which will be the middle group ?

853, 395, 486, 249, 497, 766, 914


(B) 497
(C) 486

(A) 395

(D) 766

14. There is a Problem Figure having two parts I and II. The Problem Figure has some characteristics.
Select the figure from the options which has the same commonality.

(A)

(C)

II

II

(B)

(D)

II

6th IMO - SET A

15. In the adjoining figure there is one matrix followed by four Answer Figures. In
the matrix there are eight designs and one space left blank shown by question
mark. Which answer figure will replace the question mark?

(A)

(B)

(C)

(D)

16. If P means , R means +, T means and W means , then what is the value of given statement?
24 R 16 P 8 W 6 T 9

1
(A) 15
3

(B) 21

(C) 147

(D) 27

17. In this question, there are four figures as given in options (A), (B), (C) and (D). Out of these four
figures, three are similar in a certain way. However, one figure is not like the other three. Choose the
figure which is different from the rest.

(A)

(B)

(C)

18. In the given figure, which number will replace the question mark?

(A) 45

(B) 41
(C) 32

(D) 40

(D)

6
15

9
31

27

56

81

19. If sheet is called pillow, pillow is called quilt, quilt is called mosquito net, mosquito net is

called 'scarf' and scarf is called saree, then which is used only in winters?
(A) Quilt
(B) Pillow
(C) Mosquito net
(D) Scarf

20. The given three elements are related in some way. Find the diagram in which these three
elements fit.
Oil, Wick, Lamp

(A)

(B)

(C)

(D)

Section II : Mathematical reasoning


21. Simplify :

[(31 19) {5 (5 + 2 3)} of 3 + ( 2)] (1)


(A) 24

(B) 34

(C) 54

(D) 12

22. In the given figure, XYZ is an equilateral triangle and XZQ is an isosceles



triangle. Find QZO.


(A) 30
(B) 60
(C) 45
(D) 50

O 30
Q

6th IMO - SET A


23. The given solid (not drawn to scale) is a regular triangular
pyramid. The net of the pyramid is wrongly drawn with 1 extra
face. Which of the following faces (P, Q, R or S) is not a part
of the net ?

(A) P

(B) Q

(C) R

(D) S

9
1
of a number is 45, what is
of the same number?
5
5
(A) 5
(B) 25
(C) 30

24. If

(D) 81

25. Find the area of parallelogram PQRS, if PR = 24 cm and QU = ST = 6 cm.


(A) 72 cm2

(B) 100 cm2

(C) 150 cm2

(D) 144 cm2

R
U
T

24

cm 6 cm

26. John is n years older than his sister. His sister's age is 12. What is their total age after 4 years ?

(A) 28n years
(B) 24n years
(C) (32 + n) years
(D) (28 + n) years
A

27. In the given figure, AB and CD are straight lines. Find y.


(A) 97

(C) 77

(D) 55

40

(B) 27

35

48
y

28. The descending order of the given fractions is _______.



4/3, 4/7, 7/10

(A) 7/10 > 4/7 > 4/3
(B) 4/7 > 4/3 > 7/10

(C) 4/3 > 7/10 > 4/7

(D) 4/3 > 4/7 > 7/10

29. Find the circumference of the circle that is within a square if the area
22


of the square is 81 cm2. Take =

7
2
2
(B) 14 cm
(A) 7 cm
7
7

(C) 28

2
cm
7

(D) 63

9
cm
14

30. In the given figure, find x.


(A) 120

(B) 110

(C) 115

(D) 125

36
58
B

x
G

6th IMO - SET A

31. Find the value of x.


(A) 47.095

(D) 47.95
24.5 cm

32. The length of a rectangular painting with border is 24.5 cm and

of the painting.
(A) 111 cm

(B) 100 cm

(C) 133 cm

(D) 294 cm2

3 cm

3 cm

its width is 12 cm. The width of the border is 3 cm. Find the area

3 cm

3889 + 12.952 x = 3854.002


(B) 47.752
(C) 47.932

12 cm

3 cm

33. Express 25 seconds as a fraction of 1 hour.


(A)

34. If

5

12

1

4

(B)

1

144

(C)

(D)

1
24

1
of a number is 166, then what is 30% of the number?
2

(A) 99.6

(B) 83

(C) 64.5

(D) 49.8

(A) 67

(B) 113

(C) 40

(D) 140

35. In the given figure, AB || DE. Find a.

40
a

67

Direction (36 & 37) : The given bar graph shows the percentage distribution of total expenditures of
a company under various expenses heads during 2011.

25

20

15

20
15

12.5

10

17.5

10
5
nt

se

me

or

ve

rti

sp

Tra
n

Ad

Inf

ras

tru

ctu

re

Ta
xe
Re
s
De sea
ve rch
lop a
me nd
nt
S
Int
ala
ere
ry
st
on
Lo
an
s

Percent

20

36. The total amount of expenditures of the company is how many times the expenditure on research
and development ?

(A) 27

(B) 20

(C) 18

(D) 8

37. If the interest on loans amounted to ` 2.45 crores, then the total amount of expenditure on
advertisement, taxes & research and development is _______.

(A) ` 7 crores

(B) ` 5.4 crores

(C) ` 4.2 crores

(D) ` 3 crores

6th IMO - SET A

38. A shopkeeper bought 24 chairs at the rate of ` 450 per chair. He sold 16 of them at the rate of
` 600 per chair and the remaining at the rate of ` 400 per chair. Find his gain or loss percent.

(A) 18

14
%
27

(B) 20

3
%
4

5
(C) 31 %
9

(D) 14

8
%
9

39. Dipanshu invested a sum of money for a period from May 2006 to May 2008 at the rate of 12%
per annum. If the interest received by him is ` 1620, then find the sum.

(A) ` 5000

(B) ` 6500

(C) ` 6000

(D) ` 6750

40. Which of the following statements is correct ?


(A) All squares are congruent.

(B) All right angles are congruent.

(C) Two obtuse angles are always congruent.

(D) None of these

Section III : Everyday Mathematics


3
full of orange juice. This amount is equal to 6 full glasses. When 1 full glass is drunk,
5
what fraction of the jar is still left with orange juice?

41. A jar is

(A)

1

10

(B)

1

6

(C)

2

5

(D)

1
2

42. Monika mixed orange syrup and water in the ratio 4 : 9. How many litres of orange syrup were
required to mix with 324 L of water ?

(A) 36 L

(B) 144 L

(C) 167 L

(D) 198 L

43. The cost of a bag was 55% the cost of a skirt. If Mitika intended to buy both the bag and the
skirt, then how much money must she have, if the skirt costs ` 31.50 more than the bag ?

(A) ` 38.50

(B) ` 70

(C) ` 108.50

(D) ` 120.55

44. Jasmine and Sonia had 60 phonecards. Jasmine had thrice as many phonecards as Sonia. How
many phonecards did Jasmine have?

(A) 15

(B) 20

(C) 30

(D) 45

45. A bus travelled 18 km in 20 minutes. How far could it travel in 1 hr 20 minutes?


(A) 72 km

(B) 118 km

(C) 360 km

(D) 108 km

46. The side of a square plot is 80 m. A path of 4 m width along the sides of the square are constructed
in the middle of the plot. Determine the area of the path.

(A) 1216 m2

(B) 1200 m2

(C) 1360 m2

(D) 624 m2

47. A milkman sells 42 litres of milk at ` 19.75 per litre to a hostel. How much money should he get
from the hostel ?

(A) ` 1892

(B) ` 829.50

(C) ` 165.85

(D) ` 122.50

48. By selling an article for ` 660, Pradeep loses ` 60. At what price must he sell the article to

gain 15%?
(A) ` 728

(B) ` 628

(C) ` 828

(D) ` 928

6th IMO - SET A

49. There are two buildings standing on the opposite sides of a park. A ladder, 17 m long, reaches
a point on a building at a height of 15 m from the ground. The ladder is now turned to the other
building on the other side of the park keeping its foot at the same point. The ladder now reaches
a point on this building at a height of 8 m above the ground. Find the distance between the two
buildings.

(A) 32 m

(B) 18 m

(C) 25 m

(D) 23 m

50. A place P is 82 m above the sea-level and another place is 13 m below the sea-level. What is the

distance between the two places?


(A) 95 m
(B) 69 m

(C) 95 m
SPACE FOR ROUGH WORK

(D) 69 m

Class 7
6th

SET B
Year 2012

6th IMO - Set B

Section I : Logical Reasoning


1. If 'rat' is called 'dog', 'dog' is called 'lion', 'lion' is called 'wolf', 'wolf' is called 'snake' and 'snake'

is called 'elephant', what will be 'dog' called ?


(A) Rat
(B) Dog

2.

Mohit ranked 12th in a class of 33 students from the top. What is his rank from the bottom?
(B) 21st
(C) 23rd
(D) 15th
(A) 22nd

3.

Which of the following does not fit in the letter number series given below ?

(C) Wolf

(D) Lion

G7M J10S M20P L12W



(A) J10S
(B) G7M
(C) M20P
4.

(D) L12W

In which of the following figures, Fig. (X) is embedded as its part?

Fig. (X)

(A)

(B)

5.

Select a figure from amongst the options which will continue the series established by the given

(C)

(D)

problem figures.

(A)

6.

Rohan is taller than Kartik who is shorter than Sushant. Naman is taller than Arsh but shorter than

Kartik. Sushant is shorter than Rohan. Who is tallest?


(A) Rohan
(B) Sushant
(C) Arsh

7.

Which of the following is the correct mirror image of the given Fig. (X), if mirror is placed vertically

(B)

(C)

(D)

(D) Naman

left?

Fig. (X)

(A)

8.

How many rectangles are there in the given figure?

(A) 13

(B)

(B) 14

(C)

(C) 15

(D)

(D) None of these

6th IMO - Set B


9. If '' means '', '' means '', '' means '+' and '+' means '', then

72 + 9 45 5 42 6 =

(A) 19
(B) 0
(C) 21

(D) 5

10. Find the missing number in the figure, if the given matrix follows a certain

?
21
(B) 4 1
20
(D) 2

rule row-wise or column-wise.


(A) 5
(C) 3

1
22
2
23

2
40
5
43

11. Two positions of a dice has been shown here. What digit will be just opposite of 5?

(A) 4

(B) 2

(C) 6

(D) 1

12. Which of the following alphabets is common to all geometrical figures?

L
E T D
P
Q

(A) P

(B) Q

S
R

(C) L

(D) F

13. In a code language if CROCODILE is coded as ORCDOCELI, how will ELEPHANTS be coded in the

same language ?
(A) PHATNELES

(B) ELETAHPSN

(C) ETEPANHTS

(D) ELEAHPSTN

14. Figures (i) & (ii) of the Problem Figures bears a certain relationship. Select a figure (iv) from the
options which bears the same relationship with figure (iii).

(A)

(B)

(C)

(D)

15. Vikas walked 10 metres towards North, took a left turn and walked 15 metres; and again took a
left turn and walked 10 metres and stopped walking. How far and in which direction is he now

from the starting point?


(A) 15 m East
(B) 15 m West

(C) 5 m South

(D) 10 m North

16. Find the figure from the options which completes the Fig. (X).

(A)

(B)

(C)

(D)

Fig. (X)

6th IMO - Set B

17. Pointing towards a person in a photograph, Aashka said, "He is the only son of the father of my
sister's brother." How is that person related to Aashka?

(A) Father

(B) Cousin

(C) Maternal Uncle

(D) Brother

18. P, Q, R, S, T, V and W are sitting around a circle facing the centre. R is third to the right of V,
who is second to the right of P. T is second to the left of Q, who is second to the left of W. V is
sitting between S and W. Who is on the immediate left of R?

(A) Q

(B) T

(C) P

(D) Data inadequate

19. Study the following arrangement of digits, letters and symbols and answer the question given
below :

F I 4 K B 5 9 # D R 2 # 7 M G % H V T 3 8 * 1 J A
How many such symbols are there in the above arrangement each of which is both immediately
preceded and immediately followed by a digit?

(A) None

(B) One

(C) Two

(D) Three

20. Find the next term in the given series below.


4, 6, 12, 14, 28, 30, ___
?__

(A) 32

(B) 60

(C) 62

(D) 64

SECTION iI : MATHEMATICAL REASONING


1
1
of the money on magazines and
of the money on a
3
4
snack. Which of the following fractions represents the part of money he did not spend ?

21. Dhruv earned some money. He spent

(A)

5

12

(B)

1

2

(C)

2

3

(D)

5
7

22. The students in seventh-grade had a dance party. They spent ` 500 for a local band. The equation
below can be used to find the total profit y, if the students sold x tickets to the dance party.
y = 4x 500

What does the number 4 represent in the equation?

(A) The price per ticket

(C) The number of tickets sold

(B) The cost of the band


(D) The profit made from selling x tickets

23. What percentage of the faces are smiling?

(A) 41.5

(B) 57.5

(C) 62.5

(D) 42.5

24. Solve for x :



(A) 1

15(x 9) 2 (x 12) + 5 (x + 6) = 0
(B)

9

2

(C)

5

8

(D) 12

6th IMO - Set B

25. In the figure (not drawn to scale), ACD is a right-angled triangle, ABC is an isosceles triangle with
AB = AC, ACG, EAB and FAD are straight lines. Find the value of x and y respectively.

(A) 70, 85

(B) 80, 75

(C) 70, 80

(D) 75, 85

26. There are 54 green apples and 30 more red than green apples in a container. What is the ratio of

the number of red apples to the total number of apples?


(A) 5 : 9
(B) 5 : 14
(C) 14 : 23

(D) 23 : 14

DIRECTION (27-28) : The given graph shows the number of books sold by Megha's book store in the
first 8 weeks of the year.


27. What was the average number of books sold in 8 weeks?

(A) 4875
(B) 4375
(C) 5892

(D) 2945

28. What is the range of the given data?



(A) 2000
(B) 1000

(D) 2500

(C) 1500

29. Two figures are congruent, if they have the same ______.

(A) Shape
(B) Size
(C) Both (A) and (B)
30.



How many faces does the given solid have?


(A) 8
(B) 10
(C) 12
(D) 14

(D) None of these


31. The rectangle is made of 12 identical squares. It is divided into 4 parts. Which of the following
3
of the rectangle?
2 parts will be removed to form
12

(A) L and N

(B) M and O

(C) L and M

(D) M and N

6th IMO - Set B

32. Which rule represents the relation shown in the table ?


(A) y = x 1

(B) y = x + 3

(C) y = 2x 3

(D) y = 2x + 3

x
2
3
4
5
6

y
1
3
5
7
9

33. Find the area of the given figure (not drawn to scale).

(A) 200 cm2

(B) 94 cm2

(C) 84 cm2

(D) 100 cm2

34. Find the value of the given expression.



(A) 78

35. If

(35) (15) + 8 9 (152) 25 + (8)


(B) 32

(C) 55

(D) 98

6 y x
x 3
equals _____.
= , then the value of +
7 y + x
y 4

(A)

5

7

(B) 1 1
7

(C) 1

(D) 2

36. The diameter of a scooter wheel is 56 cm. How much distance will it cover in 10 revolutions ?

(A) 1660 cm

(B) 1875 cm

(C) 1560 cm

(D) 1760 cm

37. The largest number which divides 77, 147 and 252 to leave the same remainder in each case,
is _______.

(A) 9

(B) 15

(C) 25

(D) 35

38. The side of a square plot is 80 m. Two paths of 4 m width along the sides of the square are
constructed in the middle of the plot. Determine the area of the path.

(A) 139 m2

(B) 624 m2

(C) 264 m2

(D) 512 m2

39. Latika is 6 m years old. She is thrice as old as her sister. What will their total ages after six
years?

(A) 8m + 6

(B) 8m + 12

(C) 24m + 6

(D) 24m + 12

40. In the given figure l || m and AB = BC, find the value of y.

(A) 45

(B) 48

(C) 20

(D) 30

6th IMO - Set B

SECTION iII : EVERYDAY MATHEMATICS


41. Ishika and her grandfather both had birthdays last week. The sum of their ages is 100 years. Her

grandfather's age is 4 times Ishika's age. How old is Ishika ?


(A) 16 years
(B) 20 years
(C) 22 years

(D) 25 years

42. The ratio of boys to girls in a club is 7 : 4. There are 21 fewer girls than boys. What is the total

number of children in the club?


(A) 49
(B) 77

(C) 84

(D) 231

43. Jenny uses 36 beads to make 4 bracelets. How many of the same type of bracelets can Jenny

make with 180 beads ?


(A) 20
(B) 27

(C) 432

(D) 972

44. Six bells commence tolling together and toll at intervals of 2, 4, 6, 8, 10 and 12 seconds respectively.

In 30 minutes, how many times do they toll together?


(A) 4
(B) 10
(C) 15

(D) 16

45. 1 litre of water weighs 1 kg. How many cubic millimetres of water will weigh 0.1 g?

(A) 0.1
(B) 1
(C) 10
(D) 100
2
3
of the first group and
of the second group
3
4
board buses to travel to a museum, how many more people of the first group board buses than

46. Each of two groups of tourists has 60 people. If

of the second group ?


(A) 2

(B) 4

(C) 5

(D) 40

47. The temperature of a city at 1 p.m. was 15C. Every hour it decreases by 3C. The temperature at

6 p.m. was _____.


(A) 3C

(B) 0C

(C) 3C

(D) 6C

48. A man sells a car to his friend at 10% loss. If the friend sells it for ` 54000 and gains 20%, the

original C.P. of the car was _____.


(A) ` 25000
(B) ` 37500

(C) ` 50000

(D) ` 60000

49. The total cost of 3 tables and 2 chairs is ` 745. If one table costs ` 40 more than one chair, find

the price of each table and chair respectively.


(A) ` 160, ` 120
(B) ` 165, ` 125

(C) ` 200, ` 160

(D) ` 120, ` 80

50. Equal sums of ` 7200 were lent to Megha and Priya at 5% per annum for a period of 4 years and

5 years respectively. Find the difference of the interest paid by Megha and Priya.
(A) ` 140
(B) ` 560
(C) ` 260
(D) ` 360
SPACE FOR ROUGH WORK

Class 7
7th

SET A
Year 2013

7th IMO - Set A

logical reasoning
1.

Priya remembers that she saw her maternal aunt on


Friday after 23rd of a month. If 6th of that month fall
on Sunday, then on what day of the week did she
meet?

A.
B.
C.
D.

2.

Beena, who is Garima's daughter, says to Latika,


'your mother Aashka is the younger sister of my
mother, who is the third child of Rajeev'. How is
Rajeev related to Latika?

A.
B.
C.
D.

3.

Which of the following options has the same relationship


as that of MJ : QN ?

A.
B.
C.
D.

4.

How many such pairs of letters are there in the word


'DISTURBANCE' which have as many letters between
them as there are in English alphabets ?

24th
25th
27th
29th

Brother

Uncle
Maternal grandfather
Father

PK : NP
RL : OP
BR : FV
EF : IM

A.
B.
C.
D.

6
5
8
7

5.

Mohit, Nitin and Raj play cricket, hockey and football.


Mohit, Nitin and Tarun play cricket, football and
volleyball. Mohit, Raj, Sumit and Nitin play cricket and
hockey. Which game is played by all the boys?

A.
B.
C.
D.

6.

Which of the following is the mirror image of the given


word, if the mirror is placed vertically to the left?

A.

B.

C.

D.

8.

How many 5's are there in the given series of which


is immediately preceded by an even number and
immediately followed by a vowel?
25D415I3BC625A65IJ935Q7F438JKA65045

A.
B.
C.
D.

0
3
4
2

9.

If '+' means '', '' means '', '' means '+' and ''
means '', then 320 225 + 15 15 85 = ?

A.
B.
C.
D.

180
140
60
940

10. Find the missing figure in the given figure matrix.

Hockey
Cricket
Football
Volleyball

2REASONING7
A.
B.
C.
D.

The opposite faces of a cube are as shown :

Which of the following options represents the


unfolded cube?

7.

A.

B.

C.

D.

7th IMO - Set A


11. Five friends Ashu, Andy, Monu, Sonu and Meeku are
sitting on a bench facing north. Ashu is sitting next
to Monu, Andy is sitting next to Meeku, Meeku is
not sitting next to Sonu, who is sitting on left end at
the bench. Andy is on the second position from the
right, Ashu is second from the left, in which position
is Monu sitting?



A.
B.
C.
D.

3
2nd
1st
5th
rd

12. Find the figure from the options in which Fig. (X) is
embedded as one of its part.

A.

B.

C.

D.

A.
B.
C.
D.

HJTAKCP
HKTALCP
HKTAKCP
HKTAKBP

14. B is the South-West of A, C is to the East of B and


South-East of A and D is to the North of C in line with
B and A. In which direction of A is D located?



A.
B.
C.
D.

"Vegetable, Fruit, Rotten" ?

A.

B.

D.

16. Arrange the following words in the alphabetical order


as arranged in dictionary and choose the word that
comes last.



A.
B.
C.
D.

Prominent
Prohibition
Programme
Prolong

17. Which of the following options will complete the


series?
3, 2, 11, 4, 35, 8, 107, 16, ?

A. 321

B. 323

C. 32

D. 120

A.
B.
C.
D.

12
13
11
10

19. The given question consists of two sets of figure.


Figures P, Q, R and S consists of a problem set.
There is a definite relationship between figures P and
Q. Establish a similar relationship between Figure R
and S by selecting a suitable figure from the options
that would replace (?) in figure S.

North-West
South-West
South-East
North-East

15. Which of the following Venn diagrams correctly


describes the relationship amongst

C.

18. Which number will replace the question mark,


if the matrix follows a certain rule row-wise or
column-wise ?

13. In a certain code language, the word 'DIPLOMA' is


written as 'FERHQIC'. How will the word 'FOREIGN'
be written in that code?



A.

B.

C.

D.

7th IMO - Set A

20. In the given question a piece of sheet is folded and


cut and then unfolded. Select this figure from option
which exactly resembles the unfolded paper.

B.
C.

A.

D.

MATHEMATICAL REASONING
21. The figure is made up of 3 squares. What is the area
of the shaded part of the figure? (figure not drawn to
scale)

A.
B.
C.
D.

50
24
36
48

cm2
cm2
cm2
cm2

22. In the given figure, PQ || RS, PS || QR and RPT is


1
as much as PTS. What is the value of RPQ ?
4

25. Which of the following will make the expression


true?
7 2 1 4 6 3
3 6 2 + 5 8 + 4

A.
B.
C.
D.

84
63
42
52

23. Which of the following statements is INCORRECT


with respect to integers ?

A.

B.

C.

D.

Integers are closed under both addition and


subtraction.
Commutative property holds in addition but not
in subtraction.
Associative property holds both in addition and
subtraction.
0 is the additive identity of integers.

24. The value of 28 in 528094 is the same as ______.





A.
B.
C.
D.

7000 + 1094
8094 90
7094 + 906
28094 94

>
<
=
Can't be determined

26. The circumference of the tyre of Radha's bicycle is


2.5 m. She took part in a bicycle race of 1 km. When
she had covered 700 m, the tyre burst. If she had to
finish the race, how many more times the wheel must
go round?



A.
B.
C.
D.

4 6 3
+
5 8 4
7
3 5
+ +1
4 6
3

A.
B.
C.
D.

24
120
125
30

27. Mohit spends ` 7x 4 for a shirt and ` 2x + 8 for a


pair of trousers. If he gives the shopkeeper a 1000
rupee note, how much will he get back ?



A.
B.
C.
D.

1012 9x
996 9x
992 8x
996 7x

28. Find the mean and median respectively in this group


of test results.



A.
B.
C.
D.

60, 43, 47, 61, 35, 53, 49, 32, 59


49, 47
46.87, 49
48.69, 43
48.77, 49

29. The average of 4 numbers is 25. The average of


the first 3 numbers is 22. What is the value of the
4th number ?

A.

23

7th IMO - Set A




B.
C.
D.

34
44
47

33. Simplify :

30. Solve for x : 15(x 9) 2(x 12) + 5(x + 6) = 0


A.

B.

C.

D.

3
1
2
9
2
4

31. In the given figure, ABC is a straight line. Find y.

A.

B.

C.

D.

5 x 7 y 5 (10a3 x 2 ) 3
(2 x5 y 3 ) (6a 2 y ) 2

25 4
xy
6
25 2 3
x y
4
9 2
a xy
100

9
y

100a xa

Direction (34-35) : A fair dice has faces numbered


0, 1, 7, 3, 5 and 9. If it is thrown, the probability of
getting
34. a 1 is _________

A.
B.
C.
D.

50
80
100
130

32. How many unit cubes are required to make it a


cuboid?

A.
B.
C.
D.

A.

B.

C.

D.

2
5
1
6
1
2
3
5

35. an odd number is



A. 1
2

B.
3
5

C.
6
1

D.
6

18
30
28
26

EVERYDAY MATHeMATICS
36. By selling a watch for ` 1275, Javed lost 15%. At
what price should he sell to make profit of 10%?



A.
B.
C.
D.

`
`
`
`

1500
1482
1550
1650

37. A businessman borrowed some money at 1% per


month. After some time, he settled the debt by paying
` 14,750. If the total interest was ` 2950, find the
time.

A.
B.

C.

D.

2 years 1 month
3 years
1
2 years
2
1 year 8 months

38. Four persons step off together during a morning walk.


Their steps measure 60 cm, 80 cm, 75 cm and 90 cm
respectively. At what distance from the starting point
will they again step off together ?



A.
B.
C.
D.

12 m
36 m
4m
72 m

39. Rajesh had a packet of 20 sketch pens. He gave 12 to


Kartik and 6 to Meena. What fractions of the packet
did he give to Kartik and Meena ?

A.

C.

3

10
9

10

B.

4
5

D.

1
5

7th IMO - Set A

40. 20% of the students were absent in an examination.


15% of those who appeared failed. If 340 students
passed, what was the total number of students?



A.
B.
C.
D.

550
450
400
500

41. A man is five times as old as his son. He will be


three times as old as his son after 10 years. Find their
present ages.



A.
B.
C.
D.

10 years, 50 years
8 years, 40 years
12 years, 60 years
6 years, 30 years

42. A park 300 m by 210 m has a path 5 m wide all round


it, the path being inside the park. Find the cost of
constructing the path at ` 100 per 10 m2 .



A.
B.
C.
D.

`
`
`
`

point of alcohol?



A.
B.
C.
D.

137 C
137 C
59 C
59 C

44. Nine counters numbered 1 to 9 are placed in a bag.


One is taken out at random. The probability that it
is divisible by 3 is _______.

A.

B.

C.

D.

1
2
1
3
2
9
4
9

45. In a school, 8a 2 + 4a + 9 students were enrolled.


2a 2 9a + 2 students were boys. How many girls
were enrolled?

500
5000
50000
500000

43. The melting point of mercury is 39C. The freezing


point of alcohol is 98C. How much more is the
melting point of mercury as compared to the freezing

A.
B.
C.
D.

6a2
4a2
6a2
4a2

13a + 7
+ 13a + 7
+ 13a + 7
13a + 7

Achievers Section
Direction (46-47) : The line graph shows the number of
storybooks Armaan read in the last 4 months of a year.

B.

3
4

C.

1
2

D.

5
12

48. What percentage of the figure is shaded ?

46. The ratio of storybooks he read in September to


November is



A.
B.
C.
D.

1
4
2
5

:
:
:
:

4
1
5
2

47. The number of storybooks that he read in October as


a fraction of the total number of storybooks read is

A.

1
12

A.
B.
C.
D.

50
60
70
65

%
%
%
%

7th IMO - Set A


49. If the 2 unit cubes marked 'X' are removed from the
solid, which solid will be obtained?

A.

B.

C.

D.

50. Select the incorrect match.







A.
B.
C.
D.

SPACE FOR ROUGH WORK

Item
S.P. (`) Profit/loss C.P. (`)
Pen
96
20% profit
80
Sofa
7000 12% loss 8000
Wooden shelf 6786
13% loss
7812
Tea set
1526
9% gain
1400

Class 7
7th

SET B
Year 2013

7th IMO - Set B

logical reasoning
1.

The positions of how many letters in the word


WONDERFUL will remain unchanged when the
letters within the word are arranged alphabetically?

A.
B.
C.
D.

2.

Select a figure from the options which will continue


the same series as established by the five problem
figures.

A.

B.

None
One
Two
Three

6.

There is a definite relationship between figures


1 and 2. Establish a similar relationship between figures
3 and 4 by selecting a suitable figure from the given
options, which will replace the (?) in figure 4.

A.


C.

D.

D.

A.
B.
C.
D.

B.

C.

4
4
4
4

5 + 9 3 4 = 15
5 9 + 3 4 = 11
5 9 3 4 = 17
5 + 9 3 + 4 = 18

3.

Rahul told Anand, "Yesterday I defeated the only


brother of the daughter of my grandmother." Whom
did Rahul defeat?

A.
B.
C.
D.

4.

Which is the third number to the left of the number


which is exactly in the middle of the following
sequence of numbers?

7.


Select the pair from the given options that has a
relationship similar to that in the Figure (X).

Son
Father
Cousin
Brother

1 2 3 4 5 6 7 8 9 2 4 6 8 9 7 5 3 1 9 8 7 6 5 4
3 2 1



A.
B.
C.
D.

3
4
5
6

5.

If '' stands for 'division', '+' for 'multiplication', ''


for 'subtraction' and '' for 'addition', then which one
of the following equations is correct?

II

Figure (X)

A.

II

B.

II

II

II

C.


D.

7th IMO - Set B


8.

Select the correct mirror image of Figure (X).


a

R
N

c
d

Figure (X)

B.

d
c

C.

D.

b
d

9.

Figure (X)

R
N

b
a

R
N

A.

B.

In an imaginary language, the digits 0, 1, 2, 3, 4, 5,


6, 7, 8 and 9 are substituted by a, b, c, d, e, f, g, h,
i and j & 10 is written as ba.
A.
B.
C.
D.

Then, baf bf d is equal to





44826
44882
46682
44682

R
N

R
N

A.
B.
C.
D.

12. Which of the following shapes is exactly embedded


in the Figure (X)?

A.

C.

D.

13. Find the missing character in the number pattern


given below.
25

df
cb
be
d

16 361 1
81

10. Select a figure from amongst the option figures, which


will continue the series established by the four problem
figures.
?

A.
B.
C.
D.

64 289 16
9

14. In the following question, find out which of the options


completes the figure matrix?

?
Figure (X)

C.

D.

11. In a certain code language, 24685 is written as 33776.


How is 35791 written in that code?

81

260
269
324
429

B.

?
25

A.

A.

B.

C.

D.

7th IMO - Set B

15. The given question consists of a set of three figures


showing a sequence of folding of a piece of paper.
Fig. (Z) shows the manner in which the folded paper
has been cut. Choose a figure from the options which
would most closely resemble the unfolded form of
paper.

A.

A.

AB7CD9Z4 P2M c KS3 5NT a


Which of the following letters is exactly midway
between the 4th letter from left end and 6th letter from
right end?

A.
B.
C.
D.

K
M
P
Y

17. Select the figure from the options which satisfies


the same conditions of placement of dots as in
Figure (X).

19. Which of the following statements is correct with


respect to the given figure?
C
D
A B

A.
B.
C.
D.

A and B are in all the three shapes.


E, A, B, C are in all the three shapes.
F, C, D, B, A are in all the three shapes.
Only B is in all the three shapes.

20. Select a figure from amongst the options which will


continue the same series as established by the five
problem figures.

A.

B.

B.

C.

C.


D.

D.

Figure (X)

A.


D.

16. Study the following arrangement of letters, digits and


symbols to answer the question given below :

D.

C.

C.


B.

B.

18. Which of the following options will complete the


pattern in Figure (X)?

7th IMO - Set B

Mathematical reasoning

Feet above or below sea level

21. The given bar graph shows heights of selected lakes.


Find the difference in elevation for Lake E and
Lake C.
600
600
512
500
300

26. Find the angles x and y respectively in the given


figure.

245

200
100
92

52

420
604
504
692

A.

B.

C.
D.

5 2 3 1 6
, , , ,
10 7 5 4 7
3 5 2 1 6
, , , ,
5 10 7 4 7
1 6 5 2 3
, , , ,
4 7 10 7 5
2 3 5 1 6
, , , ,
7 5 10 4 7

23. In the figure, ABCD is a rectangle, DCEF is an


equilateral triangle. Find x.

A.
B.
C.
D.

66
60
66
60

and
and
and
and

y
T x

35

31

R
Q

A.
B.
C.
D.

30

100

22. Arrange the following numbers in the ascending


order.
1 6 3 5 2
, , , ,
4 7 5 10 7

144

36

400

25. The triangle ABC and PQR may not be congruent


when

A. AB = PQ, AC = PR, A = P

B. AB = PQ, AC = PR, BC = QR

C. AB = PQ, AC = PR, B = Q

D. A = P, B = Q, AB = PQ

84

40
48
48

27. Which of the following sum is in the simplest


form?
4 5
A.
+

9 9
5 11
+
B.

12 12
2 13
+
C.
5 20


7 1 2
+ +
D.
8 12 3


28. Half of 1 percent written as a decimal is



A.
B.
C.
D.

0.005
0.05
0.02
0.2

29. In the given diagram, PQU is an equilateral triangle,


QRVU is a square and RSTU is a rhombus. Find the
perimeter, in cm, of the whole diagram.
P



A.
B.
C.
D.

25
30
20
50
1
4 + x x 1
23 x
( x 8) +
+
= 7
.
5
4
7
5
7
8
5
9

4 cm

U
5 cm

24. Solve for x :





A.
B.
C.
D.

A.
B.
C.
D.

17
21
26
27

7th IMO - Set B

30. 40% of 1640 + ? = 35% of 980 + 150% of 850





A.
B.
C.
D.

372
842
962
1052

31. Form an equation of the form ax + b = c, where a,


b and c are constants, such that the solution of the
equation is x = 4.



A.
B.
C.
D.

2x
7x
5x
3x

+
+
+
+

33. Which of the following statement do not hold in the


process of solving the equation 15 + 3x = 3?

5
2
4
4

=
=
=
=

A.
B.
C.


D.

3x = 3 15
15 3 = 3x
3x
15 +
=3
3

15 3 x 3
+
=
3 3 3

34. Simplify, the expression by removing brackets.

15
10
16
16

32. In the given figure, if PR = QR, SRP = TRQ and


SQP = TPQ, then
S
T

a 2b [4a 6b {3a c + (5a 2b 3a c + 2b)}]


A. 5a + b
B. 4a c
C. 3a + b + c
D. 2a

35. In the given figure, the given lengths of DPQR are


in centimetres. If PQ = PR, find the length of QR.
Q

A.
B.
C.
D.

DSQR
DSQR
DRQS
DQRS

@
@
@
@

2x 3

5x + 1

DPTR & SR = TR
DTPR & SR = TR
DTPR & SR = TR
DPRT & SR = TR

P
2x + 13

A.
B.
C.
D.

3
4
5
6

cm
cm
cm
cm

everyday Mathematics
36. A man buys an article for ` 27.50 and sells it for
` 28.60. Find his gain percent.



A.
B.
C.
D.

4%
5%
12 %
8%

37. A sum of money invested at simple interest triples


itself in 8 years. How many times will it become in
20 years time?



A.
B.
C.
D.

8 times
7 times
6 times
None of these

38. The price of a watch is ` 50 more than twice the


price of a gold ring. Let the price of the ring be ` x.
If the price of the watch is ` 208, find the price of
the ring.



A.
B.
C.
D.

`
`
`
`

85
79
88
75

39. Anish borrowed ` 15000 at the rate of 12% and another


amount at the rate of 15% for two years. The total
interest paid by him was ` 9000. How much did he
borrow?



A.
B.
C.
D.

`
`
`
`

31000
33000
28000
18000

40. A car was purchased for ` 80,000. Its value depreciates


every year by 20%. Find the value of the car at the
end of 2 years.



A.
B.
C.
D.

`
`
`
`

51,600
51,200
52,100
52,400

41. Six bells commence tolling together and toll at intervals


of 2, 4, 6, 8, 10 and 12 seconds respectively. In 30
minutes, how many times do they toll together?



A.
B.
C.
D.

14
18
16
15

times
times
times
times

7th IMO - Set B


42. The price of a table is `100 less than 6 times the price
of a chair. A similar set of one table and 4 chairs is
priced at `1400. Find the price of a chair.

44. A bag contains an equal number of one rupees, 50


paise and 25 paise coins respectively. If the total value
is ` 35, how many coins of each type are there?

A.
B.
C.
D.

`
`
`
`

140
150
148
145

43. A rectangular grass plot 80 m 60 m has two roads,


each 10 m wide, running in the middle of it, one
parallel to length and the other parallel to breadth.
Find the cost of gravelling the roads at `2 per m2 .

A.

` 2600

B.
C.
D.

A.
B.
C.
D.

` 2700
` 2750
` 2800

20
15
25
18

1
45. A car is moving at an average speed of 3 km/hr.
9
1
How much distance will it cover in 5 hours?
7

A. 15 km

B. 16 km

C. 17 km

D. 18 km

ACHIEVERS SECTION
46. The diagram shows a rectangle. Which rectangle, A,
B, C or D, has a shaded area which is the same as
the shaded area in diagram? (The length and breadth
of rectangle PQTU and each of the rectangles A, B,
C and D are the same).
11 cm

6 cm

Q
3 cm

A.

Q
P 6 cm V

Q
P 5 cm V

R
V

D.

What is the principal sum?


I. The sum amounts to ` 690 in 3 years at S.I.
II. The sum amounts to ` 750 in 5 years at S.I.
III. The rate of interest is 5% p.a.

A.
B.
C.
D.

I and III only


II and III only
I and II only
Any two of the three

If Mrs. Kapoor buys 3 mangoes and uses the rest


of the money to buy apples, then

C.
Q

48. Mrs. Kapoor has certain sum of money to buy fruits.


She can buy n mangoes at ` 1.60 each and have
` 0.80 left. Alternatively, she can buy (n + 10) apples
at ` 0.70 each and have ` 0.10 left.

B.

47. In the given question, a question is asked and is


followed by three statements. While answering the
question, you may or may not require the data provided
in all the statements. You have to read, the question
and the three statements and then decide whether the
question can be answered with any one or two of the
statements or all the three statements are required to
answer the question. Select the correct option.

(a) Find the value of n.



(b) How much money does Mrs. Kapoor have for
buying fruits?

a
b

A. 10
` 10.02

B. 10
` 14.20

C. 6
` 14

D. 7
` 12

7th IMO - Set B

49. Select the incorrect match.






A.
B.
C.
D.

Cube
Cylinder
Triangular Pyramid
Cuboid

Faces
6
1
4
6

Edges Vertex
12
1
6
12

8
1
4
8

50. Statement I : If four quantities a, b, c and d are such


that the ratio a : b is equal to the ratio c : d, then we
say a, b, c and d are in ratio and a:b:c:d.
Statement II : If a : b = 5 : 9 and b : c = 4 : 7,
then a : b : c = 20 : 36 : 63.

A. Both statements I and II are true.

B. Statement I is true and statement II is false.

C. Statement I is false and statement II is true.

D. Both statements I and II are false.

SPACE FOR ROUGH WORK

ANSWER KEYS
3rd IMO (2009)
1. (D)
11. (A)
21. (C)
31. (C)
41. (A)

2. (B)
12. (A)
22. (A)
32. (D)
42. (A)

3. (C)
13. (D)
23. (B)
33. (B)
43. (D)

4. (D)
14. (B)
24. (C)
34. (C)
44. (C)

5. (A)
15. (B)
25. (B)
35. (D)
45. (C)

6. (A)
16. (B)
26. (D)
36. (A)
46. (D)

7. (A)
17. (A)
27. (D)
37. (D)
47. (B)

8. (C)
18. (B)
28. (B)
38. (D)
48. (B)

9.
19.
29.
39.
49.

(B)
(A)
(A)
(A)
(D)

10.
20.
30.
40.
50.

(D)
(C)
(C)
(B)
(D)

7. (B)
17. (D)
27. (A)
37. (C)
47. (C)

8. (A)
18. (C)
28. (B)
38. (D)
48. (B)

9.
19.
29.
39.
49.

(B)
(B)
(B)
(C)
(B)

10.
20.
30.
40.
50.

(C)
(C)
(D)
(B)
(A)

7.
17.
27.
37.
47.

(A)
(B)
(D)
(D)
(C)

8.
18.
28.
38.
48.

(C)
(A)
(C)
(C)
(D)

9.
19.
29.
39.
49.

(B)
(D)
(B)
(D)
(C)

10.
20.
30.
40.
50.

(A)
(B)
(D)
(B)
(B)

7.
17.
27.
37.
47.

(B)
(C)
(B)
(C)
(B)

8.
18.
28.
38.
48.

(B)
(A)
(C)
(A)
(C)

9.
19.
29.
39.
49.

(D)
(C)
(C)
(D)
(D)

10.
20.
30.
40.
50.

(C)
(D)
(C)
(B)
(A)

7. (B)
17. (D)
27. (B)
37. (D)
47. (B)

8. (D)
18. (B)
28. (A)
38. (B)
48. (C)

9.
19.
29.
39.
49.

(A)
(C)
(C)
(B)
(B)

10.
20.
30.
40.
50.

(D)
(B)
(A)
(D)
(D)

7. (C)
17. (B)
27. (B)
37. (A)
47. (A)

8. (D)
18. (C)
28. (D)
38. (B)
48. (B)

9.
19.
29.
39.
49.

(D)
(D)
(B)
(C)
(D)

10.
20.
30.
40.
50.

(C)
(C)
(C)
(D)
(C)

7. (D)
17. (C)
27. (A)
37. (C)
47. (D)

8. (B)
18. (B)
28. (A)
38. (B)
48. (D)

9.
19.
29.
39.
49.

(B)
(D)
(D)
(B)
(B)

10.
20.
30.
40.
50.

(B)
(D)
(C)
(B)
(C)

4th IMO(2010)
1. (B)
11. (D)
21. (C)
31. (A)
41. (D)

2. (D)
12. (B)
22. (C)
32. (B)
42. (A)

3. (B)
13. (A)
23. (C)
33. (A)
43. (C)

4. (D)
14. (D)
24. (C)
34. (D)
44. (D)

5. (B)
15. (A)
25. (A)
35. (C)
45. (D)

6. (C)
16. (C)
26. (D)
36. (A)
46. (C)

5th IMO(2011)
1.
11.
21.
31.
41.

(C)
(C)
(B)
(A)
(D)

2.
12.
22.
32.
42.

(A)
(B)
(B)
(A)
(B)

3.
13.
23.
33.
43.

(B)
(D)
(C)
(D)
(B)

4.
14.
24.
34.
44.

(D)
(D)
(B)
(B)
(B)

5.
15.
25.
35.
45.

(B)
(B)
(C)
(B)
(A)

6.
16.
26.
36.
46.

(B)
(D)
(B)
(B)
(A)

6th IMO(2012)
SETA
1.
11.
21.
31.
41.

(B)
(D)
(B)
(D)
(D)

2.
12.
22.
32.
42.

(D)
(B)
(B)
(A)
(B)

3.
13.
23.
33.
43.

(B)
(A)
(D)
(C)
(C)

4.
14.
24.
34.
44.

(D)
(B)
(A)
(A)
(D)

5.
15.
25.
35.
45.

(C)
(A)
(D)
(C)
(A)

6.
16.
26.
36.
46.

(C)
(D)
(C)
(B)
(D)

SETB
1. (D)
11. (C)
21. (A)
31. (D)
41. (B)

2. (A)
12. (D)
22. (A)
32. (C)
42. (B)

3. (C)
13. (D)
23. (D)
33. (D)
43. (A)

4. (B)
14. (D)
24. (B)
34. (D)
44. (D)

5. (C)
15. (B)
25. (B)
35. (C)
45. (D)

6. (A)
16. (C)
26. (C)
36. (D)
46. (C)

7th IMO(2013)
SETA
1. (B)
11. (A)
21. (C)
31. (B)
41. (A)

2. (C)
12. (C)
22. (B)
32. (A)
42. (C)

3. (C)
13. (C)
23. (C)
33. (D)
43. (D)

4. (A)
14. (D)
24. (D)
34. (B)
44. (B)

5. (B)
15. (D)
25. (A)
35. (C)
45. (C)

6. (B)
16. (A)
26. (B)
36. (D)
46. (C)

SETB
1. (B)
11. (B)
21. (B)
31. (D)
41. (C)

2. (D)
12. (C)
22. (B)
32. (B)
42. (B)

3. (B)
13. (C)
23. (A)
33. (C)
43. (A)

4. (B)
14. (D)
24. (B)
34. (D)
44. (A)

5. (A)
15. (D)
25. (C)
35. (C)
45. (B)

6. (D)
16. (C)
26. (C)
36. (A)
46. (B)