Anda di halaman 1dari 287

B O T U E S E

S H T P I A

Libr

msuesi
Violeta Shamku, Majlinda Hala
Teksti shoqerohet me CD

Edukim
Muzikor
1,2,3,4,5

www.mediaprint.al
KLIKONI KTU

Teksti shoqrohet me Cd.

Msc. Majlinda Hala


Violeta Shamku

Libr msuesi
Edukim
Muzikor
1-2-3-4-5

Titulli:

Libr msuesi Esukim Muzikor 1, 2, 3, 4, 5

Autore:

Msc. Majlinda Hala


Violeta Shamku

Drejtoi botimin:

Anila Bisha

Redaktore gjuhsore:

Elona ali

Kopertina: VisiDesign
Design: VisiDesign
Shtypi: Media-print

ISBN: 978-99956-93-73-2
Botimi i par, 2011

T gjitha t drejtat jan t rezervuara

S H T P I A

B O T U E S E

T gjitha t drejtat e autorit lidhur me kt botim jan ekskluzivisht te zotruara/rezervuara nga Shtpia Botuese
Mediaprint sh.p.k..
Ndalohet do prodhim, riprodhim, shitje, rishitje, shprndarje, kopjim, fotokopjim, prkthim, prshtatje,
huaprdorje, shfrytzim dhe/ose do form tjetr qarkullimi tregtar, si dhe do veprim cnues me fardo lloj
mjeti apo apo forme, pjesrisht dhe/ose trsisht, pa miratimin paraprak me shkrim nga Shtpia Botuese
Mediaprint sh.p.k.
Ky botim, n trsi dhe/ose n pjes t tij, ndalohet t transmetohet dhe/ose prhapet n do lloj forme dhe/ose
mjet elektronik, mekanik, regjistrues dhe/ose tjetr, t ruhet, depozitohet ose prdoret n sisteme ku mund t
cnohen t drejtat e autorit, pa miratimin paraprak me shkrim nga Shtpia Botuese Mediaprint sh.p.k..
do cnim i t drejtave t autorit passjell prgjegjsi sipas legjislacionit n fuqi.

Kontaktet:
www.mediaprint.al
Shtpia Botuese
Kutia Postare 7467 - Tiran
Tel.: 04 2258 156
Cel.: 069 40 44 443
botime@mediaprint.al

Sektori i Shprndarjes dhe Marketingut:


Tel.: 04 4500605
Cel.: 069 40 44 441
Cel.: 069 40 20 201
distributor@mediaprint.al

Komente dhe sugjerime jan t mirpritura n email: botime@mediaprint.al

Shtypshkronja:
Tel.: 04 4500605
Cel.: 069 40 50 380
Cel.: 069 20 79 021
print@mediaprint.al

TEKSTI I MSUESIT

EDUKIM MUZIKOR
KLASA I -- V
HYRJE

I.

Natyra e lnds Edukimi muzikor


sht muzika?
Edukimi muzikor sht pjes prbrse dhe shum e rndsishme e kurrikuls, e cila
lidhet ngusht me zhvillimin intelektual, social, kulturor dhe afektiv t nxnsve. Duke punuar
me kurrikuln e re t muziks, msuesit u japin mundsi nxnsve t prftojn aftsin pr t
zhvilluar, jo vetm krijimtarin e tyre dhe shpirtin kritik, por dhe aftsin pr t punuar individualisht ose n grupe.
Muzika sht pjes e jets son t prditshme dhe nj form joverbale e komunikimit dhe e
transmetimit t ideve prmes tingujve dhe simboleve muzikore. Edukimi i veshit muzikor,
dgjimi, msimi i notave, praktika vokale dhe instrumentale, shprehja dhe krijimi zhvillohen
t ndrthurura s bashku.
Kjo lnd mundson kombinimin e njohurive muzikore dhe teknikave, duke i prdorur ato pr
tu frymzuar, pr t imagjinuar, pr t gjetur dhe pr t shprehur ndjenjat.
Prmes t msuarit t muziks n kt mosh synohet:
x Respektimi dhe kndimi i Himnin e Flamurit;
x Kndimi i kngve didaktike pr fmij, me tematik t larmishme pr atdheun,
natyrn, familjen, shoqrin, t huaja etj.;
x Kndimi n intonacion dhe me emocion;
x Njohja dhe krijimi i modeleve t thjeshta ritmike n 2/4, 3/4, 4/4;
x Shoqrimi i kngve me instrumente t thjeshta ritmike ose melodike, si: triangolo, tambur, zilka, ksilofon, ORF etj.;
x Dgjimi i pjesve muzikore t thjeshta, vokale dhe instrumentale;
x Edukimi i aftsive dgjimore, duke rinjohur dhe komentuar me fjal t thjeshta
pjes t ndryshme muzikore;
x Prjetimi i muziks, duke shprehur dhe prdorur nj terminologji muzikore pr
kt nivel.
II.

Aftsit q zhvillojn nxnsit prmes msimit t muziks


Kjo kurrikul organizohet n mnyr t till, ku veprimtarit muzikore i ftojn nxnsit
t kndojn, t luajn, t dgjojn muzikn e vet ose t t tjerve, duke e vlersuar at n
PsQ\UsNULWLNH5UXJDSsUWs]KYLOOXDUDVSHNWLQSHUVRQDOVKRTsURUPHQGRUGKH]LNsVKWsQMs
aspekt tjetr i ksaj kurrikule. Koordinimi i trupit me mendjen arrihet prmes t knduarit t
kngve, luajtjes apo shoqrimit t tyre dhe lojrave muzikore, rrahjes s ritmeve t ndryshme,
5

kombinimit t lvizjeve trupore me muzikn, ku, n t njjtn koh, ndiqen udhzimet e msuesit dhe njkohsisht, dgjohen edhe t tjert.
x
Zhvillimi i aftsive pr t knduar n klasn e par nxitet
prmes puns me tingujt vokal dhe t knduarit: duke knduar ninulla apo
kng me rim t caktuar, duke eksperimentuar tingujt zanor dhe bashktingllor, duke msuar t respektojn rregullat e frymmarrjes etj. Edhe
m pas, gjat ktij cikli, ata msojn t respektojn rregullat e t knduarit, t
frymmarrjes, t qndrimit etj. M pas zhvillimi i t knduarit bhet prmes
kngve me tematik t larmishme, me krkesa m t larta, q krkojn interpretim. Zhvillimi i aftsive pr t knduar, shkon m tej kur nxnsit kndojn
sakt dhe t intonuar kngn, duke respektuar t gjitha rregullat, si dhe msojn t mbajn nj qndrim kritik ndaj tekstit t kngve.
x
Zhvillimi i aftsis pr t dgjuar muzik sht, gjithashtu,
QMsDVSHNWNULWLNLWsJMLWKsSURFHVLWWsWsQ[sQLWLFLOLOORQSsUPHV]EXOLPLWWs
tingujve apo zhurmave, dallimit dhe prcaktimit t tingujve n natyr, duke
zhvilluar m pas prqendrimin n dgjimin e pjesve muzikore. N klasn e
par t CF, fmijt njihen me disa rregulla: si duhet t edukohen pr t dgjuar
muzik, t do lloji, si duhet t edukohen pr seleksionimin e muziks, si
duhet t zhvillojn nga klasa n klas, aftsin pr t rinjohur dhe prcaktuar
llojin e muziks, q ata dgjojn.
x Zhvillimi i ndjeshmris ritmikeGKHQMRKMDPHPX]LNsQQsNODVsQHSDUsWs&)OORQWs
bhet prmes zhvillimit t aftsive
imituese t fjalve t shkurtra dhe fjalve t gjata (me 2 dhe m shum rrokje). Veprimtarit
muzikore mund t jen t tilla, si: dgjimi dhe imitimi i ekos, goditja e ritmeve t shkurtra
dhe t gjata etj. N kurrikuln e edukimit muzikor, rrugt dhe mundsit pr zhvillimin dhe
zgjimin e imagjinats artistike bhen prmes familjarizimit t krijimeve t ndryshme muzikore
WsQMRKXUDRVHWsSDQMRKXUDSsUPHVGsJMLPLWWsWLQJXMYHPX]LNRUsWsUHJMLVWULPLWWsJUDNsYH
sipas lartsis apo gjatsis s tingujve, si dhe duke shprehur ndjenjat dhe emocionet prmes
muziks.
x Zhvillimi i aftsis pr t luajtur dhe shoqruar muzikn prmesinstrumenteve ORF dhe
me goditje. Luajtja me instrumente do ti
aftsoj nxnsit pr t njohur dhe luajtur me instrumentet ritmike dhe me goditje, ORF dhe
muzikoren CF. Prmes njohjes dhe luajtjes me to, nxnsit bhen t aft pr t shoqruar
kngt dhe lojrat dhe pjes t ndryshme muzikore.
N edukimin muzikor t nxnsve krahas zrit, nj rol t rndsishm luan dhe loja n instrument. Njohja me instrumentet rrit njohurit muzikore dhe krijon mundsi pr t hyr n
marrdhnie t drejtprdrejta me t gjitha etapat e msimit. Gjithashtu ajo zhvillon ndjenjn
ritmike, melodike dhe harmonike, krijon koncepte t qarta pr shtje teorike e praktike t
muziks.
x Zhvillimi i aftsis pr t krijuar dhe shprehur emocionet edhe prmes arteve t tjera do
t zhvilloj m tej aftsit krijuese,
qndrimin e nxnsve ndaj muziks, si dhe prjetimin e muziks, duke e shprehur at nprmjet arteve t tjera. Prjetimi muzikor, sigurisht, do t udhhiqet nga msuesi, por do t jet
individual pr t shprehur m qart personalitetin dhe identitetin e secilit nxns n punn e
tij artistike.
1sFLNOLQOORU &) QsOLQMsQShprehje dhe krijim muzikor nxnsit do t imitojn
tinguj e zhurma t ndryshme, do t ndrtojn dhe luajn me instrumente t thjeshta O.R.F. e
6

do t shprehen pr kngt q kndojn dhe dgjojn, duke i prjetuar apo duke i kombinuar
ato me lvizjet trupore. Kjo linj i jep mundsi integrimit t ksaj lnde me lnd t tjera, si:
DUWLJXUDWLYYDOOs]LPLJMXKDDPWDUHHGXNLPL]LNGKHVSRUWHWHWM$WDPsVRKHQWsSsUMHWRMQs
muzik dhe t krijojn edhe prmes tyre. Kshtu, pasi bhet nj paraqitje e nj pjese muzikore,
msuesi bashk me nxnsit merr vendimin se si do t shprehen ata rreth ktij momenti muzikor. N kt rast ata ndahen n grupe dhe punojn pr realizimin e detyrs.
IV. Parimet q jan mbajtur pr hartimin e tekstit Edukim muzikor 1-5
Teksti i Edukimit muzikor 1-5:
x ND]LRQRPLNRPEsWDUH
x aftson nxnsit pr t kuptuar dhe u futur n marrdhnie me muzikn duke krijuar
prmes saj.
x inkurajon dhe nxit nxnsit pr t zhvilluar m tej modelet ritmike dhe melodike.
x mson konceptet e para muzikore.
x zhvillon dhe edukon shprehit e t knduarit, t dgjuarit, t luajturit me instrument, t
krijuarit prmes muziks.
x prfshin nxnsit n procesin e t nxnit nprmjet veprimtarive q krkojn bashkpunim n grup ose n ift.
x inkurajon punn e pavarur t nxnsit prmes tekstit dhe CD q shoqron tekstin.
x nxit aftsit krijuese t nxnsve prmes aktiviteteve artistike.
x mson prmes tekstit t kngve vlera si: dashuria pr vendin, dashuria dhe respekti pr
familjen shokt dhe shoqet, msuesen etj.
x mundson respektin pr punn e shokut, e dhn kjo prmes pyetjeve t aparatit pedagogjik.
x mson se si t komunikojn dhe komentojn nj pjes muzikore, duke prdorur nj fjalor
t thjesht artistik.
x edukon knaqsin e t brit t muziks.
x zhvillon aftsit pr t kuptuar muzikn dhe pr t mbajtur qndrim ndaj saj.
x krijon nj atmosfer t kndshme n klas, duke vn theksin n parimin kryesor t msimdhnies se: msimi duhet t jet knaqsi, ku fmijt duhet t msojn prmes lojs dhe
pa stres.
V.
Teksti:

Parimet q u ndoqn n hartimin e tekstit sipas programit msimor


&Respekton krkesat e programit msimor, prkatsisht t klasave 1-5.
&Prfshin informacion e duhur, duke ndjekur nj metod n prputhje me moshn
e fmijve 10- 11 vje.
&sht i ndar n njsi (tema) msimore sipas linjave t programit msimor, duke
realizuar objektivat e programit.
&sht trheqs dhe i kuptueshm pr kto mosha.
&Prezanton veprimtari q nxisin dshirat e nxnsve pr t knduar, luajtur me
instrumente dhe krijuar muzik.
&Paraqet nj aparat pedagogjik pr do tem msimore, q shoqrojn tekstin nga
OOLPLQsIXQG

VI.

Programi msimor , elementet e tij dhe zbatimi prmes planit tematik


7

Kurrikula e edukimit muzikor shtrihet prgjat 9 viteve shkollore dhe sht e ndar
QsG\FLNOH&) &LNOLOORU GKH&08 &LNOLLPHVsPLXOsW NX&)VKWULKHWQsSHVsYLWHGKH
&08QsNDWsUYLWH3sUPEDMWMDHNXUULNXOsVVsHGXNLPLWPX]LNRUQs&)MHSHWSsUPHVpes linjave baz dhe elementeve muzikore. $WRMDQs
Linjat e programit msimor
x
x
x
x
x

T knduarit & lojrat muzikore


Bazat e arsimimit muzikor
Dgjimi muzikor
Luajtja me instrument
Shprehje dhe krijim muzikor

Elementet muzikore q msohen prmes programit

Ritmi
Melodia
Vetit e tingullit: gjatsia, lartsia, intensiteti,
timbri
Notat
Ritmet e thjeshta me dy, tri dhe katr goditje
Tempi
Termat dinamike dhe shenjat e ngjyrimit

a. Mjetet dhe instrumentet pr realizimin e programit t edukimit muzikor.


Mjetet m t domosdoshme pr realizimin e procesit msimor n lndn e edukimit muzikor jan:
mangetofon
Cd/CD
instrumente me goditje, ORF
Firzamonika/organo

Minimumi i mjeteve n prdorim. Zbatimi i kurrikuls s edukimit muzikor n shkoll krkon


nj numr t domosdoshm mjetesh dhe materialesh didaktike e muzikore. Kshtu n ciklin
OORUQ[sQsVLWGRWsQMLKHQPHLQVWUXPHQWHWPHJRGLWMHGKHDWR25)PHWsFLODWGRWsVKRqrojn kngt dhe lojrat muzikore.
0sVXHVLWGRWsNHQsPMHWHWHW\UHSsUSsUGRULPVLPDJQHWRIRQ&GDXGLRGKHYLGHR]DUmonik ose organo.
b. T nxnit e integruar
Trheqja e nxnsve n veprimtarit muzikore dhe integrimi i muziks me lnd t tjera, sigurisht, krkon realizimin e objektivave jo vetm n muzik, por edhe nga lnd t tjera. Kjo
sht nj mnyr efektive e t msuarit dhe nj nga parimet m t rndsishme q ka kurrikula
e edukimit muzikor.
Temat e integruara kan nj motivim dhe knaqsi t lart pr nxnsit. Ndrthurja e linjave
me njra tjetrn apo e njohurive n lnd t ndryshme brenda nj niveli, ndihmon n prforcimin m t mir t njohurive t nxnsit dhe i bn veprimtarit e ksaj lnde t kndshme
dhe t dashura. Pr shembull, msuesit duhet t ken parasysh q gjat zhvillimit t linjs
s BAM, njohurit e ksaj linje, mund t lidhen shum mir me linjn e dgjimit, ku nxnsit
GsJMRMQsDWsoNDPsVXDQQsOLQMsQH%$0
Integrimi me artet dhe lnd t fushave t tjera. Disa aspekte t shprehjes dhe imagjinats nga
fusha t tjera t arteve, lidhen edhe me muzikn. P.sh. koncepti i ritmit (harmonia) apo i forms
8

QsDUWLQJXUDWLYPXQGWsLOXVWURKHWHGKHQsPX]LNs=KYLOOLPLLQMsVNHPHSHUVRQDOHLQMs
VLVWHPLTsSUH]DQWRQERWsQQsSLNWXUsGKHVLPEROHWQsDUWLQJXUDWLYOLGKHWHGKHPHVLPEROHW
JUDNHQsPX]LNs SVKUHJMLVWULPHWJUDNHWsWLQJXMYHDSRPHORGLVsVsQMsNsQJH 0X]LND
mund t transmetoj ose t proj imazhe t ndryshme nga nxns t ndryshm, duke ilustruar ose krijuar imazhet apo krijimet e tyre n linjn SHKM ose DM. Tematika e programit n
edukimin muzikor, veanrisht n linjn SHKM, mund t realizohet jo vetm prmes edukimit
JXUDWLYSRUHGKHSsUPHVGLVDOsQGsYHWsWMHUDVLoMDQsYDOOs]LPLGUDPDHGXNLPLPX]LNRU
etj.
Kshtu, veprimtarit q krkojn nxehje, si HGXNLPL]LNPXQGWsUHDOL]RKHQHGKHSsUPHV
vendosjes s nj muzike t njohur popullore apo t muziks bashkkohore.
Integrimi me gjuhn amtare. N t gjitha nivelet, kurrikula e edukimit muzikor, ka si
qllim q nxnsit t dgjojn dhe ti prgjigjen muziks n rrug t ndryshme.
Kngt sigurojn te nxnsit nj t knduar t rrjedhshm dhe t sakt t tyre. Gjithashtu ato
krkojn t zhvillojn m tej gjuhn amtare q ata msojn do dit. Gjat msimit t kngve
DSRQMRKXULYHPX]LNRUH%$0Q[sQsVLWQMLKHQGKHXVKWURMQsNRQFHSWHWtheksi n gjuhn e
folur dhe muzik ose koha e theksuar, e pa theksuar. Kto mund t demonstrohen pasi nj kng
sht msuar shum mir, duke u krkuar nxnsve t gjejn fjal dyrrokshe, trerrokshe dhe
katrrokshe. Duke gjetur kto fjal, nxnsit msojn t vn theksin aty ku duhet.
Shembull integrimi me gjuhn amtare: Theksi n muzik dhe gjuhn e folur.
>
Mo lla
1
2

>

eks kur - sion


1

Shenja > quhet theks i fort

>
- - Ta vo li - na
1 2 3 4

3
shenja - quhet theks i but

c. Msimdhnia dhe metodat n klas


N kt pjes sht shum i rndsishm prdorimi i rrugve dhe metodologjive pr t forcuar
njohurit muzikore. Disa nga teknikat e mposhtme jan dhn pr t plotsuar m mir objektivat e ors s msimit, duke i integruar ato me elementet dhe njohurit muzikore t ksaj
NXUULNXOH$WRPXQGWsSsUVKWDWHQVLSDVQLYHOLWWsVKNROOsVDSRNODVsVNXMXMHSQLPsVLP
Cilado qoft rruga e ndjekur pr msimdhnie, ajo duhet:
- t edukoj knaqsin e t brit t muziks,
- t zhvilloj aftsit pr t kuptuar muzikn dhe pr t mbajtur qndrim ndaj saj,
- t zhvilloj aftsit krijuese t do nxnsi.

Brainstorming (stuhi mendimesh)


Prcaktimi. Brainstorming ose stuhia e mendimeve sht nj teknik, q u krkon
nxnsve t tregojn gjithka q din rreth nj teme ose ideje t veant, e cila nis tu rikujtoj
atyre njohurit q kan. Nxnsit nuk mendohen nse idet q u vijn n mendje jan t drejta
ose t gabuara.
9

Mnyra e zbatimit. 1[sQsVLWPXQGWsSXQRMQsQsPsQ\UsLQGLYLGXDOHRVHQsoLIWQsOOLP


duke i hedhur t gjitha idet q kan e m pas, duke i shkmbyer me shokun ose antart e tjer t
grupit. Msuesi i hedh t gjitha idet n drrasn e zez. Duke dgjuar mendimet e t tjerve, nxnsve
mund tu kujtohen gjra t tjera ose mund tu shtohet informacion i ri n kujtesn e tyre.
Komente. Kjo teknik prdoret, kur nxnsit kan njohuri rreth nj teme t caktuar. sht nj
YHSULPWDULHPLUsSsUOOLPLQHPsVLPLW1[sQsVLWVKSUHKLQPHQGLPLQPsVXHVLVKNUXDQQsWDEHOs
Kllasteri (Pema e mendimit)
Prcaktimi. Kllasteri ose grupimi i mendimeve, q ndonjher n literatur emrtohet harta e mendimeve ose edhe pema e mendjes, sht nj teknik, q i nxit nxnsit t mendojn lirshm dhe hapur
UUHWKQMsosVKWMHMHLEsQDWDWsPHQGRMQsSsUWsNULMXDUOLGKMHPLGLVIDNWHYH$MRVKsUEHQVLQMsPMHWL
IXTLVKsPSsUOOLPLQHSURFHVLWWsWsVKNUXDULWVLGRPRVSsUDWDQ[sQsVWsFLOsYHXPXQJRQQMsGsVKLUs
e till.
Mnyra e zbatimit - Hapat pr realizimin e kllasterit jan t thjesht dhe t leht pr tu
zbatuar:

 6KNUXKHW QMs IMDOs Qs THQGsU Ws HWsV GsUUDVsV Vs ]H]s DSR QMs  VLSsUIDTHMH NX PXQG Ws
shkruhet).
2. Shkruhen fjal apo fraza, q vijn n mend rreth ksaj fjale apo teme t zgjedhur, pa gjykuar
rreth tyre.

 .XULGHWsYLMQsQsPHQGGKHVKNUXKHQOORKHWWsOLGKHQPHQMsUDWMHWUsQ
4. Shkrimi i ideve ndrpritet vetm kur mbaron koha e caktuar. Ndrkoh, nxnsit nuk duhet t
shqetsohen pr sforcime n shkrim apo shqiptim.
Komente. Prvoja e zbatimit t kllasterit ka treguar se kjo teknik mund t prdoret n fazn
HHYRNLPLWGKHWsUHHNWLPLWQsWsJMLWKDOsQGsWGKHPHoGRPRVKsQ[sQsVLVK)MDODRVHWHPDHJMHWXU
pr kllasterin duhet t zgjidhet e till, q i gjith grupi t ket mundsi t punoj pr t, si pr shembull:
trupi i njeriut, nj personazh, atdheu, profesionet etj.

VIII. Ndrtimi i korit dhe puna pr zhvillimin e talenteve


Qndrimi i nxnsve gjat t knduarit, duhet t prbj nj nga shqetsimet e para
t msuesit. Pozicioni m i prshtatshm gjat t knduarit, sht qndrimi n kmb dhe me
duar t lshuara posht. N klas mund t qndroj edhe ulur me duart t mbshtetura n
gjunj dhe trupin drejt. Koka dhe qafa mbahen lirshm, ndrsa gjoksi nxirret pak prpara, me
qllim q frymmarrja t bhet sa m e lirshme. Nuk lejohen shtrngimet n fytyr dhe lvizjet e gojs; ato duhet t jen t lirshme dhe elastike, pasi ngurtsimi i buzs dhe i gjuhs nuk
ndikon pr mir n cilsin e tingullit.
Prqendrimi te msuesi gjat drejtimit ose e thn n gjuhn e muziks dirigjimi.
Pr t realizuar kt, nj rol t rndsishm luan msuesi/ja, q mund t jet, njkohsisht
edhe drejtuesi i korit. Koristt (nxns) duhet t njohin dhe t kuptojn, domosdoshmrisht
do shenj t drejtuesit, q n kt mnyr t realizohet nj ekzekutim harmonik dhe artistik
i kngve.
Interpretim do t thot prqendrimi i solistit apo korit te dirigjenti/ja ose msuesi/ja
SsUOOLPLQHNsQJsVNULMLPLLLQGLYLGXDOLWHWLWWsQ[sQsVLWJMDWsWsNsQGXDULWRVHHN]HNXWLPLW
dhe prcjellja e emocioneve t kngs prmes zrit.
10

Shprehit korale. Zotrimi i shprehive vokale, kushtzon n nj mas t konsiderueshme tingllimin e mir koral. T knduarit bukur dhe n harmoni i nj grupi koral, varet
nga zbatimi i shprehive vokale (frymmarrja, intonizimi i tingujve, diksioni) prej do nxnsi.
Msuesi/ja prpiqet q synimi i t knduarit t jet uniteti tingllues prmes pjesmarrsve t
korit n klas.
Frymmarrja. Procesi i frymmarrjes prbhet prej dy momentesh kryesore: marrjes
dhe nxjerrjes s fryms, q duhet t jen aktiv dhe t organizuar. Nxnsit duhet t msohen
TsWsPDUULQIU\PsSDUDOOLPLWWsNsQJsVGKHWDNRQVXPRMQsPHQJDGDOsTHWsVLVKWHSDQ[LWLP
$IWsVLDSsUWs]RWsUXDUIU\PsPDUUMHQWRKHWGXNHEsUsPMDIWXVKWULPHSsUWsPEDMWXU]sULQSsU
nj koh sa m t gjat dhe pa e dobsuar intensitetin.
Dallohen dy tip frymmarrjesh:
1. Frymmarrje me kraharor, q siguron nj frymmarrje mjaft t plot.
2. Frymmarrje diafragmatike, q siguron nj frymmarrje m t thell.
N nj kng t shpejt, t gjall e t gzuar prdoret frymmarrja me kraharor, ndrsa n nj
kng t ngadalshme, t shtruar, t lidhur, melodioze ose prpara nj fraze t gjat do t merret
frym thell (diafragmatike).
Intonacioni. T kndosh me saktsi do t thot t nxjerrsh zrin me nj lehtsi t caktuar sipas diapazonit, dhe t kontrollosh e t bashkosh zrin me at t koristve t tjer, si n
rastin e kngs korale. Pr kt, rol t madh luan zhvillimi i veshit muzikor, i shijes muzikore,
t cilat i bjn t aft fmijt q t kontrollojn zrin n mnyr t vazhdueshme. Pr t reali]XDULQWRQDFLRQLQHVDNWsGXKHWWsYHQGRVHQQ[sQsVLWQsPsQ\UsWsWLOOsTsWsSsUWRMQsQJD
njri tjetri. Msuesi duhet t gjej tinguj primar t zrit, q nxnsit i kndojn me saktsi dhe
ti strvit t kndojn tinguj m t afrt me t, duke zgjeruar gradualisht diapazonin e tyre.
T knduarit e disa ushtrimeve t shkurtra t prbra prej dy tre tingujsh t akordit melodik,
apo si dhe t knduarit e melodis me goj t mbyllur ose me rrokje t hapura (la, la,), ndihmojn pr tu intonuar sakt, sepse n kto raste e gjith vmendja prqendrohet n kt gj.
Rndsi t madhe n intonacion ka edhe gjendja emocionale, qndrimi aktiv i tyre ndaj kngs
q msojn e kndojn dhe shkalla e interesimit t tyre. Intonimi i sakt i intervaleve, ndihmon
n zhvillimin e mtejshm t nj t knduari t sakt n kor.
Diksioni. N muzikn vokale nj diksion i mir sht po aq i domosdoshm, sa edhe
t intornuarit sakt. Msuesi/ja duhet t ket parasysh tu krkoj nxnsve t kndojn qart
e kuptueshm fjalt, n mnyr q dgjuesit ti kuptojn ato pa vshtirsi.
Faktort kryesor jan:
a) Shqiptimi i qart i tingujve muzikor e bashktinglloreve t fjalve
b) Theksimi i drejt i tyre.
a) Shqiptimi i sakt i tingujve sht i kushtzuar nga nj artikulim i drejt, domethn
nga nj lvizje e prshtatshme e buzve, gjuhs, nofulls s poshtme, me pjesmarrjen e t
cilave formohen zanoret dhe bashktinglloret. Lvizja e buzve varet nga karakteri i kngs
q do t kndohet. Kujtoni q rrokjet e nnvizuara kndohen but.
b) Shqiptimi i drejt, korrekt e letrar i fjalve t tekstit t kngve, duhet t jet n
qendr t vmendjes t msuesit/es. Duhet t vihen n dukje si rrokjet e theksuara, ashtu dhe
fjalt mbi t cilat bie theksi logjik.
11

Msuesit duhet t ken parasysh q n przgjedhjen e repertorit t kngve, t ket kng q


imponojn nj interpretim t mbl, t kndshm e pa sforcim. N kt mnyr do t sigurojn
zhvillimin harmonik t zrit, veshit dhe shijes muzikore t fmijve.
IX. Njsit msimore t tekstit sipas krkesave t programit msimor dhe plani tematik
i edukimit muzikor 1-5.
Teksti i edukimit muzikor prbhet nga 22 tema ose njsi msimore. do tem msimore
zhvillohet n nj numr t caktuar orsh msimore.
1. Kndimi ose K prbhet nga 19 or msimore, t cilat jan t shprndara prgjat gjith
planit tematik n mnyr t ndrthurur me linjat e tjera. Kshtu, n linjn e kndimit jan rreth
8 - 9 kng q duhet t msohen, t cilat kan nj shtrirje brenda oktavs. Secila nga kngt
msohet n 2 or dhe n disa raste n 3 or, kur sht e vshtir. Kngt jan t thjeshta dhe me
tematik t larmishme nga shoqria, familja, natyra, shkolla, popullore, patriotike etj.
Njohuri dhe aftsi kryesore: ritmi, intonacioni, frymmarrja, diksioni, interpretimi, kndimi solo dhe n grup,frymmarrja e rregullt, intonacioni i sakt, interpretimi me ndjenj i
kngve.
2. Bazat e arsimimit muzikor ose BAM sht linja ku nxnsit do t zhvillojn ndjenjn ritmike dhe melodike te kng ose pjes t ndryshme muzikore.
Njohuri dhe aftsi kryesore: ritmet e thjeshta 2/4, 3/4, 4/4, vetit e tingullit, timbri, krijimi i
modeleve t ndryshme n koht e thjeshta, dallimi dhe zbatimi i vetive t tingullit n shembuj
t ndryshm, prcaktimi i timbrit t zrave apo instrumenteve.
3. Luajtje me instrumente ose LI: nxnsit do t msojn t lidhin njohurit muzikore me
luajtjen n instrument. Gjat luajtjes me instrument, ata duhet t kuptojn dhe manipulojn
ritmet e thjeshta muzikore.
Njohuri dhe aftsi kryesore: veglat ritmike dhe ORF, luajtja e ritmeve t thjeshta, shoqrimi
me instrumente ritmike dhe ORF.
4. Dgjim muzikor ose DM: nxnsit do t vazhdojn t aftsohen pr t dgjuar muzik.
Njohuri dhe aftsi kryesore: cilsit e zrit, timbri, dgjimi me vmendje i fragmenteve ose
pjesve muzikore.
5. Shprehje dhe krijim muzikor ose SHKM
Njohuri dhe aftsi kryesore: karakteret muzikore (t dhimbshme, t gzuara, t qeta, marshe,
aftsia pr tu shprehur rreth nj muzike t caktuar, me fjal ose nprmjet arteve t tjera).
Fjalori
Fjalori sht sjell n tekstin e edukimit muzikor pr t ndihmuar nxnsit n kuptimin e
termave t reja t panjohura m par pr ta.
Programi msimor i edukimit muzikor klasa e 1-5 ndrtohet sipas 5 linjave dhe kan nj
QXPsUWsFDNWXDURUsVKPsVLPRUHWsPLUDWXDUDQJD0$6+$WRMDQs

12

Cikli i ult nga klasa e par n t pestn zhvillohet sipas skems s mposhtme:
35 jav msimore x 1 or = 35 or
Kndimi
%D]DWHDUVLPLPLWPX]LNRU
Dgjimi muzikor
Luajtje n instrument
Shprehje dhe krijim muzikor
Or t lira

(K)
%$0 
(DM)
(LI)
(SHKM)

X. Ort e lira
Qllimi i orve t lira (deri n 15% e sasis totale t orve) sht krijimi i hapsirave t
nevojshme pr iniciativn dhe krijimtarin e shkolls dhe t msuesit, pr t prmbushur sa
m mir nevojat dhe interesat e nxnsve, n prputhje me objektivat e programit zyrtar t
PLUDWXDUQJD0$6+6DVLDHRUsYHWsOLUDVLSDVXGKs]LPLWWs0$6+sVKWsSsUSsUIRUFLPLQ
e lnd dhe 2/3 pr zbatimin e kurrikuls s lir.
6WDWXVLLW\UHsVKWsVDLGHW\UXHVKsPDTHGKHHNVLEsOVKWsLGHW\UXHVKsPVHSVHGXKHQ]KYLOOXDUGHULQsIXQGWsYLWLWVKNROORUVKWsHNVLEsOVHSVHVKSsUQGDUMDSsUJMDWsYLWLWGKHPEXVKMD
me material msimor sht ln n dor t msuesit, n bashkpunim edhe me msuesit e tjer
t shkolls.
Pr mbushjen e tyre me material msimor, mund t prdoren burime t ndryshme, por gjithmon t bhet kujdes t punohet pr arritjen e krkesave t programit.
3sUPEXVKMHQHNDVHWsQMsSMHVHWsRUsYHWsOLUDPXQGWsEDVKNsSXQRKHWHGKHPHPsVXHVLW
e lndve t tjera, duke hartuar paraprakisht nj plan t prbashkt disa orsh q shfrytzon
lidhjet konceptuale ndrlndore dhe aspektet kroskurrikulare. Shprndarja dhe shumllojshmria e veprimtarive, duke u gjetur vendin e duhur prgjat vitit msimor, sht nj element i
rndsishm i zbatimit me sukses t rubriks t orve t lira. Kujdes duhet br q ort e lira
t mos shprdorohen, duke i shfrytzuar pr qllime rutin t cilat nuk sjellin risi t reja n
kurrikuln shkollore.
Fazat pr realizimin e orve t lira n veprimtari t ndryshme artistike jan si m posht:
Faza I:
3ODQLNLPLLYHSULPWDULVsNXPsVXHVLWSsUFDNWRMQs
1. Objektivat e prgjithshm t ksaj veprimtarie.
Prmes ksaj veprimtarie, nxnsit do t zhvillojn:
x $IWsVLQsSsUWskrkuar n internet;
x $IWsVLQsSsUWsQMRKXUkarakteristikat HQMsJXUHGKHSHUVRQDOLWHWLWsVKTXDUEUHQGD
dhe jasht vendit.
x $IWsVLQsSsUt krijuarQMsHVHSRUWUHWJUDNsUHDOL]XDUQMsNsQGPHGRNXPHQWHKLVtorike etj.
2. Objektivat specike pr seciln lnd (far do t realizojn ata brenda nj ose m shum
orve pr kt veprimtari, n lndt e tyre).

13

3. Ndarja e detyrave.
Faza II: Rrugt pr zhvillimin e OL
x
x
x
x

Prcaktimi i burimeve pr zhvillimin e veprimtaris;


Prcaktimi i bazs materiale;
Prcaktimi i metodave msimore;
Prcaktimi i periudhs dhe orve q duhen pr kt veprimtari.

)D]D,,,=KYLOOLPLLYHSULPWDULYHGKHQDOL]LPL
x Knd me fakte dhe dokumente
x Koncert
x Ekspozit
Faza 4: Vlersimi i veprimtaris
1. Nxjerrja e problemeve dhe vshtirsive t hasura pr arritjen e objektivave t vendoVXUDQsOOLPWsYHSULPWDULVs
2. Vlersimi i nxnsve (q kan br krijimin m t mir, kndimin m t mir etj)

Objektivat e prgjithshme sipas niveleve


N fund t ors nxnsi sht i aft:
Linja 1: Kndimi. T kndoj vetm dhe n grup kng t kulturave t ndryshme, pr atdheun,
shkolln, natyrn, shoqrin, mjedisin etj.
Linja 2: Bazat e arsimit muzikor. T njihet me konceptet muzikore dhe t aftsohet pr t
prjetuar e pr t ekzekutuar pjes t ndryshme muzikore.
Linja 3: Luajtja n instrument. T luaj vetm dhe me t tjer, n instrumente t ndryshme
ORF.
Linja 4: Dgjim muzikor. T dgjoj muzik t ndryshme, duke e prshkruar dhe vlersuar
at.
Linja 5: Shprehje dhe krijim muzikor. T krijoj dhe t shpreh emocionet e veta nprmjet
arteve t tjera.
1

x
x
1
x
x
2

x
x
x
x

x
x
14

Niveli Baz
T zbatoj rregullat e frymmarrjes dhe teknikat e t knduarit.
T kndoj duke shqiptuar fjalt e kngs.
T respektoj ritmin
T transmetoj ide e dshira duke mbajtur nj qndrim n zgjedhjen e kngve q
plqen.
T dalloj ndryshimet ritmike apo melodike n kng a melodi t ndryshme.
T prshkruaj karakterin dhe tempin e nj pjese t thjesht muzikore.
T dalloj vetit e tingullit.
T prshkruaj vetit e tingullit n ndonj pjes muzikore (nina nana, kng pr fmij
etj.)
T shoqroj kng apo lojra t thjeshta ritmike.
T ekzekutoj ritmin, duke e shoqruar me duartrokitje, triangolo apo instrumente me

goditje.
x T dalloj konceptet muzikore, forma t ndryshme muzikore, grupimet e shprehit
vokale t zrave dhe grupimet e instrumenteve n muzikn e dgjuar.
x T prdor nj terminologji t thjesht muzikore.
x 7sLGHQWLNRMsQGU\VKLPHWGKHQJMDVKPsULWsHWHPDYHWsSsUGRUXUDQsPX]LNsGKHQs
artet e tjera.
x 7sLPSURYL]RMsYDUJMHDSRNULMLPHJXUDWLYHSsUPHVHPRFLRQHYHTsLMHSPX]LND
x T kombinoj lvizjet e trupit me muzikn.
2

x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
3

Niveli mesatar
T kndoj melodin dhe tekstin e kngs.
T zbatoj, rregullat e frymmarrjes, teknikat e t knduarit, ritmin, intonacionin.
T zhvilloj ndjenjn ritmike dhe melodike duke respektuar rregullat e t knduarit.
T transmetoj ide e dshira, duke mbajtur shpesh her nj qndrim aktiv n zgjedhjen
e kngve q plqen.
T dalloj do kng apo melodi n ritm dhe n intonacion.
T zbatoj vetit e tingullit.
T prshkruaj vetit e tingullit n nj pjes muzikore (nina nana etj).
T shoqroj kng apo lojra t thjeshta ritmike.
T kontrolloj gjat ekzekutimit ritmin dhe t ekzekutoj duke shoqruar me duartrokitje, triangolo dhe me instrumente me goditje.
T prshkruaj koncepte muzikore, forma t ndryshme muzikore, grupimet e shprehit vokale t zrave dhe grupimet e instrumenteve, n muzikn e dgjuar.
T prdor nj terminologji t thjesht muzikore.
T prdor ndryshimet dhe ngjashmrit e temave t prdorura n muzik dhe n arte
t tjera.
7sNULMRMsGXNHLPSURYL]XDUYDUJMHDSRNULMLPHJXUDWLYHSsUPHVHPRFLRQHYHTsL
jep muzika.
7sSsUMHWRMsGKHWHVKSUHKsPX]LNsQSsUPHVNULMLPHYHJXUDWLYHYDUJXWHWM
T kombinoj me harmoni lvizjet e trupit me muzikn.

Niveli i lart:
x T interpretoj me ndjenj e me emocion kngn.
x T zbatoj teknikat e t knduarit.
x T transmetoj ide e dshira duke mbajtur nj qndrim aktiv n zgjedhjen e kngve
q plqen.
x T kndoj dhe shoqroj duke krijuar kombinime me lvizje trupore.
x T zhvilloj do kng apo melodi, n ritm dhe n intonacion.
x T prshkruaj dhe t vlersoj karakterin e nj pjese t thjesht muzikore.
x T krijoj t gjitha vetit e tingullit.
x
x
x
x

x

T prshkruaj dhe shpjegoj vetit e tingullit n nj pjes muzikore.


T shoqroj do kng apo loj t thjesht ritmike.
T ekzekutoj duke shoqruar me duartrokitje, triangolo dhe instrumente me goditje.
T prshkruaj n mnyr t pavarur t gjitha konceptet muzikore, format e ndryshme
muzikore.
T dalloj dhe t prdor do ndryshim dhe ngjashmri t temave t prdorura n
muzik dhe n arte t tjera.
T prjetoj dhe shpreh muzikn prmes arteve t tjera.

x

T shpjegoj do ndjesi q i ngjall muzika, n raport me artet e tjera.

x

15

Rubrikat kryesore mbi t cilat zhvillohen temat msimore


1.Objektivat prcaktojn se far elementesh muzikore, shprehish dhe
qndrimesh duhet t arrij nxnsi n fund t do ore msimore. N disa raste jan
formuluar edhe objektivat social.
2. Mjetet msimore/didaktike synojn ta bjn konkrete orn msimore.
Msuesi i familjarizon me to duke i aftsuar ata n prdorimin e tyre. T till jan
Cd me materialet didaktike (kng, lojra muzikore, pjes t ndryshme pr dgjim,
shembuj t llojeve t tingujve ose t zhurmae. Gjithashtu, me vler jan edhe mjetet
rrethanore dhe si dhe ato me prdorim kolektiv:magnetofon, postera dhe veglat me
goditje (shkopinj, gur, lug, zilka) etj.
3.Metoda msimore teknikat dhe metodat e prdorura n kt manual jan:
breinstorming, klaster, diagrami i Venit (metoda q nxisin mendimin kritik), dhe
(metoda me n qendr nxnsin) puna n grup, loja n role.
4.Informacioni pr msuesin - kjo rubrik do t ndihmoj msuesin pr t
njohur koncepte dhe elemente t ndryshme muzikore, q ai nuk i ka ndeshur m par.
N kt manual jepet do infomacion sht przgjedhur me kujdes dhe sht shprehur
me nj gjuh t thjesht.
5.Rubrika Zhvillimi i msimit - thekson hapat dhe veprimtarit q mund t ndiqen
nga msuesi gjat msimit. Ksaj rubrike i kushtohet pjesa m e madhe e kohs
msimore (rreth 30-35).
6. Integrimi me lnd t tjera synon t bj integroj lndn e muziks me
lnd tjera. Nxnsit do t msojn t zbulojn lidhjet midis muziks dhe edukimit
JXUDWLYJMXKsVHGXNDWsVT\WHWDUHHGXNLPLW]LNGKHWsNXSWRMQsUsQGsVLQsHPX]LNsV
si burim knaqsie.

Pas dhnies s programit analitik t edukimit muzikor, bhet


shpjegimi i metodave t dhe teknikave t ndryshme, t shpjeguara n
mnyr m t zgjeruar.
16

7. Vlersimi synon t prcjell te nxnsit, rezultatet e puns s tij n


veprimtarit praktike, d.m.th. prmes t knduarit, t luajturit, etj. Vlersimi bhet n
at ka nxnsi ka prvetsuar. Gjat vlersimit nxnsit mund t nxiten t vlersojn
njri tjetrin.
Si mund t prdoret manuali?
Modeli i msimeve n kt libr sht zhvilluar n prputhje me nj sr
kriteresh q prdoren pr hartimin e manualeve t msuesit dhe n prputhje me
krkesat e programit t lnds.
do tem msimore sht ndrtuar sipas skems s msiprme dhe prmbledh t
gjith veprimtarin msimore q i duhet msuesit pr t prmbushur detyrat msimore.
Kto msime aftsojn dhe edukojn nxnsit pr kndimin, dgjimin, prjetimin,
krijimin dhe vlersimin e muziks.
Procedimet metodike t prdorura gjat zhvillimit t msimeve model, motivojn
nxnsit pr t qen krijues gjat ors. Teknikat dhe metodat e sugjeruara do ta ndihmonin
msuesit n arritjen e objektivave msimore.
Msuesit i duhet t demonstroj dhe t prdor gjat ors mjete msimore dhe
didaktike t cilat jan: Cd, foto ose postera, vegla me goditje ( lugt, shkopinjt, zilka,
gur etj).
E rndsishme sht q msuesit t krijojn nj mjedis msimi, i cili do t nxis
dhe do ti ndihmoj msuesit, pr t zbuluar dhe pr t zhvilluar aftsit dhe prirjet e
tyre muzikore. Msuesit duhet t organizojn veprimtari praktike sa t jet e mundur,
pasi shum aftsi t prcaktuara n program duhet t arrihen nprmjet tyre.
Zbatimi i modeleve t ndryshme ritmike apo melodike, dallimi i tingujve t
muziks dhe zhurmave t realitetit natyral, t instrumentit muzikor apo edhe objekteve
t tjera, jan pjes e msimeve q paraqiten n kt libr.
T gjith shembujt muzikor do t renditen n Cd sipas radhs s temave
msimore.Cd q shoqron kt libr prmban:
- kngt e prfshira n program;
- pjest e dgjimit muzikor;
- shembuj t ndryshm didaktik pr tema t ndryshme;
- kng pr fmij, popullore, t huaja etj.
Gjat manualit do t vini re disa simbole, prmbajtja e t cilave sht si vijon:

tregon prdorimin e Cd. Msuesi do ta vendos at sa her ta shikoj t



nevojshme. Nj ndihm t madhe manuali do ti jap msuesit edhe pr tekstet e
kngve, t cilat do t jen t plota dhe t shoqruara me vij melodike. Edhe n kt
rast msuesi do t shikoj shenjn dalluese .

 sugjeron se duhet t keni kujdes gjat procedurs q do t kryeni.

N manual ka edhe foto ose ilustrime t cilat ju ndihmojn pr t ndrtuar dhe
konkretizuar ort msimore.

17

T dashur koleg!
Modelet q ofrohen n kt manual, nuk jan as t detyrueshme dhe as t
mundshme pr tu zbatuar. Realiteti n klasn tnde, mund t t sugjeroj modele t
tjera msimi, pr tema t caktuara.
Me modelet q ofrojm, vetm synojm tJu nxisim dhe tJu bjm sa m
kreativ n punn tuaj n zbatimin e programit t edukimit muzikor.

AUTORT

18

Edukim
Muzikor 1

PRMBAJTJA
Tema : Kng t ndryshme. ........................................................................... 21
Tema 2: Loj muzikore Roza - rozina ....................................................... 23
Tema: Kng dhe pjes muzikore .................................................................. 25
Tema 4: Knga ndrra ................................................................................ 27
Tema: Veglat ritmike , mjetet trupore dhe me goditje.................................... 32
Tema : Loja muzikore Hapa dollapa ....................................................... 34
Tema : T shprehim emocionet tona .............................................................. 36
Tema: Kndojm e luajm Loja e shqiponjave .......................................... 37
Tema: Knga Tik-tak, nj- dy. .................................................................... 40
Tema: Ritmi .................................................................................................. 42
Tema: Knga Ja na erdhi Viti i Ri .............................................................. 44
Tema: Knga Qengji i vogl ....................................................................... 46
Tema: Knga: Moj bubrrec........................................................................ 49
Tema: T shprehsh dhe t vlersosh. ............................................................ 51
Tema: Kng Festa e Abetares ................................................................... 52
Tema: Kng Kng t ndryshme............................................................. 54
Tema: Pjes t thjeshta ................................................................................... 55
Tema: KngHimni Kombtar ................................................................... 56
Tema: Shprehje dhe vlersim ......................................................................... 59
Tema: Kng Pa shikoni duart tona ............................................................ 60
Tema: Muzika ose knga q m plqen. ........................................................ 62
Tema: Kngt m t bukura. .......................................................................... 63
Programi tematik klasa I ................................................................................ 65

20

MESIMI 1

Linja: Kndim
Tema : Kng t ndryshme.
Objektivat
N fund t ors s msimit nxnsi duhet t jet i aft t:
- rikujtoj disa nga kngt q di;
- shoqroj kngt, duke rrahur shuplakat dhe duke kryer lvizje t thjeshta trupore;
- shpreh mendime t thjeshta pr muzikn q ai plqen m shum.
Mjetet msimore - didaktike: magnetofon, Cd, postera, foto t ndryshme me
kngtar nga veprimtari t ndryshme pr fmij.
Veprimet muzikore: lvizje trupore, shoqrimi i kngs me shuplaka.
Metoda e prdorur: veprimtari njohse/emotive.
Informacion pr msuesin
Qndrimi gjat t knduarit
Qndrimi ose pozicioni i nxnsve gjat t knduarit prbn nj nga shtjet kryesore
pr t siguruar cilsi. Pozicioni m i prshtatshm sht t qndruarit n kmb, me
duar t lshuara posht. N praktikn e puns msimore, pr t shmangur lodhjen,
lejohet edhe pozicioni ndenjur me duar t lshuara lirshm mbi gjunj. Koka dhe trupi
mbahen drejt, qafa e lir, ndrsa gjoksi nxirret prpara me qllim q marrja dhe nxjerrja
e ajrit nga mushkrit t bhen sa m lirshm. Nuk lejohen shtrembrimet n fytyr
dhe lvizjet e gojs duhet t jen t lira. Ngurtsimi i buzve dhe i gjuhs ndikon
pr keq n cilsin e tingullit. Realizimi i krkesave t msiprme arrihet kryesisht
me prqendrimin e tendosjen e vullnetshme t nxnsve gjat kohs q ata kndojn.
Ky qndrim ndikon pozitivisht n gjendjen e prgjithshme t muskujve q sigurojn
tingullin e mir dhe cilsin gjat t knduarit.
Pozicioni i t knduarit
Puna me t knduarit ndrtohet mbi parimet e njohura
t pedagogjis vokale.P kt duhet q msuesi t njoh karakteristika t ndryshme t
zrit t fmijve. Gjat t knduarit duhet t edukohet nj tingllim i natyrshm, i leht
dhe i pastr, pa sforcim t pejzave zanore, duke shmangur sforcimin dhe mbingarkesn
21

e tingullit. Nj ndikim jo t mir ka spostimi i zrit nga


regjistri i gjoksit n regjistrin e lart, i cili shkakton z t
jerr, duke ndikuar n dobsimin dhe lodhjen e aparatit
zanor.
Diksioni
Diksioni sht shqiptimi i drejt i tekstit t kngs q
do t thot shqiptimi i qart i tingujve zanor n t gjitha
kombinimet e mundshme. Krkesat pr nj diksion t
Ulur
N kmb VDNWsGKHWsTDUWsOORMQsTsQsNODVsQHSDUsSDVLIsPLMsW
nuk zotrojn ende nj ligjrat t drejt. Diksioni sht
kusht pr t siguruar cilsi gjat t knduarit.
Rregullat e frymmarrjes gjat t knduarit
Frymmarrja sht nj nga krkesat e rndsishme pr t knduar me cilsi kngn.
Pa nj frymmarrje t edukuar mir zri humbet forcn e bukurin, dobsohet dhe
shuhet. Kjo do t ndikonte n copzimin e linjs melodike e t vargut poetik. Procesi i
frymmarrjes kryhet prmes marrjes dhe nxjerrjes s ajrit nga mushkrit. Frymmarrja
me mushkri sht e organizuar dhe aktive. Pika kye qndron n lidhjen reciproke
midis tipit t frymmarrjes dhe karakterit t kngs.
Si mund t marrim frym? Disa nga tipet e t marrurit frym:
- me pjesn e siprme t kraharorit
- me gjoks (i prdorshm pr fmijt e klasave 1-5)
- me diafragm.
- Frymmarrja e ngadalt ul cilsin e tingullit, fshin timbrin dhe dobson dinamikn
e tij.
- Nuk lejohet t marrsh frym me shpejtsi, duke ulur dhe ngritur shpatullat e
gjoksin.

Kujdes!
Fmijt nuk duhet t marrin frym shum thell, sepse dmtojn aparatin vokal,
zri merr nj ngjyres jo t bukur, dhe t knduarit vshtirsohet dhe bhet jo i
sakt.
Ndiqen kto rregulla:
 )U\PsPDUUMDGXKHWWsMHWsHRUJDQL]XDUPLUsGKHHNVXDU
 1sOOLPWsWsNsQGXDULWEsKHWIU\PsPDUUMD
- N asnj rast nuk lejohet frymmarrja n mes t fjals.
Zhvillimi i msimit
Ekspozohen foto nga veprimtari t ndryshme muzikore.
 )WRKHQQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKDVDMTsVKLNRMQsQsIRWRQJDQMsNRQFHUWLVKNROOsVL
qytetit ose t nj veprimtarie tjetr pr fmij.
- Krkojuni t thon, me fjalt e tyre, qndrimin q kan kngtart gjat kndimit(ulur,
drejt).
-

22

Krkojuni nxnsve t veojn, nga fotot, kngtarin n pozicionin e duhur.


Krkojuni fmijve t kndojn disa nga kngt e msuara n arsimin parashkollor.
Shoqrojini ata gjat kndimit t kngve.
Vendosni n magnetofon kngn q ata din m mir.
Nxitini fmijt t shoqrojn kngt me lvizje trupore ose me shuplaka.
Krkojuni t tregojn nse kan qen pjesmarrs n nj shfaqje muzikore.
Krkojuni t shprehin me fjal t thjeshta, prshtypjet nga kto veprimtari.
Prcaktoni karakteristikat e zrave t tyre.

Terma ky
Diksioni shqiptimi.
Vlersimi: msuesi bn vlersimin pr nxnsin me zrin m t bukur.

MESIMI 2
Linja: Kndim dhe lojra muzikore
Tema 2: Loj muzikore Roza - rozina
Objektivat
N fund t ors s msimit nxnsi duhet t jet i aft t:
- kndoj lojn muzikore duke luajtur n form rrethi;
- t demonstroj diksion t sakt t tekstit t kngs;
 UHHNWRMsQGMHQMsQULWPLNHQsSsUPMHWORMsVPX]LNRUH
23

kombinoj muzikn dhe tekstin me lvizjet trupore.

Mjetet msimore -didaktike: magnetofon, Cd, lapsa.


Veprimet muzikore: lvizje trupore, rrahja e shuplakave duke knduar.
Metoda e prdorur: veprimtari aplikuese demostruese, loj n role.
Informacion pr msuesin
Lojrat muzikore jan pjes e rndsishme e edukimit muzikor t fmijve n ciklin e
mesm t ult. Ato zhvillojn aftsin pr t knduar nj kng dhe njkohsisht pr
t luajtur lojn duke ndrthurur edhe elemente t tjera. Disa elemente q prbjn nj
loj muzikore, jan: vija melodike, teksti, dramatizimi apo loja n role, t gjitha kto
t shoqruara me emocione. Ashtu si dhe kngt ose nj pjes muzikore, edhe loja
muzikore prbhet nga ritmi, tingujt, karakteri. Kto do t zhvillohen dhe realizohen
nprmjet ksaj loje dhe lojrave t tjera q do t vijn m pas.
1sNsQJsQORMsOOLPLVKWPsVRKHWWHNVWLSDVWDMYLMDPHORGLNHHPsSDV]KYLOORKHWVL
nj loj, duke kombinuar lvizjet trupore dhe duke i ekzekutuar ato, n prputhje me
tekstin dhe melodin.

Roza rozina


N N N N

N N N
Ro - za, ro - zi - na

na sjell tr - nde - li - na

bashk' me zam - ba - kun


N
N N
N
N 
N

e - dhe lu - le

tje - ra

si - llu, si - llu

rrum - bu - llak

me nj

tuf' me

lu -

le.

I
Roza, rozina
na sjell trndelina
bashkme zambakun
edhe lule tjera.
Sillu, sillu rrumbullak
Me nj tuf me lule.
Zhvillimi i msimit
- Ju u keni krkuar paraprakisht nxnsve
t prmendin kngt-loj q ata din. Titujt e tyre i shkruani n drras t zez.
24

Msojuni melodin dhe tekstin e kngs nxnsve n mnyr t sakt.


Vendosini n form rrethi nxnsit gjat kndimit.
Krkojuni nxnsve t shoqrojn kngn-loj me duartrokitje n dy koh.
Ro za ro zi na, na sjell tr nde li na
2/4 1 11 1 1 1 1 1 1 1 1
1 1-2 1 -2
1- 2 1 - 2
1 -2
- Ndihmojini nxnsit gjat numrimit ritmik.
Nxitini nxnsit t shoqrojn kngn edhe me lvizje trupore.
- Nxitini ata t shprehin emocionet q ndiejn pas msimit t ksaj loje.
Terma ky
Numrim ritmik -numrim me goj ose me goditje (shuplaka, shkopinj).
Vlersimi: vlersoni nxnsit n grup. Veoni ata q ishin m aktiv n lojn muzikore.
Vlersimi n kt msim bhet pr interpretimin e lojs muzikore.

MESIMI 3

Linja: Dgjim muzikor


Tema: Kng dhe pjes muzikore
Objektivat
N fund t ors s msimit nxnsi duhet t jet i aft t:
- sjell shembuj t tingujve dhe zhurmave nga mjedisi;
- dalloj tingujt nga zhurmat;
- jet i aft t dgjoj pjes t ndryshme muzikore;
- dalloj karakterin e gzuar, nina nana, vallzues;
- demonstroj aftsi pr dgjim muzikor dhe prqendrim.
Mjetet msimore - didaktike: magnetofon, Cd.
Burimet: mund t shfrytzohen tinguj dhe zhurma nga mjedisi, Cd me kng pr
fmij (nina-nana apo vallzuese).
Metoda e prdorur: veprimtarit njohse dhe nxitse, diagrami i Venit.
Informacion pr msuesin
Vibracionet ose dridhjet jo t rregullta (t izoluara, sporadike) prodhojn zhurmn.
Zhurmat jan tingujt q ne dgjojm n rrug dhe q nuk jan aspak t kndshm
pr veshin ton. Ato kan nj frekuenc m t lart se pragu i dgjimit. Burimet q
lshojn zhurm jan makinat, aeroplani kur ngrihet etj.

25

Tingujt dhe zhurmat prodhohen nga vibracione (dridhje) t ndryshme. Vibracionet


(dridhjet) e rregullta (n koh t njjt) prodhojn tingull.
Tngulli sht val zanore, me frekuenc dhe gjatsi t caktuar. Burime q lshojn
tinguj: pikat e shiut, zri i njeriut, zilja e telefonit, zilka ose kmbora, sirena e alarmit
t makins s policis, ambulancs etj.

pikat e shiut

zilja e telefonit

zilka ose kmbora

zri i njeriut

Ssirena e alarmit, makina e policis


K sirena e alarmit e ambulancs

Karakteri i nj pjese muzikore sht nj muzik q ka karakter t gjall, t ndritur dhe


plot drit.
Nina-nana sht nj muzik e leht, e mbl, e ngadalt. Vendoset pjesa Ninanana e Franc Shubert, e cila sht nj pjes e qet dhe e mbl.
Karakteri vallzues sht nj muzik q t bn t vallzosh, p.sh., nj melodi
popullore e gzuar, nj vals etj.
Demonstrimi i qart i karakterit t nj knge apo pjese muzikore sht shum i
rndsishm, sepse nxnsit do t msohen ta dallojn karakterin e saj.
Dika mbi jetn e Shubertit: Shubert lindi n Vjen m 1797 dhe vdiq m 1828 n
qytetin e lindjes. Shubert ishte fmija i dymbdhjet nga t katrmbdhjet fmijt
q merrte msime mbi muzikn. Ai studioi shum mir formn muzikore dhe pr
pianoforte, duke u mbshtetur n tekstet e Shilerit, Gtes etj.
Zhvillimi i msimit
- Krkojuni nxnsve t sjellin shembuj t zhurmave dhe tingujve.
Pas sjelljes s shembujve, nxnsit mund t krahasojn tingujt dhe zhurmat duke gjetur
t prbashktat e tyre.
26

Krkojuni t imitojn tinguj nga natyra (zogun, ern etj).


Krkojuni t sjellin shembuj t zhurmave duke i imituar ato.
Nxitini nxnsit t kndojn kng djepi, nina nana, kng q din m mir.
Krkojuni nxnsve t sjellin shembuj t ndonj valleje me karakter vallzues,
duke i demonstruar lvizjet n klas.
- Krkojuni t thon, me fjalt e tyre, far karakteri kan pjest q ata dgjojn n
magnetofon (i gzuar, vallzues, i qet etj).
- Nxitini nxnsit q pr do pjes q dgjojn, t japin nj simbol (diellin pr
NDUDNWHULQHJs]XDU QMsJXUs YsOODLQGXNHIMHWXUSsUNDUDNWHULQHTHWs HWM
 .sUNRMXQLQ[sQsVYHWsDVLQSsUYHSULPWDULWsQGU\VKPHWs]KYLOOXDUDQsNRSVKW
komunitet ose q kan par n TV, duke respektuar mendimin e njri - tjetrit.
Terma ky
Tingull,
zhurm,
dridhje,
karakteri: i gzuar, nina-nana, vallzues.
Vlersimi: msuesi vlerson aftsin e nxnsit pr dallimin midis tingujve, zhurmave,
dhe karakterit t nj knge ose t nj pjese muzikore: e gzuar, nina-nana, vallzuese.
Detyr: u krkohet nxnsve t sjellin: a) shembuj t kngve ose melodive me
karakter t gzuar, nina-nana, vallzues, b)vizatim t br nga mbresat q u ka ln nj
melodi e dgjuar nga kto karaktere.

MESIMI 4
Linja: Kndim
Tema 4: Knga ndrra
Objektivat
N fund t dy orve t msimit nxnsi duhet t jet i aft t:
- shqiptoj sakt tekstin e kngs;
- kndoj n intonacion kngn;
- mbaj pozicionin e duhur gjat kndimit;
- shpreh emocionet e tij rreth kngs.
27

Mjetet msimore - didaktike: magnetofon, Cd, zilka, lapsa me ngjyra etj.,nse sht
e mundur postera me pozicionin e t knduarit.
Veprimet muzikore: lvizje trupore, rrahje me shuplaka.
Teksti: Jorgo Papingji
Muzika: Agim Rrza

ndrra

I
1MssQGsUUWsEXNXU 
un e shikoj.
Duket sikur nisem,
WsXWXURM 


II
'XDWsXWXURM
e t ngjitem lart n re.
E t bhem yll,
WsVKNsOTHMVLQMsGLHOO

Refreni
Por kur nis t udhtoj,
qiellit i afrohem.
Sapo diellin e takoj,
m del ndrra e zgjohem.
Un do ngjitem lart n re,
se e ndjej n zemr.
VDYMHQRUDVKNRMHH
ta shikoj n ndrr.
28

Zhvillimi i msimit
Diskutime:
 )WRKHQQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKDVDMTsVKLNRMQsQsIRWR

 .sUNRMXQLTsWsDVLQSsUTLHOOLQKsQsQ\MHWGKH
emocionet q provojn gjat soditjes, etj.
- Nxitini t tregojn nj ndrr t bukur q ata kan
par.
Veprimtaria e ors I
- Dgjoni regjistrimin e kngs n
magnetofon, dhe msoni tekstin e
melodin me fraza ose fjali.
- Nxitini nxnsit q t kndojn t gjith
dhe n pozicionin e duhur.
- Nxitini nxnsit q t kndojn kngn me dshir dhe ndjenj.
- Shoqroni kngn me zilka (nse keni).
Veprimtaria e ors II
- Rikujtoni me nxnsit fjalt e kngs dhe vijn melodike t saj.
- Rikujtoni s bashku rregullat e frymmarrjes dhe pozicionin e t
knduarit.
- Krkojuni ta kndojn kngn deri n fund, duke i motivuar ata q
knduan m mir.
- Nxitini nxnsit t shprehin ndjenjat e tyre rreth kngs, duke sjell
shembuj nga jeta e prditshme.
- Vendosini nxnsit t shprehin prmes vizatimit ndrrn e tyre m t
bukur.
Integrimi
(GXNLPLJXUDWLYYL]DWLPLSsUPHVQJM\UDYHGXNHVMHOOsERWsQHsQGUUDYH
t nxnsve.
Vlersimi: vlersoni nxnsin q demonstron kndimin e kngs bukur
dhe me ndjenj. Vini n dukje respektimin e ose jo t rregullave t
frymmarrjes si dhe pozicionin drejt gjat kndimit.

29

MESIMI 5

Linja: Bazat e arsimimit muzikor


Tema: Vetit e tingullit
Objektivat
N fund t ors s msimit nxnsi duhet t jet i aft t:
- prcaktoj tinguj t ndryshm nga mjedisi i klass;
- dalloj tingujt: i gjat - i shkurtr, i lart - i ult, i leht - i fort;
- gjej n kngt q di, vetit e tingullit: i gjat - i shkurtr, i leht - i fort, i lart - i
ult.
Mjetet msimore - didaktike: magnetofon, Cd.
Informacion pr msuesin
Vetit ose karakteristikat e tingullit jan:
1. Gjatsia- sht mbajtja gjat pa shkputje e tingullit t zrit apo instrumentit dhe
mbajtja shum shkurt e tingullit t zrit apo instrumentit.
Refreni i kngs Gjyshja dhe Petriti ka tinguj t shkurtr dhe t gjat. Pasi dgjohet
n magnetofon, veohen kta tinguj, duke i knduar ose i ligjruar. Nj paraqitje me
JUDNQJDPsVXHVLQsGsUUDVsGRWsEsQWHTsQ[sQsVLWWsNXSWRQLQPsPLUstingujt e
shkurtr e t gjat.
Dgjohet pjesa:
Ma - cja le t
la - het
E
E
E E
Q
Q
(tinguj t shkurtr) (tinguj t gjat)
pra - p do t tha - het
E
E
E E
Q
Q
(tinguj t shkurtr)
(tinguj t gjat)
Katr tingujt e par ma cja le- t jan t shkurtr, ndrsa la het jan t gjat.
2. Lartsia- sht tingllimi i lart apo i ult i zrit apo i instrumentit.

Dgjohet refreni i kngs Gabimi i Mirels. Msuesi dhe nxnsit, duke


knduar s bashku, gjejn tingujt e ult e t lart. N drras t zez msuesi bn nj
JUDNQsQJMLWMHGXNHYHQGRVXUIMDOsWPELJUDNSsUWsWUHJXDUODUWsVLQsHWLQJXOOLW
kudo tingulli m i lart
shkon
zi
bu
to
au
tingulli m i ult
30

*UDNXQPXQGWDQGsUWRQLPHMH shkrepseje ose shkopinj t vegjl.

3DVUHJMLVWULPLWJUDNWsUHIUHQLWPsVXHVLNsQGRQGXNHVKRTsUXDUNsQJsQPHVKNRS
sipas lartsis s tingujve si dhe shpjegon ngritjen e zrit deri te fjala kudo si nota m
HODUWs.sVKWXYD]KGRKHWGLVDKHUsSsUWsNVXDUPLUsWLQJXMWe lart ose t ult t
kngs.
3. Ngjyra- sht kndimi apo luajtja, leht ose fort i nj tingulli nprmjet zrit ose
instrumentit. Vendoset knga Nina - nana n magnetofon. Te kjo kng dalin qart
ndryshimet n ngjyrimin e kngs. Ndryshimet demonstrohen nprmjet dgjimit n
Cd dhe m pas kndimit nga vet nxnsit. Merrni mendimin e nxnsve se ku duhet
t kndojn leht apo fort. Kur t kndoni kngn, gjeni s bashku ato fraza ku tingujt
kndohen leht ose fort.
Bjuni pyetje nxnsve: Pse kjo kng nuk mund t kndohet fort?
4. Timbri- ndryshimi i zrit t shokve dhe shoqeve, ose i tingujve t instrumenteve.
Nxirrni n mes t klass nj nxns. I mbyllni syt atij dhe krkojini pas do zri t
gjej, emrin e shoqes apo shokut t klass.

Vendosen n magnetofon instrumente t ndryshme, si: piano, violina, zra t


ndryshm t shokve apo shoqeve etj.
Zhvillimi i msimit
- Vendosni n magnetofon shembujt e sugjeruar n informacion, duke ua konkretizuar
m s miri nxnsve dhe duke folur njkohsisht pr to. Kndoni s bashku
shembujt e dhn (refrenin).
- Krkojuni nxnsve ta paraqesin lartsin e tingujve q dgjojn, n kngn q ata
GLQsPsPLUsPHDQsWsQMsJUDNX$PXQGHQDWDWsYL]DWRMQsGUHMWODUWsVLQsH
WLQJXOOLWTsNsQGRMQsQsJUDN"
- Nxitini nxnsit q prmes timbrit,t dallojn zra t shokve dhe shoqeve, nga
mjedisi i klass.
Terma ky
Vetit e tingullit:
gjatsi,
lartsi,
ngjyr,
timbr.
Vlersimi: nxnsit vlersohen nse ata jan n gjendje t dallojn vetit e tingullit n
kng t ndryshme dhe dallimin e timbrit t zrave t shokve dhe shoqeve t klass.

31

MESIMI 6
Linja: Luajtje n instrument
Tema:Veglat ritmike , mjetet trupore dhe me goditje.
Objektivat
N fund t ors s msimit nxnsi duhet t jet i aft t:
- njoh mjetet trupore dhe instrumentet me goditje;
- kndoj dhe luaj n grup;
- shoqroj muzikn me ndonj nga kto instrumente;
- lidh veprimet muzikore me ngjarje nga jeta e prditshme.
Mjetet msimore-didaktike: instrumente me goditje (gurt, shkopinjt, rraketakja,
kmbort, poi, lugt, qypi), magnetofon, Cd, poster.
Veprimet muzikore: lvizje trupore, rrahja e shuplakave ose e kmbve duke knduar,
gur, zilka, etj.
Informacion pr msuesin
Mjetet trupore i gjejm t vendosura n trupin ton. Ato jan shuplakat (goditja e tyre),
JLVKWDW NsUFLWMDHW\UH VKNsOOLPD]sUL\Qs=DNRQLVKWQsNODVsSsUGRUHQGXDUWURNLWMD
PHVKXSODNDSsUVKRTsULPLQHORMsUDYHRVHNsQJsYHWsQGU\VKPH7sVKNsOO\HULWsVKWs
VKXPsLSsUKDSXUQsMHWsQHSsUGLWVKPHRVHQsSMHVsWsQGU\VKPHPX]LNRUH=sULsVKWs
instrumenti m i prsosur dhe laringu sht ai q luan rolin e instrumentit.

Trokitja e duarve
Duartrokitja

Krcitja e gishtave

Llojet e shkllimave

32

Instrumentet me goditje jan t shumllojshme. Ato jan gurt, shkopinjt, rraketakja,


kmbort, poi, lugt, qypi etj.

Poi

Gur

Lugt

Qypi

Kmbort

Knga-loj Roza -rozina tashm njihet si kng, ndaj luajtja me instrumentet


trupore apo me goditje mund t zhvillohet si m posht:
grupi I, kndon duke krijuar rrethin,
grupi II, mban ritmin duke rrahur shuplakat (ose shkopinjt).
Gjat kndimit,nxnsit do ta bjn hapin, duke ndjekur ritmin prmes rrahjes s
shuplakave ose t shkopinjve, gjithmon nn udhheqjen e msuesit. Rolet e grupeve
mund t ndrrohen vetm pasi ata t ken prvetsuar shum mir rolin e grupit t par
dmth t kndimit. (Grupi i par do t mbaj ritmin, pasi t jet aftsuar pr t knduar,
grupi i dyt do t ushtrohet t kndoj n rreth, pasi t jet aftsuar p t mbajtur ritmin.
Kur knga kndohet nga e gjith klasa duke e shoqruar me duartrokitje, drejtohet
pyetja:
Me sa goditje e shoqruam kngn? Nxnsit prgjigjen: me dy goditje. Msuesi e
ndan klasn n dy grupe pr t zhvilluar nj shembull ritmik. Gjat kohs q kndon
grupi i par, i prgjigjet grupi i dyt, duke goditur shuplakat.
 Gjat shembullit, bni kujdes n numrimin ritmik dhe kndimin.

Zhvillimi i msimit
- Ftojini nxnsit pr t zhvilluar lojn muzikore n dy grupe: njri n form rrethi
dhe tjetri q shoqron me shuplaka ose shkopinj.
- Udhhiqini nxnsit pr t zhvilluar bisedn muzikore, ku secili grup zhvillon
rolin e tij (si m lart).
- Secili grup mund t zgjedh instrumente t ndryshme me goditje, pr shoqrim
(lug, shkopinj, zilka etj.), duke i ndrruar ato me njri -tjetrin.
33

Krkojuni fmijve t zhvillojn shoqrimin ritmik duke rrahur shuplakat me


goditje t qarta.

Terma ky
Mjete trupore,
instrumente me goditje.
Vlersimi: nxnsit vlersohen pr shoqrimin e kngs-loj me mjete trupore dhe me
vegla me goditje.
MESIMI 7
Linja: Kndim dhe lojra muzikore
Tema : Loja muzikore Hapa dollapa
Objektivat
N fund t ors s msimit nxnsi duhet t jet i aft t:
- kndoj dhe luaj kngn sakt;
- shoqroj muzikn me lvizjet trupore;
- zhvilloj ndjenjn ritmike gjat lojs;
- prfshihet dhe t luaj n grup.
Mjetet msimore-didaktike: magnetofon, Cd, vegla me goditje, etj.
Veprimet muzikore: lvizje trupore, prplasjet e duarve duke knduar.
Metoda e prdorur: veprimtari njohse/nxitse, loj n role.
Informacion pr msuesin
Tempi sht shpejtsia q prshkojn notat n nj pjes muzikore. Nse do ti
referoheshim kngs Hapa dollapa, ajo kndohet n temp mesatar. Njohurit pr
tempin mund t jepen n myr spontane, duke krahasuar nj kng t shpejt me
nj t ngadalt. Kjo bn q nxnsit t kuptojn shum mir, pa qen nevoja pr t
pdorur termin temp.Kngt q do t msohen n kt nivel, jan pothuajse moderato
(shpejtsi mesatare).
Hapa dollapa

34

Muzika: Selim Ishmaku

I
Hapa dollapa,
kush shtfshehur mbrapa?
hopa, Albana
dil se t kapa.

II
Hapa dollapa
te pema fshehur ti je,
t pash, t pash,
dil, pra, Albana.

Refreni



*HQFL(UPLUDMD%HQL=DPLUD
T gjith i gjeta, mungon iljeta.



*HQFL(UPLUDMD%HQL=DPLUD
Ja dhe iljeta, t gjith i gjeta.
 Knga mund t shoqrohet me mjete trupore (shuplaka) ose instrumente me
goditje (shkopinj, zilka).
Loja mund t ideohet edhe nga vet nxnsit.
Zhvillimi i msimit
-

Dgjoni kngn n magnetofon dhe msojuani at nxnsve.


Ndajeni klasn n grupe, duke i udhzuar pr t zhvilluar lojn muzikore n role.
Krkojuni nxnsve t kndojn gzueshm kngn-loj .
Ndihmoni nxnsit pr t mbajtur ritmin prmes rrahjeve me shuplaka.
Nxitini nxnsit t imitojn bukur, individualisht ose si grup, duke e shoqruar
kngn me lvizje trupore.

Terma ky
Tempi
moderato.
35

Vlersimi: nxnsit vlersohen n grupe dhe individualisht pr nj zhvillim t bukur


dhe me ndjenj t lojs/kng, pr shoqrimin e muziks me lvizje trupore ose me
instrumente me goditje.

MESIMI 8
Linja: Shprehje dhe krijim muzikor
Tema :T shprehim emocionet tona
Objektivat
N fund t ors s msimit nxnsi duhet t jet i aft t:
- dgjoj muzik;
- shpreh me fjal t thjeshta emocionet pr muzikn q dgjon;
- shpreh emocionet nprmjet arteve t tjera si vizatimi,vallzimi, vjershat, lvizjet
trupore etj.
Mjetet msimore - didaktike: magnetofoni, Cd, lapsa me ngjyra, postera me peisazhe
etj.
Informacion pr msuesin
Edukimi i shijeve muzikore krkon q kjo or t zhvillohet me kujdes, sepse
IsPLMsWQLVLQWsPDUULQQMRKXULWsHSDUDPX]LNRUHGXNHOOXDUQJDQGMHVLWsYHWMDNH
t cilat jan t paqarta dhe jo t ndrgjegjshme. M pas n njohjen e nj knge,
WsQMsPHORGLHRVHSMHVHPX]LNRUH$WDOORMQsWsSsUMHWRMQsWDVKPsQsPsQ\UsWs
vetdijshme, muzikn q dgjojn, duke vlersuar at me fjal t thjeshta. Prmes
dgjimit t muziks, msuesi i orienton ata, duke u drejtuar pyetje t thjeshta, q
i nxisin pr tu shprehur m mir rreth saj. Gjithashtu, pr tiu prgjigjur muziks
dhe pr t shprehur prjetimin q ata provojn, prdorim artet e tjera si vizatimin,
vallzimin etj.

vendoset pjesa muzikore Nina nana

(Brams) n magnetofon, pr t ngacmuar


fantazin e fmijve, duke i ln ata t lir n prjetimin e muziks.
M pas drejtohet pyetja:
far ju sjell ndrmend ose far emocioni ju shkakton kjo melodi?
Kjo pyetje i bn nxnsit t bhen m t ndrgjegjshm pr pjesn dhe ta dgjojn
at me shum vmendje. Mendimet q ata shprehin, rreth pjess Nina-nana t
Bramsit, mund t shkruhen n drras.
36

Dgjimi me ndalesa
Msuesi bn tre ndalesa gjat dgjimit, duke prgatitur pr seciln ndales nga nj
pyetje t thjesht dhe diskuton me nxnsit:
A e keni dgjuar m par kt pjes?
Po/jo/ nj her.
Si sht melodia q po dgjoni: e shpejt apo e ngadalt?
Ajo sht e ngadalt.
far ndieni kur e dgjoni at: gzim, qetsi, frik?
Ndiej gzim/qetsi.
Dika pr jetn e Johan Brams. Ai lindi n Hamburg m 1833 dhe vdiq n Vjen m
1897. Rridhte nga nj familje muzikantsh dhe luante n orkestrat e vendit t tij si
pianist. Ishte mik i ngusht i muzikantit t madh Robert Shuman. Brams ka shkruar
veprat: Muzik vokale dhe instrumentale, Simfonia e par, e dyt dhe e tret,
Uvertura tragjike etj.
Vlersimi: nxnsit vlersohen pr mnyrn se si ata do t shprehin emocionet e tyre
nprmjet arteve t tjera.Veoni nxnsit q shprehen m bukur emocionalisht dhe
nxnsit t cilt demonstruan dgjim aktiv t pjess muzikore.

MESIMI 9
Linja: Kndim dhe lojra muzikore
Tema: Kndojm e luajm Loja e shqiponjave
Objektivat
N fund t ors s msimit nxnsi duhet t jet i aft t:
- kndoj duke luajtur kngn-loj n ritmin e duhur;
- zhvilloj lojn muzikore n role;
- luaj lojn muzikore duke kombinuar muzikn me lvizjen.
Mjetet msimore didaktike: magnetofoni, Cd, (shqiponj foto)vegla me goditje
shkopinj, zilka etj.
Veprimet muzikore: lvizje trupore, shoqrimi me vegla ritmike duke knduar.
Metoda e prdorur: veprimtari nxitse demonstruese.
37

Informacion pr msuesin
Knga -loj zbavit fmijt dhe i nxit ata pr tu aftsuar jo vetm n t knduar dhe
n kombinimin e lvizjeve trupore me muzikn, por edhe n zhvillimin e ndjenjs
ritmike. Fmijt aftsohen n interpretimin e kngs -loj, n shoqrimin e saj me
vegla me goditje, duke prplasur shuplakat dhe kombinimin e lvizjeve trupore me
muzikn, duke krcyer n ritme t thjeshta etj., gjithmon nn udhheqjen e msuesit.
Provoni t kndoni kngn -loj, t ndar n dy grupe. Recitativi sht pjes q nuk
kndohet, por ligjrohet. N kt rast ajo ligjrohet nga t gjith s bashku.
Loja e shqiponjave
Muzika: Zef oba

I
II
Gr. I - Ne jemi shqiponja.
T gjith, si shqiponjat,
*U,,5XPWLUXPWLUXPWLUXPOD
TsXWXURMQJMLWKPRQs
far doni ju shqiponja?
ne me gjokset tona,
Rum ti, rum ti, rum ti, rum la.
Atdheun do ta mbrojm.
Ne duam m t shpejtn,
Jemi tmir, jemi tsjellshm.
Rum ti rum ti rum ti rum la,
T gjith jemi shqiponja.
m t mirn dhe m trimen.
Rum ti rum ti rum ti rum la.
Cila sht me mira
Rum ti rum ti rum ti rum la.
me mira sht Albana (Altini, e me radh).
Rum ti rum ti rum ti rum la.
Recitativi
Ti je trime, ti puntore,
po shqiponj sht Albana!

38

Zhvillimi i msimit
Diskutime:
- dini ju pr shqiponjn?
- Ku jeton?
- Pse sht simboli i vendit ton?
 9HQGRVLQL Q[sQsVLW SsUEDOOs QMsULWMHWULW 1s OOLP NsQGRQ
grupi I, duke lvizur prpara dhe pastaj prgjigjet grupi II.

Veprimtaria e ors
- Diskutoni me nxnsit pr karakteristikat e shqiponjs: e madhe, e zez, krenare
etj.
- Krkojuni fmijve t tregojn, ose t recitojn dika pr shqiponjn.
- Msojuni tekstin dhe melodin e kngs.
- Vendosini prball t dy grupet duke i udhzuar rreth veprimeve muzikore q ata
do t kryejn.
- Krkojuni t respektojn lvizjet n grup (t gjith nxnsit duhet t jen dor pr
dore ose me duart krahqaf dhe t ecin n t njjtn koh duke knduar).
- Krkojuni t respektojn ritmin dhe karakterin e kngs.
- Ndihmojini fmijt t jen t sakt n shoqrimin e kngs/loj dhe n lvizjet
trupore.
Integrimi:
Edukimi qytetar: shpjegoni fjalt simbol i amurit, atdheu.
(GXNLPLJXUDWLYYL]DWLPLLVKTLSRQMsV
(GXNLP]LNOsYL]MHWUXSRUH
Terma ky
ritmet e thjeshta - 2/4, 3/4, 4/4.
recitativi
Vlersimi: nxnsit do t vlersohen pr interpretimin e lojs bukur dhe me ndjenj.

39

MESIMI 10
Linja: Kndim
Tema: Knga Tik-tak, nj- dy.
Objektivat
N fund t ors s msimit nxnsi duhet t jet i aft t:
- demonstroj ndjenjn ritmike n kngn e msuar;
- kndoj ritmikisht dhe sakt kngn;
- kndoj solo dhe n grup;
- shoqroj kngn me instrumentet me goditje ose shuplaka.
Mjetet msimore - didaktike: magnetofon, Cd, instrumente me goditje.
Veprime muzikore: lvizje trupore, prplasja e shuplakave ose instrumenteve, ecje
marsh duke knduar etj.
Metoda e prdorur: breinstorming.
Informacion pr msuesin
Ritm pa muzik ka, ndrsa muzik pa ritm NUK KA. Ritmi dhe tingujt jan ato
q prbjn at q quhet muzik. Ritmi ngacmon m gjallrisht veshin ton. At e
ndeshim n natyr, n jetn e prditshme, n mjedisin ku jetojm apo msojm. Ritmi
gjendet kudo n hapin ton, n rrahjet e zemrs, n tik - takun e ors, n fshirset e
xhamave t makinave etj.
5LWPLQ OORMPs WD QGLHMPs VDSR OLQGLP WH OsNXQGMHW H GMHSLW WHN H IROXUD HWM /RMD
muzikore ka brenda saj ritmin, e cila, duke i bashkngjitur gjallrin dhe gzimin e saj
bhet shum e dashur pr fmijt.
Refreni i ksaj knge sht nj shembull didaktik shum i mir pr t kuptuar ritmin.
Pyetje: Sa goditje ka knga?
Prgjigje: Nxnsit thon (dy) dhe rrahin dorn, duke ligjruar 1 -2.
Realizoni gjat kndimit me nxnsit karakterin e saj t gzueshm.

Tik tak
Teksti dhe muzika: Agron Xhunga

40


I
Refreni
Babi t lutem dua dhe un,
Tik tak, tik tak bjen ajo,
nj or t vogl ta var n mur.
dhe un zgjohem me gzim.
4soGRGLWKHUsWVKSHMWWsPs]JMRM 1MsG\QMsG\VKSHMWOORM
kur bie zilja un ta dgjoj.
gjimnastikn babi im.
Zhvillimi i msimit

Hapi i ushtarve

Diskutime
 )WRMLQLQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKDVDMTsVKLNRMQsQsIRWR
- Krkojuni t tregojn sa rrahje ka ora; si ecin ushtart.
Veprimtaria e ors I
- Silluni shembuj t ritmit nga tik-taku i ors, hapi i ushtarve dhe diskutoni me
nxnsit se sa goditje dgjojn ata.
- Krkojuni nxnsve q t ligjrojn 1 2, bashk me tik-takun e ors.
- Ligjroni shembuj me baz ritmike 2/4 ( ma ce, ma mi, ba bi, o ra, etj.).
- Filloni msimin e tekstit dhe melodin e kngs.
41

Prsriteni s bashku kngn disa her deri n prvetsimin e saj.


Ndihmojini nxnsit n mbajtjen e ritmit dhe pr nj intonacion t sakt.

Veprimtaria e ors II
- Rikujtojuni nxnsve fjalt e kngs dhe vijn melodike t saj. A e mbajn mend
ata kngn.
- Krkojuni t respektojn ritmin gjat kndimit t kngs, duke i ndihmuar nprmjet
dirizhimit me dor.
- Krkojuni ta kndojn kngn, duke zhvilluar veprime muzikore, si: prplasja e
shuplakave, ecje marsh, shoqrim me lvizje trupore etj.
- Nxitini t kndojn me ndjenj dhe emocion.
Terma ky
Ritmi
Integrimi
(GXNLPL]LNHFMHPDUVKOsYL]MHWUXSRUH
Vlersimi: zbatoni vlersimin paralel nxns nxns. Krkoni nga nxnsit q t
vlersojn shokt e tyre q dallohen pr mbajtjen sakt t ritmit dhe shoqrimit t
kngs me shuplaka ose vegla me goditje.

MESIMI 11
Linja: Bazat e arsiminit muzikor
Tema: Ritmi
Objektivat
N fund t ors s msimit nxnsi duhet t jet i aft t:
- gjej shembuj ritmik n klas dhe mjedise t tjera;
- krijoj modele t thjeshta ritmike;
- zhvilloj ndjenjn ritmike n kng t ndryshme;
- respektoj ritmin n kngt q kndon.
Mjetet msimore - didaktike: magnetofon, Cd, instrumente me goditje.
Burimet: pr kt or msimi msuesi mund t prdor objekte t ndryshme, si: or,
kmbana, fshirset e xhamave t makins, treni etj., ku, prmes goditjeve q dgjohen,
krijohen ritme t thjeshta si (2/4).
Informacion pr msuesin
42

Edukimi i ndjenjs ritmike t nxnsve krkon her pas here ushtrime dhe forma pune
t prshtatshme, me qllim q nxnsit t arrijn t dallojn rrahjet, d.m.th. numrimin
ritmik n nj kng ose shembull muzikor. Kshillohet grshetimi i shembujve
t ndryshm me elemente ritmike q shoqrojn ligjrimet dhe lojrat e ndryshme
IsPLQRUH=KYLOOLPLLGLVDPRGHOHYHWsWKMHVKWDULWPLNH GXNHUUDKXUVKXSODNDW
ose duke shkruar n drras numrat 1 2 t shoqruara me shigjetat posht dhe lart
duke ligjruar fjalt dy rrokshe: ma-mi, ba-bi, o-ra, etj., do t ndihmoj n kuptimin
e ndjenjs ritmike dhe numrimit t saj.
Shembull:

Bni pyetjet:
- Me sa goditje shoqrohen rrokjet?
- Prdorni shigjetat pr t treguar lvizjet e dorsposht dhe lart.
Zhvillimi i msimit
Diskutime
Msuesi u krkon nxnsve t sjellin shembuj t ndryshm nga mjedisi ose pr objektet
e mposhtme u krkon t thon sesi rrahin ato, duke zhvilluar kshtu nj numrim
ritmik.
- Zemra.
Tik-tak.
- Ora.
Tik-tak.
- Treni.
af uf.
- Fshirset.
Tak tak.
- Topi.
1 2 etj.
- Ndajeni klasn n dy grupe, me qllim q grupi i par t kndoj kngn Tik-tak,
nj -dy, dhe grupi i dyt t mbaj ritmin me shuplaka.
 =KYLOORQL PRGHOH ULWPLNH Ts WL SsUJMLJMHQ ULWPLW Ws NsQJsV GXNH OsYL]XU GRUsQ
posht dhe lart.
 1GLKPRMLQLQ[sQsVLWWsNULMRMQsSsUPHVJUDNsYHOsYL]MHWQJMLWsVHGKH]EULWsVHWs
kngs.
- Improvizoni disa modele ritmike me goditje n dy koh duke rrahur shuplakat

Rikujtoni duke shoqruar kngt/loj Roza rozina, Hapa dollapa me instrumente


me goditje ose shuplaka.
43

Integrimi
Abetare: shkrim- Ora bn tik-tak.
(GXNLPL]LNHFMHPDUVK
Vlersimi: Mund t krkoni q vlersimin ta bjn grupet pr njri -tjetrin.
Detyr shtpie: gjeni objekte shkollore q krijojn ritmin.

MESIMI 12
Linja: Kndim
Tema: Knga Ja na erdhi Viti i Ri
Objektivat
N fund t ors s msimit nxnsi duhet t jet i aft t:
- kndoj kngn me ndjenj;
- kndoj solo dhe n grup;
- listoj disa nga festat q ai ka prjetuar.
Mjetet msimore -didaktike: magnetofoni, Cd, foto me pemn e Vitit t Ri apo qytetit
t zbukuruar pr festn, lapsa me ngjyra, instrumente me goditje.
Veprimet muzikore: lvizje trupore, rrahja e shuplakave ose instrumentet me
goditje.
Metoda e prdorur: klaster.
Informacion pr msuesin
Evokimi (klaster)
Shkruhet n tabel fjala Viti i Ri, duke nxitur fmijt t shprehin mendimet rreth ksaj
feste:
- far ju sjell ndrmend festa e Vitit t Ri?
- Prse e festojm Vitin e Ri?
- Si e prisni ju festn e Vitit t Ri?

44

Ja na erdhi Viti i Ri
Muzika: Baki Kongoli

DD 


N
N A N N N
A A
Ja

na

er - dhi

Vi - ti

Ri

sa

jam

zu

ar

DD


D

N
N A N N A
A A

A N
Por - si

u - n

do

zbar- dhi

tej

pr -

mi

pres pr

ta

fes

tu

ar.

ma

le


DD


N
N
N
N
A A N
Ref:

Bo - ra

tej

fu - sha

e -

dhe

D D

D

N N A A ]
N ] N

Vi - ti

Ri

do

t na gjej

me

kng

me

va

I
Ja na erdhi Viti i Ri,
sa jam i gzuar,
porsi un do fmij,
pret pr ta festuar.

II
Bora zbardhi tej pr tej,
fusha edhe male.
Viti i Ri do t na gjej,
me kng e me valle.

III
E stolisa bredhin tim,
me lodra me yje,
era jasht le t fryj,
le t fryj ndr pyje.

IV
Plot dhurata prsri,
do t sjell pr mua,
babagjysh i Vitit t Ri
o sa fort t dua!

lle.

Zhvillimi i msimit
Diskutime
 )WRMLQLQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKDVDMTsVKLNRMQsQsIRWR
- Pyetini cila sht data q festohet Viti i Ri.
- Nxitini t tregojn pr prgatitjet e fests s Vitit t Ri n familjet e tyre dhe si
do t argtohen.
Veprimtaria e ors I
- Drejtojuni pyetje nxnsve rreth fests.
- Krkojuni nse din kng t tjera pr festn e Vitit t Ri.
 'sJMRQLNsQJsQQsPDJQHWRIRQGKHOORQLPsVLPLQHWHNVWLWGKHPHORGLVsVsVDM
45

Prsritni ato momente, q jan t pasakta n


intonacion dhe ritm.
Inkurajoni t kndojn, duke e shoqruar
kngn me lvizje trupore.

Veprimtaria e ors s II
- Rikujtoni me nxnsit kngn.
- Nxitini nxnsit t kndojn kngn me
ndjenj, solo dhe n grup.
Integrimi
(GXNLPLJXUDWLYYL]DWLPLLSHPsVVs9LWLWWs5L
Edukat qytetare: sillni shembuj (dhuratat q mund t bhen pr Vitin e Ri).
Vlersimi: vlersimi n kt or msimi bhet pr kndimin me ndjenj t kngs.
Realizoni vlersimin n grup ose individualisht.

MESIMI 13
Linja: Kndim
Tema: Knga Qengji i vogl
Objektivat
N fund t ors s msimit nxnsi duhet t jet i aft t:
- shoqroj me lvizje trupore kngn;
- kndoj vetm dhe n grup;
- kndoj me ndjenj kngn;
- shpreh emocionet pr kngn e msuar.
Mjetet msimore - didaktike: magnetofon, Cd, veglat me goditje, postera me qingja,
lapsa me ngjyra.
Veprimet muzikore: lvizje trupore, prplasja e shuplakave, instrumente me goditje.
Metoda e prdorur: klaster.
Qengji i vogl
Teksti dhe muzika: Zef Leka

46

I
Qingji i vogl pse mendushm?
Bee, bee, baa.
3VHPsHWDVKWXWULVKWXVKsP"
Bee, bee, baa.

II
Un i vetm u mrzita,
tring, tring, tring.

=LOHWPIWRMQsGKHPXWHJsU[KDW
tring, tring, tring.

III
Baba tash m ka premtue,
qingji im,
n kooperativ me tue,
qengji im.

IV
Do t jem baresh e fshatit,
Tring, tring, tring.
Do kullos gjith grxhet e shpatit,
tring, tring, tring.

Zhvillimi i msimit
Diskutime
- dini ju pr qengjin?
- far ngjyre ka qengji?
- Me far ushqehet qengji?
- Pse fmijt shpesh i krahasojm me qengjat e vegjl?
- A ndiheni mir nga ky krahasim?

Nxnsit mund t thon disa veprimet e qengjit.


47

Veprimtaria e ors I
- Njihini nxnsit me tekstin e kngs duke br koment pr strofat.
- Shpjegojuni fjalt e vshtira q fmijt nuk i kuptojn, si: grxhe, kooperativ.
- Kndojeni kngn bukur dhe leht.
- Punojeni n fraza kngn deri n prvetsimin e plot t saj.
- Punoni me kujdes astet q krijojn probleme intonacioni.
Veprimtaria e ors II
- Rikujtoni kngn s bashku.
- Krkojuni nxnsve nj shqiptim t tekstit dhe intonacion t sakt.
- Nxitini nxnsit ta interpretojn kngn, duke iu prshtatur tekstit t saj.
- Shoqrojeni kngn me instrumente t thjeshta: zilka, lug, etj.
- Krkojuni nxnsve t kndojn kngn me ndjenj dhe emocion.
Terma ky
Grxh pjes e ngritur,
Kooperativ.
Integrimi
(GXNLPLJXUDWLYYL]DWLPLLTHQJMDYHQsOsQGLQs
Vlersimi
Nxnsit vlersohen pr nj kndim t sakt dhe me ndjenj t kngs.Veoni nxnsit
q kndojn solo kngn, duke komentuar cilsit e t knduarit.

48

MESIMI 14
Linja: Kndim
Tema: Knga: Moj bubrrec
Objektivat
N prfundim t ktij msimi nxnsi duhet t jet i aft t:
- kndoj n intonacionin dhe ritm;
- gjej tingujt e gjat e t shkurtr n kng;
- kndoj me ndjenj kngn.
Mjetet msimore - didaktike: magnetofon, Cd, lapsa me ngjyra, instrumente me
goditje.
Veprimet muzikore: lvizje trupore, rrahja e shuplakave, shoqrimi me instrumenta
duke knduar.
Metoda e prdorur: breinstorming.
Informacion pr msuesin:
Kjo kng sht mjaft e prshtatshme pr t prjetuar dhe kuptuar tingujt e shkurtr me
nj goditje dhe tingujt e gjat me dy goditje.

Moj bubrrec
Teksti: Tek Gjyli
Muzika: Leonard Deda

49

I
Moj bubrrec, moj bubrrec
ti gjith ditn ec e ec.
Mblidh e mblidh e grumbullon
Pa m thuaj pse punon

II
Moj bubrrec po fryn murrla,
nj barr grur ma jep hua.
se ta jap porsa tvij vera
Pr nj barr tjap dy t tjera.

Zhvillimi i msimit
Diskutime:
 )WRMLQLQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKDVDMTsVKLNRMQsQs
foto.
- Nxitini t tregojn far din ata pr bubrrecin.
Veprimtaria e ors I
- Dgjojeni kngn dhe msojuni nxnsve tekstin dhe melodin e saj.
- Ndalojini fmijt te tingulli i gjat dhe i shkurtr (ti gjith ditn rri tuj e-ec).
- Prsritini tingujt e shkurtr dhe t gjat, duke rrahur shuplakat ose duke goditur
bankn pr t kuptuar m mir ata.
- Kujdesuni pr intonacionin, ritmin e diksionin gjat kndimit.
Veprimtaria e ors II
- Rikujtojuni nxnsve fjalt e kngs dhe vijn melodike t saj.
- Krkojuni atyre t gjejn tingullin e gjat - t shkurtr dhe ta paraqesin nprmjet
QMsJUDNXVKXPsWsWKMHVKWs
- Krkojuni t kndojn kngn deri n fund, duke veuar ato shkronja e rrokje q
kan msuar (B-C-E).
- Kndojeni kngn bashk me nxnsit, duke u krkuar t kndojn me ndjenj.
Integrimi:
Abetare: shkruhen shkronja, rrokje, ose fjali q kan msuar duke i gjetur n tekstin e
kngs.
(GXNLPLJXUDWLYYL]DWLPLLJUDNXWWsWLQJXMYH(t gjat t shkurtr, t lart t
ult), vizatim i buburrecit.
Terma ky
Tingulli i gjat - i shkurtr,
i lart - i ult.
Vlersimi: vlersimi bhet pr kndimin e kngs me ndjenj, n pozicionin e duhur,
si dhe pr nxnsit q dallojn tingujt e shkurtr dhe t gjat.
50

MESIMI 15
Linja: Shprehje dhe krijim muzikor
Tema:T shprehsh dhe t vlersosh.
Objektivat
N fund t ors s msimit nxnsi duhet t jet i aft t:
- demonstroj aftsi pr t dgjuar muzik me karakter vallzues ;
- krijoj lvizje t ndryshme t trupit, duke vallzuar;
- shpreh me fjal t thjeshta muzikn apo kngn q dgjon;
- vlersoj muzikn, kngn ose vallen, duke mbajtur qndrim pr at far
dgjon.
Mjetet msimore didaktike: magnetofoni, Cd, instrument me goditje, lapsa me
ngjyra.
Informacion pr msuesin
Ora e edukimit muzikor mundson aftsimin e nxnsve pr t riprodhuar at q
dgjojn, si edhe pr t krijuar n mnyra t ndryshme, ua mundson ora e edukimit
muzikor. do fmij shfaq prirje krijuese, ku ai shpreh botn e tij t brendshme, duke
jetuar fuqin krijuese t imagjinats s tij. Krijimtaria muzikore pasqyrohet te fmijt
prmes prodhimit t ritmeve t gjalla, ku fmijt n t njjtn koh kndojn (ritmi,
melodia, teksti), vallzojn (lvizjet e trupit q prkojn me ritmin dhe muzikn) dhe
shpesh edhe e interpretojn (dramatizojn), duke u dhn jet t gjitha elementeve
shprehse. Lnia e lir e tyre gjat krijimit t lvizjeve ose imitimit ka rndsi t
veant n kt or msimore, pr t mos ndrydhur imagjinatn. T krijuarit, m
shum se kudo, ktu duhet t jet nxits dhe frymzues. Lvizjet e fmijve do t
varen nga karakteri i muziks q dgjojn. Kshtu muzika me temp t shpejt do
ti nxis t bjn lvizje t gjalla, t bjn nj marsh, t bjn lvizje t njjta. N
vallet popullore lvizjet e fmijve jan
t lirshme. Nj dgjim i orientuar bn
q nxnsit t prjetojn sa m mir
muzikn.

Zhvillimi i msimit

 0sVXHVL H OORQ PsVLPLQ GXNH


vendosur muzik t ndryshme, si: kng,
muzik vallzuese, valle popullore etj. Ai
i ndihmon nxnsit ta prjetojn muzikn

Msuesi mund t vendos pjes q jan t gzuara dhe ritmike, sipas


mundsive.
51

dhe t shprehen me fjal t thjeshta rreth muziks q dgjojn. Me an t pyetjeve


msuesi fton nxnsit t diskutojn:
Pse ju plqen muzika?
A e dgjoni at me knaqsi?
A ju kujton ajo ndonj fest?
Veprimtaria e ors s msimit
- Ftojini nxnsit pr t dgjuar muzik t leht, vallzuese, popullore, kng pr
fmij, sipas dshirs.
- Nxitini t bjn lvizje t lira sipas muziks.
- Krkojuni t thon nga e dallojn nj muzik pr fmij nga ajo popullore. A sht
e vrtet se muzika popullore ka karakter vallzues?
- Krkojuni t kombinojn bukur lvizjet trupore sipas muziks.
- Ndihmojini t bjn lvizje t lira sipas ritmit.
- Krkojuni mendim se kush bri lvizjet m t bukura duke i stimuluar m t
mirt.
- Nxitini t shprehen lirshm dhe me fjal t thjeshta pr muzikn q dgjojn.
Integrimi
(GXNLPL]LNOsYL]MHWsVKSHMWDOsYL]MHWsJMDOOD
Vlersimi: nxnsit vlersohen pr lvizje t lira, t gjalla, t gzueshme dhe pr
mnyrn e shprehjes s prjetimit t vetdijshm t emocioneve q u shkakton muzika.

MESIMI 16
Linja: Kndim
Tema: Kng Festa e Abetares
Objektivat
N fund t ors s msimit nxnsi duhet t jet i aft t:
- kndoj sakt melodin e kngs;
- shoqroj kngn me shuplaka dhe instrumente me goditje;
- kndoj kngn me ndjenj dhe emocion.
Mjetet didaktike: magnetofon, Cd, foto t ndryshme me shkronja (nga abetarja),
instrumentet me goditje, lapsa me ngjyra etj.
Veprimet muzikore: lvizje trupore, instrumente me goditje.
Informacion pr msuesin
52

Kjo kng e bukur pr fmijt ka karakter t gzuar dhe t gjall. Duhet kujtuar se
fmijt kan prirje pr imitim, prandaj t knduarit e kngs nga ana e msuesit sht
nj model nga ku fmijt kan se t msojn. Gjithashtu, zhvillohet nj bised rreth
tekstit, ku nxnsit nxiten t tregojn far ata kan msuar nga abetarja dhe se si ata
jan n gjendje t shkruajn e t lexojn. Biseda rreth tekstit t kngs, n mnyr t
thjesht dhe t qart, do t sillte nj kndim t bukur dhe me ndjenj. Karakteri i gzuar
dhe i gjall i kngs e bn t mundur kt. Pasi knga msohet me t gjitha elementet
e saj, nxnsit duhet ta kndojn at me ndjenj, duke ndrthurur muzikn me lvizje
trupore, me ndjenj dhe emocion.
Festa e Abetares

Muzika: Bardhyl Dani

I
II
dIHVWNDNODVDMRQsDHJMHQLGRW" /LEULQHOH[LPLWQHVRWSROORMPs
Abetaren mbaruam sot.
abetaren sdo ta harrojm.

Refreni
Shkronj, shkronj,
HWHW
M n fund e mbaruam,
do shkronj mir drejt,
T gjith i msuam.

Zhvillimi i msimit
Diskutime:
 )WRKHQQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKDVDMTsVKRKLQQsIRWR
- Krkojuni t tregojn shkronjat q ata kan msuar.
53

Nxitini nxnsit t thon alfabetin (nse kan mbaruar Abetaren) ose t recitojn
ndonj vjersh t shkurtr.

Veprimtaria e ors I
- Nxitini nxnsit t thon se far kan msuar ata nga abetarja? A i din ata t
gjitha shkronjat e alfabetit?
- Krkojuni t lexojn tekstin e kngs duke i ndihmuar.
- Dgjoni me nxnsit, regjistrimin e kngs n magnetofon disa her.
- Msojuni sakt fjalt dhe melodin e kngs.
- Prsritini disa her kngn deri sa t msohet sakt ajo.
- Krkojuni vazhdimisht fmijve t kndojn, duke respektuar karakterin e
kngs.
Veprimtaria e ors II
- Rikujtoni tekstin dhe melodin e kngs.
- Kndojini disa her ato fraza q kan probleme me intonacionin.
- Nxitini, duke nxjerr para klass, nxnsit q kndojn m bukur.
- Krkojuni t thon sesi ndihen kur ata kndojn kt kng? Si ndiehen tani q
din t lexojn dhe t shkruajn?
- Krkojuni t sjellin shembuj t kngve me karakter t gzuar q ata din ose kan
msuar m par.
Integrimi
Abetare: shkrimi i shkronjave dhe i fjalve t ndryshme.
(GXNLPLJXUDWLYYL]DWLPLLVKNURQMDYHWsQGU\VKPHWsDOIDEHWLWQsPDGKsVLGKHIRUPD
t ndryshme. Ngjyrosja e tyre.
Vlersimi: nxnsit vlersohen pr kndimin me emocion t kngs.

MESIMI 17
Linja: Kndim
Tema: Kng Kng t ndryshme
Objektivat
N fund t ors nxnsi duhet t jet i aft t:
- kndoj bukur dhe sakt kngt e msuara;
- zbatoj rregullat e frymmarrjes, intonacionin, ritmin gjat kndimit;
- kndoj solo dhe n grup.
Mjetet msimore - didaktike: magnetofon, Cd, vegla me goditje.
Veprime muzikore: lvizje trupore.
54

Zhvillimi i msimit
Veprimtaria e ors
- Krkojuni nxnsve t mbajn qndrimin e duhur gjat t knduarit.
- Kontrollojini q t zbatojn drejt frymmarrjen gjat t knduarit.
- Dgjojini kngt n magnetofon dhe kndojini bashk me fmijt.
- Nxitini nxnsit t shoqrojn kngt me lvizje trupore.
- Nxitini nxnsit t kndojn kngt me ndjenj dhe emocion.
- Nxitini ata t shprehin emocionet e tyre pr do kng.
Integrimi
Gjuh shqipe - shkruajn ato q ndiejn pr kngn q plqejn m shum, (nj fjali)
ose lidhin kngn me ndonj vjersh q ata kan msuar n abetare.
Vlersimi: nxnsit vlersohen pr nj kndim t sakt, me ndjenj dhe n kor t
kngve.

MESIMI 18
Linja: Dgjim muzikor
Tema: Pjes t thjeshta
Objektivat
N fund t ktyre orve msimi nxnsi duhet t jet i aft t:
- riprodhoj tingujt, zhurmat apo zrat q dgjon;
- dalloj zrat e fmijve nga zrat e t rriturve (muzika vokale);
- dalloj zrat nga instrumentet (muzika instrumentale);
- dgjoj pjes pr piano, duke shprehur emocionet e tij prmes arteve t tjera.
Mjetet msimore didaktike: magnetofon, Cd.
Informacion pr msuesin
Muzika vokale sht ajo pjes muzikore ku vija melodike kndohet nga nj ose m
shum zra.

(Vendoset Cd me nj fragment nga muzika vokale, nj kor fmijsh ose t rriturish).


Muzika instrumentale sht ajo pjes muzikore ku vija melodike ekzekutohet nga nj
ose m shum instrumenta.

9HQGRVHWSMHVDLQVWUXPHQWDOH7UsQGDOLLYRJsOL7RQLQ+DUDSLW 
Tonin Harapi- U lind n Shkodr, m 9 qershor 1928. Prirjen pr muzik e
shfaqi q i vogl. Msimet e para i mori nga dom Mikel Koliqi dhe n mnyr
autodidakte. Punoi si muzikant pran katedrales s Shkodrs, si organist dhe
dirigjent i korit. N mosh t re u b i njohur me kngt e tij pr fmij. M
pas fama e tij si kompozitor u rrit shum me operetat Msimi i pyllit (1954)
55

dhe Djali guximtar (1956) t cilat patn shum sukses. Ato, t mbshtetura n
muzikn popullore, karakterizoheshin nga nj lirizm i pastr dhe plot ndjenj.
Kto veti t krijimtaris s tij i gjejm edhe n veprat e tjera. Pasi mbaroi studimet
e larta n konservatorin ajkovski n Mosk dhe m von n konservatorin e
Tirans, u emrua si pedagog pran Fakultetit t Muziks. N fushn e kngs pr
fmij mund t prmendim disa nga kngt e tij si: Nj fustan me lule, Nn e
dashur, Kng pr Nik Ndrekn etj. Tonin Harapi mbetet nj kompozitor lirik.
T till e bjn kngt dhe romancat, kantatat dhe rapsodia, kuarteti e deri opera
e tij. T gjitha veprat e tij mbajn vuln e nj kompozitori t shquar, plot gjallri,
origjinalitet dhe stil kombtar. Pr punn e tij krijuese ai mori titullin Profesor
si dhe Artist i Popullit. Ai vdiq m 30 korrik 1992, pas nj smundjeje t gjat.
Zhvillimi i msimit
- Krkojuni nxnsve t sjellin disa shembuj t tingujve nga mjedisi i tyre.
- Dgjoni zra t ndryshm dhe nxitini nxnsit t prcaktojn zrat q dgjojn
(zrat e fmijve, grave, burrave, etj).
- Pyetini fmijt nse njohin ndonj nga instrumentet muzikore. I shkruani emrat e
disa instrumenteve n drras.
- Dgjoni disa instrumente muzikore, duke orientuar nxnsit n prcaktim, sipas
timbrit emrin e tyre (p.sh. violina, piano, etj).
 'HPRQVWURQL PH IRWR LQVWUXPHQWLQ H SLDQRV GKH LWQL SsU SMHVsW H VDM WDVWLHUD
tastet t bardha e t zeza, pedalet, telat).
 'sJMRQLSMHVsQPX]LNRUH7UsQGDOLLYRJsO
 ,QNXUDMRQLQ[sQsVLWWsDVLQPHIMDOsVKXPsWsWKMHVKWDUUHWKDVDMTsQGMHMQsNXU
dgjojm kt pjes muzikore.
- Nxitini ata t vizatojn sipas asaj q ndiejn gjat dgjimit.
Terma ky
Pjes vokale,
pjes instrumentale,
pianoforte.
Vlersimi: nxnsit vlersohen pr dallimin e tingujve nga zhurmat, timbrit t zrit
nga instrumenti si edhe pr komentin q ata bjn rreth nj pjese muzikore.

MESIMI 19
Linja: Kndim
Tema: KngHimni Kombtar
Objektivat
N fund t ktyre orve msimi nxnsi duhet t jet i aft t:
- msoj tekstin dhe vijn melodike t saj;
56

kndoj kngn ritmikisht dhe n intonacion;


kndoj at me ndjenj dhe emocion;
shpreh emocionet e tij, kur e kndon kngn.

Mjetet msimore didaktike: PDJQHWRIRQ&GIRWRHDPXULWWRQsNRPEsWDUKDUWD


e Shqipris.
Metoda e prdorur: breinstorming
Informacion pr msuesin
dGRVKWHWSsUIDTsVRQYHWHQHWLMPHGLVDVLPEROHWsFLODWMDQsDPXULPHVLPEROLQ
HWLM+LPQL.RPEsWDUJMXKDHWM*MDWsQJULWMHVVsDPXULWQs9ORUsPs1sQWRU
1912 nga plaku i mom Ismail Qemali, u kndua kjo kng dhe q nga ajo dit ajo u
Es+LPQL\Qs.RPEsWDU+LPQLDPXULWXNULMXDQJD+LOs0RVLGKH$VGUHQLPs
Himni Kombtar kndohet n do ceremoni q zhvillohet pr t prfaqsuar vendin,
SVKQsVWDGLXPSsUSDUDOOLPLWWsQMsQGHVKMHMHQsQMsFHUHPRQL]\UWDUHVLHGKHoGR
OOLPMDYHQsVKNROODWWRQD+LPQL.RPEsWDUGXKHWWsNsQGRKHWJMLWKPRQsQsNsPEs
Himni Kombtar
Teksti: Asdreni

Muzika:Hil Mosi

57

I
5UHWKDPXULWWsSsUEDVKNXDU
me nj dshir e nj qllim.
T gjith atje duke u betuar,
t lidhim besn pr shptim.
Prej lufte ve ai largohet,
q sht lindur tradhtor,
kush sht burr nuk frikohet,
por vdes, por vdes si nj dshmor.

II
1sGRUsDUPsWGRWLPEDMPs
t mbrojm atdheun n do knd.
T drejtat tona ne si ndajm,
ktu armiqt skan vend.
Se zoti vet e tha me goj,
Q kombet shuhen prmbi dhe,
po Shqipria do t rroj
Pr t, pr t luftojm ne.

Zhvillimi i msimit

Flamuri yn kombtar

Shqipria

Mbasi vendosen kto foto, nxiten nxnsit t sjellin ato fjal q kan lidhje me dy fjalt
kye, duke i lidhur m pas ato me njra -tjetrn.
Fjal kye: amuri, Shqipria,me t cilat krijohet nj brainstorming, shkruhen n
drras t zez.

Veprimtaria e ors I
- Dgjoni n magnetofon kngn.
- Krkohuni nxnsve q gjat dgjimit t kngs t shkruajn ato fjal q dgjojn
nga teksti i kngs.
- Filloni t msoni s bashku kngn pa sforcime.
- Punoni me nxnsit ato fraza q kan probleme me intonacionin dhe ritmin, duke
demonstruar do fragment n magnetofon.
 1[LWLQLQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKWHNVWLWGKHPHORGLVsVsNsQJsV
Veprimtaria e ors II
- Rikujtoni me nxnsit tekstin dhe melodin e kngs.
58

- Krkohuni t ngrihen n kmb kur kndojn kngn.


- Krkojuni nxnsve t kndojn kngn me ndjenj.
 'LVNXWRQL PH Q[sQsVLW UUHWK WHNVWLW Ws NsQJsV GXNH X NsUNXDU Ws DVLQ SsU
atdheun.
 1[LWLQLDW\UHGDVKXULQsGKHUHVSHNWLQSsUDWGKHXQDPXULQ
- Nxitini ata t shprehin emocionet e tyre rreth kngs.
Terma ky
Himn Kombtar,
Ceremoni.
Integrimi
Gjuh: krkohuni nxnsve t thon ndonj vjersh t shkurtr pr Shqiprin ose
DPXULQ
(GXNLPJXUDWLYYL]DWLPLLDPXULWWRQsNRPEsWDU
Vlersimi: nxnsit vlersohen pr kndimin me ndjenj t kngs Himni
Kombtar.

MESIMI 20
Linja: Shprehje dhe krijim muzikor
Tema: Shprehje dhe vlersim
Objektivat
N fund t ksaj ore msimi nxnsi duhet t jet i aft t:
- kndoj kng pr fmij, t krahins, t huaja;
- interpretoj kng apo valle karakteristike shum t thjeshta;
- shpreh me fjal t thjeshta nj aktivitet n familje ose n qytet.
Mjetet msimore didaktike: magnetofon, Cd, foto nga veprimtari t ndryshme
artistike.
Metoda e prdorur: breinstorming
Informacion pr msuesin
Diskutimi apo nxitja pr t shprehur mendimet rreth nj veprimtarie n klas, n
familje, duke e shprehur at me mjete t arteve t tjera si: vizatimi, krcimi, etj.,
zhvillon te fmijt n mnyr t shkallzuar pavarsin e mendimeve t tyre.
Shembuj t ndryshm t veprimtarive n shkoll mund t bhen objekt diskutimi, ku
nxnsit prshkruajn, vlersojn situata dhe ngjarje t ndryshme, p.sh. veprimtarit
pr 28 29 Nntorin, Festn e Abetares, Festn e msuesit, Vitn e Ri, festat familjare:
dasm, ditlindje te nj shok i klass etj. Gjithashtu, kndimi apo vizatimi i mbresave
t lna nga kto festa do t plotsonin m mir qllimin e ksaj ore.
59

Zhvillimi i msimit
 Vendosni foto nga veprimtari t ndryshme t klass suaj, shkolls ose festash
familjare.
Diskutime
- Ftohen nxnsit t shikojn fotot nga festa ose veprimtari t ndryshme artistike apo
familjare.
 .sUNRKXQL Q[sQsVYH Ws DVLQ UUHWK YHSULPWDULYH Ws QGU\VKPH Ws RUJDQL]XDUD Qs
klas, n shkoll, n qytet, ose festa t ndryshme familjare.
- Nxitini ata t shprehin me fjalt e tyre atmosfern e krijuar n kto veprimtari: Si
jan ndier? far kan br? A kan knduar dhe vallzuar edhe ata?
Veprimtaria e ors
- Dgjoni n magnetofon kng t ndryshme pr fmij, popullore dhe t huaja.
- Nxitini nxnsit t shprehin emocionet q kan prjetuar gjat nj feste apo
veprimtarie duke i drejtuar edhe pyetje, si:
Pse ju plqeu kjo veprimtari ose fest?
Si ndieheni ju n nj fest me shokt?
A mund ta prshkruani nj fest edhe duke vizatuar pr at?
- Krijoni s bashku atmosfern e nj feste n klas.
- Stimuloni tregimin, vizatimin, kngtarin m t mir gjat ksaj ore.
- Nxitini t shprehin idet e tyre rreth organizimit t nj feste.
- Vlersoni s bashku nj nga veprimtarit m t bukura t zhvilluara n shkoll.
Integrimi
(GXNLPJXUDWLYYL]DWLPLLSHPsVVs9LWLWWs5LHWM
Vlersimi: nxnsit vlersohen pr mnyrn sesi ata shprehin mendimet e tyre rreth
nj feste ose veprimtarie.

MESIMI 21
Linja: Kndim
Tema: Kng Pa shikoni duart tona
Objektivat
N fund t ktyre orve msimi nxnsi duhet t jet i aft t:
- msoj tekstin dhe vijn melodike t kngs;
- shoqroj kngn me shuplaka dhe lvizje trupore;
- kndoj solo dhe n grup;
- kndoj me ndjenj dhe emocion.
60

Mjetet msimore didaktike: magnetofon, Cd, foto t fmijve duke ndihmuar t


tjert.
Veprimet muzikore: lvizje trupore, rrahje me shuplaka, instrumentet me goditje.
Pa shikoni duart tona

I
Pa shikoni duart tona,
VDWsYRJODMDQs

Presin bukur me grshr,
qepin me gjilpr.

Refreni
Duart tona puntore,
VKNUXDMQsEXNXUQsHWRUH KHUs

Zhvillimi i msimit
Diskutime
 )WRMLQLQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKSXQsYHTsDWDEsMQsQsVKWsSL
- Krkohuni t thon sa i ndihmojn duart n punt q bjn.
- Shkruajini n drras disa nga mendimet e tyre .
Veprimtaria e ors I
- Krkohuni nxnsve t tregojn se far jan n gjendje t bjn ata me duart e
tyre.
- Dgjoni n magnetofon kngn.
- Msoni s bashku tekstin dhe melodin e kngs pa sforcime.
- Punoni me ta, ato fraza q kan probleme me intonacionin dhe ritmin, duke ua
demonstruar at fragment n magnetofon.
61

 1[LWLQLQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKWHNVWLWGKHPHORGLVsVsVDMGXNHVKSUHKXUPHQGLPHW
e tyre me fjal t thjeshta.
Veprimtaria e ors II
- Rikujtoni me nxnsit tekstin dhe melodin e kngs.
- Kndojeni kngn t ndar n dy grupe duke stimuluar grupin m t mir.
- Shoqroni kngn me shuplaka dhe lvizje trupore, duke respektuar tempin e
kngs.
- Krkohuni nxnsve t kndojn kngn me ndjenj.
- Nxitini ata t shprehin emocionet e tyre rreth kngs nprmjet arteve t tjera.
Integrimi
Leximi: krkohuni nxnsve t tregojn pr pun t ndryshme q bjn n familje.
Msim pune: nxitini nxnsit t qndisin dika me ndihmn e prindrve.
Vlersimi: nxnsit vlersohen pr kndimin me ndjenj t kngs.

MESIMI 22
Linja: Shprehje dhe krijim muzikor
Tema: Muzika ose knga q m plqen.
Objektivat
N fund t ksaj ore msimi, nxnsi duhet t jet i aft t:
- kndoj kng t ndryshme pr fmij, popullore, t huaja (q din);
 GsJMRMsGKHDVsSsUPX]LNsQTsLSsOTHQPsVKXPs
- shpreh me fjal t thjeshta ose arte t tjera, pse i plqen kjo lloj muzike.
Mjete msimore didaktike: magnetofon, Cd, lapsa me ngjyra, foto t ndryshme.
Informacion pr msuesin
Kngt pr fmij kan tematik t larmishme: patriotike, edukative dhe natyra. Kshtu
msuesi mund t lidh bukur kngt patriotike me ngjarje t shnuara historike dhe
persona q lidhen me kto data. Gjithashtu, kngt pr fmij trajtojn tematik sociale
dhe morale. N to dalin n pah probleme t ndryshme, q lidhen me njohurit q
fmijt kan marr nprmjet edukimit qytetar. Teksti i nxit nxnsit pr tu shprehur
dhe vlersuar me fjalt e tyre kngn.
Kngt popullore, veanrisht ato me karakter lirik, ashtu si kngt pr fmij, jan
shum t dashura pr fmijt. T tilla jan kngt e dasms, ku fmijt kombinojn
shum bukur muzikn me lvizjet trupore.

62

Zhvillimi i msimit
Veprimtaria e ors
- Ftohen nxnsit t sjellin dhe dgjojn kng ose pjes t ndryshme muzikore
(kng popullore dasme, kng pr fmij, shqiptare ose t huaja).
 .sUNRKXQLQ[sQsVYHWsDVLQUUHWKPX]LNsVRVHNsQJsYHTsDWDSsOTHMQsPsVKXPs
(rreth preferencave t tyre).
- Krkohuni t thon disa karakteristika t kngs popullore.
- Nxitini nxnsit t shoqrojn kto kng me lvizje trupore ose me instrumente
me goditje (zilka, shkopinj).
- Inkurajoni nxnsit q kndojn apo krcejn bukur.
- Nxitini ata t japin mendimet e nxnsve rreth muziks q dgjojn ose krcejn
duke e shprehur at me fjal t thjeshta (m plqen kjo muzik se m bn t
vallzoj. m plqen kjo muzik, se m kujton gjyshen etj.).
- Nxisni ata nxns q nuk mund t shprehen me fjal, t shprehen nprmjet
vizatimit, vjershave, ose nj tregimi shum t shkurtr.
Integrimi
(GXNLPJXUDWLYYL]DWLPJMDWsGsJMLPLWWsPX]LNsV
Vlersimi: nxnsit vlersohen pr mnyrn e shprehjes s mendimeve t tyre
prmes fjals, vizatimit etj.

MESIMI 23
Linja: Kndim
Tema: Kngt m t bukura.
Objektivat
N fund t ktyre dy orve msimi nxnsi duhet t jet i aft t:
- sjell ide pr koncertin e vitit;
- shoqroj kngt me lvizje trupore dhe instrumente ritmike;
- kndoj solo dhe n grup;
- interpretoj bukur dhe me ndjenj kngt e msuara .
Mjetet msimore didaktike: magnetofon, Cd.
Metoda e prdorur: pun n grup
Zhvillimi i msimit
Diskutime
63

Ftoni nxnsit t diskutojn rreth kngve dhe kngve -loj t msuara gjat
vitit.
 .sUNRKXQLQ[sQsVYHWsDVLQUUHWKNsQJsYHTsDWDSsOTHMQsPsVKXPs
- Respektoni idet e njri tjetrit pr organizimin e koncertit.
- Prcaktoni radhn e veprimeve n koncert.
 =JMLGKQLVROLVWsWUHFLWXHVLWNsUFLPWDUsW
Veprimtaria e ors I
- Ridgjoni n magnetofon pjes muzikore, kng t ndryshme pr fmij, shqiptare
ose t huaja.
- Rikujtoni kngt e msuara gjat vitit.
- Rikujtoni kngt - loj.
- Kndojini ato.
Veprimtaria e ors II
- Prcaktoni kngt m t bukura dhe q kndohen m sakt.
- Prcaktoni poezit m t bukura t msuara gjat vitit.
- Prcaktoni muzikn vallzuese dhe krcimtart.
- Prcaktoni disa nga vizatimet m t bukura t krijuara gjat prjetimeve muzikore,
duke i vendosur n kndin e piktorit t vogl n klas.
=KYLOORQLSURYDGXNHQGLKPXDUQMsULWMHWULQ
- Nxitni idet dhe mendimet e nxnsve rreth mnyrs s organizimit t ktij
minikoncerti.
- Inkurajoni t gjith nxnsit t ndjehen ideator dhe krijues t koncertit.
 =KYLOORQLGLVDSURYDGHULQsNULMLPLQHSORWsWsDWPRVIHUsVVsNRQFHUWLW
Vlersimi: nxnsit vlersohen pr mnyrn si prgatisin dhe krijojn prmes ideve
t tyre t prbashkta nj minikoncert.

64

PROGRAMI TEMATIK KLASA


SA I
Or gjithsej: 35
35-jav X 1or/jav =

35 or

1- Kndim&
Lojra muzikore
2- Bazat e arsimit muzikor
3- Dgjim muzikor
4- Luajtje n instrument
5- Shprehje dhe krijim muzikor
6- Or n dispozicion

20 or
3 or
2 or
2 or
1 or
4 or
3or

65

66

Kndim loj
muzikore

DM

2.

3.

4.

5.

Linjat

Nr.

Ort
pr
linj

Punimi i
kngs

Knga ndrra

Kng
dhe pjes
muzikore

Loj muzikore
Roza-rozina

Kng t
ndryshme

Temat msimore

T interpretoj me
ndjenj e emocion
kngn

T kndoj kng
t ndryshme pr
atdheun, shkolln,
shoqrin, familjen,
ambientin etj.

T dgjoj duke prcaktuar karakterin e


kngve e pjesve
t ndryshme

T interpretoj nprmjet lojs


kng t ndryshme

T kndoj kng
t ndryshme pr
Atdheun, shkolln,
familjen, ambientin
etj.

Objektivi i prgjithshm i programit

T kndoj duke
krijuar lvizje t
ndryshme

T kndoj tekstin
dhe melodin e
kngs

Niveli mesatar

T kndoj
duke e shoqruar dhe me
lvizje trupore

T kndoj
duke respektuar rregullat e
t knduarit

T kndoj n
grup dhe duke
e shoqruar me
instrumente ORF
shkopinj, gur,
lug etj.

T kndoj tekstin
dhe melodin e
kngs

7sLGHQWLNRMs T dalloj karakkngt q


terin e pjesve q
dgjon
dgjon

T kndoj
duke luajtur
me lvizje t
thjeshta

T kndoj
kngn n intonacionin e
duhur

Niveli baz

T kndoj
duke interpretuar me ndjenj
e emocion
kngn

T kndoj
solo dhe n
grup

T prcaktoj
karakterin e
kngs dhe
t pjess q
dgjon

T interpretoj lojn
gjat kngs
me ndjenj e
emocion

T kndoj
solo dhe n
grup duke
interpretuar
me ndjenj e
mocion

Niveli i lart

2EMHNWLYDWVSHFLNsVLSDVQLYHOHYH

Organo, instrumente
me goditje, magnetofoni, libri i msuesit,
HWRUHSXQH

Magnetofoni, organo,
OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

Magnetofoni, postera,
organo,
OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

Magnetofoni, postera,
OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

Magnetofon, libri i
PsVXHVLWHWRUHSXQH
postera

Mjetet msimore
didaktike dhe literatura
ndihmse

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Vendi i zhvillimit t msimit

67

LI

Kndim
loj
muzikore

SHKM

Kndim
loj
muzikore

7.

8.

9.

10.

11. K

BAM

6.

T kndoj kng
t ndryshme
pr atdheun,
shkolln shoqrin, familjen,
ambientin
etj.

T interpretoj
nprmjet lojs
kng t ndryshme

Kndojm dhe luajm:


loja e shqiponjave

Knga: Tik-tak nj,


dy

T krijoj me
ndjenj e
emocion duke
dgjuar muzik

T interpretoj
nprmjet lojs
kng t ndryshme

T luaj duke
shoqruar kng
t thjeshta

T dalloj vetit
e tingullit

T shprehim emocionet tona

Loja muzikore: Hapa


dollapa

Veglat ritmike me
goditje dhe trupore

Vetit e tingullit

T kndoj tekstin dhe melodin


e kngs

Kabineti

T kndoj duke T interpretoj lojn Magnetofoni, postera,


krijuar lvizje t
gjat kngs me
OLEULLPsVXHVLWHWRUH
ndryshme
ndjenj e emocion
pune

T kndoj
duke luajtur
me lvizje t
thjeshta
T kndoj
duke respektuar rregullat
e t knduarit

Kabineti

Magnetofoni,
lapsa me ngjyra, libri i
PsVXHVLWHWRUHSXQH

T kndoj solo dhe Magnetofoni, organo, Kabineti


n grup
OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

T komentoj
krijimin e tij dhe t
shokve

T jap mendime
pr punn n
klas

Kabineti

T krijoj
nj piktur,
duke dgjuar
muzik

Magnetofon, instrumente ORF

Kabineti

Kabineti

T interpretoj lojn
me ndjenj

Magnetofoni, postera,
OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

T kndoj duke T interpretoj lojn Magnetofoni, postera,


OLEULLPsVXHVLWHWRUH
gjat kngs me
krijuar lvizje t
pune
ndryshme
ndjenj e emocion

T luaj solo dhe


n grup

T gjej shembuj t
ndryshm me vetit
e tingullit.

T kndoj
duke luajtur
me lvizje t
thjeshta

T luaj me
instrumentin
q i plqen

T identiT shpjegoj me
NRMsYHWLWsH fjal t thjeshta
tingullit
mbi vetit e
tingullit

68

BAM

12.

13.

14. K

13. BAM

11.

12. K

Ritmi

Punimi i kngs

Knga: Tik-tak nj,


dy

Knga: Ja na erdhi
viti i ri

Ritmi

Punimi i kngs

T prdor
ritmin me an t
goditjeve

T kndoj kng
t ndryshme
pr atdheun,
shkolln shoqrin, familjen,
ambientin etj.
T kndoj kng
t ndryshme
pr atdheun,
shkolln shoqrin, familjen,
ambientin
etj.
T interpretoj me ndjenj e
emocion kngn

T prdor
ritmin me an t
goditjeve

7sLGHQWLNRMs
ritmin me
goditje

T shoqroj
melodi e kng
me goditje

T krijoj ritme me
goditje

Organo, instrumente
me goditje, libri i
PsVXHVLWHWRUHSXQH

Kabineti

Kabineti
Organo, instrumente
me goditje, magnetofoni, libri i msuesit,
HWRUHSXQH
T kndoj n
grup dhe duke
e shoqruar me
instrumente ORF
shkopinj, gur,
lug etj.

T kndoj duke
interpretuar me
ndjenj e emocion
kngn

Kabineti

T kndoj solo dhe Magnetofoni, organo,


n grup
OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

T kndoj tekstin dhe melodin


e kngs

T kndoj
duke respektuar rregullat
e t knduarit

T kndoj
duke e shoqruar dhe
me lvizje
trupore

T kndoj solo dhe Magnetofoni, organo, Kabineti


n grup
OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

T kndoj tekstin dhe melodin


e kngs

Kabineti

Organo, instrumente Kabineti


me goditje, libri i
PsVXHVLWHWRUHSXQH

Organo, instrumente
me goditje, magnetofoni, libri i msuesit,
HWRUHSXQH

T kndoj
duke respektuar rregullat
e t knduarit

T kndoj duke
interpretuar me
ndjenj e emocion
kngn

T krijoj ritme me
goditje

T kndoj n
grup dhe duke
e shoqruar me
instrumente ORF
shkopinj, gur,
lug etj.

7sLGHQWLNRMs T shoqroj
melodi e kng
ritmin me
me goditje
goditje

T interpreT kndoj
toj me ndjenj e duke e shoemocion kngn qruar dhe
me lvizje
trupore

69

14.

15.

16.

17.

18.

10

Knga: Moj buburrec

Punimi i kngs

Knga: Qengji i
vogl

Punimi i kngs

Knga: Ja na erdhi
viti i ri

T kndoj kng
t ndryshme
pr atdheun,
shkolln shoqrin, familjen,
ambientin etj.

T interpretoj me ndjenj e
emocion kngn

T kndoj kng
t ndryshme
pr atdheun,
shkolln, shoqrin, familjen,
ambientin
etj.

T interpretoj me ndjenj e
emocion kngn

T kndoj kng
t ndryshme
pr atdheun,
shkolln shoqrin, familjen,
ambientin etj.

T kndoj solo dhe Magnetofoni, organo,


n grup
OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

T kndoj tekstin dhe melodin


e kngs
T kndoj
duke respektuar rregullat
e t knduarit

Kabineti

Kabineti
Organo, instrumente
me goditje, magnetofoni, libri i msuesit,
HWRUHSXQH
T kndoj duke
interpretuar me
ndjenj e emocion
kngn

Kabineti

T kndoj solo dhe Magnetofoni, organo,


n grup
OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

T kndoj n
grup dhe duke
e shoqruar me
instrumente ORF
shkopinj, gur,
lug etj.

T kndoj tekstin dhe melodin


e kngs

T kndoj
duke respektuar rregullat
e t knduarit

Kabineti

Kabineti

Organo, instrumente
me goditje, magnetofoni, libri i msuesit,
HWRUHSXQH

T kndoj duke
interpretuar me
ndjenj e emocion
kngn

T kndoj solo dhe Magnetofoni, organo,


n grup
OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

T kndoj
duke e shoqruar dhe
me lvizje
trupore

T kndoj n
grup dhe duke
e shoqruar me
instrumente ORF
shkopinj, gur,
lug etj.

T kndoj tekstin dhe melodin


e kngs

T kndoj
duke e shoqruar dhe
me lvizje
trupore

T kndoj
duke respektuar rregullat
e t knduarit

70

SHKM

19.

20.

21.

22.

23.

14

13

12

11

Kng t ndryshme

Punimi i kngs

Knga: Festa e
ABETARES

T shprehesh dhe t
vlersosh

Punimi i kngs

T kndoj kng
t ndryshme
pr atdheun,
shkolln, shoqrin, familjen,
ambientin
etj.

T interpretoj me ndjenj e
emocion kngn

T kndoj kng
t ndryshme
pr atdheun,
shkolln, shoqrin, familjen,
ambientin
etj.

T shpreh me
an t arteve
t tjera dhe me
fjal t thjeshta
muzikn q
dgjon

T interpretoj me ndjenj e
emocion kngn

T kndoj
duke respektuar rregullat
e t knduarit

T kndoj
duke e shoqruar dhe
me lvizje
trupore

Kabineti

Organo, instrumente
me goditje, magnetofoni, libri i msuesit,
HWRUHSXQH
T kndoj duke
interpretuar me
ndjenj e emocion
kngn

T kndoj solo dhe Magnetofoni, organo,


n grup
OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

T kndoj n
grup dhe duke
e shoqruar me
instrumente ORF
shkopinj, gur,
lug etj.
T kndoj tekstin dhe melodin
e kngs

Kabineti

Kabineti

T kndoj tekstin dhe melodin


e kngs

T kndoj
duke respektuar rregullat
e t knduarit

Kabineti

Magnetofoni, organo,
OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

Magnetofoni, organo,
OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

T vlersoj
muzikn q i plqen

7sDVsPH
fjal t thjeshta
pr muzikn q
dgjon

7sLGHQWLNRMs
muzikn q
dgjon

Kabineti

Organo, instrumente
me goditje, magnetofoni, libri i msuesit,
HWRUHSXQH

T kndoj solo dhe


n grup

T kndoj duke
interpretuar me
ndjenj e emocion
kngn

T kndoj n
grup dhe duke
e shoqruar me
instrumente ORF
shkopinj, gur,
lug etj.

T kndoj
duke e shoqruar dhe
me lvizje
trupore

71

DM

SHKM

24.

25.

26.

27.

28.

17

16

15

Punimi i kngs

Knga: Pa shikoni
duart tona

Shprehje dhe
vlersim

Knga: Himni i
Flamurit

Pjes t thjeshta

Kabineti

T kndoj duke
interpretuar me
ndjenj e emocion
kngn

T interpretoj me ndjenj e
emocion kngn

Organo, instrumente
me goditje, magnetofoni, libri i msuesit,
HWRUHSXQH

Kabineti

T kndoj solo dhe Magnetofoni, organo,


n grup
OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

T kndoj tekstin dhe melodin


e kngs

T kndoj
duke respektuar rregullat
e t knduarit

T kndoj kng
t ndryshme
pr atdheun,
shkolln, shoqrin, familjen,
ambientin
etj.
T kndoj n
grup dhe duke
e shoqruar me
instrumente ORF
shkopinj, gur,
lug etj.

Kabineti
Magnetofoni, organo,
OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

T komentoj
ngjarje t ndryshme
nga jeta artistike
e qendrs s tij t
banimit apo mjedisit
t shkolls.

7sDVsPHIMDOs
t thjeshta pr
jetn artistike
t mjedisit q e
rrethon

T dgjoj
kng t
ndryshme

T vlersoj me
fjal t thjeshta
jetn artistike n
mjedisin q e
rrethon

T kndoj
duke e shoqruar dhe
me lvizje
trupore

Kabineti

T kndoj solo dhe Magnetofoni, organo,


n grup
OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

T kndoj tekstin dhe melodin


e kngs

T kndoj
duke respektuar rregullat
e t knduarit

T kndoj kng
t ndryshme
pr atdheun,
shkolln shoqrin, familjen,
ambientin
etj.

Kabineti

7sDVsPHIMDOsWH
Instrumente me
thjeshta pr muzikn goditje, organo, libri i
q dgjon
PsVXHVLWHWRUHSXQH

7sLGHQWLNRMs T dalloj zrat


T prcaktoj
zrat nga
dhe instrumentet
zrat e njerzve
nga ato t instru- instrumentet
menteve
muzikor

72

SHKM

29.

30.

31.

32.

20

19

18

Zhvillimi veprimtaris

Kng m t bukura

Kngt m t bukura

Muzika apo knga q


m plqen

T kndoj
e vallzoj
kng e valle
t ndryshme
pr atdheun,
shkolln, shoqrin, familjen,
ambientin
etj.

T kndoj kng
t ndryshme
pr atdheun,
shkolln, shoqrin, familjen,
ambientin
etj.

T kndoj kng
t ndryshme
pr atdheun,
shkolln, shoqrin, familjen,
ambientin
etj.

T prcaktoj kngn
apo muzikn
q plqen m
shum

T interpretoj me
ndjenj e emocion
kngt apo vallet e
zgjedhura

T kndoj solo dhe


n grup

T kndoj tekstin dhe melodin


e kngs

T kndoj
duke respektuar rregullat
e t knduarit

T kndoj e
T kndoj e
vallzoj n vallzoj solo dhe
grup
n grup

T kndoj solo dhe


n grup

T kndoj tekstin dhe melodin


e kngs

T kndoj
duke respektuar rregullat
e t knduarit

T vlersoj kngn
apo muzikn q
preferojn t tjert

T kndoj apo
krcej muzikn
q plqen

T jap
mendim pr
muzikn q
plqen

Magnetofoni, organo,
instrumente ORF

Magnetofoni, organo,
OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

Magnetofoni, organo,
OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

Magnetofoni, organo,
OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Kabineti

73

LI

OL

33

34

35

18

Prsritje e kngve
t msuara

Luajm me instrumente ORF

T kndoj kng
t ndryshme
pr atdheun,
shkolln, shoqrin, familjen,
ambientin etj.

T interpretoj
me instrumente
ORF kng t
ndryshme
Magnetofoni, organo,
OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

Kabineti

T interpretoj m
ndjenj e emocion
kngt e msuara

T kndoj
sakt kngt
e msuara

T kndoj solo
dhe n grup

Kabineti

T kndoj T kndoj duke


T interpretoj
Magnetofoni, postera,
duke luajtur
krijuar ritme t
duke shoqruar me OLEULLPsVXHVLWHWRUH
instrumente t
ndryshme
instrumente ORF
pune
thjeshta ORF
kngn me ndjenj e
emocion

Edukim
Muzikor 2

Prmbajtja:

Tema: Kndojm s bashku ....................................................................... 76


Tema: Knga Fjalt magjike................................................................... 77
Tema: Loj muzikore ova nj letr mu n post .................................. 80
Tema: Vetit e tingullit dhe tempi .......................................................... 83
Tema: Dallimi i zrave ............................................................................... 86
Tema: Pjes me karakter t qet, t gzuar, t dhimbshm. ..................... 100
Tema: Tren o tren ................................................................................. 101
Tema: Un dhe kominoshet .................................................................. 109
Tema: Pjes pr instrumentet: lodr, fyell dhe ifteli .............................. 112
Tema: Knga Mjeshtri i vogl .............................................................. 113
Tema: Gjuha e kafshve ....................................................................... 115
Tema: Knga Bilbili dhe gjinkalla........................................................ 118
Programi analitik pr klasn e dyt .......................................................... 123

75

MESIMI 1

Linja: Kndim
Tema: Kndojm s bashku

Objektivat
N fund t ors s msimit nxnsi duhet t jet i aft t;
rikujtoj disa nga kngt e msuara n klasn e par;
zbatoj duke rikujtuar rregullat e frymmarrjes dhe pozicionin e t
knduarit;
shoqroj kngt me mjete trupore (shuplaka) dhe lvizje trupore;
shpreh emocionet rreth kngve q kndon;
Mjetet msimore didaktike: magnetofon, Cd, instrument (nse msuesi
shoqron me t), postera.
Veprimet muzikore: lvizje trupore dhe shoqrimi me mjete trupore (rrahja e
shuplakave).
Informacion pr msuesin
T kndosh, sht nj veprim q gjithkush mund ta bj, por t kndosh ashtu
si duhet bhet vetm kur di shum mir rregullat e t knduarit. Transmetimi i
ktyre rregullave sakt dhe zbatimi i tyre nga ana e nxnsve me korrektsi on
n nj t knduar t bukur dhe me ndjenj.
Le t rikujtojm disa rregulla t t knduarit t cilat n kt manual jan m t
zgjeruara.
Pr t knduar bukur dhe korrekt, duhet tu krkoni vazhdimisht nxnsve:
1. pozicionin e trupit (drejt dhe jo i prkulur ose i mbledhur);
2. kndim i leht (jo me t brtitura) dhe pa sforcime;
3. frymmarrje n mnyr t organizuar, (gjithmon me shenjn e msuesit)
duke eliminuar frymmarrjen me diafragm;
4. vokaliza pr ngrohjen e zrit. Goja duhet t mbahet e rrumbullakosur
gjat kndimit. Nga 6 deri 9 vje nxnsit e t njjtit seks ushtrohen
vetm n regjistrin e notave (si dhe sol). Vokalizat bhen me zanoren E
dhe A duke krkuar q ato gjat kndimit t kndohen jo t zbardhura
por ndrmjet dhe O;
76

5. diksion i qart, ku fjalt t jen t shqiptuara sakt.

Zhvillimi i msimit
- Demonstrojuni nxnsve disa nga rregullat e t knduarit.
- Krkojuni t kndojn kngt sipas ktyre rregullave.
- Krkojuni t kndojn kng solo ose n grup.
- Nxitini nxnsit t shoqrojn kngt me lvizje trupore ose shuplaka.
- Krkojuni t shprehin me fjal t thjeshta emocionet e tyre rreth kngve q
ata plqejn.
- Prcaktoni zrat e nxnsve gjat kohs q ata jan duke knduar dhe karakteristikat e tyre.
Terma ky
Vokaliza ushtrime q prdoren nga kngtart para kndimit, pr t ngrohur
zrin.
Vlersimi: Msuesi bn vlersimin pr nxnsin me zrin m t bukur.

MESIMI 2-3

Linja: Kndim
Tema: Knga Fjalt magjike

Objektivat
N fund t dy orve msimore nxnsi duhet t jet i aft t:
- shqiptoj sakt tekstin e kngs;
- kndoj me ndjenj kngn e msuar;
- respektoj rregullat e t knduarit;
- shoqroj kngn me lvizje trupore.
77

Mjetet msimore didaktike: magnetofon, Cd, postera t ndryshme n funksion t kngs, etj.
Veprimet muzikore: lvizje trupore, rrahje me shuplaka ose instrumente ritmike, zilka, etj.
Metoda e prdorur: brainstorming.
Informacion pr msuesin
Shkruhet n tabel fjala fjal magjike,GXNHLQ[LWXUQ[sQsVLWWsVMHOOLWWsDVLQ
dhe t shprehin mendimin tyre rreth nj sjelljeje t mir. Drejtojuni kto pyetje.

Kur nj person quhet i sjellshm?

A sht i bukur nj person q sillet keq?

Cilat jan fjalt magjike q t gjith fmijt duhet t prdorin?

D D D L
D
N ]
 N AL

N
N

Fjalt magjike

Sa
Fja -

u
lt

u ma -

di - ta
gji - ke

kur
n

sot gjith' di - tn
gju - hn ton'
t

m'su - sja
bu - kur

flet
flet.


D D D


N
N
AL
N N ]
Ti
Fja

pse
lt

u
ma

di - tesh
gji - ke

k
ta

t
ni

e
t'i

di gjith - kush nga ne


me - nj - her'.
the - mi

D D D L


D


N
]
N
]
AL
N N
Ref:

Kur
Kur

di - ka ngu
bj - m ga

fla - sim
tr - nda

roj - m,
bi - me,

ti
t

shpejt fa - le - nde
fa - lur
ti
kr

- ro
- ko.


DDD


N
] A N
A N
N A ]
Kur
Si

78

mir'
fil

e
i

bu - kur,
e - lur

t
na

gjith' na
rrin k'to

du - an shum'
fja - l n'buz.

D D D D G
N G 

N

N
N


T

lu - tem

fal,

fa

le

- nde

roj.

I
Sa u udita,
NXUVRWPsVXHVMDJMLWKGLWsQHW
fjalt magjike,
QsJMXKsQWRQWsEXNXUHW
Ti pse uditesh,
kt e di gjithkush nga ne,
fjalt magjike,
tani ti themi menjher.
Refreni
Kur dika ngurojm,
ti shpejt falndero,
kur bjm gabime,
t falur ti krko.
II
Sa u udita,
.XUVRWPsVXHVMDJMLWKGLWsQHW
Fjalt magjike, ... etj.
Refreni
Kur dika ngurojm, ....etj.
.XUDVLPPLUsHEXNXU
T gjithna duan shum,
6LWUsQGDOLoHOXU
Na rrinkto fjalt nbuz,
T lutem m fal, t falnderoj.
Zhvillimi i msimit
Diskutime
- )WRKHQQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKVMHOOMHVVsPLUsGKHYHSULPHYHDSRIMDOsYH
q ata duhet t thon ose kryejn, pr t qen fmij t sjellshm.
- Krkojuni atyre t thon disa nga fjalt e sjellshme q ata prdorin gjat
dits.
79

.sUNRMXQLTsWsDVLQUUHWKQGRQMsVMHOOMHMHWsPLUsTsDW\UHXNDPEHWXU
n kujtes, nga vetja ose shokt.

Veprimtari e ors s par


- Dgjoni kngn n magnetofon.
- Msoni tekstin e kngs dhe melodin e saj me fraza ose fjali.
- Kndoni s bashku me nxnsit kngn, duke ndihmuar ata gjat kndimit n intonim.
- 3sUVsULWHQLGLVDKHUsNsQJsQHPsVXDUQJDOOLPLQsIXQG
Veprimtaria e ors s dyt
- Rikujtoni tekstin dhe vijn melodike t kngs s bashku me nxnsit.
- Krkojuni nxnsve t rrin drejt gjat t knduarit.
- Krkojuni nxnsve q t kndojn kngn me ndjenj.
- Nxitini nxnsit t shoqrojn kngn me shuplaka ose instrumente
ritmike.
- Nxitini nxnsit t shprehin emocionet dhe mendimet e tyre rreth
kngs, duke prdorur nj terminologji t thjesht.
Integrimi
Edukata qytetare sjellja e mir n familje dhe klas.
Vlersimi: Vlersohen nxnsit pr nj kndim t sakt, t bukur dhe me
ndjenj, pa sforcime dhe t intonuar.

MESIMI 4

Linja: Kndim dhe lojra muzikore


Tema: Loj muzikore ova nj letr mu n post

Objektivat
N fund t ors s msimit nxnsi duhet t jet i aft t:
- kndoj prmes lojs muzikore;
- kombinoj sakt muzikn, tekstin me lvizjet trupore;
- LQWHUSUHWRMsORMsQPX]LNRUHVLSDVQMsNRUHRJUDHWsFDNWXDU
- interpretoj lojn muzikore me ndjenj.

80

Mjetet msimore: magnetofon, Cd, etj.


Veprimet muzikore: OsYL]MHWUXSRUHVLSDVQMsNRUHRJUDHWsFDNWXDU
Informacion pr msuesin
Kngt loj edhe n kt vit msimor do jet pjes prbrse e edukimit
muzikor. Kngt loj do t jen ritmike, her t shpejta e her mesatare dhe
kan pr qllim q t zhvillojn krahas t knduarit, edhe aftsin pr t kombinuar ritmin, melodin dhe lvizjet trupore. Lnia e lir e tyre gjat krijimit t
lvizjeve ose imitimit ka rndsi t veant n kt or msimore, pr t mos
ndrydhur imagjinatn e tyre. T krijuarit, m shum se kudo, ktu duhet t jet
nxits dhe frymzues. Lvizjet e fmijve do t varen nga karakteri i muziks
q dgjojn. Kshtu muzika me temp t shpejt do ti nxis t bjn lvizje t
gjalla, nj marsh lvizje t njjta ose n vallet popullore dhe fminore lvizjet
jan t lirshme.
Nprmjet tingujve (rrokjeve) t gjat apo t shkurtr nxnsit rikujtojn edhe
gjatsin e tingujve.
.MRNsQJsORMsPXQGWs]KYLOORKHWVLSDVNsVDMNRUHRJUDHTsQHXRIURMPs
1sOOLPNsQJDOORKHWPH5RQD5RQDSHSHURQDTsHNsQGRMQsWsJMLWKsVs
bashku. M pas nxnsit vendosen n form rrethi, t ulur ose n kmb dhe nj
nxns (solist) kndon duke ardhur rreth e qark. Kjo gj prsritet disa her nga
nxns t ndryshm, q e kndojn kngn, duke u rrotulluar rrethit t krijuar.

81

Loj muzikore: ova nj letr mu n post


Recitativi

Recitativi
Aj baj komisar,
nia, mia kompania,
se meraku tiki taku,
aj baj buf.
Rona rona peperuna,
bjer shi n arat tona,
t na rritet bereqeti,
le t haj gjithmileti.
82

Me melodi
ova nj letr mu n post.
tuj shku rrugs mhumbi,
erdhi shoqja mbrapa meje,
dhe n xhep ma vuri.
Angalupi la, la, la, la
Angalupi la, la, la, la.

Zhvillimi i msimit
- Kujtojuni nxnsve rregullat e lojs/kng.
- msojini sakt melodin e kngs dhe kndojeni disa her s bashku.
- ndajeni klasn n dy grupe, ku secili grup/rreth kndon kngn.
- krkojuni nxnsve q gjat kndimit t shoqrojn kngn me shuplaka.
- ndihmojini nxnsit gjat ndrrimit t roleve.
- nxitini t shprehin emocionet e tyre pr lojn/kng q zhvilluan.
Terma ky
.RUHRJUDDNRPELQLPLLOsYL]MHYHWUXSRUHQsEDOHWVLSDVVNHPDYHWsFDNWXara.
Vlersimi: Vlersohen nxnsit n grup. Veohet solisti q kndoi dhe interpretoi kngn/loj sakt.

MESIMI 5

Linja: Bazat e arsimimit muzikor


Tema: Vetit e tingullit dhe tempi

Tingujt m t gjat m t shkurtr; m t lart, muzika m e shpejt m e


ngadalt
Objektivat
N fund t ors s msimit nxnsi duhet t jet i aft t:
- dalloj tingujt: m t gjat m t shkurtr; m t lart m t ult
- dalloj fragmente t pjesve muzikore me temp m t shpejt n t
ngadalt;
- demonstroj prmes kndimit karakteristikat e tingujve t msiprm;
- zbatoj karakteristikat e tingujve dhe tempin n kngt e msuara.
Mjetet msimore didaktike: magnetofon, Cd, etj.
Informacion pr msuesin
83

N klasn e par nxnsve u sht folur pr vetit e tingujve dhe karakteristikat


e tyre: gjatsia, lartsia dhe intensiteti, timbri si dhe pr tempin. Por n muzik
ne dgjojm edhe tinguj m t gjat m t shkurtr; m t lart m t ult
dhe dallojm fragmente t pjesve muzikore me temp m t shpejt m t
ngadalt. Pr t kuptuar edhe m mir kto karakteristika mundet q msuesi t
prdor edhe veglat ritmike si: shkopinjt apo zilkat.
Shembujt e mposhtm do tu ndihmonin pr t rikujtuar dhe konkretizuar m
qart temn msimore.
Shembulli 1

Dgjoni dhe kndoni me nxnsit kngn Festa e abetares. Nse ju do ta


SDUDTLVQLQPHJXUsGKHVLPEROHQsGsUUDVsQH]H]sGRWsLVKWHPsPLUsVHSVH
DWDGRWsULNXMWRQLQGKHNVRQLQPsPLUsYHWLWsHWLQJXMYH
Gjatsia e tingujve

Duke br analizn e ktij fragmenti me nxnsit ata do t kuptojn se t tingulli


m i gjat bie te fjala doot dhe tingulli m i shkurtr binte te fjalt kla sa .
Nse ata do t kuptojn shum mir gjatsin e tingujve, nxnsit do t ken m
t leht n klasat e tjera pr t kuptuar vlerat ritmike t notave.
Lartsia e tingujve
1sSRWsQMsMWsQNsQJsMXPXQGWsMHSQLSsUPHVQMsJUDNXHGKHODUWsVLQsHWLQgujve. Pr shembull:

84

Shembulli 2
Pr sa i prket tempit, shembulli q po japim u qartson nxnsve konceptin
mbi tempin m i shpejt dhe m i ngadalt.
Msuesi merr nj grup prej 5 6 vetash, t cilt vendosen njri pas tjetrit ku
n krye qndron msuesi. Ai godet n sup nxnsin q ka afr ngadal duke e
udhzuar q kjo goditje t pasohet te shoku i krahut me t njjtin ritm deri te i
fundit i cili prplas shuplakat. Msuesi do her q kryen kt goditje n supin
e nxnsit ndryshon ritmin nga ai m i ngadalti deri tek ai m i shpejti. Pra kjo
loj do t bj q nxnsit t kuptojn se si ndryshon tempi.

Gjithashtu, msuesi s bashku me nxnsit mund t zgjedhin nj kng dhe ta


kndojn at n shpejtsi t ndryshme. Knga shoqrohet me shuplaka pr t
kuptuar m mir se si ndryshon shpejtsia.

Dgjoni dhe kndoni kngt Pa shikoni duart tona dhe ndrra.


Zhvillimi i msimit
- Vendosini kngt e sugjeruara n magnetofon, duke i konkretizuar konceptet gjat shpjegimit.
- Kndoni s bashku shembujt dhe shpjegojini ato.
- Krkojuni nxnsve t demonstrojn at q ata kan kuptuar nga shpjegimi.
- Nxitini nxnsit t sjellin shembuj t vetive t tingujve dhe tempit, n
klas.
Vlersimi: Nxnsit vlersohen nse do t demonstrojn sakt vetit e tingullit
dhe tempet e msuara.
85

MESIMI 6

Linja: Dgjim muzikor


Tema: Dallimi i zrave

Objektivat
N fund t ors s msimit nxnsi duhet t jet i aft t:
- dalloj zrat e burrave, grave, fmijve gjat dgjimit;
- diskutoj me fjal t thjeshta mbi kto zra;
- dgjoj dhe komentoj kngt q dgjon.
Mjetet msimore didaktike: magnetofon, Cd, postera, etj.
Informacion pr msuesin
Edhe zri i njeriut sht quajtur instrument dhe sht instrumenti i par, me
t cilin njeriu ka shprehur gzimet dhe hidhrimet, prmes t knduarit. Ky inVWUXPHQWsVKWsLQGsUWXDUSLNsULVKWQsI\WLQWRQsNXG\Ms]DWsKROODTsTXKHQ
korda t cilat mundsojn nxjerrjen e zrit ton t trash ose t holl, t bukur
ose t shmtuar. Kordat vokale t burrave jan m t gjata se ato t grave, pr
shembull, zri i babait sht ndryshe nga ai i nns, d.m.th m i trash se zri
i nns (i holl). Pr kt arsye ata kndojn shpesh nota t ult,a por jo gjithmon. Duhet t kihet parasysh q jo t gjith zrat kan tingujt m t ult dhe
kan t njjtn shtrirje. Zrat e fmijve e humbasin timbrin e tyre fminor dhe
NXUSLTHQDWOORMQsWsQGDKHQVLSDV]sUDYH SsUNsWsosVKWMHIsPLMsWGRWsQMLKHQ
n vitet e ardhshme). Ndarja e zrave t fmijve n vite t ndryshe.
Nga mosha 4 deri 9 vje, zrat e fmijve jan zra krejt t bardh, dhe nuk
PXQGWsEsVKQGRQMsNODVLNLP
1JDPRVKDGHULYMHo]sULLIsPLMsYHOORQWsSLTHWQsPRVKsQGHUL
YMHo]sUDWQGU\VKRMQsGXNHLNODVLNXDUQs]sUDPHVKNXMVKGKH]sUDIHPUDVK
Zhvillimi i msimit

Vendosni pr dgjim fragmente kngsh t ndryshme: Bashk me fmijt


Luan Zhegu, Knga e gjyshes Vae Zela, Kng nga festivali i fmijve
zra fmijsh.
- Nxitini nxnsit t diskutojn rreth zrave q dgjuan nga kngt e msiprme.
- Krkojini t sjellin tituj kngsh t knduara nga kngtar burra, gra dhe
fmij.
86

Nxitini nxnsit t prshkruajn lartsin e tingujve q dgjojn prmes


JUDNXWQJM\UDYHHWM

Vlersimi: Nxnsit vlersohen pr prcaktimin e zrave t ndryshm dhe pr


interpretimin rreth ktyre zrave.

MESIMI 7-8

Linja: Kndim
Tema: Knga Pse ashtu e pse kshtu
Objektivat
N fund t dy orve msimore nxnsi duhet t jet i aft t:
- kndoj sakt dhe bukur kngn;
- shoqroj kngn me lvizje trupore;
- kndoj solo dhe n grup;
- interpretoj me ndjenj kngn.
Mjetet msimore didaktike: magnetofon, Cd, instrumente ritmike, zilka, etj.
Pse ashtu e pse kshtu
Alegro
Teksti: O. Grillo
Muzika: Xh. Ymeri

L
 L



N
N
N

g

Pse

a - shtu e

pse ksh - tu

pse

a - tje

pse

k - tu

L
L
G
D

L
L

D
P

N D
N AL
N AL
PG
N

DL
L

ORKESTRA

pse k - tu

e pse a - tje

pse,

pse,

pse

pse.


L L
L L
L
D

N D P N


N
N D L

Vaj

za

qet'

me

dhe

dy

pr

do

dje

mt

nuk m

- n


L
L
L
L
L
D

N



N
N
N D L
hi

gj

ta

py -

e - sin

87


L

N D D A N
N AL
N

DL PL

ORKESTRA

L
N N

P
D

N
AL

Sa

q mby - tem

krejt

djers

Pr

pse,

gjith - ka

pse,

du - an

pse,

pse.

di - n

- dhe

ble - tn



N

N
N
pr

th - rri - men

gji - th - si - n

pr

Sa - tur - nin



D

N
N N
KORI

pr

le - vre - kun dhe

ra - ke - tn

pr

dy

km - bt

pa - to - kut



D

N

N

N

SOLISTI

pr

mus - ta - qet

ma - o - kut

pr

ba - no - rt

Sa - tur - nit


L
D
N
N
N AL
DL
PL


KORI

pr

p - rra - llat

pa - ra

gju - mit

pse,

pse,

pse,

pse


D
PL
N N AL
]

N
L
DL
KORI

SOLISTI

dhe pr bi - shtin e maj - mu - nit dhe pr bi - shtin e maj - mu - nit

I
Pse ashtu e pse kshtu,
pse atje e pse ktu,
pse ktu e pse atje,
pse, pse, pse, pse.
Vajza ime dhe dy djemt,
nuk m ln hi t qet,
pr do gj ata m pyesin,
sa q mbytem krejt n djers
pse, pse, pse, pse?
Refreni
Pr gjithka duan t din,
pr thrrimet, gjithsin,
88

D.C.

pse,

pse,

pse,

pse.

pr Saturnin dhe pr bletn,


pr levrekun dhe raketn,
pr dy kmbt e patokut,
pr mustaqet e maokut,
pr banort e Saturnit,
II
Pse ashtu e pse kshtu,
pse atje e pse ktu,
pse ktu pse atje,
pse, pse, pse, pse.
Se i mblodha gjith pset,
pr Valbonn dhe dy djemt,
pr t gjitha q them un,
ata ndoshta si plqen.
Pse, pse, pse, pse?
Pr prrallat para gjumit,
pse, pse, pse, pse?
Dhe pr bishtin e majmunit,
dhe pr bishtin e majmunit.
Zhvillimi i msimit
Diskutime
- dini ju pr kafsht?
- Prshkruani disa ndodhi n familjen tuaj.
- Pse fmijt bjn shum pyetje prindrve?

89

Veprimtaria e ors s par


- Msojini tekstin dhe vijn melodike nxnsve me kujdes.
- Demonstrojini gjat kndimit tingujt m t shkurtr (pse, pse, pse, pse)
dhe m t gjat (t qet).
- Prsritini kto tinguj me z dhe me goditje (shuplaka ose mbi bang).
- Kujdesuni pr antonimin, ritmin, diksionin.
Veprimtaria e ors s dyt
- Rikujtoni kngn e msuar.
- Krkojuni ta kndojn at me ndjenj.
- Krkojuni nxnsve t prdorin lvizjet trupore gjat kndimit.
Vlersimi: Nxnsit do t vlersohen pr kndimin e sakt dhe me ndjenj t
kngs.

MESIMI 9

Linja: Shprehje dhe krijim muzikor


Tema: Prjetimi i emocioneve t muziks, nprmjet arteve t tjera
Objektivat
N fund t ors msimore nxnsi duhet t jet i aft t:
- Dgjoj muzik, duke e prjetuar at n mnyra t ndryshme;
- Shpreh emocionet e tij ndaj muziks, nprmjet arteve t tjera.
Mjetet msimore didaktike: magnetofon, Cd, lapsa me ngjyra, postera, etj.
Metoda e prdorur: ERR
Informacion pr msuesin
Kjo or e ndihmon msuesin pr t aftsuar nxnsit n prjetimin e muziks
dhe shprehjen e emocioneve q ata ndiejn pr t. Gjithashtu, sht detyra e
msuesit pr t edukuar tek ata shije t drejt ndaj muziks. Pr t shprehur
at ka ndien pr muzikn, format dhe mnyrat jan nga m t ndryshmet,
kshtu nse msuesi do t zhvilloj dshirn pr tu shprehur pr muzikn ato
jan: prmes vizatimit, fjals, krcimit etj. Nxitja q mund tu bsh fantazis
90

s nxnsve, arrihet prmes disa pyetjeve mjaft t thjeshta pr shembull: far


prfytyroni kur dgjoni nj muzik popullore? Si mund t shprehni at ka
ndien? Etj.
Zhvillimi i msimit
E
R
R

Brainstorming
Dgjim me ndalesa
Diskutime

10
25
10

Vendoset Cd me pjesn muzikore Pranvera nga 4 stin e A. Vivaldit. Ju


mund t drejtoni pyetjet: far emocionesh ju zgjohen nga kjo muzik? Mendimet e tyre shkruajini n drras dhe m pas komentojini ato.

Dgjimi me ndalesa
Msuesi bn ndalesa gjat dgjimit t ksaj pjese muzikore, duke zgjedhur pr
seciln ndales nga nj pyetje t thjesht pr diskutim.
Ndalesa 1 A e keni dgjuar m par kt pjes?
Prgjigja Po Jo 1 her
Ndalesa 2 Cila sht shpejtsia e muziks q ju po dgjoni e shpejt, mesatare apo e ngadalt?
Prgjigja Ajo sht e ngadalt
Ndalesa 3 far ndieni ju kur e dgjoni at: gzim, qetsi, frik apo
mallngjim?
Prgjigja ndiej gzim / qetsi
Integrimi
91

(GXNLPLJXUDWLYVKSUHKMDHHPRFLRQHYHQGDMPX]LNsVVs3UDQYHUsV
prmes ngjyrave.
Vlersimi: Nxnsit vlersohen pr gjuhn e prdorur n shprehjen e emocioneve, apo punt q mund t ken br prmes arteve t tjera.

MESIMI 11-12

Linja: Kndim
Tema: Kng Dua Shqiprin
Objektivat
N fund t dy orve msimore nxnsi duhet t jet i aft t:
- kndoj kngn sakt dhe n intonacion;
- respektoj ritmin e kngs;
- shpreh emocionet e tij ndaj kngs me fjal t thjeshta.
Mjetet msimore didaktike: magnetofon, Cd, postera etj.
Metoda e prdorur: brainstorming
Informacion pr msuesin
Knga sht zgjedhur q nxnsit t kuptojn m mir karakterin e gzuar. Msuesi mund t organizoj klasn n dy grupe dhe gjat kndimit njri grup mund
t kndoj duke rrahur shuplakat dhe tjetri mund t tund zilkat.
DUA M SHUM SHQIPRIN
Muzika: Shuaip Kripa

92

I
Une dua mamin,
e dua edhe babin,
motrn dhe msuesen,
lulet n lndin.
II
Por m shum se do gj,
un dua Shqiprin,
Shqiprin dhe lirin,
q na sjellin lumturin.
Zhvillimi i msimit
Diskutime
)WRMLQLQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKIRWRVTsMXNHQLYHQGRVXUQsGsUUDVsWs
zez.
- Shkruajini t gjitha mendimet e tyre rreth fotos.

93

Veprimtaria e ors s par


- Dgjojeni dhe msojuni tekstin dhe vijn melodike nxnsve me kujdes.
- 1[LWLQLQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKNsQJsVPHIMDOsWsWKMHVKWD
- Kujdesuni pr antonimin, ritmin, diksionin gjat prsritjes s kngs.
Veprimtaria e ors s dyt
- Rikujtoni kngn e msuar.
- Krkojuni ta kndojn at me ndjenj.
- Krkojuni nxnsve t kndojn kng t tjera pr atdheun.
- Nxitini t shprehin emocionet e tyre rreth kngs dhe vendit t tyre Shqipris. A sht melodia e kngs ashtu si vendi yn?
Integrimi
Lexim krkoni t thuhen disa vjersha pr atdheun.
(GXNLPJXUDWLYNsUNRMLQLQ[sQsVYHWsYL]DWRMQsYHQGLQHW\UH6KTLSsULn.
Vlersimi nxnsit vlersohen pr kndimin e kngs sakt, bukur dhe me
ndjenj.

MESIMI 13

Linja: Luajtje n instrument


Tema: Loj me instrumente ritmike dhe ORF
Objektivat
N fund t ors msimore nxnsi duhet t jet i aft t:
- njoh instrumentet ORF;
- shoqroj kngt e msuara me instrumente t ndryshme ORF;
- respektoj ritmin gjat luajtjes n instrument.
Mjetet msimore didaktike: instrumentet me goditje si: lodr, triangolo,
zilka, poi, shkopinj etj.
94

Informacion pr msuesin
Instrumentet ORF e kan marr emrin nga kompozitori gjerman dhe krijuesi i
instrumenteve ritmike me goditje Karl Orf. Instrumentet q ai ka krijuar jan
instrumente pr orkestra por edhe pr fmij.

Knga Dua Shqiprin mund tju shrbej pr t shoqruar kngn me instrumentet ORF (ritmike). Si mund t veprosh?
Krijon dy grupe ku secili grup do t ket n duar instrumentet prkatse: njri
triangolo dhe tjetri lug ose shkopinj.
Pasi t keni formuar grupet, s pari prsriteni kngn disa her, pastaj secili
grup shoqron kngn me ndihmn e msuesit. Pasi t dy grupet kan prsritur disa her t knduarin me shoqrim ata bashkohen duke formuar kshtu nj
orkestr t vogl. Msuesi duhet t kujdeset q nxnsit t mos luajn shum
fort, por gjithmon leht me instrumentet e tyre. Knga shoqrohet me dy rrahje
dhe pasi keni mbaruar kt procedur msuesi u bn t qart ose u krkon nxnsve t thon se me sa rrahje e shoqruan ata kngn.
Zhvillimi i msimit
- Ndajini nxnsit n grupe duke u shpjeguar se far ata duhet t bjn.
- 8GKsKLTLQLQ[sQsVLWHoGRJUXSQsOOLPYHoHYHoGKHSDVWDMVsEDVKNX
- Grupet zgjedhin instrumentet q dshirojn nga 4 instrumentet e prmendura m sipr.
- Krkojuni nxnsve gjat gjith kohs s shoqrimit, t mbajn sakt
ritmin.

95

Terma ky
Instrumentet ORF instrumente t cilat morn emrin nga krijuesi i tyre Karl
Orf.
Vlersimi Nxnsit vlersohen pr shoqrimin e sakt q i bjn kngs.

MESIMI 14-15

Linja: Kndim
Tema: Dy fabulat
Objektivat
N fund t dy orve msimore nxnsi duhet t jet i aft t:
- kndoj sakt kngn;
- shoqroj kngn me instrumente ORF;
- kndoj solo dhe n grup;
- interpretoj me emocion.
Mjetet msimore didaktike: magnetofon, Cd, postera t ndryshm, instrumentet ORF.
Dy fabulat
Teksti: Ferit Lamaj
Muzika: Gazmend Mullai

96

I
Nj kunadhe n ballkon,
N ballkon,
Sheh nj pul q alon,
Q alon,
Rrodhi buzt ksaj radhe,
Nuk loz vendit zonj e madhe,
E prt puln q ti shkoj n goj.
II
Kur nj pul se nga zbret,
Se nga zbret;
Fap kap puln gjith lezet,
Gjith lezet,
Jam tr ditn e pangrn,
T ha ty qenka e thn.
Do t pjek n drek,
St oj n diskotek.

III
Nj plakush, nj plakush hipopotam,
pyet zebrn n dyqan n dyqan,
a m thua shitsja mike,
n ka letr higjenike.
letr higjenike ska more xhaxha.
IV
I thot zebra t jap un t jap un,
kryesorja mbaron pun, mbaron
pun,
nuk t shkonte kot paraja,
m e mir sht zumparja.
me kt q t jap un mbaron pun.

Zhvillimi i tems
- IWRMLQLQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKIRWRYHTsMXNHQLYHQGRVXU
- 1[LWLQLDWDWsDVLQoIDUsGLQsUUHWKNsW\UHNDIVKsYH$NDQsDWDQGRQMs
prvoj nga kafsht?
- Shkruani disa nga opinionet e tyre n drras.
Veprimtaria e ors s par
- Dgjojeni kngn s bashku disa her.
- Filloni tu msoni nxnsve fjalt dhe vijn melodike t kngs, me
vargje.
- Kujdesuni pr intonacionin, ritmin dhe shqiptimin e sakt t fjalve t
kngs.
97

Prsritni ato momente q nuk jan t sakt.

Veprimtaria e ors s dyt


- Rikujtoni s bashku kngn e msuar.
- Kndojeni kngn n grupe si nj bised muzikore.
- Krkojuni nxnsve t kndojn kngn me ndjenj, duke imituar kafsht e pyllit.
- Krkojuni t sjellin kng t tjera q u kndohet kafshve.
Integrimi
(GXNLPJXUDWLYYL]DWLPLLNDIVKsYHTsSsUPHQGHQQsNsQJs
Vlersimi9OHUsVLPLEsKHWSsUNsQGLPLQGKHLQWHUSUHWLPLQHNsQJsVGKHJXUsV
s kafshve gjat biseds muzikore.

MESIMI 16

Linja: Bazat e arsimimit muzikor


Tema: Timbri
Objektivat
N fund t ors msimore nxnsi duhet t jet i aft t:
dalloj zrin e shokve dhe t t afrmve;
gjej sakt emrin e tingujve apo zhurmave t ndryshme q dgjon;
riprodhoj tinguj t objekteve t ndryshme.
Mjetet msimore didaktike: magnetofon, Cd, postera t ndryshm, objekte
t ndryshme etj.
Informacion pr msuesin
Timbri ose ngjyra sht dallimi ose prcaktimi q u bjm t gjitha tingujve t
objekteve apo njerzve. Ne mund t dallojm pa par, timbrin e nj zri nga nj
tjetr, t nj instrumenti nga nj tjetr, t nj tingulli natyror nga nj tjetr etj.
Trupi sht organi q prodhon zrin ose m sakt kordat vokale q ndodhen
n pjesn e fytit. do njeri e ka zrin t ndryshm nga tjetri dhe kjo bn q ne
98

ta dallojm at edhe me sy mbyllur (nj mnyr e cila mund t prdoret pr t


gjetur emrin e shokut t klass pa e par at). Por ne jemi n gjendje jo vetm
t dallojm zrin e njeriut por edhe t qenieve dhe objekteve t ndryshme pa i
par ato.
Nprmjet trupit ne mund t prodhojm tinguj t ndryshm.
p.sh., prplasja e thjesht e duarve do t jap nj tingull t zymt.
prplasja e pllmbve njra kundra tjetrs, ku pllmbt jan n form
gjysm t mbyllur, tingulli do t jet m i qart.
duke prplasur gishtat e nj dore me ato t dors tjetr tingulli do t jet
m i dobt.
Shembull 1. sht dallimi i tingujve nprmjet timbrit sht edhe mbyllja e
syve t nxnsit dhe pastaj lshimi ose trokitja mbi objekte t ndryshme si:
gotn, topin, hekurin, drrasn etj.
Shembulli 2. Jan zrat e prindrve ku ndryshimi i zrit t nns sht i dukshm me at t zrit t babait.
Msuesi i nxit me an t pyetjeve t japin shembuj t ndryshm rreth timbrit t
zrit.
N kt vit shkollor ata njihen m mir me timbrin, dallimin e zrave t ndryshm, ose t tingujve q lshojn objektet apo fenomenet e ndryshme natyrore.
Zhvillimi i msimit
Vendoseni Cdn n magnetofon ku keni shembuj t zrave ose goditjeve mbi objekte t ndryshme dhe tingullin q ato lshojn, duke e br kshtu m konkrete
orn e msimit dhe kuptimin e konceptit timbr. Ato jan topi, makina, treni,
aeroplani, lehja e qenit, mjaullima e maces, uji q rrjedh nga rubineti, zrat e
njerzve etj.

99

.sUNRMXQLQ[sQsVYHWsDVLQUUHWKIRWRYH
9HQGRVLQLQsPDJQHWRIRQVKHPEXMWHVXJMHUXDUQsLQIRUPDFLRQGKHLVQL
s bashku rreth tyre duke br komente.
Nxitni nxnsit t sjellin shembuj t tjer.
Vendosni nj nxns me sy t mbyllur dhe krkojini t gjej emrin e nxQsVLWTsHW.sWsEsMHQLPHQ[sQsVWsQGU\VKsP

Vlersimi: Nxnsit vlersohen pr dallimin e sakt t zrave t shokve dhe


objekteve t ndryshme q lshojn tinguj.

MESIMI 17

Linja: Dgjim muzikor


Tema: Pjes me karakter t qet, t gzuar, t dhimbshm.

Objektivat
N fund t ors msimore nxnsi duhet t jet i aft t:
- dgjoj pjes t ndryshme muzikore;
- dalloj karakteret t qet, t gzuar, t dhimbshm;
- gjej pjes t njohura q jan brenda ktyre karaktereve;
- demonstroj aftsi pr dgjim dhe prqendrim gjat t dgjuarit.
Mjetet msimore didaktike: magnetofon, Cd.
Burimet: Mund t shfrytzohen edhe Cd t tjera q kan pjes muzikore n prshtatje me moshn dhe qllimin e tems.
Informacion pr msuesin
N librin e msuesit t klass s par sht prekur se sht karakteri, por n
kt klas do t japim nj shpjegim t qart. Me karakter t qet ju do t kuptoni
t gjitha pjest q kndohen ose luhen qet, psh., Nina nana e cila sht br
frymzim pr t gjitha kohrat.

Vendosni shembullin e Cd pr t konkretizuar karakterin e qet. Ky shembull i sjell n Cd jep iden e qetsis, mblsis.
Ndrsa shembulli i dyt sht nj kng e gzueshme e cila t krijon iden e
100

gzimit, hares e lumturis fminore. Ky shembull t bn t krcesh, t mbash


ritmin me pllmb. Pra kjo kng ka brenda shum impuls, nj ritm t gjall,
t shpejt e t gzueshm.
Pyetini nxnsit se a do t ishte me vend vendosja e nj nina nane, n ditlindjen e nj shokut tuaj? Duhet tu rikujtoni nxnsve tingujt e shkurtr dhe t
gjat, t cilat do ti gjeni pikrisht n kto dy shembuj (nina nana t gjat,
knga e gzuar t shkurtr).
Shembulli i tret na jep karakterin e dhimbshm t nj pjese apo knge. Kto
shembuj mund t jen kng vaji, kurbeti etj., edhe tingujt e muziks melankolike jan tinguj t gjat.
Zhvillimi i msimit
-

Krkojuni nxnsve t dallojn karakterin e shembujve q dgjojn n


Cd.
1[LWLQLQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKNDUDNWHUHYH VKHPEXMYH GXNHVKSUHKXU
mendimin e tyre pr seciln.
Krkojuni nxnsve t respektojn mendimin e njri tjetrit.
Krkojuni t dallojn tingujt e shkurtr, t gjat, m t gjat.

Vlersimi: Nxnsit vlersohen pr aftsimin n prcaktimin e sakt t karaktereve muzikore gjat dgjimit t pjesve t ndryshme.
Detyr: U krkohet nxnsve t sjellin shembuj t kngve apo pjesve t ndryshme muzikore me karaktere t ndryshme.

MESIMI 18-19

Linja: Kndim
Tema: Tren o tren

Objektivat
N fund t dy orve msimore nxnsi duhet t jet i aft t:
- kndoj n intonacion dhe n ritm kngn;
- shqiptoj sakt tekstin e kngs;
101

shoqroj kngn me instrumente ritmike ose lvizje trupore;


interpretoj kngn me ndjenj dhe emocion.

Mjetet msimore didaktike: magnetofon, Cd, postera, lapsa me ngjyra.


Veprimet muzikoreOsYL]MHWUXSRUHGXNHNULMXDUQMsNRUHRJUDWsFDNWXDUVLSDV
fabuls s kng.
Informacion pr msuesin
Kjo kng prshkohet nga nj karakter i gzueshm, e kapshme pr fmijt,
DUJsWXHVHHGXNDWLYHGKHTsWsOsPXQGsVLQsSsUWsNULMXDUQMsPLQLNRUHRJUD
Kjo kng nxit fmijt rreth prvojave q ata kan nga udhtimet me tren, se
si bn treni, sa i gjat sht ai, si quhen pjest prbrse t trenit: lokomotiva,
vagonat, shinat, af uf etj. Nj diskutim me nxnsit pr trenin dhe udhtimet
PHWs]KYLOORQGKHOORQWsNXOWLYRMsWHQ[sQsVLWTsQGULPLQGKHPHQGLPLQUUHWK
tekstit, muziks dhe emocionet q ata provojn gjat msimit t ksaj knge.
 Kujdes! Gjithmon gjat t knduarit duhet tu krkoni nxnsve t shprehin emocionet e tyre rreth tekstit dhe melodis s kngs. Kshtu ju keni realizuar duke ndrthurur edhe me linjn e kndimit linjn tjetr SHKM.

Tren o tren

102

I
Tren o tren i gjat shum,
ndale vrapin t vij un,
t shtisim Shqiprin,
q nga Shkodra dern Vlor,
t shikojm bukurit.
Refreni
Kndon treni af e uf,
jan vagonat shqiptar
o sa ndihemi krenar,
an prpara pa u ndal. (2 her)

II
Tren o tren i bukur shum.
sa vjen dimri tmendoj un,
kur shikoj Shqiprin,
n nj kopsht me trndelina,
rrshqet treni npr shina,
knga jon mori kthina.

Zhvillimi i msimit
- )WRKHQQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKIRWRVTsVKRKLQ
- Krkojini t tregojn far din ata pr trenat. A kan par ata trenat n
vende t tjera?
- Nxitini nxnsit t imitojn zhurmn e trenit.
Veprimtaria e ors s par
- Dgjoni n magnetofon disa her kngn.
- Msojuni nxnsve sakt tekstin dhe vijn melodike t kngs.
- Prsriteni kngn disa her deri n prvetsimin e saj.
- Krkojuni nxnsve t respektojn karakterin e kngs.
Veprimtaria e ors s dyt
- Rikujtoni kngn e msuar.
- Prsritni disa her ato vende q kan probleme intonative.
- 1[LWLQLQ[sQsVLWWsNULMRMQsQMsPLQLNRUHRJUDSsUNsWsNsQJs QsVHPXQden).
103

Krkojuni nxnsve t kndojn kngn me ndjenj dhe emocion.

Integrimi
(GXNLPLJXUDWLY vizatoni nj tren sipas imagjinats s nxnsve.
Vlersimi: nxnsit vlersohen pr kndimin e kngs sakt dhe me ndjenj.

MESIMI 20

Linja: Shprehje dhe krijim muzikor


Tema: Krijojm prmes lvizjeve trupore
Objektivat
N fund t ors msimore nxnsi duhet t jet i aft t:
- .ULMRMsSsUPHVOsYL]MHWUXSRUHJXUDWsQGU\VKPH
- Shoqroj prmes tyre kng t ndryshme;
- .ULMRMsSsUPHVW\UHQMsPX]LNsWsFDNWXDUQMsNRUHRJUDPX]LNRUH
Mjetet msimore didaktike: magnetofon, Cd.
Veprimet muzikore:PRGHOHWsJDWVKPHNRUHRJUDNH QJDYDOOHDSRYLGHRNOLSH
t ndryshme).
Informacion pr msuesin
do msues do ta ket shum t leht pr t zhvilluar kt or msimore, sepse
jan fmijt q improvizojn mbi nj melodi apo kng t ciln ata e njohin
shum mir. E rndsishme n kt or sht q msuesi t zgjoj dshirn te
nxnsit pr t marr t gjith pjes n krijimtari. Msuesi mund t prdor
formn e konkursit, duke e ndar klasn n grupe dhe ku secili grup do t sjell
muzikn me kombinimin e lvizjeve trupore. Kjo gj i bn fmijt t ndihen
t pavarur dhe njkohsisht prgjegjs pr krijimin q do t realizojn. Gjat
ndarjes n grupe msuesi duhet t bj nj ndarje t drejt t nxnsve pr secilin grup. Edhe pse grupet zgjedhin muzikn dhe vendosin pr lvizjet trupore
TsGRWsNRQJXURMQsPsVXHVLNDrolin e tij n kt proces, duke u qndruar afr
apo duke i udhzuar ata.
104

Zhvillimi i msimit
- Ndajeni klasn n dy tri grupe (sipas numrit t nxnsve).
- Ndihmojini ata t zgjedhin muzikn e dshiruar (n prputhje me moshn
e tyre).
- Udhzojini nxnsit se si duhet t punojn duke u qndruar mbi kok.
- Ndihmojini me ide gjat puns s tyre.
- Krkojini t zhvillojn gjithka q ata kan krijuar.
- Vlersoni s bashku grupin m t mir.
- Nxitini nxnsit t diskutojn pr grupin m t mir.
Vlersimi: Nxnsit vlersohen pr krijimin m t bukur prmes lvizjeve
trupore.

MESIMI 21

Linja: Kndim dhe lojra muzikore


Tema: Ti lm t vrtetat
Objektiva
N fund t ors msimore nxnsi duhet t jet i aft t:
- Kndoj dhe luaj kngn/loj;
- Shoqroj kngn/loj me lvizje trupore;
- Interpretoj kngn/loj me ndjenj dhe emocion n grup.
Mjetet msimore didaktike: magnetofon, Cd.
Veprimet muzikoreOsYL]MHWUXSRUHGXNHNULMXDUQMsNRUHRJUDWsFDNWXDUVLSDV
fabuls s kngs/loj.
Informacion pr msuesin
Kjo kng/loj sht nj kng satir, q duhet tu bhet e qart nxnsve q
Qs OOLP$WD SDVL H NDQs GsJMXDU NsQJsQORMs GXKHQ Q[LWXU WsPHQGRMQs SsU
NRUHRJUDQsHVDM1MsVKHPEXOOLOXDMWMHVGKHNsQGLPLWWsNsVDMNsQJHsVKWsVL
m posht:
105

Klasa ndahet n 4 grupe, ku do grup imiton qenin, topallin, memecin etj. Duke
kombinuar lvizjet trupore me muzikn dhe fjalt, nxnsit zhvillojn ndjenjn
ritmike dhe aftsit pr t interpretuar kngn/loj.

Ti lm t vrtetat

I
Ti lm t vrtetat,
OORMPsQJDJsQMHVKWUDW
xumtriala li a la,
i verbri po krkonte,
gjilprn nn kasht,
xumtriala li a la.
I shurdhri po dgjonte,
fjalimin e memecit,
xumtriala li a la,

I ali po vraponte,
makins tia kalonte,
xumtriala li a la.
Ej kalamaja!
ti lm t vrtetat,
OORMPsQJDJsQMHVKWUDW
(prsritet nga e para).

Zhvillimi i msimit
Veprimtaria e ors
Diskutime
- Si duhet ti ndihmojm t verbrit, alamant etj?
- Pse duhet ti respektojm ata? Diskutoni rreth sjelljes s mir dhe t keqe.
- Pasi t keni msuar kngn/loj, vendosini grupet prball njri tjetrit.
106

Secili grup kndon fjalt e kngs duke br edhe lvizjet trupore sipas
fjalve t kngs.
Msojini nxnsve kngn/loj nga ana ritmike dhe melodike.
Vendosini nxnsit prball njri tjetrit, duke i udhzuar pr veprimet
muzikore q do t kryej gjat kndimit.
Ndihmojini nxnsit t imitojn bukur rolin q ai ka.
Krkojini q ata t interpretojn me ndjenj.

Integrimi
Edukimi qytetar ndihma dhe respekti pr njerzit e pafuqishm dhe t smur.
(GXNLPL]LNNRPELQLPLLOsYL]MHYHWUXSRUH
Vlersimi: nxnsit vlersohen pr interpretim t sakt dhe t bukur t kng/
loj.

MESIMI 22

Linja: Shprehje dhe krijim muzikor


Tema: Ndrtimi i instrumenteve ORF
Objektivat
N fund t ors msimore nxnsi duhet t jet i aft t:
- Ndrtoj me mjete rrethanore instrumente t thjeshta ORF (triangolo,
lugt, shkopinjt, tambur);
- Shpjegojn si i ndrtuan ato;
- Luajn me instrumentet e ndrtuara;
Mjetet msimore didaktike: postera.
Burime: letr, karton, ngjyra, grshr, vinovil, shkopinj druri, got ose kuti n
form cilindrike etj.
Informacion pr msuesin
107

M posht do t gjeni hapat q duhet t ndiqni pr t udhzuar nxnsit n ndrtimin dhe prdorimin e ktyre instrumenteve.
Shkopinjt: Merrni 1 shkop t rrumbullakt rreth 30 cm dhe diametr jo m
shum se 2 cm. Priteni at n dy segmente t barabarta prej 15 cm me t cilat ju
do t krijoni dy shkopinj.
Pr t tinglluar udhzoni fmijt q t mos i shtrngojn fort, pr t mos i
bllokuar vibracionet q ata krijojn gjat prplasjes me njri tjetrin.
Njri shkop mbahet i mbshtetur ndrmjet pllmbs dhe gishtave t dors s
majt n mnyr q me dorn e djatht t goditet shkopi tjetr.
Krkojuani ta bjn kshtu fmijve dhe do t shikoni ndryshimin.
Lugt: Merrni dy lug t njjta, jo shum t rnda dhe mbajini nj t mbshtetur
mbi gishtin e mesit dhe tjetrin mbi gishtin tregues, duke i mbrthyer mir n
mes t gishtave. Lugt duhet ti mbani n mnyr t till q ato t ken distanc
me njra tjetrn 2 cm. Krkojuni fmijve t shtrohen n prdorimin e tyre
deri sa t arrijn ti mbajn dhe prdorin mir ato gjat shoqrimit t nj pjese
muzikore.
Triangolo: Me nj tub metalik t holl, kthejini ant e tij duke krijuar nj
trekndsh. Duke goditur me nj shufr metali dhe rrahur brenda ose jasht
trekndshit do t dgjoni tinguj t mbl.
Tamburi: Merrni nj got plastike t kosit dhe vendosni mbi t nj cop tullumbace. Tendoseni mir at tek ant duke e lidhur me nj spango ose duke e
tendosur mir me nj sko. Krkojuni nxnsve t provojn t godasin mbi t
dhe dallojn tingujt q ai do t nxjerr.

Zhvillimi i msimit
- Grumbulloni s bashku t gjitha mjetet q ju duhen pr t ndrtuar kto
instrumente.
- Udhzojini nxnsit se si duhet t punojn duke u qndruar mbi kok.
108

Krkojuni nxnsve nse njohin ata ndonj nga kto instrumente q do


t ndrtojn.
Vendosini instrumentet e krijuara para klass dhe provojini tingujt e tyre.
Nxitini nxnsit t diskutojn rreth tyre.

Vlersimi: nxnsit vlersohen pr ndrtimin e instrumentet sakt sipas udhzimeve t msuesit.

MESIMI 23

Linja: Kndim
Tema: Un dhe kominoshet

Objektivat
N fund t dy orve msimore nxnsi duhet t jet i aft t:
- Kndoj sakt dhe bukur kngn;
- Shoqroj kngn me instrumente ORF;
- Kndoj solo dhe n grup;
- Interpretoj kngn me emocione.
Mjetet msimore didaktike: magnetofon, Cd, postera.
Metoda e prdorur: brainstorming.
Informacion pr msuesin
Diskutime
- dini pr minatort?
- far del nga miniera?
- A keni qen ndonjher n ndonj minier?
- N cilat qytete ka miniera? Dini ndonj prej tyre?
-

109





N
N
N
N
N
Un dhe kominoshet

Ko - mi - no - she
Por - si
ba - bi

pu n'pun'

ne
dhe

ba - bi
u - n

m
do

dhu
t

roi
shkoj

L
N ]

N
N L

L
L
N
AL
A A
AL
AL

t'bu - kra
vesh me

ko - mi
ko - mi

no
no

she
she

ngjy -

kal -

ro

she


]
N ]
N
N
N
Ba
Pis

bi
to

im
le

sht'
tn

mi
mban

na
n

tor
dor'.


N
N
N
N
N
Un

soj

pu

non

N
N

N
N A

N
je

tn

ton'

zbu

ku

rojm'.

L
AL

L

N ]
L
L
N N L
AL
AL
N A A ]
Vesh me

ko - mi

no

- she

Kominoshe pune babi m dhuroi,


tbukra kominoshe,
ngjyr kaltroshe.
Porsi babi n pun dhe un do tshkoj,
vesh me kominoshe,
ngjyr kaltroshe.

ngjy -

kal -

ro

she.

Refreni
Babi im sht minator,
pistoletn mban n dor,
unmsoj ai punon,
jetn tone zbukurojm.
Vesh me kominoshe
ngjyr kaltroshe.

Zhvillimi i msimit
Veprimtaria e ors s par
- Dgjoni kngn disa her n magnetofon.
- Msojuni nxnsve tekstin dhe melodin e kngs me vargje.
- .sUNRMXQLWsDVLQUUHWKWHNVWLWWsNsQJsV
- Kujdesuni q nxnsit t kndojn n intonacion dhe n ritmin e duhur.
110

Veprimtaria e ors s dyt


- Rikujtoni kngn e msuar.
- Krkojuni nxnsve t kndojn solo dhe n grup.
- Stimuloni solistin dhe grupin.
- Krkojuni nxnsve t kndojn kngn duke e interpretuar at.
Vlersimi: Nxnsit vlersohen pr kndimin e kngs bukur, sakt dhe me
ndjenj.

MESIMI 25

Linja: Bazat e arsimimit muzikor


Tema: Karakteri n muzik
Objektivat
N fund t ors msimore nxnsi duhet t jet i aft t:
- Dalloj karaktere t ndryshme t msuara;
- Shpjegoj llojet e karaktereve me fjal shum t thjeshta;
- Gjej shembuj t ndryshm karakteresh muzikore.
Mjetet msimore didaktike: magnetofon, Cd.
Burimet: mund t shfrytzohen edhe Cd t tjera q kan pjes muzikore n
prshtatje me moshn dhe qllimin e tems.
Metoda e prdorur: diagrama e Venit.
Informacion pr msuesin
N shembujt e Cd q do t vendosni keni shembuj t tjer t muziks me karakter t qet, gzuar, dhimbshm. Rikujtoni me nxnsit far ju keni diskutuar
rreth karakterit n muzik dhe sillni s bashku disa shembuj t tjer muzikor.
Zhvillimi i msimit
- Krkojuni nxnsve t sjellin shembuj t kngve t ndryshme q ata
din me karakter t qet, gzueshm, melankolik.
- 1[LWLQLQ[sQsVLWWsDVLQPHIMDOsWHWKMHVKWDSsUVKHPEXMWTsDWDVMHOOLQ
- Krkojuni t dallojn karakterin n pjest q dgjojn nga magnetofoni.
111

Vlersimi: Nxnsit vlersohen pr shpjegimin e karakterit n muzik me fjal


t thjeshta dhe sakt.

MESIMI 26

Linja: Dgjim muzikor


Tema: Pjes pr instrumentet: lodr, fyell dhe ifteli

Objektivat
N fund t ors msimore nxnsi duhet t jet i aft t:
- Njoh timbrin e instrumenteve q dgjon;
- Dije n ciln krahin prdoren kto instrumente popullore;
- Shpjegoj me fjal t thjeshta se si jan t ndrtuara kto instrumente.
Mjetet msimore- didaktike: magnetofon, Cd, postera.
Informacion pr msuesin
Fyelli: sht instrument popullor me
frym e prhapur n shum krahina t
vendit ton. Ai sht i njohur si instrument i barinjve. Fyelli sht i ndrtuar
nga druri por ka edhe fyej metalik. Ata
112

kan disa vrima sipr dhe nj vrim posht. Prdoret shum edhe nga barinjt e
vegjl dhe lshon nj tingull t holl, t mbl.
iftelia: sht instrument popullor q prdoret kryesisht n zonn veriore t
Shqipris. iftelia ka 2 tela dhe kasa e saj sht prej druri. Ky instrument luhet
jo vetm nga t rriturit por edhe nga fmijt.
Daullja ose lodra sht instrument popullor q shrben pr t mbajtur ritmin e
kngve dhe valleve popullore. Prbhet nga kasa e drurit, n form t rrumbullakt dhe dy ant e mbuluara me lkur t tendosur. Goditet duke e mbajtur
varur nga dy shkopinj, nj i holl (thupr) dhe nj i trash. Prdoret kryesisht n
zonn veriore dhe verilindore t Shqipris. sht instrument q luhet edhe nga
t rritur edhe fmijt.
Zhvillimi i msimit
- Krkojuni nxnsve t thon disa emra instrumentesh popullore q ata
njohin m mir.
- .sUNRMXQLQ[sQsVYHWsDVLQUUHWKLQVWUXPHQWHYHWsPsVLSsUPH
- Shpjegojuni pjest e ktyre instrumenteve.
- Krkojuni brenda mundsive) t sjellin n klas ndonj prej ktyre instrumenteve).
- 'sJMRMLQL SMHVsW Qs PDJQHWRIRQ GKH LVQL SsU WLPEULQ H VHFLOLW LQVWUXment.
Vlersimi: Nxnsit vlersohen pr prcaktimin e timbrit t instrumenteve
popullor q dgjojn n magnetofon.

MESIMI 27-28

Linja: Kndim
Tema: Knga Mjeshtri i vogl

Objektivat
N fund t dy orve msimore nxnsi duhet t jet i aft t:
- kndoj sakt kngn;
- kndoj solo dhe n grup;
- kndoj me ndjenj dhe emocion.
113

Mjetet msimore didaktike: magnetofon, Cd, poster.


Metoda e prdorur: brainstorming.
Informacion pr msuesin
1[LWHQIsPLMsWWsDVLQUUHWKYHJODYHWsSXQsVTsPXQGWsNHQsEDEDOODUsWHW\UH
n shtpia. Krkojuni t prmendin disa prej tyre. M pas shkruani fjaln eki
QsGsUUDVsWs]H]sGKHNsUNRQLWsDVLQUUHWKNsVDMYHJOHSXQHGKHSsUGRULPLWWs
saj n shtpi, shkoll apo vende t tjera.
Pyetja me t ciln ju mund t lidhni fjaln eki sht: Kush e prdor at? Pse
prdoret ajo? Etj.

Mjeshtri i vogl

114

I
ak e ak, ak e ak e me eki,
punon e kndon,
porsi mjeshtr ak e ak,
e stoli po mbaron.

Refreni
ik ik e ak, punon pa prtes,
ik e ak, ik e ak,
ekii nuk pushon.

Zhvillimi i msimit
Veprimtaria e ors s par
- Dgjoni me kujdes kngn n magnetofon, s bashku me nxnsit.
- Msojuni nxnsve kngn me vargje.
- Prsritni disa her ato momente q mund t ken probleme me intonacionin apo ritmin.
- Krkojuni nxnsve q ta kndojn kngn solo dhe n grup.
Veprimtaria e ors s dyt
- Rikujtoni kngn s bashku.
- Udhzojini nxnsit si t shoqrojn kngn me zilka ose shkopinj.
- Nxitini nxnsit t kndojn kngn me ndjenj, duke e interpretuar at.
- .sUNRMXQLWsNULMRMQsQMsPLQLNRUHRJUDJMDWsNsQGLPLW
Integrimi
(GXNLPLJXUDWLYYL]DWLPLLoHNLoLWDVKWXVLDWDHNDQsSDUs
Vlersimi Nxnsit vlersohen pr kndimin e kngs sakt dhe me ndjenj.

MESIMI 29

Linja: Kndim dhe lojra muzikore


Tema: Gjuha e kafshve

Objektivat
N fund t ors msimore nxnsi duhet t jet i aft t:
- kndoj kngn/loj, duke ndjekur ritmin dhe melodin;
- zhvilloj kngn/loj me role;
- kndoj kngn/loj duke kombinuar muzikn dhe lvizjet trupore.
115

Mjetet msimore-didaktike: magnetofon, Cd, instrumente ORF si: zilja,


shkopinj, lodr etj.
Informacion pr msuesin
Knga/loj ashtu si e kemi thn edhe vitin e kaluar ka si qllim jo vetm msimin
dhe kndimin e kngs, por edhe kombinimin e saj me lvizje trupore ose kriMLPLQHQMsPLQLNRUHRJUDHQJDDQDHQ[sQsVYHQsQXGKsKHTMHQHPsVXHVLW6L
PXQGQLMXWDEsQLNsWsPLQLNRUHRJUDSsUWs]KYLOOXDUGKHDUULWXUNsUNHVDWTsND
knga/loj.
Ndajeni klasn n aq grupe sa kafsh prmenden n kng dhe secili grup ka solistin e tij. Knga/loj zhvillohet n formn e nj bisede muzikore ku secili grup
i drejton pyetjen solistit, q mban emrin e kafshs si: zogut, deles, maces etj.,
dhe solisti ia kthen prgjigjen, duke u shoqruar nga secili grup me rrahjen e
shuplakave. Grupet ndrrojn rolet e tyre dhe kjo bn q ata t provojn t gjitha
rolet e kafshve. M posht do t gjeni edhe skemn se si ju duhet t kombinoni
muzikn me shoqrimin ritmik. Aty ku shikoni 1-2., knga duhet shoqruar me
duartrokitje.

116

I
Ciu, ciu, ciu o zog i vogl,
FLXFLXFLXFLX 

qan apo kndon

ciu, ciu, ciu, ciu, ciu.


DVPHQsQsWLPH
ciu, ciu
nna gjuhn ma kupton, ciu, ciu, ciu.

Zhvillimi i msimit
Diskutime
- dini ju pr kafsht?
- Pse nna edhe pr kafsht sht gjja m e shtrenjt?
- Si bjn kafsht: zogu, delja, macja etj? Shkruajini ato n drras.
Veprimtaria
-

0sVRQLNsQJsQGKHOORQLWsQGDKHQLQsUROH
117

Vendosni grupet prball njri tjetrit, duke i udhzuar rreth veprimtarive


muzikore q ata do t kryejn.
Zbatoni me ta skemn e msiprme t dhn gjat informacionit.
Ndihmojini nxnsit gjat shoqrimit edhe me instrumente ORF.

Vlersimi Nxnsit vlersohen pr kndimin dhe interpretimin e kngs/loj


sakt dhe me ndjenj.

MESIMI 30-31

Linja: Kndim
Tema: Knga Bilbili dhe gjinkalla

Objektivat
N fund t dy orve msimore nxnsi duhet t jet i aft t:
- kndoj sakt kngn;
- shoqroj kngn me instrumente ORF;
- kndoj solo dhe n grup;
- kndoj me ndjenj dhe emocion.
Mjetet msimore didaktike: magnetofon, Cd, poster.
Veprimet muzikore: lvizjet trupore, shoqrimi me shuplaka etj.
Informacion pr msuesin
Kjo kng sht zgjedhur me qllim, pr t prdorur apo shqiptuar mir bashktinglloret gjat kndimit t kngve. Duhet tu bhet e qart nxnsve dhe
tu demonstrohet rndsia e shqiptimit t bashktinglloreve gjat kndimit, pr
shembull bashktinglloret t, sh, gj etj., t cilat duhet t shqiptohen fort sikur
thuhen dy t, t; sh, sh; gj, gj; etj., kjo kng ka shum fjal q duhen shqiptuar
fort dhe sakt bashktingllore si fjala gjinkalla, etj.

118

I
Dhe gjinkalla ia kish marr,
pr udi,
melodis shtruar,
pushim,
HWELOELOLNsQJsWDU 

di,
t z halli do dgjuar
im?

II
N fund zogu
prplas kraht pa


WKDJMLQNDOODPXQGWD
t plqen zri

III
Dhe bilbili nxjerr dy fjal,
prplas kraht me sa mund,
jo pr kngn moj gjinkall,
po shyqyr q i dhe fund.
Zhvillimi msimit
Veprimtaria e ors s par
- Dgjoni me kujdes kngn n magnetofon, s bashku me nxnsit.
- Msojuni nxnsve kngn me vargje ose fraza.
- Krkojuni nxnsve q ata t shqiptojn sakt bashktinglloret.
- Kujdesuni q ata t respektojn dhe ritmin e kngs.
- Krkojuni t tregojn nj histori rreth gjinkallave.
119

Veprimtaria e ors s dyt


- Rikujtoni kngn s bashku.
- Kndoni s bashku me ta kngn duke u kujtuar atyre shqiptimin e fjalve
me bashktingllore.
- Udhzojini nxnsit si t shoqrojn kngn me zilka ose shkopinj.
- Nxitini nxnsit t kndojn kngn me ndjenj, duke e interpretuar at.
- Krkojuni nxnsve q ta kndojn kngn solo dhe n grup.
Integrimi
(GXNLPLJXUDWLYYL]DWLPLLELOELOLWRVHJMLQNDOOsV
Vlersimi nxnsit vlersohen pr kndimin e kngs sakt dhe me ndjenj,
duke shqiptuar bukur edhe bashktinglloret.

MESIMI 32

Linja: Kndim dhe lojra muzikore


Tema: Prsritje e lojrave t msuara
Objektivat
N fund t ors msimore nxnsi duhet t jet i aft t:
- demonstroj prvetsimin e kngs/loj;
- kndoj sakt kngt/loj t msuara deri tani;
- kndoj kngt/loj n grup;
- zhvilloj lojn muzikore me role.
Mjetet msimore didaktike: instrumente ORF.
Zhvillimi i msimit
- Prsritni s bashku me nxnsit kngt/loj t msuara gjat vitit.
- 5LNXMWRQLVsEDVKNXUROHWGKHNRUHRJUDQsHNULMXDU
- Nxitni nxnsit t kndojn dhe luajn me ndjenj kngt e msuara.
- Nxitini ata t shprehin mendimet e tyre pr kngn/loj m t bukur dhe
pse atyre u ka ln shum mbresa.
- Krkojuni interpretimin e kngve/loj me ndjenj dhe emocion.
120

Vlersimi Nxnsit vlersohen pr kndimin e kngve/loj n grup. Vlersimi


mbshtetet n prvetsimin e sakt t lojrave muzikore, interpretimin e melodis dhe me an t lvizjeve trupore dhe shoqrimeve me instrumente ORF.

MESIMI 33

Linja: Loj n instrument


Tema: Luajm me instrumentet ORF
Objektivat
N fund t ors msimore nxnsi duhet t jet i aft t:
- Shoqroj me instrumente t thjeshta ORF kng ose lojra t msuara
deri tani;
- Improvizoj ritme t thjeshta me instrumentet;
- Shoqroj kngt solo dhe n grup;
- Shpjegoj ndrtimin e nj instrumenti;
Mjetet msimore didaktike: instrumente t ndryshme ORF.
Informacion pr msuesin
Shoqrimi mund t bhet me instrumentet e ndryshme q keni folur dhe ndrtuar me nxnsit deri tani. Nxnsit mund t zgjedhin instrumentin q plqejn
m shum apo kan mundsi t gjejn. M pas s bashku mund t zgjidhni nj
NsQJsGKHQMsORMsPX]LNRUHWsFLODWQsQXGKs]LPHWWXDMDGRWsOORMQsWsVKRqrohen nga nxnsit solo ose n grup. Q t prfshihen t gjith n veprimtarin msimore duhet t krijoni grupet ku secili grup t shoqroj duke luajtur
nj varg t kngs apo t lojs muzikore. Gjithashtu nxnsit mund t kmbejn
instrumentet ndrmjet tyre, duke provuar ndjesin e shoqrimit me instrumente
t ndryshme.
Zhvillimi i msimit
- Ftojini nxnsit t zgjedhin kngn dhe lojn muzikore q ata duan t
shoqrojn.
- Ndajeni klasn n grupe, ku do grup ka instrumentin e tij.
- Krkojuni nxnsve t shoqrojn kngn, ku do grup shoqron nj
121

varg t kngs.
Improvizoni s bashku me nxnsit ritme t thjeshta.
Nxitini ata t shoqrojn solo dhe n grup.

Vlersimi Nxnsit vlersohen pr shoqrim t sakt t kngs ose lojs n


instrument me instrumente ORF.

MESIMI 34

Linja: Kndim
Tema: Prsritje e kngve t msuara
Objektivat
N fund t dy orve msimore nxnsi duhet t jet i aft t:
- kndoj sakt kngt e msuara gjat vitit;
- kndoj kngt solo n grup;
- interpretoj kngt me ndjenj dhe emocion;
- shoqroj ato edhe me instrumente ORF.
Mjetet msimore didaktike: magnetofon, Cd, instrumente ORF.
Zhvillimi i msimit
Veprimtaria e ors s par
- Ridgjoni n magnetofon, disa nga kngt e msuara gjat vitit.
- Rikujtoni rregullat e frymmarrjes, shqiptimin e fjalve etj.
- Zbatoni gjat t knduarit t gjitha lvizjet trupore t msuara pr shoqrim.
- Shoqroni ato me instrumente ORF.
- Ndihmojini nxnsit pr nj intonim t sakt t kngve.

Veprimtaria e ors s dyt


- Prcaktoni s bashku kngt m t bukura.
- Prcaktoni poezit m t bukura t msuara gjat vitit.
122

Prcaktoni dhe kngn/loj m t bukur.


Hartoni s bashku me nxnsit nj program t shkurtr artistik.
Zgjidhni recituesin m t mir q do t prezantoj koncertin.
Bni prova disa her, deri n prvetsimin e duhur t repertorit.
Krkojuni nxnsve t sjellin materiale t ndryshme pr zbukurimin e
klass (zbukurimet t ken lidhje edhe me tematikn e koncertit).

PROGRAMI ANALITIK PR KLASN E DYT


35 JAV MSIMORE X 1 OR= 35 OR

18 OR

LOJRA MUZIKORE

4 OR

BAM

3 OR

LI

2 OR

DM

3 OR

SHKM

3 OR

OD

2 OR

123

124

BAM

DM

SHKM

5.

6.

7.

8.

9.

Prjetim i
muziks
nprmjet
arteve t
tjera

Punimi i
kngs

Knga: Pse
ashtu e pse
kshtu

Dallimi i
zrave

Vetit e
tingullit: m
i gjat - m i
shkurtr, m
i lart - m
i ult, m
e ngadalt
- m e shpejt

Magnetofoni, organo, libri i msuesit,


HWRUHSXQH

T kndoj
solo dhe n
grup

T kndoj
tekstin dhe
melodin e
kngs

T kndoj duke e
shoqruar
dhe me
lvizje trupore

T komentoj
Magnetofoni, lapsa Kabineti
T krijoj
T jap
T krijoj me ndjenkrijimin e tij
me ngjyra, libri i mnj piktur,
mendime pr
j e emocion duke
dgjuar muzik
duke dgjuar punn n klas dhe t shokve VXHVLWHWRUHSXQH
muzik

T interpretoj me
ndjenj e emocion
kngn

Kabineti

Kabineti

Kabineti

T kndoj
Organo, instrumente Kabineti
duke interpret- me goditje, magneuar me ndjenj
tofoni, libri i me emocion
suesit,
kngn
HWRUHSXQH

Instrumente me
goditje, organo, libri
LPsVXHVLWHWRUH
pune

7sDVsPH
fjal te thjeshta
pr muzikn
q dgjon

T dalloj
zrat dhe instrumentet

7sLGHQWLNRj zrat nga


instrumentet
muzikor

T kndoj n
grup dhe duke
e shoqruar
me instrumente ORF
shkopinj, gur,
lug etj.

Magnetofoni, postera, libri i msuesit,


HWRUHSXQH

T shpjegoj T gjej shemme fjal t


buj t ndryshm me vetit
thjeshta mbi
vetit e tingullit
e tingullit.

T identiNRMsWLQJXOlin e gjat e
t shkurtr,
t lart e
t ult, t
ngadalt e t
shpejt

T kndoj kng
T kndoj
t ndryshme pr
duke respeatdheun, shkolln ktuar rregullat
shoqrin, familjen, e t knduarit
ambientin
etj.

T prcaktoj zrat
e njerzve nga ato
t instrumenteve

T dalloj vetit e
tingujve

125

Kndim
loj
muzikore

OL

3.

4.

10.

Linjat

2.

1.

Nr.

Knga
ova nj
letr mu n
post

Punimi i
kngs

Knga
Fjalt
magjike

Kndojm
s bashku

Ort Temat msipr


more
linj

T interpretoj
nprmjet lojs
kng t ndryshme

T kndoj
duke luajtur
me lvizje t
thjeshta

T kndoj
duke luajtur
me lvizje t
thjeshta

T kndoj
kngn n
intonacionin
e duhur

T kndoj kng
t ndryshme pr
Atdheun, shkolln,
familjen, ambientin,
etj.

T interpretoj
kngn

T kndoj
kngn n
intonacionin
e duhur

Niveli baz

T kndoj
duke krijuar
lvizje t ndryshme

T kndoj
solo dhe n
grup

T interpretoj lojn
gjat kngs
me ndjenj e
emocion

T interpretoj kngs
me ndjenj e
emocion

Magnetofoni,
Kabineti
postera, libri i
PsVXHVLWHWRUH
pune

Magnetofoni,
Kabineti
postera, libri i
PsVXHVLWHWRUH
pune

Magnetofon, libri Kabineti


T kndoj
LPsVXHVLWHWRUH
solo dhe n
pune, postera
grup duke
interpretuar me
ndjenj dhe
emocion

T kndoj
tekstin dhe
melodin e
kngs

Vendi i
zhvillimit t
msimit

Magnetofon, libri Kabineti


T kndoj
LPsVXHVLWHWRUH
solo dhe n
pune, postera
grup duke
interpretuar me
ndjenj dhe
emocion

Niveli i lart

Mjetet msimore
didaktike dhe literatura ndihmse

T kndoj
tekstin dhe
melodin e
kngs

Niveli mesatar

2EMHNWLYDWVSHFLNsVLSDVQLYHOHYH

T kndoj kng
t ndryshme pr
Atdheun, shkolln,
familjen, ambientin,
etj.

Objektivi i prgjithshm i programit

126

LI

11.

12.

13.

14.

15.

Punimi i
kngs

Knga: Dy
fabulat

Magnetofoni,
Kabineti
organo, libri i
PsVXHVLWHWRUH
pune

T interpretoj me
ndjenj e emocion
kngn
T kndoj duke e
shoqruar
dhe me
lvizje trupore

Kabineti
Magnetofoni,
organo, libri i
PsVXHVLWHWRUH
pune

T kndoj n
grup dhe duke
e shoqruar
me instrumente ORF
shkopinj, gur,
lug etj.

T kndoj
Organo, instru- Kabineti
duke interpret- mente me goditje,
uar me ndjenj magnetofoni, libri
e emocion
i msuesit,
kngn
HWRUHSXQH

T kndoj
solo dhe n
grup

T kndoj
T kndoj kng
duke respet ndryshme pr
atdheun, shkolln ktuar rregullat
shoqrin, familjen, e t knduarit
ambientin
etj.

T kndoj
tekstin dhe
melodin e
kngs

T shoqroj T krijoj ritme


Organo, instru- Kabineti
melodi e kng
me goditje
mente me goditje,
me goditje
libri i msuesit,
HWRUHSXQH

T interpretoj me
ndjenj e emocion
kngn

7sLGHQWLNRj ritmin me
goditje

Organo, instru- Kabineti


T kndoj
duke interpret- mente me goditje,
uar me ndjenj magnetofoni, libri
i msuesit,
e emocion
kngn
HWRUHSXQH

T kndoj
solo dhe n
grup

T kndoj n
grup dhe duke
e shoqruar
me instrumente ORF
shkopinj, gur,
lug etj.

T kndoj
tekstin dhe
melodin e
kngs

T kndoj duke e
shoqruar
dhe me
lvizje trupore

T kndoj kng
T kndoj
t ndryshme pr
duke respeatdheun, shkolln ktuar rregullat
shoqrin, familjen, e t knduarit
ambientin etj.

Luajm me
T prdor ritmin
instrumente me an t goditjeve
ritmike ORF

Punimi i
kngs

Knga: E
dua Shqiprin

127

BAM

DM

SHKM

16.

17.

18.

19.

20.

11

10

Kndojm
nprmjet
lvizjeve
trupore

Punimi i
kngs

Knga:
Tren o tren

Pjes t
ndryshme:
t qeta, t
gzuara, t
dhimbshme

Timbri

T shpreh me an
t lvizjeve trupore
muzikn q dgjon

T interpretoj me
ndjenj e emocion
kngn

T kndoj kng
t ndryshme pr
atdheun, shkolln
shoqrin, familjen,
ambientin
etj.

T dalloj karakterin e muziks q


dgjon

T dalloj nj z
nga z tjetr, nj
instrument nga nj
instrument tjetr

T vallzoj
ashtu si e
mendon me
muzikn q
dgjon

T kndoj duke e
shoqruar
dhe me
lvizje trupore
T kndoj
duke krijuar
lvizje t
thjeshta trupore nprmjet
muziks q
dgjon

T kndoj n
grup dhe duke
e shoqruar
me instrumente ORF
shkopinj, gur,
lug etj.

T kndoj
tekstin dhe
melodin e
kngs

Magnetofoni, organo, libri i msuesit,


HWRUHSXQH

Kabineti

Kabineti

Kabineti

T vlersoj
muzikn q i
plqen

Magnetofoni,
organo, libri i
PsVXHVLWHWRUH
pune

Kabineti

Organo, instrumente Kabineti


T kndoj
duke interpret- me goditje, magnetofoni, libri i muar me ndjenj
suesit,
e emocion
HWRUHSXQH
kngn

T kndoj
solo dhe n
grup

Magnetofoni, organo, libri i msuesit,


HWRUHSXQH

7sDVsPH
T gjej pjes
T identiNRMsNsQJsW fjal t thjeshta muzikore duke
pr muzikn
prcaktuar
e qet, e
gzueshme,
q dgjon
karakterin e
tyre
e dhimbshme
T kndoj
n intonacionin e duhur

Magnetofoni, organo, libri i msuesit,


HWRUHSXQH

T dalloj
zrat dhe instrumentet q
dgjon

T prodhoj
tinguj me instrumente t
ndryshme dhe
ti dalloj ato
nga njra tjetra

T shpjegoj
me fjal t
thjeshta
timbrin

128

Loj
muzikore

SHKM

BAM

21.

22.

23.

24.

25.

Ndrtimi instrumenteve
ORF

Knga: Ti
lm t
vrtetat

13

Karakteri n
muzik

Punimi i
kngs

12 Knga: Un
i dua kominoshet

T ndrtoj nj
instrument t
thjesht ORF

T kndoj
duke luajtur
me lvizje t
thjeshta

T dalloj karakterin e muziks q


dgjon

T interpretoj me
ndjenj e emocion
kngn

T kndoj n
grup dhe duke
e shoqruar
me instrumente ORF
shkopinj, gur,
lug etj.

Magnetofoni, organo, libri i msuesit,


HWRUHSXQH

Kabineti

T kndoj
Organo, instrumente Kabineti
duke interpret- me goditje, magneuar me ndjenj
tofoni, libri i me emocion
suesit,
kngn
HWRUHSXQH

Kabineti

T kndoj
solo dhe n
grup

T kndoj
tekstin dhe
melodin e
kngs

Magnetofoni, organo, libri i msuesit,


HWRUHSXQH

Organo, instrumente Kabineti


me goditje, magnetofoni, libri i msuesit,
HWRUHSXQH

T vlersoj
punn e t
tjerve pr
instrumentet e
krijuara

T kndoj n
grup dhe duke
e shoqruar
me instrumente ORF
shkopinj, gur,
lug etj.

Kabineti

Magnetofoni, postera, libri i msuesit,


HWRUHSXQH

T interpretoj lojn
gjat kngs
me ndjenj e
emocion

T kndoj
duke krijuar
lvizje t ndryshme

T gjej pjes
T identi7sDVsPH
NRMsNsQJsW fjal t thjeshta muzikore duke
prcaktuar
e qet, e
pr muzikn
q dgjon
karakterin e
gzueshme,
tyre
e dhimbshme

T kndoj duke e
shoqruar
dhe me
lvizje trupore

T kndoj
T kndoj kng
duke respet ndryshme pr
atdheun, shkolln, ktuar rregullat
shoqrin, familjen, e t knduarit
ambientin
etj.

T interpretoj me
instrumentet q
ndrton kngn

T interpretoj
nprmjet lojs
kng t ndryshme

129

DM

Loj
muzikore

26.

27.

28.

29.

30.

31.

17

16

15

14

Punimi i
kngs

Knga:
Bilbili dhe
gjinkalla

Knga:
Gjuha e
kafshve

Punimi i
kngs

Knga:
Mjeshtri i
vogl

Pjes me
instrumente
popullore

T interpretoj me
ndjenj e emocion
kngn

T kndoj kng
t ndryshme pr
atdheun, shkolln,
shoqrin, familjen,
ambientin etj.

T interpretoj
nprmjet lojs,
kng t ndryshme

T interpretoj me
ndjenj e emocion
kngn

T kndoj kng
t ndryshme pr
atdheun, shkolln,
shoqrin, familjen,
ambientin
etj.

T kndoj
tekstin dhe
melodin e
kngs

T kndoj
tekstin dhe
melodin e
kngs

T kndoj
duke krijuar
lvizje t ndryshme

T kndoj
solo dhe n
grup

T interpretoj lojn gjat


kngs me
ndjenj e emocion

T knT kndoj n
T kndoj
grup dhe duke
duke interpredoj duke e
e shoqruar
tuar me ndjenj
shoqruar
dhe me lvizje me instrumente
e emocion
kngn
trupore
ORF shkopinj,
gur, lug etj.

T kndoj
duke respektuar rregullat
e t knduarit

T kndoj
duke luajtur
me lvizje t
thjeshta

Magnetofoni, organo, libri i msuesit,


HWRUHSXQH

Kabineti

Kabineti

Organo, instrumente
me goditje, magnetofoni, libri i msuesit,
HWRUHSXQH

Kabineti

Magnetofoni, organo, Kabineti


OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

Magnetofoni, postera, Kabineti


OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

Organo, instrumente
me goditje, magnetofoni, libri i msuesit,
HWRUHSXQH

T kndoj solo Magnetofoni, organo, Kabineti


dhe n grup
OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

T gjej
instrumente
t ndryshme
popullore

T knT kndoj n
T kndoj
duke interpredoj duke e
grup dhe duke
tuar me ndjenj
e shoqruar
shoqruar
e emocion
dhe me lvizje me instrumente
kngn
trupore
ORF shkopinj,
gur, lug etj.

T kndoj
duke respektuar rregullat
e t knduarit

T dgjoj
T vlersoj me
7sDVsPH
fjal t thjeshta
pjes t
fjal t thjeshta
instrumentet popul- ndryshme me
pr instrulore
instrumente mentet q njeh
popullore

130

Loj
muzikore

LI

OL

32.

33.

34.

35.

18

Prsritje e
kngve t
msuara

Luajm me
instrumente
ORF

Luajm s
bashku

T kndoj kng
t ndryshme pr
atdheun, shkolln,
shoqrin, familjen,
ambientin
etj.

T interpretoj me
instrumente ORF
kng t ndryshme

T interpretoj
nprmjet lojs
kng t ndryshme

T interpretoj duke
shoqruar me
instrumente
ORF kngn
me ndjenj e
emocion

T kndoj
duke krijuar
ritme t ndryshme

T kndoj
solo dhe n
grup

T kndoj
duke luajtur
instrumente
t thjeshta
ORF

T kndoj
sakt kngt
e msuara

T interpretoj
m ndjenj e
emocion
kngt e msuara

T interpretoj lojn
gjat kngs
me ndjenj e
emocion

T kndoj
duke krijuar
lvizje t ndryshme

T kndoj
duke luajtur
me lvizje t
thjeshta

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Magnetofoni, postera, libri i msuesit,


HWRUHSXQH

Magnetofoni, postera, libri i msuesit,


HWRUHSXQH

Magnetofoni, organo, libri i msuesit,


HWRUHSXQH

Edukim
Muzikor 3

Prmbajtja:

7HPD.sQGRMPsVsEDVKNX+LPQLQHDPXULW ................................. 133


7HPD.sQJD$WGKHX ......................................................................... 135
7HPD/XDMPsPHYHJODW25) ........................................................... 139
7HPD5HJMLVWULPLJUDNLWLQJXMYH ...................................................... 140
7HPD.sQJD1MsPDoRNoDPDUURN ................................................... 142
7HPD,QVWUXPHQWHWDXWWURPEsNVLORIRQ ......................................... 145
7HPD.sQJD/XOH9HOR3DUWL]DQL ...................................................... 147
7HPD0X]LNDGKHSsUMHWLPLLVDM YL]DWLPSRH]LYDOOs]LP ................ 150
7HPD.sQJD5URWXOOSHPsVSRYDOOs]RMPs....................................... 152
7HPD7LQJXMWLWKHNVXDULSDWKHNVXDU .............................................. 155
7HPD,PSURYL]LPULWPHGKHPHORGL NsQJsYDOOH
SMHVsWsYRJODPX]LNRUH ........................................................... 157
7HPD.sQJD6KDWsUYDQL ................................................................... 159
7HPD5LQMRKLPPX]LNsQYRNDOHGKHLQVWUXPHQWDOH ............................ 161
7HPD.sQJD&LFsULPDWH]RJMYHWsS\OOLW ......................................... 162
7HPD.sQJs8ULPPsVXHVHV ............................................................ 166
7HPD.RKsWHWKMHVKWD ................................................................... 169
7HPD.DWsUVWLQsW ............................................................................ 170
7HPD6KRTsULPLLPX]LNsVPHYHJODPHJRGLWMHGKHPMHWHWUXSRUH .... 174
7HPD1GsUWLPLLLQVWUXPHQWHYH25)................................................... 176
7HPD.DUDNWHUHWPX]LNRUHULWPLNLJs]XHVKsPLGKLPEVKsP ......... 177
7HPD.sQJD.DPQMsPLNNDPQMsVKRN ......................................... 178
7HPD2UJDQL]LPLLQMsNRQFHUWLPHNsQJsWHPsVXDUDJMDWsYLWLW ....... 182
3URJUDPLDQDOLWLNSHUNODVHQHWUHWH ..................................................... 184

132

MSIMI 1

Linja: Kndim
Tema: Kndojm s bashku Himnin e flamurit

Objektivat:
1sIXQGWsRUsVQ[sQsVLVMDGXKHWWsMHWsLHDIWs
7sNsQGRMsVDNWsPHORGLQsHNsQJsVGKHWHNVWLQ
7sUHVSHNWRMsULWPLQHNsQJsV
7sNHWsGLNVLRQWsTDUWs
7sNsQGRMsVRORGKHQsJUXS
7sULNXMWRMsUUHJXOODWHIU\PsPDUUMHVWsTsQGULPLWJMDWsWsNsQGXDULW
Mjetet msimore didaktike:PDJQHWRIRQL&G LQVWUXPHQWVKRTsUXHVQsVH
PsVXHVLHGLVSRQRQGKHOXDQVLRUJDQR]DUPRQLNDHWM 
Zhvillimi i msimit
'LVNXWLPH
$sVKWs+LPQLLDPXULW+LPQL\QsNRPEsWDU"
.XXNsQGXDSsUKHUsWsSDUs+LPQLLDPXULW"
6L GXKHW Ws TsQGURMPs NXU GsJMRMPs GKH NsQGRMPs +LPQLQ H DPXULW"

HIMNI I FLAMURIT
Teksti: Asdreni
I
5UHWKDPXULWWsSsUEDVKNXDU
PHQMsGsVKLUGKHQMsTsOOLP
WsJMLWKDWMHGXNHXEHWXDU
WsOLGKLPEHVsQSsUVKSsWLP

133

5HIUHQL
3UHMOXIWHYHoDLODUJRKHW
TssVKWsOLQGXUWUDGKsWRU
NXVKsVKWsEXUUsQXNIULNRKHW
SRUYGHVSRUYGHVVLQMsGsVKPRU
II
1sGRUsDUPsWGRWLPEDMPs
WsPEURMP$WGKHXQQsoGRNsQG
WsGUHMWDWWRQDQHVLQGDMPs
NsWXDUPLTWsVNDQsYHQG
5HIUHQL
3UHMOXIWHHWM

Veprimtaria e ors s par


'sUJRQLUHJMLVWULPLQHNsQJsVQsPDJQHWRIRQ
5LNXMWRQLWHNVWLQGKHPHORGLQsHNsQJsV
3sUVsULWHQLGLVDKHUsNsQJsQGHULQsSsUYHWsVLPLQVKXPsWsPLUsWsVDM
,QNXUDMRQLQ[sQsVLWWsNsQGRMQsWsJMLWKsQsXQLRQ
5HVSHNWRQLUUHJXOODWHTsQGULPLWJMDWsWsNsQGXDULWWsNsQJsV
1JULKXQLQsNsPEsQsVKHQMsUHVSHNWLPLNXUWsNsQGRQLNsQJsQ.
134

Veprimtaria e ors s dyt


5LNXMWRQLNsQJsQGXNHHNsQGXDUVDNWsDWs
1[LWLQLQ[sQsVLWWsPEDMQsULWPLQHGXKXUJMDWsWsNsQGXDULW
1[LWLQLQ[sQsVLWWsNsQGRMQsVRORGKHQsJUXS
1[LWLQLQ[sQsVLWWsVKSUHKLQQGMHQMDWHW\UHUUHWKNsQJsV
1[LWLQLWsVKSUHKLQHPRFLRQHWHW\UHGXNHHLQWHUSUHWXDUEXNXUNsQJsQ
Integrimi
(GXNDWDVKRTsURUH]KYLOOLPLLQGMHQMsVSDWULRWLNHGKHLQGMHQMsVNRPEsWDUH
(GXNLPLJXUDWLYSsUGRULPLLQJM\UDYHQsNULMLPLQHDPXULWWRQsNRPEsWDU
VlersimiQ[sQsVLWGRWsYOHUsVRKHQSsUNsQGLPLQEXNXUPHQGMHQMsGKHSsU
QMsLQWHUSUHWLPWsVDNWsWsNsQJsV

MSIMII 2

Linja: Kndim
Tema: Knga Atdheu

Objektivat
1sIXQGWsG\RUsYHQ[sQsVLVMDGXKHWWsMHWsLHDIWs
7sNsQGRMsVDNWsPHORGLQsHNsQJsV
7sNHWsGLNVLRQWsTDUWs
7sUHVSHNWRMsULWPLQ
7sNsQGRMsVRORGKHQsJUXS
7sVKRTsURMsNsQJsQPHOsYL]MHWHWUXSLWRVHPHLQVWUXPHQWHW25)
Mjetet didaktikeSDPMHQJDYHQGL\QsLQVWUXPHQWHW25)PDJQHWRIRQHWM
Informacion pr msuesin
5HJMLVWULPLJUDNMXNDQGLKPXDUSsUNXSWLPLQHODUWsVLVsVsWLQJXMYHQsPsQ\Us
QJMLWsVH H ]EULWsVH 1s NODVsQ H SDUs GKH Ws G\Ws Q[sQsVLW H NDQs GDOOXDU GKH
QGRQMsKHUsHGKHHNDQsQGsUWXDUODUWsVLQsHWLQJXOOLWPHDQsWsMHYHWsVKNUHSVHYH DSR QGRQMs JUDNX Qs GsUUDVs 1s NODVsQ H WUHWs DWD GR Ws GsJMRMQs GKH
GRWsQGsUWRMQsPHORGLQsHNsQJsYHSsUPHVUHJMLVWULPLWJUDNQsWDEHOsRVHQs
HWRUHQHSXQsVPHQGLKPsQHPsVXHVLW3sUWsGHPRQVWUXDUODUWsVLQsHWLQJXOOLW
135

PHDQsWsUHJMLVWULPLWJUDNYHSURKHWQsGLVDPsQ\UDQMsUsQSUHMWsFLODYHSRMX
RIURMPsQH-DFLODsVKWsDMR
'sJMRKHWNsQJDGLVDKHUsSsUWsGDOOXDUGKHSsUFDNWXDUPLUsODUWsVLQsHWLQJXMYH0sVXHVLYL]DWRQQsGsUUDVsQMsJUDNQsIRUPsQHVKNDOOsYHNXJMDWsNsQGLPLWWsNsQJsV
GRWsYHQGRVHQWLQJXMWHODUWsGKHWsXOsWPHDQsWsUURNMHYHWsWHNVWLWWsNsQJsV
Veprimtaria dhe jeta e kompozitorit
*DTR$YUD]LOLQGLQs0DUVQsT\WHWLQH.RUosVNXHGKHPRULPsVLPHW
H SDUD PX]LNRUH 1s YLWLQ VWXGLRL VROIH]KLQ GKH PX]LNsQ QsQ GUHMWLPLQ
H.ULVWR.RQRV0sSDVX]JMRGKQsQNU\HWDULLVKRTDWsVDUWLVWLNH5LQLD.RUoDUH1sYLWLQNULMRLWsSDULQJUXSNRUDODUWLVWLNXVKWDUDNGXNHPsVXDUGKH
GUHMWXDUNsQJsSDWULRWLNHGKHSDUWL]DQH1sQGUHMWLPLQH*DTR$YUD]LWDQVDPEOL
L XVKWULVs sVKWs GHNRUXDU GLVD KHUs PH XUGKUD Ws QGU\VKsP GKH ND WXDU GLVD
oPLPHQGsUNRPEsWDUH*DTR$YUD]LNDNRPSR]XDUVKXPsSMHVsPX]LNRUHND
NULMXDUWDEOORPX]LNRUHNDQWDWDNsQJsSsUIsPLMsNsQJsSsUNRUGKHRUNHVWsU
1sYLWLQMXGKDWLWXOOL$UWLVWL3RSXOOLW*DTR$YUD]LYGLTQs7LUDQsQs
6KNXUW

1[LWHQQ[sQsVLWWsDVLQUUMHGKVKsPGKHEXNXUUUHWKJXUDYHTsVKLNRMQsPH
SDPMHQJD$WGKHX
6KNUXKHQPHQGLPHWHW\UHQsGsUUDVs
)WRKHQWsWKRQsGLVDWLWXMNsQJsVKWsWMHUDSsU$WGKHXQ
136

ATDHEU

Muzika: Gaqo Avrazi

3


N
N N A 
N
A N
'pa

- mje

t'bu

kra

ka

ven - di

im

N
N A
N N N

Ma

le

t'lar

ta,

me

ble

rim.

N ] A
N
N

N
N
Tra

la

la,

Tra

la

la.

N
N A A N A 
N A


Oh

sa

bu

ku

ri.

I
dSDPMHWEXNXUNDYHQGLLP
PDOHWODUWDRPHEOHULP
WUDODODWUDODOD
RVDEXNXUL
II
6DNXOORWDHEDJsWL
oGREUHJRUHYUHVKWHXOOLQM
WUDODODWUDODOD
RVDEXNXUL
III
*MLWKSXQRMQsHGKHGsIUHMQ
PsWsEXNXUWDEsMP$WGKHXQ
WUDODODWUDODOD
RVDEXNXUL
137

Zhvillimi i msimit
'LVNXWLPH
)WRKHQQ[sQsVLWWsGLVNXWRMQsUUHWKDVDMTsVKLNRMQsQsSDPMHWHQGU\VKPH
QJD$WGKHX
1[LWLQLTsDWDWsWUHJRMQsQMsHNVNXUVLRQDSRYHQGHWsQGU\VKPHNXDWDNDQs
NDOXDUSXVKLPHWYHURUH
.sUNRMQLIsPLMsYHTsDWDWsDVLPSsUT\WHWLQIVKDWLQDSRNUDKLQsQNXDWD
NDQsOLQGXUGKHMHWRMQs
Veprimtaria e ors s par
'sJMRQLUHJMLVWULPLQHNsQJsVQsPDJQHWRIRQGKHPsVRQLPHORGLQsHWHNVWLQ
HNsQJsVGHULQsSsUYHWsVLPLQVKXPsWsPLUsWsVDM
0sVRMHQLNsQJsQQsIUD]DRVHIMDOL
1[LWLQL Q[sQsVLW Ts Ws NsQGRMQs GXNH UHVSHNWXDU UUHJXOODW H Ws TsQGUXDULW
JMDWsNsQJsV
Veprimtaria e ors s dyt
5LNXMWRQLNsQJsQVsEDVKNXPHQ[sQsVLWSsUWsSsUYHWsVXDUPsPLUsWHNVWLQ
dhe melodin e saj.
.sUNRMLQLWsNsQGRMQsNsQJsQGXNHNsUNXDUTsQ[sQsVLWWDNsQGRMQsDWsVD
PsPLUs
1[LWLQLQ[sQsVLWWsVKSUHKLQQGMHQMDWHW\UHUUHWKNsQJsV
.sUNRMXQL IsPLMsYH Ws VKSUHKLQ QsSsUPMHW YL]DWLPLW DSR SRH]LVs SDPMH Ws
QGU\VKPHQJDYHQGL
1[LWLQLIsPLMsWWsVKRTsURMQsPHLQVWUXPHQWHW25)NsQJsQGXNHLQGDUsDWD
QsG\JUXSH
Integrimi
(GXNLPLJXUDWLY WHPDWLNsHOLUsSHMVD]KHQJDYHQGL
*MXKDDPWDUH]KYLOOLPLLGDVKXULVsSsUDWGKHXQSsUPHVQMsKDUWLPLVKXPsWs
VKNXUWsU
Vlersimi: YOHUsVRKHQQ[sQsVLWSsULQWHUSUHWLPWsNsQJsVPHQGMHQMsGKHHPRcion.

138

MSIMI 4

Linja: Ll
Tema: Luajm me veglat O.R.F.

Objektivat
1sIXQGWsRUsVQ[sQsVLVMDGXKHWWsMHWsLHDIWs
7sOXDMPHLQVWUXPHQWHW25)
7sVKRTsURMsPHORGLHNsQJsWsWKMHVKWDSsUIsPLMsPHNsWRLQVWUXPHQWD
7sOXDMVRORGKHQsJUXS
7sUHVSHNWRMsULWPLQVDNWsGXNHJRGLWXULQVWUXPHQWHW
7sNULMRMsSsUFMHOOMHULWPLNHWsQGU\VKPH
Mjetet msimore / didaktikePDJQHWRIRQ&GLQVWUXPHQWHWPHJRGLWMHSRVWHUDHWM
Informacion pr msuesin
.sWs RUs PsVLPL PsVXHVL X NXMWRQ Q[sQsVYH QJD YLWHW H NDOXDUD SVH TXKHQ
LQVWUXPHQWH 25) GXNH L GHPRVWUXDU DWR HGKH PH SRVWHUDW H SsUJDWLWXUD RVH
PHLQVWUXPHQWHNRQNUHWH25)]KYLOOLPLLORMsVPX]LNRUHPHLQVWUXPHQWHPH
JRGLWMHsVKWsHGRPRVGRVKPHVHSVH]KYLOORQDIWsVLWsSsUGRUXHVHWsLQVWUXPHQWHYHNULMXHVHGKHQGMHQMsVULWPLNH
6LPXQGWs]KYLOORQLQMsORMsPX]LNRUHGXNHSsUGRUXULQVWUXPHQWHWPHJRGLWMH"
9HQGRVQLPX]LNsQQsPDJQHWRIRQPXQGsVLVKWNsQJsSsUIsPLMsTsDWDHGLQs
PLUsNXHGKHHNsQGRMQsDWs1GDMHQLNODVsQQsJUXSHNXQMsJUXSPEDQULWPLQ
PHVKXSODNDWMHWULPHQMsLQVWUXPHQW25)VLVKNRSLQMWULDQJRORHWMGKHJUXSL
LNsUFLPWDUsYH
 Hapat q do t ndiqen pr t zhvilluar kt veprimtari.
Udhhiqni nxnsit t shoqrojn ritmin prmes ktyre veprimeve.
.RKD
9JUXSLLWULDQJRORVJRGHWKHUsLQVWUXPHQWLQGKHLMHSVLQMDOLQJUXSLWWs
NsUFLPWDUsYHSsUWsEsUsKDSDSDUD
9JRGLWMHWsWDPEXULWLEsQDWDWsVKNRMQsKDSDSUDSD JXUDPHWDPEXULQ
9JRGLWMHWsWsJMLWKDLQVWUXPHQWHYHSsUWsEsUsVWRS
139

1GsUURQLJUXSHWSsUQMsSsUYHWsVLPVDPsWsPLUsWsORMsVQsLQVWUXPHQW1sIXQG
VWLPXORQLJUXSHWRVHLQGLYLGsWPsWsPLUs

Zhvillimi i msimit
'LVNXWLPH
x
x
x
x
x
x
x
x

0sVXHVLXNsUNRQQ[sQsVYHWsVMHOOLQLQVWUXPHQWHWsQGU\VKPH25)
'LVNXWRQLPHQ[sQsVLWSsUNDUDNWHULVWLNDWHNsW\UHYHJODYH
/sULQLWsOLUsJUXSHWHSsUFDNWXDUDWs]JMHGKLQYHJOsQTsGsVKLURMQs
9HQGRVQLJUXSHWSsUEDOOsQMsULWMHWULW
1[LWLQLDWDWsOXDMQsPHGsVKLUs
.sUNRMXQLWsUHVSHNWRMQsULWPLQPHJRGLWMHWsTDUWDGKHOsYL]MHWsVDNWD
8GKsKLTLQLQsORMsQPHLQVWUXPHQWHWVLSDVXGKs]LPHYHTsNHQLGKsQs
6WLPXORQL JUXSLQ Ts OXDMWL Ps PLUs Qs VKRTsULPLQ H PHORGLVs PH LQVWUXPHQWHWPHJRGLWMH

Integrimi
(GXNLPL]LN]KYLOOLPLLOsYL]MHYHWUXSRUHVLSDVULWPLWGKHPHORGLVs
Vlersimi Q[sQsVLW GR Ws YOHUsVRKHQ SsU LQWHUSUHWLPLQ H ORMsV VDNWs GKH PH
ndjenj.

MSIMI
MI 5

Linja: B A M
Tema: Regjistrimi grafik i tingujve.

140

Objektivat
x 1sIXQGWsRUsVQ[sQsVLVMDGXKHWWsMHWsLHDIWs
x 7sYHQGRVsWLQJXMWQsVKNDOOsQJUDNHVLSDVUURNMHYH
x 7sNsQGRMsNsQJsQGKHWsJMHMsWLQJXMWHlart dhe t ult.
x 7sMHWsQsJMsQGMHWsGDOORMsWLQJXMWHODUWsGKHWsXOsW
Mjetet msimore didaktikePDJQHWRIRQ&G
,QIRUDPFLRQSsUPsVXHVLQ
5HJMLVWULPLJUDNsVKWsQMsJXUsQsIRUPsQHVKNDOOsVHFLODVKsUEHQSsUWsYHQGRVXUQsNXSWXDUWLQJXMWHODUWsGKHWsXOsW1sNODVsQHSDUsGKHWsG\WsQ[sQsVLW
MDQs QMRKXU PH ODUWsVLQs H WLQJXOOLW QsSsUPMHW GsJMLPLW GKH H NDQs EsUs HGKH
SsUPHVQGRQMsJUDNX1sNODVsWsWUHWsDWDGRWsPsVRMQsWLYHQGRVLQDWRPH
DQsWsUURNMHYHQsVKNDOOsQJUDNH9HQGRVQLQsPDJQHWRIRQNsQJsQ$WGKHX
GXNHHVKRTsUXDUPHGRUsRVHVKLJMHWDODUWsVLQsHWLQJXMYH0HDQsWsUURNMHYH
YHQGRVLQLDWRQsVKNDOOsQHQGsUWXDU0XQGRKXQLWsMHQLVDPsWsTDUWsTsQ[sQsVLWWsMHQsWsDIWsSsUWsEsUsPHORGLWsWMHUDPHVKNDOOsQJUDNH
Shembulli 1

Kndojeni kngn duke vendosur shigjetn sipas lartsis s zrit.


Shembulli 2

141

6KNUXDMHQLNsWsJUDNQsWDEHOsGKHYHQGRVQLVsEDVKNXPHQ[sQsVLWVKLJjetn sipas lartsis q shkon zri.


'UHMWRMXQLS\HWMHIsPLMYH
1sFLOsQIMDOsWLQJXOOLsVKWsm i lart"3RWLQJXOOLm i ult?
3URYRQLWsEsQLJUDNsHGKHQsQGRQMsNsQJsWMHWsUWsPsVXDUQsNODVDWH
WMHUDGXNHLXGKs]XDUQ[sQsVLWWsVKsQRMQsWLQJXMWHXOsWGKHWsODUWs
Zhvillimi i msimit
.sUNRMXQL Q[sQsVYH Ws VMHOOLQ VKHPEXM Ws VKNXUWsU PX]LNRU GXNH EsUs
UHJMLVWULPLQJUDNQsGsUUDVsDSRHWRUH
1GLKPRMQLQ[sQsVLWWsNULMRMQsUHJMLVWULPLQJUDNWsWLQJXMYHWsNsQJsYHTs
kndojn.
.sUNRMXQLDW\UHWsMHQsWsVDNWsQsYHQGRVMHQHVKLJMHWDYHWUHJXHVHWsWLQJXMYHWsODUWsGKHWsXOsW
1L[LWLQDWDWsDVLQGKHVKSMHJRMQsSXQsQHW\UH
1[LWLQLWLNsQGRMQsDWR
Vlersimi YOHUsVRKHQ SsU SsUJMLJMH GKH GHPRVWULP Ws VDNWs Ws QMRKXULYH Ws
WHPsVVsUH

MSIMI 6-7

Linja: Kndim
Tema: Knga Nj maok amarrok

Objektivat
1sIXQGWsRUsVQ[sQsVLVMDGXKHWWsMHWsLHDIWs
7sNsQGRMsVDNWsPHORGLQsHNsQJsV
7sNHWsGLNVLRQWsTDUWs
7sUHVSHNWRMsULWPLQHGXKXU
7sNsQGRMsVRORGKHQsJUXS
7sVKRTsURMsNsQJsQPHOsYL]MHWUXSRUHRVHPHLQVWUXPHQWHW25)
Mjetet msimore didaktikeSRVWHUPHPDoRNXQLQVWUXPHQWHWPHJRGLWMH
HWM
142

Pr msuesin
'LVNXWLPH
)WRKHQQ[sQsVLWWsGLVNXWRMQsUUHWKDVDMTsVKLNRMQsSRVWHU
.sUNRMXQLTsDWDWsDVLQSsUPDFHQTHQLQDSRQGRQMsNDIVKsWMHWsUVKWsSLake.
1[LWLQLTsDWDWsVKSUHKHQUUHWKNDIVKsYHGKHoIDUsDWDGLQsSsUWR
0HQGLPHWHW\UHVKNUXDMLQLQsGsUUDVs
1GDMHQLNODVsQQsJUXSHNXDWDWsLPLWRMQsPDFHQTHQLQDSRQGRQMsNDIVKs
WMHWsUTsDWDSsOTHMQs
)WRMLQLDWDWsJMHMQsNsQJsWsWMHUDSsUNDIVKsWTsSsOTHMQs
Jeta dhe veprimtaria e kompozitorit
5REHUW5DGRMDOLQGLQs%RORQMDWs,WDOLVsPs6WXGLPHWHWLMWsSDUDSsU
PX]LNsLPRULSUDQs/LFHXWDUWLVWLN-RUGDQ0LVMDQsLQVWUXPHQWLQHSLDQRVVL
SLDQLVW3DVLPEDURL$NDGHPLQsH$UWHYHWs%XNXUDSXQRLSUDQs4HQGUsV.XOWXURUHWs)sPLMYHQs7LUDQsGKHQsYLWHWHPsYRQVKPHSXQRQVLSHGDJRJSUDQs
,/$VKWsDXWRULVKXPsNsQJsYHSsUIsPLMsVL1MsPDoRNoDPDURN)OXWXUD
HEXNXUHWM5REHUW5DGRMDsVKWsHGKHDUDQ[KXHVLVKXPsSMHVsYHPX]LNRUH

NJ MAOK, AMAROK
Muzika: Robert Radoja

143

I
1MsPDoRNoDPDURN
/DUDODUDYLMDYLMD
,NXWLQ]DVKQJDVKWsSLD
*M\VKHQWLPHIRUWHLGKQRL
II
3RUPDoRNXoDPDUURNX
/DUDODUDYLMDYLMD
,NXWLQsVQJDVKWsSLD
*M\VHQWLPHIRUWHLGKQRL
Refreni
5UXJsVVKHQGHYHUs
(FPHELVKWSsUSMHWs
7XMOsSLPXVWDTHW
6KRNsWLSsUTHVK
Zhvillimi i msimit
Veprimtaria e ors s par
'sJMRQL UHJMLVWULPLQ H NsQJsV Qs PDJQHWRIRQ GKH OORQL WX PsVRQL Q[sQsVYHPHORGLQsHWHNVWLQHNsQJsV
0sVRMHQLNsQJsQQsIUD]DRVHIMDOLGHULQsSsUYHWsVLPLQVKXPsWsPLUsWs
saj.
1[LWLQLQ[sQsVLWTsWsNsQGRMQsWsJMLWKsGXNHPEDMWXUULWPLQHGXKXU
144

Veprimtaria e ors s dyt


5LNXMWRQLNsQJsQEDVKNsPHQ[sQsVLWGXNHNsUNXDUQJDDWDTsWsUHVSHNWRMQsULWPLQLQWRQDFLRQLQGKHVKTLSWLPLQHVDNWsWsWHNVWLWWsNsQJsV
5LNXMWRQLVKSUHKLWsYRNDOHqndrimin, frymmarrjen dhe diksionin, duke i
Q[LWXUDWDWsNsQGRMQsEXNXUGKHVDNWs
1[LWLQLQ[sQsVLWWsVKSUHKLQQGMHQMDWHW\UHUUHWKNsQJsV
.sUNRMXQL IsPLMsYH Ws VKSUHKLQ QsSsUPMHW YL]DWLPLW HPRFLRQHW H W\UH SsU
NDIVKsW
1[LWLQLIsPLMsWWsVKRTsURMQsPHLQVWUXPHQWHW25)NsQJsQGXNHLQGDUsDWD
QsG\JUXSH
Integrimi
(GXNLPL JXUDWLY SsUGRULPL L OORMHYH Ws YLMDYH GXNH YL]DWXDU PDFHQ THQLQ
SXOsQ YLMDW 
*MXKDDPWDUHVKSUHKMDHQGMHQMDYHWsW\UHPHDQsWsQMsSRH]LHSUR]HHWM
Vlersimi YOHUsVRKHQ Q[sQsVLW SsU LQWHUSUHWLP VKXPs Ws PLUs GKH Ws PLUs Ws
kngs me ndjenj dhe emocion.

MSIMII 8

Linja: DM
Tema: Instrumentet: flaut, tromb, ksilofon.

Objektivat
1sIXQGWsRUsVQ[sQsVLVMDGXKHWWsMHWsLHDIWs
7sQMRKsLQVWUXPHQWHWDXWWURPEsNVLORIRQ
7sGDOORMsLQVWUXPHQWHWHPsVLSsUPHQsPX]LNsQTsGsJMRQ
7sVKSMHJRMsPHIMDOsWsWKMHVKWDSsULQVWUXPHQWHWTsGsJMRQ
Mjetet msimore / didaktikePDJQHWRIRQ&GSRVWHUDPHNsWRLQVWUXPHQWD
Informacion pr msuesin
FlautisVKWsLQVWUXPHQWPX]LNRUIU\PHTsSsUGRUHWQsRUNHVWUDWVLPIRQLNHQs
145

EDQGDWIU\PRUHSRUGKHVLYHJsOVROLVWLNHVKWsLQVWUXPHQWTsSsUEsKHWQJDQMs
PHWDOLoPXDUSRUTsEsQSMHVsQsJUXSLQHLQVWUXPHQWHYHWsGUXQMWD7LQJXOOLL
DXWLWsVKWsLsPEsOLEXWsLTHWsNDWLQJXOOWsODUWs
TrombasVKWsLQVWUXPHQWPX]LNRUIU\PHSUHMPHWDOLHFLODSsUGRUHWQsRUNHVWUDW
VLPIRQLNH Qs EDQGDW PX]LNRUH SRU HGKH VL YHJsO VROLVWLNH .D QMs WLQJXOO Ws
IRUWsWsIXTLVKsPWsODUWs
KsilofonisVKWsLQVWUXPHQWPX]LNRUPHJRGLWMHTsSsUGRUHWQJDIsPLMsWSRUHGKH
QsRUNHVWsUVKWsHGKHLQVWUXNPHQWVROLVWLN7LQJXOOLLksilofonitsVKWsLOHKWsL
sPEsOLEXWs3sUEsKHWQJDSOODNDGUXULPHJMDWsVLWsQGU\VKPHQJDPsHPDGKMDGHULWHNPsHYRJODTsJRGLWHWPHG\VKNRSLQM

9HQGRVQLSMHVsWPX]LNRUHPHNsWRLQVWUXPHQWHGXNHGLVNXWXDUSsUNDUDNWHULVWLNDWHW\UH1GLKPRMLQLQ[sQsVLWWsGDOORMQsQsSsUPMHWWLPEULWLQVWUXPHQWHWTs
GsJMRMQsQsPDJQHWRIRQ

Tromba

Flaut

Ksilofon
Veprimtaria e ors s msimit
1[LWLQL Q[sQsVLW Ws WKRQs HPUDW H LQVWUXPHQWHYH Ts QMRKLQ Ps PLUs GKH
VKNUXDMQLDWRQsGsUUDVs
.sUNRMXQLWsDVLQPHSDNIMDOsVHoIDUsGLQsSsUWR
1GLKPRMLQL JMDWs GsJMLPLW PX]LNRU Ws GDOORMQs LQVWUXPHQWHW DXW WURPEs
GKHNVLORIRQ
146

1[LWLQLWsGsJMRMQsPHGsVKLUsSMHVsWPX]LNRUH
1GDMHQLNODVsQQsG\JUXSHGXNHLVWLPXOXDUVHNXVKLJMHQPsVKSHMWGKH
VDNWsLQVWUXPHWQHWTsGsJMRMQs
1[LWQLJUXSLQPsWsPLUs
9OHUsVLPLYOHUsVRKHQQ[sQsVLWSsUDIWsVLWsHW\UHQsGDOOLPLQHLQVWUXPHQWHYH
WsPsVXDUD

MSIMI 9-10

Linja: Kndim
Tema: Knga Lule Velo Partizani

Objektivat
1sIXQGWsG\RUsYHQ[sQsVLVMDGXKHWWsMHWsLHDIWs
7sNsQGRMsQsLQWRQDFLRQLQHGXKXUNsQJsQ
7sVKTLSWRMsVDNWsWHNVWLQHNsQJsV
7sUHVSHNWRMsULWPLQHGKsQs
T dalloj tingut e lart dhe t ult.
7sLQWHUSUHWRMsPHQGMHQMsHHPRFLRQNsQJsQ
Mjetet msimore didaktikePDJQHWRIRQL&GIRWRQJDOXIWD1DFLRQDOoOLULPWDUHDSORPHSDUWL]DQsRUJDQRHWM
Pr msuesin
'LVNXWLPH
)WRQQ[sQsVLWWsGLVNXWRMQsUUHWKIRWRYHTsVKRKLQ
1[LWLQLDWDWsWUHJRMQsQGRQMsQJMDUMHQJDOXIWDOPDWTsNDQsSDUsRVHQJD
WUHJLPHWsOH[XDUD
0HQGLPHWPsWsPLUDLVKNUXDQQsGsUUDVs
Jeta dhe veprimtaria e kompozitorit
.XMWLP/DUROLQGLPsQsT\WHWLQH9ORUsV$LOORLWsVWXGLRQWHPX]LNsTs
LYRJsOGKHPsSDVQsVKNROOsQDUWLVWLNH-RUGDQ0LVMD7LUDQs$LYD]KGRLVWX147

GLPHWQs,QVWLWXWLQH/DUWsWs$UWHYHSsUNRPSR]LFLRQNXOORLWsVKNUXDQWHHGKH
NRPSR]LPHWHWLMWsSDUD'LVDQJDJMLQLWsPX]LNRUHTsDLVKNURLMDQsVRQDWD
NXDUWHWHKDUTHVKPX]LNsGKRPHPX]LNsOPDVKGKHNsQJsSsUIHVWLYDOHWNRPEsWDUHSsUWsUULWXUGKHSsUIsPLMs'LVDPX]LNsOPDVKTsDLNDVKNUXDUMDQs,
WHWLQsEURQ[/XOsNXTHWPELPXU8GKDHVKNURQMDYH1sOOLPWsYHUsV
HWM9GLTQs7LUDQsQsYLWLQ
LULE VELO PARTIZANI
Muzika: Kujtim Laro

I
,OHGKHQWGROHWHNVWDQL
OXOH9HORSDUWL]DQL
PRUHSXVKNsQGROHPDOLW
OXOH9HORSDUWL]DQL
148

II
3RS\HWQsQDoXEsGMDOL
OXOH9HORSDUWL]DQL
MXSsUJMLJMHQNULVPDWPDOLW
OXOH9HORSDUWL]DQL
II
1sSsUPDOHQsSsUVKNUHSD
QsoGROXIWTsEsQWHoHWD
QsPHVVKRNYHUULWHMGMDOL
OXOH9HORSDUWL]DQL
IV
3ULVWHQsQDTsWLYLMs
SDUWL]DQRPHOLULQs
GKHQsV\WHoGRIsPLMH
VKLKWH6KTLSsULQHOLUs
Informacion pr msuesin
1sNsWsRUsPsVLPLPsVXHVLXHWQ[sQsVYHSsUOXIWsQGXNHQJMDOOXUWHNDWD
GDVKXULQsSsU$7'+(81UHVSHNWLQSsUDWDTsGKDQsMHWsQSsUoOLULPLQH$WGKHXW6KSMHJRQPHIMDOsWsWKMHVKWDPELOXIWsQ1DFLRQDOoOLULPWDUHHWSsU
KHURL]PLQHSRSXOOLWWRQsQsOXIWsSsUOLULHSDYDUsVL*MDWsNsQGLPLWWsNsQJsV
PsVXHVLXNXMWRQQ[sQsVYHWLQJXMWe lart dhe t ultGXNHLYHQGRVXUDWRQs
UHJMLVWULPLQJUDN8NXMWRQQ[sQsVYHUHVSHNWLPLQHULWPLWUUHJXOODWHIU\PsPDUUMHV VKHQMDW H QJM\ULPLW 3RU Qs NsWs OLQMs PsVXHVL GXKHW WL NXVKWRMs YsPHQGMHWsPDGKHPsVLPLWNRUUHNWWsNsQJsVVLQsPHORGLDVKWXHGKHQsWHNVWLQ
e saj.
Zhvillimi i msimit
Veprimtaria e ors s par
x 'LVNXWRQLPHQ[sQsVLWPELOXIWsQQDFLRQDOoOLULPWDUH
x .sUNRMXQLQ[sQsVYHWsNsQGRMQsDSRUHFLWRMQsQGRQMsNsQJsSRH]LSsU
KHURQMWsOXIWsQHWM
x 'sJMRQLUHJMLVWULPLQHNsQJsVQsPDJQHWRIRQGKHOORQLPsVLPLQHNsQJsV
x .sQGRMHQLNsQJsQGLVDKHUsGHULQsSsUYHWsVLPLQHPLUsWsPHORGLVsVs
kngs.
x 5HVSHNWRQLULWPLQHNsQJsV
149

Veprimtaria e ors s dyt


x 5LNXMWRMXQLQ[sQsVYHIMDOsWHNsQJsWGKHYLMsQPHORGLNHWsVDM
x .sUNRMXQLWsJMHMQstingujt e lart dhe t ult.
x 1[LWLQLWLYHQGRVLQDWRPHUHJMLVWULPJUDNPHQGLKPsQWXDM
x 1GDMHQLNODVsQQsJUXSHNXJUXSLLSDUsWskndojQGsUVDJUXSLLG\WsWs
PEDMsULWPLQPHLQVWUXPHQWHPHJRGLWMH
x 1[LWLQLWsJMLWKsQ[sQsVLWWsNsQGRMQsNsQJsQEXNXUGKHVDNWs
x .sUNRMXQLWsNsQGRMQsPHQGMHQMsHHPRFLRQ
x 1[LWLQLQ[sQsVLWWsPEDMQsTsQGULPNULWLNSsUSXQsQQsNODVs
Integrimi
Edukata shoqrore:HGXNLPLPHGDVKXULQsSsUDWGKHXQ
Gjuha amtare:Q[LWMDSsUWsJMHWXUSRH]LDSRWUHJLPHPELOXIWsQ
(GXNLPLJXUDWLYSsUGRULPLLQJM\UDYHGKHYLMDYHQsQMsWHPsWsOLUs
VlersimiQ[sQsVLWGRWsYOHUsVRKHQSsUQMsNsQGLPWsVDNWsGKHPHQGMHQMsWs
NsQJsVVLGKHSsUUHVSHNWLPLQHULWPLW

MSIMI 11
1

Linja: SHKM
Tema: Muzika dhe prjetimi i saj (vizatim, poezi, vallzim)

Objektivat
1sIXQGWsRUsVQ[sQsVLVMDGXKHWWsMHWsLHDIWs
x 7sGsJMRMsPX]LNsGKHWsVKSUHKsPHQGLPLQHWLMVDMPELPX]LNsQTsGsJjon.
x 7sNULMRMsQMsYL]DWLPSRH]LSUR]sSsUPHVSsUMHWLPLWWsPX]LNsVTsGsJjon.
x 7sVKSMHJRMsPHIMDOsWsWKMHVKWDUUHWKNULMLPLWWsYHW
x 7sPEDMsTsQGULPSsUSXQsQHYHWGKHWsWsWMHUsYH
Mjetet msimore / didaktikePDJQHWRIRQ&GODSVDPHQJM\UDSRVWHUDHWM

150

Informacion pr msuesin
1sOLQMsQH6K.0PsVXHVLXVKSMHJRQQ[sQsVYHPELNDUDNWHULQHPX]LNsVTs
GsJMRMQs HJMDOOsULWPLNHHJs]XHVKPH JMLWKPRQsPHDQsWsS\HWMHYHGUHMWXDU
Q[sQsVYH
3VHMXSsOTHQPX]LNDTsGsJMRQL"
- $PXQGWLVKSUHKQLQGMHQMDWWXDMDPHDQsWsQMsSRH]LHSUR]HDSRYDOOs]LPL"
- 1[sQsVLWOLKHQWsOLUsWs]JMHGKLQQMsQJDYHUVLRQHWHPsVLSsUPHGXNHLQGLKPXDUWsMHQsVDPsSUDQsNDUDNWHULWWsPHORGLVs
Zhvillimi i ors s msimit
Diskutime

0sVXHVLYHQGRV&GQQsPDJQHWRIRQGXNHIROXUPHIMDOsWsWKMHVKWDUUHWK
NDUDNWHULWWsPX]LNsVGKHGXNHHLOXVWUXDUDWsPHQMsVKHPEXOONRQNUHW QMsYL]DWLPWsFLOsQHEsQQsGsUUDVs 
3DVLQ[sQsVLWNDQs]JMHGKXUYHUVLRQLQHVKSUHKMHVVsHPRFLRQLWWsW\UHPsVXHVL
LQGDQDWDQsJUXSHNXVHFLOLJUXSGLVNXWRQSsUSXQsQTsEsQ8GKs]RMLQLIsPLMsW
TsWsEDVKNsSXQRMQsPHVW\UHEUHQGDJUXSLW
*UXSLTsND]JMHGKXUWsNsUFHMsNULMRMQsJXUDWsQGU\VKPHPHOsYL]MHWUXSRUH
QsSsUVKWDWMHPHPX]LNsQTsGsJMRMQs

151

1[LWLQLQ[sQsVLWWLVKSUHKLQQGMHQMDWHW\UHGXNHLQWHUSUHWXDUEXNXUNULMLPLQH
W\UHGKHGXNHEsUsWsJMDOOsRUsQHPsVLPLWQsSsUPMHWGHEDWLWEUHQGDJUXSHYH
VKWsHUsQGsVLVKPHSsUPsVXHVLQWsEsMsQMsSsU]JMHGKMHWsPLUsWsSXQsYHWs
EsUDQJDQ[sQsVLWQsNODVsGXNHLVWLPXOXDUDWDPHDQsWsS\HWMHYHWsDVLQSsU
SXQsQHW\UH
Integrimi
(GXNLPL]LN]KYLOOLPLLOsYL]MHYHWUXSRUHVLSDVULWPLWGKHPX]LNsV
(GXNLPLJXUDWLYSsUGRULPLLQJM\UDYHYLMDYHIRUPDYHHWMSsUWsVKSUHKXUQMs
SsUMHWLPPX]LNRU
VlersimiYOHUsVRKHQVLSDVDIWsVLYHNULMXHVHGKHVKSUHKLYHLQWHUSUHWDWLYH

MSIMI 13-14
-14
4

Linja: Kndim
Tema: Knga Rrotull pems po vallzojm

Objektivat
1sIXQGWsG\RUsYHQ[sQsVLVMDGXKHWWsMHWsLHDIWs
7sNsQGRMsVDNWsPHORGLQsGKHWHNVWLQHNsQJsV
7sVKTLSWRMsTDUWsWHNVWLQHNsQJsV
7sUHVSHNWRMsNRKsQ
7sNsQGRMsVRORGKHQsJUXS
7sVKRTsURMsNsQJsQPHOsYL]MHWUXSRUHGKHPHLQVWUXPHQWHW25)
Mjetet msimore didaktikePDJQHWRIRQ&GIRWRPHSHPsQH9LWLWWs5L
LQVWUXPHQWHPHJRGLWMH
Metoda%UDLQVWRUPLQJ
Informacion pr msuesin
- 0sVXHVLVKNUXDQQsWDEHOs*s]XDU9LWLQH5LGXNHQ[LWXUIsPLMsWWsVKSUH152

KLQPHQGLPHWHW\UHUUHWKNsVDMIHVWH
0HQGLPHWHW\UHLVKNUXDQQsGsUUDVs
0HDQsWsS\HWMHVVHoIDUsMXNXMWRQIHVWDH9LWLWWs5L]KYLOORQLQMs%UDLQVWRUPLQJ

Jeta dhe vepra e kompozitorit


7RQLQ+DUDSLOLQGLQs6KNRGsUPs4HUVKRU4\VKLYRJsODLNLVKWHSULUMH
SsUPX]LNs1sYLWLQSXQRLVLGLULJMHQWLNRULWQs.DWHGUDOHQH6KNRGUsV
GKHXEsLQMRKXUVLNRPSR]LWRUMRYHWsPPHNULMLPLQHNsQJsYHSsUIsPLMsSRU
HGKHPHG\RSHUHWDSsUUDOOsPX]LNRUHWsFLODWSDWsQMHKRQsWsJMsUsQsPMHGLVHW DUWLVWLNH Ws T\WHWLW Ws 6KNRGUsV 0EDURL VWXGLPHW SUDQs NRQVHUYDWRULW dDMNRYVNLQs0RVNsGKHPsYRQsQsNRQVHUYDWRULQH7LUDQsV7RQLQ+DUDSLsVKWs
VKTXDUQsJMLQLQsHPX]LNsVYRNDOHVLQsDWsWsNsQJsVURPDQFsVRUDWRULRV
NDQWDWDRSHUDGKHVLSsUSXQXHVLNsQJsYHSRSXOORUHVKNRGUDQH*MLWKDVKWXDL
sVKWsGDOOXDUGKHSsUYHSUDWHPX]LNsVNRQFHUWRUHVLSRHPDVLQIRQLNHVRQDWD
HWM.sQJsWSsUIsPLMsLVKLQPMDIWWsGDVKXUDSsUNRPSR]LWRULQLFLOLNDTsQs
JMLWKPRQsSUDQsW\UH7sQMRKXUDMDQsNsQJsW3UDQYHUDMRQs5URWXOOSHPsV
SRYDOOs]RMPsHWM3DVQMsVsPXQGMHWsJMDWs7RQLQ+DUDSLYGLTPs.RUULN
GKHSDVYGHNMHVSsUPHULWDWHWLMWsPsGKDQsNULMLPWDULQsPX]LNRUHLXGKD
WLWXOOL$UWLVWL3RSXOOLW

RROTULL PEMS PO VALLZOJM


I
5URWXOOSHPsVSRYDOOs]RMPs
QHIsPLMsWPHJs]LP
RKVDEXNXUTsNsQGRMPs
VRWSsUW\RYHQGLLP
153

II
6KLKQLVKLKQLVDWsTHVKXU
NXVKNsQGRQNXVKOXDQEDOHW
UUREDWEXNXUDNDQsYHVKXU
VKLKQLVDXNDQOH]HW
III
-DVKWsQLVQMsERUHPDGKH
HUDYUXOOVKsPIsUVKsOOHQ
GRWDIWRMPsVKSHMWQsYDOOH
9LWLQH5LTsSRQDYMHQYMHQ
Muzika: Tonin Harapi

154

Zhvillimi i msimit
'LVNXWLPH
1[LWLQLQ[sQsVLWWsGLVNXWRMQsUUHWKIRWRYHTsVKLNRMQs
1[LWLQL Ws WUHJRMQs SsU SsUJDWLWMHW H9LWLQ Ws 5L Qs VKNROOs Qs IDPLOMH GKH
NRPXQLWHW
.sUNRMXQLWsWUHJRMQsGLVDQJDXULPHWTsEsKHQSsU.ULVKWOLQGMHGKH9LWLQH
5L
Veprimtaria e ors s par
x 'sJMRQLNsQJsQQsPDJQHWRIRQPsVRQLWHNVWLQGKHPHORGLQsHVDM
x )WRMLQLIsPLMsWWsDVLQUUHWKIHVWsVVs9LWLWWs5L
x .sUNRMLQLQsVHGLQsNsQJsWsWMHUDSsUNsWsIHVWs
x 3sUVsULWQLNsQJsQGLVDKHUsGHULQsSsUYHWsVLPLQHVDM
Veprimtaria e ors s dyt
x 5LNXMWRQLPHIsPLMsWNsQJsQ
x 1[LWLQLQ[sQsVLWWsNsQGRMQsNsQJsQPHQGMHQMsGKHHPRFLRQ
x .sUNRMXQLWsNsQGRMQsVRORGKHQsJUXS
x 1[LWLQLIsPLMsWWsVKRTsURMQsNsQJsQPHOsYL]MHWUXSRUHGKHGXNHSsUGRUXU
LQVWUXPHQWHWPHJRGLWMH
Integrimi
(GXNDWDVKRTsURUHRUJDQL]LPLLIHVWDYHWsQGU\VKPHGKHVKRTsUL]LPLPHWs
WMHUsW
(GXNLPLJXUDWLYSsUGRULPLLHOHPHQWHYHGKHSDULPHYHWsPsVXDUDQsQMs
NULMLPPHWHPsQJD9LWLL5L
VlersimiYOHUsVRKHQSsULQWHUSUHWLPWsVDNWsWsNsQJsVPHQGMHQMsHHPRFLRQ

MSIMI 15

Linja: Bam
Tema:Tingujt i theksuar / i patheksuar

Objektivat
x 1sIXQGWsRUsVQ[sQsVLVMDGXKHWWsMHWsLHDIWs
155

x 7sGDOORMsWLQJXOOLQe theksuarGKHDWst patheksuar.


x 7sGHPRVWURMsPHVKHPEXMWsQGU\VKsPWLQJXMt theksuar dhe t patheksuar.
x 7sJMHMsQsPHORGLWsWKMHVKWDWLQJXMt theksuar dhe t patheksuar.
x 7sOXDMsWLQJXMWe theksuar dhe t patheksuarPHLQVWUXPHQWHPHJRGLWMH
Mjetet msimore didaktikePDJQHIRWRQ&GLQVWUXPHQWHPHJRGLWMH
Informacion pr msuesin
7sHGXNRVKQ[sQsVLWPHQGMHQMsQULWPLNHGXNHHSDVT\UXDUDWsPHDQsWsVKHPEXMYHWsQGU\VKsPGRWsWKRWsWsSDVT\URKHVKWHNDWDQMRKXULPX]LNRUHPH
WsFLOsQDWDMDQsQMRKXUGKHQsNODVsQHSDUsGKHWsG\Ws6DLUsQGsVLVKsPsVKWs
ULWPLQsPX]LNsSRDTUsQGsVLNDHGKHtheksi ritmik. $VKWXVLQsWsIROXULQHSsUGLWVKsPHGKHQsPX]LNsNHPLWsEsMPsPHWKHNVLQe fort dhe t but. 3URYRQL
WsVKTLSWRQLGLVDIMDOsPHG\UURNMHWULUURNMHGKHNDWsUUURNMH
%sMXQLS\HWMHQ[sQsVYH
- *MHQLWKHNVLQQsIMDOsQHPsSRVKWPH
shkoOODlap VLbanNDpePD$WdheXPDkiQDGR
llaSLta vo liQDbi i kleWDHWM"
0HUUQLVLVKHPEXOONsQJsQ1MsPDoRNoDPDURN1[sQsVLWGXKHWWsNsQGRMQs
JMLWKPRQsPHUURNMHNsQJsQQGsUVDPsVXHVLLVKRTsURQPHDQsWsJRGLWMHYHWs
VKXSODNDYHRVHWsQMsLQVWUXPHQWLPHJRGLWMHMXEsQWsTDUWsIsPLMsYHVHQsFLOLQ
OsYL]MHELHtheksi i fort dhe n ciln theksi i but.

HWM
'XNHLXUHIHUXDUNsQJsVHGKHQ[sQsVLWVKRTsURMQsPHDQsWsLQVUXPHQWHYHPH
JRGLWMHNsQJsQGXNHWKHNVXDUWLQJXOOLQHIRUWsPHQMsJRGLWMHWsIRUWsGKHWLQJXOOLQ H EXWs PH QMs JRGLWMH Ws EXWs 0sVXHVL YD]KGRQ Ws VKRTsURMs Ws JMLWKs
NsQJsQGXNHLXEsUsWsTDUWsIsPLMYHWKHNVLQHIRUWsGKHWsEXWs1sIXQGPsVXHVLS\HWQ[sQsVLWPsWsPLUsTsWsNsQGRMQsNsQJsQGXNHSsUFDNWXDUWKHNVLQH
IRUWsGKHWsEXWs
156

Zhvillimi i msimit
.sUNRMXQLQ[sQsVYHWsVMHOOLQVKHPEXMWsQGU\VKsPSsUWsGHPRVWUXDUWKHNVLQHIRUWsGKHWsEXWs
1GDMHQLNODVsQQsG\JUXSHNXJUXSLLSDUsWsNsQGRMsGKHJUXSLLG\WsWs
PEDMsULWPLQPHLQVWUXPHQWHPHJRGLMWH
1[LWLQLQ[sQsVLWWsSsUFDNWRMQsWKHNVLQHfort dhe t but.
.sUNRMXQLQ[sQsVYHWsVKSMHJRMQsVHNXELHWKHNVLLIRUWsGKHLEXWs
'sJMRQLQMsNsQJsWMHWsUQsPDJQHWRIRQGXNHSsUFDNWXDUVsEDVKNXWKHNVLQ
HIRUWsGKHWsEXWs
Integrimi
*MXKDDPWDUHWKHNVLQsJMXKsQHIROXU
VlersimiYOHUsVLPLEsKHWNXUQ[sQsVLSsUFDNWRQGHPRVWURQGKHVKSMHJRQVDNWsWKHNVLQHIRUWsGKHWsEXWs

MSIMI 16
6

Linja: SHKM
Tema: Improvizim ritme dhe melodi (kng, valle, pjes
t vogla muzikore).

Objektivat
1sIXQGWsRUsVQ[sQsVLVMDGXKHWWsMHWsLHDIWs
7sLPSURYL]RMsULWPHGKHPHORGLQsSsUPMHWPX]LNsVTsGsJMRQ
7sLQWHUSUHWRMsEXNXUDWs
7sLPSURYL]RMsNsQJsHYDOOHTsDWDGLQsPsPLUs
7sYOHUsVRMsSXQsQHWsWMHUsYHQsNODVs
Mjetet msimore / didaktikePDJQHWRIRQ&GLQVWUXPHQWHPHJRGLWMHHWM
Informacion pr msuesin
.sWsRUsPsVLPLPsVXHVLGXKHWWLNXVKWRMsQMsYsPHQGMHWsPDGKHUHVSHNWLPLW
WsULWPLWPHDQsWsOsYL]MHYHWsWUXSLWJMDWsNsUFLPLWGKHNsQGLPLWWsNsQJsYH
DSRYDOOHYHJMDWsNsUFLPLW1sSsUVKWDWMHPHULWPLQQ[sQsVLWPHQGLKPsQWXDM
157

GRWsLPSURYL]RMQsULWPHGKHPHORGLWsQGU\VKPHGXNHVKRTsUXDUDWsHGKHPH
LQVWUXPHQWHWULWPLNH
'UHMWRMXQLS\HWMHW
- &LOsQNsQJsYDOOHDSRNsUFLPSsOTHQLPsVKXPs"
- 7KRQLSVHMXSsOTHMQs"
- &LOsQNsQJsDSRYDOOHVKRTsURQLPsEXNXUPHLQVWUXPHQWHWULWPLNH"
- $PXQGWsNULMRQLULWPHWsQGU\VKPHQsPHORGLWsQGU\VKPHPHDQsWsLQVWUXPHQWHYHULWPLNHGKHPHOsYL]MHWUXSRUH"

 9HQGRVQL Qs PDJQHWRIRQ QMs YDOOH SRSXOORUH GKH Ps SDV PX]LNs ULWPLNH
YDOOs]XHVH 
'UHMWRMXQLS\HWMHQ
- &LODsVKWsPX]LNsSRSXOORUHGKHFLODPX]LNsYDOOs]XHVH YDOV "
1GLKPRMLQLQ[sQsVLWWsLPSURYL]RMQsOsYL]MHWsQGU\VKPHULWPLNHGXNHLNsUF\HUDWR
Veprimtaria e ors s msimit
.sUNRMXQLIsPLMsYHWsNsQGRMQsIUDJPHQWHQJDNsQJsYDOOHSMHVsWsYRJOD
PX]LNRUHQsVHGLQs
.sUNRMXQLWLGDOORMQsDWRQJDQMsUDWMHWUD
.sUNRMXQLWsLPSURYL]RMQsJXUDULWPLNHWsQGU\VKPHGXNHUHVSHNWXDUULWPLQGKHNDUDNWHULQHPX]LNsVTsDWD]JMHGKLQ
1[LWLQLWsQ[MHUULQNsQJsWDULQGKHNsUFLPWDULQPsWsPLUsWsNODVsVGKHWs
PsVRMQsQJDDWD
.sUNRMXQLWsVKRTsURMQsPHLQVWUXPHQWHWULWPLNHPX]LNsQTsGsJMRMQs
1[LWLQLWsNsUFHMQsPX]LNsQTsGsVKLURMQs
1[LWLQLWsVKRTsURMQsNsQJsQPHOsYL]MHWsEXNXUDGXNHUHVSHNWXDUULWPLQ
6WLPXORQLQ[sQsVLWPsWsPLUsGXNHYsQsQsGXNMHLPSURYL]LPHWHEsUDQJD
DWD
Integrimi
(GXNLPL]LNOsYL]MHWUXSRUHGXNHUHVSHNWXDUULWPLQHGKsQs
VlersimiYOHUsVRMLQLSsULQWHUSUHWLPLQVDNWsWsULWPHYHWsNULMXDUDQJDDWDSsU
LQWHUSUHWLPWsVDNWsWsPX]LNsVGXNHHVKRTsUXDUDWsPHOsYL]MHWUXSRUHGKHLQVWUXPHQWHWPHJRGLWMH
158

MSIMI 17-18
7-18
8

Linja: Kndim
Tema: Knga Shatrvani

Objektivat
1sIXQGWsG\RUsYHQ[sQsVLVMDGXKHWWsMHWsLHDIWs
7sNsQGRMsVDNWsPHORGLQsHNsQJsVGKHWHNVWLQ
7sUHVSHNWRMsULWPLQHNsQJsV
7sNHWsGLNVLRQWsTDUWs
7sNsQGRMsVRORGKHQsJUXS
7sVKRTsURMsNsQJsQPHLQVWUXPHQWHPHJRGLWMH
Mjetet msimore didaktikePDJQHWRIRQ&GYHJODPHJRGLWMHVLVKNRSLQM
]LONDWULDQJRORSRVWHUPHVKDWsUYDQLQHWM
Zhvillimi i msimit
'LVNXWLPH
dGLQLMXSsUVKDWsUYDQLQ"
$NHQLQGRQMsVKDWsUYDQDIsUVKWsSLVsDSR
QsT\WHWLQIVKDWLQNXMXMHWRQL"
3VHSsUGRUHQVKDWsUYDQsW"

SHATRVANI
Teksti: Adelina Mamaqi
Muzika: Arben Hysenaj


D
N N A A N

N
N
A
y


D
N
N

N
N A A A A 
A


L
D
N

N
N
N

159


N L
L
L
N ]
N
N
L
]
Sha -tr
Hyj - n

- va - ni

n mes par - kut


m - ngjes he- rt

rre - zet

por - si lu - lja
ngjy - ra, ngjy - ra

e za - mba - kut
si yl - be - r.

D
N

L
L


L
L
L

N ]
N
N L
L

Allegro moderato

Nuk

ka

ngjyr'

nuk

ka

er'

po

rri

plot

- lur

L
L


D
N

L
L
L
L
N L
N
N

L
L

di

- mr

ver'

ngjy

- ra,

ngjy

- ra

- ro - ma

L


L
D

L
M

M
M
M
N
N
L
L


L
L
] L
L

1.

rreth

qark

me

lu

2.

- le - e

to

- na

lu

D.C.

- le - e

to

- na

I
6KDWsUYDQLQsPHVWsSDUNXW
SRUVLOXOMDH]DPEDNXW
K\MQsUUH]HWPsQJMHVKHUsW
QJM\UDQJM\UDVL\OEHUs
II
1XNNDQJM\UQXNNDHU
SRUULoHOXUGLPsUYHU
QJM\UDQJM\UDSORWDURPD
UUHWKHTDUNPHOXOHWWRQD
Veprimtaria e ors s par
'sJMRQLUHJMLVWULPLQHNsQJsVQsPDJQHWRIRQPsVRQLWHNVWLQGKHPHORGLQs
PHIUD]DRVHIMDOL
3sUVsULWHQLGLVDKHUsNsQJsQGHULQsSsUYHWsVLPLQHPLUsWsVDM
,QNXUDMRQLQ[sQsVLWWsNsQGRMQsWsJMLWKsXQLRQ
6KRTsURQLNsQJsQPHLQVWUXPHQWHWPHJRGLWMH
Veprimtaria e ors s dyt
5LNXMWRQLNsQJsQGXNHSsUYHWsVXDUPsPLUsWHNVWLQGKHPHORGLQsHVDM
1[LWLQLWsPEDMQsULWPLQPHLQVWUXPHQWHWTsGLVSRQRMQs
160

,QNXUDMRQLQ[sQsVLWTsNsQGRMQsPsPLUs
1[LWLQLQ[sQsVLWWsVKSUHKLQQGMHQMDWHW\UHJMDWsNsQGLPLWWsNsQJsV
1[LWLQLQ[sQsVLWWsNsQGRMQsVRORGKHQsJUXS
Integrimi
(GXNLPLJXUDWLYYL]DWLPPHQJM\UDGXNHVKIDTXUHPRFLRQHWHW\UH
VlersimiYOHUsVRKHQQ[sQsVLWTsNsQGRMQsEXNXUGKHPHQGMHQMsVLGKHSsUQMs
LQWHUSUHWLPNRUUHNWWsNsQJsV

MSIMI 19
9

Linja: DM
Tema: Rinjohim muzikn vokale dhe instrumentale

Objektivat
1sIXQGWsRUsVQ[sQsVLVMDGXKHWWsMHWsLHDIWs
7sULGDOORMsPX]LNsQYRNDOHQJDDMRLQVWUXPHQWDOH
7sGsJMRMsPHGsVKLUsPX]LNsWsQGU\VKPHYRNDOHGKHLQVWUXPHQWDOH
7sVKSMHJRMsPHIMDOsWsWKMHVKWDIUDJPHQWHWsPX]LNsVYRNDOHGKHLQVWUXPHQWDOH
7sPEDMsTsQGULPQGDMNsVDMPX]LNH
Mjetet msimore / didaktikePDJQHWRIRQ&GIRWRWsQGU\VKPHPHNRUGKH
RUNHVWsU
Informacion pr msuesin

9HQGRVQL&GQQsPDJQHWRIRQPHPX]LNsYRNDOHGKHLQVWUXPHQWDOHGKHGUHMWRMXQLS\HWMHQ[sQsVYH
dIDUsPX]LNHSRGsJMRQL"
3VHTXKHWPX]LNsYRNDOH"
3VHTXKHWPX]LNsLQVWUXPHQWDOH"
Shnim: Pr m tepr sheto librin e msuesit klasa e par
msimi 18, faqe. 53).
161

'XNH UXDMWXU PHQGLPHW H IsPLMsYH Qs GsUUDVs GLVNXWRQL PH WD SsU PX]LNsQ
YRNDOHVL QGDKHQ ]sUDWH JUDYH ]sUDWH EXUUDYH GKH ]sUDW H IsPLMsYHTs MDQs
TXDMWXU]sUDWsEDUGKs0X]LNDYRNDOHSsUEsKHWQJD]sUDQMHUs]LVKWsFLOsWMDQs
NsQJsWDUsTsNsQGRMQsQsNRURVHVRORQGsUVDPX]LNDLQVWUXPHQWDOHSsUEsKHW
QJDOXDMWMDPHLQVWUXPHQWHWsQGU\VKPHWsFLODWIRUPRMQsRUNHVWUsQ

Zhvillimi i ors s msimit:


1[LWLQLWsGsJMRMQsPHGsVKLUsPX]LNsQHYHQGRVXUQsPDJQHWRIRQ
1[LWLQLWsVKSUHKHQVHoOORMPX]LNHSsOTHMQs
1[LWLQLWsGDOORMQsPX]LNsQYRNDOHQJDDMRLQVWUXPHQWDOH
1GLKPRMLQLWsGDOORMQs]sUDWHEXUUDYHGKHWsJUDYHQsQMsNRU
1GLKPRMLQLWsGDOORMQsLQVWUXPHQWHWsQGU\VKPHTsQMRKLQJMDWsQMsGsJMLPL
WsPX]LNsVRUNHVWUDOH
1[LWLQLWsWKRQsHPULQHQGRQMsNsQJsWDULDSRLQVWUXPHQWLVWLTsQMRKLQ
1[LWLQL Ws DVLQ GKH VKSUHKLQ PEUHVDW UUHWK QMs NRQFHUWL Ts PXQG Ws NHQs
SDUs
VlersimiSDVLNDQsGsJMXDUGKHGLVNXWXDUPELPX]LNsQYRNDOHGKHLQVWUXPHQWDOHPsVXHVLIWRQQ[sQsVLWWsMDSLQPHQGLPHWHW\UHSsUSXQsQQsNODVs

MSIMI 20-21

Linja: Kndim
Tema: Knga Cicrimat e zogjve t pyllit
162

Objektivat
1sIXQGWsG\RUsYHQ[sQsVLVMDGXKHWWsMHWsLHDIWs
7sNsQGRMsPHORGLQsHNsQJsVVDNWsGKHQsGLNVLRQLQHGXKXU
7sUHVSHNWRMsULWPLQHGXKXU
7sNsQGRMsVRORGKHQsJUXS
7sVKRTsURMsPHLQVWUXPHQWHPHJRGLWMHNsQJsQ
Mjetet msimore didaktikeSDPMHPHIRWRWsQGU\VKPHPH]RJMS\MHPDJQHWRIRQ&GLQVWUXPHQWHWPHJRGLWMH
Veprime muzikore OsYL]MH Ws WUXSLW SsUSODVMH H GXDUYH OsYL]MH Ws NsPEsYH
VLSDVULWPLW
Informacion pr msuesin
Jeta dhe vepra e kompozitorit
/HF %DOFD OLQGL Qs 6KNRGsU Qs YLWLQ $L ND PEDUXDU VKNROOsQ H PHVPH
SHGDJRJMLNHSsUPsVXHVL9LWHPsYRQsDLSXQRLQs.XNsVVLPsVXHVPX]LNH
GKHQs6KWsSLQsH.XOWXUsVVLNsQJsWDUSURIHVLRQLVWVKWsGHNRUXDUGLVDKHUsPH
PHGDOMHQHSXQsV$LYD]KGRLWsSXQRQWHVLPsVXHVPX]LNHQsT\WHWLQH6KNRGUsV
QJDGHULVDGROLQsSHQVLRQ$LsVKWsPMHVKWsULNRULWSsUIsPLMsQsT\WHWLQ
H6KNRGUsVGKHNDVKNUXDUGLVDNsQJsSsUIsPLMsWsFLODWNDQsNRQNXUUXDUQs
)HVWLYDOHW SsU IsPLMs 'LVD SUHM W\UH MDQs 1sQD NOORoNs /RSD GKH SXOD
*s]RQLPHQH1sQs7HUH]D&LFsULPDWH]RJMYHWsS\OOLWHWM$LNDPDUUs
oPLPHWsQGU\VKPHNRPEsWDUHGKHPEDUsNRPEsWDUH
)WRQLQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKDVDMTsVKLNRMQsQs
IRWRGKHXNsUNRQLDW\UHWsWUHJRMQsUUHWKPDUUsGKsQLHYHWsW\UHPH]RJMWs
6KNUXDQGLVDPHQGLPHQsGsUUDVs
.sQJDHGXNRQGKH]EDYLWQ[sQsVLWGXNHLQ[LWXUDWDQsDIWsVLPLQMRYHWsPWsWsNsQGXDULWSRU
HGKHQs]KYLOOLPLQHQGMHQMsVULWPLNH
0sVXHVL H QGDQ NODVsQ Qs JUXSH NX QMs JUXS
NsQGRQGKHJUXSLWMHWsUPEDQULWPLQJMLWKPRQsPHQGLKPsQHPsVXHVLW
*MLWKDVKWXDLXVKSMHJRQIsPLMsYHULWPLQGXNHHVKRTsUXDUDWsPHOsYL]MHQ
HGRUsV1GsUURKHQJUXSHWSsUSsUYHWsVLPLQVDPsWsPLUsWsULWPLW
163

CICRIMAT E ZOGJVE T PYLLIT


Teksti dhe muzika: Lec Balca



N ]
N N N N AA N
Na
ra ble - roi
- lli gar li - na kan erdh pran - ve
spe - ci
e

py
- ze - e - za,

da nj trum - cak kn -

L
N

N N
N N AL
N
Gush

gs ja merr
don n rradh

- dhe mu - lli

bashk me t trish - ti - i - li,


e - dhe bisht - dyl - be - er - ja,

crr por

ca
bil

mi - i - ni,
bi - i - li


N A
N N N N
N ]

1.

e
me

u - ru - dhuk
z t
tij

la,

nj bisht - kuq

nj gu- sh -

bardh





N
NN
N
N
N N
2.

gjth - mon i

par'

py - llin



N ] N N N N
e

gjel - bru -

ar

ndi - het

nj

me - lo - di

an

gu

gu



N
N

N
N
N N 
sam - bli

madh

zogj - ve

t'ri

me

ga ga

ga

1.


 N

N N A N N N L
cerr, cerr e
ci
ci
ci
ci
sa
bu - ku - ri


2.

N
N ] N

N 
N

164

py - llin

sa

bu - ku

ri.

*DJDJDJDJXJXJXJXJXJXJX
FsUUFsUUFsUUFsUUFLFLFLFLFLFL
WULOLWULOLWULOLHoLQJoLQJ
WXNHWXNHoLNHoLN
I
1DHUGKSUDQYHUDEOHURLS\OOL
JDUGDOLQDNDQJVMDPHUUEDVKNPHWsWULVKWLOL
FsUUFDPLQLHoXUXGKXNOD
QMsELVKNXTQMsJXVKEDUGK
JXVKSHFLHGKHPXOOL]H]D
QMsWUXPFDNNsQGRQPHUDGK
HGKHELVKWG\OEHUMD
SRUELOELOLPH]sWsWLMJMLWKPRQsLSDUL
Refreni
1sS\OOLQHJMHOEsUXDUQGLKHWQMsPHORGL
DQVDPEOLLPDGKL]RJMYHWUL
PHJDJDJDHJXJXJXFsUUFsUUHFLFLFLFL
VDEXNXUL
II
.sUUNsUUNsUUNsUUNsQGRQELVKWXQGsVL
GKHNDODQGDWULOOLoLQJoLQJJXVKsNXTL
oLNHoLNoLNDWXNTXNDSLNX
SRGsJMRKHQGHULYRQs
JMLWK]sUDWsPEsONRPELQRKHQ
VKXPWsKDUPRQLVKsPMDQsVDEXNXUGsJMRKHQ
NXUQMsYDUGRQLVRLPEDQ
VLQMsWURPERQ
Refreni
1sS\OOLQ
Finalja
'LWHSsUGLWVD]EDUGKHWGULW
*MHUQSUHQGLPWGLHOOLWJMLWK]RJMWHS\OOLWNsQGRMQ
Refreni
1sS\OOLQ
165

Zhvillimi i msimit
'LVNXWLPH
- dGLQLMXSsU]RJMWsGKHNXMHWRMQsDWR"
- 6LLPEURQLMXDWR"
- 3VHMDQsWsGRELVKsP]RJMWsHS\OOLW"
- 3VHIsPLMsWLNUDKDVRMQsPH]RJMWsHYHJMsO"
- 6KNUXDMLQLPHQGLPHWHW\UHQsGsUUDVs
Veprimtaria e ors s par
'LVNXWRQLPHQ[sQsVLWSsUNDUDNWHULVWLNDWH]RJMYH
.sUNRMXQLQ[sQsVYHWsWUHJRMQsUHFLWRMQsDSRLPLWRMQs]RJMWs
0sVRMXQLPHORGLQsGKHWHNVWLQHNsQJsV
.sUNRMXQLWsUHVSHNWRMQsULWPLQ
.sUNRMXQLWsMHQsWsVDNWsJMDWsNsQGLPLWWsNsQJsV
Veprimtaria e ors s dyt
5LNXMWRQLWHNVWLQGKHPHORGLQsHNsQJsVGXNHHGsJMXDUDWsQsPDJQHWRIRQ
1[LWLQLQ[sQsVLWWsNsQGRMQsNsQJsQVDNWsGKHEXNXU
.sUNRMXQLWsQGMHNLQULWPLQJMDWsNsQGLPLWWsNsQJsVGXNHLQGLKPXDUPH
GLUL]KLPLQHGRUsVNsQJsQPHSsUSODVMHQHGXDUYHRVHPHOsYL]MHWUXSRUH
1[LWLQLWsNsQGRMQsPHQGMHQMsHHPRFLRQ
.sUNRMXQLWsNsQGRMQsVRORGKHQsJUXS
Integrimi
(GXNLPLJXUDWLYYL]DWLPQJDQDW\UDVLSDVIDQWD]LVsVsIsPLMsYH
VlersimiYOHUsVRKHQSsULQWHUSUHWLPWsEXNXUWsNsQJsVGKHUHVSHNWLPLQVDNWs
WsULWPLW

MSIMI 23-24

Linja: Kndim
Tema: Kng Urim msueses

Objektivat
1sIXQGWsG\RUsYHQ[sQsVLVMDGXKHWWsMHWsLHDIWs
166

7sNsQGRMsVDNWsPHORGLQsHNsQJsV
7sVKTLSWRMsTDUWsGKHVDNWsGLNVLRQLQ
7sUHVSHNWRMsULWPLQHGKsQs
7sNsQGRMsVRORGKHQsJUXS
7sVKRTsURMsNsQJsQPHOsYL]MHWHWUXSLW
RVHPHLQVWUXPHQWHW25)
Mjetet msimore didaktike SRVWHU PH
PsVXHVHQLQVWUXPHQWHWPHJRGLWMHRUJDQR
]DUPRQLNsHWM

URIM MSUESES
Muzika: Baki Kongoli
I
-DPHQGHLYRJsO
HQGRVKWDPLU
VLUUHVKWRMIMDOsW
VLNDPGsVKLU
1MsWXIPHOXOH
NDPSsUJDGLW
PsVXHVHHGDVKXU
SsUW\NsWGLW

II
1VKHQMGDVKXULH
SRWLGKXURM
G\IMDOQJD]HPUD
XULPWLoRM
0EDVQsQsVVLPH
TsPGRQVLV\W
SsUPXDPsVXHVH
MHQsQHG\W

167

Zhvillimi i msimit
'LVNXWLPH
)WRKHQQ[sQsVLWWsGLVNXWRMQsUUHWKDVDMTsVKLNRMQsQsIRWRW
.sUNRMXQLTsDWDWsDVLQSsUIHVWsQHPsVXHVLW
1[LWLQLTsDWDWsVKSUHKLQHPRFLRQHWSsUPsVXHVLQVHQPHDQsWsQMsNsQJH
WMHWsURVHUHFLWLPL
1[LWLQLTsDWDWsWUHJRMQsVHVLGRWDIHVWRMQsIHVWsQHPsVXHVLW
0HQGLPHWPsWsPLUDLVKNUXDQLQsGsUUDVsGKHGLVNXWRMLQLDWREDVKNsPH
Q[sQsVLW
Veprimtaria e ors s par
'sJMRQLUHJMLVWULPLQHNsQJsVQsPDJQHWRIRQGKHPsVRQLPHORGLQsHWHNVWLQ
HNsQJsVGHULQsSsUYHWsVLPLQHPLUsWsVDM
0sVRMHQLNsQJsQQsIUD]DRVHIMDOL
1[LWLQLQ[sQsVLWTsWsNsQGRMQsWsJMLWKsGXNHPEDMWXUULWPLQHGXKXU
Veprimtaria e ors s dyt
5LNXMWRQLNsQJsQEDVKNsPHQ[sQsVLWGXNHSsUYHWsVXDUPsPLUsWHNVWLQGKH
melodin e saj.
.sUNRMLQLWsNsQGRMQsNsQJsQWsJMLWKsGXNHQ[LWXUQ[sQsVLWTsNsQGRMQsPs
PLUs
1[LWLQL Q[sQsVLW Ws VKSUHKLQ QGMHQMDW H W\UH GKH PEDMQs TsQGULP UUHWK
kngs.
.sUNRMXQLIsPLMsYHWsVKSUHKLQQsSsUPMHWDUWHYHWsWMHUDHPRFLRQHWHW\UH
SsUPsVXHVLQVHQ
1[LWLQLIsPLMsWWsVKRTsURMQsPHLQVWUXPHQWHW25)NsQJsQGXNHLQGDUsDWD
QsG\JUXSH

168

Integrimi
(GXNLPL JXUDWLY VKSUHKMD H Js]LPLW SsUPHV QJM\UDYH YL]DWLPL L OXOHYH SsU
IHVWsQH0DUVLW 
*MXKDDPWDUHVKSUHKMDHQGMHQMDYHWsW\UHPHDQsWsQMsSRH]LHDSRSUR]HHWM
VlersimiYOHUsVRKHQQ[sQsVLWSsULQWHUSUHWLPWsNsQJsVPHQGMHQMsGKHHPRcion.

MSIMI 25

Linja : BAM
Tema: Koht e thjeshta 2/4

Objektivat
1sIXQGWsRUsVQ[sQsVLVMDGXKHWWsMHWsLHDIWs
7sQMRKsNRKsQHWKMHVKWs
7sUUDKsULWPH
7sNsQGRMsVKHPEXMWsQGU\VKsPQsNRKsQ
7sVKRTsURMsPHLQVWUXPHQWH25)NsQJsWQsNRKsQ
Mjetet msimore didaktikePDJQHWRIRQLQVWUXPHQWHPHJRGLWMHHWM
Informacion pr msuesin
.RKDNDG\JRGLWMHRVHOsYL]MH.RKDHSDUsRVHJRGLWMDHSDUssVKWsHtheksuar
QGsUVDNRKDHG\WsRVHJRGLWMDHG\WssVKWsHpatheksuar. .RKDTXKHWNRKsH
WKMHVKWsVHSVHSsUEsKHWQJDG\NRKs PHOsYL]MHWsGRUsVposht dhe lart.
6KHPEXMWHPsSRVKWsPVKRTsURMLQLPH]sGXNHSsUGRUXUQXPUDWSsUNDWsVLVKWSsUOsYL]MHQSRVKWsGKHSsUOsYL]MHQODUWQGsUVDQ[sQsVLWPHJRGLWMH
WsVKXSODNDYHRVHPHLQVWUXPHQWHPHJRGLWMH

169

Bni pyetjen:
- 0HVDJRGLWMHVKRTsURKHWoGRIMDOs"

9HQGRVLQLQsPDJQHWRIRQNsQJsQSsUWDGsJMXDU
-

8GKs]RMLQLQ[sQsVLWWsNsQGRMQsNsQJsQQsNRKsQGKHWDVKRTsURMQsDWs
PHJRGLWMHGXNHLQGLKPXDUDWDJMDWsNsQGLPLWSsUGDOOLPLQHNRKsV

Zhvillimi i ors s msimit


'LVNXWLPH
.sUNRMXQLQ[sQsVYHWsVMHOOLQVKHPEXMWWsQGU\VKsPPHIMDOsG\UURNsVKHGKH
WLVKRTsURMQsDWRPHJRGLWMHGKHQXPsULPLQ
.sQGRQLNsQJsQQsNRKsQGXNHLQGLKPXDUQ[sQsVLWWsVKRTsURMQsDWR
PHLQVWUXPHQWHW25)
1GDMHQLNODVsQQsJUXSHNXJUXSLLSDUsNsQGRQGKHJUXSLLG\WsVKRTsURQ
NsQJsQPHLQVWUXPHQWHPHJRGLWMHNRKsQ
.sPEHMLQLJUXSHWSsUWsSsUYHWsVXDUWsJMLWKsNRKsQ
Integrimi
(GXNLPL]LNHFMDPDUVKQs
VlersimiYOHUsVRKHQQ[sQsVLWSsUQMsLQWHUSUHWLPWsVDNWsWsNRKsV
MSIMI 26-27

Linja: Kndim
Tema: Katr stint.

Objektivat
1sIXQGWsG\RUsYHQ[sQsVLVMDGXKHWWsMHWsLHDIWs
7sNsQGRMsQsLQWRQDFLRQLQHGXKXUNsQJsQ
7sVKTLSWRMsVDNWsWHNVWLQHNsQJsV
7sUHVSHNWRMsULWPLQHNsQJsV
T dalloj tingujt e lart dhe t ult.
170

7sLQWHUSUHWRMsPHQGMHQMsHHPRFLRQNsQJsQ
Mjetet msimore didaktikePDJQHWRIRQL&GIRWRPHNDWsUVWLQsWODSVDPH
QJM\UD

'LVNXWRQLPHQ[sQsVLWSsUNDWsUVWLQsWHYLWLW
6LOOQLSDPMHWsQGU\VKPHNXLOXVWURKHQNDWsUVWLQsW
.sUNRMXQLQ[sQsVYHWsNsQGRMQsDSRUHFLWRMQsQGRQMsNsQJsDSRSRH]L
SsUVWLQsWHYLWLW
KATR STINT
Muzika: Edmond Zhulali
Teksti: Agim Doi

D E



N
N
N

Po t'm pye - sni mu

-a

vje - shtn shum' e du

-a

D
N N Y N

N 
Pe - mt mbu - shen plot me moll' gjith' f

- mi - jt shkojn' n shkoll'


N
N ]
N
A
Di - mrin shum'

du

- a

Ti

vje - shtn

zgjo - dhe

171




]
N
N
Di

- mri ka

g - shte - nja

Por

s'ka

- ku - llo - re

N Y

N
N

N N
Nuk ka

- ku - llo - re

Por ka

to - pa bo - re




N ]
N
N N
Ref.

Un' dhe sho- ku

im

du - am do stin'

se do vit ka ka - tr



]
N
N

N
as - nj s'shkon me ha - tr

Pran - ver',

ve - r,

vje - sht,

di - mr

D.C.


N

N

ka - tr

sti - nt

ka

vi - ti

shum'

du - am

ne.

Zhvillimi i msimit
1sNsWsRUsPsVLPLPsVXHVLXHWQ[sQsVYHSsUNDWsUVWLQsWGXNHQ[LWXUWHNDWD
GDVKXULQsSsUQDW\UsQ.MRNsQJsPXQGWsNRPELQRKHWVKXPsPLUsPHOsYL]MHW
WUXSRUHPHYHVKMHDSRPDVNDWsEsUDQJDIsPLMsWQsRUsQHHGXNLPLWJXUDWLY
Ws FLODW SHUVRQLNRMQs NDWsU VWLQsW *MDWs PsVLPLW Ws NsQJsV Q[sQsVLW GXKHW Ws
ULQMRKLQGKHSsUFDNWRMQsNRKsQ
.XMWRQLVKSUHKLWsYRNDOHVLUHVSHNWLPLQHULWPLWUUHJXOODWHIU\PsPDUUMHVVKHQMDWHQJM\ULPLW
Jeta dhe vepra e kompozitorit
(GPRQG=KXODOLNDOLQGXUPsQsT\WHWLQH3HVKNRSLVs$LSDVPEDULPLWWs$NDGHPLVsVs$UWHYHNDSXQXDUVLGUHMWXHVPX]LNHQsHVWUDGsQSURIHVLRQLVWHWsT\WHWLWWs3HVKNRSLVs.\NRPSR]LWRUNDVKNUXDUNU\HVLVKWQsJMLQLQs
HNsQJsVGKHGLVDSMHVsWsWMHUDVLNRQFHUWSsUWURPEsDOEXPSLDQLVWLNURQGRSsU
YLROLQsHWM*MLWKDVKWXDLNDPDUUsSMHVsQsVKXPsIHVWLYDOHSsUIsPLMsGKHWs
172

UULWXUQs7LUDQs6KNRGsU0DTHGRQL.RVRYsNXNDWXDUVKXPsoPLPHWsQGU\VKPH(GPRQGLNDTHQsNRPSR]LWRULLSDUsTsPRULSMHVsQs)HVWLYDOLQ(YURSLDQGXNHXUHQGLWXULVKWDWL.DNRPSR]XDUHGKH+LPQLQH3ROLFLVs6KTLSWDUH
HFLODsVKWsOXDMWXUQJD%DQGD.RPEsWDUHH,WDOLVs*MLWKDVKWXDLNDNULMXDU
NsQJs NXVKWXDU SRSXOOLW NRVRYDU JMDWs SHULXGKsV  'LVD QJD NsQJsW
PsWsQMRKXUDWsWLMMDQs,PD]KL\W1XNMHsQGsUU.DWsUVWLQsW+DUU\
3RWHU%HQLT\WHWDULHWM
Veprimtaria e ors s par
'sJMRQLUHJMLVWULPLQHNsQJsVQsPDJQHWRIRQGKHQsOOLPPsVRQLWHNVWLQHNsQJsV
.sQGRMHQLNsQJsQGLVDKHUsGHULQsSsUYHWsVLPLQHVDNWsWsPHORGLVsVs
kngs.
1GDOXQLQsDWRIUD]DNXQ[sQsVLWNDQsYsVKWLUs
5HVSHNWRQLULWPLQQsWsFLOsQNsQGRKHWNsQJD
Veprimtaria e ors s dyt
5LNXMWRQLPHQ[sQsVLWIMDOsWHNsQJsVGKHYLMsQPHORGLNHWsVDM
.sUNRMXQLWsNsQGRMQsPHQGMHQMsHHPRFLRQ
1GDMHQLNODVsQQsJUXSHNXVHFLOLJUXSWsPDUUsHPULQHQMsVWLQHWs
FDNWXDU
1[LWLQLWsJMLWKsQ[sQsVLWWsNsQGRMQsNsQJsQEXNXUGKHVDNWs
1[LWLQLQ[sQsVLWWsNsQGRMQsQsJUXS
.sUNRMXQLWsVKRTsURMQsNsQJsQPHLQVWUXPHQWHPHJRGLWMH
1sIXQGWsRUsVQ[LWLQLQ[sQsVLWWsPEDMQsTsQGULPNULWLNSsUSXQsQQs
klas.
Integrimi
(GXNLPL PX]LNRU GsJMLPL L IUDJPHQWHYH Ws QGU\VKPH L PX]LNsV VWLQsW H
9LYDOGLW*MXKDDPWDUHSRH]LWUHJLPHGKHPEUHVDSsUNDWsUVWLQsWHYLWLW
(GXNLPLJXUDWLYSsUGRULPLLQJM\UDYHQsYL]DWLPLQHNDWsUVWLQsYH
Vlersimi: Q[sQsVLW GR Ws YOHUsVRKHQ SsU NsQGLP Ws VDNWs GKH PH QGMHQMs Ws
NsQJsVVLGKHSsUUHVSHNWLPLQHULWPLW
173

MSIMI 28

Linja:Ll
Tema: Shoqrimi i muziks me vegla me goditje dhe mjete trupore

Objektivat
1sIXQGWsRUsVQ[sQsVLVMDGXKHWWsMHWsLHDIWs
7s VKRTsURMs PHORGL H NsQJs PH YHJOD PH JRGLWMH GKH PH OsYL]MH
WUXSRUH
7sOXDMsQsJUXS
7sNRPELQRMsJRGLWMHWPHLQVWUXPHQWPHDWRWsPMHWHYHWUXSRUH
7sUHVSHNWRMsULWPLQJMDWsVKRTsULPLW
7sPEDMsTsQGULPNULWLNSsUSXQsQQsNODVs
Mjetet msimore/didaktikePDJQHWRIRQ&GLQVWUXPHQWHPHJRGLWMH WULDQJRORJXUsVKNRSLQMOXJsUUDNHWDNHHWM 
Informacion pr msuesin
1sWHPDWPsVLPRUHWsYLWHYHWsPsSDUVKPHQ[sQsVLWNDQsPsVXDUPELPMHWHW
WUXSRUHGKHUROLQHW\UHQsQMsORMsPX]LNRUH
5LIUHVNRMLQLDWRSsUPHVVKHPEXMYHPX]LNRUs
.MR WHPs PsVLPRUH ND SsU TsOOLP NRPELQLPLQ H PMHWHYH WUXSRUH PH LQVWUXPHQWHWPHJRGLWMH3sUWsUHDOL]XDUNsWsPsVXHVLQGDQNODVsQQZG\JUXSHNX
JUXSLLSDUsVKRTsURQPX]LNsQPHPMHWHWUXSRUHQGsUVDJUXSLLG\WsHVKRTsURQ
PH LQVWUXPHQWH PH JRGLWMH 25) 6LSDV ULWPLW Ws GKsQs PX]LNRU DWD GXKHW Ws
VKRTsURMQs PX]LNsQ Ts GsJMRMQs Qs PDJQHWRIRQ QsQ XGKsKHTMHQ H PsVXHVLW
0X]LNDGXKHWWsMHWsVKXPsHWKMHVKWsQsNRKsQ 
.RPELQLPLLUUDKMHYHTRIWsPHPMHWHWUXSRUHDSRPHLQVWUXPHQWHPHJRGLWMH
GXKHWEsUsHWLOOsTsQ[sQsVLWWsPRVQJDWsUURKHQJMDWsVKRTsULPLWGKHWsNULMRMQs
SUREOHPH
 Hapat q do t ndiqen pr zhvillimin e ksaj veprimtarie.
.ODVsQQGMHQLQsWULJUXSH7sWULJUXSHWNsQGRMQsGKHYHSURMQsQMsNRKsVLVKW
Grupi i parGMHPTsTsQGURMQsQsIRUPsUUHWKL$WDGRWsNsQGRMQsGKHSsUSODVLQGXDUWJMDWsNsQGLPLW
Grupi i dytYDM]DTsTsQGURMQsQsIRUPsUUHWKLWsFLODWNsQGRMQsGKHSsUSODVLQNsPEsW
174

Grupi i tretPL[NsQGRMQsGKHXELHQLQVWUXPHQWHYHPHJRGLWMH ]LONDVKNRSLQMDSRWULDQJROR 


1GsUURQLJUXSHWQsPsQ\UsTsWsJMLWKsWsSsUYHWsVRMQsVKRTsULPLQHPHORGLYH
PHLQVWUXPHQWHPHJRGLWMHGKHPMHWHWUXSRUH
3sUPsTDUWsVKLNRQLJXUDWHPsSRVKWPH

Veprimtaria e ors s msimit


)WRMLQLQ[sQsVLWSsUWs]KYLOOXDUVKRTsULPLQPX]LNRUQsWULJUXSHJUXSLL
SDUsLGMHPYHQsIRUPsUUHWKLGKHJUXSLLG\WsLYDM]DYHIRUPRMQsUUHWKLQ
HEUHQGVKsPSsUWsNU\HUOsYL]MHWGKHJRGLWMHWPHPMHWHWWUXSRUH
6HFLOLQ[sQsV]JMHGKLQVWUXPHQWLQGKHUROLQTsLSsOTHQ
8GKsKLTLQLQ[sQsVLWSsUWs]KYLOOXDUORMsQPHVKRTsULPLQHLQVWUXPHQWHYHGKHPMHWHYHWUXSRUHVDNWsGKHPHQGMHQMs
.sUNRMLQLQ[sQsVYHWsOXDMQsVDNWs
6WLPXORQLJUXSLQTsLQWHUSUHWRLPsEXNXU
Integrimi
(GXNLPL]LNVKRTsULPLLPX]LNsVPHOsYL]MHWUXSRUH
Vlersimi 1[sQsVLW YOHUsVRKHQ SsU VKRTsULPLQ H PX]LNsV VDNWs PH PMHWH
WUXSRUHGKHLQVWUXPHQWHPHJRGLWMH

175

MSIMI 29

Linja: SHKM
Tema: Ndrtimi i instrumenteve ORF

Objektivat
1sIXQGWsRUsVQ[sQsVLQ[sQsVMDGXKHWWsMHWsLHDIWs
7sSsUFDNWRMsLQVWUXPHQWHW25)
7sQGsUWRMsLQVWUXPHQWH25)
7sSsUGRUsGKHOXDMsPHNsWRLQVWUXPHQWH
7sYOHUsVRMsSXQsQHYHWGKHWsVKRNXWTHV
Mjetet dhe materialetJsUVKsUsQJMLWsVHODSVDREMHNWHWsQGU\VKPHVLNDUWRQ
NDQRoHVKXIUDRUL]HWM
Informacion pr msuesin
*MDWsNsVDMRUHPsVXHVLXHWQ[sQsVYHVHVLREMHNWHWsXVKTLPHYHWsQGU\VKPH
TsDWDSsUGRULQQsMHWsQHSsUGLWVKPHPXQGWLSsUGRULQSsUWsQGsUWXDULQVWUXPHQWHWsWKMHVKWDPHJRGLWMH
1. .sVKWXQMsQJDYHJODWTsGRWsQGsUWRMQsQ[sQsVLWQsNsWsRUsPsVLPRUH
sVKWsHGKHperkusioni.
0sVXHVLLXGKsKHTQ[sQsVLWJMDWsJMLWKsNRKsVTsDWDSXQRMQsGKH
NXMGHVHWTsWsPRVGsPWRKHWDVNXVKJMDWsSsUGRULPLWWsPMHWHYH
+DSDWTsGRWsQGLTQLSsU]KYLOOLPLQHRUsVGKHQGsUWLPLQHNsWLMLQVWUXPHQWL
GRWsUHQGLWHQVLPsSRVKWs
-

0HUUQLRVHPsVKXPsNDQRoHWsFRODFROsVSHSVLHWMGKHOLGKLQLDWR
QsQMsGsUUDVsPHGLPHQVLRQLQHJMDWsVLVsVsW\UH
1MsJUXSWMHWsUOLGKPELQMsSOODNsPHWDOLNHNDQRoHWsWMHUD
3DVL Ws NHQs PEDUXDU XGKs]RMLQL Ws JRGDVLQ PH QMs VKXIsU PHWDOLNH
NDQRoHWHOLGKXUDQsGUXGKHDWRWsOLGKXUDQsPHWDO

Pyetini nxnsit: far tingulli lshojn? Shnojini mendimet e tyre n drras.

176

2. 1Ms WMHWsU YHJsO sVKWs HGKH mara. 3sU Ws QGsUWXDU NsWs YHJsO SsUGRUHQ
VsULVK
NDQRoHWSRUTsNsWsUDGKsDWRLPEXVKQLPHRUL]RVHJXULoNDVKXPsWsYRJOD MR
SORW 0E\OOLQLYULPsQTsDWRWsPRVGDOLQMDVKWs
7XQGLQLDWRVsEDVKNXPHQ[sQsVLWGKHGsJMRQLWLQJXOOLQTsDWROsVKRMQs

3. 1MsWMHWsUYHJsOsVKWssistra.
0HUUQLQMsNDUWRQGKHSULWHQLDWsPHJMDWsVLFPGKHJMHUsVLFP+DUNRMHQLDWsQsIRUPsQHQMsUUHWKLGXNHLQJMLWXUPLUs0HUUQLGLVDWDSDPHWDOLNHWs
VKLVKHYHGKHPHQMsoHNLoJRGLWLQLDWRGHULVDWsEsKHQWsVKHVKWD SHWDVKXTH 
0sSDVKDSXQLQMsYULPsWDSDYHSHWDVKXTHGXNHLTHSXUPsSDVUUHWKHTDUNNDUWRQLWQsIRUPsUUHWKL0sSDVWXQGLQLDWRGXNHQGLHUsWLQJXOOLQTsDWRQ[MHUULQ
Zhvillimi i msimit
-

*UXPEXOORQLVsEDVKNXPHQ[sQsVLWPDWHULDOHWTsGRWXQGLKPRMQsQs
QGsUWLPLQHNsW\UHLQVWUXPHQWHYH
8GKs]RMLQLQ[sQsVLWVHVLGXKHWWsSXQRMQsGXNHXTsQGUXDUPELNRNs
.sUNRMXQLQ[sQsVYHWsGLVNXWRMQsUUHWKNsW\UHLQVWUXPHQWHYH
3URYRQLVsEDVKNXWsOXDQLPHNsWRLQVWUXPHQWH
.ULMRQLNsQGLQWXDMWsNODVsVPHLQVWUXPHQWHWsQGU\VKPHPX]LNRUH

Vlersimi1[sQsVLWYOHUsVRKHQSsUQGsUWLPLQHLQVWUXPHQWLWGKHSsUGRULPLQH
WLMJMDWsNsQGLPHYHWsQGU\VKPH

MSIMI 30

Linja: BAM
Tema: Karakteret muzikore: ritmik, i gzueshm, i dhimbshm.

Objektivat
1sIXQGWsRUsVQ[sQsVLVMDGXKHWWsMHWsLHDIWs
7sGDOORMsNDUDNWHULQHJs]XHVKsPGKHWsGKLPEVKsPQsNsQJsWsQGU\VKPH
7sNsQGRMsNsQJsWTsGLGKHWsSsUFDNWRMsNDUDNWHULQHW\UH
7sLQWHUSUHWRMsPHQGMHQMsNsQJsWPHNDUDNWHUt gzuar, ritmik, t dhimbshm.

177

Mjetet msimore didaktike: PDJQHWRIRQ&GLQVWUXPHQWHPHJRGLWMH


Informacion pr msuesin
4XKHWNsQJsritmike VHSVHQDEsQWsNsUFHMPsQDMHSJMDOOsULGLQDPL]sPHWM
1sNsQJsWULWPLNHDMRTsVSLNDWPsVKXPssVKWsULWPLi shpejt, i ndritur etj.
4XKHWNsQJsHJs]XHVKPHVHSVHDMRSsUYHoULWPLWWsVKSHMWsWHNVWLLVDMsVKWsi
gzueshm, i gjall, plot jet.
4XKHWNsQJse dhimbshme VHSVHsVKWsPHULWsPWsQJDGDOVKsPPHQMsWHNVW
melankolik NX]DNRQLVKWEsMQsSMHVsNsQJsWH kurbetit, t vajit, HWM
Zhvillimi i ors s msimit
Veprimtaria
- 9HQGRVLQLGLVDNsQJsQsPDJQHWRIRQGKHNsUNRMLQLWLGsJMRMQsPHYsmendje.
- 1[LWLQLWsGDOORMQsNDUDNWHULQHW\UH
- .sUNRMXQLWsVKSMHJRMQsPHIMDOsWsWKMHVKWDSVHMDQsritmike, t gzueshme, t dhimbshme.
- 1[LWLQLWsVKRTsURMQsPHOsYL]MHNsQJsWVLSDVPsQ\UsVVsW\UH
- 1GLKPRMLQLWsJMHMQsNsQJsWsWMHUDGXNHLNsQGXDUDWRGKHSsUFDNWXDUVH
oIDUsNDUDNWHULNDQs
- 1[LWLQLWLVKRTsURMQsNsQJsWPHLQVWUXPHQWHWPHJRGLWMHTsDWDGLVSRQRMQs
Vlersimi: YOHUsVLPLEsKHWSsUSsUFDNWLPLQHVDNWsWsNDUDNWHULWWsNsQJsYH

MSIMI 31-32

Linja: Kndim
Tema: Knga Kam nj mik kam nj shok

Objektivat
1sIXQGWsRUsVQ[sQsVLVMDGXKHWWsMHWsLHDIWs
7sNsQGRMsVDNWsPHORGLQsGKHWHNVWLQHNsQJsV
7sNHWsGLNVLRQWsTDUWs
7sUHVSHNWRMsNRKsQ
178

7sNsQGRMsVRORGKHQsJUXS
7sVKRTsURMsNsQJsQPHOsYL]MHWUXSRUHGKHPHLQVWUXPHQWHW25)
Mjetet msimore didaktikePDJQHWRIRQ&GIRWRWsQGU\VKPHLQVWUXPHQWH
PHJRGLWMHHWM
Informacion pr msuesin
0sVXHVLVKNUXDQQsWDEHOsGLVDVKSUHKMH
'8$-,1,.$)6+7'+(0%52-,1,$72GXNHLQ[LWXUIsPLMsWWsVKSUHKLPPHQGLPHWHW\UHUUHWKNDIVKsYHTsSsOTHMQsPsVKXPs

1[LWLQLQ[sQsVLWWsGLVNXWRMQsUUHWKIRWRYH
q shikojn.
1[LWLQLWsWUHJRMQsSsUPLTsVLQsHW\UHPH
THQLQDSRQGRQMsNDIVKsWMHWsUVKWsSLDNH

179

KAM NJ MIK KAM NJ SHOK


Muzika: Shptim Sarai
Teksti: Jorgo Papingji


D L
L
L


N

N
N

N

L
AL
L
N AL
Sa
Un'

shum' ki - sha d
men - djen e kam

- shir'
q
t
mble - dhur dhe

kem
nuk

nj
e

qen
zgjas

po
Se

L L




D


N
N
N
N
]
ma - mit
qe - nin

e
e

- dhe
kam

ba zgje -

bit
dhur

du

s'di
t

si
jet

t'ja
dal

them
mat

D
L

N L
N
N
N
N


Po

qe - nin

un'

mos

t'jet

ne

vrik

L
L
L
L
L
L


N
N
N
N
AL
N
jet'

nj

qen

zgju -

ar

dhe

bes

nik

Kr

N
L
N
N
L
L
PL
L
N

N ] DL
Refreni:

ko - va

qy

tet

un'

an

mban

dhe

L
D



N
N
N
N
AL
N
m

fund

them

nj

ble

va

dy

bj

sha

qan

T'ju

N N
L

L
PL N
N

N DL L
N
vr

tet

nuk

I
6DVKXPNLVKDGsVKLUTsWsNHPQMsTHQ
SRPDPLWHGKHEDELWVGLVLWMDWKHP
XQPHQGMHQHNDPPEOHGKXUGKHQXNH]JMDV
VHTHQLQHNDP]JMHGKXUWsMHWGDOPDW
180

ka

si

3RTHQLQXQHGXDPRVWMHWQHYULN
WsMHWQMsTHQL]JMXDUHGKHEHVQLN
Refreni
.sUNRYDQsT\WHWXQDQHPEDQ
GKHPsQsIXQGHEOHYDQsG\TDQ
WMXWKHPQMsWsYsUWHWQXNEsMVKDND
VLTHQLLPQsERWQXNND
La la la lal la la la la la .....
La la la lal la la la la la .....

II
1XNMDPXQVKXPsLELQGXUMDPQsGLOHP
PsPLUWsNHVKQMsVKRNDSRQMsTHQ
HGLVHGRWsORGKHPWKHPVHULR]LVKW
GRWLPsVRMIXWEROOGKHSDNDQJOLVKW
3RTHQLQXQHGXDPRVWMHWQHYULN
WsMHWQMsTHQL]JMXDUHGKHEHVQLN
Refreni
.sUNRYDQsT\WHWXQDQHPEDQ
1VKsWLWMHNXUXQVKNRMPHVKRTsULQs
WsJMLWKsLSUH]DQWRMPHTHQLQWLP
WMXWKHPQMsWsYsUWHWQXNEsMVKDND
VLTHQLLPQsERWQXNND
Zhvillimi i msimit
Veprimtaria e ors s par
'sJMRQLNsQJsQQsPDJQHWRIRQPsVRQLWHNVWLQGKHPHORGLQsHVDM
3sUVsULWQLNsQJsQGHULQsSsUYHWsVLPLQHVDNWsWsVDM
1[LWLQLIsPLMsWWsVKRTsURMQsNsQJsQPHOsYL]MHWUXSRUHGKHLQVWUXPHQWHWPHJRGLWMH
181

Veprimtaria e ors s dyt


5LNXMWRQLPHIsPLMsWNsQJsQHPsVXDU
1[LWLQLQ[sQsVLWWsNsQGRMQsNsQJsQPHQGMHQMsGKHHPRFLRQ
.sUNRMXQLWDNsQGRMQsVRORGKHQsJUXS
1[LWLQLQ[sQsVLWWsPEDMQsTsQGULPQGDMNsQJsV
Integrimi
(GXNDWDT\WHWDUHPEURMWMDGKHGDVKXULDSsUNDIVKsW
(GXNLPLJXUDWLYYL]DWLPLOLUsSsUNDIVKsWTsSsOTHMQs
Vlersimi9OHUsVRKHQ SsU LQWHUSUHWLP Ws VDNWs Ws NsQJsV PH QGMHQMs H HPRcion.

MSIMI 33

Linja: Kng
Tema: Organizimi i nj koncerti me kngt e msuara gjat vitit.

Objektivat:
1sIXQGWsRUsVQ[sQsVLVMDGXKHWWsMHWsLHDIWs
7sNsQGRMsNsQJsWHPsVXDUDJMDWsYLWLW
7sUHVSHNWRMsULWPLQ
7sLQWHUSUHWRMsEXNXUGKHPHQGMHQMs
7sNsQGRMsVRORGKHQsJUXS
7s VKRTsURMs PH LQVWUXPHQWH PH JRGLWMH GKH PMHWH WUXSRUH NsQJsW Ts
kndon.
Mjetet msimore/didaktikePDJQHWRIRQ&GLQVWUXPHQWHWPHJRGLWMHHWM
Informacion pr msuesin
3sUWsQGsUWXDUVDPsPLUsQMsNRQFHUWDUWLVWLNSsUVsULWQLWsJMLWKDNsQJsWHPsVXDUDJMDWsYLWLWGKHSsU]JMLGKQLGLVDSUHMW\UH
%sQLSsU]JMHGKMHQHQ[sQsVYHTsMDQsWsLQWRQXDUQGsUVDQ[sQsVLWTsQXN
MDQsWsLQWRQXDUYHQGRVLQLWsVKRTsURMQsPHLQVWUXPHQWH25)GXNHLSsUIVKLUsWsJMLWKsQ[sQsVLWQsYHSULPWDUL
182

=JMLGKQLQ[sQsVLWTsNsUFHMQsEXNXUGKHNULMRQLJUXSLQHNsUFLPWDUsYH
5HQGLVQLSURJUDPLQPHNsQJsYDOOHUHFLWLPHGXNHPDUUsGKHPHQGLPLQ
HQ[sQsVYH
Veprimtaria e ors s msimit
.sUNRMXQLQ[sQsVYHWsSsU]JMHGKLQNsQJsWPsWsEXNXUDWsYLWLW
1GLKPRMLQLQsSsU]JMHGKMHQHNsQJsYHGKHYDOOHYHPsWsEXNXUD
1GLKPRMLQLQsUHQGLWMHQHSURJUDPLW
1[LWLQLWsNsQGRMQsEXNXUGKHPHQGMHQMs
.sUNRMXQLWsVKRTsURMQsNsQJsWPHLQVWUXPHQWHPHJRGLWMH
6WLPXORQLQ[sQsVLWWsNsQGRMQsWsJs]XDUWsTHVKXUWsJMDOOsSORWGLQDPL]sP
6KRTsURQLQ[sQsVLWNXUNsQGRMQs

183

PROGRAMI ANALITIK PER KLASEN E TRETE


35 jav x 1 or = 35 or
K

21 or

BAM

4 or

LI

2 or

DM

2or

SHKM

3 or

OL

3 or

184

185

Linjat

LI

BAM

Nr.

1.

2.

3.

4.

5.

Ort
pr linj

5HJMLVWULPLJUDNL
tingujve

Luajm me veglat
ORF

Punimi i kngs

Knga Atdheu
Gaqo Avrazi

Kndojm s bashku
Himnin e Flamurit

Temat msimore

T vendos tingujt
e nj knge sipas
UHJMLVWULPLWJUDN

T interpretoj me
instrumente ORF
kng t ndryshme

T interpretoj me
ndjenj e emocion
kngn

7sLGHQWLNRMs
tingujt e ult e t
lart

T kndoj
duke luajtur
instrumente t
thjeshta ORF

T dalloj regjistriPLQJUDNWsWLQJXMYH

T kndoj duke
krijuar ritme t
ndryshme

T kndoj duke T kndoj n grup


e shoqruar dhe dhe duke e shoqrume lvizje trupore ar me instrumente
ORF shkopinj, gur,
lug etj.

T vendos tingujt
e nj knge sipas
UHJMLVWULPLWJUDN

T interpretoj
duke shoqruar me
instrumente ORF
kngn me ndjenj
e emocion

T kndoj duke
interpretuar me
ndjenj e emocion
kngn

T kndoj solo
dhe n grup
duke interpretuar
me ndjenj dhe
emocion

T kndoj tekstin
dhe melodin e
kngs

T kndoj
T kndoj kng
t ndryshme pr kngn n intonacionin e duhur
Atdheun, shkolln,
familjen, ambientin,
etj.

Niveli i lart
T kndoj solo
dhe n grup
duke interpretuar
me ndjenj dhe
emocion

Niveli mesatar
T kndoj tekstin
dhe melodin e
kngs

Niveli baz

2EMHNWLYDWVSHFLNsVLSDVQLYHOHYH

T kndoj
T kndoj kng
t ndryshme pr kngn n intonacionin e duhur
Atdheun, shkolln,
familjen, ambientin,
etj.

Objektivi i prgjithshm i programit

Vendi i
zhvillimit t
msimit

Kabineti

Organo, instrumente
me goditje, magnetofoni, libri i msuesit,
HWRUHSXQH

Kabineti

Magnetofoni, postera, Kabineti


OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

Organo, insrumente
me goditje, magnetofoni, libri i msuesit,
HWRUHSXQH

Magnetofon, libri i
Kabineti
PsVXHVLWHWRUHSXQH
postera

Kabineti
Magnetofon, libri i
PsVXHVLWHWRUHSXQH
postera

Mjetet msimore
didaktike dhe literatura
ndihmse

186

10.

OL

9.

12.

DM

8.

7.

11. SHKM

6.

Rikujtojm, kndojm, luajm

Muzika dhe prjetimi


T shpreh me
i saj
an t arteve t
(vizatim, poezi, valtjera dhe me fjal
lzim)
t thjeshta muzikn
q dgjon

7sLGHQWLNRMs
muzikn q
dgjon

7sDVsPHIMDOsWs
thjeshta pr muzikn
q dgjon

T kndoj duke T kndoj n grup


e shoqruar dhe dhe duke e shoqrume lvizje trupore ar me instrumente
ORF shkopinj, gur,
lug etj.

T interpretoj me
ndjenj e emocion
kngn

Punimi i kngs

T vlersoj muzikn q i
plqen

T kndoj duke
interpretuar me
ndjenj e emocion
kngn

Kabineti

Magnetofoni, organo, Kabineti


OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

Organo, instrumente
me goditje, magnetofoni, libri i msuesit,
HWRUHSXQH

Magnetofoni, organo, Kabineti


OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

T kndoj tekstin
dhe melodin e
kngs

T kndoj solo
dhe n grup

Magnetofoni, organo, Kabineti


OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

T dgjoj pjes 7sDVsPHIMDOsWs T komentoj mbi


t ndryshme me
thjeshta pr instru- muzikn qe dgjon
LQVWUXPHQWHWDXW PHQWHWDXWWURPEs me kto instrutromb, ksilofon
ksilofon
mente

T vlersoj me
fjal t thjeshta
instrumentet q
dgjon
T kndoj
T kndoj kng
duke respektuar
t ndryshme pr
atdheun, shkolln, rregullat e t knduarit
shoqrin, familjen,
ambientin
etj.

Organo, instrumente
me goditje, magnetofoni, libri i msuesit,
HWRUHSXQH

T kndoj duke
interpretuar me
ndjenj e emocion
kngn

T kndoj duke T kndoj n grup


e shoqruar dhe dhe duke e shoqrume lvizje trupore ar me instrumente
ORF shkopinj, gur,
lug etj.

T interpretoj me
ndjenj e emocion
kngn

Kabineti

Magnetofon, libri i
Kabineti
PsVXHVLWHWRUHSXQH
postera

T kndoj solo
dhe n grup
duke interpretuar
me ndjenj dhe
emocion

T kndoj tekstin
dhe melodin e
kngs

T kndoj kng
T kndoj
t ndryshme pr kngn n intonaAtdheun, shkolln,
cionin e duhur
familjen, ambientin,
etj.

Knga: Lule Velo


partizani partizane

Instrumentet
muzikor
DXWWURPEsNVLORIRQ

Punim i kngs

Knga: Nj maok
amarrok
Robert Radoja

187

10

17.

18.

DM

16. SHKM

19.

BAM

15.

11

14.

13.

Rinjohim muzikn
vokale dhe instrumentale

Punimi i kngs

Knga:
Shatrvani Arben
Hysenaj

Improvizim ritme
dhe melodi (kng,
valle, pjes t vogla
muzikore)

Tingujt
i theksuar/
i patheksuar

Punimi i kngs

Knga: Rrotull
pems po
vallzojm---Tonin
Harapi

T kndoj tekstin
dhe melodin e
kngs

T kndoj
T kndoj kng
duke respektuar
t ndryshme pr
atdheun, shkolln, rregullat e t knduarit
shoqrin, familjen,
ambientin etj.

T prcaktoj zrat
e njerzve nga ato
t instrumenteve

7sLGHQWLNRMs
zrat nga instrumentet muzikor

T dalloj zrat dhe


instrumentet

T kndoj duke T kndoj n grup


e shoqruar dhe dhe duke e shoqrume lvizje trupore ar me instrumente
ORF shkopinj, gur,
lug etj.

T kndoj kng
t ndryshme sipas
dshirs

T shpreh me an T vallzoj duke


t arteve t tjera
improvizuar ritme
dhe me fjal t
t thjeshta
thjeshta, muzikn
q dgjon

T interpretoj me
ndjenj e emocion
kngn

T lexoj tingullin
e theksuar dhe t
patheksuar

7sDVsPHIMDOs
te thjeshta pr
muzikn q dgjon

T kndoj duke
interpretuar me
ndjenj e emocion
kngn

T kndoj solo
dhe n grup

T vlersoj muzikn q i
plqen

T kndoj tingullin
e theksuar dhe t
patheksuar

T kndoj duke
interpretuar me
ndjenj e emocion
kngn

T kndoj duke T kndoj n grup


e shoqruar dhe dhe duke e shoqrume lvizje trupore ar me instrumente
ORF shkopinj, gur,
lug etj.
7sLGHQWLNRMsWLQgullin e theksuar
dhe t patheksuar

T dalloj tingullin
e theksuar dhe t
patheksuar

T interpretoj me
ndjenj e emocion
kngn

T kndoj solo
dhe n grup

T kndoj tekstin
dhe melodin e
kngs

T kndoj kng
T kndoj
t ndryshme pr
duke respektuar
atdheun, shkolln, rregullat e t knshoqrin, familjen,
duarit
ambientin
etj.

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Instrumente me
Kabineti
goditje, organo, libri i
PsVXHVLWHWRUHSXQH

Organo, instrumente
me goditje, magnetofoni, libri i msuesit,
HWRUHSXQH

Magnetofoni, organo, Kabineti


OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

Magnetofoni, organo, Kabineti


OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

Organo, instrumente
me goditje, magnetofoni, libri i msuesit,
HWRUHSXQH

Organo, instrumente
me goditje, magnetofoni, libri i msuesit,
HWRUHSXQH

Magnetofoni, organo, Kabineti


OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

188

OL

BAM

22.

23.

24.

25.

26.

21.

20.

16

15

14

13

13

12

Knga: Katr
stint
Edmond Zhulali

Koha e thjesht 2/4

Punimi i kngs

Knga: Urim
msuesesBaki
Kongoli

Rikujtojm kndojm
e luajm

Punimi i kngs

Knga: Cicrimat e
zogjve t pyllit Lec
Balca

T shpjegoj me
goditje kohn 2/4

T kndoj tekstin
dhe melodin e
kngs

T dalloj kohn
2/4

T kndoj duke T kndoj n grup


e shoqruar dhe dhe duke e shoqrume lvizje trupore ar me instrumente
ORF shkopinj, gur,
lug etj.

T kndoj kng
T kndoj
t ndryshme pr
duke respektuar
atdheun, shkolln, rregullat e t knshoqrin, familjen,
duarit
ambientin
etj.

T rrah m dy
goditje kohn 2/4

T interpretoj me
ndjenj e emocion
kngn

T kndoj solo
dhe n grup

T rrah me goditje
melodi n kohn
2/4

T kndoj duke
interpretuar me
ndjenj e emocion
kngn

T kndoj solo
dhe n grup

T kndoj duke
interpretuar me
ndjenj e emocion
kngn

T kndoj duke T kndoj n grup


e shoqruar dhe dhe duke e shoqrume lvizje trupore ar me instrumente
ORF shkopinj, gur,
lug etj.

T kndoj kng
T kndoj
t ndryshme pr
duke respektuar
atdheun, shkolln, rregullat e t knduarit
shoqrin, familjen,
ambientin
etj.

T interpretoj
kngn me ndjenj
dhe emocion

T kndoj tekstin
dhe melodin e
kngs

T kndoj solo
dhe n grup

T kndoj tekstin
dhe melodin e
kngs

T kndoj kng
T kndoj
t ndryshme pr
duke respektuar
atdheun, shkolln, rregullat e t knshoqrin, familjen,
duarit
ambientin
etj.
Kabineti

Kabineti

Magnetofoni, organo, Kabineti


OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

Magnetofoni, organo, Kabineti


OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

Organo, instrumente
me goditje, magnetofoni, libri i msuesit,
HWRUHSXQH

Magnetofoni, organo, Kabineti


OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

Organo, instrumente
me goditje, magnetofoni, libri i msuesit,
HWRUHSXQH

Magnetofoni, organo, Kabineti


OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

189

31.

32.

19

18

BAM

30.

LI

28.

17

29. SHKM

27.

Punimi i kngs

Kng: Kam nj
mik kam nj shok
Shptim Sarai

Karakteret muzikore:
ritmik, gzueshm,
dhimbshm

Ndrtimi i instrumenteve t thjeshta


ORF

7sLGHQWLNRMs
kngt: e qet,
e gzueshme, e
dhimbshme

T interpretoj me
ndjenj e emocion
kngn

T kndoj tekstin
dhe melodin e
kngs

T kndoj duke
interpretuar me
ndjenj e emocion
kngn

T kndoj solo
dhe n grup

Organo, instrumente
me goditje, magnetofoni, libri i msuesit,
HWRUHSXQH

Kabineti

Magnetofoni, organo, Kabineti


OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

Magnetofoni, organo, Kabineti


OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

7sDVsPHIMDOsWs
T gjej pjes
thjeshta pr muzikn muzikore duke prq dgjon
caktuar karakterin
e tyre

Kabineti

Organo, instrumente
me goditje, magnetofoni, libri i msuesit,
HWRUHSXQH

T kndoj n grup T vlersoj punn


e t tjerve pr
dhe duke e shoqruinstrumentet e
ar me instrumente
krijuara
ORF shkopinj, gur,
lug etj.

T kndoj duke T kndoj n grup


e shoqruar dhe dhe duke e shoqrume lvizje trupore ar me instrumente
ORF shkopinj, gur,
lug etj.

T kndoj kng
T kndoj
t ndryshme pr
duke respektuar
atdheun, shkolln, rregullat e t knshoqrin, familjen,
duarit
ambientin
etj.

T dalloj karakterin e muziks q


dgjon

T interpretoj me
instrumentet q
ndrton kngn

T ndrtoj nj
instrument t
thjesht ORF

Magnetofoni, organo, Kabineti


OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

T vlersoj
punn n klas
dhe muzikn q i
plqen

Shoqrimi i muziks T shpreh me an T vallzoj ashtu T kndoj duke e


shoqruar me instrume vegla me goditje t lvizjeve trupore
si e mendon
mente me goditje
dhe mjete trupore
duke e shoqruar
me muzikn q
dhe krijuar lvizje
me instrumente me
dgjon duke e
t thjeshta trupore
goditje muzikn q
shoqruar me
nprmjet muziks
instrumente me
dgjon
goditje
q dgjon

Kabineti

Organo, instrumente
me goditje, magnetofoni, libri i msuesit,
HWRUHSXQH

T kndoj duke
interpretuar me
ndjenj e emocion
kngn

T interpretoj me
ndjenj e emocion
kngn

T kndoj duke T kndoj n grup


e shoqruar dhe dhe duke e shoqrume lvizje trupore ar me instrumente
ORF shkopinj, gur,
lug etj.

Punimi i kngs

190

OL

33.

34.

35.

21

20

Kndojm
kngt m t
bukura

Kng t ndryshme

T interpretoj me
ndjenj e emocion
kngt m t
bukura

T kndoj duke i T kndoj n grup


shoqruar dhe me dhe duke i shoqrulvizje trupore
ar me instrumente
ORF shkopinj, gur,
lug etj.

T interpretoj me T kndoj duke i T kndoj n grup


ndjenj e emocion shoqruar dhe me dhe duke i shoqrukng t ndryshme
lvizje trupore
ar me instrumente
ORF shkopinj, gur,
lug etj.
T kndoj duke
interpretuar me
ndjenj e emocion
kngt

T kndoj duke
interpretuar me
ndjenj e emocion
kngt
Organo, instrumente
me goditje, magnetofoni, libri i msuesit,
HWRUHSXQH

Organo, instrumente
me goditje, magnetofoni, libri i msuesit,
HWRUHSXQH
Kabineti

Kabineti

Edukim
Muzikor 4
Teksti msimor Edukim Muzikor 4 sht hartuar nga:
Msc. Majlinda Hala dhe Violeta Shamku

Prmbajtja:
7HPD.sQJD+LPQLLDPXULW.............................................................................. 193
7HPD0X]LNDGKHEXULPHWHWLQJXMYH ..................................................................... 195
7HPD.sQJD.XUVKLNRMQMs\OO ........................................................................... 197
7HPD&LOsVLWsHWLQJXOOLW .......................................................................................... 199
7HPD0X]LNDYRNDOHGKHLQVWUXPHQWDOH ................................................................. 201
7HPD.sQJD1HVsUNXUWsUULWHP ....................................................................... 202
7HPD0X]LNDSsUPHVDUWHYHWsWMHUD ...................................................................... 205
7HPD/XDMPsPHLQVWUXPHQWH25)GKHPMHWHWUXSRUH........................................... 206
7HPD.sQJD%OHWDGKHXWXUD ........................................................................... 206
7HPD7sQMRKLPULWPLQPHG\JRGLWMH .................................................................... 208
7HPD.sQJD2LYRJsORSDUWL]DQ ..................................................................... 209
7HPD6KSUHKMHHHPRFLRQHYHVLSDVNDUDNWHULWWsPX]LNsV ...................................... 211
7HPD7sQMRKLPULWPLQPHWULJRGLWMH ..................................................................... 212
7HPD1GsUWRMPsGKHOXDMPsPHLQVWUXPHQWH25) ................................................ 213
7HPD.sQJD2PRMOXOsNXTH............................................................................. 214
7HPD3LDQRMDNLWDUDYLROLQD .................................................................................. 216
7HPD.sQJD(UGKLQMsGDOOsQG\VKH................................................................... 217
7HPD7sQMRKLPULWPLQPHNDWsUJRGLWMH ................................................................ 220
7HPD.sQJD1MsVKLGKH]HURMD............................................................................ 221
7HPD.ULMLPPX]LNRUPHULWPHWsWKMHVKWD ............................................................. 223
7HPD.sQJD1MsIXVWDQPHOXOH .......................................................................... 224
7HPD.sQJD6DKHUsYMHQTHUVKRUL ...................................................................... 226
3URJUDPLWHPDWLNNODVD,9 ....................................................................................... 229

192

MSIMI 1
Linja:.sQGLP

Tema: Knga Himni i flamurit


Kohzgjatja:RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWs
7sNsQGRMQsNsQJsSsU$WGKHXQVKRTsULQsHWM
2EMHNWLYDVSHFLNH
x 7sNsQGRMQs+LPQLQ.RPEsWDU
x 7sUHVSHNWRMQsQsPsQ\UsWsGUHMWsUUHJXOODWHNsQGLPLW
x 7sLQWHUSUHWRMQsNsQJsQPHQGMHQMsGKHNUHQDUL
Mjetet msimore - didaktike:PDJQHWRIRQ&GRUJDQRSRVWHUDIRWRDPXULVKTLSWDU
Metoda/teknika e prdorur: Brainstorming
+LPQLLDPXULW
Teksti:$VGUHQL
Muzika:&3RUXPEHVNL
,
5UHWKDPXULWWsSsUEDVKNXDU
PHQMsGsVKLUsHQMsTsOOLP
WsJMLWKDWMHGXNHXEHWXDU
WsOLGKLPEHVsQSsUVKSsWLP
3UHMOXIWHYHoDLODUJRKHW
4ssVKWsOLQGXUWUDGKsWRU
NXVKsVKWsEXUUsQXNIULNRKHW
SRUYGHVSRUYGHVVLQMsGsVKPRU
,,
1sGRUsDUPsWGRWLPEDMPs
WsPEURMPs$WGKHXQQsoGRNsQG
WsGUHMWDWWRQDQHVLQGDMPs
NsWXDUPLTWsVNDQsYHQG
6H]RWLYHWHWKDPHJRMs
4sNRPEHWVKXKHQSsUPELGKq
SRU6KTLSsULDGRWsUURMs
SsUWsSsUWsOXIWRMPsQH
193

Zhvillimi i msimit
.RKDbrainstorming
%sKHWS\HWMDHFLODLQ[LWQ[sQsVLWTsWsSsUJMLJMHQUUHWKVDMGXNHVKNUXDUoGRSsUJMLJMHWsW\UH
QsGsUUDVsQH]H]s
far lidhet me fjaln:

himni







)ODPXULVKTLSWDU


6LPEROL6KTLSsULVs









DWGKHXLP






1sQWRUL
UHVSHNWL

+LPQL.RPEsWDU

)WRKHQQ[sQsVLWWsGLVNXWRMQsUUHWKIMDOsYHWsVKsQXDUDQsGsUUDVsQH]H]s
1[LWLQLQ[sQsVLWWsULNXMWRMQsNsQJsQ.
)WRQLQ[sQsVLWWsNsQGRMQsNsQJsQWsQJULWXUQsNsPEs
1[LWLQLWsNsQGRMQsVRORGKHQsJUXSNsQJsQ
.sUNRMXQLWsVKSUHKLQPHQGMHQMHHHPRFLRQNsQJsQ

Fjalorth
+LPQ.RPEsWDUNsQJsPHNDUDNWHUNRPEsWDUHFLODSsUIDTsVRQQMsVKWHWQsFHUHPRQLUD]\U
WDUHORMsUDQsIHVWDNRPEsWDUHHWM
194

Integrimi:



+LVWRULD
(GXNDWDVKRTsURUH
*MHRJUDD
(GXNLPJXUDWLY

Vlersimi
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsU
x .sQGLPLQQsLQWRQDFLRQGKHULWsPWsNsQJsV
x ,QWHUSUHWLPLQPHQGMHQMsHHPRFLRQ

MSIMI 2
Linja:%$0

Tema: Muzika dhe burimet e tingujve


Kohzgjatja: RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWs
7sNODVLNRMQsWLQJXMWGKHEXULPHWHW\UH
2EMHNWLYDWVSHFLNH
x 7sGDOORMQsEXULPHWHWLQJXMYH
x 7sSsUFDNWRMQsREMHNWHWTsSURGKRMQsWLQJXMPX]LNRUsGKHDWRTsSURGKRMQs]KXUPD
x 7sNODVLNRMQsEXULPHWHWLQJXMYHGXNHLJMHWXUDWRQsPMHGLVLQTsHUUHWKRQ
Mjetet msimore didaktike:PDJQHWRIRQ&GPHVKHPEXMNRQNUHWsSRVWHUDPHREMHNWHWs
QGU\VKPHTsSURGKRMQsWLQJXMGKH]KXUPDREMHNWHNRQNUHWHUUHWKDQRUHTsOsVKRMQsWLQJXMWs
QGU\VKsP
Metoda/teknika e prdorur: Teknika e diskutimit, Diagram Veni.
Informacion pr msuesin
$PELHQWLQsWsFLOsQMHWRMPssVKWsLSDVXUPHWLQJXMGKHPH]KXUPD=sUDWTsNDSHQQJDYHVKL
\QsGKHTsMDQsWsSsOT\HVKsPSsUQHLTXDMPsWLQJXMQGsUVDDWRTsQXNLSsOTHMQsYHVKLW
WRQsLTXDMPs]KXUPD3sUWsNODVLNXDUWLQJXMWGKH]KXUPDWLQGDMPsQs
Burime njerzore dhe natyrore
7LQJXMTsSURGKRKHQQJDGXNXULDWPRVIHULNHEXEXOOLPDYHWsWLPDVKLXHUDJXUJXOOLPDH
XMLWHWM
7LQJXMTsSURGKRKHQQJDNDIVKsWFLFsULPDWEOHJsULPDWPMDXOOLPDWHWM
7LQJXMTsSURGKRKHQQJDDSDUDWHPHNDQLNHDSRHOHNWULNHVLUHQDHDODUPLW]LOMDHWHOHIRQLW
FHOXODULWERULWsHPDNLQDYHHWM
7LQJXMTsVKNDNWRKHQQJDREMHNWHWs]DNRQVKPHTsELHQOsYL]LQWK\KHQHWM
7LQJXMTsSURGKRKHQQJDQMHULXHIROXUDHTDUDHTHVKXUDHNsQGXDUDHWM
=KXUPDWVKNDNWRKHQQJDGULGKMHWMRWsUUHJXOOWDWsQMsWUXSLHODVWLNQsDMsU)UHQLPLLPDNLQsV
WK\HUMDH[KDPDYHSsUSODVMDHG\HUYHXWXULPDHDYLRQLWHWM
195

Zhvillimi i msimit
.RKDDiskutimi
x 9HQGRVQLGLVDREMHNWHWsQGU\VKPHPX]LNRUHGKHMRPX]LNRUHWsFLODWJRGLWHQTsWsOsVKRMQs
WLQJXM HGKHVKHPEXMQJD&G $WRPXQGWsMHQsVKNRSLQMI\HOOL]LONDWUHNsQGsVKLJXUsW
HWM
x 6KNUXDMLQLQsGsUUDVsHPsUWLPHWHWLQJXMYHTsOsVKRKHQQJDJRGLWMHWGXNHLQGDUsVLSDV
NODVLNLPHYHTsEsMQsQ[sQsVLW
x .sUNRMXQLQ[sQsVYHWsVMHOOLQVKHPEXMWsWLQJXMYHGKH]KXUPDYH
x 1[LWLQLWsNUDKDVRMQsDWRGXNHJMHWXUWsSsUEDVKNsWDWHW\UH
x 3sUFDNWRQLVDNWsWLQJXMWPX]LNRUsGKH]KXUPDWQsPMHGLVLQNXMHWRQ
x 1[LWLQLQ[sQsVLWWsVMHOOLQVKHPEXMWWsWLQJXMYHPX]LNRUsGKHMRPX]LNRUs
Fjalorth
7LQJXOOGULGKMHWsUUHJXOOWDWsQMsWUXSLQsDMsU
=KXUPsWLQJXMTsQXNLSsOTHMQsYHVKLWWRQs
5 minuta - mbyllja

e veanta

e prbashkta

e veanta

Vlersimi:
1[sQsVLWYOHUsVRKHQSsU
x 3sUFDNWLPLQHVDNWsWsWLQJXMYHPX]LNRUHGKHMRPX]LNRUH
x 6KSMHJLPLQHNODVLNLPHYHWsEsUDVLSDVWsYHoDQWDYHGKHWsSsUEDVKNsWDYHTsDWR
NDQs

196

MSIMI 3 - 4
Linja:.sQGLP

Tema: Knga Kur shikoj nj yll


Kohzgjatja: RUs
Objektivat
1sIXQGWsG\RUsYHWsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWsWsNsQGRMQsNsQJsWsQGU\VKPH
SsU$WGKHXQVKNROOsQPMHGLVLQIDPLOMHQHWM
2EMHNWLYDWVSHFLNs
x 7sPsVRMQsWHNVWLQGKHPHORGLQsHNsQJsV
x 7sNsQGRMQsVDNWsQsLQWRQDFLRQGKHULWsPNsQJsQHPsVXDU
x 7sVKSMHJRMQsQGMHVLQsTsMXNULMRQNsQJDHPsVXDU
x 7sVKRTsURMQsNsQJsQPHOsYL]MHWUXSRUHDSRPHLQVWUXPHQWH25)
x 7sLQWHUSUHWRMQsNsQJsQPHQGMHQMsHHPRFLRQ
Mjetet msimore didaktikePDJQHWRIRQ&G]LONDWUHNsQGsVK
Veprime muzikoreOsYL]MHWUXSRUHVKRTsULPLLNsQJsVPHVKXSODND
Metoda/teknika e prdorur'LVNXWLP
Kur shikoj nj yll
-1Teksti: 'DVKDPLU$QJRQL
.XUQMs\OOVKLNRMQsPEUsPMH
HGKHW\YLMWDWUHJRM
WLPsWKHEX]sTHVKXU
DWs\OOGKHXQVKLNRM 
0X]LND/HRQDUG'HGD
.XUVKRK]RJXQTsQsPEUsPMH
SsUWsIMHWXUNsUNRQYHQG
WLPsWKXDEX]sTHVKXU
XQHVKRKQsV\ULQWsQG
8Qs]RJXQHVKLNRM
HVKLNRMQsV\ULQWsQG
\OOLQQDWsQTsQGULoRQ
HGKHW\\MHWWDWUHJRMQ
5HIUHQL
dGRJMsTsVKLNRMQsERWs
HNHSDUsHGKHWL
VHWsG\QHHVKLNRMPs
GKHPH]HPsUGKHPHV\
$WRTsVKLNRMQsERWs
YLMWsOsYLMWsOsVLNXMWLP
VHXQVKRKPHV\ULQWsQG
GKHWLVKHKPHV\ULQWLP
197


.XUVKRKQsPEUsPMH[L[sOORQMsQ
4sQLVUUXJsQVLVKWHJWDU
7LPsWKXDEX]sTHVKXU
(GKHXQDWsNDPSDUs
;L[sOORQMsQHVKLNRM
(VKLNRMGKHQsV\ULQWsQG
<OOLQQDWsQTsQGULoRQ
(GKHW\\MHWWDWUHJRMQs
5HIUHQL
dGRJMsTsVKLNRMQsERWsHWM

198

Zhvillimi i msimit
Veprimtaria - Ora e par
.RKDDiskutim
 1[LWHQQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKshkolls, klass, msuesve, shokve, dshiraveTsNDQsDWD
SsUWsDUGKPHQ
 )WRKHQQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKIMDOsYHWsVKsQXDUDQsGsUUDVsQH]H]s
 'sJMRQLNsQJsQQsPDJQHWRIRQ
 6KNUXDQLWHNVWLLNsQJsVGKHOORQPsVLPLLPHORGLVsVsVDM
 .RUULJMRQLQ[sQsVLWJMDWsPsVLPLWWsNsQJsVGXNHLQGDOXUSDVoGRJDELPLQsLQWRQDFLRQ
DSRULWsP
 .sQGRQLNsQJsQHPsVXDUQJDOOLPLGHULQsIXQG
 3sUVsULWQLNsQJsQGLVDKHUs
Veprimtaria - Ora e dyt
 5LNXMWRQLPHORGLDHNsQJsVVsPsVXDUQsRUsQHSDUs
 .sUNRQLQJDQ[sQsVLWWsGDOORMQsWLQJXMWHJMDWsDSRWsVKNXUWsUQsOLEULQHW\UHGXNHLSsU
GRUXUG\QJM\UDWsYHoDQWD
 1[LWLQLDWDWsVKSMHJRMQsoIDUsQGMHVLHXNULMRMQsWLQJXMWHVKNXUWsU.
 )WRMLQLQ[sQsVLWWsNsQGRMQsNsQJsQPHQGMHQMsGKHHPRFLRQ
 6KRTsURMLQLQ[sQsVLWJMDWsNsQJsV
 1[LWQLDWDWsVKSUHKLQPHIMDOsWsWKMHVKWDSsUVKW\SMHWHWHNVWLWGKHPHORGLVsVsNsQJsV
Vlersimi
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsU
x .sQGLPLQHVDNWsQsLQWRQDFLRQGKHULWsPWsNsQJsV
x ,QWHUSUHWLPLQPHQGMHQMsWsVDM

MSIMI 5
Linja:%$0

Tema: Cilsit e tingullit


Kohzgjatja: RUs

199

Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWsWsNODVLNRMQsFLOsVLWsHWLQJXMYHTs
GsJMRMQs
2EMHNWLYDWVSHFLNH
x 7sGDOORMQsFLOsVLWsHWLQJXMYH
x 7sSsUFDNWRMQsREMHNWHWTsSURGKRMQsWLQJXMWsJMDWsWsODUWsGKHWLPEULQ
x 7sNODVLNRMQsFLOsVLWsHWLQJXMYHGXNHLGsJMXDUDWRQsDPELHQWLQTsLUUHWKRQ
Mjetet msimore didaktike:PDJQHWRIRQ&GPHVKHPEXMNRQNUHWsSRVWHUDPHREMHNWHWs
QGU\VKPHTsSURGKRMQsWLQJXMREMHNWHNRQNUHWHUUHWKDQRUHTsOsVKRMQsWLQJXMWsQGU\VKsP
Metoda/teknika e prdorur: Diskutim
Informacion pr msuesin
6KSHVKQDQGRGKTsWsGsJMRMPsWLQJXMWsQGU\VKsPWsSURGKXDUQJDREMHNWHWsQGU\VKPHVL
6LUHQDHQMsDPEXODQFHRVKWLPDHEXEXOOLPsVFLFsULPDH]RJXW]sUDWHQMHUs]YH]sULLQMs
HOHIDQWLWLQJXOOLLYLROLQsVDXWLWNRQWUDEDVLWNRUQRVHWM
7LQJXMWTsGsJMRMPsNDQsGLVDNDUDNWHULVWLNDTsQHLTXDMPsYHWLWsHWLQJXOOLW
.sWRMDQsODUWsVLDJMDWsVLDGKHWLPEUL0HODUWsVLWsWLQJXOOLWNXSWRMPsWLQJXOOWsODUWsGKH
WLQJXOOWsXOsWWLQJXOOLLYLROLQsVLODUWsLNRQWUDEDVLWLXOsWFLFsULPDH]RJXWLODUWsSsO
OLWMDHHOHIDQWLWLXOsW
0HJMDWsVLWsWLQJXOOLWNXSWRMPsWLQJXOOLJMDWsGKHWLQJXOOLVKNXUWsU]LOMDHVKNROOsVWLQ
JXOOLJMDWsWURNLWMDHGHUsVWLQJXOOLVKNXUWsUFLFsULPDH]RJXWWLQJXOOLVKNXUWsUXWXULPDH
XMNXWWLQJXOOLJMDWsHWM
0HWLPEULQRVHQJM\UsQHWLQJXOOLWNXSWRMPsGDOOLPLQHQMs]sULQJDQMs]sWMHWsUDSRWsQMs
LQVWUXPHQWLQJDQMsLQVWUXPHQWWMHWsU

Zhvillimi i msimit
.RKDDiskutimi

200

x 9HQGRVQLGLVDREMHNWHWsQGU\VKPHPX]LNRUHGKHMRPX]LNRUHWsFLODWJRGLWHQTsWsOsVKRMQs
WLQJXM HGKHVKHPEXMQJD&G $WRPXQGWsMHQsVKNRSLQMI\HOOL]LONDWUHNsQGsVKLJXUsW
HWM
x 6KNUXDMLQLQsGsUUDVsHPsUWLPHWHWLQJXMYHTsOsVKRKHQQJDJRGLWMHWGXNHLQGDUsVLSDV
NODVLNLPHYHTsEsMQsQ[sQsVLW
x .sUNRMXQLQ[sQsVYHWsVMHOOLQVKHPEXMWsWLQJXMYHGKH]KXUPDYH
x 1[LWLQLWLNUDKDVRMQsDWRGXNHJMHWXUWsSsUEDVKNsWDWHW\UH
x 3sUFDNWRQLVDNWsWLQJXMWPX]LNRUsGKH]KXUPDWQsPMHGLVLQNXMHWRQ
x 1[LWLQLQ[sQsVLWWsVMHOOLQVKHPEXMWsWLQJXMYHPX]LNRUsGKHMRPX]LNRUs
Fjalorth
7LQJXOOGULGKMHWsUUHJXOOWDWsQMsWUXSLQsDMsU
5 minuta - mbyllja
'LOQLUUHWKDPELHQWLWWsVKNROOsVGKHGXNHGsJMXDUWLQJXMWsQGU\VKsPVKsQRQLYHWLWsHW\UH
Vlersimi:.
1[sQsVLWYOHUsVRKHQSsU
x 3sUFDNWLPLQHVDNWsWsWLQJXMYHPX]LNRUHGKHMRPX]LNRUH
x 6KSMHJLPLQHNODVLNLPHYHWsEsUDVLSDVWsYHoDQWDYHGKHWsSsUEDVKNsWDYHTsDWR
NDQs

MSIMI 6
Linja: DM

Tema: Muzika vokale dhe instrumentale


Kohzgjatja: RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWsWsNODVLNRMQsPX]LNsQYRNDOHGKH
DWsLQVWUXPHQWDOH
2EMHNWLYDWVSHFLNH
x 7sLGHQWLNRMQsPX]LNsQYRNDOHGKHLQVWUXPHQWDOH
x 7sVKSMHJRMsPX]LNsQYRNDOHGKHLQVWUXPHQWDOHQHED]sWsDVDMTsGsJMRQ
x 7sNODVLNRMsPX]LNsQYRNDOHGKHLQVWUXPHQWDOH
Mjetet msimore didaktike: magnetofon, cd, postera, foto, instrumente muzikore etj.
Metoda/ teknika e prdorur: Diskutim
Ftohen nxnsit t dgjojn kng t ndryshme dhe melodi me instrumente
muzikore. Bni pyetje rreth materialit muzikor.
3MHVsWTsGsJMXDWMDQsPX]LNsYRNDOH"
3RLQVWUXPHQWDOH"$UJXPHQWRMLQLDWR
&LODPX]LNsMXSsOTHQPsVKXPsYRNDOHDSRLQVWUXPHQWDOH"
201

$PXQGWsJMHQLNsQJsWsWMHUDDSRPHORGLWsWMHUDTsMXQMLKQL"
0HQGLPHWHQ[sQsVYHLVKNUXDQLQsGsUUDVsWs]H]sGXNHGLVNXWXDUUUHWKW\UH
Informacion pr msuesin/en:

zrave, t cilat ndahen n zra burrash, grash dhe fmijsh. T knduarit sht solo,
duet, trio, kompleks dhe n grup, q quhet kor.
0X]LNDTsOXKHWPHLQVWUXPHQWHTXKHWPX]LNsLQVWUXPHQWDOH$MRLQWHUSUHWRKHWPHLQVWUX
PHQWHWsQGU\VKPHVRORGKHQsJUXS7sOXDMWXULWHSMHVsYHPX]LNRUHPHLQVWUXPHQWHQs
JUXSTXKHWRUNHVWsU
Zhvillimi i msimit:
 1[LWLQLQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKPX]LNsVTsGsJMRMQs
 )WRMLQLQ[sQsVLWWsVKSUHKLQQGMHVLWsSsUPX]LNsQTsGsJMRMQs
 3URYRQLWsNsQGRQLNsQJsWTsLGLQLEDVKNsPHQ[sQsVLW
 1[LWLQLQ[sQsVLWWsOXDMQsQsQGRQMsLQVWUXPHQWTsDWDGLQs
 1[LWLQLWsJMHMQs&GPHPX]LNsYRNDOHGKHLQVWUXPHQWDOH






Vlersimi:
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsUNODVLNLPLQHVDNWsWsPX]LNsVYRNDOHGKHLQVWUXPHQWDOH

Msimi 7-8
Tema: Knga: Nesr kur t rritem
Kohzgjatja: RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWsWsNsQGRMQsNsQJsWsQGU\VKPHSsU
$WGKHXQQDW\UsQVKNROOsQIDPLOMHQHWM
2EMHNWLYDWVSHFLNs
x 7sPsVRMQsWHNVWLQGKHPHORGLQsHNsQJsV
x 7sNsQGRMQsVDNWsQsLQWRQDFLRQGKHULWsPNsQJsQHPsVXDU
x 7sVKSMHJRMQsQGMHVLQsTsMXNULMRQNsQJDHPsVXDU
x 7sVKRTsURMQsNsQJsQPHOsYL]MHWUXSRUHDSRPHLQVWUXPHQWH25)
x 7sLQWHUSUHWRMQsNsQJsQ
Mjetet msimore didaktikePDJQHWRIRQ&G
Veprimet muzikoreOsYL]MHWUXSRUHVKRTsULPLLNsQJsVPHVKXSODND
Metoda/teknika e prdorur: Brainstorming
202

Nesr kur t rritem

Teksti: 5.sOOLoL
Muzika: ='LQR

I
Lela pa nj blet,
ulur mbi nj flet,
mbushur mjalt plot,
nis e na e thot:
Refreni
O moj bleta puntore,
sle fush e bregore,
duke bredhur, duke hedhur,
mjalt pr t mbledhur.
II
Sa zili t kam,
sot e vogl jam,
nesr kur t rritem ,
malit di ti ngjitem.
Refreni
O moj beta puntore, etj
III
T mbjell moll t mbjell dardh,
fiq e rrush t bardh
do ti bj un kto vende,
si kosheren tnde.
Refreni
O moj bleta puntore, etj.

.
203

Veprimtaria - Ora e par


.RKDBrainstorming
%sKHWS\HWMDHFLODQJDFPRQQ[sQsVLWTsWsSsUJMLJMHQUUHWKVDMGXNHVKNUXDUoGRSsUJMLJMHWs
W\UHQsGsUUDVsQH]H]s
far lidhet me fjaln:


LQVHNW














PMDOWL




SXQsWRUH

bleta


NRVKHUH

QHNWDULLOXOHYH LNXOWLYRMPs



1[LWLQLQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKEOHWsVVLQMsLQVHNWLGRELVKsP
)WRMLQLQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKIMDOsYHTsDWD]JMRGKsQWsWKRQsSsUEOHWsQWsVKsQXDUDQs
GsUUDVsQH]H]s
'sJMRQLNsQJsQQsPDJQHWRIRQ
6KNUXDQLWHNVWLQHNsQJsVGKHOORQLPsVLPLQHPHORGLVsVsVDM
.RUULJMRQLQ[sQsVLWJMDWsPsVLPLWWsNsQJsVGXNHLQGDOXDUSDVoGRJDELPLQsLQWRQDFLRQ
DSRULWsPQsVHND
3URYRQLWDNsQGRQLEDVKNsNsQJsQHPsVXDUQJDOOLPLGHULQsIXQGSDJDELPH
3sUVsULWQLNsQJsQGLVDKHUs

Veprimtaria - Ora e dyt


 5LNXMWRQLPHORGLQsHNsQJsVVsPsVXDUQsRUsQHSDUs
 .sUNRMLQLQ[sQsVYHWsGDOORMQsWLQJXMWHJMDWsDSRWsVKNXUWsUQsOLEULQHW\UHGXNHSsUGRUXU
G\QJM\UDWsYHoDQWD
 1[LWLQLDWDWsVKSMHJRMQsVHoIDUsQGMHVLHXNULMRQNMRNsQJs.
 )WRMLQLQ[sQsVLWWsNsQGRMQsNsQJsQPHQGMHQMsGKHHPRFLRQ
 6KRTsURMLQLQ[sQsVLWJMDWsNsQGLPLW
 1[LWLQLWsVKSUHKLQPHIMDOsWWsWKMHVKWDSsUVKW\SMHWWHNVWLWGKHPHORGLVsVsNsQJsV
Integrimi:%LRORJMLD
(GXNLPLJXUDWLY

Vlersimi
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsU
x .sQGLPLQHVDNWsQsLQWRQDFLRQGKHULWsPWsNsQJsV
x ,QWHUSUHWLPLQPHQGMHQMsWsVDM

204

Ms
Msimi
simi 9
Linja: SHKM

Tema: Muzika prmes arteve t tjera


Kohzgjatja:RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWsWsNULMRMQsGXNHVKSUHKXUQGMHQMDWH
W\UHQsSsUPMHWDUWHYHWsWMHUD
2EMHNWLYDWVSHFLNs
 7sNULMRMQsSsUPHVDUWHYHWsWMHUDPELPHORGLQsHGKsQs
 7sVKSMHJRMQsSVH]JMRGKsQQJM\UDWYHSULPHWWUXSRUHDSRPMHWWMHWsUSsUWsVKSUHKXUPHQ
GLPLQHYHW
 7sVKSUHKLQHPRFLRQHWUUHWKSXQsVVsYHWDSRWsVKRNsYH
Mjetet msimore didaktikeQJM\UDWHWsPX]LNHLSoDUWHPDUNHUDHWM
Metoda/teknika e prdorurSXQsLQGLYLGXDOHRVHQsJUXSH
Zhvillimi i msimit

9HQGRVQLSsUGsJMLPSMHVsQPX]LNRUHVWLQsWH9LYDOGLW
9HQGRVQLSRVWHUDWHVWLQsYHGKHQ[LWLQLQ[sQsVLWWLJMHMQsDWR
 )OLVQLUUHWKPLQXWDSsUNDUDNWHULQHSMHVsYHTsGsJMRQL
 1GDQLQ[sQsVLWQsJUXSHVLSDVVWLQsVTsDWDSsOTHMQsPsVKXPs
 8GKs]RQLVHFLOLQJUXSTsWsSsU]JMHGKLQPMHWHWGKHPDWHULDOHWPELWsFLOsQGRWsUHDOL]RMQs
NULMLPLQHW\UH
 1sVHNULMLPLQXNPEDURQYD]KGRMHQLDWsRUsQWMHWsUGXNHPDUUsSsUSsUIRUFLPLQRUsQJD
RUsWHOLUD
 'LVNXWRQLPHQ[sQsVLWSsUNULMLPHWHUHDOL]XDUD
 1[LWLQLWsYOHUsVRMQsSXQsQHYHWGKHWsVKRNXWPHDUJXPHQWHELQGsVH

Vlersimi
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsU
 .ULMLPLQHDUWHYHWsWMHUDPELPHORGLQsHGKsQs
 6KSMHJLPLQHSsUGRULPLWWsPDWHULDOHYHDSRPMHWHYHSsUUHDOL]LPLQHNULMLPLW
 3sUVKNULPLQHHPRFLRQHYHUUHWKSXQsVVsYHWDSRWsVKRNsYH

205

Msimi 10
Linja:/,

Tema: Luajm me instrumente ORF dhe mjete trupore


Kohzgjatja:RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWsWsOXDMQsPHLQVWUXPHQWHGKHPMHWH
WUXSRUHNsQJsWsQGU\VKPH
2EMHNWLYDWVSHFLNs
 7sOXDMQsNsQJsPHJRGLWMHPHLQVWUXPHQWHGKHPMHWHWUXSRUH
 7sOXDMQsQsJUXSHGXNHNsPE\HULQVWUXPHQWHWPHQMsULWMHWULQ
 7sVKSMHJRMQsQGMHVLQsTsDWDQGMHMQsSDVoGRVKRTsULPLGKHOXDMWMHQsLQVWUXPHQW
Mjetet msimore didaktikeLQVWUXPHQWHPX]LNRUHSsUIsPLMs25)
Metoda/teknika e prdorurSXQsQsJUXS
Zhvillimi i msimit

9HQGRVQLSsUGsJMLPNsQJsQ*MXKDHNDIVKsYHRVHQMsNsQJsWMHWsU









1GDMLQLQ[sQsVLWQsJUXSHVLSDVLQVWUXPHQWHYH25)TsDWDGLVSRQRMQs
'HPRQVWURQLMXPsSDUsORMsQPHPMHWHWUXSRUH
)OLVQLUUHWKULWPLWWsNsQJsV sVKWs 
.sUNRMXQLQ[sQsVYHWDVKRTsURMQsDWsPHLQVWUXPHQWHW25)TsNDQs
.RUULJMRMLQLDWDSsUQGRQMsSDVDNWsVL
3sUVsULWQLGLVDKHUsVKRTsULPLQHNsQJsV
1[LWLQLQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKDVDMTsDWDQGMHMQsJMDWsVKRTsULPLWWsNsQJsV

Vlersimi
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsU
 /XDMWMHQQsJUXSHGXNHNsPE\HULQVWUXPHQWHWPHQMsULWMHWULQ
 6KRTsULPLQHNsQJsVQsJUXSHPHLQVWUXPHQWH25)
 6KSMHJLPLQHQGMHVLVsTsDWDNDQsSDVoGRVKRTsULPLWPHPMHWHWUXSRUHGKHOXDMWMHVQs
LQVWUXPHQW

Msimi 11-12

Tema: Knga: Bleta dhe flutura
Kohzgjatja: RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWsWsNsQGRMQsNsQJsWsQGU\VKPHSsU
$WGKHXQQDW\UsQVKNROOsQIDPLOMHQHWM
2EMHNWLYDWVSHFLNs
x 7sPsVRMQsWHNVWLQGKHPHORGLQsHNsQJsV
x 7sNsQGRMQsVDNWsQsLQWRQDFLRQGKHULWsPNsQJsQHPsVXDU
206

x 7sVKSMHJRMQsQGMHVLQsTsMXNULMRQNsQJDHPsVXDU
x 7sVKRTsURMQsNsQJsQPHOsYL]MHWUXSRUHDSRPHLQVWUXPHQWH25)
x 7sLQWHUSUHWRMQsNsQJsQ
Mjetet msimore didaktikePDJQHWRIRQ&G
Veprimet muzikoreOsYL]MHWUXSRUHVKRTsULPLLNsQJsVPHVKXSODND
Metoda/teknika e prdorur: Brainstorming
Nesr kur t rritem

Teksti: E. Cenolli
Muzika: Z. Zani

I
Bleta dhe nj flutur,
bashk fluturuan,
mbi lule t bukura,
t dyja qndruan.
II
Bleta prmbi lule,
shkoj pr t punuar,
flutura mes luleve,
pr tu zbukuruar.
Refreni
Edhe ne si bleta,
t bukur si jeta,
do t marrim dhjeta,
n msim prher
Se jemi puntore
nxns shmbullor,
puna na ndrin ballin,
na jep gzim prher.
Veprimtaria - Ora e par
.RKDBrainstorming
%sKHWS\HWMDHPsSRVKWPHHFLODQJDFPRQQ[sQsVLWTsWsSsUJMLJMHQUUHWKVDMGXNHVKNUXDUoGR
SsUJMLJMHWsW\UHQsGsUUDVsQH]H]s
far lidhet me fjaln:









LQVHNWH


WsGRELVKsP




QHNWDULLOXOHYH



SXQsWRUH



7sEXNXUD

LNXOWLYRMPs

207









1[LWLQLQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKEOHWsVGKHXWXUsVVLLQVHNWHWsGRELVKsP
)WRMLQLQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKIMDOsYHTsDWD]JMRGKsQWsWKRQsSsUEOHWsQGKHXWXUsQWs
VKsQXDUDQsGsUUDVsQH]H]s
'sJMRQLNsQJsQQsPDJQHWRIRQ
6KNUXDQLWHNVWLQHNsQJsVGKHOORQLPsVLPLQHPHORGLVsVsVDM
.RUULJMRQLQ[sQsVLWJMDWsPsVLPLWWsNsQJsVGXNHLQGDOXUSDVoGRJDELPLQsLQWRQDFLRQ
DSRULWsPQsVHND
3URYRQLWDNsQGRQLNsQJsQHPsVXDUQJDOOLPLGHULQsIXQGSDJDELPH
3sUVsULWQLNsQJsQGLVDKHUs

Veprimtaria - Ora e dyt


 5LNXMWRQLPHORGLQsHNsQJsVVsPsVXDUQsRUsQHSDUs
 .sUNRMLQLQ[sQsVYHWsGDOORMQsWLQJXMWHJMDWsDSRWsVKNXUWsUQsOLEULQHW\UHGXNHSsUGRUXU
G\QJM\UDWsYHoDQWD
 1[LWLQLDWDWsVKSMHJRMQsoIDUsQGMHVLHXNULMRQNMRNsQJs.
 )WRMLQLQ[sQsVLWWsNsQGRMQsNsQJsQPHQGMHQMsGKHHPRFLRQ
 6KRTsURMLQLQ[sQsVLWJMDWsNsQGLPLW
 1[LWLQLWsVKSUHKLQPHIMDOsWWsWKMHVKWDSsUVKW\SMHWWHNVWLWGKHPHORGLVsVsNsQJsV
Integrimi:%LRORJMLD
(GXNLPLJXUDWLY
Vlersimi
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsU
x .sQGLPLQHVDNWsQsLQWRQDFLRQGKHULWsPWsNsQJsV
x ,QWHUSUHWLPLQPHQGMHQMsWsVDM

Msimi 13
Linja:%$0

Tema:T njohim ritmin me dy goditje


Kohzgjatja: RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWs
7sVKRTsURMsPHG\JRGLWMHNsQJsWsWKMHVKWDSsUIsPLMs
2EMHNWLYDWVSHFLNH
 7sNXSWRMQsIRUPLPLQHULWPLWPHG\JRGLWMH
 7sUUDKLQVDNWsWKHNVLQHIRUWsGKHWsEXWs
 7sNULMRMQsPRGHOHPHNsWsULWsP
Mjetet msimore - didaktikeSRVWHUDPHPRGHOHQJDULWHWHWKMHVKWD
Metoda/teknika e prdorur'LDJUDP9HQLSXQsQsJUXSGLVNXWLP
Informacion pr msuesin:
208

 3sUPsVXHVLQsVKWsLPMDIWXHVKsPLQIRUPDFLRQLTsND
WHNVWLLQ[sQsVLW$LQXNGXKHWWsGDOsMDVKWsNsWLMQLYHOL
0RGHOH Ws XVKWULPHYH Ts PXQG Ws SXQRMs PsVXHVL Qs
NODVsPHQ[sQsVLWSsUYHoWHNVWLWWsW\UH
Zhvillimi i msimit


6KNUXDQLGLVDIMDOsPHUURNMHSVK
x Li bri

2 rrokje

2 lvizje

1GDQLQ[sQsVLWQsG\JUXSH
1[LWLQLWsQGsUURMQsJUXSHW
)WRMLQLWs]JMHGKLQLQVWUXPHQWHW25)

 .sUNRMXQLQ[sQsVYHWsSURYRMQsWsNULMRMQsPHNsWsULWsP
 9HQGRVLQLDWDWsSURYRMQsWsOH[RMQsVKHPEXMWTsMXVKNUXDQLQsGsUUDVsGXNHUUDKXUGX
DUW
 .sUNRMLQLWsXVKWURKHQQsHWRUHQHSXQsV
 -HSLQLGHW\UDVKWsSLHSsUWsJMHWXUORMsUDWsWMHUDPHG\JRGLWMH
Vlersimi
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsU
x
.XSWLPLQHIRUPLPLWWsULWPLWPHG\JRGLWMH
x
.ULMLPLQHPRGHOHYHWsQGU\VKPHPHNsWsULWsP
x
5UDKMHQHVDNWsWsWKHNVLWWsIRUWsGKHWsEXWs

Msimi 14-15
Linja:.sQGLP

Tema: Knga: O i vogl, o partizan


Kohzgjatja: RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWsWsNsQGRMQsNsQJsSsU$WGKHXQVKR
TsULQsIDPLOMHQHWM
2EMHNWLYDWVSHFLNH
x 7sPsVRMQsWHNVWLQGKHPHORGLQsHNsQJsV
x 7sNsQGRMQsVDNWsQsLQWRQDFLRQGKHULWsPNsQJsQHPsVXDU
x 7sVKSMHJRMQsQGMHVLQsTsMXNULMRQNsQJDHPsVXDU
209

x 7sLQWHUSUHWRMQsNsQJsQ
Mjetet msimore didaktikePDJQHWRIRQ&G
Veprimet muzikoreOsYL]MHWUXSRUHVKRTsULPLLNsQJsVPHVKXSODND
Metoda/teknika e prdorur: Brainstorming
O i vogl, o partizan
Partizane
Ke marr pushkn
Ke dal pr liri vatan,
Ke marrpushkn
ke dal pr liri vatan
Refreni
Se fshatari nga vatra ty st ndan,
O i vogl, o partizan
II
Dhe n qoft se vritesh,
Nna ty st qan,
Dhe n qoft se vritesh,
Nna ty st qan
Refreni
Se ti re pr liri e pr vatan,
O i vogl, o partizan.

Zhvillimi i msimit
Veprimtaria - Ora e par
.RKDBrainstorming
210

%sKHWS\HWMDHFLODQJDFPRQQ[sQsVLWTsWsSsUJMLJMHQUUHWKVDMGXNHVKNUXDUoGRSsUJMLJMHWs
W\UHQsGsUUDVsQH]H]s
far lidhet me fjaln:





OXIWsWDU

GsVKPRU








WULP 










L]JMXDU

LUHVSHNWRMPs
NUHQDU

1[LWLQLQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKYHQGLWOXIWsVQDFLRQDOoOLULPWDUH
)WRMLQLQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKIMDOsYHTsDWD]JMRGKsQWsWKRQsSsUSDUWL]DQsWWsVKsQXDUD
QsGsUUDVsQH]H]s
'sJMRQLNsQJsQQsPDJQHWRIRQ
6KNUXDQLWHNVWLQHNsQJsVGKHOORQLPsVLPLQHPHORGLVsVsVDM
.RUULJMRQLQ[sQsVLWJMDWsPsVLPLWWsNsQJsVGXNHLQGDOXUSDVoGRJDELPLQsLQWRQDFLRQ
DSRULWsPQsVHND
3URYRQLWDNsQGRQLNsQJsQHPsVXDUQJDOOLPLGHULQsIXQGSDJDELPH
3sUVsULWQLNsQJsQGLVDKHUs

Veprimtaria - Ora e dyt


 5LNXMWRQLPHORGLQsHNsQJsVVsPsVXDUQsRUsQHSDUs
 .sUNRMLQLQ[sQsVYHWsGDOORMQsWLQJXMWHJMDWsDSRWsVKNXUWsUQsOLEULQHW\UHGXNHLSsU
GRUXUG\QJM\UDWsYHoDQWD
 1[LWLQLDWDWsVKSMHJRMQsoIDUsQGMHVLHXNULMRQNMRNsQJs.
 )WRMLQLQ[sQsVLWWsNsQGRMQsNsQJsQPHQGMHQMsGKHHPRFLRQ
 6KRTsURMLQLQ[sQsVLWJMDWsNsQGLPLW
 1[LWLQLWsVKSUHKLQPHIMDOsWWsWKMHVKWDSsUVKW\SMHWWHNVWLWGKHPHORGLVsVsNsQJsV
Integrimi:(GXNDWDT\WHWDUH

9HQGOLQGMD

(GXNLPLJXUDWLY

*MXKD
Vlersimi
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsU
x .sQGLPLQHVDNWsQsLQWRQDFLRQGKHULWsPWsNsQJsV
x ,QWHUSUHWLPLQPHQGMHQMsWsVDM

Msimi 16
Linja: SHKM

Tema: Shprehje e emocioneve sipas karakterit t muziks


Kohzgjatja:RUs
211

Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWsWsNODVLNRMQsNDUDNWHUHWPX]LNRUH
VLSDVGsJMLPLWWsSMHVsYHPX]LNRUH
2EMHNWLYDWVSHFLNH
 7sNULMRMQsSsUPHVDUWHYHWsWMHUDPELPHORGLQsHGKsQs
 7sVKSMHJRMQsSVH]JMRGKsQQJM\UDWYHSULPHWWUXSRUHDSRPMHWWMHWsUSsUWsVKSUHKXUPHQ
GLPLQHYHW
 7sVKSUHKLQHPRFLRQHWUUHWKSXQsVVsYHWDSRWsVKRNsYH
Mjetet msimore didaktikeQJM\UDWHWsPX]LNHLSoDUWHPDUNHUDHWM
Metoda/teknika e prdorurSXQsLQGLYLGXDOHRVHQsJUXSH
Zhvillimi i msimit

9HQGRVQLSsUGsJMLPNsQJsW
nina nana
tring zilja
o i vogl o partizan








)OLVQLUUHWKPLQXWDSsUSsUPEDMWMHQHWHNVWHYHWsNsQJsYH
1GDQLQ[sQsVLWQsJUXSHVLSDVNsQJsYHTsDWDGXDQWsNULMRMQs
8GKs]RQLVHFLOLQJUXSTsWsSsU]JMHGKLQPMHWHWGKHPDWHULDOHWPELWsFLODWGRWsUHDOL]RMQs
NULMLPLQHW\UH
1sVHNULMLPLQXNPEDURQYD]KGRMHQLDWsRUsQWMHWsUGXNHPDUUsRUsQJDRUsWHOLUDSsU
SsUIRUFLPLQ
'LVNXWRQLPHQ[sQsVLWSsUNULMLPHWHUHDOL]XDUD
1[LWLQLWsYOHUsVRMQsSXQsQHYHWGKHWsVKRNXWPHDUJXPHQWHELQGsVH

Vlersimi
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsU
 .ULMLPLQSsUPHVDUWHYHWsWMHUDPELPHORGLQsHGKsQs
 6KSMHJLPLQHSsUGRULPLWWsPDWHULDOHYHDSRPMHWHYHSsUUHDOL]LPLQHNULMLPLW
 3sUVKNULPLQHHPRFLRQHYHUUHWKSXQsVVsYHWDSRWsVKRNsYH

Msimi 17
Linja:%$0

Tema:T njohim ritmin me tri goditje


Kohzgjatja: RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWsWsVKRTsURMsPHWULJRGLWMHNsQJsWs
WKMHVKWDSsUIsPLMs
2EMHNWLYDWVSHFLNH
 7sNXSWRMQsIRUPLPLQHULWPLWPHWULJRGLWMH
 7sUUDKLQVDNWsWKHNVLQHIRUWsGKHWsEXWs
212



7sNULMRMQsPRGHOHPHNsWsULWsP

Mjetet msimore - didaktikeSRVWHUDPHPRGHOHQJDULWHWHWKMHVKWD


Metoda/teknika e prdorurSXQsQsJUXSGLVNXWLP
Informacion pr msuesin:
 3sUPsVXHVLQsVKWsLPMDIWXHVKsPLQIRUPDFLRQLTsNDWHNVWLLQ[sQsVLW$LQXNGXKHWWsGDOs
MDVKWsNsWLMQLYHOL
0RGHOHWsXVKWULPHYHTsPXQGWsSXQRMsPsVXHVLQsNODVsPHQ[sQsVLWSsUYHoWHNVWLWWsW\UH
Zhvillimi i msimit


6KNUXDQLGLVDIMDOsPHUURNMHSVK
x Fle-to-re
3 rrokje
__ 3 lvizje

1GDQLQ[sQsVLWQsWUHJUXSH
1[LWLQLWsQGsUURMQsJUXSHW
)WRMLQLWs]JMHGKLQLQVWUXPHQWHW25)GKHDWRWUXSRUH
Krkojuni t vendosin theksin e fort dhe t but n

 .sUNRMXQLQ[sQsVYHWsSURYRMQsWsNULMRMQsPHNsWsULWsP
 9HQGRVLQLDWDWsSURYRMQsWsOH[RMQsVKHPEXMWTsMXVKNUXDQLQsGsUUDVsGXNHUUDKXUGX
DUW
 .sUNRMLQLWsXVKWURKHQQsHWRUHQHSXQsV
 -HSLQLGHW\UDVKWsSLHSsUWsJMHWXUORMsUDWsWMHUDPHG\JRGLWMH
Vlersimi
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsU
x
.XSWLPLQHIRUPLPLWWsULWPLWPHWULJRGLWMH
x
.ULMLPLQHPRGHOHYHWsQGU\VKPHPHNsWsULWsP
x
5UDKMHQHVDNWsWsWKHNVLWWsIRUWsGKHWsEXWs

Msimi 18
Linja: DM

Tema: Ndrtojm dhe luajm me instrumente ORF


Kohzgjatja:RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWsWsQGsUWRMQsLQVWUXPHQWHW25)GXNH
LSsUGRUXUDWRSsUVKRTsULPLQHNsQJsYHTsNsQGRMQs
2EMHNWLYDWVSHFLNH
x 7sQMLKHQPHLQVWUXPHQWHW25)
213

x 7sQGsUWRMQsLQVWUXPHQWH25)GKHVKRTsURMQsSMHVsPX]LNRUH
x 7sVKSMHJRMQsPHIMDOsWsWKMHVKWDQGsUWLPLQHW\UH
x 7sVKSMHJRMQsSsUWLQJsOOLPLQHW\UHJMDWsGsJMLPLW
Mjetet msimore didaktike:PDJQHWRIRQ&GSRVWHUDPHLQVWUXPHQWHW25)
Metoda/teknika e prdorur:'LVNXWLP
Informacion pr msuesin: !0sVXHVLYHQGRVQsWDYROLQsLQVWUXPHQWH25)SsUPRGHOH
GKHXVKSMHJRQQ[sQsVYHVHVLGXKHWWLQGsUWRMQsDWR3DMLVLQLQ[sQsVLWPHPDWHULDOHWH
GXKXUDNDUWRQVKLVKHNDYDQR]DWXOOXPEDFHVKXIUDPHWDOLNHHWM3DVLQ[sQsVLWLQGsUWRMQs
PHQGLKPsQHPsVXHVLWHVLQVWUXPHQWHW25)VKRTsURMQsNsQJsDSRSMHVsPX]LNRUHSsUWs
NRQNUHWL]XDUULWPHWHPsVXDUD
,QIRUPDFLRQLSsULQVWUXPHQWHWsVKWsLPMDIWXHVKsPQJDWHNVWLLQ[sQsVLW
Zhvillimi i msimit
 5LNXMWRQLPHQ[sQsVLWGLVDQJDLQVWUXPHQWHW25)TsDWDNDQsPsVXDUQsNODVDWHNDOX
DUD
 9HQGRVQLQsPDJQHWRIRQGLVDSMHVsPX]LNRUHPHLQVWUXPHQWHWSsUNDWsVHTsMXGRWs
MHSQLQsWHPsQHUH
 .sUNRMXQLQ[sQsVYHTsDWDWsVKRTsURMQsPHLQVWUXPHQWHWHQGsUWXDUDNsQJsWTsGsJ
MRMQs
 9HQGRVQLSRVWHUD QsVHNHQL WsNsW\UHLQVWUXPHQWHYH
 1[LWLQLDWDWsDVLQUUHWKLQVWUXPHQWHYHSsUWHFLOsWMXIROsWGXNHVMHOOsWsGKsQDWsWMHUD
Vlersimi
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsU
x 1GsUWLPLQHLQVWUXPHQWHW25)
x 6KRTsULPLQHSMHVsYHPX]LNRUHPHNsWRLQVWUXPHQWH
x 6KSMHJLPLQPHIMDOsWsWKMHVKWDWsQGsUWLPLWWsW\UH
x 6KSMHJLPLQSsUWLQJsOOLPLQHW\UHJMDWsGsJMLPLW

Msimi 19-20
Tema: Knga: O moj lulkuqe
Kohzgjatja: RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWs
7sNsQGRMQsNsQJsWsQGU\VKPHSsU$WGKHXQQDW\UsQVKNROOsQIDPLOMHQHWM
2EMHNWLYDWVSHFLNs
x 7sPsVRMQsWHNVWLQGKHPHORGLQsHNsQJsV
x 7sNsQGRMQsVDNWsQsLQWRQDFLRQGKHULWsPNsQJsQHPsVXDU
x 7sVKSMHJRMQsQGMHVLQsTsMXNULMRQNsQJDHPsVXDU
x 7sVKRTsURMQsNsQJsQPHOsYL]MHWUXSRUHDSRPHLQVWUXPHQWH25)
x 7sLQWHUSUHWRMQsNsQJsQ
214

Mjetet msimore didaktikePDJQHWRIRQ&G


Veprimet muzikoreOsYL]MHWUXSRUHVKRTsULPLLNsQJsVPHVKXSODND
Metoda/teknika e prdorur: Brainstorming
O moj lulkuqe

Teksti: Adelina Mamaqi


Muzika: Violeta Filaj

I
O moj lulkuqe,
mu n mes t grurit,
kush ta ka dhuruar
ngjyrn e flamurit?
Ngjyrn e flamurit
Ma fal toka jon,
Se n mes t grurit
rritem un gjithmon.
II
O moj lulkuqe,
mos m ik nga dora,
me lulet e tua
ne do bjm kurora.
Arave sa bukur,
un me grurin luaj,
por jam m e lumtur,
prmbi flokt tuaj.

215

Veprimtaria - Ora e par


.RKDBrainstorming
%sKHWS\HWMDGKHQ[LWHQQ[sQsVLWTsWsSsUJMLJMHQUUHWKVDMGXNHVKNUXDUoGRSsUJMLJMHWsW\UH
QsGsUUDVsQH]H]s
far lidhet me fjaln:

lulkuqja




OXOH

QJM\UDHNXTH
QJM\UDHDPXULW

(EXNXU
HPEOHGKLPSsUNXURUD

OsQGLQD

1[LWLQLQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKOXOsNXTHVGKHQJM\UsVVsDPXULW
 )WRMLQLQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKIMDOsYHTsDWD]JMRGKsQWsWKRQsSsUOXOsNXTHQWsVKsQXDUD
QsGsUUDVsQH]H]s
 'sJMRQLNsQJsQQsPDJQHWRIRQ
 6KNUXDQLWHNVWLQHNsQJsVGKHOORQLPsVLPLQHPHORGLVsVsVDM
 .RUULJMRQLQ[sQsVLWJMDWsPsVLPLWWsNsQJsVGXNHLQGDOXUSDVoGRJDELPLQsLQWRQDFLRQ
DSRULWsPQsVHND
 3URYRQLWDNsQGRQLNsQJsQHPsVXDUQJDOOLPLGHULQsIXQGSDJDELPH
 3sUVsULWQLNsQJsQGLVDKHUs
Veprimtaria - Ora e dyt
 5LNXMWRQLPHORGLQsHNsQJsVVsPsVXDUQsRUsQHSDUs
 .sUNRMLQLQ[sQsVYHWsGDOORMQsWLQJXMWHJMDWsDSRWsVKNXUWsUQsOLEULQHW\UHGXNHSsUGRUXU
G\QJM\UDWsYHoDQWD
 1[LWLQLDWDWsVKSMHJRMQsVHoIDUsQGMHVLHXNULMRQNMRNsQJs.
 )WRMLQLQ[sQsVLWWsNsQGRMQsNsQJsQPHQGMHQMsGKHHPRFLRQ
 6KRTsURMLQLQ[sQsVLWJMDWsNsQGLPLW
 1[LWLQLWsVKSUHKLQPHIMDOsWWsWKMHVKWDSsUVKW\SMHWWHNVWLWGKHPHORGLVsVsNsQJsV
Integrimi:%LRORJMLD
(GXNLPLJXUDWLY
Vlersimi
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsU
x .sQGLPLQHVDNWsQsLQWRQDFLRQGKHULWsPWsNsQJsV
x ,QWHUSUHWLPLQPHQGMHQMsWsVDM

MSIMI 21
Linja: DM

Tema: Pianoja, kitara, violina


Kohzgjatja:RUs
216

Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWsWsNOD
VLNRMQsLQVWUXPHQWHWPX]LNRUHSLDQRNLWDUDYLROLQD
2EMHNWLYDWVSHFLNH
x 7sQMLKHQPHLQVWUXPHQWHWPX]LNRUH
x 7sGsJMRMQsSMHVsPX]LNRUHPHNsWRLQVWUXPHQWH
x 7sVKSMHJRMQsPHIMDOsWsWKMHVKWDQGsUWLPLQHW\UH
x 7sVKSMHJRMQsSsUWLQJsOOLPLQHW\UHJMDWsGsJMLPLW
Mjetet msimore didaktikePDJQHWRIRQ&GSRVWHUDPHLQVWUXPHQWHWPX]LNRUH
Metoda/teknika e prdorur'LVNXWLP
Informacion pr msuesin: !0sVXHVLYHQGRVQsPDJQHWRIRQ&GQsPHGLVDNsQJsDSR
SMHVsPX]LNRUHSsUWsNRQNUHWL]XDUNsWRVKHQMDGXNHXDVKSMHJXDUKDSSDVKDSLQ[sQsVYH
,QIRUPDFLRQLSsULQVWUXPHQWHWLWHNVWLWWsQ[sQsVLWsVKWsLPMDIWXHVKsP
Zhvillimi i msimit
 5LNXMWRQLPHQ[sQsVLWGLVDQJDLQVWUXPHQWHWPX]LNRUHTsDWDNDQsPsVXDUQsNODVDWH
NDOXDUD
 9HQGRVQLQsPDJQHWRIRQGLVDSMHVsPX]LNRUHPHLQVWUXPHQWHWSsUNDWsVHTsMXGRWsMHSQL
QsWHPsQHUH
 .sUNRMXQLQ[sQsVYHTsDWDWsGDOORMQsSsUFLOLQLQVWUXPHQWEsKHWIMDOsGKHVKsQRMHQLDWs
QsGsUUDVsQH]H]s
 9HQGRVQLSRVWHUD QsVHGLVSRQRQL WsNsW\UHLQVWUXPHQWHYH
 )OLVQLSsUNDUDNWHULVWLNDWHW\UHGKHQsFLOsQ]RQsWs6KTLSsULVsOXKHQPsVKXPsDWR
 1[LWLQLDWDWsDVLQUUHWKLQVWUXPHQWHYHSsUWsFLOsWMXIROsWGXNHVMHOOsWsGKsQDWsWMHUD
Vlersimi
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsU
x 1MRKMHQPHLQVWUXPHQWHWPX]LNRUH
x 'sJMLPLQHSMHVsYHPX]LNRUHPHRVHQJDNsWRLQVWUXPHQWH
x 6KSMHJLPLQPHIMDOsWsWKMHVKWDWsQGsUWLPLWWsW\UH
x 6KSMHJLPLQSsUWLQJsOOLPLQHW\UHJMDWsGsJMLPLW

Msimi
mi 2
22-23
2-23
Tema: Knga: Erdhi nj dallndyshe
Kohzgjatja: RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWsWsNsQGRMQsNsQJsWsQGU\VKPHSsU
$WGKHXQQDW\UsQVKNROOsQIDPLOMHQHWM
2EMHNWLYDWVSHFLNs
x 7sPsVRMQsWHNVWLQGKHPHORGLQsHNsQJsV
x 7sNsQGRMQsVDNWsPHLQWRQDFLRQGKHULWsPNsQJsQHPsVXDU
217

x 7sVKSMHJRMQsQGMHVLQsTsMXNULMRQNsQJDHPsVXDU
x 7sVKRTsURMQsNsQJsQPHOsYL]MHWUXSRUHDSRPHLQVWUXPHQWH25)
x 7sLQWHUSUHWRMQsNsQJsQ
Mjetet msimore didaktikePDJQHWRIRQ&G
Veprimet muzikoreOsYL]MHWUXSRUHVKRTsULPLLNsQJsVPHVKXSODND
Metoda/teknika e prdorur: Brainstorming
Erdhi nj dallndyshe
Muzika:L. Dizdari
I
1sEDOONRQLQHVKWsSLVs
SDVKLNRPRMJM\VKH
SUDQsGHUsVVsVKWsSLVs
HUGKQMsGDOOsQG\VKH
Refreni
HMDGDOOsQG\VKH
EDVKNPHVKRNsWR
QsVKWsSLQsWRQs
WLIROHQGsUWR
II
(SDJM\VKMDGDOOsQG\VKHQ
GKHGROLWHNGHUD
GsJMRELMsPsWKDPXD
QDHUGKLSUDQYHUD
Refreni
HMDGDOOsQG\VKHHWM

218

Veprimtaria - Ora e par


.RKD- Brainstorming
%sKHWS\HWMDHFLODQJDFPRQQ[sQsVLWTsWsSsUJMLJMHQUUHWKVDMGXNHVKNUXDUoGRSsUJMLJMHWs
W\UHQsGsUUDVsQH]H]s
far lidhet me fjaln:





VKSHQG







SUDQYHUD








dallndyshe




LGRELVKsP

LEXNXU

LPEURMPs

VKWHJsWDU

1[LWLQLQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKGDOOsQG\VKHVVLVKSHQGLGRELVKsP
)WRMLQLQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKIMDOsYHTsDWD]JMRGKsQWsWKRQsSsUGDOOsQG\VKHQWsVKsQX
DUDQsGsUUDVsQH]H]s
'sJMRQLNsQJsQQsPDJQHWRIRQ
6KNUXDQLWHNVWLQHNsQJsVGKHOORQLPsVLPLQHPHORGLVsVsVDM
.RUULJMRQLQ[sQsVLWJMDWsPsVLPLWWsNsQJsVGXNHLQGDOXUSDVoGRJDELPLQsLQWRQDFLRQ
DSRULWsPQsVHND
3URYRQLWDNsQGRQLNsQJsQHPsVXDUQJDOOLPLGHULQsIXQGSDJDELPH
3sUVsULWQLNsQJsQGLVDKHUs

Veprimtaria - Ora e dyt


 5LNXMWRQLPHORGLQsHNsQJsVVsPsVXDUQsRUsQHSDUs
 .sUNRMLQLQ[sQsVYHWsGDOORMQsWLQJXMWHJMDWsDSRWsVKNXUWsUQsOLEULQHW\UHGXNHSsUGRUXU
G\QJM\UDWsYHoDQWD
 1[LWLQLDWDWsVKSMHJRMQsVHoIDUsQGMHVLHXNULMRQNMRNsQJs.
 )WRMLQLQ[sQsVLWWsNsQGRMQsNsQJsQPHQGMHQMsGKHHPRFLRQ
 6KRTsURMLQLQ[sQsVLWJMDWsNsQGLPLW
 1[LWLQLWsVKSUHKLQPHIMDOsWsWKMHVKWDSsUVKW\SMHWWHNVWLWGKHPHORGLVsVsNsQJsV
219

Integrimi:%LRORJMLD
(GXNLPLJXUDWLY
Vlersimi
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsU
x .sQGLPLQHVDNWsQsLQWRQDFLRQGKHULWsPWsNsQJsV
x ,QWHUSUHWLPLQPHQGMHQMsWsVDM

Msimi 24
Linja:%$0

Tema:T njohim ritmin me katr goditje


Kohzgjatja: RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWsWsVKRTsURMsPHWULJRGLWMHNsQJsWs
WKMHVKWDSsUIsPLMs
2EMHNWLYDWVSHFLNH
 7sNXSWRMQsIRUPLPLQHULWPLWPHWULJRGLWMH
 7sUUDKLQVDNWsWKHNVLQHIRUWsGKHWsEXWs
 7sNULMRMQsPRGHOHPHNsWsULWsP
Mjetet msimore didaktike:SRVWHUDPHPRGHOHQJDULWPHWHWKMHVKWD
Metoda/teknika e prdorur:SXQsQsJUXSGLVNXWLP
Informacion pr msuesin:
 3sUPsVXHVLQsVKWsPMDIWXHVKsPLQIRUPDFLRQLTsNDWHNVWLLQ[sQsVLW$LQXNGXKHWWsGDOs
MDVKWsNsWLMQLYHOL
0RGHOHWsXVKWULPHYHTsPXQGWsSXQRMsPsVXHVLQsNODVsPHQ[sQsVLWSsUYHoWHNVWLWWsW\UH
$LPXQGWsPRVSXQRMsPHWsWDPDVDWPX]LNRUHSRUPXQGWLSsUGRUsDWRVLVKHPEXMSsUJ
MDWsVKSMHJLPLWWsULWPHYHWsWKMHVKWD
Zhvillimi i msimit
 6KNUXDQLGLVDIMDOsPHUURNMHSVK
Shqi-p-ri-a







4 rrokje = 4/4

4 lvizje

3URYRQLVKHPEXMWHOLEULW
6KSMHJRMXQLQ[sQsVYHWsSsUEDVKNsWDWTsNDQsIMDOsWPHULWPLQ
.sUNRMXQLQ[sQsVYHWsSURYRMQsWsNULMRMQsQsNsWRULWPH
9HQGRVLQLDWDWsSURYRMQsWsOH[RMQsVKHPEXMWTsMXVKNUXDQLQsGsUUDVs
.sUNRMLQLWsXVKWURKHQQsHWRUHQHW\UH
-HSLQLGHW\UDVKWsSLHSsUXVKWULPLQHULWPHYHWsWKMHVKWD

Vlersimi
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsU
220

x
x
x
x

.XSWLPLQHIRUPLPLWWsULWPHYHWsWKMHVKWD
.ULMLPLQHPRGHOHYHWsQGU\VKPHPHNsWRULWPHWsWKMHVKWD
5UDKMHQHVDNWsWsWKHNVLWWsIRUWsGKHWsEXWs
/H[LPLQHXVKWULPHYHQJDWHNVWLDSRWsWMHUDVKXPsWsWKMHVKWDQsNsWRULWPH

Msimi 25-26
Linja:.sQGLP

Tema: Knga Njshi dhe zeroja


Kohzgjatja:RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWsWsNsQGRMQsNsQJsWsQGU\VKPHSsU
$WGKHXQVKNROOsQVKRTsULQsPMHGLVLQHWM
2EMHNWLYDWVSHFLNs
x 7sPsVRMQsWHNVWLQGKHPHORGLQsHNsQJsV
x 7sNsQGRMQsVDNWsQsLQWRQDFLRQGKHULWsPNsQJsQHPsVXDU
x 7sVKSMHJRMQsQGMHVLQsTsXNULMRQNsQJDHPsVXDU
x 7sVKRTsURMQsNsQJsQPHOsYL]MHWUXSRUHDSRPHLQVWUXPHQWH25)
x 7sLQWHUSUHWRMQsNsQJsQ
Mjetet msimore didaktikePDJQHWRIRQ&G
Veprimet muzikoreOsYL]MHWUXSRUHVKRTsULPLLNsQJsVPHVKXSODNDVKRTsULPLPHLQVWUX
PHQWH25)
Metoda/teknika e prdorur: Diskutim
Njshi dhe zeroja

Teksti: -RUJR3DSLQJML
Muzika: $JLP5Us]D

,
Unjam njshi numri par,
fjaln time pa dgjoni,
se nga unnis pun e mbar,
kt kurr mos e harroni.

Zeroja, kur e dgjoi,


i tha njshit qete qet,
nse un st shoqroj,
Ti nuk bhesh dot as dhjet.

Se pa mua ska milion,


nuk ka mijshe nuk ka dhjet
numrimi nuk fillon,
n gjith numrat un jam mbret.

sbhesh qindshe, as milion,


sbhesh dot as dysh as tet,
vetm ti, a e kupton,
Ve pr vete ti je mbret.

pra dgjoni fjaln time,


gjith ku jeni e ku sjeni,
dhe mos bni diskutime,
se pa mua zero jeni.

numr i par. Je pa dyshim,


po ta dish, o mor i mjer,
se pa numrat n vazhdim,
Vetm njshin ke si vler.

Zhvillimi i msimit
221

Veprimtaria - Ora e par


.RKDdiskutim





)WRKHQQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKQXPUDYHPDWHPDWLNRUs
5HQGLWHQDWRQsGsUUDVsWs]H]s
1[LWHQQ[sQsVLWWsSsUVKNUXDMQsWHNVWLQHNsQJsVPHGLVNXWLPHUUHWKW\UH
6KNUXKHQPHQGLPHWHW\UHQsGsUUDVsGKHGLVNXWRKHQ





'sJMRQLNsQJsQQsPDJQHWRIRQ
6KNUXDQLWHNVWLQHNsQJsVGKHOORQLPsVLPLQHPHORGLVsVsVDM
.RUULJMRQLQ[sQsVLWJMDWsPsVLPLWWsNsQJsVGXNHLQGDOXUSDVoGRJDELPLQsLQWRQDFLRQ
DSRULWsPQsVHND
3URYRQLWDNsQGRQLNsQJsQHPsVXDUQJDOOLPLGHULQsIXQGSDJDELPH
3sUVsULWQLNsQJsQGLVDKHUs




Veprimtaria - Ora e dyt


 5LNXMWRQLPHORGLQsHNsQJsVVsPsVXDUQsRUsQHSDUs
222

Nxitini nxnsit t shpjegojn far ndjesie u krijon kjo kng.


Ftojini nxnsit t kndojn kngn me ndjenj dhe emocion.
Shoqrojini nxnsit gjat kndimit.
Krkojuni nxnsve t shoqrojn kngn me instrumentet Orf q ata kan.
Nxitini t shprehin me fjalt t thjeshta, prshtypjet tekstit dhe melodis s kngs.

Vlersimi
Vlersohen nxnsit pr:
x Kndimin e sakt n intonacion dhe ritm t kngs.
x Kndimin solo dhe n grup.
x Interpretimin me ndjenj t saj.

Msimi 27
Linja: SHKM

Tema: Krijim muzikor me ritme t thjeshta


Kohzgjatja: 1 or
Objektivat
N fund t ors s msimit nxnsit duhet t jen t aft:
x
T krijojn modele me ritmet e thjeshta.
x
T luajn duke shoqruar me instrumente ORF mbi modelet e krijuara.
x
T shpjegojn si i ndrtuan kto modele dhe pse.
x
T prshkruajn ndjesin q kan pas realizimit t modeleve ritmike.
Mjetet msimore didaktike: Instrumente t ndryshme ORF
Metoda/teknika e prdorur: pun n grup
Informacion pr msuesin: Modele ritmike me 2,3 dhe 4 goditje.

pushim pushim

pushim

pushim pushim

pushim

pushim

pushim

pushim

pushim

pushim

pushim
4

pushim

pushim

pushim

pushim

pushim

4
223

pushim

pushim

pushim

pushim

pushim

Zhvillimi i msimit
- Rikujtoni m nxnsit ritmet e thjeshta dhe se si formohen ato.
- Ndajini ata n 3 grupe, grupi i par t krijoj ritmin me 2 goditje, grupi i dyt ritmin me
3 goditje dhe grupi i tret ritmin me 4 goditje pr rreth 20 minuta.
- Krkojini do grupi t przgjedhin instrumentin ORF me t cilin do ti shoqrojn kto
ritme.
- Krkojini q secili grup t luaj krijimin e vet.
- Krkojuni atyre t ndryshojn krijimet e bra dhe t luajn krijimet e grupit tjetr.
- 1[LWLQLDWDWsDVLQUUHWKNULMLPLWGKHOXDMWMHVVsWLMQsLQVWUXPHQWHW25)
Vlersimi
Vlersohen nxnsit pr:
x Krijimin e modeleve me ritmet e thjeshta.
x Luajtjen e krijimeve duke i shoqruar me instrumente ORF.
x Shpjegimin se si i ndrtuan kto modele dhe pse.
x Prshkrimin e ndjesis q kan pas realizimit t modeleve ritmike me shoqrim.

Msimi 28-29
Linja: Kndim

Tema: Knga Nj fustan me lule


Kohzgjatja: 2 or
Objektivat
N fund t ors s msimit nxnsit duhet t jen t aft t kndojn kng t ndryshme pr
Atdheun, shkolln, shoqrin, mjedisin etj.
2EMHNWLYDWVSHFLNs
x T msojn tekstin dhe melodin e kngs.
x T kndojn sakt n intonacion dhe ritm kngn e msuar.
x T shpjegojn ndjesin q u krijon knga e msuar.
x T shoqrojn kngn me lvizje trupore apo me instrumente ORF.
x T interpretojn kngn.
Mjetet msimore didaktike: magnetofon, Cd.
instrumente ORF.
Metoda/teknika e prdorur: Diskutim
224

Nj fustan me lule

Teksti: (dHODM
Muzika: 7RQLQ+DUDSL

,
0DPLPDPLRPRMPDPL
VDEXNXUPsUUL
N\IXVWDQPHOXOHPDPL
TsPDEOHYHWL
Refreni
'RWDPEDMWsSDVWsU
HWsULJMLWKPRQ
WJMLWKDVKRTHWNXUWDVKRKLQ
PHVKsQGHWWPsWKRQ
II
0DPLPDPLRPRMPDPL
VDEXNXUPsUUL
NMRSsUSDUVHSORWPHOXOH
TsPDTHSHWL
Refreni
'RWDPEDMWsSDVWsUHWM

Zhvillimi i msimit
Veprimtaria - Ora e par
225

.RKDdiskutim









)WRKHQQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKJDUGsUREsVVsW\UH
1[LWHQQ[sQsVLWWsSsUVKNUXDMQsWHNVWLQHNsQJsVPHGLVNXWLPHUUHWKWLM
6KNUXKHQPHQGLPHWHW\UHQsGsUUDVsGKHGLVNXWRKHQ
'sJMRQLNsQJsQQsPDJQHWRIRQ
6KNUXDQLWHNVWLQHNsQJsVGKHOORQLPsVLPLQHPHORGLVsVsVDM
.RUULJMRQLQ[sQsVLWJMDWsPsVLPLWWsNsQJsVGXNHLQGDOXUSDVoGRJDELPLQsLQWRQDFLRQ
DSRULWsPQsVHND
3URYRQLWDNsQGRQLNsQJsQHPsVXDUQJDOOLPLGHULQsIXQGSDJDELPH
3sUVsULWQLNsQJsQGLVDKHUs

Veprimtaria - Ora e dyt


 5LNXMWRQLPHORGLQsHNsQJsVVsPsVXDUQsRUsQHSDUs
 1[LWLQLDWDWsVKSMHJRMQsoIDUsQGMHVLHXNULMRQNMRNsQJs.
 )WRMLQLQ[sQsVLWWsNsQGRMQsNsQJsQPHQGMHQMsGKHHPRFLRQ
 6KRTsURMLQLQ[sQsVLWJMDWsNsQGLPLW
 .sUNRMXQLQ[sQsVYHWsVKRTsURMQsNsQJsQPHLQVWUXPHQWHW2UITsDWDNDQs
 1[LWLQLWsVKSUHKLQPHIMDOsWWsWKMHVKWDSsUVKW\SMHWSsUWHNVWLQGKHPHORGLQsHNsQJsV
Vlersimi
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsU
x .sQGLPLQHVDNWsQsLQWRQDFLRQGKHULWsPWsNsQJsV
x .sQGLPLQVRORGKHQsJUXS
x ,QWHUSUHWLPLQPHQGMHQMsWsVDM

Msimi 30-31
Linja:.sQGLP

Tema: Knga Sa her vjen qershori


Kohzgjatja:RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWsWsNsQGRMQsNsQJsWsQGU\VKPHSsU
$WGKHXQVKNROOsQVKRTsULQsPMHGLVLQHWM
2EMHNWLYDWVSHFLNs
x 7sPsVRMQsWHNVWLQGKHPHORGLQsHNsQJsV
x 7sNsQGRMQsVDNWsQsLQWRQDFLRQGKHULWsPNsQJsQHPsVXDU
x 7sVKSMHJRMQsQGMHVLQsTsXNULMRQNsQJDHPsVXDU
x 7sVKRTsURMQsNsQJsQPHOsYL]MHWUXSRUHDSRPHLQVWUXPHQWH25)
x 7sLQWHUSUHWRMQsNsQJsQ
Mjetet msimore didaktike:PDJQHWRIRQ&G
Veprimet muzikoreOsYL]MHWUXSRUHVKRTsULPLLNsQJsVPHVKXSODNDVKRTsULPLPHLQVWUX
PHQWH25)
Metoda/teknika e prdorur: Diskutim
226

Teksti: $OIUHGdDSDOLNX
Muzika: 1H[KDW5H[KD

SA HER VJEN QERSHORI


,
Sa her vjen qershori,
m zilja stingllon,
nj vit e m e rritur,
gjithnj bhet klasa jon.
Sa librat i lm,
te loja prsri,
se jemi srish, t gjith fmij.
Refreni
Ne nisim me futboll,
vajzat volejboll,
topin n rrjet e oj,
pikt un shnoj.
Klasa kur barazon,
humbje jo kurr nuk njeh,
doras ndeshjen fitojm.
,,
Sa her vjen qershori,
shpesh kngt m ojn,
n fushn ton t blert,
me nj top n mes gjithmon.
Mbaron nj pjes loje,
nis tjetra prsri,
sht bota ime se jam fmij.

227

Zhvillimi i msimit
Veprimtaria - Ora e par
.RKDdiskutim
 )WRKHQQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKIHVWsVVsTHUVKRULW
 1[LWHQQ[sQsVLWWsSsUVKNUXDMQsWHNVWLQHNsQJsVPHGLVNXWLPHUUHWKW\UH
 6KNUXKHQPHQGLPHWHW\UHQsGsUUDVsGKHGLVNXWRKHQ
 'sJMRQLNsQJsQQsPDJQHWRIRQ
 6KNUXDQLWHNVWLQHNsQJsVGKHOORQLPsVLPLQHPHORGLVsVsVDM
 .RUULJMRQLQ[sQsVLWJMDWsPsVLPLWWsNsQJsVGXNHLQGDOXUSDVoGRJDELPLQsLQWRQDFLRQ
DSRULWsPQsVHND
 3URYRQLWDNsQGRQLNsQJsQHPsVXDUQJDOOLPLGHULQsIXQGSDJDELPH
 3sUVsULWQLNsQJsQGLVDKHUs
Veprimtaria - Ora e dyt
 5LNXMWRQLPHORGLQsHNsQJsVVsPsVXDUQsRUsQHSDUs
 1[LWLQLDWDWsVKSMHJRMQsoIDUsQGMHVLHXNULMRQNMRNsQJs.
 )WRMLQLQ[sQsVLWWsNsQGRMQsNsQJsQPHQGMHQMsGKHHPRFLRQ
 6KRTsURMLQLQ[sQsVLWJMDWsNsQGLPLW
 .sUNRMXQLQ[sQsVYHWsVKRTsURMQsNsQJsQPHLQVWUXPHQWHW25)TsDWDNDQs
 1[LWLQLWsVKSUHKLQPHIMDOsWWsWKMHVKWDSsUVKW\SMHWWHNVWLWGKHPHORGLVsVsNsQJsV
Vlersimi
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsU
x .sQGLPLQHVDNWsQsLQWRQDFLRQGKHULWsPWsNsQJsV
x .sQGLPLQVRORGKHQsJUXS
x ,QWHUSUHWLPLQPHQGMHQMsWsVDM
228

PROGRAMI TEMATIK KLASA IV

2UsWJMLWKVHM
MDYs;RUsMDYs 

RUs

.sQGLP
%D]DWHDUVLPLWPX]LNRU
'sJMLPPX]LNRU
/XDMWMHQsLQVWUXPHQW
6KSUHKMHGKHNULMLPPX]LNRU
2UsHOLUs

RUs
RUs
RUs
RUs
RUs
RUs

229

230

BAM

DM

2.

3.

4.

5.

6.

7.

Linjat

1.

Nr.

Ort
pr
linj

T dalloj muzikn
vokale dhe instrumentale

T dalloj cilsit e
tingujve

T kndoj sakt
dhe bukur
kngn

T kndoj kng
t ndryshme

7sLGHQWLNRMsEXULmet e tingujve

T kndoj kng
t ndryshme pr
Atdheun, shkolln,
familjen, ambientin,
etj.

Objektivi i prgjithshm i programit

Nesr kur t T kndoj kng t


rritem
ndryshme

Muzika
vokale dhe
instrumentale

Cilsit e
tingullit

Punimi i
kngs

Kur shikoj
nj yll

Muzika dhe
burimet e
tingujve

Himni i
DPXULW

Temat
msimore

T kndoj kng
n intonacionin e
duhur

7sLGHQWLNRMs
muzikn vokale dhe
instrumentale

7sLGHQWLNRMs
cilsit e tingullit

T kndoj duke
respektuar rregullat
e t knduarit

T kndoj n
intonacionin e duhur
kngn

T dalloj dhe
kndoj burimet e
tingujve

T kndoj kngn
n intonacionin e
duhur

Niveli baz

T kndoj sakt
tekstin dhe melodin e kngs

T shpjegoj me
fjal t thjeshta
muzikn vokale
dhe instrumentale

T lexoj dhe kndoj tinguj t gjat


dhe t shkurtr

T kndoj sakt
tekstin dhe melodin e kngs

T kndoj solo dhe


n grup me ndjenj
dhe emocion

T kndoj sakt
tekstin dhe melodin e kngs

T kndoj solo dhe


n grup me ndjenj
dhe emocion.

T gjej kngtar t
ndryshm dhe orkestra t ndryshme

T krijoj tinguj t
gjat dhe t shkurtr,
t lart dhe t ult

Kabineti

Kabineti

Magnetofoni, poster,
organo,
OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Vendi i
zhvillimit
t msimit

Magnetofoni, postera, libri i


PsVXHVLWHWRUHSXQH

Organo, instrumente me
goditje, magnetofoni, libri i
msuesit,
HWRUHSXQH

T kndoj duke inter- Magnetofoni, organo, libri i


pretuar me ndjenj e
PsVXHVLWHWRUHSXQH
emocion

Magnetofoni, postera,
organo,
OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

T riprodhoj tingujt Magnetofoni, postera, libri i


q dgjon dhe komenPsVXHVLWHWRUHSXQH
toj burimin e tyre

T gjej dhe
kndoj burime
tingujsh t tjera

Magnetofon, libri i
PsVXHVLWHWRUHSXQH
postera

T kndoj solo dhe


n grup duke interpretuar me ndjenj dhe
mocion

Niveli i lart

Mjetet msimore didaktike


dhe literatura ndihmse

T kndoj sakt
tekstin dhe melodin e kngs

Niveli mesatar

2EMHNWLYDWVSHFLNsVLSDVQLYHOHYH

231

SHKM

LI

BAM

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

10

Punimi i
kngs

O i vogl o
partizan

T njohim
ritmin me dy
goditje

Punimi i
kngs

Bleta dhe
XWXUD

Luajm me
instrumente
ORF dhe
mjete
trupore

Muzika
prmes
arteve t
tjera

Punimi i
kngs

T kndoj sakt
dhe bukur kngn

T kndoj kng t
ndryshme

T prdor ritmin
me dy goditje

T kndoj sakt
dhe bukur kngn

T kndoj duke
e shoqruar me
instrumente ORF

T kndoj sakt
tekstin dhe melodin e kngs

T kndoj sakt
kngn n intonacionin e duhur

T kndoj kngn

T kndoj kngn
me diksion t qart
dhe n intonacionin e duhur

T kndoj sakt
kngn

7sLGHQWLNRMsULWPLQ
T shoqroj
me dy goditje
melodi e kng me
dy goditje

T kndoj sakt
kngn

T kndoj kngn
n intonacionin e
duhur

T luaj solo dhe


n grup

T luaj duke
respektuar ritmin e
dhn

T luaj me instrumente ORF dhe me


mjete trupore duke
respektuar ritmin

T kndoj kng t
ndryshme

T jap mendime
pr punn n klas

T kndoj sakt
tekstin dhe melodin e kngs

T krijoj nj piktur, nj poezi apo


proz duke dgjuar
muzik

T kndoj kngn

T krijoj me ndjenj
e emocion duke
dgjuar muzik

T kndoj sakt
dhe bukur

T kndoj duke interpretuar me ndjenj


dhe mocion
kngn

T kndoj solo dhe


n grup

T krijoj ritme me dy
goditje

T kndoj duke e interpretuar me ndjenj


e emocion kngn

T kndoj solo dhe


n grup kngn

T luaj duke krijuar


prcjellje ritmike t
ndryshme

T komentoj krijimin
e tij dhe t shokve

Magnetofoni, organo, libri i


PsVXHVLWHWRUHSXQH

Magnetofoni, postera,
organo,
libri i msuesit,
HWRUHSXQH

Organo, instrumente me
goditje, libri i msuesit,
HWRUHSXQH

Magnetofoni, organo, libri i


PsVXHVLWHWRUHSXQH

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Instrumente ORF(triangolo,
shkopinj, sister, zile etj),
OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune
Magnetofoni, organo,
postera, libri i msuesit,
HWRUHSXQH

Kabineti

Kabineti

Magnetofoni, lapsa me
ngjyra, libri i msuesit,
HWRUHSXQH

T interpretoj kngn Magnetofoni, organo, libri i


me ndjenj e emocion
PsVXHVLWHWRUHSXQH

232

BAM

LI

DM

BAM

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

14

13

12

11

16. SHKM

T njohim
ritmin me
katr rrahje

Punimi i
kngs

Erdhi nj
dallndyshe

Piano,
kitara,
violina

Punimi i
kngs

O moj
lulkuqe

Ndrtojm
dhe luajm
me instrumente ORF

T njohim
ritmin me tri
goditje

Shprehje e
emocioneve
sipas
karakterit t
muziks

7sLGHQWLNRMsULWPLQ T lexoj e knme katr goditje


doj me ritmin me
katr goditje

T prdor ritmin
me katr goditje

T gjej kng
t ngjashme me
kngn q mson

T kndoj sakt
tekstin dhe melodin e kngs

T dalloj timbrin
e tyre

T kndoj sakt
testin dhe melodin e kngs

T kndoj sakt
melodin dhe
tekstin e kngs

T kndoj n
intonacionin e duhur
kngn

T kndoj melodin e kngs

T identiNRMsSLDQRQ
kitarn,violinn

T kndoj duke
zbatuar rregullat e t
knduarit

T kndoj melodin e kngs

T kndoj sakt
dhe bukur kngn

T kndoj kng t
ndryshme

T dalloj pianon,
kitarn, violinn

T kndoj sakt
dhe me emocion

T kndoj kng t
ndryshme

T krijoj ritme me
katr goditje

T kndoj duke interpretuar me ndjenj e


emocion at

T kndoj solo dhe


n grup

T jap mendime
pr kto instrumente
muzikore

T kndoj me
ndjenj e emocion

T kndoj solo dhe


n grup

T ndrtoj, luaj
dhe komentoj mbi
instrumentet ORF.

7sLGHQWLNRMs
instrumentet ORF

T ndrtoj dhe
luaj me instrumente ORF

T ndrtoj dhe
luaj me instrumentet ORF

T krijoj ritme me tri


goditje

T krijoj nj poezi,
T shpjegoj me
piktur sipas karakterit
fjal t thjeshta
t muziks q dgjon
karakterin e
muziks q dgjon

7sLGHQWLNRMsULWPLQ T lexoj e knme tri goditje


doj me ritmin me
tri goditje

7sLGHQWLNRMsNDUDkterin e kngve q
dgjon

T prdor ritmin
me tri goditje

T dalloj karakterin e kngve t


ndryshme

Instrumente me goditje,
organo, libri i msuesit,
HWRUHSXQH

Magnetofoni,
organo, libri i msuesit,
HWRUHSXQH

Magnetofoni,
Cd, organo, libri i msuesit,
HWRUHSXQHSRVWHU

Magnetofoni, Cd, libri i


PsVXHVLWSRVWHUDHWRUH
pune

Magnetofoni, organo, libri i


PsVXHVLWHWRUHSXQH

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Materiale (shkopinj, vizore,


grshr, tullumbace,
gozhda, eki, drras,
HWM OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune
Magnetofoni, Cd, organo,
OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune, poster

Kabineti

Kabineti

Organo, instrumente me
goditje, libri i msuesit,
HWRUHSXQH

Magnetofoni, lapsa me
ngjyra, libri i msuesit,
HWRUHSXQH

233

OL

OL

OL

OL

OL

29.

30.

31.

32.

33.

34.

35.

19

18

17

28.

16

26.

15

27. SHKM

25.

T kndoj sakt
dhe bukur kngn

T kndoj kng t
ndryshme

T krijoj me ritme
t thjeshta
dy, tre dhe katr
goditje

T kndoj sakt
dhe bukur kngn

T kndoj kng t
ndryshme

T kndoj kngn
n intonacionin e
duhur
T kndoj me
diksion t qart
dhe shoqruar me
instrumente me
goditje

T kndoj kngn
me diksion t qart
dhe shoqruar me
goditje ritmike

T kndoj sakt
tekstin dhe melodin e kngs

T krijoj dhe luaj


me instrumente me
goditje krijimin e tij

T lexoj krijimin e
tij duke e shpjeguar
at
T kndoj melodin e kngs

T kndoj me diksion t qart dhe


n intonacionin e
duhur

T kndoj sakt
tekstin dhe melodin e kngs

T kndoj duke
e shoqruar me
lvizje trupore

T kndoj melodin e kngs

Sa her vjen T kndoj kng t


T kndoj n
qershori
ndryshme
intonacionin e duhur

Punimi i
kngs

Nj fustan
me lule

Krijim
muzikor
me ritme t
thjeshta

Punimi i
kngs

Njshi dhe
zeroja

T kndoj solo dhe


n grup me ndjenj e
e mocion

T kndoj duke interpretuar me ndjenj


dhe mocion kngn

T kndoj solo dhe


n grup

T komentoj, interpretoj krijimin e tij


dhe t shokve

T kndoj duke e interpretuar me ndjenj


e emocion

T kndoj solo dhe


n grup

Magnetofoni, Cd, postera,


OLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

Magnetofoni, organo, libri i


PsVXHVLWHWRUHSXQH

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Organo, instrumente me
goditje, libri i msuesit,
HWRUHSXQH
Magnetofoni, postera, organo, libri i
PsVXHVLWHWRUHSXQH

Kabineti

Kabineti

Magnetofoni, organo, libri i


PsVXHVLWHWRUHSXQH

Magnetofoni, organo,
postera, libri i msuesit,
HWRUHSXQH

Edukim
Muzikor 5
Teksti msimor Edukim Muzikor 5 sht hartuar nga:
Msc. Majlinda Hala dhe Violeta Shamku

Prmbajtja:
7HPD.sQJD+LPQLLDPXULW.................................................................. 236
7HPD.sQJD=LOMDSRQDIWRQ ................................................................... 238
7HPD7LQJXMWGKHNXSWLPLLW\UH ................................................................. 241
7HPD1GsUWRMPsGKHOXDMPsVsEDVKNX WURNLWsVLL]LOHYH ......................... 243
7HPD.sQJD-DPLODVKWsVHMDPVKTLSWDU............................................... 244
7HPD6KHQMDHQRWsV ................................................................................... 247
7HPD.sQJD;KD[KLNsQJsQPDPsVR .................................................... 248
7HPD*MDWsVLDGKHODUWsVLDHQRWDYH ............................................................ 251
7HPD.sQJsSsUYLWLQH5L ......................................................................... 252
7HPD5LWPL ............................................................................. 255
Tema: Knga ime ......................................................................................... 256
7HPD.ULMRMPsSsUPHVULWPHYHWsGKsQD .................................................... 259
7HPD.sQJsSsUPsVXHVHQ ......................................................................... 261
7HPD6KHQMDWHQJM\ULPLW ............................................................................ 263
7HPD)\HOOLoLIWHOLDJORNHQVKSLOLGDMUHMD.................................................. 265
7HPD3sUIHVWsQHQsQsV .............................................................................. 266
7HPD/XDMPsGXNHVKRTsUXDUPHLQVWUXPHQWH ........................................... 269
7HPD0sWKsUUHWQGHUL................................................................................. 269
7HPD(PRFLRQHWSsUPHVSLNWXUsV ............................................................... 272
7HPD0DJQHWRIRQLNDVHWD&G ................................................................... 273
7HPD/XDMPsQsWDVWLHUs ............................................................................. 274
7HPD/XDMPsGKHNsQGRMPs ....................................................................... 276
3URJUDPLWHPDWLNNODVDH9Ws ...................................................................... 277

235

MSIMI 1
Linja:.sQGLP
Tema: Knga Himni i flamurit
Kohzgjatja:RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWs
x 7sULNXMWRMQs+LPQLQ.RPEsWDU
x 7sUHVSHNWRMQsQsPsQ\UsWsGUHMWsUUHJXOODWHNsQGLPLW
x 7sLQWHUSUHWRMQsNsQJsQPHQGMHQMsGKHNUHQDUL
Mjetet msimore - didaktike:PDJQHWRIRQ&GSRVWHUDIRWRDPXULVKTLSWDU
Metoda/teknika e prdorur: Brainstorming
+LPQLLDPXULW
Teksti:$VGUHQL
Muzika:&3RUXPEHVNL
I
5UHWKDPXULWWsSsUEDVKNXDU
PHQMsGsVKLUsHQMsTsOOLP
WsJMLWKDWMHGXNHXEHWXDU
WsOLGKLPEHVsQSsUVKSsWLP
3UHMOXIWHYHoDLODUJRKHW
4ssVKWsOLGKXUWUDGKsWRU
NXVKsVKWsEXUUsQXNIULNRKHW
SRUYGHVSRUYGHVVLQMsGsVKPRU
II
1sGRUsDUPsWGRWLPEDMPs
WsPEURMPs$WGKHXQQsoGRNsQG
WsGUHMWDWWRQDQHVLQGDMPs
NsWXDUPLTWsVNDQsYHQG
6H]RWLYHWHWKDPHJRMs
4sNRPEHWVKXKHQSsUPELGKq
SRU6KTLSsULDGRWsUURMs
SsUWsSsUWsOXIWRMPsQH
236

Zhvillimi i msimit
.RKDbrainstorming
 %sKHW S\HWMD H FLOD QJDFPRQ Q[sQsVLW Ts Ws SsUJMLJMHQ UUHWK VDM GXNH VKNUXDU FGR
SsUJMLJMHWsW\UHQsGsUUDVsQH]H]s
far lidhet me fjaln:




 Shqipria


)ODPXULVKTLSWDU


*MXKDVKTLSH

6KWHWEUHQGD(XURSsV

+LPQL.RPEsWDU

9HQGLLLOLUsYHDWGKHXLP

 )WRKHQQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKIMDOsYHWsVKsQXDUDQsGsUUDVsQH]H]s
 .sUNRMXQLWsWKRQsPHIMDOsWHW\UHoIDUsTsQGULPLGXKHWWsNHQsWsJMLWKsDWDTs
NsQGRMQsNsWsNsQJs
 )WRQLQ[sQsVLWWsNsQGRMQsNsQJsQWsQJULWXUQsNsPEs
237

 6KRTsURMLQLQ[sQsVLWJMDWsNsQJsV
 .sUNRMXQLWsVKSUHKLQPHIMDOsWWsWKMHVKWDSsUVKW\SMHWUUHWKWHNVWLWGKHPHORGLVs
VsNsQJsV
Fjalorth
+LPQ .RPEsWDU NsQJs PH NDUDNWHU NRPEsWDU H FLOD SsUIDTsVRQ QMs VKWHW Qs FHU
HPRQLUD]\UWDUHORMsUDQsIHVWDNRPEsWDUHHWM
Integrimi: +LVWRULD
(GXNDWDVKRTsURUH
*MHRJUDD
Vlersimi
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsU
x .sQGLPLQHVDNWsQsLQWRQDFLRQGKHULWsPWsNsQJsV
x ,QWHUSUHWLPLQPHQGMHQMsWsVDM

MSIMI 2 - 3
Linja:.sQGLP
Tema: Knga Zilja po na fton
Kohzgjatja: RUs
Objektivat
1sIXQGWsG\RUsYHWsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWs
x 7sPsVRMQsWHNVWLQGKHPHORGLQsHNsQJsV
x 7sNsQGRMQsVDNWsPHLQWRQDFLRQGKHULWsPNsQJsQHPsVXDU
x 7sVKSMHJRMQsQGMHVLQsTsMXNULMRQNsQJDHPsVXDU
x 7sVKRTsURMQsNsQJsQPHOsYL]MHWUXSRUHDSRPHLQVWUXPHQWH25)
x 7sLQWHUSUHWRMQsNsQJsQ
Mjetet msimore - didaktike:PDJQHWRIRQ&G]LONDWUHNsQGsVK
Veprime muzikore:OsYL]MHWUXSRUHVKRTsULPLLNsQJsVPHVKXSODND
Metoda/teknika e prdorur:'LVNXWLP

238

Zilja po na fton
Teksti: 'DVKDPLU$QJRQL
Muzika: /HRQDUG'HGD
I
7ULQJHWULQJHWULQJ
]LOMDSRQDWKUUHW
ODPWXPLUSXVKLPH
VKNROODSRQDSUHW
II
0HOXOHQGXDU
PVXVHQHUUHWKRMPs
WsJMLWKsWsJs]XDU
NODVsQSRVKLNRMPs
III
7ULQJHWULQJHWULQJ
]LOMDSRQDWKUUHW
ODPWXPLUSXVKLPH
VKNROODSRQDSUHW

239

Zhvillimi i msimit
Veprimtaria - Ora e par
.RKDDiskutim
 1[LWHQQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKshkolls, klass, msuesve, shokve, dshiraveTs
NDQsDWDSsUWXEsUsQsWsDUGKPHQ
 )WRKHQQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKIMDOsYHWsVKsQXDUDQsGsUUDVsQH]H]s
 'sJMRQLNsQJsQQsPDJQHWRIRQ
 6KNUXDQLWHNVWLQHNsQJsVGKHOORQPsVLPLLPHORGLVsVsVDM
 .RUULJMRQLQ[sQsVLWJMDWsPsVLPLWWsNsQJsVGXNHXQGDOXUSDVoGRJDELPLQsLQ
WRQDFLRQDSRULWsP
 .sQGRQLNsQJsQHPsVXDUQJDOOLPLGHULQsIXQG
 3sUVsULWQLNsQJsQGLVDKHUs
Veprimtaria - Ora e dyt
 5LNXMWRQLPHORGLQsHNsQJsVVsPsVXDUQsRUsQHSDUs
 .sUNRQLQJDQ[sQsVLWWsGDOORMQsWLQJXMWHJMDWsDSRWsVKNXUWsUQsOLEULQHW\UHGXNH
SsUGRUXUG\QJM\UDWsYHoDQWD
 1[LWLQLDWDWsVKSMHJRMQsoIDUsQGMHVLHXNULMRMQsWLQJXMWHVKNXUWsU
 )WRMLQLQ[sQsVLWWsNsQGRMQsNsQJsQPHQGMHQMsGKHHPRFLRQ
 6KRTsURMLQLQ[sQsVLWJMDWsNsQJsV
 1[LWQL DWD Ws VKSUHKLQ PH IMDOsW Ws WKMHVKWD SsUVKW\SMHW WHNVWLW GKH PHORGLVs Vs
NsQJsV
Fjalorth
+LPQ .RPEsWDU NsQJs PH NDUDNWHU NRPEsWDU H FLOD SsUIDTsVRQ QMs VKWHW Qs FHU
HPRQLUD]\UWDUHORMsUDQsIHVWDNRPEsWDUHHWM
Vlersimi
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsU
x .sQGLPLQHVDNWsQsLQWRQDFLRQGKHULWsPWsNsQJsV
x ,QWHUSUHWLPLQPHQGMHQMsWsVDM
240

MSIMI 4
Linja:%$0
Tema:Tingujt dhe kuptimi i tyre
Kohzgjatja: RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWs
x 7sGDOORMQsWLQJXMWHJMDWsGKHWsVKNXUWsUQsNsQJsWTsDWDNsQGRMQs
x 7sSsUFDNWRMQsREMHNWHWTsSsUNRMQsPHWLQJXMWPX]LNRUsDSRMRPX]LNRUs
x 7sNODVLNRMQsFLOsVLWsHWLQJXMYH
x 7sVKSMHJRMQsNDUDNWHULVWLNDWHWLPEULWWs]sUDYHWsVKRNsYH
Mjetet msimore - didaktike: PDJQHWRIRQ &G PH VKHPEXM NRQNUHWs SRVWHUD PH
REMHNWHWsQGU\VKPHTsOsVKRMQsWLQJXMREMHNWHNRQNUHWHUUHWKDQRUHTsOsVKRMQsWLQJXM
WsQGU\VKsP
Metoda/teknika e prdorur: Teknika e diskutimit, Diagram Veni.
Informacion pr msuesin
1sMHWsQHSsUGLWVKPHVKSHVKKHUsGsJMRMPsVKXPsGXNXULQDW\URUHWsFLODWQDYUDVLQYHVKLQ
RVHQDHNsQDTLQDWs0LUsSRDNHQLPHQGXDUQGRQMsKHUsVHVLLTXDMPsNsWRGXNXULGKHVL
VKNDNWRKHQDWR"$WRTXKHQQGU\VKHWLQJXMWsQDW\UsVNXUVHEXULPLLW\UHUUMHGKQJDGULGKMDH
PDWHULHVVs GUXULWJXULWDSRPHWDOL TsLSURGKRQNsWRWLQJXM7LQJXMWHQDW\UsVMDQsXVKWLPD
EXEXOOLPDJXUJXOOLPDFLFsULPDH]RJMYHNsPERUsW]sULLQMHULXWWLQJXOOLLYHJODYHPX]LNRUH
HWM7sJMLWKsWLQJXMWHQDW\UsVWsVKXPsOORMVKsPWsFLOsWLPDUULPPHDQsQHVKTLVsVVsGsJMXDU
LWLQGDMPsQsG\JUXSH t caktuar dhe t pacaktuar. 9LEUDFLRQHWMRWsUUHJXOOWD WsL]ROXDUD
VSRUDGLNH SURGKRMQs]KXUPsQZhurmat MDQsWLQJXMWTsQHGsJMRMPsQsUUXJsGKHTsQXNMDQs
DVSDNWsNsQGVKsPSsUYHVKLQWRQs$WRNDQsQMsIUHNXHQFsPsWsODUWsVHSUDJXLGsJMLPLW
2EMHNWHWTsOsVKRMQs]KXUPsMDQsPDNLQDWDHURSODQLNXUQJULKHWHWM

Zhvillimi i msimit
.RKDDiskutimit
.sUNRKHWQJDQMsQ[sQsVHWsNU\HMsNsWRYHSULPH
 NsQGRVDPsODUWGKHVDPsXOsWTsWsPXQGHVK - kjo ka t bj me lartsin e
zrit.
 NsQGRG\KHUsJMDWsGKHVKNXUWQMsIUD]sPHORGLHkjo ka t bj me gjatsin.
 NsQGRIRUWGKHOHKWskjo ka t bj me fuqin.
 GsJMRHGDOORQJM\UsQH]sULWWsQGDSRWsVKRNXWkjo ka t bj me ngjyrn.
241

x 9HQGRVQLGLVDREMHNWHWsQGU\VKPHPX]LNRUHGKHMRPX]LNRUHWsFLODWJRGLWHQTsWs
OsVKRMQsWLQJXM HGKHVKHPEXMQJD&G $WRPXQGWsMHQsVKNRSLQMI\HOOL]LOND
WUHNsQGsVKLJXUsWHWM
x 6KNUXDMLQLQsGsUUDVsHPsUWLPHWHWLQJXMYHTsOsVKRKHQQJDJRGLWMHWGXNHLQGDUs
QsVLSDVNODVLNLPHYHTsEsMQsQ[sQsVLW
x .RUULJMRQLNODVLNLPHWHEsUDGXNHVKSMHJXDUSVHQXNGXKHWDW\NXHNDQsYHQGRVXU
DWD QsVHNDJDELPH 
x 3sUFDNWRQLVDNWsWLQJXMWPX]LNRUsVLSDVNODVLNLPHYHSsUNDWsVH
x 1[LWLQLQ[sQsVLWWsVMHOOLQVKHPEXMWWsWLQJXMYHPX]LNRUsGKHMRPX]LNRUs
Fjalorth
7LQJXOOGULGKMHWsUUHJXOOWDWsQMsWUXSLQsDMsU
=KXUPsWLQJXMTsQXNLSsOTHMQsYHVKLWWRQs
/DUWsVLsVKWsSsUFDNWLPPX]LNRUHFLODSsUGRUHWSsUWsNXSWXDUQJMLWMHQGKH]EULWMHQ
HWLQJXMYH
,QWHQVLWHWLLWLQJXOOLWsPEsOVLDDSRYUD]KGsVLDTsLMDSLP]sULWNXUDVLPNsQGRMPs
DSROXDMPsQsLQVWUXPHQW
7LPEsUGDOOLPLQHQMs]sULQJDQMsWMHWsUDSRWsQMsWLQJXOOLQJDQMsWMHWsU
5 minuta - mbyllja

e veanta

e prbashkta

e veanta

Vlersimi:.
1[sQsVLWYOHUsVRKHQSsU
x 3sUFDNWLPLQHVDNWsWsWLQJXMYHPX]LNRUHGKHMRPX]LNRUH
x .ODVLNLPLQHWLQJXMYHPX]LNRUHGKHFLOsVLYHSsUNDWsVHWsW\UH
x 6KSMHJLPLQHNODVLNLPHYHWsEsUDVLSDVWsYHoDQWDYHGKHWsSsUEDVKNsWDYH
TsDWRNDQs
x 'DOOLPLQHWLPEULWWsVKRNsYHGKHVKRTHYHWsNODVsV

242

MSIMI 5
Linja: LI
Tema: Ndrtojm dhe luajm s bashku (trokitsi i zileve)
Kohngjatja: RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWs
 7sQGsUWRMQsPHPMHWHGKHPDWHULDOHWsQGU\VKPHUUHWKDQRUHYHJODPX]LNRUHSsU
VKRTsULPLQHNsQJsYH
 7sVKSMHJRMQsVHVLHQGsUWXDQDWs
 7sVKRTsURMQsPHLQVWUXPHQWLQHNULMXDUNsQJsWHPsVXDUD
Mjetet msimore/ materiale:QMsVKNRSLJMDWsUUHWKFPQMsVIHUsHUUXPEXOODNsW
SUHMNDXoXNXVSDQJRQsNRNDWHWsFLODYHYDUHQGLVDVIHUDWsYRJODNDXoXNXRVHPHWDOL
DWDNSsUWsQJMLWXUVIHUDWQsVKNRSLQFPGKHVIHUDWHYRJODQsVSDQJR
Veprimet muzikore:OsYL]MHWUXSRUHVKRTsULPLLNsQJsVPHVKXSODND
Metoda/teknika e prdorur:3XQDQsJUXS
Zhvillimi i msimit
Hapat pr krijimin e instrumentit Trokitsi i ziles.
 *UXPEXOORQLPDWHULDOHWTsMDQsSRURVLWXUSsUWsUHDOL]XDULQVWUXPHQWLQPX]LNRU
 1GDMLQLDWRVLSDVUDGKsVQsWsFLOsQGRWsYHQGRVHQ
 1GDMLQLQsJUXSHQ[sQsVLWTsGRWsUHDOL]RMQsG\DSRWULWURNLWsVD]LOHVK
- 0HUUQLVKNRSLQMWsGKHYHQGRVXQLQsPDMsVIHUDUUXPEXOODNHGXNHHQJMLWXUDWs
PHDWDN
 6KSRQLVIHUsQHPDGKHQsG\NDKHWDQsVRUHGXNHLYHQGRVXUVSDQJRQPHVIHUDWH
YRJODQsIXQGHWHVDM.UDKXWMHWsULVSDQJRVOLGKHWJRQ[KHHFLODTsQGURQEUHQGD
VIHUsVVsPDGKH
 3sUFDNWRQLJMDWsVLQsHVSDQJRVMRPsVKXPsVHFPSsUVHFLOLQNUDK
 /XDQLPHLQVWUXPHQWLQGXNHVKRTsUXDUQMsQJDNsQJsWHPsVXDUD
Fjalorth
5UHWKLWURNLWsVLQVWUXPHQWPX]LNRU25)LFLOLLOsVKRQWLQJXMWSsUPHVJRGLWMHV
2UJDQRKLGUDXOLNHsVKWsLQVWUXPHQWLFLOLOsVKRQWLQJXOOSsUPHVJRGLWMHV
.VLORIRQLsVKWsLQVWUXPHQW25)LFLOLOsVKRQWLQJXOOSsUPHVJRGLWMHV
243

*R]KGsWPX]LNRUHLQVWUXPHQWLNULMXDUGKHTsOsVKRQWLQJXOOSsUPHVJRGLWMHV
.DPSDQHODsVKWsLQVWUXPHQW25)LFLOLOsVKRQWLQJXOOSsUPHVJRGLWMHV
Vlersimi:.
1[sQsVLWYOHUsVRKHQSsU
x 3MHVsPDUUMHQQsNULMLPLQHLQVWUXPHQWLW
x .ULMLPLQ H LQVWUXPHQWLW PH PMHWH GKH
PDWHULDOHWsQGU\VKPHUUHWKDQRUH
x 6KSMHJLPLQ H KDSDYH Ts QGRTsQ SsU WD
NULMXDULQVWUXPHQWLQ
x 3sUGRULPLQHLQVWUXPHQWLWJMDWsNsQGLP
LWWsNsQJsYHWsPsVXDUD

MSIMI 6 -7
Linja:.sQGLP
Tema: Knga Jam i lasht se jam shqiptar
Kohzgjatja: RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQs
WsDIWs
x 7sPsVRMQsWHNVWLQGKHPHORGLQsHNsQJsV
x 7s NsQGRMQs VDNWs Qs LQWRQDFLRQ GKH ULWsP
NsQJsQHPsVXDU
x 7sVKSMHJRMQsQGMHVLQsTsMXNULMRQNsQJDH
PsVXDU
x 7sVKRTsURMQsNsQJsQPHOsYL]MHWUXSRUHDSRPHLQVWUXPHQWH25)
x 7sLQWHUSUHWRMQsNsQJsQ
Mjetet msimore - didaktike:PDJQHWRIRQ&G
Veprimet muzikore:OsYL]MHWUXSRUHVKRTsULPLLNsQJsVPHVKXSODND
Metoda/teknika e prdorur: Brainstorming
244

Jam i lasht se jam Shqiptar


Teksti: -RUJR3DSLQJML
Muzika: ;KDYLW8MNDQL
I
do fmijn kt bot
ka nj fis, miq e shok,
ka nj vend ku ka ler,
ka nj nn e nj atdhe.
II
do fmij mbi kt tok
ka nj gjuh, ka nj fe,
ka nj vend ku ka ler,
ka nj nn e nj atdhe.

Refreni
Ndaj buron nga zemra
dhe me qiellin knga,
jamiparndajjamkrenar
se un jam shqiptar.
Ndaj buron nga zemra
dhe me qiellin knga,
jam i lasht ndaj jam
krenar
se un jam shqiptar.
Un jam krenar
se jam shqiptar,
ndaj jam krenar
se jam shqiptar.

245

Zhvillimi i msimit
Veprimtaria - Ora e par
.RKDBrainstorming
%sKHW S\HWMD H FLOD QJDFPRQ Q[sQsVLW Ts Ws SsUJMLJMHQ UUHWK VDM GXNH VKNUXDU FGR
SsUJMLJMHWsW\UHQsGsUUDVsQH]H]s
far lidhet me fjaln:


4\WHWDULOLUs







Shqiptar



3DVDUGKsVLLOLUsYH






7ULPD 

6KWHWEUHQGD(XURSsV



Ws]JMXDU

.UHQDUs

 1[LWLQL Q[sQsVLW Ws DVLQ UUHWK YHQGLW DSR NUDKLQsV LQGHQWLWHWLW Ws W\UH IDPLOMHV
VKRNsYHHWM
 )WRMLQL Q[sQsVLW Ws DVLQ UUHWK IMDOsYH Ts DWD ]JMRGKsQ Ws WKRQs SsU VKTLSWDUsW Ws
VKsQXDUDQsGsUUDVsQH]H]s
 'sJMRQLNsQJsQQsPDJQHWRIRQ
 6KNUXDQLWHNVWLQHNsQJsVGKHOORQLPsVLPLQHPHORGLVsVsVDM
246

 .RUULJMRQLQ[sQsVLWJMDWsPsVLPLWWsNsQJsVGXNHLQGDOXUSDVoGRJDELPLQsLQ
WRQDFLRQDSRULWsPQsVHND
 3URYRQLWDNsQGRQLNsQJsQHPsVXDUQJDOOLPLGHULQsIXQGSDJDELPH
 3sUVsULWQLNsQJsQGLVDKHUs
Veprimtaria - Ora e dyt
 5LNXMWRQLPHORGLQsHNsQJsVVsPsVXDUQsRUsQHSDUs
 .sUNRMLQLQ[sQsVYHWsGDOORMQsWLQJXMWHJMDWsDSRWsVKNXUWsUQsOLEULQHW\UHGXNH
LSsUGRUXUG\QJM\UDWsYHoDQWD
 1[LWLQLDWDWsVKSMHJRMQsVHoIDUsQGMHVLHXNULMRQNMRNsQJs
 )WRMLQLQ[sQsVLWWsNsQGRMQsNsQJsQPHQGMHQMsGKHHPRFLRQ
 6KRTsURMLQLQ[sQsVLWJMDWsNsQGLPLW
 1[LWLQL Ws VKSUHKLQ PH IMDOs Ws WKMHVKWD SsUVKW\SMHW SsU WHNVWLQ GKH PHORGLQs H
NsQJsV
Integrimi: (GXNDWDT\WHWDUH

 9HQGOLQGMD

 (GXNLPLJXUDWLY

 *MXKD
Vlersimi
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsU
x .sQGLPLQHVDNWsWsNsQJsVQsLQWRQDFLRQGKHULWsP
x ,QWHUSUHWLPLQPHQGMHQMsWsVDM

MSIMI 8
Linja:%$0
Tema: Shenja e nots
Kohzgjatja:RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWs
 7sQMRKLQQRWDWGKHUsQGsVLQsHW\UHQsPX]LNs
 7sVKNUXDMQsQRWDWQsYLMDGKHQsIXVKD
 7sOH[RMQsQRWDWPX]LNRUHQsQMsYLMsPHORGLNHWsGKsQs
Mjetet msimore didaktike:SRVWHUDPHQRWDPX]LNRUHGKHSHQWDJUDPH
Metoda/teknika e prdorur:%UDQVWRUPLQJGKH'LVNXWLP
247

Zhvillimi i msimit
5-10 branstorming
6KNUXDQLIMDOsWPiktur, tregim, ushrim matematikor, muzikGKHNsUNRMXQLQ[sQsVYH
TsSsUVHFLOsQWsWKRQsVHQJDVHNULMRKHQ6KNUXDQLoGRSsUJMLJMHTsDWDGRWsMDSLQ

Piktura

Tregimi

Ushtrimi matematikor

Muzika

ngjyrat
vijat

fjalt
-

numrat
veprimet

notat
melodia









.RPHQWRQLSsUJMLJMHWHVDNWDWsQ[sQsVYH
6KNUXDQLPHIMDOsQsGsUUDVsQRWDWPX]LNRUHdo, re, mi, fa, sol, la, si.
6KSMHJRMXQLQ[sQsVYHVKHQMsQHQRWsVVLSsUEsKHWGKHNXVKNUXKHWDMR
.sUNRMLQLWDVKNUXDMQsQsHWRUHQHW\UH
)OLVQLSsUQRWDWQsYLMDGKHQsIXVKDGKHYHQGRGKMHQHW\UHQsSHQWDJUDP
.sUNRMLQL[QsQsVYHWLVKNUXDMQsDWRQsSHQWDJUDPQsHWRUHQHW\UH
-HSQLGHW\UDVKWsSLHSsUXVKWULPLQHGRUsVGKHQRWDYHPX]LNRUH

Vlersimi:.
1[sQsVLWYOHUsVRKHQSsU
x 3sUFDNWLPLQHQRWDYHPX]LNRUH
x 'DOOLPLQGKHVKNULPLQHQRWDYHQsYLMDGKHQsIXVKD
x /H[LPLQHQRWDWPX]LNRUH
Shnim: pr m tej ndihmon edhe libri i nxnsit.

MSIMI 9-10
Linja:.sQGLP
Tema: Knga Xhaxhi kngn ma mso
Kohzgjatja:RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWs
x 7sPsVRMQsWHNVWLQGKHPHORGLQsHNsQJsV
x 7sNsQGRMQsVDNWsQsLQWRQDFLRQGKHULWsPNsQJsQHPsVXDU
x 7sVKSMHJRMQsQGMHVLQsTsMXNULMRQNsQJDHPsVXDU
x 7sVKRTsURMQsNsQJsQPHOsYL]MHWUXSRUHDSRPHLQVWUXPHQWH25)
248

x 7sLQWHUSUHWRMQsNsQJsQ
Mjetet msimore didaktike:PDJQHWRIRQ&G
Veprimet muzikore:OsYL]MHWUXSRUHVKRTsULPLLNsQJsVPHVKXSODNDVKRTsULPLPH
LQVWUXPHQWH25)
Metoda/teknika e prdorur: Diskutim
Xhaxhi kngn ma mso
Teksti: $GHOLQD0DPDTL
Muzika: (GPRQG;KDQL
,
Do, re, mi, do, re, mi,
xhaxhi bn n piano ti?
Thur nj kng pr ju fmij,
ta kndojm tok t gjith,
anemban n fush e mal,
n koncert, n festival.
Kori: Dhe n festival.
,,
Re, mi, do, re, mi, do,
xhaxhi kngn ma mso.
Ta kndojm anemban,
ku punojn prindrit tan,
ne fmijt kur kndojm
duarartt i gzojm.
,,,
Mi, do, re, mi, do, re,
notat thurin kng t re,
krah merr kjo knga jon,
porsi zogu fluturon.
Jeta jon sht pranver,
ndaj kndojm ne prher.
Kori: Ndaj kndojm ne prher.
Kori: O sa gzojm.

249

Zhvillimi i msimit
Veprimtaria - Ora e par
.RKDdiskutim





)WRKHQQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKLQVWUXPHQWHYHPX]LNRUHTsDWDQMRKLQ
5HQGLWHQDWRQsGsUUDVsWs]H]s
1[LWHQQ[sQsVLWWsSsUVKNUXDMQsLQVWUXPHQWLQPX]LNRUTsDWDQMRKLQPsPLUs
6KNUXKHQNDUDNWHULVWLNDWHLQVWUXPHQWLWQsGsUUDVsGKHGLVNXWRKHQ

 'sJMRQLNsQJsQQsPDJQHWRIRQ
 6KNUXDQLWHNVWLQHNsQJsVGKHOORQLPsVLPLQHPHORGLVsVsVDM
 .RUULJMRQLQ[sQsVLWJMDWsPsVLPLWWsNsQJsVGXNHLQGDOXUSDVoGRJDELPLQsLQ
WRQDFLRQDSRULWsPQsVHND
 3URYRQLWDNsQGRQLNsQJsQHPsVXDUQJDOOLPLGHULQsIXQGSDJDELPH
 3sUVsULWQLNsQJsQGLVDKHUs
Veprimtaria - Ora e dyt
 5LNXMWRQLPHORGLQsHNsQJsVVsPsVXDUQsRUsQHSDUs
 1[LWLQLDWDWsVKSMHJRMQsoIDUsQGMHVLHXNULMRQNMRNsQJs
 )WRMLQLQ[sQsVLWWsNsQGRMQsNsQJsQPHQGMHQMsGKHHPRFLRQ
 6KRTsURMLQLQ[sQsVLWJMDWsNsQGLPLW
 .sUNRMXQLQ[sQsVYHWsVKRTsURMQsNsQJsQPHLQVWUXPHQWHW2UITsDWDNDQs
 1[LWLQL Ws VKSUHKLQ PH IMDOsW Ws WKMHVKWD SsUVKW\SMHW WHNVWLW GKH PHORGLVs Vs
NsQJsV
Vlersimi
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsU
x .sQGLPLQHVDNWsQsLQWRQDFLRQGKHULWsPWsNsQJsV
250

x .sQGLPLQVRORGKHQsJUXS
x ,QWHUSUHWLPLQPHQGMHQMsWsVDM

MSIMI 11
Linja:%$0
Tema: Gjatsia dhe lartsia e notave
Kohzgjatja: RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWs
x 7sNXSWRMQsJMDWsVLWsHQGU\VKPHWsQRWDYH
x 7sOH[RMQsDWREUHQGDQMsPDVHPX]LNRUH
x 7sVKSMHJRMQsQGU\VKLPLQPLGLVJMDWsVLYHWsQRWDYH
x 7sVKNUXDMQsQMsXVKWULPPHJMDWsVLQRWDVKWsQGU\VKPH
Mjetet msimore - didaktike:SRVWHUDPHQRWDWQsYLMDGKHIXVKD
Metoda/teknika e prdorur:SXQsQsJUXSGLVNXWLP
Informacion pr msuesin
1RWDWPX]LNRUHVLNXUVHNDQsODUWsVLQsHW\UHNDQsHGKHJMDWsVLQs
Pushim i plot pushim gjysm pushim pushim 1/8

Not e plot not gjysm

not

not 1/8

Zhvillimi i msimit
 6KNUXDQLGLVDQRWDPX]LNRUHWsPEXVKXUDGKHWsSDPEXVKXUDPHELVKWRVHSDELVKW
GKHNsUNRMXQLQ[sQsVYHWsJMHMQsGDOOLPHWPLGLVW\UH
251






.RPHQWRQLSsUJMLJMHWHVDNWDRVHMRWsQ[sQsVYH
.sUNRMXQLQ[sQsVYHWsJMHMQsIMDOsPHGKHUURNMH
6KSMHJRMXQLQ[sQsVYHJMDWsVLQsHQRWsVVsSORWsJM\VsP
6KSMHJRMXQLQ[sQsVYHVLOH[RKHQDWRnota e plotOsYL]MHNRKsnota gjysm
OsYL]MHG\NRKsnota 1/4OsYL]MHNRKs
 .sUNRMXQLWsSURYRMQsWLOH[RMQsNsWRJMDWsVLQRWDVK
 .sUNRMXQLWsXVKWURKHQQsHWRUHQHW\UH
 -HSXQLGHW\UDVKWsSLHSsUXVKWULPLQHGRUsVGKHQRWDYHPX]LNRUH
Vlersimi:.
1[sQsVLWYOHUsVRKHQSsU
x 3sUFDNWLPLQHJMDWsVLVsVsVHFLOsVQRWsPX]LNRUH
x 'DOOLPLQGKHOH[LPLQHJMDWsVLYHWsQRWDYHWsSORWDJM\VsPGKH
x /H[LPLQHQRWDWPX]LNRUHQsJMDWsVLWsQGU\VKPH
Shnim: pr m tej ndihmon edhe libri i nxnsit.

MSIMI 12 -13
Linja:.sQGLP
Tema: Kng pr vitin e Ri
Kohzgjatja:RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWs
x 7sPsVRMQsWHNVWLQGKHPHORGLQsHNsQJsV
x 7sNsQGRMQsVDNWsQsLQWRQDFLRQGKHULWsPNsQJsQHPsVXDU
x 7sVKSMHJRMQsQGMHVLQsTsMXNULMRQNsQJDHPsVXDU
x 7sVKRTsURMQsNsQJsQPHOsYL]MHWUXSRUHDSRPHLQVWUXPHQWH25)
x 7sLQWHUSUHWRMQsNsQJsQ
Mjetet msimore - didaktike:PDJQHWRIRQ&G
Veprimet muzikore:OsYL]MHWUXSRUHVKRTsULPLLNsQJsVPHVKXSODND
Metoda/teknika e prdorur: Brainstorming
Kng pr Vitin e Ri
,
Erdhi, erdhi Viti i Ri,
sa gzim e lumturi,
Viti i Ri po vjen krenar,
se do gj e gjeti mbar.
252

Muzika: /HRQDUG'HGD

,,
Beni thot dua nj maok,
e Edlira nj patok,
kurse Gimi ka dshir,
top t madh t luaj mir.

,,,
Vila kukulln e don,
e Artani nj kamion,
dhe Armandi shum dshiron
tfluturoj n nj avion..

Refreni
Sa gzim kemi o fmij
kur na vjen Viti i Ri,
se me dhjeta e me lodra
n shtpi do sjellim plot.

Zhvillimi i msimit
Veprimtaria - Ora e par
.RKDBrainstorming
Varianti 1
 6KsQRKHWQsGsUUDVsIMDODFestGKHXNsUNRKHWQ[sQsVYHWsOLVWRMQsGLVDIHVWDTs
DWDSsOTHMQsPsVKXPs
 5HQGLWHQDWRQsGsUUDVsWs]H]s
 1[LWHQQ[sQsVLWWsSsUVKNUXDMQsIHVWsQPsSRSXOORUH

253

far lidhet me fjaln:




9LWLL5L







3DVKNsW




'LWsOLQGMD

FESTA



4HUVKRUL




1sQWRUL

0DUVL

Varianti II
1sVH GLVSRQRQL SURMHNWRU YHQGRVQL IRWR QJD IHVWD Ws QGU\VKPH WUDGLFLRQDOH GKH
.RPEsWDUH UUHWK NXSDVoGRIRWRMHNsUNRMXQLQ[sQsVYHWsNRPHQWRMQsSsUPLQXWs
RVHPLQXWsHJM\VsPUUHWKW\UH
 'sJMRQLNsQJsQQsPDJQHWRIRQ
 6KNUXDQLWHNVWLQHNsQJsVGKHOORQLPsVLPLQHPHORGLVsVsVDM
 .RUULJMRQLQ[sQsVLWJMDWsPsVLPLWWsNsQJsVGXNHLQGDOXUSDVoGRJDELPLQsLQ
WRQDFLRQDSRULWsPQsVHND
 3URYRQLWDNsQGRQLNsQJsQHPsVXDUQJDOOLPLGHULQsIXQGSDJDELPH
 3sUVsULWQLNsQJsQGLVDKHUs
Veprimtaria - Ora e dyt
 5LNXMWRQLPHORGLQsHNsQJsVVsPsVXDUQsRUsQHSDUs
 1[LWLQLDWDWsVKSMHJRMQsoIDUsQGMHVLHXNULMRQNMRNsQJs
 )WRMLQLQ[sQsVLWWsNsQGRMQsNsQJsQPHQGMHQMsGKHHPRFLRQ
 6KRTsURMLQLQ[sQsVLWJMDWsNsQGLPLW
 .sUNRMXQLQ[sQsVYHWsVKRTsURMQsNsQJsQPHLQVWUXPHQWHW2UITsDWDNDQs
 1[LWLQL Ws VKSUHKLQ PH IMDOsW Ws WKMHVKWD SsUVKW\SMHW WHNVWLW GKH PHORGLVs Vs
NsQJsV
Vlersimi
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsU
x .sQGLPLQHVDNWsQsLQWRQDFLRQGKHULWsPWsNsQJsV
x .sQGLPLQVRORGKHQsJUXS
x ,QWHUSUHWLPLQPHQGMHQMsWsVDM

254

MSIMI 14
Linja:%$0
Tema: Ritmi 2/4, 2/4, 4/4
Kohzgjatja: RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWs
 7sNXSWRMQsIRUPLPLQHULWPHYHWsWKMHVKWD
 7sNULMRMQsPRGHOHPHNsWRULWPHWsWKMHVKWD
 7sUUDKLQVDNWsWKHNVLQHIRUWsGKHWsEXWs
 7sOH[RMQsXVKWULPHVKXPsWsWKMHVKWDQsNsWRULWPH
Mjetet msimore - didaktike:SRVWHUDPHPRGHOHQJDULPWHWHWKMHVKWD
Metoda/teknika e prdorur:'LDJUDPD9HQLWSXQsQsJUXSGLVNXWLP
Informacion pr msuesin:

3sUPsVXHVLQsVKWsLPMDIWXHVKsPLQIRUPDFLRQLTsNDWHNVWLLQ[sQsVLW$LQXN
GXKHWWsGDOsMDVKWsNsWLMQLYHOL
0RGHOHWsXVKWULPHYHTsPXQGWsSXQRMsPsVXHVLQsNODVsPHQ[sQsVLWSsUYHoWHNVWLW
WsW\UH$LPXQGWsSXQRMsMRPHWsPDVDWPX]LNRUHSRUPXQGWLSsUGRUsDWRVLVK
HPEXMSsUJMDWsVKSMHJLPLWWsULWPHYHWsWKMHVKWD

pushim

pushim

pushim

pushim

pushim

pushim

pushim

pushim

pushim

pushim

pushim

pushim

Zhvillimi i msimit
 6KNUXDQLGLVDIMDOsPHGKHUURNMHSVK
x Li bri
2 rrokje = 2/4

2 lvizje

x Mi mo za

3 rrokje =

3 lvizje

x Ta vo li na

4 rrokje = 4/4

4 lvizje
255

 6KSMHJRMXQLQ[sQsVYHWsSsUEDVKNsWDWTsNDQsIMDOsWPHULWPLQ
 .sUNRMXQLQ[sQsVYHWsSURYRMQsWsNULMRMQsQsNsWRULWPH
 6KSMHJRMXQLVHFLODWJMDWsVLQRWDVKTsQGURMQsEUHQGDQMsPDVHPX]LNRUH

 9HQGRVLQLDWDWsSURYRMQsWsOH[RMQsVKHPEXMWTsMXVKNUXDQLQsGsUUDVs
 .sUNRMLQLWsXVKWURKHQQsHWRUHQHW\UH
 -HSLQLGHW\UDVKWsSLHSsUXVKWULPLQHULWPHYHWsWKMHVKWD
5 minuta - mbyllja

e veanta

e prbashkta

e veanta

Vlersimi:.
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsU
x .XSWLPLQHIRUPLPLWWsULWPHYHWsWKMHVKWD
x .ULMLPLQHPRGHOHYHWsQGU\VKPHPHNsWRULWPHWsWKMHVKWD
x 5UDKMHQHVDNWsWsWKHNVLWWsIRUWsGKHWsEXWs
x /H[LPLQHXVKWULPHYHQJDWHNVWLDSRWsXVKWULPHYHWsWMHUDVKXPsWsWKMHVKWD
QsNsWRULWPH

MSIMI 15 -16
Linja:.sQGLP
Tema: Knga ime
Kohzgjatja:RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWs
x 7sPsVRMQsWHNVWLQGKHPHORGLQsHNsQJsV
x 7sNsQGRMQsVDNWsQsLQWRQDFLRQGKHULWsPNsQJsQHPsVXDU
x 7sVKSMHJRMQsQGMHVLQsTsMXNULMRQNsQJDHPsVXDU
x 7sVKRTsURMQsNsQJsQPHOsYL]MHWUXSRUHDSRPHLQVWUXPHQWH25)
x 7sLQWHUSUHWRMQsNsQJsQ
Mjetet msimore didaktike:PDJQHWRIRQ&G
Veprimet muzikore:OsYL]MHWUXSRUHVKRTsULPLLNsQJsVPHVKXSODND
Metoda/teknika e prdorur: Brainstorming

256

Knga ime
,
Knga ime, sa e mbl, atje larg jehon,
zemrat e voglushve i pushton.
bukur fjaln shqipe nna ime ma msoi,
gjith jetn un do ta kndoj.

Teksti: 6RNRO0DUVL
Muzika: 6RNRO0DUVL

,,
Tfala ka nga zemra ime dhe nga vendi im,
bukurin e shqipes knga zgjon.
, gzoi fmijt e bots fyelli i vendit tim,
malet edhe detet i mbuloi.
Refreni
Ne sbashku bots shqip le ti kndojm,
knga jon gazmore kur do t jehoj.
un me ju do t krenohem se jam shqiptar,
melodin e bukur shqipes do toj ane mban,
shpirtin ton melodin do toj ane mban.

,,,
Lindi knga ime me lahute ifteli,
sa dhe zogjte pyllit i kndojn.
, gzoi fmijt e bots fyelli i vendit tim,
malet edhe detet i mbuloi.
Bukur fjaln shqipe nna ime ma msoi,
gjith jetn un do ta kndoj.

257

Zhvillimi i msimit
Veprimtaria - Ora e par
.RKDBrainstorming
Varianti 1
 6KsQRKHWQsGsUUDVsIMDODKng GKHXNsUNRKHWQ[sQsVYHWsOLVWRMQsGLVDNsQJs
Ts DWD GLQs VLSDV WHPDWLNDYH Ws QGU\VKPH SsU VKHPEXOO SsU QDW\UsQ NDIVKsW
VKRTsULQsPsVXHVLQDWGKHXQQsQsQHWM
 5HQGLWHQDWRQsNUDKWsIMDOsVQsGsUUDVsWs]H]s
 1[LWHQQ[sQsVLWWsSsUVKNUXDMQsQMsUsQQJDNsQJsWGXNHNRPHQWXDUpse-n.
far lidhet me fjaln:



4LQJMLLYRJsO



Kng

0sVXHVHVVLPH








.XUNWKHKHPQJDVKsWLWMD




4HUVKRUL




3sUPsPsGKHQs

 'sJMRQLNsQJsQQsPDJQHWRIRQ
 6KNUXDQLWHNVWLQHNsQJsVGKHOORQLPsVLPLQHPHORGLVsVsVDM
 .RUULJMRQLQ[sQsVLWJMDWsPsVLPLWWsNsQJsVGXNHLQGDOXUSDVoGRJDELPLQsLQ
258

WRQDFLRQDSRULWsPQsVHND
 3URYRQLWDNsQGRQLNsQJsQHPsVXDUQJDOOLPLGHULQsIXQGSDJDELPH
 3sUVsULWQLNsQJsQGLVDKHUs
Veprimtaria - Ora e dyt
 5LNXMWRQLPHORGLQsHNsQJsVVsPsVXDUQsRUsQHSDUs
 1[LWLQLDWDWsVKSMHJRMQsoIDUsQGMHVLHXNULMRQNMRNsQJs
 )WRMLQLQ[sQsVLWWsNsQGRMQsNsQJsQPHQGMHQMsGKHHPRFLRQ
 6KRTsURMLQLQ[sQsVLWJMDWsNsQGLPLW
 .sUNRMXQLQ[sQsVYHWsVKRTsURMQsNsQJsQPHLQVWUXPHQWHW2UITsDWDNDQs
 1[LWLQL Ws VKSUHKLQ PH IMDOsW Ws WKMHVKWD SsUVKW\SMHW WHNVWLW GKH PHORGLVs Vs
NsQJsV
Vlersimi
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsU
x .sQGLPLQHVDNWsQsLQWRQDFLRQGKHULWsPWsNsQJsV
x .sQGLPLQVRORGKHQsJUXS
x ,QWHUSUHWLPLQPHQGMHQMsWsVDM

MSIMI 17
Linja: SHKM
Tema: Krijojm prmes ritmeve t dhna
Kohzgjatja:RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWs
x 7sNUMLMRQsPRGHOHPHULWPHWHWKHVKWD
x 7sOXDMQsGXNHVKRTsUXDUPHLQVWUXPHQWH25)PELPRGHOHWHNULMXDUD
x 7sVKSMHJRMQsVLLQGsUWXDQNsWRPRGHOHGKHSVH
x 7sSsUVKNUXDMQsQGMHVLQsTsNDQsSDVUHDOL]LPLWWsPRGHOHYHULWPLNH
Mjetet msimore - didaktike:,QVWUXPHQWHWsQGU\VKPH25)
Metoda/teknika e prdorur:SXQsQsJUXS
Informacion pr msuesin: Modele ritmike me 2,3 dhe 4 goditje.

pushim

pushim
4

pushim pushim

pushim

pushim

4
259

pushim

pushim

pushim

pushim

pushim

pushim pushim

pushim

pushim

pushim

pushim

pushim

pushim

pushim

pushim

pushim

pushim

pushim pushim

pushim pushim

pushim pushim

pushim

pushim

pushim

pushim

4 pushim
4

pushim

pushim

pushim

pushim pushim

pushim

 5LNXMWRQLPHQ[sQsVLWULWPHWHWKMHVKWDGKHVHVLIRUPRKHQDWR
 1GDMLQLDWDQsJUXSHJUXSLLSDUsWsNULMRMsULWPLQPHJRGLWMHJUXSLLG\Ws
ULWPLQPHJRGLWMHGKHJUXSLLWUHWsULWPLQPHJRGLWMHSsUUUHWKPLQXWD
 .sUNRMLQLoGRJUXSLWsSsU]JMHGKLQLVQWUXPHQWLQ25)PHWsFLOLQGRWLVKRTsURM
QsNsWRULWPH
 .sUNRMXQLTsVHFLOLJUXSWsOXDMsNULMLPLQHYHW
 .sUNRMXQLWsQGU\VKRMQsNULMLPHWHEsUDGKHWsOXDMQsNULMLPHWHJUXSLWWMHWsU
 1[LWLQLWsDVLQUUHWKNULMLPLWGKHOXDMWMHVVsWLMQsLQVWUXPHQWHW25)
Vlersimi:
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsU
x .ULMLPLQHPRGHOHYHPHULWPHWHWKMHVKWD
x /XDMWMHQHNULMLPHYHGXNHLVKRTsUXDUPHLQVWUXPHQWH25)
x 6KSMHJLPLQVHVLLQGsUWXDQNsWRPRGHOHGKHSVH
x 3sUVKNULPLQHQGMHVLVsTsNDQsSDVUHDOL]LPLWWsPRGHOHYHULWPLNHPHVKRTsULP
260

MSIMI 18-19
Linja:.sQGLP
Tema: Kng pr msuesen
Kohzgjatja:RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWs
x 7sPsVRMQsWHNVWLQGKHPHORGLQsHNsQJsV
x 7sNsQGRMQsVDNWsQsLQWRQDFLRQGKHULWsPNsQJsQHPsVXDU
x 7sVKSMHJRMQsQGMHVLQsTsMXNULMRQNsQJDHPsVXDU
x 7sVKRTsURMQsNsQJsQPHOsYL]MHWUXSRUHDSRPHLQVWUXPHQWH25)
x 7sLQWHUSUHWRMQsNsQJsQ
Mjetet msimore - didaktike:PDJQHWRIRQ&G
Veprimet muzikore:OsYL]MHWUXSRUHVKRTsULPLLNsQJsVPHVKXSODND
Metoda/teknika e prdorur: Brainstorming
Kng pr msuesen
Muzika: 9DQJMR1RYD
,
2PsVXHVLGDVKXU
QHWsGXDPVKXPs
WLSsUQHMHSULQGLG\Ws
TsQDHGXNRQ
Refreni
)HVWsQHPsVXHVLW
QHGRWDIHVWRMPs
OXOHWPsWsEXNXUD
QHGRWLDGKXURMPs
,,
1HQsVKNROOsVKNRMPs
WsJMLWKsWsJs]XDU
GKHPsVLPHWLPsVRMPs
VLQDNHPsVXDU
Refreni
)HVWsQHPsVXHVLW
QHGRWDIHVWRMPs
OXOHWPsWsEXNXUD
QHGRWLDGKXURMPs

261

Zhvillimi i msimit
Veprimtaria - Ora e par
.RKDBrainstorming
 6KsQRKHWQsGsUUDVsIMDODmsuesi/ja GKHXNsUNRKHWQ[sQsVYHWsOLVWRMQsGLVD
FLOsVLTsOLGKHQPHJXUsQHPsVXHVLWHVVsW\UH
 5HQGLWHQDWRQsNUDKWsIMDOsVQsGsUUDVsWs]H]s
 1[LWHQQ[sQsVLWWsSsUVKNUXDMQsQMsUsQQJDFLOsVLWsHPsVXHVLHVGXNHNRPHQWXDU
pse-n.

262

far lidhet me fjaln:


VKXPsHGDVKXU



MSUESI/JA



QDHGXNRQoGRGLWs







NXMGHVHWSsUQH




HSDSsUWXDU

SULQGLG\Ws

 'sJMRQLNsQJsQQsPDJQHWRIRQ
 6KNUXDQLWHNVWLQHNsQJsVGKHOORQLPsVLPLQHPHORGLVsVsVDM
 .RUULJMRQLQ[sQsVLWJMDWsPsVLPLWWsNsQJsVGXNHLQGDOXUSDVoGRJDELPLQsLQ
WRQDFLRQDSRULWsPQsVHND
 3URYRQLWDNsQGRQLNsQJsQHPsVXDUQJDOOLPLGHULQsIXQGSDJDELPH
 3sUVsULWHQLNsQJsQGLVDKHUs
Veprimtaria - Ora e dyt
 5LNXMWRQLPHORGLQsHNsQJsVVsPsVXDUQsRUsQHSDUs
 1[LWLQLDWDWsVKSMHJRMQsoIDUsQGMHVLHXNULMRQNMRNsQJs
 )WRMLQLQ[sQsVLWWsNsQGRMQsNsQJsQPHQGMHQMsGKHHPRFLRQ
 6KRTsURMLQLQ[sQsVLWJMDWsNsQGLPLW
 .sUNRMXQLQ[sQsVYHWsVKRTsURMQsNsQJsQPHLQVWUXPHQWHW2UITsDWDNDQs
 1[LWLQL Ws VKSUHKLQ PH IMDOs Ws WKMHVKWD SsUVKW\SMHW SsU WHNVWLQ GKH PHORGLQs H
NsQJsV
Vlersimi
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsU
x .sQGLPLQHVDNWsQsLQWRQDFLRQGKHULWsPWsNsQJsV
x .sQGLPLQVRORGKHQsJUXS
x ,QWHUSUHWLPLQPHQGMHQMsWsVDM

MSIMI 20
Linja:%$0
Tema: Shenjat e ngjyrimit
Kohzgjatja:RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWs
x 7sQMRKLQVKHQMDWHQJM\ULPLW
263

x 7sJMHMQsVKHQMDWHQJM\ULPLWQsWHNVWLQHW\UHWHNNsQJsW
x 7sVKSMHJRMQsVLGXKHWWsUHDOL]RKHQDWRQsNsWRNsQJs
x 7sVKSMHJRMQsQGMHVLQsTsNULMRMQsVKHQMDWHQJM\ULPLWQsQMsSMHVsDSRNsQJsPX]
LNRUH
Mjetet msimore - didaktike:SRVWHUDNXMDQsWsTDUWDVKHQMDWHQJM\ULPLW
Metoda/teknika e prdorur:'LVNXWLP
Informacion pr msuesin: 1JM\ULPLsVKWsVKNDOODHIRUFsVVsWLQJXMYH.MRIRUFs
HWLQJXMYHVKWULKHWQJDVKXPsOHKWsGHULQsVKXPsIRUW1sPX]LNsIRUFDHWLQJXMYH
VKSUHKHWSsUPHVGLVDVKHQMDYHTsHPsUWRKHQOHKWsJM\VPsIRUWGKHIRUW1GsUVD
NXULVKNUXDMPsQsSDUWLWXUsDWRNDQsGLVDVLPEROHTsMDQsp, mf, f. .sWRVKHQMD
MDQsQGsUNRPEsWDUHWsFLODWOH[RKHQGKHVKTLSsURKHQVLPsSRVKWs
p piano - leht
mf - mexoforte - gjysmfort
f forte - fort
!0sVXHVLYHQGRVQsPDJQHWRIRQ&GPHGLVDNsQJsDSRSMHVsPX]LNRUHSsUWs
NRQNUHWL]XDUNsWRVKHQMDGXNHXDVKSMHJXDUKDSSDVKDSLQ[sQsVYH
Zhvillimi i msimit
 5LNXMWRQLPHQ[sQsVLWULWPHWHWKMHVKWDGKHVHVLIRUPRKHQDWR
 1GDMLQLDWDQsJUXSHJUXSLLSDUsWsNULMRMsULWPLQPHJRGLWMHJUXSLLG\Ws
ULWPLQPHJRGLWMHGKHJUXSLLWUHWsULWPLQPHJRGLWMHSsUUUHWKPLQXWD
 .sUNRMLQLoGRJUXSLWsSsU]JMHGKsLQVWUXPHQWLQ25)PHWsFLOLQGRWLVKRTsURMQs
NsWRULWPH
 .sUNRMLQLTsVHFLOLJUXSWsOXDMsNULMLPLQHYHW
 .sUNRMXQLDW\UHWsQGU\VKRMQsNULMLPHWHEsUDGKHWsOXDMQsNULMLPHWHJUXSLWWMHWsU
 1[LWLQLDWDWsDVLQUUHWKNULMLPLWGKHOXDMWMHVVsWLMQsLQVWUXPHQWHW25)
Vlersimi:
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsU
x .XSWLPLQHVKHQMDYHWsQJM\ULPLW
x *MHWMHQHNsW\UHVKHQMDYHPX]LNRUHQsWHNVWLQHW\UHWHNNsQJsW
x 6KSMHJLPLQVHVLGXKHWWsUHDOL]RKHQDWRQsNsWRNsQJs
x 6KSMHJLPLQHQGMHVLVsTsNULMRMQsVKHQMDWHQJM\ULPLWQsQMsSMHVsDSRNsQJsPX]
LNRUH

264

MSIMI 21
Linja: DM
Tema: Fyelli, iftelia, glokenshpili, dajreja
Kohzgjatja:RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWs
x 7sQMLKHQPHLQVWUXPHQWHWPX]LNRUH
x 7sGsJMRMQsSMHVsPX]LNRUHPHRVHQJDNsWRLQVWUXPHQWH
x 7sVKSMHJRMQsPHIMDOsWsWKMHVKWDQGsUWLPLQHW\UH
x 7sVKSMHJRMQsSsUWLQJsOOLPLQHW\UHJMDWsGsJMLPLW
Mjetet msimore didaktike:PDJQHWRIRQ&GSRVWHUDPHLQVWUXPHQWHWPX]LNRUH
Metoda/teknika e prdorur:'LVNXWLP
Informacion pr msuesin: !0sVXHVLYHQGRVQsPDJQHWRIRQ&GPHGLVDNsQJs
DSRSMHVsPX]LNRUHSsUWsNRQNUHWL]XDUNsWRVKHQMDGXNHXDVKSMHJXDUKDSSDVKDSL
Q[sQsVYH
,QIRUPDFLRQLLWHNVWLWWsQ[sQsVLWSsULQVWUXPHQWHWsVKWsLPMDIWXHVKsP
Zhvillimi i msimit
 5LNXMWRQLPHQ[sQsVLWGLVDQJDLQVWUXPHQWHWPX]LNRUHTsDWDNDQsPsVXDUQs
NODVDWHNDOXDUD
 9HQGRVQLQsPDJQHWRIRQGLVDSMHVsPX]LNRUHPHLQVWUXPHQWHWSsUNDWsVHTsMXGR
WsMHSQLQsWHPsQHUH
 .sUNRMXQLQ[sQsVYHTsDWDWsGDOORMQsSsUFLOLQLQVWUXPHQWEsKHWIMDOsGKH
VKsQRMHQLDWsQsGsUUDVsQH]H]H
 9HQGRVQLSRVWHUD QsVHGLVSRQRQL WsNsW\UHLQVWUXPHQWHYH
 )OLVQLSsUNDUDNWHULVWLNDWHW\UHGKHQsFLOsQ]RQsWs6KTLSsULVsOXKHQPsVKXPs
DWR
 3RJORNHQVKSLOLFIDUsLQVWUXPHQWLsVKWs"
 1[LWLQLDWDWsDVLQUUHWKLQVWUXPHQWHYHTsMXIROsWGXNHVMHOOsWsGKsQDWsWMHUD

Vlersimi:
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsU
x 1MRKMHQPHLQVWUXPHQWHWPX]LNRUH
x 'sJMLPLQHSMHVsYHPX]LNRUHPHRVHQJDNsWRLQVWUXPHQWH
x 6KSMHJLPLQPHIMDOsWsWKMHVKWDWsQGsUWLPLWWsW\UH
x 6KSMHJLPLQSsUWLQJsOOLPLQHW\UHJMDWsGsJMLPLW

265

MSIMI 22-23
Linja:.sQGLP
Tema: Pr festn e nns
Kohzgjatja:RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWs
x 7sPsVRMQsWHNVWLQGKHPHORGLQsHNsQJsV
x 7sNsQGRMQsVDNWsQsLQWRQDFLRQGKHULWsPNsQJsQHPsVXDU
x 7sVKSMHJRMQsQGMHVLQsTsMXNULMRQNsQJDHPsVXDU
x 7sVKRTsURMQsNsQJsQPHOsYL]MHWUXSRUHDSRPHLQVWUXPHQWH25)
x 7sLQWHUSUHWRMQsNsQJsQPHQGMHQMsGKHHPRFLRQ
Mjetet msimore didaktike:PDJQHWRIRQ&G
Veprimet muzikore: OsYL]MHWUXSRUHVKRTsULPLLNsQJsVPHVKXSODNDDSRPHLQVWUX
PHQWHIsPLMsURUH25)
Metoda/teknika e prdorur: Brainstorming
Pr festn e nns
,
Pr festn e nns
mendova, mendova,
urimet e zemrs,
me gaz i rreshtova.
Por prap su knaqa
dhe renda jasht ders,
nj tuf manushaqe,
i lypa pranvers.

Muzika: 9DQJMR1RYD

Refreni
Dy krah val deti
pa fund e pa an,
pr nnn e shtrenjt
dhe pak a nuk jan.
far bra, far mora,
askujt sia kam thn,
t gjitha i mblodha,
te fjalza nn.

266

,,
Por prap pak m duken,
prandaj i thash diellit,
m fal t lidh tufn
nj hark t ylberit.
Bilbilit iu luta,
i bukuri zog,
cicrimat e tua,
mi fal sa pr sot.

267

Zhvillimi i msimit
Veprimtaria - Ora e par
.RKDBrainstorming
 6KsQRKHWQsGsUUDVsIMDODNn GKHXNsUNRKHWQ[sQsVYHWsOLVWRMQsGLVDFLOsVLTs
OLGKHQPHJXUsQHQsQsVVsW\UH
 5HQGLWHQDWRQsNUDKWsIMDOsVQsGsUUDVsWs]H]s
 1[LWHQQ[sQsVLWWsSsUVKNUXDMQsQMsUsQQJDFLOsVLWsHQsQsVGXNHNRPHQWXDUpse-n.
far lidhet me fjaln:
VKXPsHGDVKXU

NNA

QDHGXNRQoGRGLWs







NXMGHVHWSsUQH




HSDSsUWXDU

QMHULXPsLVKWUHQMWsQsERWs


 'sJMRQLNsQJsQQsPDJQHWRIRQ
 6KNUXDQLWHNVWLQHNsQJsVGKHOORQLPsVLPLQHPHORGLVsVsVDM
 .RUULJMRQLQ[sQsVLWJMDWsPsVLPLWWsNsQJsVGXNHLQGDOXUSDVoGRJDELPLQsLQ
WRQDFLRQDSRULWsPQsVHND
 3URYRQLWDNsQGRQLNsQJsQHPsVXDUQJDOOLPLGHULQsIXQGSDJDELPH
 3sUVsULWQLNsQJsQGLVDKHUs
Veprimtaria - Ora e dyt
 5LNXMWRQLPHORGLQsHNsQJsVVsPsVXDUQsRUsQHSDUs
 1[LWLQLDWDWsVKSMHJRMQsVHoIDUsQGMHVLHXNULMRQNMRNsQJs
 )WRMLQLQ[sQsVLWWsNsQGRMQsNsQJsQPHQGMHQMsGKHHPRFLRQ
 6KRTsURMLQLQ[sQsVLWJMDWsNsQGLPLW
 .sUNRMXQLQ[sQsVYHWsVKRTsURMQsNsQJsQPHLQVWUXPHQWHW2UITsDWDNDQs
 1[LWLQL Ws VKSUHKLQ PH IMDOs Ws WKMHVKWD SsUVKW\SMHW SsU WHNVWLQ GKH PHORGLQs H
NsQJsV
Integrimi:



(GXNDWDT\WHWDUH
(GXNLPJXUDWLY

Vlersimi
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsU
x .sQGLPLQHVDNWsQsLQWRQDFLRQGKHULWsPWsNsQJsV
x .sQGLPLQVRORGKHQsJUXS
x ,QWHUSUHWLPLQPHQGMHQMsWsVDM
268

MSIMI 24
Linja: LI
Tema: Luajm duke shoqruar me instrumente
Kohzgjatja:RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWs
 7sULNXMWRMQsULWPHWPHGKHJRGLWMH
 7sOXDMQsQsJUXSHGXNHNsPE\HULQVWUXPHQWHWPHQMsULWMHWULQ
 7sVKSMHJRMQsQGMHVLQsTsDWDNDQsSDVoGRVKRTsULPLGKHOXDMWMHQsLQVWUXPHQW
Mjetet msimore - didaktike:,QVWUXPHQWHPX]LNRUHSsUIsPLMs25)
Metoda/teknika e prdorur:SXQsQsJUXS
Zhvillimi i msimit
! 9HQGRVQLSsUGsJMLPNsQJsQ'RWLDWKHPLNsQJsVRVHQMsNsQJsWMHWsU
 1GDMLQLQ[sQsVLWQsJUXSHVLSDVLQVWUXPHQWHYH25)TsDWDGLVSRQRMQs
 )OLVQLUUHWKULWPLWWsNsQJsV sVKWs 
 .sUNRMXQLQ[sQsVYHWDVKRTsURMQsDWsPHLQVWUXPHQWHW25)TsNDQs
 .RUULJMRMLQLDWDSsUQGRQMsSDVDNWsVL
 3sUVsULWQLGLVDKHUsVKRTsULPLQHNsQJsV
 1[LWLQLQ[sQsVLWWsDVLQUUHWKDVDMTsDWDQGMHMQsJMDWsVKRTsULPLWWsNsQJsV
Vlersimi:
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsU
 /XDMWMHQQsJUXSHGXNHNsPE\HULQVWUXPHQWHWPHQMsULWMHWULQ
 6KRTsULPLQHNsQJsVQsJUXSHPHLQVWUXPHQWH25)
 6KSMHJLPLQHQGMHVLVsTsDWDNDQsSDVoGRVKRTsULPLGKHOXDMWMHQsLQVWUXPHQW
MSIMI 25-26
Linja:.sQGLP
Tema: M thrret nderi
Kohzgjatja:RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWs
x 7sPsVRMQsWHNVWLQGKHPHORGLQsHNsQJsV
x 7sNsQGRMQsVDNWsQsLQWRQDFLRQGKHULWsPNsQJsQHPsVXDU
x 7sVKSMHJRMQsQGMHVLQsTsMXNULMRQNsQJDHPsVXDU
269

x 7sVKRTsURMQsNsQJsQPHOsYL]MHWUXSRUHDSRPHLQVWUXPHQWH25)
x 7sLQWHUSUHWRMQsNsQJsQPHQGMHQMsGKHHPRFLRQ
Mjetet msimore didaktike:PDJQHWRIRQ&G
Veprimet muzikore: OsYL]MHWUXSRUHVKRTsULPLLNsQJsVPHVKXSODNDDSRPHLQVWUX
PHQWHIsPLQRUH25)
Metoda/teknika e prdorur: Brainstorming
M thrret nderi
,
M thrret nderi, t prgatitem,
q pr n luft me vrap t shkoj,
nat edhe dit do t prpiqem,
sa t jem gjall me nder do t rroj.
,,
Po m jep lejen,o mma ime,
se mua nderi po m krkon,
se mjaft u mbusha me hidhrime,
sa t jem gjall me nder do t rroj.

,9
Se ngriti krye gjith Shqipria
dhe asnj or sdua t rroj,
u mblodh gjith si mizria,
sa t jem gjall me nder do t rroj.

270

Patriotike

,,,
Po m jep armt, o mm e
dashur,
se krcet pushka, topi gjmon,
si ndodhem un t kisha pasur,
sa t jem gjall me nder do t rroj.

Zhvillimi i msimit
Veprimtaria - Ora e par
.RKDBrainstorming
 6KsQRKHWQsGsUUDVsIMDOLQsJam krenar se jam shqiptar GKHXNsUNRKHWQ[sQsVYH
WsOLVWRMQsGLVDIMDOsTsOLGKHQPHNUHQDULQsTsQDNDUDNWHUL]RQQHVLNRPE
 5HQGLWHQDWRQsNUDKWsIMDOsVQsGsUUDVsWs]H]s
 1[LWHQQ[sQsVLWWsSsUVKNUXDMQsQMsUsQQJDFLOsVLWsGXNHNRPHQWXDUDUV\HQ.
far lidhet me fjalin:
MDPVKTLSWDU 



 Jam krenar
 se 
jam shqiptar

MHPLNUHQDUs








PEURMPsWURMHWWRQD 

YHQGLLVKTLSRQMDYH

GXDPQMsULWMHWULQ

 'sJMRQLNsQJsQQsPDJQHWRIRQ
 6KNUXDQLWHNVWLQHNsQJsVGKHOORQLPsVLPLQHPHORGLVsVsVDM
 .RUULJMRQLQ[sQsVLWJMDWsPsVLPLWWsNsQJsVGXNHLQGDOXUSDVoGRJDELPLQsLQ
WRQDFLRQDSRULWsPQsVHND
271

 3URYRQLWDNsQGRQLNsQJsQHPsVXDUQJDOOLPLGHULQsIXQGSDJDELPH
 3sUVsULWQLNsQJsQGLVDKHUs
Veprimtaria - Ora e dyt
 5LNXMWRQLPHORGLQsHNsQJsVVsPsVXDUQsRUsQHSDUs
 1[LWLQLDWDWsVKSMHJRMQsoIDUsQGMHVLHXNULMRQNMRNsQJs
 )WRMLQLQ[sQsVLWWsNsQGRMQsNsQJsQPHQGMHQMsGKHHPRFLRQ
 6KRTsURMLQLQ[sQsVLWJMDWsNsQGLPLW
 .sUNRMXQLQ[sQsVYHWsVKRTsURMQsNsQJsQPHLQVWUXPHQWHW25)TsDWDNDQs
 1[LWLQL Ws VKSUHKLQ PH IMDOs Ws WKMHVKWD SsUVKW\SMHW SsU WHNVWLQ GKH PHORGLQs H
NsQJsV
Vlersimi
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsU
x .sQGLPLQHVDNWsQsLQWRQDFLRQGKHULWsPWsNsQJsV
x .sQGLPLQVRORGKHQsJUXS
x ,QWHUSUHWLPLQPHQGMHQMsGKHHPRFLRQWsVDM

MSIMI 27
Linja: SHKM
Tema: Emocionet prmes pikturs
Kohzgjatja:RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWs
 7sNULMRMQsSsUPHVDUWHYHWsWMHUDPELPHORGLQsHGKsQs
 7sVKSMHJRMQsSVH]JMRGKsQQJM\UDWYHSULPHWWUXSRUHDSRPMHWWMHWsUSsUWsVKSUH
KXUPHQGLPLQHW\UH
 7sVKSUHKLQHPRFLRQHWUUHWKSXQsVVsYHWDSRWsVKRNsYH
Mjetet msimore didaktike:QJM\UDWHWsPX]LNHLSoDUWHPDUNHUDHWM
Metoda/teknika e prdorur:SXQsLQGLYLGXDOHRVHQsJUXS
Zhvillimi i msimit
! 9HQGRVQLSsUGsJMLPNsQJsW
Sa i dua lulet
Atdheu
Kur kthehem nga shtitja
Kng pr jetn

272

 )OLVQLUUHWKPLQXWDSsUSsUPEDMWMHQHWHNVWHYHWsNsQJsYH
 1GDQLQ[sQsVLWQsJUXSHVLSDVNsQJsYHTsDWDGXDQWsNULMRMQs
 8GKs]RQLVHFLOLQJUXSTsWsSsU]JMHGKLQPMHWHWGKHPDWHULDOHWPELWsFLODWGRWs
UHDOL]RMQsNULMLPLQHW\UH
 1sVHNULMLPLQXNPEDURQYD]KGRMHQLDWsRUsQWMHWsUGXNHPDUUsSsUSsUIRUFLPLQ
RUsQJDRUsWHOLUD
 'LVNXWRQLPHQ[sQsVLWSsUNULMLPHWHUHDOL]XDUD
 1[LWLQLWsYOHUsVRMQsSXQsQHYHWGKHWsVKRNXWPHDUJXPHQWDELQGsVH
Vlersimi:.
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsU
 .ULMLPLQSsUPHVDUWHYHWsWMHUDPELPHORGLQsHGKsQs
 6KSMHJLPLQHSsUGRULPLWWsPDWHULDOHYHDSRPMHWHYHSsUUHDOL]LPLQHNULMLPLW
 3sUVKNULPLQHHPRFLRQHYHUUHWKSXQsVVsYHWDSRWsVKRNsYH

MSIMI 28
Linja: DM
Tema: Magnetofoni, kaseta, Cd
Kohzgjatja:RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWs
x 7sSsUGRULQPDJQHWRIRQLQSsUNsQDTsVLQsHYHWGKHWsWsWMHUsYH
x 7sLQFL]RMsSMHVsDSRIUDJPHQWHPX]LNRUHTsGRWsMHQsQsIXQNLVRQWsPsVLPHYH
QsNODVs
x 7sVKSMHJRMQsKDSDWTsQGMHNLQSsUUHDOL]LPLQHLQoL]LPHYH
Mjetet msimore - didaktike:PDJQHWRIRQ&GSRVWHUDPHSMHVsWHPDJQHWRIRQLW
Metoda/teknika e prdorur:GLVNXWLPSXQsQsJUXSH
Zhvillimi i msimit
 6KSMHJRMXQL Q[sQsVYH SMHVsW SsUEsUsVH Ws PDJQHWRIRQLW GXNH X ED]XDU QMs QMs
SRVWHUPHNsWRWsGKsQDRVHNRQNUHWLVKWQsPDJQHWRIRQLQHNODVsV
 .RQNUHWL]RMHQL SDV oGR VKSMHJLPL Qs PDJQHWRIRQLQ H NODVsV YHSULPLQ Ts MX SR
VKSMHJRQL
 9HQGRVLQLQ[sQsVLWWsLQoL]RMQsNRQNUHWLVKWIUDJPHQWHQJDSMHVsWsQGU\VKPHPX]
LNRUH
 -HSXQLGHW\UsTsWsLQFL]RMQsQsVKWsSL]sUDWHIDPLOMDUsYHIUDJPHQWHPX]LNRUHQJD
PX]LNsLQVWUXPHQWDOHPX]LNsYRNDOHPX]LNsWsOHKWsGKHPX]LNsSRSXOORUH
 'LVNXWRMLQLDWRQsNODVsPHQ[sQsVLW
273

 3sUGRULPLLPDJQHWRIRQLWSsUNsQDTsVLQsHYHWGKHWsWMHUsYH

Vlersimi:
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsU
x 3sUGRULPLQHPDJQHWRIRQLWSsUNsQDTsVLQsHYHWGKHWsWMHUsYH
x ,QoL]LPLQHSMHVsYHDSRIUDJPHQWHYHPX]LNRUHTsGRWsMHQsQsIXQNLVRQWsPsVL
PHYHQsNODVs
x 6KSMHJLPLQHKDSDYHWsQGMHNXUDSsUUHDOL]LPLQHLQoL]LPHYH

MSIMI 29
Linja: LI
Tema: Luajm n tastier
Kohzgjatja:RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWs
 7sQMRKLQWDVWLHUsQGKHSMHVsWHVDM
 7sOXDMQsGHULQsQRWDQsQJMLWMHGKHQs]EULWMHPHGRUsQHGMDWKWs
 7sOXDMQsGHULQsQRWDQsQJMLWMHGKHQs]EULWMHPHGRUsQHPDMWs
 7sOXDMQsGHULQsQRWDQsQJMLWMHGKHQs]EULWMHPHWsG\MDGXDUW
Mjetet msimore didaktike:WDVWLHUD
274

Informacion pr msuesin
 7DVWLHUDsVKWsHSsUEsUsQJDWDVWHWsYHQGRVXUDKRUL]RQWDOLVKWPELWsFLODWYHQGRVHQ
JLVKWDWHDWLMTsOXDQ,QVWUXPHQWLPsLQMRKXUPHWDVWLHUssVKWsSLDQRIRUWHSRUYLWHW
HIXQGLWMDQsNULMXDUVKXPsLQVWUXPHQWHHOHNWURQLNHPHWDVWLHUsTsSsUGRUHQVKXPs
QJDIsPLMsW7DVWLHUDSsUEsKHWQJDWDVWHWsEDUGKDGKHWs]H]D7DVWHWH]H]DQGDKHQ
QsJUXSHG\VKHGKHWUHVKHQGsUVDWDVWHWHEDUGKDYLMQsQMsUDSDVWMHWUsVQsQJMLWMH
GKHQs]EULWMH1RWD'RTsQGURQJMLWKPRQsSsUSDUDG\WDVWHYHWs]H]D
 3sUJMLWKsVLVKWGRUDHGMDWKWsVKsUEHQSsUWsOXDMWXUPHORGLQsQGsUVDHPDMWDSsUWD
VKRTsUXDUDWs1sSHVsQRWDWHSDUDTsGRWsPsVRQLMDQsWsYHQGRVXUDQXPUDWWs
FLODWLNRUUHVSRQGRMQsQXPUDYHTsNDQsWsSHVWsJLVKWDWHGRUsV*LVKWDWGXKHWWs
MHQsQsIRUPsJM\VPsKDUNXSRUMRWsVKWUsQJXDU3XOVLLGRUsVGKHNUDKXGXKHWWs
MHQsWsOLUVKsP

Zhvillimi i msimit
 6KSMHJRQLSsUEUsMHQHWDVWLHUsV
 6KSMHJRQLIXQNVLRQLPLQHWDVWHYHWsEDUGKDGKHWDVWHYHWs]H]D
 6KSMHJRQLSR]LFLRQLQHGXDUYHQsWDVWLHUs
 9HQGRVLQLQ[sQsVLWWsSURYRMQsWsPHGRUsQHGMDWKWsGKHSDVWDMPHWsPDMWsQ
 -HSLQLVLGHW\UsQ[sQsVYHSsUQsVKWsSLXVKWULPLQHGXDUYH
275

Vlersimi:
9OHUsVRKHQQ[sQsVLWSsU
 1MRKMHQHWDVWLHUsVGKHSMHVsYHSsUEsUsVHWsVDM
 /XDMWMHQGHULQsQRWDQsQJMLWMHGKHQs]EULWMHPHGRUsQHGMDWKWs
 /XDMWMHQGHULQsQRWDQsQJMLWMHGKHQs]EULWMHPHGRUsQHPDMWs
 /XDMWMHQGHULQsQRWDQsQJMLWMHGKHQs]EULWMHPHWsG\MDGXDUW

MSIMI 30
Linja: SHKM
Tema: Luajm dhe kndojm
Kohzgjatja:RUs
Objektivat
1sIXQGWsRUsVVsPsVLPLWQ[sQsVLWGXKHWWsMHQsWsDIWs
 7sNULMRMQsQMsPMHGLVTsMHSHPRFLRQHWHQMsNRQFHUWL
 7sSsUVsULVLQQXPUDWTsNDQsYHQGRVXUSsUWsUHDOL]XDUQsNsWsPLQLNRQFHUW
 7sPDUULQSMHVsWsJMLWKsQsUHDOL]LPLQHNRQFHUWLWVLSDVDIWsVLYHTsNDQs
Mjetet msimore didaktike: PDJQHWRIRQ &G IRWR Ws QGU\VKPH PH NsQJsWDUs QJD
DNWLYLWHWHWsQGU\VKPHSsUIsPLMs
Veprimet muzikore:OsYL]MHWUXSRUHVKRTsULPLLNsQJsVPHVKXSODNDGKHLQVWUXPHQWH
25)

Zhvillimi i msimit

 .ROHJLQGHUXDU7sJMLWKDNsWRYHSULPHMDQsUH]XOWDWLdo ore msimore q ju


zhvilloni prgjat semestrit apo vitit. Sigurisht, kto nuk mund t jen rezultat i
nj ore msimore.
 'LVNXWRQLGXNHULNXMWXDUNsQJsWPsWsEXNXUDJMDWsNsWLMYLWL
 3sUFDNWRQLNsQJsWDUsWGKHNsQJsWTsGRWsNsQGRKHQ
 'LVNXWRQLSsUSRH]LWsPsWsEXNXUDGXNHSsUFDNWXDUHGKHUHFLWXHVLW
 3sU]JMLGKQLSRH]LWsPsWsPLUDPHWHPDWLNsSsUDWGKHXQVKNROOsQVKRNsWIDPLOMHQ
DPELHQWLQQDW\UsQHWMSRUPRVKDUURQLHGKHNULMLPHWWXDMD
 3sUFDNWRQLYDOOHWTsMXSsOTHMQsPsVKXPsGXNH]JMHGKXUNsUFLPWDUsWPsWsPLUs
NODVsV
 6KRTsURQLNsQJsWGKHYDOOHWPHLQVWUXPHQWHW25)GXNHSsUFDNWXDULQVWUXPHQWHW
GKHLQVWUXPHQWLVWsWHNOD

276

PROGRAMI TEMATIK KLASA E V-T


2UsWJMLWKVHM
MDYs;RUsMDYs 

RUs

.sQGLP
%D]DWHDUVLPLWPX]LNRU
'sJMLPPX]LNRU
/XDMWMHQsLQVWUXPHQW
6KSUHKMHGKHNULMLPPX]LNRU
2UsHOLUs

RUs
RUs
RUs
RUs
RUs
RUs

277

278

Linjat

BAM

LI

Nr.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Ort
pr
linj

Prpunimi i
kngs

Jam i lasht se
jam shqiptar

Ndrtojm
dhe luajm s
bashku

Tingujt dhe
kuptimi i tyre

Prpunimi i
kngs

Kujtojm s
bashku

Temat msimore

T kndoj me
ndjenj e emocion
kngn

T kndoj kng
t ndryshme pr
Atdheun, shkolln,
familjen, ambientin
etj.

T njihen me instrumente t thjeshta


ORF

T dalloj tingujt dhe


burimet e tyre

T kndoj kng
t ndryshme pr
Atdheun, shkolln,
familjen, ambientin,
etj.

T kndoj kng
t ndryshme pr
Atdheun, shkolln,
familjen, ambientin,
etj.

Objektivi i prgjithshm i programit

T kndoj
kngn n
grup

T kndoj
kngn n
intonacionin e
duhur

T kndoj
solo dhe n
grup

T kndoj
sakt tekstin
dhe melodin
e kngs

7sLGHQWLNRMs T dalloj
instrumentet timbrin e tyre
ORF

Magnetofon, libri i msuesit,


HWRUHSXQHSRVWHUD

Magnetofoni, organo, libri


LPsVXHVLWHWRUHSXQH
postera

T kndoj me
Instrumente ORF (triangolo,
ndjenj e emocion
shkopinj, sister, zile,etj), libri i
kngn solo dhe duet
PsVXHVLWHWRUHSXQH

T kndoj solo dhe


n grup, duke interpretuar me ndjenj
dhe emocion

T ndrtoj dhe komentoj instrumentet


ORF

Postera, organo,
OLEULLPsVXHVLWHWRUHSXQH

Magnetofonpostera, libri i
PsVXHVLWHWRUHSXQH

T kndoj, komentoj dhe t mbaj


qndrim pr veprimtarin n klas

T prshkruaj T kndoj
me fjalt e li- dhe shoqroj
me instrubrit historikun
HDPXULW
mente me
goditje, ritmin
e kngs
7sLGHQWLNRMs 7sNODVLNRMs
T dgjoj dhe
tingujt, duke tinguj t ndry- komentoj tingujt dhe
shpjeguar
shm
burimet e tyre
kuptimin e
tyre

Magnetofon libri i msuesit,


HWRUHSXQHSRVWHUD

Niveli i lart
T kndoj solo dhe
n grup duke interpretuar me ndjenj e
emocion

Niveli mesatar

Mjetet msimore didaktike


dhe literatura ndihmse

T kndoj
sakt tekstin
dhe melodin
e kngs

T kndoj
kngn n
intonacionin e
duhur

Niveli baz

2EMHNWLYDWVSHFLNsVLSDVQLYHOHYH

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Vendi i
zhvillimit t
msimit

279

BAM

12.

13.

BAM

11.

10.

8.

9.

BAM

7.

Ritmi 2/4, 3/4,


4/4

Prpunimi i
kngs

Knga e vitit
t ri

Gjatsia dhe
lartsia e
notave

Prpunimi i
kng

Xhaxhi kngn
ma kndo

Shenja e nots

7sLGHQWLNRMs
notat

T njoh ritmin 2/4,


3/4, 4/4

T kndoj me
ndjenj e emocion
kngn

T kndoj kng t
ndryshme me tematika festive

T njoh gjatsin
dhe lartsin e nots

T kndoj me
ndjenj e emocion
kngn

7sLGHQWLNRMs
ritmin 2/4,
3/4, 4/4

T kndoj
kngn n
grup

T kndoj
sakt kngn

T shpjegoj
gjatsin dhe
lartsin e
nots

T kndoj
kngn n
grup

T kndoj kng pr T kndoj


shkolln, ambientin,
kngn n
shoqrin, familjen intonacionin e
etj.
duhur

T njohin shenjn e
nots dhe renditjen
e tyre

T rrah me
lvizjen e
dors ritmin
2/4, 3/4, 4/4

T kndoj
solo dhe n
grup

T kndoj duke e
shoqruar me
instrumente
ORF

T dalloj
gjatsin dhe
lartsin e
nots

T kndoj
solo dhe n
grup

T kndoj
sakt tekstin
dhe melodin
e kngs

T shkruaj
notat

Magnetofon organo, libri i


PsVXHVLWHWRUHSXQH

T shkruaj ushtrim
me ritmin 2/4, 4/4

T kndoj duke e
shoqruar me instrumente
ORF.

T kndoj duke e interpretuar me ndjenj


e emocion kngn

T gjej dhe n
libr gjatsin dhe
lartsin e notave

T kndoj me
ndjenj e emocion
kngn

Magnetofon, postera,
organo,
libri i msuesit,
HWRUHSXQH

Materiale (shkopinj, vizore,


grshr, tullumbace,
gozhda, eki, drras, etj)
OLEULLPsVXHVLWHWRUHSXQH

Magnetofoni, organo, libri i


PsVXHVLWHWRUHSXQH

Magnetofoni, organo,
poatera, libri i msuesit,
HWRUHSXQH

Instrumente ORF(triangolo,
shkopinj, sister, zile etj), libri i
PsVXHVLWHWRUHSXQH

T kndoj duke e Magnetofon lapsa me ngjyra,


shoqruar dhe me
OLEULLPsVXHVLWHWRUHSXQH
goditje ritmike kngn

T lexoj dhe shkruaj notat

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Kabineti

280

SHKM

BAM

14.

15.

16.

17.

18.

19.

12

11

10

Shenjat e
ngjyrimit

Prpunimi i
kngs

Kng pr
msuesen

Krijojm
prmes ritmeve

Prpunimi i
kngs

Knga ime

T njoh shenjat e
ngjyrimit

T kndoj kngn
me ndjenj e emocion

T kndoj kng me
tematik pr shkolln
,familjen, shoqrin
etj.

T krijoj nj ushtrim
t vogl dhe t
thjesht sipas ritmit t
dhn

T kndoj me
ndjenj e emocion
kngn

T kndoj kng pr
atdheun, natyrn, etj.

T kndoj
solo dhe n
grup kngn

7sLGHQWLNRMs T prdor
shenjat e
n kng t
ngjyrimit p,
ndryshme ato
mf, f

T kndoj
kngn n
grup

T kndoj
n intonacion
kngn

T kndoj
sakt tekstin
dhe melodin
e kngs

T gjej n libr
shenja p, mf, ft

T kndoj me
ndjenj dhe emocion

Magnetofoni, organo, libri i


PsVXHVLWHWRUHSXQH

Magnetofoni, Cd, organo,


OLEULLPsVXHVLWHWRUHSXQH
poster

Materiale (shkopinj, vizore,


grshr, tullumbace,
gozhda, eki, drras, etj)
OLEULLPsVXHVLWHWRUHSXQH

T kndoj duke
zbatuar rregullat e t
knduarit

T krijoj dhe
lexoj ushtrime me
ritmin 2/4,
, 4/4 me
lvizjen e
dors

T krijoj nj
ushtrim t
thjesht

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Magnetofoni, lapsa me
QJM\UDOLEULLPsVXHVLWHWRUH
pune

Organo, instrumente me
goditje, libri i msuesit,
HWRUHSXQH

T kndoj me
ndjenj e emocion
kngn

T kndoj
kngn n
grup duke e
shoqruar me
goditje sipas
ritmit

T shpjegoj
me fjal t
thjeshta
karakterin e
kngs

Kabineti

Magnetofoni, organo, libri i


PsVXHVLWHWRUHSXQH

T shoqroj me instrumente me goditje


ushtrimet e krijuara
me kto ritme

T kndoj duke interpretuar me ndjenj


e e mocion
kngn

T kndoj
kngn me
diksion t
qart dhe n
intonacionin e
duhur

T kndoj
sakt kngn
n intonacionin e duhur

281

DM

LI

20.

21.

22.

23.

24.

25.

16

15

14

13

Prpunimi i
kngs

M thrret nderi

Luajm duke
shoqruar me
instrumente

Prpunimi
kngs

Pr festn e
nns

Fyelli, iftelia,
glokenshpili
dhe dajrja

T kndoj kng t
kulturave t ndryshme

T kndoj duke e interpretuar me ndjenj


e emocion

Magnetofoni, organo, posWHUDOLEULLPsVXHVLWHWRUH


pune

T kndoj solo dhe


n grup

T kndoj
sakt tekstin
dhe melodin
e kanonit

T shpjegoj
me fjal t
thjeshta
karakterin e
kngs

T kndoj kng
t ndryshme pr
atdheun, punn,
prindrit, shkolln etj
T knT kndoj
doj duke e me diksion t
shoqruar me qart dhe n
lvizje trupore intonacionin e
duhur

Magnetofoni, organo, libri i


PsVXHVLWHWRUHSXQH

T luaj solo dhe n


grup me instrumentin
q plqen m shum

T luaj n
grup me
instrumente
ORF

Magnetofoni, organo, libri i


PsVXHVLWHWRUHSXQH

Magnetofoni,
organo, libri i msuesit,
HWRUHSXQH

T luaj me instruT knmente ORF kngt q doj duke e


kndon
shoqruar me
instrumente
ORF

T kndoj kng
t ndryshme pr
atdheun, punn,
prindrit, shkolln etj

T kndoj duke interpretuar me ndjenj


e emocion at

Magnetofoni,
Cd, organo, libri i msuesit,
HWRUHSXQHSRVWHU

T kndoj solo dhe


n grup

T gjej
kng t
ngjashme me
kngn q
mson

Magnetofoni, Cd, libri i mVXHVLWSRVWHUDHWRUHSXQH

T dalloj timbrin e
tyre

T kndoj
n intonacionin e duhur
kngn

T dalloj
instrumentet
popullor fyellin, iftelin,
glokenshpilin
dhe dajren.
T kndoj
sakt tekstin
dhe melodin
e kanonit

T shpjegoj
me fjalt e
librit ndrtimin
e tyre

T kndoj
melodin e
kngs

T kndoj kng
t tematikave t
ndryshme

T njoh instrumentet
muzikore popullore

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Kabineti

282

SHKM

DM

LI

SHKM

OL

OL

OL

OL

OL

26.

27.

28.

29.

30.

31.

32.

33.

34.

35.

17

Luajm dhe
krijojm

Luajm notat
n tastier

Knga: Festa
e msuesit

Magnetofoni,
Cd, CD-ja

Emocionet
prmes pikturs

T luaj dhe krijoj


nj koncert n klas

T njohin tastiern
dhe t luajn notat e
msuara
T shoqroj
me instrumente ORF
kngt e vallet e koncertit

T vendos
gishtat n
tastier

Magnetofoni, Cd, postera,


OLEULLPsVXHVLWHWRUHSXQH

T kndoj e T przgjedh kngt


krcej kng m t bukura, vallet
m t bukura dhe
e valle t
recitimet m t mira.
ndryshme

Kabineti

Kabineti

Kabineti

Magnetofoni, organo, libri i


PsVXHVLWHWRUHSXQH

Magnetofoni, Cd, postera,


OLEULLPsVXHVLWHWRUHSXQH

Kabineti

Kabineti

Magnetofoni, postera, orJDQROLEULLPsVXHVLWHWRUH


pune

Organo, instrumente me
goditje, libri i msuesit,
HWRUHSXQH

T luaj me dy duar
notat msuara

T luaj notat
n tastier

T kndoj duke interpretuar me ndjenj


dhe mocion kngn

T kndoj
kngn n
intonacionin e
duhur

T kndoj
kngn me
diksion t
qart dhe
shoqruar me
goditje ritmike

T kndoj kng
t ndryshme pr
shkolln, msuesin,
mjedisin etj

T prdor magnetofonin

T shpjegoj
T krijoj
T komentoj krijimet
me fjal t
duke shprehur
m t mira
thjeshta piktuemocionet
rat q shikon
prmes
n libr
pikturs

T njoh pjest
7sLGHQWLNRMs
T dalprbrse t magne- magnetofonin
loj pjest
tofonit dhe prdorimin
prbrse t
e tij
magnetofonit

T krijoj nprmjet
arteve t tjera

283

Taksonomia konjitive e Blumit


Tre nivelet e
arritjeve

Niveli baz

Niveli mesatar

Nivelet e Blumit

Foljet prshkruese

1. T njohurit
sht riprodhimi i nj dikaje pa shpjegime dhe
pa e lidhur me gj tjetr. Prsritje e emrave,
UUHJXOODYHSsUNX]LPHYHGKHVKSMHJLPHYH
ashtu si jan dhn. sht niveli m i ult i
rezultateve t nxnsve n fushn e njohjes

3sUNX]RSsUVsULWSsUVKNUXDMPHIMDOsW
HWHNVWLWLGHQWLNRYsUQsWDEHOsKDUWR
nj list, emrto, riprodho etj.

2. T kuptuarit
sht aftsia pr t kapur kuptimin e materialit.
sht baza e fushs s njohjes, nj hap m tej
se T NJOHURIT.

Shpjego, zgjero, jep shembuj t tjer,


nxirr prfundime, perifrazo, rishkruaj,
prgjithso, interpretoje ndryshe, nxirr
nj prfundim etj.

3.Aplikimi:
sht aftsia pr t prdorur materialin e
msuar n situata t reja dhe konkrete.
Zbatohen rregulla, metoda, koncepte, parime,
ligje dhe teori.

Ta aplikosh (zbatosh), t shfrytzosh,


t ndryshosh, t njehsosh, t
NODVLNRVKWsSURYRVKWsYsVKQs
dukje, t manipulosh, t prgatit, lidh,
trego, shpjego, prdor etj.

4.Analiza: sht aftsia pr ta coptuar


materialin n pjes prbrse, ka sjell nj
kuptim m t mir t organizimit t tij.
Meqense krahas prmbajtjes kuptohet edhe
forma organizative e materialit, niveli intelektual
sht m i lart se n T KUPTUARIT

Copto, ndaj n pjes, shpjego prse,


diferenco, shquaj, dallo, vr n dukje,
lidh, seleksiono etj.

5.Sinteza: sht aftsia q formon nj t tr


duke bashkuar pjest. Mund t jet: komunikim i
QMsSODQLYHSULPHVKNODVLNLPLQIRUPDFLRQLHWM
Niveli i lart

6.Vlersimi: sht aftsia pr t gjykuar vlern


e nj materiali, t mirn e nj ideje, motivet e
sjelljeve, vlersimin e zgjidhjeve t problemit,
ndrtimi i komunikimeve gjykuese etj
284

Kombino, harto, krijo, zgjidh


(nj problem q ka shum
rrug), kompozo, jep mendime,
SsUPLUsVRRUJDQL]RSODQLNR
risistemo, t shkruash, t tregosh, t
prodhosh, t hartosh,
t transmetosh, t krijosh,
WsSURSR]RVKWsSODQLNRVK
WsSURGKRVKWsPRGLNRVK
WsVSHFLNRVKWsNRPELQRVK
t organizosh, t sintetizosh,
WsNODVLNRVKWsSsUIXQGRVK
Ws]KYLOORVKWsPRGLNRVK
t ndrtosh etj.
Krahaso, konkludo vr n kontrast,
NULWLNRSsUVKNUXDMVKSMHJRMXVWLNR
interpreto lidh, prmblidh, bj nj
evidenc etj.

Sipas ksaj tabele mund t gjendet se i far niveli sht nj objektiv i programit.
Pr kt, mjafton q t shikosh se cila sht folja prshkruese e objektivit dhe ta
gjesh kt folje n shtylln e tret t tabels; n t majt t saj sht niveli prkats.
N qoft se programi ka br ndonj ndarje tjetr t niveleve t arritjeve,
ather sht mir q msuesi ti referohet pikrisht atij klasikimi, kjo sepse
didaktt kan br prshtatjen e duhur, sipas veorive t lnds, t tabels s
msiprme, e cila sht shum e prgjithshme. Ajo t ndihmon kur nuk ke tjetr
m t mir.
Objektivi baz mund t prbhet nga nj objektiv i vetm (ai do t jet edhe
objektivi minimal), por mund t degzohet n disa nnobjektiva. N rastin e fundit,
objektivi minimal do t jet objektivi specik m i ult i nivelit baz.

285

Libr

msuesi Edukim
Muzikor
Violeta Shamku, Majlinda Hala

1,2,3,4,5

Librat e msuesit dhe planet msimore pr t


gjith titujt q ne disponojm, mund ti gjeni
dhe ti shkarkoni pa pages nga faqja e internetit
www.mediaprint.al
Pr m shum informacion mund t na shkruani
n adresn e emailit: botime@mediaprint.al
ose t na kontaktoni pran redaksis n numrin
e telefonit: 04 2256158.

www.mediaprint.al

mimi 500 lek


ISBN: 978-99956-93-73-2