Anda di halaman 1dari 65

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

1

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

BIODATA PELAJAR

NAMA PELAJAR

Siti Naqiah Binti Lajim

NO. KAD PENGENALAN

890103136304

MAJOR DAN AMBILAN

PISMP Prasekolah Ambilan Januari 2009.

TARIKH PBS

23 hingga 27 Mac 2009

1.1 Pernyataan Profesional/kontrak Aktiviti.

 • 1.1.1 Pernyataan sebelum PBS

Sebelum menjalani aktiviti PBS, kami diberi taklimat PBS oleh Miss Roziah yang bertanggungjawab dalam pengendalian program PISMP. Dalam masa

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

2

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

taklimat itu, kami diberikan penerangan mengenai aktiviti yang akan dijalankan sepanjang program PBS seminggu. Antaranya adalah cara melapor kepada Guru Besar sekolah dan dokumen-dokumen yang perlu dimasukkan di dalam fail Guru Besar, fail pelajar dan simpanan unit praktikum.

Selain itu, kami juga diberikan taklimat mengenai etika berpakaian semasa di sekolah dan beberapa peraturan yang perlu dipatuhi semasa menjalani program ini. Selain itu, kami juga diberikan taklimat berkenaan tugasan yang perlu disiapkan dan perlu mengaitkan perolehan yang didapati semasa menjalani PBS. Kami juga diberikan senarai semak bagi memudahkan kerja mencari maklumat.

 • 1.1.2 Pernyataan semasa PBS

Pada hari pertama persekolahan iaitu pada hari isnin, saya mendaftar ke Sekolah Kebangsaan Bandar. Pada mulanya saya berjumpa dengan Guru Penolong Kanan 1 kerana Guru Besar belum pun sampai. Saya dikehendaki mengisi sebuah buku rekod lawatan sekolah. Setelah Guru Besar sampai, saya memperkenalkan diri saya dan menyatakan hasrat untuk menjalankan aktiviti Pengalaman Berasaskan Sekolah di sekolah itu, dan menyatakan beberapa kriteria yang saya memerlukan pengesahan daripada Guru Besar seperti borang kehadiran dan borang sahsiah pelajar.

Perjumpaan dengan Guru Besar terpaksa ditunda pada masa itu kerana perhimpunan pagi akan bermula. Saya mendapati pengurusan sekolah itu berjalan lancar dengan adanya badan pengawas yang mengatur dan memantau perjalanan perhimpunan pada pagi itu. Setelah selesai aktiviti perhimpunan, saya berjumpa dengan mentor dan bertanyakan setengah daripada maklumat yang telah saya peroleh.

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

3

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

Pada hari pertama ini tidak banyak yang saya perolehi kerana kebanyakan guru sibuk menyiapkan rekod pengajaran dan kelas pada hari Isnin juga penuh.Walaubagaimanapun, saya berpeluang menemubual Guru Penolong Kanan HEM dan saya telah diberikan buku panduan sekolah sebagai rujukan.

Pada hari pertama ini juga, saya mula berkenalan dengan guru prasekolah, pembantu prasekolah dan juga murid-murid prasekolah yang ada . layanan mereka terhadap saya amat baik. Kesimpulannya pada hari pertama ini, saya telah banyak mendapat info berkenaan dengan tugasan dan layanan guru-guru juga agak memberangsangkan.

Pada hari kedua pula, saya memulakan tugas saya dengan menemubual mentor yang kebetulan tiada kelas pada pagi itu. Mentor banyak memberikan info terutamanya dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Selain itu, saya juga berjumpa dengan Guru Besar dan mendapat beberapa info yang berkaitan seperti tugas-tugas guru dan peranan guru dalam organisasi sekolah. Tugas pada hari kedua ini saya fokuskan kepada mencari maklumat berkaitan jawatan guru dan peranannya dalam melaksanakan aktiviti yang telah ditetapkan di sekolah.

Selain itu, pada hari ini, pihak sekolah juga agak sibuk kerana keesokannya aktiviti sempena Maulidur Rasul akan diadakan. Antara pertandingan yang dianjurkan adalah Nasyid, Tilawah Al-Quran, Hafazan dan pertandingan bercerita. Pada hari ini sesi rehearsal penuh akan dilakukan.

Selain itu, saya juga sempat bertemu dengan guru pemulihan dan mendapatkan beberapa info mengenai pelaksanaan kelas pemulihan di sekolah ini. Saya mendapati banyak pelajar yang mengikuti aktiviti pemulihan untuk matapelajaran matematik. Adakah ianya kerana pembelajaran matematik yang diajar dalam bahasa Inggeris. Bagi saya pembelajaran matematik dan sains

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

4

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

dalam bahasa Inggeris adalah satu usaha yang baik untuk meningkatkan potensi individu dalam menerajui dunia yang semakin maju ini.

Kesimpulannya untuk hari kedua ini tidak banyak info yang saya perolehi dan saya lebih banyak berada di Prasekolah membantu guru prasekolah membuat perhiasan bilik darjah.

Hari ketiga pula saya mula menjalankan aktiviti menggambar kawasan sekolah dan beberapa kemudahan prasarana yang terdapat dalam kawasan sekolah sebagai bukti dalam kerja kursus saya. Saya tidak mendapat banyak maklumat pada hari ini kerana hampir kesemua guru terlibat dengan aktiviti di S.K Limpaki bersempena dengan Maulidur Rasul. Kesempatan ini saya ambil untuk menggambar kawasan dalam bilik pejabat guru besar dan bilik pejabat am dengan kebenaran kerani yang bertugas di situ.

Setelah selesai mengambil gambar saya pergi ke prasekolah untuk melihat cara guru prasekolah menangani pelajar dalam proses pengajaran dan pembelajaran di prasekolah .Kesimpulannya pada hari ini tidak banyak maklumat yang saya perolehi .

Pada hari keempat saya mula mengatur strategi untuk mendapatkan semua maklumat yang belum dicari agar semua maklumat berkenaan akan dapat saya kumpulkan pada hari itu. Pada hari ini, saya mengikut guru mentor saya ke dalam bilik darjahnya. Beliau merupakan guru darjah bagi tahun dua. Di dalam bilik darjah ini saya mula melakarkan pelan bilik darjah . Selain itu, saya juga turut melihat cara guru mentor saya menjalankan proses pengajaran dan pembelajaran

Guru mentor saya mengajar dengan penuh dedikasi dan yakin. Walaupun pembelajaran itu tidak menggunakan sebarang bentuk alat bantu mengajar.

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

5

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

Saya juga sempat meneliti cara guru mentor saya mengawal kelas dan antara cara beliau menangani kerenah pelajar yang pelbagai.

Di samping itu, saya juga berjumpa dengan guru besar untuk menanyakan perihal bilangan guru siswazah dan bukan siswazah,purata saiz kelas dan bilangan murid yang ada di dalam sekolah. Saya juga sempat pergi ke kantin untuk melihat kebersihan dan makanan yang dijual di situ serta makanan bagi program Rancangan Makanan Tambahan. Saya juga sempat berbual-bual dengan beberapa orang guru yang ada di situ mengenai pembangunan yang akan dijalankan di sekolah itu.

Saya juga berjumpa dengan Guru Penolong Kanan 1 dan meminta beliau memberikan beberapa data mengenai kurikulum dan prestasi pelajar. Selain itu, saya juga sempat mendapatkan maklumat berkaitan dengan aktiviti kurikulum dan kokurikulum yang dijalankan sepanjang tahun di sekolah itu.

Pada hari terakhir di sekolah, saya banyak berjalan dan memerhatikan kawasan sekolah. Ini kerana semua maklumat yang diperlukan sudah saya perolehi. Saya juga sempat melihat aktiviti kecemasan ‘fire drill’ yang dibuat secara mengejut pada pagi itu. Aktiviti itu berjaya sepenuhnya kerana tiada mangsa yang tertinggal di dalam bangunan.

Sebelum

balik

pada hari

itu,

saya

sempat

mengucapkan terima kasih

kepada Guru Besar guru-guru dan kakitangan di Sekolah S.K Bandar atas

kerjasama dan bimbingan yang mereka berikan kepada saya.

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

6

 • 1.1.3 Pernyataan selepas PBS

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

Selepas aktiviti Pengalaman berasaskan sekolah habis, saya mula merancang tugasan yang akan dibuat di dalam portfolio saya. Selain itu saya juga mula bertanya dengan pensyarah pembimbing berkaitan dengan penyusunan portfolio dengan betul dan beberapa fakta yang kurang jelas seperti soalan tugasan dan sebagainya.

Selain itu, saya juga bertanyakan dan berkongsi pendapat dengan rakan- rakan mengenai keadaan sekolah yang mereka hadapi serta beberapa peranan guru dalam merealisasikan Falsafah Pendidikan Kebangsaan.

Saya

juga

mula

mencari

beberapa

info

mengenai

tugasan

yang

memerlukan maklumat tambahan seperti konsep Falsafah Pendidikan kebangsaan. Saya juga mula menaip segala kerja yang sudah siap dirangka.

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

7

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

 • 2. Laporan Pelaksanaan Aktiviti yang difokuskan.

Pengalaman Berasaskan sekolah pada kali ini memfokuskan aktiviti kami dalam mengkaji peranan sekolah dalam merealisasikan Falsafah Pendidikan Kebangsaan melalui 4 aspek iaitu peranan organisasi sekolah, prasarana,pelaksanaan kurikulum dan kokurikulum dan program aktiviti kurikulum dan kokurikulum yang dijalankan di sekolah.

Program pengalaman berasaskan sekolah ini bermatlamat untuk membiasakan guru pelatih dengan persekolahan sebelum menjadi guru sekolah. Program ini juga bertujuan bagi melatih guru –guru pelatih dalam mendapatkan maklumat dan mempunyai hubungan yang mesra dalam kalangan guru-guru dan kakitangan sekolah, Selain itu, aktiviti ini juga bertujuan untuk mengkaji sejauh mana Falsafah Pendidikan Kebangsaan itu diamalkan di sekolah. Selain itu aktiviti ini penting dalam menerapkan unsur kerjasama antara guru-guru.

Antara aktiviti yang dijalankan di sekolah adalah aktiviti dalam memperolehi maklumat. Sebagai contoh menemubual guru-guru yang berkaitan bagi membantu pencarian maklumat. Selain itu, aktiviti penerapan nilai budi bahasa dalam kalangan pelajar contohnya amalan memberi salam.

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

8

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

 • 3. Instrumen Pengumpulan Data Berhubung Tugasan.

Antara instrumen yang telah saya gunakan bagi mendapatkan maklumat adalah pemerhatian. Pemerhatian merupakan salah satu cara untuk mendapatkan maklumat. Pemerhatian dilakukan dengan melihat secara terperinci mengenai sesuatu perkara dan cuba untuk menjelaskan kenapa sesuatu perkara itu berlaku. Contohnya dalam proses pengajaran dan pembelajaran, saya memerhati cara guru itu mengawal kelas dan menjalankan aktiviti pengajarannya, Dari situ saya akan mula menimbulkan soalan sebagai jawapan yang akan saya buat di dalam portfolio berkenaan peranan guru dalam merealisasikan Falsafah Pendidikan Kebangsaan.

Selain itu, saya juga menggunakan kaedah senarai semak yang mana senarai semak ini merupakan instrumen yang membolehkan kita merancang sesuatu kerja dengan teliti. Contoh senarai semak yang telah saya buat adalah seperti berikut.

BIL

 

PERKARA

ADA /

CATATAN

 

TIADA

2

1.1Kemudahan Sekolah:

Ada

 

Sudut pembelajaran

Dewan

Ada

Kantin

Tandas

Tiada

Padang

Padang permainan

Pusat sumber

Ada

Makmal sains

Makmal komputer

Ada

8

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

9

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

 

Kemudahan-kemudahan

Ada

 

lain

Ada

Sudah menjadi stor simpanan

Ada

barangan eksperimen kerana

Tiada

tiada tempat untuk menjalankan eksperimen dengan selamat.

Ada

Ada

Bilik Akses dan rumah Agama

1.2Mural sekolah

Ada

1.3Kata-kata hikmah

Ada

1.4Nilai-nilai murni Amalan dalam kalangan

   

murid

Ada

1.5Rukun Negara

Ada

1.6Falsafah Pendidikan

Ada

 

Kebangsaan

1.7Bilik darjah

Ada

 

Ruang pembelajaran Paparan Jadual waktu

Ada

Jadual tugasan Peraturan

Ada

Ada

Ada

Ada

9

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

10

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

 

1.8Keselamatan

Ada

 

Pengawal keselamatan

Prosedur keluar masuk

Ada

Infrastruktur bangunan,elektrik, alat

Ada

pemadam api.

Ada

Selain itu, saya juga menggunakan cara menemubual untuk mendapatkan maklumat yang berkaitan. Cara menemubual ini merupakan cara yang paling banyak saya gunakan dalam mendapatkan maklumat daripada guru- guru ini dapat dibuktikan dalam borang kolaborasi pada lampiran saya.

 • 4. Ilmu / Pengetahuan Baru Melalui

Sepanjang program pengalaman berasaskan sekolah yang saya jalani dalam masa seminggu di Sekolah Kebangsaan Bandar, banyak aktiviti yang telah saya jalankan. Di samping itu, banyak ilmu baru yang saya perolehi antaranya adalah etika dalam sekolah seperti cara berpakaian pertuturan dan sebagainya.

Saya juga mempelajari cara- cara untuk berkomunikasi dengan orang yang lebih berpengalaman seperti Guru Besar sekolah dalam proses mendapatkan maklumat sekolah. Ini penting bagi mengelakkan pertuturan kita daripada menyinggung perasaan orang lain. Saya juga turut belajar cara untuk menambat hati pelajar prasekolah untuk belajar melalui set induksi yang dibuat 3 hingga 5 minit sebelum proses pengajaran dan pembelajaran dilakukan.

Di samping itu, saya juga belajar mengenai cara mengawal kelas dan beberapa aspek keselamatan di dalam sekolah yang berguna untuk guru murid

10

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

11

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

dan kakitangan yang berada di dalam kawasan sekolah. Kesemua ilmu dan pengetahuan baru ini berguna kepada saya untuk pergi ke sekolah setelah habis pembelajaran di institusi ini. Ilmu ini akan saya gunakan semasa proses pengajaran saya.

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

12

SITI NAQIAH BINTI LAJIM 12 PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK 12

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

SITI NAQIAH BINTI LAJIM 12 PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK 12
SITI NAQIAH BINTI LAJIM 12 PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK 12
SITI NAQIAH BINTI LAJIM 12 PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK 12

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

13

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

 • 5. Falsafah Pendidikan Kebangsaan

5.1 Sejarah Falsafah Pendidikan Kebangsaan.

Pendidikan di Malaysia kini berpaksikan kepada satu tunjang iaitu tunjang falsafah yang menjadi panduan kepada pembentukan dan penyelarasan pendidikan. Pendidikan dan kehidupan adalah saling melengkapi antara satu sama lain. Pendidikan yang baik dan strategik dapat melahirkan insan yang unggul dan berketrampilan. Di sini, kebaikan atau kelemahan kurikulum dapat dinilai sama ada mencapai matlamat atau sebaliknya. Laporan Razak dan Penyata Rahman Talib serta Akta Pelajaran 1961 dijadikan asas bagi Pembentukan pernyataan Falsafah Pendidikan Kebnagsaan.

Pada tahun 1988, Falsafah Pendidikan Kebangsaan telah digubal. Falsafah Pendidikan Kebangsaan ditentukan oleh Perlembagaan Malaysia dan berlandaskan ideologi kebangsaan yang menerapkan Rukun Negara, Dasar Ekonomi Baru dan Dasar Pendidikan Kebangsaan. Sebenarnya, Falsafah Pendidikan Kebangsaan turut dikenali sebagai Falsafah Pendidikan Negara. Falsafah Pendidikan Kebangsaan menggariskan istilah, pemikiran serta prinsip berkaitan dengan bidang pendidikan di Malaysia. Secara amnya, ia bertujuan untuk menjelaskan secara rasional amalan-amalan pendidikan terkini dan membimbing tindakan serta trend pendidikan masa depan. Berikut merupakan petikan Falsafah Pendidikan Kebangsaan.

"Pendidikan

di

Malaysia

adalah

satu

usaha

berterusan

ke

arah

memperkembangkan lagi potensi individu secara menyeluruh dan bersepadu untuk mewujudkan insan yang seimbang dan harmonis dari segi intelek, rohani, emosi dan jasmani. Usaha ini adalah bagi melahirkan rakyat Malaysia yang berilmu pengetahuan, berakhlak mulia, bertanggungjawab, berketrampilan dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri serta memberi sumbangan terhadap keharmonian dan kemakmuran keluarga, masyarakat dan negara."

13

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

14

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

5.2 Konsep Falsafah Pendidikan Kebangsaan

Secara etimologinya, Istilah Falsafah berasal dari perkataan Yunani, iaitu philos (bermakna mencintai) manakala sophia (bermakna kebijaksanaan) Apabila mencantumkan kedua-dua perkataan ini falsafah boleh diertikan sebagai perihal mencintai kebijaksanaan. Jika dilihat dari segi Terminologi (istilah) falsafah diberi banyak pengertian oleh ahli falsafah yang terkenal. Antaranya adalah Socrates yang mendefinisikan falsafah sebagai ilmu pengetahuan yang merangkumi kebenaran. Terkandung di dalamnya seperti metafizik, logik, retorik, etika, ekonomi, politik dan estetika.

Secara praktikalnya, falsafah membawa maksud ‘berfikir secara bersungguh-sungguh, tidak terikat oleh tradisi dan mempunyai ciri-ciri seperti sistematik, radikal dan sejagat. Secara keseluruhan, falsafah boleh dianggap sebagai satu sistem idea yang komprehensif mengenai fitrah manusia dan makna realiti di mana kita berada. Falsafah juga merupakan satu panduan hidup kerana isu-isu yang difokuskan adalah bersifat asas seperti ilmu, sumber ilmu, kewujudan manusia, kebaikan, kecantikkan dan sebagainya. Falsafah hidup memainkan peranan penting bagi menentukan hala tuju kita dan cara kita melayan orang lain secara langsung atau tidak.

5.3 Cabang Falsafah

Pada amnya, falsafah diklasifikasikan kepada empat cabang atau bidang kajian iaitu Metafizik (berkaitan dengan kajian realiti), Epistemologi (berkaitan dengan kajian ilmu), Aksiologi (berkaitan dengan kajian nilai) dan logik (berkaitan dengan kajian penaakulan). Metafizik merupakan salah satu cabang falsafah berkaitan dengan kajian sifat dan asal usul mengenai realiti mutlak. Istilah ini berasal daripada nama tajuk meta ta physica dalam karya Aristotle ‘Prinsip

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

15

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

Pertama’. Meta ta physica bermaksud ‘Selepas fizik’, maka pengertian metafizik ialah perkaitan perkara yang keluar daripada fizik. Menurut pandangan Aristotle (384-322 Sebelum Masihi) metafizik pada asasnya adalah berkaitan dengan masalah-masalah seperti bahan dan penyebabnya, serta kewujudan yang telah menjadi kajian dalam ontologi, sesuatu cabang atau bidang kajian metafizik. Immanuel Kant (1724- 1804) pula telah menyatakan konsep metafizik mengenai persepsi, ‘kebenaran’ adalah sebenarnya hasil struktur kognitif dalam minda manusia. Namun pada hari ini, metafizik bolehlah dikatakan sebagai cabang falsafah yang mengkaji realiti yang muktamad dengan mempersoalkan beberapa soalan seperti perihal kewujudan Tuhan.

Epistemologi pula merupakan cabang falsafah yang mengkaji mengenai ilmu pengetahuan melalui beberapa aspek, misalnya apakah ilmu, dari mana kewujudannya, apakah bukti kesahihannya, serta perkaitan antara ilmu dengan pengetahuan. Epistemologi berasal daripad perkataan Yunani episteme yang bermaksud ‘ilmu’ atau ‘sains’ dan logos yang bermakna ‘keterangan’. Justeru, epistemologi memfokuskan kepada penganalisisan dan penghasilan ilmu dan tuntutan ilmu serta turut memfokuskan kepada cara memperoleh ilmu daripada sumber-sumber tertentu seperti wahyu yang merupakan pengetahuan yang diperturunkan oleh Tuhan melalui orang perantaraan pilihan-Nya kepada masyarakat umum.

Aksiologi berasal daripada perkataan Yunani yang bermaksud ‘nilai’.Ia merupakan cabang falsafah yang mempersoalkan tentang baik atau buruk, benar atau salah, cantik atau hodoh. Ia juga merangkumi dua aspek iaitu etika dan estetika. Etika mengkaji perkara seperti nilai-nilai moral, prinsip moral dan tingkah laku serta sifat murninya. Ringkasnya, etika memberi perhatian kepada kualiti moral dan tingkah laku manusia kerana mengkaji kebaikan seseorang, sesuatu masyarakat dan kehidupan. Etika sebagai satu disiplin pula dikategorikan kepada tiga bidang asas seperti yang berikut kajian tentang

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

16

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

konsep etika (meta ethics), kajian tentang bagaimana menentukan nilai etika (normative ethics) dan kajian tentang penggunaan nilai etika (applied ethics).

Dalam kebanyakan sistem organisasi sosial, kelakuan etika biasanya dipandang sebagai penyempurnaan kendiri melalui usaha mengejar kebaikan, kewajiban terhadap orang lain atau menerima prinsip-prinsip kebaikan atau kedua-duanya. Penyempurnaan kendiri mungkin boleh diperoleh daripada kegembiraan atau keseronokkan atau daripada usaha mengejar sesuatu yang ideal. Kewajiban biasanya termasuk bukan sahaja kehormatan kepada orang lain dan norma masyarakat, tetapi juga sebagai perkhidmatan kepada Tuhan.Manakala, estetika merujuk kepada kriteria bagi kecantikan dalam kesenian, alam sekeliling dan kehidupan. Dengan kata lain, ia lebih menumpu kepada cita rasa dan sentimen. Antara soalan-soalan yang cuba dijawab termasuk: apa itu kecantikan dan bagaimana kita dapat menikmati keindahan alam semulajadi.

Cabang falsafah yang seterusnya ialah logik iaitu menerangkan hubungan antara idea-idea di samping memberi alasan bagi jawapan yang diberi. Selain itu, logik juga cuba membezakan antara apa yang dikatakan sebagai sah dan yang mengelirukan. Secara umum, terdapat dua jenis logik iatu logik induktif dan logik deduktif. Logik induktif bermula dengan butiran khusus, kemudian membuat penaakulan terhadap butiran tersebut dan seterusnya membuat kesimpulan umum yang menjelaskan. Logik deduktif pula bermula dengan kesimpulan umum, kemudian mencari contoh-contoh yang relevan bagi menerangkan kesimpulan ini dan seterusnya butiran yang terhasil secara logik.

5.4 Falsafah Pendidikan

Falsafah Pendidikan berasal daripada dua istilah asas, iaitu falsafah yang telah diterangkan tadi dan pendidikan. Seperti falsafah, pendidikan juga mempunyai maksud dalam konteksnya tersendiri. Pendidikan berasal daripada

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

17

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

perkataan Latin, educare yang bermaksud “memelihara atau mengasuh”. Menurut Kamus Pendidikan (1979), “Pendidikan adalah satu proses menyeluruh yang bertujuan untuk memperkembangkan kebolehan dan tingkahlaku manusia. Ia juga satu proses sosial yang memberi peluang kepada seseorang individu untuk memperoleh kemahiran sosial serta perkembangan peribadi. Di samping itu, ia dijalankan dalam satu suasana yang terpilih serta terkawal yang diinstitusikan dan dikenali sebagai sekolah.

 • 5.4.1 Falsafah Pendidikan Barat

Falsafah Pendidikan Barat mengandungi unsur-unsur falsafah tradisional dan juga aliran moden. Falsafah pendidikan tradisional yang utama ialah perenialisme dan essensialisme. Falsafah pendidikan moden pula terdiri daripada progresivisme, rekonstruktivisme dan eksistensialisme.

 • 5.4.1.1 Perenialisme

Perenialisme banyak dipengaruhi oleh fahaman idealisme Plato (427-347 SM) dan Aristotle (384-322 SM). Namun, dalam aliran falsafah pendidikan moden, perenialisme dipelopori oleh R. M. Hutchins (1899-1977), Mortimer J. Alder (1802-) dari Amerika Syarikat dan Jacques Maritain (1882-1973) dari Perancis. Berdasarkan ahli-ahli perenialisme, pengaruh materialisme, pragmatisme dan fahaman sains menyebabkan nilai moral dan rasional manusia semakin merosot. Oleh itu, asas pendidikan perlu mengutamakan perkembangan potensi rasional individu untuk membantu mereka menemui prinsip-prinsip mutlak dan dapat memahami kehidupan sebenar. Tugas penting dalam proses pendidikan adalah mendisiplinkan mental dan jiwa pelajar serta mengembang potensi menaakul. Maka, kurikulum yang digunakan ialah kemanusiaan dan kesusasteraan.

 • 5.4.1.2 Essensialisme

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

18

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

Essensialisme pula berasal daripada falsafah tradisional. Pandangan pendidikan ahli-ahli essensialisme banyak dipengaruhi oleh falsafah idealisme dan realisme. Falsafah ini dipelopori oleh William C. Bagley dari Amerika Syarikat. Penyokong-penyokong bagi falsafah ini ialah Thomas Briggs, Frederick Breed dan Isaac L. Kandel. Ahli-ahli falsafah pendidikan essensialisme seperti James b. Conant dan Hyman George Rickover memberi pendapat bahawa manusia kekurangan nilai-nilai murni yang sempurna. Guru adalah insan yang memainkan peranan penting dalam proses pendidikan dengan mengamalkan kepimpinan demokratik, beriniatif dalam pelaksanaan tugas, kreatif menyediakan suasana kondusif dan mahir dalam menggunakan peneguhan.

5.4.1.3 Progresivisme

Progresivisme berasas daripada falsafah naturalisme dan pragmatisme. Falsafah naturalisme dipelopori oleh Jean J. Rousseau (1712-1778: Perancis), Heinrich Pestalozzi (bangsa Swiss: 1746-1827) dan Friedrich Froebel (bangsa Jerman: 1782-1852) ketika zaman reformasi pada tahun 1712-1860. Ilmu dianggap bersifat relatif dan tentatif lalu tidak boleh dianggap benar untuk selamanya kerana ia pasti akan berubah mengikut peredaran semasa. Teori Pembelajaran Semula Jadi adalah berasaskan falsafah pendidikan Rousseau yang menekankan hasil pembelajaran adalah dipengaruhi oleh alam sekeliling. Teori ini bercanggah dengan Teori Disiplin Mental kerana keberkesanan pembelajaran bergantung kepada kesediaan pembelajaran seseorang. Rousseau berteraskan falsafah naturalisme dengan berdasarkan model kajian bahawa pengajaran kanak-kanak dan orang dewasa adalah berbeza.

Pragmatisme pula dipelopori oleh John Dewey (1859-1952), William H. Kilpatrik (1871-1965), Boyd H. Bode (1873-953), dan Harold V. Rugg (1886- 1960) dari Amerika Syarikat. Falsafah ini berteraskan pengetahuan diperoleh melalui perhubungan manusia dengan alam sekitarnya. Idea, prinsip atau fakta

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

19

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

hanya boleh dikatakan benar dan bermakna setelah diuji secara objektif dan saintifik serta membawa hasil yang memuaskan. Pierce dan John Dewey berpendapat bahawa cara paling berkesan memperoleh ilmu pengetahuan ialah melalui kaedah penyelesaian masalah yang dilakukan dengan keperluan dan minat.

 • 5.4.1.4 Rekonstruktivisme

Rekonstruktivisme merupakan falsafah pendidikan yang dipecahkan daripada aliran fahaman progresivisme dan menjadi satu falsafah sendiri. Fahaman ini dipelopori oleh George S. Counts (1899-1974) dan Harold O. Rugg (1886-1960) yang merupakan penyokong John Dewey. Mereka berpendapat falsafah pendidikan progresivisme hanya sesuai digunakan dalam masyarakat stabil. Jadi, pendidikan perlu mengadakan falsafah krisis seperti rekonstruktivisme untuk menyelamatkan kebudayaan masyarakat yang kian terancam. Progresivisme juga dianggap terlalu mementingkan pendekatan dan proses pendidikan sehingga mengabaikan objektif dan hasilnya. Tugas utama pendidikan harus mengandungi objektif eksplisit iaitu membentuk ”Order Baru Masyarakat” sebagai objektif yang ideal, membaiki masyarakat, merealisasikan demokrasi masyarakat dan sarwajagat demi mambawa kesejahteraan untuk manusia.

Aliran ini mula mendapat perhatian pada 1950-an apabila Theodore Burghard Hurt Brameld menggabungkan teori progresivisme dengan behaviorial sains sebagai asas rekonstruktivisme.

 • 5.4.1.5 Eksistensialisme

Aliran falsafah ini merupakan falsafah pendidikan Barat yang berasaskan naturalisme Rousseau dan mazhab humanis yang dipelopori Carl Rogers dengan mengutamakan pembelajaran kendiri dan bukan ilmu pengetahuan.

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

20

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

Ahli-ahli eksistensialisme 1 berpendapat pelajar tidak patut mengorbankan individualiti mereka untuk memperoleh ilmu pengetahuan. Pelajar boleh menentukan bahan pembelajaran, cara belajar, kuantiti pembelajaran dan nilai- nilainya sendiri. Mereka akan menentukan betul atau salah pilihan mereka. Guru perlu menghormati pandangan pelajar dan tidak memaksa mereka menerima nilainya. Amalan falsafah pendidikan eksistensialisme banyak didapati daripada sekolah-sekolah terbuka di Amerika Syarikat, Taiwan, Jepun dan model Sekolah Summerhill di United Kingdom.

 • 5.4.2 Falsafah Pendidikan Timur

Falsafah Pendidikan Timur boleh digolongkan dalam tiga aliran fahaman yang utama, iaitu konfusianisme (China), nasionalisme dan internasionalisme (India) dan falsafah pendidikan Islam. Falsafah pendidikan konfusianisme adalah berasas daripada pemikiran Confucius (551-479 SM) dan pengikut-pengikutnya seperti Mengzi (372-289 SM), Xunzi (313-238 SM) dan Hanyu (768-824 SM) dari negeri China. Dari pandangan tokoh-tokoh pendidikan konfusianisme, ramai di antara mereka berpendapat peranan utama pendidikan ialah membina tingkah laku manusia supaya menjadi orang yang berakhlak mulia, mengikut peraturan serta taat dan cinta kepada pemerintah dan negara.

Conficius, , menegaskan pendidikan adalah proses untuk memupuk kesempurnaan tingkah laku manusia dan ini boleh dicapai melalui amalan tingkah laku yang bersopan santun, bertimbang rasa, ikhlas hati, sederhana, menghormati orang tua, menyayangi orang yang lebih muda serta taat dan cinta kepada pemerintah dan negara. Beliau mengakui bahawa setiap individu mempunyai potensi yang berbeza, dan oleh itu, beliau mengajar muridnya

1 Falsafah Pendidikan Eksistensialisme ialah fahaman moden yang menekankan pentingnya pengalaman manusia dan setiap manusia bertanggungjawab atas segala tindak-tanduknya.

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

21

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

mengikut kebolehan indidvidu. Beliau pula menggunakan strategi perbincangan untuk menyampaikan pelajaran. Ahli-ahli konfusianisme berpendapat bahawa pendidikan merupakan alat yang penting untuk mengekalkan nilai dan norma masyarakat, dan seterusnya pula mengekalkan kebudayaan masyarakat yang penting untuk membawa kestabilan, kesejahteraan, dan keharmonian kehidupan.

Mereka menganggap fitrah manusia mengandungi nilai murni baik hati, dan nilai baik hati ini dapat diperkembangkan melalui proses pendidikan. Bagaimanapun, untuk menjadikan manusia yang sempurna dan berupaya memberi sumbangan kepada kemajuan masyarakat, pelajar hendaklah dididik dengan nilai, norma, peraturan dan kebudayaan masyarakat. Sehubungan ini, pelajar hendaklah menghafal kelima-lima buku klasiks yang dihasilkan oleh tokoh-tokoh cendekiawan dari tamadun purba kala, iaitu Buku Syair, Buku Sejarah, Buku Elemen, Buku Upacara dan Buku Annals. Di dalam zaman Dinasti Sung, Chenghao (1032-1085), Chengyi (1033-1107) dan Zhuxi (1130-1200) memperkenalkan unsur rasionalisme dalam falsafah pendidikan konfusianisme.

Mereka berpendapat, untuk memperolehi ilmu yang sebenar, pelajar hendaklah menggabungkan pemikiran rasional dengan mentalnya, sehubungan ini, mereka menyarankan kaedah inkuiri untuk memperolehi ilmu pengetahuan. Mereka menghuraikan tujuan pendidikan sebagai perkembangan kecerdasan individu, pembentukan individu bermoral tinggi dan berbudaya sempurna. Wang Shouren (1472-1528), seorang ahli falsafah dalam dinasti Ming, berpendapat ilmu intuitif adalah terkandung dalam jiwa mental setiap individu. Oleh itu, beliau menentang pengggunaan kaedah inkuiri untuk memperolehi ilmu. Sebaliknya, pelajar hendaklah menggunakan ilmu intuitif yang berada dalam jiwa mentalnya untuk mengkaji perkara-perkara alam sekitar. Beliau pula menentang hukum dera dan mengurungkan kanak-kanak sebagai pendekatan pengajaran. Sebaliknya, beliau menyarankan teknik peneguhan dan motivasi digunakan untuk menimbulkan minat terhadap aktiviti dalam pembelajaran.

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

22

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

Sehingga tahun 1911, aliran fahaman konfusianisme menjadi falsafah pendidikan yang berpengaruh di dalam sistem pendidikan di negeri China. Sejak tahun 1911, iaitu Koumintang mengambil alih tempat pemerintahan, falsafah pendidikan Barat mula mempengaruhi sistem pendidikan China, terutama apabila Hushi (1891-1962), seorang pengikut Dewey, memperkenalkan idea-idea pragmatisme dan progresivisme dalam kurikulum sekolah negeri China. Beliau menyarankan kaedah induktif digunakan untuk mengkaji tatabahasa dan mengutarakan pendekatan “Berani membentuk hipotesis, berhati mencari bukti”. Beliau pula menyarankan persepaduan mata pelajaran kemanusiaan dengan sains supaya mengembangkan potensi individu secara keseluruhan.

Rabindranath Tagore (1861-1941), seorang ahli falsafah dan penyair dari India, pula mentafsirkan pendidikan sebagai proses yang bertujuan untuk melahirkan manusia yang berfikiran sempurna, berupaya mencapai segala aspek kehidupan, seperti aspek fizikal, intelek, moral dan kerohanian, dengan penuh bermakna. Mengikut beliau, pendidikan harus menjadi suatu proses yang hidup, dinamik serta realistik, iaitu tidak semata-mata terikat kepada buku, tetapi harus dihubungkaitkan dengan pengalaman kehidupan manusia. Seorang yang berpendidikan dengan erti kata sebenar ialah orang bukan sahaja berfikiran cergas, saintifik, bersih, berani dan bebas, tetapi juga tetap mendukung sikap nasionalisme yang ideal, mempunyai kecekapan untuk berkhidmat kepada masyarakat dan negara, serta berpandangan dengan sikap internasionalisme yang positif. Berdasarkan perbincangan di atas, jelaslah falsafah pendidikan Tagore adalah banyak dipengaruhi pula oleh falsafah pragmatisme dan progresivisme.

Sharifah Alwiah Alsagoff, dalam bukunya Falsafah Pendidikan (1984), menyenaraikan idea-idea penting yang terkandung dalam falsafah pendidikan Rabindranath Tagore untuk membentuk kesempurnaan manusia

 • 5.4.3 Falsafah Pendidikan Islam

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

23

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

Pada amnya, falsafah pendidikan Islam adalah berasaskan ajaran al- Quran. Mengikut Hassan Langgung (1979), perkara-perkara yang menjadi dasar Pendidikan Islam ialah; keesaan Tuhan (Tauhid), kepercayaan pesuruh- pesuruhNya, kepercayaan kepada wahyu-wahyu Tuhan kepada Nabi-nabi, manusia mempunyai potensi dalam perkembangan moral dan kerohanian, setiap individu bertanggungjawab terhadap tindakan sendiri, kehidupan keduniaan dan akhirat dan persamaan dan persaudaraan sejagat di antara semua umat Islam. Pendidikan menurut Islam merupakan usaha-usaha membaiki diri supaya membentuk sifat-sifat kesempurnaan sebagai manusia beriman, berilmu pengetahuan, berakhlak mulia dan beramal ikhlas.

Oleh sebab falsafah pendidikan Islam berasaskan daripada ajaran al- Quran, maka kurikulum pendidikan Islam pula merujuk kepada ajaran al-Quran sebagai pengajian utama, diikuti dengan bahasa Arab sebagai media pengantar. Di samping itu, kurikulum pendidikan pula merangkumi bidang pengajian kemanusiaan, termasuk psikologi, sosiologi, sejarah dan ekonomi, serta bidang ilmu mengenai alam tabii atau sains semula jadi seperti astronomi, biologi, botani dan sebagainya. Pendidikan Islam juga menyepadukan pendidikan ilmu keduniaan dengan ilmu akhirat.

Dari pandangan tokoh-tokoh Islam, proses pendidikan merupakan penyatuan semua ilmu pengetahuan di bawah al-Quran yang menjadi teras pendidikan. Mengikut merek, pendidikan boleh memainkan peranan ke arah mewujudkan keseimbangan antara potensi fizikal, intelek dan rohani manusia. Menurut Mohammad Qatb, pendidikan adalah proses membentuk manusia secara menyeluruh dan seimbang. Tujuan utama pendidikan ialah mengembangkan potensi intelek, fizikal, emosi dan rohani manusia ke tahap kesempurnaan.

Dr. Mohd Athiyah al Abrasyi pula mencadangkan proses pendidikan sebagai pembinaaan tingkah laku manusia yang berakhlak tinggi dan mulia di

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

24

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

bawah teras ajaran agama Islam. Amal al-Shaibani berpendapat adalah digunakan untuk melatih manusia membuat persiapan bagi kehidupan dunia dan akhirat. Al-Ghazali pula berpendapat bahawa proses pendidikan hendaklah merangkumi aspek intelek, latihan jasmani serta pembinaan akhlak yang mulia, berani dan hormat-menghormati. Hamka, nama penuhnya ialah Haji Abdul Malik Karim Amrullah, merupakan tokoh pendidikan Islam yang paling berpengaruh di Indonesia dalam abad ke-20. Mengikut beliau, pendidikan ialah suatu proses yang boleh membentuk tingkah laku yang baik, sikap yang berani serta budi pekerti yang mulia seperti sikap merendahkan diri, sabar, menghormati orang tua dan sebagainya.

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

25

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

 • 6. Matlamat Falsafah Pendidikan Kebangsaan

Falsafah Pendidikan negara mempunyai matlamatnya tersendiri. Matlamat utama Falsafah Pendidikan Kebangsaan adalah bagi melahirkan insan yang seimbang dan sempurna agar dapat menjadi warganegara Malaysia yang baik dan berguna dengan dapat menerapkan serta menghayati ciri-ciri seperti percaya dan patuh kepada Tuhan; berilmu pengetahuan; berakhlak mulia; bertanggung jawab terhadap diri sendiri, masyarakat, agama dan negara; memiliki sahsiah yang seimbang dan sepadu; dan dapat memupuk perpaduan dalam kalangan rakyat berbilang kaum.

Selain daripada dapat memperkembangkan potensi individu secara menyeluruh dan seimbang, matlamat Falsafah Pendidikan Kebangsaan ini juga bertumpu kepada matlamat pendidikannya iaitu, agar dapat melahirkan rakyat yang bertanggungjawab dan boleh memenuhi kewajibannya sebagai seorang warganegara. Maksudnya di sini, individu itu dapat menjalankan kewajibannya sebagai seorang warganegara Malaysia dengan menjalankan tugasnya sebagai pelajar, pekerja kerajaan dan sebagainya dengan amanah dan bersungguh- sungguh demi menaikkan prestasi negara.

Di samping itu, ia juga berperanan dalam menghasilkan rakyat yang progresif, mahir serta cekap supaya membolehkannya berupaya melaksanakan tugas secara produktif serta sempurna, demi memberikan sumbangan terhadap kemajuan dan pembangunan negara. Contohnya dengan adanya pekerja mahir yang berkaliber dan sentiasa mempunyai hasil kerja yang baik dan produktif, maka secara langsung mutu produk keluaran negara akan menjadi lebih

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

26

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

berkualiti dan akan menyebabkan banyak barangan Malaysia akan diimport ke merata dunia. Hal ini sekaligus dapat meningkatkan ekonomi negara Malaysia.

Falsafah Pendidikan Kebangsaan juga bertujuan untuk melahirkan rakyat yang boleh memahami dan menerima serta mengamalkan prinsip dan cita-cita demokrasi mengikut perlembangaan. Ini kerana, Negara Malaysia merupakan sebuah negara demokrasi yang menggunakan prinsip demokrasi dalam pemerintahan. Semua dibenarkan menyuarakan pendapat dalam apa jua hal yang melibatkan rakyat seperti tampuk pimpinan di negeri masing-masing. Hal ini adalah bagi menjamin keamanan negara.

Selain itu, ia juga bermatlamat dalam melahirkan rakyat yang taat setia kepada raja dan cinta kepada negara. Di samping itu, ia juga dapat melahirkan rakyat yang memahami serta mengamalkan prinsip- prinsip Rukun Negara, dan bersikap toleransi, demi mewujudkan perpaduan rakyat berbilang kaum serta mengurangkan jurang perbezaan di antara kaum dengan membekalkan kemudahan-kemudahan asas pendidikan kepada golongan yang kurang berada. Dengan adanya nilai ini dalam setiap individu masyarakat, Kepimpinan dalam negara akan menjadi lebih teratur.

 • 7. Faktor-faktor pembentukkan Falsafah Pendidikan Kebangsaan

Falsafah Pendidikan Kebangsaan mengandungi idea dan pandangan yang rasional terhadap pendidikan. Fungsi asas falsafah pendidikan ialah memberi panduan dan haluan kepada pakar pendidikan untuk merancang atau mereformasikan sistem pendidikan berlandaskan idea, konsep dan matlamat pendidikan negara. Oleh itu, Falsafah Pendidikan Kebangsaan telah digubal secara rapi dan teliti oleh pakar-pakar pendidikan dengan mengambil kira seluruh aspek yang berkaitan dengan keperluan-keperluan individu, masyarakat dan negara. Antara faktor yang mempengaruhi pembentukkan Falsafah

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

27

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

Pendidikan Kebangsaan adalah faktor agama, sosial, politik, ekonomi, individu, dan sejagat.

Sebagai negara yang menjadikan Agama Islam sebagai agama rasmi Negara, di samping agama-agama lain yang bebas dianut di Malaysia, Faktor keagamaan merupakan salah satu faktor yang penting dalam penggubalan Falsafah Pendidikan Kebangsaan. Ini adalah bagi menggelakkan pencanggahan pendapat dari perspektif Islam atau penerapan moral, yang kurang bersesuaian dalam penggubalan Falsafah Pendidikan Kebangsaan.

Faktor kedua merupakan faktor sosial yang meliputi struktur masyarakat dan kebudayaan yang diamalkan di Malaysia yang terdiri daripada berbilang kaum, keharmonian dan kemakmuran negara bergantung kepada amalan sikap toleransi, bekerjasama dan hormat-menghormati antara satu sama lain. Sikap yang positif ini adalah amat penting dalam usaha mencapai perpaduan kaum yang merupakan kriteria yang paling penting untuk mewujudkan keadaan sosial yang stabil.

Faktor ketiga merupakan faktor politik yang menentukan ideologi negara, dan seterusnya mempengaruhi dasar pendidikan. Sebagaimana yang diketahui umum, Falsafah Pendidikan Negara diubah berlandaskan kepada ideologi negara yang dicerminkan dalam dokumen-dokumen rasmi seperti Laporan Pendidikan, Rancangan Malaysia dan Rukun Negara. Di dalam usaha membentuk ideologi negara, pengaruh politik memainkan peranan yang penting.

Faktor keempat merupakan faktor ekonomi yang mempengaruhi matlamat pendidikan dalam usaha membawa pembangunan dan kemajuan negara. Rakyat Malaysia yang terlatih dalam pelbagai kemahiran dapat membantu negara memperkembangkan ekonomi dengan meningkatkan daya pengeluaran.

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

28

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

Faktor kelima merupakan faktor individu yang berkaitan dengan keperluan-keperluan asas seperti keselamatan, perkembangan potensi dan penyempurnaan kendiri. Sebagaimana yang kita semua sedia maklum, potensi individu dapat dikembangkan melalui proses pendidikan. Potensi individu ini meliputi aspek- aspek intelek rohani, emosi dan jasmani.

Faktor terakhir merupakan faktor sejagat yang berkaitan dengan pandangan dan visi sedunia, perkembangan pendidikan antarabangsa dan

keupayaan warganegara memberi sumbangan ke arah yang dapat membawa persefahaman antarabangsa. Seperti yang diketahui umum, Penggubalan Falsafah Pendidikan Kebangsaan tidak terpisah daripada pengaruh perkembangan sistem pendidikan antarabangsa. Sehubungan ini, idea-idea yang dihasilkan daripada seminar pendidikan antarabangsa pula membawa pengaruhnya ke atas Falsafah Pendidikan Kebangsaan. Contohnya, program pendemokrasian pendidikan, pensarwajagatan pendidikan dan pendidikan seumur hidup dirancangkan oleh UNESCO dalam tahun 1980-an telah dimanifestasikan dalam pernyataan Falsafah Pendidikan Kebangsaan sebagai

“Pendidikan di Malaysia adalah satu usaha berterusan

.....

”.Sehubungan

ini,

program pendidikan negara hendaklah merangkumi aspek sejagat yang boleh melahirkan warganegara yang berilmu pengetahuan,berketrampilan dan berakhlak mulia bukan sahaja berupaya berkhidmat dan memberi sumbangan kepada negara, tetapi juga berupaya memberi jasa ke arah kemajuan, keamanan dan kestabilan antarabangsa.

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

29

PISMP PRA SEKOLAH

/ BM /MUZIK

 • 8. Elemen – elemen dalam Falsafah Pendidikan Kebangsaan

Antara elemen yang terdapat dalam Falsafah Pendidikan Kebangsaan adalah “Pendidikan suatu usaha berterusan” elemen ini menyatakan bahawa proses pemerolehan dan pemindahan (pembelajaran) berlangsung secara berterusan bermula dari kecil sehingga ke akhir hayat. Proses pendidikan yang berterusan ini penting bagi membantu individu menyesuaikan diri denga pelbagai perubahan dari segi pendidikan.

Elemen kedua adalah “Perkembangan potensi individu” seperti yang kita maklum, setiap individu telah diberkati Tuhan dengan bakat, potensi dan kebolehan yang mungkin terpendam. Bakat, potensi dan kebolehan seelok- eloknya dicungkil, dipupuk, dikembangkan dan dipertingkatkan kerana melalui bakat seseorang individu ini akan dapat melahirkan individu baru yang mempunyai wawasan yang tinggi .

Elemen Falsafah Pendidikan Kebangsaan seterusnya adalah “Perkembangan individu secara menyeluruh dan bersepadu”. Bakat, potensi dan kebolehan tidak boleh dikembangkan secara berasingan sebaliknya ianya haruslah berkembang seiring dengan perkembangan semulajadi. Perkembangan secara menyeluruh ini adalah baik dalam merealisasikan elemen falsafah seterusnya iaitu dalam melahirkan “insan yang seimbang dan harmonis”. Amat

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

30

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

penting bagi individu memiliki ilmu (intelek), sahsiah yang baik (emosi) percaya kepada Tuhan serta mempunyai akhlak yang baik (rohani) dan kesihatan diri yang baik (jasmani). Keseimbangan keempat-empat aspek ini akan menghasilkan individu yang mampu hidup secara harmonis dengan diri dan orang lain.

Selain itu, terdapat juga unsur intelek, unsur rohani, unsur emosi dan unsur jasmani dalam elemen Falsafah Pendidikan Kebangsaan. Unsur intelek merangkumi kemahiran asas 3M(membaca, menulis dan mengira). Dalam unsur intelek,individu itu dikehendaki untuk sentiasa berusaha untuk memperoleh dan memperluaskan ilmu yang benar. Selain itu, berkemahiran untuk berfikir secara kreatif , kritikal dan reflektif. Manakala bagi unsur rohani pula, ia lebih kepada kerohanian iaitu unsur kepercayaan kepada Tuhan, berakhlak mulia dan penerapan nilai-nilai murni. Unsur emosi pula lebih menumpukan kepada penggunaan emosi yang matang dan stabil serta mempunyai sifat kekitaan dan perpaduan. Unsur jasmani pula lebih menekankan ke arah menyedari kepentinga kesihatan fizikal, mengembangkan bakat dan kemahiran teknikal, manipulatif dan sosial serta menggunakan kemahiran kecergasan fizikal untuk memanfaatkan masyarakat.

Elemen seterusnya adalah “Kepercayaan kepada Tuhan”. Dalam elemen ini, individu dikehendaki mengakui tentang kewujudan Tuhan, mengakui Tuhan sebagai Pencipta manusia dan alam, menyedari bahawa hukum dan fenomena alam merupakan peraturan yang ditetapkan dan menyedari bahawa individu bertanggungjawab sepenuhnya ke atas segala perbuatan dan tindakannya. Individu itu juga hendaklah mengamalkan segala ajaran agama yang dianuti.

Rakyat Malaysia yang berilmu pengetahuan” juga merupakan elemen yang terdapat dalam Falsafah Pendidikan Kebangsaan. Dengan adanya elemen ini dalam Falsafah Pendidikan Kebangsaan, rakyat yang mencintai ilmu

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

31

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

pengetahuan, berusaha memupuk budaya ilmu dan budaya membaca serta mempunyai fikiran yang luas dan terbuka akan dapat dilahirkan.

Rakyat Malaysia yang berketerampilan” juga akan dapat diterapkan dengan adanya elemen ini dalam Falsafah Pendidikan Kebangsaan. Ini kerana melalui penerapan nilai ini, rakyat akan mempunyai kecekapan kompetensi diri yang baik , berkebolehan untuk menjalankan tugas dengan sempurna, berpandangan jauh dan berinisiatif serta mempunyai pembawaan diri yang baik.

Selain itu Falsafah Pendidikan Kebangsaan juga mempunyai elemen ini “Rakyat Malaysia yang berakhlak”dan “Rakyat Malaysia yang bertanggungjawab”. Kedua-dua elemen ini bertujuan dalam pembentukan masyarakat yang mempunyai sikap positif dan menerapkan nilai-nilai murni dan moral sebagai prinsip hidup disamping dapat menjalankan setiap tenggungjawab dengan amanah .

Elemen falsafah seterusnya adalah “Rakyat Malaysia yang berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri”. Elemen ini bertujuan bagi melahirkan rakyat yang sentiasa berfikiran waras dan berjiwa tenang serta mempunyai daya ketahanan yang kuat dalam menghadapi pelbagai cabaran hidup.

Elemen terakhir dalam Falsafah Pendidikan Kebangsaan adalah “Rakyat Malaysia yang dapat memberi sumbangan terhadap keharmonian dan

kemakmuran masyarakat dan negara”. Elemen ini akan melahirkan rakyat yang sentiasa berusaha dalam memupuk perpaduan rakyat melalui sifat toleransi, bertimbang rasa, kekitaan, hormat – menghormati. Selain itu individu itu sendiri akan sentiasa mempunyai usaha untuk memajukan ekonomi negara berdasarkan dasar-dasar yang telah ditetapkan. Di samping mematuhi perlembagaan dan peraturan negara, individu itu akan dapat mempertahankan maruah diri, profesion, agama, bangsa dan negara.

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

32

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

33

SITI NAQIAH BINTI LAJIM 33 PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK 9. Sejarah Sekolah Kebangsaan Bandar.
SITI NAQIAH BINTI LAJIM 33 PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK 9. Sejarah Sekolah Kebangsaan Bandar.

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

SITI NAQIAH BINTI LAJIM 33 PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK 9. Sejarah Sekolah Kebangsaan Bandar.
SITI NAQIAH BINTI LAJIM 33 PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK 9. Sejarah Sekolah Kebangsaan Bandar.
SITI NAQIAH BINTI LAJIM 33 PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK 9. Sejarah Sekolah Kebangsaan Bandar.
SITI NAQIAH BINTI LAJIM 33 PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK 9. Sejarah Sekolah Kebangsaan Bandar.
SITI NAQIAH BINTI LAJIM 33 PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK 9. Sejarah Sekolah Kebangsaan Bandar.
 • 9. Sejarah Sekolah Kebangsaan Bandar.

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

34

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

Sekolah Kebangsaan Bandar merupakan sebuah sekolah yang mempunyai gred B, berdasarkan kualiti sekolah dan jumlah muridnya. Sekolah ini terletak berhampiran dengan kawasan perumahan dan agak terpencil kerana kawasan sekolah ini berada dalam kawasan perumahan. Sekolah ini telah lama dibangunkan dan telah dinaik taraf dari masa ke semasa. Sekolah Kebangsaan Bandar ini dahulunya digelar Sekolah Rendah Kebangsaan Bandar Limbang. Di belakang sekolah ini merupakan hutan pada dahulunya dan sekarang terdapat banyak pembinaan yang pesat membangun. Salah satu projek yang dapat dikenalpasti adalah projek pembangunan bandar baru Limbang yang berpusat tidak jauh dari sekolah ini.

Pada masa akan datang tidak mustahil sekolah ini akan turut membangun kerana pembinaan bandar baru yang kian pesat dijalankan berhampiran kawasan persekolahan. Peneraju Sekolah Kebangsaan Bandar merupakan seorang pemimpin yang berkaliber dan tegas dalam menjalankan tugas. Sekolah ini mempunyai satu bangunan induk yang menempatkan blok pentadbiran dan kelas dan satu bangunan prasekolah.

SITI NAQIAH BINTI LAJIM 34 PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK Sekolah Kebangsaan Bandar merupakan sebuah
SITI NAQIAH BINTI LAJIM 34 PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK Sekolah Kebangsaan Bandar merupakan sebuah

Bangunan blok pentadbiran dan kelas serta bagunan prasekolah Sekolah Kebangsaan Bandar

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

35

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

10. Peranan sekolah dalam merealisasikan Falsafah Pendidikan Kebangsaan.

 • 10.1 Pihak Pengurusan, Guru dan Organisasi Sekolah.

Carta Organisasi

Amalan Falsafah Pendidikan Kebangsaan banyak diaplikasikan di Sekolah Kebangsaan Bandar. Hal ini adalah kerana berdasarkan pemerhatian, didapati sekolah ini mempunyai sebuah carta organisasi induk yang tersusun dan sistematik. Carta Organisasi ini terletak di dalam bilik pejabat di dalam bilik guru besar. Ini menunjukkan bahawa sistem pentadbiran di sekolah ini adalah baik kerana dengan adanya jawatan-jawatan yang sentiasa menjalankan tugas, dan membantu pentadbiran Guru besar maka pengurusan sekolah sentiasa berjalan lancar .Dengan adanya Carta Organisasi ini juga semua guru dan kakitangan maklum akan tugas mereka dan tiada guru akan terlalai daripada melaksanakan tugasan. Hal ini dapat dibuktikan dengan kewujudan Carta Organisasi Sekolah Kebangsaan Bandar di bawah ini.

SITI NAQIAH BINTI LAJIM 35 PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK 10. Peranan sekolah dalam merealisasikan

Carta Organisasi Sekolah Kebangsaan Bandar Limbang.

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

36

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

semua guru dan kakitangan sekolah bekerja dalam suatu kumpulan yang amat teguh dan saling mempercayai antara suatu sama lain. Ini kerana berdasarkan carta tadi, didapati bahawa jawatan Guru Kanan Ko-kurikulum kosong , hal Ini disebabkan guru yang menjawat jawatan guru kanan ko-kurikulum baru sahaja berpindah. Oleh sebab itu, jawatan ini telah kosong. Akan tetapi nilai Falsafah Pendidikan Kebangsaan telah diterapkan di sini, di mana usaha yang berterusan ke arah mendidik anak didik. Ini dibuktikan dengan adanya guru yang menggantikan tugasan guru yang berpindah walaupun jawatan itu belum ditetapkan siapa penjawatnya. Guru pemangku jawatan sementara ini adalah Ustaz Razali. Sikap kerjasama dan saling membantu dalam kalangan guru-guru dan staf ini merupakan salah satu contoh penerapan nilai FPK iaitu usaha yang berterusan.dengan adanya guru seperti Ustaz Razali yang sanggup memikul tanggungjawab demi menjadikan murid muridnya seorang individu yang maju dan seimbang dari segala aspek. Ini juga membuktikan ko-kurikulum di sekolah ini amat diambil berat oleh pihak sekolah.

10.1.1 Peranan Guru Besar

Berdasarkan carta tadi, kita dapat melihat bahawa guru besar merupakan pemimpin dalam pentadbiran ini. Guru Besar sekolah berfungsi sebagai ketua pejabat yang mempunyai tugas dan tanggungjawab di dalam beberapa aspek penting di dalam sekolah. Antaranya adalah pentadbiran sekolah, kewangan sekolah, kurikulum dan kokurikulum, Bagi bidang pentadbiran sekolah, Guru Besar bertanggungjawab dalam mentadbir dan mengurus sekolah dalam semua hal. Antaranya adalah:

1) merancang program perkembangan staf serta pembangunan fizikal

sekolah. 2) mengagih serta menyelia tugas-tugas guru dan kakitangan. 3) menyelia tatacara pentadbiran, tatasusila serta semua aspek

pengurusan. 4) Pengerusi Lembaga Tatatertib Sekolah

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

37

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

5) Penaung Badan Disiplin Sekolah. 6) Penasihat Persatuan Ibubapa-Guru 7) Setiausaha Jemaah Pengurusan Sekolah 8) Melaksana Dasar Pendidikan Negara serta segala arahan dan

peraturan yang dikeluarkan dari masa ke semasa.

9) Mengeluarkan

arahan

dan

peraturan

untuk

guru

dan kakitangan

sokongan bagi melaksanakan tiap-tiap jenis tugas sama ada dalam

bidang kurikulum, kokurikulum atau tatatertib. 10)Mengawal pelaksanaan kurikulum dan kegiatan ko-kurikulum. 11)Ketua Penilai Perancang dan hasil usaha guru, kakitangan serta murid. 12)Ketua pembimbing kepada semua guru dan kakitanga sekolah. 13)Ketua protokol bagi sebarang upacara sekolah. 14)Pegawai perhubungan di antara sekolah dengan luar sekolah. 15)Pengerusi Jawatankuasa Perancangan dan Pembangunan Sekolah. 16)Pengerusi Mesyuarat penuh guru dan kakitangan sokongan sekolah. 17)Mengesahkan kesahihan dokumen-dokumen. 18)Bertanggungjawab terhadap keselamatan murid, staf dan harta benda

sekolah. 19)Bertugas di Pejabat Sekolah semasa Cuti Penggal Persekolahan 20)Mentadbir semua hal kewangan sekolah.

10.1.2 Peranan Guru Penolong Kanan Pentadbiran.

Guru Penolong kanan Pentadbiran bertanggungjawab kepada Guru Besar untuk mencapai matlamat Dasar Pendidikan Kebangsaan. Dengan itu, Penolong Kanan Pentadbiran bertanggungjawab bagi melicinkan pentadbiran, mempertingkatkan prestasi pengajaran guru serta pembelajaran murid dan menyediakan khidmat bantu secukupnya supaya matlamat Dasar Pendidikan Kebangsaan dapat dicapai.

Bidang Tugas

 • 1. Menjalankan tugas Guru Besar semasa ketiadaannya.

 • 2. Mengajar sebilangan waktu mengikut arahan Guru Besar.

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

38

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

3.

Bertanggungjawab kepada Guru Besar dalam hal kurikulum,

pentadbiran/pengurusan guru serta kakitangan.

 

4.

Membantu Guru Besar dalam semua aspek perancangan dan

pengurusan.

5.

Membantu

Guru

Besar

menyelia

dan

menilai

pengajaran

dan

pembelajaran di sekolah

 
 

Kurikulum

 

1.

Menentukan pelaksanaan pengajian.

 

2.

Menentukan Rancangan Pengajaran Harian,minggu, penggal dan lain-

lain.

3.

Memastikan perjalanan panitia-panitia mata pelajaran dengan berkesan.

4.

Membantu dalam pengurusan, penyediaan alat teknologi Pendidikan dan

PSS.

5.

Menentukan

penggunaan

dan

penyenggaraan

bahan-bahan sumber

pendidikan.

6.

Membantu serta membimbing dalam latihan guru-guru pelatih dan guru-

guru yang baru mengajar dalam menjalankan tugas mereka.

 

7.

Menentukan program RTVP diikuti dengan sebaik-baiknya.

8.

Membantu dalam merancang dan menyelaras hal-hal berkaitan dengan

kurikulum serta mencadang tindakan susulannya.

 

9.

Membantu dalam merancang dan menyelaras hal-hal berkaitan dengan

ujian/peperiksaan/penilaian dan masa mencadang tidakan susulannya.

 

10.Menyelaras

pengurusan

dan

perjalanan

kegiatan

bimbingan

dan

 

pemulihan.

11. Menyelaras

segala

jenis

program

kurikulum

anjuran

PPG/PPD/JPNS/KPM. 12.Membantu dalam penentu bahan PSS dan lain-lain bacaan. 13.Menyusun Jadual Waktu dan Guru serta Jadual Waktu Gantian.

 
 

Pentadbiran

1.

Membantu menentukan beban tugas guru dan kakitangan.

2.

Membantu menyelaras hal peperiksaan/kursus/latihan untuk staf sekolah.

3.

Membantu menyenggara dan menyelaras kutipan

data/maklumat/perangkaan.

 

4.

Membentuk, menyelaras dan melaksanakan program/takwim sekolah.

 

5.

Membantu menyelia kerja-kerja kakitangan guru dan bukan guru.

6.

Membantu menyedia anggaran belanjawan tahunan sekolah.

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

39

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

7.

Menyelaras penyeliaan penyata kewangan untuk urusan audit tahunan.

8.

Menyelaras semua jenis pungutan yuran sekolah.

 

9.

Menjadi ahli Lembaga Tatatertib sekolah.

10.Mengurus

hal

bangunan/kawasan/kemudahan

fizikal

dan keceriaan

 

sekolah.

11. Membantu

merancang

dan

menyelia

program keindahan/kebersihan

sekolah. 12.Merancang langkah-langkah kawalan dan keselamatan bersama Guru

Besar. 13.Merancang dan

melaksanakan latihan mencegah kebakaran/kegiatan

 

seumpamanya.

 
 

Tugas-Tugas Lain

 

1.

Menganggotai Jawatankuasa-Jawatankuasa yang diluluskan oleh Guru

Besar.

2.

Melaksanakan arahan/tugasan lain yang diberikan oleh Guru Besar.

10.1.3 Peranan Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid (HEM)

 

Guru Penolong Kanan (HEM) bertanggungjawab kepada Guru Besar untuk mencapai Dasar Pendidikan Kebangsaan, Penolong Kanan (HEM) bertanggungjawab mempertingkatkan disiplin, kebajikan murid dan penerapan nilai-nilai murni.

 

Bidang Tugas

 

1.

Menjalankan tugas-tugas Guru Besar semasa ketiadaan GB dan PK(P)

2.

Mengajar sebilangan waktu mengikut arahan Guru Besar.

 

3.

Bertanggungjawab kepada Guru Besar dalam pengurusan dan

pentadbiran HEM

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

40

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

 • 4. Membantu GB menyelia dan menilai aktiviti HEM

 • 5. Membantu GB dalam semua aspek perancangan dan pengurusan sekolah.

Disiplin

 • 1. Menentukan penerapan amalan-amalan dan nilai-nilai murni.

 • 2. Memastikan undang-undang dan peraturan sekolah dikuatkuasakan.

 • 3. Mengambil tindakan yang sesuai terhadap kes-kes murid melanggar peraturan tatatertib dan salahlaku.

 • 4. Menyelaras dan menyediakan rekod disiplin dan laporan murid.

 • 5. Guru penasihat Lembaga Pengawas Sekolah.

Kesihatan Dan Kebajikan

 • 1. Mengurus kemudahan rawatan murid

 • 2. Memastikan program-program kesihatan murid dijalankan dengansempurna.

 • 3. Menyelaras segala aktiviti kesihatan dan kebersihan murid.

 • 4. Melaksanakan tugas-tugas berkaitan dengan RMT, PSS, SBT, KWAPM serta rancangan bantuan/kebajikan murid.

 • 5. Memastikan langkah-langkah keselamatan murid semasa berada di sekolah sentiasa dilaksanakan.

Skim Bantuan Buku Teks

 • 1. Menyelaras hal-hal pengeluaran, pengambilan, pengagihan dan hapuskira.

 • 2. Mengurus kutipan data, mengawal stok dan bilik buku bantuan.

 • 3. Menyediakan anggaran belanjawan mengurus SBT.

Pentadbiran

 • 1. Mengurus dan mengemaskini rekod pendaftaran murid.

 • 2. Menyemak buku kedatangan harian murid sidang pagi.

 • 3. Mengurus kemasukan dan penempatan murid.

 • 4. Mengurus pertukaran murid

 • 5. Mengurus surat akuan, sijil, surat pengesahan dan sijil berhenti sekolah.

 • 6. Menyemak buku/kad kemajuan murid dan jadual markah.

 • 7. Membantu menyediakan anggaran belanjawan sekolah.

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

41

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

Tugas-Tugas Lain

 • 1. Menganggotai Jawatankuasa-Jawatankuasa yang diluluskan oleh Guru Besar.

 • 2. Melaksanakan arahan/tugasan lain yang diberikan oleh Guru Besar.

10.1.4 Peranan Guru Penolong Kanan Kokurikulum

Guru Penolong Kanan (KK) bertanggungjawab kepada Guru Besar untuk mencapai matlamat Dasar Pendidikan Kebangsaan. Penolong kanan (KK) bertanggungjawab meningkatkan penglibatan dan penyertaan murid dalam semua aktiviti ko-kurikulum.

Bidang Tugas

 • 1. Menjalankan tugas-tugas Guru Besar semasa ketiadaan GB, PK(P) dan PK(HEM).

 • 2. Mengajar sebilangan waktu mengikut arahan Guru Besar.

 • 3. Bertanggungjawab kepada Guru Besar dalam semua aspek pengurusan ko-kurikulum.

 • 4. Menyelia dan menilai aktiviti-aktiviti ko-kurikulum sekolah.

 • 5. Membantu Guru Besar dalam semua aspek perancangan dan pengurusan sekolah.

Sukan Dan Permainan

 • 1. Merancang takwim kegiatan sukan dan permainan.

 • 2. Mengurus pemilihan peserta untuk pertandingan.

 • 3. Menyelia kegiatan sukan dan permainan

 • 4. Menyelaras aktiviti pertandingan sukan dan permainan dalam/luar sekolah

Pakaian Seragam

 • 1. Merancang kegiatan Pakaian Seragam

 • 2. Mengurus pemilihan peserta untuk kegiatan Pakaian Seragam.

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

42

 • 3. Menyelia kegiatan Pakaian Seragam

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

 • 4. Menyelaras aktiviti Pakaian Seragam dalam/luar sekolah.

Persatuan Dan Kelab

 • 1. Merancang kegiatan Persatuan dan Kelab.

 • 2. Mengurus pemilihan peserta untuk kegiatan Persatuan dan Kelab

 • 3. Menyelia kegiatan Persatuan dan Kelab.

 • 4. Menyelaras aktiviti Persatuan dan Kelab dalam/luar sekolah.

Pentadbiran

 • 1. Menyusun dan menyelaras kegiatan ko-kurikulum

 • 2. Menyediakan anggaran belanjawan pengurusan ko-kurikulum

 • 3. Menentukan langkah keselamatan di dalam kegiatan kokurikulum telah diambil berat.

 • 4. Membantu dalam segala jenis penerbitan sekolah dalam hal ko-kurikulum.

 • 5. Bertanggungjawab mengenai lawatan-lawatan anjuran pihak sekolah.

 • 6. Menyelaras hari-hari perayaan dan upacara sekolah

 • 7. Menyelaras pembahagian murid dalam Sukan/Pakaian Seragam/ Persatuan/ Kelab dan sebagainya

 • 8. Menentukan penglibatan semua murid dalam kokurikulum dan meningkatkan pencapaian.

 • 9. Menguruskan alatan dan kemudahan untuk kegiatan kokurikulum

10.Memastikan rekod dan data kokurikulum disenggarakan. 11. Mengurus kursus/latihan untuk guru/murid dalam bidang berhubung

kokurikulum. 12.Mengenalpasti guru dan murid yang berpotensi dalam kokurikulum dan

mengadakan latihan tersusun untuk mereka.

Tugas-Tugas Lain

 • 1. Menganggotai Jawatankuasa-Jawatankuasa yang diluluskan oleh Guru Besar.

 • 2. Melaksanakan arahan/tugasan lain yang diberikan oleh Guru Besar.

10.1.5 Peranan Guru Darjah

Guru darjah bertanggungjawab kepada bilik darjah dan seluruh murid yang ada di dalamnya. Dengan itu, guru darjah bertanggungjawab melicinkan pentadbiran

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

43

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

bilik darjahnya, mempertingkatkan pengajaran dan pembelajaran serta prestasi pencapaian murid-murid, mewujudkan suasana pembelajaran yang selesa dan meletakkan tahap disiplin dan kebersihan bilik dan murid ke peringkat yang boleh dibanggakan supaya matlamat Dasar Pendidikan Kebangsaan tercapai.

Bidang Tugas

 • 1. Menjalankan tugas-tugas tertentu atas sifat guru darjah.

 • 2. Mengajar sebilangan waktu matapelajaran mengikut arahan Guru Besar.

 • 3. Bertanggungjawab kepada murid-murid dan darjahnya dalam hal-hal berkaitan kurikulum, kokurikulum, pentadbiran dan pengurusan bilik darjah.

 • 4. Membantu Guru Besar dalam semua aspek perancangan dan pengurusan darjah/sekolah.

Senarai Tugas

 • 1. Melantik Ketua Darjah, Penolong Ketua Darjah dan lain-lain yang difikirkan sesuai dan dapat membantu melicinkan perjalanan/fungsi bilik darjah.

 • 2. Menyediakan Jadual Waktu Darjah untuk ditampal dan dipamerkan.

 • 3. Menyediakan tugas harian murid untuk ditampal dan dipamerkan.

 • 4. Menyediakan tugas-tugas Ketua Darjah, Penolong Ketua Darjah dan tugas harian murid dan dipamerkan.

 • 5. Menentukan setiap murid yang dipertanggungjawabkan dalam susunan jadual tugas harian melaksanakan tugas masing-masing dengan baik dan sempurna.

 • 6. Melengkapkan segala maklumat di dalam buku Jadual Kedatangan Murid.

 • 7. Menandakan kedatangan murid dan menyerahkan ke Pejabat jam 8.30 pagi setiap hari.

 • 8. Jadual kedatangan ini mestilah dianalisa tiap-tiap akhir bulan.

 • 9. Membuat segala pungutan yuran dan menyerahkannya mengikut arahan

Guru Besar. 10.Melengkapkan segala data/maklumat mengenai darjahnya sebagaimana yang dikehendaki oleh pentadbiran sekolah dari masa ke masa.

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

44

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

11. Menyediakan keputusan ujian bulanan/penggal dalam buku Laporan

Murid/PKBS setiap kali sebaik sahaja ujian selesai dijalankan. 12.Mengemaskini Buku Persediaan mengajar dan diserahkan untuk disahkan

oleh Guru besar/G.Kanan sebelum hari pertama tiap minggu. 13.Mengemas Kad Senarai semua mata pelajaran yang diajar. 14.Mengisi butiran yang dalam kad 001R(77) dan Borang KP/KK/RKS/3

untuk setiap orang murid serta keputusan selepas ujian akhir tahun. 15.Bertanggungjawab kepada darjahnya dari segi:

15.1Disiplin murid 15.2Pakaian seharian 15.3Kebersihan dan kekemasan murid/kelas 15.4Mengadakan sudut-sudut khas 15.5Menyediakan perpustakaan kelas jika perlu. 16.Menjalankan tugas-tugas yang diarahkan oleh Guru Besar/Penolong

Kanan dari masa ke masa

10.1.6 Peranan Guru Pelajaran

Guru Pelajaran bertanggungjawab kepada matapelajaran yang diajarnya dan seperti Guru Darjah kepada murid dan bilik darjah semasa beliau berada dalam sesuatu darjah.

Bidang Tugas

1. Menjalankan berkenaan.

tugas-tugas

Guru

Darjah

semasa

berada

di

darjah

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

45

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

 • 2. Mengajar sebilangan waktu/matapelajaran mengikut arahan Guru Besar.

 • 3. Bertanggungjawab sama kepada pentadbiran dan pengurusan bilik darjah.

 • 4. Guru Besar dalam pengurusan darjah/matapelajaran

Membantu

berkenaan.

Senarai Tugas

 • 1. Menentukan bilik darjah berada dalam keadaan bersih,tersusun rapi dan mewujudkan suasana pembelajaran yang sesuai.

 • 2. Mewujudkan sudut mata pelajaran khas di bilik darjah.

 • 3. Kawalan bilik darjah yang berkesan

 • 4. Mempelbagaikan kaedah pengajaran mengikut kesesuaiannya.

 • 5. Mengemaskinikan senarai semak pelajarannya.

 • 6. Menjalankan ujian seperti dijadualkan.

 • 7. Menyerahkan keputusan ujian kepada Guru Darjah secepat mungkin.

 • 8. Melengkapkan segala data/maklumat mata pelajaran bila dikehendaki.

 • 9. Mengemaskinikan Buku Persediaan Mengajar.

10.Menjalankan tugas-tugas yang diarahkan oleh GB/PK dari masa ke

semasa.

10.1.7 Senarai Tugas-Tugas Khas

Guru Pemulihan Khas

 • 1. Menubuhkan kelas pemulihan khas

 • 2. Menerima murid-murid yang lemah dan perlu diberi imbuhan

 • 3. Bertugas untuk kelas ini sahaja sepanjang masa persekolahan

 • 4. Menjalankan aktiviti bagi mencapai matlamat kelas ini ditubuhkan.

 • 5. Mengetahui latar belakang serta maklumat peribadi semua muridnya.

 • 6. Menyimpan data/rekod tiap orang muridnya

 • 7. Mengadakan ujian-ujian diagnostik dan berikhtiar mengatasinya.

 • 8. Mengadakan Jadual Waktu kelas Khas untuk kelas-kelasnya.

 • 9. Mendapat kerjasama dari semua guru.

10.Menjalankan lain-lain tugas yang diarahkan oleh GB/PK

Guru Perpustakaan

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

46

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

 • 1. Mengadakan satu badan pengawas perpustakaan (guru/murid).

 • 2. Mengatur jadual penggunaan perpustakaan

 • 3. Menjalankan penyelidikan bagi meningkatkan penggunaan perpustakaan.

 • 4. Membuat penilaian dan cadangan berhubung pembelian buku dan lain- lain bahan bacaan.

 • 5. Menghubungi mana-mana pihak/badan/yayasan untuk mendapatkan

derma.

 • 6. Peraturan

Menyediakan

Perpustakaan

Sekolah dan memastikan

pelaksanaannya.

 • 7. Mengadakan pameran dan lain-lain kegiatan berhubung dengannya.

 • 8. Bertanggungjawab di atas kebersihan dan keselamatan perpustakaan.

 • 9. Mewakili sekolah dalam sebarang kegiatan berhubung dengan perpustakaan.

10.Menjalankan

lain-lain

Penolong Kanan.

tugas

yang

10.1.8 Pengerusi Panitia.

diarahkan oleh Guru Besar dan

 • 1. Menyelaras kerja-kerja akademik guru matapelajaran/darjah berkenaan.

 • 2. Menerangkan cara-cara mengisi Buku Rekod Pengajaran kepada guru-guru dan guru baru.

 • 3. Mengambil tahu hal perubahan-perubahan dalam sukatan pelajaran

 • 4. Menyenaraikan buku-buku teks yang hendak digunakan

 • 5. Menyenaraikan buku-buku (desk copies) untuk kegunaan guru/rujukan.

 • 6. Merekodkan pembelian buku-buku dan alat-alat dalam buku stok.

 • 7. Menyenaraikan buku-buku yang hendak dibeli untuk perpustakaan/hadiah Hari Ucapan/Mesyuarat Agung.

 • 8. Memanggil mesyuarat panitia sekurang-kurangnya dua bulan sekali.

 • 9. Mencatatkan segala keputusan mesyuarat dalam buku khas dan membuat

tindakan susulan terhadap apa-apa keputusan yang telah dipersetujui. 10.Menyelaras soalan bagi matapelajaran masing-masing.

Berdasarkan senarai tugas tadi, dapat kita lihat di sini bahawa setiap guru memainkan peranan dalam meralisasikan Falsafah Pendidikan Kebangsaan, Ini kerana dengan adanya senarai tugas yang teratur akan dapat melicinkan lagi pentadbiran ke arah merealisasikan Falsafah Pendidikan Kebangsaan. Dengan adanya Guru Besar yang sentiasa memantau setiap tugas setiap guru –guru di bawahnya secara berterusan agar sentiasa berlandaskan Falsafah Pendidikan Kebangsaan dan akan dapat mncapai matlamatnya.

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

47

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

Selain itu, Jika diperhatikan dalam setiap tugasan Guru tadi, semuanya bermatlamat untuk mencapai Dasar Falsafah Kebangsaan, ini menunjukkan nilai Falsafah Pendidikan Kebangsaan itu sendiri telah banyak diterapkan di dalam pengurusan pihak sekolah. Selain itu, banyak jawatankuasa guru yang telah ditubuhkan antaranya adalah Peranan Guru Penolong Kanan Pentadbiran yang betanggungjawab dalam memastikan segala perjalanan program aktiviti kurikulum sepanjang tahun berjalan lancar dan mencapai objektifnya. Ini adalah bertujuan untuk melahirkan murid yang seimbang dan harmonis daripada segi intelek, rohani, emosi dan jasmani dan sosial. Contohnya dalam penyelarasan program jenis kurikulum di sekolah agar murid dapat memperkembangkan potensi individu dan dapt menjadi rakyat Malaysia yang berilmu pengetahuan.

Di samping itu, Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid juga memainkan peranan yang penting dalam melahirkan murid yang berakhlak mulia, bertanggungjawab dan dapat memberi sumbangan terhadap keharmonian dan kemakmuran masyarakat dan negara kerana Guru Penolong Kanan Hal Ehwal murid berperanan dalam membentuk penerapan amalan nilai-nilai murni pelajar dan memastikan undang-undang dan peraturan sekolah sentiasa dikuatkuasakan Beliau juga berperanan dalam melahirkan murid-murid yang sihat dari segi jasmani dan emosi kerana banyaknya bantuan yang sentiasa dirancang dan dilaksanakan oleh beliau.

Guru Penolong Kanan Kokurikulum pula memainkan peranan penting dalam mencukupkan aset dalam penyediaan individu yang seimbang dari segala aspek dengan menjalankan tugas sebagai Guru Kokurikulum. Aktiviti- aktiviti seperti Sukan dan permainan, Pakaian seragam dan persatuan dan kelab dapat membentuk pelajar yang sihat dari segi intelek malah, akan dapat membentuk individu yang seimbang selaras dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan. Pembelajaran murid di sekolah juga akan dijalankan secara menyeluruh dan bersepadu dengan adanya aktiviti kurikulum dan kokurikulum yang seimbang.

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

48

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

Di Sekolah Kebangsaan bandar Ketua Panitia memainkan peranan yang penting dalam memantau prestasi murid bagi setiap matapelajaran. Ketua panitia juga berperanan dalam mengetahui isu-isu semasa dan perubahan dalam matapelajarannya. Guru darjah pula berperanan dalam memantau prestasi muridnya di samping mengajar muridnya dalam sesuatu mata pelajaran. Pembelajaran yang diajarkan oleh Guru Darjah ini adalah secara menyeluruh dan bersepadu kerana beliau bukan sahaja mengajar tentang mata pelajarannya, tetapi juga turut menerapkan unsur kebersihan , undang- undang, nilai-nilai murni dan sentiasa prihatin terhadap anak muridnya.

10.2 Prasarana

Penerapan Falsafah Pendidikan Kebangsaan juga boleh dilihat melalui prasarana yang terdapat di dalam Sekolah Kebangsaan Bandar ini. Jadual di bawah merupakan senarai semak Prasarana yang terdapat dalam Sekolah Kebangsaan Bandar.

BIL

 

PERKARA

ADA /

CATATAN

 

TIADA

2

2.1Kemudahan Sekolah:

Ada

 

Sudut pembelajaran

Dewan

Ada

Kantin

Tandas

Tiada

Padang

Padang permainan

Pusat sumber

Ada

Makmal sains

Makmal komputer

Ada

Kemudahan-kemudahan

lain

Ada

 

Ada

Sudah menjadi stor simpanan

48

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

49

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

   

Ada

barangan eksperimen kerana

Tiada

tiada tempat untuk menjalankan eksperimen dengan selamat.

Ada

Ada

Bilik Akses dan rumah Agama

2.2Mural sekolah

Ada

2.3Kata-kata hikmah

Ada

2.4Nilai-nilai murni Amalan dalam kalangan

   

murid

Ada

2.5Rukun Negara

Ada

2.6Falsafah Pendidikan

Ada

 

Kebangsaan

2.7Bilik darjah

Ada

 

Ruang pembelajaran Paparan Jadual waktu

Ada

Jadual tugasan Peraturan

Ada

Ada

Ada

Ada

2.8Keselamatan

Ada

 

Pengawal keselamatan

Prosedur keluar masuk

Ada

Infrastruktur

49

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

50

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

 

bangunan,elektrik, alat

Ada

 

pemadam api.

Ada

Selain daripada peranan pihak pengurusan, guru dan organisasi sekolah, Prasarana yang terdapat dalam kawasan sekolah juga membantu dalam merealisasikan hasrat kerajaan dalam mencapai matlamat Falsafah Pendidikan Kebangsaan. Menurut kamus dewan, Prasarana merupakan keseluruhan kemudahan dan perkhidmatan asas seperti kemudahan pengangkutan dan perhubungan, bekalan kuasa elektrik, dan lain-lain yang perlu bagi pembangunan .

Jika diteliti jadual tadi, kita boleh membuat kesimpulan bahawa prasaran yang terdapat di Sekolah Kebangsaan Bandar ini hampir lengkap. Kemudahan- kemudahan yang terdapat dalam kawasan Sekolah Kebangsaan Bandar ini juga banyak menerapkan beberapa unsur Falsafah Pendidikan Kebangsaan salah satunya ialah usaha yang berterusan ke arah memperkembangkan lagi potensi individu. Sebagai contoh, kemudahan sudut pembelajaran yang terdapat pada setiap kelas membantu murid dalam pembelajaran. Sesi pembelajaran ini bukan sahaja dibuat semasa proses pengajaran di dalam kelas tetapi murid akan dapat mengulangkaji pelajaran semasa ketiadaan guru di dalam darjah dengan adanya bantuan sudut pembelajaran yang telah diisi dengan pelbagai info yang berkaitan dengan matapelajaran tertentu.

Selain itu dengan adanya kemudahan ICT yang terdapat di dalam makmal komputer akan membantu pelajar menambah ilmu pengetahuan dengan pengetahuan ICT yang diajarkan di dalam makmal komputer ini oleh guru-guru. Setiap pelajar dibenarkan menggunakan kemudahan komputer yang terdapat dalam makmal komputer dengan bimbingan daripada guru. Dari sini,

50

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

51

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

murid akan dapat meneroka sendiri kemajuan teknologi yang sedang pesat membangun. Selain makmal komputer, Sekolah ini juga mempunyai kemudahan bilik akses.Bilik akses ini dilengkapi dengan 10 buah komputer yang membolehkan kita melayari internet. Dengan adanya kemudahan internet di sekolah ini, pengetahuan murid akan dapat diperluaskan.

Terdapat juga beberapa kemudahan yang tidak dapat disediakan di dalam sekolah ini kerana beberapa faktor . Antaranya adalah makmal sains yang kini menjadi stor sains. Dahulunya stor ini merupakan makmal, akan tetapi apabila diteliti sistem pengudaraannya bilik makmal ini adalah tidak selamat untuk menjalani aktiviti eksperimen, terutamanya eksperimen yang melibatkan gas. Maka makmal ini telah dijadikan stor. Akan tetapi pembelajaran sains tidak terhenti di situ sahaja bahkan pembelajaran sains tetap diteruskan dengan adanya guru-guru yang kreatif dan inovatif di sekolah itu. Dengan adanya kemahiran ICT dan sains ini, murid akan dapat membantu dalam dalam mempertingkatkan kemajuan negara.

Di Sekolah Bandar ini terdapat beberapa kemudahan yang unik dan berbeza dari kebanyakan sekolah yang lain. Contohnya bagunan belakang yang dipanggil rumah agama. Rumah ini merupakan sebuah bangunan yang berfungsi dalam proses pengajaran agama islam di sekolah. Manakala pelajar yang bukan muslim akan belajar matapelajaran moral di kelas masing-masing. Dengan adanya kedua-dua matapelajaran ini, murid akan menjadi lebih bersopan dan bertanggungjawab kepada diri, masyarakat, agama dan negara.

Penerapan nilai moral ini juga dapat dilihat melalui kata-kata hikmah dan mural yang terdapat pada dinding-dinding sekolah. Bukan sahaja murid, bahkan guru juga akan dapat menerapkan sikap positif dalam diri dengan adanya beberapa kata hikmah tadi. Antara kata-kata Hikmah yang terdapat di Sekolah Kebangsaan Bandar adalah “Kita mungkin kecewa jika kita gagal, Sebenarnya lebih malang jika kita langsung tidak mencuba”. Kata-kata ini menerapkan nilai

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

52

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

tidak mudah putus asa dalam setiap individu. Ini dapat dilihat daripada kegigihan setiap guru dalam menjalankan kelas pemulihan bagi membantu murid yang lemah dalam matapelajaran tertentu.

Rukun negara dan Falsafah juga turut terpampang pada dinding blok pentadbiran. Selain daripada untuk menceriakan kawasan sekolah, Ini adalah bertujuan bagi mengingatkan warga sekolah akan visi dan misi yang harus dicapai oleh setiap murid dan guru serta kakitangan sekolah dalam merealisasikan Falsafah Pendidikan Kebangsaan dan penerapan nilai murni dalam kelima-lima Prinsip Rukun Negara.

Di samping itu,terdapat juga beberapa aspek keselamatan yang diterapkan di dalam sekolah ini. Antaranya keselamatan lalulintas di mana terdapatnya lorong khas bagi pejalan kaki dan kemudahan pengawal keselamatan yang sentiasa memantau aktiviti keluar masuk sekolah. Kesemua prasarana ini bertujuan bagi mengamalkan budaya ilmu, menjamin keselamatan murid-murid dan berperanan dalam mencapai matlamat kerajaan.

10.3 Pelaksanaan Kurikulum Dan Kokurikulum.

Setiap sekolah mempunyai aktiviti kurikulum dan kokurikulm tersendiri. Dua aspek ini penting dalam melahirkan pelajar yang bukan sahaja hebat dalam mata pelajaran bahkan juga dalam bidang sukan. Kurikulum dan kokurikulum yang dijalankan secara berkesan di sekolah akan membantu dalam melahirkan individu yang seimbang dan harmonis dari segi jasmani, emosi, rohani,intelek dan sosial. Seperti sekolah sekolah lain, Sekolah Kebangsaan juga turut melaksanakan kurikulum dan kokurikulum pelaksanaan kedua-dua elemen ini

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

53

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

adalah berdasarkan kurikulum sekolah yang bertunjangkan Falsafah Pendidikan Kebangsaan.

Pelaksanaan kurikulum dijalankan dengan lancar dan teratur di sekolah ini di bawah Guru Penolong Kanan Pentadbiran Cikgu Rosidah Binti Lamit.Antara contoh pelaksanaan kurikulum adalah proses pengajaran dan pembelajaran yang diadakan lima hari seminggu. Daripada pemerhatian didapati semua guru menjalankan tugasan masing masing dalam membantu membangunkan murid- murid dalam aspek kurikulum. Ini terbukti dengan tertubuhnya Ketua Panitia bagi setiap matapelajaran yang diajar di sekolah ini yang sentiasa memantau dan mengikuti perubahan kurikulum agar murid-murid sentiasa mendapat pengetahuan yang terkini. Ketua Panitia juga sentiasa memantau matapelajaran yang diselia oleh mereka dan mengatasi masalah kemerosotan murid dalam matapelajaran tertentu.

Selain itu, peperiksaan bulanan, semester juga berjalan mengikut jadual dan prestasi murid-murid dalam setiap ujian yang diambil akan direkodkan. Berdasarkan data prestasi murid berdasarkan ujian juga menunjukkan peningkatan. Ini kerana dengan adanya beberapa program bantuan seperti program Skim Bantuan Tusyen dan kelas pemulihan yang giat dijalankan disekolah. Prestasi murid yang mengikuti program ini turut dicatatkan dari masa ke semasa.

Bagi aktiviti kokurikulum di sekolah juga berjalan dengan lancar dan teratur. Aktiviti kokurikulum sekolah ini dibawah kelolaan Ustaz Razali yang menjadi penjawat jawatan ini untuk sementara waktu dan guru-guru lain sebagai pembantu. Semua guru termasuk guru besar mempunyai peranan dalam setiap kegiatan kokurikulum di sekolah ini. Aktiviti kokurikulum di sekolah ini adalah terhad kepada kemahiran yang ada pada guru-guru di sekolah. Antara aktiviti kokurikulum yang dijalankan di sekolah adalah Persatuan Unit Berunifom yang merangkumi persatuan pengakap, persatuan bulan sabit merah dan kadet

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

54

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

remaja sekolah. Pengamalan persatuan unit berunifom sekolah ini adalah baik dalam penerapan unsur Falsafah Pendidikan Negara dalam melahirkan rakyat Malaysia yang bertanggungjawab dan berupaya mencapai kesejahteraan diri serta memberi sumbangan terhadap keharmonian dan kemakmuran masyarakat dan negara.

Selain itu, aktiviti yang terdapat dalam kegiatan kokurikulum di sekolah ini adalah kegiatan sukan dan permainan. Kegiatan kokurikulum sukan dan permainan ini dipilih berdasarkan kepakaran guru dan kemudahan yang terdapat di dalam sekolah. Antara Permainan dan sukan yang ditawarkan adalah bola jaring, bola baling, sepak takraw dan bola sepak. Selain menyihatkan badan, aktiviti ini akan memupuk individu ke arah keseimbangan jasmani dan emosi.

Aktiviti kokurikulum sekolah dilengkapi dengan adanya beberpa persatuan dan kelab yang telah ditubuhkan di sekolah. Antaranya adalah Persatuan pusat sumber sekolah, kelab Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Kelab Matematik dan kelab sains. Setiap persatuan dan kelab ini diketuai oleh guru-guru yang pakar dalam matapelajaran tersebut. Aktiviti kokurikulum ini dijalankan seminggu sekali iaitu pada hari Rabu dan dijalankan mengikut giliran.Aktiviti kokurikulum ini akan dapat membantu dalam melahirkan individu yang seimbang dari pelbagai aspek kerana merangkumi semua aspek pembelajaran permainan dan sebagainya.

10.4 Program Dan Aktiviti

Dalam matlamat mencapai misi kerajaan iaitu dalam merealisasikan Falsafah Pendidikan Kebangsaan,pelbagai aktiviti kurikulum dan kokurikulum yang dijalankan di Sekolah Kebangsaan Bandar antaranya adalah aktiviti tahunan yang merangkumi kurikulum dan kokurikulum seperti program motivasi

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

55

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

untuk pelajar tahun enam, program Restu ilmu iaitu perjumpaan ibu bapa dan guru bersama anak sebelum menjelang peperiksaan UPSR program-program panitia seperti bulan bahasa dan sebagainya. Selain aktiviti kurikulum tadi, terdapat juga aktiviti dan program program kokurikulum yang antaranya adalah aktiviti sukan tahunan yang dijalankan pada setiap awal tahun. Program dan aktiviti ini banyak membantu dalam melahirkan individu yang berpengetahuan dan seimbang dari segala aspek.

Selain daripada aktiviti-aktiviti itu, terdapat juga program-program kementerian yang bertujuan membantu pelajar-pelajar yang lemah dan kurang bernasib baik. Antaranya adalah program Skim Bantuan Tusyen bagi pelajar yang ibu bapanya pendapatan kurang daripada RM 585. Selain itu program Kia 2M bagi pelajar tahun satu yang belum pandai membaca dan mengira dan banyak lagi program yang membantu meningkatkan potensi individu bukan sahaja dalam aktiviti kurikulum tetapi juga dari aspek kokurikulum.

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

56

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

11. MAKLUMAT UMUM SEKOLAH

Bil

Perkara

Catatan/Data

1

Nama dan Alamat Sekolah

Sekolah Kebangsaan Bandar Limbang.

Sekolah Kebangsaan Bandar Limbang,

98700 Limbang, Sarawak.

2

No. Telefon sekolah

085- 213242

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

57

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

3

Alamat e-mail/web sekolah

S.Kbandarlbg@yahoo.com

4

Lokasi

Bandar

5

Nama Guru Besar

En. Wahie Bin Nata

6

Nama GPK 1

Cik Rosidah Binti Lamit

7

Nama GPK HEM

Puan Busak Sia

8

Nama GPK Ko-Kurikulum

Tiada (guru penjawat sementara Ustaz Razali)

9

Nama Penyelia Petang

Tiada kelas petang

10

Gred sekolah

B

11

Bilangan guru: 17 orang

Lelaki: 5 orang

Perempuan: 12 orang

12

Kelayakan profesional guru

Siswazah: 6 orang

Bukan siswazah: 11 orang

13

Bilangan kelas

8 kelas termasuk 1 kelas prasekolah dan 1

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

58

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

 

kelas agama.

14

Purata saiz kelas

30 x 20 kaki

15

Jumlah murid:

 

Melayu

Cina

India

Lain-

lain

 

226 orang

lelaki

39

2

-

61

 

perempuan

47

4

-

73

16

Maklumat lain yang menarik perhatian anda mengenai sekolah ini:

 

-

Bilik akses dan rumah agama

 

12.Persekitaran dan iklim Bilik Darjah.

 • 12.1 Pelan Bilik Tahun 2.

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

59

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

Rak buku Meja Murid guru Kia 2M
Rak
buku
Meja Murid guru Kia 2M
Meja murid
Meja murid

Ruang Pembelajaran dan Pengajaran

Papan putih Meja murid
Papan putih
Meja murid

Papan kenyataan

Meja murid
Meja murid

p

59

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

60

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

12.2 Huraikan bagaimanakah bahan dan sumber pengajaran pembelajaran dipamerkan di bilik darjah tersebut digunakan secara berkesan.

Aktiviti pengajaran dan pembelajaran dijalankan dengan berkesan di dalam bilik darjah dengan bantuan bahan dan sumber pengajaran pembelajaran atau alat bantuan mengajar. Contohnya sudut pembelajaran yang dilekatkan dibelakang kelas. Dilekatkan dengan sifir dan juga bahan pengajaran serta info lain. Setiap pagi murid akan bergerak kebelakang dan membaca serta menghafal sifir. Apabila guru kelas masuk, beliau akan bertanyakan setiap murid di kelas tahun 2 dapat menghafal sifir. Begitu juga dengan matapelajaran lain yang turut dilekatkan di sudut bacaan di belakang. Bahan dan sumber pengajaran seperti tadi telah digunakan secara berkesan.

Selain itu, berdekatan dengan meja pelajar Kia 2M terdapat flash kad yang berkaitan dengan ejaan yang dilekahkan di atas meja mereka. Ini bertujuan untuk membantu murid murid yang lemah ini boleh membaca dengan melihat gambar dan suku kata yang dilekatkan tadi. Dalam tempoh beberapa minggu, murid tadi dapat mengenalpasti dan mengeja huruf yang terdapat pada flash kad tadi. Flash kad ini akan diggantikan setiap bulan berdasarkan penguasaan huruf pelajar itu sendiri.

12.3 Catatkan bahan dan sumber pengajaran pembelajaran digunakan oleh murid?

yang mudah

Antara bahan dan sumber pengajaran yang mudah digunakan oleh murid

adalah kad manila yang ditulis sifir dan dilekatkan di belakang kelas.

Murid

hanya perlu melihat dan menghafal sifir tersebut tanpa penggunaan anggota

badan yang

lain. Selain itu,

flash

kad atau kad imbas yang dilekatkan pada

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

61

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

diding berdekatan dengan murid-murid Kia 2M. Kemudahan papan tulis di bilik darjah juga merupakan bahan dan sumber pengajaran yang mudah digunakan oleh murid dalam proses pengajaran dan pembelajaran di mana setiap murid dikehendaki menyelesaikan permasalahan yang ada di papan tulis.

12.4 Adakah murid diberi peluang menggunakan sumber pembelajaran yang berasaskan ICT?

Ya, murid diberi peluang dalam menggunakan sumber pembelajaran yang berasaskan ICT. Ini kerana dalam seminggu mereka akan diwajibkan untuk pergi ke bilik akses beberapa kali bagi mempelajari cara menggunakan komputer dan internet. Selain itu, mereka juga diajar cara- cara mendapatkan maklumat mengenai matapelajaran yang diajar melalui internet.

12.5 Sejauh manakah murid digalakkan melibatkan diri secara aktif dalam setiap aktiviti pembelajaran?

Berdasarkan pemerhatian saya, murid murid sememangnya digalakkan untuk bergiat secara aktif dalam setiap aktiviti pembelajaran. Contohnya dalam matapelajaran matematik yang dikendalikan oleh mentor saya, Cigu Halizah, murid murid diarahkan untuk menyelesaikan masalah matematik di papan hitam dan pembetulan akan dilakukan sejurus sahaja murid itu selesai melakukan penyelesaian kerja. Cikgu Halizah juga memberi galakkan kepada murid lain yang cuba untuk membetulkan kesalahan murid tadi jika terdapat kesilapan. Apabila semua murid tidak dapat menyelesaikan masalah itu, barulah cikgu Halizah membetulkan kesalahan murid tadi.

Selain itu, Cikgu Halizah juga akan sentiasa melibatkan murid-muridnya dalam setiap aktiviti pengajaran dan pembelajaran yang dijalankan dengan bertanyakan soalan dan sering membetulkan kesalahan yang dilakukan oleh murid.

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

62

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

12.6 Kenal pasti cara- cara murid-murid dibahagikan dalam kumpulan- kumpulan tertentu.

Pembahagian murid dalam kumpulan adalah secara adil yang mana golongan pasif akan bercampur dengan golongan yang aktif, begitu juga dengan murid-murid yang lemah dan pandai. Ini bertujuan untuk menjadikan murid yang pasif itu bergaul dengan murid yang aktif dan mengurangkan kepasifan mereka, begitu juga dengan situasi murid yang lemah dan pandai. Keempat-empat golongan murid ini akan dipilih dan digabungkan menjadi satu kumpulan yang seimbang.

Kedudukan kumpulan ini juga ditentukan dengan kadar keajktifan di dalam kumpulan itu, bagi kumpulan yang lemah akan duduk berdekatan dengan guru dan akan sentiasa dipantau aktiviti kumpulan yang dilakukan. Semua aktiviti kumpulan akan dipantau tetapi perhatian yang lebih akan diberikan kepada kumpulan yang lemah.

Pembahagian kumpulan cara ini adalah berkesan dalam membantu perkembagan murid-murid di samping dapat mengeratkan silaturrahim antara murid, perpaduan kaum juga dapat diterapkan di sini.

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

63

13.Laporan Akhir.

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

Secara keseluruhannya, program pengalaman berasaskan sekolah ini menyediakan pengalaman kepada guru pelatih ke alam persekolahan yang akan dihadapi apabila habis pengajian kelak. Program ini dapat membantu guru pelatih menerapkan nilai-nilai murni dan kerjasama dengan pihak sekolah disamping dapat mengeratkan ikatan silaturrahim sesama guru, pelajar dan kakitangan sekolah. Program ini juga menyediakan tugasan yang berkaitan dengan isu pendidikan semasa yang dijalankan. Dalam tugasan ini, guru-guru diminta untuk mengkaji satu kajian berkaitan sekolah yang akan menerapkan nilai bertanggungjawab dan kesedaran diri dalam guru pelatih akan kepentingan pendidikan di sekolah. Selain itu, kefahaman tentang Falsafah Pendidikan Kebangsaan juga akan turut diperkembangkan.

Kajian

ini

juga

menyediakan

guru-guru

pelatih

ke

arah

persediaan

sebelum menjalani tugas sebenar sebagai seorang guru. Di sini, selama

seminggu guru pelatih diminta untuk memerhatikan cara pengajaran dan pelaksanaan tugasan setiap guru dalam membantu melicinkan pentadbiran.

Walaupun terdapat pelbagai kekangan dalam menjalankan aktiviti Pengalaman Berasaskan Sekolah seperti kekangan masa dan guru yang sering berada dalam bilik guru menyukarkan saya dalam mendapatkan maklumat. Akan tetapi saya bersyukur kerana dapat menyiapkan tugasan yang diberikan pada masa yang ditetapkan.

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

64

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

Sepanjang program ini juga banyak yang telah saya pelajari dan penerapan nilai murni sebagai seorang guru juga dapat saya terapkan sedikit sebanyak ke dalam diri sendiri. Berdasarkan kajian ini, saya mendapati Falsafah Pendidikan Kebangsaan banyak memainkan dalam membangunkan individu, masyarakat dan negara. Guru sebagai pendidik memainkan peranan yang penting dalam merealisasikan matlamat ini.

SITI NAQIAH BINTI LAJIM

65

SITI NAQIAH BINTI LAJIM 65 PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK 65

PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK

SITI NAQIAH BINTI LAJIM 65 PISMP PRA SEKOLAH / BM /MUZIK 65