Anda di halaman 1dari 10

SKRIP PENGACARA

MAJLIS ANUGERAH KECEMERLANGAN PELAJAR DAN GRADUASI PRASEKOLAH
SK RANCANGAN PERUMAHAN RAKYAT JALAN ASTANA
2016

BI
L
1.

CUE
Ketibaan guru-guru dan
murid-murid

ANN

CATATAN

Assalammualaikum w.b.t. dan salam sejahtera.
Saya bagi pihak majlis mengalu-alukan kehadiran tuan-tuan dan puan-puan
ke Malis Anugerah Kecemerlangan Pelajar & Graduasi Prasekolah SK RPR
Jalan Astana bagi tahun 2016.
Hadirin yang dimuliakan,

Ratika

Majlis akan bermula sebentar lagi, untuk itu tuan-tuan dan puan-puan serta
hadirin sekalian, diminta mengambil tempat di dewan arena kita ini.
Bagi melancarkan perjalanan majlis, tuan-tuan dan puan-puan diingatkan
supaya mematikan telefon bimbit atau menetapkannya kepada mod senyap.
2.

3.

Ketibaan Timbalan YDP
PIBG SK RPR Jalan Astana

Mengumumkan ketibaan tetamu kehormat, Yang Berbahagia Timbalan Yang
Dipertua PIBK SK RPR Jalan Astana, Encik Fathi bin Hambali dengan
diiringi oleh Yang Berusaha, Tuan Guru Besar, Guru-guru Penolong Kanan
dan dif-dif jemputan. Dipersilakan mengambil tempat.

Salihan

Persembahan silat

Begitulah tadi persembahan silat alu-aluan yang dipersembahkan oleh adik
Zulfazli bin Zulkarnain, adik Balqis binti Nazri, adik Amierrul Hakim bin
Mordaeni, adik Sharifah Munawwarah binti Wan Alamsyah dan adik Mohd
Arizal bin Wandi. Kelima-lima pesilat tadi merupakan anak didik SK RPR
Jalan Astana dari Perguruan Hailam Laut.

Dimulakan sebaik tetamu
tiba di tempat duduk tanpa
pengumuman daripada
pengerusi majlis.
Ratika

RATIKA

1

Bunga cengkih di atas jerami. Dif-dif kehormat dan para hadirin diminta berdiri..... salam 1 Malaysia. Yang Berbahagia Encik Fathi bin Hambali Timbalan Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Komuniti SK RPR Jalan Astana Yang Berusaha Encik Assahari bin Ally Hussein Guru Besar SK RPR Jalan Astana Yang Dihormati Guru-guru Penolong Kanan Guru-guru... Ucapan alu-aluan Pengerusi Majlis Bismillahirrahmanirrahim Salihan Sayang selasih berisi minyak.. Selamat datang ke Majlis Anugerah Kecemerlangan Pelajar dan Graduasi Prasekolah SK RPR Jalan Astana bagi tahun 2016... dan Salam SK RPR Jalan Astana terus maju.b.. Salam Kenyalang Fly High. Nyanyian Negaraku dan Lagu Sekolah Majlis dimulakan dengan Nyanyian Negaraku dan Lagu Sekolah..t. staf-staf sokongan... 5. salam sejahtera. para ibu bapa.(lagu) Ratika Terima kasih. hadirin dan hadirat yang dirahmati Allah sekalian.. Sudi datang ke majlis kami... semua hadirin dijemput duduk. . murid-murid... Assalammualaikum w.4..... Saya Salihan bin Sinosi RATIKA 2 .. Terima kasih banyak-banyak........ AJK PIBK.

6. Semoga usaha kita semua diberkati Allah. RATIKA 3 .W. majlis dengan segala hormatnya menjemput dan mempersilakan Ustaz Zulkifli bin Ahmad untuk memimpin bacaan doa. marilah kita mendengar amanat yang akan disampaikan oleh Yang Berusaha Tuan Guru Besar SK RPR Jalan Astana.T. Salihan --------selesai bacaan doa-----Majlis mengucapkan terima kasih kepada Ustaz Zulkifli bin Ahmad di atas bacaan doa sebentar tadi. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan. Terlebih dahulu kami ingin mengucapkan syukur Alhamdulillah kerana dengan limpah dan kurniaNYA maka kita dapat bersama-sama berhimpun pada pagi ini meraikan kejayaan anak-anak kita dalam bidang pelajaran.Dan saya Ratika binti Philman Jong Izinkan kami mengacarakan majlis ini sehingga ke penghujungnya. Insya Allah. Bacaan doa Ratika Hadirin yang dimuliakan. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan. Dengan harapan semoga majlis kita pada pagi ini akan berjalan dengan lancar dan akan diberkati oleh Allah S. Encik Assahari bin Ally Hussein.. Ucapan Alu-aluan Guru Besar Sidang dewan yang dimuliakan. Seterusnya. Ratika ---------selesai ucapan---------Ribuan terima kasih diucapkan kepaya Yang Berusaha Tuan Guru Besar di atas ucapan yang padat sebentar tadi. Ucapan selamat datang dan ribuan terima kasih diucapkan kepada hadirin sekalian kerana sudi hadir ke majlis ini terutamanya kepada Yang Berbahagia Timbalan YDP PIBK. Ucapan terima kasih juga kepada semua ibu bapa yang sudi meluangkan masa untuk memberi sokongan kepada anak-anak dan pihak sekolah. 7.

..8.... Persembahan bercerita oleh adik Alia Ariana bt Ahmad Naim (Pra Merah) Dari Sabah ke negeri Perlis Singgah bersantai di tepi jeti Persembahan menyusul memeriahkan majlis Semoga hadirin terhibur hati.. Dipersilakan. Semoga bakat cilik ini akan terus digilap menjadi permata yang bersinar....... Timbalan Yang Dipertua PIBK SK RPR Jalan Astana untuk menyampaikan ucapan dan seterusnya merasmikan Majlis Anugerah Kecemerlangan dan Graduasi Prasekolah SK RPR Jalan Astana bagi tahun 2016..(bercerita) Ratika Terima kasih kepada adik Alia. Ucapan Perasmian YDP PIBK Kalau tuan pikat kenari Jangan patahkan batang jerami Kepada tuan sembah diberi Mohon rasmikan majlis kami. . Untuk makluman hadirin sekalian adik Alia Ariana telah memenangi tempat keempat dalam pertandingan bercerita peringkat PPD Kuching pada tahun 2015 dan tempat keempat dalam pertandingan bercerita peringkat negeri Sarawak anjuran Dewan Bahasa dan Pustaka.......(ucapan perasmi) Majlis merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih kepada Yang Berbahagia di atas ucapan dan perasmian sebentar tadi... majlis mempersilakan adik Alia Ariana binti Ahmad Naim dari Pra Merah untuk menyampaikan sebuah cerita bertajuk “Little Red Riding Hood”. Dengan itu... Salihan ..... Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan... RATIKA 4 .. 9.... Majlis seterusnya mempersilakan Yang Berbahagia Encik Fathi bin Hambali.

untuk menerima cenderahati tanda ucapan terima kasih. murid-murid yang berjaya sepatutnya diberi penghargaan. Kecemerlangan yang dicipta adalah hasil daripada usaha gigih yang berterusan... Oleh itu. RATIKA 5 . Encik Fathi bin Hambali menyampaikan anugerah kepada pelajar.(penyampaian hadiah) Graduasi Pra Kuning (Salihan) Graduasi Pra Merah (Ratika) Anugerah Kehadiran Terbaik Prasekolah Kuning dan Merah (Salihan) Anugerah Mewarna Terbaik Prasekolah Kuning dan Merah (Salihan) Anugerah Budi Bahasa Terbaik Prasekolah Kuning dan Merah (Ratika) Anugerah Akademik Terbaik Prasekolah Kuning dan Merah (Ratika) 11. Dengan ini dijemput Yang Berusaha. Majlis diteruskan dengan penyampaian sijil graduasi dan anugerah kepada murid-murid prasekolah. Tuan Guru Besar. Salihan Bagi menghargai kehadiran dan kesudian Timbalan Yang Dipertua PIBK. Dipersilakan Yang Dipertua PIBK... Untuk itu majlis menjemput Yang Berusaha Tuan Guru Besar bagi mengiringi dan mempersilakan Yang Berbahagia Encik Fathi bin Hambali untuk menyempurnakan penyampaian tersebut. Dipersilakan Salihan . Penyampaian Sijil dan Hadiah untuk murid-murid Prasekolah Hadirin yang dihormati. Penyampaian Cenderamata Sidang dewan yang dirahmati Allah..... pihak sekolah telah menyediakan cenderahati istimewa. Usaha yang tidak mengenal erti jemu pasti membuahkan kejayaan dan kecemerlangan.. Semoga ia akan menjadi pencetus semangat untuk terus berjaya dalam mengejar ilmu dan cita-cita.10. Encik Assahari bin Ally Hussein untuk menyampaikan cenderahati kepada Timbalan PIBK.

....... 13.... Puan Hjh Zubaidah binti Zainudin untuk menjemput dan mengiringi Yang Berusaha Encik Assahari bin Ally Hussein.... Pencapaian matapelajaran terbaik untuk Tahun 1 – 5 NILAM Hadirin-hadirat yang dihormati sekalian..........(penyampaian cenderahati) Jutaan terima kasih diucapkan kepada Yang Dipertua PIBK... Persembahan Prasekolah Majlis penyampaian hadiah ditangguhkan buat seketika bagi menikmati satu persembahan dari murid-murid prasekolah... 12. Dipersilakan.... Dipersilakan. yang bertajuk ‘Step It Up’... Tuan Guru Besar serta barisan Penolong Kanan. 14......... Untuk itu majlis menjemput Yang dihormati Penolong Kanan Pentadbiran........ Guru Besar SK RPR Jalan Astana bagi menyempurnakan penyampaian anugerah....... Persembahan tadi telah dilatih bimbing oleh Puan Nur Affizza binti Wahab....(Penyampaian Hadiah) Pencapaian Akademik Terbaik Mengikut Kelas bagi Tahun 1 hingga 5 Salihan Selang-seli Majlis merakamkan terima kasih kepada Yang Berusaha Tuan Guru Besar di atas kesudian menyampaiakan anugerah sebentar tadi. Pencapaian Akademik Terbaik mengikut kelas Tahun 1 – 5 Majlis Anugerah Kecemerlangan SK RPR Jalan Astana diteruskan lagi dengan penyampaian anugerah pencapaian akademik terbaik mengikut kelas kepada murid-murid.. ........(persembahan) Ratika Tepukan yang gemuruh untuk anak-anak kita yang telah membuat persembahan sebentar tadi. Ratika Acara seterusnya adalah penyampaian anugerah pencapaian an matapelajaran terbaik untuk Tahun 1 hingga 5... RATIKA 6 .....

.. ..(Penyampaian Hadiah) Pencapaian Matapelajaran Terbaik untuk Tahun 1 – 5 Anugerah Cemerlang Program Nadi Ilmu Amalan Membaca (NILAM) Tahun 1–5 Selang-seli Majlis merakamkan terima kasih di atas kesudian yang dihormati Puan Penolong Kanan Pentadbiran di atas kesudian menyempurnakan penyampaian anugerah sebentar tadi. Ratika RATIKA 7 .... Encik Halim bin Borhan. 15. Dipersilakan.. Sama-sama kita saksikan. Penolong Kanan Pentadbiran SK RPR Jalan Astana diringi oleh Cik Yati binti Mortada selaku Ketua Panitia Bahasa Melayu ke atas pentas untuk menyempurnakan penyampaian......(Penyampaian Hadiah) Pencapaian Kokurikulum Terbaik Kelab Komputer Peserta Terbaik Kem Bestari Solat 2016 untuk Tahun 1 – 5 (L/P) Pencapaian Terbaik Kelas Al-Quran dan Fardhu Ain (KAFA) untuk Tahun 2 –5 Salihan Kelab Komputer – Ahmad Naufal bin Azmi (4K) Majlis merakamkan terima kasih di atas kesudian yang dihormati Encik Halim bin Borhan di atas kesudian menyempurnakan penyampaian anugerah sebentar sahaja tadi.Untuk itu majlis menjemput Yang dihormati Puan Hjh Zubaidah binti Zainudin. Majlis berhenti rehat sekali lai bagi memberi laluan kepada persembahan murid di bawah bimbingan Puan Jamaliah binti Buyong.... Persembahan Action Song Hadirin sekalian... Pencapaian Kokurikulum Terbaik Kelab Komputer Peserta Terbaik Kem Bestari Solat 2016 untuk Tahun 1 – 5 (L/P) Pencapaian Terbaik Kelas Al-Quran dan Fardhu Ain (KAFA) untuk Tahun 2 – 5 Kita teruskan lagi majlis dengan menjemput Yang dihormati.. ... Penolong Kanan Hal Ehwal Murid SK RPR Jalan Astana. dengan diiringi oleh Cik Rina binti Bakri selaku Ketua Panitia Pendidikan Islam bagi menyempurnakan penyampaian anugerah kepada murid. Dipersilakan. 16............

...(persembahan) Demikian tadi persembahan Action Song dari murid-murid Tahun 3.(penyampaian hadiah) Penyampaian Sijil Pengawas 2016 (tahun 4 – 5) Penyampaian Sijil Ketua Kelas dan Penolong Ketua Kelas 2016 (Tahun 1 – 5) Penyampaian Sijil Pengawas Perpustakaan 2016 (Tahun 4 – 5) Salihan Selang-seli Majlis merakamkan terima kasih kepada Puan Masni binti Nor di atas kesudian menyampaikan sijil sebentar tadi.(persembahan) RATIKA 8 .. Dipersilakan... Majlis dengan ini mempersilakan... persembahan tadi merupakan persembahan murid terakhir yang dapat kita saksikan hasil dari bimbingan dari Puan Jamaliah kerana beliau akan bersara pada penghujung tahun ini. Persembahan Choral Speaking Majlis Anugerah kita diteruskan dengan satu persembahan yang akan disampaikan oleh pasukan Choral Speaking SK RPR Jalan Astana..... kita teruskan dengan acara penyampaian sijil dan hadiah bagi sesi yang seterusnya.... Dengan ini...... Buat pengetahuan semua. Penyampaian Sijil Pengawas 2016 (tahun 4 – 5) Penyampaian Sijil Ketua Kelas dan Penolong Ketua Kelas 2016 (Tahun 1 – 5) Penyampaian Sijil Pengawas Perpustakaan 2016 (Tahun 4 – 5) Hadirin yang dihormati sekalian. 18. Ratika ........ 17.... ............. Penolong Kanan Kokurikulum dengan diiringi oleh Cik Sharipah Hulwani binti Wan Madihi bagi menyempurnakan penyampaian sijil.... Tanpa melengahkan masa....... dijemput Yang dihormati Puan Masni binti Nor.. Semoga terus maju jaya puan.

.. Pasukan ini juga akan mewakili SK RPR Jalan Astana ke Pertandingan Choral Speaking peringkat Zon B pada tahun depan....Tepukan yang gemuruh buat anak-anak kita yang membuat persembahan sebentar tadi. Renungilah kata-kata seorang cendikiawan : Salihan “Gantung azam dan semangatmu setinggi bintang di langit.. kita telahpun tiba di penghujung majlis.. Dengan berakhirnya nyanian Ibu Pertiwiku sebentar tadi. Nyanyian Ibu Pertiwiku Majlis dengan ini menjemput dif-dif kehormat. 19. Semoga kejayaan ini menjadi pendorong untuk anda terus cemerlang dalam bidang masing-masing di hari yang mendatang.(Nyanyian Ibu Pertiwiku) Ratika Hadirin dijemput duduk....... namun rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan” RATIKA 9 . Sama-sama kita doakan agar mereka beroleh kejayaan yang cemerlang. hadirin hadirat sekalian untuk sama-sama berdiri bagi menghormati nyanyian Ibu Pertiwiku... Tahniah dan syabas diucapkan kepada anak-anak yang menerima anugerah pada hari ini. maka berakhirlah sudah Majlis Anugerah Kecemerlangan dan Graduasi Prasekolah SK RPR Jalan Astana tahun 2016. pasukan dibawah bimbingan Puan Siti Fadhlina Harmy binti Abdul Rapor ini telah mendapat tempat keempat dalam Pertandingan Choral Speaking anjuran Perpustakaan DBKU.. 20.. Buat pengetahuan semua. Penutup Hadirin yang dihormati sekalian.

Sebelum tirai majlis dilabuhkan. majlis ingin merakamkan jutaan terima kasih kepada semua hadirin di atas kerjasama yang telah diberikan.. Bunga melur di atas para Anak dusun pasang pelita Kalau tersilap tutur bicara Jemari disusun maaf dipinta Kami selaku pengacara majlis . RATIKA 10 . terima kasih. Ratika Wabillahitaufiq……. Semoga kita berjumpa lagi di masa hadapan. tersalah kata mahupun tersilap bicara sepanjang majlis berlangsung. mewakili jawatankuasa kerja Majlis Anugerah Kecemerlangan Pelajar dan Graduasi Prasekolah SK RPR Jalan Astana tahun 2016 ingin memohon maaf di atas segala kekurangan.Sekian.