Anda di halaman 1dari 6

Website: http://infinithinkit.blogspot.

com/
Facebook page: https://facebook.com/beyondinfinithink
LET REVIEWER IN PROFESSIONAL EDUCATION
FACILITATING LEARNING (PRACTICE TEST)
1. The process of metacognition helps every learner how to learn effectively. Which of the following
statements is not a result of metacognition?
a. It makes the learner realize his strengths and weaknesses in learning
b. It develops the learners self-motivation to learn and improves his study habits.
c. It trains the learner how learn on his own more efficiently and effectively.
d. It teaches the learner to know what to learn and for him to accumulate more knowledge.
e. It develops the ability of the learner to evaluate his own thinking and learn more
effectively.
2. Below are the six aspects and/or processes of study habits listed in no particular order. Which
should be the correct logical and systematic sequence of the six aspects?
1. Note-taking and reading
2. Organizing and planning the work
3. Preparing an assignment/project
4. Motivation
5. Managing school work stress
6. Working with others
a. 1-2-3-4-5-6
b. 4-2-6-5-1-3
c. 4-2-5-6-3-1
d. 4-3-5-2-6-1
e. 3-4-1-5-6-2

3. According to John Flavell, metacognition consists of metacognitive knowledge and metacognitive


experience or regulation. This simply means ___ .
a. thinking about thinking or learning how to learn
b. learning focuses on the accumulation of verbalized information.
c. learning by rote and memorization with emphasis on knowledge of specific facts
d. knowing what to learn through reading books and other vicarious experiences
e. gaining knowledge in the most abstract and symbolic way

4. Which category / variable of cognitive knowledge refers to the knowledge about how human
beings learn and process information?
a. Strategy variable
b. Task variable
c. Person Variable
INFINITHINK

Page 1

Website: http://infinithinkit.blogspot.com/
Facebook page: https://facebook.com/beyondinfinithink
d. Space variable
e. Time variable

5. The Task Variable of Metacognitive knowledge includes the following except one. Which is an
exception?
a. Knowledge about the nature of the learning tasks to be accomplished
b. Type of processing demands placed upon the individual
c. Gauging the difficulty of the tasks to be done by the learner
d. Kind of effort it will demand from the learner for him to exert
e. Knowledge of various and appropriate strategy to be used in learning

6. That variable of cognitive knowledge in which the learner is made aware of the procedure to be
used in trying to learn the topic/lesson and for him to evaluate whether the procedure is effective
or not is the ___.
a. Task variable
b. Strategy variable
c. person variable
d. Time and Space variable
e. Resources variable
7. In a Science class, Mr. Santos guided his students to state a scientific problem, formulate
hypothesis and identify the experimental and controlled variables for an experiment which the
class performed by groups. From the variables identified, each group designed their respective
procedure on how to go about the experiment. Which psychological principle of learner-centered
learning is involved in this situation?
a. Developmental and social
b. motivational and affective
c. individual differences
d. Cognitive and Metacognitive
e. none of these

8. In the cognitive and metacognitive factors, what process is involved when the learner is able to
link new information and experiences in meaningful ways?
a. Construction of knowledge
b. Goal-directed learning process
c. Learning of complex subject matter
d. Strategic thinking process
e. Thinking about thinking process
9. When the successful learner can create and use a repertoire of thinking and reasoning ways to
achieve complex learning goals, what cognitive and metacognitive factor is involved?
a. Nature of learning process
b. Goals of the learning process
INFINITHINK

Page 2

Website: http://infinithinkit.blogspot.com/
Facebook page: https://facebook.com/beyondinfinithink
c. Construction of knowledge process
d. Strategic process
e. Context of learning process

10. Which of the following does not intrinsically motivate and influence the learner to learn?
a. Emotional state
b. Beliefs
c. Interests and goals
d. Habits of thinking
e. High scholastic ratings

11. On what condition/conditions can a learner effectively learn despite different opportunities and
constraints for learning that interfere?
a. When learning materials for learning are appropriate, suited to his developmental level
b. When the learning activity is interesting and enjoyable
c. When the learning task is catered to his intellectual / mental capacity
d. When he is ready and capable to perform a particular task
e. All of these mentioned are favorable conditions for effective learning
12. Which of the factors below does not make an individual learner different from another?
a. Mental and intellectual factors
b. Social and Environmental factors
c. Physical and emotional factors
d. materials used for learning
e. family background and culture

13. In Jean Piagets genetic epistemology (theoretical framework), what was the main focus of the
study?
a. To determine how knowledge developed in human organism at different developmental
stages
b. To determine the rate of learning among children
c. To distinguish between dull and intelligent individual learners
d. To identify linguistic, social and manipulative abilities of a young child
e. To determine the hereditary traits manifested at every developmental stage of a child
14. When a small child calls another animal that looks a little bit like a dog, he thinks and calls it a
dog. What learning process is illustrated on Piagets cognitive development theory?
a. Reversion
b. Accommodation
c. Assimilation
d. Equilibration
e. Centration

INFINITHINK

Page 3

Website: http://infinithinkit.blogspot.com/
Facebook page: https://facebook.com/beyondinfinithink

15. A child was presented two identical glasses with equal amount of water. The water in one glass
was transferred to a taller and narrower glass. The child said that the taller and narrower glass
contains more water than the other glass. What function in the pre-operational stage of child
development is illustrated?
a. Symbolic function
b. Egocentrism
c. Centration
d. Reversibility
e. Transductive reasoning

16. John, a two-year old boy, pretended to be drinking from a glass which was actually empty. His
idea about the glass was for him to drink water from it. What function for the pre-operational stage
is illustrated by this situation?
a. Symbolic function
b. Centration
c. Conservation
d. Transductive reasoning
e. Animism
17. This is the tendency of the child in the pre-operational stage to only see his own point of view
and to assume that everyone also has the same point of view as his.
a. Animism
b. Centration
c. Symbolism
d. Reversion
e. Egocentrism

18. Considering the same situation in item number 15, the child who is now in the concrete
operation stage can now judge rightly that the amount of water in the taller and narrower glass is
still the same as when the water was in the shorter but wider glass. What function does this
illustrate?
a. Seriation
b. Reversibility
c. Decentration
d. Conservation
e. Centration

19. In the Formal Operational Stage of cognitive development of a child ages between 12 15 years,
he has already the ability to perceive the relationship in one instance and then use that relationship
to narrow down possible answers in similar situation or problem. What do you call this ability?
a. Hypothetical Reasoning
b. Analogical Reasoning `
c. Deductive Reasoning
INFINITHINK

Page 4

Website: http://infinithinkit.blogspot.com/
Facebook page: https://facebook.com/beyondinfinithink
d. Inductive Reasoning
e. Abstract Reasoning

20. According to Erickson, what years are critical for the development of self-confidence?
a. High School years
b. College years
c. Pre-School years
d. Elementary years
e. in all years

21. Which of the following does not belong to the stages of personality dimensions of Erik
Ericksons Pscho-Social Development during infancy and childhood?
a. Trust versus mistrust
b. Autonomy versus shame and doubt
c. Initiative versus guilt
d. Intimacy versus isolation
e. Industry versus inferiority

22. In what stage of Ericksons theory of development is identity versus identity confusion
prevalent?
a. Infancy
b. Childhood
c. Adolescence
d. Adulthood
e. in all stages

23. Scaffolding is a teaching technique in assisting a learner to accomplish a given learning task.
From whom and what theory of development was this technique based?
a. Ericksons Pscho-Social Theory
b. Vygotskys Socio-Cultural Theory
c. Kohlbergs Stages of Moral development
d. Banduras Social Learning Theory
e. Pavlovs Classical Conditioning

24. According to Vygotsky, what are the two central factors in cognitive development?
a. Social interaction and language factors
b. Emotional and mental factors
c. Intellectual and language factors
d. Pscho-social factors
e. Socio-environmental factors

25. Which of the six stages of moral development advocated by Lawrence Kohlberg states that an
individual is motivated to do what is desired of him to do in order to avoid punishment?
INFINITHINK

Page 5

Website: http://infinithinkit.blogspot.com/
Facebook page: https://facebook.com/beyondinfinithink
a. Mutual benefit stage
b. Social approval stage
c. Punishment-obedience stage
d. Law and Order stage
e. Social contract & universal principles

1. D
2. B
3. A
4. C
5. E
6. B
7. D
8. A
9. D
10. E
11. E
12. D
13. A

KEY TO CORRECTIONS: L. E. T. PRACTICE TEST


FACILITATING LEARNING

14. B
15. C
16. A
17. E
18. D
19. B
20. C
21. D
22. C
23. B
24. A
25. C

INFINITHINK

Page 6