Anda di halaman 1dari 5

KAIFI

YAT

SHAL

AT

TAUB

AT

Solat Sunat Taubat dilakukan selepas seseorang itu melakukan dosa dan kesalahan atau perlanggaran hukum-hukum agama atau berasa dirinya bersalah dan berdosa kepada Allah SWT. kemudian menyesali atas perbuatan itu dan ingin kembali semula ke jalan Allah (bertaubat).

.

Rasulullah SAW. telah bersabda: “Sesiapa yang pernah melakukan perbuatan dosa, bersegeralah berwuduk kemudian dirikan solat dan mohonlah keampunan kepada Allah SWT., Allah pasti akan menerima

permohonannya itu. Kemudian bacalah ayat ini:

“Mereka yang pernah mengerjakan perbuatan dosa atau telah berbuat dosa terhadap dirinya sendiri lalu mereka bersegera mengingati Allah dengan memohon keampunan Ilahi terhadap dosa yang dilakukan itu. Siapakah yang akan mengampuni segala dosa, selain Allah? Kemudian itu mereka berasa insaf dan sedar serta tidak akan mengulangi perbuatan itu lagi, maka mereka akan diberi pahala dan ganjaran syurga yang di bawahnya mengalir sungai-sungai dan disitulah tempat mereka selamanya.” (HR Abu Daud, Nasa’I, Ibnu Majah dan Baihaqi.)

. Solat Taubat boleh dilakukan dua, empat atau enam rakaat pada bila-bila masa yang dikehendaki, tetapi lebih afdal pada waktu tengah malam dimana suasananya lebih sunyi dan tenang.

 

.

Fadhilat Taubat:

 

.

  • 1. Diampunkan Allah SWT.

  • 2. Dimudahkan segala urusan.

  • 3. Menceriakan kehidupan seharian.

  • 4. Menghilangkan perasaan yang menekan.

  • 5. Mencegah dosa dan menghindari gangguan.

 

.

.

Cara Shalat Taubat.

  • 1. Niat Solat Sunat Taubat:

KAIFI YAT SHAL AT TAUB AT Solat Sunat Taubat dilakukan selepas seseorang itu melakukan dosa dan

KAIFI

YAT

SHAL

AT

TAUB

AT

 

.

  • 2. Bacaan surah selepas Al-Fatihah:

.

Rakaat pertama:

Surah Al-Kafirun

Rakaat kedua:

Surah Al-Ikhlas

 

.

.

  • 3. Semasa sujud terakhir pada

rakaat kedua (sebelum duduk Tahiyyat Akhir) iaitu selepas membaca tasbih biasa, bacalah

Tasbih berikut 40 kali:

KAIFI YAT SHAL AT TAUB AT . 2. Bacaan surah selepas Al-Fatihah: . Rakaat pertama: Surah

“Laa-i-la-ha il-la an-ta sub-haa-na-ka in-niy kun-tu mi-naz-zhoo li-miyn.”

Tiada Tuhan melainkan Dikau (Allah)! Maha Suci Dikau! Sesungguhnya

daku ini termasuk daripada golongan orang yang aniaya (zalim).

 

.

.

4.

Setelah memberi salam hendaklah

memperbanyakkan beristighfar :

 

.

a. Bacalah istighfar berikut sebanyak 10 / 100 kali;

KAIFI YAT SHAL AT TAUB AT . 2. Bacaan surah selepas Al-Fatihah: . Rakaat pertama: Surah

“As-

tagh-fi-rul-Laa-hil ‘A-ziym, al-la-dziy laa i-la-ha il-laa hu-wal hai-yul qoi-yuum wa-a-tuu-

bu i-laih.”

Daku mohon ampun kepada Allah yang Maha Agung, yang tiada Tuhan

melainkan Dia Yang Maha Hidup Lagi Maha Mengurus dan daku bertaubat kepada-Nya.

.

  • b. Sambung baca Istighfar Tauhid berikut sebanyak 10 / 100 kali;

KAIFI YAT SHAL AT TAUB AT . 2. Bacaan surah selepas Al-Fatihah: . Rakaat pertama: Surah

“As-

tagh-fi-rul-Laa-hil ‘A-ziym, al-la-zii laa i-la-ha il-laa hu-wal hai-yul qoi-yuum wa-a- tuu-bu i-laih. Tau-ba-ta ‘Ab-di zhoo-li-mi laa yam-li-ku li-naf-si-hi dhor-raa, wa-laa naf-‘an wa-laa mau-tan wa-laa ha-yaa-tan wa-laa nu-syuu-raa.”

KAIFI

YAT

SHAL

AT

TAUB

AT

Daku memohon ampun kepada Allah yang Maha Agung yang tiada Tuhan melainkan Dia Yang Maha Hidup Lagi Maha Mengurus! Daku bertaubat kepada-Nya selaku taubatnya seorang hamba yang banyak dosa yang tiada menguasai akan dirinya dan tidak mampu membuat, menolak mudharat dan manfaat serta tidak dapat menguasai kematian, hidup dan kebangkitan.

.

  • c. Kemudian bacalah Penghulu Istighfar

sebanyak 3 Kali :

KAIFI YAT SHAL AT TAUB AT Daku memohon ampun kepada Allah yang Maha Agung yang tiada

“AL-Laa-Hum-ma an-ta rab-bi Laa i-la-ha il-laa an-ta kho-laq-ta-ni wa-a-naa ‘ab-du- ka wa-a-naa ‘a-laa ‘ah-di-ka wa-wa’-di-ka mas-ta-th0′-tu, a-‘uu-dzu-bi-ka min syar-ri- maa sha-na’-tu, a-buu u-la-ka bi-ni’-ma-ti-ka ‘a-lay-ya wa-a-bu-u bi-dzan-bi fagh-fir- lii, fa-in-na-hu laa yagh-fi-rudz dzu-nuu-ba il-laa an-ta.”

KAIFI

YAT

SHAL

AT

TAUB

AT

Ya Allah! Dikaulah Tuhanku, Tiada Tuhan melainkan Dikau; Dikau yang menciptakan daku dan daku adalah hamba-Mu. Dan sedaya mampuku, daku berpegang dengan janji dan sumpah setiaku terhadap-Mu. Daku memohon perlindungan-Mu daripada segala kejahatan yang telah dilakukan; Daku mengakui akan segala nikmat yang Dikau berikan kepadaku dan daku mengakui akan dosa-dosaku. Maka ampunilah daku kerana tiada yang mengampuni dosa-dosa kecuali Dikau.

 

.

.

5.

Baca Doa Taubat

 

.

KAIFI

YAT

Daku memohon ampun kepada Allah, Daku mohon ampun kepada Allah, Daku mohon ampun kepada Allah yang tiada Tuhan melainkan Dia Yang Maha Hidup Lagi Maha Mengurus! Daku bertaubat kepada-Nya selaku taubatnya seorang hamba yang banyak dosa yang tidak berdaya untuk menolak mudharat atau berbuat manfaat dan tidak mampu mematikan atau menghidupkan mahupun membangkitkan (di Padang Mahsyar kelak).

SHAL

AT

TAUB

AT

Daku mohon perlindungan-Mu daripada dosa, kemalasan, dugaan kubur dan seksanya. Daku mohon perlindungan-Mu daripada segala kesalahan dan hukuman. Ya Allah! Bersihkanlah diriku daripada dosa-dosa sebagaimana kain putih dibersihkan daripada kekotoran. Ya Allah! Sesungguhnya daku bertaubat kepada-Mu di atas segala dosaku, dan daku berjanji tidak akan mengulanginya. Ya Allah! Pengampunan-Mu adalah lebih luas daripada dosa-dosaku dan pengampunan-Mu terhadapku adalah lebih tertunai daripada amalan baikku. Ya Allah! Sesungguhnya daku telah banyak sekali menganiaya diriku sendiri, tiada yang dapat mengampuni dosaku itu kecuali Dikau; Maka berikanlah daku keampunan-Mu, kasihanilah daku. Ya Allah, Ya Tuhanku! Terimalah taubatku, suci bersihkanlah segala dosaku dan kabulkanlah permohonanku. Sesungguhnya Dikau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang!

.

ت

هتتاتككركبكوك ل مكحح ركوك محككيحل ك عك متل سس لاوك

ا ة

ك

ت

.