Anda di halaman 1dari 13

APS ACADEMY

st

291, 1 floor, Satya Niketan, Opp. Venkateshwara College


Dhaula Kuan, New Delhi. Ph. 9560519964, 9560061640

Geometry
1. The radius of the incircle of triangle is 2 cm.
If the area of the triangle is 6cm2, then its
perimeter is [CPO 28.8.2011]
(a) 2cm
(b) 3cm (c) 6cm
(d) 9cm
2. Each interior angle of a regular polygon is
18 more than eight times an exterior angle.
The number of sides of the polygon is [CPO
28.8.2011]
(a) 10
(b) 15
(c) 20
(d) 25
3. The length of each side of an equilateral
triangle is 143 cm. The area of the incircle,
in cm2, is [CPO 28.8.2011]
(a) 450
(b) 308
(c) 154
(d) 77
4. Three circles of diameter 10 cm each, are
bound together by a rubber band, as shown
in the figure. [CPO 28.8.2011]

9.

10.

11.

12.

5.

6.

7.

8.

The length of the rubber band, in cm, if its is


stretched as shown, is
(a) 30 (b) 30+10 (c) 10 (d) 60+20
The ratio of the areas of two isosceles
triangles having the same vertical angle (i.e.
angle between equal sides) is 1:4. The ratio
of their heights is [CPO 28.8.2011]
(a) 1:4 (b) 2:5 (c) 1:2 (d) 3:4
If a chord of length 16 cm is at a distance of
15 cm from the centre of the circle, then
the length of the chord of the same circle
which is at a distance of 8 cm from the
centre is equal to [CPO 28.8.2011]
(a) 10 cm (b) 20 cm (c) 30 cm (d) 40 cm
Two medians AD and BE of ABC intersect
at G at right angles. If AD = 9cm and BE =
6cm, then the length of BD, in cm, is [CPO
28.8.2011]
(a) 10
(b) 6
(c) 5 (d) 3
The ortho centre of a right angled triangle
lies [FCI 5.2.2012]
(a) Outside the triangle

13.

14.

15.

16.

17.

(b) at the right angular vertex


(c) on its hypotenuse
(d) within the triangle
Two line segments PQ and RS intersect at X
in such a way that XP = XR. If PSX = RQX,
then one must have [FCI 5.2.2012]
(a) PR = QS
(b) PS = RQ
(c) XSQ = XRP (d) ar (PXR) = ar (QXS)
AD is the median of a triangle ABC and O is
the centroid such that AO = 10cm. The
length of OD in cm is [FCI 5.2.2012]
(a) 4
(b) 5
(c) 6 (d) 8
The external bisector of B and C of
ABC (where AB and AC extended to E and F
respectively) meet a point P. If BAC = 100,
then the measure of BPC is [FCI 5.2.2012]
(a) 50 (b) 80 (c) 40 (d) 100
Two equal circles of radius 4cm intersect
each other such that each passes through
the centre of the other. The length of the
common chord is [FCI 5.2.2012]
(a) 23cm (b) 4 cm (c) 22cm (d) 8 cm
One chord of a circle is known to be 10.1
cm. The radius of this circle must be [FCI
5.2.2012]
(a) 5cm
(b) greater than 5cm
(c) greater than or equal to 5cm
(d) less than 5cm
1
In ABC, BAC = 90 and AB = 2 BC. Then
the measure of ACB is [FCI 5.2.2012]
(a) 60 (b) 30 (c) 45 (d) 15
ABCD is a cyclic parallelogram. The angle B
is equal to [FCI 5.2.2012]
(a) 30 (b) 60 (c) 45 (d) 90
The length of the chord of a circle is 8cm
and perpendicular distance between centre
and the chord is 3 cm. Then the radius of
the circle is equal to [FCI 5.2.2012]
(a) 4cm
(b) 5cm (c) 6cm
(d) 8cm
Each interior angle of a regular polygon is
three times its exterior angle, then the

291, 1st floor, Satya Niketan, Opp. Venkateshwara College Dhaula Kuan, New Delhi. Ph.
9560519964, 9560061640

APS ACADEMY
st

291, 1 floor, Satya Niketan, Opp. Venkateshwara College


Dhaula Kuan, New Delhi. Ph. 9560519964, 9560061640

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

number of sides of the regular polygon is


[FCI 5.2.2012]
(a) 9
(b) 8 (c) 10 (d) 7
O is the circum centre of ABC. If BAC =
85, BCA = 75, then OAC is equal to [FCI
15.4.2012]
(a) 70 (b) 60 (c) 80 (d) 100
The distance between the centres of the
two circles with radil 4 cm and 9 cm is 13
cm. The length of the direct common
tangent (between two points of contact is)
[FCI 15.4.2012]
(a) 13 cm (b) 153 cm (c) 12 cm (d) 18 cm
The external bisector of ABC of ABC
intersects the straight line through A and
parallel to BC at the point D. If ABC = 50,
then measure of ADB is [FCI 15.4.2012]
(a) 65 (b) 55 (c) 40 (d) 20
AB is a diameter of a circle with centre at O.
DC is a chord of it such that DC AB. If
BAC = 20, then ADC is equal to [FCI
15.4.2012]
(a) 120 (b) 110
(c) 115
(d) 100
The tangents drawn at P and Q on the
circumference of a circle intersect at A. If
PAQ = 68, then the measure of the APQ
is [FCI 15.4.2012]
(a) 56
(b) 68
(c) 28
(d) 34
In ABC, B = 60, C = 40. If AD bisects
BAC and AE BC, then EAD is [CPOs
27.5.2012]
(a) 10
(b) 20
(c) 40
(d) 80
ABCD is a quadrilateral in which diagonal BD
= 64cm, AL BD and CM BD, such that AL
= 13.2 cm and CM = 16.8 cm. The area of
the quadrilateral ABCD in square
centimeters is [CPOs 27.5.2012]
(a) 422.4 (b) 690.0 (c) 537.6 (d) 960.0
If in ABC, A = 90, BC = a, AC = b and AB =
c, then the value of tan B + tan C is [CPOs
27.5.2012]
c2

a2 +c2

b2

(a) 53
(b) 63 (c) 37
(d) 45
27. PA and PB are two tangents drawn from
and external point P to a circle with centre
O where the points A and B are the points
of contact. The quadrilateral OAPB must be
[CPOs 27.5.2012]
(a) a rectangle
(b) a rhombus
(c) a square
(d) concyclic
28. G is the centroid of ABC. If AG = BG, then
BGC is [CPOs 27.5.2012]
(a) 90
(b) 30
(c) 60
(d) 120
29. In the following figure, if OA = 10 and AC =
16, then OB must be [CPOs 27.5.2012]

(a) 5
(b) 6 (c) 3 (d) 4
30. Each of the five angles of a polygon is equal
to 172 and the other angles are 160 each.
The number of sides of the polygon is [CPOs
27.5.2012]
(a) 20
(b) 21 (c) 22 (d) 23
31. If in any triangle ABC, the base BC is
produced in both ways, the sum of the
exterior angles at B and C is [CPOs
27.5.2012]

(a) -A
(b) +A
(c) 2 + (d) - 2
32. In the figure below, lines K and I are
parallel. The value of a + b [CPOs
27.5.2012]

(a) ab
(b) b
(c) ac
(d)
26. In the figure below, if AB CD and CE ED,
then the value of x is [CPOs 27.5.2012]

(a) 45

(b) 100

(c) 180

(d) 360

291, 1st floor, Satya Niketan, Opp. Venkateshwara College Dhaula Kuan, New Delhi. Ph.
9560519964, 9560061640

APS ACADEMY
st

291, 1 floor, Satya Niketan, Opp. Venkateshwara College


Dhaula Kuan, New Delhi. Ph. 9560519964, 9560061640
33. SR is a direct common tangent to the circles
of radii 8 cm and 3 cm respectively, their
centres being 13 cm apart. If the points S
and R are the respectively points of
contact, then the length of SR is [CPOs
27.5.2012]
(a) 12cm (b) 11cm (c) 17cm (d) 10cm
34. The bisector of the angle BAC of a triangle
ABC intersects the side BC at the point D
and meets the circumcircle of the ABC at
E. Then, it is always true that [CPOs
27.5.2012]
AB . AC + DE . AE =
(a) AD2
(b) AE2
(c) CE2
(d) CD2
35. In ABC, B = 90,C = 45 and D is the
midpoint of AC. If AC = 42 units, then BD is
[CPOs 27.5.2012]
(a) 2 units
(b) 42 units
5
(c) 2 units
(d) 2 units
36. A, O, B are three points on a line segment
and C is a point not lying on AOB. If AOC =
40 and OX, OY are the internal and external
bisectors of AOC respectively, then BOY
is [CGL 1.7.2012]
(a) 70
(b) 80
(c) 72
(d) 68
37. In the following figure O is the centre of the
circle and XO is perpendicular to OY. If the
area of the triangle XOY is 32, then the area
of the circle is [CGL 1.7.2012]

40.

41.

42.

43.

44.

45.

46.

O
X

(a) 64
(b) 256
(c) 16 (d) 32
38. The side BC of ABC is produced to D. If
1
ACD = 108 and B = 2 A then A is [CGL
1.7.2012]
(a) 36
(b) 72
(c) 108
(d) 59
39. Two circles of radii 4cm and 9cm
respectively touch each other externally at
a point and a common tangent touches
them at the points P and Q respectively.
Then the area of a square with one side PQ.
is [CGL 1.7.2012]

47.

(a) 97 sq.cm.
(b) 194 sq.cm.
(c) 72 sq.cm.
(d) 144 sq.cm.
Two tangents are drawn from a point P to a
circle at A and B. O is the centre of the
circle. If AOP = 60 then APB is [CGL
1.7.2012]
(a) 120 (b) 90 (c) 60 (d) 30
If each interior angle is double of each
exterior angle of a regular polygon with n
sides, then the value of n is [CGL 1.7.2012]
(a) 8
(b) 10
(c) 5 (d) 6
If the length of the side PQ of the rhombus
PQRS is 6 cm and PQR = 120, then the
length of QS, in cm, is [CGL 1.7.2012]
(a) 4
(b) 6
(c) 3 (d) 5
1
If ABC, AD is the median and AD = BC. If
2
BAD = 30, then measure of ACB is [CGL
1.7.2012]
(a) 90 (b) 45 (c) 30 (d) 60
If G is the centroid and AD be a median with
length 12cm of ABC, then the value of AG
is [CGL 1.7.2012]
(a) 4cm
(b) 8cm
(c) 10cm (d) 6cm
ABC is a right-angled triangle AD is
perpendicular to the hypotenuse BC. If AC=
2 AB, then the value of BD is [CGL 1.7.2012]
BC

BC
BC
(a) 2
(b)
(c) 4
(d) 5
ABCD is a cyclic quadrilateral. Sides AB and
DC, when produced meet at the point P and
sides AD and BC, when produced meet at
the point Q. If ADC = 85 and BPC = 40,
then CQD is equal to [CGL 1.7.2012]
(a) 30
(b) 40 (c) 55
(d) 85
In a right angled triangle ABC, AB = 2.5cm,
cos B = 0.5, ACB = 90. The length of side
AC, in cm, is [CGL 1.7.2012]
5

(a) 53
(b) 2 3 (c) (d) 16 3
48. In ABC, AD is drawn perpendicular from A
on BC. if AD2 = BD. CD, then BAC is [CGL
1.7.2012]
(a) 30
(b) 45
(c) 60
(d) 90
49. ABC is a triangle. The internal bisector of
the angles A, B and C intersect the
circlcumcircle at X, Y and Z respectively. If

291, 1st floor, Satya Niketan, Opp. Venkateshwara College Dhaula Kuan, New Delhi. Ph.
9560519964, 9560061640

APS ACADEMY
st

291, 1 floor, Satya Niketan, Opp. Venkateshwara College


Dhaula Kuan, New Delhi. Ph. 9560519964, 9560061640

50.

51.

52.

53.

54.

55.

56.

57.

58.

A=50, CZY = 30, the BYZ, will be [CGL


1.7.2012]
(a) 45
(b) 55
(c) 35
(d) 30
If a circle with radius of 10cm has two
parallel chords 16cm and 12cm and they
are on the same side of the centre of the
circle, then the distance between the two
parallel chords is [CGL 1.7.2012]
(a) 2cm
(b) 3cm (c) 5cm
(d) 8cm
Two circles of radii 8 cm and 2 cm
respectively touch each other externally at
the point A. PQ is the direct common
tangent of those two circles of centres O1
and O2 respectively. Then length of PQ is
equal to [CGL 1.7.2012]
(a) 2 cm (b) 3cm (c) 4cm
(d) 8cm
O is the orthcentre of the triangle ABC. If
BOC = 120, then BAC is [CGL 1.7.2012]
(a) 150 (b) 60 (c) 135 (d) 90
Circumcentre of ABC is O. If BAC = 85,
BCA = 80, then OAC is [CGL 1.7.2012]
(a) 80
(b) 30 (c) 60
(d) 75
In ABC, A is a right angle and AD is
perpendicular to BC. If AD = 4cm, BC =
12cm, then the value of (cot B + cot C) is
[CGL 1.7.2012]
3
(a) 6
(b) 3
(c) 4
(d)
2
If G is the centroid and AD, BE, CF are three
medians of ABC with area 72 cm2, then the
area of BDG is [CGL 1.7.2012]
(a) 12cm2 (b) 16cm2 (c) 24cm2 (d) 8cm2
The tangents drawn at the points A and B of
a circle centred at O meet at P. If AOB =
120 then APB : APO is [CGL 1.7.2012]
(a) 2:5
(b) 3:2 (c) 4:1
(d) 2:1
If the length of a chord of a circle, which
makes an angle 45 with the tangent drawn
at one end point of the chord, is 6cm, then
the radius of the circle is [CGL 1.7.2012]
(a) 62cm (b) 5 cm (c) 3cm (d) 6cm
The three medians AD, BE and CF of ABC
intersect at point G. if the area of ABC is
60 sq.cm. then the area of the quadrilateral
BDGF is [CGL 1.7.2012]
(a) 10 sq.cm
(b) 15 sq.cm

59.

60.

61.

62.

(c) 20 sq.cm.
(d) 30 sq.cm
ABCD is a trapezium, such that AB = CD and
AB BC. AD = 5cm, BC = 9cm. If area of
ABCD is 35 sq.cm., then CD is [CGL
1.7.2012]
(a) cm (b) 5cm (c) 6cm (d) 21cm
P and Q are the middle points of two chords
(not diameters) AB and AC respectively of a
circle with centre at a point O. The lines OP
and OQ are produced to meet the circle
respectively at the points R and S, T is any
point on the major are between the points
R and S of the circle. If BAC = 32, RTS =?
[CGL 1.7.2012]
(a) 32
(b) 74 (c) 106
(d) 64
The radius of a circle is 13cm and XY is a
chord which is at a distance of 12cm from
the centre. The length of the chord is [CGL
1.7.2012]
(a) 15cm (b) 12cm (c) 10cm (d) 20cm
1
1
Two angles of a triangle are 2 radian and 3
radian. The measure of the third angle in
22
degree (taking = ) is [CGL 1.7.2012]
1

7
2

(a) 132 (b) 132 (c) 132 (d) 132


11
11

63. Two equal circles pass through each others


centre. If the radius of each circle is 5cm,
what is the length of the common chord?
[CGL 1.7.2012]
53

(a) 5
(b) 5
(c) 103 (d)
2
64. Consider ABD such that ADB = 20 and C
is a point on BD such that AB = AC and CD =
CA. Then the measure of ABC is [CGL
1.7.2012]
(a) 40
(b) 45 (c) 60 (d) 30
65. In a right-angled triangle ABC, B is the
right angle and AC = 25 cm. If AB-BC = 2cm
then the value of (cos2A-cos2C) is [CGL
1.7.2012]
2

6
3
(a) 5
(b) (c) 5
(d) 10
66. ABC and DEF are similar and their areas
be respectively 64cm2 and 121cm2. If EF =
15.4 cm, BC is [CGL 1.7.2012]
(a) 12.3cm
(b) 11.2cm

291, 1st floor, Satya Niketan, Opp. Venkateshwara College Dhaula Kuan, New Delhi. Ph.
9560519964, 9560061640

APS ACADEMY
st

291, 1 floor, Satya Niketan, Opp. Venkateshwara College


Dhaula Kuan, New Delhi. Ph. 9560519964, 9560061640
67.

68.

69.

70.

71.

72.

73.

74.

75.

(c) 12.1cm
(d) 11.0cm
If G is the centroid of ABC and AG = BC,
then BGC is [CGL 1.7.2012]
(a) 75
(b) 45 (c) 90 (c) 60
O is the circum centre of the triangle ABC
with circumradius 13cm. Let BC = 24cm and
OD is perpendicular to BC. Then the length
of OD is [CGL 1.7.2012]
(a) 7cm
(b) 3cm (c) 4cm
(d) 5cm
The area of the largest triangle that can be
inscribed in a semicircle of radius x in
square unit is [CGL 1.7.2012]
(a) 4x2
(b) x2 (c) 2x2 (d) 3x2
D and E are the mid points of AB and AC of
ABC; BC is produced to any point P; DE, DP
and EP are joined. Then, [CGL 1.7.2012]

(a) PED = ABC (b) PED = BEC

(c) ADE = BEC (d) BDE = BEC


The length of the common chord of two
circles of radii 15 cm and 20 cm whose
centres are 25cm apart is (in cm) [CGL
1.7.2012]
(a) 20
(b) 30 (c) 25 (d) 15
AB is diameter of a circle with centre O. CD
is a chord equal to the radius of the circle.
AC and BD are produced to meet at P. Then
the measure of APB is [CGL 1.7.2012]
(a) 120 (b) 30 (c) 60 (d) 90
R and r are the radius of two circles (R > r).
If the distance between the centre of the
two circles be d, then length of common
tangent of two circles is [CGL 1.7.2012]
(a) r 2 d2
(b) ( )
(c) (R r)2 d2 (d) R2 d2
P is a point outside a circle and is 13cm
away from its centre. A secant drawn from
the point P intersects the circle at points A
and B in such a way that PA = 9 cm and AB =
7cm. The radius of the circle is [CGL
1.7.2012]
(a) 5.5 cm (b) 5 cm (c) 4 cm (d) 4.5 cm
The perimeters of two similar triangles
ABC and PQR are 36cm and 24cm
respectively. If PQ = 10cm, then AB is [CGL
1.7.2012]

76.

77.

78.

79.

80.

81.

(a) 25cm (b) 10cm (c) 15cm (d) 20 cm


In an obtuse-angled triangle ABC, A is the
obtuse angle and O is the othocentre. If
BOC = 54, then BAC is [CGL 8.7.2012]
(a) 108 (b) 126 (c) 136 (d) 116
Let BE and CF be the two medians of a
ABC and G be their intersection. Also let EF
cut AG at O. Then AO : OG is [CGL 8.7.2012]
(a) 1:1
(b) 1:2 (c) 2:1
(d) 3:1
If S is the circumcentre of ABC and A =
50, then the value of BCS is [CGL
8.7.2012]
(a) 20
(b) 40 (c) 60 (d) 80
AC and BC are two equal chords of a circle.
BA is produced to any point P and CP, when
joined cuts the circle at T. Then [CGL
8.7.2012]
(a) CT : TP = AB : CA (b) CT : TP = CA : AB
(c) CT : CB = CA : CP (d) CT : CB = CP : CA
PQ is a direct common tangents of two
circles of radii r1 and r2 touching each other
externally at A. Then the value of PQ2 is
[CGL 8.7.2012]
(a) r1r2
(b) 2r1r2 (c) 3r1r2
(d) 4r1r2
A

O
B

BC is the chord of a circle with centre O. A is


a point on major arc BC as shown in the
above figure. What is the value of BAC +
OBC?
(a) 120 (b) 60 (c) 90
(d) 180
82. Two circles with radii 5 cm and 8 cm touch
each other externally at a point A. If a
straight line through the point A cuts the
circles at points P and Q respectively, then
AP:AQ is [CGL 8.7.2012]
(a) 8:5
(b) 5:8 (c) 3:4 (d) 4:5
83. If I is the in-centre of ABC and A = 60,
then the value of BIC is [CGL 8.7.2012]
(a) 100 (b) 120 (c) 150
(d) 110

291, 1st floor, Satya Niketan, Opp. Venkateshwara College Dhaula Kuan, New Delhi. Ph.
9560519964, 9560061640

APS ACADEMY
st

291, 1 floor, Satya Niketan, Opp. Venkateshwara College


Dhaula Kuan, New Delhi. Ph. 9560519964, 9560061640
84. The external bisectors of B and C of
ABC meet at point P. if BAC = 80, then
BPC is [CGL 8.7.2012]
(a) 50
(b) 40 (c) 80 (d) 100
85. The value of x in the following figure is

(a) 40
(b) 70
(c) 50
(d) 60
86. A wheel makes 360 revolutions in a minute.
The number of radians through which it
turns in one second is [CGL 8.7.2012]
(a) 12c (b) 11c (c) 10c
(d) 8c
87. If P denotes the perimeter and S denotes
the sum of the distances of a point within a
triangle from its angular points, then [CGL
8.7.2012]
(a) P<S
(b) P < S (c) S < P (d) S < P
88. Two circles touch each other externally at a
point P and a direct common tangent
touches the circles at the points Q and R
respectively. Then QPR is [CGL 8.7.2012]
(a) 45
(b) 180 (c) 90
(d) 60
89. In triangle ABC, AB = 12cm, B = 60, the
perpendicular from A to BC meet it at D.
The bisector of ABC meet AD at E. Then E
divides AD in the ratio. [CGL 8.7.2012]
(a) 3:1
(b) 6:1 (c) 1:1 (d) 2:1
90. O is the centre of a circle. AB is a chord of
the circle but not its diameter. OC is
perpendicular to AB. If OC = CB and radius
of the circle be 7cm, then the length of AB
is [CGL 8.7.2012]
7
(a) 7cm (b) 14 cm (c) 7 cm (d) 2 cm

91. In ABC, D, E, F, are mid-points of AB, BC,


CA respectively and B=90, AB = 6cm, BC =
8 cm. Then area of DEF (in sq.cm) is [CGL
8.7.2012]
(a) 24
(b) 28 (c) 6 (d) 12

92. If in a triangle ABC, the angles at B and C are


1.5 and 2.5 times of the angle at A
respectively, then angle at B is [CGL
8.7.2012]
(a) 36
(b) 54 (c) 48 (d) 72
93. If ABCDEF is regular hexagon, then ACE is
[CGL 8.7.2012]
(a) A right angled triangles
(b) an obtuse angled triangle
(c) an isosceles triangle
(d) an equilateral triangle
94. ABCD is a cyclic quadrilateral whose vertices
are equidistant from the point O (centre of
the circle). If COD = 120 and BAC = 30,
then the measure of BCD is [CGL 8.7.2012]
(a) 180 (b) 150 (c) 60 (d) 90
95. Given that ABC = 90, BC is parallel to DE.
If AB = 12, BD = 6 and BC = 10, then the
length of DE is [CGL 8.7.2012]
A

B
D

C
E

(a) 16
(b) 15 (c) 12 (d) 14
96. AB and CD are two parallel chords drawn on
two opposite sides of their parallel
diameter such that AB = 6cm, CD = 8cm. If
the radius of the circle is 5 cm, the distance
between the chords, in cm, is
[CGL 8.7.2012]
(a) 2
(b) 8
(c) 5 (d) 3
97. A chord AB of length 32 unit subtends a
right angle at the centre O of a circle. Area
of the sector AOB (in sq. units) is
[CGL 8.7.2012]

9
(a)
(b) 5 (c) 9 (d) 2
98. ABC is a triangle with AC = BC and ABC =
50. The side BC is produced to D so that BC
= CD. BAD is [CGL 8.7.2012]
(a) 50
(b) 45 (c) 75 (d) 90
99. The radius of a circle is 6cm. An external
point is at a distance of 10cm from the

291, 1st floor, Satya Niketan, Opp. Venkateshwara College Dhaula Kuan, New Delhi. Ph.
9560519964, 9560061640

APS ACADEMY
st

291, 1 floor, Satya Niketan, Opp. Venkateshwara College


Dhaula Kuan, New Delhi. Ph. 9560519964, 9560061640
centre. Then the length of the tangent
drawn to the circle from the external point
upto the point of contact is [CGL 8.7.2012]
(a) 8 cm (b) 10 cm (c) 6 cm (d) 12 cm
100. If G be the centroid of ABC and the area
of GBD is 6 sq.cm, where D is the midpoints of side BC, then the area of ABC is
[CGL 8.7.2012]
(a) 18 sq.cm.
(b) 12 sq.cm.
(c) 64 sq.cm.
(d) 36 sq.cm.
101. A triangle is inscribed in a circle and the
diameter of the circle is its one side. Then
the triangle will be [CGL 8.7.2012]
(a) right angled
(b) obtuse angled
(c) equilateral
(d) acute-angled
102. AB and BC are two chords of a circle with
centre O. If P and Q are the mid points of
AB and BC respectively, then the
quadrilateral OQBP must be [CGL 8.7.2012]
(a) A rhombus
(b) concyclic
(c) a rectangle
(d) a square
103. In any triangle ABC, the base angles at B
and C are bisected by BO and CO
respectively. Then BOC is [CGL 8.7.2012]

A
(a) +
(b) 2
(A)
2

(c)
(d) + 2
104. If the area of the circle in the figure is 36 sq.
cm. and ABCD is a square, then the area of
ACD, in sq. cm, is [CGL 8.7.2012]
A

(a) 12 (b) (c) 12 (d) 18


105. The radius of the circumcircle of the triangle
made by x-axis, y-axis and 4x+3y = 12 is
[CGL 8.7.2012]
(a) 2 unit (b) 2.5 unit (c) 3 unit (d) 4 unit
106. The length of the circum radius of a triangle
having sides of lengths 12cm, 16cm and
20cm is [CGL 8.7.2012]
(a) 15cm (b) 10cm (c) 18cm (d) 16cm

107. If D is the mid-point of the side BC of ABC


and the area of ABD is 16cm2, then the
area of ABC is [CGL 8.7.2012]
(a) 16cm2 (b) 24cm2 (c) 32cm2 (d) 48cm2
108. ABC is a triangle. The medians CD and BE
intersect each other at O. The ODE : ABC
is [CGL 8.7.2012]
(a) 1:3
(b) 1:4
(c) 1:6
(d) 1:12
109. If P, R, T are the area of a parallelogram, a
rhombus and a triangle standing on the
same base and between the same parallels,
which of the following is true?
[CGL 8.7.2012]
(a) R < P < T
(b) P > R > T
(c) R = P = T
(d) R = P = 2T
110. AB is a diameter of the circumcircle of
APB; N is the foot of the perpendicular
drawn from the point P on AB. If AP = 8cm
and BP = 6 cm, then the length of BN is
[CGL 8.7.2012]
(a) 3.6 cm (b) 3 cm (c) 3.4 cm (d) 3.5 cm
111. Two circles with same radius r intersect
each other and one passes through the
centre of the other. Then the length of the
common chord is [CGL 8.7.2012]
3

(a) r
(b) (c) 2
(d) 5r
112. The bisector of A of ABC cuts BC at D and
the circumcircle of the triangle at E. Then
[CGL 8.7.2012]
(a) AB : AC = BD : DC (b) AD : AC = AE : AB
(c) AB : AD = AC : AE (d) AB : AD = AE : AC
113. Two circles intersect each other at P and Q.
PA and PB are two diameters. Then AQB is
[CGL 8.7.2012]
(a) 120 (b) 135 (c) 160
(d) 180
114. O is the centre of the circle passing through
the points A, B and C such that BAO = 30
BCO = 40 and AOC = x, what is the
value of x? [CGL 8.7.2012]
(a) 70
(b) 140 (c) 210
(d) 280
115. A and B are centres of the two circles whose
radii are 5 cm and 2 cm respectively. The
direct common tangents to the circles meet
AB extended at P. Then P divides AB [CGL
8.7.2012]

291, 1st floor, Satya Niketan, Opp. Venkateshwara College Dhaula Kuan, New Delhi. Ph.
9560519964, 9560061640

APS ACADEMY
st

291, 1 floor, Satya Niketan, Opp. Venkateshwara College


Dhaula Kuan, New Delhi. Ph. 9560519964, 9560061640
(a) externally in the ratio 5:2
(b) internally in the ratio 2:5
(c) internally in the ratio 5:2
(d) externally in the ratio 7:2
116. A wheel rotates 3.5 times in one second.
What time (in seconds) does the wheel take
to rotate 55 radian of angle? [CGL 8.7.2012]
(a) 1.5 (b) 2.5 (c) 3.5 (d) 4.5
117. In a triangle ABC, AB = AC. BA is produced
to D in such a manner that AC = AD. The
circular measure of BCD is [CGL 8.7.2012]

(a)
(b)
(c)
(d)
6
3
3

118. A right angled isosceles triangle is inscribed


in a semi-circle of radius 7cm. The area
enclosed by the semi-circle but exterior to
the triangle is [SSC D.P 19.8.2012]
(a) 14cm2 (b) 28cm2 (c) 44cm2 (d) 68cm2
119. Chords AB and CD of a circle intersect
externally at P. If AB = 6cm, CD = 3cm and
PD = 5cm, then the length of PB is
[SSC D.P 19.8.2012]
(a) 5cm
(b) 6.25cm (c) 6cm (d) 4cm
120. O is the centre and arc ABC subtends an
angle of 130 at O. AB is extend to P. Then
PBC is [SSC D.P 19.8.2012]
(a) 75
(b) 70
(c) 65
(d) 80
121. If G be the centroid of a triangle ABC such
that AG = BC, then the magnitude of BGC
is [SSC D.P 19.8.2012]
(a) 60
(b) 90
(c) 120
(d) 135
122. Internal bisectors of angles B and C of a
triangle ABC meet at O. If BAC = 80, then
the value of BOC is [SSC D.P 19.8.2012]
(a) 120 (b) 140 (c) 110 (d) 130
123. The radii of two circles are 5 cm and 3cm,
the distance between their centres is 24cm.
Then the length of the transverse common
tangent is [SSC D.P 19.8.2012]
(a) 16cm (b) 152cm (c) 16cm (d) 15cm
124. A circle is inscribed in a square whose
length of the diagonal is 122cm. An
equilateral triangle is inscribed in that circle.
The length of the side of the triangle is
[FCI 11.11.2012]
(a) 43cm
(b) 83cm

(c) 6cm
(d) 113cm
125. I is the incentre of ABC. If ABC = 60,
BCA = 80, then the BIC is
[FCI 11.11.2012]
(a) 90
(b) 100 (c) 110
(d) 120
126. If two equal circles whose centres are O and
O, intersect each other at the points A and
B, OO = 12cm and AB = 16cm, then the
radius of the circles is [FCI 11.11.2012]
(a) 10cm (b) 8cm (c) 12cm (d) 14cm
127. In ABC, draw BE AC and CF AB and the
perpendicular BE and CF intersect at the
point O. If BAC = 70, then the value of
BOC is [FCI 11.11.2012]
(a) 125 (b) 55
(c) 150
(d) 110
128. Two circles of radii 9 cm and 2 cm
respectively have centres X and Y and XY =
17 cm. Circle of radius r cm with centre z
touches two given circles externally. If XZY
= 90, find r. [FCI 11.11.2012]
(a) 18cm (b) 3cm (c) 12cm
(d) 6cm
129. Three interior angles of a quadrilateral are
60, 120, 90. The remaining angle in
circular measure is given by
[FCI 11.11.2012]
c

3c

(a) 3
(b)
(c) 4 (d) 4
130. If the internal bisectors of the ABC and
ACB of ABC meet at O and also BAC =
80, then BOC is equal to [FCI 7.4.2013]
(a) 50 (b) 160
(c) 40
(d) 130
131. O is the in-centre of the ABC, if BOC =
116, then BAC is [FCI 7.4.2013]
(a) 42
(b) 62
(c) 58
(d) 52
132. The area of the circumcircle of an
equilateral triangle is 3 sq.cm. The
perimeter of the triangle is [FCI 7.4.2013]
(a) 33cm (b) 9cm (c) 18cm (d) 3cm
133. In ABC, A = 90 and AD BC where D lies
on BC. If BC = 8cm, AC = 6cm, then ABC :
ACD=? [FCI 7.4.2013]
(a) 4:3
(b) 25:16 (c) 16:9
(d) 25:9
134. Inside a triangle ABC, a straight line parallel
to BC intersects AB and AC at the points P
and Q respectively. If AB = 3 PB, then PQ :
BC is [FCI 7.4.2013]

291, 1st floor, Satya Niketan, Opp. Venkateshwara College Dhaula Kuan, New Delhi. Ph.
9560519964, 9560061640

APS ACADEMY
st

291, 1 floor, Satya Niketan, Opp. Venkateshwara College


Dhaula Kuan, New Delhi. Ph. 9560519964, 9560061640
(a) 1:3
(b) 3:4
(c) 1:2
(d) 2:3
135. A chord of length 30 cm is at a distance of 8
cm from the centre of a circle. The radius of
the circle is [CGL 21.4.2013]
(a) 17
(b) 23
(c) 21
(d) 19
136. The ratio of inradius and circumradius of a
square is [CGL 21.4.2013]
(a) 1: (b) 2:3
(c) 1:3 (d) 1:2
137. P and Q are two points on a circle with
centre at O. R is a point on the minor arc of
the circle, between the points P and Q. The
tangents to the circle at the points P and Q
meet each other at the point S. if PSQ =
20, PRQ =? [CGL 21.4.2013]
(a) 80 (b) 200 (c) 160 (d) 100
138. In a triangle ABC, AB = AC, BAC = 40 Then
the external angle at B is [CGL 21.4.2013]
(a) 90
(b) 70 (c) 110 (d) 80
139. ABC is an isosceles triangles such that
AB=AC and B = 35. AD is the median to
the base BC. Then BAD is [CGL 21.4.2013]
(a) 70 (b) 35 (c) 110 (d) 55
140. If ABC is similar to DEF such that BC =
3cm, EF = 4cm and area of ABC = 54cm2
then the area of DEF is [CGL 21.4.2013]
(a) 66cm2 (b) 78cm2 (c) 96cm2 (d) 54cm2
141. If ABCD be a rectangle and P, Q, R, S, be the
mid points of AB, BC, CD and DA
respectively, then the area of the
quadrilateral PQRS is equal to
[CGL 21.4.2013]
1
(a) area (ABCD)
(b) 3 area (ABCD)
3

(c) 4 area (ABCD) (d) area (ABCD)


142. AB and CD are two parallel chords of a circle
such that AB = 10cm and CD = 24cm. If the
chords are on the opposite sides of the
centre and distance between them is 17cm,
then the radius of the circle is
[CGL 21.4.2013]
(a) 11cm (b) 12cm (c) 13cm (d) 10cm
143. A chord AB of a circle C1 of radius (3+1)
cm touches a circle C2 which is concentric to
C1. If the radius of C2 is (3-1) cm, the
length of AB is [CGL 21.4.2013]

(a) 23cm
(b) 83cm

(c) 4cm
(d) 43cm
144. Three circles of radius a, b, c touch each
other externally. The area of the triangle
formed by joining their centres is
[CGL 21.4.2013]
(a) ( + + )
(b) (a+b+c) + +
(c) ab + bc + ca
(d) None of the above
145. Chords AB and CD of a circle intersect at E
and are perpendicular to each other.
Segments AE, EB and ED are of lengths 2cm,
6 cm and 3 cm respectively. Then the length
of diameter of the circle in cm is
[CGL 21.4.2013]
1
65
(a) (b) 2 65
(c) 65
(d) 2
146. The area of a circle is proportional to the
square of its radius. A small circle of radius
3cm is drawn within a larger circle of radius
of 5cm. Find the ratio of the area of the
annular zone to the area of the larger circle.
(Area of annular zone is the difference
between the area of the larger circle and
that of the smaller circle.)
[CGL 21.4.2013]
(a) 9:16 (b) 9:25 (c) 16:25 (d) 16:27
147. Two circles with centres P and Q intersect
at B and C. A, D are points on the circles
with centres P and Q respectively such that
A, C, D are collinear. If APB = 130 and
BQD = x, then the value of x is
[CGL 21.4.2013]
(a) 65
(b) 130 (c) 195
(d) 135
148. C1 and C2 are two concentric circles with
centres at O. Their radii are 12cm and 3cm
respectively. B and C are the points of
contact of two tangents drawn to C2 from a
point A lying on the circle C1. Then the area
of the quadrilateral ABOC is
[CGL 21.4.2013]
(a)

sq.

cm.

(c) 915 sq. cm.

(b) 1215 sq.cm.


(d) 615 sq.cm.

291, 1st floor, Satya Niketan, Opp. Venkateshwara College Dhaula Kuan, New Delhi. Ph.
9560519964, 9560061640

APS ACADEMY
st

291, 1 floor, Satya Niketan, Opp. Venkateshwara College


Dhaula Kuan, New Delhi. Ph. 9560519964, 9560061640
149. I and O are respectively the in centre and
circumcentre of a triangle ABC. The line AI
produced intersects the circumcircle of
ABC at the point D. if ABC = x, BID = y
+
and BOD = z, then = [CGL 21.4.2013]
(a) 3
(b) 1
(c) 2 (d) 4
150. ABCD is a parallelogram. BC is produced to
Q such that BC = CQ. Then [CGL 21.4.2013]
(a) area ( BCP) = area ( DPQ)
(b) area ( BCP) > area ( DPQ)
(c) area ( BCP) < area ( DPQ)
(d) area ( BCP) + area ( DPQ) = area
(BCD)
151. In ABC and DEF, AB = DE and BC = EF.
Then one can infer that
ABC DEF, when [CGL 21.4.2013]
(a) BAC = EDF (b) ACB = EDF
(c) ACB = DFE (d) ABC = DEF
152. The length of the common chord of two
circles of radii 30cm and 40cm whose
centres are 50cm apart, is (in cm)
[CGL 21.4.2013]
(a) 12 (b) 24
(c) 36 (d) 48
153. Two chords AB, CD of a circle with centre O
intersect each other at P. ADP = 23 and
APC = 70, then the BCD is
[CGL 21.4.2013]
(a) 45
(b) 47 (c) 57 (d) 67
154. If the interior angles of a five sided polygon
are in the ratio of 2:3:3:5:5, then the
measure of the smallest angle is
[CGL 21.4.2013]
(a) 20
(b) 30 (c) 60
(d) 90
155. A pole stands vertically, inside a scalene
triangular park ABC. If the angle of elevation
of the top of the pole from each corner of
the park is same, then in ABC, the foot of
the pole is at the [CGL 21.4.2013]
(a) centroid
(b) circumcentre
(c) incentre
(d) orthocenter
156. In triangle ABC, BAC = 75, ABC = 45,

is produced to D. If ACD = x, then 3% of


60 is
(a) 30
(b) 48 (c) 15 (d) 24

157. In an isosceles triangle, if the unequal angle


is twice the sum of the equal angles, then
each equal angle is [CGL 19.5.2013]
(a) 120 (b) 60 (c) 30 (d) 90
158. Two circles touch each other externally. The
distance between their centres is 7cm. If
the radius of an circle is 4cm, then the
radius of the other circle is [CGL 19.5.2013]
(a) 3.5cm (b) 3cm (c) 4cm
(d) 2cm
159. In a ABC, AB = AC and BA is produced to D
such that AC = AD. Then the BCD is
[CGL 19.5.2013]
(a) 100 (b) 60 (c) 80 (d) 90
160. In a right angled triangle ABC. ABC = 90,
AB = 5cm and BC = 12cm. The radius of the
circumcircle of the triangle ABC is
[CGL 19.5.2013]
(a) 7.5cm (b) 6cm (c) 6.5cm (d) 7cm
161. In the circumradius an equilateral triangle
ABC be 8 cm, then the height of the triangle
is [CGL 19.5.2013]
(a) 16cm (b) 6cm (c) 8cm (d) 12cm
162. Two circles intersect at A and B. P is a point
on produced BA, PT and QP are tangents to
the circles. The relation of PT and PQ is
[CGL 19.5.2013]
(a) PT = 2PQ
(b) PT < PQ
(c) PT > PQ
(d) PT = PQ
163. If O is the circumcentre of ABC and OD
BC, then BOD must be equal to
[CGL 19.5.2013]
1
1
1
(a) A
(b) 2 A
(c) 2 B (d) 2 C
164. The sum of three altitudes of a triangle is
[CGL 19.5.2013]
(a) equal to the sum of three sides
(b) less than the sum of sides
(c) greater than the sum of sides
(d) twice the sum of sides
165. In ABC, A + B = 65, B + C = 140,
then find B. [CGL 19.5.2013]
(a) 40 (b) 25 (c) 35 (d) 20
166. The length of the tangent drawn to a circle
of radius 4cm from a point 5cm away from
the centre of the circle is [CGL 19.5.2013]
(a) 3cm (b) 42cm (c) 52cm (d) 32cm

291, 1st floor, Satya Niketan, Opp. Venkateshwara College Dhaula Kuan, New Delhi. Ph.
9560519964, 9560061640

APS ACADEMY
st

291, 1 floor, Satya Niketan, Opp. Venkateshwara College


Dhaula Kuan, New Delhi. Ph. 9560519964, 9560061640
167. A cyclic quadrilateral ABCD is such that AB =
BC, AD = DC, AC BD. CAD = . Then the
angle ABC = [CGL 19.5.2013]

(a)
(b) 2 (c) 2 (d) 3
168. The height of an equilateral triangle is
15cm. The area of the triangle is
[CGL 19.5.2013]
(a) 503 sq. cm.
(b) 703 sq. cm.
(c) 75 sq. cm.
(d) 1503 sq.cm.
169. Two parallel chords of a circle, of diameter
20cm lying on the opposite sides of the
centre are of lengths 12cm and 16cm. The
distance between the chords is
[CGL 19.5.2013]
(a) 16cm (b) 24cm (c) 14cm (d) 20cm
170. In ABC, DEAC. D and E are two points on
AB and CB respectively. If AB = 10cm and
AD = 4cm, then BE : CE is [CGL 19.5.2013]
(a) 2:3
(b) 2:5 (c) 5:2 (d) 3:2
171. A, B and C are the three points on a circle
such that the angles subtended by the
chords AB and AC at the centre O are 90
and 110 respectively. BAC is equal to
[CGL 19.5.2013]
(a) 70 (b) 80 (c) 90 (d) 100
172. In a triangle ABC, A = 90, C = 55, AD
BC. What is the value of BAD?
[CGL 19.5.2013]
(a) 35 (b) 60 (c) 45 (d) 55
173. If G is the centroid of ABC and ABC =
48cm2, then the area of BGC is
[CGL 19.5.2013]
(a) 32cm2 (b) 8cm2 (c) 16cm2 (d) 24cm2
174. The diagonals AC and BD of a cyclic
quadrilateral ABCD intersect each other at
the point P. Then, it is always true that
[CGL 19.5.2013]
(a) BP.AB = CD.CP
(b) AP.CP = BP.DP
(c) AP.BP = CP.DP
(d) AP.CD = AB. CP
175. N is the foot of the perpendicular from a
point P of a circle with radius 7cm, on a
diameter AB of the circle. If the length of
the chord PB is 12cm, the distance of the
point N from the point B is [CGL 19.5.2013]
5
2
5

(a) 67cm (b) 127cm (c) 37cm (d) 10cm

176. If O be the circumcentre of a triangle PQR


and QOR = 110, OPR = 25, then the
measure of PRQ is [CGL 19.5.2013]
(a) 65 (b) 50 (c) 55 (d) 60
177. A, B, C, D are four points on a circle. AC and
BD intersect at a point E such that BEC =
130 and ECD = 20, BAC is
[CGL 19.5.2013]
(a) 120 (b) 90 (c) 100 (d) 110
178. In a triangle, if three altitudes are equal,
then the triangle is [CGL 19.5.2013]
(a) Obtuse
(b) Equilateral
(c) Right
(d) Isosceles
179. Triangle PQR circumscribes a circle with
centre O and radius r cm such that PQR =
90 If PQ = 3cm, QR = 4cm, then the value
of r is [SSC CAPFs 23.6.2013]
(a) 2
(b) 1.5 (c) 2.5 (d) 1
180. In the following figure, AB be diameter of a
circle whose centre is O. If AOE = 150,
DAO = 51 then the measure of CBE is
[SSC CAPFs 23.6.2013] (page 988)

(a) 115 (b) 110


(c) 105 (d) 120
181. The areas of two similar triangles ABC and
DEF are 20cm2 and 45cm2 respectively. If AB
= 5cm, then DE is equal to
[SSC CAPFs 23.6.2013]
(a) 6.5cm (b) 7.5cm (c) 8.5cm (d) 5.5cm
182. In a triangle ABC, BC is produced to D so
that CD = AC. If BAD = 111 and ACB =
80, then the measure of ABC is
[SSC CAPFs 23.6.2013]
(a) 31 (b) 33 (c) 35 (d) 29
183. In ABC, A + B = 145 and C + 2B =
180. State which one of the following
relations is true? [SSC CAPFs 23.6.2013]
(a) CA=AB
(b) CA < AB
(c) BC > AB
(d) CA > AB

291, 1st floor, Satya Niketan, Opp. Venkateshwara College Dhaula Kuan, New Delhi. Ph.
9560519964, 9560061640

APS ACADEMY
st

291, 1 floor, Satya Niketan, Opp. Venkateshwara College


Dhaula Kuan, New Delhi. Ph. 9560519964, 9560061640
184. If the median drawn on the base of a
triangle is half its base, the triangle will be
[CGL 21.4.2013]
(a) right-angled
(b) acute-angled
(b) obtuse-angled
(d) equilateral
185. Taking any three of the line segments out of
segments of length 2 cm, 3cm and 5cm and
6cm, the number of triangles that can be
formed is [CGL 21.4.2013]
(a) 3
(b) 2
(c) 1 (d) 4
186. Two circles of same radius 5 cm, intersect
each other at A and B. If AB = 8cm, then the
distance between the centres is
[CGL 21.4.2013]
(a) 6cm (b) 8cm (c) 10cm (d) 4 cm
187. ABCD is a rhombus. AB is produced to F and
BA is produced to E such that AB = AE = BF.
Then [CGL 21.4.2013]
(a) ED > CF
(b) ED CF
(c) ED2 + CF2 = EF2
(d) ED CF
188. The radius of the circumcircle of a right
angled triangle is 15 cm and the radius of its
inscribed circle is 6cm. Find the sides of the
triangle [CGL 21.4.2013]
(a) 30, 40, 41
(b) 18, 24,30
(c) 30, 24, 25
(d) 24, 36, 30
189. In a ABC A : B : C = 2:3:4. A line CD
drawn to AB, then the ACD is
[CGL 21.4.2013]
(a) 40 (b) 60 (c) 80 (d) 20
190. ABC is an isosceles triangle with AB = AC. A
circle through B touching AC to the middle
point intersects AB at P. Then AP : AB is
[CGL 21.4.2013]
(a) 4:1
(b) 2:3 (c) 3:5 (d) 1:4
191. ABCD is a cyclic trapezium with AB DC and
AB = diameter of the circle. If CAB = 30,
then ADC is [CGL 21.4.2013]
(a) 60
(b) 120 (c) 150
(d) 30
192. ABC is a triangle. The bisectors of the
internal angle B and external angle C
intersect at D. If BDC = 50, then A is
[CGL 21.4.2013]
(a) 100 (b) 90 (c) 120 (d) 60
193. AB is the chord of a circle with centre O and
DOC is a line segment originating from a

point D on the circle and intersecting AB


produce at C such that BC = OD. If BCD =
20, then AOD=? [CGL 21.4.2013]
(a) 20 (b) 30 (c) 40 (d) 60
194. In a circle of radius 17cm, two parallel
chords of lengths 30 cm and 16 cm are
drawn. If both the chords are on the same
side of the centre, then the distance
between the chords is [CGL 21.4.2013]
(a) 9 cm (b) 7cm (c) 23 cm (d) 11 cm
195. ABC is a right angled triangle, B being the
right angle. Mid points of BC and AC are
respectively B and A. The ratio of the area
of the quadrilateral AA BB to the area of
the triangles ABC is [CGL 21.4.2013]
(a) 1:2 (b) 2:3 (c) 3:4 (d) None of these
196. In a triangle ABC, the side BC is extended up
to D. Such that CD = AC, if BAD = 109 and
ACB = 72 then the value of ABC is
[CGL 21.4.2013]
(a) 35 (b) 60 (c) 40 (d) 45
197. Two circles touch each other internally.
Their radii are 2cm and 3cm. The biggest
chord of the greater circle which is outside
the inner circle is of length [CGL 21.4.2013]
(a) 22cm (b) 32cm (c) 23 (d) 4cm
198. ABCD is a cyclic quadrilateral. AB and DC are
produced to meet at P. If ADC = 70 and
DAB = 60, then the PBC + PCB is
[CGL 21.4.2013]
(a) 130 (b) 150 (c) 155
(d) 180
199. From a point P which is at a distance of
13cm from centre O of a circle of radius
5cm, in the same plane, a pair of tangents
PQ and PR are drawn to the circle. Area of
quadrilateral PQOR is [CGL 21.4.2013]
(a) 65cm2 (b) 60cm2 (c) 30cm2 (d) 90cm2
200. Each side of a regular hexagon is 1 cm. the
area of the hexagon is [CPO 5.9.2004]

(a) 3 cm2

(b) 3 4 cm2

(c) 43cm2
(d) 32cm2
201. The area of a regular hexagon of side 23
cm is [CGL 8.2.2004]
(a) 18 cm2
(b) 123 cm2
(c) 363cm2
(d) 273 cm2

291, 1st floor, Satya Niketan, Opp. Venkateshwara College Dhaula Kuan, New Delhi. Ph.
9560519964, 9560061640

APS ACADEMY
st

291, 1 floor, Satya Niketan, Opp. Venkateshwara College


Dhaula Kuan, New Delhi. Ph. 9560519964, 9560061640
202. By decreasing 15 of each angle of a
triangle, the ratios of their angles are 2:3:5.
The radian measure of greatest angle is
[CGL 1.7.2012]

5
(a)
(b) 12 (c) 24 (d) 24
203. When a pendulum of length 50 cm
oscillates, it produces an arc of 16 cm. The
angle so formed in degree measure is
(approx) [CGL 8.7.2012]
(a) 1825 (b) 1835 (c) 1820 (d) 1808
1(c)
2(c)
3(c)
4(b)
5(c)
11(c)
12(b) 13(b) 14(a)
15(d)
21(b) 22(a)
23(a)
24(d) 25(d)
31(b) 32(a)
33(a)
34(b) 35(a)
41(d) 42(b) 43(d) 44(b) 45(b)
51(d) 52(b) 53(b) 54(b) 55(a)
61(c)
62(c)
63(b) 64(a)
65(b)
71(b) 72(c)
73(b) 74(b) 75(c)
81(c)
82(b) 83(b) 84(a)
85(a)
91(c)
92(b) 93(d) 94(d) 95(b)
101(a) 102(b) 103(a) 104(b) 105(b)
111(b) 112(a) 113(d) 114(*) 115(a)
121(b) 122(d) 123(c) 124(c) 125(c)
131(d) 132(b) 133(c) 134(d) 135(a)
141(d) 142(c) 143(c) 144(a) 145(a)
151(d) 152(d) 153(b) 154(c) 155(b)
161(d) 162(d) 163(a) 164(b) 165(b)
171(b) 172(d) 173(c) 174(b) 175(d)
181(b) 182(d) 183(d) 184(a) 185(b)
191(b) 192(a) 193(c) 194(b) 195(c)
201(a) 202(a) 203(c) 204(c) 205(c)

204. If the arcs of square length in two circles


subtend angles of 60 and 75 at their
centres, the ratio of their radii is
[CGL 21.4.2013]
(a) 3:4
(b) 4:5 (c) 5:4
(d) 3:5
205. In an equilateral triangle ABE of side 10cm,
the side BC is trisected at D. then the length
(in cm) of AD is [SSC CGL 19.6.2011]
(a) 37
6(c)
16(b)
26(a)
36(a)
46(a)
56(d)
66(b)
76(b)
86(a)
96(*)
106(b)
116(b)
126(a)
136(a)
146(c)
156(d)
166(a)
176(d)
186(a)
196(a)

7(c)
17(b)
27(d)
37(a)
47(c)
57(c)
67(c)
77(c)
87(c)
97(a)
107(c)
117(d)
127(d)
137(d)
147(b)
157(c)
167(a)
177(d)
187(b)
197(d)

(b) 73
8(b)
18(a)
28(d)
38(b)
48(d)
58(c)
68(d)
78(b)
88(c)
98(d)
108(d)
118(b)
128(d)
138(c)
148(a)
158(b)
168(c)
178(b)
188(b)
198(a)

(c)

9(b)
19(c)
29(b)
39(d)
49(c)
59(a)
69(b)
79(c)
89(d)
99(a)
109(d)
119(*)
129(b)
139(d)
149(a)
159(d)
169(d)
179(d)
189(b)
199(b)

(d)

710
3

10(b)
20(a)
30(d)
40(c)
50(a)
60(b)
70(a)
80(d)
90(a)
100(d)
110(a)
120(c)
130(d)
140(c)
150(a)
160(c)
170(d)
180(c)
190(d)
200(a)

291, 1st floor, Satya Niketan, Opp. Venkateshwara College Dhaula Kuan, New Delhi. Ph.
9560519964, 9560061640