Anda di halaman 1dari 9

Name__________________________Teacher_____________Date_______Score_______

Fifth Grade Visual Art Multiple Choice Test


revised for 2006-2007
1. Artists use a visual language to express and communicate their thoughts, ideas and
feelings about the world around them. To do this they use seven elements of art or design.
Which of these is not an element of art?
A. emphasis
B. shape
C. line
D. texture
2. Artists arrange their work with the principles of art. Which of these is not a principle of art?
A. contrast
B. pattern
C. balance
D. texture
3. An artist might use this element of art in a collage or a sculpture to show how a surface
feels.
A. perspective
B. texture
C. pattern
D. value
4. Which colors are not neutral colors?
A. beige and brown
B. blue and green C. black and white
5. Focal point is another word for:
A. balance
B. pattern

C. emphasis

D. gray

D. contrast

6. Artists use this principle of art to make the most important part show up first:
A. focal point
B. contrast
C. main idea
D. perspective
7. Another word for focal point is:
A. hue
B. center

C. emphasis

8. Which letter is not symmetrical?


A. C
B. F
C. M

D. W

9. Useful art is called:


A. functional
B. expressive

C. narrative

D. decorative

10. What is the purpose of art that tells a story?


A. functional
B. expressive
C. narrative

D. decorative

D. media

11. Identify an Appalachian bed covering with the purpose of being functional and
decorative.
A. quilt
B. blanket
C. wall hanging
D. comforter
12. A process is a way of doing something. Which of these is a 2-dimensional process?
A. drawing
B. pottery
C. sculpture
D. architecture
13. Which of these is a 3-dimensional process?
A. drawing
B. painting
C. photography

D. sculpture

14. Which is not a form?


A. circle
B. sphere

D. cone

C. cylinder

15. Your body is:


A. 1-dimensional

B. 2-dimensional

16. The word medium in art means:


A. average
B. material

C. 3-dimensional

D. 4-dimensional

C. in the middle

D. process

17. This medium is a result of geological weathering, and has been used for thousands of
years to make functional containers. It is still dirt cheap.
A. plaster
B. stone
C. marbles
D. clay
18. Identify the purpose of art that expresses emotions and ideas
A. artistic expression
B. functional
C. ceremonial

D. narrative

19. Which container would be most functional for modern day people to use for food
storage?
A. woven basket
B. clay pot
C. animal skin bag
D. Tupperware
20. A face, butterfly, and the capital letter A are all examples of which kind of balance?
A. asymmetrical
B. symmetrical
C. radial
D. balanced
21. What do artists call subject matter that represents a person?
A. landscape
B. still life
C. photograph
D. portrait
22. What do artist call subject matter that represents objects arranged on a table?
A. seascape
B. geometric
C. still life
D. landscape
23. What do artists call subject matter that represent the out-of-doors?
A. natural
B. naturescape
C. organic
D. landscape
24. This medium is made by layering wet strips of paper using glue, starch, or paste:
A. paper weaving B. paper sculpture C. papier-mch D. crme brulee
25. Fabric, clothes, and fiber art are` first made by this process:
A. quilting
B. knitting
C. weaving
D. stitching
26. This Native American tribe uses carved wooden Kachina dolls to teach its children
religion:
A. Cherokee
B. Shawnee
C. Hopi
D. Eskimo
27. Art that is made with no formal training is called:
A. amateur
B. folk
C. traditional

D. Early American

28. Identify this color group: red, yellow, blue:


A. primary
B. secondary
C. neutral

D. warm

29. Identify this color group: orange, green, violet:


A. primary
B. secondary
C. cool

D. warm

30. Identify this color Group: red, yellow, orange:


A. primary
B. secondary
C. cool

D. warm
2

31. Identify this color group: blue, green, violet:


A. primary
B. secondary
C. cool

D. neutral

32. Identify this color group: black, white, gray, brown:


A. natural
B. neutral
C. winter

D. dull

33. Add this color to turn red to pink:


A. yellow
B. white

D. black

C. gray

34. Hopi Kachina dolls are a Native American example of this purpose for art.
A. fashion
B. ceremonial art
C. artistic expression
D. decoration
35. Purpose means:
A. explain
B. reason

C. description

36. This color group cant be made by mixing:


A. secondary
B. cool
C. primary

D. perspective
D. warm

37. What element of art is emphasized in a wire sculpture?


A. line
B. texture
C. form
D. color
38. What part of the world most influenced Colonial American art?
A. Europe
B. Africa
C. Australia
D. Dolly World
39. When artists look at the parts of their art to see how it is arranged with the principles,
they are:
A. analyzing
B. interpreting
C. explaining
D. describing
40. This culture was already in North America before the settlers arrived from Europe.
A. Native Americans
B. Africans
C. Egyptians
D. Extraterrestrials
41. This culture is still alive and making art:
A. Early Americans B. Ancient Appalachian

C. Native Americans

42. The purpose of St. George and the Dragon is:


A. expressive
B. functional
C. texture

D. ancestors

D. narrative

43. Identify a color group that would be a good choice for expressing an Ohio Valley Winter.
A. neutral colors
B. warm colors
C. cool colors
D. primary colors
44. Artist use this principle of design to arrange light and dark, bright and dull, large and
small.
A. line
B. balance
C. repetition
D. contrast
45. Artists use these guidelines to organize their artwork:
A. principles
B. elements
C. purposes

D. styles

46. Give a picture in words and use detail means:


A. compare
B. explain
C. describe

D. identify

47. Identify means;


A. describe
B. explain

C. compare

D. name

48. This art form transforms the wearer into another person, animal, or spirit.
A. mask
B. weaving
C. jewelry
D. paint
49. African masks are carved out of one piece of this medium
A. plaster
B. stone
C. Styrofoam
D. wood
50. If your quilt block pattern was used over and over again down through the years by
other artists it would be called:
A. folk
B. traditional
C. antique
D. ancient
51. This art form is used all over the world and is almost always used in ceremonies that
include singing and dancing.
A. puppets
B. masks
C. weaving
D. jewelry
52. Native American art was made before and after:
A. European settlers arrived B. extraterrestrials landed C. Elvis left the building
53. A cube is:
A. 2-dimensional

B. flat

C. solid

D. a shape

54. The purpose of this art work is to support rituals, like worship servicesmaybe a funeral
or wedding:
A. ceremonial
B. narrative
C. functional
D. artistic expression
55. A special quality of water color paint is that it is:
A. opaque
B. wash
C. oily

D. transparent

56. A special quality of tempera paint is that it is:


A. opaque
B. wash
C. oily

D. transparent

57. Grandma Moses was


A. grandmother to Moses B. a famous folk artist C. psychic D. Van Goghs art dealer
58. Which of these locations is not in West Africa?
A. Nigeria
B. Arizona
C. Ivory Coast

D. Ghana

59. The purpose of a mural that shows the story of a famous persons life is:
A. narrative
B. artistic expression
C. functional
D. decorative
60. This principle of art is used when shapes, colors, lines are repeated:
A. emphasis B. focal point
C. balance
D. pattern
61. This two dimensional medium is made of wax and color:
A. yarn
B. marker C. clay
D. crayon
62. A French word for cutting and pasting:
A. crme brulee
B. papier-mch C. collage

D. assemblage
4

63. In an open-response the word explain means:


A. use lots of details B. name things C. interpret D. give reasons
64. Anything you can see with your eyes is made up of one or more of these:
A. elements of art B. details
C. observations
D. principles
65. One way African masks and Native American masks are alike:
A. elements of art B. plastic parts
C. feathers D. they are made in China
66. The best way to describe a work of art is to:
A. observe carefully while you write B. imagine it C. guess

D. not look at it at all

67. If a viewer doesnt know what your art is about, it may be because you havent used:
A. balance B. pattern C. emphasis or focal point D. contrast
68. This word is plural. It means more than one material:
A. media
B. medium C. small D. extra-large
69. This sculpture has height and width only. It is:
A. three-dimensional B. two-dimensional
C. one-dimensional
70. Art that is not flat:
A. 2-D
B. shape

C. line

D. four dimensional

D. sculpture

71. This medium is made with graphite, not lead:


A. oil pastel
B. crayon
C. pencil
D. fiber
72. If you are asked to take a piece of artwork apart with your eyes and explain the artists
choices, you would be:
A. explaining
B. analyzing
C. identifying
D. describing
73. Sandpaper, cotton, and fabric are examples of which element of art?
A. texture B. line
C. shape
D. color
74. Crooked, graceful, vertical, dashed, dotted, horizontal, diagonal are all example of which
element?
A. balance B. shape
C. pattern D. line
75. This culture was once made up of over five hundred different tribes.
A. European
B. Klingons
C. Native American
D. West African
76. African masks are carved out of one piece of this medium:
A. wood
B. Styrofoam C. clay
D. stone
77. Some art from this time period includes: scrimshaw, signs, weathervanes, quilts:
A. Colonial America B. Colonial Africa C. Colonial Klingon D. Mr. Rogers Neighborhood
78. This power verb means tell about using detail, or give a picture in words.
A. Identify B. analyze C. describe D. explain
5

79. Similarities means:


A. How things are alike B. how things are different
80. Differences means:
A. how things are alike

B. how things are not alike

81. Which art work is not functional?


A. basket
B. pottery C. quilt
D. portrait
82. What is the purpose of these art works: totem poles, cave and wall painting
A. functional B. narrative C. artistic expression D. ceremonial
83. The purpose of this kind of art is self-expression, decoration and expressing
emotions.
A. artistic expression B. functional C. ceremonial D. narrative
84. This kind of art might be made today for a church worship ceremony.
A. artistic expression B. ceremonial C. functional D. narrative
85. Identify the principle of art for dark and light, rough and smooth, large and small:
A. emphasis B. balance C. contrast D. focal point
86. These letters (R.O.Y) help us remember which color group?
A. warm
B. cool
C. neutral D. earth tones
87. These letters (G.B.I.V) help us remember which color group?
A. warm
B. cool
C. neutral D. earth tones
88. If you are organizing your picture or composition then you are using the:
A. laws of nature B. elements of art C. principles of art D. Klingon Code
89. Which of these is not a form?
A. cone
B. square C. sphere

D. cylinder

90. Which of these is not a shape?


A. triangle B. circle
C. square

D. cube

91. Which of these is not a fiber art?


A. stitchery B. weaving C. fabric stamping

D. scrimshaw

92. This mountain range runs through part of eastern Kentucky, but it starts in Maine and
ends in Georgia.
A. Rocky Mountains B. Appalachian Mountains C. Green Mountains D. Indigo Mountains
93. Which of these is not a traditional Appalachian art or craft object.
A. digital photograph B. corn husk doll C. quilt D. pottery
94. Which of these is not Native American art?
A. bead work B. pottery C. Navajo weaving D. dulcimer
6

95. This color group is often seen in Native American pottery:


A. earth tones B. cool colors C. primary colors D. secondary colors
96. Which medium is not two-dimensional?
A. drawing B. painting C. pottery D. collage
97. A flat area with 2-dimensions:
A. 3-D B. sculpture C. shape D. still life
98. What is the focal point in the painting The Starry Night?
A. swirling stars in sky B. cedar tree C. church D. village
99. What is the purpose of the painting Starry Night?
A. functional. B. narrative C. artistic expression D. ceremonial
100. What was Picassos purpose in painting the mural Guernica?
A. functional B. ceremonial C. narrative D. artistic expression

MATCHING: Elements and Principles of Design Matching


Select the BEST word from column II to go with the definitions in column I. Blacken the correct letter on your
answer sheet. Erase mistakes completely.
Column I
______ 1. A large difference between two things: For example, rough and smooth, or
white and black.
______ 2. A way of combining visual elements to produce a sense of action - or implied
motion.
______
3. A visual tempo or beat - often described as alternating, regular, flowing,
progressive, or jazzy.
______
4. An element of art that refers to the lightness or darkness of a color.
______
5. A mark with length and direction, created by a point that moves across a
surface.

Column II
A. Rhythm
B. Contrast
C. Movement
D. Value
E. Line

______________
_

______ _________________________________________________________________
_
A. Balance
______
B. Form
6. The empty or open area between, around, above, below, and within objects.
C. Unity
D. Emphasis
______ 7. A feeling that all of the parts are working together as a team - the quality of
E. Space
wholeness.
______
8. Area in a work of art that catches and holds the viewer's attention.
______ 9. Principle of design referring to the way the elements are arranged to create a
feeling of stability in a work - parts of equal visual weight.
10. Any three dimensional object that can be measured by height, width, and
______ depth.

______________
_

_________________________________________________________________ A. Color
______ _
B. Texture
C. Complementary
11. The element of art that refers to the surface quality or feel of an object - its
D. Analogous
______ smoothness, roughness, softness, etc.
E. Shape
12. Element of art produced when a wavelength of light strikes and object and
______ reflects back to the eyes.
13. A flat figure created when actual or implied lines surround a space - can be
______ geometric or organic.
14. Another name for related colors - have one color in common. Colors that
appear next to each other on the color wheel.
______ 15. Colors that are directly opposite on the color wheel. When mixed together,
they make a neutral gray or brown.

______________
_

______ _________________________________________________________________ A. Proportion


_
B. Variety
C. Monochrome
______ 16. Colors made by mixing a primary with a secondary color. Also called
D. Triad
intermediate colors.
E. Tertiary
______
17. The use of different lines, shapes, textures, colors and other elements of
______ design to create interest in a work of art.

______
___

18. The relation of one object to another in size, amount, number, or degree scale.
19. Made of only a single color or hue and its tints and shades.

______________
_

20. Three colors evenly spaced

A. Primary colors
_________________________________________________________________ B. Secondary
_
colors
C. Neutrals
21. Common name for a color.
D. Hue
E. Color spectrum
22. Black, gray, brown, and white.
23. A band of colors produced when white light shines through a prism.
24. The three basic colors that can't be made by mixing colors.
25. Orange, green, and purple (or violet)
Answer Key
1B
2C
3A
4D
5E
6E
7C
8D
9A
10B
11B
12A
13E
14D
15C
16E
17B
18A
19C
20D
21D
22C
23E
24A
25B